ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Anna af Klinteberg

Sidor: [1]
1
Grönquist / SV: Grönquist
« skrivet: 2023-03-25, 13:12 »
Hej Erik!


Det är första gången på många år jag är på A-forums sidor igen. Och vilken tur jag har! Tack för ditt svar.
Vad roligt att du har samma ana: Jöns Grönquist som min man.
Hans Ana är näst sista sonen: Johan(nes)/ Jonte, som är fm mf till min man.
Om din ana: Lars Christian har jag inget i familjeträdet. Kan vi byta uppgifter? Jag skickar gärna vår del (det vi känner till).
Har du något om faderns, Jöns verksamhet på Örebros slott?
Har du ytterligare anor av honom eller av hustrun: Catharina Magnidotter Holmberg? Jag hittade inga föräldrar.:(
MVH
Anna


2
Människor / Nelly Pernilla Johansson f. Bengtsdotter
« skrivet: 2018-10-29, 21:50 »
För ett tag sedan köpte jag en fin, unik, bildram i form av en kakel-ugns kakel. I ramen fanns även bilden av en åldrig kvinna. På bildens baksida följde en del maskinskriven information.
Bilfogar foton av både kvinnan och baksidan. Om det är någon som har henne i släkten, postar jag fotot gärna.


3
Mollerus / Koppling Mollerus-Lang
« skrivet: 2018-01-14, 17:14 »
Hej! 


2015 skrev jag nedan citerade inlägg hos släkten Lang. Då jag inte har fått något svar där, försöker jag nu här då även 2 personer med namnet Mollerus/Möller är inbegripna.
[/size]Jag har länge sökt efter rötter/släktskap av biskopen i Linköping, Jakob Lang (f. 1648, d. 1716). Det är känt att hans far med samma namn var handelsman, rådman och tullnär (i Umeå?), och farfadern lär ha härstammat från Ungern. Om hans mamma hittade jag bara namnet: Kerstin Henriksdotter.  [/size] Det finns två saker jag undrar över: 1, Jakob Lang sägs ha studerat i Åbo, Oxford och Uppsala, här t.o.m. vid två tillfällen. Vet någon hur jag kan hitta mer om honom, framför allt hans anor?  2, Hans dotter: Christina Margareta Lang, adlad Lagercreutz (f. 1685, d. 1759) var gift med lundaprofessorn från Dorpat: Arvid Mollerus (Möller, f. 1674, d.1758). Lars Sjöqvist här på forumet har efterlyst 09 april 2000 en möjlig syster till honom Judit Lang som var dessutom gift med en annan Mollerus: Johan Mollerus) Finns det en koppling mellan dessa två makar Lang - Mollerus, eller är det en ren tillfällighet?  hälsningar Anna

4
Hej Bo!


Hur skall jag kunna tacka dig tillräckligt?!?! Tusen-tusen tack!


Anna

5
Tack Ebba,


du ser, jag kan inte släppa taget på Falk/Falckarna, det retar mig så mycket att ha stött mot en vägg med "min" Anders Falck, som tycks varit en ganska betydelsefull och framgångsrik person, men som dykt upp från ingenstans, utan bakgrund, förflutet, föräldrar eller annan släkt. Med utgång från våra inlägg från förra året försöker jag nu hitta möjliga släkt-personer. Som första steg har jag tagit varenda guldsmed Falk/Falck om det kan skönjas något mönster.
Låt mig sammanfatta: "Din" Gudmund är en mycket bra kandidat, då det fanns en gesäll Anders Falk i Eksjö (även om han nämns som dv vid Rachel Falks barn i andra giftet). Men just denna son kom att vara själv gesäll hos Anders Falk i Jönköping.  Dessutom namnet Rachel, som en av Anders Falcks döttrar också fick.  Det vore för mycket av tillfällig sammanträffande - tycker jag. Men Gudmunds bakgrund är lika okänd, om jag förstod rätt, som Anders, förutom att hans patronymikon är Andersson...
Min Anders är förmodligen son till en Daniel, som, enl. en bördbrevs-excerpt från Jönköping, dog 1717. Men det finns inga källor angivna i de här utdragen, så Daniel kan vara en annan guldsmed  (t.ex. han i Malmö, som flyttade och försvann i Stockholm).  Daniel och Gudmund kunde ha varit bröder med en gemensam Anders far, årtalen tillåter det även om detta är bara en vag hypotes. Och jag har en kandidat till denna Anders far också. Den äldsta Falck-guldsmeden enl. SvensktSilversmide är en Jakob, som finns med i nämnda bok med både k och ck (intressant, eller hur?), han var verksam i Stockholm, där han "fick öppet brev att få bruka sitt yrke" 1623. Denna mening har jag läst tidigare om invandrade yrkesmän, bara jag inte vet var och vad den betydde vid denna tid.
Allt detta kan vara helt fel, det får framtiden utvisa.  Jag skall börja med att studera vartenda dokument för att hitta ledtrådar och sammankopplande personer men jag har mycket problem med att tyda 16-1700-tals texter. Jag er obeskrivligt tacksam för din avskrivning som jag inte kunde komplettera, tyvärr. Hoppas med dig i din sista mening.  ;)
Bästa hälsn.
Anna

6
Övriga källor / SV: permebrev
« skrivet: 2017-01-13, 22:19 »

Bo Persson,


bra att du skrev ordet med ä - annars hade jag sökt förgäves...
Och tack för länken, jag kommer att använda den flitigt i fortsättningen.
Fast detta med ändrad stavning kan ställa till det för mig, jag är inte född här i landet, vissa saker har jag inte i blodet. Men varje dag lär jag mig något (inbillar jag mig), och här på A-forum har jag fått oerhört mycket generös hjälp.  :)
med vänliga hälsningar
Anna



7
Övriga källor / SV: permebrev
« skrivet: 2017-01-13, 15:00 »
Tack, Bo.


Får jag ställa en följdfråga?


Är permebrev "bara" en fråga om material (djurskinn), eller hade det en sekundär betydelse (t.ex. viktiga dokument som skulle arkiveras, osv)?


med vänliga hälsningar
Anna

8
Övriga källor / SV: permebrev
« skrivet: 2017-01-13, 09:41 »
Leif Lundkvist!
Tack för att du tog dig tid att svara. Fast, då kunde du lika gärna ha gett svar på min fråga, eller åtminstone bifogat länken.
Jag har googlat, jag har sökt i lexikon, försökt hitta synonymer på nätet, men fått bara träff med permebrev som dåtida dokument.
Jag tycker att det är nedlåtande och nedvärderande att ge ett sådant svar när man på detta forum ber om hjälp.
med vänliga hälsningar
Anna

9
Övriga källor / permebrev
« skrivet: 2017-01-12, 21:35 »
Hej!


Vad betyder permebrev?
tack för svar
[/size]
[/size][size=78%]MVH[/size]
[/size][size=78%]Anna [/size]

10
Hej!
[/size]Jag skulle behöva hjälp att tolka hela texten till denna vigselnotis mellan guldsmeden Daniel Månsson Ekman och Rachel Nielsd. Ring. Jag förstår att det handlar om så mycket mer än vigseln...Enstaka ord kan jag tyda, att samma dag föddes en son t.ex. men i det stora hela är det svårläst för mig.
[/size]Så, om en vänlig själ kunde hjälpa mig vore jag oerhört tacksam.
[/size]MVH
[/size]Anna
[/size]

11
Silver- / SV: Silversmeder
« skrivet: 2017-01-07, 22:21 »
Hej!


I Svenskt Silversmide står det om Jacob Falk att han "... erhöll 14.10.1623 öppet brev att fritt få bruka sitt yrke." (sid 68)
[/size]
Jag har läst någonstans att detta (öppet brev) fick invandrade, ännu hellre inkallade utländska yrkesmän.


Kan någon bekräfta/förklara/utveckla detta för mig? Ev. rekommendera facklitertur/studie/artikel i temat?

hälsn.

Anna




12
Schaej / SV: Schaej
« skrivet: 2016-11-18, 19:47 »
Tack LarsO och Niklas.


Detta med Theodor ante jag mig, men det är skönt med källor. Jag skall kolla med Karlshamns rådhusrätt, kanske hittar jag ytterligare intressanta uppgifter. Blev Theodor gift?


Jag håller med dig, LarsO, och väntar på en grundlig utredning av släkten,om någon sätter alla uppgifter i inläggen i en tabell, kanske ljusnar det något (eller tvärt om!) :)
hälsningar

Anna
P.s. just när jag försökte posta detta kom det nya inlägget. Helt fantastiskt! nu har jag att göra ett tag :)

13
Schaej / SV: Schaej
« skrivet: 2016-11-17, 13:09 »
Osannolikt att 14-årige Theodor (f. omkr 1718) var son av rådmannen Peter (Pettersson) Schaeij (1658-1737), eftersom dennes fru Elisabeth Bromé (1661-1726) var ca. 57 år vid Theodors födelse.
Fadern är mer sannolikt Peter Schaeij (3:e generationens Peter), köpman i Karlshamn?

14
Schaej / SV: Schaej
« skrivet: 2016-11-17, 12:53 »

"Theodor Schaeij, filius Petri Schaeij junioris Carlhamniensis qvatqvordecim [!] annorum"
inskriven 29/10 1732 i Lunds universitet.


(Peter Schaeij jr. i Karlshamns son Theodor, 14 år)

Hittat i  Lunds universitetsmatrikel 1732-1830 av Barbro Edlund.


Ny son till Peter Pettersson Schaeij?

15
Schaej / SV: Schaej
« skrivet: 2016-11-17, 12:30 »
Hej alla Schaeij-forskare och/eller -ättlingar!


Vi har Barbara Schaeij (1657-1734) bland anorna, så jag plogade igenom allt jag kunde hitta, med A-forum som utgångspunkt.
Det skulle jag inte göra! nu är jag mer förvirrad än innan. Det finns frågor från andra froskare som är mycket intressanta, relevanta, men som jag inte ser någon har besvarat:
1, Var Peter Schaeij (1613-1673), rådman i Arboga, faktor i Jädersbruk gift 2 gånger? (en son: Wilhelm var född i "fel tid" eller av "fel hustru") >>
2, var mödrarna av hans barn: Margareta Heidrath och Eva Kruusbart systrar? (eftersom fäderna som anges för de två verkar vara samma person: faktor i Jäders bruk Hans, som kallade sig både Kruusbart och Heidrath) >>
3, Var Margareta och Eva kanske en och samma person? (se punkter 1 och 2). det skulle lösa punkt 1


Är det någon som får ovan frågor att gå ihop och som har dessa namn och relationer utredda?
hälsningar
Anna

16
Braun / SV: Ulrika Christina Braun
« skrivet: 2016-11-15, 23:19 »
tack, LarsOlof, jag borde ha hittat det...blackout?!
 ;)

17
Braun / Ulrika Christina Braun
« skrivet: 2016-11-15, 18:08 »
Jag söker familjen (föräldrar, syskon, osv.) till Ulrika Christina Braun, d. 1789, gift med 1:e amiralitetsmedicus i Karlskrona, Arvid Faxe, 1733-1793.
Har någon mera information om henne?

18
Tack-tack. Jag pusslar in henne i systemet, så får vi se om det ger något!
 :)
Bästa hälsningar,
Anna

19
Tack Markus!


Jag ser inga dirketa öppningar, men kommer att rita upp någon slags matrix med alla namn och datum, det kanske visar ändå på någon sammanhang (med övriga Schougårdar)..
Med vänliga hälsningar,
Anna

20
Falck / Falk / SV: Falck / Falk
« skrivet: 2016-11-10, 15:32 »
Hej Markus!


Pastor Psilander var nog en barmhärtig själ, och jag hoppas, att många uppmärksammade och följde hans uppmaning.
Jag undrar hur det gick (och om den gode v. pastorn delade med sig av sina resurser), kan man ta reda på sådant?
MVH
Anna

21
Falck / Falk / SV: Adam Abraham Falk
« skrivet: 2016-11-10, 15:24 »
Tusen tack LarsOlof, det var som jag mistänkte... och tack för källangivelsen, den kan ge några nya ledtrådar.
MVH
Anna

22
Hej, på samma ställe (Blekinge Nation i Lund) finns följande också:
523. George Wagener, son af handlanden Johan W. (f 1763) och Barbara Stina Schougård
(t 1754); f. i Carlshamn 10 dec. 1726; hejderidare.Vem var hon dotter till?
MVH Anna

23
I  Blekingska Nationen 1697—1900 - Biografika och geneologiska anteckningar jämte historik av Carl Sjöström hittatde jag följande: "Johan Georg Coccius, ... f. i Christianstad okt. 1700; prestvigd 18 dec. 1736; kastell- predikant i Carlshamn; f der 7 maj 1775. Gift 1) i Hellarvd 1726 med Elisabeth Catharina Kock ; 2) i Carlshamn 1741 med Benedikta Maria Schougård (f. 1705 f 1773), som var dotter af prestenkan »i danska Norge» Inaar Kock , hvilken a fl ed i Christianstad 1742." Jag undrar om någon vet lite mer om Benedikta Maria Schougård. Vem var fadern?
MVH Anna

24
Falck / Falk / Adam Abraham Falk
« skrivet: 2016-11-09, 17:06 »
I Lunds Universitetsmatrikel 1732-1830 av Barbro Edlund, på sida 151 står (inskr. dt 1787, 24/9)
"Adam Abraham Falk, annum agens XVII, patre rei metallicae praefecto Haraldus J. Falk, annum agens decimum octavum, patre pastore Abrahamo Falk in Sanseryd, jam mortuo"


Detta är intressant, han kan ju inte ha två fäder... menar han fosterfar med Haraldus J? Och är Haraldus J. samma person som Gustav Abraham?


Kan någon med bättre kunskaper i latin reda ut vem som menas med hans far: [/size]Haraldus J.[/size] Falk (andra källor anger Adam Abraham, som [/size]Gustav Abrahams[/size] son, och han var mycket riktigt bergsfogde i Tabergs bergslag), eller Abraham Falk (som var kyrkoherde i Sandseryd och död sedan 1876)?
[/size]
Tackar i förhand.
Anna

25
01) Latinska ord A - V / SV: bibliopega
« skrivet: 2016-10-31, 22:44 »
Tack!

26
01) Latinska ord A - V / bibliopega
« skrivet: 2016-10-31, 18:35 »
Hej, [/size]Vet någon, vad bibliopega är för yrke?I Lunds universitetsmatrikel hittar jag"patre bibliopega Hels[ingburgensi]"  (1771)Jag förstår att det är latin och att fadern till studenten hade med böcker att göra i Helsinborg.Kunde han varit boktryckare eller bokhandlare? Jag kommer inte vidare med olika översättningsprogram på nätet. Tacksam för tips.MvhAnna

27
Yrken B / bibliopega (latin)
« skrivet: 2016-10-31, 18:09 »
Hej,
Vet någon, vad bibliopega är för yrke?
I Lunds universitetsmatrikel hittar jag
"patre bibliopega Hels[ingburgensi]"  (1771)
Jag förstår att fadern till studenten hade med böcker att göra i Helsinborg.
Kunde han varit boktryckare? Någon som kan latin???
Mvh
Anna

29
01) Sjukdomar och dödsorsaker A - Ö / SV: bröst... sjuka?
« skrivet: 2016-10-06, 00:56 »
Tack Maud! (då var det ingen Bröstdagsjuka (som jag tydde) :)
God natt!

30
01) Sjukdomar och dödsorsaker A - Ö / bröst... sjuka?
« skrivet: 2016-10-06, 00:18 »
Moheda CI:4 (1793-1861) Bild 234 / sid 453 (AID: v30390.b234.s453, NAD: SE/VALA/00251)
Carl Hinfrich Humble dog den 17 Juli 1833.
Kan någon hjälpa mig med dödsorsaken? Jag läser Bröst...sjuka
tack på förhand
Anna

31
Moheda CI:4 (1793-1861) Bild 234 / sid 453 (AID: v30390.b234.s453, NAD: SE/VALA/00251)
Carl Hinfrich Humble dog den 17 Juli 1833.
Kan någon hjälpa mig med dödsorsaken? Jag läser Bröst...sjuka
tack på förhand
Anna

32
Okänd församling i Stockholm / SV: Axel Christian Grönqvist
« skrivet: 2016-05-12, 23:25 »
Hej Christina!


Inte heller jag hittade honom i Poliskamrarna. Och här försvinner spåren igen...om han tog ett nytt namn då är chanserna mycket små att hitta honom. :(
(Hur hittade du Axel Adrian?)

