ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Gunilla Jarfelt

Sidor: [1]
1
Attans också! Jag som hade stora förhoppningar om Axberg.

Men jag tycker inte heller att han kan ha hetat Ahrenberg. Kolla på Ulrikas födelsenotis. Absolut ett k efter s/h, tycker jag.

2
Tror inte att H Ahrenberg, officer i Skaraborgs regemente, avsked 1815, är samme man som är soldat i Huveröd år 1780 och 1783. Någon som ser vad torpet hette?

Jag har sökt herr Askenberg/Ahrenberg i Centrala soldatregistret, men inte hittat något på dessa namn. Någon som kan se vad torpet heter, som står vid Jacobs födelsenotis? (Kan det stå Kleva/Klefwa?) Däremot finns en Hans Axberg, som var soldat på Lissleröds rote 56 i Grinneröds socken, men det är lite fel år, han var soldat på torpet 1784-1803. Det står att han kom från Sotenäs kompani, och där står en Hans Axberg noterad på Ullseröd I Svenneby. Där var han soldat 1771-1784. Känns ändå konstigt att han skulle bo i Ucklum 1780-1783, åtminstone när hans barn föds, och vara soldat i Svenneby (enl Kongl Bohus Läns Regemente, Fräkne kompani 1727-1901). Annars är ju Axberg rätt like Askeberg....


3
Nej, Leif, jag har inte heller hittat deras vigselnotis. Har i och för sig bara letat i Ucklum, eftersom den socknen låg närmast till med tanke på Ulrikas födelsesocken. Jag hade koll på Börjes födelse, och han verkar ha dött senast 1816 (struken i hfl). Min ana Olaus föddes 1815-09-27 i Grinneröd och han verkar vara det enda barnet som nådde vuxen ålder.

4
Allmänt / Okända födelsesocknar - några separata problem
« skrivet: 2020-12-13, 20:22 »
Hej,

Jag har några stycken återvändsgränder i min släktforskning i Bohuslän.

1. Den första rör en Jan Börjesson, far till Olaus Jansson f 1815-09-27 i Grinneröd. Enl Hfl Grinneröd AI:6 sida 18 är Jan född i Ucklum? 1775-01-01, men jag hittar inte denne Jan i födelseboken varken i Ucklum eller närliggande Grinneröd, Forshälla, Ljung, Ödsmål eller Spekeröd.

2. Likaså Jans hustrus härkomst är ett mysterium. Hon heter Ulrika Hansdotter f 1783-01-04 och finns i Ucklum C:2 sida 66. Jag tolkar hennes föräldrars namn som Hans Askenberg eller Asheberg och Barbro Andersdotter och kanske att hon är född på Backen Torpet. Ingen av dessa föräldrar har jag några ytterligare informationer om. Hfl ger heller inget, den första AI:1 1816-1817 har en ort Backa, men där hittar jag ingen av de aktuella personerna.

3. Det tredje problemet är separat från de två övriga (men ättlingar till de ovan och de här under gifter sig så småningom, men inte förrän tre generationer senare). I detta fall rör det sig om föräldrarna till Anders Andersson (Staf). Anders föds 1786-09-15 i Nyhagen under Restenäs, Resteröd, av föräldrarna Anders Bryngelsson och Ingiärd Jonsdotter, men dessa två hittar jag inte heller någonstans. Anders Andersson Staf var soldat i Bohusläns regemente, Fräkne kompani innan han blev Kyrkowäktare och dör sedermera i Bräckan under Hälle i Ljungs socken.

Om någon har några informationer om dessa personer eller tips om hur jag kan gå vidare vore jag ytterst tacksam. Det är frustrerande med tomma rutor i släktträdet... ;-)

 

5
00 - Vigseldag / SV: Petter Andersson och Anna Sophia Elmgren
« skrivet: 2020-11-23, 19:33 »
Återigen, TACK!

Även om Gustafva Elisabeth inte är en direkt förmoder, utan en halvsyster till min ana, grep hennes öde mig. Hoppas hon fick det bra hos Ingel och Johanna och att hennes äktenskap med Janne också blev bra. Hon fick i alla fall en hel hoper barn med honom. :-) Lite kul att de i början av sitt äktenskap bodde på Heagård (där Janne var stalldräng). På Heagård har jag varit många gånger, och både ätit lunch och handlat.

