ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Gustav Andreasson

Sidor: [1]
1
Hej Kristina,

Nu har jag gjort mig skyldig till att inte besöka forumet på ett par månader. Har därmed inte sett ditt svar före nu.

Tack så hemskt mycket för att du delat med dig vad du hittat. Så kul, det kanske är densamme Jacob.

Ska läsa igenom det du länkat till och se om jag kan dra några egna slutsatser. Tack igen!

Mvh,

2
Han föddes 24 februari 1845 i Vallkärra.

Jag stöter senast på honom i grannsocknen Norra Nöbbelöv 1869, då han flyttat till Danmark. Dessvärre står det inte vart han flyttade, så jag vore väldigt tacksam för hjälp.

Norra Nöbbelöv, AI:4, Bild 77 Sida 71
v104863.b77.s71

3
Bouppteckningen skedde 1759-04-03 (Halmstads HR FIIa:11, Bild AID v156599.b461). Vilken källa har du för att han bodde i Lund fram till sin död 1812? Vilket Lund rör det sig om? Staden Lund eller något Lund i Halland? (i bouppteckningen nämns Malström i undre Lund). Det blir lättare att få svar om du kompletterar dina källor.

Hej Bertil, tack för att du tar dig tid att svara.
Jag tänkte precis ange ett par källor åt dig men såg då att Eva Dalin här ovan redan hänvisat till en annan tråd där Påhls liv i Lund diskuterats livligt.

Den mest konkreta källan som kopplar honom till Halland är Lunds domkyrkoförsamling (M) AI:1 (1810-1813) Bild: 30 Sida: 25, där hans födelseort anges som Kvibille.

Man tillhörde Livkompaniet av Kronprinsens regemente, ett värvat infanteriregemente. :)
Generalmönsterrullor, Arkiv med löpande volymnumrering, SE/KrA/0023/0/1312 (1763),
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0029403_00019
Pål Pålsson Lundberg diskuteras även bl a här:
https://forum.rotter.se/index.php?topic=152974.msg1468301#msg1468301

Hej Eva,
Se där, det var intressant! Som vanligt ett stort tack när du informerar och lär ut. Spännande att äntligen se honom i ett militärregister.



Tillägg 21 april:

Har nu kollat vidare i rullorna efter Pål Pålsson Lundberg och har hittat honom i fler instanser. Den första var 1754 då han rekryterades på 8 års kapitulationstid, vid mönstring i Landskrona. Lägger till källor här nedan ifall någon annan i framtiden har nytta av det. Det tycks vara ett par års differens mellan hans angivna ålder och det födelsedatum vi etablerat (1730). Den sista instansen är när det sägs att han utjänat sin kapitulation och fått avsked den 25 november 1765.

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0029400_00060
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0029402_00105
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0029402_00242
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0029403_00019
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0029404_00024


4
I bouppteckningen för Påhl Påhlsson, död i Kvibille (Halland) 1759 kan man läsa att hans son Påhl är "soldat i Pommeren". Han levde senare i Lund fram till sin död 1812.

Vilket regemente är det troligt att man tillhörde under dessa förutsättningar?

5
Hej,

Min förfader Andreas Petter Persson föddes 23/6/1810 i Torrlösa socken, strax utanför Lund i Skåne. Jag har fått gott om hjälp med att forska kring denne man utav flera hjälpsamma medlemmar här på forumet genom året.

Mitt problem är att jag inte kan hitta hans fader hur mycket jag än försöker, och även modern är förhållandevis svår att spåra. Hon föddes 1780 i Lund; omnämns i ett par bouppteckningar samt vid Andreas födelse där systern Melusina även närvarade. (Hon ska enligt en bouppteckning ha avlidit ca 1814, men jag hittar inte heller detta trots att jag snart letat igenom halva Skånes socknar.)

Den här tråden fokuserar dock på Andreas namn, och vad ni andra tror att det kan ge mig för ledtrådar.

- Vid födseln benämns han som Andreas Petter, oäkta.

