ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Elin Ericson

Sidor: [1]
1
Tack Eva för tipsen o intressanta länkar.
Ja, det kan stämma att jag varit inne o nosat på ämnet förut!
Hälsningar
Elin E

2
Skattelängder / SV: Mantalsskrivn 1960 Stockholm
« skrivet: 2017-09-11, 18:41 »
Hej igen alla!
Mysteriet är löst! Den jag sökte står för sig (av dunkel anledning inte tillsammans med sin familj 1960, men på samma adress som föräldrar och syskon...).
Tack alla för synpunkter.
Hälsningar
Elin E

3
Äventyrare / Charles Andersson (u ä son till Lloyd Lewellyn)
« skrivet: 2017-09-06, 18:22 »
Är mycket intresserad av dessa två äventyrare av 1800-talssnitt.
Undrar om någon känner till deras ättlingar framöver och vem som var Charles A:s mor och vilken del av Sverige det handlar om.
Tacksam för svar.
Hälsningar
E Ericson

4
Skattelängder / SV: Mantalsskrivn 1960 Stockholm
« skrivet: 2017-09-06, 17:08 »
Hej Kristina!
Var ju intressant att mantalslängden i Stockholm är annorlunda förd. Barnet kan ha varit 13 år 1960. Jag hittar resten av familjen, föräldrar och syskon mantalsskrivna på en och samma adress, men detta barn saknas. Kan inte heller finna det i dödboken.
Hälsningar
Elin E

5
Skattelängder / SV: Mantalsskrivn 1960 Stockholm
« skrivet: 2017-08-16, 18:37 »
Tack för svar Maud o Åke!
Detta klargör ju en del. Har jag fattat rätt om jag tror att det inte räcker med att vara svensk medborgare nödvändigtvis för att komma med i dödboken?
Att man kan ha emigrerat och dött utomlands o ej komma med i dödboken, gäller detta även den som bott några år i annat land (alltså ej vid tiden för dödsfallet var mantalsskriven i Sverige)? Detta gäller ett barn till missionärer.
Hälsningar
E Ericson

6
Skattelängder / SV: Mantalsskrivn 1960 Stockholm
« skrivet: 2017-08-05, 15:01 »
Hej!
Frågan gäller främst vilka som står i dödboken, de som varit mantalsskrivna i Sverige när de dog utomlands el alla svenska medborgare som dött
utomlands också (när myndigheterna fått veta det, förstås; kan ev saknas uppgift om detta i dödboken även långt tillbaka i tiden som 1904).
Hälsn
Elin E

7
Skattelängder / Mantalsskrivn 1960 Stockholm
« skrivet: 2017-08-01, 16:14 »
Detta finns ju avskrivet fr originalen nu på AD online. Jag söker en person som inte finns med där, enbart hennes föräldrar och två syskon är skrivna på samma adress, hon saknas helt fast hon var barn då.
Står ju reservation för ev skrivfel, men kan en hel person ha schabblats bort?? Hon skulle kunna ha dött utomlands som barn - står man då inte med i sv dödboken? Står inte alla sv medborgare där el går man efter mantalsskrivn vid dödsfallet?
Tacksam för svar och synpunkter.
Elin Ericson

8
Riksarkivet Arninge / SV: Riksarkivet, Arninge
« skrivet: 2017-03-23, 15:26 »
Hej! Jag vet inte om detta är rätt ställe för frågan, men har kontaktat alla möjliga arkiv (landsarkiv, stadsarkiv, polis, trafikverket etc) utan att få bra svar. Jag undrar var man kan finna gamla körkort med foton. Det finns väl en 70-årsregel om sekretess från 2009, men äldre körkort än så då?

9
Hjärtligt tack Ansgar för Ditt tips.
Fann henne direkt där fram till 1910, nytt var att hon gifte sig 1907, så hon ser ut att kanske ha fått ett bättre liv än vi först befarade ändå. Finns en del mycket drastiska händelser i hennes närmaste släkt 1870-1920--tal annars.
Hälsningar
Elin E

10
Denna kvinna var min mans farmors mor. Jag hittar henne i folkräkn 1900 på två ställen i Stockholm, Adolf Fredriks församl och Maria Magdalena.
1895 födde hon en dotter förmodl i Adolf Fredrik. Inom Maria Magdalena förs återfinns hon som amma, 5 år efter dotterns födelse, på ngt som heter Asyl för fattiga ensamstående mödrar och späda barn. Massor av ammor fanns där liksom spädbarn.
Efter år 1900 verkar hon vara spårlöst försvunnen. Har tittat igenom dessa båda förs, även obefintlighetsboken och in- o utflyttn, förutom dödboken fr o m 1901.
Tacksam för svar om någon kan tänka ut ngt sätt att kolla mer.
Elin E

11
Lloyd / Loyd / Lloyd / Loyd
« skrivet: 2015-06-27, 14:48 »
Hej!
Jag har med intresse tagit del av ovanst. Undrar om någon känner till om det kan finnas en koppling mellan ätten Llewellyn och den svenska
släkten Segerborg. Har sett att det står något om det någonstans på internet, men oklart om det stämmer.
(Min mammas faster var gift med en viss Ruben Segerborg i Sundsvall. Hans föräldrar kom båda från Tierp, men bodde senare i Sundsvall, där
fadern var polis. De var födda i början av 1860-talet. Ruben Joel var född 1899 i Sundsvall).
Hälsningar
Elin E

12
Segerborg / Segerborg
« skrivet: 2015-04-24, 17:50 »
Hej!
Jag är intresserad av allt som rör släkten Segerborg, framför allt med anknytning till Ruben Joel S. f. 1899-02-18, d. 1976-03-01, Sundsvall Gustaf Adolf.
Han var gift med min mammas faster Ragnhild Josefina S. född Dahlgren (hans andra gifte). Hon var f. 1903-05-24 och d. 1979-06-30, som ovan.
De gifte sig 24.4 1932, verkar ha varit i Härnösands domkyrka. Han hade ett företag i Sundsvall och födde upp travhästar på fritiden. Hans pappa var Johan S. som
var polis i Sundsvall.  
Har sett att det ev skulle finnas en koppling till den eng/walesiska släkten Llewellyn.
Mycket tacksam för idéer/förslag var material kan finnas och särskilt fotografier o tidningsartiklar (kommer upp som upphovsrättsskyddade)!
Hälsningar
Elin E

13
Släktforskning i Italien / Släktforskning i Italien
« skrivet: 2015-01-29, 16:13 »
Tack för tips!
Hälsningar
Elin E

14
Hej igen!
Kom just på en sak till. Vet man något om var italienska och österrikiska adelskalendrar kan finnas? (Förutom i bibl i resp land...). Lånar t ex ambassader ut sådant?
Utländska antikvariat?
Hälsningar igen
Elin E

15
Hej!
och tack för svar.
Tyska är mycket bättre för mig än italienska.  
Jag har fått intrycket att digitaliseringen är lite tveksam i Italien och Österrike. Kan det stämma? Går det med mail annars?
Hälsningar
Elin E

