ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Maria Menninga

Sidor: [1]
1
De Gomse / Gomsez / De Gomse / Gomsez
« skrivet: 2014-06-22, 21:11 »
Hej!
Jag har inte forskat mycket på den dottern, min ana är den yngre systern Helena de Gomse. Vet du kanske mer om Elisabeths och Isacs barn och vad som blev av dem?

2
Holland / Holland
« skrivet: 2013-11-15, 14:40 »
Det finns ju en hel del väldigt bra öppna arkiv också - det är bara att de är samlade per stad eller provins, i princip. Därför måste man råka ha forskningsintressen i de arkiven. Min mans anfäder går ofta att hitta i allegroningers.nl, själv har jag hittat många av mina gamla valloner i Dordrechts stadsarkiv. I synnerhet i Dordrechts stadsarkiv har jag hittat många intressanta dokument - testamenten, överlåtelsebrev, fullmakter osv.  
Jag håller med Lars-Olov om Stadsarchief Amsterdam. Det är så väldigt litet som är digitaliserat, och så betalar man för fantastiska scannar (just för att de digitaliserar för hand, just då), men den scannen kunde ju därefter ha blivit utlagd för andra att titta på också.. Nåja, det är ju också så svårt att avgöra om man har hittat rätt dokument när man inte kan kika litet på det först.
 
Tycker ni att Genealogie Online och Stamboomforum funkar bra? Jag tror att jag är litet bortskämd med anbytarforum, för jag tycker det är svårt att hitta levande trådar och det är svårt att hitta rätt, sökning på sajten är meckig (och då pratar jag ändå flytande holländska).

3
Gränna / Äldre inlägg (arkiv) till 07 april, 2014
« skrivet: 2013-09-30, 10:48 »
Hej Maud!  
 
Det var intressanta uppgifter - tack för att du tog dig tid att hjälpa mig vidare!  
 
Hedda var min mormors moster, och det här betyder ju att det fanns kusiner till min mormor också, det ska bli intressant att se om det till och med finns några livs levande fyrmänningar till mig, om jag kan finna dem :-)
 
Maria

4
Gränna / Äldre inlägg (arkiv) till 07 april, 2014
« skrivet: 2013-09-27, 23:22 »
Hej!
 
Jag försöker komma vidare med Hedda Johansdotter, född i Gränna 1862-11-02, föräldrarna heter Anders Johan Johansson och Anna Brita Danieldotter. I Hfl Gränna AI:13 p 223 finns en notis för Hedda att hon lysts som nr 1 1888, men jag hittar inga lysningsnotiser från det året i Ancestrys längder. Är det någon som hittar något i något annat digitalt arkiv, eller (ännu hellre) vet mer om henne?
Det finns en grav i Gränna för en Hedda Johansdotter, född samma dag, men den delas inte av någon och hon hetter fortfarande Johansdotter - så då kan hon inte ha gift sig, trots lysningen? Jag försöker också hitta henne på CD för Sveriges Dödbok, men får inte upp något på mina sökningar.

5
Holland / Äldre inlägg (arkiv) till 27 oktober, 2013
« skrivet: 2013-08-30, 12:59 »
Är det någon som har tips på bra online-arkiv i Nederländerna? Jag har hittat fram till Groningens arkiv och Dordrechts arkiv och de är väldigt bra, och stora delen av de gamla anorna går att finna där, men när de sedan flyttar till Delft, Leiden och Amsterdam blir det värre..Vissa av dem hittar jag inte i Amsterdams stadsarkiv, även om både Dordrecht och svenska arkiv hänvisar till att de bott där. Jag håller t ex på att försöka pussla ihop släkten de Gomse under 1600-1700-talet, men har svårt att hitta några uppgifter på protestanter i Amsterdam under den tiden.
 
Någon som har några råd att ge?

6
Hällestad / Äldre inlägg (arkiv) till 06 september, 2013
« skrivet: 2013-08-30, 12:45 »
Jag hade lagt en lös tråd åt sidan, men så plötsligt triggades den igång igen då jag i ett helt annat sammanhang hörde om släkten Adlerklo på Emta.  
 
Det har funnits rykten och otydliga anvisningar om att min anfader Elias Johansson Westerblad (född ca 1680) och död 26 april 1730, St Olai, Norrköping var häradshövdingen Johan Adlerklos son. Jag har inte kunnat hitta någon länk som egentligen bevisar det. Jag hittar överhuvudtaget inte mycket info om Elias Westerblad, förutom att han var rådsman i Norrköping mot slutet av sitt liv.  
Nu har jag i allafall fått tag på uppgifter om att det faktiskt fanns en son Elias, som blev soldat och som föddes 1685. Dock ska denna son inte ha bidragit till adlerklos fortsatta ätt, utan ha dött ogift. Så därför borde det ju logiskt sett inte vara min Elias Westerblad. Om han hade varit äldsta sonen till en adlad man så borde väl han ha fortsatt bära det namnet? Finns alternativet att han själv valde bort att vara adlig? Eller att han av någon anledning blev avadlad (varför i såfall - borde inte det finnas registrerat någonstans?)?
Jag undrar om det är någon som har stött på någon av Elias:arna i något sammanhang och vet något mer?

7
Finns inte samma sätt att folkbokföra i Norge, som i Sverige? Dvs att det går att gå in på din fars födelseattest och läsa vad hans föräldrar heter? Om han också har bott i Sverige kan uppgifterna t o m finnas hos den svenska folkbokföringen.  
Alldeles ovanligt är det ju faktiskt inte att folkbokföringarna får gå in och leta anhöriga i samband med dödsfall. Lycka till Daniel!

8
En hårdnackad släktskröna säger att AG Dalman skulle finnas i släktledet bakåt. Efter att ha försökt hitta honom och inte lyckats gav jag upp sökandet. Kort därefter kom jag i kontakt med en annan släktforskare med gemensamma anor, som hade hört precis samma släktskröna, men inte heller hittat skarprättaren.
Nu är inläggen i den här tråden rätt gamla, men är det någon som har forskat på A G Dalmans ättlingar, eller på hans hustrus släkt, som skulle vilja ge en bild av de första generationerna efter dem? Det kanske skulle kunna ge ledtrådar.  
Jag tycker det är märkligt att detta är så starkt levande i den här delen av släkten, men att han inte verkar gå att hitta. I de här generationerna levde alla de släktingar jag funnit i ett litet begränsat område av Östergötland - det finns synbarligen inga länkar till Stockholm eller Västmanland osv.

9
Lambinon (de Fléron) / Lambinon (de Fléron)
« skrivet: 2013-01-23, 15:33 »
Erland,  
Har du förresten sett på cercle de historique de Fleron - där det går att hitta rätt mycket information om Flerons invånare (äktenskap, födde osv) från generationerna före och samtida med våra stamfäder, som kom till Sverige? Där, men även i Dordrechts stadsarkiv (tillgängligt på nätet) finns en hel del info.
mvh,
Maria

10
Sköldberg / Sköldberg
« skrivet: 2013-01-23, 15:25 »
Hej Camilla!
Ditt inlägg väcker litet frågor. I mina anor finns Carl Sköldberg (1772-1847), gift med Brita Ericsdotter. Och Carl måste ha varit en bror till Erik och Sven Sköldberg. Men jag har bara hittat brodern Erik än så länge, och inte brodern Sven.  
Som hustru till länsman Sven Sköldberg och som mor till Carl och Erik har jag däremot Kristina Boman. Nu har jag ärligt talat inte undersökt den här släkttråden så noga ännu, men nu när jag tog upp tråden igen så började jag med att kolla av anbytarforum och såg ditt inlägg. Så, var Sven Sköldberg alltså gift flera gånger? Vet du mer om familjen?
 
mvh,
Maria

11
Jordan / Jordan
« skrivet: 2012-06-19, 13:31 »
Hej!  
I mina anor har det dykt upp en Helena Jordan, 1766-1795, som gifte sig med Fridrich Jonsson och bl a fick barnen Jon Fridric Jonsson f. 1787, Anna Helena Fredrichsdotter, 1790 och Nils Jonsson, 1790. Familjen finns i Stockholm och man kan finna en del information om dem i Finska församlingen.  
 
Men, jag har inte hittat något om Helenas ursprung någonstans ännu. I den finska släkten Jordan finns ju några Helena Jordan tidigare och pga kopplingen till finska församlingen så jobbar jag efter hypotesen att min Helena också hör till den delen av släkten Jordan. Efter Helenas död gifter Fridrich Jonsson om sig med Eva Carolina Frumerie, så jag utgår ifrån att det också är i dessa kretsar  jag bör leta efter Helenas familj.
 
