ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Carl Wennerström

Sidor: [1]
1
02) Militära rullor / Hallor i Generalmönsterrullan
« skrivet: 2019-07-11, 20:05 »
Hej,


Denna fråga har varit i diskussion i en annan plats av forumet, men det vore kul med fler synpunkter. Min fråga är vad det står som Hallors efternamn, innan "L:af".


Källa: Generalmönsterrullor-Närke-och-Värmlands-regemente-170-1684-1686-Bild-337


Mvh,
Calle

2
03) Osorterat / SV: Brev signerat Gustaf Banér
« skrivet: 2018-09-02, 19:33 »
Stort tack!

3
03) Osorterat / SV: Brev signerat Gustaf Banér
« skrivet: 2018-09-02, 17:53 »
Oj, snyggt!


Innebär brevet att han ger sin bonde 1/2 av ett frälsehemman, eller missförstår jag?

4
03) Osorterat / Brev signerat Gustaf Banér
« skrivet: 2018-09-01, 18:27 »
Hej!

Här kommer ett dokument som jag skulle uppskatta lite läshjälp med. Det är ett brev som finns i en dokumentsamling hos mina morföräldrar. Brevet är signerat Gustaf Banér och är skrivet 1681 men jag kan inte riktigt uttyda vad det handlar om. Stort tack på förhand!

5
Läshjälp / SV: Gåva
« skrivet: 2017-06-18, 10:13 »
Hej Britt-Marie,


Tack för ditt svar!


Jag tycker nästan att det första n:et i "Montan" ser ut som ett "r". Sedan kan jag ana att det kanske finns ett "i" i delen efter t:et, men det kanske inte stämmer.


Mvh,
Calle

6
Läshjälp / Gåva
« skrivet: 2017-06-17, 21:01 »
Hej,


Jag skulle vilja få hjälp att tyda vad som står på bilden.
Blecket har blivit fuktskadat någon gång vilket gör att man ser vissa ord väldigt dåligt.


Det jag tolkat hittills är att det står något i stil med:
"Minne av morbror Gustaf ......
Elis ....."


Mvh,
Calle

7
Visnum / Visnum
« skrivet: 2015-08-02, 23:46 »
Ok, jag förstår. Då kanske det är min Wennerströmsläkt som är den tredje släkten, som härstammar från Hallor Arvidsson?

8
Visnum / Visnum
« skrivet: 2015-07-31, 11:37 »
Det har kommit fram intressant information om smedsläkten Wennerström från Värmland. Anders K. Olsson har forskat kring den Wennerströmsläkt som han härstammar från, vilken kallas just smedsläkten. Denna släkt visar sig inte vara densamma som min (Hallor Arvidssons) utan utgår från en viss Nils Olofsson 1695-1757.  
Här finns släktträdet: http://wennerstrom.altervista.org
 
Detta innebär att det finns ytterligare en Wennerströmsläkt vid sidan om Hallor Arvidssons och Spionen Stig Wennerströms.

9
Militärer / Wennerström, Stig (1906-2006), spion
« skrivet: 2014-12-09, 10:35 »
Fredrik,  
 
It sounds like your Wennerström family is the one from Värmland/Bergslagen, which according to all information I have seen isn't the same family as Stig's.  
I have done research on this family, including on this forum. The first known man who took the name Wennerström in Värmland was called Lars Hallorsson Wennerström. He was the son of a soldier Hallor Arvidsson. When Hallor was first registered in the army roll he was written as Hallor Arvidsson Bratt, but he had to change his last name to indicate his hometown Nybble. He was therefore called Nybbelman. But when he quit the army he dropped the name Nybbelman and was thereafter only called Arvidsson. Hallor died the same year his son Lars was born (1711).

10
Haijock / Hajok / Hayjock / Haijock / Hajok / Hayjock
« skrivet: 2014-10-27, 20:32 »
Hej Lotta,
 
Det jag menar är helt enkelt stavningen med ij. Inskriptionen jag syftar på är Davids epitafium. Där tolkar jag det som att det inte står ij utan y med två prickar; ÿ. Märk att i inte skrivs med samma sorts svans som i Davids namn där det knyts ihop med det man påstått vara ett j. Varför Dundy är stavat med ett annorlunda Y kan jag inte uttala mig om.  
Jag bör belysa att jag inte är någon expert, men jag har sett denna typ av y i andra texter från tiden som kunniga förklarat vara just y men med prickar som ?.
En tanke är hur det kommer sig att Davids namn stavas med Y på hans gravsten om det skulle stavats ij på hans epifatium?
 
Detta har antagligen med de svenska skrivarna att göra. De skrev ofta utifrån hur namnet uttalades vilket kan vara skälet till de olika stavningarna.
Se exempelvis till den bifogde texten. Där står både ordet byggmästaren och Nybbla med ett ÿ.
 

 
Mvh,  
Calle
 
(Meddelandet ändrat av callerox 2014-10-27 20:43)

11
Haijock / Hajok / Hayjock / Haijock / Hajok / Hayjock
« skrivet: 2014-10-26, 11:56 »
Hej alla!
 
Att namnet skulle stavas Haijock är en feltolkning av stavningen. Såsom Alexander själv skriver och vad som står i inskriptionen stavas inte namnet med ij utan det är ett Y som på den tiden skrevs med två prickar som i tyskans ?. Namnet är alltså Hayoch, eller Hayock.
 
Mvh,  
 
Calle

12
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 22 februari, 2015
« skrivet: 2014-09-08, 12:16 »
Ja, jag förstår. Jag missförstod texten. Ledsen över att det blev en upprepning.  
Jag kan inte ta bort inlägget. Det står att det är för gammalt, men det kan det väl inte vara?
 
(Meddelandet ändrat av callerox 2014-09-08 12:17)

13
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 22 februari, 2015
« skrivet: 2014-09-05, 22:28 »
Längst ned på listan av de som bebodde Jonsbohl, står det Arfvid Hallorsson?
 
Mvh,  
Calle

14
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 22 februari, 2015
« skrivet: 2014-09-05, 19:59 »
Hej alla! Hoppas ni haft en bra sommar.
 
Sari, apropå Jonsbohl. Om man söker på det på nätet står där att en man kallat Olof Persson (ägare och grundare till Björneborgs bruk) anlade på 1600-talet två stångjärnshamrar där. År 1684 fick bruket privilegier att anlägga en hammarsmedja.
Undrar om denne Olof Persson även ägde Jonsbohl och om han i sådana fall varit skriven som huvudman för gården. Om så var fallet är ju sannolikheten stor att han tillhör samma familj som de andra på Jonsbohl? Om det inte skedde ägarskifte eller om Olof aldrig ägde själva gården?
 
En intressant tanke.  
 
http://sv.wikipedia.org/wiki/Jonsbol
 
Mvh,  
Calle

15
15 Historia / Västgötska vikingar
« skrivet: 2014-03-15, 11:37 »
Tack Jan! Det ska bli intressant att undersöka.
Det är bara märkligt att Götaland inte verkar ha haft någon vidare inblandning enligt de dokumentärer som hittills gjorts.

16
15 Historia / Västgötska vikingar
« skrivet: 2014-03-15, 00:03 »
Ok, originaltexten har jag inte sett. Jag har bara sett översättningar till modern engelska och svenska. I de står det Höthaland.
In this year Beorhtric took to wife Eadburh, daughter of king Offa. And in his days came first three ships of Norwegians from Höthaland and then the reeve rode thither and tride [sic] to compel them to go to the royal manor, for he did not know what they were: and then they slew him. These were the first ships of the Danes to come to England.
Jag vet dock inget vidare om källan till denna text.
 
Hur som helst är det utdraget inte något av vidare tyngd i teorin. Det som främst visar på Götarnas (och Svearnas) inblandning i resorna till väst är runstenarna i landskapen.  
En stor del av den danagäld som vikingarna krävde för att lämna England var funna i Vimmerby (http://www.vimmerby.se/kultur-fritid/museet-naktergalen/fasta-utstallningar/knut -den-stores-mynt/?mode=share). Även Upplänningar mottog danagäld, Ett känt exempel är den sten som berättar om upplänningen Ulf i Borresta, som var med och tog tribut vid tre tillfällen. (http://blog.svd.se/historia/2013/02/12/danagald/).  
 
Jag tycker det bara är intressant att lyfta fram Götaland och varför det området verkar vara helt blankt under perioden trots att det finns många spår från resor i flera led samt vikingatida bebyggelser.

17
15 Historia / Västgötska vikingar
« skrivet: 2014-03-14, 21:06 »
Västergötland som landskap var aldrig del av Danmark eller Norge. Bohuslän var norskt och Halland danskt, Västergötland var ett säte av stormän fram till och med Birger Jarl. Dansk tunga var ett begrepp för fornnordiskan och var inte bundet till Danmark. Samtida källor menar att dansk tunga talades i hela Skandinavien samt vikingarnas kolonier.

18
15 Historia / Västgötska vikingar
« skrivet: 2014-03-14, 13:53 »
Hej,
 
Jag skickar ut det här ämnet med förhoppning om att andra också grubblat kring det.
 
I Västergötland (och Uppland) finns ett antal runstenar som berör färder i västerled till bl.a. England. Götar (antagligen då Västgötar) beskrivs även i litterära verk som exempelvis Beowulf. Beowulf själv och hans män var Götar (Geats). Kring Göta älv har det också grävts fram fynd som talar för att området var viktigt för handel under tiden.
Varför har Västra Götaland då fallit mellan stolarna i nordens vikingatida historia?  
 
Den anglo-saxiska krönikan berättar:  
Det här året tog Beorhtric till hustru Eadbur, dotter till kung Offa. Och i hans dagar kom först tre skepp med norrmän från Höthaland och sedan red sheriffen dit för att försöka tvinga dem att gå till det kungliga godset, för han visste inte vilka de var: och de slaktade honom. Dessa var de första danska skepp som kom till England.
 
