ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Tommy Myrsell

Sidor: [1]
1
Tack Leif,
Jag hade missat den andre Anders Persson då det inte fanns någon dotter Brita bland hans barn. Men då är det den gamle Anders Persson och hans hustru som är föräldrar till Brita? Även om modern ska ha varit runt 48 år när dottern föddes - hur troligt kan det vara att den angivna åldern på 84 kan vara en felskrivning?

2
I husförhörslängden Stora Skedvi (W) AI:1 (1668-1710) Bild 450 / sid 40 (AID: v131796a.b450.s40, NAD: SE/ULA/11309) står Anders Persson med hustru Margreta, sönerna Anders, Erik och Göran, samt döttrarna Brita och Kerstin. Bakom Anders Perssons namn står "dödde 1674 in januari".

I dödboken för 1674 Stora Skedvi (W) C:1 (1650-1703) Bild 86 / sid 215 (AID: v131840.b86.s215, NAD: SE/ULA/11309) står Anders Persson i Betbergzhyttan 63 år, och efter honom gavs 9 daler, vilket var bland de högsta summorna det året (högst var dock 20).

Men före hans namn finns ett par bokstäver som bara finns på två ytterligare personer det året - det lär ju knappast vara husbonde, för det var väl de flesta - och jag kan inte riktigt få det till förkortning för bergsman heller - så vad står det?
Bara en tanke, utan grund, kan ev hustrun Margareta vara ett andra gifte - att modern till barnen dött, och han gift om sig - i så fall har ju andra hustrun kunnat vara äldre än den första?

I lik och testamentspenningar 1692 Stora Skedvi (W) C:1 (1650-1703) Bild 103 / sid 249 (AID: v131840.b103.s249, NAD: SE/ULA/11309) finns Anders Perssons ä på Bispbergshyttan som dött i en ålder av 84 år - efter står 25, är det dagar? Summan testamentspenningar var 5:- efter henne.
 

3
Jag kan inte finna någon Greta Lisa som född i Garpenberg då.

4
Stora Skedvi / SV: Marcusbo
« skrivet: 2019-02-16, 15:04 »
Skall tillägga att Johan Myrsells (Jan Jakobsson Myrsell) son Carl Myrsell, som kom som fosterson till sin fars kusin organisten Carl Nassenius i Hysta, Stora Skedvi, kom som myndig att komma hem och överta föräldrahemmet. Det var sedan under hans ägotid som gården ombyggdes. Han blev nämndeman och var i mycket en socknens företroendeman. Det finns en berättelse när han red frö att fria till sin blivande hustru Elisabet (syster till provinsialläkaren och författaren mm Andreas Andrée, och faster till domkyrkoorganisten Elfrida Andrée och hovsångerskan Fredrika Stenhammar) på granngården Krukbo, så fanns det sju grindar mellan gårdarna. Carl hade en häst som han tränade mycket i hopp, så på friarturen hoppade han, eller snarare hästen, över samtliga grindarna. Hans "friarsadel", som var försedd med stora färggranna tofsar, fanns ännu kvar på gården under min farfars barndomstid, men är nu tyvärr förkommen.

5
Stora Skedvi / SV: Marcusbo
« skrivet: 2019-02-16, 14:57 »
Hejsan!

Min farfars farfars farfars far Johan Myrsell, hans hustru, svärfar, flera barn, syskon och svågrar, avled i nervfeber 1819, varvid det endast fanns minderåriga barn kvar - den äldste var 11 år. Först planerades det att de skulle bo kvar hemma på Markusbo med en landbonde som skulle sköta gården, men av någon anledning föll detta igenom (det var tydligen någonting som skar sig mellan landbonden och barnens förmyndare, någonting med mat och försörjning).

Dessa barnen Myrsell kom istället att utplaceras hos sina respektive faddrar, medans föräldragården utarrenderades till Anders Persson. Jag har sett ett papper någonstans där Anders Perssons svärfar garanterade ekonomiskt för eventuell skada som skulle kunna uppstå på gården under arrendetiden, vill minnas att han kom ifrån Husbyhållet, men kan ha fel där? Likaså har jag en handling där alla inventarier och djur som följde med i arrendet uppräknades och värderades - till viss del följer den handlingen bouppteckningen efter Johan Myrsell, men till vissa delar avviker den.

Johan Myrsells syster Elisabet var gift med Lass Johan Göransson i Nygården, men även han avled 1819, och då flyttade Elisabet som änka till Markusbo, där hon kom att bo tills hon avled 1822 - alltså samtida med Anders Persson.

Muntligen har det antytts att Anders Persson var "svår" - men jag vet inget närmare om detta, så ta uppgiften för vad den är. Även sades det att Anders Persson var spelman, som brukade spela på fester och sammankomster, men detta har jag inget annat belägg för, förutom att jag även fått det konstaterat för mig av en nu avliden forskare vid namn Holgersson i Ingvallsbenning i Hedemora, som tydligen delvis forskade på spelmän i socknarna.
De båda flyglarna som finns på Markusbo än idag är från 1790-talet, så de fanns redan där när Anders Persson bodde på gården, men mangårdsbyggnaden är inte densamma. Det dåvarande huset var mycket mindre till storlek och hade sexdelade planen med tre små kammrar, kök och en sal. Denna flyttades sedan till Landsbro tegelbruk i Stora Skedvi, där den byggdes ut åt båda håll på längden, är idag riven. Likaså fanns det ett portlider med rum på ena sidan, den byggnaden flyttades också, och jag vet att den fanns kvar på 1950-talet, för då hade min farfars kusin Lennart Myrsell varit in i den. Kan dock inte idag komma ihåg vart i Stora Skedvi den flyttades. Byggnaderna flyttades på 1850-talet, när gården ombyggdes.
Inte mycket konkret att komma med rörande personerna, utan mer en liten omständighets beskrivning.

6
Stora Skedvi / SV: Stora-Skedvi-C-1-1650-1703-Bild-158-sid-411
« skrivet: 2018-12-26, 03:56 »
Hejsan...
Nja uppgiften om att Catharina Fahlina skulle vara född i Gammelstilla stämmer inte riktigt med verkligheten. Hon föddes 1690-02-18 i Svärdsjö socken, där hennes far tillåtits uppföra en byggnad på den allmänna jorden. Uppgiften Gammelstilla kommer antagligen från en felläsning i dödboken för henne, där står: "
Nu, som wi på denna stunden i herrens heliga hus och tempel till grafwen beledsagat wår Xstendoms Syster, för detta framlidne Organistens här i Församlingen Herr Eric Sahlstedts Enka, Ehreborne och dygdeälskande Matronan Madame Cattharina Falin; altså wela wi och i korthet nogodt förmäla, om hennes ingång i werlden, fortgång genom werlden och utgång utur werlden. Hwad först hennes ingång i werlden angår så är hon född efter gamlla Stilen d. 18 Februari 1690 utj Swerdsjö af Fadern Länsmannen Wälachtad Herr Anders Fahlin och Modern Madame Chattarina Igelberg derstädes."
Svärdsjö sockens dopbok 1690 säger: "F. 18 Februari 1690 uti Swedsjö. Fad. Länsmannen Herr Anders Fahlin. Mod. Madam Catharina Igelberg."

Catharina Fahlinas far Anders eller Andreas Fahlin föddes 1650-11-25 i Falun. Han flyttade som ung till Västerås där han studerade vid Västerås Gymnasium, innan han 1671 påbörjade sina studier vid Uppsala Universitet. Han var inskriven vid universitetet 1671-09-23 till 1673, under namnet Andreas Nicolai Fahlinus Cuprimontanus. Var 1673 åter vid Västerås Gymnasium. Flyttade till Falun där han en kort tid var kantor vid Kristine kyrka, sedan notarie vad Falu stads kämnersrätt. Flyttade 1690 till Igeltjärna i Stora Tuna socken, och 1691 vidare till Svärdsjö socken där han fick tjänst som länsman, men benämns senare som landsfiskal. 1696 bosätter han sig i Boda, Svärdsjö socken, där han fick tillstånd uppföra en bostad på någon form av byallmänning. Han avlider 1701-07-21 i Boda, Svärdsjö socken, och i de kyrkliga räkenskaperna uppges för "testamenten och bårklädes pängar" att det betalades en summa av 20:-, vilket var den absolut högsta summan för det året - nummer två erlade 7:- och de flesta andra 1:- eller 2:-. Detta måste väl tyda på att trots att han bodde på ofri grund så hade han i alla fall en viss förmögenhet?
Andreas Fahlins änka Catharina Igelberg flyttade 1703 ifrån Boda till okänd ort (eller är i vilket fall inte synlig längre i mantalslängderna), och 1723 bosatte hon sig i Buskåker, Stora Tuna socken, där hon också dog i juli 1737, och begravdes 17 juli i Stora Tuna kyrka. Det fanns fem döttrar i familjen, Margareta född 1687, Catharina född 1690, Anna, Karin och Malin. Anna dog runt 1705 och de andra två dog som barn. Dottern Margareta gifte sig med organisten i Stora Tuna Anders Mihlberg (1686-1758) och de var bosatta i Buskåker, så det var till dem modern Catharina flyttade 1723. Från 1744 var Anders Mihlberg sjuklig och hade sin måg skolmästaren Israel Fahlström som vikarie. Fahlström var gift med Greta Mihlberg (1718-1763), hennes syster Anna Catharina Mihlberg (1713-1873) var gift med urmakaren Berglind i Västerås, medans de övriga syskonen Anders Mihlberg, gerhard Mihlberg (1720-1780), Johannes Mihlberg (död före 1741) och Kristina Mihlberg (1725-1783) samtliga var ogifta.
Modern Catharina Igelberg var född c 1750 i Igeltjärna i Stora Tuna socken som dotter till fogden över Näsgårds än Johan Arvidsson. Denne var född 1625 i Västergötland, häradsskrivare, och sedan kronobefallningsman över Näsgårds län 1641-1674, och fick burskap i Falun 1642-02-22. Flyttade till Igeltjärna, där han avled 1699. Han ägde en halv part av totalt 24 parter i Vedkompaniet i Falun. Råkade i obalans till kronan, men hans skuld efterskänktes sterbhuset av konung Karl XI pga den avlidnes nit och stora förtjänster; Han var delaktig i Trolldomsprocesserna i Dalarna. När en av kyrkklockorna i Mora skulle omgjutas donerade han 10:- och fick därmed sitt namn med på klockan. När han avled gavs 20:- till kyrkan. Samma summa gavs samma år efter en avliden kapten, därefter kommer en på 6:-, men de övriga på 1:- eller 2:-. Det finns en bouppteckning efter Johan Arvidsson, gjord långt efter hans död, den gjordes först när den sista av hans ogifta döttrar avled, den fanns i orginal hos Erikgörs Arvid Myrsell i Gammelgården, men kan inte återfinnas som inregistrerad vid tingsrätten. Hans Myrsell och Anna Magdalena Sahlstedt löste då in alla de övriga arvingarnas andelar i Igeltjärna, tills de var ensamma ägare, men sålde sedan vidare egendomen till en tremänning till Anna Magdalena.

