ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Olof Cronberg

Sidor: [1]
1
Disbyt / SV: Disbyt
« skrivet: 2019-04-15, 22:39 »

Skriv platser som som ”by, socken(län)” för att undvika att de blir konstigt "rättade".
Jag skickade in en fil med platser skrivna som ”socken (län), by”. Fick bara kommentarer om att en del blivit manuellt rättade. Det var sådana där byn heter som en socken, t ex Skå (A), Säby.


Det vanligaste sättet att skriva ort bland släktforskare är i stigande ordning dvs gård, by, socken, län/landskap, land. Det är därför förval i Disbyt.


Disbyt kan också hantera omvänd ordning, dvs land, län/landskap, socken, gård, by alt land, socken (län), gård, by. För att bli säkert på att det ska bli rätt är det bra om man påpekar det när man skickar in till Disbyt.  Början av din fil visas för Disbytombudet i början av bearbetningsprocessen och då kan han eller hon välja valet omvänd ordning på orter. Men detta är naturligtvis något som ombudet kan missa.

Det som däremot blir problem är om man har olika ordning på orterna i sitt material, stigande ordning ibland och omvänd ordning ibland. Det löses inte vid inskick till Disbyt, utan då är det bra att justera sitt material först.

Det förekommer också att vissa släktforskare petat in härad eller kommun i ortnamnsfältet. Då är det också bra att meddela Disbytombudet detta, för då kan filen köras med ett särskilt val i första hand anta att dessa orter i första hand är just härad eller kommun (och inte en ev socken med samma namn).

/Olof C

2
Disbyt / SV: Disbyt
« skrivet: 2019-04-15, 22:26 »
Finns det någon specifikation / checklista för hur en gedcomfil bör se ut för att det ska bli så lite problem som möjligt när man skickar en den till Disbyt? Det finns en fråga ang. det tidigare i tråden, men den verkar ha förblivit obesvarad. I likhet med den frågeställaren så kommer jag att göra lite eget gedcomprocessande.


När det gäller utformning av Gedcom-fil har Disbyt en förhållandevis förlåtande hantering, dvs är grundstrukturen rätt så klarar Disbyt ut att fånga de vanliga släktskapen och händelserna utan några problem. Det som kan ställa till det är fr a om man definierat egna taggar (vilket i sig är tillåtet) för vanliga händelser, där det redan finns taggar. Eller om man använder vissa taggar till något annat än vad de är avsedda för. Kör du något eget program om har skapat en Gedcom-export, så är min rekommendation att först göra ett litet utdrag och skicka in det till Disbyt för att se att det blir bra. Alternativt kan du läsa in Gedcom-filen i ett vanligt släktforskningsprogram. Kommer det in korrekt där så lär det funka i Disbyt också.

3
Disbyt / Äldre inlägg (arkiv) till 01 juli, 2011
« skrivet: 2011-07-01, 23:11 »
Tre kommentarer:
1. Till Hasse: Om det är riktigt som Gunnar Bergstedt skriver att källorna inte kom med på ett korrekt sätt i din Gedcom-fil, så kan det beror på en inställning i ditt släktprogram så kolla upp det. Skicka gärna en Gedcom-fil, så kollar jag hur det ser ut.
 
2. Från Dis sida är vi medvetna om att vi inte kan kolla uppgifterna i Disbyt i sig. Därför har vi ända sedan starten på internet haft följande information på resultatsidorna:  
 
DISBYT är en andrahandskälla. Föreningen DIS kan inte garantera att uppgifterna - vare sig släktrelationerna eller släktnotiserna - är korrekta. Vi rekommenderar att alla uppgifter som hämtas från DISBYT kollas mot uppgiftslämnaren eller mot originalkällor.
 
Med släktnotiser menas uppgifterna om född, gift och död. Med släktrelationer menas just att vi inte kan garantera att kopplingen mellan föräldrar och barn är korrekt. Inte heller att identifikationen att den person som är gift och får barn är identisk med en person med samma namn som är född i församlingen 20 år tidigare.  
 
I det sammanhanget tycker jag att det är intressant att det inte finns någon praxis för hur man registrera sina källor för släktrelationen. Källregistreringen är som ovan påpekat kopplat till en händelse som född, gift, död, men hur registrerar man sina belägg för släktrelationen? Här finns ett område där vi kan förbättra dokumentationen av släktforskningen oavsett om vi kör digitalt eller inte.
 
3. Som jag ser det ger stjärnorna i Disbyt vink om hur väldokumenterade uppgifterna är. Om det står ett - så har släktforskaren ifråga bara lagt in ett årtal. Står två eller flera stjärnor har släktforskaren lagt in någon typ av källa. Om jag ska kontakta någon för att verifiera uppgifter, skulle jag först kontakta en släktforskare som verkar ha registrerat källor för sina uppgifter.  
 
Jag tar gärna emot idéer hur man kan göra detta bättre.  
 
/Olof C

4
Disbyt / Äldre inlägg (arkiv) till 01 juli, 2011
« skrivet: 2011-06-30, 23:23 »
Disbyt hanterar källor såväl från Disgen som från de flesta andra program via Gedcom, tex Holger, Min Släkt, de flesta amerikanska programmen osv. Det kan förekomma att program har sina egna lösningar inom ramen för Gedcom, varför vissa anpassningar måste göras i så fall. I så fall får du gärna skicka din fil till mig, så ska jag kolla det.
/Olof C

5
Disbyt / Äldre inlägg (arkiv) till 01 juli, 2011
« skrivet: 2011-06-30, 23:15 »
Hej Hasse!
 
Jag sitter inte så till att jag kan kolla i detalj, så här kommer först ett allmänt svar.  
 
Det verkar som om källuppgifter angående ditt material inte har följt med över till Disbyt-databasen. Det kan bero på olika saker, delvis beroende på vilket släktforskningsprogram du använder. Om du har skickat in en Gedcom-fil, så kan ditt program vara inställt så att källor inte tas med. Det skulle möjligen också kunna bero på problem hos Disbyt-ombudet vid bearbetning av din fil.
 
Det är också så att Disbyt-databasen uppdateras en gång per månad och uppdaterades senast 2011-06-03. Har du skickat in din fil efter det, så har uppgifterna ännu inte hunnit publiceras på webben.
 
/Olof C

6
Om att citera från Disbyt / Om att citera från Disbyt
« skrivet: 2009-04-19, 09:36 »
Hej allesammans!
 
Som Disbyt-ansvarig har jag ombetts att skriva en kommentar.  
 
Ur en strikt juridisk synpunkt har uppgifterna inte en sådan verkshöjd att man kan åberopa upphovsrättsskydd. Man kan ju möjligen se Disbyt-databasen som en publikation, och det är ju rimligt att man kan citera begränsade delar med angivande av källan.  
 