Det verkar som om skribenten inte såg skillnad mellan norrmän och danskar, och låter inte Höthaland misstänkt likt Götaland?
 
 Jag hoppas detta kan väcka en diskussion.
 
Mvh,
Calle
 
(Meddelandet ändrat av callerox 2014-03-14 14:32)
 
(Meddelandet ändrat av callerox 2014-03-14 15:51)

19
Falk / Falk
« skrivet: 2014-01-09, 14:43 »
Mikael,
 
Det var ett bra tag sedan jag gick igenom boken och är inte säker på om det fanns något som styrker det. Jag har däremot inte haft tid att läsa igenom precis allt eftersom det är ganska mycket material; anteckningar, släktträd, brev mm. Ett dokument jag vet om är en släkttavla (original) skapad av historikern och biskopen Anders Rhyzelius 1760 som beskriver biskop Erik Falck och hans ättlingar. Denna har jag ett digitalt foto av.
Carl Victor tillbringade väldigt många år (fram till hans död) med denna forskning under en tid då man var tvungen att resa runt, läsa kyrkoböcker, växla brev etc. Jag önskar att man kunde dokumentera allt han gjort digitalt någon gång så det blir allmänt tillgängligt.
 
Jag får läsa igenom boken ordentligt när jag har tid helt enkelt.
Hans forskning verkar i alla fall vara respekterad bland historiker.
 
//Calle
 
(Meddelandet ändrat av callerox 2014-01-09 14:46)
 
(Meddelandet ändrat av callerox 2014-01-09 14:51)
 
(Meddelandet ändrat av callerox 2014-01-09 16:08)

20
Falk / Falk
« skrivet: 2014-01-08, 23:51 »
Hej,
 
Har någon läst något mer om Jens första gifte, med Margrethe Holgersdotter Krognos?
 
Enligt forskaren Dir. Carl Victor Falck, RVO (min morfars farfar) fick de sonen Erik. Hans arbete (släktkrönika) som fortfarande finns i släkten är bland annat hänvisad till som källa inom Bengt Hildebrands texter om släkten på SBL, Riksarkivet. Erik Jensen F. som flyttade med sin far till Skåne från Själland fick, enligt C. V. Falck, sonen Johan Eriksson som blev biskopens far. Hela historien från den första Kraage till Falcksläkten i Sverige är nedtecknad tillsammans med ett stort antal historiska brev och dokument.
 
Mvh,
Calle
 
(Meddelandet ändrat av callerox 2014-01-08 23:59)

21
Visnum / Olof i Svedje
« skrivet: 2014-01-08, 20:45 »
Jag förstår. Tack!

22
Bratt / Bratt
« skrivet: 2014-01-08, 20:05 »
Hej alla!
 
Jag forskar kring en soldat Hallor Arvidsson (1661-1711) i Visnum socken. Det är inte helt klart ännu kring hans efternamn men det tros vara Bratt.
Han blev inskriven 1684, 23 år gammal, i Närke och Värmlands regemente, rote 4. Har någon stött på denne Hallor i forskningen?
 
Hans far tros heta Arvid Hansson, men det är inte fastställt.
 
Under läshjälp har man tolkat att dennes efternamn är Bratt. Inskrivaren hade en väldigt slarvig handstil, vilket framgår i flera bokstäver:  
 
 
Det har genomförts diskussioner om denne på dessa sidor:  
http://aforum.genealogi.se/discus/messages/44/1131.html?1384901921
http://aforum.genealogi.se/discus/messages/370865/400048.html
 
 
Mvh,
Calle

23
Visnum / Olof i Svedje
« skrivet: 2014-01-08, 19:17 »
Ok, det kan stämma. Tack!
 
Vad är det för symbol över u:et?
 
Här är ett till exempel:

24
Visnum / Olof i Svedje
« skrivet: 2014-01-08, 18:22 »
Hej,  
Kan någon utläsa vad som står efter Lars Olsson, innan fruns namn?
 
Tack!
 

25
Bratt af Höglunda / Bratt af Höglunda
« skrivet: 2014-01-06, 23:05 »
Hej alla,
 
Jag forskar kring min släkts förfader som hette Hallor Arvidsson (1661-1711) från Värmland. Det har förts en lång diskussion om denne på denna sida: http://aforum.genealogi.se/discus/messages/44/1131.html?1384901921
 
Han var soldat och blev inskriven i Närke och Värmlands regemente 1684, 23 år gammal. När han skrivs in första gången finns nedskrivet hans familjenamn, se bild. Många, bland annat under läshjälp (http://aforum.genealogi.se/discus/messages/29510/399929.html?1385043574), har tolkat att det står Bratt. Inskrivaren hade en väldigt slarvig handstil, vilket framgår i flera bokstäver.
 
Vad är era tankar?
 
Mvh,
Calle
 

26
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 23 juni, 2014
« skrivet: 2013-12-09, 21:45 »
Sari,  
Jag har tyvärr inte tillgång till några kyrkoböcker i nuläget och kan därför inte kolla upp det, tyvärr.

27
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-12-06
« skrivet: 2013-12-06, 11:22 »
Det vore intressant att veta hur Lars kom till att äga 1/4 av frälsehemmanet (Hallors) Västra Sund. Eftersom han var snickare kunde han väl knappt ha köpt det? Kan det ha skett genom arv kanske?

28
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-12-06
« skrivet: 2013-12-06, 00:04 »
Ja, det måst ju då vara min Lars Wennerström. Släktens stamfader.
Kan man se vilka de andra ägarna var?
 
(Meddelandet ändrat av callerox 2013-12-06 00:22)

29
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-12-06
« skrivet: 2013-12-05, 23:54 »
Ok, roligt att veta

30
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-12-06
« skrivet: 2013-12-05, 23:47 »
Jan, är det gården Backa som ligger vid Nybble?

31
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-12-06
« skrivet: 2013-12-05, 20:24 »
Jag tror att det är så enkelt att det namn som står, Bratt eller ej, är Hallors familjenamn.  
Varför skulle det vara något annat?

32
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-12-06
« skrivet: 2013-12-03, 23:40 »
Man kan väl gå in och ändra i texter på geni?

33
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-12-06
« skrivet: 2013-12-03, 18:38 »
I see

34
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-12-06
« skrivet: 2013-12-03, 17:34 »
Okej, jag förstår. Hade du hittat någon koppling till de i Jonsbol?

35
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-12-06
« skrivet: 2013-12-03, 15:30 »
Det är alltså fastslaget att Arvid Hansson i Kiärret (samma som 103-åringen) är Hallors far? Finns det några födelsebevis kring Hallor att se?

36
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-12-06
« skrivet: 2013-12-02, 21:30 »
Jan,  
Jag kan inte tillräckligt om Jonsbol för att kunna uttala mig med säkerhet. Det är klart att du kan ha rätt i det du säger.
 
Jag har sett någonstans i ett gammalt dokument en stavning av Jonsbol som Joensbohl. Namnet kan ju ha grund i norskans Joens Bolig, alltså Joens hus/bostad.
 
Här är lite mer information om bruket: http://home.swipnet.se/mogren/jonsbol.htm

37
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-12-02
« skrivet: 2013-12-02, 19:36 »
Sari,
 
Det kan väl vara troligt att Hallor är bror med Erik på Jonsbol? Ibland nämns Erik som Jonsson och ibland Jönsson.

38
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-12-02
« skrivet: 2013-12-02, 17:59 »
Bland annat står det lite om Jonsbol på Wikipedia (ingen bra källa, jag vet) sedan ser man också på kartan, Google maps eller Eniro, att Jonsbols bruk (gård) i Visnum inte är en by.
 
Jonsbol är en herrgård 7,5 km söder om Björneborg i Visnums socken, Kristinehamns kommun. Vid Jonsbol som i jordeböcker omnämns redan på 1500-talet anlades på 1600-talet två stångjärnshamrar av ägaren och grundaren av Björneborgs bruk rådmannen i Kristinehamn Olof Persson. 1684 fick bruket privilegier för att anlägga en hammarsmedja; 1688 anlades ytterligare en av ägarens måg. I formell mening kom de två smedjorna att fungera som två bruk: Jonsbols västra respektive östra. På 1850-talet förvärvades bruken av Björneborgs bruk och i samband med detta inleddes spik- och manukfaktursmide. Brukets verksamhet nedlades 1886.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Jonsbol
 
De personer i mantalslängderna som Sari nämner i hennes post (söndagen 01 december 2013 - 15:08 ) som bodde på Jonsbol bodde där innan bruket anlades.

39
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-12-02
« skrivet: 2013-12-02, 11:15 »
Var Jonsbol verkligen en by under den tiden?
Det finns flera Jonsbol i Värmland, men gården i Visnum var just en herrgård som senare blev ett bruk.

40
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-12-02
« skrivet: 2013-12-01, 20:30 »
Angående det namn som i längden 1684. Man måste avläsa vad som står genom att ta hänsyn till hur skrivaren skrivit generellt. Man ser tydligt att bl.a. o och a ofta skrivits ut som oavslutade; a ser ut som u osv. Skrivaren har helt enkelt en ganska avslappnad handstil.
 
(Meddelandet ändrat av callerox 2013-12-01 20:32)

41
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-12-02
« skrivet: 2013-12-01, 19:26 »
Det står nog snarare Bradt, men det är en stavningvariant av Bratt.

