ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Mia Geimar

Sidor: [1]
1
Har efter mycket om och men hittat till förfader på sidan:

Gävle Heliga Trefaldighet (X) AIIaa:21 (1916-1951) Bild: 3620 Sida: 1556

Men hur får man information om vart i stan det var? Det står inget om adress eller kvarter, hur söker jag vidare för att få veta på ett ungefär i vilken stadsdel eller gata de bodde på?

MVH

Mia



2
Tusen hjärtliga tack, Staffan! Det här hade jag inte fixat utan din hjälp. Nu förstår jag lite bättre om hur man kan få fram info om vart någonstans i staden släktingar bott! Försökte hitta dem i personregistren men lyckades inte, kan bero på att jag satt framför datorn mitt i natten eftersom jag hade gett mig den på att hitta dem där. Lite trött i "luvan". Har sparat ner PDF-filerna (gamla/nya kvarter), tack för rådet! Med den här informationen vet jag nu att min mormor tillbringade sina första två år i stan, på Södra Kopparslagargatan 22. Nu ska jag försöka hitta lite mer info, nyfiken vart morfars pappa jobbade som maskinist någonstans...   :)

3
Söker på mormors sida, Tronelius, och följer familjens flytt från Trödje till Gävle och har hittat dem i husförhörsboken (Gävle Heliga Trefaldighet (X) AIIaa:16 (1912-1928) Bild: 1570 Sida: 5745) och senare till Gävle Heliga Trefaldighet (X) AIIaa:19 (1916-1950) Bild: 1270 Sida: 523 men blir ju nyfiken på vart i Gävle de bodde. Det står inga kvarter eller områden, så finns det någon som känner till om hur jag kan få information om det? Tacksam för all hjälp! =)

4
Bankekind / SV: Lundbyquarn
« skrivet: 2019-03-10, 00:47 »
Tusen tack för hjälpen!!! Ska kolla direkt i morron bitti...just nu går mina ögon i kors!!  ;)
Spännande!!

5
03 - Hur hittar jag... / SV: Barnhusbarn
« skrivet: 2019-03-10, 00:11 »
Världen är bra liten...söker på samma...Claes Alfred Johansson var min farmors farmors far. Det är länge sedan jag började bygga släktträdet och av någon anledning bestämde jag mig för att backa tillbaka just idag och hur jag kom hit till forumet var av en helt annan anledning. Annars hade jag missat att han fick ett barn innan han gifte sig med Anna Mathilda Gille. Jag är imponerad, vad ni är duktiga att forska och få fram...jag går bet hela tiden men kämpar på ändå.  :)

6
Bankekind / Lundbyquarn
« skrivet: 2019-03-09, 22:56 »
Hej!
Jag har fastnat och behöver hjälp. År 1831, den 20 februari, föds Petter Johan, i Landeryd Östergötland. Där står att fadern ska vara drängen Johan Setterstedt, Lundbyquarn, Svinstad socken. Modern är Carin Svensdotter. Nu försöker jag hitta Johan Setterstedt men går bet...jag har letat, och letat...i Landeryds kyrkobok hittar jag inget Lundby kvarn. Jag har sökt bland Svinstad men hittar inte där heller. Eller har jag läst fel?

Är det någon som känner till trakten?! Någon som kan få fram info om Johan Setterstedt? Finns han med i Landeryd?

Landeryd (E) CI:3 (1780-1832) Bild: 229 sida 447
Landeryd (E) Al:6 (1826-1832) Bild: 221 sida 428

MVH

Mia

7
Övriga ämnen / Sjömän på rymmen - straffades de?
« skrivet: 2018-11-12, 14:53 »
Hittat en anhörig som jobbade på sjön. År 1879 mönstrade han på ett fartyg tillsammans med sin yngre bror, men i sjöfartsrullarna står att de "rymde" i Philadelphia, USA. Jag misstänker att de blev kvar i USA ett par år och att den yngre brodern var på väg hem 1881 då han blev slagen överbord pga en häftig storm, och att den äldre brodern valde att stanna i USA. Är det någon som vet/känner till om vad som hände med sjömän som hoppade av? I min värld så bryter de ju mot ett avtal när de mönstrade på, och i så fall kunde man väl inte mönstra på igen hur som helst utan konsekvenser av att man tidigare rymt?

