ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Karin Petersson

Sidor: [1]
1
Klenfeldt / SV: Klenfeldt
« skrivet: 2021-04-18, 20:55 »
Hej Mats


Här kommer ett sent svar på ditt inlägg som nu är mer än fem år gammal. Det har varit till stor hjälp. Jag har forskat runt bland Tösses befolkning i början av 1700-talet och har inte fått ihop historien kring Jakob Klenfelt. I mitt släktforskningsprogram har jag noterat två olika Jakob Klenfeldt, en J Pettersson K och en J Kristoffersson K. Dock har jag aldrig hittat dem båda två samtidigt på Vitlanda i mantalslängderna eftersom båda nämns i olika källor samtidigt. Jag  har blivit mer och mer fundersam kring just J Petterssons gifte med Helena Unge och deras dotter Katarina som inte går att hitta någonstans. Däremot passar ju Jakob och Sisselas dotter Karin väl i på beskrivningen och Karins syster Elisabet (Lisken) bor på Backen i Ånimskog tillsammans med henne. Jakob och Sissela är upptagna i mantalslängderna på Vitlanda och får barn under hela perioden. Jag satt här i går kväll och kom fram till det som du skriver men kom inte förbi alla påståenden om Petter P K och Helena Unge.  Jag har noterat Helenas flytt till Vänersborg, vilket nämns i mantalslängden. Sen hittar jag henne aldrig mer. Det stämmer ju väl med hennes gifte med en borgare där.

Hela historien kring Helena Unge och giftet med Jakob Pettersson Klenfeldt kommer från de domboksutdrag som är skrivna för Tössbo härad. Bevisligen har de fel i detta fall. Man skall ju alltid gå tillbaka till källan såsom du har gjort !


Tusen tack för hjälpen!
/Karin

2
Wennersten / SV: Wennersten
« skrivet: 2017-09-23, 20:13 »

Hej Johan


Margareta hade följande syskon (enligt mina anteckningar):
Peter f ca 1711 d 1782 i Uddevalla Länsman
Brita
Katarina / Kajsa f ca 1711 d 1777 Järn
Måns / Magnus f 1716 d 1791 i Filipstad
Anna Kristina f ca 1721 d 1764 i Skållerud


Johan känner jag inte till sedan tidigare. I alla fall inte i rollen som inspektor. Här får jag gräva i källorna.


Jag tror precis som skribenten av artikeln att familjerna som nämns var nära släkt. Bekymret är att försöka att bevisa det! Vi har tillgång till ganska få källor. Det bästa vore att hitta en arvstvist i tingsrätten, där brukar släktförhållandena beskrivas väl.


Jag vet av erfarenhet att namn tas "hej vilt". Nämnde något om det i ett tidigare inlägg angående Wennersten i Karlstad. Det gör att jag ibland är försiktig. Vad är det som säger att en ung pojke som går i lära hos en kronofogde, inte kan ta fogdens efternamn när det är dags att stå på egna ben?


Jag har i mina samlingar idag ett femtiotal personer som är födda före 1720. Boende i Dalsland och Västergötland, men också i Värmland, Kalmar och Halland. Tror inte att de var släkt allesammans....

3
Wennersten / SV: Wennersten
« skrivet: 2017-09-20, 21:00 »

Hej Johan


Vilken oerhört intressant artikel. Jag får läsa den i lugn och ro någon helg.


I mina anteckningar står Margareta som dotter till Sven Wennersten och Maria Blomberg.


Du hittar henne på Slottsbacken med föräldrarna och systrarna Brita, Kajsa och Anna 1733. Se Grinstad AI:2 s152.
Bland hennes barns dopvittnen förekommer Margaretas syster Kajsa med maken Nils Lindmark flitigt.


Så allt tyder på att Margareta är dotter till Sven och Maria.


Hälsningar


Karin

4
Wennersten / SV: Wennersten
« skrivet: 2017-03-28, 20:53 »

Hej Mikael


Sitter med Karins/Katarinas (3/7 1702) födelsenotis framför mig och hon har en fadder vid namn Petter Månsson. Far Måns Jonsson mor Annika.


Petter Månssons svärfar hette Per Larsson så det kan ju finnas ett samband den vägen. Men både Måns Jonsson och Petter Månsson är ju skeppare så det kanske är vittnen åt varandra kollegor emellan?


Petter hittar jag första gången i mtl 1694 hos svärföräldrarna. Om vi antar att han då är 24 år (blir lätt att räkna) så är han född omkr 1670. Hans far borde då vara född senast omkr 1650. Han kan ju för all del ha en son (Lars) som föds så sent som 1706, konstigare har man ju sett.


Hittar skeppare Måns i Karlstads första hfl AI:1 s 43 med hustrun Annika. Han dör 1724 enl hfl. Paret har dottern Lena och pigan Kerstin boende hos sig.

5
Wennersten / SV: Wennersten
« skrivet: 2017-03-25, 20:31 »
Hej Mikael och Kenneth


Jag har tyvärr inte så mycket om Maria. Brittas andre make Anders Larsson gifter om sig med en Ingeborg omkr 1758. Anders och Ingeborg får två barn innan Anders dör ca 1765, Maria bor hos dem. I nästa hfl är Ingeborg upptagen med de egna barnen, men Maria nämns inte.


Beträffande Lars finns egentligen inga belägg för att han är son till varken Nils eller Petter Wennersten. Men han uppges vara född 1706 och Petter har en son dom dör 1706 vid namn Lars.  Något annat finns egentligen inte som binder ihop dem. Då talar jag om den Lars som var gift med Lisa Kullberg.


Maria Olofsdotters anor känner jag inte till men jag har noterat att hon är dopvittne år Lars Wennersten och Lisa Kullbergs dotter Ulrika. Lisa är i sin tur dopvittne åt Marias son Anders. Kanske är Lars och Maria syskon. Men bevisa det....


En tänkbar kandidat som far till din Johan skulle kunna vara Lars Wennerstens son Gösta,född 1739. (Karlstad sf AI:3 s 23). (Hittar inte i fb). En fältskärargesäll Gustav W är vittne vid systern Elisabeths bröllop i Stockholm 1762. (Hon gifter sig med Olaus Hesselstedt).




Torbjörn Wennersten dör redan 1749  men han har några barn som mycket väl kan få egna barn 1766, t.ex.:
Kajsa / Katarina f 1742 (hon lever i Sanna, Karlstad lf 1763)
Gustav f 1743. Utfl 1758 fr St Vänsberg i Grava
Didrik/Erik f 1745. Levde hos rådmannen Johan Åberg i Karlstad 1762


Nu har jag rabblat en hel del namn. Kanske är det någon av dessa som är din Johan, men vilka källor ska man använda för att få veta mer?


6
Wennersten / SV: Wennersten
« skrivet: 2017-03-21, 21:26 »

Hej


Jo, jag har hållit en låg profil här i forumet men faktiskt forskat en hel del. Just kopplingen mot Skragge är intressant och jag forskade i höstas just på Wennersten i Karlstad. Hittade inte din Johan men en del annat. Det är intressant det du skriver att Brita Katarina, Torbjörn och Lars är barn till Gertrud. Håller med om Lars och Britta Katarina är belagt (se nedan)


Följande har jag i de flesta fall kunna belägga via kyrkoböcker eller mantalslängder.


