ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Anders Svensson

Sidor: [1]
1
Hällekisätten / Hällekisätten
« skrivet: 2011-06-21, 23:01 »
Hej!
 
Axel Mattsson (Hällekisätten) är gift med en kvinna vid namn Brita Eriksdotter (vigda 1493). Är det någon som känner till vilket vapen hennes familj förde? Jag tror att man är hänvisad till yngre gravmonument med anvapen. Exempelvis Johan III:s hustru Gunilla Bielke räknar denna Brita Eriksdotter bland sina 8 anor (tredje led).
 
Anders Svensson

2
Edshult / Äldre inlägg (arkiv) till 11 september, 2011
« skrivet: 2010-10-11, 22:11 »
Hej Sonja!
 
Vi växlade repliker här på anbytarforum för en del år sedan. Jag härstammar från Olaus Ekström f. 1830 som du nämner här ovan. Jag vet inte om det är av intresse för dig men jag har ett mycket fint fotografi på honom och så sent som förra året hittade jag hans gravsten på Oskarshamns kyrkogård. Jag har fotat stenen.
 
Mvh
 
Anders Svensson

3
Högsby / Äldre inlägg (arkiv) till 25 november, 2010
« skrivet: 2010-10-01, 20:03 »
Hej Robert!
 
Tack för ditt svar. Hur har du lyckats belägga att Stina-Lisa Johansdotter som är gift med Carl Fredrik Larsson är Johannes Adamssons dotter? Vilket av deras barn härstammar du ifrån? Min mormors farfar Nils-Johan Karlsson f. 1840 är deras yngsta barn. Stenfelt-härstamningen har ju varit en extra morot för att spåra denna ana, det skall jag erkänna.
 
Mvh
 
Anders Svensson

4
Rutencrantz / Äldre inlägg (arkiv) till 14 juni, 2013
« skrivet: 2010-09-19, 22:23 »
Hej!
 
Jag undrar var man kan hitta en bra bildåtergivning på det vapen som hertigarna av Sachsen-Lauenburg förde samt om man vet att Gustaf Gustafsson Rutencrantz förde samma vapen som sin broder Magnus.
 
Tack på förhand!
 
Anders Svensson

5
Högsby / Äldre inlägg (arkiv) till 25 november, 2010
« skrivet: 2010-09-10, 12:45 »
Hej!
 
Jag söker information utifrån följande hypotes;
 
Min ana Stina Lisa Johansdotter är ifrån 1818 belagd i Fliseryd socken och står detta år i HFL som piga på Högsrums gård. Så småningom kommer hon att gifta sig med drängen därstädes, Carl Fredrik Larsson. Familjen flyttar efter en tid till torpet Horvan under Skrika där Stina Lisa dör 1878.
 
I Fliseryds HFL uppges Stina Lisa vara född 1794 i Högsby, något datum anges aldrig. Någon Stina Lisa Johansdotter finns dock inte upptagen i Högsbys födelselängd detta år. Inte heller har jag återfunnit något barn med det namnet och det födelseåret i Högsbys HFL och detta efter en mycket noggrann genomgång av densamma.
 
Däremot så finns det en Stina Lisa Johansdotter född 21/3 1797 i Högsby som dotter till torparen Johannes Adamsson i Ruda. Jag har lyckats följa henne fram till 1813 då hon försvinner från socknen. Är måhända min Stina Lisa Johansdotter och Johannes Adamssons dotter samma kvinna? Kanske tolkades en slarvigt skriven fyra som en sjua i en flyttattest. En bland flera andra indikationer på att kvinnorna är en och samma är att min Stina Lisa får barn så sent som 1840 och skulle då vara 43 år istället för 46.
 
En oturlig lucka i Fliseryds HFL gör att jag inte kan följa min Stina Lisa från 1818 ner till 1813.
 
Om någon kan bidra med information som kan kasta ljus över detta problem så vore jag mycket tacksam.
 
Anders Svensson

6
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Ekenberg
« skrivet: 2007-07-01, 12:41 »
Hej!
 
Jag efterlyser personer med släktnamnet Ekenberg under 1700-talet i Östergötland.
 
Mvh
 
Anders

7
Ekenberg / Ekenberg
« skrivet: 2007-03-28, 20:57 »
Hej Ulla Britt!
 
Jag kompletterar här med gamla uppgifter från min antavla samt lite nyare uppgifter från Genline om bl a Gabriel Sundberg. Maqrgareta Ekenberg har fortsatt  att gäcka mig. Jag har inte stött på någon annan familj än den adliga.
 
Mvh
 
Anders
 
 
Sergeanten Gabriel Sundberg
 
1726
Mölltorp församlings dopbok i januari: ”Ett oäkta barn ifrån Ekenäs kallat Kerstin, fadern uppgavs vara monsieur Gabriel Sundberg, modern Sara Svensdotter”.
 
1729
Mfd 27 april. Vid ett dop märks bland faddrarna: Magnus Sundberg, Gabriel Sundberg och Maria Sundberg. Mfd 27/9 Gabriel Sundberg och Magdalena Sundberg faddrar. Mfd 30/10 döps Johan Gustaf Sundberg; fader sergeant Gustaf Sundberg, moder fru Agneta Stråle, bland faddrarna märks: löjtnant Stråle, Sven Fagerstedt, Gabriel Sundberg, fru Elsa Greta Ekegren, jungfru Maria Stråle, jungfru Maria Sundberg.  
 
 
1730
Mfd 2/7. Bland faddrarna märks monsieur Gabriel Sundberg och jungfru Maria Sundberg.
 
1731
Mfd 30/10. Gabriel Sundberg fadder.
 
1733
Gabriel Sundberg omtalas som befäl i Skaraborg regementes rulla.
Mfd, september. Herr Gabriel Sundberg fadder.
 
1734
Mfd, januari döps Johan son till Comissarie Anders Sundberg. Bland faddrarna märks Herr Gabriel Sundberg och dess broder Johan, Fru Elsa Margareta Ekegren och Fru Agneta Stråle.  
 
 
1739
Breviks församlings födelsebok 1/5: ”Kristnades sergeanten Gabriel Sundbergs barn kallad Johan Gustaf”. Bland faddrarna märks löjtnanten Fredrik Gustaf  ochSundberg. Denne löjtnant  skall vara  född 170(2) och dör i Alseda 30/5 1776 (Elgenstierna) hans hustru Agneta Chatarina Stråle skall vara född 17(10)avlider enligt samma källa på Alseda prästgård 10/1 1778. Hon tillhör med all säkerhet den introducerade adliga ätten Stråle af Ekna. Fredrik Gustaf Sundberg är förmodligen en äldre bror till Gabriel.
 
I November står i Sunnerbo hd dombok står Gabriel Sundberg som svåger till en Fänrik Lund. Vid vintertinget 1745 framgår det att denne Fänrik Lund var svåger också till Hans Joachim Kempff. Eftersom denne är gift med Margareta Sundberg som är en syster till Gabriel Sundberg måste även Fänrik Lund ha äktat en syster till Gabriel. Måhända är denna syster den Maria Sundberg som figurerar som fadder i Mölltorps doplängd på 1730-talet. Av sommartinget 1745 framgår det att Fänrik Lund tidigare varit sergeant i Västergötland med bostället  Ekefjäll.  
 
1740
Breviks församlings födelsebok 20/8: ”Kristnades Sergeanten Gabriel  
Sundbergs barn kallad Charlotta Margareta. Bland faddrarna märks: Fänrik Sundberg, fru Agneta Stråle och jungfru Magdalena Sundberg.
 
1752-62
I husförhör- och kommunionlängderna för 1752-62 i Hjortsberga sn i Småland står under orten Brändekvarn Herr sergeanten Gabriel Sundberg och hans hustru madam Margareta Ekenberg. Tre barn står också redovisade. Gabriel och  Margareta anges i hfl för perioden 1757-62 vara 56 respektive 42 år. De har bevistat åren 1761-62 och då blir 1762 det sista året Gabriel Sundberg omnämns i källorna innan jag förlorar honom ur sikte. Det är också intressant att notera att en Commisarie A. Sundberg med hustru Greta förekommer i hfl 1752-56 under Hultakvarn. Detta är med all säkerhet den Anders Sundberg som får en son Johan i Mölltorp sn 1734 och där Gabriel finns med som fadder. Vidare omnämns en kommisarie Anders Sundberg i Sunnerbo hd domböcker 1734/35. Mycket sannolikt är det att Anders Sundberg och Gabriel Sundberg är bröder.

