ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Gunnar Karlsson

Sidor: [1]
1
08 Böcker / SV: Bok om Uddevalla
« skrivet: 2021-03-12, 19:57 »
Tackar för detta, fanns mycket intressant där.

2
08 Böcker / Bok om Uddevalla
« skrivet: 2021-03-12, 15:00 »
Hej.


Inom kort fyller en kompis 60 år, och denna kompis är en mycket dedikerad släktforskare, och jag hade tänkt att få tag på en sådan där bok som går på djupet i bygden, och då han är född i Uddevalla, men flyttade som liten med sina föräldrar och syskon lite söderöver och har bott på olika ställen i och omkring Stenungsund, så gärna en bok om bygden i och omkring Uddevalla, men gärna även något om bohuslän.


Någon som har förslag på detta, var jag kan få tag på en sådan bok. Har själv böcker som gått på djupet i bygden, där man gått in på livsöden, massor av historik, och en hel del unika bilder från svunna tider, men inte över detta specifika område.


Mycket tacksam för uppslag om detta.

3
Kungshamn / SV: Martin Henriksson 1872
« skrivet: 2021-03-10, 10:02 »
Lokaltidningen som jag har för mig grundades tidigare än 1895, heter Bohuslänningen i området, pröva med en fråga hos dom, det borde finnas något på detta, dom brukar ha mycket lokalt från det området.

4
Förnamn - T / SV: Tyr
« skrivet: 2021-03-10, 09:08 »
Hej.


När jag började släktforska för ett antal år sedan så stötte jag på detta namn (Töre) som jag då slarvigt tolkade som namnet Jöns, när jag nu går igenom min släktforskning med förhoppningsvis större kunskaper i släktforskandet, så kan det inte som jag trodde då vara ett slarvigt skrivet stort J och ett slarvigt skrivet n, utan, nu är jag ganska säker på att det skall vara just Töre.


Det jag hittar är en moder till Lena Eliasdotter född 5 mars 1752 enligt nedan födelsebok i Flenstad Amnehärad socken.


Någon som kan bekräfta eller har något annat som kan stämma, för jag är rätt säker på att min första tolkning av "Jöns" måste vara fel ?
Amnehärad (R) C:4 (1748-1821) Bild 21 / sid 33 (AID: v28607.b21.s33, NAD: SE/GLA/13009)


5
Hej min namne, och detsamma till dig.


Jo jag misstänkte detta att Catalina:n skulle sabotera mycket av det jag har på datorn. Det låter intressant om ett wine som fixar "kommunikationen" mellan PC-program och en MAC med 64-bits OS (Catalina), men det menar du att det kommer ta nåt år då. Kanske skall man vänta med att uppdatera MAC:en tills ett sådant finns, och hoppas att inget annat blir problematiskt för att man inte har senaste OS. Har ju upplevt PC med gammalt OS, där man väntat med flera uppgraderingar , som gett både det ena och andra av konstigheter i datorn.


Intressant även med reunion, och kan man köra version 12 i Mojave ?, eller funkar den endast i Catalina:n då ?


Hur flexibelt är reunion tycker du ?
DISGEN som jag har är gammalt och inte så flexibelt. Ibland har jag fått förfrågningar från släkten om att få utskrivet antavlor, men då med olika önskemål om hur dom skall se ut, och DISGEN, kan jag inte själv välja hur jag vill att det skall se ut, och vad för information som skall vara med på dessa utskrifter, i alla fall inte så specificerat som jag skulle vilja ibland.


Är det först reunion version 12 som är 64-bitars, så din version 9b måste vara en 32-bitars, men det finns som jag förstår det ett antal versioner mellan din och 12:an då ?


Går det att få tag på versioner innan 12:an, och vet du då vad dom kostar i så fall ?


F.G.


6
Blir villrådig hur jag skall göra, för i dagsläget har jag en DISGEN 8.2d i min MAC med för tillfället OS Mojave.
Det finns ju nu ett nyare OS Catalina, men där är det tydligen då ett operativsystem som kör med 64 bitar istället för det jag nu använder Mojave, som kör med 32 bitar. Det har varnats för att mina 32 bitars-program jag har i datorn inte kommer fungera efteråt.


Tilläggas bör att jag för att kunna köra ett PC-program använder wine för att kunna använda min MAC mot DISGEN 8.2d, vilket fungerar ok, men finns smärre saker som inte fungerar som i PC.


Hur skall jag göra för att kunna uppgradera till Catalina, vilket jag vill göra då det kommer göra datorn effektivare ?


Egentligen skulle jag vilja ha ett riktigt bra släktforskarprogram till min MAC, för mitt DISGEN är ju ganska gammalt, så kanske finns det ett mera skräddarsytt program för min MAC, som kommer göra min släktforskning både effektivare och roligare ?


Tacksam för alla tips.


Flitige Gunnar

7
Hej och tack både Agneta och Anna, jag är glad för varje liten pusselbit i släktforskandet i Tyskland, för det är om inte omöjligt så otroligt svårt, så känns det i varje fall. Jag har på min hustrus sida en hel familj som kom hit till Göteborg.


Fadern hade förmodligen blivit änkling i Tyskland, och gifte om sig i Tyskland med en betydligt yngre kvinna, och flyttade sedan till Sverige (Göteborg) i början på 1880-talet. Han tog med sig sina 4 pojkar, men hade också tre döttrar som alla var äldre än pojkarna, så dom valde förmodligen att stanna i Tyskland. Vi vet så förtvivlat lite om denna gren, endast sporadiska hörsägen-saker som att pojkarna inte gillade sin styvmor, som också var 2 år yngre än deras äldsta storasyster, och hon skall också ha vantrivts i Sverige, som gjorde att pappan och hon själv flyttade tillbaks 25 år senare.


Vi vet också att en av dessa pojkars storasystrar fick en dotter ,som sedan blev nunna i den församling i USA (St. John, Vermillion) som en av dessa pojkar blev den drivande kraften i som pastor (Anthony Kaesen, hette egentligen Anton, men englifierade sitt namn, när han kom till USA).


Skulle ju behöva en tysktalande som kunde hjälpa mig med detta, egentligen allra helst en som är tysk och släktforskar också, det hade varit det mest ideala.

8
Tyskland / Archion (Tysklands motsvarighet till Arkiv Digital)
« skrivet: 2019-12-21, 12:19 »
Har via info från G-gruppen (för dom som släktforskar i Tyskland),
fått nys om något som jag tror kan bli användbart för min släktforskning på grenar i Tyskland, och det heter Archion, och är enligt utsago motsvarande Arkiv Digital.


Jag vet inte hur det är upplagt och hur det fungerar, och om det är lika täckande som Arkiv Digital, så jag skulle vilja höra och få tips från er som vet mera om detta, för jag kan inte söka något förrän jag har abonnemang, och det var ju inte gratis precis, och jag vill inte starta något som jag kanske då inte har nån större nytta av.


Har registrerat mig, så jag kan ju se vilka böcker som finns tillgängliga, men vet i stort sett inget om att söka i Tyska böcker.


Någon som kan delge mig era erfarenheter av denna sida ?

9
Tackar för svar.
Min utgångspunkt var att om faderskapet var den biologiska fadern, så var det självklart att också barnet hade dom rättigheter som de barn som kom till när paret sedan gift sig, men så verkar det då inte ha varit, och kanske inte ens idag, för jag vet inte hur det är med barn som föds utanför äktenskapet, jämfört med om föräldrarna gifter sig sedan och får flera barn, idag.


Texten som jag medskickat tog jag som att fadern ville erkänna flickan som sitt barn och därmed skulle flickan fått hans efternamn, men så är jag nu förvissad om att det inte ligger till, så tack för infon.


Fortfarande flitige Gunnar

10
Vill ha reda på om denna flicka är biologisk dotter till mannen som står som fader (DNA-släktforskar också).


Vad jag kan utläsa är:
Fader enl ? föräldr.? 1/9 28
Barnet legaliserat 9/11 28


När det står "barnet legaliserat", så misstänker jag att han ej är fadern ?
Flitige Gunnar

11
Tived / SV: Tived födelsebok
« skrivet: 2019-10-30, 21:09 »
Mycket intressant, och jag tackar er Jens och Sonja för era svar.