42
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-12-02
« skrivet: 2013-12-01, 10:33 »
Tydligen omnämns även själva gården i jordebäckerna under 1500-talet.  
Det anlades två stångjärnhamrar av ägaren och grundaren av Björneborgs bruk rådmannen i Kristinehamn Olof Persson. 1684 fick bruket privilegier för att anlägga en hammarsmedja; 1688 anlades ytterligare en av ägarens måg. I formell mening kom de två smedjorna att fungera som två bruk: Jonsbols västra respektive östra. På 1850-talet förvärvades bruken av Björneborgs bruk och i samband med detta inleddes spik- och manukfaktursmide. Brukets verksamhet nedlades 1886.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Jonsbol

43
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-12-02
« skrivet: 2013-12-01, 10:12 »
Jan,
 
Visst har det varit så att ett efternamn först varit förnamn och vice versa. Många medeltida släkter har exempelvis tagit en huvudmans förnamn som efternamn.  
Angående smedsläkten. Ja, jag har fått reda på att jag är stammar från den. Den förste person som tog namnet Wennerström och därmed blev stamfadern för Värmlands Wennerströmsläkt är Hallors son Lars. Något jag också fått reda på är att de som arbetade som smeder faktiskt var är en minoritet i släkten vid tiden. Många var hantverkare och kyrkmän.

44
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-12-01
« skrivet: 2013-11-30, 22:01 »
Sven-Ove, det låter ju klart mer logiskt!
 
Eric,  
I can't really say how to tell whether someone owned a farm or just worked on it. From what I have seen, however in the most recent documents is that the people named as huvudman is the head of the household. Usually people's professional titles are presented along with their names.

45
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-12-01
« skrivet: 2013-11-30, 20:53 »
Sven-Ove, mycket intressant information. Hallor måste ha lärt sig snickarkunskapen under detta arbete eftersom hans båda söner Lars (Wennerström) och Sven också sysslade med snickeri, vilket faktiskt har gått i släkten under väldigt lång tid. Min farfars farfar var snickerifabrikör i Ljusnarsberg, om jag inte minns fel.
 
Jan, det namnet Hallor du talar om är väl ett efternamn antar jag?  
Jag har läst någonstans att familjen Bergius är ingift i Brattsläkten.

46
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-12-01
« skrivet: 2013-11-30, 18:12 »
Nej det gör han inte. Det är hans son Lars som först kallas Wennerström

47
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-12-01
« skrivet: 2013-11-30, 14:59 »
Låter bra!

48
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-12-01
« skrivet: 2013-11-30, 14:38 »
Tack!
Nej det verkar inte riktigt ge klarhet, tråkigt nog.  
 
Om inte löjtnant Bratt är en utomböling som köpt gården Jonsbohl (som jag inte tror) är annars sannolikheten större att han är inom huvudmannalinjen från Jöns och gjort en framstående karriär inom armén och därför uppmärksammas genom att efternamnet skrivs?

49
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-12-01
« skrivet: 2013-11-30, 13:59 »
Ja jag fick dem. Tack så mycket!
 
Jag har läst att Jonsbohl är en herrgård 7,5 mil söder om Björneborg, Visnum. Det känns ju logiskt att Arvid och Hallor har historia där iom att du tidigare nämnt att det fanns personer vid namn Bratt där. Arvid kanske stammar från en yngre son till huvudmannen till herrgården; Hans Jönsson? Om Jonsbohl då är en gård tillhörande familjen Bratt kanske man kan söka tillbaka till Jöns Bratt? Det kan ju inte vara en slump att en huvudman på Jonsbol heter Bratt när Hallor Arvidsson blir inskriven som Bratt?
 
Det är lite störande tycker jag att Hallor d.ä. aldrig nämns vid efternamn.
 
Det vore mycket roligt att se om dessa familjer hör ihop.
 
Där det står en Bratt som huvudman i Jonsbohl, vad är dennes fullständiga namn? Jag kan inte riktigt tyda allting.
 
(Meddelandet ändrat av callerox 2013-11-30 14:07)

50
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-12-01
« skrivet: 2013-11-30, 10:47 »
Sari,
Man tycker här att det talas om två olika Hallor? Tegelslagarsonen kan väl troligtvis inte vara en av huvudmännen i Jonsbohl? Nej så är det ju inte eftersom Jonsbohl-Hallor måste vara en generation äldre.  
Det är märkligt att Hallor registreras som boende hos hans far i Säby när han (om det är den rätte Hallor) samma år skrivs in i rullorna som boende i Backa.  
 
I 1724 Mantalslängder 1642-1820 Örebro län, (1724),325) finns en Anders Hallorsson. Antagligen då sonen till fd. huvudmannen Hallor.
 
Skicka gärna dokumenten. Min mailadress är: carl.wennerstrom@gmail.com
 
(Meddelandet ändrat av callerox 2013-11-30 11:01)

51
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-12-01
« skrivet: 2013-11-29, 12:27 »
Sari,
 
Mycket intressanta fynd! Vad hette Hallor i Jonsbohl i efternamn?
Det kan ju vara så att familjen till soldaten Hallor kanske flyttade runt en del. I och med att namnet Hallor är så ovanligt kanske denne från Johnsbol är besläktad med soldaten, kanske farbror eller så?. Namnet gick ju i släkten även efter soldaten.  
 
I och med att denne Arvid i Kiärstorp (Hansson, som blev 103) levde ensam i hushållet är nog inte sannolikheten att det är Hallors far så stor?
Hur var det med dokumentet som beskrev en Arvid med barnen Hallor och Anders?
 
Om soldaten Hallor hette Bratt borde väl då hans far heta Arvid Bratt? Finns det några sådana i närheten i rätt tidsperiod?
 
Det vore intressant att ta del av de källor som de som argumenterar att Hallor är född i Valunda använt.
 
/Calle

52
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-11-27
« skrivet: 2013-11-26, 21:26 »
Ja, det var främst under Sveriges stora krig och slag som resurserna var som mest tunna.  
Samhällets utveckling stod i stor utsträckning helt stilla då.
 
Jag har läst lite om familjer med namnet Bratt som levde i Värmland, och några i Kristinehamn. Det vore ju intressant om man kunde hitta en tidigare glömd gren av de släkterna till Hallor, om det finns en sådan länk.

53
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-11-27
« skrivet: 2013-11-26, 20:52 »
Det kan det vara. Då innebär det att Hallor Hallorsson knappt var 1 år gammal när han dog. Han föddes nämligen 1701. Barndöd var vanligt under den tiden.

 
(Meddelandet ändrat av callerox 2013-11-26 20:52)
 
(Meddelandet ändrat av callerox 2013-11-26 20:53)

54
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-11-27
« skrivet: 2013-11-26, 20:10 »
Ok. Med tanke på att han den största delen av hans professionella karriär, om jag inte missförstått, var anställd som soldat var den lönen väldigt låg.  
Kan vara ett av skälen varför flertalet soldater blev anställda som timmermän efter tjänsten. Antagligen var den lönen också rätt låg.

55
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-11-27
« skrivet: 2013-11-26, 19:45 »
Ja, precis. Det låter ju logiskt.
Är siffran alltså antalet silverdaler? Han hade det knapert.
 
Har du hittat något om Arvid?

56
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-11-27
« skrivet: 2013-11-26, 18:31 »
Märkligt. Såg du Hallors dödsruna som jag tidigare postat under Arfersson, Hallor fredagen 22 november 2013 - 16:56?
 
Det kan ju vara så att Hallor skrev och registrerade sitt testamente 1702.
 
(Meddelandet ändrat av callerox 2013-11-26 18:41)

57
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-11-27
« skrivet: 2013-11-25, 17:19 »
Det kan mycket väl stämma!
Lars Hallorsson var ju även han anlitad som snickare, bl.a. för renoveringen av Säby herrgård och Kyrkan.  
Undrar om snickeriet funnits i släkten även tidigare eller om det var något som Hallor tog upp efter kriget tillsammans med hans soldatkamrater eftersom det tydligen var brist på snickare i området.
 
Det vore också intressant om man kunde hitta något samband mellan Hallor Bratt och de övriga Brattsläkterna i Värmland.

58
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-11-27
« skrivet: 2013-11-25, 16:53 »
Var det alltså bara soldater som blev anställda som timmermän för bygguppgiften? Hur kan detta komma sig?

59
Närke-Värmlands regemente / Arfvesson, Hallor
« skrivet: 2013-11-25, 11:04 »
Då får man tro att de är samma person.

60
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-11-27
« skrivet: 2013-11-24, 22:50 »
Ok, tack!

61
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-11-27
« skrivet: 2013-11-24, 22:17 »
Finns det någon information om Hallors fru Karin Svensdotter?

62
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-11-27
« skrivet: 2013-11-24, 21:34 »
Så han blev anställd som timmerman i Nybble?

63
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-11-27
« skrivet: 2013-11-24, 21:07 »
Intressant! Vad är en piqvinerare? Som man ser på kartan ligger ju Backa och Nybble väldigt nära varandra. Hallor skulle kunnat ha flyttat in till byn alternativt om Backa vid det andra tillfället han skrevs in i rullorna räknades som att tillhöra Nybble (rote 12), därav soldatnamnet.
 
Det kan ju vara möjligt att tegelslagaren Arvid är Hallors far eftersom namnen stämmer överens. I fall det å andra sidan inte är tegeslagaren Arvid som är Hallors far så behöver inte den andre Arvid vara tegelslagare.  
 
Det vore intressant att undersöka om Hallor Bratt är kopplad till de andra släkterna Bratt i Värmland som säger sig härstamma från den Norge stammande Nils Bratt som levde under 1400-talet.

64
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-11-27
« skrivet: 2013-11-24, 19:10 »
Sari,
Bo Axelsson hade också sagt i hans post (Postat onsdagen 20 november 2013 - 23:05) att Hallor var född i Valunda. Men jag vet som sagt ingenting om källorna.
På kartan ser man också älven och platsen där Hallor drunknade, mellan Backa och S. Räverud.
 
För att kunna fastställa om Hallor Bratt och Hallor Arvidsson är densamme bör man undersöka inskrivningsrullan för 1684. Om det inte finns två personer med namnet Hallor borde det vara samma person.
 