8
Leksberg / Äldre inlägg (arkiv) till 28 juli, 2009
« skrivet: 2007-02-26, 18:26 »
Hej!
 
Jag undrar rent allmänt hur Leksbergs kyrkobokföring ser ut under början av 1700-talet. Anar man luckor eller har man varit noga?
 
Mvh
 
Anders

9
Ekenberg / Ekenberg
« skrivet: 2007-02-08, 19:57 »
Hej!
 
Jag har nyligen börjat att intressera mig för den introducerade adelssläkten Ekenberg. I synnerhet ryttmästare Lorentz Ekenberg (1680-1749). Sitt ryttmästarboställe hade han i Leksbergs sn i Västergötland. Uppgifter om honom ges i verket Karl XII:s officerare och naturligtvis i Elgenstiernas standardverk. Som så många av oss som sysslat med adliga introducerade släkter i Sverige så känner jag till Elgenstiernas brister och luckor då han han i hög grad bygger sina genealogier på riddarhusstamtavlorna. Min arbets hypotes är för närvarande att det skulle kunna finnas ytterligare ett barn till ovan nämnde Lorentz Ekenberg som inte finns uppförd hos Elgenstierna, en Margareta Ekenberg född i omkr 1720 och gift med en sergeant Gabriel Sundberg. Finns det kanske någon uppdaterad genealogi över den adliga familjen Ekenberg? Jag är tacksam för alla uppslag.
 
Mvh
 
Anders

10
Ekenberg / Ekenberg
« skrivet: 2007-02-08, 19:29 »
Hej igen Ulla-Britt!
 
Jag har bestämt mig för att följa upp spåret efter den ryttmästare Lorentz Ekenberg som du nämner. Eftersom han tillhör en introducerad adelssläkt så för jag över diskussionen till denna kategori i anbytarforum.
 
Anders

11
Ekenberg / Ekenberg
« skrivet: 2007-02-02, 12:10 »
Hej Ulla-Britt!
 
Tack för dina upplysningar rörande släkterna Sundberg och Ekenberg. Just nu befinner jag mig på en ort där jag inte har tillgång till min databas (Holger). Men med reservation för minnesfel så kan jag tala om följande. Charlotta Margareta Sundberg var född i Brevik som verkade vara en annexförsamling till Mölltorp. Jag tror hon föddes där 1740. Där står som fader Gabriel Sundberg och hustru Greta (vanlig förkortning för Margareta). Nästa gång Charlotta Margareta dyker upp är i en husförhörslängd för Hjortsberga. Tillsammans med andra syskon står hon som barn till Gabriel Sundberg och madame Margareta Ekenberg. Margareta Ekenberg verkar ha gift sig mycket ung då hennes födelseår i hfl anges till första åren på 1720-talet. Det är mycket möjligt att Charlotta Margareta var deras första barn. I samma längd står det också att C M Sundberg hon flyttat till Skatelöv och det var där jag först hittade henne. I Skatelöv tjänstgjorde hon som jungfru i prästgården innan hon gifte sig med masmästaren Olof Ströberg. Som kuriosa kan nämnas att namntraditionen verkade vara stark i familjen. Det föds både en Gabriel Ströberg och en Margareta Ströberg. Sonen Fredrik Ströberg är min morfars mormors far. Det tog lång tid för mig att hitta Charlotta Margaretas ursprung i Skatelövs hfl fanns inga uppgifter om hennes födelseort. Jag fick så att säga börja baklänges och leta efter en Sundberg-släkt som skulle kunna vara hennes och detta visade sig ju också vara fruktbart. Jag återkommer med fler och mer exakta uppgifter ovan behandlade slaäkter när jag har tillgång till min databas.
 
Mvh
 
Anders

12
Ekenberg / Ekenberg
« skrivet: 2007-01-31, 11:46 »
Hej!
 
Jag efterlyser personer i Västergötland som bär efternamnet Ekenberg. Allt från mitten av 1700-talet och bakåt i tiden är av intresse.
 
Mvh
 
Anders

13
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Ekenberg
« skrivet: 2007-01-30, 11:13 »
Hej!
 
Jag är intresserad av alla som bär efternamnet Ekenberg från mitten av 1700-talet och bakåt. Detta gäller såväl adliga, präster och övriga ofrälse ståndspersoner dock inte soldater och dyl.Har någon måhända stött på några sådana?
 
Mvh
 
Anders

14
Kempff / Kempff
« skrivet: 2006-11-12, 17:46 »
Hej!
 
Jag vill gärna fortsätta den diskussion som pågick för några år sedan rörande släkterna Kempff, Sundberg och Ekegren. Jag härstammar själv från en Charlotta Margareta Sundberg som är barnbarn till den ovan nämnda Johan Andersson Sundberg och Elsa Ekegren. Charlotta Margaretas fader Gabriel Sundberg var officer och är troligen den som förekommer i ovan nämnda  domboksnotis. Jag har också anledning att tro att denne Gabriel Sundberg är densamme som förekommer i Hjortsberga i Småland under 1740-60-talet (se min efterlysning under denna socken). Jag är intresserad av alla uppgifter rörande Sundbergarna från Kråk under 1700-talet och i synnerhet denne Gabriel vars hustrus härstamning jag inte känner till.
 
Tack på förhand
 
Anders

15
Hjortsberga / Äldre inlägg (arkiv) till 26 juli, 2007
« skrivet: 2006-11-10, 11:49 »
Hej!
 
Jag söker uppgifter kring en Gabriel Sundberg med hustrun Margareta Ekenberg i Hjortsberga sn. De får barn därstädes under 1740-60-talet.
 
Mvh
 
Anders

16
Ancestry / Genline / Gävleborgs län X
« skrivet: 2006-07-16, 21:33 »
Hej!
 
Los AI:1-2 och E:1 saknas. Kommer de att läggas in?
 
Anders

17
Fliseryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-07-21
« skrivet: 2006-05-26, 12:47 »
Hej Sam, tack för uppgifterna. Jag är tveksam till om det är rätt Christina Meurling. I dödboken 1791 för Ryssby står hennes ålder 51 år och skulle därmed vara född runt 1740. Mvh Anders

18
Fliseryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-07-21
« skrivet: 2006-05-25, 11:52 »
Hej! Söker uppgifter om kaptenen Carl Höök, gift 1766-09-29 i Fliseryd med Christina Meurling från Östra Åby. De fick barnen Carl Fredrik 1769, Juliana 1772 (gift med kyrkoherde Jakob Kinberg), Christina Eleonora 1776, Nils Petter 1775 och Sara Johanna 1782. Under 1780-talet flyttade familjen vidare till Ryssby socken. Men vilka var föräldrarna till Carl Höök och Christina Meurling? Mvh Anders

19
Jag tackar så mycket! Det var helt rätt personer! Finns det någon möjlighet att ta reda på om de fick några barn?
 
Mvh

20
Jag söker information om Wilhelm Björk och hans fru Ulla Signe Emmy, under någon period boendes i Rinnebäck, Skåne.

21
Intoxicatio / Intoxicatio ex tabl. allopropyl
« skrivet: 2006-01-01, 17:02 »
Hej,
 
En person på 40-talet har fått följande dödsorsak registrerad: Intoxicatio ez tabl. allopropyl.
Är det någon som vet vad allopropyl var för något?.
 
Anders

22
Fliseryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-09-10
« skrivet: 2005-06-26, 12:04 »
Hej Sonja!
 
Jag härstammar från Olaus Ekström och känner till ganska mycket om honom och hans hustrus ursprung. Hur är du befryndad med familjen Ekström? Olaus Ekström är min morfars morfar.
 
Mvh
 
Anders Svensson

23
Hjorted / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-08-14
« skrivet: 2005-05-06, 12:53 »
Hej Andreas!
 
Helt riktigt så härstammar jag från Nils Bengtsson i Bjurvik (på svärdsidan) och är intresserad av allt rörande denne man inte minst hans ursprung. Vet du något om detta?
 
Tack på förhand !
 
Anders

24
Hjorted / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-08-14
« skrivet: 2005-05-06, 10:43 »
Till Inge Ledje!
 
Rörande ditt inlägg daterat 040822.
Jag är nyfiken på varifrån du fått uppgiften om att Nils Bengtsson i Bjurvik skulle vara född därstädes 1618.
 
mvh
 
Anders Svensson

25
Hej!
 
Har någon stött på en frälsefogde Bengt Nilsson i södra Tjust. Denne man förekommer i domböcker under 1640-talet i ovan nämnda härad. Möjligen har han någon anknytning till ätten Hammarskjöld och deras förläningar.
 
Tack på förhand !
 