Från Vänersborg flyttade bröderna (hypotes) Nils och Petter runt år 1690.
Petter gifte sig med Annika Persdotter ca 1694 då paret bor hos svärföräldrarna (mtl). Annika dör 1707 och Petter gifter om sig med Gertrud Skragge.
Barn 1:a giftet:
ett barn begr 1698
ett barn begr 1699
Maria f 1702
Dotter d 1702
Lars f 1703 d 1706
Annika f 1706
Barn 2:a giftet
Britta Katarina f 1709 d 1751 i Grava


Av Petters barn kan jag bara följa Britta till vuxen ålder. Det kan finnas fler barn eftersom kyrkböckerna brister.


Brodern Nils lever med sin hustru åtminstone mellan 1694 och 1703 i Karlstad. Därefter nämns ingen skattande hustru förrän 1712. Kanske blev han änkeman och gifte om sig eller så var hustrun sjuklig. Nils dör 1732 i Karlstad och hans hustru Karin dör 1739.
Nils har två söner Magnus och Petter. Magnus blir smed och dör 1741 på Fullnäs, Västerås-Barkarö. Magnus begravningsnotis berättar;
"Juli 19 Begrovs smeden Magnus Wennersten, om vilkens födelseår man icke hade något efterrättelse, men gissades att han var 60 år gammal. Känt är han född i Vänersborg och uppfödd i Karlstad. Fadern var skepparen Nils Månsson, modren N.Ndotter. Begav sig till smedyrket på sitt 16 år, och omsider tjänt för gesäll i Arboga, därest han ingått äktenskap,med Katarina Blyberg, med vilken han haft en son och två döttrar. För fem års tillbaka, el
1715,  blev han antagen till smed till Fullnäs gård. Varifrån han 1725 flyttade till Västerås, därest han till sitt sista förblev, undantaget att han nu på sitt sista flyttade över till sin styvson
Isak Larsson i Postberga och sin rätta dotter Kristina Wennersten Trädgårdsmästarhustru i Skultuna. Dödde och på det förstnämnda stället d 19 Juli av bröstvärk håll "


Nils andra son Petter blir kvar i Karlstad och gifter sig med Annika Skarin. De har barnen Katarina f 1724 och Maria f 1728


En sak har jag noterat under hösten då jag forskade mycket: Namnet Wennersten togs hur som helst och ibland hoppade man över någon generation. Det är en Karlstadkvinna som lyckas kalla sig Wennersten, Wennerström och Hammarström, (Wennersten var hennes svåger) under loppet av sin levnad. Vid flytten till Stockholm tog man mormors efternamn och liknande. Ogifta pigor med utomäktenskapliga barn som kallar sig Wennersten. Så det är inte lättforskat!


Hoppas att någon blev lite klokare. (Just nu skannar jag Stockholm på Wennerstenare under 1700-talet, otroligt svårforskat).


Hälsningar
Karin


7
Vårvik / SV: Vårvik
« skrivet: 2016-11-28, 13:34 »
Ett fötydligande: Det kan vara Katarinas familj men jag vet inte!

8
Vårvik / SV: Vårvik
« skrivet: 2016-11-28, 13:33 »
Min ana Katarina Tolsdotter gifter sig 1784 i Åmål med den blivande soldaten Gunnar Andersson Fager. Katarina uppges vara född 1755 i Vårvik. Har inte lyckats att följa henne via hfl bakåt i tiden men via mantalslängderna kan det vara så att hon är pigan Katarina som tjänar hos borgaren Petter Hammar från omkring 1780.


I Vårvik har jag hittat en familj som "min" Katarina härstammar från. Familjen ser ut så här
Far: Tol Andersson f 1720. Ägare av 1/16 mtl Hökenäs, Vårvik. Flyttade 1784 fr Tarsnäs, Sillerud åter till Hökenäs.
Mor: Börit Hansdotter f 1726 d 1776 på Hökenäs
Barn:
Maria f 1742 Tarsnäs, Sillerud
Kerstin f 1746 Tarsnäs, Sillerud
Erik f 1749 Tarsnäs, Sillerud g 1779 i Vårvik m Elin Germundsdotter
Anders f 1751 Tarsnäs, Sillerud
Katarina f 1752 Tarsnäs, Sillerud. Flyttade omkr 1773 fr Hökenäs
Anders f 1754 Hökenäs, Vårvik d 1792 Snarkil, Sillerud
Annika f 1757 Hökenäs, Vårvik
Johan f 1759 Hökenäs, Vårvik flyttade 1773 till Västergötland


Jag försöker att följa familjens barn framåt i tiden för att se om det är "min" familj. Men går bet både i hfl, mantalslängden och via nätets olika sökfunktioner. Hittar heller inga bouppteckningar efter varken Tol eller Börit. Har försökt att hitta Tols db notis för att utifrån detta hitta ev barn, men gått bet.
Är det någon som känner till familjen ?


9
Wennersten / SV: Wennersten
« skrivet: 2016-06-22, 09:20 »

Tyvärr, har inte fått ihop alla detaljer kring alla dessa Anders, Per och Sven Wennersten.


Trodde för ett tag sedan att de Per Andersson W som du nämner var desamma men fick stryka detta eftersom när jag läste mantalslängden för Bolstad kunde jag konstatera att i 1719 och 1720 års längd bor på gården Slottsbacken, Sven Persson. Fr.o.m. 1721 bor Sven Wennersten på samma gård. Min slutsats var att Svens far var Per. Anders Edestam skriver i sin uppsats "Dalslands kronolänsmän under 300 år" att Sven W skulle vara brorson till Sven Andersson i Bön Sundals-Ryr. Så fick jag fram Per Andersson. Det stämmer inte i detaljerna kring "din" Per A som inte verkar har någon bror vid namn Sven. Men det går ju heller inte att utesluta....


Jag har ytterligare en Wennersten i V Tunhem vid tiden: dragonen Lars W som får sönerna Anders (1715) och Nils (1724).

10
Wennersten / SV: Wennersten
« skrivet: 2016-06-21, 08:30 »
Hej igen


Det är rimligen två olika Wennersten.


Peter/Per W - klockare i Vänersborg g 1697 m Ingri Olofsdotter Wennerqvist. Tillhör den släkt som du starkt misstänker kommer från trädgården i Tun


Petter W - köpman.  Dödboken i Färgelanda säger att han var 45 år gammal vid sin död 1735 och då född omkring 1690. Han var alltså 7 år gammal då Ingrid ovan gifte sig. Så det måste vara två olika personer. Det är denna Petter som jag tror figurerar i Åse härads domböcker.

Därutöver har vi ytterligare ett par Per/Peter/Petter W i trakterna vid tiden:
1. Peter Svensson W f 1711- Länsman i Dalsland. Boende i Sundals-Ryr, död i Uddevalla. Far Sven W länsman död ca 1732 i Bolstad. Farfar hetter Per Andersson.
2. Peter W. Son till skogsvaktaren i V Tunhem Sven Persson W död 1735



Det är flera till synes oberoende släkter men där nog flera på nåt sätt hör ihop. Det är det som gör det så intressant.