33
Okänd församling i Stockholm / SV: Axel Christian Grönqvist
« skrivet: 2016-05-03, 19:04 »
Hej Christina!


han blev frigiven 1876-08-14... där finns ett litet glapp till 1878. Kan du hjälpa mig med länkarna så ser jag igenom mellantiden.


Kunde han inte ta vägen genom Danmark? Fanns det möjlighet att resa under alias?


En gång tidigare hittade jag i  FamilySearch en Axel ADRIAN Grönquist. född 1840, som dog 1885-08-03 i St. Catharina li, St. Petersburg, St. Petersburg, St. Petersburg, Russia ?=??(Russia deaths and burials, 1815-1917; indexing Project (Batch) No 06552-6
System Origin: Russia-EASy
GS Filmn no: 1897692
Reference ID: p280-115
Detta var det närmaste jag hittade när jag sökte Axel Christian Grönqvist utomlands.
hälsn.
Anna

34
Okänd församling i Stockholm / SV: Axel Christian Grönqvist
« skrivet: 2016-05-03, 01:33 »
Jag håller med: mycket intressant. Helsingborgs stadshäkte var lätt att läsa, men Malmö länsfängelse inte. Däremot finns hans namnteckning bevarad där :) Jag undrar om man gjorde fotografier om de straffade? Det vore en riktig fynd! Vi har inte en enda av någon i den generationen av Grönqvist familjen.


Det vore intressant att hitta vart han tog vägen efter straffarbetet. Har du en tips hur man hittar något om det också?



Med hjälp av länken till de digitaliserade dagstidningar har jag redan hittat en stämning mot Axel Christians farbror Anders Grönqvist.
 http://magasin.kb.se/searchinterface/page.jsp?id=kb:234527&recordNumber=4&totalRecordNumber=232
Han blev stämd av en  krögare som ville överta den fastighet som A.G. köpte på exekutiv auktion... Ärendet blev uppskjutet, jag hoppas att hitta det senare.  Det blir mycket läsande!!! :)


god natt!
Anna

35
Okänd församling i Stockholm / SV: Axel Christian Grönqvist
« skrivet: 2016-05-02, 18:44 »
OOOh, vilken bit på väg, Christina!!!
Detta var klart oväntat och ger lite nya perspektiv till förståelsen av händelserna i familjen.
Får jag fråga dig, hur du hittade dessa fynd? (Jag vill så gärna lära mig tillväga gång sätten)
hälsningar och tusen tack,
Anna

36
Okänd församling i Stockholm / SV: Axel Christian Grönqvist
« skrivet: 2016-05-02, 10:28 »

Tack för svaren Åke och Christina.
Mycket riktigt, han är inte med i moderns bouppteckning, inga av hennes barn överlevde henne (Hon hann fylla 79 år). Förutom de tre barn som dog före 3-års ålder dog en flicka vid 17 år (i "okänd" dödsorsak), två gifta döttrar i unga år (27- sannolikt i barnsäng, och 37 i lungsot).
Det är den enda sonen, vars öde är okänd, som jag försöker hitta spår efter.
Tack för tipsen Åke. Jag skall försöka med mantalsregistren. Ger det inget, så kommer bouppteckningar och fattigbevis… Fast det blir ett långt arbete när man inte vet var och när …
hälsn,
Anna






37
Okänd församling i Stockholm / Axel Christian Grönqvist
« skrivet: 2016-05-02, 00:41 »
Hej!


[/size]Han var min mans fm morbror som verkar ha försvunnit vid 26 års ålder.[/size] Axel Christian Grönqvist, född 1840-05-29 i Tösse (Bjäkebol), Dalsland, tar ut flyttintyg 1866-10-20 till Stockholm, se AD Ånimskog AI:22 (1866-1870) b 435/ s 425 (utflytt.nr. 16). Där tappade jag spåret. Han är inte med i 1880 års folkbokföring. Vad finns det för möjligheter att hitta honom (i Stockholm eller?) om man inte har en aning om vart och varför han ville? Hoppas på några tips, helst ett spår! Anna

38
Tack LarsOlof.


Då har vi en tidsindikation. Frågan är bara, vad kan uniformen vara för en?
Men ett steg framåt är vi, definitivt. :)
glada förstamaj hälsningar,
Anna

39
Bilden är bland min mans familjefoton. Tyvärr, som så ofta, utan namn.
För att kunna identifiera honom, skulle vi behöva veta när foton är tagen ungefär, och vilken sort av unikorm den kan vara.
Kan någon hjälpa mig?

40
Ja, du kan ha rätt, Paul.
Fast detta med att dölja sin nya gård kunde ha skett, om det är november 1715 stämningen inlämnats. Han flyttade in redan oktober 1714 till Lafröd.  Men fru hoff cantzlerinnan högwälborna Anna Sophia Lindenow [/size] [/size]hade säkert sina medel att hitta den förlöpta drängen!
Det kanske mycket väl kunde varit så att han hade leverans- och dagsverksplikter som han ville slippa samtidigt som han ville/kunde stämja en ny, kanske bättre arrende kopplad med skogvakteri (och nya friår?).
Frågan återstår dock: skulle han inte ha benämnts som arrendator eller brukare i stället för dräng (både i flyttattesten och i stämningen)?  Anser du att dräng i det här fallet avsåg ung ogift man istället för tjänstehjon?

Om vi ändå kunde hitta några dåtida dokument!

41
Skogvaktare / SV: Hejderidare
« skrivet: 2016-04-18, 18:53 »
Tack Olle Elm!


Jag kollar. Och vilka värdefulla resurser finns tillgängliga bland de inscannade böckerna! Det blir en hel del kvällstudier! :)


hälsningar
Anna

42
Efter din fynd var flyttintyget min första tanke också... :)
Men hur sannolikt är det att en dräng sysslar med urkundsförfalskning? Behövde man inte lite latinkunskaper och en ganska bra handstil? - för att bara ta de praktiska hindren...och inget av lagens långa arm.

Det som slog mig var varför hade han så brått om? Han flyttade 7:e oktober. Varför kunde han inte vänta till det årliga flytt-tiden, bara drygt 3 veckor senare?

Var han inte en "vanlig" dräng som kunde flytta årligen bara han väntade ut den vanliga flytt-tiden? Om han städjat ett hemman under Borgeby, skulle han inte hetat annat än dräng då (brukare t.ex.)? Kunde han haft en längre tjänste-period än den valiga 1-års tiden?
Var han rädd att någon annan skulle städja Lavröd före honom?

Kontraktet med Anna Sophia Lindenow, om det finns något sådant, kunde kanske ge svar på dessa frågor.

Eller kontakten mellan Junghans eller hans hustru och Sven Pålsson….om han var ett fosterbarn.  Det skulle förklara hans eventuella goda handstil och latin-kunskaper plus att han var mån om sina barns utbildning. (Två av sönerna kom in tidigt till Lund för att studera - bodde de måhända hos Hans Larsson i Lund? – sonen Paul, 1735, som 12-åring?

Lavröd hörde till Trolleholms ägor om jag minns rätt. Var kan man hitta ev. räkenskapshandligar för deras hejderidare/arrendatorer – om de nu finns bevarade någonstans?

Vad tycker du?
Hälsn.
Anna

43
Tack Marcus och Paul!   Uppgifterna  hos Samzelius om Sven Pålsson är de få som är kända, förmodligen från Bosarps dödsbok. Den sista meningen är intressant: hette alla hans barn Klintberg? eller är detta ett fel likt det som påstår att "...hans barn... (sedermera ätten af Klintberg)". 
Släkten af Klintberg är ättlingar till Sven Pålssons son Jakob, medan Jakobs äldre bror Pauls ättlingar heter sedermera af Klinteberg. Alltså: Sven Pålsson är anfader till både släkten af Klintberg och släkten af Klinteberg. Ett mål med min släktforskning är just att hitta uppgifter om de övriga barnen av Sven Pålsson.

 Paul, jag fick ståpäls av ditt senaste fynd. Nu känns det extra förargligtt att inte ha tillgång till AD, när det finns så många spår att följa!   Vad är det vi vet om Sven Pålsson?
 Sven kanske varit dräng hos  Lars Hansson i Vismarlöv (några år mellan 1700 och 1710 + 1711) Kristensa var piga på samma gård (hos styvfarfadern?) 1709. Kunde bekantskapet härledas därifrån?
 Sven hade bevisligen kontrakt med Borgeby gård före 1714-10-10 då han flyttar (avviker?) från Löddeköpinge  till Lavröd, Bosarp sn. Kanske var Lavröd öde och han tog tillfället i akt att kunna bilda familj...

Har jag glömt något viktigt?

 Bara i dubbelparentes: Vi får kanske snart någon indikation om riktigheten av familjeskrönan att Sven var vägvisare i Bosarps skogar åt Magnus Stenbocks här 1710 på väg mot Helsingborg, där svenskarna besegrade danskarna i ett fältslag. Enl. familjetraditionen skulle han "för detta fått en dusör som kom väl till pass när han senare bildade familj" (Bengt af Klintberg: Hyllan), (eller när han köpte häst för att kunna bli hejderidare  eller när han lät sina söner studera många år senare?) Sorry: jag bara fantiserar ;)  God natt! Anna

44
Hej Paul!


Dina fynd är mycket tilltalande  :) .  Jag vill gärna tro att du har hittat den rätta platsen och tiden där Christensa i fråga och "min" Sven träffades.


Kvällen tänkte jag tillbringa med koll i AD men jag har maximal otur. Jag ville uppgradera min AD-abonnemang till en komplettare version och för att kunna installera denna, avinstallerade jag den gamla. Men den nya vill inte tillåta att köras av mig och nu har jag varken den gamla eller den nya databasen att tillgå... :-[  Jag måste få professionel hjälp som AD inte verkar ha koll på >:(
ledsen, men jag måste ha tålamod...
hälsningar
Anna

45
Skogvaktare / SV: Hejderidare
« skrivet: 2016-04-15, 23:08 »
Sven Paulsson (Påhlsson), f. omkr 1688 (på okänd ort), hejderiddare i Skåne, boende (arrende?) på Lavröd i Bosarp sn, fr. omkr 1715 till sin död 1743.]

Jag har strandat här, kan inte spåra honom bakåt i tiden (födelse, föräldrar, osv).

Jag förstår att om han var anställd av kronan (staten), så finns en möjlighet att han kan återfinnas i Hugo Samzelius biografiska verk Jägeristaten. (Och då finns kanske lite fler uppgifter där om honom) Problemet är, att nämnda verk går inte att fjärrlånas enl. Biblon i Stenungsund.[/size][/font]

Om det finns någon som har tillgång till detta verk, vore jag tacksam för en koll.
hälsn.
Anna

46
Hej Paul!

Med årtalet 1695 för bröllopet förstår jag att Anna Catharina Christensdotter kommer in i bilden 8 år för sent för att vara mamma till Christensa (f. 1686-87).... om det inte förhåller sig så att mamman var gift en gång tidigre, före giftemålet med ladufogden Bengt Andersson, med en annan Bengt... Lite långsökt kanske, men kombinationen Christensdotter <> Christensa är svårt att släppa.

Skall börja söka på AD snart när jag får lite mer tid... :)
Hälsningar
Anna

47
Ditt lilla fall Paul är mycket intressant fast lite invecklat. De flesta verkar haft (minst) två giften, att klura ut familjeförhållanden är ett riktigt detektivarbete.


Allt verkar stämma väl, men jag har en fråga:


Varför kommer du till slutsatsen att Christensa är från ett tidigare äktenskap av Bengt Andersson Berg? Har du flera årtal som du inte skriver om och som utesluter att Christensa skulle vara hans OCH Anna Catarina Christensdotters dotter??
Du skriver att denna Anna Catarina Ch.dotter gifter sig 1713  med Hans Larsson och då är hon änka. Vet du när hon gifte sig med ladufogden? Var det efter 1687?
Jag har inte mycket att komma med, bara att du inte skriver något som utesluter henne som Christensas mor. OCH: hennes far var förmodligen en Christen (?) därav Christensdotter... och kanske därav även Christensa (?)


Har du ytterligare trumfkort? ;)
hälsningar i den sena stunden,
Anna




48
Judiska släkter A-Ö / SV: Meijer/Meyer
« skrivet: 2016-04-11, 21:39 »
Hej Britt-Marie!


Tack, jag har sett dem. Riktigt konstigt att skriva in en vigsel av 1709 i raden av 1704-vigslar! Jag har inte kunnat klura ut, varför detta hände.


Barnen har jag också, det finns t o m en till: Carl, född och dött 1717.  Se Jönköpings Kristina C:3 (1713-1734) Bild 62 / sid 113 (AID: v34659.b62.s113, NAD: SE/VALA/00170)..Om han var deras barn, det fanns nämligen minst en till Anders Falk i staden vid den tiden.


Detta var en societetsvigsel med Helena Lindeblad, rådmansdotter, och rådmans dotterdotter, och barnbarnsbarn till borgmästaren Peder Gudmundson, adlad Strömberg. Så är det relativt bra dokumenterat förutom själva brudgummen som det inte står något om!


Det är tredje giftet med Anna Charlotta Meijer, som det är så lite information om (hellre sagt om henne), och det första med (möjligen) Annika Håkansdotter Dubb, som man inte vet något alls om, bara indicier... när och var??? Barn?barn?m m.

Det är de svaren jag jagar ;)
Hälsningar,
Anna

49
En dotter hittade jag, Bänta (om jag läste rätt), döpt 1716-04-13, se Bosarp CI:2 (1710-1748) Bild 330 / sid 29 (AID: v106420a.b330.s29, NAD: SE/LLA/13040).. Jag sökte från tiden för hennes död (eftersom jag tyckte mig läsa att hon dog i Barnnöd (?) - tänkte på barnsäng) - men hittade inget fött barn och sedan bläddrade tillbaka, men hittade bara denna Bänta.. Du kanske hittar bättre!


hälsn.
Anna

50
Hej Paul!
Du har rätt att detta är lite (?) lurigt…
Låt oss tänka vidare.

Min teori att Lars Hansson är son till Hans Larsson verkar inte stämma. Jag utgick ifrån Markus´ text-tydning: (blivande) svärfader-svåger och antog därför att de var fader och son. Deras namn (patronymikon) bara underströk detta. I så fall borde svärfadern vara styvfar till Christenza Bengtson och hans son följaktigen yngre än hon!
Men, om Lars Hansson finns i Vismarlöv redan 1693, då måste han vara betydligt äldre än Christensa som föddes 1687. 
För att Hans Larssons kunna vara ”swährfader” (av Sven Pålsson) , måste hans fru Catharina Hansdotter  varit gift före honom med en Bengt, Christensas far. Men Christensa var född 1687 (kanske 1686? – hon dog 1720 – fyllda 33 år gammal), hur rimmar detta med mammas vigsel med Hans Larsson 1686 i Lund? I vilken månad vigdes de?

I texten står det ”Swen Pålson ifrån Bosarp Sochn och Onsiö Härat” men bara
 ”Pigan Christentza Bengtz doter” – detta tyder, som du skriver, att pastorn kände Christenza men inte Sven. Då är också din slutsats att både Hans Larssons och Lars Hanssons försäkran gällde Sven Pålsson mycket sannolik!! Och då har vi två namn i Sven Pålssons liv!!! Frågan är bara, vilken relation hade de???  Kunde pastorn skriva ”swährfader” från Christensas synpunkt? Kan Hans Larssons fru Catharina Hansdotter vara mor till Sven Pålsson? Det är tyvärr också osannolikt: han var född omkr 1688 (dog 1743, 55 år gammal, se Bosarp CI:2 Bild 1770 / sid 173), då var Catharina  gift med Hans Larsson sedan 2 år tillbaka!

Vad de där två vigslar i Malmö beträffar, tänker du att kanske det står ändå ”swåger” (inte söndre?) i texten? Att Lars Hansson var gift med Sven Pålssons syster (Beretha eller Johanna)?

