ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Ingela Nilsson

Sidor: [1]
1
Hej igen Barbro.
Du kan kolla på hemsidan frykerud.se .
Det finns fotografier på gårdar där
och under Bodetta tror jag du kan finna Norra Hålan.
 
MVH Ingela

2
Hej Barbro!
Ja, det finns ett Norra Hålan.
MVH Ingela

3
Förnamn - B / Böret
« skrivet: 2007-07-12, 10:24 »
Jag har en Böret i mina anor från slutet av 1600-talet i Frykeruds socken, Värmland.

4
Holmsund / Äldre inlägg (arkiv) till 08 februari, 2009
« skrivet: 2007-04-29, 00:05 »
Till Katrin Öhgren.2003 sökte du min mormor Gerda Elvira Nilsson f. 1919-09-03 i Holmsunds fs. Hon dog 1986-01-03 i Boden, där hon bodde med sin make Nils Gunnar Engström f.1915-06-12d.1998-06-01 de fick sju barn tillsammans.Gerda var oäkta barn,men fadern var visst gift med hennes moster enligt min mormor.Mvh Ingela Nilsson Boden

5
Grevie / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-06-08
« skrivet: 2005-08-27, 17:17 »
Till Jan Berner:
 
Jag vet inte om jag kan vara till någon hjälp, men i 1785 års husförhörslängd för Grevie finns det ingen familj med Nils Jönsson och Kierstin Jönsdotter tillsammans. Antingen har de bosatt sig någon annanstans, eller så är någon av dem döda vid det här laget. Det finns inte heller någon Nils Jönsson som är kring 60 år vid den punkten ö h t i Grevie. Däremot finns det några änkor som KAN vara den kvinna du söker: Kiersti, 47 år, boende i Grevie by (i ett gatehus), och Kiersti, 49 år, boende i Engelsbäck by nr 4 i Grevie. Ett ytterligare alternativ är givetvis att hon har gift om sig vid det laget, men då blir det omöjligt att hitta henne utan att ha andra källor, eftersom Kiersti (och alla varianter på det namnet) var det utan tvekan vanligaste kvinnonamnet i Grevie 1785.  
 
Jag skulle råda dig att göra två saker: dels söka på andra födelseår (från 1735 och fram) i Grevie socken, dels försöka leta i Östra Karups husförhörslängd om de har bosatt sig där (börja leta i Finsbo).
 
Mvh/ Ingela Nilsson

6
Tack igen! Det här är ju kul som sjutton! Vad gäller kannske så syftas det på den sked som hängde på vatten- eller mjölkkrukan. Uttrycket tror jag leker med tveksamheten som är besvärlig när man ska ta svåra beslut. Vi kanske ska göra det!!!
 
Kannske ä e stor ske å mor kallde na för skope ( dialektalt så det skriker!)
 
Vad gäller stinken -ramsan: Min dotter Moa, 7 år rabblade denna ramsa då hon gick i förskoleklass förra året. Jag vet inte vem som lärde henne den men alla i hennes klass rabblade denna ramsa och den roade dem mycket. Det är ju så kul att den blir annorlunda beroende av vilket namn man använder i ramsan
 
Jag tror att de rabblade kalle.. istället för kadde...

7
Tack för era synpunkter. Det blir nog svårt att luska ut varifrån uttryck härstammar, men jag testar två till.........
 
Kannske e e stor ske å mor kallde na för skope
 
Flytt på dig hösäck, de kommer en åsna på vägen( å du kan bli uppäten)
 
är två andra exempel som jag vill testa på er som läser och svarar så snabbt på inlägg på anbytarforum. Är dessa kända i andra delar av Sverige utöver Småland, där jag har hört dem?

8
Hej! Jag samlar på min fars ord och uttryck och det har blivit en hel del. Nu undrar jag om någon kan tipsa mig om hur jag kan lura ut om dessa uttryck som jag kan ge exempel på är typiskt småländska eller om de kommer från helt andra delar av världen. Är det Folkminnesarkiven jag ska vända mig till?
 
EX: Man kan undra sa en flundra om gäddan är en fisk
 
Din far var inte glasmästare för då hade han gjort dig genomskinlig MFL

9
Åh nu fick jag dåligt samvete som inte kollat på anbytarforum på länge! Kom gärna och titta till Näset. Nu är det jag och mina syskon och naturligtvis mina föräldrar ( de är ägare) som sköter om ditt sommarparadis. För mig skulle ni kunna få hyra det över en helg i sommar för att du ska få återuppleva lite barndom. Mina barn och deras kusiner hade det fantastkskt i somras då de sprang ner till sjön säkert tio gånger om dan å badade näck för glatta livet! MVH / Ingela Nilsson

10
Förnamn - S / Sipra / Zippra
« skrivet: 2004-06-29, 11:07 »
Tack för alla intressanta inlägg och tips! Jag ska precis påbörja en större byaforskning av Grevie, och återkommer med eventuellt mer info angående namnet - om jag hittar något mer värt att  nämnas. Det är onekligen intressant!
 
