ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Christer Carl Lilja

Sidor: [1]
1
Lavad / Ang. ortsnamn
« skrivet: 2021-06-13, 18:23 »
År 1727 gifter sig pigan på Backen, Elin Andersdotter, med drängen Sven Svensson från Låfwene. Är det någon som vet vad detta "Låfwene" avser? Samma sak i inflyttningslängden för Lavad dito år: Skräddaren Sven Svensson från Låfwene. Visserligen är Lovene numera ett samhälle i tidigare Kållands-Åsaka socken. Hur som helst verkar namnet inte ha varit förekommande innan 1900-talet; Lovene upptas vare sig i mtl eller hfl den aktuella perioden. Sockenskräddaren Sven Svensson och Elin Andersdotter blev föräldrar till sockenskräddaren i Lavad., Måns Svensson, född ibid 1735 och sedermera soldat, vidare korpral Kampe nr: 845 vid Kållands kompani av VgD reg:te. Något som ändå ger en hint om ett "Låfwene" i Kållands-Åsaka. Min fråga: finns det något annat som är mer sannolikt?

2
Örslösa / Smeden Olof Andersson
« skrivet: 2021-05-30, 16:41 »
Enligt AI:2 sid 95 så kom smeden Olof Andersson med hustrun Kerstin Magnusdotter och barnen Anders, Ingeborg och Nils inflyttade till Grävlan 29 juli 1765. Närmare bestämt kom de från Nybygget under Lindholmen i Strö. Innan Strö uppträder familjen i Smedegården, Skalunda, där avskedade soldaten Olof Skenström står antecknad i mantalet. Åren 1741-49 tjänstgjorde Olof Andersson Skenström som soldat i Skeby; där barnen föddes. Hustru Kerstin kom tydligen från Östensgården i Skeby, men vigselbok saknas för den aktuella perioden. Familjen finns antecknad vid Grävlan åren 1765 resp. 1766. I marginalen står att hustrun var bortvärken. Om det även betydde att han var avliden så kan Olof vara den änkeman Olof Andersson som redan 26 april 1767 gifte om sig med änkan Kerstin Clasdotter på Heden, där paret finns med t.o.m. 1770. Är det någon som vet deras vidare öden?

3
Ullervad / SV: Annika Svensdotter
« skrivet: 2021-05-28, 20:54 »
Utmärkt, Niklas Petrusson! Ännu en gång bistår du mig med värdefull hjälp när jag kört fast. Erinrar mig att Annikas far noterats som just kronorättare i de papper jag erhöll av din morfar, Georg Hulander eller hans syster, Jenny Hjelm, under tidigt 1980-tal. Jag väntar nu bara på att du ska lyckas lösa gåtan kring Bengt på Berget Anderssons ursprung. Möjligen var han och Sven Andersson bröder; de verkar båda ha bott i Kohagen, och åtminstone så är en Sven Andersson fadder till Bengts barn.

4
Är det någon som kan tyda vad som står antecknat i högermarginalen för Grävlan (Gräflan)? Det rör smeden Olofs hustru. Källan Skaraborgs läns landskontor EIb: 136 (1766); bild 5200 på vänstra sidan.

5
Ullervad / SV: Annika Svensdotter
« skrivet: 2021-05-25, 17:22 »
Kalle Birgersson! Jag glömde fråga dig var du hittat uppgifter om hennes presumtiva bröder, Petter Svensson född 1739 och soldaten Bengt Svensson Westerberg född 1735, samt ev. kopplingar till Fredsberg?

6
Ullervad / SV: Annika Svensdotter
« skrivet: 2021-05-25, 13:11 »
Tack Kalle! Jag borde naturligtvis ha kollat upp vigseln mellan Annika och Petter i Ullervads vigselbok, och där överensstämmer åtminstone förnamnen på hennes föräldrar. Petters mor hette Maria Persdotter och var dotter till Per Amundsson och Kerstin Jacobsdotter i Karleby Lillegården, Leksberg. Något komplicerande, så hade Maria en bror, Sven Persson, som bodde i Lillegården vid samma tid som Maria och hennes man - Petters far - Sven Persson. Många Sven att hålla isär; dessutom fanns en Persgården i socknen.

7
Ullervad / Annika Svensdotter
« skrivet: 2021-05-23, 18:56 »
Är det någon som har uppgifter om en Annika Svensdotter, som enligt ministerialböckerna för b la Leksberg och Otterstad, var född i Ullervad 1734? Hon var gift med Petter Svensson i Karleby Lillegården, Leksberg. Efter Petters död 1780 kom hon genom sitt nya äktenskap att flytta till Otterstad, tillsammans med sina barn. Enligt dödboken för Otterstad 17/ 4 1798 ska hennes föräldrar ha varit Sven Jansson och Bolla Andersdotter. Några med de namnen har jag inte lyckats finna och inte heller någon notering om Annikas födelse och dop. Det finns visserligen en notering för Annandag Jul 1734, som uppger en Sven Svensson som fader, men den har strukits över och ersatts med Nils Larsson. Allt som kan leda fram till uppgifter om föräldrar och syskon är av stort intresse.

8
Södra Ny / Britta Persdotter
« skrivet: 2021-04-21, 15:30 »
Även om en så framstående släktforskare på Näset som framlidne Sven Johansson i Säffle, gick bet på detta, dristar jag mig ändå till att fråga: Är det någon som vet besked om en Britta Persdotter född i Ny socken år 1757 (enl. Hfl för Millesvik) som kom att gifta sig med den betydligt äldre änkemannen Olof Persson i Norra Hult, Millesvik? Den enda Britta Persdotter, född på 1750-talet i Södra Ny, är en född 19/9 1752.  Föräldrarna var  Per Olofsson och Annicka Jonsdotter i Våhle. Det finns emellertid en Britta till, som föddes "oäkta" 14/2 1751 till föräldrarna Håkan Christophersson och Kerstin Persdotter. Om föräldrarna sedan inte kom att gifta sig borde Britta fått sin mors fadersnamn.   

9
Järpås / Stugorna i Järpås
« skrivet: 2021-04-17, 20:47 »
Är det någon som vet vad som avsågs med namnet "Stugorna" i ministerialböckerna för Järpås församling? Jag vet inte vilken socken det gäller, men i AI:2 så upptas "Bockestugorna" på sidan 24 resp. 114. Där är den enda gången jag påträffat namnet i HFL. Om det rör sig om samma har jag däremot ingen aning om.

10
Locknevi / SV: Kontapel Isak Björkvall f ca 1678
« skrivet: 2021-04-09, 17:57 »
Bo Persson: Jag noterade att Du använder titeln "säteriarrendator". Jag har flera sådana bland mina anor, vid samma tid; huvudsakligen i Skaraborgs län. Samtiden benämnde dem inte som sådana, men eftersom de utgjorde de mest förmögna bland allmogen i sina resp. socknar, så måste deras arrenden till frälsemannen ha varit något avsevärt annat än det som trakterades frälsebönderna. Känner du till något mer om hur det förhöll sig med detta?

11
Valbo-Ryr / Majoren Jacob Davidsson på Backa
« skrivet: 2021-01-11, 12:41 »
Enligt traditionen ska majoren Jacob Davidsson ha varit inflyttad från England? Jag har sett detta påstående flera gånger (se bifogade). Finns det något utöver dessa som stödjer ett sådant antagande? Davidsson är ett svenskt patronymikon; Davidson är en skotsk klan; Dawson ett engelskt efternamn; ingenstans nämns majoren Jacob Davidsson med namnet Slatte i de samtida källorna, och Slatte är absolut inget engelskt efternamn. Lika lite som Tharmouth, som knappast låter sig uttalas på engelska språket (se gärna denna diskussion här på Rötter).

https://www.adelsvapen.com/genealogi/Rolander

12
Stora Tuna / Kaptenen Jakob Fernie
« skrivet: 2021-01-08, 15:42 »
Enligt RR (Riksregistraturet) för år 1630 (66) gavs kaptenen Jakob Fernie donation på ett (krono)hemman i (Stora) Tuna socken i Kopparbergs län. I Landskapshandlingarna för detta år nämns han som löjtnant åt kapten Anton Idron. Sannolikt är det samme Jakob Fernie som 1621 tjänstgjorde med eget kompani vid James Setons regemente. Detta kom 1622 att sammanföras med Hovregementet (fd greven av Mansfelds), till ett garnisonsregemente i Riga, under Överste James Setons befäl. Är det någon som vet något om vilket hemman som avses eller något ytterligare om Jakob Fernies vidare öden?

13
Efterlysningar / SV: Balck
« skrivet: 2021-01-06, 13:49 »
Tack Lennart,
för att Du hörsammade min vädjan om en släkt Balck i Roslagen. Skall bli intressant att följa upp de uppgifter du postat. Roslagen synes ha varit ett vidare begrepp under 1600-och 1700-talen, än det avser nuförtiden. Tydligen fanns det något som ursprungligen benämndes Roden, som gick ända ner till Södertörn och kustlandet in mot Mälaren. Det blir ju en hel del socknar att beta av i mitt sökandet efter en Johan (Joen) med namnet Bal(c)k och en son Erik född ca 1680. Hursomhelst fanns det åtskilligt med Bal(c)kar i både Roslagen och det övriga Uppland den aktuella perioden.

Mvh,

Christer

14
Selånger / Ang. majoren Jacob Wellamsson
« skrivet: 2020-12-20, 18:11 »
Är det någon som vet besked om majoren Jacob Wellamssons familjeförhållanden? Enligt uppgift i Borgsjö skans försvarsanläggning i gränsbygd, pdf, så ska han ha bott i Kungsgården, Selånger socken, och död 1661. Jag har hans underdåniga supplik till Kungl. Maj:t (odaterad), vari intet mer nämns än att han är oförmögen till vidare tjänstgöring. Sannolikt är han identisk med den Jacob Willamsson, som nämns som knekthövitsman i Västergötland 1608, i Bensows historik över Skaraborgs regemente 1), och som Capitain de Garde i Ridderstads dito över Svea livgarde (Gula regementet).

15
Norra Härene / Såckahult
« skrivet: 2020-11-05, 12:24 »
Är det någon som vet om Såckahult även gick under namnet Prästetorpet vid mitten av 1700-talet? Det fanns en Stina Andersdotter, som gifte sig i Norra Härene 1754 med en Jonas Håkansson. Hennes föräldrar ska ha varit Anders Nilsson och Maria Andersdotter. I dopboken ibid. 1735 står det: Anders Nilssons barn i Så(c)kahult - Stina. Något Prästetorp den aktuella perioden synes inte ha uppgivits i mtl, men väl Såckahult där dottern Stina finns upptagen t. o. m. sitt giftermål.

16
Tranum / SV: Tådene C:3 sid 2 bild 6
« skrivet: 2020-09-20, 13:25 »
Tack Örjan,
då vet jag att de var skattebönder på ett skattehemman, och inte skattebönder på en skatteköpt kronogård: som blev brukligt fr o m år 1701. Gården kan varit i släktens ägo i flera generationer innan Anders Månsson gifte sig år 1754. Hans mor Marit Johansdotter kom därifrån då hon vigdes vid änkemannen Måns Hansson anno 1711. Utmärkt.

17
Balck / SV: Balck
« skrivet: 2020-09-20, 11:43 »
Mycket intressant alltsammans. Med anledning av Uppland har jag anledning att fråga om det funnits någon släkt Bal(c)k någonstans i Roslagen under 1600-talet. En soldat Erik Joensson Balck, nr 849 av Kållands kompani och Hovby socken (R), uppges ha varit därifrån, enligt Västgöta Dals regementes rullor 1719-29.

Till yttermera visso tjänstgjorde en Erik Balck som förare på Ås kompani vid Älvsborgs regemente åren 1703-10; dessförinnan som furir vid samma kompani, och innan det som volontär vid Livkompaniet. I mtl för Murum (P) står antecknat i marginalen: Mannen förer flöt till Scharaborghs lähn. Föraren gifte sig med en Ingrid Eriksdotter Sarrinia 1703-03-01 i Börstig (R).

18
Var ligger platsen / Skånings kompanis fältväbelsboställe
« skrivet: 2020-09-19, 16:39 »
Då jag ej har tillgång till Grills översikt över Indelningsverket postar jag meddelandet på Anbytarforum. Fänriksbostället var Näbbagården i Marum (R), men var bodde fältväbeln vid Skånings kompani någonstans tidigt 1700-tal?

19
Efterlysningar / SV: Balck
« skrivet: 2020-09-19, 15:03 »
Mycket intressant alltsammans. Med anledning av Uppland har jag anledning att fråga om det funnits någon släkt Bal(c)k någonstans i Roslagen under 1600-talet. En soldat Erik Joensson Balck, nr 849 av Kållands kompani och Hovby socken (R), uppges ha varit därifrån, enligt Västgöta Dals regementes rullor 1719-29.

Till yttermera visso tjänstgjorde en Erik Balck som förare på Ås kompani vid Älvsborgs regemente åren 1703-10; dessförinnan som furir vid samma kompani, och innan det som volontär vid Livkompaniet. I mtl för Murum (P) står antecknat i marginalen: Mannen förer flöt till Scharaborghs lähn. Föraren gifte sig med en Ingrid Eriksdotter Sarrinia 1703-03-01 i Börstig (R).

20
Roslags-Bro / Båtsmannen Erik Johansson Bank
« skrivet: 2020-09-19, 10:46 »
Är det någon som vet något om nämnde båtsman Bank, som enligt Soldatregistret, ska ha tillhört Södra Roslagens 1:a båtsmanskompani (fördubblingskompaniet), för Röcksta rote? Han ska ha avlidit år 1719 men han finns inte med i den aktuella dödboken för det året.

21
Tranum / SV: Tådene C:3 sid 2 bild 6
« skrivet: 2020-09-13, 13:18 »
Tack Örjan och Kalle, det är sannolikt Ormetorp i  Häggesled (R) som avses. Problemet för mig var sålunda, att jag fortfarande läser ut ett s före t, i hur namnet faktiskt ter sig som i vigselboken. Får kolla upp en Anders Månsson i mtl istället för hfl. Hursomhelst finns inget Ormestorp noterat i mtl för Häggesled de aktuella åren - däremot Hinderstorp med flera underliggande torp.Tack ännu en gång.

22
Tranum / SV: Tådene C:3 sid 2 bild 6
« skrivet: 2020-09-12, 16:26 »
Tack Kalle,
det verkar inte helt enkelt att tyda vad som står. Jag har letat i de flesta socknarna runt omkring Järpås.

23
Tranum / Tådene C:3 sid 2 bild 6
« skrivet: 2020-09-11, 16:28 »
Vad står det för ortsangivelse för Anders Månsson ovanför Bengtsdotter?


24
Örslösa / SV: Lars Svensson i Ekelund
« skrivet: 2020-06-26, 19:58 »
Jag anser att vi nu löst uppgiften, se bou efter Sven Larsson; däri omnämns änkan Anna Andersdotter tillsammans med b la gossarna Anders och Lars Svenssöner.

Kållands härads bou 1782:1085.

25
Örslösa / SV: Lars Svensson i Ekelund
« skrivet: 2020-06-26, 19:28 »
Tack allesammans för Era digra ansträngningar med att söka hjälpa mig till rätta. Jon Mattsgården i Rackeby hade tillnamnet Gulleberg Backe jml. Rackeby AI:2. Initialt kommer jag att hålla mig till föräldrauppgiften om Sven Larsson och Anna Andersdotter, och med Anders Svensson, född i Rackeby 1778-12-22, som presumtiv bror till Lars. Dessutom ska jag ta itu med Backa i Skalunda - min mormor var från Pantegården ibid!

26
Örslösa / SV: Lars Svensson i Ekelund
« skrivet: 2020-06-26, 17:03 »
Utflyttningslängden för Rackeby år 1807, som finns i Rackeby E:1 sid 133.

27
Örslösa / SV: Lars Svensson i Ekelund
« skrivet: 2020-06-26, 16:35 »
Tack Marianne: Deras vigsel var sannolikt i Söne 1814-01-09; dräng och torpare på Ekelund ( Lars Svensson) piga från Fogelberg (Maria Larsdotter).

Anti: Det står bara från Backe till Örslösa, i längden för 1807.

28
Örslösa / SV: Lars Svensson i Ekelund
« skrivet: 2020-06-26, 11:27 »
Via flyttningslängderna i Örslösa, Råda och Rackeby har jag följt honom så långt som från utflyttningslängden för Rackeby 1807, då han uppges flytta från Backe (Jon Matssgården, Gulleberg) till Örslösa: fram till att familjen försvunnit ur HFL för Ekelund, Örslösa, fr o m Örslösa AI 8.

29
Örslösa / SV: Lars Svensson i Ekelund
« skrivet: 2020-06-25, 20:15 »
Tack Anti, men i Skalunda hade jag redan sökt honom utan resultat.

30
Örslösa / Lars Svensson i Ekelund
« skrivet: 2020-06-25, 18:13 »
Är det någon som har en aning om var Lars Svensson, som var gift med Maria Larsdotter, och bosatt på Ekelund jml Örslösa AI 8 sid 42, verkligen föddes någonstans? Visserligen står det att läsa ibid  2/3 1781, men det framgår inte i FB för Rackeby det året, eller med god marginal före och efter det datumet.

31
Kållands-Åsaka / SV: Skattegården Kvänum
« skrivet: 2020-06-23, 17:02 »
Tack Kalle! Inga födslar i vare sig Örslösa, Väla eller Gillstad vad avser barnen till Bengt Larsson och Catharina Olofsdotter. Den enda HFL som har familjen nedtecknad, är Kållands-Åsaka AI:4. Som gäller åren 1774-81. Catharina dog ju först år 1797, så varför har bara Britta Andersdotter antecknats av prästen eller klockaren?