Det blir intressant att höra vad du finner om denne Arvid.

65
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-11-24
« skrivet: 2013-11-24, 17:25 »
Här är en karta över de platser i Visnum som tagits upp om Hallor och hans familj:

 
Om Hallor Bratt bodde i det Backa som visas på kartan när han blev inskriven i armén så är det inte långt ifrån Nybble.
 
(Meddelandet ändrat av callerox 2013-11-24 17:32)

66
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-11-24
« skrivet: 2013-11-24, 16:26 »
Det ver jag inte, jag har bara hört det av andra och läst i en text på internet.
http://varmlandssaby.blogspot.se/2012/10/vad-har-pommern-och-preussen-med-saby.h tml
 
(Meddelandet ändrat av callerox 2013-11-24 18:15)

67
Närke-Värmlands regemente / Arfvesson, Hallor
« skrivet: 2013-11-23, 01:22 »
Bengt, menar du alltså att det inte finns två personer vid förnamnet Hallor (Arvidsson) vid antagningsåret 1684 i Värmand/Närkes regemente? Betyder det då att man i sådana fall kan fastställa att de är samma person? Det vore kul att få någon sorts slutsats på frågan om Hallor.  
 
Mvh,
Calle

68
Närke-Värmlands regemente / Arfvesson, Hallor
« skrivet: 2013-11-22, 20:02 »
Men frågan är om Hallor Arvidsson Bratt och den andre Hallor är samma person. Kan det vara så att en annan vid namn Hallor Arvidsson får samma nummer som Bratt hade fast i Nybble?

69
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-11-24
« skrivet: 2013-11-22, 16:59 »
För att försöka ge mer klarhet i Hallors fall bifogar jag Hallor Arvidssons (d. 1711) dödsruna.

70
Närke-Värmlands regemente / Arfvesson, Hallor
« skrivet: 2013-11-22, 16:56 »
För att kanske ge ytterligare klarhet om Hallor bifogar jag Hallor Arvidssons dödsruna för 1711.

71
Närke-Värmlands regemente / Arfvesson, Hallor
« skrivet: 2013-11-22, 16:26 »
Angående namnet Arfversson. Jag har sökt runt men inte hittat någon person som haft det namnet.  
Det närmsta jag kommit är Arfvedsson, som är detsamma som Arfvidsson.
 
(Meddelandet ändrat av callerox 2013-11-22 16:28)

72
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-11-24
« skrivet: 2013-11-22, 15:19 »
Men då är frågan om denne 103-årige Arvid är densamme som soldaten Hallors far. I sådana fall skulle han ha varit 60 år gammal när Hallor föddes, och så skulle familjen alltså flyttat från Wahlunda, där Hallor föddes, till Säby. Det måste man kontrollera i och med att Hallor bodde i Nybble under tiden hans barn föddes.
Och ifall Arvid Tegelslagare är soldaten Hallors far så kan väl inte Hallor Arvidsson Bratt vara densamme som vår Hallor Arvidsson?  
Det är ett spännande nät av namn och händelser.
 
(Meddelandet ändrat av callerox 2013-11-22 15:26)

73
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-11-24
« skrivet: 2013-11-22, 11:11 »
Intressant fynd Martin. Wahlunda ligger väl inte långt från Säby? Står det någonting om sönernas och/eller Arvids födelsedatum?
Jag har tidigare postat en dödsruna för en Arvid Hanson (1601-1704), 103 år gammal blev denna Arvid.
 
Mvh,
Calle

74
Närke-Värmlands regemente / Arfvesson, Hallor
« skrivet: 2013-11-21, 20:01 »
Att denne Hallor som var satt i Nybble är den samme som Hallor som dog 1711 är väldigt sannolikt eftersom den senare bosatte sig och fick flera barn i Nybble.  
Det vore ju väldigt kul om man kan fastställa att Hallor är densamme som Hallor Bratt.
Hur var det med att Hallor Bratts patronymikon såg ut att vara skrivet som Arfersson?
 
//Calle
 
(Meddelandet ändrat av callerox 2013-11-21 20:13)

75
Närke-Värmlands regemente / Arfvesson, Hallor
« skrivet: 2013-11-21, 18:51 »
Hej,
Finns det något sätt att klargöra huruvida denne Hallor i rullorna är samma person eller om det inte är så?
 
Mvh,
Calle

76
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-11-24
« skrivet: 2013-11-20, 20:47 »
Ja, denne Arvid kom därifrån men jag har inga belägg på att det verkligen är Hallors far.
Vad roligt att du är så engagerad!
 
(Meddelandet ändrat av callerox 2013-11-20 21:33)

77
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-11-24
« skrivet: 2013-11-20, 19:46 »
Om denne Arvid Johansson Bratt, som jag tidigare nämnde, bodde i Uddevalla kanske det inte är samma Arvid Bratt som är Hallors far. Jag har inte hittat något som tyder på det samt med tanke på faktumet att Hallor (om det är densamme som fadern till Lars) kom från Backa borde de inte vara samma person.

78
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-11-24
« skrivet: 2013-11-20, 18:03 »
Sari,
Ja det vore väldigt spännande att veta var syskonen Wennerströms far Hallor kom från och om hans originella efternamn var Bratt.
Det skulle vara en intressant vändning i historien om familjen Wennerström.

79
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-11-24
« skrivet: 2013-11-20, 17:09 »
Sari,
 
Detta är bara spekulationer, men kanske att denne Hallor Arvidsson (Bratt) bytte efternamn som soldat och efter armétiden flyttade till Nysund för att han fick jobb där?
Jag sökte på Bratt på wikipedia och hittade där detta: Släktens samband med andra Brattsläkter är ej känt. Den äldste kände stamfadern var Arvid Johansson Bratt, handlande i Uddevalla mot slutet av 1600-talet. Släkten var bosatt i staden i flera generationer. http://sv.wikipedia.org/wiki/Bratt_(från_Uddevalla)
 
Kanske att Hallors far Arvid är denne Arvid Johansson (Hanson)? Johan och Hans var på den tiden utbytbara. Tiderna stämmer, men de måste då ha rest runt en del.

80
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-11-24
« skrivet: 2013-11-20, 16:40 »
Kristina, du får ursäkta mig. I värsta fall får de andra två tas bort. Jag tycker bara det är så roligt att få input från flera olika håll.
 
Mvh,
Calle

81
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-11-24
« skrivet: 2013-11-20, 16:37 »
Sari,
Det är väldigt intressant med alla dessa Hallor som alla var soldater vid samma tid och plats. Kanske att man bytte efternamn i armén för att förtydliga varifrån man kom; Väner Ström? Se bara namnet Nybbelman, ganska tydligt var han kom från.
Att Hallor efter armén skulle blivit timmerman är ju inte heller helt otroligt i och med hans son och många av hans efterkomlingar var det.
 
Allt detta tycker jag är oerhört spännande!
 
//Calle

82
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-11-24
« skrivet: 2013-11-20, 16:26 »
Björn. Kanske att ortnamnet är Kiärstorp, någonstans i närheten ar Sund?
Arvid dog år 1704 vilket betyder att han föddes ca 1601. Han blev alltså rätt så gammal för tiden. Måste haft ett bra liv.
 
Jag är inte ens säker på om denna Arvid är Hallors far, han måste ju då ha varit runt 60 vid Hallors födelse. I och för sig var det ju inte ovanligt att män fick barn i högre åldrar.
Hur får du efternamnet till Hanson? H:et framgår inte alls tycker jag, inte heller A:et.  
 
Bo. Jag har inte sett namnet Hallor i någon annan släkt så det måste vara ganska speciellt, bundet till orten.
Det är via Greta Wallström som linjen till Birger (och vidare) går. Utmaningen är att försöka hitta bakåt i tiden via Hallors anor. Det vore spännande.
 
Det vore exempelvis spännande att få reda på hur namnet Wennerström skapades. Det kanske var ett soldatnamn?
 
Jag har haft kontakt med en amerikansk genealog (gift Wennerstrom) som berättade att namnet är made och att den första som kallade sig Wennerström kunde ha varit en klockmakare under 1600-talet i Värmland som bodde vid en ström till Vänern nära den norska gränsen. Enligt henne skapade denne en klocka åt kungen som uppskattade den så mycket att han gjorde honom till riddare. Detta är dock ingenting jag vet om.  
 
Mvh,
Calle

83
Wennerström / Wennerström
« skrivet: 2013-11-20, 00:10 »
Hej alla!  
 
Jag har två frågor om familjen Wennerström i Visnum.  
 
1.  
Är det någon som vet något om soldaten Hallor Arvidsson Wennerströms (far till snickarmästaren Lars Hallorsson W, f.1711, d.1773) far och hans historia?  
Hallor ska tydligen vara född 1661 och död 1711 i S.Räverud.  
 
2. Lars Hallorssons son Olof (1751-1827) fick dottern Lisa Greta W (1779 -?). Hon gifte sig med Olof Larsson (f.1775 i Ansgård, Visnum, d. 1843) och fick sonen Lars Olsson Wennerström (1806-1833).  
Olof Larsson ska vara son till Lars Olsson (1751-1828). Vad jag sedan tror är han i sin tur son till Olof Svensson (1719-1804) men jag är inte säker.  
Är det någon här som har någon koll på hur den här linjen fortsätter bakåt?  
 
Mvh,  
 
Calle

84
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-11-24
« skrivet: 2013-11-19, 23:58 »
Hej Sari,
 
Ja, jag har också sett att han heter Arvidsson, det ger ju en ledtråd till hans fars namn.
Det låter ju som om timmermannen Hallor är den samme som Hallor Arvidsson, särskilt med tanke på att de dog samma år samt att hans son Lars var snickare.
Det vore väldigt spännande att se om man kan komma längre bak i tiden. Jag har hittat en dödsruna för en Arfvid från samma område Hallor kommer ifrån, tror jag. Kanske att det är Hallors far. I sådana fall blev hans far 103 år gammal.  
Jag bifogar filen. Jag kan inte riktigt se allt som står i texten.
 