Anders Svensson

26
Tuna / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-08-09
« skrivet: 2005-05-01, 20:38 »
Tack så hjärtligt för ditt besvär Monica! Har tyvärr inte tillgång till Genline, men ska försöka följa upp spåret så snart som möjligt. Tack!

27
Tuna / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-08-09
« skrivet: 2005-05-01, 12:48 »
Söker efter två syskon varav det ena är Karl Johan Jonsson f 1827 i Tuna, 1890 jordtorpare i Åhult, Tuna sn. Har letat i åratal efter hans ursprung! Han saknas nämligen i födelseboken för Tuna och dyker upp i HFL först som vuxen.
 
Fick nyligen korn på en syster Kristina Charlotta Jonsson (sic!) f 1837 i Tuna som står som ogift kvinna i Karl Johans hushåll på CD-skivan Sveriges Befolkning 1890.  Enligt kommentar på skivan: 'lärer vara baptist'?
 
Kan man via systerns eventuella födelsenotis hitta ett ursprung för de båda? Det vore fantastiskt då Karl Johans ursprung för mig varit en olöst gåta i över 20 år nu.
 
Anders Svensson

28
Rötter / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-11-13
« skrivet: 2004-11-12, 18:48 »
Hej!
 
Håller helt med Erik Holmlund. Mycket bra inlägg. Eriks ordval är väl OK eftersom vi befinner oss i www. Bra Erik!!!

29
Fliseryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-08-16
« skrivet: 2004-05-11, 11:16 »
Hej!  
Jag söker efter föräldrarna till Cajsa Lena Moberg, som ska ha varit född 1780 i Fliseryd. Hon var gift med Nils Hultman. /Anders

30
Hej Leif!
Tack för hjälpen! Det är den Oscar jag letar efter. Sista spåret är, som sagt, från 1905 då han finns med i delstatens folkräkning. Jag får leta vidare!
Mvh Anders

31
Kan någon hjälpa mig med att se om Sven Oskar Fransson, f 1876 i Gustaf Adolf socken i Värmland, och som använde namnet Oscar Björklund i USA finns med i någon folkräkning? Han invandrade 1888 och sista livstecknet av honom är från Pelan township i Kittson county, Minnesota 1905. Därefter är han helt försvunnen.
Stort tack för hjälpen på förhand!
Mvh Anders

32
03) Osorterat / Anteckning om Carl 6 år
« skrivet: 2003-11-03, 08:05 »
Tack Lennart!

33
03) Osorterat / Anteckning om Carl 6 år
« skrivet: 2003-11-02, 20:29 »

34
03) Osorterat / Vad står det om den 10-åriga flckan?
« skrivet: 2003-11-02, 18:36 »

35
Uppsala ärkestift / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-11-05
« skrivet: 2003-09-26, 23:34 »
Skulle vilja veta vilka präster som fanns i Enköpings-Näs mellan 1650-1720.
Mvh Anders

36
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-10-13
« skrivet: 2003-08-08, 23:10 »
Hej!
Jag undrar lite över Åsebo Säteri. Jag har förfäder som bott i torpet Svansmålen under Åsebo. På 1700-talet hittar jag dom i Fliseryd men på 1800-talet i Högsby socken. Har Åsebo tillhört två socknar? När flyttades det i så fall över till Högsby? Vilken socken tillhör Åsebo idag?
Anders

37
Björkö / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-11-06
« skrivet: 2003-07-26, 16:58 »
Hej Roland,
 
Johan Svensson föddes i Höreda 1758-01-25 och dog i Sjö, Björkö 1805-01-08.  
Hustrun Lisa Johansdotter föddes i Nävelsjö 1756-04-27 och dog i Fattigstugan, Björkö 1841-04-29.  
De vigdes i Björkö 1783-03-25.

38
Till Gabriel Wallgren
 
Om du letar dig tillbaka till ett inlägg under denna diskussion av Bo Lindwall från 030606 så ser du att 1805 är det gällande rekordet i grenen tregenerationsstege med levande proband. Detta förstås under förutsättning att Lindwalls man i Ulrika fortfarande är i livet denna dag som idag är. Jag väntar fortfarande med spänning på att någon kan presentera ett födelseår på 1700-talet i ovan nämnda gren.
 
Mvh
 
Anders Svensson

39
Så gick även denna diskussion ner i den torra humorn och den trubbiga ironins bottenlösa träsk........

40
Hej alla inblandade och intresserade!
 
Eftersom mitt inlägg om ett rekord från 030605 har följts upp, dels av adektvata svar med nya rekordnoteringar, dels av nya mer eller mindre precisa förslag på nya grenar (inget ont i detta)så verkar det var nödvändigt att ännu en gång formulera vad jag efterlyser. En nu levande person skall kunna visa upp en ff eller en fm eller en mf eller en mm som är född tidigare än 1805, vilket i detta forum får anses som det nu gällande rekordet. Låt oss för enkelhetens skull kalla grenen för: tregenerationsstege med levande proband
 
Anders Svensson

41
Till Kristina Gunnarsdotter!
 
Att en person som fortfarande är i livet har en farfar eller motsvarande (fm, mf, mm) som är född på 1700-talet är defintivt ingen vanlig företeelse och kan nog klassificeras som tämligen unikt.Det vore mycket intressant om du kunde ge mera precisa uppgifter om ditt fall som verkar ha gått via hörsägen.
 
Mvh
 
Anders Svensson

42
Hej!
 
Roligt med alla nya inlägg och att jag fick se mitt inofficiella rekord slaget. Efter vad jag nu har kunnat utröna så är det 1814 som gäller som rekord för närvarande. Om det inte är så, Stig Hansson, att din farmor (eller syskon och kusiner till henne) fortfarande är i livet. Jag har lekt med tanken att någon som fortfarande är i livet skulle ha en farfar eller motsvarande som är född på 1700-talet.
 
Mvh
 
Anders Svensson

43
Hej Joel!
 
För att försäkra mig om att du har uppfattat min fråga korrekt undrar jag om denne man som är född 1778 i Myckleby har några barnbarn i livet?
 
Mvh
 
Anders

44
Hej!
 
Jag undrar om någon känner till något släktförhållande som kan överträffa detta fall. En äldre släkting till mig (en kusin till min farfar)är fortfarande i livet och är 84 år gammal. Det anmärkningsvärda är att denne mans farfar är född 1820 (min farfars morfar). Finns det någon i livet och dokumenterad vars ff fm mf eller mm är född tidigare än så,i Sverige eller annorstädes?  
 
Mvh
 
Anders Svensson

45
Tuna / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-03-16
« skrivet: 2003-02-11, 11:01 »
För ett antal år sedan efterlyste jag en Carl Johan Jonsson i Tuna. Han uppges konsekvent i husförhörslängden var född i Tuna 1827-10-23. Om jag inte missminner mig dör han på socknens fattighus 1914. Han dyker först upp som rättare på Tuna gård i mitten av 1800-talet och blir senare torpare under Falla i Tuna. Ingen som skulle kunna vara denna person existerar i Tuna födelselängd eller husförhörslängd fram tills att vederbörande dyker upp på 1850-talet. Han återfinns inte heller i inflyttningslängden. Jag har tittat i åtskilliga närbelägna socknars födelselängder utan resultat. Denne man som jag till och med har fotografi på och som min farmor berättade om när jag påbörjade mina efterforskningar har nu gäckat mig under 20 års tid. Finns det någon som har en tanke om hur detta mysterium skall lösas.
 
Mvh
 
Anders Svensson

46
Mörlunda / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-03-24
« skrivet: 2003-02-09, 19:56 »
Hej Marianne!
 
Jag har anledning till att tro att Håkan Säf inte dor i Mörlunda. Jag har bestämt för mig att jag inte återfann honom i dödlängden därstades. Måhända följde han med något av sina barn utsocknes. Mot detta talar att hans änka dog i Mörlunda. Var familjen bosatt någon annanstans under en mellanperiod? Både Håkans far och farfar bar namnet Lindbom och var soldater under Bjälebo i Kristdala. Fadern Nils Lindbom dör i Måssebo i Mörlunda 1791-09-30. Det vore intressant att veta om din Nils Lindbom har någon anknytning till familjen.  
 
Mvh
 
Anders Svensson

47
Mörlunda / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-03-24
« skrivet: 2003-02-08, 11:00 »
Tack för uppgifterna Marianne!
Speciellt intressant det där med Sävshult. Finns det belagt som ortnamn före Håkan Sävs tid? Dog han där?
 
mvh
Anders

48
Mörlunda / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-03-24
« skrivet: 2003-02-07, 18:25 »
Söker dödsår för min farfars farfar farfar Håkan Säf (Sääf, Saef) född 1765-11-26 i Bjälebo i Kristdala. 1798 är han ryttare och bosatt i Likaremåla i Mörlunda. Jag är även intresserad av få mer kännedom om barn till Håkan Saef och deras vidare öden.  
 