Är det någon som stött på min Helena och kanske vet vem hon kan vara?

12
Sunne / Äldre inlägg (arkiv) till 18 september, 2012
« skrivet: 2012-05-31, 12:12 »
Hej!
 
Just nu håller jag på att forska på min morfars farfar Carl Arvedson, som var brukspatron för Stöpafors bruk. Det är mycket flyttande mellan Stöpafors och Jonsbol i Visnum under några år runt 1850-1855, och jag skulle vilja hitta familjen i hfl, men lyckas för mitt liv inte hitta bruket i någon av de fyra hfl-längderna som Ancestry har med. Är det någon som vet i vilken av böckerna och gärna ungefär på vilken sida man kan hitta Stöpafors bruk?

13
Sköldberg / Sköldberg
« skrivet: 2012-05-29, 16:01 »
Var Per Adolph Sköldberg en farbror till de båda bröderna, eller vilket släktskap fanns det mellan dem?

14
Sankt Lars / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-11-21
« skrivet: 2012-05-29, 15:19 »
Ja, jag förstod det sedan av hänvisningen i hfl, som Åke gav. Med facit i hand kan jag möjligen läsa ut det i födelseboken också, men det var dessvärre inte något av de stavningsalternativ jag först sett framför mig. När man inte heller är hemma i bygden är det svårt att associera sig fram till rätt namn, så hjälp ifrån er andra som vet mer om församlingen är verkligen ovärderlig.  
Tack för tipset om att det är samma som Stångs magasin - jag googlade förstås omgående och hittade en hel del intressant information och gamla bilder av Stångs magasin. Det är ju sådan kringinformation, som gör släktforskningen väldigt levande.
 
Detta inlägg flyttades den 29 maj 2012 från Socknar, Linköping.
Magnus Hjärtström, moderator

15
Sankt Lars / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-11-21
« skrivet: 2012-05-29, 14:39 »
Tack Åke!
Nu kommer jag vidare - och fick en bror till modern Johanna Carolina Fagergren på köpet.
 
Detta inlägg flyttades den 29 maj 2012 från Socknar, Linköping.
Magnus Hjärtström, moderator

16
Sankt Lars / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-11-21
« skrivet: 2012-05-29, 13:11 »
I S:t Lars födelsebok från 1862 hittar jag födelsenotisen för Johan Emil Arvedson den 13 nov, på nr. 56.
Hans far är kamrerare Carl Arvedson på Hångs quarn (?) och modern Joh.Carol. Fagergren, 31 år gammal.
 
Jag försökte sedan att gå in i hfl och leta efter familjen men misslyckades - jag har hållit på och bläddra mig halvt fördärvad efter dem, men inte kunnat hitta dem eller någon adress med Hångs kvarn eller dyl. Är det någon som vet hur jag kan hitta dem? Finns det något adressregister på något annat ställe, som kanske kan hjälpa mig att finna dem i hfl?
 
Detta inlägg flyttades den 29 maj 2012 från Socknar, Linköping.
Magnus Hjärtström, moderator

17
Risinge / Äldre inlägg (arkiv) till 02 december, 2012
« skrivet: 2012-04-24, 13:31 »
Hur stort var Risinge på 1700-talet, egentligen? Dvs, hur många invånare fanns här?  
 
Jag är fascinerad över att så många av mina förfäder kom från Risinge (med några utstickare till omgivande socknar) - men att jag ändå har så få anförluster eller korsförbindelser. Delvis går det väl att förklara genom att de levde i olika samhällsskick, gissar jag.  
En annan del är nog för att jag inte ordentligt börjat forska i alla bröder och systrar i alla led, då torde fler korsförbindelser komma i dagen. Samtidigt verkar just Risinge vara en väldigt välforskad församling, så det känns som att återuppfinna hjulet om jag också börjar försöka kartlägga stora delar av Risinge.
En förklaring hade ju kunnat vara att det är en stor församling, eller att man har en ovanligt stor genomströmning av människor. Men, det VAR väl inte en stor församling? Och genomströmningen märker ju inte jag av i allafall, i mina anor.
 
Så, kan det finnas det andra anledningar till den här koncentrationen till ett ställe, utan att det synes finnas släktskap mellan anorna?

18
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 24 oktober, 2012
« skrivet: 2012-04-24, 13:07 »
Hej igen!
 
Det tog litet tid, men nu har jag kunnat hitta Karl Edvard Schragges föräldrar och börjar nysta bakåt. Karl Edvard är en av sönerna till Niclas Schragge/Skragge och Kristina Katarina Jonsson.
Jag undrar en sak - betyder namnet Skragge något? Det låter som någon form av tillmäle, men med stavningen sch ser det ju närmast utländskt ut. Är det någon vet mer om bakgrunden till namnet?

19
Övrigt om förnamn / Bunden namngivning
« skrivet: 2012-04-17, 11:01 »
Eftersom jag letar efter regler för bunden namngivning, tittar jag givetvis in här. Men, här hittar jag inte det jag letar, så jag får nog ställa frågan här i stället.
 
Jag är nyfiken på de regler man menar fanns för bunden namngivning på 1600-1700-talen. I anorna finns ett antal valloner, där denna sed verkar varit extra stark - är det någon som vet mer om det?  
I min makes släkt från nederländerna finns det dessutom ända in idag en tradition av att liksom korsvis namna barnen efter mor- och farföräldrarna, så jag blir litet förvånad över diskussionen att det inte skulle ha varit så här i Sverige. Däremot kanske det inte var lika socialt oaccepterat här att avvika från den normen, så att det inte gjorde något om man bröt en aning mot reglerna ibland. Man kan ju tydligt märka att det är litet lösare här i Sverige, men tendensen fanns ju fortfarande - och i vallonsläkterna verkar det ha varit mycket vanligt.
 
Hur ser namngivningsreglerna ut, ni som tror på dem?

20
Gränna / Äldre inlägg (arkiv) till 23 februari, 2013
« skrivet: 2012-04-10, 16:35 »
Tack!
Jag måste verkligen skaffa mig ArkivDigital! Som det är nu kämpar jag på med Ancestrys gamla bilder på kyrkböckerna. Det funkar hyfsat - men jag stöter allt oftare på problem, där det verkar vara lätt att få fram uppgifterna i AD.
 
Grenert stämmer som familjenamn, alla bröderna i familjen verkar ha tagit det efternamnet, och det stämmer att de var 11 syskon, vad jag vet. Och jag misstänker att jag inte försökt söka på Sven Erik Grenert, istället för Karlsson..  
Men, jag blir litet förbryllad, eftersom jag från barnsben har hört om den här branden i handlare Carlssons hus, som gjorde att en son brann inne och att far i familjen aldrig hämtade sig igen, och att det här ska ha hänt när min mormor var rätt liten. Hon är född 1906.  
 
Jag hade förstått det som att det var just Sven, men här har vi ju istället uppgifter på att han måste ha tagit livet av sig, och det som ung vuxen. Uppgifterna om branden och att någon brann inne har jag fått av mormor, men detta att mormors far sedan blev ett känslomässigt vrak och att mormors mor fick rollen av den starka kvinnan som skött ALLT och såg till att alla döttrarna fick en utbildning är saker som min mamma har berättat. Jag är inte så säker på att hon visste om detta med ett självmord - jag tror inte man direkt pratade om det.
Förbryllande och litet betryckande.
 
Det betyder att det alltså inte fanns någon son som brann inne. Troligen hade min mamma fått det bara nästan rätt, och blev hennes morfar så bestört efter sonens självmord att det var det han aldrig hämtade sig ifrån igen.  
 
Återigen tack allihop! Om det är någon som får upp något spår på en brand inne i Gränna runt 1910-1920, så är jag mycket intresserad av uppgifter.
 
Branden har däremot hänt, det är jag övertygad om, men när det var precis - det är en annan fråga.

21
Gränna / Äldre inlägg (arkiv) till 23 februari, 2013
« skrivet: 2012-04-09, 00:49 »
Hej!
 
Min mormors bror, Sven Erik Karlsson, född 1900-01-11 i Gränna sfs (möjligen 1900-01-12)dog ung i en olycka som traumatiserade min mormors far Sven Oskar Karlsson mycket. Sven Oskar var född 9 okt 1861 och Sven Eriks mor, (min mormors mor) hette Emilia Johansdotter och var född 4 sept 1870. De hade en handelsbod i Gränna, som brann ned någon gång runt 1910 - och det var då lille Sven brann inne. Jag kan inte hitta någon dödsnotis i Grännas dödbok, och inte heller på Sveriges Dödbok finner jag honom. I husförhörslängden för Gränna sfs finns familjen på nr 25 (A1:49) fram till 1893, då de flyttar till No.1 (men eftersom hfl finns t o m 1899 så är Sven Erik ännu inte född här).
 