16
Hej!
Många frågor och få svar... Jag prövar ändå. Jag undrar om någon vet något om den del av Italien som tillhörde Österrike, var gränserna gick, om arkiv kan ha överförts
t ex till Wien efter första världskriget? Var Trieste huvudort?
Vore tacksam för någon synpunkt!
Hälsningar
Elin E

17
Yrken T / Tvätterska
« skrivet: 2014-11-28, 15:37 »
Hej Kristina!
och tack för svar som jag läst först nu.
Problemet är att i Varberg är det väldigt långt till någon sjö eller å, fast
vallgraven finns ju kring fästningen med kanske bräckt vatten. Måste ha varit
ett väldans knog att frakta tvätten.
Hälsningar
Elin E

18
Yrken T / Tvätterska
« skrivet: 2014-10-05, 15:45 »
Hej Carin!
Intressant artikel. Jag har fattat det som att det var vanlig tvätt (lakan, handdukar etc) som Augusta tvättade. I ett hus i närheten, som är rivet nu bodde ända fram
till mitten av 70-talet en kvinna, som var strykerska. Hon blev över 100 år. De var sega på den tiden, men det är ju också de som överlevde under kärva förhållanden,
som man hör talas om...
Undrar dock lite lätt om det kan ha förekommit att de sköljde tvätten i havet!?
Hälsningar
Elin E

19
Yrken T / Tvätterska
« skrivet: 2014-10-03, 17:12 »
Hej!
Vi hyr sedan 20 år en liten lägenhet i ett gammalt hus i Varberg. I vår lägenhet skall det i slutet av 1800-talet ha bott en tvätterska Augusta med
sina två söner.
Nu har jag undrat i flera år hur i allsin dar de sköljde tvätten..!? Det finns en gammal pump kvar i trädgården och avlopp i källaren fanns kanske
redan på 1800-talet. Att koka och byka tvätten i stora kärl i källaren med vatten inburet från pumpen kan man tänka sig, men klappades och sköljdes tvätten verkligen
där inomhus (med allt bärande från pumpen)? Detta var ju människor som levde av att tvätta åt andra, som gjorde det hela tiden.  
Det vanliga var väl att man sköljde i sjöar el åar, men inte kan de ha sköljt tvätten i havet??
Vill gärna få synpunkter om någon har några.
Hälsningar
Elin E

20
Feber / Hetsig feber
« skrivet: 2014-10-03, 15:54 »
Hej Elisabet!
Tack för intressant svar och dito bilagor.
Rödsot och brännesjuka låter mer sannolikt än bara eskalerande luftrörsinfektioner. Det där om propp i hjärnstammen kände jag inte till, fast jag jobbat på
sjukhus rätt mycket. Att dysenteri var vanligare än kolera visste jag inte heller - båda hade väl med dåliga avlopp att göra.
Var det alltid läkare i bygderna på 17-1800--talet som konstaterade dödsfallen, eller gick prästerna på vad de anhöriga sa jämt? Obduktioner var väl mycket sällsynta. Verkar
lite riskabelt ibland..!
Hälsningar
Elin E

21
Feber / Hetsig feber
« skrivet: 2014-09-29, 15:02 »
Hej!
Jag har en fråga om diagnoser/dödsorsaker på 17-1800--talet.
Har i släktforskning Dalsland (Gestad bl a) sett en massa människor i slutet av 1700-talet och i början av 1800-talet som dött av hetsig feber.
Låter ju som en samlingsbenämning för en hel del olika sjukdomar, kanske av infektionstyp. Men förkylning kände man väl till även då och lunginflammation,
håll och styng, måste ju ha varit vanlig som dödsorsak (ända tills det kom antibiotika långt in på mitten av 1900-talet). Förmodar att diagnosen ofta blev
lika med symptomen annars, helt enkelt för att man inte kände till så mycket om sjukdomar.  
Folk verkar också ha dött i alla åldrar, men flest kanske barn och gamla, och vid alla årstider av denna hetsiga feber... Kanske kort förlopp också.
Så vilka sjukdomar kan det då, vanligast, ha handlat om?
Tacksam för synpunkter.
Hälsn Elin E

22
Övrigt - Other subjects / Namnskick
« skrivet: 2014-09-18, 17:46 »
Hej!
Tack för rappt besked! Så det blir väl den långa vägen då, om man skall hitta några ättlingar till Claes-A...
Hälsningar
Elin E

23
Övrigt - Other subjects / Namnskick
« skrivet: 2014-09-17, 18:41 »
Hej!
Jag undrar om någon vet något om europeiska adliga namn i USA. Är de skyddade där? Söker släktingar till en Claes August Bolten, som emigrerade i början av 1900-talet till New York, bosatte sig där med fru och två söner, en hette Harry. Claes-A var skeppare. Hans farfar var Gustaf Turow Boltenstern (jag känner till den släkten bakåt liksom farmoderns).  
Är alla Bolten bosatta i USA nu levande släkt? Kan det finnas mskor där vid namn Bolten även från icke-europeiska länder?
Tacksam för svar och synpunkter.
Hälsningar
Elin E

24
Skållerud / Skållerud
« skrivet: 2014-06-26, 15:14 »
Hej Mats!
Tack för tips om hur jag skall komma vidare!
Skön sommar på dig!
Elin E

25
Skållerud / Skållerud
« skrivet: 2014-06-19, 14:59 »
Hej igen!
Vad jag uppskattar detta forum och all information man alltid kunnat få av dessa extremt tjänstvilliga människor! Tack så hemskt mycket Marthina.
Ha en skön midsommar och sommar!
önskar  
Elin E

26
Skållerud / Skållerud
« skrivet: 2014-06-11, 15:42 »
Hej igen!
Jag har inte AD Online men har lyckats fotografera av text utan rubrik i kyrkbok jag funnit på ngn annans dator! Skall försöka få reda på ref.
På familysearch.org har jag funnit en ref till Tomasbolssl och att Maria Olofsdtr som ovan gifte sig 1807 med Johannes far. Hon var född 1782 och skall ha dött efter 11.11 1832. Johannes far skall ha dött före 11.11 1832 och vara född omkr 1778 enl dem.
Sedan har jag hört att det skall finnas ett släktnamns-reg för Dalsland.
Tack för era försök.
Hälsningar
Elin E

27
Skållerud / Skållerud
« skrivet: 2014-06-10, 16:19 »
Hej!
Jag vet just inte mer än att i husförhörslängd för Holm står Anders Ryrberg född 1780, hustru Maria Olofsdtr (men på annat håll Andersdtr!) född 1782 med barnen Eva född 1806, Johannes född 1808 (fel: vet säkert att det skall vara 24.3 1809, min farmors farfar) och Ulla född 1812. Johannes son (farmors far) föddes 7.8 1845 och flyttade till Norge där han gifte sig med Alette 1873.  
De står under Värdshuset under Berg (säteri i Holms socken) där Anders arbetade som skomakare.  
Denne präst måste ha varit mycket sömnig för alla andra kolumner är tyvärr tomma (alltså även ang läskunnigheten...). Ingen födelseort anges heller för någon.
Vet ej om det går att få ut ngt av detta, men tack för att du engagerar dig Marthina!
Hälsningar
Elin E