Mvh
 
Anders Svensson

49
Slätthög / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-03-10
« skrivet: 2002-11-17, 23:05 »
Kajsa Johansdotter (gift med Börje Nilsson) föddes 16/11 1800 och var dotter till Johan Jönsson och Maja Jonasdotter.
 
Mvh
Anders

50
David Silén döptes i Alseda 7 Februari 1697. Skede tillhör Alseda pastorat.

51
04) Äldre inlägg 1998-2003 / Slätthög
« skrivet: 2002-09-27, 23:12 »
Slätthög CI:3 s.365.
Jag undrar om någon kan hjälpa mig att tyda dödsorsaken för:
Gifta hustru Maja Jonsdotter på Tingsbacken af ...
Maja dog den 28/10 1814.

52
Hjorted / Äldre inlägg (arkiv) till 22.10.2002
« skrivet: 2002-08-11, 22:13 »
Jag vore ytterst tacksam för upplysningar rörande en Bengt Nilsson i Bjurvik i Hjorted sn som omnämnes i bl a domböcker vid 1600-talets mitt. Jag har anledning att förmoda att han inte har sitt ursprung i Hjorted. Mitt sökande efter hans ursprung har blivit så desperat att jag är intresserad av uppgifter kring alla som bär detta namn i södra och norra Tjust omkring 1650.

53
04) Äldre inlägg 1998-2003 / Slätthög
« skrivet: 2002-07-16, 13:13 »
Tack så mycket, Bibbi.
Jag ska undersöka om Sven's hustru Karin Tollesdotter har någon koppling till Gällaryd.

54
04) Äldre inlägg 1998-2003 / Slätthög
« skrivet: 2002-07-15, 00:23 »
Skulle behöva lite läshjälp.
Slätthög CI:1 s.273
1734 7/1 föddes Swens dotter Karin i Spekeli.
Men varifrån kom fadder: hust. Karin?
Mvh Anders

55
Disgen / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-04-28
« skrivet: 2002-04-28, 11:59 »
Hej! Hur gör ni när ni matar in soldater med dubbla efternamn. En person som heter Gustaf Johansson Svanström. Ska man skriva efternamnet som Johansson Svanström eller Johansson-Svanström eller finns det något annat bättre sätt?

56
Enköpings-Näs / Äldre inlägg (arkiv) till 31 mars, 2010
« skrivet: 2002-01-17, 22:14 »
Finns det någon med tillgång till kyrkböckerna för Enköpings-Näs och som har lust att hjälpa mig. Jag har hitta ett par uppgifter på mormonernas sida och skulle gärna vilja veta vad som står i kyrkböckerna. Det gäller följande:
 
Vigda 1703 15/12
Simon Schalander och Catharina Ericksdotter
 
Födda 1704 14/2  Maria
Far: Simon Schalander  Mor: Catharina
 
Skulle vilja ha uppgifter om faddrar mm.
 
Mvh Anders

57
Locknevi / Äldre inlägg (arkiv) till 16.5.2002
« skrivet: 2001-11-27, 21:49 »
När Kerstin Svensdotter dör i Vikö 1748 29/12 uppges hennes ålder vara på sitt 29 år. Åldern stämmer alltså ganska bra med den Kerstin som föds 1721 i Vikö. Jag får undersöka saken vidare. Tack för hjälpen.
Mvh Anders

58
Locknevi / Äldre inlägg (arkiv) till 16.5.2002
« skrivet: 2001-11-26, 21:49 »
Tack Marianne. Du har hjälpt mig att räta ut ännu ett frågetecken.
Då kan jag passa på att fråga om någon vet något om föräldrarna till Carl Månsson och Kerstin Svensdotter? Förutom dottern Anna f. 1741 16/10 så fanns sonen Nils f. 1744 19/12 i Lilla Orrhult.
Kerstin dog sedan redan 1748 29/12 och då bodde familjen fortfarande i Lilla Orrhult. Carl gifte om sig 1749 6/8 med Karin Benjaminsdotter. Detta är vad jag känner till.
Mvh Anders

59
Locknevi / Äldre inlägg (arkiv) till 16.5.2002
« skrivet: 2001-11-25, 22:41 »
Hej!
 
Finns det någon Locknevi-forskare som kan hjälpa mig att tyda ett ort-/gårdsnamn. Det gäller en födelsenotis från 1741 i C:3 sid. 115. Den 16/10 föddes Anna som dotter till Carl Månsson och Kerstin Svensdotter men vad står det för gårdsnamn? När Carl och Kerstin vigdes 1740 26/12 (C:3 sid.226) är som jag tyder det också denna gård angiven.
 
Mvh Anders

60
Kristdala / Äldre inlägg (arkiv) till 20.12.2001
« skrivet: 2001-11-02, 22:26 »
Hej!
 
Finns det någon Kristdala-forskare som kan hjälpa mig att tyda ortsnamnet(gården) i en födelsenotis. Det gäller Kristdala CI:2 s.91. Där döptes 16/9 ryttaren Sörberg's (Jonas Söderberg) son Pehr. Men vad är ortsnamnet?
 
Tack på förhand.
Anders Svensson

61
Frändefors / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-11-08
« skrivet: 2001-06-17, 19:49 »
Hi
I'm looking for information on my great grandfather, Anders Svensson, born November 8, 1854 in Frändefors parish. He emigrated to the US sometime before 1883 to Iowa.  I have found information on his wife Sara Maja Johannesdotter and her family.  She was born on May 20, 1855 in Laxfisket in Frändefor parish.  She emigrated to US in 1882 to Fort Dodge, Iowa.  They married in Iowa, I do not know if they knew each other in Sweden.  I would appreciate any help.  Cheryl

62
Frödinge / Äldre inlägg (arkiv) till 16.6.2001
« skrivet: 2001-01-23, 22:50 »
Hej!
När Kerstin Börjesdotter dör 1808 14/5 står det i dödboken att hon skulle vara född 1722 i Åkroken och att föräldrarna var Börje Månsson och Maria Persdotter.  
Finns det någon som vet om denna uppgift är riktig ?  
Om det stämmer kanske någon känner till något mer om Börje och Maria ?
Mvh  
Anders

63
Hammar / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-08-05
« skrivet: 2000-11-21, 21:16 »
Tack för hjälpen Leif!
Jag har själv letat sporadiskt efter Doublet i vigselboken för Hammar utan att hitta något. Nu vet jag att jag inte missat något.
Jag har funnit en av Mårten Doublet's döttrar som gift i Askersund 1705 och en son som gift i Vadstena 1707. Jag får fortsätta att leta efter de övriga.
Mvh Anders

64
Hammar / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-08-05
« skrivet: 2000-11-17, 22:14 »
Hej Leif!
Jag forskar på vallonsläkten Doublet och undrar om Du har några personer med detta namn i vigselförteckningen för Hammar sn. Mårten Doublet var krögare i Rå under andra hälften av 1600-talet och han hade flera barn som föddes i Hammar.
Efternamnet kan stavas även som Dublet, Dubblet eller Doubblet.
Mvh Anders

65
Doublet / Doublet
« skrivet: 2000-11-12, 15:30 »
Stig,
 
Visst är det så att denna Catharina Doublet född 1664 i Hammar (T) skulle kunna vara den jag söker.  
Åldersmässigt verkar det ju möjligt. Hon är alltså född 1664, finns med i födelseboken för Hammar. När det gäller Catharina och Simon Schalander's barn har jag inte lyckats hitta dem i några födelsenotiser. I Skede (F) saknas födelseböcker för denna tid och i Alseda (F) där de var bosatta åtminstone från 1719 finns deras barn inte noterade. Om man går på åldersuppgifter i dödboken skulle sonen Simon vara född omkring 1710 och sonen Erik ca: 1708. Dottern Maria är troligen lite äldre än sina bröder då hon finns med som fadder i Alseda redan 1724.
Jag har inte heller hittat någon uppgift om var och när Simon och Catharina gifte sig. Detta inne bär också att jag inte kan vara helt säker på att Catharina är mor till Simon Schalander's barn. Hon nämns som dopvittne 1729 i Alseda och då är hon hustru till Simon men före detta datum har jag inga säkra uppgifter. Simon blev enligt herdaminnet v.komminister i Skede 1708 och dog 1752. Herdaminnets uppgifter om att Simon var gift med Christina Silenia är felaktiga.
En vigselnotis för Simon och Catharina skulle räta ut många frågetecken. Jag har inte hittat någon i Alseda eller Hammar. Jag får leta vidare men om någon träffar på någon uppgift som rör Catharina Dublet så vill jag gärna bli informerad.
 