Detta var för mig en mycket stor nyhet att oäkta barn ej hade arvsrätt, trots att dom var biologiskt barn till mamman, och låter lindrigt sagt konstigt. För mig var det en solklar rättighet, och borde varit, men när man ser historiskt på hur kyrkan rent generellt har påverkat människors liv, så ur det perspektivet, så var det nog inte väldigt konstigt i alla fall, men denna präst har då barmhärtigat sig över denna kvinnas önskan och det är då vackert, men jag undrar om kyrkan inte redan då kände sin ställning hotad, så prästerna förstod att dom skulle få stå till svars för "inhuman behandling", och därmed kände sig mer eller mindre tvingade till att tillgodose sådana önskningar.


Idag är jag då övertygad om att detta har för länge sedan ändrats på, men jag följde tråden du Jens rekommenderade, och hittade detta:

"År 1866 föreskrev att oäkta barn under viss förutsättning fick lika med äkta barn taga arv efter sin moder å den egendom, som ej utgör bröstarvinges laglott."


Detta antyder att inte ens 1866 var ett oäkta barn en bröstarvinge. Någon som vet när ett så kallat oäkta barn blev likställt med ett "äkta" barn vad gäller arvsrätten ?


F.G.

12
Tived / Tived födelsebok
« skrivet: 2019-10-30, 05:19 »
I bifogad bild (som är födelseboken i Tived för perioden 1886-1894), så står det lite saker som jag inte kan läsa riktigt, och förståelsen för det jag kan läsa är för knapphändig för att få nåt riktigt sammanhang i detta.Flickan som står där är då född (1891-12-29) innan detta par gifte sig (1895-12-07), så "oäkta" som prästerna gärna ville stämpla barnen till, om ej ett giftermål låg till grunden, är ju relevant i detta fall, men texten undrar jag över vad som ligger bakom nedskrivande från prästen, eller vem det nu är som skrivit texten.


Det jag kan läsa är:
"som hos mig begärt att få ? barn (antecknade?) såsom äkta"


Som jag tolkar det, har kvinnan försökt få prästen att anteckna barnet såsom äkta, vilket inte har skett i boken, men däremot har en text skrivits in om att en sådan önskat gjorts.


Då undrar man först vilken betydelse det hade för henne, eller hennes familj att det stod så i boken, för i praktiken för henne i sin omgivning, där visste man säkert hur det stod till, så nån slags betydelse måste det ju haft.


Vidare undrar man prästens eller den som skrivit in detta vad han hade för avsikter med att skriva in detta när han ändå inte ändrade det som kvinnan önskat ?
Det känns som att han ville uppmärksamma om att kvinna gjort denna begäran, lite grand som en "tjallare" ?
Flitige Gunnar

13
Disgen / SV: 32-bits kontra 64-bits operativsystem
« skrivet: 2019-07-19, 13:33 »
Många tack Gunnar.


Ok, missuppfattade dig om dödsboken, vi har då tydligen samma version, och då är det ännu skummare att du inte fått varning om att det kan sluta fungera, såvida det inte är så att i High Sierra la man aldrig in varningar för detta, eftersom versionen efter, skulle ha både 32 och 64-bit i sig, men den dyker upp i Mojave, då man vet att nästa kommer förmodligen 32bits-delen inte finnas med, det är kanske förklaringen.
Men då dyker frågan upp om man nu hoppar flera uppdateringar, jag menar i ditt fall att du hoppar direkt från High Sierra till vad nu nästa kommer heta, ja då är man hopplöst förlorad, för då funkar inga 32-bits längre. Jag hoppas ju att man lägger in en extra varning om just detta innan man uppgraderar till den nya, för det kommer i annat fall bli rätt många som kommer känna en stor frustration, när flera av deras program slutar fungera.Skall ta dina synpunkter i beaktande, för det blir med stor säkerhet ett nytt program för att mata in mina uppgifter.
Med vänlig hälsning,
Gunnar

14
Disgen / SV: 32-bits kontra 64-bits operativsystem
« skrivet: 2019-07-18, 18:32 »
Hej Gunnar.


Först måste jag rätta mig själv, för det verkar som Mojave som jag har, redan kör 64-bits, men har bakåtkompatibilitet till 32-bits, men nästa version kommer tydligen vara endast 64-bits, och jag förmodar att det har med "verkningsgraden" (snabbheten) att göra, för slipper den jobba med 32-bits, så lär den gå betydligt snabbare och effektivare, så har jag förstått det nu i alla fall.


Vidare får jag säga att jag inte är speciellt duktig på datorer, så det var grabben som hjälpte mig med wine, och det har då funkat bra tycker jag.


En fråga angående din dödbok som då borde vara utgåvan efter min utgåva eftersom jag har förhandsutgåvan, och min säger inget om kompatibilitet med 64-bits OS, och det borde då också stämma, eftersom jag får en varning att vid uppgradering av OS, kommer inte detta program fungera.
Jag är som sagt ingen fena på datorer, men jag undrar ju om du kör 64-bits med din dödsbok, tror du är bakåtkompatibel i ditt OS (High Sierra), så den körs förmodligen på 32-bits, men det skumma är ju att du ingen varning fått om att om du uppgraderar så kommer ej heller du kunna köra din dödsbok, såvida inte man gjorde ett jättesteg mellan dödsbok 7 förhandsversionen, och din då som kanske har fått även 64-bitars inlagt, kan det vara så att i din info om programmet så står det att det även är 64-bitars ?


Vidare en fråga, om du jämför DISGEN och reunion vilken är bäst enligt ditt förmenande, vad är för- och nackdelar där, för jag hade velat uppgradera till senaste DISGEN, men dom envisas med att inte göra dom för MAC, och tyvärr är det smådetaljer som inte funkar fullt ut med MAC och DISGEN, så jag börjar titta mig om efter andra lösningar, och reunion är en, även tittat på Genney, som då är en stor fördel att den är skapad för MAC, men det som gör mig lite försiktig, är att det är ett enmansföretag som gör det, och när han slutar/tröttnar vad händer då ? Jag såg det på en mässa och gillar det, men som sagt hur blir framtiden ?


Hälsningar din namne.

15
Disgen / 32-bits kontra 64-bits operativsystem
« skrivet: 2019-07-17, 15:54 »
Hej.


Har idag DISGEN 8.2d, och har fungerat helt ok med min MAC-BOOK pro med MAC-OS Mojave 10.14.5 (senaste), men nu har både mitt släktforskarprogram (DISGEN 8.2d), och min dödsbok (Sveriges dödsbok 7 förhandsversionen), börjat varna för att när MAC-BOOK pro fixar sitt operativsystem till 64-bitars, så kommer dessa inte fungera. Jag använder wine idag för att få dessa att fungera i MAC.


Någon med bra råd hur jag skall göra, för ingen av dom programmen kommer förmodligen inte göras om till 64-bits.


Skall jag inte kunna släktforska i en MAC, som jag finner bättre än en PC ?
Kan förmodligen välja att inte uppgradera till 64-bits när det kommer, och det lär komma snart vad jag förstått, men jag vill ju ha den högre prestandan, vad en 64-bits kan göra.


Känns som att man måste ha en dator för varje sak man skall utföra iden, så har jag 30 olika program i datorn, så behövs egentligen 30 datorer för att vara optimal.


Tycker det är lite konstigt att om man gör en så revolutionerande sak som att gå från 32-bitars till 64-bitars, så borde det finnas en möjlighet att gå tillbaks till det gamla, för jag är ganska säker på att det är flera, kanske till och med många tillverkare av program, som inte kommer göra om dom till 64-bits, inget av dom jag nämnt bergis i alla fall.

16
Nån som vet nån sida som motsvarar Anbytarforum hos oss i Tyskland, eller nåt där man rent allmänt kan fråga, och man förhoppningsvis får svar på sina frågeställningar vad gäller släktforskning i Tyskland ?