Innan man citerar ska du dock överväga det som står nederst på varje sida:  
DISBYT är en andrahandskälla. Föreningen DIS kan inte garantera att uppgifterna - vare sig släktrelationerna eller släktnotiserna - är korrekta. Vi rekommenderar att alla uppgifter som hämtas från DISBYT kollas mot uppgiftslämnaren eller mot originalkällor.  
 
Detta är extra viktigt om du citerar uppgifterna på ett publikt forum som Anbytarforum. I sådana fall rekommenderar jag att du faktiskt har kollat uppgifterna allra helst mot originalkällor, men i alla fall mot uppgiftslämnaren. Det kan ju faktiskt vara så att uppgiftslämnaren har rättat eller lagt till uppgifter sedan han eller hon skickade in uppgifterna till Disbyt.
 
Ur ett etiskt perspektiv tycker jag att det är viktigt att du anger vem som är källan, dvs vem som har rapporterat uppgiften i Disbyt.
 
/Olof C

7
Hej Lars-Olov!
 
Några år sedan är nog på 90-talet. Det är så länge sedan du skickade in material till Disbyt. Dina uppgifter är från den tiden då vi endast använde efternamn och inte fullständigt namn i Disbyt. Det är därför de inte kommer med på webben, där det krävs att det finns både för- och efternamn. Du är välkommen att skicka in på nytt.
 
/Olof C

8
Det finns följande nivåer för att söka i Disbyt:
1. Icke-medlem kan söka i basen, kan söka i basen och se att det finns uppgifter, men ser inte vem som skickat in och inte heller exakta årtal utan bara t.ex. 17xx.
2. Medlem (i föreningen DIS) som inte skickat in till Disbyt, ser alla uppgifter för en person i taget, samt vem som skickat in uppgifterna. Man ser också det finns uppgifter om personer bakåt eller framåt i tiden med de röda pilarna. Se Rickard Grusells inlägg ovan.
3. Medlem som skickat in till Disbyt, ser en familjeöversikt och kan klättra i trädet.
4. Medlem som skickat in totalt minst 200 personer, och uppdaterat senaste året får dessutom en bläddringsfunktion. Med pilarna kan man snabbare bläddra mellan samma person hos olika forskares material.
5. Medlem som skickat in totalt minst 1000 personer, och uppdaterat senaste två åren, kan dessutom se en antavla i fyra generationer. Symbolen mellan bläddringspilarna är antavlan.
 
Orsaken att vi infört nivå 4 och 5 är att vi önskar att medlemmarna uppdaterar sina material oftare. Inte minst för att rensa ut fel. I varje fall gör jag regelmässigt både rättelser och tillägg i mitt material. Tanken är att det ska medföra bättre kvalitet.
 
När det gäller rättningar i Disbyt, så måste de ju göras hos dem som skickat in felaktiga uppgifter, för annars kommer de felaktiga uppgifterna med nästa gång medlemmen skickar in material. Hittar du fel så kontakta medlemmen och be att han eller hon rättar uppgiften i sitt material och sedan skickar in till Disbyt igen.
 
/Olof C
 
(Meddelandet ändrat av olofc den 30 mars, 2008)

9
Övrig teknik / Gemensam visningsskärm för flera datorer
« skrivet: 2007-12-19, 23:44 »
Jo det är riktigt att jag har pratat om det.  
 
Jag kan tänka mig lite olika grenar i LAN-party-varianten:
Jag tänker mig att deltagarna har med sig sin datorer - bärbara eller kånkbara - med den programvaran som resp deltagare har. Fixar en trådlös uppkoppling till internet. Har möjlighet att koppla upp en eller flera datorer på en datorkanon.
* Två lag i var sitt rum tävlar om att på en viss tid finna så många förfäder till en och samma person.
* Vill man vara lite mer seriös, skulle man kunna tävla i att finna så kompletta uppgifter som möjligt för en person. Då skulle man kunna välja en skånsk dräng som varje år flyttar mellan socknar eller en arbetare i Norrköping som också flyttar runt hela tiden.
* Redan i dag är ju registreringsprojekt lite av LAN-partyn om man sitter i en gemensam lokal och registrerar.
* Lösa knepiga släktforskarproblem som nämndes ovan kunde vara en variant.
* Samarbeta med någon amerikansk förening och online med webb-kamera under svensk natt och amerikansk dag hjälpa svenskamerikanerna finna sina rötter.
* Eller helt enkelt bara forska på sina egna anor och få hjälp när man kör fast.
 
Sedan har vi ju också Släktforskarparty-varianten, som mer är i stil med Tupperware:
Här behövs bara en dator fulladdad med alla lämpliga databaser, internet-uppkoppling och en datorkanon.
Man bjuder in en handfull vänner, som aldrig riktigt har förstått det där med släktforskning, och tittar man på deras förfäder (lite lätt förberedd) med datorkanon i hemmabion. Man försöker vända och vrida på problemet med morfadern som var född utom äktenskapet. Ser att någons farfars bröder alla utvandrade till USA, och försöker finna dem. I många släkter finns en släkttradition eller myt som man fördjupar sig i. Med lite fika och mat mellan varven kan man hinna med att titta på en handfull problem under en kväll.
 
(Är man sedan en duktig försäljare, kan man ju passa på att sälja några av Släktforskarförbundets produkter, så att förbundsekonomin blir bättre :-)
 
/Olof C

10
Disbyt på Internet / Äldre inlägg (arkiv) till 17 mars, 2007
« skrivet: 2006-03-18, 07:13 »
DIS firar Släktforskningens dag genom att just idag låta alla medlemmar få full tillgång till DISBYT. Vi har också två spännande nyheter:
 
1) Där så är möjligt redovisas exakt notistyp, dvs född, döpt, vigd, levde, död, begravd osv. Tidigare visade endast född, död och övrigt.  
 
2) Vi har lagt in länkar till vår nya tjänst DISPOS, där man lättare skall hitta till andra källor. Det finns i dagsläget hänvisningar till sidor i vanliga kyrkoböcker, Genlines GID-nummer för vanliga kyrkoböcker och för vissa län till SCB-längderna. Det finns hänvisningar till register, till Eniros kartor och till några av Rötters söktjänster. Vi hoppas kunna fylla på med mer uppgifter efterhand.
 
/Olof C

11
Moe / Moe
« skrivet: 2005-10-20, 22:16 »
Hej!
 
Det finns en Per Moe eller Moa i Baggetånga som begrofs D 7 p T  1711 i Fridlevstad. Det måste ju vara en annan Per Moe än den som gick bärsärkargång 1701, eftersom han enligt dödboken blev rådbråkad och steglad.
 
/Olof C

12
Archive - SwedGenTour / SwedGenTour 2005
« skrivet: 2005-09-16, 17:22 »
Now, we have ended the last session of the SwedGenTour, and we will be heading home tomorrow.  
 