8
Tusen tack för hjälpen, Stefan!!   :)

9
Hej!

Hittade en anhörig som föddes 25 feb 1903 men dog den 13 april, men vad har man skrivit i dödsboken. Latin. Något som börjar på "B" men jag kan inte klura ut...och behöver hjälp.

MVH

Mia

10
Allmänt / SV: Dödsannonser 1860?
« skrivet: 2018-08-10, 11:50 »
TUSEN TACK för din hjälp!!   :)

Har sökt men inte riktigt vetat i vilka tidningar jag skulle leta. Nu ska jag söka vidare och se om det kan finnas notiser om Salomons olyckshändelse, långt senare, och kanske till och med om den andra sonen som som spolades överbord (sjöman).

Tack!!




11
Allmänt / Dödsannonser 1860?
« skrivet: 2018-08-05, 19:01 »
Hej! Undrar över ifall det var vanligt att fattiga satte ut dödsannonser i tidskrifter 1860? Hittade att en släkting drunknade den 1 juli 1860 i Hertsånger ån, då han var 12 år (Carl Anton Lindström). Son till Salomon Lindström och Cajsa Greta Jacobsdotter. Blev nyfiken om det fanns att läsa någonting om detta, men vet inte i vilken tidning jag ska söka i, och om det överhuvudtaget skrevs notiser eller dödsannonser.

/Mia

12
03 - Hur hittar jag... / SV: Vad är kronobeväringen?
« skrivet: 2018-03-11, 18:57 »
Tusen tack Åke!!!

Hade aldrig hittat utan din hjälp... :D

13
03 - Hur hittar jag... / Vad är kronobeväringen?
« skrivet: 2018-03-10, 20:24 »
Hittade information i kyrkoboken (Nysätra C:6 1862-1891 bild 208/sid 198 om att Per Anton Andersson Lindström dog ombord på ett fartyg som han mönstrat på. Han gick till sjöss 1864 och dog 1870.

Omkommit ombord på Norska skeppet Baldur vid dess förolyckande på kusten af Jutland, enligt genl. Kronobeväringen ingången mindre fullständig underrättelse.

Om jag tolkat texten rätt så blev underrättelsen ofullständig, enligt Kronobeväringen (?), och detta ska ha skett efter kusten vid Jutland (Jylland). Finns det någonstans man kan försöka få fram mer? Jag antar att kaptenen måste ha skickat underrättelse, men vart? Rederiet som i sin tur informerade kyrkan och anhöriga? Eller?

Tacksam för alla tips.
/Mia


14
Hej!

Oerfaren och behöver hjälp. Har hittat släktingar som emigrerade, ena avled i USA (New York) 1940 och den andre dog i Kanada 1936. Har kikat i kyrkoböckerna men det står inget, jag tänkte ifall kyrkan fått information. Hittade inget. Någon som vet ifall USA resp. Kanada informerade svenska myndigheter om deras död? Jag är ju nyfiken på att försöka få fram mer om dem men det är inte lätt...

Tacksam om någon vet och kan berätta.

15
02 - Tips och råd / Sjöman som dog till havs
« skrivet: 2018-03-03, 18:29 »
Hej!

Behöver lite tips och råd. Har i kyrkböckerna kunnat läsa mig till att Johan Fredrik Lindström (f 31/8 1858 Nysätra, Hertstånger) föll överbord den 11 november 1881 i havet utanför New York. Jag har försökt leta i sjömansrullar men det var jättesvårt att få fram info överhuvudtaget.
Ytterligare en person, Per Anton Andersson Lindström (f 1/4 1842 Nysätra Hertsånger) ska ha dött ombord (Omkommit ombord på norska skeppet "Baldur" vid dess förolyckande på kusten av isländska (?), enligt gen. Krono (???) ingången mindre fullständig underrättelse. Jag blir förståss nyfiken att läsa mer om vad som hände dem. Hur blev familjerna här hemma underrättade vid sådana tillfällen? Via brev? Eller kom pastorn hem och underrättade anhöriga?

Tacksam för tips om var jag ska söka.

16
Hej Gun, och tack!

Nu har jag fått lära mig lite mer...att abs betyder frånvarande. Hade ingen aning.