Är det kanske någon annan som vet något mer om den här branden runt 1910, då handlarens hus brann ned och då handlarns son brann inne? Eller som vet när Sven Erik Karlsson dog?
Finns det kanske något tidningsarkiv som kan vara aktuellt att söka i? Eller en hembygdsförening där någon vet mer?
 
Vänliga hälsningar,
Maria

22
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 24 oktober, 2012
« skrivet: 2012-04-03, 11:03 »
Jag vet inte om jag är i rätt forumtråd här, men jag undrar försynt om någon känner till något mer om Emy Schragge (Emma Augusta Kristina Schragge)och var hon kom ifrån?
 
Hon är född 21 mars 1869 och ska ha varit dotter till Edvard Schragge och Augusta Schärlund (uppgift Runeberg), och dog 6 juni 1936 i Engelbrekt, Stockholm.
Hon var gift med Johan Emil Arvedson, bosatt i Stockholm och fick tre barn: Inger Arvedson (f. 1896, Hedvig Eleonora), Hans Edvard Arvedson(f. 1902, Klara) och Birgit Arvedson (f. 1904 St Nikolai/Storkyrkofs).
 
Var kom hon ifrån? Hade hon syskon? Vet någon mer om föräldrarna?
Jag har själv gått bet på henne och har inte lyckats få reda på så mycket om henne, annat än från att hon gifter sig med Johan Emil Arvedson, vill säga.
 
Vänliga hälsningar,
Maria

23
Taxinge / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-03-12
« skrivet: 2012-03-12, 10:17 »
Tusen tack för hjälpen!
Jag tycker familjen är något svårforskad, så mycket som den dyker upp än här, än där.. Men nu kommer jag äntligen vidare med den delen av släkten!

24
Gerard / Gerard
« skrivet: 2012-03-12, 10:14 »
Vigseluppgiften kommer ifrån arkivet i protestantiska kyrkan i Sédan och bekräftas av de registeruppgifter från Fléron i Belgien, där det också finns registrerat att Godefroy de Fineman och Ida Gerard gifte sig i Sédan, Frankrike. Ifrån Sedan kommer också uppgifterna om att de är föräldrar till barnen Jean, Laurent, Elizabeth och Suzanne de Fineman. (Övriga barn: Louis och Francois de Fineman har jag inga uppgifter på)
 
Däremot har jag inga kopior på registerutdrag eller så; jag har varit i kontakt med Cercle Historique de Fléron, som har släktforskare, som varit och grävt i arkiven i Sedan, samt en annan släktforskare som bor i närheten av Sedan och har Finemans i sina anor och som också varit och gjort arkivefterforskningar.

25
Jordan / Jordan
« skrivet: 2012-03-07, 15:49 »
Nyfikenheten väcks då jag forskar på en Jon Fredrik Jonsson, född 27 mars 1787 och har starka band med både Stockholm och trakten runt Mönsterås. Om det är samma Jon Fredrik Jonsson så har han åtminstone tre barn med hustrun Rebecka Christina Lindström, och jag har en hel del information om tredje barnets (Robert Fredrik Jonssons) ättlingar. Men jag vet som sagt inte om det är samma person.

26
Taxinge / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-03-12
« skrivet: 2012-03-07, 12:39 »
Tyvärr så strandade jag helt igen. Jag hittar inte familjen i hfl i Mariefred. I dopnotisen står att modern kyrktagits i Taxinge, och att Robert Fredriks dopsedel lämnats till Maria Magdalena fs i Stockholm. I Taxinge har jag ingen aning om var jag ska leta, och i Maria Magdalena hittar jag inte rätt kyrkoböcker. Jag tycker det här är urkrångligt! Är det någon Taxinge-forskare som känner till familjen?
 
vänliga hälsningar,
Maria

27
Taxinge / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-03-12
« skrivet: 2012-03-06, 16:28 »
Maud - tack så mycket för hjälpen! Nu torde jag kunna nysta vidare

28
Taxinge / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-03-12
« skrivet: 2012-03-05, 00:13 »
Jag har kört fast fullständigt på min morfars morfar, sjökaptenen Robert Fredrik Jonsson.
Han ska enligt böckerna i Kalmar sfs vara född i Taxinge, 22 mars 1827.
Där finner jag honom inte. Jag har försökt följa honom med hfl och flyttningar bakåt i tiden och går bet när jag kommer till hans flytt från Mönsterås till Kalmar 5 jan 1844 eller 1849.
 
I Kalmar gifte han sig Hildegard Anthima Sofia Widerström den 19 sept 1856 (Kalmar stadsförsamlings vigselbok) och den 22 juli året därpå får de sitt första barn, Anna Kristina Henrietta Jonsson. Min morfars mor föds 1 juni 1862 (Kalmar stadsförsamling). Frun och äldsta dottern dör och han flyttar till Norrtälje med Hildegard, där han senare gifter om sig med Sofia Carolina Essén och får fler barn. Han dör i Norrtälje 26 dec 1895.  
 
Men - jag skulle ju vilja veta mer om hans födelsefamilj. Är det någon som vet något mer?
Jag tar tacksamt emot alla tips jag kan få!
 
mvh,
Maria

29
98 - Osorterat / Släktträd/utredning - ett register? (PUL)
« skrivet: 2012-03-03, 17:22 »
Jag kan förstå att man vill få styra vilka uppgifter som läggs ut om ens person på nätet, och sympatiserar med det. Det som ligger ute på nätet kan, även om det kan tyckas harmlöst, användas litet hur som helst. Något jag blivit konfronterad med när jag dels hittat släktingar på Radio Islams förskräckliga genealogiska sida, och dels försökt forska på några anor i Tyskland, där det tagit tvärstopp pga landets historia - i allmänhet tar man hellre det säkra före det osäkra och lämnar inte ut någonting där.
 
Ja, jag vet varför den här personen inte vill vara med och jodå, det gäller i alla fall. Personen kommer troligen att försöka åtala om några uppgifter finns med.  
Egentligen har jag ju fullgjort alla lagliga plikter om jag blankar ut uppgifterna och har en anonym förälder med i trädet, kan jag tycka. Å andra sidan kommer personen anse att det inte är tillräckligt med den anonymiteten när alla runtomkring vill få sina uppgifter publicerade. Det är ett rätt stort dilemma.
Jag jobbar precis som du, Stefan, också med ett privat träd som jag kan dela (med lösenord) med släkt och släktforskare.
Jag får nog separera träden, helt enkelt.Det får nog bli ett träd för denna personens släkt från generationen innan, och då utan de som vill bli publicerade - och ett annat träd med den andra föräldern som bas och utan äkta hälft och med övriga personer som vill bli publicerade.

30
98 - Osorterat / Släktträd/utredning - ett register? (PUL)
« skrivet: 2012-03-02, 11:59 »
Jag är helt med på noterna här - och tack för intressanta resonemang.
 
Det jag är ute efter är rätt specifikt och handlar om en person vars ena förälder motsätter sig att bli publicerad, men där den andra föräldern själv gärna är med i det publicerade släktträdet. Mor- och farfäderna är alla döda, och deras födelseuppgifter är på rätt sida 70-årsgränsen, så de kan stå med i trädet. Hur gör man?  Tar bort den föräldern helt ur stamträdet? (Hur handskas man då med släktskapet till mor-/farföräldrarna?
Om man blankar alla uppgifter så föräldern blir fullständigt anonym, men låter uppgifter om denna persons föräldrar, maka/make och barn stå kvar - är det nog?  
Det gör ju ändå att man rätt enkelt kan leta rätt på en hel del personuppgifter om den personen, bara med hjälp av de andras.

31
98 - Osorterat / Släktträd/utredning - ett register? (PUL)
« skrivet: 2012-02-29, 13:53 »
Hej Eva!
Jag tycker det är intressant att diskutera frågan och tack för länken till artikeln!
 