A special thanks to all readers of Anbytarforum who have answered our research queries.  
 
Olof C

13
Väddö / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-08-11
« skrivet: 2005-09-15, 04:34 »
SGT05
 
Hej!
 
Does anybody know if Karl Elof Andreas Eriksson (1893-1942), son of the shopkeeper Karl Erik Eriksson (1867-1914) and Elvira Katarina Sjögren (1870-), has any descendants?
 
If yes, please let Allan Erikson know.
 
/Olof C

14
Om vi skulle ha möjlighet att lägga in alla de svenskamerikanska släktträden som vi har tittat på under dessa dagar, skulle nog många svenska släktforskare funnit några av sina anor. Jag brukar säga att vi alla är släkt. Det gäller bara att ha släktforskat tillräckligt mycket.  
 
Förvisso är det inte SwedGenTours fokus att finna gemensamma släktingar, men förra gången vi var över så hittade vi släktingar till Sam Blixt. Denna gång har Charlotte Börjesson funnit släktingar bland besökarna.
 
/Olof C

15
Archive - SwedGenTour / SwedGenTour 2005
« skrivet: 2005-09-14, 19:47 »
On site at Burnaby, Vancouver, BC, Canada.
 
Today and tomorrow, the SwedGenTour will visit Scandinavian Community Center, Burnaby. The meeting is arranged by British Columbia Genealogical Society.  
 
The sessions will be held 1 pm-10 pm locale time, which corresponds to kl 22.00-08.00 Swedish time.  
 
Welcome
 
Et en fran?ais.
 
En place ? Burnaby, Vancouver, BC, Canada.
 
Aujourd'hui et demain, le SwedGenTour va faire une visite ? Centre Communaut? Scandinavie, Burnaby, arrang? par Societ? Genealogique de Columbie Britannique.
 
Les s?jours allient passer entre 1 h pm de 10 h pm chaque jour.
 
Soyez bienvenue!
 
Olof Cronberg

16
Löfgren / Lövgren / Äldre inlägg (arkiv) till 24 mars, 2006
« skrivet: 2005-09-09, 02:10 »
SGT05
 
Vi har fått en fråga om en Charles William Lofgren. Sökningar i SAKA och EMIBAS ger vid handen att det möjligen skulle kunna vara en Otto Wilhelm Löfgren, f 25/6 1871, som emigrerade 1889. I USA g m Elna Bengtsdotter, f 28/2 1872 i Örkened, och utvandrade 1893. I USA bodde familjen i Riverside, Rhode Island
 
Finns det någon som vet mer om denna familj?

17
Archive - SwedGenTour / SwedGenTour 2005
« skrivet: 2005-09-08, 17:10 »
Welcome to the FGS Conference in Salt Lake City
 
In few minutes, the free exhibition at Salt Palace will open. We are just about to do the final preparations. Today, the show will go on until 4.30 am CET.  
 
We are very grateful for the answers on previous queries on the Anbytarforum. The Swedish-Americans are very impressed by the quick answers to their research queries.  
 
We hope that we will have time to publish some new queries which may arise during the session today.
 
Olof C
 
PS For Swedish-only readers:  
Alldeles strax öppnar utställning på släktforskarkonferensen i Salt Lake City. Det var kul att vi så snabbt fick svar på ett par av våra förfrågningar. Konferensen är öppen till kl 04.30 och ni är välkomna att svara på ev frågor, även om ni skriver på svenska.

18
Archive - SwedGenTour / SwedGenTour 2005
« skrivet: 2005-09-06, 03:12 »
Good news and bad news!
 
This is a summary after the first workshop-day in Salt Lake City. The good news is that we have had many visitors to the lectures as well as to the workshop. Another good news is that we have been able to solve many research problems. During the presentation of the Emibas CD, a loud “wow” was heard from the audience. At both the lectures and the workshop several '”yippies” were heard.
 
The bad news is that we have had almost no questions to publish on Anbytarforum, since all the good databases and the skilled SwedGenTour-group have managed to find the solutions. Some answers being researched for 15 years.
 
Olof C

19
Archive - SwedGenTour / SwedGenTour 2005
« skrivet: 2005-09-03, 19:46 »
Hej!
 
The SwedGenTour 2005 has started. The group of ten Swedish genealogists are sitting on an airplane just passing the Southern Greenland. We are going to visit Salt Lake City Sep 5-6, 8-10, Seattle Sept 11-12 and Vancouver Sept 14-15. We hope that we will meet many American fellow genealogists.
 
We are going to have workshops where we are going to  show all new amazing Swedish databases. We are going to try to solve as many research problems as possible.
 
The participants are the Federation of Swedish Genealogical Societies, Computer Genealogy Society of Sweden, SVAR - Swedish Archives Information and Genline North America.
 
More info about the tour could be found at http://www.dis.se/swedgentour/ .
 
Email could be sent to swedgentour@dis.se
 
We are going to announce when we are on site and have the workshops. We hope of getting help from friends in Sweden during the tour.  
 
For the SwedGenTour group
 
Olof Cronberg

20
Hej!
 
Jag har fått en förfrågan från en släktforskare  
som använder Mac OSX att det ej går att spara  
filer i PICT-format (valet Export to file),  
därför att Internet Explorer kraschar. Jag har nu  
testat i min egen Mac med likadant resultat.
 
Är det någon annan Mac-användare som har samma  
problem? Är det någon som har en lösning?
 
/Olof C

21
De la Rose / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-03-03
« skrivet: 2004-02-09, 17:25 »
Hej Gudrun!
 
Den perukmakare Pierre La Roche som blir borgare 1692, kan  
inte vara identisk med den senare Peter Larose som var gift med  
Christina Margareta Weyberg, eftersom denne rimligen Sr son till  
Leonard De la Rose i Malms, som gifte sig 1679 i Malms.
 
DSremot skulle Pierre mycket vSl kunna vara en bror till Leonard  
De la Rose i Malms, vilket ju Sr intressant med tanke pO Einar  
Bagers anteckning om tre brsder tidigare i denna diskussion.  
 
NSr det gSller namnet De la Rose, sO Sr det egentligen Leonards  
sonson borgmSstaren i Skansr Leonard De la Rose som verkar ta  
upp detta pO 1740-talet. Det spris sedan snabbt i de olika  
svenska grenarna av slSkten. Tidigare stod oftast Larose eller  
Laroche.
 
Jag stSller mig ganska tveksam till hugenott-hSrstamningen.  
SlSkten dyker upp i Malms pO 1670-talet och dO pOgick ingen  
sSrskild fsrfsljes av hugenotter.
 