11
Wennersten / SV: Wennersten
« skrivet: 2016-06-19, 20:04 »
Hej igen
Nu över till handlande/köpmannen Petter Wennersten i Vänersborg.
Han dör 45 år gammal i Hillingsäter, Färgelanda och 1735. Gm Elisabeth Lagergren död 1732 enligt Anders Lignells självbiografi. Jag har inte bekräftat detta i några kyrkoböcker. Paret har barnen:
- Kristina f 1720 d 1770 i Fröskog (P) gm Fredrik Lenberg
- Anders f 1722 Vänersborg d 1798 i Bolstad(P)
- Anna Maria f 1726 d 1772 i Stockholm gm Anders Thelning
- Mattias död utomlands i unga år


Petter dyker också upp i Åse härads domböcker (hösttingen 1726 mål 9).  "borgaren från Vänersborg Petter Wennersten tillika med bönderna Olof Andersson på Hästvadet (?),
Anund Månsson på Hunneberg, Bengt Månsson i Högstad och Anders Persson i Björkholmen har instämt Bengt Svensson i Helleby
fordradandes arv efter deras avlidna farbror Bengt Olofsson vilket varit gift med Bengt Svenssons numera avlidna hustru Kerstin
Bengtsdotter men lämnat honom (Bengt O) ett sådant testamente att hans arvingar intet skulle uttaga något arv och dela boet så länge som
han levde. Därpå han har hon begivit sig i äktenskap med Bengt Svensson och all egendomen uti hans bo infört. Och emedan hon nu med
döden är avgången så påstå käranderna att egendomen måtte åtskiljas och därpå försäljas till deras arv efter farbrodern Bengt Olofsson med
 mera deras inlagda skrift innehåller.¶
Bengt Svensson ingav häremot skriftligen testamentet som han av sin avlidna hustru fått d 16 februari uti innevarande år, förmenandes det
Bengt Olofsson för han dog gjort sina arvingar arvslösa, ... numera avlidna capellanen myndig Anders Lithanders brev av den 4 augusti sistl
som upplästes lydande ut i actis(?)"


D.v.s. Petter är också från trakterna kring Särestad/Tun. Vi vet alltså att Petters farfar hette Olof och han hade följande barn: Petters far, Bengt, Anders, Måns och Per. Återigen samma namn som dyker upp.


Dessutom tvistar den Bengt Svensson i Helleby, som nämns i denna notis ovan, med häradskrivaren Erik Wennersten som också äger mark i just Helleby. I Eriks fall så kommer marken som arv och köp från hans första hustru Britta Andersdotter Rudberg.


Det tar sig så sakta. Vet du Kenneth var Helleby, Hästvadet, Björkholmen och Högstad kan tänkas ligga?

12
Wennersten / SV: Wennersten
« skrivet: 2016-06-19, 19:50 »
Hej igen Kenneth


Häradskrivaren Magnus W dör 33 år gammal i Händene (R) alltså född 1698.


Jag har också de barn som du uppgivit efter Måns L. Det är en lucka mellan 1693 (Nils) och 1698 (Erik). Måns har två barn som är döpta till Erik och jag har därför räknat med att den första Erik, född 1691, dog ung och en yngre bror fick detta namn. Men det kan ju också vara så att prästen skrev fel - Erik är just den Magnus (Måns) som dör i Händene. Men att Erik och Magnus är bröder, det är nu solklart. Frågan är bara om de är hel eller halvbröder? Kanske kan vidare läsning i domböckerna ge svaret.




13
Wennersten / SV: Wennersten
« skrivet: 2016-06-17, 21:09 »

Hej


Fortsätter diskussionerna kring Wennerstenarna i Tun. Jag har nu läst Åse härads domböcker för 1723-1726 och en del bitar börjar att falla på plats. Bl.a. står följande den 15 februari 1726, mål 34: "Uppbördskrivaren och gästgivaren välaktad Erik Wennersten kom för rätten och begärde
tingsrättens attestation och vittnesbörd om hans släkt och syskon alldenstund häradsnämnd
enhälligt betygar att bemlt Erik Månsson Wennersten är köttslig broder till Anders Månsson
som uti Amsterdam genom döden skall avgått, och att bemlte Erik Wennersten tillika med dess
syskon Nils Månsson och Sigrid Månsdotter är denna Anders Månssons närmaste arvingar,
fördenskull, bliver sådant under häradshövdingens mening och av häradets vanliga attesterat
och verifierat"


D.v.s "min " Nils Månsson är bror med Erik Wennersten, senare gm Ingeborg Margareta Schlyter. Det stämmer också väl med Nils barns dopvittnen. Fadern heter Måns och är nog den Måns Larsson i Hovgården som vi tidigare diskuterat.


Vad som nu snurrar till det hela är följande: Den 8 juni 1725 instäms Magnus Wennersten, häradskrivare, till Åsa häradsrätt av hustru Brita Svensdotter i Åstorp (Ås socken Karins anmärkning). Brita är Magnus avlidna styvmor Kerstin
Svensdotters syster. Stämningen gäller kvarlåtenskapen efter Kerstin Svensdotter som Brita anser att
Magnus sig tillägnat och disponerat. Magnus kan inte deltaga vid tinget utan representeras av sin broder uppbördskrivaren Erik Wennersten.

Arvet efter Kerstin hade delats av länsman Carlgren den 25 April 1724 ¶

Varför nämns då inte Magnus som bror till Anders Månsson, död i Amsterdam?
Var Måns Larsson gift tre gånger och i det första giftet föds Erik, Nils, Anders och Sigrid. I giftermål nr 2 föds Magnus och därefter gifter Måns om säg ytterligare en gång med Kerstin Svensdotter.


I vilket fall börjar några Wennerstenare att komma närmare varandra! Alltid något. Kenneth är ovanstående något som passar in i dina forskningar?

14
Wennersten / Wennersten
« skrivet: 2015-08-02, 11:52 »
Kenneth
Jag kan inte släppa diskussionerna kring Wennerstenarna runt södra Vänern. Har därför använt en del av min regniga semester till att rota i samtliga de källor som jag har tillgång till hemifrån. Tyvärr är oftast kyrkböckerna ganska bristfälliga, Tun har t.ex. bara födelseböcker från den period som vi diskuterar. Har kompletterat med mantalslängden och i nåt fall jordeböcker för att få en något bättre bild. Jag ska inte påstå att jag har fått ihop bilden helt men att det finns antingen ett nära släktband alternativ vänskapsband mellan de olika Wennerstensläkterna är tydligt.  
 
Återkommer till Nils Månsson vars son Erik Wennersten f 1724 i Tun senare är kronofogde i Vartofta fögderi.
 
Följer Nils Månsson till 1749 då han bor på Olofstorp i Tun. Därefter är han borta ur längderna. Enligt Tun db (AI:1) dör en Nils M på Trufve den 4 feb 1757. Hans föräldrar uppges vara Måns Larsson och Sigrid Månsdotter. Söker på Måns L i Tun (du nämner honom tidigare i diskussionen). Måns har följande barn:
Johan f 24/11 1689 Hovgården, dopvittne bl.a. Olof Andersson i Trägården
Erik f 2/7 1691 Hovgården, dopvittne bl.a. Olof Andersson i Trägården
Nils f 8/2 1693 Hovgården, dopvittne bl.a. Olof Andersson i Trägården
Erik f 12/3 1698 Hovgården,dopvittne bl.a. Olof i Trägården
 
Dessvärre hittar jag ingen Måns L på Hovgården i mantalslängden (ej heller i jordeboken). Dock på gården Ängesbo där han bor med hustru åtminstone från 1695. 1708 nämns Måns änka men hon är ersatt av Svens änka redan i 1709 års längd.1705 nämns en Lars i boken även om det är klurigt att förstå vad som menas; troligtvis en son.
 