28
Skållerud / Skållerud
« skrivet: 2014-06-05, 15:20 »
Hej Sylvia!
Tack för rappt svar, som jag svarar på sentida (har inte alltid haft koden tillgänglig).
Det är just hans efternamn som är problemet. Allt lutar nog nu åt att han tog sig detta som vuxen. Det jag vet är att han 1809 i Holms socken hette Ry´berg el Ryrberg. 1780 har 5 st Anders fötts i Holm men ingen med detta efternamn. Så i första hand finns väl då 8 st tänkbara kanske.
Kanske var det vanligt att man bytte namn i samband med bröllop?
Hälsningar
Elin E

29
Skållerud / Skållerud
« skrivet: 2014-05-02, 15:48 »
Hej!
Jag har en del anor i Holm, men undrar nu över en ana (farmors farfars far)som eventuellt skulle kunna vara från Ryr Skållerud. Skulle någon vänlig själ kunna kolla om där finns någon född 1780 c:a vid namn Anders Ryrberg el Ry´berg (från mitten av 1800-talet åtminstone Rydberg)? Han blev 24.3 1809 far till Johannes på värdshuset under Berg (Holm). Anders skall ha varit skomakare där.
Tacksam för svar.
Hälsningar
Elin E

30
Julita / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-03-24
« skrivet: 2012-12-27, 17:51 »
Tack för tipset!
Hälsningar
Elin E

31
Julita / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-03-24
« skrivet: 2012-12-27, 16:52 »
Hej!
Spänningen stiger när jag ser hur långt tillbaka det går att komma! Men tji vallon, tydligen. Min man ser undrande ut, men han får nog
finna sig i att detta var en skröna, verkar det. Ett envist rykte fanns i bygden (Julita) när han for omkring där och försökte fråga
folk om släkten på 70-talet.
Hälsningar
Elin E

32
Julita / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-03-24
« skrivet: 2012-12-14, 18:16 »
Tackar för detta extrem-prompta snabba svar! Man blir imponerad av tjänstvilligheten i detta släkts-forum. Nu finns det trådar att
rycka i för min man.
Hälsningar
Elin E

33
Julita / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-03-24
« skrivet: 2012-12-14, 17:19 »
Hej!
Undrar om någon skulle kunna finna min mans farfars far. Han hette Albert Eriksson och var född på gården Ovankil i Julita, förmodligen på  
1860-talet. Flyttade till Stockholm så småningom och hade en byggfirma. Lade koppartaket på Gustav Vasa-kyrkan år 1906 tror jag och bodde vid
Johannes kyrka i Stockholm med sin familj, Johannesgatan 12.  
Gården Ovankil finns numera sedan länge nedflyttad till Julita skans.
Hans far var Erik Andersson, som enligt ett rykte (oklart) skulle ha kommit till Sverige med sin bror från södra Belgien (ev hetat Doll, finns ej
belagt hos Sv Vallonsällskapet som namn i Sverige) och snabbt som tanken naturaliserat sig i Sverige och tagit namnet Erik Andersson.
Tacksam för alla upplysningar om släkten i Julita.
Hälsningar
Elin E

34
Ör / Äldre inlägg (arkiv) till 22 januari, 2015
« skrivet: 2012-12-05, 14:17 »
Hej!
Läser i tidigare frågor ovan och ser namnet Kålungen... Då jag har en ana, som jag hela tiden uppfattat som
från Låkungen (min farmors fars födelsetrakt) undrar jag hur det heter!?? Och var i Dalsland ligger det?
Hälsningar
Elin E

35
Holm / Äldre inlägg (arkiv) till 10 april, 2014
« skrivet: 2012-11-27, 14:03 »
Hej!
Tack för svar på min fråga.
Hälsningar
Elin Ericson

36
Holm / Äldre inlägg (arkiv) till 10 april, 2014
« skrivet: 2012-11-01, 16:16 »
Hej!
Jag är inte säker på att detta är rätt sida, men... Söker en Anders, som 1809 den 24.3 blev far till min farmors farfar Johan Rydberg i Holm på värdshuset vid Berg. Denne Anders skulle vara född 1780 och tycks ha varit skomakare, kanske vid Bergs säteri? Träffade nuvarande ägaren till Bergs säteri i somras, men ingen verkar veta ngt om ett värdshus där.  
Det finns 5 st Anders i Holms socken, som är födda 1780, men ingen Ry´berg, Ryrberg el Rydberg, som namnet stavats.
Vågar man gissa att han kan ha kommit från halvön Ryr (vet inte vilken församling/socken denna tillhör)?  
Tacksam för svar!
Hälsningar
Elin Ericson

37
Hej!
Mitt problem går åt andra hållet...
Håller på och skriver en historia från 1800-talet inspirerad av min släktforskning, men kom på att lunginflammation nog inte  
alls hette så bland folk i allmänhet då. Sjukdomarna hade ju alla möjliga namn (soten el lungsoten för tbc t ex).
Någon som har ngt förslag?
Hälsningar
Elin E

38
Hej Lena M!
Ja, det finns syskon till Claus August, se diskussion under landskap, Stockholm, Bolten, Jean.
Tyvärr är det 6-7 år sedan man fick vidare info där, så ngt har väl hänt, som hindrat. (Högst intressant annars med foton och brev skulle det ha varit).
Det finns alltså en dotter med samme gamle major Boltenstern som far, född när Anna Maria var 19 år + barn från gifte senare med Mauritz Blumenthal (en del också begravda med henne på Norra kyrkogården, Sthlm).
Det är bl a p g a denna första dotter, som jag undrat om hon verkligen är mor 3 år senare till Claus August, som major Boltenstern def var far till (hans anor är också kända ned till 1500-talets Tyskland, den äldste var borgmästare Mikael Bolte på 1500-talet). Men varför skulle Claus August annars ha adopterats av Mauritz Blumenthal i hans äktenskap med Anna Maria?
Lite svårsmält bara, har jag tyckt, i mitten av 1800-talet. Han måste ha varit rent oemotståndlig, den majoren!
Hälsningar
Elin E

39
Hej igen!
Visst är det märkligt detta, födde ett okänt fruntimmer....? förstår knappt hur det är möjligt att dölja moderns identitet, men misstänker starkt att det kan ha varit den ovan nämnda Anna Maria Nathalia Schönbeck (hon fick ett barn cirka 19 år gammal med densamme T?row Boltenstern, som har anknytning till Skåne), men kanske hon har sopat igen spåren efter sig så att det inte går att lösa (hennes anor går tillbaka till Vilhelm Erövraren i 1000-talets England, så där finns det väldigt mycket).
Att farbror Jean (Claus Augusts son) skulle ha bott med henne kan ha berott på att fadern i sitt andra äktenskap, med 2 söner inom detta, tycks ha emigrerat till Amerika (namnet Bolten finns också i trakten av New York). Jag måste kanske nöja mig med en kvalificerad gissning, någorlunda, att Anna Maria var Claus Augusts mor.
Tack även för intressanta upplysningar om farbror Jeans danska mor, som jag inte alls kände till!
Hälsningar
Elin E

