ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Katrin Lundstedt-Enkel

Sidor: [1]
1
Skedevi / SV: Lars Larsson i Sila gifter sig
« skrivet: 2021-08-04, 18:20 »
Först nu såg jag ditt svar (jag har långtidscovid) och jag tackar SÅ mycket för din hjälp! Ovärderligt!Vänligen
Katrin

2
Allmänt / SV: Edvard och Ida på Spannarp no 12
« skrivet: 2021-01-31, 16:39 »
Hej Lars Unger!
Jag måste be 1000 ggr om ursäkt! Jag ställde en lång fråga på Rötters avbytarforum men har inte sett dina svar förrän idag!

Jag har varit sjuk och först nu blivit bra nog att börja släktforska igen. På så vis att jag glömt en massa bla att logga in på avbytarforum…

Här är länken till  min fråga.


https://forum.rotter.se/index.php?topic=135524.msg1395072#msg1395072

Kanske du kan skicka dina svar direkt till mig då de inte går att läsa (liten fontstorlek)?
Vänligen
Katrin


*********************
Katrin Lundstedt-Enkel
Mail; kle.gipen SNABELa gmail.com
*********************

3
Frykerud / SV: Frykerud
« skrivet: 2021-01-31, 16:28 »
Hejsan
Jag håller på att jobba med Nils Svensson Åsfelt och hittade denna förfrågan av dig här i Rötter. Den är skriven för länge sedan. Har du hittat mer om Nils?
Jag har ganska mycket på honom nu, från födelsen I Värmland, till flytten till Misterhult där hans mor dog år 1815, sedan att Nils flyttade till Stockholm 1815 vad han nu gjorde där, giftemålet, alla barnen, och när han slogs ihjäl. Han har en massa avkomlingar i USA bland annat en som jag hjälper att få lite Kött På Benen. Nils son Karl Peter född 1823 håller jag nu på att koncentrera mig på.
Kontakta mig gärna!
Katrin

kle.gipen SNABELa gmail.com

4
Undenäs / SV: Bölets Gruvor, Harris eller Hamilton Harris?
« skrivet: 2020-06-26, 17:49 »
Många tusen tack till er bägge!
Nu vet jag så mycket mer om familjen Harris och familjen Hasselberg. Jag har tom hittat ett fotografi av en pösmagad Karl Johan Hasselberg, Elisabeth Margreta Harris make.

Nu ska jag "bara" se om jag kan hitta mer om familjen Harris innan de kom  till Sverige.

Tusen tack igen!

Katrin
PS Angående att tre barn döptes tillsammans i Engelska kyrkan i Göteborg. Jag har ju en far ifrån Essex, England som jag o min lillasyster forskat på. Och i den familjen finns det många olika exempel på "gruppdop" Jag o Syrran har diskuterat orsaker bakom det bruket. Vi tror att pengaproblem ligger bakom. Prästen skulle ha pengar, Alla barnen skulle ha kläder och skor, släkt o vänner skulle bjudas på dopfika.
Familjen Josiah och Mary Harris åkte i alla fall ned till Göteborg när mitt barnbarns anmoder bara var knappt en månad gammal. Hon föds i Undenäs den 26 Maj 1837 och döps tillsammans med två storasyskon en 20 Juli samma år. Familjen måste ha börjat resa bara någon vecka efter födelsen!
Orsaken barnen inte döptes i Undenäs? Jo! Eftersom föräldrarna var medlemmar i "Church of England" kunde inte en präst i Svenska kyrkan döpa dem. Närmaste Church of England kyrka var antagligen i Göteborg. Vem vet, de kanske passade på att hälsa på sina släktingar i UK när de ändå var i Göteborg?



5
Undenäs / SV: Bölets Gruvor, Harris eller Hamilton Harris?
« skrivet: 2020-06-25, 09:03 »
Maud!
Du är en ängel, tusen tack för din hjälp!
Liiiten fråga till, vad betyder födelseförsamling h. l. ? Här i L...? Något annat? Jag hittar ju fortfarande inte Elisabeth Margreta i födelseboken så kan det vara en närliggande församling?

Så härligt att hitta ett Engelskt par som anfädrar till min sondotter. Jag är själv 1/2 från Storbritannien pga immigrerande far år 1957, och det var roligt att se traditionen gå tillbaka lång tid.
Tack för din hjälp igen!
KRAMAR!

6
Undenäs / Bölets Gruvor, Harris eller Hamilton Harris?
« skrivet: 2020-06-24, 10:51 »
Hejsan!
Jag har en fråga angående "Elisabeth Margretha Harris" (eller som hon kallas på några ställen)"Elisabeth Margretha Hamilton Harris" som föddes 23 Juni 1837 i Bölets Gruvor, Undenäs, Skaraborgs län, Sverige (enligt senare husförhör)

Elisabeth Margretha är gift med Gruvinspektör/fogde/bokhållare Carl Johan Hasselberg (1820-1896) från Kristinehamn i Värmland. De gifter sig 27 Dec 1860 i Persberg, Västergötland. Deras dotter Selma Maria Hasselberg är anmoder till mitt barnbarn som jag håller på att släktforska för och jag bifogar Selma Marias dopnotering där Elisabeth Margretha Harris är införd som mamma till Selma..

MEN!!!
Jag hittar ingen Elisabeth Margaretha i Undenäs födelsebok för året 1837. Och ja, jag har tittat under tidigare och senare år. Jag hittar heller ingen Harris (Hamilton Harris) i någon av Husförhörsböckerna. Så vem är Elisabeth
Margrethas föräldrar?

Kan någon vänlig människa hjälpa mig?

7
Men Sven!
Du är ju otroligt snäll och hjälpsam. Jag läste din lista och eftersom jag fortfarande är darrig av Covid-19 sjukan så stängde jag datorn och tänkte göra utredningarna imorgon.
Och så får jag ett meddelande som jag tittar på och det är DU som redan har kollat!
Tusen Tack!

Nu återstår det "bara" att komma på nya fiffiga ideer...
Var rädd om dig, Covid-19 är ett elände att drabbas av!/Katrin

8
Himmel och Plättar! Då kan hon ju inte vara "min" Mathilda! Ski*t också! Jag har gått tillbaka och hittat henne i Kärnbo födelsebok och i flera HFB, men då är det bara att glömma det spåret.
Suck
Att en Caroline/Charlotte Mathilda Andersson född 1850-52-54 i Sverige med far Georg Andersson (Karl Gustav?) född 1825 och som emigrerade ca 1867 kan vara SÅ vidrigt svåra att hitta...

Men Per, du ska ha 1000 tack för att du hjälpt mig kapa bort den villande tråden. Jag hade jobbat med Klara-Mathilda ännu om du inte hjälpt mig, så STORA tack igen!
Kramar!
Katrin

9
Klara / Mathilda Carolina/Charlotte Andersson KLARA församling
« skrivet: 2020-04-27, 09:08 »
Hej
Jag har hjälpt en Amerikan, Mikael Peal i Illinois några dagar att hitta hans ff fm Mathilda C. Andersson som emigrerade till USA runt 1868 och som i USA gifte sig med Gustaf Ludvig Pihl, född 12/2 1852 i Åryd, Målilla församling, Småland som invandrade till USA med sina föräldrar redan 1852.

Det komplicerar saken att Fru Pihl går under namnet Tilly Peal, och maken som Gus Peal i USA så historien efter paret PEAL gifte sig är väl utforskat, mannens historia INNAN USA är också välkänd, MEN hustrun Tilly är en total gåta. Jag lovade i ett "Coronavirus-uttråkat-ögonblick" att hjälpa Mr. Peal men jag måste erkänna att jag kört fast.
Mha hennes vigselbevis och dödsbevis så har jag rett ut att fru Pihl kan vara Mathilda Charlotte Andersson som immigrerar till USA år 1897 och så hittade jag Mathilda Carolina Andersson som enligt Emiweb emigrerar ifrån Klara församling 1869. Hennes far uppges i vigselbeviset och dödsbeviset vara Georg Andersson, eller Charles Andersson. Kan han i Sverige kanske hetat Carl Gustav?

Men... väl i Klara hittar jag Matilda C. Andersson  inflyttad år 28/10 1867 från "Nikolai" och sedan utflyttad 21/10 1869 från "Brunkebergsgatan" men hittar henne inte i själva husförhörsböckerna.

Min fråga, hittar någon vänlig själ henne i Klara? Tydligen finns inget register med kvarter-Gator för Klara. Jag har hittat att idag finns kvarteren St Hägern och Lilla Hägern runt Brunkebergsgatan MEN då 1869 var tydligen Brunkebergsgatan mycket längre... Jag har lusläst husförhörsböckerna för de båda Hägerkvarteren och är tydligen blind...

Jag letar alltså var Mathilda C Andersson kommer ifrån ursprungligen OCH när hon är född. I USA finns alla möjliga uppgifter där hon uppges vara född från 1850, 1852, 1854, MEN  i Sverige står den Matilda C jag hittat i Klaras in - och utflyttningsböcker som född 7/8 1843! Kan hon ha velat fila av några år månntro i USA?

All hjälp tas TACKSAMMAST emot!
Ta hand om er, jag har haft Coronaviruset och rekommenderar det INTE!
Katrin

Katrin Lundstedt-Enkel, Uppsala

PS Bifogarbild från Klaras utflyttningslängd
               ArkivDigital: Klara (A, AB) BIIa:13 (1869-1874) Bild: 6
 

10
Allmänt / Edvard och Ida på Spannarp no 12
« skrivet: 2016-04-01, 20:06 »
  Hejsan ni som kan något om Halland!
Här är jag, en total novis på just Halland (jag kommer ifrån UK (pappa) och Ångermanland (mamma) som jag forskat om i många år). Nu har det blivit min svågers tur... Men, min svågers mormor och morfar bodde i Halland, i Spannarp på gård nummer 12 där min svågers mamma Annie Linnea Johansson föddes 1928-08-16.
Jag vet födelse och dödsdatum,
för morfar Edvard Johansson född 1881-07-06 död 1968-11-05
för mormor Ida Emilia (namn som ogift okänt), född 1893-12-11 och död 1974-06-29
Dessa datum har jag fått ifrån deras familjegrav.
 
1) Morfar Edvard är inte född i Spannarp utan i Rolfstorps församling, på Kushults gård där hans far är Åbon Johan Berndt Johansson f. 1823-01-18 på gården Öfralia (byn?) i Skällinge församling och mor Johanna Albertina Olausdotter f. 1834-01-27.

FRÅGA 1A, vad är en Åbo i Halland? Tidigare har jag stött på Åbor i andra landskap och det innebar att man inte ägde jorden, men att arvingar hade rätt att bruka jorden, är det något liknande i Halland?
FRÅGA 1B, Någon som vet mer om Edvards pappa, Johan Berndt Johansson f. 1823-01-18 på Öfralia i Skällinge församling?

FRÅGA 1C, Någon som vet mer om gården Kushult?
FRÅGA 1 D, Någon som kan fylla på mer om Edvards mamma, Johanna Albertina Olausdotter från Rolfstorp f. 1834-01-27?
 
2) Min svågers mormor hette Ida Emilia (okänt flicknamn trol Johansdotter) var "född i USA och kom till Sverige som 3-åring". Men ifrån var? Med vilka föräldrar? Varifrån kom föräldrarna?? Jag hittar familjen Edvard och Ida Johanssn en gång i församlingsboken ...



Spannarp AIIa:2 (1917-1936) Bild 980 / sid 86 (AID: v613043.b980.s86, NAD: SE/LLA/13360).



Men där står bara att Ida var "född i N. Amerika" med datum för födelsen samma som hennes gravsten, 1893-12-11. På gravstene står att hon dog 1974-06-29.



FRÅGA 2A, Någon som kan tipsa om var mormor Ida var född?

FRÅGA 2B, Vilka var Idas föräldrar och varifrån kom de?
FRÅGA 2C, Vet någon mer fakta om Edvard och Ida på Spannarp no 12?

 
ALLA tips emottages Tacksammast!
Vänligen
Katrin

11
Själevad / Själevad
« skrivet: 2016-02-06, 10:26 »
Jonas Nybergs patronymikon ( https://sv.wikipedia.org/wiki/Patronymikon ) var Hansson eftersom Jonas pappa hette Hans Jonsson Hörling. I sin tur hade Hans patronymikonet Jonsson dvs Hans fader hette Jon. Hörling tror jag var Hans Jonssons båtsmansnamn och Nyberg var Jonas.
 
Du Thomas skämtar lite om att Jonas blev avskedad och sedan nöjer sig med första bästa piga... Men tänk då på att Jonas blir båtsman 1823 (då han ännu inte fyllt 17 år), gör Greta Lisa med barn vintern 24-25, gifter sig med henne i mars -25 (då han är 18 år) får dottern Sara Stina 22 September samma år, får sonen Jan Olof 1 April 1827, sonen Per Erik 2 April 1832, och är hela tiden Båtsman på samma rote, 110 i Själevad.  
 
Jonas får avsked som båtsman p.g.a. defekt finger år 1850, dvs han är 44 år gammal och har då varit båtsman 27 år sedan han var 16 år! Avsked kallades det när man inte dög som båtsman längre och var på den tiden inte något konstigt, det finns massor av exempel på orsaker till avsked, i min familj ofta kopplade till hälsan... Man kunde också själv begära avsked om man ansåg att soldatlivet/båtsmanslivet inte var OK längre. Hur det gick till rent praktiskt vet jag inte men i min familj finns många exempel på båtsmän som är båtsman från ung ålder till ca 25-35 då de via arv får en gård, blir bonde och i samband med detta också gifter sig och slutar vara båtsman.
 
Jonas dog år 1861 när han var 55 år, 11 år efter avskedet som båtsman. Vad han gjorde under det decenniet vet jag inte. Men han var fortfarande bosatt i Norrlungånger. Hans 20 år äldre hustru Greta Lisa dog året efter, 1862, då hon var 76 år, så det var krut i den gumman!
 
Per, vad kunde ligga bakom en sådan fras som negligens et morum depravatus? Jonas blev alltså faderlös som 2-åring. Man kan självklart undra hur hans uppväxt var utan far.
 
Det var starkt av den 15-årige Johan Olof Nyberg att ta sig till Sundsvall och göra en sådan karriär. Jag antar att han i stort sett var utan skolning, och att då bli boktryckare och grunda tidningar var berömvärt!
 
Jag läser på Wikipedia att Sundsvalls tidning grundades 1841 under namnet Alfwar och skämt, så Jan Olof Nyberg kan inte ha grundat ST eftersom han då fortfarande bodde i Själevad, eller? Men kanske han var med och utvecklade tidningen?  
 
Jag läser i alla fall om Västernorrlands Allehanda 1874 - kom första nummer ut i Härnösand. VA startades av Johan Olof Nyberg och hade två utgivningsdagar i veckan. Då var Johan Olof 47 år gammal och hade levt i Sundsvall/Härnösand i drygt 30 år. Skulle vara intressant att få reda på mer om hans liv då, hur skaffade han skolning, vad drev honom mm?
 
Kul att leta lite utanför alla mina bönder! Tack för det Thomas!
Katrin

12
Själevad / Själevad
« skrivet: 2016-02-05, 10:58 »
Om jag räknat rätt så var Jan Olofs mamma (Greta Lisa född 1786-07-14) 20 år äldre än Jan Olofs pappa (Jonas född 1806-07-27). Jag blir också fundersam lite på Jonas ålder eftersom när paret gifter sig 1825-03-25 står Jonas som Kronobåtsman Jonas Nyberg i Själevad och då är han 18 år (får man gifta sig så ung utan särskilt tillstånd? Men det står inget om hans ålder) MEN när paret får dottern Sara Stina den 22 september 1825 står det 35-40 under föräldrarnas namn, siffror där som jag alltid tolkat som att de anger föräldrarnas ålder. Det borde stått 19-39. Eller?
 
VIGSEL se Arnäs C:3 (1786-1835) Bild 395 / sid 385 (AID: v120945.b395.s385, NAD: SE/HLA/1010007)
Dotter se Arnäs C:3 (1786-1835) Bild 267 / sid 257 (AID: v120945.b267.s257, NAD: SE/HLA/1010007)

13
Själevad / Själevad
« skrivet: 2016-02-04, 19:26 »
Susann
Eller är Margareta Elisabet kortat till Greta Lisa ...
(det gick upp en liten talgdank)
Katrin

14
Själevad / Själevad
« skrivet: 2016-02-04, 19:24 »
Susann
Men Jan Olof Nybergs moder heter Greta Lisa Olsdotter, titta på mina två inlägg idag (4 febr) klockan 12.27 och 12.50.
Där står tydligt att Jonas Nybergs hustru heter Greta Lisa Olsdotter. Finns det två Båtsmän med namnet Jonas Nyberg? Eller dör Greta Lisa och du skriver om Jan Olofs styvmor?
Katrin

15
Själevad / Själevad
« skrivet: 2016-02-04, 15:31 »
Susann
Skulle Jan Olof Nyberg född 1 april 1827 vara gift med Margareta Elisabet 1786-07-14?
41 år äldre hustru verkar lite mycket. I och för sig var Jonas Nybergs hustru Greta Lisa Olsdotter väsentligt mycket äldre än Jonas, (Jan Olofs mamma och pappa) men 41 år?
Katrin

16
Själevad / Själevad
« skrivet: 2016-02-04, 15:24 »
Hej Igen
Jag har letat efter Jan Olofs mor och far. Jonas Nyberg har jag inte hittat, år 1806 finner jag ingen födelsebok för, Själevads födelsedagsbok börjar med 1807 och en sida med faddrarna för år 1806 vad JAG kan se.
Modern Greta Lisa Olsdotter hittar jag inte heller...  
Styvdottern Greta Magdalena har jag dock hittat! I Arnäs församling föddes en  dotter Greta Magdalena den 8 augusti 1814 till Pigan Greta Lisa Olsdotter ifrån  Ström (ort, by, hus?). Greta Lisa står här som 27 år gammal, hon skulle då vara född 1787 (dvs vara 40 år då sonen Jan Olof föds år 1827 om jag räknat rätt...)
Arnäs C:3 (1786-1835) Bild 177 / sid 171 (AID: v120945.b177.s171, NAD: SE/HLA/1010007)
 

17
Själevad / Själevad
« skrivet: 2016-02-04, 12:50 »
Hej Thomas!
Jag kunde inte låta bli att kika i HFL... Jag hittade familjen under ordinarie båtsmän i Själevad. Och Jan Olofs pappa Jonas var bara 20 år (född 27 juli 1806) när sonen föddes! Hustrun Greta Lisa Olofsdotter hade en tidigare dotter som står som Styfdotter men inga andra syskon.
Själevad AI:3b (1824-1830) Bild 219 / sid 214 (AID: v122221.b219.s214, NAD: SE/HLA/1010173)
 
Tänk vad man kan hitta!
Katrin
 

18
Själevad / Själevad
« skrivet: 2016-02-04, 12:27 »
Hejsan
Jag tittade i Födelseboken Själevad  
C:4 (1807-1844) Bild 144 / sid 140 (AID: v122254.b144.s140, NAD: SE/HLA/1010173)
 
och hittade Jan Olof född den 1 april 1827, med far Båtsman Jonas Nyberg i Norrlungånger och moder Greta Lisa Olsdotter.
(se bild nedan från Arkiv Digital)
Modern var 38 år vid sonens födelse så troligtvis hade han flera syskon. Jag kan titta i Husförhörsboken för Norrlungånger om du vill?
 
Vänligen
Katrin
 

19
Grundahl / Attmar
« skrivet: 2016-01-14, 19:39 »
Ny fråga... I Torp i Attmar åren 1788-1791 bor sonen Nils Thomasson född 1773. Senare död 1822-03-25, bruksarbetare på Söderfors bruk. I HFL (se bild nedan) bor han med mamma och pappa och mormor Anna Svensdotter (född 1712). Nils Thomasson flyttar 1791 men till var då? Jag tycker det står Härlång. men hittar inget sådant ställe. TIPS?
 
Attmar AI:1 (1788-1796) Bild 50 / sid 45 (AID: v120959.b50.s45, NAD: SE/HLA/1010009)
 
Jag håller egentligen på att leta efter var Nils Thomassons hustru Märta Persdotter (född ca 1772) kom in i bilden. När Märta Persdotter och Nils Thomasson vigs 1795-11-27 står bruden att vara från Jämte land nu Sörfors.  
 
Attmar C:2 (1770-1813) Bild 140 / sid 267 (AID: v120982.b140.s267, NAD: SE/HLA/1010009)
 
Nils Thomassons Märta dör 1829-12-17 och bor vid sin död ensam på Söderfors bruk.  
 
Någon som kan tipsa på var Märta Persdotter kom ifrån? Vilka hennes föräldrar var??
 

20
Grundahl / Attmar
« skrivet: 2016-01-14, 19:27 »
Tusen Tack Hans Olof!

21
Grundahl / Attmar
« skrivet: 2016-01-14, 13:54 »
Jag glömde fråga... Vad står det framför ordet båtsman? Crvi, Crui ?

22
Grundahl / Attmar
« skrivet: 2016-01-14, 13:47 »
Nejmän! Drunknade den arma kvinnan? Då var det inte hemstad jag hade problem med utan siuknade/drunknade...
1000-tack för hjälpen Hans Olof!
Katrin

23
Grundahl / Attmar
« skrivet: 2016-01-14, 11:26 »
Hejsan
Jag håller på och harvar på min makes sida. Gabriel Larsson dog i Harf, Attmar 1718-08-30. Ingen ålder eller yrke (annat än kyrkvärd)  är angiven i hans eftermäle  
SE Attmar C:1 (1703-1769) Bild 74 / sid 159 (AID: v120981.b74.s159, NAD: SE/HLA/1010009))
Vet någon mer om Gabriel?
 
Gabriels fader Lars Gabrielsson dog 1712-11-20 och i hans eftermäle står att han föddes i Ångermanland, i Biertråd (Bjärtrå) och att hans fader varit en FÄNRIK. Vidare står att Lars Gabrielsson och hustrun varit gifta i 43 år och att Lars varit KNEKT i 32 år.
Attmar C:1 (1703-1769) Bild 72 / sid 155 (AID: v120981.b72.s155, NAD: SE/HLA/1010009)  
Vet någon mer om Lars Gabrielssons fader, Fänriken?  
 
När Lars Gabriels hustru Ingeborg Persdotter dog 1716-04-06 står att maken varit BÅTSMAN och att de hade 4 söner och 4 döttrar. Vidare står att Ingeborg siuknade mit för sin hemstad (?) då hon skulle gå över ån. 78 år (vid döden) (dvs född ca 1638)  
Attmar C:1 (1703-1769) Bild 73 / sid 157 (AID: v120981.b73.s157, NAD: SE/HLA/1010009)
 
Någon som kan läsa vad hemstad ska vara för något? Någon som vet mer om familjen?? Om Lars var knekt eller båtsman? Namn plus data om några av Lars och Ingeborgs barn??
 
 
 

24
Attmar / Attmar C:1 sid 199 Nils Gabrielssons död
« skrivet: 2016-01-13, 23:07 »
Attmar C:1 (1703-1769) Bild 94 / sid 199 (AID: v120981.b94.s199, NAD: SE/HLA/1010009)
 
Hejsan
Kan någon vänlig själ hjälpa mig läsa. Nils Gabrielsson dör 26 februari. Jag kan läsa...
Nils Gabriellson i Harf ....? ....? ....? inom 1 dygn i ...?. 57 åhr
 

25
Rätan / Rätan
« skrivet: 2016-01-13, 22:09 »
Jag tycker den äldre handstilen är svår att läsa. Men betydlgt lättare efter all hjälp från dig och andra här på anbytarforum. Det tackar jag VARMT för,
1000-tack Karl Göran!
Vänligen
Katrin

26
Rätan / Rätan
« skrivet: 2016-01-11, 18:51 »
Kjell
Jag sitter precis och jobbar med min mans ana Olof Larsson i Vitvattnet och hans hustru Ingeborg. Jag tror prästen skrivit fel. Ingeborgs mamma heter Ingeborg Jönsdotter (Jansdotter) (som prästen skriver som brudens namn) och Ingeborgs pappa heter Erik Jönsson.
se födelsenoteringen
Rätan C:1 (1695-1792) Bild 820 / sid 153 (AID: v115133.b820.s153, NAD: SE/ÖLA/11089)
 
När Ingeborg och Lars äldste son Erik föds i december 1780 (Ingeborg och Lars vigdes 30 jan 1780) skrivs fadern Olof Larsson och modern Ingeborg Ersdotter. Likaså när min mans ana, parets son Sunvis Olofsson föds 1791 skrivs modern Ersdotter. Så jag är ganska övertygad om att prästen skrev fel. Det är inte första gången en brud fått klurigt (felaktigt) patronymikon...
 
Vänligen!
Katrin

27
Håll / Läshjälp önskas!
« skrivet: 2016-01-09, 23:35 »
Peter!
Jag har ingen aning. Gissa kan man alltid! Kanske de betalade efter förmåga, dvs betalar bondsöner/bondedöttrar mer än drängar/pigor? Eller bestämdes summan av avståndet till kyrkan??
Jag har sett olika belopp i Testamente också. Det som familjen betalade för begravningar. Kanske det var status att betala ett större belopp?  
Någon som har andra idéer? Någon som rent utav vet varför??
 