Åter till Nils M. och hans barns dopvittnen: Äldsta sonen Magnus har bl.a. följande vittnen: Erik W, Magnus W och Sigrid Månsdotter. Erik W kan vara Erik f 1698 senare häradsskrivare och boende i Särestad. G1m Britta Andersdotter Rudberg, g2m Ingeborg Margareta Schlyter
Magnus W, kan vara den Magnus som 1731 dör i 33 år gammal i Händene som häradskrivare.  
Sigrid är då barnets farmor alt faster, en SM är gm Nils Hansson i Särestad vilken också är ett dopvittne för Nils dotter Magdalena.
 
Bland Erik Ws barns dopvittnen hittar jag bl.a. Margareta Frigell då gift med fältväbel Norrman. Margareta var ju tidigare gift med Olof W
 
Jag har läst mantalslängderna kors och tvärs. Tyvärr saknas ju en hel del information, bl.a. kring flyttar men har kunnat konstatera att Erik W i Särestad hade ett stort antal skrivarelärlingar bl.a. en Wennersten (min Erik W?). Själv bor han hos kronofogden Palm mellan 1723 och 1724 i Tun.
 
Så nu har vi länkar kors och tvärs mellan ett antal Wennerstenare. Men jag är bara något klokare... Har några frågor:
a. Vet du var och när Olof Wennersten dör?
b. Vem var Olof Andersson gift med ?
 
Jag har två alternativ idag:
1. Kopplingen till släkten W kommer via Nils Ms första hustru Margareta Eriksdotter. Teorin stärks av att dopvittnena för barnen i första äktenskapet kopplar starkt mot släkten Wennersten samt länsman Carlgren i Särestad.
2. Kopplingen till släkten W är via Måns Larsson alt hans hustru Sigrid. Vilket ligger nära din tes kring Olof A.  
 
Det som förvånar mig är hur (i mitt tycke) vanliga bönder kan få så många barn som är skriv och läskunniga och når dessa positioner i samhället när de själva står som åbor på frälsegods. Situationen med Måns Larsson är nåt liknande. Kanske är jag alltför fördomsfull men ärligt talar förstår jag inte vad som skiljer ut dessa familjer från alla andra. Förstår du?

15
Wennersten / Wennersten
« skrivet: 2015-05-12, 20:54 »
Kenneth
 
Wennerstenarna i trakterna av Vänersborg under perioden 1650-1720 är intressanta. Mitt problem är idag att jag har samlat på mig en hel del namn men ändå inte lyckats att koppla ihop dem med de källor som jag har tillgång till. Kanske ska de inte kopplas ihop heller.
 
Jag tycker att dina teorier kring Anders Persson och hans ättlingar är intressanta. Har du andra källor än kyrkoböckerna?
 
Jag har följande personer i trakten som kopplar in med de namn som du nämner:
 
Per A. En Per A har en son Sven W länsman i Sundals h:d 1717-1732 gm Maria Blomberg.
Petter W. Köpman i Vborg död 1735 gm Elisabet Lagergren. Barnen Kristina, Anders, Anna Maria, Mattias. Mattias är rätt ovanligt så det är i intressant
Magnus W f 1698 d 33 år gammal i Händene. Häradsskrivare. g 1730 i Händene
Magnus Nilsson W f ca 1681 i Vborg. Smed. Far Nils Månsson.- Uppväxt i Karlstad D 1741 Västerås-Barkarö
 
Därutöver har vi bl.a. Sven W Skogsvaktare i V Tunhem Död 1735. Barnen: Brita, Olof, Anders, Peter, Kerstin, Marit  
 
Sen har vi Torbjörn W i Karlstad. Han är f omkr 1707 och kronobefallningsman i Mellansysslet. Men, en Torbjörn W är också dopvittne till häradskrivaren Erik W och I G Schlyters barn 1732. Torbjörn är ovanligt vid denna tid så finns det en koppling?
 
Det är många namn som far som nämns ovan men en sak har jag lagt märke till när jag forskat runt bland Wennerstenarna. Påfallande många har ämbeten som häradskrivare eller kronofogde. Kom namnet med yrket eller är de rätt och slätt släkt?

16
Wennersten / Wennersten
« skrivet: 2015-05-10, 22:03 »
Hej Kenneth
 
Din fråga om Erik och Olofs barn har samma beröringskrets kan jag bara hålla med om. Likaså Den Erik som senare blir kronobefallningsman i Daretorp. Men jag har inte kunnat få ihop pusslet helt.
 
Erik W (kronobef Daretorp & häradskrivare Vartofta fögderi) föddes i Tun 17240120. Far Nils Månsson mor Margareta Eriksdotter. Paret har också barnen Magnus f 17220815 och Magdalena f 17251020. Alla födda på Kåtagården, Hagen, Tun. Jag vet inte så mycket om paret eftersom källorna är bristfälliga men av mantalslängderna att döma dör Margareta omkr 1728-1729. Nils levde före giftermålet som dräng på Hagen Tun. Det kan vara så att Nils sen gifter om sig med Karin Bengtsdotter, det verkar så om jag läser mantalslängderna rätt. Tyvärr har jag inte hittat någon bouppteckning efter paret.  
 
Syster Magdalena lever som piga hos Måns Nilsson (brodern Magnus?) och dennes familj 1767 i Häljstena Siggesgård Täng. Därifrån flyttar hon till Erik på Gärdegården i Valstad. Hon bor med brodern och denne familj som hushållerska  fram till 1775 då hon 50 år gammal gifter sig med Jean Fahlberg i Daretorp.
 
Bland Nils och Margaretas son Magnus dopvittnen nämns bl.a. Erik och Magnus Wennersten.
 
Eftersom Nils troligtvis kommer från Tun, funderar jag på om möjligtvis Margareta kan ha någon förbindelse med övriga Wennerstenare i trakten vid tiden. Eller är det så enkelt att Erik W tog sig namnet W när han kom upp sig i världen ? Tun ligger ju vid Vänern.
 
Daniel W i Vänersborg är en ny bekantskap. Har han några andra barn ?
 
Enligt Skaraborgs läns jordebok (GVa:43) för åren 1715-1719 så är Hagen under  
Kartagården länsmansboställe och separat upptaget i skattelängden från Kartagården som  
uppges tillhöra Barne härads kompani no 61 1/4 63 1/8 och 109 1/8.

17
Wennersten / Wennersten
« skrivet: 2015-05-04, 21:21 »
Kenneth
 
Nej då. Prästen skrev nog rätt
 
Olof W och Margareta Frigell fick fyra barn:
Anna Margareta f omkr 1730 död 17340425 Tådene (C:2) Faderns namn nämns, Olof. Hon är av ett tvillingpar. Trol syster till:
Kristina Margareta f 17300304 Tun  d 17950608 Hjo  (Hjo F:1)
Petter 17311022 Tådene (C:2) d 1806 Ronneby
Elisabeth Maria f ca 1736 d 51,5 år gammal i Hjo 17880229 (hennes föräldrar framgår av hennes dödsnotis samt även i hennes vigselnotis)

18
Wennersten / Wennersten
« skrivet: 2015-03-08, 20:47 »
Jag har som källa för familjen Wennersten (Anders och Margareta) använt mig av Sundholms anteckningar. Det är ju väldigt gamla anteckningar och ur ett källkritiskt perspektiv allt annat än bra. Som syskon till Per nämns Kristina g1718 m Anders Hedman (timmermärkare i Vborg) och Annika gm Jean Portenjer (handelsman i Vborg).
 
Sundholm kallar Margareta Eriksdotter Widhemius för Margareta Frigell et Vidhemius.  
 