/Olof C

22
Disbyt / Äldre inlägg (arkiv) till 21 april, 2007
« skrivet: 2003-10-09, 23:27 »
Hej Lennart!
 
Frågan om sökning på ett exakt årtal har varit  
uppe tidigare, och kommer att lösas på ett eller  
annat sätt framöver. Det kommer att ske nästa  
gång jag hinner justera programmet på webben,  
vilket sannolikt inte kommer att bli förrän till  
julledigheten.  
När det gäller söka på föräldrakombination, så  
kräver det en mer avancerad databasstruktur än  
vad vi har idag. DIS Norge som ju har systerbasen  
DIS-Treff, håller på att utveckla denna nya  
struktur. Det projektet tror jag dock att man får  
se på längre sikt.
 
/Olof C

23
Hej!
 
DISBYT är en medlemsservice för DIS medlemmar, som är tänkt att underlätta att knyta släktforskarkontakter mellan medlemmarna.
 
Jag tycker inte att det utesluter att andra former av register finns med i DISBYT. Jag skulle inte ha något emot att ha ett porträttregister med i DISBYT, men det bör då framgå den egentliga källan.
 
Jag har varit i kontakt med Bodil Paulsson som har meddelat att hon har lämnat över allt sitt material till SweDano Journal. Jag har därför strukit materialet ur DISBYT-basen.
 
/Olof C

24
SwedGenTour 2002 / SwedGenTour 2002
« skrivet: 2002-08-20, 12:32 »
Hej allesammans!
 
Jag hann aldrig med att skriva ett litet inlägg i samband med att vi avslutade mötet i Salt Lake City, därför att när vi egentligen hade slutat dök det naturligtvis upp ytterligare en släktforskare som ryckte mig i ärmen och ville ha hjälp.
 
Vi har nu alla kommit tillbaka till Sverige, och vi är ganska utmattade efter de sista mycket intensiva dagarna i Salt Lake City.
 
Det är trevligt med det väldigt positiva gensvaret vi har fått från våra svenskamerikanska vänner, och vi är också mycket tacksamma för alla er i Sverige som lagt ner tid och hjälpt till att svara på frågorna.
 
De närmsta dagarna kommer vi att lägga in ytterligare några förfrågningar som vi har på lager, men inte hunnit lägga in. Vi skall också summera hur resultatet på förfrågningarna utfallit.
 
Jag vill dock åter en gång tacka alla som hjälp till att visa vad svensk släktforskning går för. Tack så mycket!
 
/Olof C

25
SwedGenTour 2002 / SwedGenTour 2002
« skrivet: 2002-08-16, 04:02 »
Hej allesammans!
 
Om vi tyckte det var mycket i Kingsburg med 60 personer där, så var det sju resor värre idag. Redan halvett var hela klassrummet fullt av förväntansfulla amerikaner. Då hade datorknuttarna inte fått datorerna på plats. Man sade att min Macintosh inte skulle gå att koppla upp, men sedan kom en Mac-guru och då var det inte några problem.
 
Sedan redde det upp sig ganska bra, men vi har inte hunnit skriva in frågor i samma tempo som vi önskat, delvis beroende på inloggningsproblem.
 
Vi slutar nu för idag, och hoppas att ni har överlevt kvällen.
 
/Olof C

26
SwedGenTour 2002 / SwedGenTour 2002
« skrivet: 2002-08-15, 19:19 »
Hej allesammans
 
Då var det dags att fortsätta med det denna area var tänkt att användas för.
 
Om två timmar, dvs kl 21.00 svensk tid, börjar vi dagens övningar i Salt Lake City. Det är ca 60 föranmälda per dag alla tre dagarna. Vi räknar med att få det hett om öronen.
 
Vi är jätteglada om ni håller utkik i Anbytarforum och försöker svara på frågor som kommer in på en gång, så att vi kan lämna svar innan vi stänger för dagen, dvs tom kl 04.30 svensk tid.  
 
/Olof C

27
SwedGenTour 2002 / SwedGenTour 2002
« skrivet: 2002-08-11, 00:25 »
Trots att det är en halvtimme kvar på mötet, så håller de flesta på att riva sina utställningar. Vi har dock fortfarande besökare kvar.
 
Jag får tacka för all hjälp vi har fått under dessa tre dagar i Ontario. Många svensk-amerikaner har blivit glatt överraskade.
 
Nu gör vi en paus och vilar upp oss. Nästa session blir torsdagen den 15 augusti i Salt Lake City. Se www.dis.se/swedgentour för exakta tider.
 
Fortsätt gärna att försöka besvara frågorna.
 
Olof C

28
SwedGenTour 2002 / SwedGenTour 2002
« skrivet: 2002-08-10, 18:14 »
Hej!
 
Då är vi på plats för lördagens sejour. Idag var parkeringen nästan full, så jag trodde vi skulle få extra många besökare. Det visade sig dock att man har en karatetävling samtidigt.
 
/Olof C

29
Fahlström / Fahlström
« skrivet: 2002-08-10, 00:59 »
SGT307
 
This is a research query submitted for the SwedGenTour 2002. Anybody is welcome to contribute with additional data. If you post your comment before August 17, please also send an email with the info to swedgentour@dis.se . Write the research query number in the subject field. More info about  SwedGenTour at www.dis.se/swedgentour !
 
Researcher
Carole Watkins, 4402 Newland Heights Court, Rocklin, CA 95765, ph 916 315 3778
Carlyj@starstream.net
 
Research query
Carl Johan Fahlstrom, born Dec 28, 1838 Uppsala, Sweden, emigrated 1868.
Fathers name: Sven Magnus Fahlstrom
 
Result
Not found in emigration records.

30
Kalvsvik / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-07-17
« skrivet: 2002-08-10, 00:57 »
SGT096
 
This is a research query submitted for the SwedGenTour 2002. Anybody is welcome to contribute with additional data. If you post your comment before August 17, please also send an email with the info to swedgentour@dis.se . Write the research query number in the subject field. More info about  SwedGenTour at www.dis.se/swedgentour !
 
Researcher
Joleen Carlson
1032 Essex Parkway NW, Rochester, MN 55901, ph 507 288 9598
kc81z28@aol.com
 
Research query
Andrew John Swenson
B 29 Oct 1864 Beaken, Kronobergs län, emigrated 1855, d 20 Sept 1937 Almelund, Chisago county, Minnesota
 
Result
Found in the SAKA index: Anders Johan Swenson, born 29/10 1864 in Kalvsvik, Kronobergs län. Emigrated 1885. SAKA 0001:1 sid 66.
 
SCB records for Kronoberg is missing on that time on Genline.
 
/Olof C

31
Alunda / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-09-17
« skrivet: 2002-08-10, 00:23 »
SGT151
 
This is a research query submitted for the SwedGenTour 2002. Anybody is welcome to contribute with additional data. If you post your comment before August 17, please also send an email with the info to swedgentour@dis.se . Write the research query number in the subject field. More info about  SwedGenTour at www.dis.se/swedgentour !
 