- Efter att ha levt med fosterföräldrar mellan ålder ca 6-10 kallades han vid ett tillfälle Pettersson i efternamn likt sin fostermor (hon kallades Pettersson medan hennes syster kallades Persson, och deras far hette Per Larsson).

- Under tonåren, när han klarade sig själv som dräng, kallades han Winberg efter fosterfadern.

- Ungefär när han nådde vuxen ålder tog han ett nytt namn, Persson, och ändrade även sin födelseort från Torrlösa till Sövdeborg.

Tror ni att något utav dessa namnen tydligt indikerar vad hans pappa hette?

6
Hej!

Jag forskar också på denna olycksaliga familj. Kände redan till tragedin kring avrättningen sedan tidigare, men jag tackar för hänvisningarna till Mantalslängderna.

Min koppling till familjen är dottern Boel, som lyckligtvis klarade sig undan tragedierna till slut.

Har du möjligtvis mer information kring Jöns och Christinas ursprung, joha?

Mvh Gustav

Hej!

Även min koppling till familjen är genom dotter Boel (som jag tror är det enda barn som överlevde). Jag har dessvärre inte hittat något konkret om varken Jöns Grams eller hans hustrus Chirstinas ursprung. Jag har inte heller lyckats hitta var och när Jöns dog (borde dött som tidigast 1798 och senast 1802). Har inte hittat någon bouppteckning efter någon av dem, men tycker att det borde ha funnits med tanke på att åtminstone ett barn fanns.

Första gången jag ser Boel någonstans efter födelseboken är i Särslöv, Södervidinge 1814 där hon arbetar som piga.

Jag har en potentiell tanke gällande Chirstinas födelse. Hon bör enligt födelsenotiser och dödsnotis (har jag för mig, har inte allt färskt i huvudet) varit född ca 1765. Om hon är född i Stehag så finns det bara en Chirstina (eller Cherstena) född mellan 1765 och 1767 till en Jöns - Stehag CI:1 b.610 / s.55. Där heter modern Hanna Hansdotter. I en HFL I Norrvidinge så finns en Boel Hansdotter med rätt födelsedata för vår Boel. Så min gissning är att kanske fick hon bo hos mormodern  efter föräldrarnas död. Men som sagt är detta bara spekulationer, för jag har inte kunnat bevisa något utav det.

På Jöns sida ser det värre ut, har inte hittat något alls gällande honom, aldrig ens sett namnet Gram någon annanstans.

Jag har sett i en annan tråd att vi delar en annan ana, jag skickar ett privat meddelande gällande det!

Hej,

Spännande! Jag tror att Jöns skulle kunna vara dansk, för jag har läst att namnet är det. Men jag har inget konkret att peka på.

Det är lustigt hur lika våra källor är hittills, efter att ha läst ditt inlägg. Jag har kommit lika långt på familjen som du, men även stött på samma bromsklossar dessvärre. Din teori är intressant och jag kommer undersöka det lite närmre också vid tillfälle. Fyra ögon är ju bättre än två. Den första källan jag har om familjen måste vara storebrodern Jöns födelse 1796 (Stehag C:1 Bild 1000 Sida 94), men sedan tar det stopp för tillfället.

Återkopplar om jag skulle hitta något; är inne i en fas just nu då jag fokuserar på denna sidan av familjen, så det är inte omöjligt att något dyker upp.

Mvh Gustav

7
Hej!

Jag forskar också på denna olycksaliga familj. Kände redan till tragedin kring avrättningen sedan tidigare, men jag tackar för hänvisningarna till Mantalslängderna.

Min koppling till familjen är dottern Boel, som lyckligtvis klarade sig undan tragedierna till slut.

Har du möjligtvis mer information kring Jöns och Christinas ursprung, joha?

Mvh Gustav

8
Det finns en flyttattest i
Lunds domkyrkoförsamling HIIa:17 (1819-1820) Bild 3940 (AID: v819272.b3940, NAD: SE/LLA/13254)
som är mycket utförlig.
Den säger bl a att de kom från till Skartofta från Hardeberga 1810. Där saknas naturligtvis utflyttningslängd för året, men det är inte så omfattande att bläddra.