32
Kållands-Åsaka / Skattegården Kvänum
« skrivet: 2020-06-21, 12:47 »
Är det någon som känner till bonden Bengt Larsson och hans hustru Catharina Olofsdotter, död 2/1 1797? De ska ha varit födda 1738 resp. 1740. Hfl synes ha förts högst sporadiskt, även om de avser gälla den aktuella perioden. Dottern Ingrid föddes ibid 1783-05-08, medan de äldre syskonen saknar uppgifter i födelseboken för Råda församling, varför jag antar att familjen kommit inflyttad till Kållands-Åsaka strax innan Ingrids födelse.

33
Forshem / SV: Per Håkansson i Munkegården.
« skrivet: 2020-06-20, 12:27 »
Visst Anti,
det har jag gjort, ända fram till 1738 då Per Håkansson har försvunnit, varefter barnen med moder bor kvar fram tills mågen, Jan Jacobsson tagit över efter giftet med Annicka 1740; men jag hittar inget i dödboken efter Per och Sigrid. Glad Midsommar på dig också!

34
Forshem / Per Håkansson i Munkegården.
« skrivet: 2020-06-20, 11:31 »
Är det någon som har uppgifter om denne Per Håkansson, som levde i Munkegården under första halvan av 1700-talet, och var gift med en Sigrid Olofsdotter? Då jag härstammar från dottern, Annicka 1713-1757, är jag givetvis intresserad av allt; även det som avser Sigrid Olofsdotter.

35
Norra Härene / SV: Ängsbo
« skrivet: 2020-06-19, 13:18 »
Tack Ulf, och Glad Midsommar!

36
Norra Härene / Ängsbo
« skrivet: 2020-06-19, 10:35 »
Flera HFL för socknen redovisar inte Ängsbo: vid ett tillfälle - AI:4 -  hänvisas till sidan 267, som inte finns. Hade Ängsbo något alternativt namn?

37
Örslösa / SV: Lars Andersson
« skrivet: 2020-06-18, 19:45 »
Stort tack, Sverker!
Från Uthagen hade jag redan kunnat studera hans vidare öden! Han dog som änkling på Kvänum Tomten, Kållands Åsaka den 11/4 1859.

38
Örslösa / Lars Andersson
« skrivet: 2020-06-18, 16:43 »
Är det någon som vet något om en Lars Andersson, som ska ha varit född i Örslösa 16/3 1820? Jag har sökt honom i födelseböckerna för hela församlingen, med god marginal före och efter det datumet,men inte lyckats. Då han gifte sig med Stina Jonsdotter ibid 2/7 1843, så uppgavs hans föräldrar ha varit Anders Månsson och Ingrid Bengtsdotter.

39
Hovsta / Hans Nilsson Bohm
« skrivet: 2020-05-24, 10:13 »
Är det någon som känner till något om denne Hans Nilsson Bohm, som under !600-talets första hälft ska ha ägt torpet Klockarängen i Hovstad (T), men vars familj efter Hans död, förlorade torpet till Lars Bohm, med vem han haft affärer och sedan gäldade till?  Källa: Maria Hansdotter Bohms brev till Börje Cronberg. Cronbergska samlingen RA.

40
Södra Ving / SV: Södra Vings församling
« skrivet: 2019-10-04, 10:10 »
Tack Margareta och Jörgen,
jag har ingen som helst aning om huruvida Sven var född i Södra Vings församling eller inte, men hans föräldrar har åtminstone varit bosatta där vid tiden för sina resp. död; jag har svårt att tolka uppgiften i sonens dödsnotis på något annorlunda sätt. Kyrkböckerna för annexen till Södra Ving den aktuella tiden, är - om möjligt -  ännu mer ofullständiga än Södra Vings, vad avser tiden före 1750-talet. Vad min förfrågan närmare avsåg var, om någon erfaren släktforskare på just det pastoratet känner till Svens föräldrar med ev. syskon.

41
Södra Ving / SV: Södra Vings församling
« skrivet: 2019-10-02, 17:57 »
Drängen Sven Svensson gifte sig 30/12 1739 i Vinköl (R), med pigan från Prästorp ibid, Britta Andersdotter. Sålunda torde han endast ha varit gift en gång, och den gången uppe i Skaraborg. Det enda sättet att komma vidare är att gå på hans föräldrar - Sven Svensson och Gunla Andersdotter. Alldeles oavsett hur många socknar som utgjorde Södra Vings församling tiden 1708-65, så kan de säkert inte funnits så väldigt många gifta par med dessa namn i kombination den aktuella perioden. I synnerhet inte med namnet Gunla Andersdotter. Föräldrarna uppges "döde" vid sonens död 12/12 1765.

42
Södra Ving / Södra Vings församling
« skrivet: 2019-10-01, 13:40 »
Jag har en ana, Sven Svensson, som dog 12/12 1765, vid 57 års ålder i Vinköl (R). Hans föräldrar uppges som Sven Svensson och Gunla Andersdotter. Bondefolk i Wings församling Åhs härad. Sven borde därför ha varit född ca år 1708 i Södra Ving eller dess annexsocknar. Även om jag sökt efter Sven Svensson och Gunla Andersdotter i de -  avseende 1700-talet ofullständiga kyrkböckerna -  i nämnda församling, så har jag inte lyckats hitta något om vare sig Sven eller föräldrarna. Är det någon som i sin släktforskning stött på familjen och vet att lämna mig bättre besked? https://forum.rotter.se/Smileys/default/smiley.gif Christer

43
09) Militära rullor och handlingar / Barthold Jacobsson
« skrivet: 2015-08-03, 09:39 »
Tack Heikki,
det verkar vara Patt: Rott; det sista blir klurigt att lista ut.

44
09) Militära rullor och handlingar / Barthold Jacobsson
« skrivet: 2015-07-31, 12:29 »
Jag tror att det står: Batt: Rott: Bartholdtt Jacobsonn i, sedan kan jag bara se Kr....k(?). Är det någon som vet bättre besked om vad det sista kan vara? Det är ett klipp ur Rullor 1624. Tyvärr vet jag vare sig volym eller sida; annat än att det rör sig om Johan Hindersson Reuters reg:te från Västergötland:
 

45
Tack Paul,
jag har tolkat det som Hakesson resp. Jakopsson (sic); har sett denna variant av Jakobsson tidigare.

46
Klippet är tagit ur Rullor 1620-1723; närmare bestämt: SE/KrA/0022/1627/10 Bild 35. Det är sergeanten som avses. Anledningen till att jag inte nämner min tydning, är att jag önskar så villkorslösa tolkningar som möjligt. Flera års sökande kan eventuellt leda till något mer avgörande. Tack på förhand!
 
 

47
Tack allihop, för den värdefulla infon. Klippet kommer från Rullor 1620-1723: År 1622 Överofficerare och Arkli, för något Västgöta reg:te; minns inte exakt eftersom jag inte dokumenterade skärmklippet.

48
Är det någon som kan tyda efternamnet nedan? Tack på förhand!
 

49
Brun / Bruun / Bruhn / Brun
« skrivet: 2015-07-03, 11:55 »
Är det någon som känner till en Kort Bru(u)n, som var verksam i bla Valle härad (R) under 1600talet? Han omnämns i Landskapshandlingarna för Västergötland 1630. Namnet stavades även Cort resp. Cordt. En Hustru Karin omnämns några år runt 1660 i mtl för ett frälsehemman i Bolum (R), med en referens till Cort Bruuns. En Kort Samuelsson, tydligen son till Samuel Jacobsson, och sonson till kaptenlöjtnanten Jacob Simonsson, var boende i Bolum (R) någon eller några generationer senare. Kanske ett barnbarn till nämnde Bruun.

50
03) Brev m. m. - 1600-talet / Tolka personnamn 1630-talet
« skrivet: 2015-06-16, 09:59 »
Tack Mats, Stefan, Martin och Heikki!
Klippet kommer ur Västergötlands landskapshandlingar för Valle härad 1630.

51
03) Brev m. m. - 1600-talet / Tolka personnamn 1630-talet
« skrivet: 2015-06-15, 14:13 »
Är det någon som kan utläsa Simons mellan-och efternamn? Dessutom är jag undrande över hans titel: öfverste qvartermästare undher Greffve Nils Regementhe, ser det ut att stå. Detta har jag aldrig hört talas om tidigare; överste vaktmästare(major), däremot. Kan det som åsyftas vara en äldre benämning för regementskvartermästare? Tack på förhand
 

52
Lindärva / Lindärva
« skrivet: 2014-05-14, 16:34 »
Jag söker ursprunget till Elin Svensdotter i Eke. Enligt Hfl var hon född 1724; först gift 1756 med ryttaren Lars Svensson Ruth (Djup(en)dahl) död 1767, sedan med Anders Månsson. Möjligen kan en Agneta Börjesdotter ha varit hennes mor. Jag är givetvis även intresserad av att veta vem Agneta var. Tack på förhand.

53
Tack Katarina! Det 1/2 skattehemman i Hasslösa som omnämndes torde ha varit Bertil Jacobsgården, vilket även var ett rusthåll under Livkompaniet, Västgöta kavalleri; gårdsnamnet kommer av Hans Georgs morfar, ryttmästaren Bertil Jacobsson Hufwudskått.
 
Heikki: Om Hans v. Termo dog ca 1628, kan det förklara varför han inte återfinns på KrA:s registerkort som avser källserien Rullor 1620-1723; han kanske tjänstgjorde innan 1620! Hur som helst finner jag det sannolikt att alla von Termo är släkt, samt att de kommit från Tyskland där namnet första gången omnäms år 1365. G-gruppen är den släktforskarförening som besitter mest insikt om genealogiska förhållanden på andra sidan Östersjön, från Sverige sett.

54
Katarina och Claes-Göran, ni ska ha tack för era bidrag. Vad gäller Johan Georg Tharmoth/Tharmouth, så var han sannolikt son till fältväbeln - med fänriks karaktär - vid Västmanlands reg:te, Hans Georg Tharmoth (född 1691 i Nabbagården, Marum, (R) och döpt till Hans Jörgen; fadern uppges vara ädle och manhaftige fänriken Johan Tharmoth, medan modern var Agneta Hufwudskått. Nabbagården var fänriksbostället för Skånings kompani vid Skaraborgs reg:te.
 
Vad avser de uppgifter som tillhandahålls av universitet i Saint Andrews, så kommer de sig av att Steve Murdoch och hans doktorand, en vid namn Marks, synes ha velat samla på sig så många data som möjligt om brittiska legoknektar i svensk tjänst; dessa grundas på rena antaganden om vilka släkter som kommit från The British Isles. Ergo: uppgifterna om James Tharmouth was an English officer in Swedish service. He attained the the rank of major. His grandson was also called James..., är inget som brittiska källor vittnar om, man har helt enkelt fått dessa vid kontakter i Sverige, där framför allt Elgenstierna okritisk köpt allt det som Schlegel Klingspor redan anfört om släktens ursprung. Jag har mejl mellan mig och Steve Murdoch som styrker detta. Murdoch menar i ett av dessa, att det i själva verket är hans  doctorate student, Marks, som är ansvarig för SSNE Database.

55
Broddetorp / Broddetorp C:2 Bild 40 sid 112
« skrivet: 2013-09-16, 10:00 »
Tack så mycket Markus! Denne corpral vid Västgöta - det 3:e - kav:reg.tet, Nils Wiman, var dessutom kvartermästare vid livkompaniet, Smålands kav:reg.te, enligt rullan. Lars Hvass hade titeln Mons vid vigseln och i mtl; han bodde i Hvassagården, Hornborga (R).

56
Broddetorp / Broddetorp C:2 Bild 40 sid 112
« skrivet: 2013-09-12, 10:35 »
Den 26/ 11 1717 vigdes korpralen vid Västgöta Kav.reg:te Nils Widman med hustrun Britta Lutterberg. Är det någon som kan tyda resten? Att det rör sig om en attest från biskopen och något med kvartermästare i Småland, samt en Lars Hvass har jag kunnat förstå, men inte sammanhanget. Anledningen till att jag inte laddat upp en bild är att man behöver olika zoom för att läsa resp. partier i texten. Tack på förhand!

57
Tydligen hade m:r Hans ett förflutet som smed på St. Ek i Ek (R), enligt ml. ibid;sonen Magnus uppges ha varit född i Ek 1696 enl. Hfl. för Öglunda. Dessutom hade Hanssönerna ytterligare en känd bror, smeden m:r Petter på Höjentorp, Eggby (R).

58
Är det någon som vet något om följande? I Nätersäter, Öglunda (R) - även benämnt Höglunda, i ministerialböckerna -  bodde fr.o.m. ml 1710 smeden Hans, vars söner Anders, Lars, Nils och Magnus alla benämndes som mäster och smed. I Anders fall vet jag att hans efterföljande var smeder i ytterligare tre generationer. Nils och Magnus efterkommande var även de smeder, åtminstone en generation ytterligare. Då jag lusläst ml för Valle härad med god marginal före och efter år 1710, verkar det som mäster Hans först dök upp i Såntorp år 1708 i grannsocknen Eggby; i nästa bevarade ml, den för år 1710, är han inte längre noterad i Såntorp men noterad för första gången i Nätersäter, Öglunda. Valle härad är vid sidan av sin unika flora känt för sina många och stora egendomar, varför jag sluter mig till att familjen kommit som inflyttad till trakten för att arbeta åt någon herreman med önskemålet om att anställa en duglig smed. Då smedyrket synes ha varit väl etablerat hos sönerna är sannolikheten stor att tidigare led kan hittas någon annanstans, som smeder och mästare. Saken kompliceras av att ministerialböckerna har luckor för både Öglunda och Skärv (R) den aktuella tiden; Hanssönerna uppges ha varit födda på 1690talet.

59
Myrberg / Myrberg
« skrivet: 2013-07-20, 14:40 »
Regementsskrivaren Petter Myrberg inflyttade till Lugnås (R) ca 1716, och kom då från Larv (R). Hans hustru Ingeborg Timell kom till Lugnås från Marum (R). Se inflyttninglängderna för Lugnås (R).

60
Alla efter år 1750 personer med namnet Tharmouth torde härstamma från fänriken (löjtnants avsked 1696) vid Skaraborgs reg:te Johan Tharmott, så som sonsonen Lars Tharmouth ovan,

61
Heikki et al. : Det verkar som om det fanns åtminstone två Hans von Termo samtidigt tjänade inom den svenska krigsmakten. Den ene var en Hans Ernst von Termo, som tjänstgjorde som kapten och sedermera major vid det Blå reg:te (von Arnims). Tiden är 1620 och 1630talen. Huruvida dessa båda hade släktskap med min ana, majoren vid Älvsborgs reg:te J?rgen Otto von Termow, har jag ingen aning om. Att die von Termow var tyska alt. balttyska, ser jag som självklart med tanke på vilka namn de bar. Att Tharmouth skulle vara en engelsk släkt ställer jag mig mycket skeptisk till. Den förste dokumenterat kände anfadern är alltså kaptenen vid Älvsborgs reg:te, Per Jacobsson d. 23/2 1657 på Danziger Haupt, som blev fänrik vid J?rgen Otto von Termows kompani år 1632; huruvida han redan var gift med sin kompanichefs dotter (Anna) Maria, innan utnämningen, har jag inte heller någon aning om. De var Per och Marias söner som började med släktnamnet Tarmo(o), Tarmot och Tarmod. Fadern Per Jacobsson nämns aldrig med något släkt namn; till skillnad från övriga officerare av adligt eller utländskt ursprung vid regementet; det fanns flera skottar vid förbandet den aktuella tiden, så som Seton vars dotter var gift med J?rgen Otto von Termos son, fältväbeln vid Skaraborgs reg:te Jöran Termou d. 26/12 1656 efter att ha blivit nedhuggen av fienden i Polen.  
 
Vad avser släkten Tharmouhts genealogi, är jag som sagt tveksam till dess engelska ursrung, och detta av flera skäl bla. enligt ovan. Första gången stavingen Tharmouth användes var när volontären Lars Tharmouth i en supplik föreslår sig själv att utnämnas till livdrabant (april 1762). Till yttermera visso hänvisas till en major Jacob (James) som den förste kände stamfadern. Visst, att det måste ha funnits en Jakob som far till kaptenen Per Jakobsson synes logiskt, men var han major, alls officer och av utländsk extraktion! Artikeln i Personhistorisk tidskrift från år 1906 är ren makulatur; den grundas på Schlegel/ Klingspor som kompl. med salig grosshandlaren Carlanders Meddelande om hela släkten. Visserligen hänvisas däri till intressanta källor, men med slutledningsförmågan var det uruselt beställt. Carlander nämner tiil och med att en Göran von Tharmuth var son till majoren Jörgen Otto von Tharmuth sic, samt att Göran hade en svåger vid namn Per Jacobsson, som var kapten. Här borde han gjort en första halt, men istället lanserade han att J?rgen Otto von Termow och dennes son  Jöran Termou måste ha hetat Tharmuth istället för von Termo. Varför gjorde han så? Förmodligen därför att han redan ansåg sig ha genealogin klar för sig, med premisserna att släkten måste ha hetat Tharmouth och kommit från England med en major Jacob Tharmouth. Detta är - enligt mitt förmenande - den främsta anledningen till att släkterna von Termo och Tharmouth hittills blandats samman. Christopher von Warnstedt påtalade sammanblandningen redan 1998 i SoH, utan att för den saken skull ställa sig tveksam till Tharmouth. Istället skrev han von Tarmow från Brandenburg och Thermoth från England. (Detta anförs i not till den aktuella artikeln, söm rör utländska - företrädesvis brittiska släkter i Sverige.
 