Nu är det dock dags att gå vidare i min forskning. Kommer nog att återkomma till detta eminenta forum, där man kan få så mycket hjälp, för jag har ett antal vita fläckar kvar att reda ut!

6
00 - Vigseldag / SV: Petter Andersson och Anna Sophia Elmgren
« skrivet: 2020-11-23, 16:21 »
Det förklarar ju då varför Sven Gustaf inte noterades som oä. Han gick ett sorgligt öde till mötes när han var 18 år. Då kvävdes han av en köttbit under spisning, står noterad som bagarlärling.

Anna Sophias två första barn, Gustafva Elisabeth och Göran Magnus, som föddes uä i Halmstad försökte jag ta reda på vad som hade hänt med, för hon hade tydligen inte med sig dem när hon flyttade tillbaka till Varberg. Sonen hittade jag lätt, han dog av kikhosta ett år gammal, men Gustafva hittade jag inte i dödboken. Men med hjälp av Arkiv Digitals personsök hittade jag henne i Söndrum, där hon gift sig med en stalldräng, sedermera brevbärare, vid namn Janne Johansson (står i vissa hfl som Johannes, men i födelseboken står det Janne). Hennes efternamn sägs vara Setterberg, men även Elmgren. Då kan man ju undra var hon varit i mellantiden, men jag antar att hon måste ha varit utackorderad, kanske som fosterdotter till någon. Tyvärr hittar jag inte hennes "whereabouts" före det att hon gifter sig. Jag tänkte att hon kanske hade varit gift med någon Setterberg innan Janne, men Setterberg kanske istället var hennes fosterföräldrars namn. Hon dog i alla fall inte förrän 1915-02-07 som brefbärareänkan Gustafva Elisabeth Zetterberg (tror i alla fall att det är ett Z) i Söndrum (N) Fammarp 2.

7
00 - Vigseldag / SV: Petter Andersson och Anna Sophia Elmgren
« skrivet: 2020-11-21, 17:49 »
Wow, Åke Carlsson! Fantastiskt detektivarbete! Det var ett herrans flyttande fram och tillbaka, och ett antal barn födda innan min anmoder, som föddes 1843. Tack så väldigt mycket för detta och också tack till Eva Dahlin.

Petter Andersson dog ung 1846, bara 29 år gammal, och såvitt jag har kunnat utröna fick de bara två barn tillsammans, Sven Gustaf 1840 (som inte står som oäkta i födelseboken, märkligt!) och Anna Charlotta 1843. Sven Gustafs födelsenotis finns i Karl Johan C:2 sida 65. Någon som kan tyda vad som står före Sophia Elmgren? Det ser inte ut som Anna, tycker jag.

Efter Petters död gifter Anna Sophia om sig med skolläraren Nils Olsson (f 1814-12-14) och får med honom ytterligare tre barn, Augusta Octavia Nicolina 1848-01-06, Nicolina Isidora 1852-01-27 och Carl Ludvig 1855-03-29. Om jag läst rätt...

8
00 - Vigseldag / Petter Andersson och Anna Sophia Elmgren
« skrivet: 2020-11-20, 18:18 »
Jag har ett mysterium som jag gärna skulle få hjälp med att lösa - kanske någon redan har svaret?

Det handlar om Petter Andersson, f 1817-02-05 i Bräckan u Skafteröd, Ljung (O) som vid okänd tidpunkt och plats gifte sig med Anna Sophia Elmgren, f 1810-12-16 i Varbergs Stadsförsamling. Jag ser henne senast i Hfl Varbergs Stadsförsamling AI:9 på sid 111, då hon  är barnflicka hos sin bror kopparslagaren Anton Elmgren, 5:e roten nr 122. Där står hon som utflyttad 1831 till något jag inte kan tyda, kanske Istorp? Det enda Istorp jag hittar ligger i Mark. Vad ska hon göra där i så fall?

Därefter är det ett stort hål innan jag hittar födelsenotisen för hennes son i Göteborgs Karl Johan, då hon står som hustru till arb Petter Andersson. Jag hittar inte någon vigselnotis varken i Varberg eller Göteborgs Karl Johan. Och jag undrar verkligen var och hur en kopparslagardotter (fadern Samuel Elmgren var också kopparslagare) från Varberg hittar en soldatson från Ljung i Bohuslän.

Om någon därute har någon information om detta skulle jag vara oerhört tacksam! (Hennes dotter Anna Charlotta, f 1843-03-28, är min farmors mormor.)

Sidor: [1]