Researcher
Pam Hundal
1366 Hudson Way, Livermore, CA 94550, ph 925 455 4743
pahjos2415@aol.com
 
Research query
Johan Blo(o)m, born in Alunda, Uppsala, emigrated 1896 from Copenhagen to Liverpool to New York.
Father Johannes Blom
Mother Anna Löf
 
Result
 
Not found in DISBYT. Can anyone find the ancestors?

32
Visnums-Kil / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-08-09
« skrivet: 2002-08-09, 22:17 »
SGT309
 
This is a research query submitted for the SwedGenTour 2002. Anybody is welcome to contribute with additional data. If you post your comment before August 17, please also send an email with the info to swedgentour@dis.se . Write the research query number in the subject field. More info about  SwedGenTour at www.dis.se/swedgentour !
 
Researcher
Robert W Sanders
5050 Alicante Way
Oceanside, CA 92056
 
Research query
Sara Stina Jansdotter, born Jan 6 1830, Kil, Värmland. Children: Anders Johan b 1854 May 3, Carl b 1857 July 7, Sara Maria b 1859 May 1, Olof Gustaf, b 1863 April 2, Anna Lovisa, b 1865 May 22, Emil b 1869 April 12.
 
Result
Anders Johan is born 1854 May 3 in Mosserud, Visnums-Kils parish, Värmland. Son of Olof Andersson and Sara Stina Jansdotter.  
 
Sara Stina is not found born in 1830. Household records are missing on Genline.
 
Can anyone add more info to the family?
 
/Olof C

33
SwedGenTour 2002 / SwedGenTour 2002
« skrivet: 2002-08-09, 18:29 »
Hej!
 
Då är vi på plats igen. Det är fredag morgon.  
 
Vi får tacka så mycket för de släktutredningar som kommit fram. Vi har kunnat glädja ett antal svenskamerikaner.
 
Nu jobbar vi vidare så får vi se vad som kommer in idag.
 
/Olof C

34
SwedGenTour 2002 / SwedGenTour 2002
« skrivet: 2002-08-09, 02:58 »
Nu stänger vi kiosken för idag. Vi fick dubbelt så mycket utrymme därför att våra grannar inte kom. Det var nog tur.
 
Det har varit lugnare här, men många släktforskare skall återkomma med uppgifter imorgon.
 
/Olof C

35
Oderljunga / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-10-18
« skrivet: 2002-08-08, 23:05 »
SGT120
 
This is a research query submitted for the SwedGenTour 2002. Anybody is welcome to contribute with additional data. If you post your comment before August 17, please also send an email with the info to swedgentour@dis.se . Write the research query number in the subject field. More info about  SwedGenTour at www.dis.se/swedgentour !
 
Researcher
Carrie Pardo
1415 131th st, Los Osos, CA 63602
 
Research query
Carolina Olsson b 6 June 1876 in Oderljunga, emigrated in apr 1902 from Malmö
Father Ola Jansson b 25 Feb 1829
Mother Johanna Larsdotter b 20 Mar 1837
 
Can anybody find additional information?
 
Result
Not found in DISBYT.

36
SwedGenTour 2002 / SwedGenTour 2002
« skrivet: 2002-08-08, 18:27 »
Hej allesammans!
 
Nu är vi på plats med all utrustning i Ontario. Internetuppkopplingen funkar. Förhoppningsvis får vi en del frågor här.
 
/Olof C

37
Gammalstorp / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-10-23
« skrivet: 2002-08-07, 07:58 »
SGT094
 
This is a research query submitted for the SwedGenTour 2002. Anybody is welcome to contribute with additional data. If you post your comment before August 17, please also send an email with the info to swedgentour@dis.se . Write the research query number in the subject field. More info about  SwedGenTour at www.dis.se/swedgentour !
 
Researcher
Nadine Kurtti
1780 N East Ave, Reedley, CA 93654, ph 559 638 1958
 
Research query
Edvard Andersson (Bergman), born 1872 Apr 27 in Gammalstorp, Blekinge, emigrated 1902 Jan 23, died 1914 March 3 in Clatskanie, Oregon. Married 1901 May 25 in Mörrum, Blekinge with Johanna Nilsson, born 1871 Sept 12 in Mörrum.  
 
Result
The family isnt found in the DISBYT database. Nadine is looking for relatives in Sweden.
 
/Olof C

38
SGT093
 
This is a research query submitted for the SwedGenTour 2002. Anybody is welcome to contribute with additional data. If you post your comment before August 17, please also send an email with the info to swedgentour@dis.se . Write the research query number in the subject field. More info about  SwedGenTour at www.dis.se/swedgentour !
 
Researcher
Delores Nelson Hull
2877 N Aspen St, Hanford, CA 932 30, ph 559 587 9303
 
Research query
Anna Persson, born 1868 Feb 23. Married John Olson in 1899 Jan 18. Brothers and sisters: Nels Person, Wil Person, Sven Person,  Elna Person Norman. Mother: Karna Swanson Nelson.
 
Result
Ellen Norman, born 1868 Feb 17 in Kristianstads län. Came to the US in 1886
Possible father: John Olson, born 1862 Jun 2 in Hanebo, Gävleborgs län. Emigrated 1866

39
SwedGenTour 2002 / SwedGenTour 2002
« skrivet: 2002-08-07, 01:07 »
Då är klockan 16.00 amerikansk västkusttid och vi är alla åtta möra efter alla frågor som vi har besvarat.  
 
Tyvärr har vi inte hunnit skriva in frågor på Anbytarforum i samma takt som vi fått in dem. Vi skall försöka göra det bättre vid nästa möte i Ontario. Fortsätt att försök svara på frågorna.
 
Now, we are closing for today!
 
/ Olof C

40
SGT069
 
This is a research query submitted for the SwedGenTour 2002. Anybody is welcome to contribute with additional data. If you post your comment before August 17, please also send an email with the info to swedgentour@dis.se . Write the research query number in the subject field. More info about  SwedGenTour at www.dis.se/swedgentour !
 
Researcher
Robert A Anderson
701 Herbert Apt 41, Reedley, CA 93654
 
Research query
John O Anderson (Hedmark? Haagmaark??) born Aug 20 1825, died Aut 28, 1905 Rice Lake, Wisconsin. He was married to Maria Louisa Jarmunsson (Germundsdotter?), who died 1875 in Sweden.
 
Result
Not found in Emibas or SAKA. Can anyone help?
 
/Olof C

41
Humla / Humla
« skrivet: 2002-08-06, 19:58 »
SGT065
 
This is a research query submitted for the SwedGenTour 2002. Anybody is welcome to contribute with additional data. If you post your comment before August 17, please also send an email with the info to swedgentour@dis.se . Write the research query number in the subject field. More info about  SwedGenTour at www.dis.se/swedgentour !
 