Då har jag betydligt starkare vibbar av det sista du skrev: att Sven kunde varit dräng hos Lars Hansson – (och kanske yngre halvbror till hans fru? - då är de svågrar!). När var han dräng i Vismarlöv? År 1700 var han bara 12 år!
Är det som tidigare husbonde (och/eller svågern?) Lars Hansson avlägger sin försäkran?  Om han var dräng där så är det också lättare att förstå att han gifte sig med en flicka han kände därifrån. Vems dotter från Vismarlöv eller Hyby var hon?
Kan du hjälpa mig att reda ut detta?
Vill du ange källorna så jag inte behöver leta mig fördärvad?
Vänliga hälsningar
Anna

51
Dubb / Dubb
« skrivet: 2016-04-10, 22:52 »
Per Nilsson,d. 1658, kyrkoherde i Hakarp -> Håkan Persson Dubb, d. 1670, stadsnotarie i Jönköping -> ?
Annika (Håkansdotter?) Dubb ???

I Svenskt biografiskt lexikon finns följande text om släkten Dubb:
"Dubb, släkt, torde härstamma från Jönköping, där släktnamnet (Dob, Dubb) nämnes redan 1460 samt under 1500-talet. Äldste kände stamfadern för här ifrågavarande släkt var kyrkoherden i Hakarp Nils Persson (d. 1603), som efterträddes av sonen Per Nilsson Dubb (d. omkr. 1658). Dennes sonson lagläsaren Johan Dubb (f. 1637, d. 1716) var farfars far till Pehr Dubb (se nedan 1). Den sistnämndes sysslings sonson var Paul Johan Christofer Dubb (se nedan 2), som slöt släkten på manssidan. En lagläsaren Johan D:s sondotter blev moder till skepparen i Visby Jacob Jacobsson Dubb eller Dubbe (f. 1737, d. 1779), om vars son skeppsredaren Jacob Dubbe se denne."

Band 11 (1945), sida 477) - webbversionen https://sok.riksarkivet.se/SBL/Presentation.aspx?id=17670)

Kan Håkan Persson Dubb (stadsnotarie i Jönköping 1660 och 1666) vara fader till Annika Håkansdotter Dubb? Annika var mig veterligen gift med guldsmeden Anders Falk f. 1681(?), d. 1739.

tack för all sorts information i förväg!

52
Hej Paul!


Swåger Lars Hanson, som Marcus skriver, låter kanske mer sannolikt än söndre (fast jag fattar inte hur han kan läsa ut det!?!). Kan Söndre vara ett till förnamn?
Det dyker upp flera frågor:
[/size]1; Hur vet du att han var gift med Malena Larsdotter, om jag får fråga, om vigseln inte är påträffad? Vad är din källa?
2; Om vigseln i Lund 1686 gäller "vår" Hans Larson (styvfadern), då inträffade detta 29 år före Christentzas vigsel (1715), det innebär att hon måste varit minst 30 år när hon gifte sig med Swän Pålson. Kunde hon ha varit gift tidigare? Men hon anges ju vara piga...
3; Om styvfadern är från Lund, var kommer Hyby in i bilden? Varför gifte de sig där?


hälsningar
Anna

53
Judiska släkter A-Ö / SV: Meijer/Meyer
« skrivet: 2016-04-07, 22:28 »
Hej igen Paul!


Nåväl, Schröder är/var inget ovanligt namn i Tyskland... (men Lidköping ingav hopp)


Det som gäller Meijer familjen, vi pratar om tider då judar var tvungna att konvertera. Rachel var bibliskt, således gångbart (liksom David, Daniel, Abraham osv.). Mårten påminner mig om Mordechaj... men det är bara en vild gissning...
Vi söker vidare :)
hälsningar,
Anna

54
Tack Marcus!
Vill du inte lära mig läsa 16- 1700-tal skrift???


Om jag förstår rätt då betyder detta att kyrkoherden intygar hans, medan Hans Larson och Lars Hanson Christentzas, frihet att gifta sig.
Lars Hanson kan mycket väl vara Hans Larsons son (särskilt om de nämns som svågern resp. svägfadern), och jag kan bara hålla med om att det pekar på att de är styvfadern res.p halvbror till bruden.


Tyvärr kom jag således inte ett dugg närmare till Swen Pålson, då de två namnen var Christentzas släkt.
Det slog mig dock en fråga... hur kunde kyrkoherden utställa attesten till en dräng som kom till församlingen ett halvt år tidigare? Kunde hans flyttattest innehålla uppgiften att han var ungkarl? Eller är det fråga om två olika Swen Påhlssons? En som flyttar in (från Lödddeköpinge till Bosarps församling) och en som redan bor på Lavröd i Bosarp? En sak är dock klar att den Swen från Lavröd som gifter sig med christentza är samma person som senare gifter om sig med Malena Schougård.
Jag är oerhört tacksam, hälsningar
Anna

55
Hej Paul!


Jag har försökt att tyda denna post i vigselboken, men det är mycket otydligt också på AD.. Ett namn kunde jag urskilja i sin helhet: Hans Carlsson ifrån Lund, men inga andra; det är mycket svårläst, inte bara  pga handstilen men också urblekt... Jag satte ut texten till läshjälp igår, men ingen vågade ge sig på den hittils.
Försöker bifoga här, kanske tillsammans får vi ut något...
hälsningar
Anna

56
Judiska släkter A-Ö / SV: Meijer/Meyer
« skrivet: 2016-04-07, 19:11 »
Hej Paul!


Tack för alla dessa uppgifter. Konstigt vore om man inte hittade någon koppling, även om Uddevalla och Fredrikstad inte förekom hittills  i fråga om denna gren. Men vi har koppling till Schröder i Lidköping, fast inga guldsmeder, men Gottschalk Danielsson (1722-efter 1771), brukspatron på Linnefors, hans far Daniel Schröder (1697-1755) patron vid Lessebo och Linnefors bruk, dennes far Johan (Henriksson) Sch. (1657-1707) också brukspatron, samt hans far Henrik (Johansson) Sch. född 1622 i LIDKÖPING, dog 1698 på Ölme (Benneberg)- han var kronofogde i Värmland.
Henriks far Johan (Jakobsson) Sch. föddes 1590 i Lüneburg (Mecklenburg), blev borgmästare i LIDKÖPING och dog 1664 där. Det verkar som om guldsmeden Nicolaus och kronofogden Henrik varit bägge söner av Johan (Hans) och således bröder[/size] :) Vi får undersöka om "min" Johan (borgmästaren) var guldsmed till yrket, och om han mellan Lüneburg och Lidköping passerade både Köpenhamn och Uddevalla???


Det finns en möjlighet till en koppling till Rakel Hansdotter Meijer också: guldsmeden Anders Falk och hustrun Anna Charlotta Meijers tredje dotter fick namnet Rachel Charlotta Falk. :) Får söka vidare...
vänbliga hälsningar
Anna

57
Kan någon hjälpa mig med denna text? 1700-tals text kan jag med svårigheter tyda, men detta är särskilt svårläst. Det handlar om giftetmellan Swän Pålsson och Christensa (?) Bengtsdotter.
Tack,
Anna


58
Hej igen Paul!

Christensa dör dock den 22:a April 1720 i barnsnöd(läste jag rätt?), se dödsboken Bosarp CI:2 (1710-1748) Bild 480 / sid 44 (AID: v106420a.b480.s44, NAD: SE/LLA/13040)  (vad står där mellan Lafröd och Christensa?)

Och så gifter Sven Pålsson om sig 1721 med Malena, se Blentarp CI:1 (1693-1737) b147/s 143.


Så långt verkar allt gå ihop, men ingenstans står hans senare yrke: hejderidare. Och inget om hans bakgrund, föräldrar, födelseplats och -tid, osv.  Vid den här tiden fanns ingen husförhörslängder, varken i Bosarp eller i Löddeköpinge. Vem var han?


hälsningar,
Anna

59
Hej Paul!
Tack för svaret: Det verkar stämma Sven Pålsson var gift två gånger. först med Christensa Bengtsdotter, sedan med Ma(gda)lena Schougård.


I flyttlängden  Bosarp CI:2 (1710-1748) Bild 2320 / sid 228 (AID: v106420a.b2320.s228, NAD: SE/LLA/13040) flyttar först[/size] en dräng med detta namn den 10:e October från Lödddeköpinge,  6 månader senare, den 9:e April  (på samma sida) hämtar han sin (1:a) hustru  Christensa Bängtsdotter från Hyby.


Hon dör dock den 22:a April 1720 i barnsnöd(läste jag rätt?), se dödsboken Bosarp CI:2 (1710-1748) Bild 480 / sid 44 (AID: v106420a.b480.s44, NAD: SE/LLA/13040)  (vad står där mellan Lafröd och Christensa?)

Och så gifter han om sig 1721 med Malena, se Blentarp CI:1 (1693-1737) b147/s 143.


Så långt verkar allt gå ihop, men ingenstans står hans senare yrke: hejderidare. Och inget om hans bakgrund, föräldrar, födelseplats och -tid, osv.  Vid den här tiden fanns ingen husförhörslängder, varken i Bosarp eller i Löddeköpinge. Vem var han?


hälsningar,
Anna

60
Judiska släkter A-Ö / SV: Meijer/Meyer
« skrivet: 2016-04-06, 16:10 »
Hej Patrick!
Tack för svaret, Svensk Silversmide och Fataburen har ganska mycket om hans yrkesliv i Jönköping (alster, stämplar, årtal, osv), och många av hans barn är också välkända...
Det jag söker är hans bakgrund (föräldrar, födelseort- och tid ev. nationalitet resp. religion) och hans hustrurs bakgrund.

Någon som vet mer om Annika Dubb (förmodad 1.a hustru) och Anna Charlotta Meijer (den 3:e frun) ?
jag söker vidare,
hälsningar
Anna

61
Judiska släkter A-Ö / Meijer/Meyer
« skrivet: 2016-04-06, 13:12 »
Hej!
Bland min mans anfäder finns en Anna Charlotta Meijer, f.1699, d. före 1759 i Jönköping. Hon var andra eller tredje hustru (den första kunde jag inte säkerställa än) till guldsmeden i Jönköping Anders Falk. (Själva Falk är mystisk, han "dyker upp" i Jönköping ur ingenstans och trots att han "avlägger sin borgareed" (Göta Hovrätt - Advokatfiskalen Jönköpings län EVIIBAA:3116 (1711-1711) Bild 180 / sid 11 (AID: v279427.b180.s11, NAD: SE/VALA/0382503)  samt blev ålderman, kunde jag inte hitta hans bakgrund, födelse, föräldrar, inget!)


Hustrun Anna Charlotta Meijer var dotter till apotekaren Johan Fredrik Meijer (född i Tyskland) och Anna Lucia Zimmerman. Dock var Zimmerman förmodligen inte hennes dopnamn, hon gifte om sig med en Johan Zimmerman (efter att ha fött 6 Meijer-barn, födde hon 3 Zimmerman-barn)


Under rubriken Zimmerman finns redan diskussionen huruvida namnet är judiskt, kopplingen till Meijer (Meyer?) och mystiken kring guldsmeden Anders Falck  kan tyda på att släktgrenen var judisk, eller??


Känner någon till något om dessa namn? Alla uppslag är uppskattade.
MVH
Anna

62
Klintberg / SV: Klintberg
« skrivet: 2016-04-05, 23:40 »
Åke Myrenäs och Kent Klintberg,


När jag läser det senaste inlägget tänker jag osökt på de historiska kungaätten Plantagenet (England) och Anjou (Frankrike)... kanske har det smugit in något skriv-/läsfel?
MVH
Anna

63

Hej Markus!


Jag vet inte bestämt, bara att han var hejderidare. Bodde (arrenderade en gård) i Lavröd, Bosarps sn. Familjetradition pratar om kopplingar till Trolleholm... var han kanske anställd där??
Jag försöker fjärrlåna Samzelius´ bok. Får vi se om det går.
MVH

64
Okänd församling i Stockholm / Okänd församling i Stockholm
« skrivet: 2016-02-26, 20:58 »
Axel Christian Grönqvist
född 1840-05-29 i Tösse (Bjäkebol), Dalsland son till Johan Jonte* Grönqvist och Anna Lisa Olsdotter (Enqvist). Fadern dör 1856 och efter de två systrarnas giftermål tar han ut flyttningsintyg till Stockholm 1866-10-20 (Ånimskog B:3 (1861-1890) bild 29)
Här slutar spåren efter honom.
Snälla ni, om ni har någon tips, hur jag kan hitta honom i stora Stockholm, hjälp mig!
Tack  
Anna

65
Hack / Hacke / Hacks / Hack / Hacke / Hacks
« skrivet: 2016-01-03, 23:21 »
Hej!
Jag söker uppgifter om  borgmästare i Karlstad Bengt Svenssons hustru, Maria Hack (1640-1695). Fadern lär ha hetat Wolfgang Hack och varit borgmästare i Mariestad. Detta är allt jag vet, inte ens var jag hittade uppgifterna.
Gott nytt år till alla A-forumare!
Anna

66
Linköping / Linköping
« skrivet: 2015-12-21, 23:41 »
Hej LarsOlof och tack för tipsen.  
Vet du om man kan söka i Riksarkivets handlingar via nätet på något sätt? En resa till Stockholm är inte förestående just nu.
Jag har AD abonnemang.
vänliga hälsningar
Anna

67
Linköping / Äldre inlägg (arkiv) till 16 december, 2015
« skrivet: 2015-12-14, 23:57 »
Hej LarsOlof Lööf!
 
Mycket vänligt av dig, tack. Om jag förstår rätt är ovanstående en uppräkning av alla akter där han förekommer.
 
Synd,att jag inte kan finska (är inte så bra på latin heller),så är det bara cirka var 5-te ord jag förstår.  Felmarginalen är alltså rätt stor om jag vill gissa mig resten. Jag får nog söka efter en vänlig själ som kan hjälpa mig att dechiffrera de fakta som rör hans liv (om det finns sådant i texten).
 
Uleåborg är iallafall ett framsteg, Tack. Men varken hans mor eller hans anor längre bak symtar.  
 
Min favorit av ovanstående är följande:
275 (13.12.1673, Wachten inkom emot Ostrobothnienses, Jacobum Lang och Sylvestrum Biugg 1536, anklagandes dem för oliud och skäldzord på sig)  
 
Vänliga hälsningar,
Anna

68
Meijer / Mejer / Meyer / Meijer / Mejer / Meyer
« skrivet: 2015-12-13, 21:55 »
Anna Charlotta Meijer (f. 1699, d. före 1759), fadern Johan Fredrik Meijer, apotekare i Jönköping, dog 1700, lämnade änkan, Anna Lucia med 4 små. Hon gifte om sig med Johan Zimmermann. Vad hette Anna Lucia i efternamn före vigseln? Föräldrar? Någon som har dessa personer i sin släkt och vet lite mer om dem?
tacksam för alla spår,
MVH

69
Linköping / Äldre inlägg (arkiv) till 16 december, 2015
« skrivet: 2015-12-13, 21:23 »
Hej!  
I juni i år försökte jag efterlysa Jakob Lang under släktnamnet, men fick nitlott. Eftersom han var biskop i Linköping, gör jag ett försök till... Jag kopierar mitt tidigare inlägg:
 
Jag har länge sökt efter rötter/släktskap av biskopen i Linköping, Jakob Lang (f. 1648, d. 1716). Det är känt att hans far med samma namn var handelsman, rådman och tullnär (i Umeå?), och farfadern lär ha härstammat från Ungern. Om hans mamma hittade jag bara namnet: Kerstin Henriksdotter.  
 
Det finns två saker jag undrar över:  
1, Jakob Lang sägs ha studerat i Åbo, Oxford och Uppsala, här t.o.m. vid två tillfällen. Vet någon hur jag kan hitta mer om honom, framför allt hans anor?  
 