Johan Arvidsson var gift med Margareta Ludvigsdotter Brandt, född c 1633 i Falun och död 1716 på Igeltjärna. Hon var dotter till rådmannen Ludvig Ludvigsson Brandt i Falun. Denne var Bergsman med 2 fjärdedelars parter gruvandelar i Falu gruva. Notarie vid Falu stads kämnarsrätt 1656-1685, Rådman i Falun 1658-1675 och Stadsfiskal i Falun 1667-1668. Dessutom var han ägare till Igeltjärna, vilken gård alltså Johan Arvidsson övertog efter svärfadern. Ludvig Ludvigsson Brandt hade studerat först vid Falu Trivialskola och sedan vid Uppsala Universitet. Han var i sin tur son till den Holsteinbördige Ludvig Brandt som var såväl Rådman, Riksdagsman, Postmästare, Krögare, Krönare, Bergsman, Kämnerspreses, Kyrkvärd och Sexman i Falun. 25/2 1652 upptas han som den främste i rådet, två veckor senare är han död, och det visar sig att ekonomin är totalförstörd, och han befans stå i skuld till ett respektabelt antal stadsbor och till staden samt hade ej redovisat omhänderhavda medel, bland annat sådana, som varit avsedda "för soldaternas utrustning". Dottern Anna Brandt blev gift med bergsmästaren Hans Fahlström, och deras ena son Johan Fahlström blev bergsläkare i Falun, dottern Klara blev gift med rådmannen Lars Ridderdahl och sonen Ludvig Fahlström blev landshövding och adlades Fahlström.
Johan Arvidsson och Margareta Ludvigsdotter Brandt hade 12 barn, Klara, Margareta, Birgitta, Magdalena och Ludvig blev aldrig gifta, men Barbro gifte sig med fänriken Johan Rubbert, Anna gifte sig med okänd, men hennes dotterdotter Anna Maria Svedberg, gift Kårman, blev den genom vilken Igeltjärna kom att bevaras i släktens ägo, dottern Benedicta blev ingift i Falusläkten Otto, och sonen Johan Igelberg som blev handlare, manufatör och fabrikör i Stockholm gifte sig med Margareta Zachrisdotter Troilia, ett barnbarn till "stormor i Dalom".
Rörande Catharina Fahlinas make Erik Sahlstedt finns det många frågetecken. Han sägs i sin personalia vara född i Sala i augusti 1684 - men kan inte återfinnas där i födelseboken, och hfl saknas. Det ahr hävdats att han var bror till Tunaprosten Magnus Sahlstedt som skrev "Tuna Minne" - men trots att de bodde så nära varandra (Stora Skedvi - Stora Tuna) och båda hade flertal barn, så förekommer de aldrig som faddrar åt varandras barn. Magnus var som till bruksinspektoren Abraham Henriksson Sahlstedt och dennes hustru Margareta Månsdotter Christiernin (dessa båda ägde och bebodde gården Hintzeberg, som idag är Hinsebergs kvinnofängelse...), och de gifte sig i februari 1685. Eftersom hon var en förmögen brukspatronsdotter är det knappast troligt att hon fick något barn innan hon gifte sig - men jag lekte med tanken att kanske Erik kunde vara son till Abraham i ett tidigare gifte, där hustrun dött i barnsäng, och han gifter om sig ett halvår efteråt. Jag har dock inte sett Erik någonstans i hfl som finns med familjen Abraham Sahlstedt, och håller det nu inte för särskilt troligt att det är samma familj, möjligtvis släkt på längre håll. Däremot har Abraham Abraham Hülphers möjligtvis öppnat en väg i sina genealogiska skrifter där han utreder släkten Sahlstedt - Vhristiernin. I högra hörnet har han antecknat Eric Sahlstedt. Catharina Fahlina. Upsala. Jag kollade in på det och fann en borgare i Uppsala som hette Erik Sahlstedt som dör 1716. Han har en dotter och en son Erik efter sig. Finner sedan ett 30-tal därefter att en annan borgare och fiskhandlare Erik Sahlstedt dött i Uppsala, så jag tänker att då var ju denne denne sonen Erik, men när jag ser bpt efter sistnämnde Erik Sahlstedt så har han flera bröder b.a. i Lena och Danmarks socknar, så denssa båda Erikar hör inte ihop. Kanske är "minE Erik Sahlstedt i Stora Skedvi istället son till borgaren Erik Sahlstedt i Uppsala. I en släktutredning på nätet har jag sett denne sonen Erik som född 1699... men jag kan å andra sidan inte finna denne Erik Sahlstedt i Uppsalas födelseböcker 1699... så... vidare forskning återstår.

7
Myrmark / Myrmark
« skrivet: 2014-10-29, 00:23 »
Det finns en släkt Myrmark (ibland stavad Myrmarck) som härstammar från bruksbokhållaren Daniel Håkansson född c. 1650 i Säter och död 1719 på Lilla Klingsbo i Stora Skedvi. Han var bruksbokhållare vid Gessbergs bruk, men flyttade sedan till Stora Skedvi, varifrån hans hustru Jönspers Barbro Persdotter kom. Hon var född på Stora Klingsbo, och död 1740 på Lilla Klingsbo.  
 
Hade barnen (1-6):
 
1..Kerstin Myrmark.  
...GM monsieur Johan Ouffman.
 
2..Petter Danielsson Myrmark (1679-1742)
 
3..Daniel Danielsson Myrmark (1681-1749). Länsman i Stora Skedvi.  
...GM Margareta Uppström (1701-1740).
 
...Hade barnen (1-3):
 
...1..Barbro Margareta Danielsdotter Myrmark (1721-?).
 
...2..Jakob Daniel Danielsson Myrmark (1723-1782). Länsman. Bergsman i Lilla Klingsbo.  
......GM Anna Persdotter (1713-1787).
 
......Hade barnen:
 
......1..Daniel Jakobsson Myrmark (1746-1823). Bergsman i Lilla Klingsbo.  
.........GM Anna Andersdotter (1746-1832).
 
.........Hade barnen (1-3):
 
.........1..Anna Danielsdotter Myrmark (1769-1826).  
............GM Anders Andersson (1768-1829). Nämndeman. Hemmansägare i Lilla Klingsbo.
 
............Hade barnen:
 
............1..Johan Andersson (1788-1867). Kronolänsman i Stora Skedvi.  
...............GM Margareta Jansdotter (1796-1873).
 
...............Hade barnen (1-3):
 
...............1..Carl Jakob Andersson (1815-1860).
 
...............2..Elisabet Sofia Andersdotter (1818-1866).
..................GM Carl Erik Carlström (1818-1866). Kronolänsman i Stora Skedvi.
 
..................Hade barnen (1-4):
 
..................1..Johan Pontus Carlström (1843-1855). E.o Kammarskrivare. e.o. Landskanslist. Länsman.
.....................GM Kristina Eleonora Sundberg (1847-1888).
 
.....................Hade barnen (1-4):
 
.....................1..Sigrid Carlström (1868-?).
........................GM Johan Robert Malmfeldt (1866-?). Handlande i Stockholm.
 
.....................2..Hjalmar Carlström (1870-?).
 
.....................3..Malin Carlström (1872-?)
........................GM Mats Lissel (1865-?). Kronolänsman.
 
.....................4..Pontus Carlström (1874-?).
 
..................2..Carl Edvard Carlström (1846-?). Lantbrukare.
.....................GM Emma Augusta Johansdotter (1848-?).
 
..................3..Viktor Emil Carlström (1847-?).
 
..................4..Erik Henrik Carlström (1850-1910). Kronolänsman. Godsägare på Hälsinggården, Falun.
.....................GM Anna Augusta Malin Fröman (1855-1929).
 
.....................Hade barnen (1-3):
 
.....................1..Anna Margareta Carlström (1884-1887).
 
.....................2..Emma Elisabet (Elsa) Carlström (1885-1977). Ägde Hälsinggården. De blindas Vän.
 
.....................3..Carl Erik Andreas Carlström (1888-1923). Fil.kand. Fastighetsägare i Stockholm.
 
...............3..Pontus Andersson (1825-1825).
 
............2..Jakob Andersson (1793-1795).
 
............3..Katarina Elisabet Andersdotter (1796-1846).
...............GM Andersols Anders Jansson (1798-1865). Hemmansägare i Elingsbo, Stora Skedvi.
 
...............Hade barnen (1-2):
 
...............1..Johan Olov Andersson (1818-?). Fjärdingsman. Lärare.
 
...............2..Andersols Vilhelm Andersson (1824-1909). Hemmansägare i Elingsbo; Stora Skedvi.
..................GM Elisabet Eriksdotter (1823-1864).
 
..................Hade barnen (1-2):
 
..................1..Andersols Erik Gustaf Vilhelmsson (1855-1936). Hemmansägare i Elingsbo, Stora Skedvi.
.....................GM Johanna Augusta Samuelsson (1857-1936).
 
