ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Birgitta Johnsen

Sidor: [1]
1
Allmänt / Per Mattsson, Lofta, Kalmar län
« skrivet: 2009-11-29, 19:50 »
Vi, Birgitta J}}ohnsen och Kenneth Frejd, håller sedan en tid på med fördjupad forskning på Per Matsson, född ca 1604 i Västbo, Långaryd fs (N). Senare bosatt i Trostad, Lofta sn (H).  Begravd 6 jauari 1695 i Lofta (C:1 sid 455). Nu har vi stött på följande oklarheter som vi gärna vill diskutera med andra forskare som har Per som anfader.
 
Vi hade från början endast noterat Maria Nilsdotter som Pers hustru. Hon avlider enligt Lofta C:1 (sidan 154) år 1681 i Trostad, Lofta sn. I mantalslängen 1668 är noterat att Per Matzon bor i Trostad med hustru och piga. 1669 är Per Matzon i Trostad ensam med son. Av allt att döma har hustrun avlidit mellan slutet på 1668 och slutet på 1669. Att hustrun avlidit bekräftas troligen i kyrkans räkenskaper. Lofta C:1 (Sidan 104), där det bland testamentespengarna noteras Peer Matson i Trostad gifit 1,16. dessvärre står inte varför. Är det som testamente efter hustrun eller annan gåva. Det faktum att hon försviner ur mantalslängden tyder på det förstnämnda.
 
Vår hypotes att Per Matsson var gift två gånger och att Maria är hans andra hustru. De torde ha gift sig tidigast 1673 eftersom han fram till 1672 är noterad som ensam med son i mantalslängderna. 1672 borde Per varit omkring 68 år gammal.
Vi har för Per följande barn noterade:
Mattias Persson 1636 - 1685
Lars Persson 1639 - 1702
 
Dessutom, vilket framgår protokoll från Tjust Tingsrätt den 7 oktober 1696, har Per två barn till: Torsten Persson och Maria Persdotter, båda bosatta i Trostad, Maria är vid denna tidpunkt änka.
 
Att Mattias och Lars moder är den hustru som dog våren 1669 kan vi nog anse vara klart. Men vem är mor till Torsten och Maria?  
 
En annan oklarhet gäller sonen Lars Persson och hans hustru Britta Bengtsdotters barn. Där har flera forskare noterat Sven Larsson, gift med Maria Larsdotter, som son till Lars Persson. Vi funderar på om det är tvärtom. Det är Maria som är dotter till Lars Persson och Sven är svärson till Lars. När Maria avlider 1730 noteras i dödboken Enkan  
Maria Larsdotter i Wråka, född på Ottinge.... Hon är alltså född i Ottinge som alla sina syskon.
 
Tacksam för synpukter från andra forskare på dessa funderingar.
 
Kjell och Birgitta/
via Birgitta

2
Virserum / Äldre inlägg (arkiv) till 27 november, 2008
« skrivet: 2008-11-13, 10:55 »
Hej!
Samuel Hemmingsson gifte sig 1743 i Virserum med Elisabeth Gabrielsdotter. De fick döttrarna Maria (1744) och Catharina (1748), båda födda i Brotorpet, Virserum. Catharina kan jag följa fram till mig själv. Men
- var föddes och dog Samuel Hemmingsson?
- var föddes och dog Elisabeth Gabrielsdotter?
- vart tog Marie vägen?
 
Är det månne någon som vet
undrar
Birgitta Johnsen

3
Senander / Senander
« skrivet: 2008-01-14, 21:15 »
Klockaren Nils Senander dog efter att ha falllit omkull i Gladhammar kyrka juldagen 1783. Han var då gift för tredje gången och hade tre små barn. Hans föräldar var klockaren Nils Selander, Hjorted och Segrid Månsdotter. Nils S d ä dog 1720, 37 år gammal. Hustrun gifte om sig med klockaren Isaac Nilsson och fick minst ett barn med honom.
Frågor: Är det någon som forskar med anknytning till just dessa personer? Jag har inte kunnat få fram om Nils S d y hade några barn med sin första hustru, Elin Olsdotter. Och vilka var föräldrarna till Nils S d ä och hustrun Segrid? När dog Segrid och var?  
Birgitta Johnsen

4
Hej!
Min mamma var född Hillman och bördig från Västervik, Kalmar län. Jag har nyligen börjat söka efter mina rötter och då funnit att namnet är mycket vanligt i Gävleborgs län, sskt Gästrikland. Det är med stor säkerhet taget efter orten Hille, Gävle. I Kalmar län fanns på 1600-1700-talet en gästgivare i Misterhultstrakten som hette Hillman. Han hade tre söner som alla skickades till Uppsala universitet. En blev soldat och dog i Baltikum, en blev präst i Kristdala och hade 15 barn! Det är från honom jag har mina rötter. Den tredje brodern, den mest skötsamme, hamnade som jurist i Stockholm och kan mycket väl vara din anfader.
Gästgivarens far uppges komma från Kalmar, liksom modern, född Hesse.
Mormonerna har kartlagt stora delar av denna släkt har jag funnit på Family Search.

Sidor: [1]