ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Hannah Söderblom

Sidor: [1]
1
Precis! Jag klantade mig med födelseåret.  
 
Jag har några orter som jag vet att han har bott på innan krigsåren: Hällefors, Bredängs bruk och Enköping. Därefter var det Ljusne där han bodde och arbetade under 18 år innan han flyttade till Hästbo, Torsåker.  
 
Stettin, ligger i Polen?

2
Jag ringde en äldre släkting idag och enligt henne så arbetade Gustaf som mekanisk chef vid Ljusne-Woxna AB innan och under kriget. Däremot försvann han till Västkusten och Blekinge under vissa perioder, bland annat för att arbeta vid en smör och margarinfabrik. En ort som hon nämnde var Landskrona. Det är dock bara under en viss period, annars är det luckor där ingen vet var han har befunnit sig. Ingen vet heller vad han gjorde vid dessa placeringar. Han ska ha varit en otroligt skicklig mekaniker, efter kriget byggde han t ex en egen bil.
 
Min mormor berättade att han kom hem efter krigets slut med ett skadat ben. I efterhand har det ryktats om att han skulle ha befunnit sig i Härnösand för operation och när han väl kom hem så hade han inte varit hemma på flera månader.  
 
Jag upplever det själv som extremt svårsökt. Tyvärr.

3
Hej allihopa!  
 
Jag släktforskar på min mormors far, Gustaf Verner Hagman. Han föddes den 30/6 1896 i Högbo, Sandviken. Gustaf var under 1940-talet god vän med Erik Myrgren, den svenska prästen som var placerad i Berlin under WW2. Myrgren lyckades under denna tid rädda flertalet judar och tilldelades 1987 en israelisk utmärkelse för detta. Det har nu framkommit att min mormors far ska ha befunnit sig i Berlin tillsammans med Myrgren under denna tid, det är dock oklart vad han gjorde där. Under en tid var han placerad i Bohuslän för att arbeta. När min mormors far var bortrest så var han borta under längre perioder och mormor och hennes syster fick aldrig veta var han befann sig eller vad han gjorde.  
 
Jag förväntar mig inga raka svar på den här kluringen, men om ni har tips på hur jag kan ta mig vidare så skulle jag verkligen uppskatta det. Jag vill veta vad han gjorde där. Varför åkte han till Berlin? Var det en placering? Hjälpte han judar att fly?  
 
Mvh  
Hannah

4
Torsåker / Äldre inlägg (arkiv) till 15 januari, 2012
« skrivet: 2011-08-04, 21:14 »
Tack så mycket Annalena, det gick fort! =)

5
Torsåker / Äldre inlägg (arkiv) till 04 augusti, 2011
« skrivet: 2011-08-04, 20:34 »
Hej!  
Jag har kört fast riktigt ordentligt i min släktforskning och tänkte att jag kanske kunde få lite hjälp på traven här?  
 
Jag letar efter min mormors farfar Abraham Hagman, född 11/12 1866. Tyvärr har jag inte funnit någon födelseplats och inte heller några föräldrar eller syskon. Däremot vet jag att han gifte sig med en Matilda Östlund (19/9 1896) och att de flyttar från Husby, till Högbo och att de slutligen bosätter sig i Stenshyttan. Jag är dock nyfiken på hans historia! Enligt min mormor så sades det att han kan ha ett judiskt ursprung, mer än så vet jag tyvärr inte. Kanske att någon kan hjälpa mig lite?  
 
/ Hannah

Sidor: [1]