..................2..Karl Vilhelm Vilhelmsson (1859-?).
 
.........2..Kristina Danielsdotter Myrmark (1775-?).
 
.........3..Jakob Danielsson Myrmark (1780-1780).
 
......2..Anders Jakobsson Myrmark (1750-182?). Inspektor. Ägde Viggesnäs gård, Hedemora.  
.........GM Anna Magdalena Lundström (1754-?).  
 
......3..Kristina Jakobsdotter Myrmark (1752-1819).  
.........GM Johannes Andersson (1752-1819). Nämndeman. Bergsman. Hemmansägare i Krukbo, Stora Skedvi.
 
.........Hade barnen (1-3):
 
.........1..Anna Jansdotter (1773-1849).  
............G1M Må-lars Lars Johan Johansson (1770-1805). Hemmansägare.  
............G2M Has-mats Mats Hansson (1784-1829). Nämndeman. Hemmansägare.  
 
............Hade i 1:a giftet barnet:
 
............1..Johan Johansson (1797-1803).
 
.........2..Anders Jansson (1777-1839). Nämndeman. Bergsman. Hemmansägare i Krukbo, Stora Skedvi.
............GM Elisabet Andersdotter Fiskarström (1772-1821).
 
............Hade barnen (1-3):
 
............1..Johan Andersson (1797-1851). Nämndeman. Hemmansägare i Krukbo, Stora Skedvi.
...............G1M Margareta Olofsdotter (1796-1844).
 
...............Hade barnen (1-2):
 
...............1..Bror Fredrik Johansson (1820-1868). Nämndeman. Handelsman i Falun.
..................GM Anna Greta Dahlström 1822-1891).
 
..................Hade barnen (1-2):
 
..................1..Emma Fredrika Johansson (1845-1924).
.....................GM Per Oskar Andersson (1840-1922). Sågare.
 
..................2..Greta Vilhelmina Johansson (1848-?).
.....................GM Erik Abraham Johansson (1846-1898). Hemmansägare i Uddnäs, Hosjö.
 
...............2..Greta Lisa Johansdotter (1826-1865).
..................GM Anderses Gustaf Andersson (1827-?). Hemmansägare i Lilla Klingsbo, Stora Skedvi.
 
..................Hade barnen (1-4):
 
..................1..Ulrika Elisabet Gustafsson (1851-1942).
.....................GM Herman Johan Juringius (1844-1892). Färgerifabrikör.
 
..................2..Charlotta Margareta Gustafsson (1852-1868).
 
..................3..Emma Karolina Gustafsson (1855-1861).
 
..................4..Emma Fredrika Gustafsson (1864-?).
.....................GM Otto Asplund (1866-). Sågare.
 
...............G2M Anna-Stina Andersdotter (1819-1877).
 
...............Hade barnet:
 
...............3..Jans Anders Gustaf Johansson (1846-1877). Hemmansägare i Landa, Stora Skedvi.
 
............2..Andreas Andrée (1802-1877). Provincialläkare i Visby. Författare.  
...............GM Eberhardinia Lovisa (Lois) Lyth ((?-1877).
 
...............Hade barnen (1-3):
 
...............1..Fredrika Andrée (?-1880). Operasångerska. Hovsångerska
..................GM Oskar Fredrik Stenhammar (?-1880). Operasångare. Kontrollör vid Kgl Tullverket.
 
..................Hade barnen (1-2):
 
..................1..Elsa Elfrida Margeurite Stenhammar (1866-1960). Körledare. Sångerska. Sångpedagog.
 
..................2..Sigfrid Stenhammar. Musikförläggare i New York.  
 
...............2..Elfrida Andrée (1841-1929). Domkyrkoorganist i Göteborg. Kompositör.
 
...............3..Tor Bernhard Andrée (1849-1901). E.o häradshövding. Musikbokhandlare. Kantor.
 
............3..Elisabet Andersdotter (1807-1875).
...............GM Carl Johan Myrsell (1804-1861). Nämndeman. Hemmansägare på Markusbo, Stora Skedvi.
 
...............Hade barnen (1-2):
 
...............1..Johan Myrsell (1832-1907). Fjärdingsman. Nämndeman. Lantbrukare på Markusbo, Stora Skedvi.
..................GM Elisabet Sofia Ersdotter 1833-1914).
 
..................Hade barnen (1-7):
 
..................1..Johan Gustaf Myrsell (1854-1897). Folkskollärare. Kantor. Skolledare.
.....................GM Kristina Fredrika Klintbom (1852-1937).
 
..................2..Carl August Myrsell (1856-1932). Hemmansägare I Salmakarbo, Stora Skedvi.
.....................GM Margareta Andersdotter Blomquist (1867-1950).
 
..................3..Erik Vilhelm Myrsell (1858-1858).
 
..................4..Erik Myrsell (1859-1929): Rättare på Markusbo, Stora Skedvi.
 
..................5..Vilhelm Myrsell (1861-1922). Lantbrukare på Markusbo, Stora Skedvi.
.....................GM Sofia Elisabet Westberg (1873-1961).
 
..................6..Ulrik Myrsell (1863-1897). Hemmansägare i Gammelgården, Stora Skedvi.
.....................GM Erikgörs Elisabet Sofia Karlsdotter (1859-?).
 
..................7..Ulrika Myrsell.
 
...............2..Anders Gustaf Myrsell (1834-1906). Hemmansägare i Anstahyttan, Stora Skedvi.
..................GM Griggus Elisabet Johansdotter (?-1891).
 
..................Hade barnet:
 
..................1..Johan Gustaf Myrsell (1866-?). Lantbrukare i Anstahyttan, Stora Skedvi.
.....................G1M Anna Johansdotter (?-1905).
 
......4..Petter Jakobsson Myrmark (1755-1838). Premiärlöjtnant vid Dalregementet.
 
...3..Johannes Danielsson Myrmark (1732-?).
 
4. Anna Danielsdotter Myrmark (1683-1744).  
...GM Johannes Böös (?-1730). Bruksförvaltare och ägare på Killingshammar. Kyrkvärd. Häradsdomare.
 
...Hade barnet:  
 
...1..Margareta Böös (1704-?).  
......GM Johan Luth. Bruksförvaltare och ägare på Killingshammar.
 
......Hade barnen (1-2):  
 
......1..Margareta Luth (1736-1798). GM Jonas Holmin (1729-1815). Bildhuggare. Spegelfabrikör.
 
......2..Johan Luth (1742-?).
 
......3..Eva Maria Luth (1745-?).
 
5. Barbro Danielsdotter Myrmark (1696-1763).  
...GM Peter Hagstedt (1693-1763). Bokhållare i Lilla Klingsbo.  
 
6. Margareta Myrmark.  
...GM Kristoffer Milander. Landsfiskal.

8
Roman / Roman
« skrivet: 2014-10-28, 20:33 »
Magnus Johannis Engzelius (1703-1794) föddes i Stenkvista, Södermanland, flyttade som barn till Viby socken, Örebro län, där fadern blev kyrkoherde, flyttade 1739 till Stängnäs där han tillträdde som lektor. 1749 flyttade familjen till Stockholm, och 1750 till Viby socken, där han tillträdde som kontraktsprost. Gift med Christina Roman (som hade en syster Sara Catharina Roman, född 1712). De fick barnen Ebba Margareta 1741, Kristina Maria 1743, Magnus 1745, Johan Jakob 1747, Sara Katarina 1749 och Johan Gustaf 1756. Söker här ytterligare uppgifter om hustrun Christina Roman.

9
Sondell / Sondell
« skrivet: 2012-11-18, 03:32 »
Överinspektören vid tullen Nils Johan Sondell, född 1693 på Värmdö, död 1764 på Unesta herrgård, Hacksta socken, Uppland. Gift andra gången med välborna fru Catharina Lagerborg 1712-1767. I första giftet hade han flera barn, i andra en son och tre döttrar, bl.a dottern Catharina Sondell, född 1746-08-09 på Dalarö, och gift med sedermera kyrkoherden Gabriel Brolin, först på Adelsö, sedan i Långtora och Härkeberga församlingar.

10
Söderblom / Söderblom
« skrivet: 2008-11-19, 19:13 »
Jag söker information om ursprunget för Carl Wilhelm Söderblom, född 1863-11-11 i Göteborg, Göteborg och Bohuslän, flyttade 1881-11-01 till Karlsberg, Örgryte, Göteborg och Bohuslän, och 1883 som fosterson till mostern, bokhållaren vid Almedals väveri, änkefru Emilia Carolina Gustafsson, född Nyström. Han utbildade sig till litograf, och utvandrade 1885-07-10 till New York, USA. Fadern var målaren Carl Söderblom, född 1831-07-01 i Stockholm, han bodde sedan i Gustavi domkyrkoförsamling i Göteborg och flyttade tillsammans med sonen till Karlsberg 1881, där Carl avlider 1883-09-08. När han flyttade till Karlsberg beskrives han vara änkling efter Augusta Henrietta Catharina Nyström, född 1832-03-29, som avlider 1881-09-08 (samma datum som maken, men två år tidigare). Frågorna är följande, var i Göteborg bodde de, jag har ej heller funnit dem i Sveriges befolkning 1880, har ej funnit modern i dödboken, vet ej heller var hon föddes, och vet ej vilken församling fadern föddes i. Förutom Carl Wilhelm fanns det dessutom en dotter i familjen, Helga Mariana Augusta Söderblom, född 1866-04-05 i Gustavi församling, Göteborg, och flyttade redan 1880 som fosterdotter till mostern. Efter olika flyttar inom Örgryte flyttade hon sedan 1888-10-16 till Göteborg. Gift 1887-06-12 med färgmästaren Carl Fredrik Theodor Ringström, född 1860-06-10 i Jönköping. De hade sedan barnen Wilhelm Teodor Ringström 1887-1956, Nils Filip Ringström 1889-1955 och Carl Olof Ringström 1891-? (finns ej med på dödskivan, så endera död före 1947 eller också utvandrad).

