ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Åke Holmkvist

Sidor: [1]
1
Virestad / SV: Hindricsson/Henriksson och -dotter
« skrivet: 2021-06-22, 22:22 »
Trckfelsnisse i högsta grad.  ;) Jag verkar ha lite otur när jag ska skriva det årtalet...

Vet inte hur det hänger ihop men det är ju märkligt att det bara står i Härlunda just den här gången men att gården/orten i alla andra böcker både före och efter (inkl alla HFL för tiden) ligger under Virestad. Nåja, det får de slåss om i himlen.

2
Virestad / SV: Hindricsson/Henriksson och -dotter
« skrivet: 2021-06-22, 18:22 »
Tack så jättemycket för er hjälp. Med Carl som dopvittne till Evas barn så finns det åtminstone en koppling på det hållet. Hade varit trevligt med fler, men det känns i alla fall ganska säkert att Carl och Carl Gustaf är samme person. Det enda sättet att motsäga det skulle egentligen vara att hitta CG någon annanstans.

KGFs databas har jag inte tillgång till, men ADs registersök visade sig vara ett fantastiskt verktyg. Jag har provat förr och haft väldigt blandade upplevelser, men här lyckades jag hitta lite mer. (Har annars använt DDSS mycket eftersom väldigt liten del av släkten inte finns i Skåne och Blekinge hittills...)

Framför allt hittade jag deras första dotter, Carin, som föddes 1744 på Uthövdan, så de har inte flyttat den gången. Av någon märklig anledning står detta inte i Virestad utan i Härlunda C:3 sid 149. Väldigt märkligt. Tyvärr finns dock inte dopvittnen inskrivna.

Jag hittade dessutom en oäkta dotter till Carl född 1766 (Virestad C:2 sid 159) men hur jag söker så hittar jag ingenting om de två sista barnen.

3
Virestad / SV: Hindricsson/Henriksson och -dotter
« skrivet: 2021-06-21, 23:22 »
Hej Eva och tack så enormt mycket.

Jag säger som Margaretha, jag har svårt att hitta det trots att jag vet var det är nu. Jag förutsätter att du hittade dem i fb först, för du kan ju omöjligt ha hittat det genom att snabbt plöja igenom HFL...(?)

Det ger ju svar på att de är rörliga i sitt beteende i alla fall. Jag har redan tidigare tittat efter de 2 sista barnen i grannsocknarna utan att hitta något, men det är väl bara att tröska vidare. Ska även se om jag hittar fler av syskonen till Carl Gustaf och se om det finns fler barndop där.

Carl får dessutom i Torsås ytterligare ett nytt födelseår (är det en 2a eler 3a?) som passar ännu bättre med Carl Gustaf, så det känns ju mer och mer sannolikt att det handlar om samme person.

4
Virestad / SV: Hindricsson/Henriksson och -dotter
« skrivet: 2021-06-21, 21:48 »
Sorry, det var tryckfelsnisse som var framme, 1774 menade jag.

De gifte sig 1773. Inläggen i de senare HFL har jag redan, jag tog inte med allt för att det mest är tiden mellan födsel och giftermål samt barnens frånvaro i fb som kändes relevant.

Med tanke på att man inte ens lyckas föra över dem ifrån en sida till en annan utan att skriva in fel årtal på nästan alla inblandade så kan naturligtvis även informationen i vb vara fel. Eller så har de flyttat ut efter vigseln, tillbaks till andra sonens födelse och sedan ut en runda igen... det finns ju tyvärr varken flyttningslängder eller noteringar i HFL.

5
Virestad / SV: Hindricsson/Henriksson och -dotter
« skrivet: 2021-06-21, 21:15 »
Hej Margaretha!

Tack, jag hade glömt referens till den sidan.

Förstår inte varför du inte hittar i vb, referensen är korrekt. Möjligtvis har SVAR ett annat bildnummer (de har en sida per bild medan AD har ett helt uppslag), men sidnumret längst ner på sidan är 5. Mittelspalten direkt under årtalet, ganska plottrigt att läsa.

Jag ser inte att dottern står född 1774. Det är visserligen suddigt på AI:1 s 101 så kanske har där stått 74, men jag tycker det ser ut som en sexa redan där. I båda de följande två HFL står hon som född 1776. Du har rätt i att hon alltid står först, så hon borde vara född före brodern, men jag hittar inte ett spår av henne i fb någonstans från 1772 och framåt.

/edit:

Aha, nu ser jag vad du menar. Carl och Cecilia står i vänsterspalten på s. 99 med födelseår 1741. Där står även Karin som född 74. Det är naturligtvis ett bra tecken. Tyvärr ändrar det inte på frågan varför hon och syskonen inte finns i fb.

6
Virestad / Hindricsson/Henriksson och -dotter
« skrivet: 2021-06-21, 18:14 »
Det finns en hel del med dessa namn i Virestad och jag sliter sedan några dagar mitt hår för att försöka bekräfta eller dementera kopplingen mellan två av dem. (Källor nedan.)

Min anfader Carl Henricsson föds enligt HFL 1738, ort okänd. Det finns ingen passande födsel varken i Virestad eller omkringliggande socknar förutom Carl Gustaf Hindricsson som föds i Virestad 1742. Han tillhör en släkt och syskonskara som beskrivs i den här tråden. Frågan är alltså om det handlar om samme person.

Den tidigaste informationen jag har om min släkting är ifrån vigseln i Virestad 1773 med Cecilia Jönsdotter. Enligt vigselboken kommer båda då ifrån Uthövdan, vilket bekräftas av den första HFL, och stannar seda där. Det finns inga tecken i HFL på att de senare skulle ha bott någon annanstans fram till livets slut. Det är bara det att jag bara kan hitta två av deras 6 barn i födelseboken. Enligt HFL har de följande barn:

Carin f. 1748
Anders f. 1778
Jon f. 1780
Johan f. 1781
Ingeborg f. 1785
Jöns f. 1790

Av dessa hittar jag alltså bara Anders, som föds 1775 och inte -78 som det står i HFL, och Johan 1781.

Det som talar för att det skulle handla om samme Carl Henriksson är, förutom avsaknaden av andra alternativ, att Carl Gustafs båda bröder, Johan och Adam, står som dopvittnen när Carls son Johan döps 1781. Dessutom döper alla tre bröderna sina förstfödda söner till Anders.

Det går att hitta mycket information om de här syskonen Hindricsson på nätet, men ingenstans hittar jag någon information om hustru och barn för Carl Gustaf eller brodern Johan. Alltså ingenting som varken bekräftar eller förnekar min teori.

Det som möjligen talar emot är dels felet på 4 år på födelseåret i HFL, och dels att Carl i så fall skulle ha skrotat sitt andra namn "Gustaf". Dessutom har jag tittat i födelseboken för barnen till syskonen Johan, Adam och Agneta. Alla tre förekommer som dopvittnen hos varandra, men varken Carl (med eller utan Gustaf), hans fru eller deras barn finns med vid syskonens barndop.

Tacksam för tankar och idéer...

Hälsningar
Åke

Källor:
Vigsel: Virestad (G) EI:1 (1772-1789) Bild 7 / sid 5

HFL:
    Virestad (G) Virestad (G) AI:1 (1771-1787) Bild 59-60 / sid 99-101
    Virestad (G) AI:2 (1788-1799) Bild 84 / sid 145
    Virestad (G) AI:3 (1800-1810) Bild 180 / sid 288
Sonen Anders : Virestad (G) C:3 (1771-1805) Bild 28 / sid 49
Sonen Johan : Virestad (G) C:3 (1771-1805) Bild 49 / sid 91


7
Anledningen till min fråga är just som Jörgen säger att det inte alltid ses med blida ögon i andra forum. Det har dock en förklaring eftersom det i regel handlar om mera allmänna forum där teman och diskussioner så småningom dör ut av sig själva och sedan efter en tid kan raderas för att hålla ner storleken på forumet. Här och i andra liknande forum gäller raka motsatsen eftersom diskussionerna sparas och är en ofta ovärderlig källa till ny kunskap för andra som forskar på samma familj. Jag har hittat mycket info i trådar som varit "döda" i över 20 år och är enormt tacksam för att dessa arkiveras och därför fortfarande kan hittas och läsas. Jag håller alltså själv med om att det vettiga vore att skriva svar i de gamla trådarna av alla skäl som ni nämner ovan.

Frågan om organisationen allmänt i forumet har egentligen inte med min fråga att göra, men jag hakar ändå på. Jag tycker personligen faktiskt tvärt emot Jörgen att det är vettigt att ha läshjälpen i en separat del av forumet. Dels håller det ner storleken på trådarna om de enskilda familjerna och dels är det mycket lättare för de (fullständigt fantastikska) personerna här som regelbundet hjälper andra med att tyda texterna. Det är viktigt att de kan gå direkt till posterna där läshjälp behövs och inte behöver tröska igenom alla nya poster på hela forumet för att se om det är några av dem som handlar om läshjälp.

8
Hej!

Jag hittar ofta väldigt gamla diskussioner härifrån när jag söker information om någon släkting på nätet. Är det en arkiverad diskussion så går det inte att svara men även i trådar som inte är arkiverade kan det ha gått över 10 år sedan det senaste inlägget.

Finns det någon policy på forumet om att aktualisera ("bumpa") sådana gamla trådar. Är det bättre att starta en ny diskussion och vid behov hänvisa till den gamla, eller ska man hellre plocka upp den gamla diskussionen? (Förutsatt att den inte är arkiverad.)

Hälsningar
Åke

9
Var ligger platsen / SV: Jönsetorp, Härlunda socken?
« skrivet: 2021-06-12, 19:51 »
Aah, tack så jättemycket. Jag syftade på HFL i allmänhet för den tiden, men misslyckades med att förklara det.

Min släkting finns där i HFL 1856-60, alltså boken efter den du nämner, och där är inte Brändetorp nämnt på samma sida så som det är i HFL 1849-55. Det står bara på sidan innan,  och jag förstod inte att Jönsetorp hörde dit.

10
Var ligger platsen / Jönsetorp, Härlunda socken?
« skrivet: 2021-06-12, 18:28 »
I Härlunda socken, mitten av 1800-talet, finns det en ort som heter Jönsetorp. Det närmaste jag hittar är Jonstorp, ett i närheten av Osby, ett vid Älmhult och ett vid Lönsboda. Det som ligger norr om Lönsboda skulle kunna ligga tillräckligt långt norrut för att (till skillnad från Lönsboda själv) tillhöra Kronobergs län, och därmed Härlunda socken. Är det rätt??

11
Hej!

Är det någon som kan hjälpa mig med den här? Jag lyckas i princip bara läsa första raden och hustruns namn som av någon anledning står i vänsterkanten.