2, Hans dotter: Christina Margareta Lang, adlad Lagercreutz (f. 1685, d. 1759) var gift med lundaprofessorn från Dorpat: Arvid Mollerus (Möller, f. 1674, d.1758).  
Lars Sjöqvist här på forumet har efterlyst 09 april 2000 en möjlig syster till honom Judit Lang som var dessutom gift med en annan Mollerus: Johan Mollerus) Finns det en koppling mellan dessa två makar Lang - Mollerus, eller är det en ren tillfällighet?  
Något har kanske framkommit sedan sista inlägget år 2000. Någon som kan uppslysa mig? Alla trådar är välkomna.
hälsningar  
Anna

70
Fellingsbro / Äldre inlägg (arkiv) till 18 januari, 2016
« skrivet: 2015-10-26, 00:41 »
jag har just verket Vallonsläkter under 1600-talet i händerna..
vet inte om det finns någon koppling alls, men  det finns en familj Ambroise i  Österby (Uppsala län). Släkten bär 3 namn egentligen: Ambroise Chevet de Montigny (patronymikon, familjenamn och ursprungsnamn) och verkar försvinna från Sv. i mitten av 1600-talet.. bara en tanke

71
08 Böcker / Släktbiblar
« skrivet: 2015-10-17, 18:05 »
Tack Marianne. Den fina bibeln och psalmboken hamnade förmodligen i second hand butiken just därför att både Elin och Signe dog ogifta. Jag tänkte att det kanske fanns syskon som har ättlingar som skulle vara intresserade.
MVH
Anna

72
Väckelsång / Väckelsång
« skrivet: 2015-10-17, 01:00 »
Tyvärr har jag inte så mycket om Bursie familjen. Det är Thomas Bursies hustru Carin Brattmans farfar:  Peder Gudmundsson Strömberg som är en ana (och hans dotter Karin Persdotter).  
Humble finns också bland anorna, men det är Moheda släkten, och hittills har jag inte hittat någon koppling till din Nicolaus.
Lycka till!
MVH
Anna

73
Väckelsång / Väckelsång
« skrivet: 2015-10-16, 16:30 »
Jag tror att Christina heter Bursie i efternamn
på nätet:  http://www.adelsvapen.com/genealogi/Bursie under TAB 2 står
Stina Bursie. Gift 1688 i Väckelsångs sn med Niklas Humble.
 
I Smolandi Uppsalienses är Per Tomasson (Petrus Thomae) Bursie nr 1151 (i band IV). En av hans syskon (halvsyskon) är Stina, g. m. en fältskär i Kronobergs län. kan det vara Nicolaus Humle?
 
(Meddelandet ändrat av anna_klinteberg 2015-10-16 16:31)
 
(Meddelandet ändrat av anna_klinteberg 2015-10-16 16:32)

74
Ytterby / Ytterby
« skrivet: 2015-10-16, 16:13 »
Hej!  
Vi har en psalmbok i vår ägo med ägarens namn antecknat inuti.  
 
Psalmboken är tryckt med gotiska bokstäver 1911, har tillhört Magdalena Nolberg, född den 9:de juli 1866 - skrivna med mycket vacker handstil.  
 
Magdalena Nolberg, f. 1866-07-09 i Lilla Hanhall, Ytterby (O). Föräldrar var torparen Berndt Svensson o.h.h. Johanna Niclasdotter. År 1910 var Magdalena Nolberg Bentedotter änka med fyra hemmavarande barn i Surte Glasbruk, Nödinge annex.  
 
Om det finns någon som har släktskap med de här personerna, hör av er, vi skänker gärna bort psalmboken.
MVH
Anna

75
08 Böcker / Släktbiblar
« skrivet: 2015-10-16, 16:06 »
Tack Claes-Göran, jag gör ett försök under rubriken Ytteby.

76
08 Böcker / Släktbiblar
« skrivet: 2015-10-12, 14:34 »
Hej!  
Vi har en bibel och två psalmböcker i vår ägo med ägarnas namn antecknat inuti.
 
Bibeln tillhörde Elin Lotten Albina Ordqvist, namnet guldtryckt på skinnpärmen, med vacker handstil inpräntat på insidan, samt tryckt på ett litet dåtida visitkort. Det står dessutom Minne af 1904 22-24/4 Ps.18:17-9
 
Den ena Psalmboken tillhörde Signe Torsander (med datum Julen 1941),
den andra, tryckt med gotiska bokstäver 1911, har tillhört Magdalena Nolberg, född den 9:de juli 1866 - skrivna med mycket vacker handstil.
 
Om någon är i släktskap med någon av ovanstående personer, hör av er, vi skänker er bibeln/psalmboken.
hälsningar
Anna

77
Prästerna i olika församlingar gjorde på olika vis. Detta har jag noterat. I Jönköping t.ex. har man fört in giftermål från 1709 efter vigslar från 1704 och före 1705.  
Och gett två olika barn samma dopnummer (direkt efter varandra)...

78
Det har jag inte undersökt. Kunde varit ett sätt att spara på arbetsuppgifterna, barnen var ju redan bokförda i dopboken...

79
Falck / Falk / Falck / Falk
« skrivet: 2015-10-05, 20:17 »
Hur mycket som är säkert i livet? ;)
 
Indicierna är mycket starka att Anders Falk (20 år vid dopet)var Daniel Ekmans gesäll: den döpta sonen Carl Magnus Ekman blir själv gesäll (18-årig)hos Anders Falck i Jönköping 1719.
 
Jag reagerade också på ett annat namn: vid dopet av Gudmund Falcks dotter Maria är herr Daniel dv (endast han utan familjenamn ell. patronymikon och nämnt på första plats )...
Detta tyder på att han antingen var så känd att ingen behövde närmare presentation av honom eller att han är nära släkt. Eller?

80
På det viset! Men hur behandlade kyrkan, kyrkoherdarna och allmänheten de omvända?
 
Och detta förklarar inte, att familjens barn inte är upptagna på hfl.
Kunde de ha bott på landet, för att - särskilt efter pesten -kunna fly undan den sanka, osunda staden med sina stinkande kanaler...? (citat: Stig Stenström)

81
Dessa var intressanta inlägg!
Jag har sedan dess kontrollerat med andra noteringar och funnit ännu något konstigt med detta husförhörsblad:  
Mästare Anders Falck och hustrun Helena Lindeblad hade vid tiden för noteringen redan 2 eller 3 barn:
Anna Christina f. 1710, Petter f. 1712 och ev. Daniel f. 1713. (Alla 3 överlevde pesten) Var är de?
Varför finns de inte införda i hfl?
m? som mosaiska kanske?

82
Falck / Falk / Falck / Falk
« skrivet: 2015-10-04, 01:12 »
jag måste rätta mig, Ebba har skrivit om 3 av Daniels barn (2 födds 1699 och 1703, en dör 1704).  
Ingen Anders, som  enl. borgarrulla 1720 föddes redan 1681... 18 till 22 år före dem, inte omöjligt, men osannolikt (om fadern inte var gift 2 gånger)
sorry, att uppgifter och teorier kommer i bitar som jag läser inläggen, mina noteringar och andra källor om och om igen.  
t.ex. tillbaka till Ekmans  
....
- Daniel Månsson Ekman, född 1664, troligen son till Måns Larsson; kom till Eksjö 1696 och gifte sig 28.4.1697 med Gudmund Falks änka Rachel Ring... (varifrån kom han och vem var Måns Larsson?)
- Daniel Ekmans son Carl Magnus Ekman, döpt 19.5.1701, lärde hos A. Falck i Jönköping; var gesäll 24.1.1719; var sannolikt mästare i Eksjö 1729; rådman; död 31.12.1736...  
(- var inte gesällen Anders Falck dv hos en av Rachel Ring och Daniel Ekmans barn i Eksjö??)
Här har vi kopplingarna mellan Fal(c)ks och mellan Jönköping-Eksjö!!!
 
Och Daniel Månssons troliga far: Måns Larsson...Det låter som om han skulle vara känd. Karin: är han inte med i samma Svensk silversmide någonstans?

83
Falck / Falk / Falck / Falk
« skrivet: 2015-10-03, 23:35 »
Kanske bara ett konstigt sammanträffande:
1, Anders D:son Falck gifter sig 1704-10-07 med Helena Fredrika Lindeblad (från Jönköping!)enl.   bördsbrevsexc. nr 4, och  
 
2, vill sätta sig ner i Jönköping1708-10-07 (!) Källa: Göta hovrätt - se ovan  
 
7.e okt (min födelsedag  i båda händelserna med fyra års mellanrum. (Var var han under de 4 åren?)
 
Karin: att Daniel i Malmö råkade i strid...p g a att silver försåldes ... Betyder detta att han som ålderman försökte få andra att efterleva de nya lagarna om stämpelkrav (eller tvärtom, var det han som sålde silver utan p.stämpel)? Detta börjar också bli intressant: synes ha stannat där - 4 ord, men en människas existens, en mästares (ålderman, osv!)yrkesliv, (+ familj, släkt, vänner, hus?, verkstad......) vad kunde ha hänt? vad kunde ha fått honom att lämna allt? Och hans dödsdatum med exakt dag efter uttrycket synes Vet man eller vet man inte vad som hände honom?  
Hur kan man hitta honom i Stockholm? Han måste ha lämnat någon sorts spår efter sig!? Hade han barn (Anders???) Flyttade han till honom till Jönköping? Nu skulle det passat om hans dödsår (1712) hade stämt med Anders´ fars (enl. bördsbrevsexc. 1717 - men ingen källa!)

84
Falck / Falk / Falck / Falk
« skrivet: 2015-10-03, 22:42 »
skickat dem till er båda. Jag försöker också att få ihop puzzlet med dessa olika Fal(c)kar.

85
Falck / Falk / Falck / Falk
« skrivet: 2015-10-03, 22:38 »
Det är best jag skickar dem till dig via e-mail. Jag har svårt att läsa handstilen.
Det blir intressant att se vad du tycker/hittar!

86
Falck / Falk / Falck / Falk
« skrivet: 2015-10-01, 21:59 »
Jodå, hellre sagt, vete katten!
I alla källor jag hittade (Svensk Silversmide, Gudmundsgillets Årsbok, Jönköpings Historia, osv), och här på forumet också, heter han just Danielsson.  
Men för någon tid sedan fick jag från Jönköpings Läns Museum några s.k. bördsbrev excerpter översända, där Anders heter Davids son. Men i skrivstil är det jättelätt att läsa David som Daniel och tvärtom, så jag tror att det var just detta som hände med dessa kort. Antingen skrev upphovsmannen av dessa kort Daniel so likt David, eller så var det HAN som läste Daniel till David i ännu äldre källor.  
Daniel i Malmö såg jag också (bl. dåtidens guldsmeder), men han passade inte riktigt in...
Anders kunde varit Malmö-guldsmed-Daniels son, men (om man får tro källorna -fast inga första tyvärr!), så är han född 1681. Borde således vara ca 2 år vid Daniels verksamhetsperiods början där. Varför hittar man inte honom då??
Nu lanserar jag ytterligare en tanke som jag fick en tid sedan när jag läste en bok om olika minoriteter i Sverige. Där stod något om, att folk som kom utifrån (och inte direkt importerades), fick utöva bara sådana yrken i Sverige som inte var ännu organiserade i skrån här. Guldsmedsyrket var ett sådant.
Falck och Hoffman kan mycket väl vara tyska namn, som skulle förklara, varför de inte finns med i vigselregister. Och, om de var medlemmar av en och samma familj(som man kan ju anta: på 1600-1700-talet gick barnen ofta i sina fäders fotspår), då stannade de inte i Malmö.
 
Karin Uhrvik, du hjälpte mig med följande:  
1708-10-07 vill Anders Falck sätta sig ner här i staden (Jönköping). Sägs född här å orten. Övriga guldsmeder anser att de blir för många.  
Göta Hovrätt - Advokatfiskalen Jönköpings län EVIIBAA:3113 (1708-1708) Bild 1790 / sid 335 (AID: v279424.b1790.s335, NAD: SE/VALA/0382503)  
 
1711-01-16 avlägger han sin borgare ed (i Jönköping).  
Göta Hovrätt - Advokatfiskalen Jönköpings län EVIIBAA:3116 (1711-1711) Bild 180 / sid 11 (AID: v279427.b180.s11, NAD: SE/VALA/0382503)  
 
I en hfl i Jönköping:   Jönköpings Kristina AI:1 (1689-1720) Bild 47 / sid 73 (AID: v23224.b47.s73, NAD: SE/VALA/00170), finns Anders med andra hustrun (1713, utan egna barn,fast både Anna Christina och Petter var redan födda, och Daniel födds det året!). Men raderna är tomma, fast kyrkoherden bockade flitigt i andra rader, så i stället för ledtrådar staplar sig ännu fler frågor.

87
Tack Christina. Det var en trevlig läsning, en ganska bra sammanfattning av det vi vet om husförhör i allmänhet.
I ljuset av även detta frågar jag igen dem som kan mer än jag, eller har själva påträffat sådana sidor: vad TROR ni KAN en sådan sida: Jönköpings Kristina AI:1 (1689-1720) Bild 47 / sid 73 (AID: v23224.b47.s73, NAD: SE/VALA/00170)berätta (om prästen? om hushållen? om samhället?).
Gärna teorier, det behöver inte(eftersom det inte heller kan) vara en absolut säkerställd sanning.
Någon?
Hälsningar,
Anna

88
Hej Irene! och tack för hjälpen - en bit på vägen.
Nota bene låter troligt, fast jag undrar, varför han anmärkte på detta sätt utan en tillhörande förklaring (att de inte deltagit i husförhören syns ju ändå!)
Hur kunde det ske i praktiken? Gick prästen inte hem till familjen? Var de inte hemma? Brukade folk inte få avisering i förväg om husförhör?
 
Hur allmänt förekom att man uteblev (i Jönköping och i andra församlingar)? Kunde man räkna med följder? Vilka?
 
Som du ser, staplar sig frågorna ;)
hälsningar
Anna

89
Haj!
Det är mindre läshjälp jag behöver än att tyda en hfl.
Jag kopierar hit mitt inlägg från 2015-09-11:
I Jönköpings Kristina AI:1 (1689-1720) Bild 47 / sid 73 (AID: v23224.b47.s73, NAD: SE/VALA/00170) står guldsmeden mr Falck med hustru Lena Lindebla (sicc) och gesell Ludwick eller Ludevick (?), 3 pigor och flickan Annika.  
Pigorna på sidan är husförhörda, medan guldsmeden med hustru, gesäll och flickan, samt räntmästaren Ekeroth med familj och skrivarna icke! Vet någon varför? Och vad är det lilla tecknet på vänstermarginalen? Är det en bokstav? I så fall vilken? Och vad betyder den? Tack för all möjlig hjälp även tips.
Anna

90
Jönköping / Äldre inlägg (arkiv) till 03 december, 2015
« skrivet: 2015-09-29, 22:42 »
Hej Ebba! Stort arbete du lade ner! 1600-tals skrift är svårt att tyda, jag har ofta problem med att läsa 1700-tals texter. Man jag skall försöka med alla de källor du angav, kanske kommer ett par av ...-erna att försvinna. Bäst vore att hitta familjeband bland dv-nerna! Nu orkar jag inte så mycket (fått influ), men återkommer förhoppningsvis snart.
Några reflektioner dock (innan jag glömmer dem):
1, Gudmund har 1681 en gesäll DANIEL (som är viktig nog att stå dv bland Eksjös ärade herrar: 2 borgmästare, stadsnotarius... Han måste bara vara släkt! Men dock inte guldsmeden i Jönköping Anders Falcks son Daniel, eftersom själva Anders föddes detta år.(en annan brorson?)
2, ...Larsson hette Måns och var Daniel Ekmans far, se mer om detta under ämnet: släkter/Falck  
3, Modern i Prästgården behöver inte betyda Gudmunds moder, hon kan mycket väl varit prästens egen mor tom prästfruns mor (prästerna gifte sig ofta med föregångarens dotter)
 
Det blir intressant att se Daniel Ekman och Rachel Rings barn!

91
Falck / Falk / Falck / Falk
« skrivet: 2015-09-29, 21:44 »
Tack, så är det mycket klarare. Nu är det bara att finna släktskap mellan Anders Falck i Jönköping och Gudmund Falk i Eksjö... att de skickar sina söner att lära yrket hos den andre tyder på detta. Eller?

92
Falck / Falk / Falck / Falk
« skrivet: 2015-09-26, 20:48 »
Karin Uhrvik, Så är det förståss: de tre punkterna dolde det rätta namnet, och bara faderns efternamn blev kvar. Så bra att ha detta uppklarat, TACK!
 