40
Hej Lena M!
Sonson el adoptivsonson, det är frågan. Är ju vanligare att man kan undra över fadern, men i detta fall är det lite oklart vem modern är till Claes August (Jean Boltens far). Claes August adopterades av Mauritz Blumenthal och Anna Maria. Hans far var T?row Boltenstern.
Kan det finnas ngt adoptions-reg från denna tid någonstans? (Mitten av 1800-talet).
Hälsn
Elin E

41
Hjärtligt tack för prompta svar!
Anna Marias och farbror Jean (Boltens) gravplatser känner jag till.
Claus Augusts mor är lite av en gåta (fadern är def T?row Boltenstern men är modern Anna Maria Nathalia Blumenthal/Schönbeck? Har jag undrat länge, men vet inte riktigt var man kan leta.
Hälsningar
Elin E

42
Jag vore tacksam om någon kunde se var Anna Maria Nathalia Schönbeck, född kring 1830 och död cirka 1915 var skriven så sent som möjligt under 1800-talet. (Skall ha funnits en adoptivson Claes August Boltenstern/Blumenthal med far Gustaf T?row Boltenstern född i början av 1800-talet och död i slutet av det. Claes August fick en son, Jean Bolten, som jag kände under min barndom).
Tacksam för alla whereabouts tillgängliga från denna tid; Anna Marias och T?rows släkter bakåt i tiden har jag koll på!).
Hälsningar
Elin Ericson

43
Hej igen!
Tack för tipset!
Hälsn
Elin E

44
Hej igen Hanne B!
Kan man se om Per August Strid och hans Emma hade någon son också?
Hälsningar
Elin E

45
Tack så mycket för ett så snabbt svar! Är nog rätt personer, Alseda verkar bekant.
Hälsningar
Elin Ericson

46
Hej!
Skulle vara mycket tacksam om någon vänlig själ med tillgång till reg ville kolla Per August Strid född 1872 i Småland, död 1962. Ev hette han Gustafsson innan han fick sitt soldatnamn, var indelt soldat vid Eksjö regemente. Far: Per-Johan. Per Augusts hustru: Emma född 1867.
Allt av intresse, bakåt och framåt i tiden!
Hälsningar
Elin Ericson

47
Tack för svar/förslag Hanne B, Lena B, Carin O ang Ragnhild Dahlgren.
Att kontakta församlingen vore kanske ett sätt få fram dödsdatum för Anna Vilhelmina.
Det enda jag vet om Ragnhilds civilstånd bygger på vad min mor sagt (att Ragnhild var ogift). Då hon skall ha försvunnit till Sundsvallstrakten på ett tidigt stadium har väl min mor och hennes systrar inte haft så mycket kontakt med henne senare i livet, ngt mer med en syster till Ragnhild bosatt i Stockholm liksom de själva.
Men märkligt är det ju när man plötsligt inte får fram ngt om en person, som bevisligen levt för inte så länge sedan. Andra anor kan man ju få fram i ett nafs ända ned i 1500-talet....
Tack för hjälpen!  
Hälsningar
Elin E

48
Hej igen Karin!
Jag har inte uppgift om när Anna Vilhelmina dog.
Bouppteckning från Landsarkivet låter bra, men i Göteborg är de mycket njugga med upplysningar därifrån och brukar slänga ut ett litet lockbete att nappa på, för att sedan upplysa om hur mycket de tar betalt för allt ..... men försöka kunde man ju, om man hade dödsdatum.
Hälsningar
Elin E

49
Hej Carin och Karin!
Tack för prompta svar. Min morfar hette Karl Fredrik Dahlgren, född 1886 i Hjärtum och död 28.6 1954, men den vägen har jag redan prövat och fått fram familjen inkl en hel del barn - dock ej Ragnhild.  
Börjar lite vagt undra om hans mor, som står som änka 1900 och var mycket yngre än maken, kan ha gift om sig (har jag aldrig hört av släktingar dock) och om Ragnhild ev skulle kunna ha ngt annat efternamn - alltså vara halvsyster till min morfar.
Min morfars mor står 1900 (post 1333245) som Johansdotter Dahlgren, Anna Vilhelmina, f 1861 i Hjärtum, änka, Berg Östra. Finns också med 1890 (post 2548879), men var är lilla Ragnhild?
Hälsningar
Elin E

50
Jag efterlyser en Ragnhild Dahlgren, född i Hjärtum, Lilla Edet, förmodligen kring 1900 (min morfars syster). Hon tycks inte finnas någonstans i födelseböcker .... finns hon månne i någon dödsbok, folkräkning el så? Skall ha flyttat i vuxen ålder till trakten kring Sundsvall, aldrig gift sig, ev levt av att föda upp hästar.
I förlängningen av svårigheten att få fram ngt om henne börjar jag bli intresserad av de flesta möjliga kandidater med detta namn.
Hoppas på ngt förslag.
Hälsningar
Elin Ericson

51
Mats!
Är rätt säker på att det är rätt Ellen som finns i denna grav. Födelsetidpunkt i Sverige + t o m namn på hennes föräldrar (mor: Tekla Strann, min mormors äldre syster - ej så vanligt namn)i Sverige uppgavs spontant, utan att jag nämnt dem, av min volontär-kontakt i Burnett county. Och att det är rätt Bert/Ben som drev en restaurang i området. Men ..... sedan är det stopp.
Hälsningar
Elin E

52
Hej Christina och Helén!
Ja svenskättad skulle ju Ben vara åtminstone, har man hört.
Men f ö tycker jag bara mystiken tätnar kring Ben/Bert. VARFÖR står han som Bert i flera amerikanska register (inkl dödsdatum och gravplats, var han sist bodde etc)? Och finns verkligen inte ngt samband med Bert Moline som grundade sem-anläggning på 40-talet i Wisconsin?(www.afterglowresort.com) - de svarar tyvärr inte på mail.
Se också tidigare diskussion här under Fridén, Oscar och Sophie.
En volontär för Burnett county, Jo Ann Taylor, som nämns där har jag redan plågat med en hel del uppdrag rörande Bert och Ellen, men hon lyckades inte lösa mysteriet med hans namn el finna makarna Fridén i Chicago (min mormors syster med make).
Hälsningar
Elin E

53
Hjärtligt tack Hanne B för Dina intressanta uppgifter om min morfar och hans familj (Dahlgren, Hjärtum)!
Hälsningar
Elin Ericson

54
Skulle mycket gärna vilja hitta min morfars syster Ragnhild Dahlgren från Hjärtum, Lilla Edet, född förmodligen ngt efter 1886. Min morfar, Karl Fredrik Dahlgren var född 15.2 1886.
Det fanns också en syster Lisa (Louise). Alla barn flyttade som vuxna, Ragnhild ev till trakten av Sundsvall, de övriga två till Stockholm.
Tacksam alla upplysningar om Ragnhild Dahlgren.
Hälsningar
Elin Ericson