Mvh/ Ingela

11
Förnamn - S / Sipra / Zippra
« skrivet: 2004-06-28, 17:56 »
Hej Anders!
 
Jag har också forskat i Grevie socken på Bjäre och stött på namnet Zipra/ Ziprason. Märkligt namn! Namnen fanns i Grevie så sent som åtminstone 1785 (har ännu inte undersökt längre fram i tiden). Har du fått reda på något ytterligare om namnets ursprung och spridning? Skulle vara mycket intressant att veta lite mer.
 
Mvh/ Ingela Nilsson

12
Förnamn - Z / Zichel
« skrivet: 2004-06-28, 17:50 »
Hej igen Lennart!
Tack så mycket för tipset! Då finns alltså namnet Zippra i verkligheten. Men nog undrar man var det kommer ifrån ...
Tack igen.
 
Mvh/ Ingela

13
Förnamn - Z / Zichel
« skrivet: 2004-06-25, 20:33 »
Hej!
 
Jag har stött på något liknande, men trodde att det stod Zipra ... I byn Grevie (Kristianstad län, Skåne) för år 1785 finns två Nils och en Anders Ziprasson (Zichelsson). Är du säker på att det ska uttydas Zichel?  
 
Mvh/ Ingela Nilsson

14
Fr o m 1 maj förvaltar jag och min familj Näset ( Sjönäs). Anne-mai Carlberg, vill du besöka Näset i sommar så tycker jag att det vore fantastiskt roligt och intressant att få höra dig berätta om stället och hur dety såg ut i din barndom.......MVH / Ingela Nilsson

15
Nyare ord och uttryck / Rundväcka
« skrivet: 2004-06-06, 05:39 »
Hej! Jag undrar vad ordet rundväcka i betydelsen frivarv eller varvning när man spelar brännboll kommer ifrån?
 
Tacksam för svar!

16
Sövde / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-08-16
« skrivet: 2003-10-05, 21:42 »
Hej!
Vet någon var Vakthuset vid Sövdeborg i 5:e roten, Sövde låg 1850-1860, och om det fortfarande finns kvar?
MVH
Ingela

17
Timmerman / Timmerman
« skrivet: 2003-10-05, 21:36 »
Vad är skillnaden på en timmerman och en timmergesäll?

18
Hej Anne-Mai C
 
Mina föräldrar äger fortfarande torpet Sjönäs (i folkmun Näset) som verkligen är ett paradis. De hyr ut det helårsvis numera till en golvläggare i Södra Vi.
 
Visst kan du få ta del av mitt arbete. Vart ska jag skicka det ?
 
Ingela Nilsson

19
Till Anne-Mai Carlberg
Mina föräldrar köpte gården 1976 så då upphörde uthyrningen till er släkt. Jag lekte mycket vid Näset som barn och man imponerades av allt arbete som dina släktingar utfört t ex en kombinerad grill,spis,ugn,soffa med värmeslingor och rök att röka kött eller fisk i. Allt är byggt i betong av en händig man som jag glömt namnet på. Jag ska ta reda på vad han hette.
 
Huset är påbyggt , från början fanns endast ett plan men tyvärr vet jag inga årtal förutom att det måste ha byggts efter 1850. Som du visste finns inte torpet med på Lagaskifteskartan.
Vänliga hälsningar Ingela

20
Det stämmer att Gunnar ägde en av de tre gårdarna i Perstorp.Hans son Bernt har tagit över den fastigheten. Sören Nilsson äger en annan och Bertil och Gun Nilsson äger den tredje utflyttade gården. De sistnämnda är mina föräldrar, vilket är ett av skälen till mitt intresse av denna by.
 
På artonhundratalet ägdes den gården av en herre som hette Adolphsson (det var vid Laga Skiftet). Senare ägdes den av nämndeman Erik Eriksson och därefter hans dotter Sofia Eriksson. Sofia dog 1976 , 91 år gammal och då köptes gården av mina föräldrar som varit arrendatorer sedan 1961.
 
Jag har pratat med lantmäteriet men de hänvisade till sina besökstider. Vilket ansvar har de att svara på frågor via telefon?
 
Tacksam för svar !
 
Ingela Nilsson

21
Hur kommer det sig att du, Anders Ohlsson är intresserad av mina resultat ? En nyfiken förfrågan , bara. Självklart ska du få ta del av vad jag hittar. Vill du ha mitt seminariearbete Markanvändning under 300 år i Perstorps by  som jag skrev 1990

22
Tack för svaren, jag är häpen över att så många sett mitt inlägg. Va spännande det är !
 
Vem är Bo Persson och hur kontaktar man honom ?

23
Grönval/-wall, Johan Jacob.
 
He was born in 1797 in Sweden and immigrated to Denmark probably between 1815 and 1819. He married in Bjergsted, DK  and his first child was born in 1820.
 
The name seems concentrated in southern and western Sweden from what I can find out.
 
Any clues?
 
Walter

Sidor: [1]