Ha det gott!
Katrin

28
Håll / Läshjälp önskas!
« skrivet: 2016-01-09, 19:54 »
Jag gissar det står Riksdaler och Skillingar. På en riksdaler gick det 48 skillingar. Gäller från År 1776 för då slopades det gamla myntsystemet, som hade sina rötter i medeltiden och ersattes med ett nytt, där riksdalern i silver är huvudmynt och skillingen 1/48-dels riksdaler.  
 
http://www.arkivdigital.se/slaktforskning/ordlista/mynt
 
Men bara en gissning, av
Katrin

29
Rätan / Förnamn? Rätan C:1 (1695-1792) Bild 1210 / sid 231
« skrivet: 2016-01-07, 17:19 »
Hejsan!
Jag sitter och jobbar med min mans anor och har fastnat på ett förnamn. I senare släktforskares träd som ligger på Ancestry och andra ställen på nätet så står det att denne man som föddes i Rätan socken 1791-03-23 hette Sundvig. Men hur jag än kisar ser jag Sunvis. Ena vittnet heter Olof Sunvisson, ganska lätt att se. Men SUNVIS.... Vad är det för namn? Sunvis? Släkt med annat förnamn? Varifrån kommer namnet? Eller står det något annat?
 
Finns det någon här som kan tipsa om andras släktträd med denna man (far+mor) i trädet? Ett av Sunvis Olofssons barnbarn...barn är min man, en annan är Lennart Lillstrimma Svedberg (ishockeyspelare i Timrå som dog i bilolycka bara 28 år gammal) så jag trodde jag skulle hitta något. Men icke. Som synes i födelseboken så hette Sunvis far Olof Larsson och hans mor Ingebor Ersdotter och vad jag kan se i födelseboken bodde Sunvis föräldrar i Vitvattnet (hvitvatn). Eller?
Annat av intresse?
Rätan C:1 (1695-1792) Bild 1210 / sid 231 (AID: v115133.b1210.s231, NAD: SE/ÖLA/11089)
 
 

 
 
Vänligen
Katrin

30
Själevad / Själevad
« skrivet: 2016-01-04, 21:30 »
Angående Kråken och Mac, Eva Susann Johansson, jag tackar för dina förslag!
men...
På min Mac har jag lagt in ett program som heter Parallels vilket fungerar som VirtualBox bortsett ifrån att Parallels kostar pengar. Med Windows 7 som operativsystem (som också kostade mycket pengar) och med inlagt Anarkiv 8.0 blev det totalt sett dyrt (extern CD-läsare, CD-skivan med Kråken, programmet Parallels och operativsystemet Windows) och riktigt uruselt eftersom jag likt förbask** inte får igång KRÅKEN. Någon annan som har fler förslag? (och varför ska det alltid vara så svårt att jag känner att en IT/Dator människa skulle behövas i hemmet?)
Vänligen och tack igen Susann!
Katrin

31
Själevad / Själevad
« skrivet: 2016-01-04, 21:05 »
Per, angående mina Cirkaårtal som jag använder. Jo, jag skriver ABT årtal där ABT får betyda About (eftersom jag har många släktingar med Engelska som modersmål). Sen specificerar jag i mina anteckningar hur jag kommit fram till året, med källor om så finns. Jag vet att detta inte syns i översikten av släktträdet som syns som första sida på Ancestry (som är det jag tagit en skärmbild av och visar i grafiken här ovanför). Men, för varje person som jag har frågetecken på står detta ABT innan något datum överallt i mitt träd annars.
 
Jag började med detta ABT istället för att lämna tomt av tre olika orsaker. Dels har jag (och min man) väldigt många i våra anor som har samma namn varannan generation. Olof Kjelson - Kjel Olofsson - Olof Kjelsson - Kjel Olofsson (Gällö, Jämtland)... Eller de jag jobbade med igår, Elias Månsson - Måns Eliasson - Elias Månsson - Måns Eliasson (Hötjärn 1, Lövånger, Burträsk, Västerbotten)... eller varför inte kvartetten av Olof Olofsson, son, far, farfar och farfarsfar med samma namn! Jag har lite lättare att hålla isär männen och kvinnorna om jag har en uppskattning om när de föddes och/eller dog.
 
Den andra orsaken är mer personlig, jag vill se vilka som levde ungefär samtidigt och lära mig mer om den tiden. Jag har (så sent som idag) sett exempel på uppskattningar av födelseår som jag inte alls kan förstå, för en släkting som ligger i en annans träd står det födelsen uppskattas till mellan 1492 och 1612. Om jag inte hamnar på max 5-10 år när i min uppskattning med tanke på vad jag vet så lämnar jag tomt.  
 
Den tredje orsaken är mer av praktisk art. Eftersom jag lägger ned väldigt mycket tid att leta igenom kyrkböcker är det bra att ha cirka år att utgå ifrån. Intressant är att jag ofta gissar ganska bra. Tex, om jag beräknat ABT 1820 så hittar jag oftast personen inom några år runt mitt gissadatum, så facit säger 1823. Då ändrar jag till det rätta datumet och tar bort ABT (och känner mig duktig). Självklart har jag haft fel också. Jag minns speciellt en kvinna i min mans träd ifrån gården Nors på Gotland. Jag uppskattade att hon dog ABT 1850 (då hon slutade synas i HFL). Senare fann jag henne på ett av Norsgårdens torp Nors på Grundet, dit hon flyttat och där hon bodde till år 1878 när hon dog...
 
Det är nog olika mellan olika släktforskare. Jag är noga med att gå tillbaka i kyrkböcker mm där jag kan och kontrollera orginalkällor. Det är därför jag hittar sådana fel som när jag härom dagen kunde konstatera att det inte var Elias Nilsson som begravdes den där dagen 1762 utan sonen Nils Eliassons moder (Karin Jacobsdotter) som tidigare hade okänt dödsdatum (i alla fall som jag inte kände till). Jag kan slå vad att många släktforskare med mer erfarenhet än vad jag har inte tycker om ABT årtal, de har kanske sett att de blir sanningar alldeles för lätt. Men jag vill ha dem än så länge i alla fall.
 
Vidare om Pål Johansson första hustru. Jag har ändrat förnamnet till Elisabet med dödsdatum ABT 1677 och skrivit in dina ord här ovan som källa. Jag tackar dig (än en gång) så fantastiskt mycket för all din hjälp!

32
Själevad / Själevad
« skrivet: 2015-12-30, 13:16 »
Tack igen Per!
Jag hade tänkt köpa CDn men min Mac klarar inte av program utvecklade för PC. Jag har köpt en extern CD läsare enkom för KRÅKEN (och CD läsaren fungerar med andra skivor jag testat). MEN Trots massor av hjälp har jag ännu inte lyckats öppna KRÅKEN CDn som jag köpte ifjol. Jag är liiiite försiktig med att ge mig på ännu ett CD köp innan jag fått KRÅKEN att fungera. Jag har föreslagit att allt släktforskningsmaterial, tex program, filer, böcker mm läggs ut som betaltjänster på nätet alternativt att man kan ladda ned allt till sin dator. Någon tyckte sådana filer var för stora men kan man ladda ned GBytes kan man väl ladda hem en sådan CD utan problem? Externa hårddiskar som tar TBytes finns för några hundralappar. Tänk vilka mängder plast och papper man sparar!
 
Nog om mina tekniska problem.
 
Ett annat av mina problem är att hitta det du Per hänvisar till. Exempel 1, Per, du skriver... db 1697 ht §29 vilket torde vara en dombok. Men den finns inte i Arkiv Digital, i alla fall inte som jag kan se. Eller någon annan stans på nätet. Exempel 2, Per, du skriver...  mtl först 1690 vilket torde betyda Mantalslängd, vilken jag hittar för Själevad år 1941 på Arkiv Digital. Inte 1600-talet. Jag vet, patetiskt, Men jag är ganska ny även om jag hållit på med släktforskning flera år nu.
 
Ha det gott på Nya året!
Och tack igen för ovärderlig hjälp!!
Katrin

33
Själevad / Själevad F:2 (1761-1824) Bild 9 / sid 5
« skrivet: 2015-12-30, 12:52 »
Hejsan
Nu har jag virrat runt lite för länge och behöver hjälp. Min anmoder Karin Jacobsdotter född 1692 i Östansjö och med okänt dödsdatum håller jag på att reda ut lite mer om. Hennes far Jacob Persson bonde på Östansjö nummer 1 dog 26 maj 1701 i den stora kyrkbåtsolyckan på Moälven. Han är nu idag (30 dec 2015) den FEMTE i mitt släktträd ifrån fem olika grenar rakt upp ifrån mig (på mormor och morfars sida) som dog i den olyckan. Så jag jobbar lite extra med dessa grenar.
Nog om detta, Karin Jacobsdotter förlorade sin far när hon var 9 år, gifte sig 1732-10-29 (då hon var 40 år) med Elias Nilsson född 1704-09-25 (12 år yngre) i och de fick min anfader Nils Eliasson år 1733. Elias Nilsson står skrivet överallt inklusive i Kråken att han dog 1762-08-05  
ELLER DET ANDRA  
att han gifte om sig år 1745 med änkan i Gallsätter Kerstin Johansdotter. MEN då jag kikar på de vigda år 1745 gifter sig en Dräng Elias Nilsson ifrån vad som ser ut som Hamsta med Kerstin Johansdotter. Skog C:1 (1688-1782) Bild 151 / sid 291 (AID: v122290.b151.s291, NAD: SE/HLA/1010177)  
 
Kan det verkligen vara min Elias Nilsson som var bonde på Överhörnäs? Jag tvivlar. Så jag vänder åter till Elias död. Den ska ha infallit 1762-08-05 (ELLER år 1777 i Gallsätter om han gifte om sig). Då jag letar upp 5 augusti 1762 står om jag läser rätt Nils Elias(sons) moder i Håln, 71 år af svulnad i halsen.
Jag känner mig nu helt borta. Det är inte Elias Nilsson som dött 1762 utan Karin Jacobsdotter (tror jag). Dessutom bör Elias Nilsson vara död år 1762. För OM Karins make Elias Nilsson levde borde Karin ha stått som Elias Nilssons hustru INTE som Nils Eliassons moder. Alla som skrivit 1762-08-05 som Elias Nilssons begravningsdatum, har de läst FADER?
Eller är jag helt på tok ute?
Förslag??
 

34
Själevad / Själevad
« skrivet: 2015-12-28, 15:49 »
Hejsan Per!
Ja vad gjorde jag utan dig? Jag har hittat att Pål Johanssons första hustru skulle kunna vara Kerstin Nilsdotter (inte Elisabet), född ca 1640 och död ca 1680 i Gälven, Själevad. Kerstin var född i Tjärn, Själevad med far Nils Jonsson / Jönsson som var Bonde på Tjärn 1.  
 
Pål Johansson och Kerstin Nilsdotter fick sonen Östen Pålsson, levde 1670-1697 (kallas Östen Pålsson Gielf på Ancestry, var han kanske soldat? Båtsman?), sonen Nils Pålsson född 1672 i Gälven 5 och död 1708 på Överhörnäs 4 (som då skulle vara min Nils), döttrarna Brita Pålsdotter som föddes ca 1675 i Gälven och dog i Själevad socken 1718, och Lisa Pålsdotter född ca 1675.  
 
Mina källor är bla Alf Nilsson http://www.alfnilsson.nu/Webbkort/ps98/ps98_384.htm
och Jens Lindström http://www.jenson.se/000/0027/354.htm  
samt Ancestry.  
Dvs inga ursprungskällor
 
Vad tror du Per (eller annan) om Kerstin Nilsdotter ifrån Tjärn 1 som min Nils Pålssons mor? Pappa Pål Johansson och andra hustrun Sigrid Anundsdotter skulle då gift sig ca 1685 och få barnen Johannes 1686-1709, Kerstin 1690-1747 och Anund 1693-1722.  
 
Att Nils Pålssons hustru Anna Anundsdotters syster Sigrid skulle ha gift sig med Annas svärfar Pål Johansson känns lite knepigt. Men inte olagligt väl?  
 
Tack igen för all din hjälp Per!
säger
Katrin
 
PS Så just nu ser mitt träd ut så här efter revidering
 

35
Själevad / Äldre inlägg (arkiv) till 28 december, 2015
« skrivet: 2015-12-27, 18:59 »
Hej
Jag har trasslat in mig...  
Jag har en anfader, Elias Nilsson född 1704-08-30 och död 1762-08-05, från Överhörnäs, Själevads socken. Hans far ska enligt många olika källor (från nätet) vara Nils Pålsson född 1660 i Gälven, död 1710 i Överhörnäs. Elias mor ska vara Anna Anundsdotter född 1658 och död 1738-02-26 i Överhörnäs. Annas far ska vara Anund Nilsson 1630-1696 född i Västerås 2, Själevad och död i Överhörnäs 4.
 
Nu till mitt problem. Elias farmor Sigrid Anundsdotter var född 1655 i Överhörnäs och död 1716 i Gälven. KRUXET är att farmor Sigrid har pappa Anund Nilsson 1630-1696 född i Västerås 2, Själevad och död i Överhörnäs 4, vilket skulle innebära att Sigrid är SYSTER till Elias mamma Anna, dvs Elias pappa skulle ha gift sig med sin moster. Vilket inte är möjligt.
 
Hur jag än letar och letar hittar jag inte var jag har gjort fel. Kan någon hjälpa? Finns det två olika Anund Nilsson. Vilken ska i så fall vara var i mitt träd? Just idag ser mitt träd ut så här, uppenbart felaktigt.
 
Alla tips emottages tacksammast!
God Fortsättning önskar  
Katrin
 
 

36
Uj, det var ganska länge att vänta...
 
Mja, jag menar att endera kan det vara en sökbar fil som ligger på en server (typ Kråken 1700 och framåt i tiden som man kan söka på via internet) MEN att man får betala en liten summa för en sökning eller varför inte prenumerera på tjänsten...
 
ELLER så kan man ladda ned filen (med det som idag finns på en CD) efter att man betalt. Jag har några externa hårddiskar som klarar 1 Terrabyte per hårddisk (kostar idag 539 kr styck, jag gjorde en sökning) och riktigt SÅ stora tvivlar jag på att filerna är. Har man som jag internet via kabel (och trådlöst i huset) och lika stor avgift oavsett hur mycket bytes jag tankar ned skulle kostnaden enbart bli att hålla ett tillräckligt stort externt minne tomt. Samt att betala för filerna till den som idag säljer dem på CD skivor förstås.
 
Bra ide?
 
Tack igen för all hjälp!
/Katrin

37
Per: I allmänhet infaller religiösa helgdagar olika datum varje år men vissa dagar är fasta, t.ex. juldagen och nyårsdagen. Före 1773 var det många fler fasta helgdatum, helgdagar som det ännu finns spår av i namnsdagarna som ju är på fasta datum.  
 
Katrin:  Ja jag begriper det nu. Så dags att inse att det finns OLIKA kalendrar för de rörliga helgdagarna OCH de fasta helgdagarna. Men bättre sent än aldrig!
 
Per: Alla försäljningar som skedde till personer som inte hade bördsrätt till jorden måste uppbjudas på tinget tre gånger innan lagfart kunde ges. Det gav möjlighet till de som hade börd till jorden att hävda sin bördsrätt, upphäva köpet och själva inbörda jorden. Denna ordning gällde naturligtvis även pantad jord, och här är det ju inte fråga om något vanligt köp utan endast säkerhet för ett lån, men när panten bjöds upp kunde även här de som hade bördsrätt lösa in panten.  
 
Katrin: Så intressant! Att de som hade bördsrätt till jorden hade tid på sig att hävda sin rätt till jorden visste jag inte. Det innebar nog viss trygghet, den jord man hade bördsrätt till kunde inte bara ”försvinna” ur familjen. Vet du Per hur lång tid det gick mellan tre ting?  
 
En detalj som jag märkt av i min släkt ifrån Ångermanland är att det byts gårdar och flyttas ganska friskt. I min släkt i Jämtland (via Teodor Kjelsson ifrån Gällö, min mormor Elsa Kjelsson (gift Hedberg) ifrån Gottnes pappa) kan gårdar gå i arv många många generationer, rekordet är 14 generationer innan en dotter på gården gifter sig med en man i en annan by. Här i Ångermanland tror jag 4-5 generatioer på någon av gårdarna är rekord. Jag undrar lite över varför det flyttades så mycket? Kanske mer dödsfall så gårdar fanns tillgängliga att köpa? Eller annat, någon som har haft de funderingarna?
 
Per: Det är riktigt att jag läst och skrivit av domböckerna för vissa socknar, bl.a. Själevad. Tingspunkterna ovan skrev jag av redan för 40 år sedan.  
 
Katrin: Ja det tackar jag för! Ditt arbete är ovärderligt för mig och säkert många andra!
 
Per: Jag har en hemsida med visst släktforskningsmaterial, men där finns nästan inget om Själevad. Mina anteckningar om Själevadssläkter har jag lagt till en databas som jag säkert kunnat göra själv, men andra har hunnit före: Sundberg i Kramfors, Erik Nylander och Edit Westman.  
 
 
Det vi fyra registrerat under mer än 50 år finns sammanfattat på en CD som säljs av Hembygds- och släktforskare Nolaskogs.  
 
Katrin: Tack för tipset! Den ska jag köpa bums! Med nyare dator är det tyvärr ingen CD läsare med men jag har köpt en extern. Tyvärr har jag en Mac och till exempel KRÅKEN som jag köpt på CD kan jag inte få att fungera på min Mac trots massor av hjälp ifrån producentan av CD skivan. Ett tips inför framtiden är att lägga material på nätet och så kan framtida forskare köpa in sig på materialet. Tekniken finns och det är inte värre jobb än att de flesta kan klara av det. TIPS till alla släktforskare, fråga eter material att ladda med istället för på CD skivor. Som miljövän skulle det dessutom kännas bra att slippa plastanvändningen utan bara ladda ned ifrån nätet. Självklart med betalfunktion!
 
 
Per: Tyvärr är kvinnorna sämre belagda i de flesta källor från 1500- och 1600-talen. I Själevads fb, som är exceptionell i det avseendet, är barnens mödrar inte nämnda förrän 1790, men på den nämnda CD:n finns så gott som alla som borde funnits där ändå genom sammanställningar från andra källor. Jag är övertygad om att de uppgifter du hittat på nätet är så gott som alla ursprungligen hämtade från CD:n.  
 
Katrin: Ja, inte är det kul att min ”kvinnolinje” slutar tvåhundra år innan min mammas ”manslinje”. Från min morbror, till morfar och vidare på den manslinjen i Ångermanland är det 15 generationer till Gjorde Alfsson född ca 1440 i By, Sidensjö.
 
 
Per: Karin Olofsdr:s mor heter också Olofsdotter. Förnamnet kan vara Anna eller Märit, namn som jag hämtat från hennes barnbarn (namngivningstraditionen föreskrev att första och andra dottern skulle få namn efter farmor och mormor).
 
Katrin: Ja jag vet patronymikonet Olofsdotter för Karin Olofsdotters mamma. Jag har skrivit in Anna med litet frågetecken efteråt. Eftersom min enda dotter heter Anna, och min systers enda dotter heter Carin är det extra roligt med alla som heter Anna (och Anika) och Karin (och Katarina) i min kvinnolinje. Det hade jag (Katrin) och min syster (Annika) ingen aaaaaning om då vi för runt 30 år sedan döpte våra döttrar. Att namn kan gå i arv SÅ länge, från mor till dotter sedan 1600-talet känns mäktigt!  
 
Tack Per igen för att du tar dig tid att skriva så utförligt på mina nybörjarfrågor. Jag uppskattar din hjälp väldigt mycket. Du är Guld värd!

38
Själevad / Själevad C:1 (1681-1720) Bild 50 / sid 47
« skrivet: 2015-12-13, 13:11 »
Irene! Jag tyckte det var ett väldigt yvigt w så bra att du ser ett Swäns! Säte bake, Säte backe, Sätebacke ... om man slår det på google kommer inget upp, bara det vi skrivit här ovan.
 
Per! Tusen tack! Tack vare din stora lokalkännedom kan jag orientera mig runt i Ångermanland trots att jag inte bott där på 40 år... (bodde i Ö-vik till jag var 15).
 
Ha det gott med alla lussebullar!
Katrin

39
Stefan!
Jag är totalt urborta korkad när det gäller religiösa helgdagar, jag trodde alla inföll olika datum! Mina religiösa förfäder skulle vrida sig i sina gravar om de insåg min okunskap. Fasta dagar... Samma datum år från år... Må de må de, va de kan hitt på!
Nu har jag lagt till länken i mina bokmärken, tack Stefan!
 
Per!
Tack för din expertis! Du är guld värd!! Jag undrar lite: du skriver att båda panterna uppbjudna tre gånger på Själevadstinget. Vad menas med det?
 
Har du hittat information om det i en dombok? Finns det register till domböcker eller har du läst bok för bok, sida för sida och skrivit upp allt om de som tillhört din släkt? Eller har någon läst och transkriberat domböckerna och detta finns någonstans? Jag kan aldrig hitta någonting i de böckerna...
 
Skönt att du tror att min skiss verkar meningsfull. Utan dig Pär hade den inte funnits. I alla släktträd som jag funnit på nätet är det med andra ord ganska många missar. Har du Per ditt träd på nätet någonstans?
 
För min släkt på 16-15-1400 tal så utgår jag i stort sett alltid ifrån det som andra redan gjort. Och kollar mot orginalkällor där jag kan finna några. Hur de första som började rota i den dunkla senmedeltiden burit sig åt begriper jag inte. Man jag tackar!
 
Och så kommer jag tillbaka till min orginalfråga (massor med vindlingar här som vanligt när det gäller mig)... Vem var Karin Olofsdotters mamma? Skrevs det inte ett endaste litet ord om något kvinnofolk i den familjen i alla källor??
 
Ha det gott på Lucia!
Katrin

40
Själevad / Själevad C:1 (1681-1720) Bild 50 / sid 47
« skrivet: 2015-12-12, 16:37 »
Själevad C:1 (1681-1720) Bild 50 / sid 47 (AID: v122251.b50.s47, NAD: SE/HLA/1010173)
Hejsan (igen)
Jag håller på att lära mig läsa handstilarna ifrån förr men det går inte alltid som på räls. Nu har jag fastnat på några ord. Han som föds är Christoffer Olofsson år 1702 i Själevad (som nummer 7 mitt på bilden).
MEN vad heter pappa i patronymikon?  
Vad står det för dag? Efter siffran 5, står det Sönd i fastan?
Och till sist, Var föds lille Christoffer. Bake (Backe) kan jag tyda men direkt framför? Säta?
Ha det gott!
Katrin
 

41
Stefan Gelow. Jag har en länk till en sida där alla svenska söndagar mm finns år för år. MEN oftast när det är special-söndagar typ Tomasdagen finns inte den. Var har du hittat en almanacka med även de lite mer udda söndagarna (helgdagarna) inskrivna?
Min länk är...
https://familysearch.org/learn/wiki/en/Moveable_Feast_Day_Calendar_for_Sweden
 
Per! Ännu en gång hjälper du mig reda ut mitt trassel. Tusen tack! Har du (eller annan) en minsta aning vad Karin Olofsdotters mamma kan heta? (Hon N. Olofsdotter (död 1699-03-23 och i död o begravningsboken står det ... Ol. Jons änka i Backe...) hon som var hustru till Olof Jonsson född i Norrböle år ca 1630-40, hon som var barn till Olof Jonsson född 1619 på Västerbacke. Men vad hette hon står ingenstans eller????
 
Jag har med hjälp av dig Per gjort följande skiss som jag hoppas är mer eller mindre korrekt. Eller?
Tack igen!!!! /Katrin
 
 
 

42
Själevad F:1 (1681-1760) Bild 14 / sid 11 (AID: v122266.b14.s11, NAD: SE/HLA/1010173)
 
Hejsan
Jag har en anfader (mmmm mmmm mmf) som hette Olof Jonsson. Han var pappa till Karin Olofsdotter (1667-1701, en av de alla som dog i Kyrkobåtsolyckan på Moälven den 26 maj 1701) och Karin är den sista nu kända kvinnan i min kvinnolinje bakåt (min mammas mammas mammas---- tio mammor bakåt, med min dotter och hennes dotter är vi nu 12 kända generationer kvinnor, KUL!).  
 
Jag försöker finna ut vem Olof var gift med, mer än att hon eventuellt hade patronymikon Olofsdotter. Och självklart vad Olofs svärmor hette. Någon som vet?
 
Tillbaka till Olof Jonsson. Jag har hittat tre olika uppgifter om när Olof Jonsson som dog 1693 på gården Västerbacke 4 var född,  
 
Olof nummer 1) född okänt år i Norrböle och död 1693 (med far Jon Olofsson född i Norrböle 1607 och död i Norrböle 1641 och mor Gölu, död 1690 i Norrböle).
 
Olof nummer 2) född år 1619 i Västerbacke nummer 4 och död 1693 (med far Jon Olofsson, född 1578 i Västerbacke och död okänd ort, okänt år med okänd hustru).
 
Olof nummer 3) född i Norrböle år 1635 och död år 1693 i Västerbacke (med okänd far och mor).
 
Så, med tanke på att det potentiellt var tre Olof Jonsson som dog i Västerbacke år 1693 läser jag Själevads dödsbok... Men bara en Olof Jonsson hittar jag (vilket jag kanske också misstänkte när jag börjage rota). Kruxet är att jag inte kan lista ut när denne Olof Jonsson dog (jag tror det står Die S. Thome men vet inte vad det innebär för datum), eller var Olof kommer ifrån (står det bake, och kan det vara Västerbacke?). (Och inte står det ett ord om hans hustru... vilket jag också misstänkte skulle saknas)
 
Så, kan någon vänlig Anbytarforumperson hjälpa mig tyda kråkfötterna?  
Lista ut datum då Olof dog?
Lista ut var han dog?
Finns det kanske också några fler uppgifter om Olof Jonsson och hans hustru, far och mor till Karin Olofsdotter?
 