Bilagor till flyttningslängder visste jag inte heller att fanns hos Riksarkivet, så nu har jag
kikat på dem, tack vare din hjälp!  :)

Jag hittade att Olof Petter var till sjöss med brodern Johan Fredrik (som tyvärr föll överbord 1881 utanför New York, vid en storm). Antar att de bara var hemma korta perioder hos föräldrarna. Annars var det väl bara att jobba på.

Jag vet ju inte riktigt om Olof Petter flyttade personligen till Bygdeå 1892, eller om det bara var meningen att han skulle göra det och så kanske ett jobb kom emellan...ja, det går ju bara att spekulera i.

Får försöka nysta i tipsen som kom om att han gifte sig i New York...och se ifall det är "min" Olof Petter. Om det går att slå fast eller inte. Men spännande är det!

Tack!!

/Mia

17
Tusen tack!

Blev lite osäker på om det var "rätt" Olof Petter Lindström, eftersom hans föräldrar hette Salomon Lindström och Cajsa Greta Jacobsdotter. Men jag antar att det är språket som kanske gjort så att det står fel på mammans namn. Får försöka nysta mig vidare. Tack!! 

/Mia

18
Hej!
Jag behöver all hjälp jag kan få. Som amatör har jag stött på lite problem.
Söker på min mormors sida, hennes mormors mors bror, Olof Petter Lindström (f 1853 Hertsånger, Nysätra Västerbotten) är bara borta ur kyrkböckerna. Jag kan följa att de flyttar från Hertsånger till Bygdeå och där finns han med båda föräldrarna (Salomon Lindström och Kajsa Greta Jacobsdotter) i Bygdeå AI:16b (1885-1895) bild 402/sida 394. Men det är sista gången, sen dess är han hux flux bara borta och jag hittar honom INGENSTANS.

Fick ett tips om att han troligen lämnade för Amerika (Olof Petter var ju sjöman också) och åkte med Virgina till New York den 19 okt 1893. Så jag tog ett abonnemang för att söka efter Olof i USA, men det blev tvärnit. Jag hittar ingenting! Det enda jag vet, är att han troligen var ogift när/om han åkte till USA, men det är möjligt för han och brodern hade mönstrat på ett fartyg och 1881 for brodern, Johan Fredrik, överbord utanför New York. Så jag bara antar att han åkte till Amerika igen. Som jag förstår hade föräldrarna olidligt fattigt och Olof Petter står som  sjöman. Han for nog iväg, tror jag. Men hur ska jag bete mig för att få upp en tråd att spinna vidare på? Vart tog han vägen? Blev han gift? Skulle så gärna vilja knyta ihop hela familjen Lindström och tar tacksamt emot all hjälp och tips som jag kan få.

19
Tusen, tusen tack för den hjälp ni gett mig.  :)

Nu har jag något att nysta vidare i. Har bara sökt vid något tillfälle i de amerikanska dokumenten, men det var inte lätt. Måste försöka klura ut ifall det är "rätt" Olov Petter och sen försöka hitta om han fick några barn därefter hoppas på att det är någon i Amerika som släktforskar. Skulle vara så himla roligt att kunna knyta ihop hela familjen Lindström!

Hittar någon fler tips så tar jag tacksamt emot!!

/Mia

20
Hej!

Nu har jag kört fast och behöver hjälp. Min mormors mormors bror, Olof Petter Lindström född 24 dec 1853 i Hertsånger (Nysätra, Västerbotten). Mor = Cajsa Greta Jacobsdotter, far = Salomon Lindström. Mot slutet av föräldrarnas liv flyttar de från Hertsånger till Ledgeå (Bygdeå) och 1897 avled båda föräldrarna. Då finns inte Olof Petter med i kyrkoboken, men han är dock upptagen i kyrkoboken dessförinnan (Bygdeå A1:16B 1185-1895 på s 394) står han med...sen är Olof Petter spårlöst borta.

Jag har försökt hitta sjömansrullarna för Härnösand men det gick tungt. Jag har letat igenom utflyttade men hittade inget. Sökt i Sveriges dödbok men ingen träff. Misstänker att han eventuellt for till Amerika, som mormor sa, men jag är osäker på om det stämmer.

Är det någon som har tid och kan förbarma sig över Olof Petter och ge mig en knuff i rätt riktning?