 

12
Önnestad / SV: Vad hände i sängen?? (CI 3, s.137)
« skrivet: 2020-10-20, 18:44 »
Å fy... men jag misstänkte väl att det var något sådant.

Tack för hjälpen!

13
Önnestad / Vad hände i sängen?? (CI 3, s.137)
« skrivet: 2020-10-20, 18:23 »
Hej!

Vad hände med pojken? Jag kan inte läsa vad det står vid "som blef [förxxxx] hos modren i sängen".

Hjälp?!

/edit: Det står även i födelsenotisen på sid. 56 i samma bok.

14
Hörby / SV: Vigselnotis CI-2-1727-1748-Bild-143-Sida-138
« skrivet: 2020-10-04, 08:22 »
Aha, så det är hennes far som då heter Morten Mortensson. Nu får jag också ihop det.

Tack!! :)

15
Hörby / SV: Vigselnotis CI-2-1727-1748-Bild-143-Sida-138
« skrivet: 2020-10-03, 22:58 »


Ett försök:Datum är F divi Johs, Johannes döparens dag, 24 juni.
Åche Tycheson från Benerrup och ( )  Morten
Mortens dotter
(nu) av Boarp, Kirsten födh i Tåcherup
Brudgummen Siufne Tycheson ovanför kommer från Årup.

Tack! Det borde stämma, men kan/kunde man heta Morten som kvinna?? Det står ju så, det håller jag med om, men jag trodde mer att prästen hade kladdat till det...

16
Hörby / SV: Vigselnotis CI-2-1727-1748-Bild-143-Sida-138
« skrivet: 2020-10-03, 22:56 »
(Blev dubbelt men kan inte radera...)

17
Hörby / SV: Elsa Eriksdotter
« skrivet: 2020-10-03, 22:52 »
Tack Paul så jättemycket för all info. Jag är lite dålig på hur arvsbitarna funkade så där har jag (också) lite att lära mig.

I fallet med Elsa Eriksdotter så är moderns bouppteckning knepig då man underdrivit döttrarnas ålder. Jag ser att fadern blir dessa döttrars förmyndare. Måhända det av denna anledning fanns ett intresse att dra ner åldern.

Det kan det naturligtvis vara. Hennes verkliga ålder skulle ju vara 17-18 år och då ser det ju lite annorlunda ut med ev. förmyndarskap.


18
Hörby / SV: Elsa Eriksdotter
« skrivet: 2020-10-03, 22:47 »
samt Ellna Erichsdotter på det 12te
året gammal... 


Tack så oerhört mycket för hjälpen (som vanligt)! Jag hoppades lite på det men fick inte ihop "n"-et i Ellna. Det ser mer ut som "Ellila" eller nåt...

19
Hörby / Elsa Eriksdotter
« skrivet: 2020-10-03, 17:25 »
Hej!

Har det lite rörigt här på ett ställe, det är delvis lässvårigheter men även andra problem...

Elsa Eriksdotter dör 11 Nov 1758 och enligt dödsnotisen (CI:3, s. 145) är hon 39 år gammal. Tyder alltså på födelseår ca 1719.

När hennes mor dör 1737 så finns enligt bouppteckningen 3 barn i livet:

Sonen Anders Eriksson är 20 år och född 1718 (CI:1, b. 122). Stämmer alltså överens med födelseboken.

För döttrarna är det rörigare. Tyvärr har man rört till det på de här raderna med en massa överstrykningar och ändringar. Vad jag kan se så står Elsa med, men stavas med två "l". Hon är dock 14 år gammal, och skulle då vara född ca 1723 vilket inte stämmer med dödsnotisen. Vad den andre dottern heter lyckas jag inte lösa alls.

I födelseboken CI:1, b. 156 finns ett syskon som föds 1722 och verkar heta Elna. Det skulle kunna vara Elsa, men om åldersskillnaden mellan systrarna i bouppteckningen stämmer så skulle i så fall systern födas 2 år senare, och då föds istället en bror som heter Nils (CI:1, b. 161). Några andra födelsenotiser har jag inte hittat, tyvärr finns det en lucka 1719-20.

Frågor:

- Skulle någon kunna tyda de fyra raderna i mitten på moderns bouppteckning till mig? Framför allt vill jag naturligtvis veta vad den yngre systern kan heta.

- Heter barnet som föds 1722 Elna eller Elsa?

Min teori är lite att det kan vara Elna som föds 1722 och som är systern i bouppteckningen. Elsa skulle då vara född två år tidigare, i luckan i födelseboken 1719-20, vilket skulle stämma med dödsnotisen. Å andra sidan så stämmer i så fall inte åldern på systrarna i mammans bouppteckning.  :o

Tips och teorier naturligtvis hemskt välkomna.
20
Hörby / SV: Vigselnotis CI-2-1727-1748-Bild-143-Sida-138
« skrivet: 2020-10-03, 16:12 »
Ber om ursäkt, bildnamnet på länken ovan stämmer inte alls, rätt volym står i bildkanten.

Är det någon som kan tyda datumet...?

21
Hörby / SV: Vigselnotis CI-2-1727-1748-Bild-143-Sida-138
« skrivet: 2020-09-28, 20:38 »
Ahh, OK. Så långt hade jag inte kommit i sökandet, tack!

Hänger på brudgummens faders vigsel också här. Handlar alltså om den längst ner mellan Åke Tykasson och Kirstin Mortensdotter. Jag förstår i princip vad där står även om ordningen är luddig på Kristin, men notisen ovanför verkar kunna vara en bror till Åke eftersom de har samma efternamn och gifter sig samtidigt (kan tyvärr inte läsa förnamnet) och dessutom innehåller den datumet som jag inte förstår överhuvudtaget.

22
Hörby / SV: Vigselnotis CI-2-1727-1748-Bild-143-Sida-138
« skrivet: 2020-09-28, 19:58 »
Tackar så hemskt mycket!

Det står Andersdotter, men eftersom hennes fader är Erik Andersson, så har nog prästen blandat ihop det.


Hur vet du att hennes far är Erik Andersson? Med mina begränsade läskunskaper hittar jag tre personer under Herred (MTL 1740) som heter Erik i förnamn som lika gärna skulle kunna vara hennes far. Står där mer som inte jag förstår? (Jag har inte grävt så mycket i MTL...)

23
Hörby / Vigselnotis CI-2-1727-1748-Bild-143-Sida-138
« skrivet: 2020-09-27, 17:39 »
Hej!

Får inte riktigt ihop det här. Det borde vara Tyke Åkasson ifrån Tågarp som gifter sig med Else Eriksdotter (som tillsammans får dottern Bengta i december 1740), men vad står mellan "drängen"/"pigan" och förnamnet på både honom och blivande frun?

Kvinnan borde heta Eriksdotter men det ser mer ut som Andersdotter för mig. Det är dock inte så gott om Tyka Åkessöner i Tågarp att det räcker för dem båda...

Var kommer hon ifrån? Djurröd? Eller står det Herröd?

Tacksam för hjälp...

24
Friberg / SV: Friberg
« skrivet: 2020-08-16, 16:46 »
Jag har tillbringar eftermiddagen med att plöja igenom generalmönsterrullorna för Artilleriregementet 1750-55 för Malmö, Landskrona och Kristianstad. Förutom ett par andra Friberg hittade jag notisen nedan. Det skulle kunna stämma in tidsmässigt på Ola Friberg, (kanske även ha något att göra med vredesutbrottet 1752) men i så fall blir han antagen i Juni 1751 och avskedad i Mars 1752 och eftersom han inte har posten när rullorna skrivs så blir han bara omnämnd utan vidare uppgifter. Ingen lång karriär, alltså.

Jag ska fortsätta med de senare rullorna vid tillfälle.

25
Friberg / SV: Friberg
« skrivet: 2020-08-16, 12:58 »
Hej! Jag ändrade min post innan du hann skriva. Det var ett hjärnsläpp från min sida med åldern på Ola Friberg. Eftersom han kallas för yngling redan i MTL 1740 så är han ju klart för gammal att vara gosse nästan 20 år senare.

Finns det några källor angående att han skulle varit artillerist och var i så fall? Det är precis den tiden jag försöker koppla samman med den senare Ola Friberg.

26
Friberg / SV: Friberg
« skrivet: 2020-08-16, 12:44 »
Enligt Markus Gunshagas post ovan så är flyttningsattesten ifrån januari 1757, så om han flyttade då så är det ju inte honom det handlar om. Å andra sidan skriver Markus att han inte har hittat några tecken på att Johannes faktiskt flyttade eller bosatte sig i Lund, så det vore ju möjligt att han ångrat sig och flyttat tillbaks igen eller flyttat två år senare och lämnat in en gamma flyttningsattest ... om det nu var tillåtet.

Att det skulle vara Lars son Ola Friberg det handlar om har jag också strukit ifrån listan eftersom han kallas "yngling" redan 1740. (/ändrad)

Det känns dock fortfarande konstigt att de skulle ha skrivit "gossen Friberg" och inte kallat honom vid förnamn. Jag har nog aldrig sett gossar, drängar eller pigor som kallas bara vid efternamn.

27
Friberg / SV: Friberg
« skrivet: 2020-08-16, 11:58 »
Hej Ulf!

Ja, tack för info! Jag har nog hittat och läst din förklaring när jag letade men jag blev osäker för att jag hittade andra förklaringar på nätet. Det kan bero på att "under information" på engelska verkar vara ett begrepp på ett gammalt straff.

För MTL 1758 har du naturligtvis rätt, men om Johannes föddes 1740 som Markus skriver så var han minst 17 år gammal när MTL 1758 skrevs och lär väl knappast ha kallats för "gossen" vid den åldern. Det bör alltså vara en annan person oavsett om det står Håkan eller Gossen i MTL.

Det är MTL Högseröd 1759 som jag funderar över om det står "Håkan" eller "Gossen". Spontant ser det ut som "gossen" men om jag jämför bokstäverna med dem i andra ord så känns det mer som Håkan. Dessutom har jag svårt för att se att man skulle skriva "gossen" och efternamn ... en gosse hade man väl snarare kallat vid förnamn?

Bild:
 


28
Friberg / SV: Friberg
« skrivet: 2020-08-13, 15:31 »
Hej Paul!

Tack, då är det ju en möjlighet värd att undersöka.