Researcher
Doris Warkentin, 197 S Kings Dr, Reedley, CA, ph 559-638-2383
 
 
Research query
Johan Levin Norman, born 1860 July 26 Humla (P län) according to Emibas.
Died 1942 in Kingsburg, CA
 
Has somebody more info on this man?
 
/Olof C

42
SwedGenTour 2002 / SwedGenTour 2002
« skrivet: 2002-08-06, 18:25 »
Nu är vi redo!
 
Vi är på plats i Kingsburg och uppkopplade på nätet.
 
Våra svenskamerikanska vänner har börjat lämna in sina frågor som jag efter hand kommer att knappa in på Anbytarforum.
 
/Olof C

43
SwedGenTour 2002 / SwedGenTour 2002
« skrivet: 2002-08-06, 05:00 »
Är du redo?
 
Vi har nu anlänt till Kingsburg, där vi har blivit väl emottagna i svenskamerkanska familjer. Under tisdagens möte kommer vi att få mer än 50 besökare som kommer att försöka finna sina svenska rötter.
 
För att vi skall kunna ge så bra svar som möjligt vore vi tacksamma om du bevakar Anbytarforum extra noga under tisdagskvällen och natten, och försöker att svara så snabbt som möjligt om du har något att tillföra.  
 
Svara i så fall helst på engelska. Skriv svaret i Anbytarforum, men skicka också en kopia till swedgentour@dis.se
 
Var redo - Alltid redo

44
SwedGenTour 2002 / SwedGenTour 2002
« skrivet: 2002-07-31, 18:49 »
Snart är det dags för Sveriges släktforskarförbund att ge sig ut på en amerikaturn? som vi valt att kalla SwedGenTour 2002.
 
Vi önskar att Sveriges alla släktforskare hjälper oss och våra svenskamerikanska vänner efter bästa förmåga. Här följer en del info. Mer finns på webbsidan nederst.
 
Mötestider
Först nu har våra mötestider börjat att utkristallisera sig. Nedan angivet är de svenska hålltiderna för respektive möte:
 
Besöket i Kingsburg, California kommer äga rum
- tisdagen den 6 augusti 18.00-01.00.
Konferensen i Ontario, California kommer att vara öppen
- torsdagen den 8 augusti 18.30-03.00
- fredagen den 9 augusti 18.00-03.00
- lördagen den 10 augusti 18.00-01.00.
Workshop i Salt Lake City, Utah kommer att äga rum
- torsdagen den 15 augusti 21.00-04.00
- fredagen den 16 augusti 17.00-04.00
- lördagen den 17 augusti 16.00-23.00
 
Ur vårt perspektiv är det framför allt i Kingsburg och Ontario vi behöver hjälp. När vi är i Salt Lake City, har vi ju alla mormonfiler tillgängliga, så där är behovet mindre.
 
Flödet under mötesdagarna
Tanken är att vi skall titta på släktforskarnas förfrågningar och försöka lokalisera deras anförvant. Lyckas vi med det så kommer frågan att läggas upp under rätt församling i Anbytarforum för att alla släktforskare skall kunna komma med kommentarer. Skriver du en kommentar på Anbytarforum, får bör du också skicka ett mejl till swedgentour@dis.se så att vi inte missar ditt svar.
 
Vår förhoppning är sedan att vi kan överlämna dessa ytterligare uppgifter i handen till släktforskaren som har frågat. Det är därför bra om ni hinner svara samma mötesdag som frågan ställs.
 
Hinner ni inte med att lämna något svar under mötesdagarna kan man naturligtvis lämna det senare, men då bör man skicka det direkt till släktforskaren.
 
En del frågor som vi har fått i förväg kommer vi att lägga ut på webben vid månadsskiftet som test. De får man naturligvis också svara på.
 
Epostadresser
swedgentour@dis.se är den officiella adressen under resan dit alla forskningsfynd kan skickas. Det är tillåtet att även skicka bifogade dokument.
 
swedgengroup@dis.se når de åtta deltgarna i resan.
 
 
http://www.dis.se/swedgentour är webbsidorna för projektet.

45
Hej allesammans!
 
Eftersom släktforskarförbundet och DIS har varit på tapeten, och jag sitter i styrelsen i båda organisationerna, så kan jag berätta följande: Genline har kontaktat både DIS och förbundet och önskat att få ta del av medlemsförteckningar, vilket vi i båda styrelserna sagt nej till, eftersom vi inte har våra medlemmars stöd att sprida adressuppgifter på det sättet.
 
Däremot har vi också konstaterat att vi knappast kan förhindra att Genline tar del av matriklar som är publicerade offentligt. I DIS fall rör det sig om en medlemsmatrikel från 1988 som inte innehåller några epostuppgifter. På Internet finns också många epostadresser, som man kan få tag i om man är lite finurlig. Det kan också röra sig om släktforskarförteckningar och liknande.
 
Jag håller med Håkan Skogsjö som i tidigare inlägg skrev:
Om någon plockar adresserna i Rötterkatalogen från nätet är det knappast någonting som vi kan hindra, men vi uppskattar det inte, eftersom vi vet att många som finns med i katalogen inte vill få oönskad reklam via mejl.
 
Vad gäller SPAM så är ju netiketten att man inte skall skicka reklam till personer som inte har bett om den. Om man ändå väljer att skicka reklam på det sättet, är det viktigt att man har en tydlig avsändare, att adresskälla framgår och att man kan undanbe sig reklam i fortsättningen.  
 
Vad gäller Kyrkoböckerna på Internet, så har jag testat det en del och tycker att kvaliteten på bilder är bra och ser fram emot fortsättningen. Jag hoppas att t.ex. Genline i samarbete med intresserade släktforskare kan fixa bra register till kyrkoböckerna så att man snabbare och enklare kan hitta rätt sida.
 
/Olof C

46
03 Släktnamn / Depken / Döpken
« skrivet: 2000-01-09, 10:45 »
Släkten Depken finns ju redovisad i Svenskt biografiskt lexikon, där det bl.a. finns uppgifter om den svenske anfadern Simon Depken (-1620), som skall ha varit mycket förmögen. En gren adlades Anckarström och återfinns där. Denna ätt bytte sedan namn till Löwenström av vissa förklarliga orsaker.
 
Vad gäller övriga ättlingar känner jag inte till någon bra sammanställning. Jag själv härstammar dock från lanträntmästare i Gävle Peter D (1667-1713), son av handelsmannen i Falun Christoffer D (-1682), son av handelsmannen Clas D (-1634) son av ovannämnda Simon. Om dessa kan jag lämna en del upplysningar till den som så önskar.
 
/Olof C

47
De la Rose / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-03-03
« skrivet: 2000-01-09, 10:30 »
Anders de la Rose är sannolikt son av skolemästern och fd ryttaren i Skepparslöv Lennart/Leonard la Rose (ca 1685 -1757) och hans hustru Kristina Andersdotter Bergman (1687-). (Kyrkoböcker saknas vid den tiden i Skepparslöv.) Lennart var son av den svenske anfader.
 
