ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Eskil Fredriksson

Sidor: [1]
1
Henckel / Henckel
« skrivet: 2011-03-30, 11:57 »
Hej! Jag har en intressant iaktagelse här angående ett möjligt andra utomäktenskapligt barn. Fredrika Christina Persdotter föddes 1810-04-30 i Helsingborg (Helsingborg C:5 s 233). Enligt födelseboken är föräldrarna Pehr Olsson och hans hustru (Ingrid Larsdotter). Faddrar är Peter Henckel med hustru. Så långt torde allt vara väl, men Pehr Olsson och Ingrid gifte sig först den 7e mars samma år, alltså när Ingrid var höggravid. Detta torde väl inte ha varit särskilt lätt att få till giftemål i kyrkan under sådana omständigheter? Ingrid var då piga, 28 år gammal, hos familjen Henckel. Pehr och Ingrid bodde aldrig tillsammans, varesig före eller efter giftemålet. Har svårt att se att giftemålet hade kunnat gå igenom utan Henckel, kan det vara på så sätt att Henckel är far till Fredrika Christina (gamle Henckels sonhustru hett just Christina) och att äktenskapet var arrangerat och att familjen pressade på med äktenskap i kyrkan?

2
Taiwan / Taiwan
« skrivet: 2010-08-12, 08:22 »
Shanghais biblioteks Genealogy Searching Service kan kontaktas på +86 21-644-55555 Ext. 1213, e-mail service@libnet.sh.cn

3
Taiwan / Taiwan
« skrivet: 2010-08-12, 08:09 »
Kunde också vara bra om moderatorn kan ändra namn på den här diskussionen till Kina istället för Taiwan, då Taiwan är en provins i Kina och diskussionerna som förs här oundvikligen kommer att, och redan har, omfattat fler av Kinas provinser.

4
Taiwan / Taiwan
« skrivet: 2010-08-12, 08:02 »
Hej,
 
Jag råkar bo i Jiangsu. Det finns möjligheter att komma vidare i Kina, men det kan vara mycket svårt om du inte kan kinesiska. Kom ihåg att det har funnits flera system att romanisera kinesiska, det som använs idag i Kina är pinyin, medans tidigare var Wade-Giles systemet det vanligaste (vilket fortafarande används i Taiwanprovinsen).  
 
Med tanke på namnet du gav ovan, Wei-Hwa Tscheng, Charles så ser de ut som om det är ett kinesiskt namn. Troligen kan du skippa Charles som taget. Tscheng är efternamn och skall skrivas först, så hans namn är Tscheng Wei-Hwa. Jag skulle tro att hans namn i pinyin är Cheng Wei Hua. Du råkar inte ha hans namn på kinesiska någonstans? De vanligaste tecknen för namnet Cheng är 成 och 程. Dock kunde även dessa namn tidigare skrivas på mycket olika sätt, vilket betyder att det kan finnas en mycket stor uppsjö av olika Cheng. I gamla tider betydde det att ett familjenamn (med familjens tecken) symboliserad en familj och det är först under 1900-talet som tecknen förenklades och det inte längre går att skilja familjerna åt. Får därför tag på hans namn på kinesiska, med den gamla versionen av hans efternamn kan du, om du har tur, komma vidare. På Shanghais stadsbibliotek finns massor av gamla genealogier. Den kinesiska versionen av ancestry, jiapu http://www.jiapu.com/ kan också vara till hjälp. Bland rikare och bättre bildade familjer i Kina var genealogi väldigt viktigt och flera av de familjeböcker som finns sträcker sig tusen år eller mer tillbaka. Vad jag har förstått kan du också få mer hjälp av biblioteket i Shanghai och att det blir allt vanligare att folk söker sina rötter där.  
 
En första sökning på 程 på Jiapu så fann jag en familjebok med rötter från Danyang (inte så långt från Nanjing) http://www.jiapu.com/jiapu/3421. Dock skulle jag rekommendera att du kontaktar bibiloteket i Shanghai, http://www.library.sh.cn/english/, vilka har en mycket stor samling och du kan också få hjälp att hitta rätt Cheng. Biblioteket är tydliget att av de 10 största biblioteken i världen. Släktband på P1 har tagit upp släktforskning i Kina, programmet finns på nätet http://sverigesradio.se/topsy/ljudfil/1112014.mp3
 
Hälsningar
Eskil

5
Jag upptäckte att det finns brevkorrespondens med Olof Collin född 1662 i Stockholm (?), sedemera rådman i Arboga, död den 7e december 1733 i Arboga. Jag vet att vi är många här som har letat efter hans anor. Brevkorrespondensen finns i handskriftsavdelningen på Uppsala bibliotek, bland Arfwedsons samlingar.
 
Jag har fått ut kopior på dessa, men har svårt att läsa vad det står. Finns det någon här som kan klara av att läsa breven? Kanske kan det finnas någon intressant information i dem? Tänkte att de också kan vara till glädje för andra Collinforskare. Det finns fem brev, tyvärr för stora att lägga upp, men för den som är intresserad skickar jag gärna kopia via mail.
 
Bifogar här det första halvan av första brevet...
s 278a
 (127.2 k)

Sidor: [1]