Slutligen, den von Redwits som skrivit brev till Carl X Gustav med referens till Hans von Termo hette givetvis inte Anna Elisabeth von Redwitz, utan Anna Sabina von Redwitz.

62
Kolthoff / Kolthoff
« skrivet: 2013-04-30, 15:27 »
Det fanns tydligen en Christina Henriksdotter Kolthoff, som enligt ovan var född 1646 eller 1648. Är det någon som vet något om henne? Då Kolthoff var ingifta i släkten Spak, eller omvänt om man så vill, samt att släkten hade avstickare till Kristinehamn, undrar jag om inte rådmannens i Kristinehamn, Petter Gravander, fru Christina Henriksdotter var en Kolthoff. Petter Gravander var ju sonson till Erik Olofsson Spak.

63
Karlstads stift / Karlstads stift
« skrivet: 2013-04-14, 15:33 »
Carl-Johan Ivarsson: Du skall ha ett stort tack för ditt upplysande svar på min post av den 11 dec. 2012! Sanningen att säga var det först idag jag läste ditt bidrag; det blir många poster att kolla av när jag sporadiskt men intensivt ägnar mig åt Anbytarforum. Tack än en gång!

64
Spak / Spaak / Spak / Spaak
« skrivet: 2013-04-14, 14:54 »
Emellertid undrar jag även varifrån uppgiften om att kronolaxfiskaren Erik Olofsson Spak var gift med en Malin Sprätt/Språll/pråll har hämtats; de ovan nämnda källorna påstår inte det.

65
Spak / Spaak / Spak / Spaak
« skrivet: 2013-04-01, 14:16 »
Tack Jan Ivar,
för den belysande genomgången om vad som hittills är känt. Hans Språll redovisas i Nygrens historia med referens till bl a mantalslängderna och Älvsborgs lösen. Även jag har noteret namnet Språlls likhet med tyskans Sproll; Pråll och Sprätt har jag däremot fortsatt bekymmer med.
 
(Meddelandet ändrat av Chrislilja 2013-04-01 14:19)

66
Spak / Spaak / Spak / Spaak
« skrivet: 2013-03-27, 16:26 »
Enligt Karlstads historia del I, av C. E. Nygren, uppges Erik Olofsson Spak endast ha varit kronolaxfiskare i Deje; inte borgmästare i Karlstad fr o m 1604. Han finns inte ens upptagen som rådman; rimligen borde han ha varit med tidigt i successionen. Nämnde Spak skall vidare enligt den gängse genealogin ha varit död senast 1610. Är det någon som egentligen har tillräckligt med fakta innan något påstås? Om släkten Spak är en prominent släkt från Värmland, som det frekvent hänvisas till, borde väl någon ha rätat ut frågetecknen redan under 1800talet!

67
Källby / Äldre inlägg (arkiv) till 10 april, 2015
« skrivet: 2012-12-28, 18:07 »
Jag undrar undrar om någon stött på en mansperson med namnet Germund, som skall ha haft döttrarna Kerstin och Margareta. Kerstin står som inflyttad till Sävare 1693, efter att ha gift sig med Carl Bengtsson i Helde samma år. Jag har studerat mantalslängderna för Källby utan att ha funnit någon med namnet Germund den aktuella tiden. Möjligen står han med något familjenamn, som jag inte är kunnig om. Något senare, som vid sonen Lars dop 1708, synes Kerstin ha fått en annorlunda staving - med dito uttal av sitt fadersnamn; både hon och Margareta benämns Hiermonsdotter. Jag är litet osäker på om jag läst rätt, men namnet inleds sedan tveklöst med ett H. Givetvis kan Germund ha varit bosatt i en annan socken än Källby, eller redan död och begraven vid dottern Kerstins flytt från Källby till Sävare. Jag hoppas att någon som vet är mig behjälplig härvidlag.

68
Järpås / Järpås E:1 sidan 985
« skrivet: 2012-12-16, 15:27 »
Vad står det om paret Nils Olofsson och Cherstin (?) för den 1:a augusti 1766; är det Larsdotter hon heter? Sedan undrar jag vad det står om deras hemorter i den mellersta kolumnen. Tack på förhand!

69
Gravander / Gravander
« skrivet: 2012-12-15, 17:10 »
Är det någon som vet något om ursprunget till rådmannen i Kristinehamn, Peter Gravanders hustru?

70
Spak / Spaak / Spak / Spaak
« skrivet: 2012-12-15, 17:00 »
Är det någon som kan reda vad Erik Olofsson Spaks (enl. uppgift rådman sedermera borgmästare i Karlstad) hustru egentligen hette? Ibland heter hon - på antavlor via nätet - Malin Sprätt och andra ggr. Malin Sprätt Pråll; samtidigt som hennes far påstås ha varit Hans Språll. Detta verkar ju hur tokigt som helst! Är det någon som vet hennes riktiga namn och namnföljd samt har uppgifter om fadern; namn och yrke?

71
Skara stift / Äldre inlägg (arkiv) till 12 december, 2012
« skrivet: 2012-12-12, 17:14 »
Tack, Stefan, för din stora vänlighet att delge allt detta!

72
Karlstads stift / Karlstads stift
« skrivet: 2012-12-11, 18:53 »
Jag hoppas att detta är rätt stift och forum att posta detta meddelande! I Södra Råda fanns en kaplan Sven Cederbom (Cederbaum) som skall ha dött 1723. Han var gift med Helena Gravander. Är det någon med fakta om honom som skulle vilja ha vänligheten att delge litet av detta?

73
Skara stift / Äldre inlägg (arkiv) till 12 december, 2012
« skrivet: 2012-12-11, 18:41 »
Förresten: Är det någon som känner till var denne ovannämnde Andreas Olai Juvenius var verksam innan han kom till Skövde?

74
Skara stift / Äldre inlägg (arkiv) till 12 december, 2012
« skrivet: 2012-12-11, 16:23 »
Tack Chris och Elisabeth, det var snabbt responderat. Det synes som om Anders Svenonius åtminstone var västgöte - som jag själv - och kan förklara varför han var ingift i Spaksläkten, om han nu varit verksam som köpman i Värmland.
 
Inte heller jag hittar andra delen av Warholms Skara stifts herdaminnen som digitaliserad och tillgänglig via nätet; Runebergprojektet i all ära.
 
Vidare har jag nu ett antal socknar att söka Anders ursprung. Då hans föräldrar uppges ha varit Sven Andersson och Bengta N. dot., undrar jag om inte modern ändå kan ha varit prästdotter; om hennes far hette Nils och latiniserades Nicolus, hade det varit väldigt omständligt att skriva Nicolaii dotter, och helt fel med Nilsdotter. - Att hans far endast har patronymikon antyder att han inte legat vid universitetet, men kan mycket väl ha varit en son eller brorson etc., till Andreas Olai Juvenius.

75
Cederbom / Cederbom
« skrivet: 2012-12-10, 20:23 »
Är det någon som känner till släkten Cederboms ursprung, som inbegriper komministern i Amnehärad, Sven Cederbom? Han skall ha varit gift med Helena Gravander - en dotter till rådmannen i Kristinehamn, Peter Gravander. Sven Cederbom skall ha dött 1723.
Tack på förhand!

76
Skara stift / Äldre inlägg (arkiv) till 12 december, 2012
« skrivet: 2012-12-10, 17:22 »
Jag har en Anders Juvenius som dog i Drängagården, Uvered (R) 2/1 1762. Om honom står antecknat i dödboken (Järpås C:4 sidan 1152) Först student, sedan bonde i Drängag(ården), Uf(vered), i en ålder av 74 år. Hans föräldrar skall ha varit Sven Andersson och Bengta N(?) dot. Själv var han gift med Christina Cederbom, som dog ibid. 9/10 1758; hennes far uppges ha varit Comminister i Amnehärad (Sven O Cederbom). Anders Juvenii son, Sven, kallades omväxlande för Andersson och Juvenius, även han bonde ibid. samt gift 1:o med Birgitta Ollonberg, 2:o med Cherstin Larsdotter. Då jag vet om en Andreas Juvenius som skall ha varit född ca 1611 i grannsocknen Järpås, död i Skövde 1698, undrar jag om de har gemensamt ursprung. Är det någon som känner till vilka Anders Juvenii i Drängagården föräldrar Sven och Bengta kan ha varit, eller något annat av intresse? Tack på förhand!

77
Trumslagare / Trumslagare
« skrivet: 2012-11-23, 15:16 »
Jag har en ana, Eric Asmundsson Olin, som antogs som 2:e trumslagare vid Kållands komp. av Västgöta Dals reg:te 24/4 1718. Bostället var L:a Oltorp, Skalunda (R), där han först inte verkar ha bott. Från 1720talets mitt t.o.m 1754, då han upptas sista gången i ml för Skalunda, finns han med i längden utan luckor. I ml 1755 skattar han istället för Anders Persgården, Hökaskog i Ledsjö socken (R) och har då titeln Regementstrumslagare. Som sådan borde han väl ha ingått i regementsstaben? Men där finns han inte! Är det någon som vet besked om hur det kan ha förhållit sig?

78
Jag har en kopia på ett brev från en Anna Elisabeth von Redwitz, ställt till Carl X Gustav, som påstår att hon är änka efter en ryttmästare Hans von Termo. Källa: Stegeborgs samlingen RA.

79
Torndahl / Torndahl
« skrivet: 2012-10-05, 17:55 »
Det fanns en Maria Torndahl i Skallmeja R som dog 1751. Hon var gift med trumpetaren Sven Dahlberg vid Västgöta kav. reg:te. Deras son Carl,  f. 1719 hade kornetten Anders Hansson Dahlberg som fadder vid dopet. Denne Anders H.son var förmodlingen samma kornett som tjänstgjorde på Valkebo komp. av Östgöta fördubblings reg:te (Gustav Cruus kav. reg:te). Namnet Thorndahl verkar ha haft en ankytning till Östergötland. Är det någon som känner till mer om detta?

80
Hasslösa / Äldre inlägg (arkiv) till 24 mars, 2013
« skrivet: 2012-07-13, 16:28 »
Letar efter anorna och ättlingarna till ryttaren Olof Persson i Olof Andersgården (första hälften 1700talet). En ryttare Petter efterträdde honom i mantalet ca 1730, samtidigt som en mor och dotter Maria finns noterade; Olof är emellertid borta. Namnet Kruse och (förmodligen) Gröndahl är namn kopplade till stället vid tiden. En Olof Kruse står noterad i dödboken år 1740, som 70 år gammal, och en Olof Kruses hustru dog ibid år 1734. Npågra övriga Kruse lär inte ha funnits. Tacksam för all info.

81
Saleby / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-09-29
« skrivet: 2012-07-13, 16:17 »
Är det någon som har forskat på släkten Ruth, som kan upplysa mig om namnet på stamgården och de tidigaste anorna? Jag vet att det fanns en rusthållare Per, samt en ryttare Sven Ruth (fick transport till Sävare), men denne Sven ska tydligen haft fadersnamnet Svensson.

82
Skara / Äldre inlägg (arkiv) till 25 juni, 2012
« skrivet: 2012-06-25, 14:41 »
Är det någon som känner till en familj Richter i Skara under första hälften av 1600talet?

83
Huvudskått / Huvudskått
« skrivet: 2012-06-12, 14:24 »
Bertils tilldelande av sköldebrevet finns antecknat i Riksregistraturet 22/12 1647. Därmot finns svärsonen, fänriken Johan Tharmoths ev. adelskap inte regitrerat därstädes. Schlegel/Klingspor et al påstår att han adlades 1685 fast avstog från introduktion på Riddarhuset. Då jag har en kopia på Tharmoths supplik ser jag att något kryptisk finns antecknat i vänstermarginalen.

84
Regartin / Regartin
« skrivet: 2012-06-09, 15:34 »
Då namnet förekommer enskilt, men även med refr. till Richter, är det påkallat att posta meddelandet under namnet Regartin. Jag har en Margareta Regartin d. 1692, gift med ryttmästaren Bertil Hufwudskått. Varifrån hon kommit har jag inte lyckats utröna, men det måste väl ha funnits någon mer med namnet Regartin; hon måste ju haft en far och mor. Som sagt, vissa har nämnt henne som en Richter utan att ange var de hämtat den uppgiften. I det odaterade brev hon skrev till M G De la Gardie undertecknade hon Regartin. Är det någon som vet besked om saken?

85
Tack Olle, Elisabeth och Heikki. Det var vänligt av dig, Olle, att ladda upp bilden från rulla 1620:1. Jag satt vid en biblioteksdator när jag postade meddelandet, som inte hade klippverktyget installerat, så det fick bli med en exakt hänvisning; det enda tillbuds stående då jag dessutom glömt att medtaga mitt USB. Tack än en gång!

86
I rullan 1620:1 (SE/KrA/0022/1620/1),på sidan 8 (i läsaren via SVAR sidan 61) står de högsta officerarna vid Filip von Mansfelds värvade regemente uppräknade, tillsammans med att deras solder redovisas. Jag har svårt att tyda efternamnet på övervaktmästaren (majoren). Är det någon som vill ha vänligheten att hjälpa mig tyda Jakobs efternamn? Tack på förhand!

87
Jag har sett den finska diskutionen men det verkar som om man där blandar samman två olika släkter. (von) T(h)ermo var från Brandenburg och hette ursprungligen Tarmow; namnformen växlade då de även skrev sig Termow, Thermow, Thermo, Thermou och Dermou. Släkten Tharmo(u)th däremot, påstås härstamma från England, med en major Jakob (James) som kom till Sverige. Någon sådan har aldrig påträffats. Däremot hette bröderna Jakob, Göran och Johan Tharmouths fader Per Jakobsson, och var kapten vid sedermera Älvsborgs regemente, där han aldrig nämnts under något familjenamn; till skillnad från alla andra officerare av utländsk härkomst. Däremot var kapten Jakobsson gift med majoren J?rgen Otto von Thermos dotter, Anna Maria (jag har bevis för detta påstående i form av krigskollegii brevböcker anno 1673 n:r 659 plus en notering i rullan anno 1655). Den Hans T i Finland som var gift med von Jordans dotter var sannolikt en Termo, inte en Tharmoth. Jag tror inte heller att släkten Tharmo(u)th kommit från England. Johan Tharmoth nämner i sin avskedsansökan anno 1696 aldrig tänkt annat än att kiäna till min dödzstundh, som mina sal. bröder, fader och farfader gjordt hafva. En tänkbar kandidat som farfar är majoren Jakob Davidsson, majoren Jakob Welamsson samt kaptenen Jakob Amundsson, vilka tjänstgjorde som kompanichefer vid fotfolket i Västergötland, och tillhöriga Per Jakobssons Tharmoth föräldrageneration. Per Jakobsson hade sannolikt aldrig någon äldste son Hans då den förste hette Jakob efter sin farfar och den näst äldste Göran efter sin morfar Jörgen (bröderna Tharmoths morbror var fältväbeln J?rgen (Jöran) Termou (enligt Rullan anno 1655). Dessutom hette Per Jakobssons yngste kände son Johan, som är samma namn som Hans; att döpa två söner till samma namn och med samma mor måste anses som uteslutet; den påstådde Hans måste ju ha varit i livet när hans förmodade lillebror föddes.

88
Lycke / Äldre inlägg (arkiv) till 30 mars, 2012
« skrivet: 2012-03-30, 19:57 »
Jag undrar om någon känner till en Olof Kruse, som blev antagen år 1689 vid Bohusläns dragonregemente? Han bodde i Lycke och tillhörde Tjufkils rote av Södra kompaniet. Inte minst är jag intresserad av hans eventuella barn.

89
Skara / Skara hospitalsförsamling C:1 sid 57, sid 219
« skrivet: 2012-02-24, 15:08 »
Tack Tomas och Irene!
Jag sluter mig till att det rörde sig om självmord.

90
Skara / Skara hospitalsförsamling C:1 sid 57, sid 219
« skrivet: 2012-02-21, 14:31 »
Vad står det antecknat om dödsorsak och andra omständigheter för Catharina som dog den 27/1 och begrovs 20/2 1785? Skara hospitalsförsamling C:1 bild 57, sid 219. Tack på förhand!
 
(Meddelandet ändrat av Chrislilja 2012-02-21 15:53)

91
Norra Härene / Äldre inlägg (arkiv) till 08 september, 2012
« skrivet: 2012-02-21, 14:07 »
Givetvis får alla som intresserar sig för Haals brev mejla mig ang. dessa, inte bara Bertil. Vänligast, Christer

92
Skara / Äldre inlägg (arkiv) till 25 juni, 2012
« skrivet: 2012-02-20, 17:27 »
I Skara stadsförsamlings utflyttningslängd står  n:r 89, Bond. Joh. Andersson som utflyttad till Händene, 25/10 1797; Skara stadsförsamling B:1 sid 79. Det står att han flyttar från St.Tveta. Jag har hittat Lilla Tveta i hfl men något St(ora) Tveta har jag inte lyckats hitta. Är det någon som vet vilken fastighet som gick under det namnet den aktuella tiden?

