ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Mikaela Selmer

Sidor: [1]
1
Lindesberg / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-10-29
« skrivet: 2002-09-19, 20:42 »
Hej!
Det finns en Fredrik Ståhl som är gruvarbetare i Stripa gruva, i Guldsmedshyttan församling i de mikrofilmade husförhörslängderna från folkräkningen år 1900 (http://www.arkion.ra.se). Men eftersom han fortfarande bor hemma då och inte har gift sig än, är det ju inte säkert att just han är din farmorsfar.  
 
Så här ser i alla fall Fredriks Ståhls familj från Stripa i Guldsmedshyttan ut:
 
Anders Persson Ståhl, gruvarbetare, född 1853 i Linde Bergsförsamling (dit Guldsmedshyttan förut hörde innan det blev en egen församling)
gift med Johanna Andersdotter, född 1851 i Linde
 
Barn (alla födda i Linde):
 
Fredrik Ståhl, gruvarbetare, född 1877
Anna Lovisa, 1884
Hilma Matilda, 1888
David, 1893
Ruth, 1895
 
(De båda sistnämnda är ännu inte döpta år 1900)
 
Vid folkräkningen 1890 anges ytterligare två bröder.
 
Oscar, 1880
Gustaf, 1882
 
De hade troligtvis flyttat hemifrån (eller dött) tio år senare. Vid folkräkningen 1890 anges också ett annat födelseår för Fredriks pappa, nämligen 1859. Men då detta är manuellt registrerade upgifter och det andra är fotograferade orginalhandlingar skulle jag tippa på att det är 1853 som är det korrekta.
 
 
Hoppas det här är rätt Fredrik!
 
Med vänlig hälsning
Mikaela Selmer

2
Hej!
Jättesnällt att du bekräftade Ellis Islands uppgifter om Karl. Knut kan tyvärr inte vara född 1858. Det är omöjligt med tanke på föräldrarnas ålder. 1878 är nog tyvärr rätt. Vet du hur långt emigrantskivans uppgifter sträcker sig i nutid? Jag börjar misstänka att det kanske var en bra bit in på 1900-talet som Knut emigrerade. Det måste dock ha skett före 1923, för när deras mor dör är båda bröderna försvunna i Amerika.
 
MVH/Mikaela

3
Hej!
Finns det någon snäll ägare av emigrantskivan som skulle kunna hjälpa mig att hitta KNUT Leonard Öberg, född 1878 i Gävle. Jag hittar bara hans bror Karl Axel Leopold (C.A) Öberg i Ellis Island arkiven. Denne kom till USA med St Paul från Southampton 16 mars 1896. Han var då 15 år och 5 månader. Hans äldre bror Knut var inte med då, och enligt familjetraditionen ska Knut ha utvandrat tillsamman med fru och en hel hoper ungar. Om någon kan hitta Knut och ev. hans fru vore jag väldigt tacksam! Problemet är ju att både Knut och Öberg är ett sådana namn som kan bli vad som helst på engelska!
Om ni skulle hitta något mer om Karl tar jag tacksamt emot det också.
MVH/Mikaela

4
Ransäter / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-12-10
« skrivet: 2002-09-17, 08:27 »
Hej!
Försvunnen mormorsmormor! Jag undrar om någon som forskat i Ransäter hittat en Anna Katarina (Anna Kajsa)Jonsdotter, född 1846-11-08. Jag vet inte vad hennes föräldrar heter, men fadern bör ju heta Jon eler Jonas förstås. Enligt folkräkningen 1890 skall hon tydligen vara född i Ransäter och inte i Gävle som det står i andra handlingar, och där hon dog 1923. Tacksam för hjälp, eftersom detta skulle betyda ytterligare ett landskap att forska i. Tyvärr är ju inte folkräkningen (eller Arkions registerering) 100-procentig, jag har välkända anor som lagts in med fel födelseår eller fel hemort... Men kanske någon har sett till henne!
 
MVH/Mikaela

5
02) Ortnamn N - Ö / Stureby
« skrivet: 2001-06-01, 20:58 »
Hej!
så här kan man läsa om Stureby på Stockholms Lokaltrafiks hemsida (http://www.sl.se) :
 
Stureby har fått sitt namn efter Sten Sture den yngre, som med sin krigshär lyckades besegra Kristian II i Brännkyrkaslaget 1518. Var exakt striderna stod vet man ej, förmodligen i närheten av Brännkyrka kyrka.  
 
Fastighets AB Villahem började 1921 att exploatera området, som då var en skogsrik trakt med lantlig bebyggelse. Här låg torpen Tussmötet, Bjule, Skotrop, Långåker, Ektorp, Bäcken och Bandhagen. De var små enkla bostadshus av timmer med kök och rum samt förstuga. Till torpbebyggelsen hörde några uthus med plats för en häst, några kor, gris och höns. Man hade också lite mark för odling och bete samt ängar. Nu är alla torpen borta men flera av dem har fått ge namn till gator i stadsdelen.  
 
Flertalet villor i Stureby uppfördes i egen regi. Här hade man tillgång till en rad butiker: många livsmedelsbutiker, flera fiskaffärer, konditorier, kiosker, tobaksaffärer, järn- och färgaffärer, ved och kokshandlare m m. Det fanns också post, apotek och biografen Corso, som hade adressen Tussmötevägen 224.  
 