Bästa hälsningar
Mia

21
Romfartuna, F:4 / Läshjälp Romfartuna, utflyttade
« skrivet: 2015-03-02, 18:58 »
Jaha, Uppland...och jag var så tvärsäker på att de stannade kvar i Västmanland. Tyckte att jag googlade länge och väl, men inte tillräckligt. Tusen tack för hjälpen!!!   =)

22
Romfartuna, F:4 / Läshjälp Romfartuna, utflyttade
« skrivet: 2015-03-02, 17:31 »
Jo, jag ville också ha det till Tennsta men sen tar det stopp...hittills har jag lyckats googla på, för mig, okända orter och hittat men nu gick jag bet. Tänkte att någon kanske bor eller känner till området, för jag lyckas inte hitta orten i Västmanland.

23
Romfartuna, F:4 / Läshjälp Romfartuna, utflyttade
« skrivet: 2015-03-02, 17:03 »
Romfartuna B:1 (1821-1860) bild 103
 
På rad 18 står min mormors morfars far: Skomakare Carl Eric Tronelius utflyttad 1839 från Romfartuna till ett ställe som jag inte kan utläsa...har försökt klura ut men lyckas inte. Någon som har kännedom i området och ser vad det står?

24
09 - Spårlöst försvunna / Obefintliga / Försvunnet barn.
« skrivet: 2015-02-19, 12:23 »
Tusen tack, Lasse!!
 
Jasså, hon kom från Jakob 1916?! Men hon står utflyttad i Jacob (1911) till Solna. Jag blir alldeles snurrig...   ;-)  Snällt att du hjälpte mig, nu har jag en ny tråd att nysta i. Hade nog fått suttit i evigheter annars... Igår fick jag ett brev från min faster med en kopia på fotografi av Viktoria Elisabet. Ska försöka leta fram om det går att få tag i ett skolfotografi eller liknande av Linnéa. Borde finnas arkiverat någonstans.
 
//Mia

25
09 - Spårlöst försvunna / Obefintliga / Försvunnet barn.
« skrivet: 2015-02-15, 14:03 »
Hej igen!!  =)
 
Såg i rotemansarkivet att hon står med 1909-1911, att hon flyttar till Solna som tvååring. Det var så jag hittade att Viktoria Elisabet fick en dotter innan min farmor föddes. Det hade varken pappa eller fastrar kännedom om, så det kom som en överraskning. Hade precis sökt på Finngraven.se och såg då att hon ligger begravd hos Solna kyrkogård tillsammans med makarna Bergström och (det jag tror) är deras två barn eftersom de har samma efternamn. I samma grav finns också två Larsson, förutom Linnea Elisabet. Jag ska försöka hitta dem för det slog mig att det var kanske dem som tog hand om henne som fosterbarn. Hemmen måste jag också kontrollera upp, så tusen tack för tipsen. Förstår ju att det fanns flera hem och institutioner på den tiden, men det är lite svårare att få fram namnen på dem, så nu har jag någonting att söka efter!! Tack!  
 
Ska också införskaffa Sveriges dödsbok, helt klart. Den tycks underlätta mycket i sökandet - å mitt släktträd verkar bli större än jag hade kunnat tro.  
 
Tusen tack!
 
//Mia

26
09 - Spårlöst försvunna / Obefintliga / Försvunnet barn.
« skrivet: 2015-02-12, 14:30 »
Hej!!
 
Tusen tack för era tips, jag är så tacksam för dessa.
 
Som jag har sökt Linnéa Elisabet. Hon står inte ens med i inflyttningsboken...och jag har sökt bland församlingsböckerna om barnhusbarn, eftersom jag själv tror att hon togs omhand. Jag skulle bara så gärna vilja veta av vem. Hon avled ensam, alltså ogift och inga barn. Men, det är som du säger Gerd, att det vore intressant att få läsa bouppteckningen så det var ett bra tips.
Jag kollade bland folkräkningarna men jag hittade bara folkräkningar fram till 1910 - men å andra sidan är jag helt ny inom släktforskning, så jag kan ha missat någonting. Learning by doing. Ska fortsätta och söka  =)
 