55
Hej Helen, Christina och Mats!
Tack för inlägg, har inte kollat denna sida på länge.
Helen: Jag försöker maila Dig ang foton som jag gärna vill ha.
Christina: Från vilken tid är brevet moster Anna-Lisa sparat? Jag har hittat Ellens grav på Riverside Cemetery, Wisconsin, i alla fall, från 1972, tror det var i maj. Men det finns oklarheter rörande Bert (och hette han inte Ben?).
Vem är den Bert Moline som på 50-talet gifter sig med Alice?? och som på 40-talet startat Afterglow Resort i den trakten där denna gravplats ligger?  
Mats: Intessant med uppgiften från 1938. På ngt sätt måste väl det blivit Bert... Detta år hade de nog varit i Sverige, Lerbäck, Närke, då Ellens morfar Per (min mormors far) dog detta år (han var född 1849).
Vet ni om någon av dessa adresser ligger inom svenskområdet i Chicago Andersonville? El om restaurangen låg där?
Hälsningar
Elin E

56
Grimeton / Äldre inlägg (arkiv) till 14 april, 2006
« skrivet: 2005-07-26, 08:21 »
Hej Carin!
Hjärtligt tack för prompt svar. Jag hade hoppats att bondgården brudkistan stod på skulle ha varit den ursprungliga, men ack. Den kan ju ha rört på sig under årens lopp, vet inte vad bondgården heter. Eftersom det bara finns två brudar detta år, är väl sannolikheten ändå hög att en av dem är rätt, så dessa kan jag tänka mig att syna lite närmare (någons avkomma kan ju kanske ha flyttat till Grimeton el Hunnestad så småningom via nya giften t ex).
Hälsningar
Elin Ericson

57
Grimeton / Äldre inlägg (arkiv) till 14 april, 2006
« skrivet: 2005-07-25, 16:24 »
Hej!
Här en optimistisk fråga (i överkant?).
Har en gammal brudkista från 1817 med initialer KED, som enl uppgift skall komma från Grimeton, el Hunnestad. Undrar nu om någon har tillgång till vigda 1817 och om man där kan se någon brud med dessa initialer (förhoppningsvis bara en i så fall ...). Karin Eriksdotter? Kerstin Erlandsdotter?? ex.
Hälsningar
Elin Ericson

58
Hej! Har lite svårt tro på Axel Evert Molin = Ben... Enl släkthistorien var den man Ellen var fäst vid (men omöjlig för henne att gifta sig med) med till båten i Göteborg och vinkade av henne där - hon skall ha gråtit mycket när båten lämnade kajen. Vore märkligt om hon åkte tillsammans med någon då, men i så fall utan att känna honom före resan. Så vitt jag vet åkte hon ensam. Broderskap med Ben är ju en intressant tanke, dock.  Hälsningar Elin E

59
Obs! Jan: Sofia och Oscar Fridén var inte syskon, de var gifta med varandra. Hälsningar Elin E

60
Hej! Ellens dödsdatum stämde ju inte exakt, men verkar ju vara hon ganska säkert ändå. Ellen och Ben hade inga barn. Om Ben kan ha blivit Bert i döds-reg är det ju möjligt att det är han. Då kan man undra vad som står på gravstenen. Strann är Ellens flicknamn, är taget i Sverige, och finns bekräftat vid ankomsten till USA. Ellen kan vara född 1899, var i rätt ålder för det vid ankomsten till USA 1927. Känner mig rätt säker på den Ellen ni funnit åt mig. Tackar för tipsen om kopplingar/adr för att gå vidare på nätet med detta. Skall pröva. Hälsningar Elin E

61
Hej! Var dessa två, Ellen och Bert, gifta med varandra? Mystiskt i så fall, för ingen har någonsin hört ngt annat än att karln hette Ben... och min snart 98-åriga moster hade kontakt med honom på 80-talet, har jag för mig, i varje fall på 70-talet. Denna Ellen skulle ju kunna vara rätt person. Kan man gå via företag på ngt sätt? Har försökt kolla restauranger i Chicago, fanns väl ngt som hette Andersonville och bl a Svea, men den restaurangen är kanske för gammal från 1800-talet. Kan det finnas ngt register över restaurangägare i Chicago - det var under en lång tid de drev en restaurang, svenskartad så den kan ju ha legat på svensk-sidan av Chicago.  Hälsningar Elin E

62
Hej!
Tror inte så mycket på dessa personer... Ben M som Du nämner är ju dessutom den som dött 1969 enl ovan.
Ben var svenskättad, men vet inte om han var född i Sverige. Se vidare under Fridén, Oscar och Sofie, denna rubrik.
Hälsningar
Elin E

63
Hej Jan och Mats!
Oscar F som bildat familj med Bina låter tveksam, men man vet ju aldrig, 1930.  
Enl släkthistorien (min mormor och min äldsta moster, som haft mest kontakt med släkt i Chicago, går på 98 i höst)skall de ha åkt till Chicago. Enl en version gifte de sig t o m på båten i New York. Vet inte hur länge Sofie levde dock. Två söner skall det ha funnits, som ev råkade illa ut under förbudstiden el så, när de nått tämligen vuxen ålder - utgår från att de måste vara födda i början av 1900-talet.
Sofia Axelina Persdotter var född i Lerbäck, Närke, 1877, Kolkärret, där släkt fortfarande bor.
Sofies systerdotter Ellen Strann emigrerade till USA med båt från Göteborg 1927-04-30 till New York och sedan till Chicago. Skall ha dött i Wisconsin 1972-05-18, gift med Ben Molin, hade restaurang i Chicago - hittar inte dem heller!!?
Ben kan ha dött på 80-talet först. Ellen emigrerade p g a olycklig kärlek i Sverige, behövde en ocean emellan.... Inga spår i Chicago.
Hälsningar
Elin E

64
Dessa två emigrerade till Chicago, Ellen 1928 från Stockholm. Hon var cirka 25-30 år, sömmerska.
Har fått besked om hur hon kom till USA, men kan inte få upp ngt spår av de två i Chicago. De skall ha drivit en restaurang där. En Ben Molin dör i Chicago 1969, men jag tror att rätt person dog först på 80-talet och Ellen på 70-talet.
Tacksam alla upplysningar.
Hälsningar
Elin Ericson

65
Dessa två emigrerade i början av 1900-talet och bosatte sig i Chicago. Kan inte få upp ngt spår efter dem där. Sofia, född Persdotter, var syster till min mormor. De fick 2 söner i USA. Tacksam om någon kan meddela ngt om deras vidare öden där. Hälsningar Elin Ericson

66
Hej Bo!
Är det alldeles säkert att denna Ragnhild Dahlgren var född i Skön, Medelpad?
Jag är annars sedan länge på jakt efter en Ragnhild D, bosatt i Sundsvalls-trakten, vars ålder kan stämma med henne.
Min Ragnhild var syster till min morfar Karl Fredrik (se Västergötland, efterlysn)från Hjärtum, Lilla Edet, men flyttade till Sundsvall och födde upp hästar, efter vad jag hört. Gifte sig inte. Hon hade en syster, som hette Lisa och var bosatt, och gift, i Stockholm. Även Karl Fredrik gift och bosatt i Stockholm.
Kan det vara samma Ragnhild? Vad vet Du mer om henne?
Hälsningar  
Elin Ericson