17
Övriga släkter - K (se även C) / Kaesen
« skrivet: 2019-02-19, 06:53 »
Vill öppna en ny tråd med Kaesen-släkten.
Detta är på min hustrus sida, där en tysk vid namn:
Johan Peter Wilhelm Kaesen född 1833-03-05 i Kettwig Tyskland (ca 20 km NO om Dusseldorf)


Han kom till Göteborg nån gång under 1882, och hade så småningom med sig sina 4 söner:
Julius född 1867-05-03
Wilhelm född 1868-12-03
Edvard född 1870-05-31
Anton född 1874-11-25
Alla pojkarna födda i Munchen-Gladbach


Deras biologiska mor (Christina Simon född 1836 i Cologne, North Rein Westphalia Tyskland) följde troligtvis inte med, då hon inte finns nämnd någonstans i dom böcker jag hittat fadern med pojkarna, och dessutom skall han då ha gift sig med en betydligt yngre kvinna (Emma Dellweg född 1861 i Oberrautenbach bei Dunn i Tyskland) och detta giftermål ägde rum i november 1882 (i Tyskland, rykten från min svärmor säger att han åkte tillbaks och gifte sig med denna kvinna), så troligen dog Christina Simon i Tyskland, men vet ej något alls om detta. Vi har motstridiga uppgifter med vad som berättats i familjen om detta, och vissa rykten säger att hon kan ha varit i Sverige, men inget bekräftar detta i dom handlingar vi hittat familjen i, och det är en hel del böcker dom figurerat i här i Sverige.


Någon som vet hur man kan gå tillväga här för att få lite mera underlag för detta, gärna Christina Simons dödsdatum, för då kan vi antingen bekräfta eller dementera flera rykten, sedan också att komma längre bakåt i tiden för denna släkt vore ju förträffligt.


Allra helst skulle jag vilja ha nåt fadderliknande i Tyskland, alltså en släktforskare som är tysk, som vet hur släktforskning fungerar i Tyskland, och som kan hjälpa mig med vissa dokument som jag ändå hittat, men inte kan tyska språket.


Finns det nån tysk motsvarighet till anbytarforum ?

18
Stockholm / SV: Följa i flyttningslängd
« skrivet: 2018-04-11, 18:54 »
Helt klart är det så, inte för inte jag kallar stället för jätten glufs glufs, eller kanske mera ett svart hål som suger in folk i nåt "svart intet". Känner ofta en resignation när man ser bara Sthlm som utflyttningsort, och det har jag säkert ett 50-tal stycken som jag lagt på is.

19
Stockholm / SV: Följa i flyttningslängd
« skrivet: 2018-04-11, 18:40 »
Härligt Sonia, bugar och bockar för detta.

20
Stockholm / SV: Följa i flyttningslängd
« skrivet: 2018-04-11, 14:43 »
Nu kanske jag missat något, men varför Bromma när jag nämner att jag hittat inflyttning till Högalid, finns det nån koppling mellan Bromma och Högalid ?

Jag tittar i Brommas info på arkiv digital, men ser ingen utbrytning till Högalid i den infon.

21
Stockholm / SV: Följa i flyttningslängd
« skrivet: 2018-04-11, 14:19 »
Bra tips, skall titta på detta.
Dock undrar jag vad som var så viktigt med just in och utflyttning för kyrkan, men ingen koll på vilka familjer som fanns i församlingen, för det finns väl inget register nånstans på alla innevarande personer vid givna tidpunkter ? (inte vad jag känner till i alla fall).

22
Stockholm / SV: Följa i flyttningslängd
« skrivet: 2018-04-11, 12:03 »
Jo, det hittar jag också, (har arkiv digital), men hur går man vidare från inflyttningslängden för att kunna se hela familjen för jag inbillar mig att eftersom hon gifte sig redan 1926, och i glappet till 1950, har det förmodligen blivit ett och annat barn som 1950 flyttat ur boet. Så min fråga kvarstår, hur man gör för att hitta familjer i Sthlm, där det oftast bara är in- och ut-flyttningslängder ?

Vet du kanske om det finns Sveriges befolkning för 1930 och 1940 ? man missar en hel generation, när man inte kommer åt dom räkningarna ?
Om dom finns kanske arkiv digital håller på att fotografera dom så dom dyker upp så småningom.

23
Stockholm / SV: Följa i flyttningslängd
« skrivet: 2018-04-11, 05:35 »
Stockholm för mig är stora jätten gluffsgluffs, för här försvinner många av dom personer man letar efter. Har en följdfråga här och jag har ju en Svea Elvira Linnéa Nygren 1902-01-02, och hon flyttade in Högalid 1925-10-23, och jag hittar henne i inflyttningslängden, men hur går man vidare sedan, jag vill ju ha reda på familjen som jag vet att hon bildade, åtminstone vet jag att hon gifte sig, och med stor sannolikhet fick barn, men det finns ju inga husförhör eller församlingsböcker i mera modern tid i Sthlm.

24
Göteborg / SV: Göteborg Karl Johan Inflyttningslängd
« skrivet: 2017-11-09, 17:01 »
Först och främst:
Så underbart att ha detta forumet att få  "snökedjor" när man kört fast, och du Åke, är en särdeles källa till att kunna ta sig vidare, och jag är mycket tacksam för ditt härligt hjälpsamma sätt.


Sedan blev jag lite förvirrad av vad som stod i början på denna bok som jag refererar till, för uppgifterna är inskriven i en tom bok med förtryck "inflyttningslängd", se:
Göteborgs Karl Johan (O) AIIa:2 (1889-1899) Bild 4 (AID: v48199.b4, NAD: SE/GLA/13186)


Du har säkert rätt att det är en församlingsbok (det är väl AIIa:2, som anger detta), men dom har valt att använda bok-mallen för inflyttningslängd att skriva in uppgifterna i, sedan har jag än så länge svårt att hålla isär helt och hållet församlingsböckerna (inflyttningslängderna) gentemot fastighetslängderna, tycker i vissa fall att dom flyter in i varandra vad som anges i dom, men det klarnar säkert så småningom när man jobbat lite mera i dom.


Ånyo, stort tack Åke.

25
Göteborg / SV: Göteborg Karl Johan Inflyttningslängd
« skrivet: 2017-11-08, 17:22 »
Tack Åke, du verkar ha bra koll på Göteborg, och förmodligen inte bara det. Men fortfarande har jag inte koll riktigt på hur det fungerar, även fast det klarnar lite med din information.


Hur är egentligen inflyttningslängden upplagd, jag hittar ingen kronologisk ordning alls, det är inte upplagt i bokstavsordning, det är inte upplagt efter inskrivningstider, i alla fall ingen vettig ordning jag kunnat hitta, det enda jag hittade var i början på denna bok att man ser på inskrivningen en kronologisk ordning (Gf1071, som ökar med en siffra en bit i denna bok, men jag vet inte vad det står för, för tiderna i nästa kolumn är huller om buller).


Hur hittar man översättning på "Rote-adresserna" ?
Gunnar

26
Göteborg / Göteborg Karl Johan Inflyttningslängd
« skrivet: 2017-11-07, 17:23 »
Att forska i Göteborg, kan bli rätt förvillande, då det inte liknar böckerna ute på landsbygden. Har kommit till en inflyttningslängd i Karl Johan (Gbg) där allt är till synes inlagt huller om buller, men det finns säkert nån form av ordning vilket jag inte hittat ännu.


Göteborgs Karl Johan (O) AIIa:2 (1889-1899) Bild 170 / sid 466 (AID: v48199.b170.s466, NAD: SE/GLA/13186)


Titta på familjen Schaff, rad 25-28 på den sidan, var har dom bott nånstans, för i en inflyttningslängd flyttar man väl in till något, men jag kan inte spåra vart i så fall ?