Mvh Anders

66
Doublet / Doublet
« skrivet: 2000-11-09, 13:49 »
Hej,
 
Jag har en Catharina Dublet bland mina anor. Nu undrar jag om någon vet om hon tillhör vallonsläkten Doublet? Medlemmar av denna släkt skrivs i kyrkböckerna bl.a. Dubblet, Dublet, Doubblet förutom Doublet.
Catharina som var gift med komministern i Skede (F) Simon Schalander dog 1749 i Alseda. Deras tre barn är födda omkring 1710.  
Alla tips mottages tacksamt.
Jag har samlat på mig en hel del uppgifter om släkten Doublet under mitt sökande efter Catharina och delar gärna med mig av dessa.
 
Mvh Anders

67
Antavlor och utskrifter / Utskrift av antavla i jätteformat
« skrivet: 2000-10-01, 22:29 »
Hej alla!
 
Lite sent... men jag kan meddela att det finns ett företag som sysslar med stora anträds-utskrifter i Åre. Det kostar förstås en slant, men det är billigare hos dem än hos ett tryckeri med storformatskrivare. Kolla på www.gensoft.se

68
Tack,
för dom uppgifterna Håkan.
 
När det gäller Catharina Olofsdotter så förekommer Maria Olofsdotter (f.1725 25/8, dotter till Olof Josephsson Wikman och Sara Eliasdotter) som dopvittne till ett par av Catharina's barn. Maria var också bosatt i Loaklev så om hon var släkt med Catharina eller ej är fortfarande osäkert.
Om du skulle hitta något mer om Catharina Olofsdotter så är jag naturligtvis mycket intresserad.
 
Hälsningar Anders

69
Hej Håkan!
 
När det gäller Nils Modig och hans födelsesocken så borde det varit ett frågetecken efter Alseda. Jag har hämtat uppgiften från de militära rullorna och där kan man tyda det som Åseda också.
Jag vet inte vilket som är rätt?
Det var intressant att få veta vem som var Per Andersson's far. Har du ytterligare uppgifter om syskon till Per eller hans mors namn?
 
Catharina Olofsdotter's föräldrar har jag inte lyckats hitta trots mycket letande. Tänkbara föräldrar skulle kunna vara Ryttaren Olof Josephsson Wikman och hans 1:a hustru Sara Eliasdotter. De får en dotter Karin 1722-02-21 (?), det är väldigt otydligt i födelseboken här. Frågan är om denna Karin skulle kunna vara samma person som Catharina Olofsdotter?
 
Mvh Anders Svensson

70
Hej Ragnhild!
 
Detta är vad jag har om Nils Olsson-Modig:
 
Olsson-Modig, Nils. Född 1687 i Alseda, (F). Död 1762-01-28 i Loaklev, Skirö, (F). Ryttare 1709-1736.  
 
Gift 1:o 1711-12-28 i Skirö, (F) med  
Persdotter, Maria. Född 1692. Död 1737-04-22 i Loaklev, Skirö, (F). Far: Andersson, Per. Död 1702-03-27 i Loaklev, Skirö, (F). Ryttare. Mor: Persdotter, Karin. Död 1724-12-07 i Loaklev, Skirö, (F).  
Barn:
  Nilsson, Olof. Född 1714-05-10 i Loaklev, Skirö, (F). Död 1714-05-27 i Loaklev, Skirö, (F).  
 Nilsson, Pehr. Född 1715-11-01 i Loaklev, Skirö, (F). Död 1717-10-16 i Loaklev, Skirö, (F).  
 Nilsson, Pehr. Född 1718-12-18 i Loaklev, Skirö, (F). Död 1792-01-25 i Byestad, Skirö, (F). Bonde. Gift 1:o 1744-07-15 i Skirö, (F) med Olofsdotter, Catharina. Född 1719. Död 1758-10-03 i Byestad, Skirö, (F). Gift 2:o 1759-10-19 i Skirö, (F) med Nilsdotter, Annicka. Född 1715. Död 1793-06-01 i Byestad, Skirö, (F).  
 Nilsdotter, Annika. Född 1722-12-07 i Loaklev, Skirö, (F).  
 Nilsson, Olof. Född 1728-12-14 i Loaklev, Skirö, (F).  
 Nilsson, Anders. Född 1732-08-25 i Loaklev, Skirö, (F).  
 
Gift 2:o med  
Jonsdotter, Maria. Född 1695.  
 
Mvh Anders

71
Jag söker efter uppgifter för Samuel Arvidsson Ceder (Seder). Samuel var soldat i Jönköpings regemente 1764-1775. Han var bosatt i Vallstorps soldattorp i Barkeryd socken.
Omkring 1775 försvinner han ifrån Barkeryd och jag har inte lyckats hitta honom sedan. I Generalmönsterrullan 1775 står antecknat tagit mönstring i Kalmar Regemente. Men jag har inte lyckats hitta honom där. Enligt de militära rullorna skulle han vara född omkring 1744.
Samuel var gift med Sara Håkansdotter (1734-1795).
De hade barnen Jonas (f.1765), Sven (f.1769) och Elisabeth (f.1774).
Finns det någon som stött på denna Samuel Ceder, kanske i Kalmar län eller på någon annan plats?
Mvh Anders

72
Mörlunda / Äldre inlägg (arkiv) till 1.11.2000
« skrivet: 2000-07-24, 23:07 »
Hej,
Är det någon som vet något om föräldrar till Ryttaren Jon Jonsson Söderberg. Han ska vara född omkring 1718 i Mörlunda. Han var gift med Lisbetha Persdotter, död 1768 8/3 i Östingsö. Därefter omgift 23/10 1768 i Mörlunda med Catharina Persdotter.
Barn i första giftet:
Pehr Jonsson, född 1753 16/9 i Kristdala.
Olof Jonsson, född 1756 21/11 i Lilla Bråbo, Kristdala.
Eric Jonsson, född 1762 7/11 i Kristdala.
Johan Jonsson, född 1765 17/2 i Östingsö, Mörlunda.
Jon Söderberg var ryttare 1741-1761. Han dog 1795 5/10 i Stora Horvan, Mörlunda.
 
/ Anders

73
Bäckseda / Äldre inlägg (arkiv) till 11 december, 2006
« skrivet: 2000-07-19, 22:57 »
Hi David,
I have some information about Alexander Wernberg. Alexander was born 1/5 1692 in Bocksjöstugan, Höreda. His parents are Håkan Jonsson and Kerstin.
His wife Karin Bengtsdotter is maybe a daughter of Bengt Persson, Cavalryman for Krassaberg, Vetlanda 1692 and 1696. In military records Alexander Wernberg is mentioned as a owner of Krassaberg, equipping a cavalry soldier 1718 and 1724.
 
Children to Alexander and Karin B.:
Maria b.1715 (Krassaberg?)  d.26/8 1772 Lemnhult
Bengt b.1720  d.10/10 1738 Bäckseda
Johan b.13/6 1723  
Alexander b.13/4 1726
Samuel b.2/3 1729
Daniel b.19/5 1732
Gabriel b.10/8 1735
Christina b.23/3 1740
 
Karin Bengtsdotter died 6/6 1744 in Bäckseda.
Alexander remarried 3/3 1745 to Karin Jonsdotter.
 