Katrin
 
 
 
 
 

43
Umeå stadsförsamling / Klassiska frågan """"fader okänd""""
« skrivet: 2015-12-06, 19:24 »
Jag gillar gamla efternamn, och har den uppfattningen att många personer under 1800-talet tog nya efternamn (istället för de tidigare Patronymikon / Metronymikon). Många har då valt efternamn med ett bynamn/ortnamn i namnets första (eller andra) led och något ifrån naturen som andra (eller första) led (tex sjö, gren, berg, näs, malm, ström, hed). Säfström får mig att associera till Säfvar (modern stavning Sävar) och Sävarån, se
Sävar...
https://sv.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4var
Och Sävarån...
https://sv.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4var%C3%A5n
 
Kan det vara så att fadern är från Sävar? Att modern är från Sävar? Att annan släkting är från Sävar??
Bara en tanke
Vänligen
Katrin

44
Förkortningar / """"Födelseort"""" CJ
« skrivet: 2015-12-06, 10:11 »
Hejsan
Frågan är, i vilket land? I Sverige har jag svårt att fundera ut vad CJ stå för (Carlskjona säger min hjärna oavbrutet...).
 
Någon stad / ort som består av två ställen som vuxit ihop och fått bägge ställenas namn? Jag håller med Christina, ge oss liiiite mer att gå på, tex personens (eller annan i trädet med CJ som födelseort) namn plus födelsedatum (plus ev dödsdatum). I detta forum brukar de flesta frågorna kunna nystas upp!
 
Söndagshälsningar
Katrin

45
Jag kan ju också visa, här är en skärmbild på det jag ser, alltså inga bilder. Lite annorlunda än det Magnus visade. Kul att vi har så olika. Eller inte...
;o)
Katrin
 

46
Jag ser inga bilder. Och Källhänvisningarna säger mig tyvärr inget. MVH Katrin

47
Anundsjö / Nicolaus Olai från Yttersel och Bredbyn
« skrivet: 2015-11-30, 17:03 »
Irene! Jag tackar dej så mycket! Jag klarade av några av orden själv men meningen undgick mig helt och hållet eftersom jag missade så grovt på flera nyckelord.  
Upsalas religionsmöte år 1593 har jag nu läst om bland annat på http://www.logosmappen.net/bekskrifter/uppsala.html
 
Jag blev lite upphetsad någon minut när jag läste att ordföranden på Uppsala möte hette Nicolaus Olai Bothniensis men den Nicolaus var tydligen född i Piteå och dog redan 1600 så det kunde inte ha varit min Nicholaus som ju även efter 1600 var kyrkoherde i Anundsjö.  
 
Det skulle vara väldigt roligt att själv få se hur han undertecknade Upsala Mötets Beslut år 1593, någon som sett underskrifterna?
 
1000-tack igen Irene!
Från Katrin

48
Anundsjö / Nicolaus Olai från Yttersel och Bredbyn
« skrivet: 2015-11-29, 22:55 »
Min ana Nils Olofsson var kyrkoherde i Anundsjö. Jag hittade av en slump detta i Anundsjö kyrkobok
Anundsjö C:3 (1754-1795) Bild 7 / sid 3 (AID: v120897.b7.s3, NAD: SE/HLA/1010004)
 
Men vad står det?  
Vänligen
Katrin
 

49
Anundsjö / Anundsjö C:3 (1754-1795) Bild 226 / sid 441
« skrivet: 2015-11-24, 14:26 »
Då blev det hela...
26 oct (oktober) dödde ållderstegne Enklingen Jon Jonsson i Skalmsiö. Af ållderdoms Krämpor och likasom af matthet insomnade sedan han lefwat Christel(-igen) Stilla och sagtmodigt något öfver 80 åhr. Begrofs den 4 Novembris.  
 
Mats, 1000-tack!
 
Katrin  
 

50
Anundsjö / Anundsjö C:3 (1754-1795) Bild 226 / sid 441
« skrivet: 2015-11-23, 20:32 »
Hejsan
Min anfader Jon Jonsson dog 1781-10-26. Jag kan uttyda början på notisen i död/begravningsboken MEN vad står det mer?
 
26 oct (oktober) dödde ållder ? Enklingen Jon Jonsson i Skalmsiö ? . Ålderdomskrämpor ...?  
Stilla och sagtmodigt något öfver 80 åhr. Begrofs den 4 Novembris.
 
Tacksammast!
Katrin
 

51
Hall / Hall
« skrivet: 2015-11-19, 19:12 »
Ulf!
Tack vare dig har jag nu funnit och läst bouppteckningen efter Greta Maja Ekström. Och jag fick tårar i ögonen! Dels av att läsa om hushållets alla saker, och dels för att se alla namnteckningar!
Carl Hallin (min mans mm ff mf) och så Erik Norman på Nors (min mans mm fff) som med mer och mer säker hand skriver under på tre ställen. Jag har nu i flera veckor jobbat med den sidan av familjen och har aldrig kommit dem så nära som nu med din hjälp Ulf.
KRAMAR!
Katrin
 
PS Hur hittar man bouppteckningar? Jag anade att det fanns en bouppteckning efter Greta Maja Ekström eftersom hennes make, Carl Hallin gifte om sig ett år efter hennes död och fick tre nya barn, jag funderade på om inte arvskifte borde skett innan nya hustrun anlände. Så jag har letat och letat utan att finna denna. Något tips på hur man hittar  bouppteckningar utan att som jag gjort bläddra och bläddra och bläddra...

52
Hall / Hall
« skrivet: 2015-11-19, 10:40 »
Sune, Bina, så intressant! Det visste jag inte. Det är dock fortfarande en gåta varför dottern som föddes i maj som tvilling kallas Jacobina, Bina/Stina, Anna Jacobina, Gustava och Anna Gustava.  
 
Om man får spekulera (och det gör jag nu) tror jag att Anna Gustava föddes senare (efter att Jacobina/Anna Jacobina/Bina - hon som var tvilling dött) och Anna Gustava råkade få systerns födelsedatum. Med tanke på den slarvern till präst...
Som sagt, bara spekulationer, men vad tror ni andra i denna tråd?

53
Lärbro / Lärbro AI:1 sid 171, Hercules Vaddå?
« skrivet: 2015-11-18, 13:04 »
Mats! Tusen tack! Då antar jag att det inte är min Hercules Ulrichsson i Glästäda (Glästäde), Lärbro socken vilken jag letar efter. Jag hittade Hercules Ulrichsson i Lärbro AI:1 (1737-1749) Bild 1260 / sid 24 (AID: v61228.b1260.s24, NAD: SE/ViLA/23060)
MEN där står antecknat död framför hans namn. Yngste barnet Lars Herculesson som står med på samma sida var född 1746 så jag antar att Hercules Ulrichsson dog någon gång mellan 1746 och 1749 då HFL slutar. MEN jag hittar honom inte i dödsboken...  
Tack också för att du stavade ut Kyrckowärdaren. Enda sättet att lära sig läsa handstilarna är (för mig) att ha facit. Och jag fick inte ut hur ordet stavades.
Vänligen
och tack igen för ALLA tips!
Katrin

54
Lärbro / Lärbro AI:1 sid 171, Hercules Vaddå?
« skrivet: 2015-11-17, 20:04 »
Hejsan
Jag behöver läshjälp.  
År 1747, Lährbro. Den 25 december dödde och den 30 begrofs kyrkovärdern Hercules ? ? som var 81 åhr gammal
Se Lärbro AI:1 (1737-1749) Bild 940 / sid 171 (AID: v61228.b940.s171, NAD: SE/ViLA/23060)
 
Tcksammast!
/Katrin
 

55
Fleringe / Fleringe
« skrivet: 2015-11-17, 18:20 »
Hej Sune!
Jo, jag har först letat i Hangvar utan att finna Britta. I alla källor står nämligen att Britta Eriksdotter föddes 1780-05-12 i Hangvar MEN i sista HFL som Britta är med har Hangvar strukits över och Fleringe skrivits dit istället. Se Hall AI:4 (1861-1870) Bild 490 / sid 41 (AID: v60855.b490.s41, NAD: SE/ViLA/23038)
Ja hade jag Halls dåvarande präst här framför mig just nu skulle jag nog (efter att ha svimmat) hålla ett litet förmaningstal...
Tack för alla tipsen!
Vänligen
Katrin

56
General questions / Swedish royal Guard records.
« skrivet: 2015-11-16, 12:28 »
His name and date of birth and if you know it the parish he was born (?) is needed as a start. Often it was listed in the church records about family as well as about military service etc. Where did he live around the time he went to Australia? I am a half Swede- quarter from the UK and quarter from Scotland and have quite a lot of relatives in Australia (Perth and Sydney) and would like to help you.
Sincerely
Katrin

57
Hall / Hall
« skrivet: 2015-11-16, 12:18 »
Tusen tack Mats!
Jag funderar också på Stina, jag har sett Anna Jacobina som tvilling till Carl Petter i andras träd på nätet (utan källa och jag har ingen egen orgialkälla för Anna Jacobina), så har jag sett Gustava i kyrkböcker och Anna Gustava när hon var gift med Erik Niclas Herculesson Norman. Så Stina i Mantalslängden är en ny gåta.
 
Har någon sett NÅGONTING om Carl Henrik Hallin mellan hans födelse 1892 och då han och Maja Greta Ekström vigs år 1816??? Via det kanske man kan finna var han funnit sin Maja Greta...
 
Mats Ekedahl, angående Carl Henrik Hallins morfar Jacob Lindahl. Han har tre titlar i de böcker där jag funnit honom; Enrolleringskarl, vid dottern Christina Lindahls vigsel anges hon som Styrmansdotter och sedan vid Jacob Lindals död anges han som Sjöman. Har du några uppgifter om VAR han var allt detta? I flottan? Har du funnit något intressant om honom i några mönsterrullor?  Annat intressant om gemensamma anor?
 
Vänligen
Katrin

58
Fleringe / Fleringe
« skrivet: 2015-11-15, 18:26 »
Hej
Jag har via en fråga under Läshjälp hamnat i denna för mig helt nya socken. Fleringe.
 
Fleringe har inga kyrkböcker så tidigt som 1780 tal. Inte heller Rute Moderförsamling i pastoratet Rute, Bunge och Fleringe vilka alla verkar börja ca 1860. Jag har läst att flera av socknarnas i Gotlands norra delar har fått kyrkböckerna uppbrända så jag antar att detta har hänt här. Eller?  
 
Har någon med djupa kunskaper i Fleringe något tips på hur jag kan krångla mig vidare med Britta Eriksdotter (min mans ana) född 1780-05-12 i Fleringe och gift med Hercules Larsson (min mans ana) på gården Nors i Hall.  
 
Britta Eriksdotter dog 1864-11-12 och då skrivs hon Britta Eriksdotter Norrby å Nors, hon blev 84,5 år! Under mitt letande hittade jag Britta Eriksdotters mamma som bodde med dottern och Hercules Larsson på Nors i Hall. I HFL Hangvar AI.1 (där det finns en del för Hall) står på sid 174 Svärmor Britta född 1753 och död 1820.  
 
Hall har tyvärr ingen dödsbok för åren runt 1820 så där kan jag inte komma vidare med moder Brittas patrinymicum/efternamn och dottern Brittas pappa Erik vet jag inget om mer än att han och hustrun Britta bör ha bott i Fleringe då dottern Britta Eriksdotter föddes år 1780...
All hjälp tas Tacksammast emot!
Vänligen Katrin

59
03) Osorterat / Läshjälp
« skrivet: 2015-11-15, 18:12 »
Jag skriver en ny fråga under Fleringe socken, för den kräver ingen läshjälp.
Tack för all hjälp här!
/Katrin
 
(Meddelandet ändrat av Klundstedtenkel 2015-11-15 18:14)

60
03) Osorterat / Läshjälp
« skrivet: 2015-11-15, 16:41 »
Lennart!
Fleringe... NU ser jag men innan så vinglade jag mellan... ja jag vet inte vad...
1000 tack!
God Helg!
Katrin

61
03) Osorterat / Läshjälp
« skrivet: 2015-11-14, 23:26 »
Jag har besvär att tyda hustru Britta Eriksdotters födelsesocken. Var är hon född?
Hall AI:4 (1861-1870) Bild 490 / sid 41 (AID: v60855.b490.s41, NAD: SE/ViLA/23038)
 
Vänligen
Katrin
 

62
Hall / Hall
« skrivet: 2015-11-14, 21:37 »
Carl-Johan, jo jag insåg det också. Maja Gretas make, Karl Johan Hallin, gifter ju om sig med Anna Lisa Hejdenberg redan sommaren 1845 och då borde hans första hustru vara död.  
 
Lennart, tack för referensen!
 
Nu är det inte Maja Greta Ekströms födelsedatum eller dödsdatum jag hängt upp mig på utan att hitta var (och av vilka föräldrar) som hon föddes. Jag har också fastnat på Skomakare C. H. Hallin (vars pappa borde vara Carl Hindrich Jöransson). Den troliga pappan (C. H. Jöransson från Örebro (av alla ställen) med okända föräldrar) var gift när lille C. H. Hallin föddes men ett år senare blev han änkeman och ett år efter det gifte han sig med C. H. Hallins mamma.  Hur hittar man domprotokoll eller dyligt där man kan finna ev dom?
 

63
Lärbro / Lärbro
« skrivet: 2015-11-14, 19:44 »
Hejsan!
Min mans ana, Carl Hindrics Jöransson (Karl Henrik Göransson) uppges vara född 1747-10-07 i Örebro. Han var Lärkonstapel i Lärbro Socken, när han 1794 gifte sig med Änkan Christina Jacobsdotter Lindahl (även kallad Stina) som föddes i Visby 1762-12-05 med far Jacob Lindahl och mor Margareta Weström. Christina Lindahls första äktenskap var med Sjömannen Johan Broman som dog 1789 (de vigdes 1786) och Christina och Johan bodde på Norvange grund i Lärbro.  
 
När Christina hade varit änka i två år fick hon en utomäktenskaplig son två år innan äktenskapet med Carl Hindrich (mannen från Örebro som hon gifte sig med år 1794-04-24) och då stod hon i sonens födelse/dop text som Stina Broman och hennes son fick namnet Carl Hindrich (Karl Henrik) och tog senare (när då?) efternamnet Hallin.  
 
Carl Hindric Jöransson var vid lille Carl Hindrics födelse gift med Maria Jacobsdotter i Lilla Västerbys, Hall socken men Maria dog 1793, ett knappt år innan Carl Hindrics och Christina gifte sig. Jag antar att C H Jöransson är C H Hallins far men vet naturligtvis inte. FINNS DET rättegångsarkiv eller annat som någon kan tipsa mig om?  
 
Jag undrar också över REGEMENTEN/flottan...
1) Johan Broman skrevs som Sjöman både vid vigseln 1786 och vid sin död 1789. Betyder det att han tillhörde marinen eller hade Lärbro socken sjömän som var fiskare, tillhörde handelsflottan eller vad?
 
2) Carl Hindrics Jöransson född 1747-10-07 (senare med namnet Carl Westerby) var Lärkonstapel i Lärbro 1794 vilket står när han och Christina Lindahl (Stina Broman) vigdes år 1794. Vilket regemente tillhörde han då? Eller var man i marinen som Lärkonstapel?
 
3) Svärfadern Jacob Lindahl var Enrolleringskarl i Visby och senare när familjen efter år 1756 bodde i Lärbro, skrevs han som Styrman respektive Sjöman. Vilken flottenhet (eller vad det kallas) tillhörde han då?
 
Jag tänker ge mig på Generalmönsterrullor mm och har ingen aning om hur man börjar nysta i män som tillhört militären eller marinen...
All hjälp tas tacksammast emot!
Vänligen
Katrin

64
Hall / Hall
« skrivet: 2015-11-14, 14:42 »
Olle Överby, TACK, har du sidan också?
/Katrin

65
Hall / Hall
« skrivet: 2015-11-14, 10:34 »
Först riktar jag mig till Carl-Johan. Tack för all din hjälp!  
 
Vidare... Nu har jag fastnat på Maja Greta /Greta Maja Ekström född 1789-08-12 i Västervik, Kalmar län och gift med Karl Henrik Hallin i Hall. Jag antar att Maja Greta / Greta Maja lika gärna kan vara Maria Margareta/ Margareta Maria men finner ingen med något av namnkombinationerna i Västerviks födelsebok (Västervik C:5). Alla tips emottages tacksammast!
Vänligen
Katrin
 
(Meddelandet ändrat av Klundstedtenkel 2015-11-14 21:30)

66
Hall / Hall
« skrivet: 2015-11-11, 18:03 »
Jag hittade Skomakare Hallin tidigre idag och trodde saken var klar. Anna Gustava Hallin anges som skomakardotter vid vigseln, och hur många skomakare Hallin i Hall finns det? MEN sedan hade jag ju den där födelseupppgiften, att Anna Gustava skulle var född 1818-05-02... och skomakare Hallin och hustru Greta Maja Ekström fick sonen Jacob Niclas i November 1818. De kunde ju därför inte vara min Anna Gustava Hallins föräldrar, och få två barn med bara ett halvår emellan... Trodde jag och skrev min fråga ovan. Tack vara din hjälp Carl-Johan har jag nu nystat lite till.
Föräldrarna gifte sig 1816-01-16 enligt Gotländska vigselarkivet (se bild) så det kanske förklarar varför jag hade 1818 på Anna Gustava. Enligt Hall AI:2 sidan 24 (som du visade mig här ovan i ditt svar) ska ju Anna vara född 1816-05-02 dvs mamma Greta Maja var i välsignade omständigheter när hon och Skomakare Hallin vigdes och någon senare släkting fifflade lite med Annas födelseår? Rena spekulationer, det kan ju vara felskrivning också men inte lika kul att fundera kring. Då kan jag med lätt hjärta stövla vidare på Skomakare Karl Henrik Hallin och hans hustru Greta Maja Ekström. Förresten hittar jag nu en sida där det står att den 2 maj 1816 får paret TVILLINGAR vid namn Karl Petter Hallin och Anna JACOBINA Hallin. Det var värst vad trångt det var i den barnaskaran. Har du Carl-Johan (eller någon annan) koll på om Anna Gustava var tvilling? Och vem var Anna Jacobina?
   
 

67
Hall / Hall
« skrivet: 2015-11-11, 16:49 »
Hejsan
Jag letar föräldrar mm till Anna Gustava Hallin som enligt obekräftad uppgift ska vara född i Halls församling 1818-05-02. Hon gifte sig med Erik Niclas Norman och paret fick en son, Peter August Norman (min mans ana) den 7 augusti 1853-08-07 se Hangvar CI:3 (1844-1860) Bild 820 / sid 76 (AID: v61919.b820.s76, NAD: SE/ViLA och då betecknas Anna Gustava Hallins make som Arbetskarlen utan att jag hittar dem i något HFL. Kan någon vänlig person ge mig något tips hur jag kan hitta Anna tidigare med sina föräldrar?
Tackar i förhand!
Katrin

68
Okänd socken i Ångermanland / Okänd socken i Ångermanland
« skrivet: 2015-11-10, 17:28 »
Problemet är att jag nu letat i Själevads födelsebok för år 1795 (och -74, -76) (Själevad C:3 (1769-1805)) och där finns ingen Katarina Margareta de tre åren (om jag inte blivit blind). Där finns nästan inga flickor alls som är döpta till två förnamn. Den enda som kommer i närheten med en pappa som heter Olof är Maria Christina som föds 5 maj 1795 med pappa Olof Westerlund och mamma Segrid Pehrsdotter. Se Själevad C:3 (1769-1805) Bild 116 / sid 224 (AID: v122253.b116.s224, NAD: SE/HLA/1010173)
 
I Kråken står hon också med frågetecken efter Själevad.
Skriv gärna o berätta om du finner Katarina Margareta någonstans!
Vänligen  
Katrin

69
Okänd socken i Ångermanland / Okänd socken i Ångermanland
« skrivet: 2015-11-10, 17:00 »
Paret Katarina Margareta Olofsdotter och Per Andersson finns i Kråkens databas. Se...
 
http://www.kråken.se/kr%E5ken/personakt.asp?pnr=268643&db=kr%E5ken
 
Katarina Margareta Olofsdotter föddes år 1795 i Själevad.
Mvh
Katrin

70
16) Latin / Problem med dödsorsak på latin
« skrivet: 2015-11-04, 15:40 »
Fractura cranii = Fraktur (benbrott) i kraniet (skallbenet)
Contusio cerebri = krosskada som uppstår när hjärnan kastas mot skallben
Laceration lienis = Krosskada på (i) mjälten

71
Halmstad / Jacobina Hay Halmstad CI:7 bild 172
« skrivet: 2015-11-02, 22:36 »
Skahals torp ligger nere vid älven. Måste ha legat fint!

72
Halmstad / Jacobina Hay Halmstad CI:7 bild 172
« skrivet: 2015-11-02, 22:20 »
LarsOlof
Ja du är bara FÖR duktig! Mantalslängder har jag aldrig ens tänkt på (för i mina socknar har man finfina kyrkböcker...). Undrans hur en torparson blev Hovkommissarie och Länsman? Apotekare Fritiof Lillja (Samuel och Jacobina Hays ene son) som är min svågers anfader är enligt mina anteckningar född (1831-01-25) på Skahals (Öfraby socken, Halmstad, Halland (N), Sverige) vilket med andra ord borde vara detsamma som farfaderns torp där också fadern Samuel Lillja levt hela sitt liv. Jag undrar vad Jacobina Hay tyckte om att flytta till makens barndomstorp när de gifte sig?  
Tusen tack än en gång för din EMINENTA hjälp!
 
 
 
Katrin

73
Halmstad / Jacobina Hay Halmstad CI:7 bild 172
« skrivet: 2015-11-02, 20:49 »
Lars Olof!
Det lilla krysset missade jag, tack för dina skarpare ögon. Jag skulle vilja kolla familjen Bengt Mårtensson och Nilla Samuelsdotter i Husförhörslängden men hittar inget att gå vidare på.  Tex vilken gård de bor i. Ser någon någonting i födelsetexten för Simon ovan som indikerar VAR (i vilken gård) han är född? Finns det överhuvud taget en HFL för det året?? Som jag finner är det Halmstad AI:1 för år 1812 som är första året HFL finns. Hade man inga Husförhör i Halmstad under 1700-talet?
 
Något annat tips för att finna Simon? I Västernorrland finns databasen Kråken (alla uppgifter i kyrkoböckerna sedan år 1700 i en databas), finns motsvarande i Halmstad/Halland?

74
Halmstad / Jacobina Hay Halmstad CI:7 bild 172
« skrivet: 2015-11-02, 14:17 »
Jag ser att det mitt i texten står framföddes den 18
Nu var jag lite för snabb...
/Katrin
 
PS Men VAR de bor ser jag inte

75
Halmstad / Jacobina Hay Halmstad CI:7 bild 172
« skrivet: 2015-11-02, 14:12 »
Lars Olof
Just därför som jag gillar att ställa frågor här på Anbytarforum. Att så många har olika specialistkompetenser. Just idag är jag frustrerad. Jag hittar ingenting om Samuel Lillja, Jacobina Hays make.
Han anges vara född 1792-11-18 överallt utan angivna källor. När jag letar i födelseboken finner jag en Samuel född 25 november 1792, med far Bengt Mårtensson och mor Nilla Samuelelsdotter. Så... då återstår att se om detta är rätt Samuel och var namnet Lillja kom ifrån.
Halmstad CI:5 (1787-1805) Bild 70 / sid 135 (AID: v92475.b70.s135, NAD: SE/LLA/13138)
Någon som vill transkribera födelseannonsen (eller bara se faderns och moderns namn samt var de bor)?
Vänligen
Katrin
 
 
 
 

76
Halmstad / Jacobina Hay Halmstad CI:7 bild 172
« skrivet: 2015-11-02, 11:00 »
Lars Olof!
Det roligaste är att jag ENBART har bönder i min mammas svenska släkt (pappa är från UK/Skottland och där är det i gengäld inga bönder). Bönder i Västernorrland (Själevad mm, via morfar) och bönder i Jämtland (Gällö mm, via mormor). Bönder, bönder, bönder... som ibland tjänstgjort som båtsmän, eller soldater eller dragoner innan de blivit... bönder. Ibland upp till 7-10 släktled på samma gård.  
 
Nu överdriver jag kanske men min svågers släkt är så uppfriskande annorlunda ur min (bondska) synvinkel. Riksdagsman, Apotekare, Samuel Lilja som är Hovrättskommissarie och Länsman. Jacobina Hays mormor, Matilda Christina Pripp är kusin till han som grundade Pripps bryggeriers pappa (Petter Jacob Pripp (kusinen) och Johan Albrecht Pripp (kusinsonen, grundaren).
 
Tack för tipset om Svenskt biografiskt lexikon, det hade jag ingen aaaannning om!
 
Re. Sjöströms matriklar över studerande i Lund, vet du om man kan finna dessa arkiv på nätet? Jag gjorde en snabb sökning men fann inte var man hittar dessa.  
 
Om jag förstått rätt är det en bror till Sara Catharina Agardh (1772-1813) vid namn Carl Nathaniel Agardh som flyttar till Stockholm och blir adlad af Agardh. Han dör barnlös och ätten af Agardh dör med honom. Finns Elgenstiernas ättartal på nätet? Jag hittar det inte.
 
Att du initialt hade fel ang. Skotska ursprunget på namnet Hay är helt naturligt. Om du bara visste hur mång gånger jag fått göra helomvändningar i min släktforskning. Jag tror att det är tecken på en hälsosam fantasi tillsammans med gedigna bakgrundskunskaper! Och var vore vi släktforskare utan detta?
 
Som sagt, jag tackar dig Lars Olof (och tidigare Bengt-Göran) för all er hjälp och tips på hur jag kan gå vidare. Jag är mycket tacksam, för Norrländska bönder kan jag vid detta laget ganska mycket om men dessa borgare i städer... urkul!
 