27
Läshjälp / SV: Tysk födelseattest
« skrivet: 2017-09-14, 13:12 »
Tackar Åke, suveränt. Man börjar skönja lite grand av en mycket brokig historia på denna gren som vi nästan inte vet nåt om, men med hjälp av dig, och en lika flitig kvinna i USA, som då är släkt (vet vi via DNA-tester) med min svärmor, så har vi fått reda på bra mycket mera än marginellt, men vi har massor kvar, och vill ju så gärna få in en "fot" i Tyskland, så att man kan hitta nån eldsjäl i Tyskland som kan hjälpa oss med att hitta dessa 3 äldre systrar till dom pojkar som kom till Sverige, för där är jag övertygad om att kopplingen med denna dam från USA är, för i övrigt i hennes träd, finns inget som skulle kunna kopplas ihop, med min svärmor. Dock vet jag att Tyskland är inte likt Sverige vad gäller släktforskning, och att det finns en hel del ganska stora hinder, men man måste ju börja nånstans.


Du skall ha stort tack Åke, och återkommer med mera saker, var så säker!    :)

28
Läshjälp / SV: Tysk födelseattest
« skrivet: 2017-09-12, 15:43 »
Då tänker jag fresta med ytterligare en attest, och detta är då den sista utav dessa äldre systrar (som vi hittat), till dom 4 pojkarna som kom till Sverige, som du Åke känner till från en annan fråga vad gäller invandringen från Tyskland till Sverige.


När föddes denna Sibilla ?

29
Läshjälp / SV: Tysk födelseattest
« skrivet: 2017-09-11, 08:41 »
Tackar Åke.
Tyskan är för svår, även med google-translate, då det mestadels blir obegripligt. Jag förstår så långt att den första maskinskrivna delen har med "år 1800", och så fyller man på med när på 1800-talet det var, och "des monats" och "mittags" måste vara månad och dag, men "den" vet jag inte vad det är.
Likaså "Uhr erschien vor" är också svårt att få nåt vettigt ur. Kan det vara prästen som döpt flickan ?


Skickar med ytterligare attest som jag heller inte vet när flickan är född.

30
Läshjälp / Tysk födelseattest
« skrivet: 2017-09-09, 11:52 »
Har en tysk födelseattest, som jag inte kan ta fram när vederbörande föddes

31
Disgen 8 / SV: PDF-filer att skicka via mail från DISGEN
« skrivet: 2017-09-08, 13:51 »
Jag behöver som Gunnar nämnt tidigare ganska säkert något som anpassar programmet till PDF-formatet, för som jag nämnde är detta utgråat när jag försöker få till att "spara till PDF-fil", som jag skulle vilja säga hellre än "skriva till PDF-fil", som gjorde mig högst osäker, men det verkar som man säger "skriva till PDF-fil" när man menar att man sparar över data till en PDF-fil, som sedan kan vara möjlig att maila, om man så önskar.


Nu när jag tittade på det rekommenderade från Gunnar, så verkar det som MAC-datorer inte kan utnyttja denna "app" som han nämner, och då undrar jag om det finns något för en MAC-dator ?
Vad som ytterligare komplicerar det hela är ju att jag har med sonens hjälp fått in DISGEN som är windows-baserat, i min dator med nåt som heter wine, så kanske det blir extra svårt att få till detta.

32
Disgen 8 / SV: PDF-filer att skicka via mail från DISGEN
« skrivet: 2017-09-08, 09:11 »
Ok, men jag skall inte skriva ut, jag skall bara skapa en läsbar fil för mina släktingar så dom kan se min forskning i ett enkelt överskådligt ark, sedan får dom själva avgöra om dom vill skriva ut, men tack för tipset om att man tydligen behöver något som anpassar skrivaren för att kunna skriva ut PDF-filer.

33
Disgen 8 / PDF-filer att skicka via mail från DISGEN
« skrivet: 2017-09-08, 07:50 »
Jag har ju då hållt på med släktforskning ett tag och nu gjort mig ett namn i tjocka släkten som "Gunnar släktforskaren", vilket har föranlett på senare tid, nyfikna förfrågningar om inte jag kan ge dom en enkel antavla eller stamtavla, och skicka dom. Detta gör jag ju gärna om man kan göra det via mail, att helt enkelt göra en textfil eller en PDF-fil och skicka dom via mail, men det är inte lätt, och till och med omöjligt vad jag hittills kunnat skönja i DISGEN 8.2d som jag har, valen finns i utskrift, men dom är utgråade på dom som jag tycker skulle vara lämpliga att skicka till dom som visat lite intresse. Vissa av valen genererar ju en hemskt massa text, och det är jag övertygad om att dom som visat intresse, skulle tappa intresset för att se, för dom går att göra PDF-filer av.

34
Tyskland / SV: Invandring till Sverige från Tyskland
« skrivet: 2017-09-07, 22:04 »
Varje svar ni kommer med lägger en pusselbit i detta enorma pussel jag tagit mig an, men det är mycket kul att göra detta, och jag tackar er båda för detta. Jag har tyvärr inte SVAR, så jag kan inte gå in på dessa sidor. Dock har jag hört att man överväger att släppa dessa register "fria från avgift", och detta är jag tveeggad inför, för visst tycker jag att  man mjölkar folk på pengar, men om man nu släpper detta fritt från avgift så är jag rädd att takten på att digitalisera detta kommer avsevärt bromsas in.


Nu till kärnfrågan, och det verkar som att fadern med äldsta pojken Julius kom redan 1881 vad jag kan utläsa ur era klipp, och att året efter kom dom resterande 3 pojkarna. Ser inga notiser om deras biologiska mor (Christine Simon), så jag utgår från att hon dött i Tyskland, nån gång innan 1881, för sedan gifter han sig ju med Emma Dellweg 28 april 1882. Funderar på hur upplägget varit för familjen om fadern med äldsta sonen kom först, var det för att "rekognosera" ? Har dom känt någon i Sverige ?, hur var det med språket ? Åkte dom tillbaks och hämtade resten av familjen året efter ?


Har ju via DNA-test som gjorts på min svärmor fått reda på att dessa pojkar hade minst 3 syskon till som vi vet om med säkerhet nu, då jag fått kontakt med en amerikanska som är släkt med min svärmor, men vi vet ej ännu var kopplingen är, men ganska troligen genom denna tyska falang, då hon har stavningar som Kehs, och själv hette hon som flicka Case, och hon har rotat fram födelseattester på flera av dessa, och vi har då hittat 3 systrar till dessa pojkar, och alla var äldre, som då med stor sannolikhet varit utflyttade ur familjen innan allt detta hände. Vidare vet vi att en systerdotter blev nunna hos prästen Anton Kaesen i Vermillion Minnesota, hon kom över till USA i början av 1900-talet, från Tyskland.
35
Tyskland / SV: Invandring till Sverige från Tyskland
« skrivet: 2017-09-06, 22:27 »
Ja det måste ju vara så att han bodde där när anteckningen gjordes och den måste förmodligen ha gjorts efter att Emma fött deras son som dog samma dag som födseln. Pojkarna står ej med vilket förbryllar mig, då noteringen borde innehålla även pojkarna, för som nämnts så enligt en krönika på Antons Kaesens liv som präst i USA (yngsta pojken i barnaskaran som kom till Sverige), så var Anton 7 år när dom kom till Sverige, och han var född 1874, och då har dom kommit 1881, och det står i denna officiella krönika att familjen kom till Sverige, och då undrar man om deras biologiska mamma kom med också, men inte hittat något som kan bekräfta detta, så utgångspunkten är att Mamman dött i Tyskland, och att pappan tagit beslutet att börja ett nytt liv i Sverige. Jag tror ju att denna krönika är sprungen ur Antons egna ord, så jag tror man kan lita på att det är 1881 som är det år i alla fall Anton själv kom, och då får man utgå från att pappan också satte sin fot i Sverige.


Skall grotta i detta, och tackar dig Åke, för detta har gett mig en hel del skall du veta, vilket gläder mig en hel del, och kommer glädja svärmor också

36
Tyskland / SV: Invandring till Sverige från Tyskland
« skrivet: 2017-09-05, 19:51 »
Mycket spännande Åke.
Du har öppnat nya portar i släktforskningen för mig, för det visste jag inte alls att man vid denna tid hade personers namn som anlöpte hamnar, och till och med vad dom hade med sig, är detta något som var vanligt förekommande inte bara i Göteborgs hamn, utan kan det vara en källa att kolla i flera hamnar, menat då att det var brukligt av vissa tidningar att publicera detta ?


