ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Anne-Marie Lindgren

Sidor: [1]
1
Hej igen Åke!
Du ger mig många goda förslag på hur jag ska komma vidare, och det tackar jag för. Eftersom jag inte har sysslat med detta så länge, så tar sökandet ganska lång tid för mig, men spännande är det!
Beträffande systern Stina vet jag att hon hösten 1779 12 år gammal skickades till Liarsbo i Ramnäs där hon blev tjänsteflicka i tre år. Hon fortsatte som piga i Liarsbo men nu hos bonden i grannhuset. Där står hon som Stina Ersdotter Westling. Efter tre år där flyttar hon tillbaka till Västerås. Detta finns dokumenterat, men jag har ännu inte, trots idogt letande, lyckats hitta henne i Västerås. Ett tag trodde jag att jag funnit henne, men det visade sig vara fel flicka.
Jag har försökt leta efter Erik Ersson i Nora och Östervåla. Ett problem är att han någon gång byter födelseår. Han är född 1769, men då han finns på Baggbo anges födelseåret 1772. Jag har hittat flera Erik Ersson, men ingenstans står födelseorten.
Vänliga hälsningar
Anne-Marie Lindgren
 
KÄLLOR
Ramnäs B:1 p.85
Ramnäs AI:5 p.72, 71
Ramnäs B:1 1785 Passavhämtare nr 39
Vstml. Nora AI:4b p.144

2
Stort tack för ditt svar, Åke! Nu vet jag i alla fall att åtminstone Erik Westling flyttade till Stockholm, men vad hände med sonen Erik Ersson, han som senare blev Erik Nord? Andra soldater tycks ju (åtminstone en del av dem) ha sina barn med sig, och jag kan inte se att så är fallet här.
 
Det där med liderligheten låter ju inte så bra, men det tycks då inte ha gått i arv till sonen. Han blev benådad med medalj för tapperhet i fält och sägs ha tjent utmärkt väl (GM 1818).  
 
Du skriver att det inte framgår vart Erik W. sedan tog vägen. Återstår väl att se om det finns något sätt att ta reda på vart sonen Erik Ersson tog vägen. Han måste väl ha fått någon slags utbildning till soldat någonstans, eller?
 
Vänliga hälsningar
Anne-Marie Lindgren

3
Min morfars farfars far hette Erik Nord, född Ersson. Han var soldat på torpet Baggbo i Nora socken, Uppland från år 1791 (Nora AI:3 p. 235). Han föddes i Västerås 1769-07-07 (Västerås Domkyrkoförs. C:5 år 1769 juli nr 2) och hans föräldrar hette Erik Westling och Anna Säfström. Modern dog år 1777, och enligt Hfl. Vstml. Västerås Domkkyrkoförs. AIa:5B p.15 flyttade fadern och Erik till Stockholm 1779-08-31. Enligt bouppteckningen efter modern var fadern Erik Westling då gardessoldat (Västerås rådhusrätt och magistrat FIIIa:21 bild 596). Jag skulle gärna vilja veta vad som hände Erik under de år som saknas, dvs 1779 - 1791. Hur gör jag? Jag har försökt att leta i Stockholm men inte lyckats. Hoppas att någon kan hjälpa mig lite.
Hälsningar
Anne-Marie Lindgren

4
Hej kusin Monika!
Då Erik Ersson och hans far Erik Westling flyttade från Västerås till Stockholm var det fadern som stod som gardessoldat. Tidigare har han stått som både borgare och sjöman.  
Jag hittade Erik Ersson som då hette Nord från andra hållet, dvs genom att jag började söka på min morfar som bodde i Tärnsjö, Nora och arbetade mig bakåt genom generationerna. Då jag kom till mffff Erik Nord upptäckte jag till min överraskning att han var född i Västerås.
Jag vet genom Centrala Soldatregistret att Erik Nord blev antagen som soldat 1791-02-19 och fick avsked 1818-06-26. Däremellan var han tydligen i Stralsund hela fem gånger, och han fick vid sitt avsked medalj för tapperhet i fält. Tjent utmärkt väl.
Det jag skulle vilja veta är alltså vad som hände 1779-1791. Vart tog far och son vägen?
Tack för ditt tips om Okänd församling i Stockholm, det ska jag prova.
Kära hälsningar
Anne-Marie

5
Min morfars farfars far hette Erik Nord, född Ersson. Han var soldat på torpet Baggbo i Nora socken, Uppland från år 1791 (Nora AI:3 p. 235). Han föddes i Västerås 1769-07-07 (Västerås Domkyrkoförs. C:5 år 1769 juli nr 2) och hans föräldrar hette Erik Westling och Anna Säfström. Modern dog år 1777, och enligt Hfl. Vstml. Västerås Domkkyrkoförs. AIa:5B p.15 flyttade fadern och Erik till Stockholm 1779-08-31. Enligt bouppteckningen efter modern var Erik Westling då gardessoldat (Västerås rådhusrätt och magistrat FIIIa:21 bild 596). Jag skulle gärna vilja veta vad som hände Erik under de år som saknas, dvs 1779 - 1791. Hur gör jag? Jag har försökt att leta i Stockholm men inte lyckats. Hoppas att någon kan hjälpa mig lite.
Hälsningar
Anne-Marie Lindgren

Sidor: [1]