Children to Alexander and Karin J.:
Helena b.10/4 1746
Karin b.21/12 1749
Johan b.12/12 1751
 
All children after Bengt were born in Lilla Fagraryd, Bäckseda.
Alexander Wernberg died 28/6 1755 in Lilla Fagraryd, Bäckseda
 
Anders Svensson

74
Finns det någon som kan hjälpa mej med att hitta föräldrar till Catharina Dublet? Hon var gift med komministern i Skede Simon Schalander. Hon finns nämnd som dopvittne i Alseda ett par gånger och hon dog i Alseda 1749. Testamentspenningar gavs den 5 november 1749.
Deras barn var följande:
Maria Schalandra, gift 1735 7/9 i Alseda med Adolph Lorentz Schön.
Erik Schalander(d.1774 3/1), gift 1) 1734 1/12 i Alseda med Christina Silenia, gift 2) 1738 10/12 i Alseda med Karin Carlsdotter, gift 3) med Kerstin Jonsdotter.
Simon Schalander(d.1789 8/8), gift 1) med Ingeborg Svensdotter, gift 2) 1754 30/11 i Alseda med Maria Petersdotter, gift 3) 1775 28/1 i Alseda med Elisabet Jonasdotter.
Jag har inte hittat var och när Catharina Dublet och Simon Schalander vigdes. Jag saknar också födelsenotiser för deras barn. Har Catharina kanske någon koppling till vallonsläkten Doublet? Alla tips och förslag mottages tacksamt.
Hälsningar Anders

75
Hej Olle!
Tyvärr vet jag inget om Ulrika Nortman men jag är nyfiken på Sigfrid Schalander som hon var gift med.
Jag har en Simon Schalander bland mina anor som var komminister i Alseda pastorat. Han ska enligt herdaminnet varit född i Ramkvilla 1673 och död 1752. Han var gift med Catharina Dublet och hade 3 kända barn: sonen Erik (1708-1774) g.1734 m. Christina Silenia, dottern Maria g.1735 m. Adolph Lorentz Schön och sonen Simon (1710-1789) g.m. Ingeborg Svensdotter.
Jag undrar om du vet något om Sigfrid Schalanders anor? Kan det finnas någon koppling till Simon Schalander?
Hälsningar Anders

76
Näringsliv / Kamprad, Ingvar (f. 1926)
« skrivet: 2000-04-21, 23:01 »
Känner någon till Ingvar Kamprads (född 1926)anor? Hans far var väl tyskättad, men hans möderne var väl smålänningar ifrån Älmhultstrakten?

77
Svenska ortnamn 1999 / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-10-12
« skrivet: 2000-04-13, 20:46 »
Anders Lindkvist och ni andra: Tack för hjälpen. Jag besökte Arninge, Riksarkivets filial och sökte på de olika förslag ni gav. Det var Sven Grönberg som träffade rätt. Det var därifrån min ana kom. Tack ska du ha Sven.

78
Svenska ortnamn 1999 / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-10-12
« skrivet: 2000-04-12, 22:19 »
Svar och tack till Jörgen Tollesson + tack till Sven Grönberg & Sam Blixt för era snabba svar, det här är alternativ som jag lätt ska kunna kolla upp.
Svaret: Alternativet till början av ordet ?valsjiö är som jag ser det endast 1 bokstav eftersom det är första ordet på raden och utrymmet inte medger mer bokstäver. Och med mycket fantasi skulle man kunna tolka det som ett gammalstavat S eller W(dubbel-v). Men mest ser det ut som om prästen  nyst med en nydoppad gåspenna....

79
Svenska ortnamn 1999 / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-10-12
« skrivet: 2000-04-12, 13:44 »
Orten  ?valsjiö socken . Ringer det någon klocka hos någon när delar av ett sockennamn som
ovan nämns?
Jag har funnit denna hänvisning i ett husförhör
från Råbelöv, utanför Kristianstad. Hänvisningen till denna socken är att där anges att Carl Magnusson är född, 1788-12-31. Det närmaste jag  
har funnit är Svalsjö i södra Östergötland. Men det låter lite osannolikt att en som arbetar som
dräng i Råbelöv har flyttat dit från Östergötland
i början på 1800-talet. (lång väg för lite karriär?) Någon som har en gissning på var denna socken kan vara belägen, ?valsjiö

80
Tack så mycket Roland.
 
Mvh Anders Svensson

81
Älghult / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-juni-28
« skrivet: 2000-03-19, 22:54 »
Jag söker föräldrar till Sara Persdotter gift i Älghult 18/4 1686 med komministern i Älghult Moses Svenonis Fiorin.  
Är det någon som har ytterligare uppgifter förutom de som finns i herdaminnet så är jag mycket intresserad.
Hälsningar Anders

82
Film / Teater / Pfeiffer, Michelle (f. 1958)
« skrivet: 2000-03-09, 06:04 »
Hej Henrik!
Tack för antavlan. Jag har inga mer uppgifter just nu men jag återkommer.
Mvh Anders

83
Film / Teater / Pfeiffer, Michelle (f. 1958)
« skrivet: 2000-03-07, 22:34 »
Jag har läst artikeln i Släkthistoriskt Forum 3/97 om Michelle Pfeiffer. Jag blir nyfiken på hennes anor från Tolg och trakterna däromkring.
Bo Lindwall skulle du inte kunna presentera en antavla här med de uppgifter som du har?
Mvh Anders

84
Hylletofta / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-07-02
« skrivet: 2000-03-06, 22:57 »
Hej Ragnhild!
Nils Gislesson's föräldrar var:
Gise Persson, död 1709, troligen stupad i Ukraina, ryttare vid Smålands kavallerireg, bosatt i Rödja, N.Sandsjö sn, sedan i Bjärkaryd Östergård, Hylletofta sn.  
Gift 169(6) med
Kerstin Jonsdotter, född 165(7), död 1759 22/3 i Bjärkaryd Östergård, Hylletofta sn.  
Detta och mer finns i Svenska Antavlor 5 (1992) Nr . 171 och i Svenska Antavlor 10 (1999). Denna utredning är gjord av Nils Hård af Segerstad.
Själv härstammar jag från en bror till Nils Gislesson, Per Gislesson, född 169(7) och död 1721 6/7 i Bjärkaryd Östergård.
 
Hälsningar Anders

85
Hej Sam!
Tack för hjälpen.
Kan du med hjälp av PLF:s databas hitta var Peter Magnusson och Stina Samuelsdotter dog någonstans?
Jag misstänker att det skulle kunna vara i Kalmar län i någon av socknarna som gränsar till Jönköpings län.
Hälsningar Anders

86
Jag söker efter Peter Magnusson född 1763 7/3 i Ökna och hans hustru Stina Samuelsdotter född 1767 18/4 i Karlstorp.  
 
De flyttar till Karlstorp i början av 1800-talet och sonen Samuel är född 1805 18/7 i Åkinarps boställe, Kyrkeby i Karlstorp. Strax därefter flyttar de igen men vart? Har letat länge men inte kunnat återfinna familjen efter detta. Kanske hamnade de i Kalmar län?
 
Övriga barn är:
Jonas Petersson, född 1791 30/1 i Åmjölkesbo, Ökna
Johan Magnus Petersson, född 1794 12/9 i Åmjölkesbo, Ökna. Han är sedan gift och bosatt i Alseda.
Maja Stina Petersdotter, född 1797 27/10 i Åmjölkesbo, Ökna
Petter Petersson, född 1801 15/1 i Åmjölkesbo, Ökna
 
Hälsningar Anders

87
Hej,  
Jag söker uppgifter om en släkting som jag vet flyttat till Amerika:  
Alfred Engström, född 1890 30/7 i Näsby (F)
Jag tror att han flyttade till Amerika i början av 1900-talet.
Finns han med på Emigrantskivan?  
Hälsningar Anders Svensson

88
Vena / Äldre inlägg (arkiv) till 13.8.2000
« skrivet: 2000-02-28, 22:59 »
När det gäller Nils Nilsson och Elin Persdotter's barn (se föreg.  
inlägg) är jag lite osäker. Vid 1700-talets mitt fanns flera Nils i  
Norrhult och då efternamn ofta saknas i födelseboken och gårdens namn  
endast anges som Norrhult kan det vara svårt att identifiera rätt  
Nils.  
Detta är vad jag tror är Nils och Elin's barn:  
Nils Nilsson, född 1740 12/10 i Norrhult.  
Lars Nilsson, född 1742 12/9 i Norrhult, död 1743 4/12 i Norrhult.  
Ingeborg Nilsdotter, född 1745 26/5 i Norrhult. Gift 1774 6/11 i Vena  
med Lars Jönsson, född 1734 2/12 i Näs, Rumskulla. Död 1830 27/12 i  
Norrhult.  
Per Nilsson, född 1750 21/9 i Norrhult Södergård.  
Maja Nilsdotter, född 1752 19/8 i Norrhult Södergård, död 1753 22/7 i  
Norrhult.  
Maria Nilsdotter, född 1754 4/5 i Norrhult Södergård, död 1759 3/1 i  
Norrhult.  
Bengt Nilsson, född 1756 15/11 i Norrhult Södergård.  
Olof Nilsson, född 1760 18/8 i Norrhult Södergård.  
Maria Nilsdotter, född 1764 12/3 i Norrhult Södergård.
 
Eventuella rättelse och tillägg mottages tacksamt.  
 