Elsa föddes i Västerstad 1800-04-12 - Västerstad (M) CI:2 (1789-1832) Bild: 520 Sida: 99


I senare källor står det att hon ska vara född i Östra Sallerup, men dit (Pärup) flyttade inte familjen förrän 1801. (De finns i MTL 1802 som skrevs 1801. Tyvärr så finns det bara inflyttningattester från 1802)

29
Friberg / SV: Friberg
« skrivet: 2020-08-13, 14:05 »
Intressanta funderingar.

Om det skulle stämma tyder det på att Friberg i MTL 61-62 (han med bråck) inte är Pernillas far eftersom brodern i så fall borde finnas med i MTL som barn.

Annars är det i alla fall en möjlig teori. Det finns en pigan Pernilla i MTL Östraby, Sniberup 1787, Västraby n:r 3 1788 och Högseröd på n:r 8 hos klockaren Orre 90-91. Jag hittar henne inte 1789, och heller inte 1792. Det står naturligtvis inte något efternamn, men det stämmer överens med den ev. broderns barn.

Ett problem är dock att Ola Friberg inte finns i MTL för Högseröd vid tiden då Jöran ska ha fötts där. Enligt artikeln ovan var ju Ola inte ens välkommen i Högseröd efter domarna 1752 och verkar inte vistas där heller förrän långt senare.

30
Högseröd / SV: Notiser i MTL 1761-62 för Friberg
« skrivet: 2020-08-13, 13:51 »
Tack igen ... det hade ju varit bättre om jag tog med lite mer av bilden så att man hade kunnat se vad "dito" betyder. Vad står det ovanför?

31
Friberg / SV: Friberg
« skrivet: 2020-08-12, 11:35 »
Hej Paul!

Tackar för läshjälpen!

Ja, 1761 är första året som Friberg står med hustru i MTL (åtminstone vad jag kan se, läsa och hitta). De står med även 1762, och är sedan borta. 1778 dyker Ola Friberg upp med hustru och dottern Pernilla. 61-62 står inget förnamn, så teoretiskt skulle det kunna vara en helt annan person. Den Friberg som ev. heter Håkan finns på n:r 1 Högseröd fram till 1759. Han är sedan borta 1760 och skulle naturligtvis kunna ha hittat sig en fru och kommit tillbaks till 1761. Det som talar för att det istället handlar om den Ola Friberg som sedan kommer tillbaks 1778 är att Pernilla enligt hennes vigselnotis ska vara född i Högseröd ca 1760. Det skulle passa med de här uppgifterna i MTL, men det är naturligtvis ingen garanti.

Vad gäller Högseröd n:r 9 förstår jag inte riktigt vad du menar med att de brukar den en tid. Som jag förstår MTL så bor de inhysta på olika adresser från år till år från 1778 till 1786. På n:r 9 finns de endast 1780, på n:r 11 bor de däremot sedan ett par års tid 1782-84.

Att de däremot överhuvudtaget bor i det här området kan ju vara ett tecken på att Ola Friberg faktiskt är Lars Fribergs son Ola eftersom att han är uppväxt på n:r 8 och har sin släkt boende där.

32
Högseröd / Notiser i MTL 1761-62 för Friberg
« skrivet: 2020-08-11, 16:10 »
Hej!

Kan någon tala om för mig vad det står i marginalen efter Friberg?

33
Friberg / SV: Friberg
« skrivet: 2020-08-11, 13:05 »
Spännande information. Din Ola Friberg skulle alltså vara farfar till den Ola Friberg som jag försöker få ihop med mitt eget släktträd.

Tyvärr så har jag hittills inte lyckats med det, jag hittar ingen säker länk mellan Lars Fribergs son Ola och den Ola Friberg som finns i MTL 1780 med fru och dottern Pernilla Olasdotter.

Jag har hittat en del forskare som vill koppla ihop Lars Fribergs son Ola med ryttaren Ola Friberg i Vankiva. Det känns dock inte som något alternativ eftersom ryttaren både antas, gifter sig och får barn innan Lars Fribergs son ens har lämnat Högseröd. Dessutom ska ryttaren Ola vara född runt 1717, och då skulle han ju knappast tituleras "yngling" i MTL 1740. Det måste alltså handla om två helt olika Ola Friberg.

Det jag inte har hunnit göra hittills är att se om det finns något i födelseböckerna för barnen till de andra barnen till Lars Friberg som Markus nämner ovan. Möjligen skulle ju Ola kunna vara dopvittne eller liknande. Ska se vad jag hittar i dagarna. Jag förutsätter å andra sidan nästan att Markus har sökt igenom dem om det finns något där eftersom han hade Ola som möjlig son till Lars redan i början av den här gamla tråden. Jag har heller hittills inte hittat några syskon till Pernilla där alltså Olas syskon skulle kunna vara dopvittnen.

34
Hörby / SV: Födelse CI:3 (1749-1772) Bild: 123 Sida: 118
« skrivet: 2020-08-09, 22:21 »
Tack igen!

35
Hörby / SV: Födelse CI:3 (1749-1772) Bild: 123 Sida: 118
« skrivet: 2020-08-09, 18:55 »
Fyller på med den första sonen, Lars, också. Tyvärr ganska suddig bild, men de två första raderna har jag fått ihop.

36
Hörby / SV: Födelse CI:3 (1749-1772) Bild: 123 Sida: 118
« skrivet: 2020-08-09, 18:04 »
Tack så mycket!  :)

Lars och Lasse var alltså skiljda namn vid den här tiden? De har nämligen redan en son som heter Lars, född 1762.

37
Hörby / Födelse CI:3 (1749-1772) Bild: 123 Sida: 118
« skrivet: 2020-08-09, 14:31 »
Kan någon hjälpa mig att tyda den här födelsen?

Jag lyckas få ut att barnet bör vara en son till Per Andersson och Bengta Tykesdotter i Tågarp och att han föds 9 mars, men resten får jag inte ihop. Är naturligtvis allra mest intresserad av namnet (Lasse...?), men även resten skulle vara intressant.

38
Friberg / SV: Friberg
« skrivet: 2020-08-09, 14:20 »
Hej!

Det skulle det ju kunna vara, frågan är bara vad det eg innebär att vara "under information". Håkan är ju i så fall över 30 år gammal om det är samme person.

En annan sak som jag funderar på ... varför heter alla Friberg? Jag har i princip inte sett någonstans att man ärver ett efternamn på det här viset redan på 1700-talet, förutom om söner har tagit över faderns rote som soldat och då även tagit över efternamnet.

39
Friberg / Friberg i Högseröd
« skrivet: 2020-08-07, 11:58 »
Utifrån dateringen måste alltså Johannes Friberg ha lämnat Högseröd senast den 24 januari 1757. Då är det väl mindre troligt att han är identisk med den Friberg som är ”under information” ännu i 1758 års mantalslängd (som väl upprättades på senhösten 1758?), vilket kan innebära att det istället är fråga om Ola? Å andra sidan sägs Ola Friberg vara ”Sockneskolemästare” i 1749 års mantalslängd (marginalanteckningen) när han är svåger hos klockaren Orre, så varför skulle han då vara under information (i betydelsen undervisning) nio år senare?
Hej Markus!

Jag är mer och mer säker på att det står "Håkan" och inte "Gossen" (det är bara det att bokstaven "h" som i den stilen ser ut som ett "g" är väldigt litet för att läsas som en stor bokstav. Jag har även sett en Håkan Friberg i senare MTL i Högseröd, har tyvärr glömt när, men det verkar i alla fall finnas en sådan.

Det lär alltså varken vara Ola eller Johannes det handlar om som är "under information".

Jag har tröskat igenom HFL för åren 1773, 1774 och 1779 i alla angränsande socknar plus ett par andra närliggande, men har inte hittat någon som skulle kunna vara Ola Friberg.

Dottern Pernilla som finns i MTL Högseröd t.o.m. 1785 flyttar sedan ut och hamnar i Sniberup innan hon runt 1800 flyttar till Pärum i Östra Sallerup. Jag hittar dock inga spår av hennes föräldrar efter att hon flyttat, varken i Högserup eller i närheten av dottern.

På den här fronten intet nytt, alltså.

edit:

Det enda nya har hittat är att det i HFL för Västerstad 1800-1801 sid 63 finns en änkan Friberg med sonen Hans. De finns liksom Penilla och hennes familj på sidorna för de som har blivit inskrivna efter att HFL hade skrivits. Jag hittar dock inga spår av änkan i senare HFL och vet inte var hon kommer ifrån eller vem hon alltså egentligen är. Det är bara ett lite väl stort sammanträffande att hon hamnar i den boken samtidigt som Pernilla m. familj.


40
Friberg / Friberg i Högseröd
« skrivet: 2020-07-29, 23:19 »
Hej!

Nu är det ju många år sedan det skrevs om de här personerna ovan, men några av medlemmarna verkar ju fortfarande vara aktiva och det kanske finns nytillkomna som har eller söker information.

Jag försöker få klarhet i vem som är vem ibland Friberg i Högseröd, framför allt huruvida Lars Fribergs son Ola är samme Ola som dyker upp i MTL 1761-63. Jag pusslar med informationen som står i posterna ovan och ett långt sökande i MTL de senaste dagarna. Tyvärr ligger min läskunskap på nivån där jag snarare försöker hitta redan kända ord än att faktiskt läsa allt som står i längderna, men jag tror mig ändå ha fått en någorlunda bild av läget.  Tyvärr betyder det inte någon större klarhet.

Min MMFMMM, Pernilla Olsdotter, gifter sig 3 mars 1794 i Östraby med Lars Persson. Som födelseort anges Högseröd och hennes far heter Ola Friberg och modern Karna (om jag läser rätt). Enligt vigselnotisen är hon då 30 år gammal och borde alltså vara född 1764. Senare HFL i Östra Sallerup (Petronella Olsdotter) säger att hon är född 1760 i Högseröd. Detta rimmar bättre med de data som finns i MTL för Högseröd.


Vad jag har fått ihop hittills:


Klockaren Lars Fribergs son Ola dyker upp i MTL 1740 med kommentaren "yngling" i kanten. 1742 finns han kvar, men utan att kallas yngling. Jag vet inte om detta betyder att han 1740 ännu inte fyllt 16 år, men det borde i alla fall tyda på ett födelseår senast 1725.

I MTL 1747 är Lars Friberg ersatt av klockaren Orre, och även sonen Ola är borta. 1748 finns drängen Ola hos Orre, och året senare står han som "svågern Ola Friberg" om jag läser rätt. Det finns en notering i marginalen om Ola som jag tyvärr inte kan läsa ut. 1750 står åter bara drängen Ola. I MTL 1753-55 hittar jag honom inte, men han var väl inte välkommen efter domen 1752...(?)