MVH
Mia

27
09 - Spårlöst försvunna / Obefintliga / Försvunnet barn.
« skrivet: 2015-02-10, 02:08 »
Jag har fastnat...Den 10 februari 1911 står min farmors mor, Viktoria Elisabet Larsson, i utflyttningsboken (Jakob BIIa:1  1908-1911  bild 1390  sid 136) som utflyttad till Oscars församling och dottern står på raden under, Linnea Elisabet (född 31 dec 1909) att hon flyttar till Solna. Eftersom mor och dotter skiljs åt antar jag att dottern hamnade i fosterfamilj eller blev bortadopterad. Jag har letat igenom folkbokföringsböckerna i Solna (inflyttade + barnhemsbarn i församlingen) men hittar henne inte upptagen som inflyttad någonstans. Var ska jag söka - någon som kan ge mig ett tips? OM barnavårdsnämnden/socialen gick in, var kan jag läsa vidare, var finns sådana uppgifter?
 
MVH
 
Mia

28
A / Alhambra
« skrivet: 2015-01-12, 22:15 »
Tusen tack till er, Elisabeth och Maud, för all information!  
 
Märker att det är helt annorlunda att söka i husförhörslängder ute på landet, mot för i Stockholm. Rotemannen. Intressant!
Så dottern flyttade ensam vid två års ålder till Solna. Jag har inte hört namnet Linnea Elisabet nämnas, så detta måste jag ju kolla upp.
 
Tack!!
 
//Mia

29
A / Alhambra
« skrivet: 2015-01-12, 20:50 »
Hej!
 
Jag söker information om Alhambra. Googlade på det och fick fram att det var en teater och restaurang vid Djurgårdsslätten på Djurgården i Stockholm, men kan det vara en adress också?
Hittade min farmor, Maj Viktoria, född den 12 januari 1912 (Oscar). Endast modern registrerad: Viktoria Elisabet Larsson, Alhambra. Det står också: Avi från södra barnbördshuset. Jag tänkte nu söka vidare och försöka leta vidare och se om det finns kanske något husförhör eller liknande, men jag vet inte i vilken församling jag ska söka.
 
Som nybörjare tar jag tacksamt emot alla tips...likaså om någon kan berätta lite mer om Alhambra. Var det endast en teater/restaurang, eller bostäder där också?
 
MVH
 
Mia

30
Färdiga / Bouppteckning för relativt nyinflyttad
« skrivet: 2015-01-12, 11:43 »
Tusen tack för informationen och länken!!

31
Allmänt / Förkortning: N.B. 107 (utflyttad eller överförd)
« skrivet: 2015-01-10, 14:59 »
Hej Lasse!
 
Men tusen tack för all information!! Hör av mig till dig via mail.

32
Allmänt / Förkortning: N.B. 107 (utflyttad eller överförd)
« skrivet: 2015-01-10, 12:56 »
Hej!
 
Tack så mycket för snabbt svar!!  
 
Oj, oj...ja, då kommer jag inte så mycket längre där då, förutom att kanske införskaffa cd-skivan över döda och begravda i Sverige. Den tror jag kan vara bra att ha, för nu har jag hittat rötter från Värmland i söder till Burträsk i norr från min mormor och morfars sida.  
 
Jag blev lite nyfiken på vart Josef Salomon Aspgren tog vägen, om han blev kvar i Hille församling eller flyttade. Hans dotter fick ju också en dotter Nelly Ingeborg, född 1922, och min förhoppning hade väl varit att försöka hitta någon med samma rötter, alltså som är kvar i livet, och som kanske kommer ihåg och kan berätta lite. Min mormor berättade en hel del om vad hon hörde från sin mormor, men det finns saker som jag hade önskat att jag frågat...men naturligtvis kan man ju inte se in i framtiden och veta att man börjar släktforska.  
 
Tusen tack för er tid och svar!
 
//Mia

33
Allmänt / Förkortning: N.B. 107 (utflyttad eller överförd)
« skrivet: 2015-01-10, 12:10 »
Hej och tack för ditt svar!!
 
Jag är ju nybörjare, och tanken hade slagit mig om att NB stod för nya boken, men vad är det för bok?? Var hittar jag den?
 