Den länsman Wennersten som var gift med Margareta Frigell var Pers son Olof inte Erik som det ibland påstås. Erik W häradskrivare var gift två ggr 1. Brita Andersdotter Rudberg (d 1727 Särestad) g 2 m (1731 i Lidköping) Ingeborg Margareta Schlyter. Vem som var Eriks far vet jag inte.  
 
Jag tycker att dina teorier är intressanta. Då jag har en ana, Nils Månsson i Tun, som har en son som kallar sig Wennersten. Nils äldste son Magnus (Måns?) har som dopvittne en Erik W, häradskrivare. Nils var gm  en Margareta Eriksdotter.  
 
Det är ganska snurrigt med alla Wennersten i trakterna strax söder om Vänern runt år 1700. Troligtvis hänger flera av dem ihop på något sätt, men hur och sedan dessutom bevisa det?

19
Tösse / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-11-19
« skrivet: 2011-11-05, 15:37 »
Hej Kenneth
 
Enl Generalmönsterrullan för Västgöta-Dals reg 1744 antogs 1742 soldaten Anders Jonsson Tyberg för Slommerud och Tössbo kompani. Denne Anders var då 31 år gammal.
I 1758 års rulle nämns i stället Lars Slom som soldat på stället.  
 
När jag tar sedan en titt i mantalslängden för Tösse år 1750 (tyvärr lucka mellan 1744-1750) så bor på Slommerud soldaten Per Slom.
 
Slutligen kollade jag också Viktor Ohlssons Gårdshistoria från Tösse-Tydje s 234 och han nämner följande soldater för Slommerud:
Johan Olofsson Tyberg avskedad 1742
Anders Jonsson Tyberg 1742-1750
Per Jonsson Slom som dör på roten 1751
 
Tyvärr heter ingen av dem Lars!
Det finns många Tyberg i trakten. De flesta härstammar från en Bryngel Larsson i Tydjebyn, Tydje. Hans barnbarn kallade sig Tyberg i några fall, många av dem heter Lars. Släkten finns i Tydje och omkringliggande socknar.
Jag har själv ett antal Tyberg bland mina anor men ingen som matchar din beskrivning ovan. Hur hamnade du i Tösse om han nu uppges vara född i Dalskog ?

20
Fröskog / Äldre inlägg (arkiv) till 15 april, 2012
« skrivet: 2011-06-02, 16:47 »
Hej Roina
 
Vad bra att du hittade Anders. Han föddes nog för nära inpå sin äldre syster Britta så jag hoppade nog för långt i födelseboken.
 
Jag antar att Olle = Olof. Han föddes i Hensby 1725-03-01

21
Fröskog / Äldre inlägg (arkiv) till 15 april, 2012
« skrivet: 2011-05-31, 21:00 »
Hej Roina
 
Jodå det är rätt Per. Bouppteckningen som du refererar till rör Pers son Anders. Anders hustru Kerstin Andersdotter och deras fyra barn Sven, Anders, Olof och Maria nämns, liksom barnens faderfader Corporalen Per Transtedt.
 
Per och Anna hade utöver Anders barnen Britta, Olof, Maria, Per, Katarina, Elias och ett barn vars namn inte framgår av födelselängderna. Jag har hittat alla i födelseböckerna förutom Anders, vilket medför att det är troligt att just Anders är det namnlösa barnet.
 
Själv härstammar jag från Per via barnen Elias och Maria.
 
Hälsningar
 
Karin

22
Fröskog / Äldre inlägg (arkiv) till 15 april, 2012
« skrivet: 2011-05-24, 20:57 »
Hej Roina
 
Per Svensson var 1725 soldat för Ballesnäs i Steneby och hans soldatnamn var vid denna tidpunkt Trogen.
 
Han bor 1728 i Hensbyn i Fröskog och kallas fortfarande Trogen.  
1740 är Per och hans familj bosatta på Tranerud.  
 
Enligt kyrkoböckerna benämns han korporal år 1733. Jag har dock inte kollat de militära rullorna.
 
Så, Transtedt är alltså namnet på soldaten på Tranerud.
 
Enligt Fröskog C4 dör han 1771-10-05 av ålderdomsbräcklighet på Tranerud
 
Källor: Kyrkoböcker, mantalslängder, domstolsprotokoll och utdrag från Tössbo härads domböcker som finns på Åmåls bibliotek.

23
Älgå / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-02-12
« skrivet: 2011-03-13, 16:45 »
Hej
 
Jag söker ytterligare fakta om Måns Jonsson och Kerstin Hansdotter i V Skyberg Älgå. Efter att ha kollat i DIS och googlat lite har jag förstått att Måns levde 1672 - 1763 och hustrun Kerstin 1672-1762. Följande barn har jag också träffat på: Jon f 1707, Anna f 1709, Anders f 1710, Sven f 1713 d 1713, Hans f 1714, Kjellar f 1717,  
Karin f 1719, Jon f 1720, Kerstin f 1721, Måns f 1725, Erik f 1727 d 1787, Ingeborg f 1729 d 1772
 
F.n. försöker jag att förstå vad som hände sonen Kjellar Månsson f 1717.  
 
Jag har en ana vid namn Kjellar Månsson som 1741 gifter sig i Åmåls stad och eftersom förnamnet Kjellar är ytterst ovanligt i Åmålstrakten letar jag nu i V Värmland där namnet är vanligare. Kjellar i Åmål hade också kontakter i Arvikatrakten enligt domstolsprotokoll i Gillberga härad. Denna Kjellar i Älgå den enda möjliga person som jag hittat. Men är det rätt ?
 
Hittar ingen bouppteckning efter varken Måns eller Kerstin. Återstår då fakta kring försäljning av gården V Skyberg. Vet någon när gården byter ägare? Det är stora mängder domboksprotokoll att läsa igenom annars...

24
Wennersten / Wennersten
« skrivet: 2010-12-18, 19:51 »
Hej
 
Jag vet inte när Anna Stina föddes. Märta Stina föddes 1721 i Nedre Ullerud och var dotter till Laurentius Laurentii Ullbom, komminister i Nedre Ullerud och hans hustru  Märta Risell.
 
Peter Svensson Wennersten föddes omkr 1711 (han dog 1782 71 år gammal) och var son till länsmannen Sven Wennersten och hh Maria Blomberg.

25
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-12-13
« skrivet: 2010-12-13, 09:22 »
Hej Margareta
 
Tack för tipset. Visste inte att SOFI fanns, där ser man styrkan med internet och sidor som denna. Hittade mycket matnyttigt i SOFI dock väldigt lite om Derehult och jag känner inte till något Digerhult i Tösse.
 
Antagligen har hemmanet uppgått under ett annat hemmansnamn.  Med tanke på att utjorden knappt var bebodd måste den ha legat ganska illa till alternativt på ett naturligt sätt anslutit till prästgårdens mark och blivit en del av denna.

26
Wennersten / Wennersten
« skrivet: 2010-12-12, 17:50 »
Hej Lena
 
Jo det stämmer bra. Anna Kristina var dotter till Peter Wennersten och hh Märta Ullbom. Hon löever med föräldrarna, kallad Anna Stina, i Bön Sundals-Ryr 1768 enligt Älvsborgs läns mantalslängder. 1778 bor hon hos brdern Johan i Törestorp, Sundals-Ryr. Hon och maken nämns också i faderns bouppteckning, Uddevalla 1782:49

27
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-12-13
« skrivet: 2010-12-12, 17:40 »
Hej
 
Sitter och ägnar mig åt hembygdsforskning i Tösse. Har nu sprungit på en utjord till prästgården som jag överhuvudtaget inte kan hitta på kartorna. Utjorden heter Derehult och finns belagd i jordeböckerna redan 1637 och kanske tidigare än så. Gården har så vitt jag kunnat hitta enbart varit bebodd under en kort period på 1770-talet. Men var i hela fridens namn ligger Derehult ?