67
Hej Chris F!
Låter sannolikt att detta är rätt personer, tycker jag. Lovisa kan ju lätt bli Lisa och jag har för mig att det skulle vara stor åldersskillnad mellan föräldrarna. Ragnhild var kanske inte född då.
Kan man se mer om dem (födelsedata etc) och hur kommer man in på Sv bef 1890?
Hälsn
Elin E

68
Svar till Christina Rydberg.
Hej! Ang Johannes Rydbergs släkt har jag fått uppgift om hans föräldrar. Fadern hette likadant och var också smed i Holm. Modern hette Sara Maja Svensdotter från Låkungerud; hon var 42 år då Johannes junior föddes. Detta från landsarkivet i Göteborg, födelse- och dopboken för Holms församling, vol C:7, sid 237.
Inom Dalslandsprojektet, Melleruds museum, har jag funnit en Johannes Rydberg född 1808 i Holm, som möjligen skulle kunna vara fadern.
Stämmer dessa anfäder med ngt Du vet om denne Axel R? Kan hans far vara bror till Johannes Rydberg d y? Kan Axels farfar vara Johannes R d ä, född 1808 i Holm?
Har också fått uppgift fr Melleruds museum om att en släkt Rydberg skulle finnas i Bolstad socken.
Hör gärna av Dig med kommentarer!
Hälsningar
Elin E.

69
Det gällde alltså bakåt i tiden Lilla Edet etc.
Hälsn Elin Ericson

70
03: Geografi / Brassarp, Skåne?
« skrivet: 2001-03-13, 09:41 »
Hej!
Tack för snabba svar.
Jag har hittat Bengta Andersdtr (Anderson)på www.familysearch.org. Hon var andra hustru till min farfars farfars mormors mormors systers make. Det står: Född 12.4 1853 Brassarp, Sweden. Död 25.9 1885 Richmond, Cache, Utah. Begravd 27.9 1885 Richmond, Cache, Utah.  
Bengtas far: Anders Olson född omkr 1827 Brassarp. Mor Anna Bodelson född omkr 1831 Brassarp.  
Skall försöka kolla lite på Brösarp, problemet är bara att jag inte vet säkert vilket landskap hon kom ifrån.  
På emigrations-listan från LDS Scandinavian Mission 1854-1868 finns en Bengta Andersson från Skåne, som är 18 år när hon utvandrar 1864, men där stämmer ju inte åldern.
Tacksam för ytterligare reaktioner!
Hälsningar
Elin Ericson

71
03: Geografi / Brassarp, Skåne?
« skrivet: 2001-03-12, 14:54 »
Jag har funnit en Bengta Andersdotter i min släktforskning som lär ha kommit från Brassarp.
Trots att jag letat bland alla möjliga kartor (inkl lantmäteriets) kan jag inte hitta ngt Brassarp, men namnet låter väl bördigt från Skåne el Halland?
Tacksam för svar om någon vet.
Hälsningar
Elin Ericson

72
Ovanstående man var min morfar. Han kom till Stockholm som ung och gifte sig med min mormor c:a 1910-11. Min mor, Irma Viola, föddes 21.12 1912 i Stockholm; familjen var då bosatt på Frejgatan.Carl Fredrick körde taxi och hade på 20-talet 2 egna bilar. Familjen var då bosatt på Tomtebogatan 36 (föräldrarna och 3 döttrar).
Carl Fredrick hade 2 systrar, Lisa gift och bosatt i Stockholm, Ragnhild ogift och bosatt i Sundsvallstrakten där hon sysslade med hästuppfödning.  
Tacksam för alla upplysningar om denna släkt Dahlgren i Lilla Edet och bakåt i tiden.  
Hälsningar
Elin Ericson

73
Smed - allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-03-06
« skrivet: 2000-12-01, 08:59 »
Hej!
Jag undrar om smeden Johan(nes) Rydberg, f 7.8 1845, Holm, Dalsland finns med på smedskivan.
Han flyttade i unga år till Norge, gifte sig där och levde resten av livet där.
Fadern hette likadant, också från Holm, och var smed.
Tacksam för ytterligare upplysningar.
Elin Ericson

74
Holm / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-10-20
« skrivet: 2000-11-28, 16:36 »
Hej!
Jag söker Johannes Rydbergs släkt (född 7.8 1845), Holm. Han utvandrade före 1880 till Norge, där han gifte sig och levde resten av livet.
Fadern hette också Johan Rydberg (från Holm) och båda var smeder.  
Tacksam för alla upplysningar om denna släkt i Holm.
Elin Ericson

75
Hej!
Jag har fått lite tips om ovanst i en annan diskussion (källor, kyrkböcker, dödböcker).
Nu har jag fått veta att det finns en obefintlighetsbok i kyrkobokföringen och att den brukar vara placerad sist i husförhörslängden. Skulle någon som har tillgång till Lerbäcks församlings hfl kunna kolla om det finns någon man med vallonnamn från 1848-feb 1849?
Hälsningar
Elin Ericson

76
En man som jag inte har förnamnet på, men vid efternamn Holmström och född som ovan, flyttade till Stockholm i början av 1900-talet. Arbetade där som mjölkbud el som anställd på föregångaren till Mjölkcentralen.
Blev 1907 far till en dotter u ä. Modern var då skriven i Johannes församling, Stockholm. Tycks ha bott kvar i Stockholm resten av sitt liv.
Ringer detta vaga bekant för någon, vore jag tacksam för svar.
Hälsningar
Elin Ericson

77
Schwalbe / Schwalbe, Margareta
« skrivet: 2000-05-26, 09:00 »
Hej Lotta o Carl!
Man blir alldeles paff för alla prompta svar man kan få i detta forum! Hjärtligt tack, det här kommer att intressera min mor mycket; då kanske man också kan få fram mer om Margareta Schwalbes liv.
Hälsn Elin E.

78
Schwalbe / Schwalbe, Margareta
« skrivet: 2000-05-25, 13:36 »
Jag söker en försvunnen ungdomsväninna till min mor; hon hette Margareta Schwalbe, bodde på Drottning Kristinas väg i Stockholm, de två lärde sig sy tillsammans i cirka 16-18-årsåldern (slutet av 20-talet - början av 30-talet). Margareta hade sviter efter polio och samband med någon sjukhusvistelse förlorade de kontakten. Då min mor, Irma Viola Jacobsen (då Dahlgren), som fortfarande är i livet, tyckte mycket om denna väninna, vore jag tacksam för alla upplysningar om hennes fortsatta öde.Margaretas föräldrar bodde på Norr Mälarstrand i Stockholm och hade ev någon godsägarbakgrund i Tyskland. Margareta hade en syster, som hette Karin och en bror.
Med vänlig hälsning, Elin Ericson

79
Hej!
Stärkt av ovanst undrar jag över ännu en släkting, som åkte till USA på 1920-talet. Det var Sofias systerdotter Ellen Strann, dotter till Tekla f Persdotter, Lerbäck, Närke. Ellen bodde i Stockholm med sina föräldrar, men drabbades av olycklig kärlek i 20-årsåldern och lade en ocean mellan sig och den omöjlige. Senare gifte hon sig med Ben Molin och startade en restaurang i Chicago, där hon bodde livet ut. (Möjligen kan hon ha hetat Johansson, innan familjen tog namnet Strann).
Finns hon också med på Emigrantskivan?
Hälsningar Elin Ericson

80
Roland J!
Hjärtligt tack för dina upplysningar. Kan man se om Sofia hade ett barn med sig också? Enl släkttrad skulle hon ha haft en 2-årig pojke med sig, men ev hade han dött vid denna tid.  
Hälsn Elin Ericson.