Det finns ändå något kvar som inte går ihop för mig: Mikael Andersson skriver i samma stycke ... D. Ekman; lärde hos A. Falck i Jönköping;  
ver gesäll 24.1.1719; var sannolikt mästare i Eksjö 1729; râdman; död 31.12.  
1736.

Om D. Ekman är Daniel Ekman, då låter det mycket konstigt, snarare omöjligt att han
1, kom till Eksjö 1696 och gifte sig 28.4.1697 med Gudmund Falks änka Rachel Ring ?
2,  lärde hos A. Falck i Jönköping; var gesäll 24.1.1719; var sannolikt mästare i              Eksjö 1729
 
Skulle han varit gesäll 22 år efter sitt giftermål med änkan (och där föddes det barn 1701 - om jag minns rätt)??
Citaten verkar härstamma från samma källa: Svenskt silversmide, 1520-1850, Volym 4
Kan du hitta det omnämnda citatet också? Kanske döljer de där punkterna att det var X.Y. - son till D. Ekman som var gesäll osv.

93
Jönköping / Äldre inlägg (arkiv) till 03 december, 2015
« skrivet: 2015-09-24, 00:38 »
Nu ser jag att den möjliga förklaringen är ändå inte möjlig:
D.Ekman kunde knappast få barn 1701 om han blev 3:e maken (den förmodade 2:e: Nn Larsson dog 1715!) Och det är också osannolikt att han blir gesäll hos Anders F. i Jönk. 18 år efter sin sons födelse!
Kvar är någon sorts namn-förväxling eller datum-felskrivning(- frågan är vad stämmer-at all?)

94
Jönköping / Äldre inlägg (arkiv) till 03 december, 2015
« skrivet: 2015-09-24, 00:15 »
Ebba, detta börjar bli lite komplicerad. I min forskning hittade jag följande:
Svenskt silversmide, 1520-1850, Volym 4:  
...Larsson; kom till Eksjö 1696 och gifte sig 28.4.1697 med Gudmund Falks änka Rachel Ring (död 1728) ; burskap sâ; râdman; död 10.4.1715. ...
D. Ekman; lärde hos A. Falck i Jönköping; ver gesäll 24.1.1719; var sannolikt mästare i Eksjö 1729; râdman; död 31.12. 1736.  
 
Enl. ovan var det en N.N Larsson som gifte sig med G.F:s änka Rachel Ring och inte Daniel Månsson Ekman. Denna D. Ekman verkar däremot varit gesäll 1719 hos Anders Falck. Då kunde han inte fått barn 1701! Bara ifall Din Daniel Månsson Ekman och min D. Ekman är två olika personer. Men inte ens detta skulle förklara namnet ... Larsson (som passar in tidsmässigt också i sammanhanget).
Det finns en möjlig förklaring: om både ...Larsson och D.Ekman gifte sig med R.R. (!)(Jag vill inte tänka på åldersskilnaden mellan makarna!)
Hur hittar man rätt i den här röran???

95
Jönköping / Äldre inlägg (arkiv) till 03 december, 2015
« skrivet: 2015-09-23, 23:03 »
Ebba! Vad du är bra!!! Kan du höra min Halleluja?!? Det var just denna lilla detalj jag sökte: kopplingen mellan Gudmund Falk i Eksjö och Anders Falk i Jönköping! Anders Falk dyker upp i Jönköping i början av 1700-talet ock trots hans skicklighet och framgångar i yrket, familjeband till folk av dåtidens betydenhet, hittar jag inget spår av hans ursprung. Det passar fint in i min puzzle, enligt vilken han var född 1681 (från ett bördsbrevsexcerpt - tyvärr utan källa) och 1708-10-07 vill Anders Falck sätta sig ner här i staden. Sägs född här å orten. Övriga guldsmeder anser att de blir för många. Källa: Göta Hovrätt - Advokatfiskalen Jönköpings län EVIIBAA:3113 (1708-1708) Bild 1790 / sid 335 (AID: v279424.b1790.s335, NAD: SE/VALA/0382503) ((Tack än en gång Karin!)
Jag skall försöka titta på Eksjö Falkarna, vem vet om det finns ytterligare kopplingar? Vad är dina källor till döttrarna (så jag inte behöver bläddra igenom alla böcker)Nu börjar det bli riktigt spännande!

96
Jönköping / Äldre inlägg (arkiv) till 03 december, 2015
« skrivet: 2015-09-11, 19:29 »
Ja, jo Ebba. Vi har rört vid detta redan tidigare. Jag håller med dig att det rimligtvis borde finnas en koppling mellan våra Fal(c)kar.
Jag har inte hittat någon uppgift om Anders Falcks födelse, men hans 1:a hustru dog ca.1711. Så, utifrån de båda guldsmeders dödsår vill jag dra slutsatsen att det kan finnas en generation mellan de två. Kanske var Gudmund Andersson Anders-far-Daniel Anderssons bror. Då är en Anders deras gemensamma far, namnet som sedan återkommer hos Daniels son. Anders kanske kom fån Eksjö och gick i lära hos sin farbror där och det är därför man inte hittar hans bakgrund i Jönköping? (fast man kunde ha noterat den ändå - som är allmänt i husförhörslängder med födelsedatum och -plats!?!)Något är ändå konstigt med den här totala saknaden av bakgrundsuppgifter.
Finns det lite mer om Gudmund Andersson Falk i Eksjö? Har denna Gudmund kända föräldrar, barn, några datum, övrig släkt, adress, vad som helst? Källor, där man kan hitta några namn???

97
Jönköping / Äldre inlägg (arkiv) till 03 december, 2015
« skrivet: 2015-09-11, 02:03 »
Jag glömde nämna att guldsmeden Anders Falcks 2:a hustru Helena Fredika Lindeblad var barnbarnsbarn till självaste Peder Gudmundsson, Jönköpings meste borgmästare (Gudmundsgillet!)

98
Jönköping / Äldre inlägg (arkiv) till 03 december, 2015
« skrivet: 2015-09-11, 00:12 »
tack Calle och Lennart för tipsen.
 
Länken Grapengiesser var intressant men om Anders Falck själv gav det bara en ny uppgift: att han var också bokbindare(?)Det kan leda till en ny spår...
Mattias Lomans sida är en riktig fynd, tack för det. Det visar att Elisabet Beata Lothigius var gift med samma Jakob Henrik Grapengiesser som (före henne), Anna Chrsitina Falk (fadern gudsmed och bokbindare!)vars halsyster Rakel Charlotta Falck (fadern guldsmed och rådman!)var gift med Elisabet Beatas bror Samuel Lothigius.
 
Guld- och Silversmeder i Sverige är högst upp på min lista att beställa på biblioteket. Hoppas att boken innehåller lite mer om hans bakgrund än artikeln i Fataburen 1917, av samma författare Gustaf  Upmark, som listar Jönköpings guldsmeder (med alla identifierade verk men med mycket få personliga uppgifter: synes hafva blifvit mästare 1708 eller 1709; borgareed 1711. Var gift tre gånger och var en af stadens mest framstående män. Ålderman och rådman; omtalad som sådan 1717 och 17 juli 1738 vid jönk. gulsm.-ämbetes första protokollförda sammanträde; + 1739
http://runeberg.org/fataburen/1917/0112.html
 
Lennart, tack för adressen: kvarteret Dovhjorten. I husförhörslängden för perioden är folk listade efter yrken: mäster Falck som (enda) guldsmed, utan adress men i räntmästare Ekeroths fastighet. Se Jönköpings Kristina AI:1 (1689-1720) Bild 47 / sid 73 (AID: v23224.b47.s73, NAD: SE/VALA/00170)  
där står guldsmeden mr Falck med hustru Lena Lindebla (sicc) och gesell Ludwick eller Ludevick, 3 pigor och flickan Annika.
Pigorna  på sidan är husförhörda, guldsmeden med hustru, gesell och flickan, samt räntmästaren Ekeroth med familj och skrivarna icke! Vet någon varför? Och att det lilla tecknet på vänstermarginalen är en markering att dessa personer är undantagna husförhöret? Vet någon om det var vanligt att undanta vissa personer (efter rang? ställning? utbildning? eller vad?)
med vänliga hälsningar
Anna

99
Jönköping / Äldre inlägg (arkiv) till 10 september, 2015
« skrivet: 2015-09-10, 17:35 »
tack Calle, jag tyckte också att han borde ha gift sig i Jönköping med åtminstone en av sina 3 hustrur om han nu var yrkesaktiv i staden, hade fastighet där (Torgkvarteret 16) och var ålderman och rådman... Varför finns han inte med???
Jag är lite frustrerad att inte hitta hans bakgrund och uppgifter om hans föräldrar då han lämnade en massa spår (och barn) efter sig. Hans alster finns i en rad kyrkor i Småland (se Fataburen 1917), t. o. m. i Nationalmuseum (Silver, delvis förgylld. Jönköping. Mått: (h) 56 cm, Vikt: (massa) 2060 g (!!!)
Utf. troligen 1714 Utförd av: Anders Falck, svensk, Verksam 1708, Till 1739 NMLä 417, Gåva 2004 av Sparbanksstiftelsen Lidköping),
En av sönerna (Petter)blev guldsmedsålderman själv, en dotter (Hedvig Juliana) gifte sig med häradshövdingen Magnus Abraham Falk...  
Han var svåger till en lanträntmästare och slottsfogde på Jönköpings slott: Johan Persson Ekeroth, en annan svågers son Per Gudmund Lindencrona var häradshövding och assessor i Göta Hovrätt...
Anders Falck måste varit en man av betydelse. Var finns material om honom? Jag menar grundläggande uppgifter som födelsedatum, -plats, föräldrar, utbildning, yrkesdokument osv, osv. Eller åtminstone hans ursprung om han nu var inflyttad (importerad?)
Jag är tyvärr bara en nybörjare i släktforskning, vet väldigt lite om alla möjligheter och vägar att söka sig fram, därför är alla tips och uppgifter värdefulla för mig.
med vänlig hälsning
Anna

100
Jönköping / Äldre inlägg (arkiv) till 10 september, 2015
« skrivet: 2015-09-09, 19:47 »
Tack Gerd för att du sökte efter honom.
Kan man dra slutsatsen att han varken föddes, dog eller gifte sig i Jönköping?
MVH
Anna

101
Jönköping / Äldre inlägg (arkiv) till 10 september, 2015
« skrivet: 2015-09-08, 00:08 »
Gerd, hur långt tillbaka födda, vigda och döda är med på er CD?
Kan vår Anders Falck, f. ? död förmodligen 1739, vara med också?
MVH
Anna

102
Jönköping / Äldre inlägg (arkiv) till 10 september, 2015
« skrivet: 2015-09-06, 20:59 »
Jag upprepar efterlysningen om guldsmeden i Jönköping Anders Falcks bakgrund, föräldrar, osv, se mitt inlägg här den 9:e och 10: e augusti.
Efter Karins tips om brödsbrevsexcepter tog vi kontakt med Jönköpings Länsmuseum och sänt en förfrågan dit men något svar har vi inte fått ännu.
Så, om det finns någon vänlig själ som kan något om denna svår utredda ana, kommer jag att bli mycket glad och tacksam.
MVH
Anna

103
Religion / Kenicius, Petrus (1555-1636), ärkebiskop
« skrivet: 2015-09-01, 13:58 »
Hej Constantinus!
 
Dina inlägg är mycket intressanta och givande. Jag forskar om min mans anor och har (liksom Birgitta) ärkebiskopens syster Elin (Helena) bland dessa samt Mikael Olofsson Hising (som du frågade henne 2013 om). Jag fick genom ditt inlägg några nya namn (samt rättelse) på antavlan men jag skulle uppskatta om du hade lite mer kött på benen, dvs några årtal eller andra uppgifter om dessa nyfunna personer.
hälsningar
Anna

104
Lövestad / Lövestad
« skrivet: 2015-08-30, 23:18 »
Markus,
 
Evert Grönqvist verkar vara den sista i syskonskaran, och den enda som föddes i Örebro (alla andra 7 barn i Lövestad).
 
Dopvittnen enl. Örebro Nicolai C:4 (1784-1816) bild 97 är Landshöfdingen och riddaren af Kongl. Swärdsorden Evert Aug. Franc och dess fru friherinnan högv. Fredrika Lovisa Hamilton, Majoren Wälb. herr Gothar Reinhold Franc och W.(?) fröken Anna Caisa Adelheim, fändriken W. herr Johan Fredr. Adelheim och Mad-le Maria Cath. Wadstöm
 
Ingen fyttig lista, Jöns Grönqvist har uppenbarligen avancerat

105
Lövestad / Lövestad
« skrivet: 2015-08-27, 14:59 »
Markus, du är en klippa! Det är fantastiskt vad du grävde fram. Tack så mycket.
Frank har jag råkat för förr, jag minns inte i vilket sammanhang, men jag läste om hans gifte, styvbarn. osv. Det slog mig nu, att han kanske figurerade i någon av Jöns barns dop, men det är väl osannolikt (?) Jag skall försöka hitta tråden igen. Och jag skall lusläsa Lövestads husförhörslängder för att hitta en Catharina Magnidotter, född 1744 (eller omkring).
Barnen har jag hittat - förutom det födda utom äktenskapet, nu gäller det att lista ut varifrån denna 20-åriga betjänten med -förmodligen- förmånliga egenskaper och framtidsutsikter kommer ifrån!
tacksamma hälsningar
Anna

106
Hyby / Hyby CI:7 (1883-1886) Bild 15 / sid 25
« skrivet: 2015-08-26, 13:07 »
Ja, jag hittade dem, tack vare dig, och där står föräldrarnas födelsedatum också. Som ger mammas ålder (30) vid Anders födelse. Jag ser att han var duktig (b-or?) vid husförhöret och (som en resultat av detta?) skickades vid 12-års ålder, 1847, till Malmö. Vad står på vänstra marginalen: att han är afkart (?) 1844???
 
Tack för dopvittnens namn!

107
Hyby / Hyby CI:7 (1883-1886) Bild 15 / sid 25
« skrivet: 2015-08-26, 12:23 »
Stort tack Eva för hjälpen. Talet 30 vid sidan om Mette Pehrs, kan det vara hennes ålder? Kan du, snälla, hjälpa mig med dopvittnerna också? En kapten (?)... Andersson .... Torparen (?) Christoffer Pehrsson från ????
 
Per Christoffersson och Christoffer Pehrsson borde vara son och far, eller?
 
MVH
 
Anna

108
Lövestad / Lövestad
« skrivet: 2015-08-26, 12:12 »
Hej Kerstin och Göran!
 
Tack för era tips, även om de inte gav mig det jag sökte.
Kerstin: jag har inte tidigare uppgifter om paret än just deras vigsel.  Tyvärr har jag inte heller någon kännedom om byarna i närheten av kungsgården. Jag försökte också hitta Catharinas familj i Lövestad vid och före vigseln (då flickorna brukade gifta sig där de växte upp), men fick hittils noll. Jag hade tanken att hitta herren som Jöns tjänade hos på Kungsgården, han kan vara en nyckelfigur, i synnerhet eftersom Grönqvist långsamt avancerade och hamnade i Örebro(!!) som slottsvaktmästare där. Hur kan man hitta högsta hönset på Kungsgården (som sannolikt var en hög militär)????
Göran: tack för barnen, de har jag också hittat inkl. anan: Johan (Jonte), som föddes i Örebro. Det som vi är så mycket ute efter är föräldragenerationen.
stort tack och bästa hälsningar,
Anna

109
Nu får jag försöka spåra honom i Sverige alt. USA igen. En A. Kahlin emigrerar till USA, men han kan vara en Axel i ca. samma ålder som någon med Ancestry tillgänglighet hittade i USA bland emigranterna från Sverige. Jag har tyvärr inget abonnemang på Ancestry...  
 
snällt av dig att hjälpa mig, stort tack för det, Gudrun.
vänliga hälsningar
Anna

110
Hej!
 
Axel Christian Grönqvist, född 1840-05-29 i Tösse (Bjäkebol), Dalsland flyttar 1866-10-20 till Stockholm, se AD Ånimskog AI:22 (1866-1870) b 435/ s 425 (utflytt.nr. 16).
där tappade jag spåret. Finns det en chans att hitta honom i Stockholm om man inte har en aning om vart han tar vägen?
Hoppas på några tips, helst hans spår!
MVH
Anna

111
Hyby / Hyby CI:7 (1883-1886) Bild 15 / sid 25
« skrivet: 2015-08-25, 22:42 »
Anders, son till Pehr Christoffersson f. 1835-06-04, döpt den 6:e.
Vad står före faderns namn (yrke, titel?), är modern nämnd?
Vem är dv? står det någonstans var i Hyby familjen bor?
Stilen är ganska snygg och läsbar, ändå kunde jag inte tyda texten.  
 