28
Ånimskog / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-10-21
« skrivet: 2010-05-29, 15:21 »
Hej igen Anneli
 
 
Marias bouppteckning 1 April 1801: Änkan Maria Andersdotter, Nedre Strand Fröskog har efterlämnat barnen: Jakob, Sven, Erik, Per, Anders, Britta gm Olof Larsson i Höglund och omyndiga döttrarna Mertha, Lisken och Margareta vars rätt bevakades av nämndemannen Peter Andersson i Sandbol.
 
Så Marias dotter Märta lever alltså så sent som 1801.
 
Enligt vigselboken gifter de sig alltså 1803. Hfl för Nedre Strand är alltför rörig för att det helt skall gå att förstå när Märta flyttar.
 
Ånimskogs hfl AI:11 1800-1805:
 
Bond Jan Jansson Hellström f 1770 och h Marta Nilsdotter f 1771 flyttar in på Yllingebol omkring 1803. Därefter bor de kvar på gården.  
 
Nog är det allt din Märta på Nedre Strand.

29
Ånimskog / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-05-29
« skrivet: 2010-05-28, 21:01 »
Hej Anneli
 
Har kollat Ullas tips. En Marta Nilsdotter f 1771 bor tillsammans med modern Maria Andersdotter f 1739 och änka samt brodern Erik Nilsson f 1766 på Nedre Strand i Fröskog omkr 1800. Se Fröskog AI:1 s 49.

30
Tösse / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-07-23
« skrivet: 2009-08-25, 20:46 »
Hej Iris
 
No116 813 hänvisar säkert till utflyttningsattest no 166 år 1813. Så utan tillgång till attesterna så blir det svårt. Försök hitta barnen i folkräkningarna för 1880 och jobba dig bakåt. Jobbigt men betydligt lättare än att leta runt hela Sverige. Dottern Lisa finns i Örgryte 1880 tillsammans med sonen Johannes Hansson f 1835 i Angered.
 
Brukaren Johan Billen flyttar mycket riktigt till Västergötland 1815. Enligt Tösse AI:6 s 87 är gårdsinspektorn Bilén född i Kihls Socken; troligtvis Värmland.
 
Lycka till!
 
Karin

31
Wennersten / Äldre inlägg (arkiv) till 05 november, 2010
« skrivet: 2009-07-10, 20:10 »
Hej Lilian
 
Anna Margareta var dotter jägerifiskalen och länsmannen Anders Wennersten och hans hustru Anna Lisa (eller Annika) Bomberg. Anna Margareta föddes den 4/9 1756 på Henriksholm i Ånimskog där fadern var länsman vid tiden.  
 
Anders och Anna Lisa hade följande barn:
Petter f 4/11 1744 i Rörstorp Gärdhem (Kämnärsnotarie i Vänersborg) död 1789
Anders f 16/1 1747 d 1802-03-20. (Komminister i Frändefors)
Ingrid Elisabeth f 1749 död 1824 i Vänersborg (Prästfru i Svenljunga)
Maria Kristina f 1751 f 1822 i Gunnarsnäs (Kronolänsmanshustru i Sundals-Ryr)
Mattias f 1754 i Näs Edsleskog d omkr 1790 i London
Juliana f 14/2 1759 på Henriksholm d 1793 i Mo Dalsland( Prästfru i Mo)
Rebecka f 1761 Ånimskog d 1823 i Vänersborg (Prästfru i Bolstad)
Sara Kajsa f 1764 d 1767
Helena Sofia f 1765 i Vänersborg d 1834 (Prästfru i Råggärd)
Sara Kajsa f 1770 d 1771
 
Anders var f 1722 i Vänersborg och dog 1798 i Bolstad.  
Hans föräldrar var Petter Wennersten köpman i Vänersborg död 1735 och ELisabeth Lagergren död 1732.
Anna Lisa Bomberg var f 1725 i Åmål och dog 1794 i Frändefors. Hennes föräldrar var Anders Larsson Bomberg och Ingrid Knutsdotter.
 
Anna Gretas syster Juliana var gift med prosten Anders Lignell. Anders Lignell skrev en självbiografi som finns på bl.a. Åmåls bibliotek. I denna bok berättas om hustruns släkt. Viss information har jag själv bekräftat via kyrkoböckerna.

32
Wennersten / Äldre inlägg (arkiv) till 05 november, 2010
« skrivet: 2009-04-22, 19:48 »
Hej Mikael
 
Peter Svensson Wennersten och hans familj bodde på gården Slottsbacken i Bolstad. Enl. mantalslängden flyttade familjen till Bön i Sundals-Ryr 1744. De flyttade åter till Slottsbacken någon gång under perioden 1745-1750, för 1750 flyttar de återigen till Bön. Men 1754 skrivs han som utbrukare i Slottsbacken. 1761 flyttade familjen vidare till Östra Gatan i Brålanda. 1763 återigen till Bön i Sundals Ryr. 1769 bär flytten av till Törestorp i Sundals-Ryr och han flyttar därifrån 1776, troligtvis till Uddevalla. I vilket fall som helst så dör han i Uddevalla 1782. (Källa: Mantalslängderna och släktdatas databas)
 
Peter var gift två gånger: 1 gången med Britta Kajsa Bergström (död i Bön Sundals-Ryr 1753) och 2a gången med Märta Ullbom. (f 1721 N Ullerud d 1782 Uddevalla)
Barn 1:a giftet: Anders, Anna Lena, Sven (död 1802 Sundals Ryr), Sofia och Magnus (dör 1804 i Katteberg, Sundals-Ryr)
Barn 2:a giftet:Anna Kristina, Brita, Maria. Johan Gabriel (f ca 1757 d 1779 Törestorp), Lars Gustaf f ca 1755, Marta Kajsa f ca 1761
Namnen kommer huvudsakligen från mantalslängderna vilket medför att säkerheten i uppgifterna inte är de bästa. De tre yngsta barnen nämns i Sundals-Ryrs äldsta husförhörslängd
 
Hälsningar
Karin

33
Wennersten / Äldre inlägg (arkiv) till 05 november, 2010
« skrivet: 2009-04-19, 18:51 »
Hej Mikael och Elisabeth
 
Måns (eller Magnus) Wennersten var f 1716 och son till länsmannen Sven Wennersten i Bolstad, Sundals härad i Dalsland och hans hustru Maria Blomberg. Brorsonen Magnus f 1746 var son till Måns bror Peter Svensson Wennersten, även han länsman. Källor: husförhörslängder (Filipstad, Bolstad, Sundals-Ryr), Älvsborgs läns mantalslängder samt följande hemsida: Internet  http://hem.spray.se/akha/hasse/filb3.htm.
 
Magnus och Anna Catharina dog barnlösa. Bouppteckning Filipstads rådhusrätt 1791:309.