11
Hangvar / Äldre inlägg (arkiv) till 06 januari, 2009
« skrivet: 2007-08-20, 01:48 »
Jag söker hjälp med, och information om, följande personer;
 
Hans Andersson, dräng hos länsman Kristofer Lundberg i Lilla Häftings, och hans hustru Brita Nilsdotter Holmbeck. De gifte sig 1767 i Hangvar.
 
Gotland Hangvar C:1 bild 36.
 
Julii d. 7 wigdes drengen Hans Andersson med pigan Brita Nilsdotter Holmbeck, de wistas nu hos Christopher Lundberg i Lilla haeftings.
 
De hade barnet:
 
Gotland Hangvar C:1 bild 13.
 
Januarii d. 26 föddes drengen Hans Anderssons Son wid Lilla Häftings och döptes Söndagen ther på eller d. 31 Ejusdem, och blef kallad Andreas. Moderns namn Brita Nilsdotter Holmbeck. Wittnen: Socken-Skomakaren Christen Wallberg, dess Son Hans Wallberg, drengen Hans Othberg, Kyrkwärd Jacob . Heftings hustru . . husbonden Erik . Heftings hustru Maria, Pigan Annica wid . Heftings Jacob? . Heftings dotter Annica.
 
Det finns ingen dödsuppgift på Brita Nilsdotter Holbeck, och det finns ej heller någon ny vigseluppgift på Hans Andersson.
 
Men, sedan kommer två uppgifter där Hans Andersson står som far, men modern har ett annat namn. Kan det vara två helt olika Hans Andersson det handlar om, eller kan prästen tidigare så totalt ha missuppfattat hustruns namn?
 
Gotland Hangvar C:1 bild 15
 
1771. Jan. 25. Föddes drengen Hans Anderssons vid L. Heftings och dess hustru Brita Elisabet Hallbergs barn som döptes i kyrkan d. 27 Ejusdem Npmine Brita Maria. Testes: swågern ? Petter wid St. Ihre, Thomas ANdersson wid Skallstäde, dr. Lars Persson i Olarsfwe, dr. Rasmus Pehrsson, Mad. Brita Lundberg, Maria Olofsdotter St. Hefting, Christina Greta Båtelsdotter, Pig. Anna Rasmusdotter, Pig. Maria Claerdotter.
 
samt
 
Gotland Hangvar C:1 bild 18
 
1775. Martii 18. Föddes drengen Hans Anderssons och dess hustru Brigitta Elisabet Hallbergs ... godde barn som föddes ... ... döptes hemma? d. 19 Ejusdem den ... ... Nomine Nils. Testes: Hans Pehrs Hestings. Lundbergs dreng Lars. Hestings. Kyrkowerds ? hustru Greta Thomas dr. Teings ? ... Prestgårds Pig Anna Pehrsdr.
 
All övrig ev. hjälp och information om dessa personer, såsom tex. deras födelseort, och dödsuppgifter vore mycket uppskattade. Även information om deras barn. Första sonen har jag uppgifter om, men ej de andra.
 
mvh
 
Tommy Myrsell

12
Ytterhogdal / Äldre inlägg (arkiv) till 14 februari, 2008
« skrivet: 2007-05-28, 22:13 »
Hejsan,
 
jag är boendes i Uppland, men härstammar ifrån Ytterhogdal, och undrar var jag kan få tag på Jonas Norrbys bok Skattehemman och bondesläkter i Ytterhogdal ca 1600-1940 - finns den fortfarande tillgänglig att köpa - var?
 
mvh
 
Tommy Myrsell

13
Garpenberg / Äldre inlägg (arkiv) till 20 september, 2008
« skrivet: 2007-05-15, 22:34 »
Hej Kenneth!
 
Återigen tack - nu har flera gordiska knuttar blivit upplösta för mig.
 
mvh
 
Tommy Myrsell

14
Garpenberg / Äldre inlägg (arkiv) till 20 september, 2008
« skrivet: 2007-05-13, 01:56 »
Hej Kenneth!
 
Återigen stort tack för svar. Men min fundering om gården i Jönvik rörde Lars Larsson, om han övertog sin svarfars gård, för enligt annan uppift jag sett så köpte han Smältarns på 1740-talet. Och jag vet då inte om han köpte svärfarsgården, eller om det var en gård han inte hade någon anknytning till innan.
 
Lars Larsson var född 1713 9/3 i Jönvik på Näset, vilket tydligen var en arrendegård eftersom fadern är upptagen som landbonde där.  
 
Fadern var Lars Persson (på vissa ställen angiven Bom), och var född 1671 vid Norn i Hedemora - jag har inte lyckats att finns honom där. Han dog 1753 4/6 och det anges i dödboken (F:1 p 66) att han kunde läsa i bok och att han kom (som någonting jag inte lyckats med att uttyda) till Årängs gruva och kopparverk.
 
1699 gifte han sig med Elisabet Eriksdotter i Jönvik. Hon anges vara född i Hedemora 1679, och att hennes far hette Erik Olsson. Det finns dock 3 Erik Olsson som får barn detta år, och de står bara som barn till fadern, dvs inga namn på barnen, eller om de är pojke eller flicka, en föds 16/4 i Hamre, en 18/4 i Västerby och en 21/9 på Långgatan i staden - men - vem som är den rätta vet jag inte.
 
Erik Olsson levde 1706 och var gift med Brita, och han uppges vara landbonde. Kanske har du närmare uppgifter om dessa med?

15
Garpenberg / Äldre inlägg (arkiv) till 20 september, 2008
« skrivet: 2007-05-10, 23:48 »
Hej Kenneth,
 
stort tack för det snabba svaret och all informationen. Sista meningen förvirrar det lite för mig - är det Backåkergården som det rör sig om i detta fallet, dvs den gård där Anders Hansson bodde, eller är det en annan gård i byn.
 
Om det är Backåkersgården - finns det då ytterligare information att hämta rörande 1500-talet. Jag antar att Jon Jonsson bodde på Dormsjö, och att det inte finns någon anknytning till honom.

16
Garpenberg / Äldre inlägg (arkiv) till 20 september, 2008
« skrivet: 2007-05-06, 00:49 »
Hejsan,
 
Hummelbo,  
- söker information om Anders Hansson, f c 1638, d 1697.10.10 och Anna Eriksdotter f c 1648 d. 1697.11.07. De har 7 barn, bland dem Erik Andersson, som verkar blivit kvar på gården, samt Olof Andersson f 1673 d. 1753.03.12 i Jönvik. Anders Hanssons mor hette Anna. Någon som har ytterliagre uppgifter om dem, bakgrund, gård etc.
 
Jönvik,  
- Olof Andersson gifte sig 1695 med Kerstin Eriksdotter f 1673 d 1742.04.12, dotter till Hans Eriksson i Jönvik, död 1705 och Sara. Olof och Kerstins dotter Greta Olsdotter, f 1718.09.29 d 1797.06.09 var gift 1739 med Smältarns Lars Larsson i Jönvik. Köpte han den Smältarnsgården (nuv. Jöhnemarks), eller var gården hustruns föräldrahem, dvs hem för Hans Eriksson.  
 
Ytterligare information om personerna och gårdarna mottages tacksamt.

17
Hejsan Christian,
 
Med största nöje vill jag ta del av vad du kommer att skriva i din kommande artikel.  
 
Rörande Britta Matsdotter och Bergsgården så har jag någon gång i början av min släktforskning tecknad ned uppgiften, men, ovan och dum som jag var så nedtecknade jag aldrig källan.
 
Jag fick då en hel del uppgifter från ett par släktforskande släktingar i Stora Skedvi, och det är möjligt att uppgiften kommer från dem - men - tyvär är de sedan flera år avlidna båda två.
 
Så - uppgiften är alltså inte säker på något sätt, men det kanske kan vara en väg att gå vidare.
 
mvh
 
Tommy Myrsell

18
Ockelbo / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-03-07
« skrivet: 2007-03-07, 22:34 »
Hej Berit,
 
Om du skulle lyckas få fram mer uppgifter om Lars Johan Lindström och hans familj skulle jag uppskatta mycket att få ta del av informationen. Jag har även en del andra uppgifter om släkten Lindström - om din bekante skulle vara intresserad, samt att det naturligtvis vore spännande att se mer om hans/hennes sida av släkten.
 
mvh
 
Tommy Myrsell

19
Ockelbo / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-03-07
« skrivet: 2007-02-28, 22:26 »
Hej Berit Jönsson - igen -
 
Glömde säga att Lars Johans äldsta syster (halvsyster) även hon emigrerade till USA, till Kansas, redan 1868.06.03. Hon hette Kristina Lindström och var född 1843 i Säbyggeby, Ockelbo socken. Som liten hörde jag berättas om bror till morfars far som flyttat till USA, blivit rik, och fått en stad uppkallad efter sig. När jag sedan själv kom att bosätta mig i USA eftersökte jag om detta möjligen kunde vara sant, men fick reda på att det till dags dato då fanns 90-talet platser vid namn Lindstrom i USA, samt ett antal som hetat det, emn bytt namn, och några som helt upphört existera. Eftersom jag då ej ens hade reda på vilken stat han flyttat till gav jag upp. Och sanningshalten i historien vet jag ju heller ingenting om.
 
mvh
 
Tommy Myrsell

20
Ockelbo / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-03-07
« skrivet: 2007-02-28, 22:11 »
Hej Berit Jönsson,
 
Jag ser att du efterlyser Lars Johan Lindström, och eftersom han var yngre bror (halvbror) till min morfars far Erik Lindström, så väckte detta naturligtvis mitt intresse.
 