 
MVH
Anna

112
Lövestad / Lövestad
« skrivet: 2015-08-25, 21:37 »
Hej!
 
Kan någon hjälpa mig och hitta Jöns Grönqvists och/eller Catharina Holmbergs föräldrar/familjer? De gifte sig 1779-02-05 i Lövestad, se Lövestad CI:3 (1759-1825) Bild 220 / sid 35 (AID: v111186b.b220.s35, NAD: SE/LLA/13264), men det finns inga husförhörslängder före 1813. Finns det andra källor man kan söka i?
Hoppas på svar,
MVH
Anna

113
Wow, tusen tack Gudrun!
då har vi hans första steg utomlands.  Han kanske inte emigrerade till USA.
Förstår jag rätt att han finns i hushållet av Nils Waldemar Poulsen (vad betyder Varemaegler?) och Louise Christiane?
 
Vad betyder pleiesön och sverrig? Och  vet du hur jag kan hitta honom senare?
 
(äntligen har jag fått tillbaka bredbandet, men nu börjar det åska!)
hej så länge
Anna

114
hej!
 
Jag söker Alrik Herlog Kallin, född 1860-09-30 på Vänsbergs gård, Tösse socken, Dalsland.
Hans far Anton Kallin emigrerar till Amerika 1869-71, modern Hedda Valborg Grönqvist dör 1873.
Två år senare, 1875-07-27 flyttar 15-åringen från Göteborg till Köpenhamn (Gbg  Domkyrkoförs. Ala:10 (1866-1683) b 301/s 592).
Där tappar jag spåret. Tar emot tacksamt alla tips och ledtrådar hur jag kan spåra honom.
 
MVH
Anna

115
Grönquist / Grönquist
« skrivet: 2015-08-16, 00:07 »
Jag håller fullständigt med, Anders. Fast jag har råkat hitta ibland ganska motsägelsefulla uppgifter med mycket exakta data... då är jag glad att kunna kontrollera i förstahandskällor. Som detta nu med grönqvistarna. Jag hade sedan tidigare en uppgift om Anders Grönqvist (här på Forumet) som angav Örebro som födelsestad. Igår hittade jag honom och de övriga syskonen i Lövestads födelse- och dopbok (tack vare din uppgift om föräldrarnas vigsel). Tyvärr, finns inga husförhörslängder för perioden att gå till, så där strandade mina försök att hitta mera om föräldrarna. Idag hittade jag en site: Bygdebands söktjänst, men fått nitlott igen. Hur hittar man? Har du ett tips?
 
Jag undrar om det går bättre om jag lyckas spåra Jöns Grönqvists arbetsgivare. Genom att följa barnens dopanteckningar kan man ana hans karriärutveckling:  
- januari 1779 (när han gifter sig)är han betjänt (Lövestad CI:3 (1759-1825) Bild 220 / sid 35 (AID: v111186b.b220.s35, NAD: SE/LLA/13264) ((De två-tre orden före betjänten kunde jag tyvärr inte tyda  
- 31:a oktober samma år är han fortfarande betjänt när första sonen Eric Magnus döps. Lövestad CI:3 (1759-1825) Bild 1680 / sid 301 (AID: v111186b.b1680.s301, NAD: SE/LLA/13264)
- Februari 1781, när nästa son Lars Christian döps, är han redan Kammartjänare Lövestad CI:3 (1759-1825) Bild 1840 / sid 333 (AID: v111186b.b1840.s333, NAD: SE/LLA/13264), likaså oktober 1783 vid Olaus´ dop (fick han verkligen ett latinskt tilltalsnamn i dopet???) se Lövestad CI:3 (1759-1825) Bild 1840 / sid 333 (AID: v111186b.b1840.s333, NAD: SE/LLA/13264)Skillnaden är att familjen nu bodde i Heingetorp och inte på Löfwestads kungsgård (?) som tidigare.  
- Kammartjänare också 1785, se Lövestad CI:3 (1759-1825) Bild 1930 / sid 351 (AID: v111186b.b1930.s351, NAD: SE/LLA/13264) när den enda dottern (?)Anna Maria döps, sedan avancerar han till
-  Hofmästare 1787 vid dopet av Anders. Lövestad CI:3 (1759-1825) Bild 1980 / sid 361 (AID: v111186b.b1980.s361, NAD: SE/LLA/13264)
- två år senare är han i Örebro med familj, då han noteras som Slottsvagtmästare, se Örebro Nikolai C:4 (1784-1816) Bild 55 (AID: v52797.b55, NAD: SE/ULA/11800)vid sonen Johans dop. Dopvittne bl. a. Cancellist Paul Ahlgren. Var hittar man honom om han är slottsvaktmästare? Jag hittade ingen slottsförsamling. Och hans fru vekar ha dött under denna period! När och var?
- från 1806 finns han på Ekeby vid Örebro där han noteras som wagtmästare tillsynes till sin död: 1818-01-21
Ekeby F:2 (1805-1861) Bild 12 (AID: v52974.b12, NAD: SE/ULA/10198) ((boupptäckning verkar saknas))

116
Grönquist / Grönquist
« skrivet: 2015-08-13, 23:00 »
Tack Anders Berg!
Jag skall kasta mig på dina uppgifter. Nog hade jag uppskattat en källhänvisning, men, med exakt datum och plats, skall jag nog hitta dem. Hur bar du dig åt att hitta dem i stora Skåne? Tidigare har jag sökt på DDSS - utan resultat, och att kolla varenda kyrkobok för vigda i varje skånsk församling i ca. 10-15 års spann verkade vara en omöjlig uppgift för mig. Jag undrar bara varför skrev kyrkoherdar Skåne hos somliga, när de kunde skriva bynamn hos andra?!?
Vad gäller släktutredningen, den var en högst privat sådan om en dalslands familj (Olsson), nu presenterat i ett hembygdsmuseum, innehållande en gren som jag forskar kring, och denna parentes om Jontes - för oss hittills helt okänt - vallonskap. Eftersom personen som klartlagt denna stora släkt Olsson  sedan många år är död, kan jag inte fråga henne om källor  
Tack än en gång - nu kommer jakten att fortsätta i Skåne (landskap) ;)
MVH
Anna

117
Grönquist / Grönquist
« skrivet: 2015-08-12, 23:11 »
Hej!
 
Vi har en ana Johan (Jonte*)Grönquist; född 1789-03-22 i Örebro, död 1856-06-25 på Hengelö i Ånimskog, Dalsland. Fadern:Jöns Grönquist född 1757 i Skåne (?)(källa:Ekeby AI:8 (1806-1810) Bild 46 / sid 41 (AID: v51014.b46.s41, NAD: SE/ULA/10198), död 1818-01-21 Ekeby, Örebro län.  
Just fått en släktutredning där Jonte förekommer med anmärkning: vallon - okänt för oss tidigare.
Undrar om någon känner igen namnet. Jag försökte spåra familjen, med fick stop vid faderns födelseplats: Skåne (????) Hittade inte honom i landskapet Skåne, men fick reda på att i Örebro finns en plats som också heter Skåne.
Alla tips är välkomna
MVH
Anna

118
Ni har rätt Bengt och Kristina: Signe var Anton Kallins äldsta dotter, omkr. 10 år gammal när fadern emigrerar och 14 när modern dör 1873. Hon flyttade 1875 tillbaka till sin farbror i Tösse (Vänsberg), till samma gård som hon lämnade med föräldrarna och syskon 1866.
Sorglig historia, de 4 syskonen skingras 1875: Signe 16 år till farbrodern, Alrik Herlog 15 år till Köpenhamn, Berta Gunlög 12 år är helpensionär enl. SVAR 1880 hos en skolföreståndarinna och hennes syster i Gbg; Carola Walborg endast 5 år hamnar hos en läroadjunkt i Gbg som myndling.
 
Vet någon hur jag kan söka/hitta Arlik Herlog i Danmark?

119
Nej, Maud, har du ett tips hur man gör det? Det enda uppgift jag har, efter Gbg  Domkyrkoförs. Ala:10 (1866-1683) b301/ s592 där det står att han flyttade till Köpenhamn, är den förut angivna ankomsten till USA, som kan alltså vara någon annans...

120
Klintberg / Klintberg
« skrivet: 2015-08-11, 13:08 »
Louise var 4:e barnet av Paul Baltzar Vilhelm Svante af Klintebergs 9 barn.  Jag har rätt mycket av hennes anor (som är samma som min mans), men inget om avkommorna. När det handlar om adeln då är svärdsidan väl dokumenterad i Riddarhusets stamtavlor medan spinnsidan mycket sparsamt. De ingifta kvinnorna finns med bara med födelsedata och föräldrarnas namn (och yrke), döttrarna däremot bara med födelse- och dödsdatum plus ev. data om giftermålet, men försvinner ur handlingarna efter att de gift sig. Har man tur och är maken själv dokumenterad, då hittar man makens anor och ättlingarna. Det är just kvinnorna i släkten vi försöker kartlägga i första hand: varifrån de kommer eller vart de tar vägen?
Om det är något du inte redan har allt om Louise, och undrar kring hennes anfäder, skickar jag gärna över det jag har (via mail).
Jag själv skulle uppskatta att få uppgifter om hennes ättlingar.
MVH
Anna

121
Jönköping / Läshjälp, please!
« skrivet: 2015-08-11, 12:27 »
Stort tack Peter, det var det jag anade. Fast jag läste Concensus Judaeus- och tolkade som någon sorts överenskommelse (att bokföra judar- Svenska Kyrkan hade ju ensamrätt på folkbokföring). Det där stora kommatecknet liknar mer c än v, eller?
 
(Meddelandet ändrat av anna_klinteberg 2015-08-11 12:36)

122
Hej Bengt och Maud!
Vilka motsägande uppgifter! Dog han i Göteborg eller i New York?!? Dödsdatumet är ju det samma, så det måste handla om samma person, fast den ena källan kallar honom Kallin och den andra Kallen. Vad skall man tro?
 
Om han dog 1881 - oavsett platsen - då kan Anton Kaelin, institutionerad 1900 i Jefferson, Kentucky inte vara samma person. Det krävs lite mer forskning här, känner jag!
Men tack ändå.
MVH
Anna

123
Jönköping / Äldre inlägg (arkiv) till 10 september, 2015
« skrivet: 2015-08-11, 11:54 »
Tack Fredrik för dessa uppgifter. Jag skall kolla dem, men jag är förbryllad, jag kände till 2 hustrur:
Helena Fredrika Lindeblad (se Jönköpings Historia vol. III, sid 228), död 1717 och Anna Charlotta (Schalotta) Mejer, som han gifte sig med 1718-02-18(källa Jönköpings Kristina EI:1 bild 31/sid 55, AID: v34671.b31.s55).
Annika Håkansdotter Dubb måste ha varit hans första hustru om Jönköpings rådhusrätt och magistrat AIIa:68 (1711-1711) nämner henne som salig 1711. Vet du något mer om henne?
 
Denna Anders Falck, som var tydligen en skicklig yrkesutövare (ålderman i Jönköping och har alster i t.ex. Nationalmuseet,är själv mycket svår att spåra, vad vet man om hans egna personalia?!?

124
Hej !
Föregående anas son Alrik Herlog Kallin, född 1860-09-30 i Tösse (Vänsberg, Dalsland) förlorade sin far som utvandrat, och sin mor Hedda Walborg Grönqvist vid 13-års ålder (1873). Två år senare flyttar han från Göteborg (där modern bodde med barnen efter faderns resa till USA 1867) till Köpenhamn.  
Där förlorar jag spåren för att hitta (med stor sannolikhet) honom i USA, som A. Kalin, enl. New York Passanger lists, 1820-1957:
 
Name: A. Kalin
Arrival date: 10 Oct 1884
Birth Date: abt 1860
Age: 24
Gender: Male
Ethnicity/Nationality: Swedish (Scandinavian)
Place of Origin: Sweden
Port of Departure: Antwerp, Belgium
Destination: Sweden
Port of Arrival: New York, New York
Ship Name: Waesland
Search Ship    Search for the Waesland in the
Database:        Passanger Ships and Images´ database
 
Han var då endast 24 år gammal. Jag hoppas att han bildade familj och levde alla lyckliga år!
Någon som vet?
MVH
Anna

125
Hej!
Jag söker efter Anton (född Anders) Kallin, f. 1829-04-23 i Tösse (Vänsberg, Dalsland). Föräldrarna var byggmästaren Anders Kallin (född Jonasson) och Greta Lisa Kropp från smedsläkt, f. 1796-08-24 i Tösse (Hwitlanda bruk).
Han verkar ha gjort en runda till USA mellan 1867 (EmiWeb 1867-05-29) och 1869, för att emigrera slutgiltigt 1871-11-24.
Enl. första spår jag har bodde han i Minnesota (St. Paul Rams) 1880 som single (han hade hustru och flera barn i Sverige!), nästa spår är från 1900, då han verkar vara institutionerad  på Louswille City Hospital, Jefferson, Kentucky.
Han är fortfarande (?) singel.
Jag skulle så gärna vilja veta vad som hände med honom over there, vilken sjukdom han led av, osv.
Mvh
Anna

126
Jönköping / Läshjälp, please!
« skrivet: 2015-08-10, 14:04 »
Kan någon läsa och tyda de latinska orden i följande post (N:9:de):
Jönköpings Kristina EI:1 (1698-1802) Bild 29 / sid 51 (AID: v34671.b29.s51, NAD: SE/VALA/00170)
 
tackar på förhand

127
Jönköping / Äldre inlägg (arkiv) till 10 september, 2015
« skrivet: 2015-08-10, 13:04 »
Tack Karin för tipsen, jag skall kolla!
 

128
Klintberg / Klintberg
« skrivet: 2015-08-10, 02:03 »
Hej Arne! Tack för detta. Har du kläm på flera av hans barn? barnbarn, osv? all information om Klintberg och Klinteberg familjen tages tacksamt emot.

129
Jönköping / Äldre inlägg (arkiv) till 10 september, 2015
« skrivet: 2015-08-10, 01:16 »
Tack Karin. De här dombok citaten visar bara att han 1708 var en vuxen man med ett yrke och att han 1711 blev borgare i staden. Allt annat är fortfarande ett stort frågetecken. Fadern, modern, födelsedatum och -ort???
 
Sägs född här å orten (utan att säga när och var... mycket vagt, tycker jag...)-hur hittar man var och när?
Övriga guldsmeder anser att de blir för många. Hm. Är inte denna argumentation bekant?!?! Var han kanske ändå utsockens? Måhända utlänning? Eller/och av en annan religion? Det är mot främlingar denna sort av argument brukar komma fram än idag, eller?
 
i Jönköpings Kristina AI:1 (1689-1720) Bild 47 / sid 73 (AID: v23224.b47.s73, NAD: SE/VALA/00170)
hittade jag guldsmeden m: Falck (tyvärr ingen årtal, ingen annan anmärkning  Det enda jag kan se är ett litet m i vänstra marginalen... vad kan det betyda?
därunder står hust. Lena Lindebla (?)
och gesell: Lädevik (?)  
ingen av de här tre är bockade för i de olika kolumnena i husförhöret. Varför?

130
Jönköping / Äldre inlägg (arkiv) till 10 september, 2015
« skrivet: 2015-08-09, 01:17 »
Jag söker rötter och bakgrund till Anders (Danielsson) Falck, guldsmed och ålderman i Jönköping i början av 1700-talet.  
 