93
Norra Härene / Äldre inlägg (arkiv) till 08 september, 2012
« skrivet: 2012-02-18, 15:15 »
Bertil Ström: Jag har erhållit dina mejl men inte lyckats returnera mina svar, så jag är återkommande här istället. Det var ett tag sedan jag var inne på Anbytarforum, men visst, jag är fortfarande intresserad av Engman och Haal. Anders T:son Engman verkar ha haft något gemensamt med Per eller Petter (Jonsson?) i Garpängen, N:a Härene, och med trumpetarna Johan och Sven Dahlberg i Skallmeja. Sven Dahlberg kom förresten till Skallmeja år 1713 från något ställe som hette Garpängen. Hursomhelst förkommer Petter i Garpängen, Dahlbergarna och Engman som dopvittnen till varandras barn. Erik Anderssson Engman gifte sig i Skallmeja 2/7 1745 med Ulrika Svensdotter Dahlberg (se ovan), Carl Andersson (Engman) gifte sig i Synnerby 27/10 1754 med Greta Göransdotter Kjellberg.
Sven Haal hade två döttrar gifta med Myras på Esstorp i Synnerby. Och visst Bertil, Anders Engman på Paradis synes ha varit gift med Ingegerd (Catharina) Jon(a)sdotter Myra, som var dotter till kornetten på Esstorp Jonas Myra och Annika Svensdotter Haal. Jag har vidare två brev från Sven Haal till Gustaf Soop af Limingo, vilka jag kan vidarebefordra om vi lyckas lösa frågan kring din mejladress.

94
Är det någon som forskar/ forskat på denna släkt? Visserligen står det att läsa en del i Personhistorisk tidskrift årgång 1906, men detta synes baserat på Schlegel Klingspor felaktiga antaganden från år 1875, kompletterat med med sal. grosshandlaren C. M. Carlanders högst personliga reflektioner: Meddelande om hela släkten. Högst sannolikt torde namnet ursprungligen ha stavats Tharmott; under alla omständigheter är namnet oavsett stavning oerhört ovanligt där det enligt traditionen kommit ifrån, nämligen England.

95
Södra Ving / Äldre inlägg (arkiv) till 10 juni, 2015
« skrivet: 2011-11-02, 16:57 »
Tack Stig!

96
Södra Ving / Äldre inlägg (arkiv) till 22 oktober, 2011
« skrivet: 2011-10-22, 18:51 »
Ingick flera socknar i Södra Vings församling under tidigt 1700tal?

97
Är det någon som känner till en släkt Kjellberg som bodde i Berg (R) i början av 1700talet? De manspersoner jag hittat är Göran, Sigge, Anders, Johan och Jonas, och de figurerade i sammanhang med varandra varför jag håller mig med hypotesen att de var släkt. Tack på förhand!

98
Hjo / Äldre inlägg (arkiv) till 27 juni, 2013
« skrivet: 2011-10-11, 15:17 »
Jag söker härkomst avseende torparen i Lillängen under Sjöbonäs, Lars Nilsson och hans hustru Annika Persdotter. De flyttade till Händene 1757. Sonen Peter föddes i Lillängen 10/8 1752. Jag har letat efter en notis om paret i vigselboken utan att ha hittat dem, varför jag antar att åtminstone en av dem var inflyttat till församling efter giftermålet och innan sonen Peters födelse.Om någon vet besked om detta, så snälla.....!

99
Ledsjö / Ledsjö
« skrivet: 2011-10-09, 20:05 »
Det verkar inte så lyckat att bedriva genealogi på Ledsjö med tanke på branden 1807, men jag gör ett försök. Jag har en ana, Johannes Andersson, som uppgivits ha varit född i Ledsjö någon gång runt år 1760. Han flyttade runt en del innan han hamnade i Händene, på Kråkelund, där hans födelsedata i hfl åren 1809-15 uppges till 31 dec. 1760. Är det någon som via flitigt studium av kompl. källor - exempelvis bouppteckningar, mantalslängder etc. -  har någon aning om vilka Johannes föräldrar kan ha varit?

100
Norra Härene / Äldre inlägg (arkiv) till 08 september, 2012
« skrivet: 2011-10-09, 18:15 »
Jag undrar om någon stött på följande manspersoner under sin forskning, nämligen en Sven Hahl ev. d öd 1709 och Anders Torstensson Engman ev. död död 1754? Jag har noterat att de båda hade släktnamn samtidigt som de inte verkar ha varit soldater eller ryttare, så jag skulle vilja veta litet mer om vad de ägnade sig åt i livet.

101
Berg / Äldre inlägg (arkiv) till 06 oktober, 2012
« skrivet: 2011-10-09, 17:49 »
Jag undrar om någon stött på en släkt Kjellberg i socknen under sent 1600tal eller/och tidigt 1700tal? Jag har en ana Göran Jonsson Kjellberg, som döpte sina barn därstädes år 1718 resp. 1723. Göran var gift med Margareta Myra från Synnerby, dit de även flyttade tillbaka till; de vigdes där 1717 och Göran dog ibidem år 1747. Är det månne bekant vad nämnde Kjellberg ägnade sig åt - hade för syssla - under sin tid i Berg? Senare, i Synnerby, är han nämnd som kyrkvärd, men detta kan han ju inte haft som sin försörjning.
 
(Meddelandet ändrat av Chrislilja 2011-10-09 18:03)

102
Myra / Myra
« skrivet: 2011-10-08, 15:14 »
Vad jag förstår existerade det åtminstone tre olika släkter Myra i Synnerby (R) i äldre tid. Nu verkar det som om jag härstammar från två bröder Myra, nämligen Anders Persson, död 1713 ibid, och Jonas Persson. Är det någon med kunskap om hur det förehåller sig, som vill ha vänligheten att meddela mig vilken av släkterna jag tillhör? Anders P:son dog tydligen på Esstorp 8/1 år 1713, och förmodligen var han korpral eftersom hans hustru dog 11/6 året innan, med not. om att hon var corpor. Ander Perss hustru i Esstorp.. Om någon vet namnet på frun, så snälla.....!
 
(Meddelandet ändrat av Chrislilja 2011-10-08 15:19)

103
Lind i Västergötland / Lind i Västergötland
« skrivet: 2011-10-07, 19:17 »
Hur gick det, blev det utrett huruvida Olof Bengtsson på Esstorp i Synnerby (R) verkligen var gift med en dotter till Jon Svensson Lind? Det är ganska många som postat detta påstående på disbyt, som föräldrarna till en Karin Myra Persdotter, eller mer riktigt Karin Persdotter Myra.

104
Bjurum (f d Mårby) / Bjurum (f d Mårby)
« skrivet: 2011-09-28, 15:04 »
Är det någon som stött på namnet Knut i Skånings eller Gudhems härad under tidigt 1700tal? Namnet var högst ovanligt bland allmogen innan 1800talets slut.

105
Vinköl / Vinköl C:2 (1757-1836) bild 107/ sid 213
« skrivet: 2011-09-27, 16:26 »
Tack Irene! Jag utgick från den felaktiga föreställningen att Sven måste ha varit skaraborgare; där finns både Norra Ving och ett Åse härad, men Norra Ving ligger i gamla Valle härad. Jag blev helt konfys. Tack så väldigt mycket.

106
Vinköl / Vinköl C:2 (1757-1836) bild 107/ sid 213
« skrivet: 2011-09-27, 14:57 »
Jag undrar så vad det står angivet i föräldrakolumnen till Sven, åbo i Prästtorp, död 12/12. Det står bla: Bondfolk i ? församling i ? härad. Döda. Är det någon som har förslag på församling resp. härad? Tack på förhand!

107
Bjurum (f d Mårby) / Bjurum (f d Mårby)
« skrivet: 2011-09-25, 20:32 »
Är det någon som har info ang. soldaten n:r 8 vid Livkompaniet, Skaraborgarna, Sven Knutsson Blomsten som dog i Brunsgården 3/2 1773? Vad jag förstått blev han soldat år 1760, var gift med en Maria Svensdotter och hade sonen Anders f. 23/11 1762. Då jag inte hittat någon Knuts son Sven i db runt år 1740, eller någon vigsel i vb mellan Sven och Maria runt år 1760, antar jag att de var inflyttade till Mårby. Dessutom uppvisar Anders dopvittnen inga patronymika som kan sättas i samband med barnets föräldrar; med undantag av gamle Sven Friman. Jag är självklart intresserad av allt som rör denna familj. Tack på förhand!

108
Richter / Richter
« skrivet: 2011-09-19, 15:27 »
Är det någon som känner till en tidig familj Richter, som även benämnts Richterin, Regertin och Regartin? En Margareta med dessa namn äktade Bertil Jakobsson Hufwudskått aä n:r 415. Det är senare delen av 1500talet och första hälften av 1600talet som gäller i detta fall. Margaretas fader kan mycket väl ha hetat Hans Georg och modern Ursula; båda dessa namn tilldelades andra sonen resp. andra dottern, något som även var fallet i en senare generation. Tack på förhand!

109
Björnberg / Björnberg
« skrivet: 2011-09-11, 22:41 »
Är det någon som vet besked om de två välborna jungfrur, Annica och Ursillia, som närvarade vid dopet av Lars Olssons och Kerstin Larsdotters barn, Ingeborg, den 17/2 1793 i Hasslösa (R)? Hasslösa C:1 sid 61. Jag undrar närmast över vem deras föräldrar kan ha varit och var dessa var bosatta. Tack på förhand!
 
(Meddelandet ändrat av Chrislilja 2011-09-11 22:44)

110
Rase / Rase
« skrivet: 2011-09-10, 13:59 »
Töres Pedersson Rase, född i Rasegården, Hasslösa, 15/4 1660, och död ibidem 28/4 1734 var inte gift med någon Ursula. Istället gifte han sig i Hasslösa 6/11 1687 med en Ingeborg Månsdotter. Ingeborg dog i Rasegården annandag jul 1733. Så en alternativ eller ytterligare hustru är inte sannolik. Förmodligen var Töres bror till den Olof Persson Rase som gifte sig 1688. Töres son Magnus, f 26/12 1705, och död 16/7 1775 var gift med Bolla Svensdotter. Hon föddes 2/10 1749. Hennes föräldrar var Sven Hansson och Maria Jonsdotter; Bollas morföräldrar var corporalen - inte cornetten -  i Bertils Jakobsgården, Hasslösa,  Jonas Rase 1664-1738 och Urusula Tharmouth d. 1770. Gudrun Dahl: Var har du fått dödsdatumet för fänriken Johan Tharmouth? Visserligen har du skrivit f. 1719-09-17, men jag tolkar det som ett dödsdatum; dottern Ursula beräknas ju ha varit född ca 1683. Dessutom undrar jag något över den fältväbel Måns du ovan refererade till.

111
Västra Gerum / Västra Gerum
« skrivet: 2011-09-02, 13:09 »
Är det någon som vet något om mjölnaren Hans Guthe alt. Juthe som bodde i Måns Jonsgården sekelskiftet 1700?

112
Skallmeja / Skallmeja
« skrivet: 2011-08-30, 17:42 »
Okej, nu har jag en fråga ang. Olof Andersson Rases son Anders, som föddes i Skallmeja i juli 1728; är det bekant var han tog vägen?

113
Södra Ny / Södra Ny
« skrivet: 2011-08-29, 20:09 »
Hej Gunnar,
nej, du har förmodligen alldeles rätt, dessutom så dog Britta Maria i Norserud redan samma år som hon föddes, enligt dödboken för Ny i Jösse härad. Vilket är egentligen den sistnämnda socknens rätta namn? I första hand är jag västgöte- från Lidköping - med många anor på Värmandsnäs, och i andra hand är jag naturligtvis värmlänning. Detta är jag oerhört stolt över! Så jag letar på, men är det någon som kan kompl. med uppgifter om ovan nämnda Britta Persdotter, så blir jag väldigt tacksam. Britta var piga från N:a Hult vid vigseln då hon gifte sig med den väsentligt mer - med tanke på den stora ålderskillnaden -  erfarne dannemannen Olof Persson ibidem.

114
Södra Ny / Södra Ny
« skrivet: 2011-08-29, 17:39 »
Tack Jan!

115
Södra Ny / Södra Ny
« skrivet: 2011-08-29, 15:24 »
Jag har en ana, Brita Persdotter, som dog i Millesvik 4/7 1804, som änka efter Olof Persson i N:a. Hult. I dödboken uppges hennes ålder till 52 år, i hfl står det att hon var född i Ny socken år 1757. I dopboken för S:a Ny för hela 1750talet har jag hittat två tänkbara kandidater; dels för 1751 14/2, en Britta som föddes oäkta med en moder Kerstin som hette Persdotter, dels 1752 19/9 Brita med föräldrarna Per Olofsson och Annicka Persdotter. Då flyttningslängder saknas kan man bara spekulera, dessutom kan jag inte uttyda adressen för föräldrarnas hemvist; hursomhelst hittar jag det inte i ortsregistret i hfl. för S:a. Ny socken. Är det någon som vet bättre besked härvidlag?

116
Trumpetare / Trumpetare
« skrivet: 2011-08-26, 13:35 »
Hej Leif,
jag tror att du och jag befinner oss i samma belägenhet då jag söker utreda huruvida de tre trumpetarna Dahlberg var släkt med varandra, med kornetten Dahlberg och soldaten Dahlberg. Alla bodde i samma socken - Skallmeja (R) - under samma tid. När det gäller personer som föddes på 1680talet, eller senare, är det som bekant svårt att komma vidare; kyrkolagen tillkom ju först 1686. Min strategi är att ta reda på var någonstans vederbörande var bosatt och sedan läsa domboken för den aktuella perioden. Vad avser soldater och befäl så bör man studera generalmönstringsrullorna som finns tillgängliga via SVAR. Övriga kompl. rullor finns att studera i KrA.

117
Trumpetare / Trumpetare
« skrivet: 2011-08-23, 21:21 »
Hej Leif,
det fanns en trumpetare på Livkompaniet eller Elfsborgs läns kompani vid Västgöta kavalleri med namnet Landtgraff, de första decennierna av 1700talet. Hade tog över efter någon av de tre trumpetarna Dahlberg vill jag minnas.

118
Trässberg / Äldre inlägg (arkiv) till 08 november, 2011
« skrivet: 2011-08-21, 15:25 »
Är det någon som har tänkbara föräldrakandidater åt rusthållaren Nils Persson i Bremmagården? Nils var gift med Beata Larsdotter Ruderberg, som var dotter till Anders Larsson Ruderberg och Maria Bengtsdotter Bräm. I inflyttningslängden för Trässberg år 1739, står det: Drängen Nils Persson från Synnerby, gift till Djupedal. I hfl. uppges hans födelseår till 1696; i dödboken för Trässberg år 1760, står det att han var 53 år. En skillnad på drygt tio år. Till yttermera visso uppges hans föräldrar ha varit: Per Persson och Margareta Nilsdotter. Att gifta sig med en rusthållardotter, tillhörig släkterna Bräm och Bornander, antyder att Nils kommit från någon liknande bakgrund, och inte varit helt obemedlad; i Synnerby, Skallmeja eller V:a Gerum. Det är verkligen egendomligt att en såpass - vid den tiden -  till åren kommen mansperson benämns vara dräng. Hade han varit änkling borde detta ha framgått i både inflyttningslängden och vigselboken. Nämns bör kanske, att jag redan lusläst ministerialböckerna och mantalslängderna från berörda socknar, flera ggr.

119
Rase / Rase
« skrivet: 2011-08-21, 14:53 »
Hej Ulf,
jag har sannolikt hittat den Nils Rase som stod som fadder år 1702 åt en Petters son, Nils, på Backstommen i Skallmeja. Denne Nils Rase dog 1716, och i en ålder, som gör att jag kunnat avföra honom som intressant för min släktforskning; åtminstone vad avser en Nils Persson som jag för tillfället söker föräldrarna till: En Per Persson och en Margareta Nilsdotter. Min hypotes var att han kunde ha varit morfar till barnet, men han synes nu ha varit i samma ålder som barnets föräldrar. Tack för vänligheten!

120
I inflyttningslängden för Synnerby (R) år 1713, står det: Trumpetaren Sven Dahlberg från Garpängen till Skallmeja. Är det någon som har en aning om vad som åsyftas? Själv har jag sökt i ml för Garpängen i Norra Närene (R) och Garpängen i Säter (R) utan att hitta någon Sven Dahlberg. Dessutom tycker jag det är egendomligt att det hänvisas till en plats och inte till en socken, som brukligt var.

121
Rase / Rase
« skrivet: 2011-08-17, 23:01 »
Nu är det ju så att även Skallmeja har sin Rasegård som befolkats av personer med namnet Rase, vilka även de tillhörde Västgöta kavalleri under den Karolinska epoken, och avståndet mellan Hasslösa och Skallmeja var ju inte längre förr i tiden. Nu min fråga: Är det någon som vet besked om en Nils Rase i Skallmeja som var i livet sent 1600tal och tidigt 1700tal? Jag söker främst namnet på hans hustru  och barn.

122
Skallmeja / Skallmeja
« skrivet: 2011-08-17, 22:42 »
Tack Maj-Brith och Moderator Västergötland för det ni varit mig behjälpliga! Visst Maj-Brith, jag sökte först i Soldatregistrets databas utan att hitta den jag söker.  Nu är det vidare så att jag fått en födelseangivelse för Skallmeja, Nembl. Christn. Petters barn på Backstommen, Nils. Detta står att läsa för 20/6 1702. Okej, Backstommen det borde ha legat i Skallmeja även tidigt 1700tal, men det går inte att hitta i mantalslängden. Min fråga: Hade gården någon annat namn parallellt med det som angivits i dopboken; i fiskalt hänseende?

123
Skallmeja / Skallmeja
« skrivet: 2011-08-16, 21:06 »
Är det någon som forskat på några trumpetare vid namn Dahlberg, Sven och Johan, som tillhörde Västgöta kavalleri första halvan av 1700talet? Vid något tillfälle hade livkompaniet inalles tre trumpetare som hette Dahlberg. Har det funnits någon släkt med det namnet i eller runt socknen den aktuella tiden?

124
Rase / Rase
« skrivet: 2011-08-15, 14:54 »
Är det någon som vet om någon Rase med namnet Per Persson, alternativt Petter Persson eller Petter Pettersson, som var gift med någon Margareta Nilsdotter? De ska ha bott i eller kring Synnerby församling runt sekelskiftet 1700.