Vidare har jag ju tittat i mantalslängder, då i socknar på landsbygden, och mycket äldre än dessa, och jag tyckte dom var svårtydda och tillförde inte min släktforskning speciellt mycket, så jag har gått i en villfarelse att dessa är inte mycket att hämta något ur, men det har du nu ändrat på.


För att återgå till mitt specifika fall, så börjar en liten bild skönjas, för det kan ju faktiskt då stämma vad jag hört från min svärmor att det faktiskt var så att han kom först och åkte tillbaks till Tyskland för att hämta Emma Dellweg till Sverige, där han skapat ett nytt hem och ett nytt liv. Dom gifte sig i Tyskland 1882-04-28, och sedan började hans resa till Sverige, som avslutades den 9 maj 1882 med diverse kollin och en symaskin, och han har börjat en profession förmodligen som har haft med någon slags sömnad att göra. Han hade egen skoaffär på Vallgatan 24 i Göteborg efter ett tag, det vet vi från hörsägen, och den stämmer är vi övertygad om, men vi vet inte vad han sysslade med från allra första början. Han avvecklade sin affär i början på 1900-talet och flyttade till Ulricehamn, ganska välbärgad, så hans affär måste gått bra. Vidare har min svärmor hört att denna Emma inte trivdes i Sverige, och hon och maken flyttade tillbaks till Tyskland, vilket stämmer enligt kyrkoböckerna (1913)


Det som förbryllar är att det första jag ser om någon, (förutom det du nu har hittat om hans båtresa mellan Fredrikshamn och Göteborg) är Emma Dellweg nämns som allra först och det är i november 1882, och här nämns inte maken eller för den delen pojkarna, har hustrun kommit, och nu då när hustrun är installerad så tar sig Wilhelm tillbaks till tyskland för att hämta pojkarna ?
Vet ej om det stämmer, för om man skall lita på en tidningsartikel om den yngsta sonen som blev en känd präst i Minnesota, så var han bara 7 år när han kom till Sverige, han var född 1874.


Göteborgs Christinæ Tyska (O) B:2 (1865-1894) Bild 31 / sid 57 (AID: v33110.b31.s57, NAD: SE/GLA/13188)
    Göteborgs Christinæ Tyska (O) AI:1 (1852-1883) Bild 126 / sid 245 (AID: v33106.b126.s245, NAD: SE/GLA/13188

Dessa böcker är på tyska, och tyska kan jag inte, men ser att hon fött en pojk som dog samma dag, och att hon då var gift med Wilhelm Kaesen 1882-04-28 med mera.

En fråga om du vet hur man diarieförde nyanlända invandrare till Sverige ?
Var det som när utvandrarna stack iväg, att det var polismyndigheten som skötte detta ?

Ja jag får se vad jag kan hitta mera, du skall ha tack så långt, mycket givande Åke.
     
 

37
Tyskland / SV: Invandring till Sverige från Tyskland
« skrivet: 2017-09-03, 11:26 »
Hej, jag har hittat denna släkt som kom hit från Tyskland nån gång i slutet på 1800-talet.

Bestående av:
Johan Peter Wilhelm Kaesen 1833-03-05 (född Kettwig, Tyskland)
Hans fyra pojkar:
Julius Wilhelm Kaesen 1867-05-03 (född München-Gladbach, Tyskland)
Wilhelm Kaesen 1868-12-03 (född München-Gladbach, Tyskland)
Edvard Kaesen 1870-05-31 (född München-Gladbach, Tyskland)
Anton Kaesen 1874-11-25 (född München-Gladbach, Tyskland)

Pojkarnas biologiska mamma skall ha hetat Christina Simon (har vi fått reda på via födelseattester, och dom stämmer på barnen), men hon kom troligen aldrig till Sverige.

Vi vet också via Svenska böcker att Wilhelm (pappan) gifte om sig med en Emma Dellweg född 1861-03-16, och detta bröllop stod i Tyskland 1882. Anton Kaesen blev sedermera en rätt känd präst i USA, och en del tidningsartiklar kan man bland annat läsa om hans historik, och i nån artikel stod det att han som 7-åring kom till Sverige, och om detta stämmer så skulle det varit runt 1881, men vi hittar dom inte förutom Emma Dellweg, men hon står ensam på den adressen. Giftermålet mellan Emma och pappan Wilhelm var enligt böckerna 1882-03-28 i Tyskland, men Emma kom hit redan 1881 och födde en dödfödd pojke i Göteborg på den adress som hon stod ensam på, så nåt lurt är det med detta, och som sagt jag hittar inte när dom kom hit.


Nedan är alla sökvägar jag hittat om alla i denna familj (ej i kronologisk ordning)


Ulricehamn (P) B:4 (1895-1915) Bild 75 / sid 69 (AID: v169808.b75.s69, NAD: SE/GLA/13600)

Ulricehamn (P) AIIa:2 (1904-1910) Bild 378 / sid 362 (AID: v169805.b378.s362, NAD: SE/GLA/13600)

Ulricehamn (P) AIIa:4 (1910-1919) Bild 271 / sid 588 (AID: v169807.b271.s588, NAD: SE/GLA/13600)

Göteborgs Domkyrkoförsamling (O) AIa:51 (1891-1899) Bild 256 / sid 233 (AID: v35234.b256.s233, NAD: SE/GLA/13180)

Göteborgs Domkyrkoförsamling (O) BI:4 (1895-1900) Bild 180 / sid 162 (AID: v50446.b180.s162, NAD: SE/GLA/13180)

Göteborgs Kristine (O) AIb:11 (1890-1897) Bild 73 / sid 1706 (AID: v35163.b73.s1706, NAD: SE/GLA/13187)

Göteborgs Kristine (O) BI:1 (1883-1894) Bild 314 / sid 620 (AID: v35175.b314.s620, NAD: SE/GLA/13187)

Göteborgs Christinæ Tyska (O) B:2 (1865-1894) Bild 49 / sid 93 (AID: v33110.b49.s93, NAD: SE/GLA/13188)

Göteborgs Christinæ Tyska (O) B:2 (1865-1894) Bild 31 / sid 57 (AID: v33110.b31.s57, NAD: SE/GLA/13188)

Göteborgs Domkyrkoförsamling (O) AIa:52 (1891-1899) Bild 222 / sid 215 (AID: v35237.b222.s215, NAD: SE/GLA/13180)

Göteborgs Domkyrkoförsamling (O) AIId:2 (1890-1907) Bild 160 / sid 122 (AID: v198259.b160.s122, NAD: SE/GLA/13180)

Göteborgs Domkyrkoförsamling (O) BI:3 (1890-1894) Bild 173 / sid 334 (AID: v50445.b173.s334, NAD: SE/GLA/13180)

Göteborgs Kristine (O) BII:1 (1883-1894) Bild 296 / sid 584 (AID: v35176.b296.s584, NAD: SE/GLA/13187)

Göteborgs Kristine (O) AIb:9 (1890-1897) Bild 163 / sid 1176 (AID: v35161.b163.s1176, NAD: SE/GLA/13187)

Göteborgs Kristine (O) AIb:2 (1883-1889) Bild 423 / sid 917 (AID: v35154.b423.s917, NAD: SE/GLA/13187)

Göteborgs Kristine (O) AIb:2 (1883-1889) Bild 241 / sid 737 (AID: v35154.b241.s737, NAD: SE/GLA/13187)

Göteborgs Kristine (O) AIb:3 (1883-1889) Bild 375 / sid 1370 (AID: v35155.b375.s1370, NAD: SE/GLA/13187)

Göteborgs Katolska (O) C:1 (1865-1904) Bild 25 / sid 39 (AID: v33981.b25.s39, NAD: SE/GLA/14911)

Ulricehamn (P) B:4 (1895-1915) Bild 104 / sid 98 (AID: v169808.b104.s98, NAD: SE/GLA/13600)

Göteborgs Katolska (O) AII:1 (1866-1883) Bild 34 (AID: v33975.b34, NAD: SE/GLA/14911)

Göteborgs Katolska (O) AII:1 (1866-1883) Bild 33 (AID: v33975.b33, NAD: SE/GLA/14911)