De uppgifter jag har om honom, förutom de ovan angivna från EMIbas, är att han föddes 1855.01.20 i Säbyggeby, Ockelbo socken, och blev soldat Jern 1874.11.06. Han beskrivs varit 5 fot, 8 1/2 tum lång. Var kommenderad till Långholmen 1877, till lägret på Ladugårdsgärde 1878, till Sundsvall 1879 på bevakning. Fick intatimsavsked 1881.02.24. Hela familjen emigrerade till Illinois, USA 1881/08.
Han var gift 1878.08.12 med Anna Brita Persdotter, född 1861.02.23 i Ulfsta, Ockelbo socken. De hade barnen: 1. Karl Lindström; född 1878 i Ockelbo socken, och 2. Hilma Lindström; född 1880 i Ockelbo socken.    
 
På vilket sätt har du anknytning till honom?
 
mvh
 
Tommy Myrsell

21
Lovisa Larsson,
 
Jag har inte bibeln tillgänglig hos mig, men nästa gång jag kommer upp till Hedemora skall jag kontrollera vad som står i den, - vad jag minns var det inte så mycket skrivet i den. Jag återkommer med dessa uppgifter, skall även efterhöra då med ett par äldre släktingar vad de ev. kan minnas.
 
mvh
 
Tommy Myrsell

22
Lovisa Larsson,
 
Familjen Källgren bodde på och innehade Grådö gästgivaregård, och om jag minns rätt blev sonen ogift och barnlös. I vilket fall vet jag att det var en stor auktion efter dem när de avträdde gästgiveriet (eller om det var när gamle patron Källgren dog), då en anfader (min farmors morfar)bl.a. inköpte en stor svart familjebibel med guldkors efter dem (men den var från Källgrenssidan ifrån ett bruk i Västmanland, tror det var Svartå, men det var många år sedan jag tittade i den så jag är osäker), vilken bibel ännu finnes i vår släkts ägo.
 
mvh
 
Tommy Myrsell

23
Sövde / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-23
« skrivet: 2006-11-06, 00:19 »
Jag söker information om regementskommissarien Birger Strutz, enligt uppgift född 1696 i Bohuslän (hans broder kaptenen Petter Stutz uppges född 1696 i Göteborg?). Han studerade vid Göteborgs gymnasium, samt inskrevs 1713 vid Göteborgs nation, Lunds Universitet. Död 1768.11.17 på Stora Munksjö, Assmåssa by, Sövde socken. Vilken gård han ägde, och som beskrives varit en av de vackraste tänkbara, han uppges dessutom varit mycket förmögen.  
 
Han flyttade antagligen till Assmåssa i samband med sitt giftermål 1723.10.29 med Jungfru Johanna Hansdotter, född 1693 i Assmåssa (har ej återfunnit henne i födelseboken), samt dog 1769.01.01 på Stora Munksjö. Han figurerar i flera fall som dopvittne/gudmor i socknen.
 
Födelseböckerna åren efter 1723 och framåt är otroligt svårlästa genom blekt bläck, men jag har lyckats se att en son Hans föddes den 14 1724 men ej vilken månad,även faddrarna svårtydda, samt att 1726 den 25 januari (enl. s. 202) föddes en son (Johan?) Swen Wilhelm.  
 
Mina frågor är nu:
1) fanns det ytterligare barn?
2) vilka var Johannas föräldrar?
3) Finns det ytterligare uppgifter om Birger Strutz och hans ättlingar?
4) Finns det uppgifter om gården Stora Munksjö under tiden den var i Strutz ägo?
 
Detta är allt jag vet om dem så all information emottages tacksamt.
 
Mvh
 
Tommy Myrsell

24
By / Äldre inlägg (arkiv) till 04 januari, 2008
« skrivet: 2006-07-29, 01:17 »
Jens Lindström (Jenson)
 
Har du släktskap med Fredrik Theodor Myrsell, det skulle i så fall vara roligt att veta hur, jag har de flesta av hans ättlingar fram till 1900-talets början nedtecknade, samt en hel del uppgifter om resten av släkten.
 
mvh
 
Tommy Myrsell

25
Hejsan, det har visserligen gått några år sedan förra inlägget, men, även jag har dessa herrar bland mina förfäder.
 
Generation 1.
 
Daniel Danielsson, bonde i Norrby, Hedemora socken, död 1725.05.17 i Norrby, Hedemora.
Gift med  
Anna Andersdotter, död 1726.01.18 i Norrby, Hedemora. Hon var antecknad glosögd.
De hade tre barn:  
1. Johan Danielsson,
2. Sara Danielsdotter gift med Mats Giöransson,
3. Anders Danielsson, född 1681.07.03 i Norrby, Hedemora, se nedan.
 
Generation 2.
 
Anders Danielsson, född 1681.07.03 i Norrby, Hedemora, bonde i Norrby, död 1762.01.05 i Norrby, Hedemora.
Gift med
Karin Ersdotter, född 1683.01.03, död 1753.04.11 i Norrby, Hedemora.
De hade fyra barn:
1. Johan Andersson, född 1705.08.22 i Norrby, Hedemora, se nedan.
2. Gustav Andersson, född 1709.07.30 i Norrby, Hedemora.
3. Erik Andersson, antecknas som studerar i Westerås.
4. Anna Andersdotter, född 1711.07.21 i Norrby, Hedemora.
 
Generation 3.
 
Johan Andersson, född 1705.08.22 i Norrby, Hedemora, bonde i Norrby och nämndeman i Hedemora, död 1790.06.23 i Norrby, Hedemora.
Gift 1:o med
Helena Andersdotter, född 1709.02.08 i Boda, Hedemora, död 1761.04.02 i Norrby, Hedemora.
De hade fyra barn:
1. Anders Jansson, född 1736 i Norrby, Hedemora, se nedan.
2. Erik Jansson, född 1738 i Norrby, Hedemora, enligt anteckning i Arboga hos plåtslagare.
3. Johannes Jansson, född 1742 i Norrby, Hedemora.
4. Anna Jansdotter, född 1747 i Norrby, Hedemora, sjuk och sängliggande efter 1813, död 1829.12.26 i Norrby, Hedemora.
Gift 2:o 1766 med
Margareta Hansdotter, född 1709.02.08 i Vibberbo, Hedemora, död 1791.04.10 i Norrby, Hedemora. Hon var tidigare gift 1739 med bonden Erik Ersson i Vibberbo, Hedemora.
Äktenskapet barnlöst.
 
Generation 4
 
Fjärsmans Anders Jansson, född 1736 i Norrby, Hedemora, bonde i Norrby, fjärdingsman, död 1813.09.14 i Norrby, Hedemora, levde stilla och ärligt.
Gift 1757 med
Dummens Karin Jansdotter, född 1734.12.25 i Jälkarbyn, Hedemora, död 1806.05.03 i Norrby, Hedemora, levde stilla och anständigt.
De hade nio barn:
1. Johan Andersson, född 1759.03.18 i Norrby, Hedemora, se nedan.
2. Karatina Andersdotter, 1761-1763.
3. Andreas Andersson, 1762-1763.
4. Erik Andersson, 1764-1764.
5. Petrus Andersson, 1766-1768.
6. Petrus Andersson, 1768-1778.
7. Kristina Andersdotter, född 1770.06.10 i Norrby, Hedemora.
8. Andreas Andersson, 1772-1774.
9. Anna Andersdotter, född 1775.08.30 i Norrby, Hedemora, död 1827.12.27 i Laggarbo, Hedemora. Gift med Johan Andersson, född 1773 i Laggarbo, Hedemora, bonde i Laggarbo, död 1832.02.26 i Laggarbo, Hedemora.
 
Generation 5
 
Fjärsmans Johan Andersson, född 1759.03.18 i Norrby, Hedemora, bonde i Norrby, nämndeman i Hedemora, död 1807.05.24 i Norrby, Hedemora.
Gift 1785 med
Elisabet Olsdotter, född 1765.11.24 i Kallmora, Norberg, död 1841.07.12 i Norrby, Hedemora, hon led av gikt och beskrives varit mycket ofärdig.
De hade sex barn:
1. Anders Jansson, född 1786.09.13 i Norrby, Hedemora, se nedan.
2. Kristina Jansdotter, 1790-1791.
3. Johan Jansson, tvilling, 1794-1796.
4. Elisabet Jansdotter, född tvilling 1794.01.20 i Norrby, Hedemora, död 1862.12.03 i Andersjönsbo (nu Sjönsbo) ,Hedemora. Gift 1814 med Nämnkars Johan Eriksson, född 1789.10.24 i Andersjönsbo, Hedemora, bonde i Andersjönsbo, nämndeman i Hedemora, död 1856.09.10 i Andersjönsbo, Hedemora.
5. Pelles Jan Jansson, född 1799.08.06 i Norrby, Hedemora, bonde i Rensbo, död 1878.02.21 i Rensbo, Hedemora. Gift med Pelles Anna Andersdotter, född 1804.08.25 i Rensbo, Hedemora, död 1889.01.21 i Rensbo, Hedemora.
5. Lissas Erik Johansson, född 1802.10.16 i Norby, Hedemora, bonde först i Mossbo, sedan i Norrby, kallades Rusticusgubben efter medecin han gjorde av vöxter, under namnet Rusticus droppar, död 1874.02.04 i Norrby, Hedemora. Gift1826 med Kristoffers Katarina Hansdotter, född 1804.10.22 i Mälby, Hedemora, död 1881.04.18 i Gävle stad.
 
Generation 6
 
Fjärsmans Anders Jansson, född 1786.09.13 i Norrby, Hedemora, bonde i Norrby, nämndeman i Hedemora, död 1860.08.16. Han sålde 1855 gården till Stigers Anders Ersson, varefter gården kom att kallas Stigers.
Gift 1810 med
Back Anna Larsdotter, född 1782.04.27 i Hjulmakarbo, Hedemora, död 1860.05.07 i Norrby, Hedemora.
De hade två barn
1. Johan Andersson, 1815-1815.
2. Anna Andersdotter, född 1817.03.10 i Norrby, Hedemora, död 1841.04.07 i Norrby, Hedemora. Gift med Snickars Lars Ersson, född 1815.09.01 i Sandsätersbro, Hedemora, bonde i Sandsätersbro, död 1851 i Sandsätersbro, Hedemora. De fick ett dödfött barn, och modern dog i barnsäng.
 