Ålderdomshemmet Gammelbyn erbjöd många arbetstillfällen. Stadens politiker hade 1923 beslutat uppföra hemmet till 400-årsminnet av Gustav Vasas intåg i Stockholm Det stor klart 1930 och fem år senare invigdes Stureby vårdhem. På hemmen bodde som mest ca 1 000 pensionärer, patienter och försörjningstagare. De senare skulle efter förmåga arbeta i köket eller i tvätten, inom snickeri, skomakeri osv. När Landstinget övertog hemmet 1971 ändrades namnet till Stureby sjukhus.  
 
Omkring 1950 tillkom sydväst om villabebyggelsen ett stråk med flerfamiljshus. För många hyresgäster innebar flytten till Stureby en välkommen standardhöjning i form av ljusa lägenheter med kylskåp och badrum samt tillgång till tvättstuga och andra bekvämligheter.  
 
Tunnelbanestation Stureby invigdes 1951.  
____
 
Hoppas att detta är till lite hjälp  önskar en fd Sturebyflicka!
/Mikaela

6
Öregrund / Äldre inlägg (arkiv) till 17 april, 2006
« skrivet: 2001-05-04, 16:06 »
Hej!
Fyrskeppare och kopparvas-tillverkare?
 
Är det någon som forskar i Öregrund som stött på en fyrskeppare som också var kopparsmed (hobby?). Hans syster eller svägerska hette Anna Katarina Jonsdotter som ogift och föddes 1846 i Gästrikland.
 Jag har ett namn (och endast ett namn) på en person befinnande sig i Öregrund år 1945 och det är Harald Andersson, men såvida inte fyrskepparen blev omkring 100 år så är det antagligen inte han själv, möjligen då hans son. Men tyvärr kan det lika gärna vara någon helt utan anknytning till släkten.  
 
Jag har inget säkert namn eftersom jag inte vet om det är en biologisk eller ingift släkting, (biologisk=Jonsson) men kanske har någon  kopparföremål ifrån Öregrund från sekelskiftet eller vet något annat som kan ge en liten ledtråd?
 
MVH
Mikaela

7
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Medaljgåta?
« skrivet: 2001-04-27, 12:20 »
Oj, oj, oj! Vilket gensvar!  
Jag får tacka så mycket och meddela att Pro Patria inte tror att det är deras eftersom dessa främst delats ut till företagare. De hänvisar istället till kgl. Pariotiska sällskapet som jag ännu inte varit i kontakt med. Enligt Pro Patria är det troligare att medaljen kommer därifrån, speciellt om det gäller en kvinna inom hembiträdesbranschen eller dylikt.  
 
Eftersom jag dessutom har tillgång till originalfotografiet, kanske jag kan tillägga att bandet inte ser svart ut, men hela fotografiet är tämligen bleknat så det är svårt att avgöra.
 
/Mikaela

8
Hej!
Min morfar var urmakare (Tornbergs urmakeri på regeringsgatan i Stockholm).
Han har på ngt okänt sätt kommit över 24 fotografier av män och kvinnor som under någon period arbetat vid G.W Linderoths urfabrik på 1800-talet. Flera av dessa har sedan blivit urmakare på olika orter i Sverige, Paris och Tyskland. Vem som samlat dessa bilder är okänt, men det finns anteckningar på varje kort som ibland anger födelse/dödsår, var de arbetade som och sedan,mellan vilka år de var anställda hos Linderoths och ibland ett allmänt omdöme om personen ifråga.
Ingen av dessa män och kvinnor är besläktade med mig men jag kan tänka mig att de på något sätt följde med när morfar tog över uraffären.
 
Kan någon tala om för mig var urfabriken låg?
 
Är det någon som vill se sin urmakarförfader på bild, kontakta mig här eller via email.
 
De efternamn som är aktuella är (med hänsyn till en extremt oläslig handstil):
Norling, Malmström, Carlman, Svensson, Schroedter, Lundmark, Messenius, Steinman, Höglund (2), von Tad?, Sivertsson, Henriette, Schweder, Romare, Bergholm, Dahlqvist, Ericsson, Linderoth, Bourquin, Kullberg, Wedin, Friman, Liding.
 
 
/mvh Mikaela

9
Varola / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-03-24
« skrivet: 2001-04-26, 14:29 »
Hej,
jag undrar om det är ngn som har information om en Lars Högman född 1726. Han ska möjligen vara född i Skövde (tveksamt) men familjen ska komma från Varola. Lars var ryttare vid Västgöta regemente från 1749 och bodde senare i livet bland annat i Kyrketorp och Forsby.
 
Vill även passa på att efterlysa en kvinna från Varola: Elin Nilsdotter född 1797-11-27 i Varola. 1829 gifte hon sig med Erik Andersson från Grevbäck och flyttade dit.  
 
Ngn som vet ngt om dessa bådas föräldrar?
 
Hoppas på hjälp trots dåligt med uppgifter om Lars.
/Mikaela

10
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Medaljgåta?
« skrivet: 2001-04-25, 18:45 »
Hej,
satt och tittade på ett foto av min mormors mormor och inser att hon har en medalj på klänningen. Är det ngn som känner igen den? Om den är för lång och trogen tjänst kan hon ha varit ngt inom sjukvården? En av hennes döttrar blev barnmorska, själv var hon ngt så ovanligt som frånskild from 1891. Namn Anna Katarina (Jonsdotter) Öberg, född 8/11 1846 död 1923 i Gävlestads församling.,  
MVH Mikaela

Sidor: [1]