Göteborgs Katolska (O) C:1 (1865-1904) Bild 104 / sid 243 (AID: v33981.b104.s243, NAD: SE/GLA/14911)

Göteborgs Katolska (O) C:1 (1865-1904) Bild 26 / sid 41 (AID: v33981.b26.s41, NAD: SE/GLA/14911)

Göteborgs Christinæ Tyska (O) AI:1 (1852-1883) Bild 126 / sid 245 (AID: v33106.b126.s245, NAD: SE/GLA/13188)

Göteborgs Christinæ Tyska (O) AI:2 (1883-1904) Bild 121 / sid 90 (AID: v33107.b121.s90, NAD: SE/GLA/13188)

Göteborgs Kristine (O) BI:1 (1883-1894) Bild 85 / sid 162 (AID: v35175.b85.s162, NAD: SE/GLA/13187)

Göteborgs Kristine (O) AIb:4 (1886-1892) Bild 72 / sid 61 (AID: v35156.b72.s61, NAD: SE/GLA/13187)

Göteborgs Christinæ Tyska (O) AI:2 (1883-1904) Bild 14 (AID: v33107.b14, NAD: SE/GLA/13188)

Göteborgs rådhusrätt och magistrat. Första avdelningen efter 1901. (O) EIIIa:1 (1901-1901) Bild 6370 / sid 154 (AID: v561852.b6370.s154, NAD: SE/GLA/14055)

Göteborgs Domkyrkoförsamling (O) BIIa:4 (1895-1901) Bild 18 / sid 10 (AID: v50450.b18.s10, NAD: SE/GLA/13180)

38
Tyskland / Invandring till Sverige från Tyskland
« skrivet: 2017-08-29, 11:41 »
Jag har på min svärmors sida en tysk gren, som kom till Sverige I slutet på 1800-talet, och jag har hittat dom i visa kyrkoböcker, men har inte hittat dom från första början i Sverige. Goteborg är dom första anteckningarna i från, men jag vet ju ej var dom satte sin första fot i Sverige. Någon som vet hur man börjar leta på detta ?

Vet ju att när man lämnade Sverige, så noterades detta i polisregister, och kan det då också varit polismyndigheten som diarieförde utländska personer när dom kom till Sverige, och ämnade bosätta sig här ?

Kan ju då tänka mig att dom kommit antingen via Malmö, eller Goteborg. Dessa personer som kom försvåras av att dom var av katolsk tro, som hade sina egna register och böcker, och diarieförde på sitt speciella sätt, och detta i kombination med Göteborgs komplicerade ordning med dom olika församlingarna, har fått mig att fastna.

39
Disgen / SV: Anförluster (DISGEN 8.2d)
« skrivet: 2017-08-28, 12:53 »
Tackar Annika, gjorde som du beskrev, och nu ser det bättre ut, men det tog sin "lilla" tid. Kanske något för framtida programmerare att få till en bekväm övergång, med att få till en "uppsammlare" av information, så att inget går förlorat, och att man trycker på en knapp som talar om att det är samma person, och sedan är det färdigt (all information som är inlagrat på båda, kommer finnas med i dom uppgifter som kommer finnas med den som blir kvar). För detta blev ändå lite omständligt och tog tid.

Vidare så har jag i antavlan när jag tar fram denna, mörkgrön färg på visa personer, och dom har ju något med anförlusten att göra, men dom som gifte sig och orsakade anförlusten är ofärgade, och det är ju anings förvånande, dessutom har jag en som är gul, men det har inte med denna anförlust att göra, men är det någon som vet vad färgerna betyder på visa av personerna i min antavla ?

40
Disgen / DISGEN (8.2d) irriterande tecken i noteringar.
« skrivet: 2017-08-22, 13:29 »
Varje gång jag matar in ny rad i noteringar så får jag ett extratecken, vilket förfular anteckningar, och man får plocka bort detta tecken vid varje ny rad, om man vill ha en snygg lättläst notering, och det måste man ju kunna avstyra så man slipper dessa tecken, men jag vet ej hur man gör ?

41
Disgen / Anförluster (DISGEN 8.2d)
« skrivet: 2017-08-22, 13:25 »
Jag har ett och annat giftermål inom släkten, vilket då ger upphov till anförluster som det heter, och detta ger en del dubletter, som gör det aningens förvirrande och oöverskådligt.


Nu har jag då inte matat in exakt lika på dom som dubblats, så på vissa har jag lite mera information än på dubbletten eller vice versa, och jag vill ju naturligtvis ha med all information från både den första, och från dubletten. Det finns nåt som heter flytta/koppla, och den har jag aldrig fattat hur den knappen fungerar, för det enda som händer är att jag får se den först inmatade och även dubletten sida vid sida i översikt 1 och översikt 2. Hur gör jag för att först och främst tala om för programmet att till exempel en person gift sig med sitt kusinbarn, som är det första fallet jag har av mina dubletter, och hur gör jag för att få med all information som jag matat in på båda ställena ?42
03 - Hur hittar jag... / SV: Utflyttningsattest
« skrivet: 2017-08-06, 23:59 »
Hej Christina.


Jo utflyttningslängder använder jag flitigt, men var nyfiken på hur en attest ser ut, men inte hittat någon på AD, så jag mottager all hjälp tacksamt.

43
03 - Hur hittar jag... / Utflyttningsattest
« skrivet: 2017-08-05, 23:39 »
Finns utflyttningsattester på Arkiv Digital ?
Eller var hittar man dom ?

44
Disgen / SV: Synlig "tråd i släktlinjen"
« skrivet: 2017-07-26, 11:51 »
Tackar för tips Annika, för det där med stora bokstäver verkar användbart, och då utgår jag från att när man skapar GEDCOM-filer, att det inte har nån betydelse om det är stora eller små bokstäver. Sedan det där med flockar har jag aldrig fattat vad det är till för, och hur man kan utnyttja det på ett funktionellt smidigt sätt i släktforskandet.


Vidare är det kanske inte fel att skaffa den senaste programvaran (dock vet jag att jag inte alltför sällan fastnar i nya uppgraderade program, då jag inte känner igen mig, och finner logiken som jag vill ha vara svårbegriplig, så jag gör inte gärna uppgraderingar såvida det inte längre går att använda som jag vill använda det). Flaggor finns ju i den variant av DISGEN jag har, och dom måste ju gå att sätta nånstans, men jag har bara hittat hur man namnger en flagga, och att man kan sätta en flagga på en person under "ändra / flaggor", men jag ser ej någon flagga, även fast jag ser om jag går in under "visa / notiser", så ser jag att det står flagga, och med den bokstav jag valt för flaggan, men konstigt nog inte det jag valt i "redigera / flaggor", att kalla flaggan, bara "flagga B" som jag valt att kalla släktlinjen, vilket då inte syns.


45
Disgen / SV: Synlig "tråd i släktlinjen"
« skrivet: 2017-07-26, 00:45 »
Då jag inte matat in vare sig partner eller barn till den som är syskon till den direkta "linjen", så dyker ingen ny svart pil upp på dom, och då ser jag ju linjen helt överskådligt, och jag kan snabbt och lätt ta mig med hjälp av pilarna på just denna linje jag forskar på.


Men så fort jag matar in någon mer person till något syskon så får jag även en pil på detta syskon, och matar jag då in personer till alla syskon, så är jag helt vilse var släktlinjen går, och har man då glömt namnet på var man kommer in, så kan det bli att starta upp många av syskonen för att hitta tillbaks. Dock gav du mig ett tips med stora bokstäver på släktlinjen, men det är ändå primitivt tycker jag, för flaggor skulle ju kunna snabbt och enkelt kunna peka ut släktlinjen, och om det finns flaggor så borde man väl kunna använda dom till just detta, men hur sjutton gör man, för visserligen har detta program några år på nacken, men det låter ändå primitivt om man inte kan märka upp olika saker lättläst, med till exempel flaggor, men så dålig hjälp det är i programmet, är i alla fall min personliga åsikt

46
Disgen / SV: Synlig "tråd i släktlinjen"
« skrivet: 2017-07-25, 23:29 »
Tänkte just skriva om detta för det finns ju flaggor i 8.2d, men inte klurat ut hur man använder dom, så du förekom mig Annika, och det kanske någon vet som använder 8.2d, eller kanske finns i alla 8-versionerna ?
Jag har ju sett flaggorna, men som sagt aldrig lyckats luska reda på hur man använder dom, för dom måste ju som jag förstår det vara ett utmärkt verktyg för just detta, och annat som man inte vill gå in i anteckningarna för att få reda på, utan på ett snabbt sätt få fram en tillhörighet för just denna person.