Jag härstammar från Rensbogrenen, från vilken kommer du.
 
mvh
 
Tommy Myrsell

26
Hejsan,
 
eftersom jag också är en ättling till Erik Holstenius genom sonen Per (Petter) så har jag med intresse tagit del av diskussionen här angående Aggarön.  
 
Det har ju nu gått en tid sedan inlägget om att information skulle hämtas från rättegångsprotokollen, så en försiktig (och mycket intresserad) undran är om den framkommit, och om den i så fall kommer att delges här. Även jag skulle för övrigt gärna taga del av den info som ej framkommit här i texten.
 
Någonting som är livsfarligt för alla släktforskare är information vartill källorna ej är angivna, - och nu kommer jag ändå med en förfrågan just i ett sådant ärende - eftersom ämnet delvis varit behandlat i denna artikel.  
 
Angående Christopherus Magni Ihrestadius första hustru Brita Matsdotters ursprung.  
 
Jag har en uppgift (till vilken jag således ej antecknat källan, och därför får den tagas för vad den är) att Brita Matsdotter föddes 1542 i Bergsgården, Kopparberget, Dalarna, och avled 1613 i Vika prästgård, tillika i Dalarna.
 
Finns det någon annan som känner till denna informationen, och kan belägga den med en källa.
 
Tommy Myrsell

27
Stora Skedvi / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-08-06
« skrivet: 2006-06-28, 18:39 »
Jag är medveten om att texten om Källsby borde skrivits under Husby socken, och ej Stora Skedvi, men eftersom det var här frågan hade ställts, så...

28
Stora Skedvi / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-08-06
« skrivet: 2006-06-28, 18:37 »
Vilken information söker du om Källsby gård?  
 
Källsby gård ägdes vid denna tiden av fil.doktor Anian Viktor Källström, han var dessutom lärare vid läroverket i Falun, samt huvudägare av och redare för Dalelfvens Trafik AB, samt hade tidigare ägt Långshyttans krutbruk (Källströmska krutbruket). Han ägde dessutom en större fastighet i Falun (därdet sk Egnellka huset idag står, snett emot Dalarnas museum). Han var ungkarl och delade hushållet med sin bror fil. hedersdoktor Carl Johan Källström, även han lärare vid läroverket i Falun.  
 
Anian Viktors mor Elisabeth Samuelsdotter var dotter till Samuel Jansson i Guldsmedsbo, Stora Skedvi, och hennes syster var gift i Backgården, hon var barnlös och när mostern och hennes make avlidit runt 1890 (lite tidigare eller senare?) ärvdes de utav syskonen Källström (ev. enbart av Anian Viktor, är osäker där). Anian Viktor dog 1892, och lämnade efter sig en för tiden ganska stor förmögenhet på c 450.000 kronor, vilka skapade en del stridigheter bland hans arvingar. I hans bouppteckning upptas bl.a. en telefon med ägorätt till stolpar och ledningar.
 
Själva Källsby lämnade han till sin avlidne bror Gustaf Källströms son Knut Viktor Källströms barn Karin och Gustaf. Brodern Gustaf Källström, död 1859, var en av de 4 grundarna av Gyttorps krutbruk, ägare av Landsbro tegelbruk i St. Skedvi, samt tidigare inspektor för den Stockenströmska brukskoncernen fram till dess konkurs (han var den som ledde koncernens avveckling efter Salomon von Stockenströms död).  
 
Gustaf var gift med sin kusin Catharina Carolina Wågberg, som var Källströmsättling på mödernet. Bland hans fem barn fanns Knut Viktor som var landsfiskal, samt sedan tog över Källsby i sina barns namn, och titulerades brukspatron. Han avled 1927 hos dottern Karin (gift Henschen) i Eskilstuna, och hans hustru, född Stavelius, var även hon en kusin, och Källströmsättling på mödernet.  
 
Knut Viktor Källström lämnade Källsby efter hustruns död (runt 1915)och bosatte sig först i Stockholm, och då tog sonen Gustav Källström över gården. Han hade tidigare arrenderat Älvgårdens Kungsgård, och hans hustru var född Borg-Kahlmeyer från Lund. I mitten av 1920 talet var det svåra tider för stora lantbruk och Gustaf Källström fick avhända sig Källsby och bosatte sig i Falun fram till sin död 1941 (han och hustrun dog nästan samtidigt).  
 
Anian Viktor hade, men framför allt Karl Johan, en betydande boksamling, av vilken de bästa delarna transporterades till Uppsala för försäljning efter Karl Johans död. Och det har berättats för mig att Backgården vid tiden kring 10-20 talet stod tom och öde, och hade lastats full med böcker från golv långt upp till tak med all möjlig slags utlänsk litteratur som inte ansets värd att kostas på frakten till Uppsala. Familjens barn använde rummen att leka i och att bygga kojor utav böckerna. Om jag inte har helt fel så skall panelen från en av rummen i Backgården idag finnas uppsatt i hembygdsgården i Husby och kan där beses.
 
Har en hel del information i övrigt om familjen Källström och själva huvudgården Källsby, men kanske inte så mycket mer om Backgården.
 
mvh
 
Tommy Myrsell

29
Erkers är en dialektal sammandragning av Erik Erikssons (-Erik Ers - Erkers). Erik Eriksson troligen förste (eller en av de tidigaste ägarna av gården).
 
mvh
 
Tommy Myrsell

30
Ljungman / Ljungman
« skrivet: 2003-05-04, 03:27 »
Då får vi hålla kontakten om vi framledes gör några nya fynd på våra gemensamma anfäder.
 
mvh
 
Tommy Myrsell

31
Ljungman / Ljungman
« skrivet: 2003-04-03, 02:55 »
Sorry naturligtvis var det din morfars mormor jag åsyftade.

32
Ljungman / Ljungman
« skrivet: 2003-04-03, 02:54 »
Hejsan Agnetah, och tack för ditt svar/fråga.
 
Jodå - absolut helt klart samma, Jan Jansson var min morfars morfar och Kajsa-Stina Ljungman morfars mormor.
 
Jan Jansson föddes född 1812.11.08 i Meling, Västanförs socken, Västmanland; döptes 1812.11.19; och flyttade därifrån 1834 (vart vet jag ej). 1842 kommer han till Vittorpet, Norbergs socken, och skrivs där som arbetskarl; familjen flyttade först till Häste, Norbergs socken, Västmanland; sedan till Grytnäs socken, Dalarna; och flyttade 1864 till Stjärnsunds bruk, Husby socken, Dalarna, och även där skrivs han som dagkarl. 1865 flyttade man slutligen till Östansjö, Husby socken, Dalarna, där han var landbonde i Östansjö under Stjärnsunds bruk. Han dör 1870.10.13 i Östansjö, Husby socken, Dalarna.
 
Han gifte sig första gången 1841 med
 
Kajsa Stina Ljungman, född 1813.10.26 i Enköpings stad; hon och mamman flyttade 1822 till Vittorpet, Norbergs socken, Västmanland, samt att hon medföljde mannen till Häste, Norbergs socken, Västmanland, där hon dog 1857.04.14.
 
De hade barnen (1-6):
 
1.Per Vilhelm Jansson; född 1842.02.15.
2.Johan Fredrik Jansson; född 1844.10.18.
3.Anders Gustav Jansson; född 1848.11.15, död 1848.12.02.
4.Gustav Jansson; född 1850.12.16.
5.Anna Katarina Jansdotter; född 1853.12.06. Min morfars mor.
6.Kerstin Johanna Jansdotter; född 1856.06.14.
 
 
Samt gift andra gången 1859.01.06 med
 
Anna Stina Karlsdotter; född 1831.03.04 i Linde socken, Västmanland.
 
De hade barnen (7-8):
 
7.Emma Lovisa Jansdotter; född 1864.10.04.
8.Karl August Jansson; född 1867.06.08.
 
 
Jan Janssons föräldrar var:
 
Johan (Jan) Ersson (son till dagkarlen Erik Jansson Stenhuggare och Kristina Persdotter) född 1784.05.17 i Fagersta bruk, Västanfors socken, Västmanland; han flyttade först till Aspbenning, Västanfors socken, Västmanland; sedan till Norbergs socken, Västmanland; därefter 1812 till Meling, Västanfors socken, Västmanland, där han var landbonde under Fagersta bruk; flyttade 1842 till Aspbenning, Västanfors socken, Västmanland, där han dog 1844.03.26 av Åld.Svaghet, och begravdes 1844.04.06.  
 
Gift 1806 med
 
Anna Ersdotter (dotter till landbonden Erik Larsson och Maria Jansdotter) född 1783.12.01 i Aspbenning, Västanfors socken, Västmanland; död 1841.05.08 i Meling, Västanfors socken, Västmanland av Bröstfeber, begravd 1841.05.15.  
 
De hade barnen (1-7):
 
1.Kristina Jansdotter; född 1807.04.13.  
2.Erik Jansson; född 1809.08.05. Gift 1835 med Stina Lisa Norström; född 1812.10.22 i Semla bruk, Västanfors socken, Västmanland.
3.Johan Jansson; född 1812.11.18.
4.Anders Jansson; född 1815.05.03.
5.Anna Jansdotter; född 1817.02.25. Gift 1841 med
Per Abraham Jansson; född 1819.04.11 i Ramnäs socken, Västmanland.
6.Katrina Jansdotter; född 1819.10.31.
7.Sara Lisa Jansdotter; född 1825.04.26.  
 
 
Kajsa Stinas Ljungmans föräldrar var:
 
Jonas (Persson?) Ljungman, (troligtvis son till bonden Per Persson och Sara Larsdotter) född 1775 ev. i Jung, Vårfrukyrka socken, Västmanland; han flyttade till Enköpings stad, där han skrivs som försvarskarl (vilken sorts hantverkare han var vet jag ej). Han ägde fastigheten Nr 47 i Enköping, och dog där 1820.07.15 i Lungsot, begravd 1820.07.18.
 