125
Synnerby / Äldre inlägg (arkiv) till 03 april, 2013
« skrivet: 2011-08-14, 14:45 »
Är det någon som vet att berätta något om kvartermästaren Petter Falk, död 1704? Han bodde på Lövåsa där han rustade för nr: 83 vid Västgöta Kavalleriregemente.

126
Myra / Myra
« skrivet: 2011-08-13, 20:35 »
Jag har en ana Nils Persson som var rusthållare i Bremmagården, Trässberg (R). Det finns två födelsedata på honom, dels husförhörslängden som uppger år 1696, dels dödboken som anger hans ålder till 53 år då han dog 1760; istället runt år 1707. I inflyttningslängden har noterats att han inflyttade från Synnerby (R), och att han hade gift sig till Djupedal, där Brämmagården ligger, Trässberg (R). Hans föräldrar uppges vara Per Persson och Margareta Nilsdotter. Då Nils hustru Beata Ruderberg var rusthållardotter och på mödernet härstämmande från släkterna Bräm och Bornander, är det rimligt att hennes make Nils kom från en någorlunda liknande bakgrund.

127
Händene / Händene
« skrivet: 2011-07-26, 15:25 »
Är det någon som känner till om rustmästaren Carl Hultgren 1720-1804, gift med Rangela Bengtsdotter, var identisk med soldaten Carl Hultgren i Synnerby?

128
Örgryte / Äldre inlägg (arkiv) till 26 augusti, 2011
« skrivet: 2011-07-14, 18:37 »
Visserligen hamnar min fråga inte längre inom Öregryte, utan i Majorna - Karl Johans - men tydligen var förhållandena annorlunda i äldre tider. Hursomhelst: Är det någon som känner till en familj Hintz i Gbg under 1700talet. Det fanns visst en kypare Fredrik Hintz boende på något jag tyder som till Maijsvik; är det någon som har kunskap om denne?

129
Lycke / Äldre inlägg (arkiv) till 30 mars, 2012
« skrivet: 2011-07-13, 13:39 »
Tack Maud! Visst, jag har redan besökt soldatregistret, men där finns det ju inte mycket att hämta. Vad jag närmast undrar över är om namnet Hintz(e) bars även av andra i Lycke, Torsby, eller runt omkring, den aktuella tiden? Den info jag har är att Christinas patronymikon troligen var Henriksdotter och att Jonas dito sannolikt var Andersson.

130
Lycke / Äldre inlägg (arkiv) till 30 mars, 2012
« skrivet: 2011-07-12, 18:58 »
I december 1791 vigdes dragonen Jonas Hielm med en Christina Hintz i Tjuvkil. Jag har inte kunnat hitta dessa i hfl. Den 6/9 1800 föddes deras dotter Maria, och 22/7 1803 - fast i Torsby - föddes sonen Niclas. Är det någon som känner till denna familj? Inte minst undrar jag över namnet Hintz.

131
Torsby / Äldre inlägg (arkiv) till 23 januari, 2012
« skrivet: 2011-07-12, 16:12 »
Tack, Christina och Maria! Jag hittade Maja i Lycke, för sept. 1800, samt hennes bror Niclas i Torsby,för juni 1803. Båda har föräldrarna Jonas Hielm och Christina. Tackar!

132
Torsby / Äldre inlägg (arkiv) till 23 januari, 2012
« skrivet: 2011-07-10, 00:30 »
Jag har en ana, Maja Jonsdotter, som uppges ha varit född i Torsby den 23/10 1800 alt. 23/9 1803. Då jag letat i dopboken för Torsby utan att ha funnit henne, så undrar jag om det finns några annexförsamlingar att leta vidare i. Är det någon som vet råd härvidlag?

133
Ransberg / Äldre inlägg (arkiv) till 24 oktober, 2011
« skrivet: 2011-07-09, 15:51 »
I socknen fanns det en soldat Olof (Persson) Lake, född 2/8 1713 i Grevbäck socken, död i mars månad 1773. Då dotter Britta föddes på ryttarbostället under Perstorp år 1763, så borde han ju ha tillhört Västgöta kavalleri och inte Skaraborgs regemente. Är det någon som vet bättre besked om hur det förhöll sig med detta? I CSR uppges en soldat med samma namn och under samma tid - i Lakenäs - ha tillhört Södra Vadsbo komp. av Skaraborgs regemente.

134
Grevbäck / Äldre inlägg (arkiv) till 26 september, 2013
« skrivet: 2011-07-09, 15:39 »
År 1713 den 2 augusti föddes en Olof i Ekhammar torp; faderns namn, Per. Olof blev sedan soldat i Ransberg socken och bar namnet Lake. Är det någon som känner till hans föräldrar eller syskon?

135
Händene / Händene
« skrivet: 2011-07-05, 22:06 »
Christina (Stina) Billingdahl, gift 2:a gången år 1761 med soldaten Anders Rundqvist. 1762 föddes sonen Lars. Är det någon som vet vart denne Lars tog vägen?

136
Örslösa / Örslösa
« skrivet: 2011-07-02, 14:11 »
Tack Örjan! Det är så att jag söker en Lars Andersson som uppges ha varit född 16/3 1820 i Örslösa. Jag har sökt i alla tre församlingarna utan att ha hittat honom. Vet du någon tänkbar kandidat?

137
Örslösa / Örslösa
« skrivet: 2011-06-30, 15:47 »
Vilka var annexförsamlingarna till Örslösa under 1700-och 1800talet?

138
Sävare / Äldre inlägg (arkiv) till 05 juni, 2011
« skrivet: 2011-05-16, 18:34 »
I dopboken för Sävare stor det, att 4/11 1766 föddes en Maria Andersdotter, vars föräldrar var smeden i byn Anders Jonsson och modern pigan Catharina Jonsdotter. Det enda som står båda hemma byn; alltså finns det inget ställe angivet att söka på i hfl och i mantalslängden. Är det någon som känner till familjen?

139
Norra Kedum / Norra Kedum
« skrivet: 2011-04-28, 17:51 »
I ett av de båda Aggetorp bodde en Anders Larsson som dog 12/6 1779. Han hade tre döttrar bla. Margareta (död ibidem 1798) och Kerstin, samt sonen Lars död ibidem 16/11 1797.Anders hustru uppges ha varit en Ingeborg Andersdotter, som dog ibidem 18/2 1790. Sonen Lars och dottern Margareta uppges i dödboken ha dött i en ålder av 45 år,7 månader och 16 dagar, resp. 58 år och 1 månad. Lars skulle alltså ha varit född i månadsskiftet mars- april 1752, och Margareta i november 1740. Då ingen av dem står antecknad någonstans i dopboken i anslutning till dessa tidsangivelser, drar jag slutsatsen att familjen flyttade till N. Kedum efter barnens födelse. Är det någon som känner till en familj från angränsande socknar som matchar de ovan beskrivna? Väldig tacksam för svar.

140
Okey, Leif, men var är det mest sannolikt att hitta ovannämnde Olof Larsson Frisk? Det måste ha varit fullständigt slut på manfolk i både Unbyn 2 resp. Heden 7 och 10 redan innan Poltava 1709.

141
Tack Sten och Leif, jag har sökt i hfl efter en Olof Larsson, född ca 1690, som blev soldat för roten n:r 47, med namnet Frisk. År 1695 var det hemmanen Unbyn 18 och Heden 1 och 2, som satte upp soldaten; år 1728 var det enligt uppgift (Nyström ovan) Unbyn 2 resp. Heden 7 och 10. Enligt Mossberg, som jag talade med i telefon i lördags, så skiftade ansvaret högst väsentligt i takt med att soldaterna dukade under. Det enda som verkar givet är att Unbyn och Heden ansvarade för 47:an.

142
Är det någon som är bekant med följande hemman i Unbyn, nämligen n:r 1? (sid 53) I hfl 1a för år 1708 står det bla följande personer listade: Per ? död, Lars Persson, hustru Anna (struken), hustru Ingeborg, Per, Olof, Ingeborg,

143
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 17 juli, 2013
« skrivet: 2011-04-12, 14:05 »
Tack Rune, du ska ha tack du också. Om du vet någon Olof som stämmer in på ovan rubricerade beskrivning, så snälla, låt mig veta detta.

144
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 17 juli, 2013
« skrivet: 2011-04-12, 14:01 »
Tack Niklas, men tyvärr, den Olof Larsson Frisk jag söker flyttade söderut efter reduceringen av regementet år 1719.Olof uppges i rullan för år 1715 vara Enda bonde född i Västerbotten ogift 24 år gammal.

145
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 17 juli, 2013
« skrivet: 2011-04-11, 17:53 »
Jag söker efter en soldat - Olof Larsson Frisk -  tillhörig Livkompaniet år 1716. Tydligen tillhörde rote n:r 47 dåvarande Luleå socken. De angivna hemmanen, i byarna Unbyn och Heden, ligger numera i Bodens kommun. Var letar jag i kyrkoarkiven och mantalslängderna, samt under vilken socken postar jag mina meddelanden här på Anbytarforum?

146
Tack Niklas!

147
Är det någon som kan upplysa mig var roten n:r 47 för Livkompaniet (Luleå) var belägen år 1716? Soldaten hette Olof Larsson Frisk, som utgick i maj det året. Är det någon som vet något ytterligare om denne Olof? Tacksam för vidare info.

148
Nej, Kristina, det visste jag inte. Tackar!

149
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 17 juli, 2013
« skrivet: 2011-03-18, 12:38 »
Tack Rune!

150
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 17 juli, 2013
« skrivet: 2011-03-17, 15:58 »
Är det någon som kan upplysa mig inom vilket alt. vilka områden man ska söka befälen och manskapet för Torneå (Majorens) komp. vid tiden för det stora nordiska kriget; 1700-21?

151
Skövde / Äldre inlägg (arkiv) till 07 juni, 2011
« skrivet: 2011-03-17, 15:52 »
Jag söker efter en Maria Svensdtr, som enl. husförhörslängden för St. Nålitet i Stenum (R) år 1795, uppgivits ha varit född i Skövde år 1748. Jag har letat men inte funnit henne; någon som vet råd?

152
Tack Erik! Jag borde skaffa mig Mossbergs CD.

153
Enligt Regementsräkenskaperna resp. Militiekontorets avlöningslistor avseende Piteå komp. för år 1716, så utkvitterade sergeanten Olof Hårtman, alt Hartman, endast halva lönen; är det bekant vem denne var, ev. hans beställning innan resp. efter år 1716?

154
Lövånger / Äldre inlägg (arkiv) till 21 april, 2011
« skrivet: 2011-03-11, 14:49 »
Är det någon som har uppgifter om en Olof Fougell, som var korpral vid Lövånger kompani år 1716?

155
Är det någon som har uppgifter om en Olof Kiäck, som var korpral vid Majorens komp. år 1716?

156
Är det någon som har upplysningar om en Olof Fyrslagare, som var korpral vid Piteå komp. år 1716?

157
Bygdeå / Äldre inlägg (arkiv) till 22 juni, 2011
« skrivet: 2011-03-11, 14:40 »
Är det någon som har uppgifter om en Olof Brenner, som var förare vid Bygdeå komp. år 1716?

158
Tack för upplysningen, Bosse. - Det samma till dig!

159
Är det någon som vet något om en Olof Larsson Smed, som var korpral vid Skellefteå komp. år 1716?

160
Jag söker efter en tänkbar släkt Holmberg, som redovisar en son Olof född runt år 1689, och vad jag förstått, så har Gävle en av de tidigaste släkterna med det namnet.

161
Holmberg / Äldre inlägg (arkiv) till 23 december, 2011
« skrivet: 2011-01-18, 18:33 »
Tack Inga-Lill,
det var intressant med en tidig Holmberg; den Holmberg jag söker ursprunget på, hette Olof, med ett ev. patronymikon Larsson, och antas ha varit född runt år 1689. Var han kom ifrån vet jag absolut inte, men jag vet att ha uppehöll sig i Rimbotrakten i juni 1716.

162
Norrköping / Äldre inlägg (arkiv) till 14 maj, 2012
« skrivet: 2011-01-17, 18:29 »
Jag hoppas detta är rätt underavdelning till Norrköping. Hur som helst undrar jag om någon har info ang. en Jöns Classon som var handelsman och rådman i Norrköping under 1600talets första hälft? Han dog sannolikt år 1652, och änkan hette Cecilia Andersdtr. Jöns var vidare engagerad i Hällestads bergslag där han drev en hammare på Falls gård i Dimperö (E). Tacksam för svar.

163
Borin / Borin
« skrivet: 2010-12-08, 16:27 »
I Mantalen för Skattegården i Skalunda (R) under 1760talet finns en inspector Anders Borin antecknad. Är det någon som vet något om denne? Födelseboken för Skalunda börjar med år 1771, dödboken år 1787, så det mesta blir kvalificerade gissningar.

164
Alunda / Äldre inlägg (arkiv) till 26 augusti, 2011
« skrivet: 2010-12-06, 17:11 »
Jag undrar om någon vet något om en Carl Fredrik Holmberg, som enligt uppgift ska ha verkat i Alunda under sent 1600tal; närmare bestämt på Kydingeholm. Förnamnen, Carl och Fredrik, är mindre viktiga än Holmberg då de närmast är antaganden.

165
Är det någon som vet vilka regementen som fanns förlagda till Husby Nykrog första halvåret 1716? Jag vet nämligen att Västerbottens reg:te var förlagt dit, och jag undrar om något annat fanns inom närområdet.

166
Tack Rune! Vet du om regementsväbeln brukade tillhöra rotering inom Nederluleå? Livkompaniet var ju Luleås, och staben ska tydligen legat förlagd till överstens placering. Det är en Olof Holmberg, som innehade tjänsten åren 1716-19, jag söker efter. Varifrån han kommit framgår inte av rullan för år 1716, det står endast  istället till regementz wäbel antogs Olof in juni 1716.

167
Stig-Lennart: Holbergs 2:a hustru hette Kerstin Abrahamsdotter, en tjugo år yngre, lokal förmåga. Deras son hette Abraham,efter morfadern, förmodligen. Några långväga dopvittnen har jag inte kunnat hitta; det rörde sig mest om lokat kända bland den besuttna allmogen.Men jag har en fråga, vilket kompanis rote borde regementsväbeln ha tillhört? Om han inte kvarstått på det gamla stället eftewr befordran.

168
En Christina Rudbeckia, född 1652, uppes ha varit gift två ggr; den första med prof. Andreas Grubb, den andra med jägmästare C. F. Rotenburg. Då hon tydligen även överlevde man 2, så undrar jag om hon gifte om sig en tredje gång?

169
Är det någon som har personuppgifter på fältväbeln vid Livkompaniet Olaus (Olof) Calleen? Jag vet att han efterträdde en Jonas Lidberg på tjänsten år 1716.

170
Namnet Elin var tydligen mycket viktigt för Olof; hans första svärmor hette visserligen Elin, men sammantaget döptes 3 eller fyra av Olofs döttrar i hans två äktenskap till just Elin, varav två i det första synes ha dött i tidig ålder. Men då han hade en levande dotter Elin i första äktenskapet samtidigt som han han en Elin ytterligare i det andra, aå ja, Elin måste ha betytt något väldigt speciellt för honom.

171
Tyvärr har jag inget patronymikon på Olof; däremot har jag precis kunnat läsa mig till att Kuuse fick avsked i juni 1716 för liderlighet skull. Med ett sådant omdöme kan han knappast blivit befordrad till väbel.Ergo: Holmberg och Kuuse kan sannolikt inte ha varit identiska. Holmberg bör ha varit född ca. 1689 då dödbocken uppger honom till 60; åtminstone står det så i högerkolumnen. En släkting till mig ringde för en halvtimma sedan, från Gbg, och uppgav att Holmbergs faders namn antagligen var Lars; det står nämligen Olof Larsson istället för Olof Holmberg för vissa år ang. rusthållet Storegården, Livkompaniet, vid Västgöta Cavalleri; Olof upptages tillsammans med dotter Elin Olofsdotter. Olof som var rusthållare, blev änkling och dottern Elin är dotterdotter efter drabanten Måns Schumpe, som var rusthållare för rusthållet innan Holmberg.

172
Ang. Olof: Det enda jag vet är att han hette Olof Holmberg och var regementsväbel vid Västerbottens regemente åren 1716-19. Han var med regementet på fälttåget mot Norge; från Uppland i juli 1716, via Östergötland; den 2 januari 1717 marscherade regementet till Lidköping, där de låg förlagda fram till april det året då de tågade vidare mot Strömstad. Lidköping var hemmakvarter för västerbottningarna i Karl XII:s sista fälttåg; finalen kom den 3 oktober då det bar iväg mot Norge. Holmberg vigdes två dagar senare med Inger Månsdr. Schumpe i Järpås kyrka (R). Hela tiden från 1716 tills sin död i Järpås 16 december 1749, bar Holmberg titeln Regementsväbeln, utom i Västgöta kavalleris mönsterrullor där han står som rusthållare.Något säger mig att 1:e regementsprofossen Olof Persson Kuuse var identisk med Olof Holmberg; Holmberg tillträdde posten som regväbel i juni 1716, samtidigt som Kuuse fick avsked från profosstjänsten. I räkenskaperna för 1716 kvitterar de ut halva lönen på vardera posten.De rullor jag granskat är från 1716 och finns inte tillgängliga via svar. Vill någon se dessa, så mejla mig.

173
Då kyrkböckerna, tiden innan 1720, verkar ha brunnit i Skellefteå, så undrar jag om det är någon som känner till om det funnits en Olof Holmberg boende på rote 37 i Falmark alt. Holmvattnet perioden 1715-1720? Han ska ha varit underofficer vid Västerbottens regemente.