Har använt hjälpen, men den är tyvärr inte bra, för jag hittar inget om hur man sätter ut dessa flaggor, bara om hur man namnsätter

47
Disgen / Synlig "tråd i släktlinjen"
« skrivet: 2017-07-25, 12:43 »
Har DISGEN 8.2d, och har hittills valt att ta med bara syskon i släktlinjen, inget mer i syskonens skapade familjer, vilket gör det överskådlig, för då ser man enkelt med dom svarta pilarna hos släktlinjen jag baserar "arkivet" på, men matar jag in syskonens familjer, barn och barnbarn o.s.v., så dyker det ju upp pilar på dom också, och då är man verkligen vilse, om man har dåligt minne som jag.


Det måste väl finnas ett sätt att markera vilken linje jag har på släkten, så jag lätt kan "navigera" i programmet på den släktlinje jag valt att basera "arkivet" på ?

48
Invandring till Sverige / Invndring till Sverige
« skrivet: 2017-02-14, 17:30 »
Hittar inte när en familj kom till Sverige. Dom kom från tyskland nån gång runt början av 1880-talet, och då figurerar dom i katolska församlingen Göteborg, och denna församling har då haft ett eget liv vid sidan om övriga församlingar i Göteborg vilket gör det svårare att hitta dom. Do finns med i
Göteborgs Katolska (O) AII:1 (1866-1883) Bild 33 (AID: v33975.b33, NAD: SE/GLA/14911)
och även
Göteborgs Katolska (O) AII:1 (1866-1883) Bild 34 (AID: v33975.b34, NAD: SE/GLA/14911)
Det är sidorna efter varandra, och på första sidan finns pappan Wilhelm Kaesen, och på sidan efter finns hans fyra söner Julius, Wilhelm, Edvard och Anton.


Dessa har ju förmodligen kommit in i någon av Göteborgs många församlingar till att börja med, men då dom haft den katolska tron, har dom kopplats till den katolska församlingen då den blev frifräsare i Gbg.


Hur skall jag göra för att på ett relativt enkelt sätt hitta var dom kom in, för att leta igenom alla församlingar i Gbg vad gäller inflyttning är närapå ett evighetsjobb, och var nånstans kan man hitta invandrare som allra först i myndigheters diarieföring runt denna tid. Trodde att poliskammaren kunde vara något då man hittar utvandrarlistor där, men så var inte fallet vad jag kunde se.

49
Har nyligen börjat intressera mig för DNA-släktforskning, men vad rörigt med alla begrepp, jag får helt enkelt inte ihop mycket av det.

Läser en artkel i Diskulogen (nr 102), om DNA, och där har artikelförfattaren gjort en artikel om ett föredrag av Peter Sjölund, som skall vara nån auktoritet på området.

Redan i början av texten fastnar jag rejält:
"DNA-spiralerna består av fyra olika ämnen, ATCG som sitter ihop i par, totalt har vi ca 3,2 miljarder baspar."

Är det bara fyra olika som placeras ut på ca 3,2 miljarder positioner till synes slumpmässigt, likt:
AACTCTAGGAATCCGA.......... osv. upp till 3,2 miljarder positioner?

Och vad innebär "baspar" ?


Vidare kommer nästa mening som ytterligare krånglar till det för mig:
"I Cellen finns en cellkärna med kromosomer som innehåller DNA."

Det är ju inte 46 identiskt lika kromosomer som finns i cellkärnan, dom måste väl var och en ha en speciell funktion som inte är den andra kromosomen lik, men ändå räcker det med ett topsprov för att få sitt "fingeravtryck", vilket då torde visa på att trots att kromosomerna är individuellt olika i cellkärnan, så har dom ända samma "fingeravtryck", dom är "taggade" med den personliga individens "personnummer", så det spelar ingen roll vilken kromosom som topsen råkat få DNA-spiralen från ?


Inte helt lätt att förstå DNA hur det fungerar, i alla fall inte för mig.

Frågetecknet Gunnar


50
27) Äldre osorterade diskussioner / Tolka handstilen - hjälp
« skrivet: 2015-01-07, 19:06 »
Tack alla tre, för det känns som jag (med eran stora förtjänst) kommit gåtan närmare sin lösning, men jag har ju flera frågor som dykt upp med detta. Det känns som Jörans tolkning av texten är rätt, och utav det så dyker det upp ett par frågor:
 
1. Han har känt sig tvungen att vidga sina arbetsmarker, och då tagit sig utanför sin socken. Krävdes det nån form av tillstånd som man då kanske kallade pass ?
 
2. Varför hamnar han på fattighuset, och om det var för att det gick knackigt med skomakeriet där, varför bara just han och inte frugan också ?
 
Lottas notering om att han var f.d. skomakare, hur skall man tolka detta i mitten på 1800-talet, för jag vet föga om hur försörjningen som f.d. av något yrke kan ha varit, för jag inbillar mig att något pensionssystem att tala om fanns ej, och hade man inte barn som kunde försörja sig, så var det nog otvetydigt fattighuset som gällde, och huruvida det fanns nån garanti för omvårdnad där, vet jag inte om det fanns, utan det var nog mycket med godtycket från det kyrkliga som styrde vem som fick och hur mycket hjälp dom i så fall fick.
 
Heikki, hur kom du fram till Stockholm ?
 
Avslutningsvis så är jag fortfarande mycket brydd över att man skrivit på hustruns anteckningskolumn att mannnen var intagen på fattighuset, för jag kan fortfarande inte se att det skulle gå någon nöd på denna familj som verkar haft en egen gård och sedemera 2 söner som kommer tillbaks som skomakarmästare.
 
Tack alla 3 än en gång
 
/Gunnar

51
27) Äldre osorterade diskussioner / Tolka handstilen - hjälp
« skrivet: 2015-01-06, 20:42 »
Nån som kan tyda denna handstil ?
 
Bild tagen från Södertälje husförhor 1841-45 (AI:14) bild 248
 
Detta tror jag mig kunna tyda:
Övre raden (mannens): ? sig med ? till ? ? ? för att söka arb ? ?
undre raden (hustrun): mannen intagen å stads fattig huset
 
 
Får ej ihop att mannen (och bara mannen) skulle vara iväg på fattighuset, då jag fått en bild av en välmående familj på mannens skomakeri, dessutom har han på samma sida i husförhöret boende på dessa ägor som verkar vara mannens ägor, två söner som kommit tillbaks efter lärlingstid, och innehar båda titel skomakarmästare. Dock kan det ju vara så att mannen blev oförmögen att utöva sitt yrke, och att sönerna ännu inte var etablerade, och kunde inbringa något, så mannen fick vara kvar på fattighuset tills dom var etablerade, bara en grov gissning, men varför var bara mannen på fattighuset ?
 
Hoppas någon kan bringa klarhet i detta.
 
/Gunnar

52
Wikman / Wickman / Wijkman / Wikman / Wickman / Wijkman
« skrivet: 2014-12-30, 16:43 »
Kan med visst fog säga att du förmodligen inte började släktforska igår  
 
Utgår då också ifrån att du gillar att knäcka nötter, då du inte hade något egenintresse i detta släktnamn, och det är jag oerhört glad och tacksam för, då jag nu lärt mig att vissa saker som födslar har registrerats på lite olika ställen, och inte varit styrt av vattentäta skott mellan församlingarna, för jag letade slaviskt efter din referens (CI:2 uppslag 26) i Maria Magdalena församling, och hittade den naturligtvis inte där.
 
Stockholmsregionen är ju ganska så mycket annorlunda än ute på landsbygden.
 