Han var gift första gången med  
 
Anna Jansdotter; född 1775 i Fred.?; död 1812 i Enköping stad.
 
De hade barnen (1-4):
 
1.Kristina Ljungman; född 1803?, död som barn.
2.Jan Petter Ljungman; född 1803.03.17.
3.Jan Gustav Ljungman; född 1805.10.13.
4.Karl Olov Ljungman; född 1808.04.06.
 
 
Samt gift andra gången med
 
Katarina Wadin, (dotter till sockenskomakaren Erik Hansson Wadin och Kristina Andersdotter) född 1786 i Norbergs socken, Västmanland; som flyttade till Enköping stad där hon arbetade som piga innan giftermålet. Hon flyttade som änka 1824 till Vittorpet, Norbergs socken, Västmanland, där hon dog död 1854.02.10.
   
De hade barnen (5-7):
 
5.Kajsa Stina Ljungman; född 1813.10.26.  
6.Marta Charlotta Ljungman; född 1816.05.24, död 1816.07.24.
7.Erik Gustav Ljungman; född 1817.06.07.
 
 
Katarina Wadin gifte om sig med
 
Per Jansson Boström, född 1803.09.13 i Bogärdet; arbetskarl; död 1845 i Vittorpet, Norbergs socken, Västmanland.
 
 
Jag har en två-tre generationer till bakåt på denna släktgren, olika på olika personer. Vilken av Jan Janssons barn härstammar din mormor från?
 
mvh Tommy Myrsell

33
Strutz / Strutz
« skrivet: 2003-04-03, 02:09 »
Tack för det inlägget, jag har missat det under ganska lång tid.

34
Stora Tuna / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-01-02
« skrivet: 2001-12-12, 03:35 »
På Igeltjärna i Stora Tuna var befallningsmannen (eller fogden som han tidvis skrives) Johan Arfwedsson med familj bosatt. Barnen tog sig namnet Igelberg - någon som har forskat mer ingående på denne man/släkt?

35
Militärer / Göring, Hermann (1893-1945)
« skrivet: 2001-11-19, 04:54 »
Det spelar ingen som helst roll - men...om nu rätt ska vara rätt så ligger inte Tomas Kantzow begravd med modern i den Fockska familjegraven (som påstås i inlägg 9 augusti 1999), utan med fadern i den Kantzowska familjengraven på samma kyrkogård.

36
Viksta / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-07-30
« skrivet: 2001-09-18, 23:06 »
Jag söker information om familjen Pettersson och gården Vallby i Viksta socken, vilken fastighet enligt tradition i familjen varit fd komministerboställe.  
 
Från medio 1880-talet bodde där arrendator Carl Pettersson och hans hustru Anna Jansdotter. Efter makens död 1897 sedermera omgift med Johan Erik Eriksson. Dessa båda flyttade som åldringar till Adolfshill, Skyttorp. Kvar på gården blev sonen Axel Pettersson gift med Linnea (syster till spelmannen Viksta-Lasse). Efter hustruns död även han avflyttad till Adolfshill.
 
All information av intresse.

37
Rasbo / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-12-21
« skrivet: 2001-09-18, 22:58 »
Jag söker information om Haga gård, Rasbo socken, bestående av ett ? mantal och med fastighetsbeteckningen Smörkjettern.  
 
Denna samt en fastighet med beteckningen Elfgerde ägdes kring 1920 talet utav min farmors farfar K.E.Karlsson i Norr Hovberga, Tärna socken. Han hade en systerson vid namn Pettersson som arrenderade densamma utav honom.
 
Jag vet att när fastigheten vid mitten av -20 talet skulle säljas blev det förhinder på förhinder efterson köparna aldrig hade råd fullfölja köpet.
 
Diverse äldre fotografier finnes i min ägo från platsen och jag uppskattar den som tagna c 1910-15 men jag vet ej vilket år han införskaffade Haga. Dock var han aldrig själv bosatt där. Om någon kan förmedla mig något om platsen eller ovan nämnde Pettersson med familj vore det av stort intresse för mig.

38
Svärdsjö / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-12-07
« skrivet: 2001-04-27, 22:24 »
Är det någon som stött på länsmannen i Svärdsjö, Andreas Fahlinus eller Fahlenius, med hustru född Igelberg hade han bl.a. döttrarna Margareta (Greta) och Catharina, född 1690, sedmera gift med organisten och klockaren Erik Sahlstedt i Stora Skedvi.

39
Ockelbo / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-11-26
« skrivet: 2000-11-06, 00:03 »
Jag är intresserad att komma i kontakt med andra personer som forskar i släkten Lindström från Ockelbo.  
 
Min morfar Gustav Konrad Lindström föddes i Mörtebo, Ockelbo 1897.  
 
MF F var muraren Erik Lindström i Mörtebo, gift med Anna Katarina Jansdotter från Husby sn, Dalarna. De hade tio barn.
 
MF FF var korpralen Erik Eriksson Lindström i Säbyggeby, Ockelbo. Gift tre gånger och hade tolv barn.
 
MF FF F kolaren Erik Ersson.
 
Finns det någon mer som har dessa personer bland sina anor?

40
Östervåla / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-10-18
« skrivet: 2000-09-22, 23:39 »
Jag har min härstamning från Sätra by, eller Sätan, i Östervåla socken, och är intreserad att veta om någon annan forskar på samma by. Har även intresse av uppgifter om släkterna Strutz och Tigerhielm (huvudsakligen från Lindsbro).
 
MVH
 
Tommy Myrsell

41
Tärna / Äldre inlägg (arkiv) till 10 januari, 2005
« skrivet: 2000-07-12, 00:26 »
Hej Anders,
 
Tack så mycket för uppgifterna om Norr Hovberga. Min släkt bodde där till 1921 då min farmor och hennes föräldrar flyttade upp till Dalarna. Kvar i fanns dock farmors farfar Karl Erik Karlsson, vilken året efter flyttade till Ransta, Kumla, där han dog 1945. Jag har gårdsarkivet kvar ifrån deras tid, bl.a. med handlingar om Sagåns sänkning osv. Släkten fanns bosatt i Hovberga 1766 då en anmoder föddes där, tidigare har jag inga uppgifter om, och husförhörslängderna inte sträcker sig fler generationer tillbaks. Finns det mer uppgifter är jag glad för dem, första person i släkten var Johan Andersson.
 
MVH
 
Tommy Myrsell

42
Dragon / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-februari-28
« skrivet: 2000-02-27, 13:42 »
Är det någon som känner till om något (i så fall vilket) dragonregemente som var förlagt till Gävle 1718. Fanns där någon stadsborgarkår?

43
Fogde / Befallningsman
« skrivet: 2000-02-27, 13:37 »
Hej!
 
Känner någon till fogden/befallningsmannen Johan Arfvedsson i Näsgårds län (Kopparbergs/Dalarnas län) som var bosatt på Igeltjärna i Stora Tuna socken. Född i Västergötland och död 1674 i Dalarna. Bl.a. inblandad i häxprocesserna i Dalarna. Barnen kallade sig Igelström/Igelberg efter gården.

44
Svärdsjö / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-06-20
« skrivet: 2000-02-05, 16:45 »
Finns det någon som har ytterligare uppgifter om Andreas Fahlin (Fahlén), född i Falun, student i Uppsala, notarie vid kämnärsrätten i Falun, slutligen länsman i Svärdssjö. En dotter gift med organist i Stora Tuna och dottern Catharina, född 1690, död 1764, gift med organisten Erik Sahlstedt i Stora Skedvi.
 
Jag är intreserad av alla uppgifter som kan tänkas finnas, såsom tex bostadsorten i Svärdsjö.
 
Mvh
 
Tommy Myrsell

45
Sveg / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-11-24
« skrivet: 2000-01-23, 22:03 »
Jodå, det är helt klart rätt familj, och jag tackar för uppgifterna. Och så vitt jag förstått var Mon ett litet torp.
 
Tommy Myrsell

46
Christiernin / Äldre inlägg (arkiv) till 22.10.2000
« skrivet: 2000-01-22, 00:50 »
Tack Carl-Thomas för det. Även jag har sökt på Bockhammar, med samma magra resultat. Det enda jag funnit om Sahlstedt är några brev på Riksarkivet, skrivna av honom. I herdaminnen och ättartavlor etc finns i stort sett inget om denne man, utan det behövs nog ordentligare forskning till för att få denna upplysning.

47
Strutz / Strutz
« skrivet: 2000-01-22, 00:43 »
Hejsan Jan,
 
Jodå, jag kände till den boken, men tackar ändå för informationen. Det finns även skrivet om hans farfar Petter Strutz i Nemesis Divina av Karl von Linné, samt ett stycke i en av Östervålas hembygdsböcker, men i övrigt känner jag inte till någon skriven litteratur om släkten.

48
Myrsell / Myrzell / Myrsell / Myrzell
« skrivet: 2000-01-13, 02:04 »
Jag önskar kontakt med alla som forskar kring någon medlem av släkten Myrsell.

49
Ljungman / Ljungman
« skrivet: 2000-01-13, 02:00 »
Jonas Ljungman 1775(?)-1820, försvarskarl och gårdsägare i Enköping. Troligtvis född i Ljung, Vårfrukyrka sn, Västmanland, som son till Per Persson f 1735 och Sara Larsdotter f 1735.
Gift med
Katarina Wadin f 1786 i Stutbo, Norbergs sn, d 1854 i Vittorpet, Norbergs sn. Dotter till sockenskomakaren Erik Hansson Wadin och kristina Andersdotter. (G2M arbetskarlen Per Jansson Boström 1803-1845).
 
Finns det någon mer som forskar på denna släkt, eller har kunskap om ättlingarna?

50
Strutz / Strutz
« skrivet: 2000-01-13, 01:53 »
Sven Strutz f c 1660, tullinspektor vid Stora sjötullen i Göteborg. GM Dorotea Jörgensdotter Werner d 1732 i Uddevalla. (G2M löjtnanten Wilhelm Heine).
 