81
Hej!
Jag vore mycket tacksam om någon som har Emigrantskivan ville söka efter min mormors syster, Sofie (el -a) Persdotter, enl trad gift Fridén på båten till Amerika cirka 1902; bördig från Lerbäcks församling i Närke, född 1877. Hon, hennes man och de två sönerna bodde sedan i Chicago. Jag är mycket intresserad av deras vidare öden där.
Hälsningar, Elin Ericson.

82
Dödböcker / Äldre inlägg (arkiv) till 04 juni, 2010
« skrivet: 2000-04-17, 09:47 »
Hej!
Jag har en fråga som rör de utländska gruvarbetare och andra, som begravdes på katolska kyrkogårdar i Sverige (ex Åmmeberg, Närke på 1860-talet).
Var finns dessa kyrkoarkivalier, vanliga dödböcker inom Sv kyrkan? Vilka stod för begravningarna? Fanns katolska präster i Sverige då?
Hälsningar Elin Ericson.

83
Hej Ingrid och Nils!
Tack för upplysningarna om kyrkböckerna. Det är i Getabo-kompendiet det står att Elin Emilia inte kunde gå, men det har väl hamnat på fel rad.
Eftersom jag ständigt är på jakt efter gruvor och lämpliga gruvolyckor i Närke (1848) läste jag i STF:s årsbok för 1930 och fann en del om Zinkgruvan, men där tycks bara ha brutits malm från 1860-talet. Det nämns också en särskild katolsk kyrkogård i Åmmeberg, där många utländska gruvarbetare skall vara begravda. Nu undrar jag om någon känner till hur gammal denna kyrkogård är; kom den till på 1860-talet eller kan det ha funnits någon äldre katolsk kyrkogård där el eventuellt någon annanstans inom gruvdistriktet i Närke? Kan dessa katolska kyrkogårdar ha haft särskilda kyrkoarkivalier i så fall (var)??
Tacksam om någon vet.
Hälsningar Elin E.

84
Hej!
Jag undrar åter över hur säkra kyrkböckernas uppgifter är i Lerbäck. HAR de brunnit och blivit rekonstruerade i slutet av 1800-talet, som jag hört av släktingar? I Getabo-kompendiet förekommer i varje en uppgift om Elin Emilia, f 1885 i Kolkärret, som knappast kan stämma; att hon inte skulle kunnat gå... Hon har berättat mycket om sin barndom för mig, om hur hon hjälpte sin far Per att fiska kräftor o annat, om långa vägar att gå till skola och kyrka.  
Efter vad jag hört skulle systern Sofie ha haft ett barn med sig till Amerika, vore intressant om någon visste mer om det (bör ha varit alldeles i början av 1900-talet) samt vad fadern hette, som också skall ha varit med till Amerika; efter vad jag hört gifte de sig på båten i New York, innan de bosatte sig i Chicago, dit även Teklas dotter Ellen flyttade på 1920-talet.
ALLTSÅ, FRAMFÖR ALLT: HUR SÄKRA ÄR KYRKBÖCKERNA?
Hälsningar Elin E.

85
Hej Helen, jo det stämmer att vi är kusiner, din mamma och jag. Min mor är yngsta (halv)syster till Anna-Lisa.
Vad Pers mor beträffar, Anna Sophia Carlsdotter, vet jag inte hur pass mycket tid och ork hon hade att tänka på skuld och skam...efter vad jag hört blev hon helt sonika utkastad från sitt föräldrahem, när hon befanns vänta barn ogift. (Det är bl a därför jag tycker hennes ålder, 29 år, är förvånande). Så hon hade nog fullt upp med att tänka på försörjningen, skulle man kunna tro. OM fästmannen dessutom dog, medan hon väntade barn, verkar ju hennes föräldrars beteende nästan otroligt grymt.
I alla fall lär hon ha blivit ganska bitter med åren (efter vad Elin Emilia berättat) och låg på äldre dgr förlamad på övervåningen (vinden) i torpet Kolkärret, Getabo, där hon sköttes om av Pers fru Kristina Charlotta. Enl vad min mormor berättat skulle hon dessförinnan ibland ha tagit med sig sina barnbarn (Elin Emilia m fl)upp på någon höjd, varifrån man kunde se hennes barndomshem. Det sägs att hon aldrig fick komma dit igen. Den gården bör alltså ligga på gångavstånd från Kolkärret.  
Men skuld och skam fanns det nog andra som intresserade sig för... När en äldre syster till Elin Emilia, Tekla som ogift, födde en son, Torsten, i Kolkärret (hon gifte sig senare med barnafadern och fick en dotter) och den arme Per kom till prästen i Lerbäck för att anmäla dottersonens ankomst till den här världen, fick Per höra: Ja, det undrar jag inte på med en sådan farmor! Så det var ju roligt för Per att få höra sin mor omnämnas så kanske kring 40 år efter fadäsen 1848-49.
OM vallonen INTE dog 1848, kan han ju ha flyttat någon annanstans inom Sverige och då bör han ju i alla fall finnas i någon dödbok, eller så kan han ha återvänt till Belgien kanske efter att bara ha tillbringat sommaren 1848 i Sverige, men då undrar jag om det inte är kört att försöka hitta honom.  
Finns det ingen som kan finna ut, om det dött någon lämplig person med vallonnamn i Lerbäck sommaren/hösten 1848?
Hälsningar EE.