MVH  
 
Mia

34
Färdiga / Bouppteckning för relativt nyinflyttad
« skrivet: 2015-01-10, 02:01 »
Hej!
 
Min mormors mormors mor (Cajsa Greta Jacobsdotter, gift Lindström) levde i Västerbotten, främst i Hertsånger, och sista åren i Legdeå. Maken avled i januari 1897. I husförhörsboken står även hennes dödsdatum, något halvår senare, och jag ser att församlingen i Legdeå fick information om hennes död via en avi från Hille församling, Gästrikland, så jag förstår att hon åkte till döttrarna efter att ha blivit änka. Jag antar att hon inte hade mycket med sig, för som jag förstår hade de ingen vidare god ekonomi. Men det jag undrar över, gjordes ALLTID en bouppteckning? Hon hann ju inte bo mer än något halvår i Gästrikland innan hon dog, och hon kanske bodde som gäst hos ena dottern med hennes familj. Hur kan man ta reda på om det verkligen gjordes bouppteckning eller inte?
 
MVH
Mia

35
Allmänt / Förkortning: N.B. 107 (utflyttad eller överförd)
« skrivet: 2015-01-10, 01:37 »
Hej!
 
Jag behöver lite hjälp... söker mina rötter bl.a. i Hillevik, Aspgren, Josef Salomon. Har kommit till Församlingsboken 1933-1938. Han finns med: Hille AIIa:10 (1933-1938) Bild 1230/sid 105. I kolumnen längst ut till höger står att han är utflyttad eller överförd till:
N.B. 107
 
Vad betyder N.B. 107 ???
 
Var ska jag fortsätta söka?
 
 
MVH Mia

36
Hamrånge / Straffad för stöld, men vad står mer..?
« skrivet: 2013-10-21, 08:23 »
Hej Siv! Tusen tack för din hjälp!!!

37
Hamrånge / Straffad för stöld, men vad står mer..?
« skrivet: 2013-10-19, 23:31 »
Hej! Har åter stött på lite problem, kan inte tyda vad som står i noteringar.
 
Husförhör Hamrånge AIIa:1b (1895-1899) bild 910/sid 420 (ArikvDigital online).
Där finns Olof Larsson Englén och vid dottern, Signe Mathilda, står en notis om att det är lysning till äktenskap den 18 dec 1897 med Per Persson, samt att han erkänner Signes dotter som sitt barn...? Så långt tror jag att jag har läst rätt, men sen står någonting mer om den 6/1 1898....
 
Sen hänvisas till sidan 344 i samma husförhörslängd, och där finns Per Persson (född 9 feb 1875) med sina föräldrar, Per Persson från Lysvik och hustrun Karin Wallberg. På noteringarna där så står något om att Per blev dömd av K. Hels. Reg. den 18/9 -97 till 3 månaders straffarbete samt 1 års...? Vad står det mer?  
 
Jag ser att Per finns med i Kriminalvårdsanstalten Gävle DIIIda:21 1896-1898. Så jag förstår att han blev dömd för stöld och han fick sitt straff, men vad står det mer?  
 
Vad hade min käre morfars far för sig?

38
Allmänt / Kungsladugård Vall
« skrivet: 2013-10-19, 18:18 »
Hej! Hittade några av mina förfäder vid Kungsladugård Vall och blev nyfiken. Är det någon som vet lite mer om vad det var? Jag antar att området är någonstans kring det vi idag kallar stora Vall och ligger i anslutning till Högskolan i Gävle. Gissar på att det var ett större landsbruk för staten/kungen? Eventuellt till det militära? Om jag inte missminner mig, så tror jag att det fanns röda längor som numera är rivna. Var det bostäder för de som jobbade där...eller...kanske minns jag fel. Är det någon som har några gamla fotografier eller kan hänvisa om vart jag kan söka vidare för att få lite mer vetskap om platsen Kungsladugård Vall. Tacksam för all info och alla tips!

39
Hej å tusen tack Hans Olof!! Jag måste ha missat...jag satt och sökte rad upp och rad ner i Heliga Trefaldighet. Men man ska nog inte sitta uppe sent när man är trött, tror jag bestämt. Tack för din hjälp!!    =)

40
Torsåker / Torsåker B:5 (1888-1894) Bild 37
« skrivet: 2013-10-19, 17:58 »
Åh, tusen tack Kristina!! Det hade jag aldrig kunnat tyda själv!!   =)

41
I Torsåker B:5 (1888-1894) bild 48 - in och utflyttade från Torsåker - där finns min mammas farmors familj. Englén, Olof Larsson. Jag vet att Olof är född i Torsåker 13/4 1844 och att de bodde i Edebo (Uppland) då mammas farmor föddes. Sen flyttade de åter till Torsåker (1889), Eltebo, under några år.  
 