174
Alunda / Äldre inlägg (arkiv) till 26 augusti, 2011
« skrivet: 2010-11-18, 18:53 »
Jag undrar om det fanns någon familj Holmberg i Alunda i slutet av 1600talet eller början av 1700talet?

175
Holmberg / Äldre inlägg (arkiv) till 23 december, 2011
« skrivet: 2010-11-18, 18:48 »
Per Sundin: Christina Rudbeckia, född 1652 och änka efter prof. Andreas Grubb, uppges på flera håll vara gift 2:a gången med en jägmästare Carl Fredrik Rothenburg, inte en Carl Fredrik Holmberg.

176
Tack Birgitte! Vet du händelsevis var roten är/var belägen?

177
Tack Rune, men är det sannolikt att en trossdräng satt på en egen rote; fanns det någon känd soldat på roten ca 1712, som kan ha varit far till Olof? Jag har för mig att Olof Holm figurerar med patronymikon Larsson, vid något tillfälle i rullan.Om någon soldat hetat Holmberg, är det troligt att namnet är kopplat till förledet, Holm, eller rörde det sig snarare om en annan rote?

178
Holmberg / Äldre inlägg (arkiv) till 23 december, 2011
« skrivet: 2010-11-18, 18:13 »
OK, Per! Då får jag läsa till mig kompl. info via kyrkoarkivalierna et cetera. Kydingeholm torde vara ett större jordbruk, beläget i Alltuna socken.

179
Holmberg / Äldre inlägg (arkiv) till 23 december, 2011
« skrivet: 2010-11-16, 19:32 »
Tack Per,
Kydingeholm ligger väl i norra Uppland? Inte så långt från nuvarande Rimbo, tidigare Husby Nykrog. Vet du om denna Carl Fredrik Holmberg hade någon son Olof, som kan ha varit född 1689/90?

180
Vilken rote vid Skellefteå komp. hade rotenummer 10? Perioden som avses är åren 1700-20.

181
Är det någon som vet vilken - om alls någon - rote vid Piteå kompani, vars soldater fick namnet Holm? Perioden jag avser är år 1700, plus/minus 20 år. Jag har nämligen en trossdräng, Olof Holm, vid komp. för år 1712, som jag inte lyckas med att följa upp i senare rullor.

182
Är det någon som känner till om någon Olof Persson Kuse (Kuuse alt. Kuusa) hamnade på någon rote under Livkompaniet efter det att han avancerat dit efter tre år som regementsprofoss vid staben (1713-16)? Närmast innan staben kom han från Skellefteå kompani,där han tjänstgjorde på rote nr. 10 åren 1712-13. Han antogs som profoss vid Livkompaniet i juni 1716.

183
Holmberg / Äldre inlägg (arkiv) till 23 december, 2011
« skrivet: 2010-11-15, 16:33 »
Är det någon som känner till någon släkt - familj - som hette Holmberg redan under tidigt 1700tal?

184
Long / Long
« skrivet: 2010-11-11, 16:22 »
Det synes som om även jag härstammar från Abraham Svensson på Stortomten i Rytterås, genom dottern Kerstin, som var gift med regementsväbeln Olof Holmberg i Storegården, Järpås, i hans 2:a äktenskap.
Är det någon som har kompl. info om Abraham på Stortomten?

185
Ruuth / Ruuth
« skrivet: 2010-11-10, 14:30 »
Vilken av ätterna Ruuth är det forumet avser? Det avhållna synes alltför yvigt; minst sagt.

186
Long / Long
« skrivet: 2010-10-28, 16:31 »
Är det någon som känner till någon Abraham i Rytterås som hade en dotter Kerstin döpt år 1709, död 1787?

187
Windrufva / Wijndruf / Windrufva / Wijndruf
« skrivet: 2010-09-21, 14:27 »
Är det någon som vet om det finns något testamente bevarat efter Sven Person W. eller hans hustru Ingegerd Mdr? Vidare är Sjöbo sedan länge en stadsdel i norra delen av Borås, den börjar närmast vid Borås Djurpark och Alidebergsbadet.

188
Waldow / Waldau / Walldow / Waldow / Waldau / Walldow
« skrivet: 2010-09-15, 15:58 »
En viss Daniel Waldon, trädgårdsmästare inom Läcköstaten under M. G. De la Gardie, hette med största sannolikhet ursprungligen Waldau; hans tidigaste brev i RA tyder på detta. Av allt att döma blir namnet till Waldon först under 1670:talet. Hans brev i De la Gardiesamlingen i RA - nio till antalet - står alla listade under trädgårdsmästaren Daniel Waldau. Till yttermera visso återfinns hans äldsta - anno 1654 - i Stegeborgsarkivet, även det under namnet Daniel Waldau. Är det någon som känner till någon släkt eller familj Waldau i Sverige under 1600talets första hälft?

189
Norra Ving / Äldre inlägg (arkiv) till 18 februari, 2011
« skrivet: 2010-06-23, 16:55 »
Tack Anders och Kjell! Stenum är inte något jag tänkt på men det kan mycket väl stämma. Är det bekant vem denne Jonas Tubbe var för någon?
 
Mvh,
 
Christer

190
Norra Ving / Äldre inlägg (arkiv) till 18 februari, 2011
« skrivet: 2010-06-14, 16:56 »
Jag letar efter en Anders Jonsson född i Wing 16/8 1778, död i Istrum 1839, men jag hittar honom inte. Inte heller hittar jag hans dotter Maria, som även hon uppges vara född i Wing, år 1808.Frun Maria uppges vara född 1776 i Wånga - inte heller hon finns att hitta i kyrkboken för N. Vånga. Ett mycket tragiskt släktforskaröde, tycker jag själv. Är det någon som kan ge tips på vilka socknar som kan vara av intresse att söka i då det rör sig om N. Ving? Huvudförsamling måste väl ha varit Varnhem?, och där har jag också letat. Tacksam för tips.

191
Ruth / Ruuth / Ruth / Ruuth
« skrivet: 2010-06-10, 15:04 »
Det fanns som bekant är, en släkt Ruuth som gick under benämningen - adliga ätten Ruuth i Västergötland - med säte på gården Kärrtorp i Larvs socken i R:län. Denna släkt var verksam under 1600talet. En bit därifrån - i Norra Vånga - fanns det en rusthållarsläkt Ruuth, Rut, Ruth i bla Börje Bengtsgården, vars äldsta söner turades om med att tilldelas namnet Sven resp. Anders. Jag har kunnat följa släkten i fem generationer, från Anders S:son Ruuth ca 1647-1717 via sonen Sven A:son Rut, sonsonen Anders S:son Ruth, sonsonsonen Sven Ruth, som flyttade till Brataregården I Skarstad /R/, till och med sonsons sonsons sonen, Anders Svenson, död 1865, som av någon anledning endast gick under patronymikon.Finns det någon som kan visa mig på ett samband mellan släkterna Ruuth i Larv resp. Norra Vånga?

192
Waldon / Waldon
« skrivet: 2010-06-09, 15:57 »
Någon som känner till släktens ursprung? Att en Daniel Waldon var trädgårdsmästare hos grevarna Tott resp. De la Gardie, vet jag redan.

193
Windrufva / Wijndruf / Windrufva / Wijndruf
« skrivet: 2010-06-09, 15:51 »
Är det någon som känner till någon Wijndruf - Windrufva - som gifte sig men en Daniel Waldon; trädgårdsmästare inom Läcköstaten? NN Wijndruf borde ha varit född före år 1650. Tack på förhand.

194
Rackeby / Äldre inlägg (arkiv) till 04 november, 2011
« skrivet: 2010-06-08, 16:50 »
Söker upplysningar ang. en Sven Andersson i Gunnarsgården, död år 1785. I dödboken har prästen särskilt noterat att den döde brukade kläda sig i den gamla Rackebydräkten. Då jag har en ana Sven Andersson i Hunsala vid den aktuella tiden, så undrar jag om det rör sig om samme man; Gunnarsgården tillhör väl Hunsala? På samma sätt som Mauritsgården är Silleberg och Backgården är Gulleberg. Tacksam för svar. Om någon dessutom sitter inne med kunskap om denne Sven Andersson var far till Nils Svensson i Backgården, som föddes år 1734 i Hunsala och dog i Backgården år 1805, så blir jag mycket tacksam.

195
Millesvik / Äldre inlägg (arkiv) till 07 mars, 2011
« skrivet: 2010-06-08, 15:54 »
Är det någon som har en trolig fader till en Per Sunesson, som var klockare i Millesvik ev. Eskilssäter och boende i Millesvik, född ca. 1688? Det fanns även en Nils Sunesson vid samma tid; jag tror att de kan ha varit bröder.

196
03) Osorterat / Ang. Nils Andersson
« skrivet: 2010-03-02, 14:14 »
Tack Karl-Johan!

197
03) Osorterat / Ang. Nils Andersson
« skrivet: 2010-03-01, 16:08 »
Vad står det före Nils Andersson - något slags förkortning - högst upp på vänster sida Rackeby A1: 1 sid 115? Tack på förhand!

198
Veckholm / Äldre inlägg (arkiv) till 03 mars, 2013
« skrivet: 2009-11-25, 22:31 »
Hej,
jag söker info om en Catharina Danielsdotter Waldon som tydligen ska ha varit född i Veckholm ca. 1658. Fadern Daniel ska ha varit trädgårdsmästare. Alla upplysningar om familjen Waldon - Valdon - är av stort intresse. Tack på förhand.

199
Eskilstuna (-1930) / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-03-13
« skrivet: 2009-11-23, 21:03 »
Jag undrar om efternamnet Valdon alt. Waldon är bekant för någon som forskat på 1600talets Eskilstuna?

200
Plan / Plan
« skrivet: 2009-11-23, 10:46 »
Alla Plan var tydligen inte soldater; i Lidköping fanns en rådman Ingel Hansson Plan 1625-81

201
Sunnersberg / Äldre inlägg (arkiv) till 15 december, 2010
« skrivet: 2009-11-23, 00:08 »
Tack Nicklas! Dödboken för Otterstad, 27/8 1758, bekräftar helt riktigt att Petters föräldrar var Jonas Apelman och Ingeborg Plan. Morfadern, rådman Ingel Hansson Plan, måste väl ändå figurera på flera ställen i Lidköpings historia? Han innehade ju ämbetet under en oerhört expansiv fas i stadens (städernas) utveckling.

202
Lidköping / Äldre inlägg (arkiv) till 23 november, 2009
« skrivet: 2009-11-22, 12:28 »
Är det någon som har upplysningar om en rådman Ingel Hansson Plan, ca 1625-1681 och hans hustru Ingeborg Larsdotter, ca 1625-1696? Jag antar att han var en s.k. illitterat rådman, varför han bör ha varit verksam inom hantverk eller handel.

203
Ingatorp / Ingatorp hfl 1891-1896 Bild 176. GID: 261.34.62200
« skrivet: 2009-11-21, 18:19 »
I vänster kolumnen står det något om ett uppskov 93, i den högra 2/12 ?. Den melersta: ? tjänat vid Kungliga Norrlands dragonregemente. Gratialist ( avskedad soldat med pension) har 45 kr. årligen.

204
Sunnersberg / Äldre inlägg (arkiv) till 15 december, 2010
« skrivet: 2009-11-19, 10:47 »
Jag har aldrig sett något patronymikon på Jonas Apelman, och den tidigaste uppgiften jag sett om honom är i modern Marits dödsattest för den 26/10 1708, Lidköping. Var har du hittat uppgiften om när Jonas svor borgareden i Lidköping 1687? Givetvis borde jag givetvis kontrollera om det är Jonas som var far till skräddaren Petter Apelman i Otterstad; det är så långt jag spårat släkten uppifrån. Petters dotter, Brita Catharina, var min mm mm ff mm.

205
Sunnersberg / Äldre inlägg (arkiv) till 15 december, 2010
« skrivet: 2009-11-18, 11:17 »
Okej Niklas,
men att mästerskräddaren troligtvis föddes på 1640talet styrks av dödboken, som uppger att han dog 11/1 1741 i en ålder av 94 år. Sävare C:3 page 359. Ang. Olof Götarsson: många antavlor uppger honom som far till Jonas Apelman, och de ska dessutom ha dött på samma plats, samma år. Givetvis anar jag här ett missförhållande, varför jag också mejlat sagesmännen och erinrat mot detta.Min uppgift om en Henrik Apelman för Led, Gösslunda, kommer sig helt klart av en felöversättning i de renskrivna mantalslängderna jag har tillgängliga; jag kontrollerade inte uppgiften mot originalen via SVAR.Om Olof Götarsson inte kan ha varit far till Jonas Apelman, så kanske Jonas Apelman och Olof Apelman kan ha varit bröder; Olof ska ha varit 47,5 år då han dog 23/5 1692 Sunnersberg C:1 page 428. Enligt en viss Siv Lundgren ska Olof Götarsson ha haft en äldre bror, Måns, född ca 1629. Hon återger även kalamiteterna kring skatteköpet av Torpa år 1693.  
http://www.sivlundgren.net/473.htm  
http://www.sivlundgren.net/90.htm  
http://ahsk.se/uploads/Mantalslangder/Gosslunda%20mtl%201664-1691%2020090510.pdf

206
Sunnersberg / Äldre inlägg (arkiv) till 15 december, 2010
« skrivet: 2009-11-15, 02:13 »
Ursäkta! Jonas Apelman ca 1647-1741; det var sonen Petter som föddes ca 1694.

207
Sunnersberg / Äldre inlägg (arkiv) till 15 december, 2010
« skrivet: 2009-11-15, 01:04 »
Niklas Petrusson!
Hjelmars farfar, Bengt Andersson på Berget, dog 24/12 1737 i en ålder av 67 år. Sunnersberg C:2 page 299; han bör ha varit född år 1670, exakt. Nu förstår du, ligger jag sömnlös om nätterna, eftersom jag inte blir klok på släkten Apelman från Gösslunda och Sunnersberg, Sunnersberg och Gösslunda. Är det en och samma släkt eller rör det sig om flera? En viss mästerskräddare, Jonas Apelman 1694-1741, ska tydligen ha varit son till Olof Götarsson på Torpa, Sunnersberg, men namnet Apelman tycks redan ha existerat i åtminstone en eller två generationer innan Jonas tog sig namnet.Det fanns bla en hejderidare Olof Apelman i Torpa, Sunnersberg, som dog 23/5 1692 i en ålder av 41 och ett halvt år, men han hade Månsson som patronymikon enl. Sunnersberg C:1 page 428; i mantalslängden för Led, Gösslunda, skattade en hejderidare Apelman för endast hustru och piga åren 1681-82; något senare, åren 1683-85, skattade en Henrik Apelman, för Led.

208
Livland / Äldre inlägg (arkiv) till 07 februari, 2015
« skrivet: 2009-11-13, 21:31 »
Hej allihop,
jag försöker mig på en långboll, så får vi se vem som fångar den. Jag har en ana, Clas Classon, som enligt dödboken för Otterstad /R/, den 30/10 1750, uppges vara född i Lifland Clas antas vidare ha varit född år 1668. Han bodde på torpet Lerbäck under Traneberg i Otterstads socken, där han omnämns som skytt, donare, brovaktare och skogsvaktare. Till saken hör att Traneberg den aktuella tiden ägdes av Generalmajoren Georg Johan Taube ( af Sesswegen). Den 30/11 1704 vigdes Clas Classon med Giöri Andersdotter på Håkantorp i Stora Levene /R/. Håkantorp ägdes av den ovan nämnde Georg Johan Taube. Att Clas hamnade på Traneberg efter det att Taube förvärvat gården ter sig ganska förståeligt, men varifrån kom han? Om det är någon som anser sig ha intressant information till gåtans lösning; vänligen höra av er!
Mvh,
 
Christer Lilja

209
Religion / Björkquist, Manfred (1884-1985), biskop
« skrivet: 2009-11-07, 18:19 »
Manfred Björkquist, som år 1942 blev Stockholms stifts förste biskop, saknade vidare akademisk examen inom teologi. Hade han varit ung idag, hade han kanske varit skandalskrivare åt Timbro! Mvh, Christer

210
Norra Kedum / Norra Kedum
« skrivet: 2009-10-29, 11:37 »
Hej,
i de tidigaste hfl, 1738-45, finns Fiskaregården upptagen, och jag har sett att personer fötts därstädes fram till mitten av 1700talet. Senare hfl saknar noteringar om gården. Är det någon som vet anledningen till detta, samt var man kan återfinna dessa personer?
Mvh, Christer

211
Norra Kedum / Norra Kedum
« skrivet: 2009-10-28, 12:38 »
Hej,
jag har en ana, Lars Andersson i Aggetorp, som dog 16/11 1797. Han uppges som den avskedade nämndemannen, och dog i en ålder av 45 år, 7 månader och 21 dagar. Hursomhelst figurerar han inte i fb för socknen det uppskattade året, 1752. Hans hustru var en Britta Andersdotter född 26/9 1756. Mvh, Christer

212
Mellby / Äldre inlägg (arkiv) till 10 november, 2012
« skrivet: 2009-10-28, 12:22 »
Hej,
jag har en ana, Brita Andersdotter, som föddes 26/9 1756 i Tolsgården, Mellby.Är det någon som vet födelseuppgifterna för hennes föräldrarna? De bör ha varit Anders Larsson (Svensson?) och Maria Andersdotter, boende i Tolsgården. Brita hade tydligen en bror Anders och en syster Margareta födda 1753 och 1755. Modern Maria var förmodligen den Maria, som dog 5/6 1768.Mvh Christer