 
 
 
Ha de gott!
Katrin

77
Halmstad / Jacobina Hay Halmstad CI:7 bild 172
« skrivet: 2015-11-02, 08:41 »
Hej Bengt-Göran och Lars Olof
Tack för er rika information! Jag har hittat far och farfar till Jacobina Hay och ursprunget till namnet Hay. Tyvärr inte från Skottland vilket hade varit urhäftigt eftersom jag (i ett EU projekt re. hälsa och åldrande) sammarbetar med Dr. David Hay i Edinburgh!
Jacobina Hay är dotter till Gustaf Carl Bernhardt Hay (1756-1831) och sondotter till Filip Jakob Heuer (1721-1791)  från L?beck som senare i livet bytte namn till Hay. Kanske han ville passa in bland alla handlare från UK/Skottland?
Här har jag funnit mer om familjen Hay i  
https://sok.riksarkivet.se/sbl/Presentation.aspx?id=12660
 
Tack igen för all er hjälp! Nu har jag massor att gå vidare på! Bouppteckningen speciellt!  
 
Bengt-Göran, står det Skedhals? Är det en by eller gård?  
 
Vänligen
Katrin

78
Norra Vånga / Norra Vånga C:2 (1730-1750) Bild 42 / sid 77
« skrivet: 2015-11-01, 16:09 »
Peter!
Vad gjorde jag utan din hjälp? Jag har letat i evigheter (nåja, några timmar) i husförhörsböckerna för Norra Vånga och må säga att jag inte blir klok på den/de präster som fört böckerna. Jag muttrar Tjänstefel med ojämna mellanrum blandat med sloppy och annat som jag inte bör nämna här...
 
1000 tack för din hjälp!
Katrin

79
Halmstad / Jacobina Hay Halmstad CI:7 bild 172
« skrivet: 2015-11-01, 15:47 »
Halmstad CI:7 (1821-1841) Bild 172 (AID: v92477.b172, NAD: SE/LLA/13138)
 
Hejsan!
Jag håller på med min svågers släkt i Halland och andra totalt (för mig) okända län. Det är svårt att läsa...
Här följer anteckningarna i Död/begravningsboken ifrån Halmstad ifrån Jacobina Hays död. Men vad står det. Så här långt har jag kommit och jag ber någon vänlig själ rätta alla mina fel och frågetecken!
 
Den 11 februari 1838, med begravning den 21. (Transkribering) Länsman Samuel Liljas hustru Jacobina Hay, 43 år, ifrån (?) Öfraby socken (dödsorsak?)
Varför står hon i Halmstads bok om hon dör i Öfraby socken?  
 
Något annat om Jacobina som kan vara av vikt?  
 
Vänligen  
Katrin
 
 
 

80
Allmänt / Per/Petter Månsson i Ödegården, N. Vånga
« skrivet: 2015-11-01, 13:06 »
Christina!
Oerhört vilken hjälp du givit mig! Det är INTE lätt att byta landsända efter att hundratals släktingar i mitt eget släkttäd funnits i sammma kyrkböcker, Själevads socken, där man kan varenda by (och kan läsa prästernas kråkfötter)
Tusen tack för all din hjälp! Nu ska jag bara finna Thorbiör Månsson och Kjerstin Jeansdotter  
;o)
 
Katrin

81
Norra Vånga / Norra Vånga C:2 (1730-1750) Bild 42 / sid 77
« skrivet: 2015-11-01, 12:00 »
Irene! Tusen tack för hjälpen!! Jag har tittat extra noga på sidorna med bland annat Göstaf och det verkar som om prästen slutat skriva in föräldrarnas namn... Så ytterst ovanligt, det har jag aldrig sett tidigare!
Vet du (eller någon annan) något tips om hur jag kommer vidare med Göstaf och hans okända föräldrar/familj?

82
Allmänt / Per/Petter Månsson i Ödegården, N. Vånga
« skrivet: 2015-10-31, 19:27 »
Hejsan
Tack vare min k. svåger håller jag på att plaska runt här i Vånga i för mig helt okända vatten... Jag har funnit min svågers ff ff f Pehr/Petter Månsson f. 1756 i Wånga. I senare HFL är Petter brukare av Ödegården. I Norra Vånga AI:8 (1789-1807) Bild 78 / sid 145 (AID: v10091.b78.s145, NAD: SE/GLA/13402) sitter han ensam på Ödegården (med pigor o drängar men ingen familj vad jag kan se) och senare i samma HFL (sid 271 för Ödegården) har han och hustrun Lena Gustafsdotter (f. 1767) fått sonen Gustaf Pettersson (f. 1806-05-02) då Pehr/Petter Månsson är 50 år gammal.
 
MEN var bor Pehr/Petter Månsson innan jag finner honom ensam på Ödegården i AI:8 (1789-1807) Bild 78 / sid 145 som dryga 33-åring? Han är angiven att var född år 1756 i Vånga socken men det året (och åren runtomkring) finner jag inte någon Pehr/Petter med fader Måns N-son i Vångas födelsebok.
Alla tips om Pehr/Petter Månsson f. 1756 eller närdå? Av vilka föräldrar, och vardå? Och om någon vet något om hans släkt eller om Ödegården, tas TACKSAMMAST emot!
Vänligen
Katrin

83
Norra Vånga / Norra Vånga C:2 (1730-1750) Bild 42 / sid 77
« skrivet: 2015-10-31, 19:07 »
Norra Vånga C:2 (1730-1750) Bild 42 / sid 77 (AID: v10116.b42.s77, NAD: SE/GLA/13402)
 
Hej
Jag håller på i en för mig HELT ny landsände, tack vare min svåger. Lite annorlunda än Själevads socken i Ångermanland, för här i Norra Vånga är det svårläst... Nåväl, till min fråga. Min svågers ff ff mf hette Gustaf Jonsson och är enligt senare HFL född år 1733. Han är brukare av Brusagården, gifter sig med Brita Andersdotter född i samma socken år 1731  och de får dottern Lena Gustafsdotter år 1767 vilken enligt födelseboken är född på Brusagården. Jag har hittat en födelsenotis i Norra Vånga C:2 sid 77 som jag har svårt att tyda. Jag tror att det är Gustaf Jonsson som föds 1733-04-07 MEN vad heter hans föräldrar? Och i vilken gård föds han? Står där Brusagården? Vad heter faddrarna/dopvittnena?
Alla tips och all hjälp emottages TACKSAMMAST!  
Vänligen
 
Katrin
 

84
Revsund / Ingeborg Persdotter Revsund C:1 sidan 127
« skrivet: 2015-10-29, 12:18 »
Revsund C:1 (1688-1757) Bild 470 / sid 43 (AID: v115117.b470.s43, NAD: SE/ÖLA/11088)
 
Här är Ingeborgs make, Per Olofsson begravs 1698-06-13. Men vad står det på raden som slutar 46 (76?) åhr

85
Revsund / Ingeborg Persdotter Revsund C:1 sidan 127
« skrivet: 2015-10-29, 11:29 »
Hej Bengt
När jag läser din transkribering kan jag se precis det som står... Undrans hur det kan vra så OMÖJLIGT ibland? Orden sedan och vackert och lefverne hade jag fått till något HELT annat!
1000 tack för hjälpen! Ingeborg Persdotter (1652-1715) är min mmff mfff m och 7 generationer som jag vet om (även Ingeborgs far och farfar), fram till mmff m, som var Ingeborg Olofsdotter (1805-1892) föddes, levde och dog i Nor. Om det var på samma gård hela tiden vet jag inte än men spännande att försöka finna ut.  
 
Tack igen för din hjälp!
Katrin

86
Revsund / Ingeborg Persdotter Revsund C:1 sidan 127
« skrivet: 2015-10-28, 17:11 »
Revsund C:1 (1688-1757) Bild 1310 / sid 127 (AID: v115117.b1310.s127, NAD: SE/ÖLA/11088)
 
Hej
Här behöver jag läshjälp,  
tacksammast  
Katrin
 

87
Själevad / Själevad F:2 (1761-1824) Bild 74 / sid 70
« skrivet: 2015-10-12, 20:15 »
Hejsan
Nu har jag fastnat igen och behöver hjälp att tyda prästens kråkfötter... Vad står det för Nämdeman Nils Eliasson död 1792-10-23. Jag läser Nämdeman Nils Eliasson i Gottne död av Feber och ? ? ? i ett års tid varit ? 60 år g(ammal)
Vad står och vad kan menas?
Tack på förhand  
Katrin
 

88
Stöde / Stöde F:5 (1914-1942) Bild 1080 / sid 104
« skrivet: 2015-10-11, 14:00 »
Trombosis är blodpropp. Men var?

89
Tack Per! Tänk att jag inte kan några som helst helgdagar. Min mormor, och alla anmödrar/fädrar för den delen, skulle vrida sig i sina gravar om de visste hur många i vår tid glömt det kyrkliga.

90
Vibyggerå / Vibyggerå C:1
« skrivet: 2015-10-10, 10:00 »
Läs här också, då jag fastnade igår på Fest Mic... Där har jag lagt till några nya länkar till hemsidor med kalendrar, latinska ord mm
 

91
Med hjälp av Per Sundin slog jag upp Festo Michaelis och hittade följande bra länkar
 
http://www.grifo.dk/slaegt_db.php?id=1180
 
http://www.morchslaegt.dk/bauers/bauer.htm
 
och en generell om latinska ord i kyrkböcker   http://www.aserod.com/Latin.html

92
Själevad C:1 (1681-1720) Bild 22 / sid 19 (AID: v122251.b22.s19, NAD: SE/HLA/1010173)
 
Hejsan! Anna Pärsdotter född år 1692 i Västerbacke (bake) med pappa Pär Pärsson. Inte den Anna med krysset bredvid sitt namn utan nästa Anna direkt under.   NÄR är hon född? Vad står det för Festdag? Festo Mie??? och när inföll den dagen år 1692?
Vänligen  
Katrin
 

93
Vibyggerå / Vibyggerå C:1
« skrivet: 2015-10-08, 12:51 »
Liten parentes, jag skulle läst det andra barnets dopdag som Dom. IIda Trinty i mitt huvud (efter veckor av frossande i min nya förmåga att översätta latinska sön och helgdagar) låter det som Dom två trinitatis  
Enligt länken jag hänvisar till ovan så betyder det  
Dominica (söndagen) den andra Trinitatis = 2 söndagen efter trefaldighet som år 1691 inföll den 21 juni    
Men det är bara nyanser från det Nils skriver så lär dig på ditt egna vis är mitt tips. Kul är det i alla fall efter år av att inte kunna alls!

94
Vibyggerå / Vibyggerå C:1
« skrivet: 2015-10-08, 12:33 »
Hej Carina
Nästan exakt samma fråga ställde jag härom veckan då jag inte kunde översätta de latinska sön/helgdagarna till datum. Jag fick ett tips om att titta här
https://familysearch.org/learn/wiki/en/Moveable_Feast_Day_Calendar_for_Sweden
 
Man väljer vilket år det gäller och så är det bara att börja nysta. Det som gör det svårt är att det inte alltid var dop varje sön/helgdag utan en massa kan hoppas över. Så hade prästerna lite kul varianter för sig och det fanns också lokala helgdagar insprängda lite olika i olika församlingar. Men det är en verklig hjälp att få så bra tips som vi båda fått!
Se lite från min fråga
 
 
Ha det gott!
Katrin

95
Själevad / Själevad F:1 (1681-1760) Bild 59 / sid 56
« skrivet: 2015-10-03, 21:27 »
Tack Irene!
Det är med andra ord lite mystiskt att när Per Larsson (hennes make) dör några år senare så står det T. 1 16 inskrivet för honom. Har prästen tagit dubbel betalning?
;o)
(Här står inskrivet om Pär Larssons begravning 1754-04-07 i Själevad F:1 (1681-1760) Bild 67 / sid 64 )
 
Tack igen Irene!
Katrin

96
Själevad / Själevad F:1 (1681-1760) Bild 59 / sid 56
« skrivet: 2015-10-02, 11:30 »
Göle Olofsdotter född 1661 och död 1748-01-10 är min ana. Hon får 12 barn varav sonen Per Persson (1695-11-10) är min och alldeles för många av barnen som dör som barn eller i tonåren. Nåväl, nu till min fråga.  
När Göle dör står det saker i dödsboken som jag inte kan läsa/tyda.  
Här är min början till transkribering, kan någon hjälpa till att fylla i luckorna?
 
10 januari 1748, Pär Lars(sons) hustru i Lungånger 87 åhr G (gammal). Test. (Testamente) ---?--- (här vill jag inte föreslå något för det blir tokigheter) ---?--- . 18. (18 riksdaler som släktingarna betalar för begravningen? Det verkar mycket då det för de andra vuxna vanligtvis står 1)
Vänligen!
Katrin
Själevad F:1 (1681-1760) Bild 59 / sid 56 (AID: v122266.b59.s56, NAD: SE/HLA/1010173)
 
 

97
Själevad / Anders Andersson Lax i Hållens dödsorsak?
« skrivet: 2015-09-27, 17:32 »
Ja Per, vad gjorde jag utan dig? Tusen tack!
Och UJ vad många släktigar vi har gemensamt, jag antar att du och jag Per är typ sexmänningar (eller liknande åt det hållet) för jag stöter på dig lite här och där på nätet med samma anmödrar/fäder som mig.
;o)

98
Själevad / Dessa Söndagar...
« skrivet: 2015-09-27, 17:28 »
Per TACK!!!!

99
Själevad / Läshjälp Per och Göles giftemål
« skrivet: 2015-09-27, 17:27 »
Hejsan
Nu har jag stött på en text jag har svårt att läsa/tyda. Min mmmm mmmf ff var Pär Larsson i Norrlundånger (1666-1754). Hans första hustru är min anmoder, hon hette Göle Olofsdotter (1661-1748). De fick tllsammans 12 barn (om jag räknar rätt) så väldigt många har dessa två i sina släktträd har jag sett på nätet.
Nu till min fråga. De vigdes år 1689 (bifogar en bild från Kyrkboken). Men vilket datum? Och vad står det sist i texten?
 
Jag har börjat med ett försök till att läsa... ALL hjälp tas tacksammast emot!
 
Anno 1689. IV Påsk (tolkar jag som 4 e söndagen efter Påsk, vilken år 1689 inföll den 28 April)
Per Larsson i Lungånger (Norrlundånger?) Göle Olofsdotter i wåge (Norrvåge?). Don. Mot. (vad betyder det?) 30 lod silfver (liten 4a) (?) folst rädt... (svårt läsa det sista)
 
Vänligen  
Katrin
 

100
Anundsjö / Anundsjö
« skrivet: 2015-09-23, 12:07 »
Karin Persdotter (född 1715-07-20), med pappa Per Persson och mamman Segrid Svensdotter boende i Norrböle, Anundsjö, finns tex här  
http://www.alfnilsson.nu/Webbkort/ps281/ps281_135.htm
 
eller här
 
http://icmsweden.se/wp-content/uploads/2013/12/Genealogi/MKB2013/000/0011/787.ht m
 
Så tips om Karins födelse tas tacksammast emot!
Vänligen!
Katrin

101
Anundsjö / Anundsjö
« skrivet: 2015-09-23, 11:28 »
Kristina! Jag trodde jag skrev under läshjälp men ser att jag skrivit under okända socknar. Fel av mig! Hoppas moderator kan flytta frågorna.  
 
Tack för din hjälp! Jag tyckte också att min Karin inte var samma tjej som Chierstin som står den 20 juli. Undrans när min Karin då föddes? Min Karin står angiven som född 1715-07-20 i Norrböle Anundsjö överallt. Jag har som vana att försöka hitta orginalkyrkoboksinskrivningen (och är ganska förvånad över hur mycket som inte stämmer efter kontroll).  
 
Så nu gäller det för mig att hitta rätt Karin. Med pappa Per Persson (kronobåtsman Sagtmodig om det stämmer) med mamman Segrid Svensdotter (vigda 1703). Per Perssons dödsnotis (död 1758-02-04) anger att han och Segrid fick 9 barn, (och efter Segrids död var han gift tre ggr till) så jag är liiite fundersam över varför Karin med syskon inte finns inskrivna hos fler släktforskare på nätet. Jag har bara funnit dottern Karin Persdotter på nätet (och som alltså inte är född i Norrböle, Anundsjö 1715-07-20). Någon som vet när Karin föddes?
 
Vänligen!
Katrin

102
Anundsjö / Anundsjö
« skrivet: 2015-09-23, 10:46 »
Medan jag ändå besvärar...
Här är Karins (frågan ovanför) pappas dödsannons (4 februari 1758) i Anundsjö död/begravningsbok
C:3 (1754-1795) Bild 42 / sid 73 (AID: v120897.b42.s73, NAD: SE/HLA/1010004)
 
Men vad heter hans fjärde hustru, står där Halfvarsdotter eller?
 

103
Anundsjö / Anundsjö
« skrivet: 2015-09-23, 09:47 »
Hej
Läshjälp behövs. Det är en anmoder till mig (Karin, min mf ff ff m) som anges vara född 1715-07-20 i Anundsjö socken. Denna dag föds en Christin (vilket jag kan läsa) och Christin kan väl kallas Karin eller?
 
Men vad Christins fader respektive moder? Jag tror inte det är min Karin bland annat pga att det står död i Vänstra spalten.
Referens  Anundsjö C:1 (1688-1720) Bild 29 / sid 24 (AID: v120895.b29.s24, NAD: SE/HLA/1010004)
Vänligen  
Katrin
 

104
Allmänt / Kyrkbåtsolyckan Själevad 1701 26 jan.
« skrivet: 2015-09-20, 15:06 »
Det är alltså min mffmffffmm h(ustru) Brita i Alnö som det står om i dödsboken...  
 
På väg till Själevads kyrka kapsejsade Alnö byalags kyrkbåt. Så här står det i dödboken;
 
1701 dom: voc: jucundit (Bönsöndagen) eller 26 maii skedde den fasliga olyckan, att 31 personer begåfvo sig uti en båt vid Alnöö, som i ett hårt västanväder, emellan Alnäs och Prästeholmen kullkastades och allenast en, vid namn Pär Pärzon i Backe mödosamt på kiölen bergade sig och med litet lif till lands kom. Sampteliga de andre 30 drunknade, och på 8 dagars tid efter hand uppfunna. Nämligen:
 
1. H. (hustru) Brita i Alnö (Sal. Pär Johans änka) och en gudfruktig quinna, hvilkens lekamen sväfvade up och ned i vattnet och änteligen intill stranden mellan Alnäs och prästebordet fördes, och strax af de till kyrkan ginge upptogs.  
2. Hennes son Abraham Pärzon.  
3. Hennes dotter Brita. --- Desse alle begrofz dom. exaudi (6:e sönd. e. Påsk) och gafz tem till text Matt. 8:24, 25, Psalt. 42:8.

105
Allmänt / Kyrkbåtsolyckan Själevad 1701 26 jan.
« skrivet: 2015-09-20, 14:55 »
Den där olyckan...
Lite drygt ett år sedan jag skrev texterna ovan. Och idag fann jag ännu en släktgren som var drabbade av flera döda familjemedlemmar pga kyrkbåtsolyckan i moälven den 26 maj 1701.
Det är min mffmffffm, Sara Persdotter (född 1676 död 1753-07-22) gift med Johan Jonsson i Västeralnö som hade sin mor, änkan (tidigare gift med den år 1696 döde Bonden Per Johansson ifrån Västeralnö 4, Själevads församlng) Brita Jonsdotter (ca 60 år gammal) och två syskon som alla tre dog i olyckan. Saras bror som dog var Abraham Persson (ca 30 år) och systern som dog var Brita Persdotter (ca 20 år vid olyckan).
Intressant nog hade Sara Persdotter bara två veckor före olyckan (12 maj 1701) fött barn, som döptes till Brita, samma förnamn som mormor Brita Jonsdotter och moster Brita Persdotter som bägge avled i olyckan.
Undrar hur många släktgrenar och hur många nu levande ättlingar till olycksoffer, som möts där i Moälvens kalla och stormiga vatten 20 maj 1701?

106
Själevad / Dessa Söndagar...
« skrivet: 2015-09-20, 12:24 »
Bertil, TACK!

107
Arnäs / Arnäs C1: Märta Andersdotter död 1716 och sonen?
« skrivet: 2015-09-19, 13:16 »
Maud, det hade jag aldrig gissat!
Per, ja vilken sorg för familjen,
1000-tack för hjälpen!
/Katrin

108
Per!
Jag tackar SÅ mycket. Nu ska jag se...

109
Själevad / Dessa Söndagar...
« skrivet: 2015-09-19, 10:58 »
Hejsan
Jag har fått hjälp tidigare om detta att läsa ut vilken Söndag/helgdag en person begravdes. Lars Lundell tipsade om denna sida  https://familysearch.org/learn/wiki/en/Category:Swedish_Feast_Days  där man kan leta upp när på året en viss dag inföll.
Men
Då ska man kunna läsa vilken dag det står i kyrkboken. Jag har med andra ord (ännu) ett problem. Jag hoppas ni inte är less på mig som vid detta laget ställt väldigt många frågor här...
I Själevad F:1 (1681-1760) Bild 37 / sid 34 (AID: v122266.b37.s34, NAD: SE/HLA/1010173) står om Kerstin Jonsdotters begravning. Hon står (gubevars) inte under sitt namn utan enbart som Abram Biörs hustru
Men När begravs hon? Helgdagen/Söndagen ser ut som Feria II Paschat. Är det 2. Pascha som inföll 30 mars det året, eller är det Misericordia, 2 p. Pascha som inföll 12 april?
 
Nästa fråga. Var levde hon? Ordet efter hustru i
Och till sist. T. 2 är vad jag förstått det familjen betalt för begravningen T ska stå för Testes. Men vad betyder det? Och två vaddå?
 

110
Arnäs / Arnäs C1: Märta Andersdotter död 1716 och sonen?
« skrivet: 2015-09-18, 17:14 »
Hej (igen)
Nu har jag en fråga till, vad står det för Marit respektive Olof som begravs 2 april (faschlit svårläst handstil på prästen i Arnäs C.1)
På sidan 241... Arnäs C:1 (1668-1747) Bild 241 / sid 241 (AID: v120943.b241.s241, NAD: SE/HLA/1010007)
 
skrivs att Märeta Andersdotter begravs 2 april och direkt under hennes rader finns sonen Olof som begravs samma dag. Märeta är änka efter Mats Sjulsson (Siuhls) på Österbursjö 1, i Arnäs.
 
Mer frågor... Finns det någon som vet varför mamman och sonen dog så tätt? Mamma Märeta var ca 80 år och sonen Olof ca 40 (om det är sonen Olof som föddes 1677 som dör 1716 med mamman) eller fanns det en annan son med namnet Olof?  
Vad betyder m:s som står efter Olofs rad?
All hjälp tas tacksammast emot!
Katrin
 

111
Tack till Christina och till Per. Pär Michels är min mffmfffmf via hans dotter Kerstin (som jag trodde hette Kristin) född 19 januari 1708.
Vet du Per (som väl är författaren Per Sundin som skrivit boken?) om boken Släkter och Gårdar i Arnäs... finns att köpa i elektronisk form? Pga att mina händer fungerar dåligt (artros) kan jag inte längre hålla i böcker att läsa utan har gått över till läsplatta.
 
Tack än en gång för hjälpen!
Katrin

112
Hejsan
Nu har jag fastnat och behöver hjälp. Kristin Persdotter föds 1708-01-19 i Arnäs församling. Kan någon hjälpa mig läsa hela raden för henne i födelseboken
Arnäs C:1 (1668-1747) Bild 83 / sid 84 (AID: v120943.b83.s84, NAD: SE/HLA/1010007)
 

113
Håll / Läshjälp önskas!
« skrivet: 2015-09-13, 20:37 »
Jag har stött på ett fenomen som kanske också gäller i detta sammanhang. En person är född i februari, tvåan skrivs lite vidlyftigt och VIPS är personen född i september. Likaså 4 och 7 kan blandas samman, en person född i juli är vips född i april (eller tvärtom). Finns här någon annan som funnit sådana fel?
Så din person kan mycket väl vara född 21/2 (vilket torde vara det korrekta) och sedan i och med flytt (och krafsigt flyttintyg) skrivas som 21/9 (vilket då är fel).  
 
Försök att se om någon annan släkting ifrån Halland flyttade med, syster, bror, far, mor annan. Kolla även faddrar i dop. Kolla också att personen född 21/2 har en far som heter Jöns, vilket jag ser att Emilia visar.

114
Tusen tack Mats och Gunnar! Utan er satt jag fast!
Men då har jag ett nytt problem... Jag hittar Källtegsön/Källtegen i HFL för Svanskog A1:3
Svanskog AI:3 (1777-1784) Bild 4 (AID: v13375.b4, NAD: SE/VA/13517)
 
MEN jag hittar inte familjen. Någon som vet var de kan återfinnas?
Pappa Anders Olofsson
Mamma Marit Andersdotter
Sonen Petter Andersson född 1778-12-29 (Se bild ifrån födelsebiken här ovanför)
(vilken senare i livet får sonen Nils Pettersson i April 1829 i Korsbyn, Åmåls Landsförsamling)

115
I Arkiv Digital för Svanskog CI:3 (1752-1782) Bild 90 / sid 87 (AID: v8165.b90.s87, NAD: SE/VA/13517)
Hittar jag Petter Andersson född 1778-12-29
Men i vilken By/Gård föds han?
 
Pappa Anders Olofsson och mamma Marit Andersdotter kan jag läsa men vad heter faddrarna och varifrån kommer de?