När det gäller familj på lite längre håll så är jag med i ditt resonemang om etik osv. Men när det gäller en förälder? Om man publicerar ett släktträd där t ex mormor och pappa tycker det är OK att vara med, men inte mamma - hur ska man göra då?  
Man kan blanka alla uppgifter för mamman och bara ha med en mor som en sorts funktion till sig själv - men är det tillräckligt? När det ibland verkar vara själva släktskapet som är den känsliga informationen?  
 
Överhuvudtaget publicerar jag inte levande personer offentligt på det viset, men jag brukar ge intresserade tillgång till mina sidor. I implementeringen av PUL verkar det vara nog för att hävda att även mer personliga uppgifter kan publiceras där.  
 
Det som jag ser som ett tricksigt problem med ett släktträd är att de uppgifter jag vill publicera inte är så värst annorlunda än de på de sidor du nämner, t ex ratsit - men att man anger ett släktskap. Vad jag läser ur artikeln så är inte själva släktskapet heller direkt en känslig uppgift, om det inte inkluderar adoption el dyl.  
 
Sedan håller jag inte riktigt med om ditt resonemang om att det nödvändigtvis är bortom de nu levande som man träffar på gemensamma släktingar. Åtminstone inte om man är intresserad av de som lever nu. Jag har haft stor glädje av att folk faktiskt HAR publicerat sina egna och andra levande släktingar på nätet, och fått en hel del värdefull information direkt från dem (men inte från nätet) om andra levande släktingar. Om alla helt skulle strypa all publicering från denna sidan 70 års gränsen, skulle sådana kontakter bli näst intill omöjliga. Själv ser jag det som viktigt att kunna ge folk mer information vid behov, och att informationen finns kvar till senare - eftersom min släkt är spridd över flera länder och kontinenter, och det är så lätt att tappa sambanden efter en sådan längre flytt.
 
Jag känner mig i vart fall fortfarande osäker - och vill gärna ha fler synpunkter och goda råd!  
Maria

32
98 - Osorterat / Släktträd/utredning - ett register? (PUL)
« skrivet: 2012-02-29, 11:47 »
Hej!
 
Jag försöker bli litet klokare på hur jag ska gå tillväga när jag publicerar mina släktutredningar på nätet och då specifikt hur jag ska hantera levande släktingar. I princip är ju svenska PUL tillämplig, såvitt jag förstår. Det betyder förenklat (om jag förstår det rätt) att man i löpande text kan publicera okänslig information om levande personer, men att det är mer komplicerat om det är i ett sorts register. Foton på levande personer kan jag inte publicera utan samtycke - men det kan vara OK om det är lösenordsskyddat.
 
Så, frågan blir dels vad som är känslig information, och vad som är ett register?
 
Finns några prejudikat för släktträd och släktutredningar, som ni vet något om? Eller någon sorts praxis från tex släktforskarförbundet?
 
Rent specifikt undrar jag också hur jag rent praktiskt ska gå tillväga om t ex min far skulle vilja att hans uppgifter tas bort. Det innebär ju att det blir ett hål mellan mig och min farfar. Är det OK att bara sätta nu levande person istället? Då blir han ju inte direkt helt anonym (det går ju att härleda hans efternamn t ex) Hur känsliga är uppgifter om namn, födelse och vigseldata t ex?
 
Om uppgifterna är tillgängliga i ett annat land (vilket de ju i princip blir på nätet), kan det andra landets lagstiftning då bli tillämpbart på mina släktuppgifter?

33
Muntlig tradition / Skrönor i släkten?
« skrivet: 2012-02-14, 15:37 »
Det är fler i släkten som forskar just på det här, och de nyaste uppgifterna är faktiskt att det stämmer och ska finnas fastlagt hos notarie hur Friedrich Wilhelm III faktiskt köper bort faderskapet genom att ge (återställa)en titel till modern. Modern ska också tvingas avstå från barnet och det ges vidare till fosterföräldrarna.
Nu har jag inte sett dokumenten ännu, och jag vet inte varför de här dokumenten nu plötsligt har dykt upp/offentliggjorts. Å andra sidan har man i Tyskland överhuvudtaget inte varit värst sugna på att öppna arkiven för släktforskning, pga hur släktforskningen missbrukades på 30-40-talen där.
 
Jag avvaktar dokumenten.

34
Allmänt / Var finner man de tidiga vallonernas kontrakt?
« skrivet: 2012-02-10, 12:11 »
Tack Stig för informationen! Det låter ju lysande att SVÄ håller på med just detta.
 
Är det lätt att hitta kontrakten som de är nu? Jag gissar att de kommer att bli sökbara på dvd:n, men jag menar - hur är det nu?
Eller, kan man bara be dem på riksarkivet att plocka fram de kontrakt de finner mellan (i mitt fall)  Louis de Geer och Piron Lambinon eller Gottfrid de Fineman? Eller krävs det att jag har nosat rätt på något dokumentnummer eller årtal någonstans?
 
Jag har också hört att kontrakten för Piron Lambinon och Louis de Geer skulle ha skrivits både i Amsterdam och i Dordrecht - men att de skulle finnas i arkiven i Sverige.Kan det verkligen stämma? Gjorde man så?

35
Allmänt / Var finner man de tidiga vallonernas kontrakt?
« skrivet: 2012-02-05, 23:23 »
Är det någon som vet var jag bör leta efter de tidiga vallonernas kontrakt med t ex Louis de Geer? Finns de någonstans hos Riksarkivet eller Landsarkivet i Vadstena (för Norrköping/Finspång)? Eller finns sådant bevarat på de respektive bruken?
 
Ibland läser man om andra som hänvisar till sådana kontrakt i sin släktforskning, och det vore intressant att själv hitta länkar för att verifiera inflyttning till Sverige, för mina egna anor också.  
Någon som har några råd att ge?

36
Skilsmässor / Skilsmässor
« skrivet: 2012-01-10, 14:08 »
Ja, givetvis! Tack för tipset!  
Det är inte heller helt omöjligt att det var just HÄR skon klämde. Tidigt i min släktforskning fann jag en mängd barn till Paulina, min ffm, men med okänd far. Tyvärr sparade jag inte dessa uppgifter, och nu hittar jag dem inte igen. Jag ryckte nog mest på axlarna och tänkte att det nog hade att göra med hennes arbete som barnmorska och tyckte inte det hade någon betydelse för min släktforskning. Orutinerat, ja.
 
Konsekvensen hade nog blivit underliga arvsförhållanden då hon tog på sig en massa fiktiva moderskap och ändå fortsatte vara gift.
 
Jag ska försöka hitta dessa fiktiva barn igen och jag ska absolut ta mig en titt på bouppteckningarna! Tack, nu gav du mig en ny infallsvinkel!

37
Muntlig tradition / Skrönor i släkten?
« skrivet: 2012-01-10, 13:58 »
Han heter Friedrich Philip Schädler, född 1807 (15 april troligtvis), förmodligen i Lockhausen, Rhein-Westfalen, Tyskland. Men det finns också uppgifter (äktenskapsbeviset) på att han skulle vara född i Bad Essen, istället. Samhällena ligger inte långt ifrån varandra, så jag utgår ifrån att få undersöka båda alternativen.
Det jag själv har kunnat se ur sonens äktenskapsbevis är att(foster?)mamman hette Eleonora Maria Schniders, Bad Essen (har inget födelsedatum för henne). Fadern heter Casper Adams Schädler (tidigare Heinrich, bytte tydligen förnamn) och arbetade vid kungliga hovet.
 
Äktenskapsbeviset mellan F P Schädler och Ellegien van Lier (Loppersum, Nederländerna) är en av de saker som gör att jag triggas igång att försöka få reda på vad som egentligen hänt. Det är för tiden väldigt långt och omständligt, för att kompensera för bristen på födelseuppgifter och närvarande fader. Han gifte sig i Nederländerna, som är relativt lättforskat för en nybörjare som jag, men i Tyskland stöter jag på patrull. Eftersom han gifte sig i Nederländerna i en kalvinistisk protestantisk kyrka, så torde han komma ifrån en lutheransk/protestantisk församling i Tyskland också, annars hade äktenskapsbeviset varit än mer tillkrånglat.
 
Ryktena säger alltså att Friedrich Schädler skulle vara son till Wilhelmina Henrietta von dem Bussche Ippenburg och Friedriech III av Preussen.
 
CA Schädler ska ha dött rätt tidigt i sonen Friedrichs liv, och förmodligen kom mamma Schniders också från en familj av skräddare, eftersom det var det yrke Friedrich Philip fick, och han gifte även in sig i en familj av skomakare och skräddare.