213
03) Osorterat / Ang. Stommen ibid.
« skrivet: 2009-10-28, 10:48 »
Tack båda två! Vänligast, Christer

214
03) Osorterat / Ang. Stommen ibid.
« skrivet: 2009-10-28, 03:03 »
Hej,
vilket efternamn har mannen, Anders, noterad vid ibid., för Åsaka rote? Hustrun heter Brita Andersdotter, och dottern, Maria. Denna notering är den tydligaste jag lyckats hitta. Mellby AI:1 sid 1.
Tack på förhand! Mvh, Christer

215
Otterstad / Äldre inlägg (arkiv) till 20 mars, 2011
« skrivet: 2009-10-25, 22:38 »
Tack Niklas,
för att du alltid kommer till undsättning. Jag hittade Annika Andersdotter i dopboken, men fadern uppges vara en Andersson, inte en Larsson, som det står i vigselboken för år 1772. Kan jag sluta mig till att Annikas man, Lars Classon, var son till Clas Classon dy och sonson till Clas Classon dä? När jag letade efter Annika och Lars i Otterstads hfl, så hittade jag Lars Bengtsson och Maria tillsammans med sonen Anders  - den blivande Hjälmar - hans syster och halvsyster.Otterstad AI:1 bild 38 / sid 67
Mvh, Christer

216
03) Osorterat / Ang. Johannes
« skrivet: 2009-10-25, 22:26 »
Tack Stig-Ove! Mvh, Christer

217
Otterstad / Äldre inlägg (arkiv) till 20 mars, 2011
« skrivet: 2009-10-25, 18:31 »
Hej,
vad gör ni?. Själv är jag på G med släktforskningen - as usual! Nu söker jag födelsedatum och korrekt fadersnamn för en Annika Andersdotter, som var gift med en Lars Classon, född 1743-10-17, och son till Clas Classon dy. I vigselattesten för 8/12 uppges Annikas far vara en And. Larsson, och hon uppges vara 25 år. Någon Annika med den kombinationen, går inte att hitta i födelseboken för Otterstad.. Så nu undrar jag om någon sitter inne med svaren på mina frågor? I hfl - för Fårebrohult, bla. -  står det att hon ska ha varit född år 1745. Givetvis kan detta vara fel då det inte stämmer med uppgifterna i vigselboken; i hfl anges maken, Lars vara född år 1744, vilket ska vara 1743. Då jag vet att Clas Classons dä. ättlingar är många, så hoppas jag att det finns någon som kan hjälpa mig. Tack på förhand! Mvh, Christer

218
03) Osorterat / Ang. Johannes
« skrivet: 2009-10-24, 23:31 »
Hej,
vilket namn har fadern? Jag ser att modern heter Maria Nilsdotter och att de bor under Hålltorp. Det gäller Johannes 21/9 Lindärva C:2 bild 164 Tack på förhand! Mvh, Christer

219
Politik / Offentlig verksamhet / Borg, Anders (f. 1968)
« skrivet: 2009-10-24, 20:26 »
Tack Bo!

220
Tådene / Äldre inlägg (arkiv) till 31 maj, 2012
« skrivet: 2009-10-24, 12:02 »
Tack Egon,
du förstår att jag är inte så hemma på alla gårdsnamn; jag tänkte att Aggetorp var ett torp under Storeberg.Mvh, Christer

221
Uvered / Uvered
« skrivet: 2009-10-24, 00:12 »
Hej,
jag söker födelseuppgifter för en Britta Svensdotter som uppges vara född i Uvered år 1766; dopböckerna för detta år fördes gemensamt med Järpås, så mycket har jag förstått, men jag hittar henne vare sig för åren 1765, 1766 eller 1767. Hursomhelst var hon gift med Måns Andersson i Bondegården, Järpås. Tack på förhand!
Mvh, Christer

222
Tådene / Äldre inlägg (arkiv) till 31 maj, 2012
« skrivet: 2009-10-24, 00:05 »
Hej,
jag undrar över Aggetorp, var i hfl. hittar man det? Kanske läser jag fel, men jag tycker att det står det i dopboken om Johannes föräldrar, Lars Andersson och Brita Andersdotter; för den 12/8 1794.
Tådene C:3 sid 163. Tack på förhand! Mvh, Christer

223
Dalstorp / Äldre inlägg (arkiv) till 16 december, 2011
« skrivet: 2009-10-23, 20:56 »
Hej Claes,
hovskräddaren Petter Apelmans farfar, Olof Giötarsson, uppges ha varit bosatt i Torpa, Sunnersberg/R/. Olofs son, Jonas Apelman, skräddare även han, dog 1/1 1741 i Gästgivaregården, Sävare, Skaraborgs län. Om du är interesserad av släkten, se bifogad länk; du kan börja med nr. 47, som är Britta Catharina Apelman och gå bakåt. Mvh, Christer
http://www.genealogi.se/antavlor/leifbo7.htm

224
Strö / Strö
« skrivet: 2009-10-23, 19:48 »
Hej igen,
jag har en Jonas Andersson, född i Strö 14/9 1751. I dopboken uppges föräldrarna vara Anders Torbjörnsson och Kerstin Andersdotter, som var torpfolk under Lindholmen.Sunnersberg C:2 sid 169. Då hfl inte sträcker sig så långt bakåt, samtidigt som jag känner till en Torbjörn Andersson som var åbo i Tyska torpet, vars hustru också hette Kerstin andersdotter, så undrar jag om det kan vara samma personer, som Jonas far och mor? En Personakt för paret inkluderar emellertid inte någon Jonas bland barnen.Se länk nedan.
http://www.svedin-horred.se/slakt/pa502dc83.html Vänligast, Christer

225
Millesvik / Äldre inlägg (arkiv) till 07 mars, 2011
« skrivet: 2009-10-23, 11:42 »
Tack Gunnar,
det ska jag göra.Det är långt ifrån att datumen stämmer på Kålland, heller.Däremot har vi - släktforskare -  många gemensamma anor. Mvh, Christer

226
Sunnersberg / Äldre inlägg (arkiv) till 22 oktober, 2009
« skrivet: 2009-10-22, 23:10 »
Hejsan,
är det någon som vet något om Per Sunnergren och hans maka Brigitta Apelman, annat än att Per var skräddare och bosatt i Gissängen? Förvisso vet jag att det fanns en skräddare i Otterstad med namnet Apelman, vars första hustru hette Kjellberg, och jag ser att det finns Kjellbergare antecknade som faddrar till Pers och Brigittas dotter, Elisabet. Sunnersberg C:3 sid 19. Jag skulle bli väldigt glad om någon hade vänligheten att dela med sig av sina informationer. Tack på förhand! Vänligast, Christer

227
Otterstad / Äldre inlägg (arkiv) till 20 mars, 2011
« skrivet: 2009-10-22, 22:01 »
Hej,
är det någon som har korrekta födelsedata för torparparet i Lilla Fårebrohult, Lars Classon och Annicka Andersdotter, samt deras dotter Catharina?Lars och Annicka bör ha varit födda på 1740talet, och Catharina 1781 eller 1782.Då jag antar att Lars är sonson till skytten Clas Classon, så bör ju någon sitta inne med rätt data. Tack på förhand! Vänligast, Christer

228
Strö / Strö
« skrivet: 2009-10-22, 20:39 »
Tack Solvig,
jag använder AD; dessutom såg jag att både Bredängen och Bredgårdsgärdet tas upp enskilt i hfl, senare under 1800talet. Vänligast, Christer

229
Strö / Strö
« skrivet: 2009-10-22, 19:50 »
Hej,
jag undrar var man skall leta i hfl om man letar efter Bredängsgärdet. Jag tror att det står så på Abels föräldrar, Peter Jonsson och Katarina Larsdotter. Strö C:1 sid 77; vänstra sidan, fjärde uppifrån. Mvh, Christer

230
Millesvik / Äldre inlägg (arkiv) till 07 mars, 2011
« skrivet: 2009-10-21, 22:56 »
Hej,
jag söker födelseuppgifter om dannemannen, Sven Persson, i Berg. Det framgår av husförhörslängderna att han var född 9/10 1763, i Millesvik, men jag hittar honom inte i födelse/dopboken. Mvh, Christer

231
Politik / Offentlig verksamhet / Borg, Anders (f. 1968)
« skrivet: 2009-10-21, 20:54 »
Hej,
jag undrar om det är någon som känner till statsrådet (M) Borgs anor? Den nuvarande finansministern, alltså Det lilla jag vet inskränker sig till att han är östgöte, från Norrköping. Mvh, Christer

232
03) Osorterat / Ang. Maia Svensdotter
« skrivet: 2009-10-21, 20:47 »
Tack Jan,
vi har varit västgötar i flera generationer, numer, därför känner jag inte till socknarna på Värmlandsnäs, särskilt väl. Mvh, Christer

233
03) Osorterat / Ang. Maia Svensdotter
« skrivet: 2009-10-21, 19:00 »
Hej,
är det någon som kan hjälpa mig att tyda varifrån Maria Svensdotter, född 1793, var inflyttad från? Vänstra sidan nedre hälften. Millesvik A1:7 sid 61 Tack på förhand! Mvh, Christer

234
Söne / Söne
« skrivet: 2009-10-18, 22:58 »
Gisle Jonsson, 1665-1712,  hade även en son, Jon, från ett tidigare äktenskap. Mvh, Christer

235
Söne / Söne
« skrivet: 2009-10-18, 22:41 »
Mitt herrskap!
För att göra förvirringen kring Gislar och Joenssöner i Söne, mer fullständig, kan jag meddela följande: Det fanns tydligen en Gisle Jonsson född ca 1665, död 20/3 1712, i Skog, Söne.Denne man var inte bara wacker och foglig utan hade även fem söner:Bengt, Lars, Anders, Måns och Gisle. Jag antar att Gisle Jonsson var son till allas vår mycket avhållne, Joen Gislesson, som besvistade Viste häradsting i augusti 1662. Gisle och Joen, vilka underbart vackra namn; det är annat det, än Liam, Robin och Kevin.Traditionslösheten i Sverige är ju ett lika allvarligt folkhälsoproblem, som fetman. Mvh, Christer

236
Millesvik / Äldre inlägg (arkiv) till 07 mars, 2011
« skrivet: 2009-10-17, 13:53 »
Hej,
är det någon som vet vad som avsågs med Milsvikstorp(et)? Egentligen söker jag personuppgifter och övrig info. ang. klockaren Per Sunesson och hans maka Margita Torbjörnsdotter. När sonen Per föddes år 1725, uppgavs föräldrarna vara hemmahörande i Milsvikstorp(et).
Tack på förhand! Mvh, Christer

237
Sunnersberg / Äldre inlägg (arkiv) till 22 oktober, 2009
« skrivet: 2009-10-15, 19:50 »
Har varit inne och läst vigselboken för Otterstad för 25/9 1768, mellan Lars Bengtsson och Maria Eriksdotter, och det är tre detaljer som gör mig tveksam. Lars Bengtssons far på Berget, hette Bengt Andersson; i vigselboken ser brudgummens far ut att ha hetat Bengt Svensson.Brudens far uppges heta Erik Larsson; fadern till Maria från Råda f. 8/7 1736, var en Erik Svensson. Sedan stämmer inte åldern på bruden, 29 år, med den Maria Eriksdotter som föddes 8/7 1736 på Härebacka, Råda.
Otterstad E:1 sid. 9 resp. Råda C:2 sid. 567. Mvh, Christer

238
Sunnersberg / Äldre inlägg (arkiv) till 22 oktober, 2009
« skrivet: 2009-10-15, 17:03 »
Tack Niklas,
vad jag förstått så har jag mitt tidigast belagda fäderneursprung på torpet Berget under Fröslunda. Berget var tydligen beläget mellan Skrumpedalen och Dimmerhammaren. Alla mina anor från Sunnersberg, Strö och Otterstad var torpare eller soldater, medan de i Skalunda, Rackeby och Söne var alla dannemän. Kan det ha berott på att nästan all mark inom de förstnämnda socknarna låg inom frihetsmilen till de många säterier? Då ett torp som Skrumpedalen var på 1/4 mantal, så bör ju torparen där varit tämligen jämbördig med en mindre frälsebonde. Alltså, Niklas, var de många torparna i Sunnersberg, Strö och Sunnersberg i själva verket frälsebönder, i en senare version.? Perioden 1750-1850 innebar ju en omfattande proletarisering på landsbygden, med många anläggelser av torp på tidigare obruten mark, men på Norra kålland var de flesta av ett betydligt äldre datum. Mvh, Christer

239
Söne / Äldre inlägg (arkiv) till 15 oktober, 2009
« skrivet: 2009-10-15, 16:32 »
Tack Niklas,
jag har varit inne på samma linje; att en äldre välbeställd änka gifter sig med en yngre obemedlad man. Tvi vale, säger jag som föredrar väsentligt yngre kvinnor.Det som fått mig att tveka är vetskapen om att kvinnorna gick igenom klimakteriet även förr i tiden Du har händelsevis inte födelsedata för dottern Maria? Mvh, Christer

240
Söne / Äldre inlägg (arkiv) till 15 oktober, 2009
« skrivet: 2009-10-14, 23:29 »
Tack Kenneth,
jag var just inne och kikade på detta och jag förstod inte sammanhanget. Dåtidens handstil var förvisso mycket vacker men otroligt svår för mig att tyda; jag började med släktforskning så sent som i våras. Att få ut något av mantalslängderna via SVAR är lika med noll; jag väntar på att AD ska scanna dessa.
 
Är det möjligt, tror du, att det funnits två Lars Gislesson i Söne, samtidigt? Niklas Petrusson uppger att Gisle Joenssons son, Lars, bör ha varit född 1655. Den Lars Gislesson som var svärfar till Nils Bengtsson på Främmestad, var gift med Marit Torstensdotter.När hon dog 24/7 1726 uppgavs hon vara född 1633. Söne C:1 sid 251. Deras dotter Maria Larsdotter uppgavs vara 66 år när hon dog 23/11 1750. Jag får inte detta att gå ihop, det diffar en generation eller så.
 
Mvh,
 
Christer

241
Söne / Äldre inlägg (arkiv) till 15 oktober, 2009
« skrivet: 2009-10-14, 20:27 »
Niklas Petrusson!
Du tror alltså att Lars Gislesson var en yngre halvbror till Joen Gislesson på Skog? Det förefaller högst sannolikt eftersom de bådas fader måste ha hetat Gisle, och någon annan Gisle än Gisle Joensson, verkar inte ha funnits i trakten av Söne den aktuella tiden. Lars Gislesson blev tydligen brukare på Främmestad, där dottern Maria blev bortgift med Nils Bengtsson.
 
Kenneth Wulcan!
I vilket sammanhang figurerar min ana,Gisle Joensson, i Viste härads dombok?
 
Mvh,
 
Christer

242
Politik / Offentlig verksamhet / Bohman, Gösta (1911-1997)
« skrivet: 2009-10-14, 16:25 »
Hej igen!
Inget genmäle från någon här på forumet; hursom helst har någon varit flitig att ändra uppgifterna på den sida jag ovan hänvisar till. Dock undrar jag alltjämt: Vilka är Bohmans vallonska anor?
 