Han var gift två gånger: första gången med Helena Fredrika Lindeblad, sedan med Anna Charlotta Meijer 1718-02-18 (Jönköpings Kristina EI:1 bild 31/sid 55, AID: v34671.b31.s55:
1718 - N(o) 5 d 18 dito Copulerades Rådmannen Her Anders Falk med Jungfru Anna Schalotta Mejer).  
 
Jag hittade några uppgifter om honom i Jönköpings Historia III, (1919) s. 228 och i Gudmundsgillets årsbok 1954, sid 16, men ingenting om hans födelsedatum, föräldrar, ursprung.  
 
Har någon lite mer kläm på honom? Skulle bli jätteglad åt all information!
Mvh
Anna

131
Klintberg / Klintberg
« skrivet: 2015-08-09, 00:49 »
Intressant, Markus.
Johan Klintberg var alltså den tredje av Swen Påhlssons 9 barn som tog namnet Klintberg. Övriga använde patronymikon: Svensson, Svensdotter? Jag har en notering att han var gift med Ulrica Weber. Låter tyskt. Vet du något om henne? Var hon en av de många tyskättade i Sverige eller tog Johan henne med sig från utom lands. Och hon var måhända änka, om Johan upfödt  Styf-barn. Kan man hitta Johans avkommor?
 
Jag har också stött på ganska många klintebergare på Öland (om jag minns rätt). Jag undrar om de är släkt med de här klintbergare (prosten Paul ändrade sedan sitt och sina barns namn en gång till: från Klintberg till Klinteberg. Detta är ganska intressant, eftersom både några av hans och en av brodern Jakobs söner blev adlade (på 1800-talet!)och då var bra att ha ett e som skilde namnen åt. Men han kunde ju inte veta detta kring 1781-83 då han adderade den extra bokstaven!!! Jag undrar vad kunde varit orsaken?)
 
(Meddelandet ändrat av Anna_klinteberg 2015-08-09 00:54)

132
Tack Jakob! Det blir inte lätt att hitta våra anfäder bland 94 orter!!!
Markus: vet du var man hittar uppgifter (utnämning, avlöning, osv) av hejderidarna? De var ju i kungens tjänst, ansvariga för stora områden skog och mark, med livslång befattning och dito ersättning. Det borde finnas utnämningsprotokoll någonstans, eller?
MVH
Anna

133
Schemmelkorn / Schemmelkorn
« skrivet: 2015-07-16, 23:17 »
Hej!
 
Jag söker efter uppgifter om Hans Bertels Schemmelkorn, husgerådsmästare i Nyköpings slott hos drottning Christina. Han var gift med Elisabeth Bastiansdotter Geijer och hade en dotter Christina Hansdotter Schemmelkorn (1619-1673) gift med Carsten Otter (1589-1657).
Alla uppgifter emottages tacksamt.
Anna

134
Salgodi / Salgodi
« skrivet: 2015-07-06, 23:25 »
Hej Margareta,
 
Jag har inte stött på namnet Salgodi här i Sverige, Salgodi låter inte mycket svenskt, däremot känner jag igen namnet från ungerskan. Det finns många i Ungern som heter Salgódi (någon som härstammar från Salgó(tarján), som är en stad  där. Att heta Budai eller Pesti, osv. (alltså varifrån någon-s anfader- härstammade) är mycket vanligt i Ungern.
 
Jag vet att det inte är särskilt mycket hjälp  men något att tänka på kanske (om du läser dessa rader efter 15 år!).

135
Ja, det gjorde jag, och tack än en gång för läshjälpen.
Om Sven Påhlsson är af Bosarp, då borde han finnas med någonstans i husförhören, osv.
Om en piga blev lägrad, fick det inte följder som blev registrerade (t.ex. dombok?)?

136
Blentarp / Blentarp CI:1 (1693-1737) b147/s 143
« skrivet: 2015-07-04, 00:30 »
Vad snällt, Maud! (Det där lägrade pigan ville jag nog inte läsa ut själv ;)
Ortsnamnen är de viktiga, där kan jag gå vidare, tusen tack
Anna

137
Falck / Falk / Falck / Falk
« skrivet: 2015-07-03, 16:02 »
Mikael Andersson:  
den 11:e maj skrev du:
Gudmund Falk 1675-1694  
Född 1645. Kämnär 1681.  
Död 13.5.1694.  
Änkan Rachel Ring 1694-1697  
Gifte 1697 om sig med Daniel Ekman.

 
Jag har en notering: enl. källan Svensk silversmide, 1520-1850, volym 4 silversmeden Larsson  gifte sig med Gudmund Falks änka Rachel Ring Jag kan inte dubbelkolla (jag har inte boken), men någon kanske kan reda ut vem änkan Rachel Ring gifte sig med?

138
Blentarp / Blentarp CI:1 (1693-1737) b147/s 143
« skrivet: 2015-07-03, 15:35 »
Hej  
Jag kan inte tyda allt i bifogad bild. Sven Påhlsson af(?)... ... ... pig(?) Malena Hansdr Schougård i ....  
 
 
Kan någon hjälpa?  
Tackar

139
Tack Markus för svaret, det förstärkte det vi anade.
Hejderidaren Sven Pålsson är en svår nöt att knäcka: jag har hittat honom i dödsboken: Bosarp CI:2 b 1770/s 173 och så -efter din uppgift- också i vigselboken: Blentarp CI:1 (1693-1737) b 147/s 143, men denna senare kan jag inte läsa förutom namnen.   Står det där lägrad piga?!?
En fråga till: Schougård är en ortsnamn i Danmark (Jylland?), har jag för mig. Kan familjens koppling till platsen styrkas?  
((och detta i mycket parentes, för det är bara en vild gissning: en hejderidare är en person som kan hantera skjutvapen...han kanske inte alls var från trakten, som du skriver, men kom i samband med krig, stridigheter osv.??? de där två orden efter hans namn i vigselboken: är det inte varifrån han kommer??)

140
Lang / Lang
« skrivet: 2015-06-06, 16:27 »
Hej!
Jag har länge sökt efter rötter/släktskap av biskopen i Linköping, Jakob Lang (f. 1648, d. 1716). Det är känt att hans far med samma namn var handelsman, rådman och tullnär (i Umeå?), och farfadern lär ha härstammat från Ungern. Om hans mamma hittade jag bara namnet: Kerstin Henriksdotter.  
 
Det finns två saker jag undrar över:
1, Jakob Lang sägs ha studerat i Åbo, Oxford och Uppsala, här t.o.m. vid två tillfällen. Vet någon hur jag kan hitta mer om honom, framför allt hans anor?
 
2, Hans dotter: Christina Margareta Lang, adlad Lagercreutz (f. 1685, d. 1759) var gift med lundaprofessorn från Dorpat: Arvid Mollerus (Möller, f. 1674, d.1758).
Lars Sjöqvist här på forumet har efterlyst 09 april 2000 en möjlig syster till honom Judit Lang som var dessutom gift med en annan Mollerus: Johan Mollerus) Finns det en koppling mellan dessa två makar Lang - Mollerus, eller är det en ren tillfällighet?
Något har kanske framkommit sedan sista inlägget år 2000. Någon som kan uppslysa mig?
hälsningar
Anna

141
Hej!
 
Detta var mycket intressanta uppgifter om Magdalenas familj, Markus. Hennes mor stod ju där ensam efter 1:e makens död med 3 barn, 7,5 och 3 år gamla.  Att Jöns Persson Malmberg får ett utomäktenskapligt barn och blir avsatt bara ett år efter giftermålet måste ha drabbat familjen hårt (?). En regelbunden inkomstkälla försvann (kanske den enda?  Hur var klockaryrket: var det en heltidstjänst? Var han måhända skrivhjälp åt prästen? eller fick klockaren bruka en gård som drygade ut inkomsten? Blev den indragen i så fall?)
Undrar vad familjen levde av efter avsättningen? Det går ca. 18 år tills Jonas dyker upp i Blentarps sn. Undrar också om Magdalena måste/ville bidra till familjens uppehälle (och hjälpa brodern) eller var hon på flykt undan styvfadern? Då kom hejderidaren Sven Pålsson väl till pass (?). Är det känt var han kom ifrån?  
Sedan är det en sak jag har funderat på sedan ett tag. Vad kan vara orsaken till att Magdalena tycks inte ha närvarit vid sina barnbarns (Prosten Paul Klintbergs barns) dop? Var det inte kutym?
MVH Anna

142
glöm min sista post; jag började skriva den efter Anders Bergs fråga vid åttatiden, men postade mycket senare utan att se att frågan redan var besvarad.

143
Kan han vara en brors-son (som lärde sig yrket hos farbrodern i Malmö?)

144
Paul, så klart att årtalet var galet: jag måste tryckt på fel tangenter (1 steg höger med båda fingrarna ;)
Det är så som Markus skriver. Detta med halfwa kroppen borttagen betyder att han blev förlamad i halva kroppen (hjälp att tyda från Eva Dalin, här på Forumet)
 
Handskmakaren hittade jag tidigare, men kunde inte hitta någon koppling.
Oh, vad glad jag blev för dessa uppgifter. Tusen och en tack Markus! Nu finns det lite att gå efter: t.ex i Blendtarp (vet du varför Magdalena och hejderidaren gifter sig just där?) Finns det flera barn i äktenskapet? Mellan de två kända sönerna finns det 14 år åldersskillnad!
 
Får man fråga om du har dem bland dina anor?
tack än en gång
Anna

145
Falck / Falk / Falck / Falk
« skrivet: 2015-05-12, 02:46 »
Barbro, din idé, alltså indiciekedjan om släktskapet med St.Gafle Falkarna låter mycket övertygande. Här finns en del att forska!  
 
Niklas, stort tack för tipset med Tabergs Hembygdsförening, jag skall kontakta dem genast!
 
Jo, Barbro, jag har just hittat Johan Andersson Falck d.ä. i  Släkt och hävd 1984-85, sid 233, som citerar Kongl. Götha Hofrätts presidenter, ledamöter och betjäning av Johan Odencrants, Linköping 1803: ...son till inspektorn vid Krusenberg i Alsike. (tyvärr utan namn på fadern) men sedan tillägger dem:
(kan Krusenhof i Kvillinge, Ö-götl. ha förväxlats med Krusenberg i Alsike, Uppland?)  
 
Och Ebba och Mikael: guldsmeden i Jönköping Anders Falck (född ?, död 1739)hade också en dotter som hette Rachel. Hennes syster: Hedvig Juliana är också en ana: ff ff mm. Hon gifte sig med ovan nämnda bergfogden Abraham Falcks son: Magnus Abraham Falk. Oh, vad jag skulle ge för att se en koppling mellan guldsmeden i  Eksjö: Gudmund Andersson Falk och guldsmedsåldermannen i Jönköping Anders Falck.
Anders kunde varit född kring 1660-70-talet, alltså antingen i Gudmunds generation eller en generation efter, om man antar ett släktskap. Men han var varken son till en Gudmund eller en Anders, hans far hette Daniel. Kunde Daniel (som ger sonen namnet Anders!)vara en bror till Gudmund och således vara själv en Andersson??
 
det är sent, nu måste jag gå och lägga mig, fast att läsa era inlägg var en riktig rysare... jag får försöka hitta de där felande länken när jag är mindre trött  God natt!

146
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 10 maj, 2015
« skrivet: 2015-05-10, 00:59 »
Jag söker fortfarande efter alla (minsta) uppgifter om Abraham Falk (Falck), se inlägget den 4: e februari.
Sedan dess har jag försökt låna Paul Wilstadius: Bergsfogder i Tabergs bergslag på biblioteket, förgäves: det finns inget ex för fjärrlån i landet. Vi bor tyvärr alldeles för långt från Uppsala och Stockholm för att läsa i läsesalen.
Om någon har ett ex hemma, så vore det fantastiskt att få ta del av det material som står i nämnda verk om Abraham Falk och Gustaf Mobeck. Kan någon hjälpa mig?

147
Jag vet att detta är Schoug/Skog- forum, men jag hittade inget bättre för att söka efter en Magdalena Hansdotter Schougård (Schougaard?), som är min mans ff ff ff m och som sådan hustru till hans äldsta kända anfader på svärdsidan.
Allt vi vet om henne är att hon var hustru till Sven Paulson (1688-1754), hejderidare i Lavröd, efter hans död 1743 gifte hon om sig 1744 med makens efterträdare Ola Hansson, hade minst två söner: Paul, född 1723 och Jakob 1737. Vet inte när och var hon föddes, men hon dog 1763 (var?).
Om det finns någon som vet något mer om henne, skulle jag bli mycket glad och tacksam att få veta det.

148
Klinteberg, af / Klinteberg, af
« skrivet: 2015-04-02, 23:38 »
Jodå! Wilhelm blev döpt den 22. mars 1759, se Härslöv CI:1 (1721-1765) sid 75, med allting som tillhörde, massor med dopvittnen. Präktig bokföring så klart, det är fadern som för pennan.  
Det är sant, fast rätt ovanligt, att namnet Klintberg (!) står inte någonstans , bara fru Magisterskan Anna Maria Faxe som var alltså faderns, herr magister Paul Klintbergs hustru. Men det visste ju alla (då)  

149
Barkman / Barckman / Barkman / Barckman
« skrivet: 2015-03-11, 00:34 »
hittade notisen, tack. Jag skulle också gärna köpa böckerna som CD/DVD, då skulle jag ha lite mera tid att läsa, än med detta fjärrlån, som måste återlämnas inom 20 dagar.
Det gäller att utnyttja nätterna ;)
hälsningar
Anna

150
Jönköping / Äldre inlägg (arkiv) till 11 maj, 2015
« skrivet: 2015-03-08, 18:04 »
Tack Calle Lindström, jag läser för fullt, bl.a. Jönköpings historia (3 digra volymer), men kom inte närmare Anders Falk med hustru än.  
Det återstår att se om Gudmundsgillet har något!
med vänlig hälsning
Anna

151
Barkman / Barckman / Barkman / Barckman
« skrivet: 2015-03-08, 17:39 »
Hej Calle och tack för vänligheten!
 
Ditt tips var förträffligt, nu sitter jag och läser i Jönköpings Historia (del 3), och jag måste medge att det är en diger uppgift att plocka fram alla data som är relevanta för mig ur den.
(Vi har ett antal personer i familjen som är knutna till Jönköping under historiens lopp.)
Vilken källa har du till det du skriver att Lars Jonsson Barckman sannolikt var sonson till Jakob Barkman? Vem var länken mellan Jönköping och Stockholm?
Tack på förhand
Anna

152
Kropp / Kropp
« skrivet: 2015-03-08, 17:18 »
Hej Bo! Vad roligt att du kom till samma slutsatser som jag!
 
Anders Eriksson Kropp är fm fm ff f till min man, vars släkt vi försöker kartlägga.  
Hur entydliga husförhörslängderna i Varnum än verkar,  läste jag här på forumet mycket rejäla tidigare inlägg där det stod att A.E:s hustru hette Elisabet Eriksdotter.
(Kristina: såvitt jag kan bedöma, handlar det om SAMMA Anders Eriksson om man får tro på alla andra familjeförhållanden, platser, osv)
Hur som helst, Bo, har du sett Ulf Bergrens inlägg här (2011-04-30)? Om du klickar vidare där, kommer du till diskussionsforumet för vallon- och smedsläkter. Där läste jag vad samma Ulf skrev där 2010-11-20: han påstår (och hänvisar till smedskivan bl. a.), att  
Anders Eriksson Kropp,  
född 1703-09-25 i Fors, Kroppa, död 1758-12-21 i Fösked, Nyed. Mästersmed. Död av bröstfeber. Bosatt i Storfors, Kroppa (S) 1703-?, mästersven vid Vassgårda 1732-37, mästersmed där 1738-39, mästersven vid Rinnefors 1740-41, ?, mästersven vid Glasfors Ö. 1745-46, mästersmed där 1746-47, vid Munkfors öv. 1747-49, vid Torsby 1749-50, ?, mästersven vid Munkfors 1752-55, smältare vid Vassgårda 1755-58 i okt., vid Fösked ned. i okt. 1758-21/12 1758.  
Gift med  
Elisabet Eriksdotter, född 1711, död 1787-08-10 i Spjutbäcken, Varnum.

Och platsen och datumet för båda kvinnornas död är samma!! Är Lisa Svensdotter och Elisabeth Eriksdotter samma person? Lisa och Elisabeth är två form av samma förnamn, men hon kan inte vara dotter till både en Erik och en Sven, eller?
 