38
Muntlig tradition / Skrönor i släkten?
« skrivet: 2012-01-09, 19:45 »
Vi har försökt gå vidare med det, men det finns t ex inget födelsebevis för denne oäkte son. Plötsligt så bara finns han hos sina föräldrar (fosterföräldrar eller inte). Omständigheterna är lite underliga, men inte underligare än att de skulle kunna förklaras. Vi skulle dock vilja kontrollera äktheten i ryktena, för oss spelar det faktiskt mindre roll om han vore oäkta barn av kungen av Preussen eller av skräddarem Schneider på hörnet. Det intressanta är att kunna komma fram till vad som är sant, eller åtminstone skulle kunna vara en trolig förklaring till att han plötsligt tycks dyka upp ur tomma intet.
 
En okänd flytt skulle kunna vara en förklaring, tänker jag - men jag vet inte hur jag ska undersöka detta - så snälla, ta min fråga seriöst och avfärda det inte som någon önskan av att ärva en kungatitel eller så.

39
Skilsmässor / Skilsmässor
« skrivet: 2012-01-09, 11:07 »
Tack för svaret! Det låter ju fullständigt logiskt att barnmorska var ett yrke som just gifta kvinnor kunde ha, faktiskt. Då klämde inte skon där, i allafall.  
 
Jag ska se vad jag kan hitta om äktenskapskillnad och skilsmässa - de noteringar jag har visar inget annat än att det verkar vara helt enkelt och normalt. På ytan ser det ut som en rätt smidig och okänslosam process.
 
De skilde sig på dagen två år efter äktenskapsskillnadsbetyget tagits ut, och jag gissar (utan att riktigt veta) att det fanns någon sorts prövotid på två år. Själva separationen skedde inte förrän strax innan skilsmässan, innan dess bodde de alla tillsammans. Och, hon gav sig ju inte av hemifrån förrän skilsmässan var ett faktum. Sedan var de åtskilda ett år och därefter flyttade de ihop igen.  
 
Ja, det kan ha varit starka känslor med i spelet, om jag spekulerar litet, men jag får ändå inte ihop det riktigt.  
I mars 1928 fick äldsta dottern ett oäkta barn, och om det barnet vet jag att känslorna gick höga. Det kan ju förklara en del av min ffm drivkraft att arbeta med just ogifta mödrar. Men, det förklarar ju inte att äktenskapsskillnadsbetyget togs ut i dec 1926.  
 
Och det verkar ju som om hemmet för de ogifta mödrarna inte hade några stora problem att anställa en skild kvinna i det här fallet.
 
Senare verkar paret ha levt förhållandevis lyckligt tillsammans och det är en fullkomlig nyhet för min far och hans syskon att de överhuvudtaget var skilda - de var övertygade om att de var gifta livet ut. Jag är förbryllad.

40
Muntlig tradition / Skrönor i släkten?
« skrivet: 2012-01-08, 22:38 »
På min mans sida finns ett styvnackat rykte om att han skulle vara släkt med det Preussiska kungahuset via ett oäkta barn. Den förmodade modern ska ha lämnat bort barnet till ett annat föräldrapar.
 
Nybörjare som vi är vet vi inte var vi ska börja leta efter bevis varken för eller emot detta. Vad skulle ni göra?  
Vad kan man göra för dubbelkollar för att undersöka om det skulle kunna vara falskt/sant? Vi har försökt undersöka om den förmodade modern inte födde ett legitimt barn som krockar med ett ev olegitimt barn, men inte hittat något. Några uppslag?

41
Skilsmässor / Skilsmässor
« skrivet: 2012-01-08, 22:30 »
1928 skilde sig min farfarsfar och farfars mor från varandra. De tog ut äktenskapsskillnad 1926, två månader innan skilsmässan flyttade farfars far iväg med alla barnen och farfars mor flyttade på sitt håll. Efter skilsmässan levde de åtskilda ungefär ett år och flyttade sedan ihop igen och levde sedan tillsammans resten av livet. Vad jag vet gifte de inte om sig.
 
I farfars mors dödsattest står att hon var skild och änka.
Farfars mor arbetade som barnmorska och man (=min far och hans syskon) vet att hon lämnade familjen för en period för att arbeta som accusörska/barnmorska för ogifta kvinnor. Kan skilsmässan ha med detta att göra?  
 
Kunde en gift kvinna arbeta på den här tiden?
Eller var det fråga om en riktig skilsmässa och ett förhoppningsvis glatt återförenande? Hur tränger jag djupare in i det här?

42
Förkortningar / HHD
« skrivet: 2011-12-29, 21:46 »
Hej!
 
I andras texter här möter jag ibland förkortningen HHD följt av ett årtal - vad betyder det?
Jag har sett några hänvisningar som skulle vara intressanta för mig i just några sådana HHD-dokument, så jag skulle vilja kunna leta rätt på dem.

43
Hällestad / Äldre inlägg (arkiv) till 28 december, 2011
« skrivet: 2011-12-28, 01:51 »
I ett inlägg från Vincent Eldefors 16 nov 2000 (gammalt inlägg alltså) står (bland annat) det här:
 
Ur HHD 1673 11/2: Per Andersson i Giöl klagar på de hus, som  
Petter Lambinon dä i Norrköping låtit upbygga wid Göls hammar.  
Ur HHD 1674 17/2: Per Andersson i Giöl androg att hans broderson  
Per Larsson hafwer sin gårdedehl i Giöhls skattegård updragit  
Lowis Lambinon i Grytgöl.  
 
Jag håller på och undersöker just Lambinons och kanske är i synnerhet intresserad av uppgifter om en Petter/Pieter/Pierre/Piron Lambinon den äldre (i motsats till den yngre, som jag menar var den som gifte sig med Susanna de Fineman). Jag är inte så bevandrad i de olika dokument som finns att tillgå, så jag skulle bli glad och tacksam för en förklaring till vad HHD 1673 11/2 betyder och var jag kan hitta det. Blir förstås också glad över ev andra hänvisningar till en äldre Pierre Lambinon om det är någon som råkar känna till något.

44
Reenstierna / Reenstierna
« skrivet: 2011-12-16, 13:02 »
Jag har nu funnit en liten ledtråd till mitt inlägg den 15 nov. Jag hittade en hänvisning på historici.nl till att Abraham Momma den 4 dec 1684 skulle ha fått kungliga majestätets tillåtelse att äkta sitt syskonbarn Maria de Gomse. Jag försöker nu hitta vilket syskon det kan ha varit, någon som vet?

45
Hörberg / Hörberg
« skrivet: 2011-12-14, 12:07 »
Hej!
 
Jag har också Pehr Hörberg i mina anor, och jag har funnit fyra helsyskon, varav en bror (Bengt), precis som John Sidén nämner. Det fanns även en halvbror som fadern Åke Rasmusson Hörberg fick med Ingegierd Olofsdotter år 1784: Olof Åkesson Hörberg.
 
Pehr Hörbergs barn går rätt lätt att leta rätt på genom några googlesökningar, men här är de som jag har koll på i allafall:  
Petter Marjanis Hörbergsson 23 sept 1770, Almesåkra, Jönköping - 1822, Falla Hällestad östergötland
 Anna Catrina Hörberg29 maj 1772 Almesåkra - 1773 Almesåkra
 Helen Juliana Hörberg 9 juni 1774 Almesåkra - 1774 Almesåkra
 Fredrik Hörbergsson 9 jan 1776 Almesåkra - 1797 Risinge, Östergötland
 Johan Gustaf Hörbergsson 14 juli 1779 N. Ljunga, Jönköping - 1826 Olstorp, Risinge, Östergötland

46
Westerblad / Westerblad
« skrivet: 2011-12-05, 16:12 »
Har hittat sambandet nu.  
Tobias de Gomse, som är far till Helena de Gomse Westerblad, hade fler barn. Det fanns en son jag aldrig fick rätt på, Isaac. Han bodde i Amsterdam och fick en dotter Helena. Denna Helena de Gomse är den person som står omnämnd i Susanna Maria Lambinons testamente. Detta har jag grävt fram ur holländska arkiv, men nu ska jag ge mig på att spåra Isaacs födelse i Sverige (Norrköping) också.

47
Allmänt / Vallonsläkter i Storbrittanien och Irland?
« skrivet: 2011-12-05, 11:07 »
Frågan ställdes för länge sedan, men är inte besvarad, så jag gör det nu ändå.
 