116
Borgsjö / Borgsjö
« skrivet: 2015-03-11, 10:37 »
Hej Kusin Daniel!
(Jag är 1/2 Engelska och i UK kallas alla sysslingar, tremänningar mm, för Kusiner).  
Vilken av Jon Olofssons barn är din ana? Min går via Katarina Jonsdotter (fru Pilt)-Rakel Olofsdotter-Theodor Kjelsson-Elsa Kjelsson-mamma-jag
 
Jag har kollat Ancestrys uppgift för Jon Olofsson ifrån Hällsluten. Det finns en Jonas med fader Jon Olofsson och moder Ingial Jonsdotter som föddes 2 februari 1751 och som någon på Ancestry anger som Jons födelse/föräldrar. MEN då skulle ju den sonen inte hetat exakt som fadern Jon Olofsson utan hetat Jonas Jonsson... Så den uppgiften anser jag vara helt felaktig.
Marieby C:2 (1795-1861) Bild 70 / sid 5 (AID: v114861.b70.s5, NAD: SE/ÖLA/11076)
 
Undrar vem som föreslår 1750? Och vilken källa det finns  till det årtalet?
Som sagt, kul med en ny kusin!
;o)
Katrin

117
Revsund / Revsund C:2 (1757-1836) Bild 1960 / sid 192
« skrivet: 2015-03-11, 10:22 »
Jag satt just och försökte få någon mening i det som stod. Men saknade vissa nyckelord. Sådan ovanlig dödsorsak...

118
Bräcke / Bräcke-C-1-1781-1841-Bild-50-sid-1
« skrivet: 2015-03-09, 18:40 »
Så här skriver jag i en annan tråd, under Västernorrland, Borgsjö.
 
Jag har letat och letat efter Katarina Jonsdotter ifrån Borgsjö. Men har via bland annat er, Karl-Ingvar och Daniel och Björn Kempe samt Jämtlands Bildbyrå insett att jag varit inne på fel spår. Katarina föds i Bräcke, inget annat.
http://bildarkivet.jamtli.com/bild.aspx?page=1&rader=4&Kolumner=6&kommentar=1&pe rs=Jan+H%C3%B6gberg&numinset=3&FotoId=94387  
 
Katarinas föräldrar, Rakel Petterson och hennes make Jon Olofsson flyttar däremot ifrån Bräcke till Borgsjö och dör bägge två i Borgsjö, 1819 (Jon) respektive 1850 (Rakel; se Borgsjö C:1 (1844-1861) Bild 164 / sid 215 (AID: v121106.b164.s215, NAD: SE/HLA/1010021)). Men VAR i Borgsjö Jon och Rakel bosätter sig och VARFÖR de flyttar ifrån Bräcke till Borgsjö vet jag inte...
 
Jag vet inte heller varför jag antog att Katarina var född 1798 i Borgsjö, men den uppgiften finns bland annat i Disbyt. Där i Disbyt finns flera uppgifter om Katarina Jonsdotter, född 1798 i Borgsjö och död 1892 i Revsund. SÅ många Katarina Jonsdotter som dog i Revsund 1892 vid 94 års ålder finns det inte...
Katarinas död, vid 94 års ålder. Se Revsund C:4 (1862-1894) Bild 1750 / sid 168 (AID: v115120.b1750.s168, NAD: SE/ÖLA/11088)  
 
Men nu är Katarina Jonsdotter i alla fall utredd, att hon föds 1799-01-10 i Bräcke och dör 1892 i Revsund. Att hennes make hette Olof Ersson Pilt och att Katarina och Pilten fick EN överlevande dotter, Rakel Olofsson. Rakel fick i sin tur 13 barn varav sonen Johan Theodor* Kjelsson född 11 November 1874 i Gällö, Revsund var min mormors pappa. Flera av barnen utvandrade till USA. Finns det några kusiner här på Anbytarforum kanske???
 
1000 tack för all hjälp! Vad vore en relativ nybörjare inom släktforskning utan all hjälp ifrån alla veteraner?
/Katrin

119
Borgsjö / Borgsjö
« skrivet: 2015-03-09, 18:37 »
Hej Karl-Ingvar och Daniel!
Jag har letat och letat efter Katarina Jonsdotter ifrån Borgsjö. Men har via bland annat er, Karl-Ingvar och Daniel och Björn Kempe samt Jämtlands Bildbyrå insett att jag varit inne på fel spår. Katarina föds i Bräcke, inget annat.
http://bildarkivet.jamtli.com/bild.aspx?page=1&rader=4&Kolumner=6&kommentar=1&pe rs=Jan+H%C3%B6gberg&numinset=3&FotoId=94387  
 
Katarinas föräldrar, Rakel Persdotter och hennes make Jon Olofsson flyttar däremot ifrån Bräcke till Borgsjö och dör bägge två i Borgsjö, 1819 (Jon) respektive 1850 (Rakel; se Borgsjö C:1 (1844-1861) Bild 164 / sid 215 (AID: v121106.b164.s215, NAD: SE/HLA/1010021)). Men VAR i Borgsjö Jon och Rakel bosätter sig och VARFÖR de flyttar ifrån Bräcke till Borgsjö vet jag inte...
 
Jag vet inte heller varför jag antog att Katarina var född 1798 i Borgsjö, men den uppgiften finns bland annat i Disbyt. Där i Disbyt finns flera uppgifter om Katarina Jonsdotter, född 1798 i Borgsjö och död 1892 i Revsund. SÅ många Katarina Jonsdotter som dog i Revsund 1892 vid 94 års ålder finns det inte...
Katarinas död, vid 94 års ålder. Se Revsund C:4 (1862-1894) Bild 1750 / sid 168 (AID: v115120.b1750.s168, NAD: SE/ÖLA/11088)  
 
Men nu är Katarina Jonsdotter i alla fall utredd, att hon föds 1799-01-10 i Bräcke och dör 1892 i Revsund. Att hennes make hette Olof Ersson Pilt och att Katarina och Pilten fick EN överlevande dotter, Rakel Olofsson. Rakel fick i sin tur 13 barn varav sonen Johan Theodor* Kjelsson född 11 November 1874 i Gällö, Revsund var min mormors pappa. Flera av barnen utvandrade till USA. Finns det några kusiner här på Anbytarforum kanske???
 
1000 tack för all hjälp! Vad vore en relativ nybörjare inom släktforskning utan all hjälp ifrån alla veteraner?
/Katrin
 
(Meddelandet ändrat av Klundstedtenkel 2015-03-09 20:53)

120
Bräcke / Bräcke-C-1-1781-1841-Bild-50-sid-1
« skrivet: 2015-03-09, 18:06 »
Tusen tack Björn!
Nu har jag fått lite att göra och det tackar jag dig VARMT för!
Vänligen
Katrin
 
PS Angående namnet Rakel. Först har vi Rakel Persdotter (född i mitten av 1700 talet), sedan en dotter till denna Rakel nummer 1 och hennes man Jon Olofsson, som också fick namnet Rakel (denna Rakel nummer 2 som enligt Björn föddes 1801). Rakel nummer 1s dotter Catharina född 1799-01-10 fick i sin tur en dotter som döptes till Rakel. Denna Rakel nummer 3 (född 1835-11-21 i Bräcke) är Catharina och Olof Ersson Pilts enda överlevande barn. Men, Rakel no 3 fick desto fler barn, 13 st!  Varav min mormors pappa (Theodor Kjelsson från Gällö) var ett. Rakel no 1 med make flyttade till Borgsjö där de senare avled. Undrar varför till just Borgsjö?
 
PS 2. Jag har haft lite bekymmer med Catharina (som jag trodde var född 1798-01-01) i Borgsjö MEN hon är tydligen  född 1799-01-10 i Hellstuten, Bräcke. Då det, då det, så BRA att jag fått så mycket hjälp!

121
Bräcke / Bräcke-C-1-1781-1841-Bild-50-sid-1
« skrivet: 2015-03-07, 18:11 »
Hej Daniel
Jag letade efter Jon Olsson och Rakel Persdotter och fann din fråga ovan. Jag letade upp vigselboken och bläddrade vidare bland brudparen. Jag fann Nybyggaren Jon Olofsson och Pigan Rakel Persdotters vigsel den 1787-05-20
Bräcke C:1 (1781-1841) Bild 70 / sid 5 (AID: v114223.b70.s5, NAD: SE/ÖLA/11046)
 
Han kommer ifrån Hällsluten, MEN varifrån kommer bruden????
Någon som vet var Jon och Rakel finns i Bräckes HFL? Jag vet att deras dotter Catharina (Carin) föddes 1799-01-10 i Hällstuten men finner inte familjen i någon HFL.
 



122
Borgsjö / Äldre inlägg (arkiv) till 07 mars, 2015
« skrivet: 2015-03-06, 16:13 »
Hejsan!
Min mormors farmors mor hette Katarina Jonsdotter och var född i Borgsjö 1798-01-01. Hon gifte sig med Olof Ersson Pilt ifrån Gällö, Revsund, Jämtland och hon dog efter att ha hunnit fylla 94 år, i Gällö, Revsunds församling 1892-03-27. Paret har jag ett foto på, med sitt enda barn, min mormors farmor Rakel Olofsdotter (f. 1835 d. 1914) och det känns riktigt häftigt att ha ett fotografi av en kvinna född på 1700-talet!
 
Mina funderingar; Vilka var Katarina Jonsdotters föräldrar? Och varifrån i Borgsjö kom hon ifrån? Finns det inga födelseböcker från den tiden i Borgsjö? Jag är med i Arkiv Digital men där börjar Borgsjös födelseböcker 1844. Finns det någon möjlighet att finna Katarinas släkt i Borgsjö?
 
Alla tips emottages tacksammast!
Katrin

123
Hassela / Hassela
« skrivet: 2015-03-03, 19:08 »
Så här har jag skrivit som svar på ett tidigare inlägg ifrån Margaretha Berggren, år 2011
 
Hejsan Margaretha!
Jag såg din efterlysning i Anbytarforum. För Påhl Persson född ca 1674 i Kölsjön, med fader Per Larsson och moder Anna Grelsdotter.
Jag har precis börjat jobba med Påhl, då hans far Per Larsson är min mans ff mm ff mm ff.
 
Jag har hittat (och med hjälp av Läshjälpen) kunnat tyda Påhl Perssons dödsruna som prästen skrev vid Påhls död.  
 
Källa; Gnarp C:2 (1736-1758) Bild 98 / sid 93 (AID: v134743.b98.s93, NAD: SE/HLA/1010046)
 
Påhls födelse var ca 1674, Kölsjön (Kiöhlsiön), Hassela, och han avled 1749-05-16 inom Skestad, Gnarp.
 
Detta (se texten nederst) kunde vi gemensamt tyda här på läshjälpen (mest Mats och  Irene förstås)
Se tråden
 
 
Har du (eller annan?) funnit ut mer, så tar jag tacksammast emot mer hjälp om Per Larsson. Han dog enligt Påhls dödsruna när Påhl var i spädaste åren. Frågan blir självklart när Per Larsson dog? Kan Per Larsson vara son till Finländaren Påhl Persson, dvs vara en av de beryktade tre bröderna… Du skriver att Påhl hette Persson Köhl. Är Köhl hans båtsmansnamn, då det står i dödsrunan att han var båtsman i socknen (Gnarp antar jag?)
 
Transkriberad dödsruna för Påhl Persson...
Gamla Bonden Påhl Person i Skiestad är födder i Hassela och Kiöhlsiön som förmenes wara född år 1674 av Bonden Per Larson, modren hust Anna Grelsdotter lärdes intet läsa i Bok, måste begynna tjena på siette året sedan han Faderlös i spädaste åren blef. Blef Båtsman här i Sochnen år 1700 tå han 26 år gammal war. På det 30 året 1704 den 26 maj inlät han sig i ächtenskap med sin för detta aflidna k: Hustru Karin Persdotter med hlkn (hwilken) han sammananlefde 30 år och blefwo wälsignade med 5 barn, 2 söner och 3 döttrar av hlka (hwilka) en Son och 2 döttrar äro döda den ena Sonen och dottren sörja höge(lige)n sin Kiere Faders afgång. Warit arbetsam och flitig, flitig i Salighetsmedlens brukande siuknade för 5 år sedan men förmådde ibland gå uppe alt tils för fem wekor sedan dödde sachtmodeligen d. 16 maj om aftonen och lefwat 75 år. Test 3.  
 
Test 3 = Testamente (till kyrkan) 3 (daler).  
 
Allt du eller annan (!) kan lägga till tas TACKSAMMAST emot!
Ha det gott!
Katrin
 
(Meddelandet ändrat av Klundstedtenkel 2015-03-03 19:10)

124
Gnarp / Läshjälp Gnarp C:2 (1736-1758) Bild 98 / sid 93
« skrivet: 2015-03-03, 19:05 »
Hurra, hurra, hurra, hurraaaaaaa för Irene och Mats!!
Hurrar
Katrin

125
Gnarp / Läshjälp Gnarp C:2 (1736-1758) Bild 98 / sid 93
« skrivet: 2015-02-28, 22:29 »
Gemensamt blev då texten för Påhl Persson vid hans död 1749
 
Gamle Bonden Påle Persson i Skedstad är född i Hassela och Kiöhlsjön (Kölsjön) som förmenas wara född år 1674 av bonden Per Larsson, modern hustru Anna Grelsdotter. Lärdes intet läsa i Bok måste begynna tjäna på siette året sedan han faderlös i spädaste åren blef. Blef Båtsman här i socknen år 1700 då han 26 år gammal vore. På det 30 året 1704 den 26 maj inlät han sig i ächtenskap med sin för detta aflidne k: hustru Karin Persdotter med hlkn (hvilken) han sammananlefde 30 år och blefo wälsignade med 5 barn, 2 söner och 3 döttrar av hvilka 1 son och 2 döttrar voro döda den ena sonen och dottren sörja höge(lige)n sin kiere Faders afgång. Warit arbetsam och flitig, flitig i Salighetsmedlens brukande. Siuknade för 5 år sedan men förmådde ibland gå uppe alt tills för fem weckor sedan dödde sacktmodeligenb d 16 maj om aftonen och lefwat 75 år. Test 3
 
Jag tackar ännu en gång för all hjälp. Det blev en finstämd och känslig text som prästen skrivit.
 
Vad betyder Test 3 som står i slutet?
/Katrin

126
Gnarp / Läshjälp Gnarp C:2 (1736-1758) Bild 98 / sid 93
« skrivet: 2015-02-28, 21:53 »
Irene!!!!
Det du hjälpt till med lägger ju en ny dimension till tolkningen. Båtsman... Jag undrar vad hans båtsmansefternamn var. Någon som vet?
(Min syster har slagit upp salighetsmedlen och det var det jag förslog, utövandet av bön, nattvard, kyrkogång, bön mm).
Tack ännu en gång!!
Ha det GOTT!
/Katrin

127
Gnarp / Läshjälp Gnarp C:2 (1736-1758) Bild 98 / sid 93
« skrivet: 2015-02-28, 21:49 »
MATS!!!! 1000 tack för din input, utan dig stod jag mig slätt. Har du eller någon annan an aning om vad salighetsmedlens brukande var? Jag tror kanske bön, psalmer mm men min syster anar en sarkastisk präst, dvs att Per var begiven på alkohol...
;o)
 
Tolkandet av dessa knepiga ord är knepigt!
Tack igen!!
/Katrin

128
Gnarp / Gnarp AI:1 (1739-1754) Bild 90 / sid 169 NAMN?
« skrivet: 2015-02-26, 20:26 »
Har någon expert på Gnarp (eller handstilar, husförhörslängder mm) NÅGOT att tillföra? Jag är tacksam för minsta tips!
/Katrin

129
Gnarp / Läshjälp Gnarp C:2 (1736-1758) Bild 98 / sid 93
« skrivet: 2015-02-26, 20:24 »
Gnarp C:2 (1736-1758) Bild 98 / sid 93 (AID: v134743.b98.s93, NAD: SE/HLA/1010046)
 
Min mans ana Påhl Persson född 1674 död 1749-05-16 på bondgård i Skesta(d) (anan är via hans dotter Sigrin Påhlsdotter född 1710-02-11, Skestad, Gnarp). Prästen har skrivit en lång text när Påhl dör men jag har lyckats tyda väldigt lite. Här kommer mitt försök...
 
Gamle Bonden Påle Persson i Skedstad är född i Hassela och Kiöhlsjön (Kölsjön) _____ för _____ vara född år 1674 av bonden Per Larsson, modern hustru Anna Grelsdotter. (Sen kommer ett stycke jag inte kan läsa mycket i) Lärdes intet läsa i bok _____ tjäna på ___ ???
Blev _____ år 1700 då han 26 år gammal vore. På dess 30 år _____ 1704 den 26 maj _____ Hustru Karin Persdotter _____ ? fem barn, 2 söner och 3 döttrar av hvilka 1 son och 2 döttrar voro döda.
Sen förvärras prästens handstil och jag kan bara tyda enstaka bokstäver.
 
All hjälp tages TACKSAMMAST emot!
/Katrin
 
 

130
Fjällsjö / Fjällsjö dödbok 1932
« skrivet: 2015-02-22, 20:56 »
Dyspepsia subsclera (subscleral) dvs något som betyder underliggande magsjukdom se Dyspepsi
http://sv.wikipedia.org/wiki/Dyspepsi
 
Gaster enteist acuta bör vara liknande gastro enteritis acuta = akut magtarminflammation). Gaster är Grekiska för mage, jfr Gastro. Enteritis är akut inflammation i tunntarmen  
http://en.wikipedia.org/wiki/Enteritis
 
Så någon andnöd kan inte jag tolka fram.
Tror  
/Katrin
 
(Meddelandet ändrat av Klundstedtenkel 2015-02-22 20:59)

131
Gnarp / Gnarp AI:1 (1739-1754) Bild 90 / sid 169 NAMN?
« skrivet: 2015-02-18, 13:27 »
Hejsan
Jag är helt ny i Gnarp och är lite brydd över handstilen och sättet att skriva.  
 
I HFL Gnarp AI:1 (1739-1754) Bild 90 / sid 169 (AID: v134711.b90.s169, NAD: SE/HLA/1010046)
 
Finns min mans anmoder, Helena Jonsdotter med far, mor och några syskon. Jag tolkar texten till...
 
Jon Hansson och hustru Helena (Olsdotter står det i födelseboken när dottern Helena föds), 39 respektive 40 år gamla.  
Sonen Hans 3 år,  
G. B. A. S. (I?) dotter Karin 13 år
Brita 4 år
Helena (Min mans anmoder) 5 år (född 12 september 1746, i Frästa, Gnarp)
1.2-3 AX? Dräng Lars Olsson 22 år
Pigan Karin 53 år (Ej helt säker på Karin). Hon flyttade till annan husbonde 1752
Modern J (Johanna) Larsdotter (ej alls säker på namnet) som dör 15 Nov 1750.
 
NÅGON SOM KAN HJÄLPA mig med att tyda ut mer ut texten?
Vänligen!
Katrin
 
 
 





132
Kall / Kall C:2 sid 31 Märta Persdotter
« skrivet: 2015-02-15, 16:57 »
Kall C:2 (1767-1804) Bild 210 / sid 31 (AID: v114671.b210.s31, NAD: SE/ÖLA/11066)
 
Hejsan!
Jag har en anmoder som hette Märta Persdotter född 1772 och som gifte sig 1795 i Attmar (Medelpad) med Nils Thomasson (född i Attmar 1773).  I vigselboken står Märta som född i Jämtland men inte ett ord om när eller var. Senare i husförhörsböckerna står hennes födelsedata enbart som 1772. Hon dör i Attmar (Söderfors bruk) år 1829 och inte heller då står det något om födelseplats eller mer precist födelsedatum... Jag har letat i DISBYT och fann EN Märta Persdotter född i Jämtland år 1772. Jag har hittat henne MEN kan inte läsa VAR hon föds (för att kunna följa henne i husförhörsböcker och se om hon flyttar till Attmar). Inte heller kan jag läsa moderns namn, far var Per Olofsson.  
 
Någon som kan hjälpa mig läsa födelsenoteringen?
Någon som kan föreslå en Märta Persdotter ifrån Jämtland född 1772 som flyttar till Attmar innan år 1795?
 
All hjälp tar jag tacksammast emot!
Katrin

133
Stigsjö / Stigsjö
« skrivet: 2015-02-12, 11:48 »
Hej igen
Nu var jag lite för snabb... Jag har hittat Stina Kajsa Nilsdotter i AI:3!
 
Stigsjö AI:3 (1827-1836) Bild 217 / sid 205 (AID: v122412.b217.s205, NAD: SE/HLA/1010187)
 
Stina Kajsa Nilsdotter får sonen Petter 1853-11-29 (min mans fff), någon som kan ge tips om vem som var hans fader? Eller hur jag kan gå vidare för att leta den okände fadern?

134
Stigsjö / Stigsjö
« skrivet: 2015-02-12, 11:06 »
Hejsan
Min mans ff fm Stina Kajsa Nilsdotter föddes 1829-05-13 i Stigsjö
KÄLLA  
Stigsjö C:4 (1824-1861) Bild 19 / sid 29 (AID: v122427.b19.s29, NAD: SE/HLA/1010187)
 
Hennes far var Torparen Nils Andersson och mor Maria Andersdotter på Roten (tror jag det står. Men i Husförhörsboken för Stigsjö finns inget som liknar Roten.  
KÄLLA
Stigsjö AI:3 (1827-1836) Bild 4 (AID: v122412.b4, NAD: SE/HLA/1010187)  
 
Var de inhysingar som togs om hand av Roten? Eller finns det en by/gård som jag missat?
Eller finns de någon helt annan stans. Jag har finkammat Stigsjö AI:3 men hittar inte familjen.
 
Tack för all hjälp!
Katrin
 

135
Titlar och befattningar / Beväring
« skrivet: 2015-02-12, 10:41 »
Min morfar, Henning Hedberg född 1908-09-12 i Gottne, Mo församling, Ångermanland sa själv när han berättade om sin tid i Umeå (K4) på 1920-talet (där han tydligen hade riktigt roligt...) att han gjorde beväringen.  
Så sent som på 70-talet så hade han gjort beväringen där, aldrig värnplikten. Kanske dialektalt?
Ha det gott!
Katrin
 
(Meddelandet ändrat av Klundstedtenkel 2015-02-12 10:44)

136
Hogstad / Hogstad AI:6 (1842-1848) Bild 33
« skrivet: 2015-02-11, 15:09 »
Johanna Larsdotter Öfverman var Carl Augusts mamma så klart!

137
Hogstad / Hogstad AI:6 (1842-1848) Bild 33
« skrivet: 2015-02-11, 10:46 »
HA!
Inte en bokstav rätt av mig... Jag håller på att hjälpa Gordon Hofer i USA med en fråga om hans gg granddad Carl August Hofer och fann familjen med hjälp av Marianne. Men kunde inte se var Carl Augusts fru var född...
 
 
 
Om du är en släkting (?) till Hofer/Öfverman skulle nog Gordon Hofer bli glad om du tog kontakt. Om inte, tack för hjälpen!!
Vänligen
Katrin

138
Hogstad / Hogstad AI:6 (1842-1848) Bild 33
« skrivet: 2015-02-11, 10:14 »
Hogstad AI:6 (1842-1848) Bild 33 / sid 23 (AID: v25954.b33.s23, NAD: SE/VALA/00138)
 
Hejsan
Var är Johanna Larsdotter Öfverman (hustrun i huset) ifrån? Kjelbo? Sjelbo? Hjelbo?? Och var ligger det?
Vänligen!
Katrin
 
 



139
Hall / Hangvar CI:1 (1765-1810) sid 52
« skrivet: 2015-02-10, 21:07 »
Jag glömde källan till ovanstående bild
Hangvar CI:1 (1765-1810) Bild 590 / sid 52 (AID: v61914.b590.s52, NAD: SE/ViLA/23041)

140
Hall / Hangvar CI:1 (1765-1810) sid 52
« skrivet: 2015-02-10, 21:06 »
Hejsan
De är alltid spännande när släktforskningen helt plötsligt leder en in i ett helt nytt landskap. Från att ha harvat runt i Ångermanland och Medelpad med någon liten utstickare till Jämtland har jag nu hamnat på Gotland via min mans anfädrar. KUL!
Men UJ vilka luckor det är i böckerna!
LÄSHJÄLP behövs också. Min mans anor kommer ifrån en LÅNG radda människor som föds och dött i Hall (på gården Nors)(eller är Nors en by?). Vad står det här?



141
Hi Gordon
I´ll send what I´ve got, to you hopefully tomorrow or as fast as I have the time.
 
Yes I think you can use the Swedish church records. Arkiv Digital have instructions in English. In the church records there are mostly names and birth dates that you could easily understand. Notes that the priest have done in Swedish you can always ask me about. But beware... in Östergötland, the county where you originate from the people move around. A lot! In the church records (husförhörslängder) (often kept for 5 year periods per book) there are notations where the person comes from and often that is like gibberish first. There are LOADS of parishes and the priest of course knew what his w.w. stood for. Now after months of tearing my hair I also know that it says that the person has come from Västra Vingåker parish! I´ll be happy to help as I know how difficult it is to do research in another language.
 
Here is the page for Arkiv  Digital in English. http://www.arkivdigital.net/
There is a possibility to just subscribe for a short period. Of course you can also ask me or others here at ANBYTARFORUM, as all here are really clever and nice. ;o)
 
My own family comes from England (dad) and Sweden (mum) and I´m born in Sweden. Lots of my relatives in both Sweden and England have emigrated to USA, Canada and Australia, and with the help of the internet I have found lots of cousins all over the world.  
 
/Katrin
 
PS The notation on the grave Near Stockholm. Between Stockholm and the village your ancestor came from there is 25 Swedish mil. One Swedish mil is 10 kilometers (km). One USA mile is 1.6 km so close to 160 miles. or 2 hours drive by car... Not THAT close I think.

142
Carl August Hofers father Anders Petter Hofer was a soldier in the Andra livgrenadjärregementet (2nd Life Grenadier Regiment).
 