Hej,

Tack för bidraget. Jag känner till attesten (ursäkta att jag inte klargjorde bättre vilka källor jag redan hade i mitt ursprungliga inlägg). Se gärna mitt svar här ovan för en mer utförlig kronologi utav vad jag känner till. :)

9
Vad är det tidigaste du hittat dem i Hfl? Brita Maja ska ju enligt din referens och Lunds domkyrkoförsamling AI:10 (1821-1825) Bild 243 / sid 331 (AID: v104506.b243.s331, NAD: SE/LLA/13254) komma från Skartofta 1820, har du t ex hittat henne där?

Förlåt, jag skrev fel i mitt ursprungliga inlägg såg jag nu. Jag skrev att hon och Sven levde ihop i Torrlösa i 10 år, men det var Skartofta de bodde i (har rättat det nu). Torrlösa är födelseorten för deras fosterson Andreas. Det jag försöker reda ut är vem min förfader Andreas Perssons okände far var. Andreas var fosterson till Sven Winberg och Brita Maja Petterson som ung, och min misstanke är att hon kan vara hans faster.

Här är kronologin jag känner till hittills, väldigt förenklat och med vissa årtal utelämnade (kursiva årtal berör främst Brita Maja):

  • 1730 Pål Pålsson (Andreas morfar) föds på Lunåkra i Kvibille, Halland. Han kom senare att flytta till Lund efter att ha tjänat i Pommerska kriget på 50-talet.
  • 1759 Sven Winberg föds i Göteborg (make till Brita Maja och Andreas fosterfar).
  • 1774 Dorothea Pehrsdotter ska ha fötts i Lund (syster till Brita Maja).
  • 1779 Brita Maja Pettersson ska ha fötts i Lund (syster till Dorothea och Andreas fostermor).
  • 1780 Pål Pålssons yngsta barn, Clara Pålsdotter Lundberg föds i Lund (Andreas mamma).
  • 1804 Claras första barn (oäkta) Peter Jacob föds i Lund.
  • 1809 Brita Maja flyttar till Hardeberga.
  • 1810 Sven Winberg bor i Skartofta och har nyss blivit änkling. Nu reser han till Hardeberga och gifter sig med Brita Maja. De båda flyttar tillbaka till Skartoftas skolhus där Sven är trädgårdsmästare.
  • 1810 Claras andra barn (oäkta), Andreas Petter, föds i Torrlösa. Närvarande är Claras ena syster Melusina, samt åboen Sven Persson och hans fru. Det är oklart varför hon föder barnet här, och om de har någon koppling till Sven Persson.
  • 1814 Clara dör troligen detta år enligt hennes systers bouppteckning 1816. Hon har bott på okänd ort sedan åtminstone 1813 enligt hennes mosters bouppteckning det året.
  • 1816 ca hamnar Andreas hos sina fosterföräldrar Sven Winberg och Brita Maja Pettersson i Skartofta, enligt en inflyttningsattest fyra år senare när de tre flyttar till Lund. Han är både moder- och faderlös vid inflyttningstillfället.
  • 1817 kan man se att Andreas bor som fosterson i Skartofta, dock finns arkiven i Öveds församling pga. en brand.
  • 1820 flyttar Andreas med sina fosterföräldrar till Lund. I husförhören har han här efternamnet Pettersson, som sin fostermor.
  • 1821-1823 ca flyttar Andreas själv vidare som dräng till Norra Nöbbelöv via Sankt Peters Kloster, och sedan fram och tillbaka till Vallkärra där han till slut bosätter sig och bildar familj. Sven Winberg dör även 1821. Andreas kallar sig Winberg i efternamn inledningsvis. Vid ett tillfälle börjar han istället kalla sig för Persson och anger sin födelseort som Sövdeborg resten av livet.
  • 1822-1841 bor Brita Maja och Dorothea ihop till och från. Brita Maja dör 1841 och Dorothea möjligtvis 1843.