Jadå, det finns vallonättlingar i t ex Storbrittanien och de går att spåra dem till sig själv. I Liege finns ett vallonmuseum, där man framförallt fokuserar på vallonernas utflyttning till bl a England och Iberiska halvön. Att de också flyttat till Sverige går nästan spårlöst förbi, faktiskt.
 
Jag är ingen erfaren släktforskare utan pular på i hobbyträsket på amatörnivå ännu :-) men med datorns och internets hjälp har jag hittat idag levande ättlingar till samma lilla familj i Vallonien på 1500-talet i flera länder (bl a Storbrittanien, Spanien, Frankrike, Holland och inte minst Belgien). Några av släktförbanden har jag själv kunnat hitta med hjälp av belgiska och nederländska arkiv(tjänster)och då har det underlättat att de släkter jag forskat på var adliga eller präster; det verkar inte vara lika lätt att hitta information om folk som var arbetare, men det är ju sådant som man kan be en lokal släktforskare om hjälp på vägen med. Det mesta jobbet har varit att hitta rätt förfader för mig själv i Vallonien, så att det gått att länka ihop med någon annans släktträd. Sedan är jag själv lite varse på att helt okritiskt länka ihop min egen forskning med någon annans. Det är kul och kan ge hjälp på vägen, men jag måste ändå göra det själv för att kunna stå för det. Bara i fall där anorna är väldigt välkända och många har varit där och undersökt sakernas förhållanden före mig, törs jag ta över den informationen ( som t ex Louis de Geers antavla ).

48
Okänd socken på Öland / Okänd socken på Öland
« skrivet: 2011-12-05, 10:50 »
Tack Jan!
Sånt här är ju alltid väldigt intressant att läsa för att få mer kött på benen och kunna placera in förfäderna i sin tid och omgivning. Vilken lyx det är när sådana dokument dyker upp!
 
Maria

49
Fröberg / Fröberg
« skrivet: 2011-12-05, 10:09 »
Jag blir så lycklig för all hjälp ni ger att jag faktiskt fick en liten tår i ögat. Det låter kanske underligt, men det är så intensivt att gå bakåt i familjehistorien, och när jag blir av med gamla släktingar och inte kan följa dem, så känns det nästan som om de..ja, försvunnit/gått bort (vilket de ju har)/gått vilse, och när någon hittar dem så blir jag så glad och tacksam för att de återfunnits.
 
Tack, med andra ord. Nu har jag, med er hjälp, fått nya trådar att nysta i.
 
Fröbergarna förvirrar mig lite med sina födelsedagar som varierar, namnformerna som byts ut hela tiden och alla flyttar. En vanlig googling ger fler exempel på tunnbindare Fröberg, som flyttar mellan västkusten och Öland/Kalmar, och jag ska försöka fördjupa mig i dem, för de torde alla vara släktingar. Kanske kan det också stärka hypotesen att Folke Fröberg och Maja Månsdotter är Johan Fröbergs föräldrar.

50
Torslanda / Torslanda
« skrivet: 2011-12-02, 16:20 »
Jag söker rötterna till Johan Fröberg,f 1760,  kypare/tunnbindare vid Salteri Bratteberg mellan 1789-1802 och hans hustru Anna christina (Annika) Svensdotter, f 1759. De gifte sig i Torslanda 25 mars 1789 och fick tre barn Samuel f 1791, Maria Stinaf 1793 och AnnaLEna f. 1795 och flyttar sedan till Öland.
 
Jag kan inte hitta Johan eller Anna i födelselängden från Torslanda, så om någon har något uppslag för hur jag ska gå vidare så skulle jag bli glad.

51
TACK allihopa!
 
Sällan har jag sett så många olika versioner på födelsedagar inom en och samma familj, men de flyttade ju en hel del och det blev nog lätt så då. Jag är faktiskt litet förvånad också över hur lättvindigt kyrkobokförarna på de olika orterna skrev Öland, Kalmar resp. Göteborg i rullorna och intygen - eftersom det är ganska ospecifikt..
 
Tack iallafall, nu ska vi se om jag får på Ingrid Sofias födelsedag (och plats) också - hon var min morfars mormors mor.

52
Jag behöver proffshjälp. Mina förmodade anor Johan Fröberg (f. 1760) och Annika Svensdotter (f 1759) flyttar med barnen Samuel (f 1791), Maria Stina (30 jan 1793) och AnnaLena (30 april 1795) flyttar från Salteriet Bratteberg i Torslanda, Bohus till Öland någonstans mellan 1795 och 1802.
 
Jag vet bara inte hur jag ska leta rätt på dem på Öland, är det någon som har något tips?
 
Dessutom skulle jag vilja kunna lägga länken mellan denna familj och den familj som jag vet är mina anor, nämligen tunnbindare Johan Fröbergs familj (maka Anna Christina Svensdotter, och döttrarna Maria Christina, Anna Helena, Ingrid Sophia och Fredrika). Familjen återfinns, av Samuel inget spår dock, på Läggevi, Fliseryd, Kalmar under 1810-1820talet. 1820 dör Johan Fröberg. Anna Helena gifter sig senare med tunnbindargesäll Truls Cedergren, Fredrika dör ung, Ingrid Sophia gifter sig med Johan Fredric Widerström. Barnens födelsedatum stämmer dock inte riktigt med de som angivits i Torslanda.  
 
I vissa hfl finns angivet att döttrarna inflyttat från Göteborg, men ingen församling eller dyl är angivet, så det är väldigt lite att gå på. Fanns det många Fröbergs på Öland (eller i Kalmar) runt 1810-1820? Kan det vara slumpen och handla om en annan familj Fröberg?

53
Fröberg / Fröberg
« skrivet: 2011-12-02, 12:05 »
Jag tror mig ha hittat familjen Fröberg ovan i Torslanda, på salteriet Bratteberg (men är långt ifrån säker).  
Där bor de åtminstone mellan 1789 då Johan Fröberg och Annika (som hon heter i längderna där) Svensdotter gifter sig, och i hfl 1793-1802 ser man dem där med hela familjen. Någonstans mellan 1795 och 1802 (?) flyttar de till Öland. De har då tre barn, Samuel född 1791, Maria Stina född 30 jan 1793 och Anna Lena född 30/4 1795.  
 
Födelsedatumen på barnen varierar en del i de olika hfl, och jag visste inte heller om en son Samuel. Nu vet jag inte heller var jag ska leta i Kalmar och på Öland, så jag hoppas att det finns någon här som vet mer just om dessa Fröbergare.

54
Fröberg / Fröberg
« skrivet: 2011-12-01, 09:23 »
Tack Bo - du är en klippa.
 
Tunnbindare, med andra ord och inte alldeles givet att de föddes i Göteborg. Det lämnar ju en del öppet, på gott och på ont. Vi får se om jag lyckas hitta någon tråd här att nysta i.
 
Så fick jag en förklaring till en fråga jag hade i nästa generation också, Ingrids dotter Hildegard dog ung och lämnade make och dotter efter sig. De flyttade in hos änkan Anna Helena Cedergren, och nu förstår jag vem hon var.

55
Hej!
 
Jag har ställt en delvis liknande fråga under släkten Fröberg - men tänkte att någon erfaren Göteborgsforskare kanske också har något uppslag.
Jag har kört fast på min ana Ingrid Sophia Fröberg, född 1801 i Göteborg. Ca 1820-1827 flyttade hon till Läggevi i Fliseryd, Kalmar. 3 mars 1829 gifte hon sig med Johan Fredrik Widerström i Fliseryd, Kalmar. Hon dog 1837-06-18 i kalmar.
Ingrid bodde på Läggevi tillsammans med två andra jungfrur Fröberg födda ungefär samtidigt som henne. Andra släktforskare har identifierat dem som systrar (men det har inte jag själv kunnat se bekräftat, även om det verkar logiskt). De heter Maria Christina Fröberg f. 6 nov 1795 i Göteborg, och Fredrika Fröberg, f. 10 febr eller 2 okt 1808, också i Göteborg, Fredrika dog sedan ung även hon, 8 jan 1833 i Fliseryd.
Det KAN finnas band med Norrtälje, och tydligen finns det något sorts band med Kalmar - men varför flyttar flickorna allihop från Göteborg till östkusten?
 