You can read (in English) about the Regiment here
http://en.wikipedia.org/wiki/2nd_Life_Grenadier_Regiment_%28Sweden%29
/Katrin

143
See! Margareta was the expert here!!
I looked up Anders Petter Hofer and family on the page Margareta suggested, Hogstad AI:6 (1842-1848) page 23. One can do that as all Swedish church records etc are photographed and put on the interned by a company called Arkiv Digital. It cost a sum of Swedish Krona to access those images and I happen to be a subscriber. However, just for fun I took a screen shot of the family (that I can send to your e-mail, the Anbytarforum is only allowing pictures with 200 kb or less size and this is bigger) (totally free, I´m NOT doing this comercially, just to help!) if you want it?  
 
There in the church record the family is listed, with Carl August the youngest of a total of 6 children. The oldest child was Anders Petter Hofers' from an earlier marriage (it says to the right of the two pages mannens barn i förra giftet (the husbands child in the last marriage). The mother to the five last children (Johanna Andersdotter Öfverman) was just a month shy of 44 years old when she had Carl August. The mother was born 9th Oct 1799 and the father Anders Petter 29th June 1804. Just for the fun of it (again, what a nice morning!) I looked up the father, Anders Petter Hofer in the Swedish Centrala Soldatregistret (with a lot of the soldiers listed) and there he was. Born Anders Petter Andersson
http://www.ep.liu.se/databases/soldatregister/dbrecord.sv.aspx?id=632750
 
I looked Anders Petter Andersson (later Hofer) up in the birth records (as it is listed in the church record that he was born 29th june 1804 in Hogstad parish). And there HE was! Anders Peter Andersson, with father Anders Andersson and mother Maria Abrahamsdotter. So my guess is that he recieved the name Hofer as a Soldiers Name.
 
If one read the entries in the church record there is a listing Moder Enkan Maja Abrahamsdotter born in Heda parish, first of March 1773 that are living with the family. So she would be the mother of Anders Petter Hofer. Enkan means that she is a widow so Anders Andersson is by the time of Carl Augusts birth dead.
 
A note about the changeable names... Peter/Petter, Maja/Maria... The priests at the time were quite creative with the spelling of a person´s name. So Per could be Per, Pehr, Peter, Petter depending on the mood of the priest.
 
Let me know if you want the pictures of the church records via e-mail
Katrin
 
PS Margareta! How did you find Carl August Hofer? Is there a searchable data base for Östergötland? Or do you have him in your family tree? I´m curious as I have just gotten a son in law that I have started geneaology research about and most of his family is from Östergötland and Södermanland.

144
Well. Tricky...
1) As a start, Charles is not a Swedish name (and I´m sure some will protest and have a Charles in their Swedish ancestry but it is NOT common at all). Probably he was Karl August. Do you have any idea?
 
2) The surname might be something else as well. In 1843 the usual surname was the Patronymic.  
http://en.wikipedia.org/wiki/Patronymic
Lets give you an example, a son of Per Eriksson was baptised Lars and then called Lars Persson (Lars, the son of Per), A daughter was baptized Ella Persdotter (Ella, the daughter of Per). Then if Lars Persson in his turn had a boy and was christening him to Anders, that boy´s full name would be Anders Larsson. This meant that each generation had a surname a Patronymic, after their fathers first name. However, in the 1800s it got more and more common that people just took a surname. They might be born as Per Eriksson that lived for instance in Hellefors and just took the name Per Hellefors. So, any idea what Charles August father was named? Or where the name Hofer came from?
 
3) Near Stockholm is a huge area. Do you have any records of what parish he came from? Maybe an address to a relative that stayed in Sweden?  
 
4) Passenger lists. There is a Karl Hofer arriving in New York 6th nov 1870 from Sweden. He was 24 years old, thus born ca 1846. Maybe not the right guy as your relative was 27 years old 1870 but still showing that a Swede could be named Karl Hofer...
 
5) As you might imagine, it will be tricky to find him. Maybe there are somebody here at Anbytarforum that can find something using his birth date? Some parts of Sweden have all records digitalised and by using the birth date it is possible to go through everybody born in a certain area a specific date. For instance, some areas in the northern part of Sweden is very well covered [xxx]
However, I don´t know if there is something like [color=0000ff]that [xxx][/color] for the area near Stockholm. [color=0000ff][xxx] Some information, not allowed acoording to forum rules, removed by moderator][/color]  
 
That´s all I can think of. Don´t hesitate to ask more questions! There are  LOT of people here much more knowledgeable than me, a beginner in genealogy (but very enthusiastic)!
;o)
Katrin

145
Swedish language / Death record translation
« skrivet: 2015-01-25, 17:49 »
Hi again
I don´t know anything about the Domböcker, but I know how to use the internet... ;o) There I found that Höreda socken belongs to Södra Vedbo häradsrätt if the page on Arkiv Digital  
 
https://www.arkivdigital.se/sources/1744
 
is correct.
There you can also read Domböcker digitally scanned by AD from 1750 to 1911  
 
https://www.arkivdigital.se/sources/1744#h3571
 
/Katrin
 
PS Inhyses is an Inhysehjon who were staying in one place where the keepers got paid a small sum of money from the rote. The inhysehjon was still expected to contribute after his/hers abilities helping with chores. Even worse off were Fattighjon or as they were also called Rotehjon as they were not allowed to stay more than around a week at the same place before going to the next place. Each farm in the whole Rote was listed on a piece of wood that the Rotehjon/Fattighjon had to carry with him/her and then go to the next place on this list when the week was up. I just read that if the Rotehjon was close to death, the people quickly shuffled the poor sufferer to the next on the list as it was thought as very bad for the home to have a death occur.  
Thanks that we don\t have to suffer these practices today!

146
Swedish language / Death record translation
« skrivet: 2015-01-25, 09:33 »
I thought it said Laga betalning (leagal payment) and now when Heikki wrote laga besigtning I see I´m completely wrong. Sorry!
 
Föräldrar inhysehjon I read up on what Inhysehjon was. I found it differs a bit due to what year and part of Sweden but in general it meant that the inhysehjon had no means to support him/her self and was taken care of by the family they lived with. Sometimes the socken (parish) paid for the care of the inhysehjon to the family that asked for the least money to care for the inhysehjon, especially when there was no parish poor house. Inhysehjon can also mean a person that lives in a house that belong to somebody else. Also, parents could pass the farm down to a child and stay on as inhyses in their old home. Then the child taking over also had to take care of their parents. This was often regulated. I think the parents in your case were destitute and lacked means to support themselves. Inhysehjon is a person being at the very bottom on the social ladder.
 
A thought, if Sven Löf had been a Husar that had served 6 years there might be something about him in the Generalmönsterrullor or other sources like Centrala Soldatregistret. Also if he was convicted for theft there might be something in the Domböcker.  
Katrin

147
Härad / Soldat Peter Söderberg
« skrivet: 2015-01-24, 16:33 »
Någon som kan hjälpa mig? Se ovan?
Fortfarande har jag frågor jag inte hittat svar på. Jag hittar inte föräldrarna eller var de är födda, varken för Margareta Jansdotter eller maken Peter/Pär Söderberg som bägge är födda 1718 (Per finns det angivit datum i Centrala Soldatregistret, 1718-11-18) . Jag har letat i flera födelseböcker, men främst i Härads födelsebok. Så jag är fortfarande fast, vet någon var Marg. och Petr. kommer ifrån?

148
Swedish language / Death record translation
« skrivet: 2015-01-24, 15:58 »
I give it a try...
It starts with a text about him, when he was born and where, that he was married to Anna Cathr. (Catharina) Nilsdotter and had 5 children, 2 sons and 1 daughter still alive. (Then comes a part I don´t understand, about him being a husar (?) (that is a soldier on horse) for six years and some more I don´t get) and that no more should be said until Gods sentence.  
Fell from the stairs in Qvarnxxx? (Qvarn =mill) the 19th (the same month as he died, December) and was hurt so bad in the head that he died the day after. After legal payment buried the 1st of January, year (?)

149
Härad / Soldat Peter Söderberg
« skrivet: 2015-01-23, 12:49 »
SIV!
Tack du också! Här är vi många som släktforskar denna härliga vinterdag!!

150
Härad / Soldat Peter Söderberg
« skrivet: 2015-01-23, 12:25 »
Kristina! Nu skrev vi om varandra, så speciellt att vi bägge hittade Petr. Samma resultat men via helt olika vägar. 1000-tack för din hjälp!

151
Härad / Soldat Peter Söderberg
« skrivet: 2015-01-23, 12:23 »
Hm...  
Jag har hittat Soldat Peter Söderberg i HFL... Härad AI:4 (1753-1762) Bild 100 / sid 191 (AID: v59422.b100.s191, NAD: SE/ULA/10428)
Jag letade Söderberg och Härad på Centrala Soldatregistret. Där fanns en Pehr Söderberg född 1718-11-18 på Tobo Rote med Aktnummer: SR-00-0687-1748
 
Så, jag gick in i HFL och letade på Tobo och VIPS, där var han, med hustru Marg. Jönsdotter och son Anders född 1754-08-20.
 
MEN på den sidan finns en Flickan Maria som det står något om, vad står det? Hon har flyttat? Och vad betyder Flickan, hon är inte dotter i huset? Det kan inte vara hon som senare skrivs som Enkan Maria Söderberg eftersom Flickan Maria är född år 1744 och Enkan Maria född 1718.
 
Jag hittar varken Margareta eller Peter/Pär som bägge är födda 1718 i Härads födelsebok så jag är fortfarande fast, vet någon var Marg. och Petr. kommer ifrån?
 

152
Härad / Soldat Peter Söderberg
« skrivet: 2015-01-23, 10:47 »
Hej
Jag är ny i Södermanland men har kommit en bit på väg. Nu har jag fastnat på Soldat Petr. Söderberg (född 1718-11-18 i Härad enligt uppgift på Ancestry), far till Anders Pärsson (Söderberg) född 20 augusti 1754 i Härad. Källa Härad C:2 (1742-1788) Bild 24 / sid 20 (AID: v59446.b24.s20, NAD: SE/ULA/10428). Peter Söderberg är min svärsons mm ff mf ff via Johanna Söderberg, (född 1830-06-11) av Anders Söderberg (den yngre, född 1791-09-23)
 
Anders Pärsson (Söderberg) född 1754 blir senare i livet sockenskräddare på gården Stensätter, Stenkvista församling. På den gården finns också en Enka Maria Söderberg född 1718. Källa Stenkvista AI:5b (1790-1799) Bild 31 / sid 27 (AID: v60931.b31.s27, NAD: SE/ULA/11446)
 
Jag antog först att Maria var Soldat Petr. Söderbergs änka men NÄR jag hittade Anders Pärsson (Söderberg) födelsenotering för året 1754 i Härad (det tog en evig tid, jag trodde först att han var född i Stenkvista, sen i andra församlingar och sist i Härad...) så ser jag att hans moder är noterad som Marg. Johansdotter.
 
Jag har letat igenom HFL för församlingen Härad som täcker året Anders Pärssons födelse år 1754 (Härad AI:4 (1753-1762)) MEN jag HITTAR ingen Soldat Söderberg med hustru Margareta Johansdotter. Kanske pga mer eller mindre oläsbar handstil...
 
Någon som vet något och kan tipsa?
 
Vänligen!
Katrin

153
Lilla Malma / Rusthållet?
« skrivet: 2015-01-20, 11:27 »
Toppen!  
En liten reflektion om CD-skivor, miljöforskare som jag är... Varför alla dessa CD-skivor? Vore det inte bättre för miljön (och för andra som mig som plötsligt halkar in i nya landskap) om allt ligger på nätet? Det vore alldeles möjligt att koppla användandet av uppgifter som ligger på nätet mot en betalfunktion. Tex betala x antal kr per sökning.
Plastanvändandet måste minskas!
;o)
Katrin
 
PS Tusen tack för tipset om CD skivan, det verkar vara precis det område som jag harvar runt i idag!

154
Lilla Malma / Rusthållet?
« skrivet: 2015-01-20, 10:38 »
Camilla, kallar du det att fuska? Jag kallar det för att utnyttja alla till buds stående medel... fullt legitimt med andra ord!
;o)
Som nu när jag fått sån hjälp av dig!
 
Jag antar att det är stopp nu, inga kyrkböcker och ingen som lagt ut allt Södermanländskt från 1600-talet på nätet? Alternativt någon CD man kan köpa... Eller?
STORT TACK!
 
PS Erik Arvidsson (född 1703-10-16) är min nye svärsons mf fm mm mm f, så med mitt nya barnbarn har det blivit elva generationer. Vilket är väldigt kul!
 
Tack igen!!!
Katrin

155
Lilla Malma / Rusthållet?
« skrivet: 2015-01-19, 22:55 »
Tusen Tack Camilla!
Jag har nu följt henne överallt och min Maria Christina är hon som är född 1801.  
Du verkar ha koll på Dunker/Lilla Malma mm. Så bra att du med dina expertkunskaper finns och vill hjälpa. Guld värt! Du ska ha stort tack ifrån mig!! För som nybörjare i Södemanland känns det klurigt ibland.  
 
En tanke jag fick när jag finner att Maria Christinas mmf Erik Arvidsson, född 1703 (var?) och död 1779 på Berga, Dunkers by, har flyttat till Berga från Flen år 1768 (källa Dunker AI:4 (1762-1771) Bild 136 / sid 129 (AID: v54706.b136.s129, NAD: SE/ULA/10184) är att det verkar vara kli i kroppen på Södermanlänningarna. De flyttar KONSTANT... Och ingen in-utflyttnings bok finns det i Flen för det året. Hur gör man då?
I Ångermanland och Jämtland där merparten av min mammas släkt kommer ifrån kan de bo på samma gård i 14 generationer! Tråkigt ibland men ganska terapeutiskt jämfört med slitet här med Södermanlänningarna!
;o)
 
Ha det gott!
Katrin

156
Lilla Malma / Rusthållet?
« skrivet: 2015-01-18, 19:57 »
Ibland är det knepigt... Jag har gått framåt i HFL Lilla Malma A1:6, A1:7, A1:8, A1:9, A1:10 och NU... när jag kommit till A1:11 står Maria Christina Olsdotter, Änka efter Anders Skyllin MEN med födelsedatum 1801-05-21! Inte 1800-12-10 som det stått i år efter år och som först tillhörde en Maria Elisabeth Olsdotter.
 
Lilla Malma AI:11 (1841-1845) Bild 284 / sid 275 (AID: v59743.b284.s275, NAD: SE/ULA/10834)
 
När jag kollar datumet 1801-05-21 i födelseboken finns det mycket riktigt en Maria Christina med fader Olof Olsson i något som ser ut som Hultha eller Skultha.
 
Lilla Malma C:2 (1733-1806) Bild 3310 / sid 327 (AID: v59769a.b3310.s327, NAD: SE/ULA/10834)
 
Varför det var fel födelsedatum på Maja Stina år efter år vet jag självklart inte. Men nu tror jag att jag har hittar rätt.
 
Eller? Och var ligger Skultha?
;o)
 
Katrin
 

157
Lilla Malma / Rusthållet?
« skrivet: 2015-01-18, 18:37 »
Jaha, då är jag fast igen... Jag hittade (med er hjälp här på Läshjälpen) Regina Schyllin född i Malmköping 1824-06-03. Hennes far Anders Schyllin var målare i Malmköping. Hans första hustru Maria Nyqvist dör 1815-05-20 och änkemannen Anders gifter om sig med den 35 år yngre pigan i huset, Maja Stina Olsdotter född 1800-12-10 och de får Regina och brodern Albrect Schyllin (född 1827-03-15).
MEN  
Var kommer Maja Stina ifrån? I senare HFL när dottern Regina fötts skrivs Maja Stina som Maria Christina Hellström... I Malmköpings Födelsebok för 10 december 1800 finns det antecknat en Maria Elisabeth med fader Olof Andersson ifrån Göranstorp. Men inte kan det vara min Maria Christina (Maja Stina)?
 
I HFL innan de gifter sig står det att pigan Maja Stina Olsdotter kommer ifrån något som ser ut som Rusthållet. Jag har hittat ett Malma-Rusthåll i samma HFL MEN dår finner jag ingen Maja Stina född 1800-12-10. Där finns dock Mar. Elisab. Olsdr född 1800-12-10 som flyttar till Dunk år 1820.
 
Kan någon tyda var Maja Stina kommer ifrån?
Vänligen
Katrin
 
Lilla Malma AI:6 (1811-1822) Bild 302 / sid 296 (AID: v59738.b302.s296, NAD: SE/ULA/10834)
 

 
(Meddelandet ändrat av Klundstedtenkel 2015-01-18 18:47)

158
Lilla Malma / Köpingen?
« skrivet: 2015-01-18, 15:03 »
Stefan!
Uj!!! Jag såg numret men skrev ned HFL 35b eller 356. Så när jag inte fann någon av dessa antog jag (slarvigt av mig) att siffran syftade till någon annan bok eller något helt annat... Att där står 256 ser jag ju nu när du säger det!
 
Bra att veta i alla fall att Malmköping fick egen bok.
 
Camilla!
Hade jag aldrig gissat, tusen tack!
;o)
Så bra att det finns de som kan mer än jag, tycker
Katrin

159
Lilla Malma / Köpingen?
« skrivet: 2015-01-18, 13:50 »
Ja det gissade jag också, men Ulf, jag har dock inte hittat någon Malmköping i HFL...

160
Lilla Malma / Köpingen?
« skrivet: 2015-01-18, 13:36 »
Hejsan!
Jag behöver läshjälp av följande födelsenotis. Amalia Constantina född 1851-03-20 med pappa Glasmästare Lundeberg och mamma Chepina Sehglin (?) (mammans namn bör vara något annat men vad?), bägge ifrån Köpingen
 
Kan någon vänlig person hjälpa mig tyda mammans namn och var kan jag finna familjen i Husförhörslängden, dvs var är köpingen? Jag har kollat på många sidor i HFL för det året men ingen av byarna/orterna är rätt.
 
Vad heter faddrar/dopvittnen?
Källa... Lilla Malma C:3 (1807-1861) Bild 199 (AID: v59770.b199, NAD: SE/ULA/10834)
 
Tack på förhand!
Katrin


161
Älghult / Erland Fredrik i Älghult C:5
« skrivet: 2015-01-15, 16:13 »
Birgitta
Jag kollade snabbt igenom pdf filen som du förslog. OJ vilket stort material. Vilket hästjobb att läsa in allt!
;o)

162
Älghult / Erland Fredrik i Älghult C:5
« skrivet: 2015-01-15, 15:53 »
Hofgård Gyllendal... heter stället familjen bor på när Erland Fredrik föds. Jag hittar familjen i HFL Älghult  
AI:11 (1846-1853) Bild 137 / sid 123 (AID: v21504.b137.s123, NAD: SE/VALA/00469)
 
Där står Hofgård Gyllendal. På sidorna innan står t.ex Hofgård Blomhult, Hofgård Rövalid, Hofgård Hemmet, och på sidorna i HFL efter min familj står ex Hofgård Lineberg, Hofgård Borgen Nybygge.
 
Jag anar då att Hofgård är ett större gods? Eller?
 
Vänligen  
Katrin

163
Älghult / Erland Fredrik i Älghult C:5
« skrivet: 2015-01-15, 15:00 »
Hej Birgitta!
Fenomenal hjälp! Tusen tack!! Du skriver Kronobergsskivan så jag som inte hört talas om den sökte på nätet. Jag fann att  
1) Man måste vara medlem för att köpa den... Inte så dyrt kanske men  
2) Programmet fungerar inte på Mac (som jag har)
 
Jag tänker kanske köpa ändå, men hittar inte någon uppgift om hur långt tillbaka man lagt in uppgifter för. Vet du?
 
Tack igen!!!
/Katrin

164
Älghult / Erland Fredrik i Älghult C:5
« skrivet: 2015-01-14, 08:40 »
Älghult C:5 (1831-1860) Bild 187 / sid 359 (AID: v29841.b187.s359, NAD: SE/VALA/00469)
 
Hejsan
Nu har jag fastnat igen... Inte lätt att helt byta landsända!
Erland Fredrik föds 11 juni 1849. Men sedan är det inte mycket jag klarar av att läsa. Kan någon hjälpa vore jag mycket tacksam!
Vänligen!!
Katrin
 

165
Älghult / Älghult C5 Vad heter fadern och var bor de?
« skrivet: 2015-01-14, 08:32 »
Hejsan Birgitta!
Min bild har jag sparat precis som vanligt i under 200 kb. På min skärm är bilden också stor men den går att flytta runt. Sätt pekaren på den och försök dra.
 
1000 tack för din hjälp! En del präster är svårare än andra och när man som jag inte heller känner till gårdar/byar i Småland är det extra svårt. Så din hjälp uppskattas mycket ska du veta!

166
Älghult / Älghult C5 Vad heter fadern och var bor de?
« skrivet: 2015-01-11, 21:07 »
Jag har problem med prästens kråkor.. Kan någon hjälpa mig tyda följande text ifrån födelseboken är jag väldigt tacksam!
Emma Christina Collin föds 12 Nov 1836. Men vem är föräldrarna, och var bor de? Orkar någon vänlig själ  även tyda ut faddrar mm blir jag glad och tacksam!
 
 
 
 
 
Älghult C:5 (1831-1860) Bild 72 / sid 137 (AID: v29841.b72.s137, NAD: SE/VALA/00469)

167
STORT TACK till dig också Hans Högman!
från
Katrin

168
ÅKE!
tusen tack!
Då betyder detta att Johan August är inskriven med löpnummer 14, att 37 står för Uppvidinge kompaniområde, Kalmar Regementes inskrivningsområde och 86 för 1886.
 
Hade jag inte klarat utan din hjälp!
 
Finns det något arkiv där man möjligen kan se inskrivningsuppgifter eller något annat om de inskrivna?

169
Hejsan
Jag har hittat en anmärkning om värnplikt hos en anfader till  min svärson som jag behöver hjälp med att förstå.
Det gäller Carl Johan Johansson född 1865-07-02 i Älghult och boende på 1890-talet i torpet Åkerslund under Tikaböl.
 
Älghult AI:20 (1894-1898) Bild 323 / sid 304 (AID: v21513.b323.s304, NAD: SE/VALA/00469)
 

 
Jag har fler anor på min sida med liknande anteckningar i slutet av 1800-talet och behöver lära mig tolka siffrorna. Finns det något system? Är de kod för olika regementen? Befattningar?
Eller annat?
Frågar
Katrin

170
Torp / Torp-C-3-1750-1789-Bild-149-sid-148
« skrivet: 2015-01-10, 21:12 »
Berganstad
Bergen i Norge?
/Katrin

171
Jag trodde nästan det stog OstW (dvs de första krumelurerna är Östra Vingåker)
Men efter det? Jag gissade på gårdsnamn men så tur har jag väl inte...
;o)
 
1000 tack för förslagen på församling och länken till hembygdföreningen! Jag har redan hittat flera värdefulla upplysningar tex om gårdarna Mjälnäs, Fränntorp och Bligetorp där min svärsons anfäder har bott och brukat. Nu gäller det bara att komma på var den siste i länken bakåt (Jonas Jonsson på Bligetorp) kommer ifrån så jag kan lista ut hans föräldrar.
 
Något tips om hur man kan lösa gåtan?
ALLT tas emot med VARM tacksamhet
av
Katrin

172
Hejsan
Jag har fastnat (igen)... Väldigt vilken skillnad det är när man inte kan ett skvatt om en ny landsända. Jag skyller på min nya svärson som kommer ifrån Södermanland.
 
 
Nåväl, hans ff ff ff ff (rakt uppstigande på farsidan i 8 generationer) hette Jonas Jonsson (Jöns Jönsson) född i maj 1710 och finns på torpet Bliggetorp år 1766. Hans son (svärsonens ff ff ff f) hette Erik Jönsson f. 30 juli 1747 på Bliggetorp och var senare Bonde/Torpare på Mjälnäs.
 
 
Det skulle vara oerhört värdefullt om jag kunde få hjälp att uttyda var Jonas och hustru Anna Olsdotter f. 25 september 1718 är födda. Jag kan inte tyda prästens krumelurer.
 
 
Västra Vingåker AI:2a (1766-1783) Bild 2040 / sid 394 (AID: v62942a.b2040.s394, NAD: SE/ULA/11076)
 

173
Västra Vingåker / Refstorp, Risstorp, eller vad?
« skrivet: 2015-01-09, 10:40 »
EVA!
Mycket stort tack! Din hjälp var viktig och det tackar jag dig för!
Vänligen
Katrin

174
Skedevi / Lars Larsson i Sila gifter sig
« skrivet: 2015-01-08, 22:26 »
Hejsan
Som sagt... jag är helt novis här i Östergötland, men i och med att min dotter gift sig är jag här och har det liiite motigt. Min svärsons anor är alltså härifrån, hans ff ff fm mf var Lars Larsson (1718-1773) ifrån Sila (Sihla) i Skedevi församling.  
Lars gifter sig, 15 september 1751, men varifrån kommer bruden? Jag har två olika uppgifter om henne, ena att hon hette Ingrid Jonsson (född 2 juli 1730 i Sila) och det stämmer inte med texten i vigselboken. Om jag tyder brudens namn rätt hette hon Ingrid Svensdotter och var ifrån Wlora??? Varifrån är bruden?
 
Se bild ifrån Skedevi C:2 (1688-1762) Bild 25 / sid 43 (AID: v40180.b25.s43, NAD: SE/VALA/00332)
 


 
 
All hjälp tas TACKSAMMAST emot!
Katrin

175
Attmar / AI:10b (1877-1886) Bild 180 / sid 442
« skrivet: 2015-01-07, 23:24 »
Hej
Jag kollade och det står (ganska tydligt) Teckla Adanktina Qvastman, född 30/8 1879 på Sörfors bruk i Attmar.
Bara på skoj letade jag på nätet efter henne och fann att familjen tydligen emigrerat till USA och bytt namn till Quartman. Teckla kallas för Aunt Ada och där på Ancestry finns ett förtjusande porträtt på henne och också andra foton med flera av hennes släktingar. Teckla Adanktina avled inom Aberdeen, Grays Harbor, Washington, USA i nov 1962 enligt posten i Ancestry.
 
http://trees.ancestry.se/tree/43766187/person/26050514901
 
Vilket roligt namn! Undrans var mamma/pappa fick den iden?
Vänligen  
Katrin
 
PS Jag laddar upp fotografiet. Vad hon är vacker!
 
