ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Siv Liljeqvist

Sidor: [1]
1
Hinneryd / Äldre inlägg (arkiv) till 03 november, 2013
« skrivet: 2012-11-15, 12:44 »
Hej Ulf.
Den här familjen har en kompis och jag skrivit om i bygdeboken Grysshult och Hinnerydsbygden med omnejd. Några ex av boken finns fortfarande att köpa från Vivljunga hembygdsförening. Jag har också kvar något extra ex.
Innan hustrun utvandrade måste hon sälja deras fastighet i Grysshult och av den anledningen finns en fullmakt som visar var i USA Lars Hammar bosatt sig. Det var i Tustin, Osceola Comunity i staten  Michigan. En moden bilkarta visar att Osceola Comminity idag är ett område som fortfarande saknar större städer. Den lilla orten Tustin ligger i nordvästra Osceola med Cadillac som närmsta större stad.  
Vänliga hälsningar  
Siv Liljeqvist

2
Vittsjö / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-08-05
« skrivet: 2009-05-28, 20:30 »
Hej Ulla.
Angående Oretorp:
Jag känner till något om Ida Ehlers. Hon gifte sig 1906 med min mormors kusin Emanuel Werner. Han var ingenjör och jag tror han arbetade i Linköping på något sockerbruk. De hade fem barn två döttrar och tre söner. Greta f. 1907 har jag träffat för några år sedan. Ida avled 19 okt 1971. Hon var mycket skicklig i knyppling.  
Redan på 1930-talet hade paret Werner låtit bygga en villa i Vittsjö (i en backe väster om kyrkan) där de slog sig ner som pensionärer. Där bodde också Greta tidvis omväxlande med Stockholm. Hon var gift med konstnären Kai Bäling. Greta avled 2006. Då levde yngste brodern Erik. Troligen bodde han i Höör. Greta hade hade inga barn. Hon och maken hade bildat en stiftelse och jag tror att huset i Vittsjö nu tillhör den. Stiftelsen delar ut stipendier till konstnärer.
Vad jag minns från ett besök i huset var en kista vars framsida om jag inte minns fel var både skulpterad och målad. Morfadern hade haft den med från Danmark. För att dekoren skulle klara sig under transporten hade kistan tagits isär och satts ihop med insidan utåt berättade Greta.  
Vänliga hälsningar  
Siv Liljeqvist

3
Hej Johan.
I boken Torp och torpare under 200 år i Vittsjö socken av Ernst paulsson sid 175 finns beskrivet ett torp nr 340 Nils Perssons (Sko-Nissens) beläget ute i vilda skogen. Sko-Nissen var född 1832. Efter hans död beboddes torpet av änkan, Sko-Nissa-Johannan. I detta torp föddes många barn, däribland blev äldste sonen Per Nilsson en bemärkt man såväl i sitt hemland som i USA där han vistades i många år och gjorde flera uppfinningar på det maskinella området.- - - Han var född 1857.
Detta kan stämma på Din beskrivning. Men något om syskonen finns inte i denna notis. Har Du kollat husförhörslängderna för Vittsjö?  
Lycka till.
Bästa hälsningar  
Siv

4
Hörja / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-11-01
« skrivet: 2004-06-10, 21:24 »
Svar till Anders Larsson ang. Bengt Andersson från Aggarp nr1.
Hej Anders.  
Kanske söker Du fortfarande svar fast Din förfrågan är flera år gammal. Under slutet av 1970- och hela 1980-talet dokumenterades Aggarp av den s.k. Aggarpskursen. Från den förmedlar jag här nedan några uppgifter.  
 
Bengt Andersson och Gunnil Jönsdotter fick flera barn och några av dem dog som små. Förutom den omnämnde sonen Jöns hade de sonen Johan f.1708. Johan gifte sig med Bengta Tuasdotter f. 1701 eller 1702 (min ana). De övertog stället i Aggarp. 1729 dog Johan bara 21 år gammal. I slutet av året föddes en son som döptes till  Johan. Han blev bara 7 dagar gammal. 1730 gifte änkan Bengta Tuasdotter om sig med Sven Persson. Gunnil Jönsdotter dog 1728. För många år sedan läste jag hennes bouppteckning men minns inte så mycket från den. Gunnil hade i alla fall haft en röd kjortel. Vet ej när Bengt Andersson dog. Han levde 1729.  
Lantmätaren Z Almgren upprättade år 1705 en karta med beskrivning över Aggarps by. Materialet finns på lantmäterikontoret i Kristianstad.
 
Under slutet av 1600-talet inträffade ett par dramatiska händelser med anknytning till Aggarp nr1. Vid tiden för snapphanekriget på 1670-talet beboddes hela hemmanet av en man som hette Börge Månsson. Han var dansksinnad och blev tvungen att rymma fältet med sin familj. I Västra Göinge härad och Domsaga, s.210,213 av Ivar Johansson antyds att han och några i hans familj sannolikt stupade i samband med krigsoperationerna. Efter Börge Månsson beboddes Aggarp nr1 av två bönder.  
 
1689 inträffade en gårdbrand som ödelade de båda fastigheterna som hörde till Aggarp nr1. Vid sommartinget 1689 begärdes brandstod till hemmanets uppkomst. I begäran finns uppgifter om husens storlek samt om vad som för övrigt gått förlorat. Det ger en god bild av hur de bodde.  
Kanske kan någon ha glädje av dessa uppgifter.  
Bästa hälsningar  
Siv

5
Fotografer och ateljéer / Karlshamnsfotografer
« skrivet: 2004-06-09, 19:47 »
Hej!
Har ganska många porträtt från Karlshamn. Min mans mormor, Svenborg Hall f. Westerberg, föddes i Karlshamn 1858. Bortsett från några år i Göteborg bodde hon i Karlshamn till 1890. Hon har lämnat efter sig mycket material och hon har skrivit på samtliga bilder vem eller vilka de föreställer. Ibland är de också daterade. De äldsta porträtten har varit hennes mors och det finns porträtt från både 1850- och 1860-talen. De äldsta porträtten saknar uppgift om fotograf och de bilderna är lite smalare i formatet än de senare.
På baksidan av en bild på en ganska ung kvinna klädd i nyrokokodräkt med volanger och krinolin samt långa vida ärmar står skrivet: Olivia Ohlson 1862, Fotograf i Karlshamn.  
Ett foto på en ung kvinna har stämpeln J.v BERGERS Fotografi Atelier Carlshamn samt kommentaren: Tilda Söderlund, mors bästa vän 1850.  
Man tog tydligen porträtt redan på 1850-talet för där finns också ett foto på Svenborgs morfar skeppsbyggmästaren Ola Bengtsson som dog av kolera 1857. På den bilden finns det inte angivet någon fotograf.  
Nu inser jag att det får bli bidrag till porträttfynd men hinner inte just nu. Vi sitter troligen på en fotografisk skatt och måste dela med oss.  
Bästa hälsningar Siv

Sidor: [1]