1756 - 1758 står en Friberg under Högseröd no 1 som "under information". Jag har läst att det skulle betyda någon form av utbildning, men det verkar också vara ett begrepp för ett straff. Jag tänkte först att det kunde ha med domen 1756 att göra, men eftersom MTL 1756 är skriven redan i November året innan så är det väl fel. Om det är en helt annan person verkar inte vara så enkelt att reda ut, men enligt berättelsen ovan ska han ju ha bott i socknen, och någon annan Friberg kan jag inte hitta under den tiden. 1759 verkar han dock kallas för "gossen" (eller står det Håkan?), och då är det ju inte Ola. Förvirrande.

Domboken för 1756 har jag letat igenom på AD, men hittar ingenting om någon Friberg. Det kan å andra sidan ha med mina bristande lässkunskaper att göra.

I MTL 1761 och 1762 finns en Friberg på Högseröd no 14 med noteringar i marginalen som jag tyvärr inte kan läsa riktigt. Den för 62 verkar innehålla namnet Pernilla, men jag är inte säker.

Mellan 1763 och 1778 hittar jag inga Friberg alls i MTL.

Ola Friberg finns inhyst på lite olika adresser i Högseröd runt 1780. 1779 står han i MTL med hustru och barn, 1780 har barnet namngivits till dottern Pernilla. Detta skedde så vitt jag vet när barnet blev 16 år gammalt, och det stämmer alltså också med födelseåret 1764 för Pernilla som gifter sig i Östraby 1794. Jag hittar dock inte någon Friberg för det året i MTL, däremot så finns som sagt Friberg i MTL 1761-62, och det skulle passa med att Pernilla är född 1760 som det står i HFL Östra Sallerup 1826-33.

I MTL 1785 står "över 63 år", jag förstår dock inte om det ska gälla hustrun eller Ola. Det skulle i alla fall innebära ett födelsedatum runt 1722, och det stämmer ganska väl överens med Olas beräknade födelseår på senast 1725. 

---------------------

Är det någon som har mer information om huruvida Lars Fribergs son Ola är identisk med Pernillas far Ola Friberg och/eller var familjen vistades 1763 - 1779?

Alla kommentarer, korrekturer eller utvecklingar är naturligtvis hemskt välkomna, framför allt vore det intressant att veta vad som står i kommentarerna i marginalen till MTL på de ställen som jag inte kan läsa, och naturligtvis om någon har hittat mer i domböckerna om det som står nämnt i Anders Bensryds post högre upp.

Hälsningar
Åke


41
Äldre ord L - Ö / SV: Skrift / Skriftad
« skrivet: 2020-07-25, 16:06 »
Tack!! Någon man har jag som sagt hittills inga uppgifter om, det är honom jag hoppas hitta. Men då måste jag ju rimligtvis kunna hitta hennes dom i domboken... någon gång i framtiden.
(Tyvärr finns den aktuella boken inte på AD och de gör ingen fotografering pga Corona.)

42
Äldre ord L - Ö / SV: Skrift / Skriftad
« skrivet: 2020-07-25, 14:08 »
Jag har läst många av inläggen både här och i tråden Kyrkoplikt och skriftermål men förstår fortfarande inte riktigt vem som utdömde straffet.

Jag har ett fall ifrån 1849 där kvinnan enligt Absolutionslängden undergick "hemlig skrift med avlösning för 1a resans lägersmål" och även enligt kyrkans räkenskaper har betalat böter för detsamma. Fick man den här domen "automatiskt" när man födde ett oäkta barn, eller måste man dömas till skrift av prästen eller av tinget? Om domen måste komma från tinget så måste det ju finnas med i domboken, men om prästen själv kan döma så finns det väl förmodligen inga protokoll.

Enligt beskrivningen ifrån psalmboken i början av den andra tråden så bestod skriften i princip av att den anklagade svarade "ja" på tre frågor ... förväntades hon inte att på något sätt närmare beskriva vad som hade hänt?

43
Häradsskrivare / SV: MTL Högseröd 1781
« skrivet: 2020-07-11, 11:10 »
Tack!  :)

44
Häradsskrivare / MTL Högseröd 1781
« skrivet: 2020-07-11, 09:30 »
Hej!

Vad är der för förkortning som står före namnen?

På landskontorets version står den även före Ola Friberg, men inte i Häradsskrivaren ... är den ena versionen en avskrift och vilken ska jag lita på?


45
Full upplösning är den upplösningen som originalbilden har som ligger på ArkivDigital. Tyvärr är det inte den upplösningen som du får när du sparar en bild.

Om du ställer in en bild så att hela bilden syns på skärmen och sedan sparar den bilden så sparas de pixlarna som du just då har på skärmen. Det betyder att upplösningen på den sparade bilden beror dels på vilken upplösning din skärm har men också på webbläsarens inställning eftersom den ställer in storleken på text och bilder genom att ändra på upplösningen.

Om du sedan öppnar den sparade bilden och zoomar in för att läsa något smått så blir bilden väldigt oskarp och "pixlad". Det händer däremot inte om du zoomar in på samma bild när du är på AD. Det beror på att originalbilden som AD använder är tagen med en kamera med hög upplösning är mycket större än skärmens och alltså tryckts ihop när du zoomar ut så att du ser hela bilden. När du sedan zoomar in så korrigeras bilden efterhand och förblir skarp.

46
Tackar igen!  :)

Vet inte om det blir helt full upplösning, det beror förmodligen på bildstorlek och skärmens upplösning, men det här tricket fungerar i alla fall mycket bra. Framför allt bra på sidor där man av någon anledning behöver ha hela sidan men också kunna zooma in och läsa någon liten kommentar någonstans.

Jag jämförde en sparad bild med en fullt inzoomad i webbläsaren och det var väldigt liten skillnad. (Möjligen låg den större skillnaden i att AD nuförtiden av någon idiotisk anledning inte tar med bildinställningarna när man sparar, men vi får väl hoppas att de ändrar på det. Jag har i alla fall varit i kontakt med dem om det.)

Ett hett tips: Spara med Alt-9 ... det kan vara svårt att se knapparna på skärmen när man har zoomat ut och knappar och text har blivit väldigt små.

47
Övrig teknik / SV: Hur spara bilder från Arkiv Digital
« skrivet: 2019-08-26, 10:59 »
Tack!! Jag hade ingen aning om att webbläsaren zoomar genom att ändra på upplösningen, men då fick man lära sig något nytt idag också.

Det andra problemet är ju numera borta sedan AD tillåter att man ställer in själv huruvida man vill ha referenstexten inklistrad i bilden eller ej.

48
Aneboda / SV: Aneboda MTL 1806
« skrivet: 2019-08-15, 18:03 »
Ja, men jag hade inte hittat honom på SVAR, jag har samma bilder ifrån AD.

Problemet är att det inte står något familjenamn eller annan info på Håkan Lantz. Det står heller ingenstans för Håkan En att han tidigare haft namnet Lantz, bara att familjenamnet är Ericsson.

Innan jag hittade honom i Aneboda så har jag bara haft Lantz med fru och sonen Eric i HFL Moheda (AI-2, 1793-1803, s.323), men inga tecken på var han kom ifrån eller var han blev av efter avskedet. Jag har inte heller hittat några syskon till H. Ericsson som dopvittne till Ens eller Lantzs barn eller tvärtom förrän nu. Hustruns och sonens namn och födelsedatum är allt som har knutit ihop Lantz med En.

Det är möjligt att jag har missat någon detalj någonstans för jag förstår inte hur folk han ha kopplat ihop Håkan En i Hjälmseryd med Håkan Ericsson i Berg utan att ha Lantz med i bilden. Ericsson flyttar till Moheda 1800 och landar där på sid. 1 i HFL. Därefter dyker Håkan En upp flera år senare i Hjälmseryd med fru och två barn, men utan vägen över Lantz föstår jag inte hur man med säkerhet kan koppla ihop de två till samme person. Bara med den info jag har hittat tidigare vore det rena gissningsleken eftersom det inte finns några flyttningslängder eller noteringar om flyttningar i HFL för någon av de tre socknarna.


49
Aneboda / SV: Aneboda MTL 1806
« skrivet: 2019-08-15, 16:38 »
Hej Eva, och tack så mycket!

Jag menade inte att han skulle stå på två ställen i MTL, utan var rädd att det fanns någon annan i socknen som hette Håkan Eriksson.

Jag har letat efter en länk som "bevisar" att Håkan Lantz föds som Håkan Ericsson i Berg, sedan blir Håkan Lantz i Moheda och så småningom hamnar i Hjälmseryd med namnet Håkan En. Alla data har stämt hittills, förutom att jag inte hade hittat något familjenamn på Håkan Lantz och inte hade hittat födseln för sonen Johannes.

Jag hittade födseln för en Johannes i Aneboda med fader Håkan Ericsson och rätt namn på både modern och två av dopvittnen för att passa in i systemet, och dessutom att Håkan står med efternamnet Lantz i MTL istället för Ericsson. Hade det däremot funnits en H.E. i MTL också så hade det med en gång blivit osäkert om det verkligen var rätt.

Det enda som känns lite tveksamt just nu är hur han skulle bli antagen som soldat med en skadad (?) hand. Det står dock ingenting vid hans avsked om skador, bara att han själv begär och får avsked. Däremot så kan hustruns sjuklighet stämma mycket väl in på familjen från Hjälmseryd.

50
Aneboda / Aneboda MTL 1806
« skrivet: 2019-08-15, 12:01 »
Hej!

Jag har ett par frågor om bilden här.

Personen jag är intresserad av är Håkan Lantz - vad står det i notisen längst till höger om honom? (Andra raden verkar handla om att hustrun är sjuklig)

Heter personen längst ner i bild Peder Eriksson? (Jag vill framför allt veta att han inte heter Håkan, eftersom min teori är att det är Håkan Lantz som av någon anledning står i födelseboken med sitt familjenamn Eriksson när hans son Johannes föds samma år.)

Bor Håkan Lantz under Högafälle? Det ser nästan ut som om han står på en egen ort.

/Åke

51
Gammalstorp / SV: Gammalstorps prästgård?
« skrivet: 2019-08-06, 09:56 »
Tack, det var dem jag menade. Tyvärr är det väldigt få bouppteckningar ifrån den tidigare delen av den tidsperioden. Jag kollade upp de jag hittade som hette Ola (och deras fruar) fram till 1780, och det var inte sådär jättemånga.

Jag hittade dessutom en notis i Gammalstorp MTL 1751 där det står att Gertrud är 63 år gammal, och alltså född runt 1688. Om då hennes föräldrar är minst ca 20 år äldre så är det osannolikt att de läver längre än till 1750, och före det finns det bara några enstaka bouppteckningar. Dessutom är Gertrud i så fall ca 30 år gammal vid vigseln och har förmodligen inte bott hos föräldrarna på länge, så föräldrarna kan ju också mycket väl både levat och dött i en helt annan härad.