Den 5/5 1892 går flyttlasset från Torsåker till Gävle, det står klart och tydligt, men vart i Gävle? Vilken församling - hur får man fram den? Jag började söka i Heliga Trefaldighet eftersom det tillhör själva centrum, men där hittade jag inget. De finns med bland inflyttade i Hamrånge år 1893, men där står att de kom från Gävle, så hur får jag fram var de bodde i Gävle under 1892-1893? Går det att få fram eller måste jag gå igenom alla församlingars inflyttade, eller finns det något smidigare sätt? Tacksam för all hjälp!!!

42
Torsåker / Torsåker B:5 (1888-1894) Bild 37
« skrivet: 2013-10-18, 21:26 »
På rad/årsnummer 51, där står min mors farmor, Englén Signe Matilda (rättardotter) som utflyttad den 30/6 1891, från Torsåker men vad står det sen? Folkerna??? Vart flyttade hon...? Året efter så flyttade hennes far och mor till Gävle. (Signe Mathilda Englén föddes i Eltebo Uppland 1878. Hennes far var rättaren Olof Larsson Englén, född i Torsåker den 13 april 1844). Jag vet att Signe så småningom hamnade i Hamrånge, men vart flyttade hon efter Torsåker. Kan någon hjälpa mig att försöka tyda vad det står? Tacksam för all hjälp som jag kan få.

43
10 Folkliv / Resa 50-tal mil för giftermål år 1873?
« skrivet: 2013-10-03, 17:40 »
Hej Lasse!!
 
Jaaa, men visst har du hittat rätt!! Anledningen till att inte jag uppgav källorna, det var därför att jag bara hade det som en generell fråga. Ja, jag tänkte inte på datumet då sonen Johan föddes och inflyttningsdatumet...men naturligtvis är det så! Så kan det gå när himlen är blå och kanske logdans.  
 
Skämt å sido, du har förmodligen helt rätt. Jag var ganska övertygad om att prästen var rätt så snabb på att fylla i boken ifall en person jobbade borta, men förstår att de förmodligen gjorde som vi gör än idag, dvs jobbar på annan ort men har bostaden kvar.  
 
Tusen tack för att du tog dej tid!!
 
 
Mia

44
10 Folkliv / Resa 50-tal mil för giftermål år 1873?
« skrivet: 2013-10-03, 12:53 »
Hej!
 
Sitter här med en liten undran, om hur det kommer sig att man reser från Värmland till Gävleborg för att ingå äktenskap år 1873. Det var så min mors farfars far kom till Gävleborg som 29-åring. I dagens samhälle är inte det ett dugg konstigt, men år 1873...de träffades ju inte via internet och förmodligen inte heller på dans. Han har inte jobbat i trakten till Gävleborg tidigare heller, så jag har bara nu en fundering om hur i hela friden det kommer sig att man ingår äktenskap utan att ha träffats tidigare? Så vitt jag vet har inte familjerna, i Värmland och Gävleborg, några som helst band till varandra sen tidigare.

45
Sala landsförsamling / Sala lfs, hfl
« skrivet: 2010-11-09, 12:41 »
Hej Kjell!
 
Ett stort och hjärtligt tack för din hjälp!
 
//Mia

46
Sala landsförsamling / Sala lfs, hfl
« skrivet: 2010-11-08, 22:54 »
I husförhörslängden för Ösby Ägor, år 1836, står skomakare Carl Erik Tronelius med familj. Där står även en notering om att familjen flyttade...men var? Jag kan inte tyda. Verkar börja på R och kanska slutar på far och därundet står Torpa. Letade även under utflyttade och de står med som utflyttade den 7 november 1836, men jag kan inte tyda texten där heller! Är det någon som är bra på församlingar inom Sala och kanske kan tyda texten? För mig är det svårt, helt ny inom släktforskningen, men har tagit mig från Gästrikland och till Västmanland där min mormors farfars far var skomakare Tronelius.  
 
Jag tackar på förhand, ifall det är någon som vill hjälpa mig i mitt fortsatta sökande.
 
Hälsningar Mia

Sidor: [1]