 

176
Risinge / Risinge-Vilken by?
« skrivet: 2015-01-06, 19:20 »
Tack Vincent! och Tack Annika för HFL uppgiften! Jag hade sett den men missade den potentiella syster Brita!
Jag antar då att prästen gjort en variant av lilla h och nu ser jag att flera av torpen skrivs med liten bokstav i början. Det var tydligen mer viktigt att alla personnamn börjar på stor bokstav...
Då ska jag leta mer om Anders Larsson och hans hustru Christina (Stina) Andersdotter. I en senare HFL står att de är vigda 1796 och för 22 Oktober år 1796 finner jag dem i Vigselboken  
Risinge EI:1 (1697-1823) Bild 66 / sid 127 (AID: v39961.b66.s127, NAD: SE/VALA/00306)
Men, även här går jag bet på prästens krummelurer
Det står att bägge kommer från Hesmostorp Kan det verkligen också DET vara Hummeltorp?
 

177
Risinge / Risinge-Vilken by?
« skrivet: 2015-01-06, 13:19 »
Vincent och Annika. Jag har tittat mycket på de bokstäver som denne präst som skrev i denna bok har format, vridit dem hit och dit och ett H bör det inte vara. Prästens H börjar till vänster om bokstaven och hans G till höger så visst är det ett G?
Då ligger Annikas Gammalstorp bäst till.
Men varför är det tecken (lodrätt och vågrätt streck) ovanför andra bokstaven i ordet och över bokstaven nära mitt i ordet?
Vänligen Katrin  
 
PS Tack Annika för att du letat i HFL!!!!

178
Risinge / Risinge-Vilken by?
« skrivet: 2015-01-06, 12:54 »
PS
Texten ovan om Anders Larsson född 1763 i Risinge kommer ifrån
Risinge C:3 (1697-1823) Bild 225 / sid 443 (AID: v39945.b225.s443, NAD: SE/VALA/00306)
 
Vänligen igen
Katrin

179
Risinge / Risinge 1659-1697
« skrivet: 2015-01-06, 12:43 »
En liten kommentar om tidslängden mellan syskon. Om modern ifråga börjar föda barn runt 20 års ålder och slutar föda barn i 40 års åldern kan tidsspannet mellan barn 1 och siste barnet vara längre än 20 år. Jag har själv i släkten kvinnor som fött barn (mer eller mindre vartannat år) i över 20 år.
Så en dotter född ca 1665 och en annan född 1680 är bara 15 år emellan, vilket är fullt möjligt.
Vänligen
Katrin

180
Risinge / Risinge-Vilken by?
« skrivet: 2015-01-06, 12:34 »
Hejsan
Jag har fastnat (igen...). Jag är i en för mig totalt okänd landsända, vanligtvis håller jag till i böcker från Ångermanland, Jämtland och andra nordliga landskap. Men nu har min nye svärson dragit mig i denna spännande värld.
Anders Larsson föds 1763-11-12 och döps dagen efter. Hans far heter Lars Månsson och hans mor Kerstin Andersdotter (tror jag mig kunna uttyda ifrån notisen om Anders dop). MEN varifrån kommer föräldrarna? Gummenetorp? Eller vad står det?
Vad heter vittnena och varifrån kommer de?
Någon som ha något annat att berätta om Anders Larsson född 1763?
Vänligen och TACK för all hjälp i förskott!
Katrin
 

181
Västra Vingåker / Refstorp, Risstorp, eller vad?
« skrivet: 2015-01-03, 19:36 »
Hejsan
Jag har fastnat och behöver hjälp. I vigselboken (Västra Vingåker EI:2 (1854-1858) Bild 7 / sid 9 (AID: v63061.b7.s9, NAD: SE/ULA/11076))
Finner jag Anders Andersson (född 1829-10-17 på Kasteberg torp/gård, Hällestad, Östergötland) och Anna Sofia Bergelius (född 1834-11-13 i Kristbergs socken, Östergötland) giftemål, den 6 Maj 1855.
Men var bor de? Och i vilken husförhörsbok finner jag denna by/ort/torp? Västra Vingåker för det året har 5 delar Husförhörsbok och inget register...
 
Fråga 2. Vad heter brudens moder?
 
Någon som vet något annat om Anders och Anna Sofia?
 
Vänligen!
Katrin
 
 
 

182
Umeå landsförsamling / Vilhelmina födde 1847-1861 (C:3)
« skrivet: 2015-01-03, 12:52 »
I Arkiv Digital läser man lite bättre
Vänligen
Katrin
 

183
Ekebyborna / Ekebyborna, AI:2
« skrivet: 2014-12-31, 23:51 »
Jag är helt ny i Södermanland. Så jag har ingen aning om var fru Bergelius kommer ifrån. Någon som kan tyda?
 
När är barnen födda?
 
Bild från Ekebyborna AI:2 (1790-1797) Bild 62 / sid 110 (AID: v25399.b62.s110, NAD: SE/VALA/00073)
Vänligen
Katrin
 
PS Husförhörsboken är för Ekebyborna. Hittar inte den församlingen i listan... Är jag helt fel?
 

184
Själevad / Var dog Johannes Kristoffersson?
« skrivet: 2014-12-20, 14:49 »
Hej
Min anfader Johannes (även kallad Johan och Jan) Kristoffersson född 1734-12-20 i Västerbacke (Själevads församling) dog av Obstruktion 1809-12-25 och begravdes den 30e Dec.
 
BILDEN FRÅN  
Själevad F:2 (1761-1824) Bild 131 / sid 127 (AID: v122267.b131.s127, NAD: SE/HLA/1010173)
 
 
Obstruktion antar jag betyder att han kvävdes av att han satt något i halsen eller fick astma eller? Men, VAR dog han?
Jag kan inte läsa prästens krumelurer...
 
OCH han var 75 år när han dog. Vad har prästen skrivit efter 75? Det ser ut att stå mån men det är ju galet...
 
När jag nu ändå frågar om denna bild, varför står det F:B innan Johannes namn? Jag antar att B står för Bonden, men vad betyder F?
 
Tack för all hjälp
och GOD JUL!
Katrin

185
Själevad / Datum för Olof Östenssons död?
« skrivet: 2014-12-13, 21:30 »
Lars!
Så väldigt pedagogiskt och tydligt du förklarar. Det tackar jag för! Jag är ju nybörjare inom släktforskning och vet i stort sett ingenting om någonting. Men nu vet jag betydligt mer om hur man kan ta reda på gamla Almanackors gåtor...
;o)
Varmt TACK!

186
Själevad / Per Johanssons död. Vad betyder 2:an?
« skrivet: 2014-12-12, 21:27 »
1000-tack Eva!
Det var värst så många barn som dog, jämfört med antalet vuxna.  
/Katrin

187
Själevad / Datum för Olof Östenssons död?
« skrivet: 2014-12-12, 21:21 »
Hejsan!
 
Jag undrar när Olof Östensson i Komnäs dör år 1702? Jag tror det är rubriken Epiphan (om den ens hör till Olof?) och sedan för Olof (nummer 8) skriver prästen något som liknar Dom Lat. När kan det ha varit år 1702?
 
KÄLLA
Själevad F:1 (1681-1760) Bild 24 / sid 21 (AID: v122266.b24.s21, NAD: SE/HLA/1010173)
Varma TACK från  
Katrin
 



188
Hej
Min man har en ana, Johanna Maria Petronella Österberg född 4 Januari 1842 i Trädgårdsgrund, Tingstäde på Gotland. Hennes mor är Enkan Hedvig Catharina (Hedda Cajsa) Johansdotter Österberg, född 6 Maj 1808 i Smiss, Tingstäde på Gotland. Hedda Cajsa var gift med Mårten Olofsson (f. 9 Nov 1802) som dör pga olyckshändelse endast 29 år gammal den 23 Febr 1831 i Tingstäde. Hedda Cajsas make hade med andra ord varit död 11 år när dottern föds.
 
Hedda Cajsa får böta för lägersmål 1842. Men vem kan ge tips om hur jag hittar Johanna Maria Petronellas far?
 
Vänligen!
Katrin

189
Tynderö / Isaks DÖDSORSAK?
« skrivet: 2014-11-28, 01:08 »
Hm ... Rysk?
Undrar varför?
Isak föddes med far Johan Johansson Silenni (f. 12 aug 1815), från gården Östman i Vassor by, Kvevlax, Finland.
Var de under Ryskt styre då Isak föddes (25 dec 1840)? Eller var hans far Ryss?
(Intressant är att min mans mm alltid sa att hon hade Ryskt påbrå.. Det skulle alltså varit hennes mf Isak som var Rysk medborgare)
 
(Frågan kanske inte ska vara kvar här under läshjälp) men var ska den då vara?
 
Undrar Katrin

190
Tynderö / Isaks DÖDSORSAK?
« skrivet: 2014-11-27, 21:44 »
1000 tack Camilla!
 
(Då var två frågor kvar, Medborgarskap? Varför Statliga c...?)

191
Tynderö / Isaks DÖDSORSAK?
« skrivet: 2014-11-27, 20:29 »
Hejsan
Jag kan inte tyda Isak Siléns dödsorsak (min mans mm mf). Isak var född den 25 december 1840 på Östman, Gård no 7, Wassor by, Kvevlax, Finland och dog 5 Juni 1901 i Tynderö församling. Vad står det att han är för medborgare???
 
Varför skulle hans död attesteras till Statliga Centralbyrån och till Kronofogden?
 
Vänligen
Katrin
 
 
KÄLLA
Tynderö F:2 (1895-1926) Bild 230 / sid 17 (AID: v122825.b230.s17, NAD: SE/HLA/1010213)
 



192
Siikajoki / Siikajoki
« skrivet: 2014-10-20, 14:54 »
Tack Michael och Marina!
Michael, du har självklart rätt att jag skulle frågat någon annanstans. Kanske under Själevad. Men tack Marina för dina uppgifter!
Det är också Anders och Kierstins dotter Anna som är min anmoder (min mm mm ff mm), hej kusin!
Hälsar  
Katrin
 

193
Själevad / Anders Andersson Lax i Hållens dödsorsak?
« skrivet: 2014-10-20, 14:46 »
Tack Christina!
Jag ser också nu att det på raden under står 88 å(h)rs (age?) eller?

194
Själevad / Anders Andersson Lax i Hållens dödsorsak?
« skrivet: 2014-10-19, 19:33 »
Hm
Knepigt filformat...
 
Här kommer en jpg fil till frågan ovan om Anders Andersson Lax dödsorsak
 
/Katrin

195
Själevad / Anders Andersson Lax i Hållens dödsorsak?
« skrivet: 2014-10-19, 19:21 »
Hejsan
Min mm mm ff mm f Anders Andersson Lax dog i Hållen 18 Februari 1770
Men av vad?
 
Själevad F:2 (1761-1824) Bild 31 / sid 27 (AID: v122267.b31.s27, NAD: SE/HLA/1010173)
 
Vänligen
Katrin
 
 
Anders Andersson Lax död 18 febr 1770
 (193.3 k)

196
Siikajoki / Siikajoki
« skrivet: 2014-10-19, 19:06 »
Nu kommer jag och frågar om min mm mm ff mm f Anders Andersson Lax från Finland (som det står lite om här ovan). Han gifte sig år 1723 med Kerstin Jonsdotter i Hållen, Själevads församling. Och de fick många barn...
Hur många? Vad hette de och när föddes de?
Siikajoki, vad betyder det? Var ligger det?
Vänligen  
Katrin

197
Själevad / Per Johanssons död. Vad betyder 2:an?
« skrivet: 2014-09-30, 08:23 »
Jag vet inte om min fråga platsar under läshjälp. Men jag chansar!
Päder Johansson i Västerbacke dör 1783-01-12.
 
I Dödsboken Själevad F:2 (1761-1824) Bild 51 / sid 47 (AID: v122267.b51.s47, NAD: SE/HLA/1010173)
står det... Per Johansson i W. Backe (Västerbacke) .... och sedan finns där två kolumner med en tvåa antecknad för Per. (De flesta andra har siffran 24 i den andra kolumnen). Två vaddå? Längst framme i boken står Testament över den första kolumnen (med 2 för Per). Hade Per testamenterat 2 riksdaler (?) till kyrkan? Eller vad betyder tvåan?

198
Själevad / Jonas född 6 Aug 1771, men vem var pappa?
« skrivet: 2014-09-29, 13:57 »
P.S. Jag har nu Sara Johansdotters födelsedag till 22 Aug 1742 (inte 1748)
Eller?

199
Själevad / Jonas född 6 Aug 1771, men vem var pappa?
« skrivet: 2014-09-29, 13:44 »
Paul B och Per S, tusen tack!
Gelfwen... må de, må de!
Tänk vad man lär sig mycket av att släktforska. Tack också Per S för tipsen om var man kan hitta mamman, Sara Johnsdotter.  
Vad betyder vb 1766?
 
Jag är ju nybörjare på släktforskning och det jag tycker är svårast är handstilarna... Jag trodde Pappan hette något på K...
;o)
Eller varför inte Kne(kt) Johan Hans(son)? Min fantasi har inga gränser!
Nu med hjälp av er ser jag TYDLIGT att det står Per Johansson men det gjorde det tyvärr inte innan...
/Katrin

200
Själevad / Jonas född 6 Aug 1771, men vem var pappa?
« skrivet: 2014-09-27, 12:40 »
Jonas föds 6 Augusti 1771. Hans föräldrar bor i V. Backe. Men det är i stort sett allt jag kan läsa trots prästens vackra handstil. Någon vänlig och duktig själ som vill hjälpa mig tyda? Gärna Faddrarna också men viktigast är föräldrarnas (pappan enbart?) namn.
Själevad C:3 (1769-1805) Bild 13 / sid 18 (AID: v122253.b13.s18, NAD: SE/HLA/1010173)
 
Vänligen
Katrin
 
 



201
Anundsjö / Anundsjö C:2 (1720-1753) Bild 39 / sid 67
« skrivet: 2014-06-21, 18:45 »
Tack igen Irene
Att inte modern skrevs in... undrar varför när de runt om fick en mamma inskriven. Glömsk Präst kanske?
 
/Katrin

202
Anundsjö / Anundsjö C:2 (1720-1753) Bild 39 / sid 67
« skrivet: 2014-06-21, 17:28 »
Så... Nu sitter jag här och kisar igen. Anders far heter väl Erik Andersson, men står det någon moder?
 
Vittnena?
 
Annat?
 
All hjälp tas tacksammast emot!
Katrin
 

203
Anundsjö / Anundsjö C:1 (1688-1720) Bild 20 / sid 15
« skrivet: 2014-06-21, 17:25 »
Irene!
Du är min räddande ÄNGEL
1000-tack!

204
Anundsjö / Anundsjö C:1 (1688-1720) Bild 20 / sid 15
« skrivet: 2014-06-20, 18:41 »
Hm... Nu sitter jag här o plirar igen, blind som en fladdermus.  
Per Svensson föds 1706-05-10, jag ser att det är i Bredbyn och att fars förnamn är Swen.
Men något mer kan jag inte läsa. Modern Bryta (Brita)?
 
Faderns efternamn? Något mer???
 



205
Anundsjö / Läshjälp
« skrivet: 2014-06-20, 18:22 »
När var Olof född och hade han Cathrina (Karin) Olofsdotter född 1715-01-10 som dotter?
Jag har fastnat på Cathrina men vet att hennes far hette Olof Jonsson i Önskan.

206
Anundsjö / Anundsjö C:1 (1688-1720) Bild 29 / sid 24
« skrivet: 2014-06-20, 18:19 »
Nu har jag fastnat (igen) denna gång på min mmmfmffm Cathrina (Karin) Olofsdotter född 1725-01-10 i Önskan, Anundsjö.
 
Hennes fars namn kan jag läsa men sedan? Vad heter hennes mor och dopvittnen? Annat?
 
All hjälp uppskattas!
 

207
Anundsjö / Anundsjö C:3 (1754-1795) Bild 104 / sid 197
« skrivet: 2014-06-20, 18:15 »
Tusen tack Elisabet och Mats. Det är sådana som ni som gör att jag älskar släktforskning. Att lära sig mer om olika människor/öden/tider/seder och bruk är mitt mål. Nihar hjälpt mig massor!

208
Anundsjö / Anundsjö C:3 (1754-1795) Bild 104 / sid 197
« skrivet: 2014-06-19, 08:25 »
Förresten...
Studiosus betyder student men vad betyder Studiosus Dom?

209
Anundsjö / Anundsjö C:3 (1754-1795) Bild 104 / sid 197
« skrivet: 2014-06-19, 08:20 »
Mats
1000-tack!
Olof är min mmmfmmf och jag håller på att utforska min mmm (Brita Kjelsson (född Svensdotter 1877-1947) från Gottne, Mo) sida av släkten. ALLA kommer ifrån Själevad (innan Mo blev egen församling), Mo eller Anundsjö. Ofta många generationer i samma kyrkbok. Och ALLA är bönder... Kanske inte världens svåraste, men de gamla kråkfötterna går jag ibland bet på. Så tack Mats för ditt jobb!

210
Anundsjö / Anundsjö C:3 (1754-1795) Bild 104 / sid 197
« skrivet: 2014-06-18, 20:50 »
Olof som föds den 17e Oktober 1765. Vad heter hans dopvittnen, vad har de för titlar och var kommer de ifrån?
 

211
Mo / Mo
« skrivet: 2014-06-06, 16:32 »
Monica!
Nu är jag tydligen BLIND!
1000-tack för hjälpen!!!

212
Mo / Mo
« skrivet: 2014-06-06, 12:55 »
Hejsan
Nu har jag fastnat (igen...)
Brita Maria Johansdotter född 26 Juli 1824 (enligt HFL Själevad A1:2b) är barn till Johan Johansson (född 1773-01-10 som dog 1824-01-02 dvs före dotterns födelse) och dennes hustru Catarina (Stina) Andersdotter född 1782. Familjen bodde i Gottne och änkan gifte om sig med en 20 år yngre man (Bonden Jon Fredriksson född 1802 i Björna).
 
Nu till min fråga. Jag hittar ingen födelseanteckning för Brita Maria. Mo har sin första födelsebok fr.o.m 1827. Och i Själevads finner jag henne inte under varken 1823-1824-1825. Hade Mo en egen födelsebok från 1824 (då Mo blev egen församling) som finns som bilaga någonstans i Själevads bok? Eller någon annan stans som födslarna i Gottne 1824 antecknades?
 
Något tips? Jag tycker det skulle vara intressant att se hur man skriver när barnafadern dött innan barnets födelse. Och självklart vilka faddrar/vittnen det fanns till dopet.

213
Allmänt / Kyrkbåtsolyckan Själevad 1701 26 jan.
« skrivet: 2014-06-01, 11:57 »
Efter lite googlande har jag på TVÅ olika ställen funnit att olyckan skulle ha skett 26 maj 1701.
 
Så här står det om en av de omkomna
På väg till Själevads kyrka kapsejsade Alnö byalags kyrkbåt.Så här står det i dödboken;
 
1701 dom: voc: jucundit (Bönsöndagen) eller 26 maii skedde den fasliga olyckan, att 31 personer begåfvo sig uti en båt vid Alnöö, som i ett hårt västanväder, emellan Alnäs och Prästeholmen kullkastades och allenast en, vid namn Pär Pärzon i Backe mödosamt på kiölen bergade sig och med litet lif till lands kom. Sampteliga de andre 30 drunknade, och på 8 dagars tid efter hand uppfunna. Nämligen:
 
---- 6. Olof Pärzon i Söderå 7. H.Sara, hans hustru --- Desse alle begrofz dom.exaudi (6:e sönd. e. Påsk) och gafz tem till text Matt. 8:24, 25, Psalt. 42:8.

214
Allmänt / Kyrkbåtsolyckan Själevad 1701 26 jan.
« skrivet: 2014-06-01, 11:50 »
Nu blir jag lite brydd.
Jag har en anmoder (direkt led mmmmmmmmmmmm, typ 11 mor rätt upp) till Karin Olofsdotter f. 1667 i Västerbacke 4, gift med Per Persson från Söderå. Enligt mina papper dog Karin 26 Maj 1701 OCH hon fick sonen Johan samma år, 1701.
Karin och Pers äldste son Per Persson född 1687 dog också han 1701, var han den Per Persson som dog i olyckan? 14 år gammal...
 
Så när var olyckan? Dog kanske Karin i sviterna efter olyckan? Men om olyckan var i Januari verkar det länge att hålla sig kvar i livet  till i maj, eller?
När under 1701 föddes sonen Johan?
Pappan Per Persson gifte om sig 1702 och fick flera barn fram till hans död 1710.
Det är Per och Karins dotter Anna Persdotter född 1692 som är min mormorsmormorsmormorsmormorsmor...

215
Revsund / Revsund AI:1 (1729-1771) Bild 140 / sid 15
« skrivet: 2014-05-09, 17:45 »
Siv
Tack för all din hjälp, Skurun... Vem hade trott det stod Skurun där?
 
Och tack för tipset ang. boken. Den ska jag titta på!
 
Ha det gott!  
/Katrin

216
Revsund / Revsund AI:1 (1729-1771) Bild 140 / sid 15
« skrivet: 2014-05-09, 12:47 »
Andra uppifrån kan det vara Grimsnäs?
Nionde uppifrån (efter alla barn födda i Gällön) vad står det där?
Och så sista i hushållet, född i Ubbyn? Finns det en Ubbyn någonstans eller vad står det där?

217
Swedish geography / Dohelia, Sweden as a birthplace
« skrivet: 2014-05-08, 21:19 »
Do you have a picture of the birth certificate? Maybe it´s more easy to see what it really says in a copy of the paper. Dohelia don´t sound even Swedish...

218
Revsund / Revsund AI:1 (1729-1771) Bild 140 / sid 15
« skrivet: 2014-05-07, 09:50 »
Hej
Ny fråga... I Husförhörsboken kan jag inte läsa var de olika familjemedlemmarna är födda. De flesta är födda i Gällön, men resten? Tre andra orter står med och jag kan inte tyda någon av dem.
 
 

219
Revsund / Revsund C:1 bild 2140
« skrivet: 2014-05-06, 12:57 »
Hej Karl Göran
Tack för din hjälp. Jag hade aldrig hittat familjen i husförhörsboken utan din hjälp.
Forskar du på samma personer som jag? Du har ju hjälpt mig massor!
Min mormor Elsa hette som ogift Kjelsson. Hon var född 1907 (dog år 2013 då hon var 106 år gammal) och hade som far Theodor Kjelsson ifrån Gällö som dog bara några månader efter Elsa föddes. Theodors far hette Olof Kjelsson och var född i Gällö 1831. Just det att mormor inte kände någon ifrån Gällösläkten har fått mig att kasta mig över den sidan nybörjare i släktforskning som jag är är det LITE svårt att tyda handstilar...
;o)
Ha det gott! /Katrin

220
Revsund / Revsund C:1 bild 2140
« skrivet: 2014-05-05, 20:23 »
Revsund C:1 (1688-1757) Bild 2140 / sid 210 (AID: v115117.b2140.s210, NAD: SE/ÖLA/11088)
 
Hej
Nu har jag fastnat igen... På faderns hela namn och vad heter mamman?
Jag tolkar texten
 
1736
Den 13 November föddes, och den 14 döptes (Namn?) Persson och Brita (Namn?) i Gällön barn till Pehr
 



221
Stugun / Stugun- Vad heter mamman?
« skrivet: 2014-05-04, 16:46 »
Hupp!
Kristina Gunnarsdotter, tack för ditt svar. Jag lutar också åt Brijta. Det ser ju ut som ett j innan ett singel t så ?tt fick jag det inte heller till.
Knepigt skrivet r är det i alla fall... Jag tolkade först namnet till Berta (med lång nedåt-fjong på r-et) (som jag sett ibland), men fick inte in prickarna...
;o)
 
Roligt nästan jämt!
1000-tack för all hjälp!
/Katrin
PS Vilket vackert namn du har Kristina!

222
Stugun / Stugun- Vad heter mamman?
« skrivet: 2014-05-02, 11:44 »
Hej Monica!
1000-tack! Det hade jag ALDRIG gissat! På flera ställen nu (sedan du hjälpt mig) har jag sett att hon skrivs som Britta Pedersdotter. Men hur jag än vrider på orden får jag inte ihop en Peder som hennes pappa utan Pär. Väl?
 
Om jag ser rätt har Mats och Brittas son Pär (han som var född 1708 och död som Gästgivare Per Ersson år 1760) en bror född 1703 (jag satt och bläddrade bakåt i födelseboken och försökte hitta Erik Matsson och Br?tta Persdotter igen och fann en son Mathias född 1703). Visst är det samma föräldrar på Mathias som senare för Pär?
Källa;  
Stugun C:1 (1689-1797) Bild 160 / sid 23 (AID: v115251.b160.s23, NAD: SE/ÖLA/11094)
 
Så detta skapar en fråga till... På flera ställen på nätet som jag tittat på nu på morgonen står enbart sonen Mats (född 1703) som barn till Erik Mattsson och Britta Pärsdotter. Men, visst döps han till Mathias?  
 