52
Gammalstorp / SV: Gammalstorps prästgård?
« skrivet: 2019-08-04, 17:44 »
Jo, jag har också funderat på det. Tyvärr är det få personer som har en bouppteckning efter sig på 1700-talet. Dessutom är det, som du säger "tung läsning" eftersom att bouppteckningsregistret är sorterat efter efternamn.

Men å andra sidan så är det ju som sagt få av dem som passar tiddsmässigt. Får väl tröska mig igenom det. (AD's regsiter innehåller tyvärr inte Lister ... i alla fall ännu.)

53
Gammalstorp / SV: Gammalstorps prästgård?
« skrivet: 2019-08-04, 16:14 »
Ja, tyvärr inte hittat någon annan med det namnet.

54
Gammalstorp / SV: Gammalstorps prästgård?
« skrivet: 2019-08-04, 15:52 »
Tack, jag såg inte att det stod Gertrud där eftersom det var uppdelat på två rader. Där finns även en Oluf, men han behöver ju på intet sätt vara fader till Gertrud.

Nummer 12 står dessutom som Prästgården 1698 (Mantalslängder 1642-1820 Blekinge län 1691-1820 (K) 2 (1698) Bild 1370 / sid 153) så det lär vara rätt plats. Där bodde även en Olaus/Oluf Holström som var gift med en Barbara Catarina von Schoting, men enligt vad jag ser på DDSS så fick de bara en dotter, Olivia, född 1698 efter faderns död.

(Jag har letat efter och följt de Gertrud Olsdotter som dyker upp i DDSS också utan resultat så det lär inte bli lätt att komma vidare.)

55
Gammalstorp / Gammalstorps prästgård?
« skrivet: 2019-08-04, 00:04 »
När Gertru Olasdotter gifter sig med Ola Olson i Gammalstorp 1718 så står det att hon kommer ifrån prästgården (såvida det inte betyder att de gifte sig där), men var finns den i mantalslängderna?

Jag hittar varken henne eller någon misstänkt fader i de två föregående mantalslängderna, är det någon som vet under vilket nummer/gårdsnamn prästgården finns i MTL?


56
Gammalstorp / SV: Eric Carlsson i Kulla 1743
« skrivet: 2019-08-02, 16:17 »
Spontant tänker jag på plitor, alltså utslag, bölder el. dyl. men jag har aldrig hört det som verb. Står det inte flytande? (vad det nu skulle betyda...)

Rinnande ögon?

57
Gammalstorp / SV: Eric Carlsson i Kulla 1743
« skrivet: 2019-08-02, 09:43 »
Tack Stig!  :)

58
Gammalstorp / Carl Ericsson i Kulla 1743
« skrivet: 2019-08-01, 23:56 »
Har försökt tyda den här texten men även om jag tror mig veta vad hälften av orden är så får jag inte ihop det...

59
Gammalstorp / SV: Flyttning Gammalstorp 1708-09
« skrivet: 2019-07-28, 22:14 »
Ah, du har rätt, jag hade fått två kopior på MTL 1710 i mitt register. Tyckte också att det var lite för tidigt för att hinna med 1709 men jag hittade inget datum för när mantalsländen skrevs. Men det står i alla fall att han har en hustru 1710, det var mest det jag var ute efter. Det verkar som om de har gift sig i Jämshög men där finns tyvärr inga böcker att kolla.

Tack för hjälpen! (igen...)  :)

60
Gammalstorp / Flyttning Gammalstorp 1708-09
« skrivet: 2019-07-28, 15:53 »
Lars Thomasson flyttar från Ivetofta till Gammalstorp okt. 1708 och vidare till Jämshög 21 feb 1709, men vad står mer i flyttlängden?

Det jag framför allt undrar över är om det står något om han är gift, och om jag har rätt i att han har en hustru när han landar i MTL Jämshög 1709 (no 3)  - http://www.arkivdigital.se/aid/show/v842534.b1850.s351


61
Ivetofta / SV: Thomas Ingemansson död 1698?
« skrivet: 2019-07-26, 23:45 »
Stort tack! Gisel har jag aldrig hört förr. Kul med gamla namn.

62
Ivetofta / Thomas Ingemansson död 1698?
« skrivet: 2019-07-26, 12:18 »
Om jag inte har fel så står Thomas Ingemansson och hustrun Lussa på översta raden 1698 och Enkan Lussa på samma rad 1699. Det borde alltså innebära att Thomas dog 1698. Har jag fel så vore jag tacksam för korrektur.

Jag har två frågor i sammanhanget - Vad står det för förnamn framför Thomasson längre ner på samma hushåll, och togs underåriga barn inte upp i mantalslängderna alls?

Det ser ut att stå "Gissell" ... ska det kanske vara en gesäll och inget förnamn?

Thomas borde ha en son som heter Lars och som flyttar till Gammalstorp 1708. Han är alltså troligen underårig när i de här MTL, men som jag räknar så är det bara vuxna - inl. drängar och pigor - som räknas upp här. Men det var kanske olika för olika socknar och/eller tider?

63
Gammalstorp / SV: Erik son eller inte?
« skrivet: 2019-07-22, 23:23 »
En liten följdfråga bara om katekesationslängderna ... Håkan föddes alltså ca 1683, då lär han väl inte ha förhörts om katekesen vid 4 års ålder? Känns också föga troligt att Per skulle ha två söner med samma förnamn.

Vid vilken ålder började man förhöra barn?

64
Gammalstorp / SV: Erik son eller inte?
« skrivet: 2019-07-22, 18:34 »
Tack! Jordeböcker har jag inte sysslat med tidigare, så får man lära sig något nytt.

Håkan Persson hittade jag också. Samtidigt fick jag har konstatera att han inte var ensam om att dö på 90-talet. Per fick 4 söner som alla döptes till Rasmus men som dog inom ett par dagar efter födseln.Detsamma gäller dottern Kristin, och eftersom de döper en dotter till Nilla 1698 så lär dottern med samma namn från -93 inte heller ha överlevt. (DDSS verkar här inte vara särsklit komplett.)

Katekesboken hittade jag också tidigare men kände då inte till Håkan. Eric såg jag där men det kunde ju vara vilken Erik som helst. Tillsammans med Håkan blir det lite mer sannolikt att det är han.

Det är väl i princip bara att betrakta förhållandet som sannolikt. Eric verkar vara född innan kyrkoböckerna börjar, och det är han ju inte ensam om.

65
Gammalstorp / SV: Erik son eller inte?
« skrivet: 2019-07-22, 16:51 »
Ingen aning, men Pers fru som han fått barnen med på 90-talet hette Håkansdotter i efternamn så det lär inte vara hennes föräldrar. Kanske någon annan släkting eller svärföräldrarna till en ev. tidigare fru ... men det känns näst intill omöjligt att reda ut eftersom det inte finns några böcker längre tillbaks.

66
Gammalstorp / SV: Erik son eller inte?
« skrivet: 2019-07-22, 12:35 »
Tackar för tipsen! Ja, det är ju klart att prästen är oskyldig.

Att Erik dyker upp året innan har jag också konstaterat och tänkt att han då antingen blir 16 år gammal eller flyttar in någon annanstans ifrån. Hade han varit 16 så borde han ha funnits med i födelseböckerna så kanske är han äldre. Han gifter sig dessutom 1712 med en 45 år gammal kvinna, så det är kanske mindre troligt att han var 18 år då... frågan är bara om han kunde vara mycket äldre och fortfarande stå listad som "son" och inte som fullvuxen karl med sitt fulla namn.

Jag har letat efter både Eriks och föräldrarnas bouppteckningar, men utan resultat.

Att hitta tidigare bostäder för familjen är inte lätt eftersom det handlar om tiden före 1690, men jag ska kolla vad som finns. Är tyvärr ingen mästare på att läsa. Det finns två andra Eric Persson i MTL 1709 men de bor kvar på sina resp. ställen även året efter.

Per Rasmussen bor på Bjäraryd i MTL 1688, men står inte "först i ledet" jag är tyvärr inte i stånd att tolka resten:

http://www.arkivdigital.se/aid/show/v842606.b1470.s253

Nästa bakåt är 1661, och där kan jag inte hitta någon som verkar rätt.

67
Gammalstorp / SV: Erik son eller inte?
« skrivet: 2019-07-22, 11:16 »
Tack!

Tänkte det, men hur gör man då?  :o

Erik blir inte listad om man söker på DDSS födslar med Per Rasmussen som far och jag har plöjt igenom födelseboken för hela tiden som är aktuell utan att hitta Eriks födsel. Dessutom får Pers första två söner i DDSS båda namnet Rasmus (eftersom första sonen dör) och det känns ju rimligt att Eric då också fötts senare. (Annars skulle han teoretiskt kunna vara född före 1690 då födelseboken börjar.)

Jag har hittills inte hittat ett enda dokument som anger Eriks ålder eller födelseår. Det enda jag vet om honom (förutom 3 fruar och några barn) är att han var nämndeman ... kan det finnas information om dem någon annanstans?

Kan man anse inlägget i MTL som bevis på att han faktiskt var Pers son ... det vore ju inte första gången som prästerna har skrivit helt tokigt.

68
Gammalstorp / Erik son eller inte?
« skrivet: 2019-07-22, 00:57 »
Hej!

Jag är lite förvirrad här, jag tycker det står att Eric är Per Rasmussens son i mantalslängden. Ett år senare gifter sig Eric Persson ifrån Bjäraryd med Gunilla Persdotter (till Torsabjörke där Gunilla finns) och försvinner då ifrån mantalslängden under Bjäraryd. Så långt allt väl.

Problemet är bara att Per Rasmussen med fru sätter en hel rad barn till världen i Bjäraryd under 1690-talet, men ingen med namnet Eric.

Har jag rätt i att det står att han är son till Per Rasmussen, eller har jag missuppfattat det?

69
Gammalstorp / SV: Var är bruden född?
« skrivet: 2019-07-19, 16:06 »
Tackar så hemskt mycket! Jag har hittat alltihop i AD nu med din hjälp.

70
Gammalstorp / SV: Var är bruden född?
« skrivet: 2019-07-19, 13:48 »
Ja, jag hittade den för 1771 också, alltså innan giftermålet
http://www.arkivdigital.se/aid/show/v842572.b2310.s228
och där finns en dotter Botil, men i så fall heter fadern Per Jönsson men Botil som gifter sig heter Ericsdotter...

71
Gammalstorp / SV: Var är bruden född?
« skrivet: 2019-07-19, 13:32 »
Ah, det måste jag ha missat. Då får jag gräva vidare.
Tack så mycket!