Mvh,
Calle  

85
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-11-24
« skrivet: 2013-11-19, 16:50 »
Hej alla!
 
Jag har två frågor om familjen Wennerström i Visnum.
 
1.
Är det någon som vet något om soldaten Hallor Wennerströms (far till snickarmästaren Lars Hallorsson W, f.1711, d.1773) far och hans historia?  
Hallor ska tydligen vara född 166(1) och död 1711 i S.Räverud.
 
2. Lars Hallorssons son Olof (1751-1827) fick dottern Lisa Greta W (1779 -?). Hon gifte sig med Olof Larsson (f.1775 i Ansgård, Visnum, d. 1843) och fick sonen Lars Olsson Wennerström (1806-1833).  
Olof Larsson ska vara son till Lars Olsson (1751-1828). Vad jag sedan tror är han i sin tur son till Olof Svensson (1719-1804) men jag är inte säker.  
Är det någon här som har någon koll på hur den här linjen fortsätter bakåt?
 
Mvh,
 
Calle

86
Vinstorpaätten / Vinstorpaätten
« skrivet: 2013-03-22, 18:23 »
Är det någon som har lite mer inblick i arvreglerna i Vinstorpaätten?
 
//Calle

87
Allmänt om medeltiden / Släktskap i Sverige under medeltiden
« skrivet: 2013-03-06, 13:46 »
Hej Ralf,
 
Vet du när det var man reglerade arvsrätten till en ätt/frälsesläkt genom patronymikon? Var det under Gustav Vasas tid eller vid införandet av riddarhuset?  
 
//Calle

88
Forstena-släkten / Forstena-släkten
« skrivet: 2013-03-06, 13:44 »
Ok

89
Forstena-släkten / Forstena-släkten
« skrivet: 2013-03-06, 10:50 »
Tommy,
 
Intressant! När var det man reglerade arvsrätten till en ätt/frälsesläkt genom patronymikon? Var det under Gustav Vasas tid eller vid införandet av riddarhuset?
 
//Calle

90
Forstena-släkten / Forstena-släkten
« skrivet: 2013-03-06, 10:43 »
Lars-Ola,
 
Okej, då förstår jag bättre. Tack!
Jag blev lite förvirrad med den fria användningen av vapnet, men jag förstår att vapnena inte riktigt var bundna till ätten/släkten på den tiden.
 
//Calle

91
Vinstorpaätten / Vinstorpaätten
« skrivet: 2013-03-02, 21:38 »
Jag får ta mig dit och se om jag hittar det  
 
Jag undrar kring reglerna för Vinstorpaätten eftersom det finns flera webbkällor som talar för att man ärvt vapnet genom både fädernet och mödernet, vilket är oerhört ovanligt.  
 
Vinstorpaätten är inte en enhetlig släkt utan ett samlingsnamn på tre under medeltiden utgrenande frälseätter, från cirka 1250 och fram till 1500. Samtliga förde ett snarlikt vapen där symbolen antingen består av en halv eller en hel lilja, jämte sneda eller raka bjälkar. Vapenskölden ärvdes i regel både på svärdssidan och spinnsidan.
Stamfader till Vinstorpaätten I, hette Tune, känd ca 1250. Han fick sju barn varav den äldste Håkan Tunason (k.1281-1289) blev riddare, riksråd och hovmarskalk.
Stamfader till Vinstorpaätten III, hette Abjörn. Han fick sönerna Knut Abjörnsson (k.1312-31-) och Arvid Abjörnsson (k. 1331).
(Wikipedia)
 
//Calle

92
Vinstorpaätten / Vinstorpaätten
« skrivet: 2013-03-02, 20:48 »
Tack Ralf!
 
Jag antar att man kan hitta verket på Kungliga biblioteket?
 
Du råkar inte veta någonting mer om arvslinjen?
 
//Calle

93
Vinstorpaätten / Vinstorpaätten
« skrivet: 2013-03-02, 19:10 »
Hej,
 
Är det någon här som vet hur det ligger till med arvslinjen av Vinstorpa-vapnet. På wikipedia och heraldik.se, bland annat, står det:  Vapenskölden ärvdes i regel både på svärdssidan och spinnsidan. Hur kan man då ha koll på vilka som egentligen tillhörde släkten?  
 
Har någon en länk till artikeln Vinstorpaätten och släkter med denna ätts vapen?
 
Tack!
 
Mvh,
 
Calle

94
Forstena-släkten / Forstena-släkten
« skrivet: 2013-03-01, 18:25 »
Intressant att kvinnor även kunde föra vidare tillhörigheten av Forstena-släkten. Jag har aldrig stött på någon annan adlig släkt eller ätt där det hänt.
Som du nämnde måste det ha varit en skillnad på arvsreglerna vad gäller frälsesläkter och ätter. Forstena-släkten har ju historiskt aldrig följt något efternamn så tillhörigheten måste väl ha räknats till alla barn och barnbarn. Idag räknar man dock endast tillhörigheten genom Jon Dahlmans agnatiska linje.  
 
Familjen Grubbe följer väl däremot en strikt agnatisk linje, även om ättnamnet kom från en kvinna?

95
Forstena-släkten / Forstena-släkten
« skrivet: 2013-02-27, 17:57 »
Tack för ditt svar, Tommy!
 
Intressant att det finns, eller fanns, en distinktion mellan adels- och frälsesläkter.  
När det kommer till Gustav Eriksson förstår även jag att han inte skrev sig Wasa, men släkttillhörigheten följde ju ändå namnet. Däremot är det intressantare vad gäller Forstena-släkten, för även om söner må ha tillåtits att ta över moderns vapen ansåg man ändå att sönerna till Forstena-mödrar samt deras barn hörde till släkten. Jon Dahlman som idag anses vara förfadern till den nu levande grenen av Forstena-släkten ärvde släkttillhörigheten genom en blandning av fäder och mödrar. Den som tänker logiskt kan då bara dra slutsatsen att tillhörigheten av en sådan släkt går via både fadern och modern. Eller kan jag rättas??
 
//Calle

96
Forstena-släkten / Forstena-släkten
« skrivet: 2013-02-26, 18:48 »
Hej,
 
Jag har en fråga om Forstena-släkten.
 
Riddarhuset jo har hittat ett led av släkten de tidigare inte visste fanns genom en Jon Dahlman.
Däremot är jag inte helt klar rörande arvsordningen i släkten eftersom Jon som räknas till Forstena inte ärvt vapnet helt från fädernet.
 
Jons far var Olof Christoffersson (Forstena), hans var Christoffer Torstensson, hans far var Torsten Brunsson, och hans var Brun Svensson.
Brun Svensson var i sin tur son till Sven Brynjulfsson Bagge och Elin Lindormsdotter (Bagge av Berga). Bruns mor Elin var från Forstena-släkten ifrån vem Brun
antog vapnet. Elins farfar, Jöns Abjörnsson (Bagge till Hjälmaryd/Forstena), gjorde samma sak som Brun; han antog sin moders (Ragnhild Lindormsdotter) vapen, Forstena-vapnet.  
 
Hur kan detta ha gått till om tillhörandet av ätten/släkten endast går på faderns sida?
 
Mvh,
Calle

97
Örnflycht / Örnflycht
« skrivet: 2013-02-26, 18:39 »
Hej,
 
Jag har en fråga om Forstena-släkten.
 
Riddarhuset har hittat ett led av släkten de tidigare inte visste fanns genom en Jon Dahlman.
Däremot är jag inte helt klar rörande arvsordningen i släkten eftersom Jon som räknas till Forstena inte ärvt vapnet helt från fädernet.
 
Jons far var Olof Christoffersson (Forstena), hans var Christoffer Torstensson, hans far var Torsten Brunsson, och hans var Brun Svensson.
Brun Svensson var i sin tur son till Sven Brynjulfsson Bagge och Elin Lindormsdotter (Bagge av Berga). Bruns mor Elin var från Forstena-släkten ifrån vem Brun
antog vapnet. Elins farfar, Jöns Abjörnsson (Bagge till Hjälmaryd/Forstena), gjorde samma sak som Brun; han antog sin moders (Ragnhild Lindormsdotter) vapen, Forstena-vapnet.  
 
Hur kan detta ha gått till om tillhörandet av ätten/släkten endast går på faderns sida?
 
Mvh,
Calle

98
Wennerström / Wennerström
« skrivet: 2011-03-15, 14:21 »
Kan det förresten stämma att Wennerström-släkten har vallonska anor?

99
Wennerström / Wennerström
« skrivet: 2011-03-15, 12:17 »
Tack för all hjälp!

100
Wennerström / Wennerström
« skrivet: 2011-03-15, 10:42 »
Elisabeth,
 
Är Gustaf Teodor alltså Gustaf Guloves Far? Hur kommer det sig att han stavas med enkel-v?
 
//Calle

101
Wennerström / Wennerström
« skrivet: 2011-03-15, 09:10 »
Vet någon om Värmlandssläkten Wennerström har vallonska anor?
 
//Calle W

102
Wennerström / Wennerström
« skrivet: 2011-03-15, 08:09 »
Tack snälla för hjälpen!  
 
Ska man då söka i kyrkoböckerna från Rättvik för att komma längre bak i tiden?  
Jag tror min släkt har flyttat runt en del.  
 
//Calle

103
Wennerström / Äldre inlägg (arkiv) till 14 mars, 2011
« skrivet: 2011-03-14, 21:48 »
Hej,
 
Jag har försökt söka på min släkt (från Värmland) men har inte hittat några klara kopplingar bakåt.
Min farfar dog när pappa var väldigt ung så vår historia har liksom glömts bort hos oss.  
 