Ha det gott och tack igen!
Katrin

223
Stugun / Stugun- Vad heter mamman?
« skrivet: 2014-05-02, 06:54 »
Hej
Jag har fastnat och behöver läshjälp. Vad heter barnet Pärs, född 1708-01-17, mamma?
Stugun C:1 (1689-1797) Bild 200 / sid 31 (AID: v115251.b200.s31, NAD: SE/ÖLA/11094)
Vänligen
Katrin

224
Sundsjö / Sundsjö
« skrivet: 2014-05-01, 14:13 »
Jag har hittat att änkan Karin Persdotter (född 15 nov 1712) bor på gästgiveriet i Fanbyn Sundsjö där Olof Falkenström och hans hustru Anna Persdotter bor. Annas far hette Per Ersson enligt födelse/dopboken från när Anna föddes. Jag har också hittat i husförhörsboken (se källa nedan) att Anna har en syster, Lisabeta Persdotter född 31 Januari 1758 (hon står som dotter på gästgiveriet där Karin Persdotter står som änka).
 
 
I födelseboken står att Elisabetha (senare kallad Lisabeta) Pärsdotter har Gästgivaren Per Eriksson som far och Karin Persdotter som mor.
Så, ganska klart att Karin Persdotter född 15 nov 1712 är mamma till Anna Persdotter och att hon och maken Per Ersson hade gästgiveriet i Fanbyn, Sundsjö som sedan mågen Olof Falkenström och dottern i huset Anna Persdotter tog över. Kanske när Per Ersson dog 26 april 1760?
 
Fint nog står Karin i födelseboken den 15 Nov 1712, med far Per Mickelsson och mor Gudrun Bengtsdotter i Fanbyn.
 
 
 
 
Då återstår bara Gästgivare Per Ersson. När föddes han? Han dog 1760 i alla fall.
 
KÄLLOR; Karins födelse  
Sundsjö C:1 (1688-1765) Bild 660 / sid 119 (AID: v115274.b660.s119, NAD: SE/ÖLA/11095)
 
Husförhörsbok med änkan Karin Pärsdotter och döttrarna Anna och Lisabeta på gästgiveriet tillsammans med Olof Falkenström
Sundsjö AI:1 (1758-1789) Bild 100 / sid 9 (AID: v115263.b100.s9, NAD: SE/ÖLA/11095)
 
Död/begravning Per Ersson (Gästgivaren gift med Karin Persdotter)  
Sundsjö C:1 (1688-1765) Bild 2070 / sid 401 (AID: v115274.b2070.s401, NAD: SE/ÖLA/11095)
   
 
Fint nog står Karin i födelseboken den 15 Nov 1712, med far Per Mickelsson och mor Gudrun Bengtsdotter.
Då återstår bara Gästgivare Per Ersson. När föddes han? Han dog 1760 i alla fall.
 
Vänligen
Katrin

225
Sjödin / Sjödin
« skrivet: 2014-04-28, 19:50 »
1000-tack Karl Göran Eriksson!
Varifrån har du fått din information?  
 
Jag har inte hittat någonting om Furir Sven Siödin (förutom det jag läst i husförhörsbok och födelsebok), ej heller något om Svens svärfar, Petter A Seder 1701-1763 som var gift med Brita Raswild (som levde 1700-1781). Petter A och Brita Raswild var föräldrar till Anica Seder (1733-1807), Sven Siödins hustru.
 
Petter A skall ha varit Rustmästare, och Britas far (Petter (Pähr) Razwill 1658-1720) Fältväbel. De gamla kyrkböckerna från 1600-talets slut 1700-talets början är i stort sett hopplösa för mig att tyda... Vad står till exempel A för i namnet Petter A Seder?
Så all hjälp jag kan få tar jag tacksammast emot!
Vänligen
Katrin

226
Sjödin / Sjödin
« skrivet: 2014-04-28, 16:50 »
Hej
För min anfader Sven Siödin (1729-1809) i Grimnäs står att han är Fouriarie (eller liknande) då hans och hans hustru Anica Seder (1733-1807) får barnet Catharina och hon skrivs in i födelseboken för Revsund 25 Mars 1767.
I husförhörsboken står han som Fouri.
 
Vad är Fouri? Vad är Fouriarie?
 
Tacksam för all hjälp!
Katrin

227
Swedish language / Old letter - translation help
« skrivet: 2014-04-05, 07:05 »
... cold early summer, but the first days of July got warmth and that was good for the hay harvest, it was quick and the hay was fine, the rest of the harvest shows also fine and we'll get nice harvest (in total he is satisfied with the amount of produce-KLE) so now should the ration cards (food were rationed during the war and also after-KLE) disappear at least for bread, flour and grain, but them men that runs the rationing will probably want that it shall be kept so that they can still get their large salaries as long as possible (hm... not a friend of the burocrats-KLE); we here in Sweden have had it good compared to how many others have had it.
Well you Carl, it would have been fun if you had come home and met once more in this life and the trip you would  probably manage then you would see how everything have turned differently since you were here last time.
 
As you said, quite rambling with no punctuations but a clear hand and easy to follow his meaning. Nice to read as a lot is written very old style making me remember my granny (born 1907) and her style of talking.
Anything else I can translate I´ll be happy to do as this was so fun!

228
Swedish language / Old letter - translation help
« skrivet: 2014-04-04, 17:30 »
I translate the letter more or less straight forward as it is written.
KLE is my name where I have inserted notes
 
...here this year I wish that you come here so you would see those changes here are done since you were home with us and this is now 46 years ago, imagine how quickly the time goes when one looks back. You write and ask after used stamps (already used as postage for letters, KLE note), but those I have not as I have never saved those they have accompanied (the letters-KLE note) to the range (where one burnt trash to start the fire before cooking-KLE note). I also see in your letter that you have written to Tilda in Skogsbo (Forest home) and you might believe that she was not...

229
I found a page with photos of a Humletorp in Värmland that today is a camping place. This is NOT your family´s stedding, but it would have looked something like that.  
Your Humletorp (within Nors parish) is situated approximately 1 kilometre (less than one mile) west of Karlstads airport.
 
http://www.humletorpstugby.se/
 
Humle means Hops (that one use for making beer) and torp is a small stedding, often not on free land but being rented from a farmer but with a piece of rented farmland as well.  
The family must have been poor, Dräng means farm-hand, piga is a female servant doing all the hard work at a farm like milking the cows, Backstugusittare is a small crofter, often a tiny house rented without any surrounding farmland, just a place to live between gruelling work hours, perhaps as a farmhand at a nearby farm that provided the tiny cottage. There is a photo here, quite poignant of a crofters hut http://sv.wikipedia.org/wiki/Backstugusittare
 
Johannes is listed as a Skomakare, a shoe maker.
 
Nord means North and ström means stream. Maybe there was a stream north of the stetting?
 
Yes, wouldn't it be wonderful if one had more of the reasons WHY people emigrated. Some of my ansestors emigrated from UK to USA, Canada, South Africa and Australia (and to Sweden just one generation ago) but why?
 
Hope that you can go further back now
Let me know if I can help as I have assess  to all the church records in Sweden (Arkiv Digital) and can easily look things up there.
 
Sincerely
Katrin
 
(Meddelandet ändrat av klundstedtenkel 2014-04-04 16:25)

230
General questions / Resource Book
« skrivet: 2014-03-05, 16:10 »
http://www.bokborsen.se/Harald-Petersson/Matricula-Regii-Collegii-Strengnensis-D el-2-1700-1/2565093
You can buy it on the internet, see link above to one such seller. It cost 80 kr, less than 15 dollar.
I live quite close to Strängnäs, the town with the college your ansestor went to. It´s a beautiful town close to the present capital of Sweden, Stockholm.

231
Husförhör- the actual yearly check-up performed by the priest when the priest asked questions regarding the bible, the psalms, Luther's Small Catechism. In short, asked the persons in a house (hus) about the christian faith. Also made notes regarding the ability read, write, understanding etc. This was done between 1686-to the end of the 19th century.
 
Husförhörsläng- the actual church books the priest (or priest assistant) wrote down facts about the persons in the different homes. Became common in the 1700-hundreds (18th century) mostly to keep a civil registry, but also to write about the christian faith (...), the number of communities the person attended, if he/she had been vaccinated (public health), change of parishes etc. Some husförhörslängder are detailed and contains a lot of facts, some are written by sloppy priests that are almost un-readable... You can find them (beautifully photographed pages in color) at Arkiv Digital http://www.arkivdigital.net/ under Swedish church records.

232
Orsa / Äldre inlägg (arkiv) till 09 februari, 2014
« skrivet: 2013-10-31, 07:23 »
Tack så väldigt mycket Torbjörn!  
Vet du eller någon annan varför gården hette Grafmats? Och om det finns fler anfädrar till Anders Andersson Rännare född 1786 ifrån samma gård?

233
Orsa / Äldre inlägg (arkiv) till 09 februari, 2014
« skrivet: 2013-10-30, 21:55 »
hejsan  
Jag har fastnat och behöver hjälp. Jag har hittar tre generationer Anders Andersson som är bakåt i tiden
1) Grafmats Anders Andersson f. 1858-09-14 i Skattung by No 82
2) (far till 1) Grafmats Anders Andersson f. 1822-09-12 i Skattung by No 82
3) (farfar till 1 och far till 2) Anders Andersson Rännare f. 1786 i ?
 
Jag har inte hittat något om nummer 3 annat än att när nummer 2 föds så står det i Födelseboken att Anders är född (1822-09-12) med far Anders Andersson Rännare och hustru Anna Ersdotter i Skuttungbyn.
 
Mitt problem är att jag inte hittar Anders Andersson Rännare (no 3) med familj i någon av tidens husförhörsböcker. Vet någon någonting om dessa Anders Andersson Rännare i Orsa församling (Skattungbyn).

234
Okänd socken i Ångermanland / Okänd socken i Ångermanland
« skrivet: 2013-10-21, 13:40 »
I dödsboken för Själevad 22 mars 1812 står för min anfader en titel Daunem eller liknande
Själevad F:2 (1761-1824) Bild 140 / sid 136 (AID: v122267.b140.s136, NAD: SE/HLA/1010173)
 
Men vad är det?

235
Okänd socken i Ångermanland / Okänd socken i Ångermanland
« skrivet: 2013-10-19, 19:54 »
Bo Jonsson och Katarina Lundell
Största TACKet!
Nu har jag lite att bita i. Kråken 13 hade jag ingen aaannnnnning om att den fanns. Vilken databas!
Vet ni om Skortsjö (Skrtsjö, Skårtsjön) ligger i Själevads församling innan byn tillhör Mo?

236
Okänd socken i Ångermanland / Okänd socken i Ångermanland
« skrivet: 2013-10-19, 14:53 »
Hej
Jag har fastnat och behöver hjälp. Min anfader Jonas (Jon) Jonsson (född 1/11 1829, död 29/6 1901) bonde i Gottne (Mo församling) har uppgifter i födelseboken (Mo församling) att hans far hette Jon Pehrsson och modern Märtha Nilsdotter (hon var född ca 1796 eftersom moderns ålder vid Jonas födelse uppges vara 33 år). De skrivs vara från Skatsjö.
Jag har dock inte lyckats hitta paret Pehrsson/Nilsdotter någonstans.  
Var (i vilken församliing) finns skatsjö?

237
Swedish names / Lundquist/Lundqvist - Different names ?
« skrivet: 2013-08-03, 10:36 »
In the 18 hundreds the Swedish king posted a vish, that not every Swede was named Andersson, Pettersson, Johansson... The patrikymic (spelling?) name tradition since a LONG time back, giving the son of Johan the name Johans son (Johansson) and the daughters of Johan the name Johansdotter. These are not real surnames, more of a denotation that this person was Eva, Johans daughter...
 
The middle and end of 18 hundreds saw a movement that in Sweden that today is called Nationalromantiken (see http://en.wikipedia.org/wiki/Romantic_nationalism ). One of the trends were to love nature... Not difficult to do in Sweden I can assure you. So, what did a lot of Swedes do? They got a surname, that often (not always) had two parts, and those two part were very often somethig to do with nature. Hedberg (hed=moore, berg=mountain), Sjöström (Sjö=lake, ström= stream), Lindgren (Lind=Tilia cordata (Small-leaved Lime, occasionally Small-leaved Linden or Little-leaf Linden), gren=branch), Lundberg (Lund=grove of trees, berg=mountain) etc.  
 
So yes your ancestors could come from a place called Lund (city in Skania) or as my husbands relatives from the village Lunde in Medelpad (thus creating the surname Lundstdedt, where the part Lund meant that they lived in Lunde, and the part stedt ment they lived in the military stedding in Lunde...).  
 
It is therefore highly unlikely that the Lund part in the name was anything to do with religion and much more part to do with that they loved forest groves... And Quist, qvist, qwist, kvist... that means a tree branch thus making it likely the name alliterates to a forest or a smaller grove.
 
Just as a parenthesis, when my mothers fathers father took the name Hedberg, his brother took the name Lindberg, showing that even brothers could choose completely different. They were born Johansson...

238
Hi Kathryn!
What appalling hand writing the person in Östra Harg C:4 had. I´m sorry but I can only say that I´m unsure but it seems like Lars Emanuelson died of Magsiuka (in todays Swedish Magsjuka) (if I see correctly? This means stomach flu.  
 
Emanuel Larsson's death record was a little easier to decipher. It says Emanuel Larsson från Skafvesstad. född 9 December 1759 i Oppeby. Föräldr. Hemmansbr. Lars Persson (?) och hans hustru Brita Aina Palmgren (?). Gifte sig i Egeby Ö. harg med Cajsa Jonsdotter som dog 1798 å efterlämnade 5 barn af hvilka blott en nu lefver, nemligen Augusth. Magnus Emanuelsson i Linghem (?). Ingick nytt äktenskap 1799 med Rusth. dottern Anna Nilsdotter ifrån Måltorp (Miltorp?), Ö. Harg. Flyttade med henne 1800 till Skafvestad. Hade med henne 2nne söner Nils och Lars som äfven nu lefva. Dog av hetsig feber, begrafven den 27 Nov.
 
TRANSLATION
Emanuel Larsson from Skavestad (as the town is called today). Born 9th December 1759 in Oppeby (Up-willage) parents hemmansbrukare (I have looked up the word hemmansbrukare and it seems like it was a farmer that maybe rented the farm, not owning the farm himself but working it after paying rent or paying with labour) Lars Persson and his wife Brita Aina Palmgren (Palmgren means Palm (as in palm tree) and gren means branch). Married in Egeby Östra Harg with Caisa Jonsdotter that died in 1798 and then left 5 children of which whom only one now lives, namely August Magnus Emanuelsson in Linghem. Married again in 1799 with Rusthållardaughter (daugther to a Rusthållare a person that has a farm and provided the state with a soldier and a horse and all the soldier´s equipment and thus was exempt from paying some of the basic taxes) Anna Nilsdotter from Måltorp (Miltorp?), Östra Harg. Moved with her 1800 to Skavestad. Had by her 2 sons, Nils and Lars that also now is alive. Died of rapid fever (like influenza or pneumonia. It might mean “spotted fever” that is a type of Thypus) and was buried 27th November.
 
Hope this helps!

239
Vörå / Vöyri / Vörå / Vöyri
« skrivet: 2012-11-17, 07:25 »
Hejsan!
Vad roligt att läsa! Jag har gått på min mans mammas-mammas-mammas-mammas- ...-mamma och fått ihop 9 generationer! Du och min man borde ha lika maternellt mitokondrie DNA, (det DNA som man enbart ärver ifrån sin mor)  efter som ni härstammar ifrån samma långa led av mödrar.  
Vill du ha mina fynd, skriv gärna direkt till min e-post adress. katrin.lundstedt-enkel  (snabel a) telia.com

240
Efterlysningar / Synnerström, Johan Petter Larsson
« skrivet: 2012-09-19, 20:10 »
Jag söker efter Margaretha Abrahamsdotters make. Hon är född 6.2.1754 i Oravais (Kimo bruk? Svårläst ifödelseboken sid 67, Oravais år 1754). Sen gifter hon sig 23.8.1776 med Wargeringskarl Johan Petter Larsson i Kimo, föder Lars (1776), Maria Katarina (1778)(min mans anmoder i rakt led), Isak (1780) Johan Petter (1784) och dör i barnsäng 18.11.1786.
 
Men hur jag än letar hittar jag inte hennes man, alla barns fader...
Finns det soldatlängder?
Med ett sådant namn borde han vara lätt att hitta. Jag hittar honom på en hemsida (inga referenser) där det är angivet att Wargeringskarl Johan Petter Synnerström Larsson föddes 1.2.1756 men inga föräldrar angivna
http://web.comhem.se/pv62/p904647e0.html
Några tips på varifrån han kom och vilka hans föräldrar var?
Tacksammast!
Katrin

241
Vörå / Vöyri / Vörå / Vöyri
« skrivet: 2012-09-18, 20:36 »
Jag har hittat henne (se frågan ovan) med hjälp av Stefan Nyman som alltid är steget före mig, tack Stefan!
 
 
Marja (Maria) Caisa (Catharina) är född 1778, inte 1779 som det står i alla kommunionböcker. Så texten jag bifogade ovan är för en annan baby.
 
Maria Kajsas far är Johan Petter Synnerström Larsson, en soldat och Wargeringskarl (så spännande det ska bli att ta reda på vad en sådan soldat gör) som föddes 1756. Hennes mor Margreta Abramsdotter, född ca 1754. De vigdes i Oravais och då bor bruden i Kimo.  
 
Nästa länk på kedjan är således Margeta Abramsdotter (Margareta Abrahamsdotter) född ca 1754 och min mans mormors mormors mormors mor.

242
Vörå / Vöyri / Vörå / Vöyri
« skrivet: 2012-09-18, 14:19 »
Nu har jag fastnat (igen)... Jag håller på att reda ut anorna till Cajsa Greta Johansdotter (från gården Abrams i Oxkangar by) och hennes make Isak Johansson Silén från Wassor by som emigrerade till Sverige och är föräldrar till min mans mormors mor. Jag har hittat några generationer bakåt, men nu är det helstopp vid Caisa Gretas mormor, Maria Cajsa (Catharina) Johansdotter född 11 Juni 1779. Men var och vilka är Maria Cajsas föräldrar?  
 
Maria Caisa dör 27 maj 1822 av ett fall mot en sten, hon mister minst 5 barn, hon tjänar som piga (på gården Keisar i Kaitsor by) innan hon gifter sig 11 Juli 1799 med Simon Simonsson på Bertils gård i Kaitsor så jag har hittat flera detaljer om henne under hennes levnad. Men var är hon född och av vem?
 
Jag har tittat i födelseboken i Vårös församlingför den 11 Juni 1779 men kan inte läsa många ord. Jag bifogar bilden.
 
Alla tips emottages tacksammast
 

243
Vörå / Vöyri / Vörå / Vöyri
« skrivet: 2012-09-17, 20:48 »
Greta Simonsdotter född 8 juni 1819 med fader Simon Simonsson, Bertils gård, Kaitsor by och moder Maria Cajsa Johansdotter.
Husförhörsboken nästa och letande efter Kaitsor by, Bertils gård...

244
Vörå / Vöyri / Vörå / Vöyri
« skrivet: 2012-09-17, 20:03 »
Tusen tack Stefan!
Hur hittar du allt så snabbt? Medan jag sitter och bläddrar igenom husförhörsböcker en sida i taget och blir alldeles snurrig i huvudet av alla namn så hittar du så gesvint. Finns det ett register någonstanssom jag missat?
Eller kan du byarna utantill...
 
Nu ska jag leta vidare på Cajsa Gretas mamma, Margreta (Greta) Simonsdotter Bertills som jag räknat ut föddes ca juli/augusti 1819 (om hon ska vara 25 år 4 månader vid sin död 30 Nov 1844). Var hon kom ifrån, vad Bertills betyder och vem hennes föräldrar var.
 
Så fantastiskt långt jag kommit på bara några dagar tack vare Stefan!

245
Vörå / Vöyri / Vörå / Vöyri
« skrivet: 2012-09-17, 13:29 »
Hej
Jag har fastnat och behöver hjälp och tips.  
Jag söker om en anmoder, Chaisa Greta Johansdotter Abrams (Greta Kajsa Johansdotter på andra ställen). Enligt husförhörsbok i Sverige är Greta Kajsa gift den 1/10 1864 med Isak Johansson Silén (Kvevlax) som är född 25/12 1840.  Greta Kajsa (Kajsa Greta) är i den svenska boken född 23/3 1843.
 
Jag har hittat paret i Kvevlax lysningsbok, där står att Chaisa Greta Johansdotter Abrams från OHkangarby (?) af Wöro ämnar gifta sig med Isack Johansson Selend (i andra böcker står att Isak Johansson heter allt ifrån Sillenni till Silén)  
Som brudens fader står Bonden Johan Eriksson Abrams från OH kangar (? H-et i OH är väldigt krusidulligt)
1, Var ligger OH kangar? Vad kan det vara för ort-by-gård?
2, Var finner jag fadern med familj?
 
Alla tips tar jag tacksammast emot!

246
Kopparslagare / Kopparslagare
« skrivet: 2012-09-17, 11:51 »
Hej Peter!
Jag har skrivit olika frågor lite här och där de senaste dygnen eftersom jag hittat Anbytarforum och andra ställen där släktforskare möts. Och jag kan inte nog beskriva hur otroligt mycket hjälp som skickats till mig av hjälpsamma och kunniga medmänniskor. Helt makalöst!
 
Ditt utförliga svar är ju alldeles fantastiskt intressant att läsa. Och har gett mig flera nya uppslag att gå vidare på.
Jag trodde kanske inte att den skeva könsfördelningen orsakades av Karl Gustafs yrke... men det varen tanke som slog mig att kanske andra stött på. Undrans hur han kände sig med 11 döttrar?
;o)
Sen har jag igår hittat en direkt anfader till min man, en torpare i Finland/Ångermanland som får 7 döttrar och inga söner (utan att vara kopparslagare alls), varav den ena dottern bor hemma som piga med 2 döttrar. Med frun var han omgiven av 10 kvinnfolk...
 
Karl Gustaf som jag frågade om var lärling / gesäll hos en mästare i Gävle och jag ska gräva ned mig lite mer i tiderna som han bodde där. Vet du hur länge man gick i lära innan man kunde skriva sig som kopparslagare?  
 
Det här med giftiga metaller och annat man fick i sig förr i tiden och dålig arbetsmiljö. Jag har läst om de stackars brännförgyllarna i Stockholm. Man använde kvicksilver för att lösa guldet och målade detta amalgam på det som skulle förgyllas (oftast brons). Sen värmdes allt upp, kvicksilvret förångades medan guldet blev kvar. Och så dog brännförgyllarna i en medelålder av 25 år i kvicksilverförgiftning som inte alls hade trevliga symptom. När de i gemensam tropp äskade på att bättre ventilation skulle byggas blev de alla åtalade för uppvigling (typ, har inte referensen hemma) och fick hårda straff. Sveriges första arbetarsammanslutning blev kortlivad...
 
Ditt forskningsarbete om kopparslagarmäster Lorenz Jernström i Stockholm, har du skrivit ihop en bok eller annan text som jag kan komma åt? Det skulle vara intressant att läsa in sig mer om kopparslagare. Tack också för ditt förslag på På sjö och älv i Dalarna, den ska jag försöka hitta!
 
Hoppas allt är väl med dig!
Katrin

247
Kvevlax / Koivulahti / Kvevlax / Koivulahti
« skrivet: 2012-09-16, 18:43 »
Jag har fått massor av tips ifrån Moderator och ifrån Stefan Vestén i Finland. Stefan hittade Isaacs födelse
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=7098338
 
Sen hittade jag brodern Israels födelse
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=7098368
 
och så fick jag följande länk av Stefan
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=10056581
 
Så nu ska jag lusläsa vad som står där!
Hur kul som helst och massivt tack till Stefan!

248
Kvevlax / Koivulahti / Kvevlax / Koivulahti
« skrivet: 2012-09-16, 16:28 »
Min mans mmm var Frida Kristina Silén, född 19 Aug 1884 i Tynderö församling, Västernorrlans län. Med Isak Johansson Silén född 25 december 1840 och mor Greta Kajsa Johansdotter, född 23 Mars 1843, båda från Kvevlax, Finland.
Har någon fler tips om deras respektive familjer i Finland?
Hur går man vidare bakåt?
MVH
Katrin

249
Kopparslagare / Kopparslagare
« skrivet: 2012-09-16, 14:11 »
Min mans anfader Karl Gustaf Hedman född 25/6 1833 i Stora Tuna står angiven i St Tuna A1a:13 som Ångbåtsförare och Kopparslagare. Han hade varit lärling i Gävle, bott i Korsnäs, och flyttade sen till Ljusne och vidare till Timrå (Vifsta).  
Var jobbar man om man är Ångbåtsförare och kopparslagare i Stora Tuna?
Han och hans hustru (ej hittat när/om de var vigda) fick 11 döttrar, inga söner. Eftersom jag är intresserad av arbetsmiljön förr i tiden undrar jag om det var vanligt med förgiftningar/sjukdomar/annat hos kopparslagare? Fanns det något i miljön som kunde orsaka den sneda könsfördelningen? Vad är känt ifrån andra kopparslagare om deras hälsa?
   
Fler tips om denne man??

250
Släkter / Stigelius / Stigelia
« skrivet: 2012-09-15, 20:55 »
Bara en parentes apropå namnet på präster. Min mans anor innehåller en Stigzelius, ärkebiskop i Uppsala. I Wikipedia (se länk nedan) står...
Laurentius Matthiæ Stigzelius Angermannus, född 27 oktober 1598 i Stigsjö, Ångermanland, död 31 augusti 1676 i Uppsala, var en svensk professor, rektor för Uppsala universitet, ärkebiskop, teolog.
 
Läs mer
http://sv.wikipedia.org/wiki/Laurentius_Stigzelius
 
Det var tydligen sed i Sverige (och även i Finland?) att byta till ett latinskklingande namn vid prästvigningen och många valde namn som innehöll ortnamnet /landskapet ifrån där de kom.
 
Vänligen
Katrin

Sidor: [1]