72
Gammalstorp / Var är bruden född?
« skrivet: 2019-07-19, 13:18 »
Hej!

Jag har inga problem med att läsa resten av posten, men jag kan inte få ihop en födelseort för bruden. Jag hittar varken en passande ort i Gammalstorp eller en närliggande socken som heter något liknande. Enligt senare HFL är hon född 1751-04-25 men det står ingen födelseort.

Det närmaste jag kan komma är Torsebro, men det finns vid tiden bara som ett krutbruk under Färlöv och just för den tiden finns där inga födelseböcker.

73
Färlöv / SV: Färlöv Per Swenson, 1710?
« skrivet: 2019-07-17, 18:58 »
Tack så mycket, det var nog bara ett önsketänkande, men Pers farfar (som jag alltså trodde kunde vara far till Torsten) dog 1712 så hade han fått barn 1713 så hade det nog stått något om "avlidne" eller "salige".

Men vad står det på nedersta raden på bilden? Där står Torsten Olsson (som alltså också bor på Roalöv 10 med sin familj i årtionden) och ett liknande tillägg till höger. Jag trodde först att där också stod "64", men när jag tittar närmare på det så gör det nog inte det.

74
Färlöv / SV: Färlöv Per Swenson, 1710?
« skrivet: 2019-07-17, 13:16 »
Någon som ser vad det står nere till höger i bild?

Om jag har rätt så är Per Swensson brorson till Torsten Olsson (född 1713 - http://www.arkivdigital.se/aid/show/v99115.b111.s107, fader Oluf Persson), annars får ni gärna dra i nödbromsen.

... men vem är i så fall 64 år gammal?

75
Färlöv / SV: Färlöv Per Swenson, 1710?
« skrivet: 2019-07-13, 22:16 »
Ah, som jag trodde med Pe(de)r.

Tack för den andre, men är inte barnets namn Hans som står längst ut till höger?
(Färlöv (L) CI:1 (1690-1716)  sid 11)

76
Färlöv / SV: Färlöv Per Swenson, 1710?
« skrivet: 2019-07-13, 18:39 »
Har försökt mig på mantalslängderna och kommit fram till att farfar bör heta Olof Persson och bor "fortfarande" på Roalöv 10. Om jag förstår längderna så har han och frun inga barn 1688 och ett barn 1698. Det kan ju då bara vara Pers far Sven Olsson. Jag hittar dock ingenting i födelseboken utom den här bilden, och jag får inte riktigt ihop barnets namn till Swen ... snarare Per.

Har jag fel så får någon gärna tala om för mig vad det mer står i födelsenotisen.

Hittade dessutom 3 sidor senare en notis där en Olof smed från Roalöv är vittne. Då det inte finns någon annan Olof i Roalöv så borde det ju vara ganska hög sannolikhet för att det ska vara Olof Persson.

77
Färlöv / SV: Färlöv Per Swenson, 1710?
« skrivet: 2019-07-10, 10:45 »
Tack så jättemycket! Det var det jag hoppades lite på, men var osäker på om man faktiskt skrev "Pålsmässo" istället för latinska Pauli.

Jag ska gräva lite i mantalslängderna också, men det har jag inte sysslat med så mycket förr. Inte helt enkelt i jämförelse med tiden där det finns kyrkoböcker.

78
Färlöv / Färlöv Per Swenson, 1710?
« skrivet: 2019-07-09, 23:10 »
Hej!

Är det någon som kan tyda de här bilderna och framför allt tala om för mig om det kan röra sig om samma person.

Vad står det under "Född" för de två personerna, och kan inlägget i födelseboken vara mannen i fråga, Per Svenson?

79
Berg / SV: Berg
« skrivet: 2019-07-08, 17:53 »
Hej!

Jag snubblade över här efter en sökning.

Erik Håkansson ifrån Hjälmseryd var min mormors mormors far och jag har tillbringat en massa tid med att försöka hitta hans föräldrars historia, alltså innan de kommer till Hjälmseryd. Jag hittade också familjen Eric Wågberg i Berg, men jag har inte lyckats hitta något bevis för att det faktiskt är Håkan En's familj. Har du/ni lyckats bättre med det?

För mig dyker Håkan En upp i Hjälmseryd ifrån ingenstans. Jag har hittat hans familjenamn (Ericsson) genom Mönsringsrullorna men inte någonting om var han kom ifrån, vigseln med Karin Månsdotter eller något om hennes bakgrund.

/edit:

Jag hade lite tur med en google och har en tämligen sannolik, men inte helt vattentät väg.

Håkan Ericsson dyker upp i Sandviks Hallgård 1799 och flyttar enligt HFL därifrån till Moheda år 1800. I Moheda finns det en dragon Håkan Lantz, som gifter sig med en Karin Månsdotter 1802 och får en son som heter Eric 1803. Årtalet för födseln stämmer med Erics ifrån Hjälmseryd, men inte datumet ifrån senare års HFL. Vet inte hur mycket det påverkar sannolikheten. Håkans ålder stämmer heller inte riktigt överens med mönstringsrullorna för husarregementets rullor, men det vet jag inte heller hur allvarligt jag ska ta.

Är det någon som har mer konkreta bevis för att det handlar om samma Håkan i Berg och Hjälmseryd så är jag naturligtvis väldigt intresserad.

80
08) Domböcker och bouppteckningar / SV: Me Too a'la 1845 ?
« skrivet: 2019-06-29, 01:28 »
Tack så oerhört mycket för båda svaren, men en så komplett avskrivinig hade jag absolut inte väntat mig. Tack lars_markus!!

Jag är själv lite språknörd och är särskilt tacksam för att du skriver av texten utan moderniseringar. Jag ska tröska mig igenom texten med din hjälp och försöka lära mig mer om den här skrivstilen, problemet är bara att när jag väl läst din "översättning" så ser jag det mesta med en gång som tidigare var höljt i dunkel. Naturligtvis hjälper det att veta i förväg, framför allt de obekanta orden och ibland väldigt märkliga förkortningarna och delningarna av orden. Frågan är hur jag lär mig se skillnad på bokstäverna i en obekant text, men det är väl som du skriver - öva, öva, öva.

Om jag förstår det rätt så har man inte kunnat bevisa att den anklagade är skyldig och att han därför (måste) anses oskyldig. Inte lätt att då veta vad som egentligen hände.

Som lite extra info kan jag ju i alla fall säga att det inte är någon lättsmält famlijehistoria på det hela taget. 1813 har paret 4 barn tillsammans, när den yngste sonen dör, 7 år gammal, genom att drunkna i ån när han är i Osby, 11 mil hemifrån, för att tigga allmosor. Två år senare kommer alltså den här historien med otrohet och skilsmässa, och bara några månader senare dör deras (gemensamma) 4 år gamla dotter av "hjärtsprång". Under de kommande 1-2 åren flyttar de två övriga sönerna hemifrån i tidig ålder, min anfader till Skåne enligt HFL för att han var "illa vårdad av fadern". Soldaten En själv blir avskedad från det militära 1817 pga "svagsinthet" och modern hamnar på socknen efter skilsmässan fram till sin död 1824 och beskrivs som "tidtals vansinnig". Den oäkta dottern, som får följa med henne, beskrivs som "enögd och vamförd".

Tack igen för hjälpen!
Åke

81
08) Domböcker och bouppteckningar / Me Too a'la 1845 ?
« skrivet: 2019-06-28, 17:27 »
Hej på er!

Har en soldat till förfader som kommit hem efter att varit i fält och hittar sin fru gravid och drar både henne och den enligt rykten skyldige mannen inför rätta. Frun hävdar att hon varit sjuk och att mannen som skulle se till henne även tagit sig andra friheter mot hennes vllja med känt resultat. Samtidig ska hon enligt vittne vid tidigare tillfälle hävdat att mannen i fråga inte har något alls med barnet att göra.

Jag försöker att läsa texten i domboken men framför allt de senare sidorna (alltså från de senare rättegångsdagarna) är skrivna med en stil som jag helt enkelt inte lyckats knäcka. Jag har sett den typen av skrift förr så det är inte dålig handstil (det är förmodligen ganska bra skrivet) men för mig ser det ut som om halva alfabetet består av knappt urskiljbara varianter av "m" och "n".

Jag kan naturligtvis inte be om en komplett avskrift eftersom det rör sig om ett antal sidor, men skulle någon vilja hjälpa mig med en överblick om vad som egentligen händer här (framför allt det sista utslaget)?

Tips om hur jag kan lära mig se skillnad på bokstäverna är naturligtvis också hemskt välkomna.

Arkiv Digital:
n. 69:
http://www.arkivdigital.se/aid/show/v541323.b1130
n. 73:
http://www.arkivdigital.se/aid/show/v541323.b1190
n. 65
http://www.arkivdigital.se/aid/show/v541323.b6270
n. 224:
http://www.arkivdigital.se/aid/show/v541323.b8880
n. 258:
http://www.arkivdigital.se/aid/show/v541323.b9330

/Åke

82
Jag postade den här frågan under läshjälp för ett tag sedan, men har fortfarande ingen susning om vad det står.

Är det någon annan av er som har återvändande släktingar ifrån Amerika som har hittat notiser på deras flyttningsbevis och vad står det i så fall på dem? Brukade amerikanska myndigheter (eller andra) skriva på de svenska dokumenten?

83
Färlöv / SV: På jakt efter Kärleken...
« skrivet: 2017-10-15, 16:39 »
Tack för tipset!

Facebook var nog det enda stället jag inte tänkt på att söka.

84
Färlöv / På jakt efter Kärleken...
« skrivet: 2017-10-11, 23:24 »
Låter lite roligt, men det finns en plats/gård i kyrkoböckerna för Färlövs socken som ibland kallas "Kärleken" och ibland för "Kärlekshuset". I någon bok fanns en notis "under Bjärlöv". Jag har dock googlat och letat i alla kartor och söktjänster jag kan komma på men kan inte hitta någon information om var den här platsen/gården skulle ligga.

Är det någon som känner till något om det här eller som har fler tips om var jag kan leta?

85
Örkened / SV: Flyttningsattest 1757
« skrivet: 2017-09-14, 19:53 »
En klart annorlunda flyttningsattest...

Tack för hjälpen!

Hälsningar
Åke

86
Kviinge / SV: Kviinge
« skrivet: 2017-09-14, 18:26 »
Tack Birgit (igen...)!

Det registret har jag missat innan, mycket användbart!

Jag hittade en flyttningsattest som kan vara Sissas. Postade under läshjälp för Örkened.

Hälsningar
Åke

87
Örkened / Flyttningsattest 1757
« skrivet: 2017-09-14, 18:24 »
Hittade den här på Ancestry, finns tyvärr inte på SVAR. Dållig kvalitet.