86
Hej!
Helen: Vi är tydligen släkt, min mormor hette Elin Emilia Persdotter, gift Dahlgren. Såvitt jag förstår var en syster till henne din mormors mor? De var ju 8 systrar och 3 bröder. En bror dog i 22 årsåldern och en som spädbarn, den tredje, Paul, är pappa till den kvinna som nu bor i Kolkärret, Getabo. Per var mycket riktigt smed.Intressant också med ytterligare namnförslag på vallonen. Dina förslag är ju inte så långt ifrån min äldsta mosters, född 1907, Witt, som nämnts tidigare. Jag envisas med att tro att Pers far verkligen var vallon, invandrad själv från Belgien, bl a för att han allmänt i trakten lär ha kallats fransosen (han kanske var i trakten så kort tid att han aldrig lärde sig svenska).  
Anders L m fl:
Lite lätt har jag börjat undra om Pers far verkligen dog 1848 (genom drunkningsolycka i gruva), tänk om han bara gav sig av från trakten?  
Att Pers mor skulle varit 29 år när Per föddes tycker jag också är märkligt, har alltid hört att hon skulle ha varit betydligt yngre...  
En annan sak är hur pass säkra uppgifterna är i kyrkböckerna i Lerbäck. Efter vad jag hört skall det ha varit en brand i slutet av 1800-talet och min mormor hävdade hela livet att hon var född den 18 maj, men i nästan alla offentliga handlingar står 19 maj och någon gång också 17 maj. Om det blev fel i rekonstruktionen efter branden på dem som var barn då, kan det inte också ha blivit fel längre bak i tiden, när böckerna skulle rekonstrueras?
Vore intressant om någon har fler namnförslag el hittat ngt vallonnamn i Sveriges dödbok 1848 från Lerbäck, om det går. Också intressant ang gruvolyckor sommar/höst 1848 (öppet vatten, han bör i så fall ha drunknat). Eftersom Per föddes i februari 1849, gäller det ju enbart gruvolyckor fr o m sommaren 1848.
Vill gärna få fler synpunkter på detta.

87
Tack Nils Strandberg för senaste upplysn.!
Till Anders Lindkvist: Har försökt nå Dig via min mans e-mail (har ingen själv), men vet inte om  
det gått fram. Han har: jan-eric.ericson@kb.se. Jag vill jättegärna ha ovanst namnlistor från Getabo och Öjetorp. Min adress är annars: Friherregatan 68, 2 tr, 165 58 Hässelby.  
Min mans e-mail är på netscape messenger, om det kan vara problemet.
Hälsningar EE.

88
Tillägg: Jag har nu fått veta att Johan Rydberg (i norska kyrkboken Johannes) kom från Holm, Älvsborg och flyttat till Norge före 1880. Han var född 7.8 1845.  
Tacksam för reaktioner från någon som känner till släktens bakgrund i Holm.

89
Jag undrar om någon vet hur man bär sig åt för att ev hitta namnlistor (lönelistor etc)över anställda vid Mjölkcentralens föregångare i Stockholm kring 1907-08. Finns det ngt slags företagsregister med dessa uppgifter på ngt arkiv?

90
Hej!
Jag skulle gärna vilja veta mer om min farmors far och hans bakgrund.
Han hette Johan Rydberg, var född 1845, kom antingen från Dalsland el Värmland. Gifte sig i Norge med Alette, bosatt i Sarpsborg och senare i Fredrikstad. Smed till yrket. De blev bl a föräldrar till min farmor Sara Julida, gift med Olav Jacobsen c:a 1903 och bosatt på Lahellemoen, Fredrikstad (han var född 1.11 1882 och död 22.9 1969).
Mycket tacksam för alla svar, även ang Alette.
Hälsningar Elin Ericson.

91
Tack Putte Skoog, Anders Lindkvist, Nils Strandberg för intressanta svar ang bl a Pers mor; är mycket intresserad av denna kvinna. Är det möjligt att se ngt om henne? När hon är född och var?  
Jag skulle också gärna vilja ha en lista på dem som var bosatta i Getabo och omkringliggande byar - går det här? El är det för många?
Carl Gustaf Persson var nog inte Pers far, utan denne skall ha dött sommaren/hösten 1848. Kan man se i dödboken om där finns någon ung man med vallonnamn (har också hört namnet Witt), som dött genom olyckshändelse?
Torpet Sjölunda i Emme by var också intressant att få reda på - när jag nämnde det för min mor kände hon igen det, så det är säkert rätt plats.  
Pers sondotter Berit har jag besökt och intervjuat - hon är lika intresserad av Pers och Kristinas släkt som jag.  
En dotter till Per lever också fortfarande i Lerbäck, omkring 95 år gammal. (Kristina födde 11 barn under 27 års tid). Vore mycket intressant också om någon visste ngt om Kristinas bakgrund.
Hälsningar Elin Ericson.

92
Blumenthal / Blumenthal
« skrivet: 1999-09-03, 12:15 »
Tack Stellan Rasmusson för intressanta kommentarer. Det verkar väl som om denne Claes August Blumenthal skulle kunna vara far till Jean Bolten och Anna Tora Bolten en syster? Vet Du om August var gift fler ggr el hade fler barn överhuvudtaget?
Jag har hört att namnet Bolten skulle ha tagits i samband med en resa, så det stämmer ju. Det vore också intressant att få veta lite mer om de där släktingarna i New York; finns några kvar i livet nu?
En korrigering: Jean Bolten växte inte upp på Karlbergsvägen i Stockholm, som jag först skrev, utan på Östermalm. Ej heller är det säkert att han var sjöman någon period i sin ungdom - han kan ha varit på sjön som passagerare, enligt min mor. Han skall i ungdomen ha företagit en resa till Brasilien, där fadern skall ha vistats då.
Denne Jean Bolten bodde på äldre dagar under lång tid inneboende hos min mormor på Rörstrandsgatan i Stockholm efter ett av allt att döma mycket äventyrligt liv. Jag växte själv upp i samma hus och hade mycket kontakt med honom; dock var han förtegen om sin bakgrund!
Intressant om Du rotar vidare i lådorna! Tack på förhand. Hälsn Elin Ericson.

93
Blumenthal / Blumenthal
« skrivet: 1999-08-12, 15:00 »
Jean Bolten dog våren 1970 och var född omkring 1891. I unga år var han sjöman. Bosatt i Stockholm hela livet f ö, växte upp på Karlbergsvägen. Den s k delsbostintan Stina Blumenthal, som berättade hälsingehistorier på Skansen på 30-talet, var hans faster.
Tacksam för alla upplysningar om hans släkt.

94
Johan Rydberg var min farmors far. Han flyttade som ung till Norge (bodde i Sarpsborg och Fredrikstad, där han hade egen smedverksamhet). Gifte sig med Alette.
Vet någon något om hans bakgrund?
Tacksam för alla svar (även om hans hustru i Norge).

95
Denne  Per Karlsson, född i februari 1849, var min mormors far, gift med Charlotta Kristina och bosatt Getabo Kålkärret nära Mariedamm i Lerbäck.  
Hans far lär ha varit en ung vallon, som skall ha drunknat i en gruvolycka 1848. Hittar ingenting om denna olycka i Nerikes Allehanda. Undrar om någon känner till den, det skall ha varit en stor olyckshändelse, då många omkom.
Tacksam överhuvudtaget för upplysningar om Pers el Charlotta Kristinas släkt. Pers mor skall ha varit dotter till en bonde.

96
Denne man arbetade 1907 i Stockholm hos föregångaren till Mjölkcentralen och blev 1.10 1907 far till Anna-Lisa, vars mor hette Elin Persdotter och står antecknad som piga i Johannes församlings födelseregister. Hon var född i Lerbäck, Närke i maj 1885.
Jag vore tacksam för upplysningar om denne Holmström.

Sidor: [1]