Kan du kolla med dina källor om Ulf Berggrens E.A.K. är samma person? Om det är det, kan han varit gift med både Lisa Svensdotter och Elisabet Eriksdotter?
Väntar spänt på ljuset.

153
Jönköping / Äldre inlägg (arkiv) till 11 maj, 2015
« skrivet: 2015-02-23, 00:29 »
vet någon om det finns en förteckning över borgmästare (ev. rådmän)och häradshövdingar i Jönköping?
Jag sökte på nätet och på JBGF:s hemsida, men inte lyckats.

154
Bursie / Bursie
« skrivet: 2015-02-22, 22:45 »
till Annica Pettersson'
 
Hej! Jag hade (förmodligen) samma funderingar om Daniel. Förutom frågan varför skulle en Gudmund Bursies son heta Daniel SAGER, har jag i mina uppgifter Brita Catharina Bursie som kan vara den sammankopplande länken: dotter till Gudmund och hustru till Daniel. Således skulle Daniel Sager vara svärson och inte son till Gudmund Bursie. Tyvärr, har jag inga källor till detta, måste ha hittat någonstans på nätet.
Dessutom är min Daniel Sager (1696-1742) en 5:e med detta namn: varken hans födelse- eller dödsdatum stämmer överens med de andra 4 ovan nämnda (inlägg 2007-01-20)
Kan någon bringa ljus över de olika Daniel Sager-s inbördes förhållande?
hälsningar
Anna

155
Barkman / Barckman / Barkman / Barckman
« skrivet: 2015-02-22, 22:09 »
Anette Palm och alla som forskar kring fam. Barckman!
Jag kunde inte nå Gunnar Antoni, mailet kunde inte levereras, han kanske bytte mail-adress?
Mina frågor står kvar king Lars Jonsson Barckman, svärson till borgmästare i Jönköping Alexander Haijock, se ovan.
Har någon mer uppgifter om honom?
MV
Anna

156
Jönköping / Äldre inlägg (arkiv) till 11 maj, 2015
« skrivet: 2015-02-22, 17:29 »
Hedvig Juliana Falk född och död i Jönköping (1727-1786).Jag söker hennes far: rådmannen Anders Falk, som jag inte hittade i böckerna.
Med modern: Anna Charlotta Meijer har jag kommit en generation längre bak: hennes föräldrar: apotekaren Johan Fredrik Meijer verkade också i Jönköping men kom från Tyskland, medan Anna Lucia Zimmerman vet jag bara namnet på (låter tyskt också). Med dem är vi tillbaka i 1600-talet. Flera uppgifter har jag inte. Inte heller källor  
Har någon lite mer kött på benen om nämnda anor? Hur kan jag hitta lite mer?
tacksam om alla tips
Anna

157
Robsahm / Robsahm
« skrivet: 2015-02-22, 00:27 »
Hej!
Har någon Greta Lisa (Margareta) Robsahm bland sina anor? Jag hittade henne idag, och enl. informationen var hon gift med Lars Lönnström och dog 1771 i Karlskoga.
Därmed är hon inte identisk med Greta Lisa Robsahm (1747-1834)som var anmoder till släkten Schröder. Mer vet jag inte om henne men skulle gärna vilja.  
min Greta Lisa hade (minst)en dotter: Brita Christina Lönnstrröm som gifte sig med Jöns Danielsson Björling (1732-1767)och deras dotter blev då Kropp-anmoder (och vår ana) Tacksam för all info.
Anna

158
Grönqvist / Grönqvist
« skrivet: 2015-02-21, 01:28 »
Maud, med dina källors hjälp har jag nu hittat hustrun Anna Lisa Olsdotter också: Steneby AI:7 (1825-1830) sid 71 och Steneby AI:8 (1831-1835) SID 27: fadern heter Olof Torstensson. Varifrån kommer namnet Enqvist? Kanske från Enet, där familjen bodde?

159
Grönqvist / Grönqvist
« skrivet: 2015-02-21, 00:44 »
Ojojjoj Maud! Vad du har många uppgifter (och källor!) Det verkar mycket övertygande.
Det återstår att lösa, varför Jonte i mina källor står som född i Skåne (och dessutom 3 dagar  senare (1789-03-22), men det kan vara skillnaden mellan födelse och dop) Tösse AI:12 (1839-1844) b7 / s 1
Där står också att hans hustru heter Anna Lisa Olsdotter (som jag förgäves sökte i födelseboken i Tisselskog).
Jag är jätteglad att ha fått så många nya släktingar. får nu bara se till att få ihop det med mina tidigare uppgifter.
god natt! och tack
Anna

160
Grönqvist / Grönqvist
« skrivet: 2015-02-16, 00:30 »
Claes-Göran kollade att han inte finns i Skåne landskap.
Inte heller släktnamnsregistren gav något.  
I inflyttningsboken står endast de inflyttades namn Edsleskog B:1 (1801-1838) sid 101
Kristina, hur skulle du gå vidare?

161
Grönqvist / Grönqvist
« skrivet: 2015-02-15, 19:53 »
Tack Claes-Göran. Jag försökte också hitta i DDSS, utan resultat. Jag antar att Jöns och John som du hittade (och som utan vidare kunde tänkas ha bytt namn under sitt liv) heter något helt annat i efternamn.
Jag tänkte också att det inte är ovanligt att framåtsträvande personer tar sig något individuellt namn i stället för sitt patronymikon. Men att byta ut både och???
Sedan fick jag träff på Skåne i Värmland! Det är idag en del av Karlstad och tillhör Grava församling. Det är just området Värmland och Dalsland  där anorna rör sig!! Men min glädje försvann när jag inte hittade honom i födelseboken, ingen Grönqvist familj heller i husförhörsböcker. Har du en tips var jag skall söka (en till Skåne?) personer om de inte kommer från landskapet Skåne? Har Värmland en motsvarighet till DDSS?

162
Kropp / Kropp
« skrivet: 2015-02-15, 16:24 »
}
Hej! Jag beklagar verkligen att jag först nu kom till släkten Kropp i min forskning! Det gäller Erik Andersson Kropp, (född 1740 eller 1742 i andra källor, i Rinnefors), mästare på Valåsen Bruks Övre Hammar, Spjutbäcks bruk i Varnum, Vitlanda bruk och sist Borgvik, där han dör 1808. Jag fann många motsägelsefulla uppgifter om honom i källorna, såpass, att jag ett tag trodde, att det fanns två Erik (Andersson) Kropp i Dalslands släkten. Tack vare de mycket intressanta tidigare inlägg, som jag läste igenom igår här på forumet och som berör honom, förstod jag att dessa motsägelsefulla uppgifter måste vara skrivfel, osv. Men en uppgift i AD källan Varnum AI:5 (1782-1786) sid 27 förstår jag fortfarande inte: där står det Mäster Erik Andersson Kropp (född 1742!) på Spjutbecks bruk tillsammans med hustrun och tre barn, och under sonen Jonas är Moder Lisa Svensdoter, f. 1704 införd i hushållet. Vems mor är hon om det stämmer, som framkom här i forumet, att fadern Anders Eriksson Kropp var gift med Elisabet Eriksdotter. Hon skulle kunna vara hustruns mor, men i alla husförhörsböcker står personerna med deras relation till huvudpersonen, här Erik Andersson Kropp. Skulle det varit hustrun Maria Ersdotters mor, skulle det stått svärmoder framför Lisa Svensdotters namn. Eller?
Kan någon föra ljus i det här problematiken?  
MVH
Anna

163
Grönqvist / Grönqvist
« skrivet: 2015-02-15, 01:26 »
Hej! Jag söker information om Jonte Grönqvist, bruksförvaltare på Käppänäs (Edsleskog, Dalsland) mellan 1836 och 1838, sedan brukspatron på Tösse (Bjäkebol) 1839-1844, då han flyttar med familjen till Ånimskog. Han dör där 1856-07-25.  
Han är född 1789-03-22 i Skåne enl alla mina källor (Edsleskog AI:12 (1836-1840)  b51/s 46, Tösse B:1 (1825-1860) b50/s 90, Tösse AI:12 (1839-1844) b7/s1,)
Är det någon som vet varifrån (i Skåne) han kommer?
hälsningar
Anna

164
Hjort af Ornäs / Hjort af Ornäs
« skrivet: 2015-02-08, 14:13 »
Hej!  
Ja har några Hjortar, men inte af Örnäs. Likaså figurerar Öggestorp bland mina uppgifter, men då som platsen där Annika Boursie (1681-1754) dog. Alltså mycket tidigare datum.
 
Min Hjort är en Märta Christina Hjort, f. 1735, död 1810-06-05 å Åsa Hulugård, Sanseryds sn. Gift med Gustav Abraham Falk.
Vet ej mer om henne, inte ens föräldrar. Tacksam för all tips.
MVH
Anna

165
Barkman / Barckman / Barkman / Barckman
« skrivet: 2015-02-06, 00:43 »
tack Anette, jag skall försöka få kontakt.
MVH
Anna

166
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 10 maj, 2015
« skrivet: 2015-02-04, 15:55 »
Hej!
Jag söker rötter till Abraham Falk, bergsfogde i Tabergs bergslag, f.1693, d. 2753, gift med sin företrädare Gustaf Mobecks dotter: Agneta Mobeck.
I Nordeisk Familjelexikon tillhör han släkten nr. 7:
En småländsk släkt Falck härstammar från bergsfogden Johan Andersson Falck (d. 1704).  
Men hur jag än gör så kommer jag inte längre tillbaka i tiden: vem var Johan Abraham F, inte ens hans hustrus namn är angivet, ännu mindre deras anor. På Mobecks sidan kommer jag inte längre än Gustaf (f. 1664, d. 1739). Hans far hette Magnus, det är all information om honom.
Hans hustru Catharina Bolhemias förälrars namn är känt, Carl Håkansson Bolhemius, d. 1678, och Anna Larsdotter, d. 1679. Där är det stop igen:
Vet någon mer om dessa personer (Abraham F. var ff ff mf f till min man)?

167
Bosarp / Bosarp CI:2 (1710-1748) Bild 1770, sid 173
« skrivet: 2015-02-03, 19:19 »
tusen tack för hjälpen Eva

168
Bosarp / Bosarp CI:2 (1710-1748) Bild 1770, sid 173
« skrivet: 2015-02-03, 15:54 »

 
Kan någon hjälpa mig att tyda denna attest?
Sexagesima begrofs Swän Påhlss(on) i Lafröd, som den 21. January.... i ...  feber? Droppen ? (kroppen) borttagen och dödd? den 28. ejusdem anno ætatis 55.
Vad var dödsorsaken?

169
Barkman / Barckman / Barkman / Barckman
« skrivet: 2015-02-03, 01:20 »
Synd att jag inte började släktforska redan 2006, då Anette Palm och Gunnar Antoni bytte information så långt tillbaka som 1600-talet kring sina anor. Däromkring söker jag också:
om Lars Jonsson Barckman vet jag inte mycket, bara att han var make till bormästaren i Jönköping Alexander Haijocks dotter Agneta Haijock, samt fader till Dorothea Barckman f. 1677, d. 1756-06-17  på Sandbäck, Järstorps sn.
Kan han ha något med Jakob Barckman f. o. 1590 d. 1669-07 att göra?
Jag hittade en del uppgifter om Alexander Haijock, men ingenting om svärsonen.  
 
Har någon honom bland anorna?

170
Comstadius / Comstadia / Comstadius / Comstadia
« skrivet: 2015-02-03, 00:57 »
Jag hittade följande i Herdaminnen Fryele:
Sveno Komstadius, 1661-62. Var 1654 huspredikant hos fru Karin Bielke på Ekhammar. Han begärdes 1661 av översten Staffan von Klingspor och ryttmästaren Anders Månsson m. fl. till kh. i Fryele. Fullmakt utfärdades av domkapitlet 24/7 s. å. och han skulle omedelbart installeras. I brev 26/2 1662 omnämnes han som död för några dagar sedan.
Gift och hade många barn.  
Var kommer han in i Komstadius-släkten?

171
Comstadius / Comstadia / Comstadius / Comstadia
« skrivet: 2015-02-03, 00:35 »
Hej Bo och Nils!
Tack för uppgifterna, vid vidare läsning på gamla A-forum inlägg, hittade jag en del av ovanstående från Nils´penna. Men Måns Nilsson var ny ana. Var hittar man vidare uppgifter för pers. 4, 5 och 7?
Har ni någon källa där jag kan gå vidare?
MVH
Anna

172
Comstadius / Comstadia / Comstadius / Comstadia
« skrivet: 2015-02-02, 01:20 »
Nils Hård af Segerstad  
En av vår ana är en annan dotter till Nils Elgh och hans 1:a maka Ingrid Komstadia: Elisabeth Elgh (1721-1807), gift med komministern i Älmeboda Samuel Aspelin.
Men vi körde fast vid föräldrarna. Har du mera uppgifter om dem och deras anor?
Tacksam för all info.

173
Humble / Humle / Humble / Humle
« skrivet: 2015-01-31, 01:48 »
Tack Stefan, det var en rejäl klick att gå på! Hela dagen, faktiskt!  
Tack Kristina,
detta med släktforskning är ganska ny för mig, jag började för ett par månader sedan och än så länge gäller det att lära mig och att orientera mig bland alla forum och sällskap. Här i A-forumet har jag registrerat för en vecka sedan och DISBYT-medlemskapet har jag ansökt igår. Jag håller med om att reglerna bör respekteras, å andra sidan blev jag otroligt glad för all hjälp jag fått här på forumet. Ingen tog skada, eller hur?  

174
Humble / Humle / Humble / Humle
« skrivet: 2015-01-30, 19:34 »
Stefan Simander,
Tack, jag kände till den uppställningen som du postade, men som jag skrev i min efterlysning, den i listan nämnde Sven är inte identisk med kaptenen och regementsskrivaren Carls far, som också hette Sven och föddes samma år 1724, men dog 4 år före sin kusin. De är samma familj, men deras fäder är bröder (Jonas och Carl H.), söner till frälsefogden Sven. Och där körde jag fast, för jag hade ingen koppling från Carl till rätt Sven. Nu har jag fått bevis, tack Brnw och Niklaskant.
Till din andra post: bidraget till DISBYT, en rättelse: Anders Magnus af Klinteberg dog inte på Torp Moheda, men på Örsholm, Örs sn, Kronobergs län, enligt mina källor (Riddarhusets stamtavlor, osv.) Var hittade du den uppgiften?
Annars tack för att du postade Ulf Linders Familjeöversikt för Carolina Charlotta Humble, det finns många (för mig) nya data (jag hoppas, att de är mer riktiga!)
tack än en gång!

175
Humble / Humle / Humble / Humle
« skrivet: 2015-01-30, 17:29 »
jättefint med alla bidrag, bearbetning ska ske, tack för bifogade länkar och tips: i fortsättninen kommer jag att söka på disbyt också!

176
Humble / Humle / Humble / Humle
« skrivet: 2015-01-30, 00:08 »
Tusen tack för dokumenten, de var till stor hjälp. Jag skall ge mig i kast med dem i AD, men med bävan, eftersom jag än så länge har svårt att tyda 1700-tals skrivstilar.
Är Humblarna måhända bland dina anor?
 
hälsingar

177
Humble / Humle / Humble / Humle
« skrivet: 2015-01-29, 00:02 »
Hej!
Jag söker föräldrar till Carl Humble, kapten och regementskrivare, 1763-1830, han levde på Torp i Moheda, och enade hemmanslotterna år 1801 till en herrgård där.  Gift med Maria Charlotte Carlheim-Gyllensköld.
Det finns ganska mycket att hitta om Humble släkten i och kring Moheda, inte minst här på forumet, men jag har bara en hypotes att hans far var en Sven H. (1724-1787) från Moheda. Obs! Han hade en kusin med samma namn (Sven H. född samma år, men död 1791 från Ronneby. Finns någon dokument som kan bevisa vem hans far (och mor) var?

178
Jag efterlyser fruarna till de första personerna i denna familj: Vem var hustru till Anders von der Wijk, adlad Sjöhjerta, vam var hans mor, hustru till Nils von der Wijk?

Sidor: [1]