Son
Petter Strutz 1696-1746, kapten, livdrabant, bosatt på Bruskebo rusthåll, Västerlövsta sn Västmanland. GM Marg. Elisab. von Friesendorff 1696-1736.
 
Son
Karl Magnus Strutz 1726-1803, kapten, livdrabant, bosatt på Ingbo kronogård, Nora sn, Västmanland. G1M Anna Rebecka Hasselgren G2M Kristina Norin 1750-1834
 
Son  
Abel Karlsson Strutz osv.
 
Finns det någon mer som forskar på denna släkt, eller har kunskaper om densamma.

51
Collberg/Kållberg/Kollberg
 
Erik Larsson Collberg f 1731 var mjölnare i Stora Breven, Askers sn, Närke. Han var son till mjölnaren därst. Lars Olsson d 1752 och hu Maria d 1752.
Eriks son Olov Collberg f 1754 var först mjölnare i Biskopskvarn, Askers sn, Närke, sedm. byggmästare innan han 1798 flyttade till Soruna, Södm.  
Släkten verkade sedan i ett flertal socknar i Södm. och Upplm bl.a. Gåsinge, Runtuna, Hölö, Vagnshärad, Vårdinge och Adelsö. Finns det någon mer som forskar på denna släkt?

52
Christiernin / Äldre inlägg (arkiv) till 22.10.2000
« skrivet: 2000-01-13, 01:27 »
En måg till Måns Christiersson var bruksinspektoren vid Bockhammar Abraham Henriksson Sahlstedt, far bl.a. till prosten Magnus Sahlstedt och dennes bror adlad Salsvärd. Finns det någon som har ytterligare uppgifter om denne Abraham Henriksson Sahlstedt?

53
Sveg / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-11-24
« skrivet: 2000-01-13, 01:19 »
Är det någon annan som forskar på Olov Jonasson 1847-1898 och Kerstin Eriksdotter 1845-1926 i Mon, Ytterbergsbyn, Älvros i Härjedalen. Kerstin var dotter i gården Mon till Mo-Erik Eriksson 1812-1890. Han kom från gården  Gummora i Ytterberg. Och Olov var son till Jonas Olovsson 1815-1906 och Sigrid Johansdotter 1815-1898 i Östes, Remmen, Älvros. Har du dessa med bland dina anor, eller har uppgifter om dem, hör gärna av dig.
 
Tommy Myrsell

54
Jag undrar om någon kan hjälpa mig med information om Erik Bengtsson som föddes 1798.02.01 i Närke, men utan angiven ort. Jag har inte lyckats finna ut var i Närke han kom ifrån. Han flyttade sedan upp till Tossåsen, Bergs sn Jämtland, där han verkade som torpare tills han 1827 rymde från familjen för att ej mer höras av.

55
Asker / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-08-26
« skrivet: 2000-01-13, 00:53 »
Finns det någon annan som forskar på släkten Collberg/Kållberg/Kollberg från Askers socken i Närke. Förste kände var Erik Larsson Collberg f 1731, mjölnare i Stora Breven, Asker, (fadern mjölnaren därst Lars Olsson). Nästa generation var Olof Collberg f 1754, mjölnare i Biskopskvarn, Asker, sedm. byggmästare. Familjen flyttade 1798 till Sorunda, Söd. och har varit verksam i socknarna Gåsinge, runtuna, Hölö, Vagnshärad, Vårdinge och Adelsö m.fl.

56
Jag söker information om bagaren Johan Fredrik Norrman, f 1874 i Björkviks sn, Nyköpings län, som via Örbyhus kom till Gävle stad. G 1896 m Katarina Vilhelmina (Mina) Johansson f 1871 i Hedemora, d 1919 i Gävle. De hade två barn: sonen Johan Ivar Norrman och dotterna Tyra Eleonora Norrman, gift med Karl Robert Bengtsson. Efter Minas död 1919 flyttade Johan Norrman och dottern Tyra ifrån Gävle till okänd ort. Finns det någon som har några uppgifter om dessa?

57
Dragon / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-februari-28
« skrivet: 2000-01-12, 00:06 »
Jag söker uppgifter om ett dragonregemente som 1718 vistades i Gävle. Enligt en personalia från 1777 över organisten och klockaren Hans Myrsell i Stora Skedvi sn, Dalarna, var han född 1718 26/6 i Gävle stad, och föräldrar var kornetten vid därvarande dragonregementet äreborne och wälmanhaftige herr Esaias Myrsell och Guds- och dygdeälskande matronan Magdalena Berg. Jag har trots efterforskningar vid krigsarkivet inte lyckats återfinna denne Esaias Myrsell, finns det någon som stött på honom i någon rulla?
 
Tommy Myrsell

58
Jag söker uppgifter om och kring Hans Myrsell, sedmera organist och klockare i Stora Skedvi sn, Dalarna. Han var född den 27 juni 1718 i Gävle, men jag har inte lyckats lokalisera honom i födelseboken för Gävle nämnda tid. I hans personalia från 1777 uppges att han frekventerade Kongl. Trivialskolan i Gefle till 1733, men så vitt jag förstår finns han inte upptagen i skolans elevregister. Som hans föräldrar uppges Cornetten vid därvarande Dragonregementet äreborne och wälmanhaftige herr Esaias Myrsell och Guds- och Dygdeälskande matronan Magdalena Berg. Men vad var det för dragonregemente fadern tillhörde, jag har dock inte lyckats finna honom heller. Finns det någon som har någon som helst uppgift om detta eller dessa personer?

59
Tärna / Äldre inlägg (arkiv) till 10 januari, 2005
« skrivet: 2000-01-06, 03:44 »
Hej!
 
Jag har min härstamning bl.a. ifrån Norr Hovberga och Sör Hovberga i Tärna socken. Det skulle vara mycket intressant få taga de vad du kan tänkas känna till om dessa båda byar.
 
Hälsningar
Tommy Myrsell

60
Hej!
 
Det finns vid Genealogiska Föreningen i Stockholm en fullkomlig och mycket genomarbetad släktförteckning på släkten Elfström från Älvdalen. Det var ättlingarna till prästen Gustavus Gustavi (Schedvimontanus) Trullerus, född i Trollbo, Stora Skedvi socken, Dalarna, vars barn antog namnet Elfström. Är det den släktgrenen Din bekanta tillhör, så finnes mycket redan utforskat att hämta därstädes (kommer inte ihåg antalet, men det var ett flertal pärmar med handlingar).
 
Hälsningar
 
Tommy Myrsell

61
Andrée / Andrée
« skrivet: 2000-01-05, 03:35 »
Hej,
 
Jag kan bara konstatera att det absolut INTE finns något samband mellan Elfrida Andrée och S.A.Andrée. Elfridas far Andreas hette ursprungligen Andersson och ändrade namnet till Andrée när han studerade i Lund. Ursprungligen kom han från Krukbo gård i Stora Skedvi socken, Dalarna, och var där en av tre barn till nämndemannen Anders Johansson och dennes hustru Elisabet Fiskarström.
 
Jag har vuxit upp med historier om och omkring Elfrida och hennes syskon, och tycker därför att det är extra roligt att hon nu blivit mer omskriven och uppskattad, - även utanför släkten. Hennes faster Elisabet var gift med Karl Myrsell, min farfars farfars farfar.  
 
Idag lever inga kända ättlingar till Andreas Andrée, möjligtvis kan det finnas någon efterkommande till Elfridas systerson Sigfrid Stenhammar, men han flyttade till USA och har varit spårlöst försvunnen sedan före 1920 talet.
 
Det finns förutom ovannämnda nyutkomna bok en äldre bok skriven av hennes systerdotter Elsa Stenhammar, som hetter Fredrika Stenhammar - Brev. Den tar upp brevväxlingen mellan de båda systrarna, sedan kommer vet jag att jag för tiotalet år sedan läste en tunnare bok från 1920 talet som handlade just om Elfrida, men kommer inte ihåg vad den henne eller vem som skrev den.
 
Hälsningar
 
Tommy Myrsell

62
Wågberg / Wågberg
« skrivet: 2000-01-05, 02:56 »
Hej!
 
Finns det någon kunnig i släkten/släkterna Wågberg, som stött på namnet Tomas Wågberg? Han har varit något av ett problem för mig.
 
Vem var var, var han kom ifrån och när han var född?  
 
Tomas Wågberg var handelsman och gästgivare i Smedby, Husby sn, Dalarna, där han också avled 1816. I dödboken står bara antecknat att han var väl känd - vilket ju inte hjälper mig mycket idag. Det finns inte angivet varifrån han kom förens han 1805 dyker upp i Husby. Dock finns han med som en av sina blivande styvbarns faddrar, och är då angiven handelsmannen Tomas Wågberg i Borås.
 
Han blev 1805 gift i Husby sn, Dalarna med änkan Margareta Andersdotter Källström, f 1774 i Källsby, Husby sn. d 1838 i Smedby, Husby sn.
 
De hade barnet:
 
Katarina Karolina Wågberg, f 1806 i Smedby, Husby sn. d 1875 i Landsbro, St Skedvi sn, Dalarna. Gift med sin kusin krutbruksägaren Gustav Källström f 1804, d 1859.
 
Margareta var gift 1:o 1793 med gästgivaren Gustav Andersson i Smedby, Husby sn, 1765-1804 och de hade 4 barn vilka tog sig namnet Wågberg efter styvfadern, neml.
 
- Anna Greta Gustavsdotter Wågberg, f 1794.
 
- Anders Gustavsson Wågberg, f 1796. gästgivare i Smedby.
 
- Erik Gustavsson Wågberg, f 1799, sjöman, rapporterad drunknad vid moderns bouppteckning 1838.
 
- Johan Gustavsson Wågberg, f 1800, rector scholae i Hedemora stad, d 1855.
 
Samtliga dessa styvbarn avled dock såväl ogifta som barnlösa.
 
Skulle någon kunna hjälpa mig med detta uppskattas det storligen.
 
Hälsningar
 
Tommy Myrsell

Sidor: [1]