Vad gäller släkten härstamning är den höljd i dunkel. Att det skulle röra sig om hugenotter är ju bara en spekulation som alla franskklingande släkter som inte är valloner påstås tillhöra. Sonen Pierre hade inga problem att resa som gesell i Frankrike, Tyskland eller Danmark.  
 
Leonard gifter sig i Malmö 1679 året efter skånska kriget slutat. År 1700 beger han sig åter i fält som traktör för Kungl Majts drabanter förmodligen på freelance-basis. Jag skulle kunna tänka mig att han haft en liknande roll under skånska kriget.  
 
Intressant är också att släkten nog från början hette la Rose, men att borgmästaren Leonard lade sig till med de la Rose, vilket sedan hela släkten tog upp. De flesta äldre uppgifterna är Larose och liknande. Någon enstaka gång kan de förekomma ett de.  
 
/Olof C

48
Groth / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-04-15
« skrivet: 1999-10-31, 19:40 »
Det finns en släktutredning publicerad om släkten Groth. Jag har läst på GF i Stockholm.
 
Också Groth-ättling...
 
/Olof C

49
Sigrid Andersdotter Reuterström g 1762-03-21 i Södra bataljonsförs m gardessoldat Erik Boberg (som då var drygt 60 år), d 1764-11-29 i Maria Magdalena. Jag har också en notering av okänd härkomst att hon skulle ha en syster Kristina Hoglander i Umeå.  
 
/Olof C

50
Gedcom / Äldre inlägg (arkiv) till 1.6.2001
« skrivet: 1999-02-21, 15:19 »
DISGEN ver 7.0e följer GEDCOM ver 5.3-standarden. Nästa version av DISGEN kommer att följa 5.5. I praktiken går version 5.3 att utan problem importeras i program som använder 5.5.  
 
Vad gäller att skicka in GEDCOM-utdrag till DISBYT, så fungerar i princip alla program som finns på marknaden idag, t.ex. DISGEN, Holger, Anarkiv, MinSläkt, Andata, Reunion, Family Tree Maker, Brothers Keeper, WinFamily, PAF m fl. Se information på Internet (Jag får tyvärr inte skriva länken, men hittar du inte DISBYT på DIS hemsidor kan du kontakta mig.)
 
Visst är det så att det kan vara problem att olika uppgifter hanteras på olika sätt i olika släktprogram. Det är orimligt att tro att alla dessa varianter skall kunna lösas i ett GEDCOM-program, men lite bättre skulle det kunna bli.
 
Ett problem i sammanhanget är att vissa program till exempel anger fel teckenuppsättning i ingressen mot vad som sedan följer i filen!
 
/Olof C

51
Datautbyte / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-07-20
« skrivet: 1999-02-21, 15:06 »
För att göra det möjligt för GENE-användare att kunna skicka in utdrag till DISBYT (som förresten finns på Internet numera), har jag skrivit en rutin för att konvertera GENE-filer till GEDCOM.
Intresserade kan kontakta mig direkt.
 
/Olof C

52
Hej allesammans!
 
Jag skall försöka svara på alla frågor.
 
DIS-Norge har inget Mac-program. Däremot kan det mycket väl finnas ett norskt program på marknaden.
 
Reunion 5 finns i svensk version, så tillvida att menyer, dialogtext och text i utskrifter är översatta till svenska. Även till Reunion 6 finns svensk översättning. Språkfilen är en separat fil, som man hämtar hem från www.gensoft.se och lägger i samma bibliotek som Reunion-programmet. Manual är dock fortfarande på engelska.  
Utskrifter i textform blir rätt så lika de utskrifter som man kan få från DISGEN eller Holger, utom vissa som är lite mer amerikanskt pratiga. De grafiska utskrifter är bra, i vissa avseende bättre än både DISGEN och Holger,  och lämnar stora möjligheter till användare att påverka utseende.
 
SunriseGen har det genom åren av och till talats om nya versioner, men så vitt jag vet har ingen ny version nått marknaden.  
Tyvärr följer inte SunriseGen korrekt GEDCOM-standard. Det enda program som jag vet kan konvertera Sunrise-filer är DGBYT som finns till DISGEN för Mac. Är det någon som är kvar i gamla Sunrise och har mycket data, kan jag hjälpa till med konvertering om du kontaktar mig personligen.
 
Glädjande nog har föreningen DIS genom åren haft en trogen medlemskår. Det är väldigt få som går ur föreningen. Att det skulle finnas någon trend att Mac-användare skulle lämna föreningen har inte framkommit. Många Mac-användare har tvärt om hört av sig och tyckt att Reunion-lösningen är positiv. Det är ju också så att många har glädje av t.ex. DISBYT på Internet och supporten via DIS-faddrar mm.  
 
För många andra program är SoftWindows en för långsam lösning, men DISGEN för Windows är ett program som är bra programmerat, så det går bra att köra i de modernare Macarna. Det blir kanske inte Pentium 400 MHz-fart, men det blir i alla fall 486-fart vilket är tillräckligt för de allra flesta släktforskarna.
 
Att göra ett släktprogram för Mac som ett examensjobb är en god tanke. Jag tror dock att arbetsinsatsen blir större än vad som kan vara rimligt i ett sådant läge. Dessutom måste programmet också underhållas långsiktigt.
 
Vi i föreningen DIS skulle bli jätteglada om någon Mac-medlem ville engagera sig och t.ex. skriva en regelbunden återkommande Mac-spalt i vår medlemstidning DISKULOGEN. Jag tror att många skulle uppskatta det.
 
DISKULOGEN finns redan idag att läsa på DIS hemsidor på nätet och andelen medlemmar som anmält epost-adresser är en växande skara. Jag tror dock att vi måste ha kvar medlemtidningen även framöver. Jag tror dock att man skulle kunna göra en förskjutning, så att tidningen kanske innehöll lite kortare artiklar, där större artiklar fanns att hämta från nätet. Vad gäller utländska medlemmar funderar vi på att skriva ett nyhetsbrev på engelska.
 
Olof Cronberg

53
Som styrelseledamot i DIS och Mac-användare så kan jag bara beklaga att vi inte har lyckats åstadkomma en fortsättning på det fantastiska arbete som Arne Wallgren genom 15 år lagt ner på DISGEN för Macintosh.  
 
Inom föreningen DIS har all programframställning hittills skett på ideell väg. DISGEN har under snart 20 år varit det ledande släktprogrammet först på ABC-datorerna, sedan på DOS-maskiner och Macintosh, och nu på Windows-datorer.  
 
Vi har under flera år försökt få tillstånd en nyutveckling av DISGEN för Macintosh, men de programmeringskunniga medlemmar som gett sig ikast med uppgiften har av olika skäl funnit den övermäktig.  
 