Min farfar hette Sture Robert Wennerström och hans far hette Gustaf W. Jag vet inte exakt var de är födda.
Jag tror att farfars farfar hette Emanuel W fast vet inga mellannamn.
 
Har har hittat små ledtrådar här och var om min linjes eventuella ursprung men har inte kunnat dra några slutsatser.
Emanuels far kan eventuellt ha varit Nobelkollegan Carl Wennerström.
 
Jag har för mig att det var någon långt bak i tiden vid namn Petter och jag har hittat en ledtråd i denna text: http://www.gbgtomter.se/Rote_4/4.27.pdf
 
Hos Anders Germundsson bodde 1710 den från Vänersborg stammande Petter Wennerström.  
Han fick burskap som handlande 1709 och var brorson till handelsmannen och kommissarien  
Hans Pettersson, adlad Wennerström. Han gifte sig 1712 med Elisabeth Hamner.  
Han var be- gravdes 18.9.1726. Änkan var bosatt 7.25 ö, Traktören.
 
Den Petter jag syftar till kan vara Hans Petterssons far.
 
 
Jag skulle vara mycket tacksam om någon har några idéer kring detta.
 
Mvh,
 
Calle W

104
Forstena-släkten / Forstena-släkten
« skrivet: 2011-03-07, 16:35 »
Så kopplingen har skett under de senaste åren?

105
Forstena-släkten / Forstena-släkten
« skrivet: 2011-03-06, 23:19 »
Hej alla,
 
Det går att läsa att familjen Wennerström från Värmland har kopplingar med Dahlman och bakgrund i Forstena-släkten.
 
Jag undrar om någon här vet hur dessa kopplingar ser ut.
 
http://www.riddarhuset.se/jsp/index.jsp?id=553&state=2&postId=158
 
Mvh,
 
Calle W

106
Dahlman / Dahlman
« skrivet: 2011-03-06, 18:04 »
Hej alla!
 
Jag undrar om någon vet kopplingen mellan Dahlman och Wennerström? På Wikipedia står det att Dahlman och Wennerström tillhör Forstena-släkten, men jag vet inte riktigt kopplingen mellan de båda namnen.
 
Det står inom dessa länkar:
http://www.riddarhuset.se/jsp/index.jsp?id=553&state=2&postId=158
http://sv.wikipedia.org/wiki/Forstenasläkten
 
Mvh,  
 
Calle W

107
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 14 januari, 2011
« skrivet: 2010-12-13, 21:59 »
Hej Filip, länge sedan sist!
 
Intressant med resultatet, vilken medverkande härstammade från Hans?
 
Spännande att de har vandrat upp från Frankrike, Falckarna. Det kanske kan styrka att vissa idag levande faktiskt härstammar från de danska ur-Falckarna.
 
 
Mvh,
 
Calle

108
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 14 januari, 2011
« skrivet: 2010-09-13, 12:03 »
Philip,
 
Jag måste bli påmind om en sak. Var hade du läst att Johan Falck var son till Bengt? Jag kan ha läst det någonstans men jag minns inte riktigt.
Och på vilket sätt var han kopplad till Sibbo?
 
Kopplingen från Biskopen som liknar din berskrivning är också via Hans:
Hans, som ibland var kallad Johan, var ryttmästare och dog i Ryssland 1566. Han hade två kända söner: Eric och Johan. Eric blev 1608 präst i Narva och 1651 prost i Allenstadt.
 
Johan var kapten och dog 1611 i Danmark.
 
Här ifrån har det uppstått lite sammanblandningar i släktträden. Min släkttavla från 1760 tar en lite annorlunda väg än släktträdet på www.lottisen.se.
De intar samma väg igen från Gustaf Pedersson Falck.
 
Den här sammanblandningen tycker jag är väldigt förvirrande. Det vore kul att få någon ordning på det hela.
 
 
Mvh,
Calle

109
Wennerström / Äldre inlägg (arkiv) till 14 mars, 2011
« skrivet: 2010-08-28, 22:56 »
Guri,
 
Cecilia Cederströms far var Nobelkollegan Carl Wennerström, troligen min farfars farfars far.
Han var en av två finansiärer och kollegor som Nobel hade när han skapade Nitroglycerin AB.
 
Han var även vd för bolaget en tid.
 
Lite mer om honom kan man läsa här: http://nobelprize.org/alfred_nobel/biographical/articles/vinterviken/wennerstrom .html
 
Jag skulle vara tacksam om någon hade lite mer information om hans för- och efterkommande för att koppla ihop trådarna.
 
Mvh,
Calle

110
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 14 januari, 2011
« skrivet: 2010-08-24, 21:14 »
Filip,
 
Den mailadressen jag gav dig var det rätta. Jag talade med honom och han hade bara glömt att svara.
Maila honom igen så ska han nog svara dig.
 
 
Mvh,
 
Calle

111
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 14 januari, 2011
« skrivet: 2010-08-03, 09:22 »
Visst är det så att det har det har skapats sammanblandningar i skapandet av tavlan, men det är extra tydligt när det gäller de båda Peder Falck.
Jag har läst att tavlans Peders syssling, Peder, fick renoverat adelskap men dog i Överenhörna barnlös. Ryttmästare var även ett yrke som ofta gick i arv på den tiden så det lär inte vara en slump att de flesta i tavlan blev det.
 
Jag ska försöka gå vidare i saken vad gäller Peder Falck och hans syssling.
 
 
Boligstad tror jag ligger i Östergötland och ägdes, enligt boken, av Johan Hansson Falck. Mycket mer än så vet jag inte för tillfället.

112
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 02 augusti, 2010
« skrivet: 2010-07-29, 18:59 »
Hej Charlotte!
 
Det är roligt att du tar upp denne Peder som dog i Överenhörna; det är han jag har förundrat mig övet så väldigt länge!
Jag har en bok om herrgårdar i Sörmland där denne historia du nu nämner står med. Där står kopplingen med Baltzar Beck.  
Jag kan desvärre inte kolla upp det just nu eftersom vi håller på att flytta och boken ligger i en låda någonstans.  
 
Det är hur som helst denne Peder Falck och hans syssling, också vid namn Peder Falck, jag grubblat över. Det är tydligt att historikerna blandat ihop dessa.
 
En Peder nämns i den gamla släkttavlan jag skickade till dig och en till nämns i släktboken. Den enes farfar är Johan Hansson Falck och den andres är Erik Hansson Falck, boda söner till Hans/Johan Eriksson Falck.
 
Mvh,
 
Calle W

113
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 02 augusti, 2010
« skrivet: 2010-05-02, 23:37 »
Är detta samma släkt som biskopssläkten?

114
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 02 augusti, 2010
« skrivet: 2010-01-29, 21:33 »
Hej Filip,
 
Den som kan tänkas ta ett DNA-prov av oss är mamas kusin, som har släktboken, Åke Falck. Morfar är nämligen inte så värst intresserad av släktforskning, tyvärr.
Jag vet däremot inte om han är så sugen på att spendera pengar på ett prov av denna typ; DNA har aldrig kommit till vårt intresse i detta fall.
 
Jag tror att det är bäst om du själv pratar med honom och ser om han är villig att genomföra testet.
 
Hans mailadress är: ake.falck@saabgroup.com
 
MVH,
 Calle

115
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 06 januari, 2010
« skrivet: 2009-11-22, 15:01 »
Vad har Sibbo-Falckarna för information?
 
Vore kul om de har något man kan lägga till i boken.

116
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 06 januari, 2010
« skrivet: 2009-11-18, 17:33 »
Jag har även skickat tavlan till Charlotte.

117
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 06 januari, 2010
« skrivet: 2009-11-18, 17:31 »
Jag tror inte biskopen hade en son vid namn Sven. Eriks som Hans hade en son som hette Erik, han  hade i sin tur en son som hette Sven. Där kommer han in.
Varje led i tavlan visar generationsstegen.
 
Min morfar tycker det vore jätteroligt att sammanställa all information till en tryckt släktbok. Det vore roligt att göra till verklighet!
 
Det är ju en riktigt häftig story! Arn, släng dig i väggen.

118
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 06 januari, 2010
« skrivet: 2009-11-17, 20:34 »
Om jag får din mailadress kan jag skicka originalbilden i hög kvalitet.
Jag kan tyvärr inte skriva det i klartext då jag inte ser vad som står här och var.
 
Ja, det är inte så många som nämns. Tavlan var gjord 1760 så det fanns inte så många andra att skriva upp.
 
Skälet till att det inte står fler personer från samma tid tror jag är att det endast är de äldaste sönerna som var i fokus.
 
 
Jag har även fotat nästan alla andra släktträd av ingifta familjer från Falcks släktbok.

119
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 06 januari, 2010
« skrivet: 2009-11-17, 15:20 »
Filip,
 
Om du drar bilden till ditt skrivbord får du den på din dator och kan därför öppna den med en bildläsare där man kan zooma in.
 
Den Ericus Johannis Falck högst upp på tavlan är biskopen.
Det går i generationsled.

120
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 06 januari, 2010
« skrivet: 2009-11-16, 21:54 »
Om länken inte funkar kan ni gå in på kontot callerox och den 16:e Nov.

121
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 06 januari, 2010
« skrivet: 2009-11-16, 21:52 »
Ni kan annars gå in på mitt konto på bilddagboken där jag nu bifogat bilden.     http://callerox.bilddagboken.se/p/upload.html?year=2009&month=11&day=16&html=1&t itle=Falck#a3
För att se den närmare kan ni dra den till ert skrivbord.
 
Jag tror att detta sätt är det bästa möjliga i situationen som råder.
 