Hälsningar  
Anders Svensson

89
Vena / Äldre inlägg (arkiv) till 13.8.2000
« skrivet: 2000-02-27, 22:42 »
Söker uppgifter om föräldrar till Nils Nilsson och Elin Persdotter i Norrhult. De vigdes i Vena 1739 8/10 och dottern Ingeborg född 1745 26/5 i Norrhult Södergård är min ana. Nils dog 1781 15/1 i Norrhult Södergård. Elin dog 1800 25/9 också i Norrhult Södergård.
Hälsningar
Anders Svensson

90
Virserum / Äldre inlägg (arkiv) till 20.1.2001
« skrivet: 2000-02-15, 22:32 »
Margareta Jonsdotter från Slagdala gifte sig 1724 1/11 i Virserum med Daniel Persson från Harghult i Ökna. Vem var hennes föräldrar? Är Pär Jonsson som gifte sig 1721 29/5 i Virserum med Margaretha Hemmingsdotter en bror till Margareta Jonsdotter?
 
Mvh Anders Svensson, Jönköping

91
Västra Vingåker / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-02-24
« skrivet: 2000-01-25, 14:28 »
Hej!
 
Jag skulle behöva lite hjälp med anorna till min farmors far Erik Ferdinand Brolin född i Västra Vingåker 1881-05-23. Hans föräldrar hette Per Erik Brolin och Brita Kajsa Johansdotter och de gifte sig troligen omkring år 1877. Så värst mycket mer har jag inte lyckats finna om dessa personer. Jag, en nybörjare inom släktforskning, är mycket tacksam för alla ledtrådar.
 
Med vänlig hälsning
 
Anders.

92
Horn / Äldre inlägg (arkiv) till 14.7.2000
« skrivet: 2000-01-24, 22:43 »
Söker uppgifter om Bengt Svensson och hans hustru Annica Persdotter omkr. 1790 bosatta på torpet Viborg under Gallebo i Södra Vi.
I husförhöslängden anges båda vara födda i Horn, Bengt 1723 och Annica 1725. De uppges också vara gifta 1758. De inflyttade till Södra Vi från Horn 1764.
Dottern Christina skall enligt hf vara född 1764 i Horn. Sonen Per är född 1765 i Södra Vi.
När Annica dör 1805 9/4 i Södra Vi uppges hon vara dotter till Soldaten Per Jonsson i Stora Flarka.
Finns det någon som känner till något mer om dessa personer?
 
Hälsningar Anders

93
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Lindebohm
« skrivet: 2000-01-24, 15:32 »
Jag har i min antavla en skogvaktare Elias Lindbom i Hult i Mörlunda f. omkr 1709 d. 1787. Under slutet av 1730-talet är han gårdsfogde på Ryningsnäs säteri. Vet du något om denne man?
 
Hälsningar
 
Anders Svensson

94
Mörlunda / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-januari-25
« skrivet: 2000-01-24, 15:16 »
Är det någon som känner till en skogvaktare Elias Lindbom i Hult i Mörlunda. 1738-39 är han gårdsfogde på Ryningsnäs säteri. Fram till sin död 7/1 1787 är han bosatt i Hult. Han bör komma utsocknes ifrån.
 
Anders Svensson

95
Kisa / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-januari-23
« skrivet: 2000-01-20, 22:30 »
Jag söker förfäder till Kerstin Svensdotter bosatt i Skansen, Fröåsa. Hon dog i Nävstad, Södra Vi 1800-02-05. Hon är gift i Kisa 1754-11-17 med Jon Larsson.
 
Tänkbara föräldrar är Sven Jonsson och Cecilia Persdotter i Nybygget, som får en dotter Kerstin 1731-01-21.
 
Barn till Jon Larsson och Kerstin Svensdotter:
 
Anna, född 1755-09-06
Lars, född 1759-07-16
Kerstin, född 1762-03-20
Sven, född 1765-04-03
Lisa, född 1766-09-13, död 1818-02-01 i Lönneberga
Margretha, född 1769-01-21
Catharina, född 1772-04-25
 
Alla barnen är födda i Skansen, Fröåsa.

96
Efterlysningar / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-02-13
« skrivet: 2000-01-08, 05:49 »
Jag undrar om någon är bekannt med den Mecklenburgska släkten von Alvenslebens genealogi under medeltiden.
 
Med hälsningar Anders Svensson

97
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Sabelskjöld
« skrivet: 2000-01-05, 06:02 »
Angående namnet Sabelskölds stavning
 
Appropå stavningsvarianter av ättenamnet Sabelsköld. Helt riktigt, Bo Persson, hade man önskat att sig att denna mest okomplicerade stavning idag kunde vara den gängse. Ett antal mer eller mindre komplicerade varianter förekommer under 1600-talet. Inkonsekvent namnstavning är förstås ingen ovanlighet i detta århundrade. Det är ändå viktigt att notera, tycker jag, att på Riddarhusets sköldplåt stavas namnet just Sabelskjöld. Om jag har förstått saken rätt så är det en namnstöld som har föranlett släktföreningen att använda denna äldre variant. Några personer har haft den utomordentligt dåliga smaken att ta upp ett adligt namn som inte har burits av någon levande person på 220 år. Mera riktigt anser jag det hade varit om föreningen kunde behållit sin ursprungliga stavning medan namntjuvarna hade avtvingats sitt. Men det hela är förstås mera en fråga om god smak än juridisk rätt.
 
Anders Svensson (Sabelsköldsättling)

98
Skatelöv / Äldre inlägg (arkiv) till 30.4.2001
« skrivet: 1999-12-17, 00:50 »
Till Albert Lander!
 
Vad det gäller förekomsten av smeder med namnet Hempel i Skatelöv har jag gjort en släktutredning över alla familjens medlemmar från slutet av 1600-talet till omkr. 1800. För övrigt har jag uppgifter om Hemplar i Tabergs bergslag i Småland ner till mitten av 1600-talet. Vad känner du till om släktens äldre generationer?

99
Hjorted / Äldre inlägg (arkiv) till 20.4.2000
« skrivet: 1999-12-12, 20:51 »
Hej Jan-Åke Holmbring
 
Jag är ett levande bevis på att Nils Bengtsson hade fler söner. En son Måns kom att flytta till Kroxhult i Kristdala och bli min farfars farfars farfars farfars far. Flera söner och döttrar till denne Måns Nilson föddes åren kring 1700 i Kristdala. Om diskussionen kring Bengt Nilsson d.ä. i Bjurvik hänvisar jag mitt inlägg under Småland, allmänt, Tjust.

100
Allmänt / Tjust- & Tunaläns härader - anor bortbytes!
« skrivet: 1999-12-12, 20:39 »
Till Carl Fredrik-Hanzon
 
Som du säger är helt troligt Bengt Nilsson i Bjurvik inte son är till Nils d. 1654. Jag har all anledning att förmoda att han kommer utsocknes ifrån. Dessutom bör Bengt vara född kanske redan i slutet av 1590-talet. Vilket gör det hela kronologiskt omöjligt. Dessutom är det så att Nils sitter på Skattegården i Bjurvik medan Bengt brukar frälsegården. Jag tror att det är förvillande namnlikheter som rör till utredningen av släktkförhållandena i Bjurvik under 1600-talet. Genom en domboksnotis (1654) har jag Bengt Nilsson bomärke som skulle kunna vara en ledtråd i jaktens på hans ursprung. Jag ställer mig frågan om dåtidens bomärken var knutna till personen eller bara gården?

101
Tuna / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-februari-7
« skrivet: 1999-12-10, 16:28 »
Jag söker förfäder till bonden Carl Eriksson i Odensvalehult i Tuna ( f. o 1692, d. 5/3 1762)

102
Skatelöv / Äldre inlägg (arkiv) till 30.4.2001
« skrivet: 1999-12-10, 16:22 »
Är intresserad av smedsläkterna Ströberg och Hempel i Skatelöv. Är någon annan också det?

103
Mörlunda / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-januari-25
« skrivet: 1999-12-10, 16:20 »
Eftersom Ingebo har varit uppe på tapeten tidigare så passar jag på att fråga om någon känner till en Kerstin Jonsdotter (f. i Ingebo 19/10 1696) och hennes förfäder. Vidare är jag intresserad av åboar i Bockara (Danielsönerna därstädes)samt Borg och Ruda under 1500- och 1600-talet.

104
Hjorted / Äldre inlägg (arkiv) till 20.4.2000
« skrivet: 1999-12-10, 15:58 »
Jag söker uppgifter kring bonden Bengt Nilsson i Bjurvik Hjorted sn som är känd under 1650-talet därstädes. Känner månne någon hans ursprung.