Är alltså en flyttningsattest från 1757 som verkar tillhöra en Sissa Jöndsotter.

Jag får tyvärr inte ut mycket mer av texten än rena gissningar. Någon som kan hjälpa mig?

88
Kviinge / SV: Kviinge
« skrivet: 2017-09-14, 10:46 »
Hej igen!

Har hittat massor (tack Birgit!) men har problem med Jöns Swenssons hustru, Sissa Jönsdotter.

Enligt dödsboken (CI:3, s. 263) avled hon år 73 år gammal. Hon borde alltså vara född runt 1741. När Jöns dör (samma bok, s. 277) står att de varit gifta i 59 år. De borde alltså ha gift sig runt 1755. Om jag läser rätt så ser det däremot ut som om hon tillkommer som Jöns hustru i MTL först 1760.

Jag kan inte hitta någonting varken i vigsel- eller födelsebockerna, inte heller bland flyttningslängder eller -attester. DDSS har inte heller gett något som verkar vettigt.

Någon som har tips på var/hur jag kan leta vidare?

89
Vinslöv / SV: Vinslöv CI-2 Bild 26 - Sid 20
« skrivet: 2017-09-10, 21:57 »
Svens far hette Torla el. Torle Abrahamsson, född 1704 i Fjärlöv

...men det här kan ju inte stämma om Sven föddes 1710 i Gumlösa.  :o

90
Vinslöv / SV: Vinslöv CI-2 Bild 26 - Sid 20
« skrivet: 2017-09-10, 16:38 »
Ah, det visste jag inte. Men jag tycker ändå att det är konstigt att man kallar dagen för Dominica, men det gjorde man kanske generellt med alla helgdagar oavsett veckodag... eller så har pastorn provat lite för många nattvardsviner.

Tack för hjälpen! Nu ska jag gräva vidare.

Hälsningar
Åke

91
Kviinge / SV: Kviinge
« skrivet: 2017-09-10, 16:35 »
Hej Birgit!

Jag lyckades blanda ihop förnamnen på far och son i en mening, går tyvärr inte att ändra i efterhand.

Jag har grävt lite ibland faddrarna och det verkar obestridligt att det är syskonen i fråga som är faddrar till varandra, så tack för tipset. Har inte tänkt så mycket på det tidigare, men det behövs ju heller inte verkligen förrän man kommer till tiderna före HFL.

Bildinställningarna känner jag till, tyvärr så finns mycket mera begränsade sådana i webbversionen, men den ger å andra sidan ett större bildutsnitt när man ska spara bilder.

SSDD har jag inte använt mycket förr, men det verkar kunna vara ett bra verktyg. Fick däremot upp en del konstigheter och rena fel, så det gäller nog att verkligen kolla kyrkoböckerna.

Återigen tack för all hjälp! Nu känner jag alltså att jag har ett säkrat släktskap så nu ska jag gräva vidare på de andra personerna som du skriver om.

Hälsn.
Åke

92
Kviinge / SV: Kviinge
« skrivet: 2017-09-08, 17:25 »
Hej!

Finns det något sätt att definitivt avgöra att följande är en och samma person?

Enligt HFL i Norra Sandby (AI:1, Bild 7, sid 11) är Trulls Jönsson född i Kviinge 21 sept. 1769 och ska ha kommit därifrån 1801. Tyvärr finns varken flyttningslängd i Kviinge eller attest i N Sandby. Truls bor kvar i Hylhult till sin död 1833.

I födelseboken i Kviinge (CI:2, Bild 165) föds den 18 Sept 1769 en Jöns vars fader heter Truls Swensson på Västerslöv. När Swen dör står Truls Jönsson nämnd som arvinge i bouppteckningen (Ö. Göinge HR, 1823, Bild 3200, Sid. 79).

Det bordde ju vara ganska klart att det är samma Truls, men eftersom det inte står någon annan information om honom och födelsedatumet bara är nästan samma så är kopplingen inte 100%-ig. Det finns också en Truls Jönsson från Hylhult som ropar in ett antal föremål på auktionen, och jag förstår inte varför han skulle ropa in sitt eget arvegods på auktion...

Någon som har något tips?

:o


93
Vinslöv / SV: Vinslöv CI-2 Bild 26 - Sid 20
« skrivet: 2017-09-08, 16:54 »
Hej Birgit och tack så jättemycket!

Det låter ju rimligare, men tyvärr måste jag erkänna att jag i skrivande stund inte kommer så mycket längre utan att lära mig läsa bättre. Bilden jag postade var svår nog, Swens födelse hade jag inte hittat själv, jag kunde inte ens se vilket av de 6 barnen ifrån det året som var han förrän jag letade upp datumet för "Dom. cantate". Lika illa är det med Sissas födelse.

Jag har ett par följdfrågor, men är osäker på om jag borde ställa dem som separata frågor i resp. avdelningar. I så fall är det bara att säga till så att jag lär mig hur det fungerar.

- Vigseln i Vinslöv - hur kommer du fram till 28 dec? "Dominica 4ta nat. Christi" finns ju i princip inte i kyrkoåret... 28 dec 1731 var dessutom en tisdag.

- Kan du se vad Svens far (och mor?) hette? (Gumlösa 1710)

- Sissas föräldrar? (Nävlinge 1712)

Hälsningar
Åke


94
Vinslöv / Vinslöv CI-2 Bild 26 - Sid 20
« skrivet: 2017-09-07, 21:55 »
Behöver hjälp att läsa den här bilden. Vad står det på de tre första raderna på sista personen (Jöns) och när är han född?

"Ejusdem die" (samma dag) gäller dopet och är "Feria 4ta nat. Christe.", alltså fjärde dagen efter Kristi födelse, men är det 28 eller 29 December? (Räknas alltså juldagen med eller inte?)

Jag har hittat en familj i HFL (AI:1, 1750-1802, Bild 140, Sid 7) som skulle kunna vara den här familjen - Sven Torlasson och Sissa Trulsdotter - men ser jag rätt att de var 11 och 12 år gamla när första sonen Jöns föddes???  :o

95
Okänd socken i Skåne / SV: Jeppa Ågren
« skrivet: 2017-08-29, 00:45 »
Ah, tack så jättemycket! Förstår inte hur jag har missat det, jag måste ha bläddrat förbi flera gånger.

Hittade honom in HFL i Fjälkestad där det står att han är inflyttad från Vä och född i Färlöv, så nu kommer jag vidare.

Är det någon som har några tankat om faderskapet?

96
Oppmanna / SV: Oppmanna CI 3 sid 87
« skrivet: 2017-08-29, 00:17 »
Tack!

Men det måste rimligtvis vara samma person som Ola Månsson ifrån Oppmanna-AI-1-1818-1819-Bild-39-sid-71 ... ?

97
Oppmanna / Oppmanna CI 3 sid 87
« skrivet: 2017-08-28, 20:44 »
Oppmanna-L-CI-3-1743-1766-Bild-95-Sida-87

Någon som kan se vad föräldrarna heter i efternamn och vad som står efter moderns namn?

Pojken måste heta Ola, men jag är ny på det här med gammal skrift.

98
Läshjälp / SV: Har kört fast på tyska!
« skrivet: 2017-08-28, 20:34 »
Det jag får ihop av det svenska brevet blir såhär, men det finns nog många här som kan läsa bättre.

(Kajudden?) i Hollands (...?) den 10/7 24
Broder! (osäkert)
Tack för senast. Ha kommit hit efter
12 dagars segling i hårt väder med grov sjö.
Enligt (namn?) ha dessa skeppen aldrig sett
sånt väder förr. (Namn?) fick en
sån sjö (...) och fyllde
deras (..) båt till hälften. F.n.
vackert väder.  (...)
(...) som Karlskrona med ett
sånt verkligt flott sjukhus som
det här har jag aldrig sett.Mycket
modernare än K-a lasarett och (...)

99
Läshjälp / SV: Har kört fast på tyska!
« skrivet: 2017-08-28, 17:19 »
Brev 2:

Kära Märtel,
Många hjärtliga hälsningar ifrån min vistelse i Frankfurt.
Har sett mycket vackert här, mer i brevet - det följer.
Hälsningar från din (namn?) och barn.

(Märtel är osäkert, men det skulle kunna vara smeknamn på Marta)

100
Okänd socken i Skåne / Jeppa Ågren
« skrivet: 2017-08-28, 16:27 »
Hej!

Jag behöver lite hjälp med den här mannen.

Enligt HFL i Oppmanna (tidigast AI-5, 1831-1835, Bild 69, Sida 68) ska Jeppa Ågren vara född i Fjälkestad 11/6 1796, men jag hittar ingen Jeppa där varken -96 eller 1-2 år tidigare eller senare. I HFL (AI:1, 1797-1803) finns inte en enda Jeppa som är född på 1790-talet (och knappt några andra barn heller...) och den ende jag hittar i nästa längd visade sig vara fel. Jag kan inte heller hitta Jeppa i tidigare HFL i Oppmanna, och har grävt igenom alla inflyttningsattester där från 1811 och framåt.

Första frågan är alltså om ni har några tips på var jag letar vidare.

Andra frågan handlar om faderskap. Jeppa gifter sig 1834 med Gunnild Olasdotter, som vid giftet har två oäkta barn. Dottern Ingar, född 1833-10-03 (Oppmanna CI-8 Bild 40 sid 21) står i födelseboken som oäkta. I HFL (AI-6, Bild 49, sid 49) står hon separerad från sin äldre bror och jag kan inte läsa om det står oäkta på Ingar eller inte. När familjen sedan flyttar till Trolle Ljungby försvinner alla markeringar om oäkthet och båda barnen står som "vanliga" barn. Ingar får senare efternamnet Jeppsdotter. Jeppa dör 1872 i Oppmanna, men jag kan inte hitta någon bouppteckning från honom, bara från hustrun som dog 1864.

Kan jag utgå ifrån att Jeppa är far till Ingar?

101
Övrig teknik / SV: Hur spara bilder från Arkiv Digital
« skrivet: 2017-08-24, 09:37 »
Det finns kanske andra klippverktyg som är bättre, men det som är inbyggt i Windows är ingen lösning. Det fungerar likadant som att spara med högerklick och ger en bild i skärmens upplösning i png-format som jag själv måste döpa. Tar tid, ger stora filer och är omständigt att använda. Enda fördelen är möjligtvis att man själv kan välja bildens form mera exakt. Det ger heller ingen högre upplösning så om man zoomar in för att läsa så blir bilden pixlad.