10
I källan du anger står att Dorothea är svägerska, inte syster.

Hej!

Jag tror att "svägerska" hänvisar till Dorothea som Sven Winbergs svägerska, som verkar vara huvudansvarig för hushållet. Jag har också läst att han kommer från Göteborg, medan Dorotheas födelseort är angiven som Lund.

De två bor ihop även efter Svens bortgång, och där anges hon som syster. Se Lunds domkyrkoförsamling AI:18 Bild 484 Sida 401 och AI:22 Bild 567 Sida 445.

11
Hej,

Systrarna Brita Maja Pettersson och Dorothea Pehrsdotter omnämns bo på samma plats i Lund vid flera tillfällen under tidigt 1800-tal. Även när Maja Brita flyttat till Hardeberga benämns hennes födelseort som Lund (i attesten såväl som husförhöret).

Ser man Lunds domkyrkoförsamlings födelseböcker för årtalen så hittar man dock inte systrarna, vad jag kan se. Tar tacksamt emot hjälp här!

Brita Maja ska vara född 1 november 1779, och Dorothea 15 februari 1774. Brita Maja levde som piga i Hardeberga under 1809 och levde sedan med sin man Sven Vinberg i Skartofta under ca 10 år, före de flyttade tillbaka till Lund. Dorotheas historia är okänd för mig, men jag tror att hon varit piga i Lund under tiden.

Enligt Lunds domkyrkoförsamlings mantalslängder från sent 1700-tal så tycks det ha levat en Anders Pettersson med hustru och 4 barn i Drottens rote, men oklart om det är samma familj.

Här är ett exempel på ett husförhör då de bor på samma plats i Lund: Lunds domkyrkoförsamling (M) AI:14 (1825-1830) Bild: 343 Sida: 260

Uppdatering: I ett senare inlägg har jag lagt till en kronologi för vad jag känner till hittills. Uppgiften jag har är alltså att ta reda på vem min förfader Andreas Perssons okände far var, och nu utreder jag teorin att Brita Maja och Dorothea kanske är Andreas fastrar.

12
Pröva att söka här:
https://www.danishfamilysearch.dk/search/

Det är också värt att undersöka om det finns någon bouppteckning, där han här omnämnd efter 1869 (t.ex. om någon av föräldrarna avlider efter detta år).

Tack för tipsen, Åke. Dessvärre inga träffar i sökverktyget. Men jag lyckades hitta Jacobs pappas bouppteckning i samma veva, så jag är glad för det. :)

13
Hej igen Markus,

Här kommer en liten uppdatering på mitt tidigare svar, då jag har funnit Andreas Petters bouppteckning som finns att se på ArkivDigital: Torna häradsrätt (M) Flla:97 (1861) Bild: 2600 Sida: 248. En fascinerande inblick i deras levnadssituation.

Har även spårat Andreas förstfödda son, Jacob, som utöver dennes bror Per (min förfader) var det enda överlevande barnet i familjen. Likt sin pappa flyttade han runt en del i Lund-trakterna som dräng, före han vid 24 års ålder år 1869 flyttade till Danmark. Längre än så har jag inte kommit på detta ännu, men tänkte det kunde vara ett kul tillägg i din forskning.

Norra Nöbbelöv (M) AI:4 (1850-1870) Bild: 77 Sida: 71

Mvh,
Gustav

14
I kyrkobokens husförhör från Lund står det helt enkelt att personen i fråga, Jacob Andersson (egentligen Andreasson) flyttade till Danmark 69. Där står även en notis: "icke mantalsskrifven här för 1869".

Hur går man till väga för att hitta honom i Danmark? Jag vet att det skedde en hel del arbetsutvandring till Danmark under dessa åren, men även att många svenskar reste via Danmark till länder som USA.

15
Tog mig en titt till på ditt svar nu Markus, och såg att Påhl Påhlsson som vi diskuterat i andra tråden omnämns som fadder. Vilken intressant tillfällighet. Kan det finnas någon koppling där mer än att de kanske var goda grannar, kollegor, osv?