Är det någon som stött på Fröbergs någonstans i Göteborg under sekelskiftet 1800 ?
 
mvh,
Maria

56
Hej!
 
Jag har ställt en delvis liknande fråga under släkten Fröberg - men tänkte att någon erfaren Göteborgsforskare kanske också har något uppslag.
Jag har kört fast på min ana Ingrid Sophie Fröberg, född 1801 i Göteborg. Ca 1820-1827 flyttade hon till Läggevi i Fliseryd, Kalmar. 3 mars 1829 gifte hon sig med Johan Fredrik Widerström i Fliseryd, Kalmar. Hon dog 1837-06-18 i kalmar.
Ingrid bodde på Läggevi tillsammans med två andra jungfrur Fröberg födda ungefär samtidigt som henne. Andra släktforskare har identifierat dem som systrar (men det har inte jag själv kunnat se bekräftat, även om det verkar logiskt). De heter Maria Christina Fröberg f. 6 nov 1705 i Göteborg, och Fredrika Fröberg, f. 10 febr eller 2 okt 1808, också i Göteborg, Fredrika dog sedan ung även hon, 8 jan 1833 i Fliseryd.
Det KAN finnas band med Norrtälje, och tydligen finns det något sorts band med Kalmar - men varför flyttar flickorna allihop från Göteborg till östkusten?
 
Är det någon som stött på Fröbergs någonstans i Göteborg under sekelskiftet 1800 ?
 
mvh,
Maria

57
Fröberg / Fröberg
« skrivet: 2011-11-30, 16:04 »
Hej!
 
Jag sitter och stretar med att finna min ana Ingrid Sophia Fröbergs rötter. Hon ska ha fötts 1801 i Göteborg, och jag har suttit och lusläst födelsenotiserna från div Göteborgsförsamlingar och kan inte hitta henne. Inte heller finner jag hennes syster Maria Christina Fröberg, f 6 nov 1795.
De kom båda ca 1820 till Läggevi i Fliseryd, Kalmar som jungfrur. Ingrid Sophia gifte sig 3 mars 1829 i Fliseryd, kalmar med Johan Fredric WIderström, och dog den 18 juni 1837 i Kalmar.
 
Det jag lurar på är om det också finns någon länk med Norrtälje, eftersom Ingrid Sophias dotter Hildegard A.S. Widerström verkar ha funnit sin make sjökapten Robert Fredrik Jonsson där och den familjen verkar ha starka band med Norrtälje.  
All information och söktips välkomnas!

58
Äldre ord L - Ö / Äreboren
« skrivet: 2011-11-30, 15:03 »
Jag har ännu ett attribut som jag undrar lite över: Välädla
 
Det är jungfru välädla Ingrid Sophia Fröberg i Fliseryd, Kalmar (runt 1820-talet) jag stött på och eftersom jag inte ännu har kunnat hitta hennes rötter, så vore det intressant att veta vad jag kan få för information ur man tilltalade/titulerade henne.  
Är det någon som vet?

59
Stort tack Inga, Jan och Birgitta för efterforskningarna!
 
Nu när ni hjälpt mig på väg kan jag forska vidare på R.F. Jonssons familj i Taxinge - jag hade ingen aning var jag skulle leta honom när jag inte kom vidare.
 
En fråga dock, Jan (och Birgitta) - ni hade inga problem med att hitta familjen på No 361 i Kalmar. Jan, du läser det i födelseboken. Men - jag kan inte se någon sådan notis i födelseboken för Anna Hildegard, var står det?
 
mvh,
Maria

60
Westerblad / Westerblad
« skrivet: 2011-11-24, 11:46 »
Fascinerande.
Jag ska försöka se om jag kan finna andra uppgifter i Amsterdam om Helena de Gomse. Det är ju inte omöjligt att det handlar om en brorsdotter Helena de Gomse där. Jag har kanske inte fått koll på alla (brors)barnen och övriga släktingar där, helt enkelt.
Det som fått mig att tro att det handlar om min Helena, är att Helena de Gomse i Amsterdam nämnts i samma andetag som systern Catharina de Gomse nämnts. Däremot har Catharina de Gomse försetts med titel (änka efter professor Leidekker /änka efter den ärade lärde mannen och kyrkoherden Leidekker i den Bosch)och om Helena står det ingenting. Det skulle ju också kunna tyda på att det faktiskt handlar om en yngre släkting.
 
Jag skriver här igen om jag hittar några nya uppgifter.

61
Westerblad / Westerblad
« skrivet: 2011-11-23, 18:19 »
Tack Britt-Marie och Bo!
Nu har jag ju fått massor av uppgifter, mycket mer än jag vågat hoppats på. Jag hade ingen aning om att Fredrika hade så många syskon.
 
Jag är ju rätt oerfaren, och har precis skaffat tillgång till Arkiv Digital. Jag visste faktiskt inte ens om att man kunde söka på gamla bouppteckningar, så det är ju ett fantastiskt tips, som jag tackar för.
 
I några holländska arkiv har jag hittat uppgifter om att Helena de Gomse flyttade ned till Amsterdam där hon sedan bodde till sin död efter 1732 (bl a i kusinen Susanna Maria Lambinons testament samt uppgifter i korrespondans mellan systern Catharina de Gomse och hennes procurator).  
Därför förvånar uppgifterna här mig något.
 
Skilde sig Elias och Helena från varandra? Kunde man överhuvudtaget skilja sig på den tiden? Kan det ha varit en religiös fråga - då Helena troligen var troende reformert och inte lutheran? Jag vet inte - men här har jag något som jag vill få veta mer om.

62
Hej!
 
Är det någon som har något tips på hur jag kan finna min morfars morfar i längderna i Kalmar? Jag har kört fast.
 
Han heter Robert Fredrik Jonsson och är sjökapten. Som sjökapten borde han väl gå att hitta, eller? Tyvärr har jag inte lyckats ännu.
Han står i allafall som fader till Anna Hildegard Jonsson, f 1 juni 1862 i Kalmar Domkyrkoförsamling. Modern heter Hildegard A....ina Sophia Widerström, och är dotter till Ingrid Sophia Fröberg och Johan Fredrik Widerström i Fliseryd.  
 
Är det någon som vet om de (Robert och Hildegard) fick några fler barn?
 
Vänliga hälsningar,
Maria

63
Lambinon (de Fléron) / Lambinon (de Fléron)
« skrivet: 2011-11-21, 14:13 »
Hej Erland!
 
Tack för klippen, det här var intressant information. Länkarna med de Flon, de Besche och de Try var nya för mig, och ger rätt mycket nytt kött på benen. Jag har i de vallonska registrerna noterat att ett antal de Flons har gift sig med Lambinons. Det har dock inte varit några sådana band i min direkta släktlinje, så jag har inte gått in på hur mycket de två släktena hade tillsammans. Men, nu med de här klippen du gav så känns det lite extra spännande att även läsa in mig på familjen de Flon.
 
vänliga hälsningar,
Maria

64
Westerblad / Westerblad
« skrivet: 2011-11-19, 23:29 »
Fredrika Westerblad (Tobias Westerblads syster) är min ana - och jag undrar om det är någon som vet om de hade några fler syskon?
 
Och jag skulle också vilja ha lite hjälp med att spåra Elias Westerblads föräldrar, för jag har gått bet.
 
När det gäller de äldre generationerna de Gomse, Lambinon och Fineman har jag fått ihop en hel del mer information också, men det är ju kanske lite off topic här i Westerblad-tråden.

65
Risinge / Risinge födelselängd GID238.28.58400
« skrivet: 2011-11-19, 23:23 »
Tack! Ni är klippor!
 
Vistinge och Kolstad - det förklarar varför jag inte kunnat följa dem i tiden. Jag har letat på fel ställen, vi får väl se om det går bättre nu.
Och tack Britt-Marie för uppgifterna ur dödsboken.
 
Givetvis har jag läst det Bo Persson skrivit om Westerbladarna  och nu försöker få mer kött på benen om Westerblads och de Gomses.

66
Risinge / Risinge födelselängd GID238.28.58400
« skrivet: 2011-11-18, 13:55 »
Tackar
Sedan läser jag Maria Catharina på näst sista raden, men efternamnet tvekar jag på.
 
Är det moderns ålder som står längst ned? Där det står m:  och ..oläsbart.. och tillsist något om 8 oktober?

67
Risinge / Risinge födelselängd GID238.28.58400
« skrivet: 2011-11-18, 11:35 »
Hej!
 
Jag har mycket svårt att tyda texten för Sophia Lindborgs födelsenotis nere i högra hörnet (20 augusti). Är det någon som kan göra ett försök att hjälpa/gissa?
 
Vilket yrke står det att fadern Dan. Lindborg hade? Modern heter Fredrica Westerblad, men resten därefter kan jag inte läsa.
Faddrarnas namn vore t ex intressant att få en gissning/läsning på.
 