34
Tydje / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-04-26
« skrivet: 2008-03-02, 17:01 »
Hej
 
Johan Tyberg var vid sitt giftermål med Maria Lidström från Tydjebyn i Tydje. Enligt 1750 års mantalslängd bor Johan på 2/9 av gården. Ytterligare 2/9 ägs av Katarina Hagren änka efter Erik Tyberg. I 1744 års mantalslängd uppges Katarina äga hela 4/9 av gården. Med stor sannolikhet är Johan son till Erik Tyberg och Katarina Hagren. Han finns inte nämnd bland Lars barn i Tydjeboken, men å andra sidan finns ett glapp i barnens födelseår mellan 1724 och 1731. Precis under den period då Johan uppges vara född. Enligt 1725 års mantalslängd har Erik Tyberg flyttat till Strömmen. Osäkert vilket Strömmen som menas, men kanske Strömmen i Kilane, Ånimskog. Dock hittar jag inte honom där.
 
Är nu Johan son till Erik och Katarina ? Studier av mantalslängderna ger följande:  
Enligt 1755 år mantalslängd har Johans syster Britta flyttat från Tydjebyn till Kroken i Örs socken. Denna Britta flyttar in 1754 från Sörböle i Tösse. 1754 uppges också Katarina Hagberg ha lämnat bruket av gården och är utfattig. I 1757 års längd är systern Britta återigen i Tydjebyn. I 1758 års längd har Johans syster Britta flyttat till Uddevalla. Enligt Tydjes vigselböcker vigdes Britta Tyberg 1758-12-18 med Magnus Frykberg från Uddevalla. Denna Britta var dotter till Erik Tyberg och Katarina Hagberg! Så Johan är med största sannolikhet son till Erik Tyberg och Katarina Haggren.  
 
Från Tydjeboken s 216:
Erik Tyberg var född omkring 1671 och död i Tydjebyn, Tydje 1741. Hans far var Lars Bryngelsson f va 1629 d Tydjebyn, Tydje 1699.  
 
Katarina Haggren var f 1699 och död 28 feb 1769 i Forsnäs, Tydje. .

35
Fylke: Vestfold / Sem och Slagen
« skrivet: 2005-10-22, 19:36 »
Jag har via enträget sökande på internet fått fram uppgifter om en syster till min mormors farfar som utvandrade till Norge i mitten av 1800-talet. Systern hette Ulrika Wennersten f 1831-09-29 Grinstad, Sverige utflyttad från Tydje, Dalsland 1858.  
Via digitalarkivet och Familysearch har jag fått fram att hon gifte sig 16 augusti 1863 i Tönsberg, Vestfold med Zakarias Svendsen f 12 sept 1832. Enligt digitalarkivet är Zakarias född i Sverige.
 
Paret bor 1865 på Velle Söndre i Sem och har sonen Johan P f ca 1863.
 
Via Sem och Slagens bygdebok som ligger uppe på internet har jag fått fram att Zakarias Svendsen brukade denna gård till omkring 1877 då han flyttade till Södra Rönningen under Lunden i samma socken. Därifrån flyttade han 1882.
 
Nu kommer jag inte vidare den digitala vägen utan behöver hjälp! Kan jag hyra mikrofische för socknen ? Eller finns det någon vänlig själ som kan hjälpa mig och ge mig mer information om familjen ?

36
Dahlstedt / Dahlstedt
« skrivet: 2005-01-24, 21:39 »
Känner någon till en Kettil Dahlstedt ? Han förekommer i ett intressant brottmål i Ånimskog, Dalsland 1767. Tyvärr hittar jag inte honom i kyrkoböckerna. Han kallas i domboken för betjänt och det refereras mycket till hans förre husbonde. Dock uppges inte husbondens namn. Vem var han och hur hade han hamnat i Ånimskog ?

37
Viola
 
Sven Stakell, uppbördsman i Åmål, gifte sig 1727 i Tydje med Karin Hansdotter från Tomasbol, Tydje. 1750 fick de en son Anders i Slädekärr, Tydje. Jag har också en anteckning om en dotter Märta Kristina f 1742 i Åmål. Tyvärr känner jag inte till Sven Stakells bakgrund utan har bara lite spridda data.
 
Hälsningar
Karin Petersson

38
Hej Göran
 
Lars och Lotta är även mina anfäder och de har även gett mig lite huvudbry. På Myran i Ånimskog bor 1746 snickaren Petter Malmström och hans hustru Eva Berg samt bl.a. dottern LOTTA. Petter dör 1748-03-19 på Myran och Eva 1748-05-04. Däremot är deras övriga barn lite av en gåta, jag har forskat på dem till och från och noterat följande barn i fb:Jonas f 1739-01-18, Ingrid 1741-10-05, Karl Gustaf f 1744-08-29, Sara f 1748-04-08. Samtliga födda Myran. Hittar dock ingen av dem med föräldrarna i hfl. En dotter Greta nämns 1746, då hon uppges vara i Ryr (i Skållerud ?), och ytterligare en son Lorentz (Jonas ?). Lottas födelsenotis har jag heller inte hittat. Hon bor i alla fall kvar hos föräldrarna 1747.
 
Dvs detta är troligtvis hennes föräldrar, dock ej bekräftade. Vet du när Lotta dog ? Det är en uppgift som jag saknar.
 
Hälsningar
 
Karin

39
Vårvik / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-10-25
« skrivet: 2001-06-04, 22:08 »
Hej Lennart
 
Gustaf Andersson-Högberg fick utanför äktenskap en dotter Anna f 20/4 1875 i Edsleskog. Annas mor var min anmoder Lovisa Larsdotter. Strax därefter gifter sig Gustaf med din Anna-Lisa. Detta kanske du redan visste ?
 
Om Anna-Lisa har jag följande info:
Flyttade som gift med son 1875-11-03 från Stommen, Vårvik (P) till Killerud, Edsleskog (P) (Vårvik B:2). Samtidigt som Anna Lisa flyttar pigan Maria Greta Persdotter från Mossviken, Vårvik till Edsleskog. En syster ?  
 
Enl hfl för Vårvik 1876-80 bor på Stommen vid denna tid en enda Per. Det är torparen och kyrkväktaren Per Eriksson f 24/3 1807 Vårvik d 21/4 1880 Stommen, Vårvik och hans hustru Stina Olsdotter f 19/11 1813 Vårvik. De har även dottern Klara Lotta f 25/11 1855 Vårvik boende hemma. Efter faderns död flyttar Klara Lotta till Edsleskog den 2/11 1880 (attest no 42 i B:2)  
 
Klara Lotta återfinns 1881 hos Högberg på Högheden (Källa: Siw Pihl). Siw är en släktforskarkompis  
 
Kanske detta kan hjälpa dig ?
 
Karin Petersson

40
Wennersten / Äldre inlägg (arkiv) till 30 augusti, 2007
« skrivet: 2001-05-14, 09:30 »
Hej
 
Jag heter Karin Petersson och jag har forskat på släketn Wennersten under några år nu. Ursprungligen började jag att “samla” på personer vid namn Wennersten för att om möjligt kunna spåra mina egna anor eftersom jag hade kört fast. Detta sparande har sedan fortsatt, trots att jag har klarat av ett par generationer anor ytterligare, dock utan egentlig systematik. Jag har heller inte haft som mål att söka uppgifter i de ursprungliga källorna utan snarare varit intresserad var släkterna finns och hur många de tycks vara. Slutsatsen så här långt är att det finns många individer med namnet Wennersten och de finns företrädesvis i Västsverige, åtminstone fram till mitten av 1800-talet. Det finns ett stort antal med namnet W. i framförallt Västergötland. Men även Dalsland och Värmland samt enstaka familjer i Halland och Bohuslän.  
 