16
Hej Markus,

Vilken fantastisk trave med information. Tack! Jag har endast hunnit skumma igenom dina inlägg hittills, det får nog bli en kanna kaffe före jag verkligen hugger tag i dem.

Jag noterade att du besvarade din egen fråga kring Påhls födelseort. Jag tittade på detta igår och kom fram till samma slutsats som du, angående Kvibille.
Mycket intressant att du kartlägger Lund så där, men vilket arbete det måste vara. Använder du Excel för att hålla reda på allt?

Före jag sätter mig och läser igenom dina svar mer ordentligt så tänkte jag dela med mig om Andreas Persson, så att du slipper vänta längre än vad som behövs för det. Jag är helt enkelt hans ättling på fädernets sida i rakt nedstigande led. Min mamma har släktforskat i många år, men satt länge fast på Andreas ursprung eftersom det står just Andreas Persson i kyrkoarkiven, med Sövdeborg som födelseort. Problemet är att där finns ingen Andreas registrerad i Sövde. När jag själv plockade upp intresset för en tid sedan så började jag också gräva i fallet Andreas. Till slut ställde jag en fråga här på forumet och fick hjälp av Eva Dalin som skrivit även i denna tråden. På så vis lärde vi oss att han var född i Torrlösa till Clara, och att han måste bytt namn när han till slut bildade familj.

Nu har jag dessvärre inte alla mammas anteckningar till hands, men Andreas liv såg ut ungefär så här:

1810 - Född 23/6 i Torrlösa utav Clara Lundberg, som oäkting.

1814 - Troligen föräldralös nu, om inte tidigare, i och med Claras bortgång som du nämnt tidigare.

1816 - Blir fosterbarn till Sven Johan Winberg (född i Nödinge 11/8 1759) och Maja Britta Pettersson (född i Lund 1/11 1779) i Skartofta. Sven var skolmästare och senare trädgårdsmästare, och familjen bodde på skolhuset. De hade även två biologiska döttrar som var utflyttade när Andreas flyttade in. (Öved (M) AI:6 1813-1819 Bild 35.)

1820 - Flyttar med sin fosterfamilj till Drottens Rote i Lund. (Lunds domkyrkoförsamling (M) AI:12 1821-1825 Bild 25.)

1823 - Flyttar till Sankt Peters Kloster ensam som dräng, fast jag är inte helt säker på var han bodde eftersom det står No 9 Nöbbelöf under hans namn. Skrevs Nöbbelöf in i samma bok här, tro? (Sankt Peters kloster (M) AI:4 1819-1824 Bild 116 samt 127.)

Sedan blir det lite rörigt under några år. Han hoppar fram och tillbaka mellan Norra Nöbbelöv och Vallkärra, troligen i sitt arbete som dräng?

1830 - Bor i Norra Nöbbelöv No 9, kom från No 3 1830. Här stryks Torrlösa som födelseort och ersätts med Sövdeborg, och Winberg stryks och ersätts med Persson. (Norra Nöbbelöv (M) AI:2 1830-1838 Bild 64.)

1835 - Bor i Norra Nöbbelöv No 3, inflyttad från Vallkärra 1835. (Norra Nöbbelöv (M) AI:2 1830-1838 Bild 31.)

Följande har min mamma källorna för, så tyvärr kan jag inte ange dem just nu. Men det är så klart relativt enkelt att kolla upp på ArkivDigital.

1837 - Flyttar tillbaka till Wallkärra.

1844 - Gifter sig i Vallkärra med pigan Karna Olsdotter, 34 och 17 år gamla. De flyttar in i hennes barndomshem No 7.

1845 - Sonen Jacob föds 24/2 på No 7.

1847 - Dottern Karna föds 7/1.

1849 - Dottern Bengta föds 18/9 på No 15 (Fattighuset).

1851 - Dottern Karna (möjligen Hanna) föds 7/11 på No 7 efter tillbakaflytt 1850.

1854 - Sonen Pehr föds 19/8 på No 7.