 
 

68
Reenstierna / Reenstierna
« skrivet: 2011-11-15, 16:30 »
I Hållanders Vägen till Sockenkyrkan står det nämnt att Tobias de Gomse (1641-1704) har anknytningar genom äktenskap till familjen Momma-Reenstierna. Är det någon som vet hur? Han stod med ena foten i Amsterdam och den andra i Norrköping.

69
Lambinon (de Fléron) / Lambinon (de Fléron)
« skrivet: 2011-11-15, 12:09 »
En av mina anor var Pierre Lambinon, gift med Susanna de Fineman. Han ska också ha varit förvaltare av Flögfors bruk 1639-1641.  
Någonstans (var?) har jag läst om Pierre Lambinon d.ä., plus att det i vigselregister går att läsa att Pierres far hette Piron (ibland skrivet Pierre).
 
Via släktforskare som forskat i belgiska släkten Lambinon och de Geer har man funnit en Piron Lambinon, som bara försvinner från Fléron till Dordrecht 1587 och senare försvinner han även från Dordrecht. Man misstänker på goda grunder att han flyttade till Sverige ca 1630, troligen till Norrköping. Det är helt blankt när det gäller övriga familjeband. Samma sak gäller hans bröder Thomas och Leonard Lambinon.
 
Finns det någon här som vet något mer om Piron Lambinon i Sverige? Vem var han gift med? Vilka funktioner hade han i Sverige? Barn? Var bodde han? Bodde han kanske inte i Sverige, trots allt? Alla pusselbitar är välkomna!

70
Gerard / Gerard
« skrivet: 2011-11-15, 11:56 »
Jag sitter och forskar om mina vallonanor och har funnit en Ida Gerard, gift med Godefroy de Fineman. Godefroy var enl uppgift också bröllopsvittne vid Louis de Geers vigsel med Adriana Gerard. Det ligger ju nära till hands att misstänka att Ida och Adriana skulle vara släkt. Är det någon som vet mer om Gerards som kom till Sverige i flyttvågen med Louis de Geer?

71
Sankt Lars / S:t Lars födelsebok CI:3 1712-1762
« skrivet: 2011-11-14, 22:23 »
Tack Bo!
 
Att han var stamfar för Arvedson den äldre grenen och finns med i Svenska Släktkalendern kände jag till - men det är nytt för mig att han var nämndeman och riksdagsman och står omnämnd i den bok du nämnde. Tack för tipset! Det blir till att gå till biblioteket och låna den.
 
Jag hade nog aldrig själv ens tänkt på att han kanske också kunde använda namnet Arfvedsson, då det i släkten finns ett sådant starkt medvetande om att det är Arvedson man heter, (med e och ett s, och inget annat). Det blir nästan litet lustigt, eftersom jag i vissa andra släktlinjer får vara väldigt kreativ med namnen - t ex namnväxlingar för valloner, som har vallonska, franska, holländska OCH svenska versioner av sina namn.

72
Sankt Lars / S:t Lars födelsebok CI:3 1712-1762
« skrivet: 2011-11-09, 13:09 »
Hej Christina!
 
Tack för att du försökte och för tipset att också kolla i arkiv digital! Jag är ju inte någon rutinerad släktforskare ännu, så det här är ju sånt som hjälper mig framåt (även om jag kanske inte kommer så långt med just den här släktlinjen..).
 
Jag misslyckades med att få med bilden på texten, tyvärr - så tack för att du kollade upp den ändå.
Ja, det var Måns Arvedson, född 21 nov 1729, som jag var ute efter och Stora Ullevi skulle kunna stämma faktiskt.
 
mvh,
Maria

73
Sankt Lars / S:t Lars födelsebok CI:3 1712-1762
« skrivet: 2011-11-08, 17:24 »
Hej!
 
Kan någon hjälpa mig tyda texten för Måns födelsenotis ( GID 363.35.90100) ? Jag är speciellt intresserad av faddrar och var han bodde precis.
 
 
 
vänliga hälsningar,
Maria

74
Hedvig Eleonora / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-11-25
« skrivet: 2011-10-27, 12:20 »
Camilla!
 
Tusen tack för uppgifterna, nu kommer jag vidare. Och tack för tipset om Rotemansarkivet - här hittar jag massor med matnyttigheter. När jag sökte hittade jag en okänd första hustru till min morfar - sån´t är ju alltid pikant :-)
 
mvh,
Maria

75
Hedvig Eleonora / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-11-25
« skrivet: 2011-10-24, 10:23 »
Hej!
 
Jag går bet på min morfars mor - är det någon som har något uppslag?
 
Hon hette Anna Hildegaard Jonsson (kallades Annhild)och var gift med Johan Emil Arvedson. Hon föddes 1862 eller 1868 (uppgifterna går isär) och dog den 1 jan 1894 i Hedvig Eleonora, där hon bodde på Linnegatan 12.
Hennes far hette Robert J. Jonsson, och hennes mor Hildegard Widerstrand. I familjen går historier om att Annhild, Hildegard och Robert hade bott i Ryssland ett tag, men jag vet inte om det är sant. De har ju inte några direkt ryska namn. Däremot finns ett antal familjeklenoder som ska komma från Annhilds hem, som är märkta med Jalta och Sotji.
 
Robert Jonsson ska ha varit sjökapten.
 
Annhild och Johan Emil fick två barn tillsammans: Alf Arvedson (f. 1891) och min morfar Tord (f. 1893).
 
Jag kan alltså inte hitta några födelseuppgifter för Annhild, och än mindre kan jag spåra varken Robert eller Hildegard - är det någon som kan hjälpa mig litet och som vet något mer om dem?

76
Allmänt / Allmänt
« skrivet: 2011-10-10, 14:07 »
Släkten Uhr i Östergötland var smeder - men var de också valloner?
 
Mina anor heter Daniel M Uhr (1721-1777),g.m Kristina Larsdotter och hans son Daniel Uhr (1755-1793)g.m. Ulla Sophia Lindberg (1758-1832) och bodde i Tjällmo, Lämneån.
 
Är det någon som vet mer?

77
Belgien / Belgien
« skrivet: 2011-10-07, 15:08 »
Behöver lite hjälp med förkortningar på franska. Detta är klippt ifrån Cercle Historique de Fléron:
 
LAMBINON Pierre, fs Piron X FINNEMAN Susanna, fe Godefroid 1996/3/p36 Ii-5 + 2001/3/p19 mi-page en Suède 14-oct 1645
 
Vad står förkortningen fs och fe för? Jag vet ju att Piron var Pierres far och Godefroid Susannas far - men vad betyder förkortningen?
Ibland ser jag också vf - vad betyder det?
 
t ex i:
LAMBINON Noël2, vf Massar Cath. X3/2 FRAIPONT Marie Joseph, fe Mathieu Michel 1988/4/p45 (2/3 page-2) 1994/4/p10 2006/1/p68 bas/page 2006/1/p69 V.B Fléron   29-avr 1748

78
Tusen tack - ni har hittat farfars mor åt mig!  
 
Vilken respons! Jag tog ett glädjeskutt i luften av era svar - tack för både uppspårning och handfasta tips!
Nu ska jag ta och gräva vidare i den delen av släkten också.
 
Detta inlägg flyttades den 11 september 2011 från Allmänt, Hur söka i St Olais husförhör?.
Magnus Hjärtström, moderator
 
Och jag har lite mer hållfast för att ta tag i andra släktmedlemmar vars spår slutar i S:t Olai.

79
För att vara nybörjare på släktforskning har jag kommit ganska långt, men nu stöter jag på problemet att flera av spåren bakåt i tiden inte går att finna.Och problemet är att jag går bet på hur jag ska använda Norrköping St Olais husförhörslängder.  
Ett exempel är min farfars mor Paulina Josefina Wirth född 16 jan 1874 (men jag vet inte var, S:t Olai verkar det inte vara i allafall).När hon fick sitt första barn står det noterat att de bodde på kv. Dalkarlen, Paulsson.
Är adressen någon sorts referens som jag kan använda?
 
I andra fall har jag kunnat gå tillbaka i tiden via husförhör och flyttningslängder. Det här är säkert en nybörjargrej - men jag hittar inte ens något orts/adressregister till S:t Olais långa husförhörslängder. Är det någon som kan tipsa mig om hur man gör?
 
Detta inlägg flyttades den 11 september 2011 från Allmänt, Hur söka i St Olais husförhör?.
Magnus Hjärtström, moderator

Sidor: [1]