Släkttavan visar bara linjen med de äldsta sönerna (och några fler i slutet) till Biskopen.
 
Calle

122
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 06 januari, 2010
« skrivet: 2009-11-16, 21:43 »
Jag verkar inte kunna bifoga den, för hur jag än försöker förminska och komprimera bilden är den för stor.

123
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 06 januari, 2010
« skrivet: 2009-11-16, 17:47 »
Gällande Falckare från den tiden vid namn Gustaf vet jag bara någonting om två stycken; Gustaf Pederson Falck (1638- 1712), kapten vid Östgöta Cavalleriregemente, och hans son Gustaf Gustafson Falck (1682 -1725), löjtnant vid Östgöta Cavalleriregemente.  
 
Jag vet inte om de hade någonting med Hannover att göra, dock.

124
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 06 januari, 2010
« skrivet: 2009-11-16, 15:35 »
Jag har inget emot att någon går igenom källorna i boken. Problemet är att det inte är jag som har den, utan mammas kusin.
Jag läste igenom den här om dagen och fotade de flesta släktträd som finns däri. Jag kommer att bifoga några inom snar tid.
 
I boken finns även ett antal brev skickade och mottagna av Carl Falck och flera från släkten, där de står resultat inom källforskning, dödsförklaringar etc.
 
Jag skulle vilja bifoga ett foto av ett släktträd uppritat 1760, men jag vet inte hur man bifogar privata foton här. Någon som vet?
 
Calle
 
/Users/calle_rox/Pictures/iPhoto Library/Originals/2009/15 Nov 2009/SDC10364.JPG

125
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 06 januari, 2010
« skrivet: 2009-11-03, 14:19 »
Ja, en sak man kan utgå ifrån är att historien sällan tar med samtliga barn av en person; det är alltid fler än som står, i slutändan.
Det är inte konstigt att släktträden aldrig blir riktigt fullständiga.
 
Det vore ju, som sagt, bra att samarbeta och föra samman all information vi har framställt till ett samlat verk.
Min morfar hade som förslag att göra en tryckt, renskriven upplaga av släktboken.
 
Om det är några frågor om ryttmästare Johan/Hans Falck svarar jag gärna så gott som jag kan.  
 
 
Vet någon om det finns en bild på Bengts vapen???

126
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 06 januari, 2010
« skrivet: 2009-10-30, 22:53 »
Tjena Filip!
 
De söner till Peder Falck som finns i boken är endast Johan, Gustaf och *Hans Falck. De andra vet jag tyvärr inte mycket om. De kan ha lagds till i efterhand, men på grund av att jag inte har originalet kan jag inte undersöka detta.
 
Peder finns i den släktgren jag befinner mig i. Hans farfars far var Johan/Hans Eriksson Falck.
 
Mvh,
 
Calle

127
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 06 januari, 2010
« skrivet: 2009-10-30, 22:03 »
Allt är väldigt intressant!
 
Det står i min bok att Jöran Simonsson hade två barn: Peder (Peter) och Britta Falck. Peder (adlad Rytterström) hade i sin tur två döttrar: Charlotta och Anna Maria Rutterström.
 
Erik Simonsson Falcks söner Henrik och Matthias finns inte i boken. Något att lägga till.  
Han hade, å andra sidan, ännu en son: Simon Eriksson Falck (adlad Falkenfelt). Han hade tre söner: Gustaf Falkenfelt, Robert Falkenfelt och Gustaf Adolf Falkenfelt.
 
Daniel har du i alla fall koll på!
 
Är du intresserad av de andra sönerna till biskopen också?
Det vore roligt om du vet något om dem som man kan lägga till i boken.
 
Mvh,
 
Calle

128
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 06 januari, 2010
« skrivet: 2009-10-30, 19:37 »
Filip,
 
Det vore jättekul att läsa din tabell.  
Det är roligt att se information och uträkningar jag inte sett förut.
 
Men som jag sa här över, det visade sig att jag inte var ättling av Bengt utan hans bror, Johan/Hans Falck.
 
Jag och min mammas kusin har som mål att sammanställa ett komplett släktträd, eller tillräckligt komplett med tanke på storleken.
 
Var hittade du information om Zacharias Falck och Johan Bengtsson Falck?
 Om det stod i SBL måste jag ha missat det.
 
Mvh,
 
Calle

129
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 06 januari, 2010
« skrivet: 2009-10-30, 17:00 »
Filip,
 
Jag har senare upptäckt att vi inte kom från Bengts familj, utan hans bror Johan/Hans.  
Men det står i boken att son till Bengt var Simon Bengtsson Falck, hans söner var Erik Bengtsson Falck, Jöran Bengtsson Falck och Daniel Bengtsson Falck.
 
Om du vill ha fler namn är det bara att fråga!
 
Mvh,
 
Calle

130
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 30 oktober, 2009
« skrivet: 2009-10-27, 20:32 »
Ja, det finns många släkter som tagit namnet Falck, både i Sverige som i Finland.
 
Det vore roligt om jag kunde kopiera alla familjeträd för de ingifta släkterna som finns i familjeboken. Där finns träd av massa olika familjer, bland andra Tjurhuvud, Gyllenspetz, Borg, Thott och många andra. Jag ska försöka se om jag kan kopiera dem.
 
Jag har hört, och läst, att morfars släkt kommer från danmark. Den äldsta stamfadern vi har i boken är Jens (Eskildsen) Falck till Vallö, som i sin tur kom från familjen Krage.
Det finns ett släktträd på internet i länken http://www.lottisen.se/falk_lundbeck/äldre%20falksläkten.htm. Detta har jag märkt stämmer läskigt bra, men det finns några delar som behöver korrigeras och kompletteras. Där finns alla från Jens Falck till min morfars pappa, förutom Jens son. Denne har jag dock funnit i Carl Victors texter vid namn Erik Jensson Falck.
 
Allt är extremt spännande, tycker jag!
 
/Calle

131
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 30 oktober, 2009
« skrivet: 2009-10-27, 16:51 »
Morfar har i sin tur bröder och massa kusiner och sysslingar på hans farfars, Carl Victor Falcks, sida.
 
DNA-testning har jag aldrig tänkt på och har, ärligt talat, inge vidare bra kunskaper om.  
 
Angående Jöns:
Var alltså Domprosten i Narva ett av Bengts barnbarn? Att Bengt hade en son vid namn Johan tror jag att jag har förbisett. Även att Domprosten hade en son vid namn Hans.
Biskopen Erik hade ju en son vid namn Hans/Johan Falck som Carl Victor bland andra skrivit om. Jag är lite förvirrad.
Finns det några årtal som berättar när dessa levde?
 
Calle.

132
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 30 oktober, 2009
« skrivet: 2009-10-26, 22:23 »
I vilken ordning kommer denna Jöns Falck?
 
Min morfar Bertil Falck är i direkt linje släkt med Biskopen Erik. Det var hans farfar, Carl Victor Falck, som skrivit denna fantastiska släktbok jag tagit del av.
 
Finns det någon som hittat information som berättar att Johan Falck var far till biskopen mer är äldre biografiska lexikon samt min morfars farfars verk?
 
/Calle

133
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 30 oktober, 2009
« skrivet: 2009-10-26, 11:38 »
När Carl Victor Falck skrev boken tog han hänsyn till all information, inklusive SBL.  
Han har skrivit in och analyserat denna text tillsammans med annan information han funnit/visste.
 
De olika texter om släkten Falck har alla saknad samt kompletterande information; om Biskopen, hans söner, släkten i allmänhet osv.
 
Det är så man släktforskar, genom att sätta ihop pusselbitarna. Man går inte endast utifrån en text/bok.

134
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 30 oktober, 2009
« skrivet: 2009-10-26, 11:30 »
Ur vilka källor drog man slutsatsen att Abraham och Pehr Falck inte var söner till Erik om det står här??
Där Johan nämns som Eriks far är inte en text skriven om Erik Falck själv utan om släkten Falck, där Biskopen tillhör.
 
/Calle

135
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 30 oktober, 2009
« skrivet: 2009-10-25, 15:51 »
Sant. Synd att jag inte minns titeln, det var en gammal bok.

136
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 30 oktober, 2009
« skrivet: 2009-10-25, 15:44 »
Men att Johan Falck har jag läst, bortsett från släktboken, i ett personbiografiskt lexikon i Kungl. Biblioteket. Boken är i samma sektion som SBL.

137
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 30 oktober, 2009
« skrivet: 2009-10-25, 14:28 »
Jag kan tyvärr inte ange källan då jag inte har boken, bara en nedbantad kopia. Så fort jag får tag i den igen kan jag se till saken.

138
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 30 oktober, 2009
« skrivet: 2009-10-25, 12:36 »
Johan står inte med i Carl Falcks bok, det vore intressant att veta mer om honom.  
Carl Victor skriver i sin inledning till boken att hans önskan är att hans efterkommande ska komplettera informationen i boken. Detta har skett ett fåtal gånger sen hans död, men det är först nu som riktigt relevant information om släkten hittats.  
De äldsta han skriver om är Jens Eskildsen Falck till Vallö fram till biskopens far Johan Falck, därefter är informationen lite mer innehållsrik.
 
Han har skrivit extremt mycket om de ingifta släkterna i Falcks historia. Släktträd och texter om lederna fram till när dessa sammanlänkas med Falcksläkten.  
Allt detta är väldigt intressant men tyvärr omöjligt att publicera på internet då det helt enkelt är för mycket information.
 