1855 - Sonen Pehr dör 3/4.

1856 - Sonen Pehr föds 1/6 på No 7.

1857 - Dottern Karna dör 1/10.

1859 - Karna (möjligen Hanna) dör 10/4 och Bengta dör 15/5.

1860 - Sonen Jacob flyttar till No 9.

1861 - Andreas dör 27/8.

Vi håller fortfarande på att reda ut vissa detaljer, så det är möjligt att något här skulle kunna vara fel. Som jag förstår det så överlevde alltså två barn; Jacob och Pehr den yngre. Pehr skulle sedan bli min förfader.

Mycket kul, därför, att nu lära oss mer om Clara. Den heliga gralen i det här läget vore att även ta reda på vem Andreas pappa var, men det är nog omöjligt. Kan ju varit allt från en kringstrykande ungkarl till en pojkvän som Clara aldrig gifte sig med. Nästa steg blir att som Eva Dalin rekommenderade, titta på Lunds Fattigvårdsstyrelses arkiv för att se om där finns någon korrespondens rörande Andreas vid tiden då han övergavs.

Mvh, Gustav





17
Hej Gustav!


Jag tyder notisen såhär:


”Den TiuguAndre Martii Christnades Acad. Wackt-
Karlen Bengt Andersson och des Hustrus Gundela
Hansdoters sonn Andreas, född den 20de dennas
Kl. 3. eftermiddagen.
Färgaren Mästar. Hans Borgz Hustru bar honom och
Skräddar. Mästar. Nils Dahlbergz hustru tog af mössan.
Pottmakar. Pär Lundgren, Mur-mästaren Gothfried
Hennig, Pottmak. ges. Torsten Jönsson, Mur-gesäll. Påhl
Påhlsson, Pigorna Giertrud Berggrén och Catharina
Borgström, Faddrar.”


Mvh Markus

Hej Markus,

Stort tack.

Det visade sig att detta troligen var ett falskt spår i mitt fall (ärendet rör samma Clara Lundberg och hennes son Andreas som vi diskuterat i en annan tråd, men Andreas, som hade efternamnet Winberg i sin barndom, hade fått detta namn från en fosterfamilj som inte var besläktade med de i bilden ovan). Men inlägget kanske kan hjälpa någon annan i framtiden som letar efter samma information.

Mvh,
Gustav

18
Hej Gustav!


Systrarna Mellicina och Clara (födda 1776 21/1 respektive 1780 12/2 i Lund som döttrar till murdrängen och akademivaktkarlen, sedermera borgaren Pål Pålsson [Lundberg] och Cecilia Maria Jeppsdotter) har gäckat mig under en längre tid, så detta var intressanta uppgifter. De omnämns i sin moster Johannas bouppteckning i Lund 1813 och sägs då båda ha okänd vistelseort, och i sin äldre syster Cajsa Cecilia Lundbergs bouppteckning i Lund 1816 sägs Mellicina vara i livet utan att någon underrättelse om hennes vistande kunde lämnas, medan Clara sägs ha avlidit två år tidigare. Några orter nämns alltså inte i något av fallen, så Torrlösa var ett välkommet tillskott till systrarnas biografi.


Mvh Markus

Hej Markus!

Vilket intressant inlägg, tack så mycket.

I Caisa Sissilias födelseuppslag tycks det stå att fadern heter Påhl Påhlssons och modern Sissilia Jeppesdotter, medan i Mellicinas uppslag tycks det stå att fadern heter Påhl Påhlssons Lundbergs, och modern Sissilia Jacobsdotter. I Claras uppslag tycks det stå Pål Pålsson och Cicilia Lundsten. Det är ju möjligt att de skrivit lite fel på namnen här och där, som ofta gjordes. Men detta verkar stämma bra.

Får jag fråga vad din egen koppling till systrarna är, samt om du har någon ytterligare information kring deras föräldrar före jag själv letar vidare på det spår du givit mig? Har du källhänvisning till bouppteckningarna eller namnet på mostern så tar jag tacksamt emot dessa. Hojta bara till om du vill ha några uppgifter om Claras son, Andreas.