Vad gäller bilden i allmänna barhusets rulla, så skalade jag bara av allt utom www2.ssa.stockholm.se, och den sökvägen fungerade inte, men vad jag inte såg då, var att en 2:a är med efter www i den sökvägen du gav från allra första början, så tar man bort den så kommer man in där. Dock blir jag ju konfunderad, att när man använder hela sökvägen du angav, så kommer man ändå åt bilden.
 
Anyway, stort tack Maud.

53
Wikman / Wickman / Wijkman / Wikman / Wickman / Wijkman
« skrivet: 2014-12-29, 00:16 »
Tack Maud, hade aldrig väntat mig ett sådant snabbt svar.
För att försöka lära mig något av detta, så har jag tusen frågor, men skall försöka banta ned det till det viktigaste. Först, forskar du på detta släktnamn själv, med tanke på det snabba svaret ?
Södra barnbördshusets kyrkoarkiv i Maria Magdalena (CI:2), hittar jag inte, jag har endast Arkiv Digitals skannade böcker. Måste man ha något annat för att komma åt det ?
Vidare så måste du väl ha chansat i grannförsamlingarna, då han enligt allt jag hittat skulle vara född i Johannes fs, eller finns det nåt annat sätt jag inte känner till ?
 
Den där bilden du skickade länk till, är det något man behöver bli prenumerant för att komma åt, för jag försökte att korta ned den lite komma åt något annat och se om jag kunde hitta andra sådana här dokument, men det hände inget alls, så jag misstänker att man måste ha access på något sätt till dom ?
 
I vilket fall som helst många tack.

54
Wikman / Wickman / Wijkman / Wikman / Wickman / Wijkman
« skrivet: 2014-12-28, 12:17 »
Emil Vilhelm Vikman* född i Johannes församling (sthlm) 1873-03-12.
Denne man gäckar mig då jag inte hittar honom där, och kommer ej längre på hans gren. Emil var statare och flyttade extremt mycket med sin familj (hustru och till slut 10 barn), så han återfinns på väldigt många ställen och alla säger samma sak om ovan angivna data vad gäller födelseplats och födelsedatum. Han dog i Kung Karl (Kungsör) församling 1957-04-24
 
Han var gift med Emma Kristina Hagman född i Kinne-Vedum församling 1871-10-11. Död i Svedvi (Hallstahammar) församling 1939-07-29
 
*Vikman är det mest förekommande, men sett Vickman och Wikman också.
 
Någon som har någon ledtråd i detta ?
 
 
/Flitige Gunnar

55
Dimberg / Dimberg
« skrivet: 2011-11-05, 15:22 »
sicken guldgruva detta är, för att använda ett göteborgsuttryck (tror jag). Jag tackar dig Marianne, skall undersöka detta, och se om man kan få ihop allt detta, för äktenskapet med Abraham Faleij stämmer, och även hans födelsedatum och dessa tre barn med födelseår, så det bör vara hon, men har inte sett en sådan differens vad gäller födelseår och även födelseplats, men det verkar som det var så mycket fel.

56
Dimberg / Dimberg
« skrivet: 2011-11-03, 18:19 »
Tack C.
Jag tror jag skall skaffa den här skivan smedsläkter, som Örjan Hedenberg nämner lite längre upp i denna tråd, för det kan ju ta hur lång tid som helst att leta igenom i blindo. Öppnade en ny tråd under släkter innan jag hade klart för mig att Dimberg var en smedsläkt, för senare när jag hittade denna tråd att det var en smedsläkt så ser jag att Dimberg finns under kategori Vallon och smedsläkter, så jag förmodar att vid upptäckt så kanske en moderator rättar till detta.  
 
Visst, jag har tagit bort Dimberg under Övriga släkter nu. Mvh Anders, Moderator Släkter

57
Dimberg / Dimberg
« skrivet: 2011-11-03, 10:24 »
Hej Christina.
Verkligen snabbt svar, som jag skrev i ett mail som jag skickade på din hotmail-adress som står i din profil, men kanske du inte har kvar den adressen. Hur har du hittat Maria egentligen, för jag tycker det verkar lite osäkert om du bara hittat namnet utan någon mera ledtråd, för din dopdag är ju ganska långt ifrån vad som står i 3 olika hfl i Ramundaboda (1767), men du har kanske gått via andra möjligheter och lyckats säkerställa att det är denna Maria ?

58
Dimberg / Äldre inlägg (arkiv) till 02 november, 2011
« skrivet: 2011-11-02, 10:56 »
Till Christina Skagerborg.
Vet ej om du fortfarande följer denna tråd, men då jag också har kommit till Maria Dimberg född 1767 i Hammar, enligt dom hfl jag kunnat se (och dessa hfl är samtliga i Ramundeboda församling), och gift då med Abraham Fallej född 1769, så tänkte jag fråga dig om du har hittat något mer om denna gren i släkten ? Har letat i dom 2 födelseböcker (finns konstigt nog 2 födelseböcker med delvis samma tidsperiod) som finns för detta år (1767), och gått igenom även ett par år åt varje håll, men hon finns ej med.

59
Dimberg / Äldre inlägg (arkiv) till 02 november, 2011
« skrivet: 2011-11-02, 10:32 »
Har kommit till en Maria Dimberg som enligt Husförhörslängder i Ramundeboda församling, skall vara född 1767 i Hammar, men jag har gått igenom församlingen Hammar som lustigt nog har 2 födelseböcker för detta året (Hammar C:2 1750-1819, och Hammar C:3 1752-1769), men hittar henne inte i någon, har gått ett par år åt varje håll då det ibland inte riktigt stämmer med födelseåret ? Någon som vet varför det är två födelselängder över delvis samma tidsperiod ?

60
Skee / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-05-14
« skrivet: 2003-12-09, 23:01 »
Tack för Båleröd-svaret Bosse!
 
Du nämner i ditt svar:
registret över odelsbönderna 1616,
Knuth Hansson, Min släkt i norra Bohuslän
Erik Boman, Beskrivning över Strömstads  
stads  
jord- och vattenområde
Vet du hur man kan få tag på dessa källor?
 
Sedan har jag en fundering angående Lars  
Olsson  
Smeds ursprung. Hans son Olof Larsson lär i  
sitt  
första gifte med Maja Bark fått en son kallad  
Hans. Kan det tyda på en koppling mellan  
Lars  
Olsson och den Olof Hansson du nämner?  
Till sist  
undrar jag om du tror att det går att hitta Olof  
Larsson Smeds ursprung i arkiven och om du  
har  
några förslag på var man kan leta?
 
Mvh Gunnar

61
Skee / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-05-14
« skrivet: 2003-11-09, 23:45 »
Frågor rörande gården Båleröd i Skee:  
(rättelse)
 
Hej, jag söker upplysningar om gården  
Båleröd och  
dess människor genom tiderna. Främst är jag  
intressersad av 1600-talet och följande  
personer,  
 
* Oluf, f. omk. 1620  
* Lars Olsson (smed), f. omk. 1645 i Båleröd,  
g.  
1670 m. Åsa Andersdotter, flyttade till  
Strömstad  
omk. 1680, d. 1719.  
Söner: Peter, Johan och Olof, f. omk. 1686.  
 
Vet någon hur man kan få tag på information  
om  
dessa personer och de som levde på Båleröd  
under  
1600-talet.  
 
Mvh Gunnar

62
Skee / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-05-14
« skrivet: 2003-11-07, 18:46 »
FrOgor rsrande gOrden BOlersd i Skee:
 
Hej, jag ssker upplysningar om gOrden BOlersd och dess  
mSnniskor genom tiderna. FrSmst Sr jag intressersad av  
1600-talet och fsljande personer,
 
* Oluf, f. omk. 1620
* Lars Olsson (smed), f. omk. 1645 i BOlersd, g. 1670 m.  
sa Andersdotter, flyttade till Strsmstad omk. 1680, d.  
1719.
Ssner: Peter,  Johan och Olof, f. omk. 1686.
 
Vet nOgon hur man kan fO tag pO information om dessa  
personer och de som levde pO BOlersd under 1600-talet.
 
Mvh Gunnar

Sidor: [1]