Fördelen med programmets inbyggda funktion (Ctrl-Alt-9) är att bilden sparas i JPG-format och automatiskt namnges med bok och sida. Man får bara numera komma ihåg att lämna plats för källhänvisningen som skrivs in överst på sidan. För mig är det fortfarande den bästa lösningen, sen är det bara att hoppas att de så småningom erbjuder en lösning för att ladda hem bilderna i full upplösning.

102
Övrig teknik / SV: Hur spara bilder från Arkiv Digital
« skrivet: 2017-08-23, 21:35 »
Tack!

Det innebär i princip att jag hade rätt.

Anledningen till att jag frågar är att AD på sistone har börjat "pinka revir" i övre kanten av de sparade bilderna. När man trycker Ctrl-Alt-9 för att ladda ner så skrivs numera automatiskt källan in överst på bilden. Problemet med det är att det inte läggs till bildytan utan skriver över en del av den bildytan man valt ut att spara. Eftersom man är begränsad till skärmupplösningen så försöker man naturligtvis alltid att maximera bilden så att man precis får plats med det som är intressant, men nu måste man alltså räkna med att en del av överkanten skrivs över och lämna plats för det. Följden blir tyvärr lite lägre upplösning på den bildytan som man är intresserad av. Det här upptäckte jag själv tyvärr först efter flera timmars arbete där nästan alla gårdsnamn/nummer skrivits över av AD's källihänvisning.

103
Övrig teknik / SV: Hur spara bilder från Arkiv Digital
« skrivet: 2017-08-23, 16:36 »
Jag har varit i kontakt med AD ett flertal gånger om det här och tyvärr så är det en medveten begränsning att man inte kan ladda ner bilderna i fullformat. Den funktionen ska tydligen ha funnits förr och missbrukats av folk som gjorde program som automatiskt tankade ner hela volymer så det är tyvärr förståeligt att de spärrade den funktionen. De diskuterar tydligen möjligheter att erbjuda nedladdning av högupplösta bilder men ännu finns det ingen lösning för det.

En fråga till er om samma ämne - är det någon som har Chrome och kan tala om för mig vad som händer när man högerklickar på bilden och väljer "spara bild" (eller motsvarande). På Firefox sparas bilden då som en png-fil som dels blir väldigt stor och dels alltid får namnet "canvas.png" istället för ett individuellt namn med volym och sida. AD menar att detta styrs av webbläsaren, men jag har svårt att tro på det.

(Edit: jag menar naturligtvis när man är inne på AD online och använder Chrome som webbläsare)

104
Östra Broby / SV: Östra Broby AI 12 s. 909
« skrivet: 2017-07-30, 23:26 »
Ah, det kan ju stämma eftersom hon dog några månader senare. Tack så jättemycket!

105
Östra Broby / Östra Broby AI 12 s. 909
« skrivet: 2017-07-30, 17:11 »
Hej!

På andra raden uppe till höger står en notis ovanför "fattighjon". Är det någon som kan tala om för mig vad det står där?


106
Får börja med att tacka för alla tips och allt engagemang! :)

Det här börjar bli väldigt intressant.

Jag har nog också missat att det här var baksidan och kan tyvärr inte heller läsa ut något vettigt ur notisen. Funderade först om ordet på andra raden skulle vara "pawnbroker" men jag vet inte vad en pantlånare skulle ha med saken att göra. Har postat bilden under Läshjälp Engelska.

Det som däremot fick mig att dra ett djupt andetag och skaffa mig ett abonnemang på SVAR var datumet.

Jag har fått en bok av en släkting i Amerika där hon anger 28 Juli 1891 som datumet då Per och familjen skulle ha landstigit i Boston. Jag vet att det inte stämmer eftersom jag har passagerarlistorna ifrån landstigningen i New York 1887. Dessutom anger de "Rutland, Vermont" som destination redan i poliskammarens emigrantregister, så jag har svårt att tänka mig att de skulle ha stannat 4 år i NY och sedan åkt norrut med båt. Däremot så har jag sett flera på Ancestry som anger 1991 (utan källor) som året då Per skulle ha lämnat Amerika. Det skulle alltså kunna vara en notis som gjorts i samband med hatt han lämnade landet.

Frågan som jag ställt mig länge och ännu inte fått svar på är varifrån släktingen har ett sådant exakt datum. Enligt vad de har sagt tidigare så har de inga dokument kvar ifrån den tiden, men jag får nog fråga igen.

107
20) Engelska / Notis på flyttningsattest
« skrivet: 2017-06-09, 22:30 »
Notis på baksidan av en flyttningsattest som lämnats in efter återkomst från Amerika (Vermont).

Är det någon som kan se vad här står?

Källa: Knislinge Kyrkoarkiv, Inflyttningsattester 1894–1897, Bild 137

Mer info i den här tråden

108
Ja, den möjligheten har jag också tänkt på och det är ingenting som motsäger det. Enligt amerikanska släktingar så ska han ha övergett familjen och återvänt till Sverige, vilket låter som ganska direkt, men eftersom resten av deras tidslinjer inte stämmer så tar jag det med en nypa salt.

Jag söker helt enkelt efter möjliga scenarier och om jag kan utgå ifrån att man registreras ganska så direkt när man kommer till Sverige (om man inte medvetet håller sig undan) så återstår möjligheten att han antingen stannade i Amerika eller på vägen i något annat land efter att ha lämnat familjen, eller att han inte lämnade dem förrän efter frun bestämt sig för att gifta om sig. (De skiljdes alltså aldrig officiellt så trots att hon var omgift så fick han aldrig gifta sig igen i Sverige.)

Någon absolut säkerhet lär jag inte hitta om jag inte skulle snubbla över helt ny information.

109
Hur det nu har gått till så måste jag ha missat den "riktiga" attesten som du nämner, förmodligen har jag letat bakifrån och nöjt mig när jag hittade den från -88. Har tyvärr inget abonnemang på SVAR just nu, men jag får kolla det senare.

Det gör det ju om möjigt ännu mer märkligt att det finns en andra attest från ett år senare, utgiven när hela familjen redan är i Amerika. Då skulle alltså Per ha lämnat in båda två när han kommit till Knislinge.

Den enda anledningen jag kan tänka mig till att det skulle kunna finnas flera attester är det faktumet att Per gjorde färden till Amerika två gånger. Han åkte först ensam redan 17 Maj 1883. Tanken var troligen att familjen skulle komma efter, men då deras yngste son dog ett år gammal  (han föddes samma dag som Per åkte) så kom Per tillbaks. Härifrån skulle det naturligtvis kunna finnas en flyttningsattest, och datumet skulle ju passa om det bara inte vore för årtalet. Dessutom skulle det förklara varför det står "har här hustru och 2 barn" snarare än att de också skulle flytta med. Problemet är vara att det entydigt står 1888 på attesten både i siffror och text om jag inte läser helt galet...?

110
Sorry, ja jag har den ifrån SVAR. Glömde skriva det.

Jag har naturligtvis ingen aning, men jag tror inte på att han skulle vara tillbaks redan 88. Då skulle han ju i så fall rimligtvis ha registrerats i Broby när han kom tillbaks och begärde en flyttningsattest? Det står dessutom i attesten att den är för resa till Amerika.

Alla 3 barnen fanns också redan när de emigrerade -87, så jag tror bara att just det är ett skrivfel.

111
Hej Leif och tackar för svar!

Att det inte är på dagen exakt förstår jag, det jag undrar är mest om det vore möjligt att leva oregistrerad under månader och upp till flera år. I det här fallet så gifte alltså frun om sig fyra månader innan han registrerades i Knislinge. Om hon då dessutom skulle ha tid att hitta sin nye man innan dess så måste han ha lämnat familjen allra minst 6 månader innan han dök upp i böckerna i Knislinge, men enligt amerikanarna så ska det alltså ha varit flera år.

Jag kan heller inte se någon anledning för honom att medvetet hålla sig undan annat än möjligen rent ointresse.

Attesten finns, men den är ett litet mysterium i sig. (Knislinge Kyrkoarkiv, Inflyttningsattester 1894–1897, Bild 136)

Per och familj lämnar Glimminge och åker till Amerika den 14 Mars 1887 (HFL: Östra Broby AI 13, Bild 310, sid 303). Flytten är även registrerad i UFL och Poliskammarens utvandringsregister. Jag har även passagerarlistan när de kommer fram till New York en månad senare. Attesten som han lämnar in i Knilsinge 1896 är dock daterad 11 Maj 1888 och uppger dessutom 2 barn istället för de 3 han hade. Frågan här blir ju om de har fått attesten skickade till sig eller om den har efterkonstruerats när Per kom tillbaks till Sverige.

112
Genney / SV: Genney
« skrivet: 2017-06-05, 19:22 »
@Magnus, länken till Mac-programmet och din sista fråga är oläsliga på min skärm för att typsnittet är i det närmaste mikroskopiskt. (Jag kör Win10/Firefox)

Själv kör jag PC, så jag har inte mycket att säga om MAC, men jag har varit med och kört Genney sedan det kom ut i testversion och är mycket nöjd med programmet. Det är naturligtvis alltid en fråga vad som händer i längden med program som helt utvecklas av en enda person, men samtidigt så tycker jag att det är en unik chans och mycket spännande att kunna vara med från början och se programmet växa samtidigt som man faktiskt kan nå och påverka programmeraren med tips, problem och frågor.

/Åke

113
(Flyttad från "Övrigt" efter att ha hittat avdelningen för kyrkoböcker. Ni får ursäkta en nybörjare.)

Allmännt sett är frågan redan ställd - hur exakta är datumen som står i kyrkböckerna för in- och utflyttning? Kunde man bo längre tider på en ny ort innan man anmälde sig och blev registrerad eller kan man utgå ifrån att inflyttningsdatumet stämmer?

Rent konkret så emigrerade min farfars far med fru och tre barn till Amerika 1887. Familjen delades av okänd anledning och han kom hem ensam och registrerades som inflyttad till Knislinge socken från Amerika den 28 April 1896. Enligt de amerikanska släktingar jag har hittat så ska han ha övergett familjen och åkt hem till Sverige redan efter några år i Amerika och hans fru så småningom av nöd gift om sig, men om det stämmer att han kom hem till Knislinge ungefär på det datumen så gifte hans fru om sig redan 4 månader tidigare. Det ser alltså i så fall snarare ut som om han har återvänt först efter, och kanske till och med för att hon gifte om sig.

Eftersom det inte verkar finnas några som helst register för passagerare eller dylikt som åker från Amerika till Europa så är datumet i Inflyttningslängden och HFL det enda jag har att gå på vad gäller hans återresa till Sverige. Frågan är alltså om jag ska tro på det datumet eller om han kan ha ätervänt tidigare och bott på orten en längre tid innan han registrerades.

/Åke

Sidor: [1]