Ha en fin dag i övrigt!

MVH,
Gustav

19
"Piga" står för "ogift kvinna".
Jag antar att du läst trädgårdsmästare Winbergs inflyttningsattest från 1820.
AD Lunds domkyrkoförsamling (M) HIIa:17 (1819-1820) Bild 3940
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0067280_00416
Det finns en möjlighet att Anders Petter givit avtryck i Lunds fattigvårds handlingar.
Även om pastor i Skartofta  inte lyckades  utverkat  ekonomisk hjälp åt fosterföräldrarna
så kan det finnas bevarad korrespondens med fattigvården.
Fattigvårdsstyrelsens arkiv finns på  Arkivcentrum i Lund.

Tack för upplysningarna (lägger innebörden av piga på minnet).

Jag hade inte sett Svens inflyttningsattest förut. Upptäckte honom först idag och har inte hunnit ta mig tid att följa upp hans spår ännu, men väldigt kul att du länkade till detta. Det är fascinerande och rörande att läsa om hur Andreas hade det. Utan Svens godhet hade jag själv kanske inte suttit här idag. Lustigt att åldern kom i fråga när den är en utav de få saker som är väl dokumenterade, fast å andra sidan satt inte dåtidens människor med Riksarkiv i handen som vi gör idag. I praktiken spekulerar jag att Andreas blev bortlämnad av sin mamma efter födseln, hamnade hos fattigvården i Lund, varpå han placerades hos Sven utan någon särskild dokumentation.


Tack för tipset angående Fattigvårdsstyrelsens Arkiv i Lund. Planerar in en tur dit inom kort!

20
En liten rättelse: Dopvittnen vid Anders Petters dop i Torrlösa var
hemmansåboen Sven Persson och dess hustru här i byen,
Claras syster, pigan Melusina hölt barnet.

Sven Persson bodde på Torrlösa nr 13, hans hustru hette Anna Larsdotter.
Torrlösa (M) AI:2 (1807-1810)  sid 5

Tack, uppskattar rättelsen. Så Claras syster, Melusina, hölt barnet skulle egentligen varit bakom ett semikolon i texten? Därför det blev lite förvirrande. Då förblir Clara och Melusina ett mysterium, så vidare inte det var hos Sven Melusina var piga förståss.

21
Hej,

Har vid ett tidigare tillfälle fått hjälp här på forumet med att hitta en förfader vid namn Andreas Persson. Det kom fram att han var född som oäkting till Clara Lundberg i Torrlösa socken, 23 juni 1810. Han strök namnet Andreas Petter Winberg och födelseorten Torrlösa vid ett senare tillfälle, och bytte ut dessa till Persson respektive Sövdeborg. Under några veckors tid har jag jagat en falsk tråd i familjen Winberg, som levde kring lund och hade flera individer vid namn Andreas Petter. Det visar sig att vår Andreas inte tillhörde dessa trots allt, utan tog sitt namn Winberg från en fosterfamilj han levde hos mellan 3-13 års ålder, där fadern kom från Göteborg. Denna familj var bosatt i Skartofta till 1820 och sedan Drottens Rote i Lund. Efter att ha levt som självständig dräng från 13-års ålder bestämde sig troligen Andreas för att forma sitt eget öde genom namnbytet.

Hursomhelst. Nu vill jag mycket gärna hitta hans biologiska familj på mödernets sida. Mamman var Clara Lundberg om jag inte läser födelsedokumentet fel, och hennes dopvittnen var hennes syster Melusina och dennes make, Sven Karlsson. Jag har stirrat mig blind på alla möjliga dokument från Lund och Torrlösa, men hittar ingen utav dessa tre individer någonstans förutom just vid Andreas födelse.