Jag vet och har genom åren också sett många profesionella programmerare försöka utveckla nya släktprogram, som inte blivit något av. Jag tror att det beror på att man vid en första anblick tycker att ett släktprogram är en skäligen enkel applikation i en databashanterare. Problemet är att ett släktprogram är betydligt mer komplext än vad man tror i början. Vår systerförening i Finland gjorde också i början på 90-talet en satsning på att köpa programmeringstjänst för att få ett släktprogram, vilket tyvärr misslyckades. Inom styrelsen har vi bedömt det alltför riskfyllt att köpa en sådan tjänst. Dessutom har vi valt att fortsätta hålla vår verksamhet på en ideell nivå.
 
Eftersom DISGEN för Macintosh inte längre vidareutvecklas, så har vi valt att låta våra Mac-användare få möjlighet att välja andra lösningar. Som framgår av erbjudandet kan få köpa Reunion till reducerat pris, eller få en uppgradering till DISGEN för Windows för självkostnadspris. En annan lösning är faktiskt även om det för mig som Mac-användare bär emot, att skaffa sig VirtualPC eller SoftWindows som ju kostar ca 2000 kr, och köra vidare i sin Macintosh.
 
Precis som jag skriver i min jämförelse mellan DISGEN och Reunion så är Reunion ett amerikanskt program, där menyer, dialoger och utskrifter är översatta till svenska. Det innebär just att det kan kännas lite för amerikaniserat. Jag vill dock hålla med Kerstin Farm om att de grafiska tavlorna som man kan skapa är mycket trevliga.
 
Jag förstår att ni känner er besvikna, men detta är den rimligaste lösningen i dagsläget.
 
Skulle det vara någon som läser detta som tycker att det kliar i fingrarna och skulle vilja försöka utveckla en ny DISGEN för Macintosh, får du gärna ta kontakt med mig eller ordföranden i DIS, Sture Bjelkåker.
 
/Olof C

54
Disbyt på Internet / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-04-05
« skrivet: 1999-01-17, 22:15 »
Svar på frågor om DISBYT:
1. Varje gång du skickar in ett DISBYT-utdrag raderas det gamla materialet och ersätts av det nya.  
2. För vissa personer (inte forskare) i DISBYT-basen kan man få upp samtliga personuppgifter för den personen, vilket gör det lättare att avgöra om det är en intressant person för dig.
3. För den normale DIS-medlemmen får man bara upp uppgift om vilken forskare som lämnat uppgiften, och får sedan kontakta honom eller henne per epost eller surfa till aktuella hemsidor.
4. De DIS-medlemmar som skickat in DISBYT-utdrag med släktskapslänkar kommer inom en snar framtid få spännande förmåner. Den som väntar på något gott...
/Olof C

55
Disbyt på Internet / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-04-05
« skrivet: 1999-01-14, 00:30 »
DISBYT är till för att se om andra släktforskar forskar på samma släkter och orter som du. Genom att skicka in uppgifter, kan man få dem jämförda mot DISBYT-databasen. Som en spin-off-effekt har möjligheten funnits att söka i DISBYT via våra BBS:er och nu via Internet.
 
Vi har i föreningen för Datorhjälp i Släktforskningen (DIS) valt att hela tiden se DISBYT som en medlemsförmån, eftersom det ändå är förenat med vissa kostnader. Vi försöker också upprätthålla en god kvalitet på adressregistret i DISBYT genom att samköra det mot vårt medlemsregister.  
 
För medlemsavgiften i DIS om 100 kr, får du medlemstidningen Diskulogen, möjlighet att deltaga i DIS möten runt om i landet, att få hjälp från våra DIS-faddrar mm. Glädjande nog tycker 8000 medlemmar att det är värt avgiften.
Jag tycker nog att det är bra att du kan söka i DISBYT som gäst, för att se om det över huvud taget finns några uppgifter. Om du letar efter ovanliga namn kan ju också en ortsuppgift vara intressant att följa upp.  
 
Jag vill också berätta att vi som jobbar med DISBYT och andra projekt i DIS, gör det helt ideelt och utan ersättning. Är det så att du vill göra en insats för DIS så är du välkommen som medlem.
 
/Olof C

56
Disbyt på Internet / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-04-05
« skrivet: 1999-01-08, 00:22 »
Föreningen DIS är mycket mer än bara DISBYT.  
 
Vi har DIS-faddrar som kan hjälpa till att svara på frågor kring datorhjälp i släktforskning.  
Du får även medlemstidningen Diskulogen.  
 
Du får också möjlighet att skicka in utdrag till DISBYT, där alla de uppgifter som du skickar in jämförs med DISBYT-basen. Dessutom är hålls DISBYT-basen adressregister uppdaterat via DIS medlemsregister så adresserna är alltid aktuella.
 
Du kan även köpa DISGEN som är ett mycket användbart program för att registrera släkten.
 
Välkommen som medlem i föreningen DIS!
 
/Olof C

57
Disbyt på Internet / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-04-05
« skrivet: 1999-01-07, 00:03 »
Föreningen DIS har nöjet att meddela att DISBYT finns på Internet.
 
Alla kan prova att söka i DISBYT.  För att söka som gäst skriver man guest både som användarnamn och lösenord.
 
http://www.abc.se/~disbyt/
 
DISBYT-basen är uppbyggd av uppgifter från 1100 släktforskare. Så som den presenteras på Internet består den av 1,2 miljoner poster, vilka torde motsvara ca 1,5 miljoner personer, då en post kan avse flera personer.  
 
DIS-medlemmar får vid sökning reda på vem som lämnat uppgifterna. Ofta finns epost-adress angiven, ibland också länk till privata webb-sidor.
 
Om du skickar in ett DISBYT-utdrag, kommer du dels få gjort ett sökning för alla dina uppgifter du sänder in, dels kommer du få möjlighet att klättra vidare i släktträden om du finner något intressant.
 
Mer info finns på webb-sidorna på adressen  
http://www.abc.se/~disbyt/
 
Prova på!
 
Olof Cronberg

58
Övriga hemsidor, databaser och program / Gendex
« skrivet: 1999-01-06, 23:34 »
Sedan den 14 december finns DISBYT på Internet på adress http://www.abc.se/~disbyt/ . DISBYT på Internet innehåller uppgifter om 1,5 miljoner svenskar. Alla kan provsöka i DISBYT på Internet. För dem som är medlemmar i DIS, får man veta vem som är uppgiftslämnare, ofta epost-adress och ibland länk till webb-sidor om släkten.  
Om du har skickat in utdrag till DISBYT, får du  också kan du klättra vidare i släktträdet när du finner något intressant.
Tycker du GENDEX verkar intressant skall du absolut testa DISBYT på Internet.
/Olof C

Sidor: [1]