/Calle

139
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 30 oktober, 2009
« skrivet: 2009-10-24, 13:59 »
Abraham Falck hade inga kända barn, informationen om honom är väldigt begränsad.
Erik Eriksson Falck hade två kända söner; Erik Falck (han blandas ofta ihop med sin far då han har samma namn) och Lars Eriksson Falck, födelseår för de båda är inte känt.
Det står inte om Peder Eriksson Falck hade några barn men det finns en tillskriven, svag text under hans historia där något kanske nämns. Det är svårt att tyda.
Bengt Eriksson Falck (1540-1600) hade en känd son;  Simon Bengtsson Falck. Han hade i sin tur 3 söner; Erik, Jöran och Daniel.
Ryttmästaren Johan/Hans Eriksson Falck (trodd vara född 1515, slagen i Ryssland 1598) hade 2 kända söner; Erik Johansson Falck f. 1546 och Johan Johansson Falck, dog i danska fejden 1611.
 
Hoppas det ger lite klarhet.
 
Calle

140
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 30 oktober, 2009
« skrivet: 2009-10-23, 16:08 »
Alla källhänvisningar finns i boken, jag kan endast citera ur den, långt ifrån kompletta, kopia jag har.
Där står det att Biskop Erik Johannis Falck hade 5 söner: Abraham Eriksson Falck, Erik Eriksson Falck, Peder Eriksson Falck, Bengt Eriksson Falck samt Johan/Hans Eriksson Falck.

141
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 30 oktober, 2009
« skrivet: 2009-10-21, 11:14 »
Det skulle ta väldigt lång tid att skanna in allting, men jag kan se vad som är möjligt.
Boken är ett livsverk som även fortsattes efter Carl Victors tid. Den sista falck-person Carl skrev in föddes 1911, det verkade som att personen var nyfödd när denne skrevs in.
Det kanske var vid den tiden han avslutade sitt arbete.

142
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 21 oktober, 2009
« skrivet: 2009-10-21, 07:33 »
Jag och mammas kusin har mål att sammanställa all den fakta vi har till ett släktträd,och en bok om vi hinner.
Den ovannämnde bok min forfars farfar sammanställt har jag nu sett komplett. Den innehåller väldigt många gamla brev och skrifter som sträcker sig till 15/1600-talet. Han (Carl Victor Falck) har även där skrivit historier och släktträd om ingifta släkter. Dessa texter finns det hur mycket som helst om.
Han har skrivit om alla led Falckare från Jens Eskildsen till min morfars generation.
Om man har frågor om källhänvisningar bör nämnas att boken, som sagt, är fullproppad med gamla brev, kvitton, gamla släktträd och diverse texter. Dessa är originalkällor.

143
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 21 oktober, 2009
« skrivet: 2009-10-19, 17:27 »
Mikael,
 
Jag har endast en kopia av boken. Originalet har mycket mer information i form av lösblad osv. Där finns säkert källor.
Datum finns här fullt med, men det står inte när det är skriven.
Det var min forfars farfar som skrev den, och den senaste person han har med, som verkade nyfödd då enligt sättet han har skivit in denne, föddes 1911. Han bör därför ha gjort färdigt boken runt den tiden.
 
En annan sak jag hittade var på sidan http://www.lottisen.se/falk_lundbeck/äldre%20falksläkten.htm där ett släktträd av familjen Falck finns. Där finns alla, och fler, som befinner sig i släktboken fram till min forfars pappa, Bengt Gustaf Falck, och hans generation.

144
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 21 oktober, 2009
« skrivet: 2009-10-18, 20:20 »
Min morfars farfar, Carl Victor Falck, forskade väldigt grundligt om Falck och skrev en bok om släkten Slägtbok för Familjen FALCK och dermed befryndade slägter.  
Här finns skrivet om familjen från Jens Eskildsen Falck till Aste Urban Falck (f. 11/1 1881).  
Det står där att Karen Jensdotter (Joensdotter) Falck var barn till Jens (Joen) Carlsson Falck och Agneta Arendsdotter.
Jens farfar Johan Falck hade två, kända, söner, Carl Falck (Jens far) samt Erik Falck (biskopen).
Johans farfar, i sin tur, lär ha varit dansken Jens Eskildsen Fack till Wallö.

145
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 21 oktober, 2009
« skrivet: 2009-10-18, 13:17 »
Ja, det stämmer att det handlade om Eskild Krage.

146
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 21 oktober, 2009
« skrivet: 2009-10-17, 12:35 »
Är det någon som har en bild på Bengts kompletta vapen?

147
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 21 oktober, 2009
« skrivet: 2009-10-17, 12:16 »
Mitt misstag, jag menade Erik Falck.

148
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 21 oktober, 2009
« skrivet: 2009-10-17, 02:14 »
TillCharlotte,
 
Jag har aldrig litat på wikipedia angående släktforskning, men om du läser Svenskt Biografiskt Lexikon, och liknande böcker, bör du hitta en del spännande information.
 
Att Erik Falck var biskop borde inte vara av någon slump då det inte var ovanligt att tjänsten ärvdes av fäderne. Bengt Falck var hofpredikant hos Gustav Vasa och hans söner var hovjunkare (Svenskt Biografiskt Lexikon, Biografiskt Lexikon från Riddarhuset).
Bengt Falck var aktiv i den svenska armén under 1500-talet, ofta i Finland, och krigade under fanor som Upplandsfanan, Adelsfanan Sommarström samt Knut Jönssond Fana (Svenskt Biografiskt Lexikon, Biografiskt Lexikon från Riddarhuset).
 
Om Bengt Falck inte hade haft barn hade inte jag funnits, så det hade han, och flera av.
 
Angående frågan om släktskapet mellan Jens Eskildsen Falck till Vallö och Erik Falck har jag läst på danska sidor som beskriver Jens att han var biskop (jag återkommer om källor när jag återfunnit dessa sidor). Detta verkar vara en logisk förklaring till varför Erik också var biskop.

149
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 21 oktober, 2009
« skrivet: 2009-10-16, 18:36 »
Jag kan absolut se vad boken/böckerna hette när jag har tid, inga problem.  
 
Jag har, angående källor, en fråga: i sidan dit länken www.lottisen.se leder finns ett antal inscannade sidor av häften som beskriver Falcks/Falks histora. Är det någon som vet om dessa är pålitliga eller inte? Vilka är källorna till texterna?
 
Jag vill inte ge intrycket att jag sväljer vilken information som helst utan källor; jag är en seriös släktforskare och anser inte någon information giltig utan bekräftelse.
 
Mvh,
Calle

150
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 21 oktober, 2009
« skrivet: 2009-10-16, 16:14 »
Jag kan inte verifiera att informationen är riktig, men sidan där Johan Falck nämns finns i en bok som står i samma hylla som Svenskt Biografiskt Lexikon.  
Boken är en del i en serie av ett biografiskt lexikon.
Jag har inte ännu kommit på djupet av min släktforskning så jag vet inte all information som finns, men jag har kommit en bit på vägen.
 
Calle

151
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 21 oktober, 2009
« skrivet: 2009-10-16, 10:12 »
Att Johan Falck var Eriks far står i en bok från Kungl. Biblioteket. Jag minns inte boktiteln, det var ett personregister, men tack vare kopian kan jag ange sidonumret.
Texten börjar: Falck, gammal frälsesläkt, vars äldste kände stamfar, Johan, F., levde i mitten av 1400-talet och blev far till biskopen Erik F. (F. 1). En yngre son till denne var krigsöversten Bengt F. (F.2).
Att Johan i sin tur var sonson till Jens Eskilsen Falck nämns i forum, samt i ett häfte om Falcks historia, Boken om Släkten Falk av Eric Bergqvist, Motala i nov. 1951
Den Äldre Falksläkten.
 Texten lyder: Jens Eskilsen Falck till Wallö hette en dansk frälseman som på 1300-talet levde på Seeland. En sonson till denne lär ha varit den svenske frälsemannen Johan Falck, vilken var fader till nedannämnde biskop Erik Falck.

152
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 15 oktober, 2009
« skrivet: 2009-10-15, 18:22 »
Eriks far hette Johan falck, och Johans farfar sägs vara Jens Eskildsen Falck från danmark.
Detta stärkts av ett flertal texter jag hittat.
 
C

153
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 15 oktober, 2009
« skrivet: 2009-10-15, 13:19 »
Det är lite förvirrande med alla stavningsalternativ av falck/falk.  
Jag är ättling till boskopen Erik Falck och tycker därför att forskningen om detta är extremt intressant.
Det står i flera texter att Jens Eskildsen Falck var Erik Falcks farfars far, men finns det bevis för detta?  
Jens stavas både som Falck och Falk vilket gör informationen en aning förvirrande.
 
Cheers!

154
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 15 oktober, 2009
« skrivet: 2009-10-15, 12:34 »
Är det någon som har en bild av Falcks vapen?

155
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 15 oktober, 2009
« skrivet: 2009-10-13, 18:50 »
Det är lite oklart för mig men var Falck av Bengt Falcks släkt adliga?

156
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 15 oktober, 2009
« skrivet: 2009-08-24, 23:38 »
Sannolikheten att det inte finns porträtt av bengt är stor, men jag har hittat texter ur gamla böcker i Kungliga Biblioteket och enligt de hade Bengt förläningar i både Sverige och Finland. Det kan finnas någonting i Finland.
 
Tack för intresset.
 
Calle W

157
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 15 oktober, 2009
« skrivet: 2009-08-19, 23:13 »
Är det någon som känner till någon länk där det finns bilder av Bengt och diverse??

158
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 15 oktober, 2009
« skrivet: 2009-08-17, 20:13 »
Hej alla,
 
Allt det här tycker jag är väldigt intressant; jag har letat efter information om min släkt hur mycket som helst, och det här har varit en av de mest hjälpfulla texter hittills.
Min morfar (Bertil Falck) berättade under en middag att han åkte ner, när det nu var, till Lindköping under ett jubileum för Blodbadet, och jag ville veta mer om Bengt.
Jag söker också info om mina släktingar på pappas sida, men jag vet en liten del om dem.
 
MVH.
Calle Wennerström.}

Sidor: [1]