105
Allmänt / Tjust- & Tunaläns härader - anor bortbytes!
« skrivet: 1999-12-10, 03:30 »
Angående Nilssöner i Bjurvik i Hjorted sn. så existerar det en annan familj sittande på Bjurviks frälsegård under andra hälften av 1600-talet. Bengt Nilsson kommer dit förmodligen någon gång på 1650-talet och hans (förmodade) son Nils Bengtssons ättlingar kommer att bruka jorden under 1700-talet. Nils Bengtsson är för övrigt en av stamfäderna till släkten Thunberg i Småland. Allt som rör denna familj i Bjurvik från början av 1700-talet och längre tillbaka i tiden är för mig av stort intresse.

106
Emigrantskepp / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-07-09
« skrivet: 1999-11-21, 17:39 »
Hej!
Finns det något ställe att söka svenskar som emigrarde via Tyskland. Årtalet är 1858-1859

107
Schalander / Schalander
« skrivet: 1999-10-24, 14:42 »
Simon Schalander, komminister i Skede (F) till 1739. Enligt herdaminnet död 1752. I Alseda räkenskapsbok omnämns hans hustru Catharina Dublet begr. 1749. I herdaminnet anges Christina Silenia som hans hustru men detta är fel. Det var i stället Simon's son Erik som var gift med Christina. Erik är död i Alseda 1774. Övriga vuxna barn till Simon är Maria gift med Adolf Lorentz Schön och sonen Simon död i Alseda 1789. Är det någon som har ytterligare uppgifter om Simon Schalander, och vem var Catharina Dublet ?
 
Inlägget har flyttats hit från Yrken » Yrken M-R » Präst. /Moderator Yrken

108
Mörlunda / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-januari-25
« skrivet: 1999-09-04, 15:29 »
Jag söker uppgifter om förfäder till Sven Persson och Bengta Eriksdotter i Hyltan. De gifte sig 1723 22/10 i Mörlunda. En son Nils är född 1724 4/12 och en dotter Brita föddes 1729 5/11 båda i Hyltan.  
Brita gifte sig 1745 22/10 i Mörlunda med Gudmund Gudmundsson från Bockara. Uppgifter om Gudmund's föräldrar Gudmund och Christina/Kirstin och deras förfäder är jag också intresserad av.
Mvh Anders

109
Mörlunda / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-januari-25
« skrivet: 1999-08-22, 15:07 »
Tack Bo för uppgifterna om Bengta Persdotter i Gässlingsäng. Kanske du eller någon annan kan hjälpa mig med en annan ana från Mörlunda. Jag söker uppgifter om förfäder till Gudmund Gudmundsson, född 1717 26/12 i Bokara. Fadern kallas då Gudmund och modern Christina. Det finns en Ingebor född 1725 20/10 i Bokara, f. Gudmund Jonsson och m. Kirstin samt en Jonas född 1729 25/4 i Bokara f. Gudmund och m. Kirstin.
Mvh Anders

110
Mörlunda / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-augusti-15
« skrivet: 1999-08-15, 15:01 »
Jag söker förfäder till Sten Jonsson f. ca 1690 och Bengta Pärsdotter vigda i Mörlunda 1717 10/6.
Jag har hittat 10 barn alla födda i Turlunda. Sten är död i Turlunda 1760 23/8.
Mvh Anders

111
Det blev mindre debatt än jag trodde. Tydligen är det ett ämne som inte direkt intresserar Rötters läsare( mer än Carl o Håkan som väl måste svara). Jag är mycket väl medveten om skillnaden mellan Demografisk Databas-projektet och vanlig släktforskning. Vad jag tycker är synd är att en skrift som så uppenbart vänder sig till nybörjare inte mer noggrannt förklarar vad man menar. Det har gjorts och kommer att göras tusentals dataregister av olika källor. Vi har i projektet gått igenom hundratals som erbjudits oss att ingå i databasen. Tyvärr är det ett försvinnande litet antal som uppfyller de kriterier vi ställt upp. Det är detta som är så synd. Massor av forskare lägger ner ett jättearbete, men genom en långt driven normalisering av materialet blir det tyvärr oandvändbart för en bredare forskning. Carl beskriver i sitt svar det jag egentligen vill komma åt, att använda dubbla fält vid registreringen för att bevara källtrogenheten. Man kunde önska att denna möjlighet fanns i de olika släktforskarprogram som finns på marknaden.
Vad det gäller namn-listan är det nog ändå så att namnskicket är oerhört lokalt. Man normerar inte likadant i Halland som i Stockholm. Detta har diskuterats i många år och kommer så att fortsätta diskuteras. För att komma framåt har vi i projektet beslutat oss för att normera oerhört mjukt, syftet är egentligen bara att komma åt alla de stavningsvarianter på samma namn som finns, inte att fastställa namnets ursprung.
Vad det sen gäller ortsnamnen och vad som är korrekt så är det min uppfattning att ortsnamnet skall följa tidsperioden. Alltså är Knisslinge Knisslinge under 1800-talet men Knislinge under 1900-talet eftersom detta var den officiella stavningen just då. Att sen hitta alla varianter är precis som namn-normeringen bara en fråga om teknik.
Debatten lär väl fortsätta, jag hoppas bara att den leder till en högre kvalitet på allt det arbete som läggs ner runt om i Sverige. Det var mitt syfte med inlägget, sen må vi ha olika uppfattningar om hur det skall gå till
 
Anders

112
Sitter med en skrift som Håkan Skogsjö författat. Tio goda råd till dig som släktforskar. Tyvärr innehåller boken i mitt tycke ett par mycket grundläggande felaktigheter. Det gäller framför allt punkten 4. I punkt 6 pläderar författaren för att man skall vara uppmärksam mot innehållet i forskningsresultat som sprids, allra helst det som sprids via databaser och Internet. I punkt 4 uppmanar han sedan till ren källförfalskning som jag ser det. På seminarier , konferenser och datariksdagar har det här diskuterats. Min uppfattning är att man varit överens om att uppgifterna i databaser och register skall skrivas av bokstavstroget för att materialet skall få ett historiskt värde. Vidare skiver författaren i samma punkt, Forskaren hittar korrekt stavning av ortsnamn på CD-skivan Sveriges ortnamn. Korrekta närdå? Jo idag, inte när kyrkoböckerna skrevs. Vidare skriver författaren att personnamn stavas enligt Sveriges släktforskarförbunds namnlista. Författaer borde med sin erfarenhet veta att den listan är oerhört omdebatterad och att det inte är ett namnskick som råder i vårt avlånga land utan massor av olika lokala. I slutet av punkten påpekar författaren att ovanstående endast skall gälla vid sammmanställning av materialet, inte när forskaren skriver av en särskild källa. Hur nu detta skall vara möjligt?
Nej, sluta uppmana till förfalskning av källmaterialet. Behöver uppgifterna standardiseras kan detta göras i efterhand utan att det påverkar originaluppgiften.
 
Anders Svensson
Projektledare  
Demografisk databas Södra Sverige
 
http://ddss.klm.se
anders.svensson@klm.se

113
Ronneby / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-03-10
« skrivet: 1999-02-04, 12:18 »
Söker förfäder till
 
Erik Åkesson, f. 1800-04-30 i Långgöl i Ronneby.
 
Föräldrar Åke Markusson Fällman (båtsman) och Inga Brommesdotter.
 
Med vänliga hälsningar
 
Anders Svensson

114
Målilla / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-september-28
« skrivet: 1999-02-04, 12:06 »
Söker förfäder till
 
Peter Hindriksson, f. 1724-12-27 i V. Årena i Målilla
 
Med vänliga hälsningar
 
Anders Svensson

115
Vena / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-mars-14
« skrivet: 1999-02-04, 12:03 »
Söker förfäder till
 
1.Annica Andersdotter, f. 1738-03-26 i Östrahult i Vena, g.m. Johan Petersson i Dabbekulla, Kristdala.
2. Maria Svensdotter, f. 1791-01-20 i Tengershult i Vena.
 
Med vänlig hälsning
 
Anders Svensson

116
Mörlunda / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-augusti-15
« skrivet: 1999-02-04, 11:59 »
Söker förfäder till  
1.Elias Eliasson,f. 1762-12-02 i Hult i Mörlunda
2.Maria Eriksdotter, f. 1733-07-23 i Sörebo i Mörlunda
3.Maria Hemmingsdotter, f. 1768-04-30 i Borg i Mörlunda
 
Med vänlig hälsning
 
Anders Svensson

117
Tuna / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-februari-7
« skrivet: 1999-01-29, 22:49 »
Söker ursprunget för Carl Johan Jonsson f 1827-10-23, enl HFL i Tuna, men han saknas där. Carl Johan var rättare på Tuna gård och senare torpare i Stockhult under Falla,
 
Tacksam för svar,
Anders Svensson
Stockholm

Sidor: [1]