Vore mycket tacksam för hjälp i ärendet. Här är födelsedokumentet på Riksarkivet:

Torrlösa kyrkoarkiv, Födelse- och dopböcker, 1801-1832, Bild 69, Sida 166


22
Hej,

Forskar på en potentiell farfars farfars farfar, Andreas Winberg som var skomakare i Lund och föddes 1761.
På Riksarkivet i Lund Domkyrkoförsamlings Födelse- och Dopböcker för åren 1746-1772 (SE/LLA/13254/C I/3) kan man hitta hans födelse nedtecknad, på bild 308, sida 476.

Det är dock svårt för mig att avläsa vad hans föräldrar hette. Det närmsta jag kommit är ungefär följande:

"Den tjugoandra mars kristnades [...] Bengt [...]sson och hans hustru [...] son Andreas, född den 20 mars [...]."

Bifogar även bild. Tack på förhand!



23
Hej igen Eva,

Tack så hemskt mycket. Jag håller just nu på att gå igenom de böcker du hänvisat, men allt verkar ju stämma. Så otroligt spännande att komma vidare med Andreas efter åratal av letande, och så låg svaret rakt under näsan hela tiden. :)

Vad skulle vara din personliga hypotes kring pojken Andreas Petter, tror du att det går att luska fram vem fadern är eller är det där det tar stopp i det ledet?

24
Om du visste hur vanligt detta är!
Ett datum eller en födelseort  kan t ex bli  fel avskrivet när en persons data
flyttar över från en bok till en annan och  har det skrivits in fel i en bok följer felet med bok efter bok.
En god hjälp hade varit om du angett  i vilken bok  (socken, volymbeteckning och sida) du tidigast träffat på Anders Persson.

Hej Eva,

Tack för svaret. Kan nästan tänka mig detta. Ursäkta att jag inte tog med direkta källor, jag var alldeles uppe i det jag själv visste.
Den tidigaste jag har är:

Vallkärra
Husförhörslängder SE/LLA/13438/A I/5 (1827-1836)
Bild 64
Nr 1 5/48, */18?
Dr. Andreas Pehrson   1810 23/6   Söfdeborg   Från Nöbbelöf 1835   Till Nöbbelöf 1835

Sedan har jag:

Norra Nöbbelöv
Husförhörslängder, SE/LLA/13278/A I/2 (1830-1838)
Bild 34
Nr 3
Dräng Anders Pehrson   1810 23/6   Söfdeborg   Från Wallkärra 1835   Till Wallkärra 3/1? 1837

Och detta:

Vallkärra
Husförhörslängder SE/LLA/13438/A I/7 (1837-1846)
Bild 37 / Sida 19
ibm 5/48 (Hos Åbo Encke. Hans Jönsson?)
Dren Anders Pehrsson   1810 23/6   27 (år?)   infl.? 1837
Bild 57 / Sida 19
ibm 5/47 Abo Encke Hans Jönsson?
Dr. Andreas Persson   1810 ??/6    28 (år?

Ja, så fortsätter det. Vid senare uppslag har han även fru och familj, men det kanske räcker med dessa tidiga för att du ska ha något att gå på?

MVH Gustav

25
En av mina förfäder, Andreas eller Anders Pehrson dyker upp flera gånger i arkiven i Norra Nöbbelöv och Vallkärra under 1800-talet. Det går att spåra honom från ca 25 års ålder då han flyttade mellan de två orterna flera gånger som dräng, troligen i jakt på arbetstillfällen.

Adressen i Vallkärra var Nr 3. År 1844 kan man se att han gift sig med sin Karna Olsdotter (piga), han 34 och hon 17.

Det går sedan att spåra deras liv ihop, från det att de bildar familj till det att de gått bort, på Nr 7 i Vallkärra. Vi talar då 1860-tal.

Vid varje instans då Andreas/Anders är dokumenterad så är hans födelsedatum och ort angivna som 23/6 1810 i Sövdeborg. Problematiken uppstår då han inte finns med i några utav kyrkoböckerna från Sövde, som Sövdeborg ingår i, vad jag kan se.

Skulle verkligen uppskatta hjälp i att hitta honom, eller tips om vad som kan föregå. Kan han ha varit immigrant, kriminell eller oäkting?

Sidor: [1]