Namnet Wennersten härör säkert från Vänern, dvs Vänersten (vilket är en namnform som man ibland träffar på). Påfallande många av de av mig ihopsamlade indiverna är hantverkare (bl.a smeder), handlande, statliga ämbetsmän och präster.  
 
Det är troligtvis flera släkter som parallellt har tagit sig samma namn.
 
Till Inger och Staffan har jag följande uppgifter (som synes enbart från andrahandskällor).
Tabell 1
Wennersten, Torbjörn. Kronobefallningsman i Mellansysslet. Död 1749 i Karlstad (Värmlandsarkiv). Levde i 13:e roten, Karlstads domkyrkoförs (S).  
Gift 1740-04-08 (Värmlandsarkiv) med Tingberg, Karlotta Katarina. Född 1719 (Värmlandsarkiv). Död 1777 (Värmlandsarkiv).  
Barn:
Wennersten, Johan. Född 1740 (Värmlandsarkiv). Död 1799 (Värmlandsarkiv). Levde i Värmlands län (Värmlandsarkiv). Se tabell 2, s 1.  
Wennersten, Kajsa. Född 1742 (Värmlandsarkiv).  
Wennersten, Gustav. Född 1743 (Värmlandsarkiv).  
Wennersten, Didrik (Erik). Född 1745 (Värmlandsarkiv).  
Wennersten, Peter. Född 1748-05-24 (Värmlandsarkiv). Död 1798. Levde i G:a Karleby, Finland (Värmlandsarkiv). Se tabell 3, s 1.  
Tabell 2 (generation 1)
(Från Tabell 1, s 1)
Wennersten, Johan. Kronobefallningsman. Född 1740 (Värmlandsarkiv). Död 1799 (Värmlandsarkiv). Levde i Värmlands län (Värmlandsarkiv).  
Gift med Engholm, Maria. Född 1750-07-21 (Värmlandsarkiv). Död 1794 (Värmlandsarkiv).  
Barn:
Wennersten, Jonas. Född 1775-04-xx (Värmlandsarkiv). Inskriven Värmlands nation (1790 III 284) 1790 i Uppsala universitet (C) (Matrikel).  
Wennersten, Adolf. Aktör vid operan. Född 1777-10-xx (Värmlandsarkiv). Inskriven Värmlands nation (1790 III 284) 1790 i Uppsala universitet (C) (Matrikel).  
Tabell 3 (generation 1)
(Från Tabell 1, s 1)
Wennersten, Peter. Apotekare g:a Karleby, Finland. Född 1748-05-24 (Värmlandsarkiv). Död 1798. Levde i G:a Karleby, Finland (Värmlandsarkiv).  
Gift 1779 med Jos?n, Sofia. Född beräknat 1754. Död 75 år gammal 1829.  
 
Hälsningar
 
Karin

41
Tydje / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-04-26
« skrivet: 2000-01-11, 21:09 »
Känner någon till gården Håkärr i Tydje socken? I den äldsta husförhörslängden för socknen (1757-1761) finns den upptagen på en egen sida. Jag har också träffat på gårdsnamnet i födelseböckerna. Dock har jag inte hittat det i varken V. Olssons Gårdshistoria från Tösse-Tydje, Torpruiner i Åmåls kommun eller Svenska Ortnamn. Var låg denna gård och vad heter den idag ?  
 
MVH
 
Karin Petersson

42
Det finns en socken som heter Högsäter som ligger i Dalsland, fd Älvsborgs län. Emigrationen från Dalsland till Norge var mycket stor så det är inte helt osannolikt...
 
MVH
 
Karin Petersson

43
Jag provade för första gången mormonernas databas på nätet och sökte på namnet Hesselbom för att se om mina egna förfäder var med. Förutom de dalsländska Hesselbomarna fann jag Jonas Jonsson Hesselbom från Gallersta i Orebro (Gällersta i Örebro län ?). Han var född i slutet av 1600-talet och var son till Jons  (=Jöns?) Hesselbom! Jöns H var g.m Ingeborg Larsdotter. Tre barn finns upptagna, Jonas f ca 1690, Jöns f ca 1702 och Per. Samtliga födda i Gällersta. Ingeborg dog 1745 i Gällersta. Prova själva!

44
Norgren / Norgren
« skrivet: 1999-05-21, 21:17 »
Nils Norgren föddes 1726 (?) i Stockholm (?) och dog 1795 i Åmål (P). Han var stoftfabrikör i Åmål och lär tidigare ha varit vävmästare hos direktören Benzelstierna i Stockholm. (Hembygden 1989 ur I.J. Dragmans reserapport från Dalsland 1760). Han var gift med Kajsa Magdalena Broberg som föddes 1733 (?) i Stockholm(?) och dog 1769 i Åmål (P). Är det någon som känner till denne Norgren och hans hustru ?

45
Hej Ulla
 
Jag vet inte riktigt vad du söker, men jag har kollat mitt register till Viktor Olssons Gårdshistoria från Tösse-Tydje. Jakob Larsson verkar ha varit brukare av en del av gårdarna Ängkärr och Kroken i Tösse på 1830-40 talen. Det finns även en Johannes Lundgren nämnd som trädgårdsmästare på V Vitlanda tillsammans med Anders P. Lundgren, dock nämns inga årtal i detta fall.
 
Jag känner heller inte till gården Hesselskog i Tösse. Antingen står Hesselskog för socknen Hesselskog, heter i dag Edsleskog, eller menas gården Hesselbacka. Dessutom finns torpet Herreskog i Tydje.
 
MVH
 
Karin Petersson

46
Mårten och Hanna, det finns en släkt Hesselbom som härstammar från Dalsland. Anfader för denna släkt var Erik Svensson Hesselbom, kronofogde över Dal under början av 1700-talet.  
 
Erik föddes ca 1658 och dog 1733 på Västra Korsbyn i Ånimskogs socken. Han var gift med Margaretha Hesselroth ( f 1673 d 1732 i V Korsbyn). Paret hade åtminstone tre barn : Isak f 1707, Kajsa f 1711 och Sven. Själv härstammar jag från Isak.
 
Isak var gift med Kristina Ollonberg och fick med henne minst tre barn, varav minst ett, Johan-Gabriel f 1743 gifte sig och fick barn. Johan Gabriel var gift med Lisa Lidström.  
 
Jag har inte forskat klart kring Erik, Isak och Johan-Gabriel, framförallt vet jag inte hur många barn de fick och vad det blev av dem. Samtliga tre levde sina liv på gården V. Korsbyn i Ånimskog. Dock var deras fruar i samtliga fall av bättre familj, familjen Ollonberg är t.o.m. adlig, och dessutom antingen inflyttade till trakten eller med barn som flyttar vidare ut i världen. Så även om familjen Hesselbom verkar ha levat sina liv på gården V. Korsbyn, så hade de nog ett bra kontaktnät utanför den egna socknen.  
 
Namnet Hesselbom är inte vanligt, så kanske detta tips kan leda er vidare. Lycka till!

47
Nils Norgren föddes 1726 (?) i Stockholm (?) och dog 1795 i Åmål (P). Han var stoftfabrikör i Åmål och lär tidigare ha varit vävmästare hos direktören Benzelstierna i Stockholm. (Hembygden 1989 ur I.J. Dragmans reserapport från Dalsland 1760).  
 
Kajsa Magdalena Broberg föddes 1733 (?) i Stockholm(?) och dog 1769 i Åmål (P).
 
Jag söker födelsedatum och -ort samt föräldrar till ovannämnda personer.

Sidor: [1]