Mvh,
 
Christer

243
03) Osorterat / Ang. Olof
« skrivet: 2009-10-14, 16:11 »
Ett stort tack, till Dig Gunnar!
Mvh, Christer

244
03) Osorterat / Ang. Olof
« skrivet: 2009-10-13, 20:40 »
Hej,
kan någon hjälpa mig med att tyda vad som står om Olof? Mitten på vänster sida AD Millesvik C 2 sid. 27. tack på förhand! Mvh, Christer

245
Politik / Offentlig verksamhet / Bohman, Gösta (1911-1997)
« skrivet: 2009-10-13, 17:50 »
Inte för att jag är högerman; tvärtom!
Det finns ett påstående som hävdar att G. Bohman skulle ha härstammat från en lång succession av masmästare av vallonsk extraktion. Det ovan redogjorda falsifierar detta antagande. Se länken nedan!
http://sv.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6sta_Bohman
 
Mvh,
 
Christer

246
Vinköl / Äldre inlägg (arkiv) till 07 april, 2010
« skrivet: 2009-10-13, 09:38 »
Tack Benny, men om jag har rätt födelseuppgift så var han född 27/10 1766. Mvh/ Christer

247
Hällestad / Äldre inlägg (arkiv) till 14 november, 2009
« skrivet: 2009-10-12, 23:47 »
Hej östgötar!
Själv är jag en västgöte som söker upplysningar om en östgöte, som blev västgöte; nämligen en Clas Jönsson som föddes i Hällestads bergslag ca 1640. Han skall ha begivit sig till Livland för att där söka beställningen som stallmästare hos generalguvernören, Magnus Gabriel de la Gardie. Hur det blev med detta vet jag inte, däremot mönstade han runt 1670 vid Ascheberg regemente och tjänstgör där i femton år, tills han dyker upp i Nästegården, Gillstad /R/, där han också dog 1716. Tack på förhand! Vänligast/ Christer

248
Otterstad / Äldre inlägg (arkiv) till 20 mars, 2011
« skrivet: 2009-10-12, 22:35 »
Tack Bibbi,
men hur sannolik är uppgiften att den förlovade ryttaren vid Aschebergs regemente, Clas Jönsson,verkligen skulle ha varit far till Clas Classon? Det enda som förenar dem är ju namnet Clas och Livland. Jag har hört detta påstående förut, varför jag efterlyst uppgifter om Clas Jönsson under Gillstad. Om man läser mantalslängderna för Nästegården i Gillstad år 1685 och framåt, själv har jag läst t.o.m. 1691, så dyker det upp ett nytt namn: Ryttaren Klas Lärkia. Var han och Clas Jönsson samma person? Tidsmässigt passar det som hand i handske. Östgöten tjänstgjorde vid Aschebergs regemente åren 1670-85, vid tiden var regementet främst inbegripet i kriget om Skåne. MVH/ Christer

249
Vinköl / Äldre inlägg (arkiv) till 07 april, 2010
« skrivet: 2009-10-12, 21:18 »
Tack Bo! Mvh/ Christer

250
Vinköl / Äldre inlägg (arkiv) till 07 april, 2010
« skrivet: 2009-10-12, 19:04 »
Hej,
är det någon som har upplysningar ang. Anders Svensson Nor(d)ström, som var hemmansbrukare i Backgårdsgärdet. Han uppges vara född 1766, i Kleva? Jag har letat både i Kinne Klevas och Vilske Klevas Fb. utan att ha funnit honom. Vad avser hans maka,Maja Svensdotter, så uppges hon vara född i Hulan ?  6/12 1777. Tack på förhand! Vänligast/ Christer

251
Otterstad / Äldre inlägg (arkiv) till 20 mars, 2011
« skrivet: 2009-10-12, 17:29 »
Hej fränder!
Genom min ff ff och ff fm, Matias Hjelm och Ida Charlotta Lake, verkar jag härstämma från Clas Classon 1668-1750 på bägge sidor. Kan det verkligen stämma? Som jag förstått så skulle Clas Classon haft en son som också hette Clas Classon; sonsönerna till Clas dä., var Anders, Carl och Johan. Om jag har rätt är både Anders och Carl Classöner mina anor.Jag antar vidare att längre än till Clas Classon född i Lifland, kommer man inte. Tacksam för svar! Vänligast/ Christer

252
Skalunda / Skalunda
« skrivet: 2009-10-12, 17:12 »
Tack ska du ha än en gång, Niklas!
Vill du ha bouppteckningen efter Jean, så säg bara till. Om du tittar in under Gillstad, så är du mycket välkommen. Vänligast/ Christer

253
Sunnersberg / Äldre inlägg (arkiv) till 22 oktober, 2009
« skrivet: 2009-10-12, 17:01 »
Tack Niklas,
jag antar då att du är Thages son.Jag minns släktträffen i Mitandersfors 1984, då jag träffade Georg Hulander första gången (din släkting?). Han berättade att han hittat en syster till Hjelmar, men att det inte gick att komma vidare efter Lars Bengtsson då kyrkböckerna för Sunnersberg saknades.Därför undrar jag om du, Niklas, har kommit något ytterligare, efter Lars Bengtsson? I 25 år har jag levt med föreställningen om att längre ned än till Anders Hjelmar kommer man inte, då saknas något sånär hyfsade uppgifter. / Vänligast Christer

254
Söne / Äldre inlägg (arkiv) till 15 oktober, 2009
« skrivet: 2009-10-11, 19:51 »
Glömde en väsentlig sak i sammanhanget med avseende på mantalslängderna för Söne (R). Jag har visserligen bara checkat de renskrivna som finns utlagda på http://ahsk.se/uploads/Mantalslangder/Sone%20mtl%201652-1691.pdf, och där upptas Främmestad endast för åren 1684 och 1685. Hur kan det komma sig? Vad jag förstått så var Främmestads säteri tillhörigt Oxenstiernas domäner. Pontus Möller har uppgivet en Bengt Bengtsson d. 1697/98, som arrendator på Främmestad säteri. Då det verkar ha varit flera brukare samtidigt borde det väl snarare ha varit fråga om frälsebönder. Jean Larsson i Skattegården, Skalunda, som föddes på Främmestad år 1753, synes ha varit en bonde i mycket goda omständigheter, om man läser bouppteckningen från 1801. När jag berättade för mormors bror att vår ana, Jean, var kommen ifrån Främmestad, replikerade han Ja, men då hade han säkert pengar. Vänligen/ Christer

255
Söne / Äldre inlägg (arkiv) till 15 oktober, 2009
« skrivet: 2009-10-11, 19:08 »
Tack ska ni ha, Niklas och Kenneth!
Om det nu är troligare att Bengt Persson på Främmestad var far till Nils Bengtsson, vad vet man mer om den mannen? Det skulle vara intressant att veta vem han var gift med. Vänligast/ Christer

256
Söne / Äldre inlägg (arkiv) till 15 oktober, 2009
« skrivet: 2009-10-03, 18:57 »
Tack Emil,
det var värdefull information du delgav mig; jag har nämligen tidigare efterlyst söningar med namnet Gislesson. Det är så att jag söker efter en Lars Gislesson, som skulle kunna ha varit Maria Larssdotters fader. Maria var änka efter Nils Bengtsson på Främmestad, och hon dog 23/12 1750.Jag har kunnat konstatera att mina anor på Främmestad hade något gemensamt med Gislesönerna från Skog, varför jag undrar huruvida dessa var släkt. Änkan Maria Larsdotter från Skog ville ju ha en Lars Nilsson på Främmestad till förmynare åt sina barn; dina uppgifter snarast styrker den hypotesen.Den ende som kan upplysa mig om Bengt Bengtsson på Främmestad hade någon son, Nils, är förre riddarhusgenealogen Pontus Möller, som uppgett honom som stamfader för släkten Ekbom från Söne. Vänligast/ Christer

257
Söne / Äldre inlägg (arkiv) till 15 oktober, 2009
« skrivet: 2009-09-23, 23:24 »
Är det någon som känner till om arrendatorn på Främmestads säteri, Bengt Bengtsson d. 1697/98, hade någon son Nils. Min mm fm mm f, Jean Larsson 1753-1801, i Skattegården, Skalunda, var född på Främmestad. Fadern, Lars Nilsson, var född därstädes 4/10 1717, och död 20/4 1762 ibid.Även Jeans farfar, Nils Bengtsson, dog på Främmestad i juli 1743. Nils maka, Maria Larsdotter, dog där 23/12 1750. Så är det någon som vet om Bengt Bengtsson verkligen var Jeans ff f eller något om Bengts barn. Tydligen hade han åtminstone en son,Sven, f. 1691/92 och död 1767, som var hemmansbrukare på Nolbacka.Tack på förhand! Vänligast/ Christer

258
Piteå / Äldre inlägg (arkiv) till 04 januari, 2010
« skrivet: 2009-08-07, 21:34 »
Tack, Kristina! Jag förstår att att jag har ett digert arbete framför mig om jag väljer att fortsätta. Undrar just hur många socknar jag måste beta av inom ramen för Västerbottens regementes upptagningsområde åren 1712-19? Vänligast / Christer

259
Piteå / Äldre inlägg (arkiv) till 04 januari, 2010
« skrivet: 2009-08-06, 23:47 »
Tack Kristina,
dessa uppgifter skall jag kontrollera! Men hur? Arkiv Digital är uteslutet än så länge; kanske borde jag pröva Genline; granska mantalslängderna för Piteå stad via SVAR; åka till Landsarkivet i Härnösand?????? Hur fick du tag i uppgifterna om nämnde Lars Nilsson Holm? Vet du vad han sysslade med? Som du ser, står jag dig inte långt efter, vad frågetecknen anbelangar. Vänligast/ Christer

260
Piteå / Äldre inlägg (arkiv) till 04 januari, 2010
« skrivet: 2009-08-06, 20:25 »
Bengt-Göran Nilsson!
Den Olof Holm jag söker skulle ha Larsson som patronymikon och vara född cirka år 1689.Om han noteras som trossdräng är det extra välkommet. Vänligast/ Christer Lilja

261
Piteå / Äldre inlägg (arkiv) till 05 augusti, 2009
« skrivet: 2009-08-05, 09:54 »
Hej igen, allihopa,
det är så att jag söker sockentillhörighet för trossdrängen Olof Holm, vid Piteå Kompani, GMR 1712. Tyvärr, har Arkiv Digital inte skannat av Norrbotten, ännu, varför jag undrar om det finns en annan leverantör av uppgifterna, avseende Norrbotten? Dessutom, hur stort upptagningsområde hade kompaniet år 1712; hur underlättas mitt sökande efter trossdrängen? Vänligen / Christer Lilja

262
Fehr, von der / Fehr, von der
« skrivet: 2009-08-03, 19:38 »
I dödboken för år 1718 Norra Vånga C:1 bild 281/ sid 551 står det att fältskären Joachims dotter Christina dog 9/?. Han ska ha tillhört Västerbottens regemente. Den ende med namnet Joachim vid den tiden som innehaft tjänsten som fältskär vid regementet, var en Joachim von der Fehr.Kanske tyckte prästen att det var både krångligt och genant med fältskärens tyska namnform, varför det fick bli Joachim? Vad gäller tyskt adelskap, så betecknar von und zu alltid ett adelskap, till skillnad från endast von. Hur det förhöll sig med von der ska jag låta vara osagt. Vänligast / Christer Lilja

263
Key / Key
« skrivet: 2009-07-29, 21:09 »
Ang. släkten Keys eventuellt skotska ursprung.
 
http://209.85.135.132/search?q=cache:Mu_FfLuZ1RUJ:slaktenkey.se/Documents/PDFs/S laktenKey.pdf+sl%C3%A4kten+mac+key&cd=4&hl=sv&ct=clnk&gl=se
 
Läs gärna detta och bilda er en egen uppfattning. Vänligast/ Christer Lilja

264
Zoega / Zoega
« skrivet: 2009-07-29, 20:34 »
Hej,
inte för att det bekommer mig det minsta, men kan man sluta sig till att Zoégas latinska extraktion, är påhittad. Att verka vara från Brasilien kan ju vara ett plus om man säljer kaffe. Vänligast/ Christer Lilja

265
Rudeberg / Rudeberg
« skrivet: 2009-07-26, 20:07 »
Hej allihop,
känner någon till om släkten Rudeberg funnits i Trässberg (R) under 1700talet. Det finns uppgifter om en släkt Ruderberg på orten, men detta måste väl vara två olika släkter? En ana till mig christnades Anders Rudebergs dotter (barn) Beata; jag har för mig att det var på 1740talet. Vänligast/ Christer Lilja

266
Lidköping / Äldre inlägg (arkiv) till 23 november, 2009
« skrivet: 2009-07-26, 18:24 »
Tack Christina,
ja, det måste vara han, jag minns att min farmor, Greta, berättade för mig att morfadern var från Råda. Tack än en gång, snälla! / Christer Lilja

267
Lidköping / Äldre inlägg (arkiv) till 23 november, 2009
« skrivet: 2009-07-26, 14:10 »
Hej allihop,
jag söker uppgifter om min fm mf, Lars Johan Larsson, som bla var slaktare, och under tidigt 1900tal, bosatt på Kilaholm, ett stadsjordbruk (litet länderi) som låg vid Lidan, ungefär där Parkförvaltning numer har sina växthus och dyl.Då jag vare sig vet när han var född eller när han dog, så har jag inget att gå på; inte heller vet jag den exakta fastighetsbeteckning, som är nödvändig vid en läsning i HFL. Däremot vet jag att hustrun hette Anna Greta, och min fm m, deras dotter, hette Hilma, gift Lindholm. Tack på förhand! Vänligast/ Christer Lilja

268
Trässberg / Äldre inlägg (arkiv) till 08 november, 2011
« skrivet: 2009-07-25, 00:51 »
Tack Barbro,
du och Carl-Olof har väsentligt underlättat mitt vidare sökande; tack än en gång, båda två. Givetvis har jag redan varit inne på hemsidan och anmält mitt medlemskap; därtill valde jag att ingå i Västra Götaland, för även om jag tenderar att flytta på mig, efter ett tag, så är mitt ursprung huvudsakligen i Skaraborg. Vänligast/ Christer Lilja

269
Trässberg / Äldre inlägg (arkiv) till 08 november, 2011
« skrivet: 2009-07-24, 20:40 »
OK Carl-Olof,
då förstår jag dig bättre. Svårigheten för mig har varit att hitta några Ruderberg i Trässberg, överhuvudtaget. Dessutom med namnet Beata; detta måste undersökas. Men DISPYT, dit har man väl bara tillträde om man är registrerad änvändare av Disgen? Det är inte jag, ännu. Vänligast / Vänligen /Christer Lilja

270
Trässberg / Äldre inlägg (arkiv) till 08 november, 2011
« skrivet: 2009-07-24, 10:40 »
Tack Carl-Olof,
men den Beata jag söker skulle ha varit född på 1740talet i Djupedal, Trässberg. Jag vet att det finns en prästsläkt Ruderberg, som var verksam i Dalsland, men hon verkar inte ha tillhört denna. Vänligast / Christer Lilja

271
Rimbo / Äldre inlägg (arkiv) till 20 augusti, 2009
« skrivet: 2009-07-23, 11:38 »
Hej allihop,
jag är västgöte och har en väldigt annorlunda fråga till er.Mellan april 1716 till den 16 juli det året var Västerbottens regemente förlagt till Husby Nykrog, nuvarande Rimbo, innan det marscherade vidare till Östergötland. Är det bekant om det fanns något annat regemente stationerat i trakten runt Husby Nykrog denna period år 1716? Vänligast / Christer Lilja

272
Trässberg / Äldre inlägg (arkiv) till 08 november, 2011
« skrivet: 2009-07-22, 22:48 »
Hej allihop,
jag har en ana Beata som föddes i Djupedal, Trässberg, någon gång på 1740talet. Hennes far skulle ha varit en Anders Ruderberg alternativt Rydberg. Tyvärr, så har anteckningarna förkommit; det var drygt tjugo år sedan jag gjorde upptäckte då jag läste mikrofilmerna på stadsbiblioteket i Lidköping. Om det är någon som känner till Beata och hennes familjebakgrund, så snälla låt mig få veta detta.Dessutom undrar jag vad Djupedal avser för något. Vänligast/ Christer Lilja

273
Norra Vånga / Äldre inlägg (arkiv) till 26 februari, 2011
« skrivet: 2009-07-21, 12:37 »
Hej allihop,
är det någon som vet att berätta något om en Merta Svensdr. Pelikan, som var gift med ryttaren, sedermera rusthållaren Sven Andersson Ruth, i Börje Bengtsgården, Norra Vånga. Hon dog 1743-11-09, i Börje Bengtsgården ( N. Vånga C 2). Då Pelikan och Pelican är ett förekommande namn ute på varaslätta under sent 1600- och tidigt sjuttonhundratal, så skulle jag vilja veta mera om denna släkts ursprung. Merta ska ha varit född ca 1699. Vänligast / Christer Lilja

274
Skellefteå / Skellefteå
« skrivet: 2009-07-21, 00:54 »
Tack Staffan,
jag lovar att underrätta Dig per mejl om jag lyckas finna något ytterligare om Holmberg i arkivalierna./ C. Lilja

275
Allmänt / Östgöta reg.
« skrivet: 2009-07-20, 20:05 »
Tack Olle,
men jag får nog anlita en arkivarie vid K A.  Vänligast, Christer Lilja

276
Allmänt / Ang. Västmanlands reg.
« skrivet: 2009-07-20, 19:59 »
Jadå Stefan,
visst har jag det men det gav inget resultat.Dessutom har jag fått en kopia på reg.staben vid regementet, från KA, men den är inte densamma som finns skannad och tillgänglig via SVAR: SE/KrA/0023/0/741 (1719); däremot är den mer detaljerad avseende bytet av reg.väblar, men jag kan inte tyda vad som står om detta i högermarginalen - jag ser bara ersatt av Oluff antagen i juni 1716. Vänligast / Christer Lilja

277
Allmänt / Ang. Västmanlands reg.
« skrivet: 2009-07-20, 01:04 »
Hej,
jag söker egentligen en Olof (Olaus) Holmberg, som var regementsväbel vid Västerbottens reg åren 1716-19. Då jag inte kan hitta några andra uppgifter om honom i rullorna, har det slagit mig att han kanske rekryterats utifrån till beställningen vid Västerbottens reg. Därför vore jag tacksam om någon som känner till en underofficer med namnet Olof eller Olaus Holmberg vid Västmanlands reg. eller annorstädes den aktuella tiden, meddelade mig detta. Tack på förhand! Vänligast / Christer Lilja

278
Allmänt / Östgöta reg.
« skrivet: 2009-07-20, 00:53 »
Hej,
jag söker egentligen en Olof (Olaus) Holmberg, som var regementsväbel vid Västerbottens reg åren 1716-19. Då jag inte kan hitta några andra uppgifter om honom i rullorna, har det slagit mig att han kanske rekryterats utifrån till beställningen vid Västerbottens reg. Därför vore jag tacksam om någon som känner till en underofficer med namnet Olof eller Olaus Holmberg vid Östgöta reg. eller annorstädes den aktuella tiden, meddelade mig detta.Då jag hittat andra personer som kommit till regementet, och som bär epitetet grenadjär, så ledde mig tankarna utsökt vidare till Östgöta reg. Tack på förhand! Vänligast / Christer Lilja

279
03) Osorterat / Ang. Hälsinge reg
« skrivet: 2009-07-20, 00:43 »
Hej,
jag söker egentligen en Olof (Olaus) Holmberg, som var regementsväbel vid Västerbottens reg åren 1716-19. Då jag inte kan hitta några andra uppgifter om honom i rullorna, har det slagit mig att han kanske rekryterats utifrån till beställningen vid Västerbottens reg. Därför vore jag tacksam om någon som känner till en underofficer med namnet Olof eller Olaus Holmberg vid Hälsinge reg. eller annorstädes den aktuella tiden, meddelade mig detta. Tack på förhand! Vänligast / Christer Lilja

280
Skellefteå / Skellefteå
« skrivet: 2009-07-19, 23:13 »
Tack Staffan!
Är det Militiekontorets avlöningslistor du avser? Jag har erhållit en kopia på en GMR för Västerbottens reg, från K A, som inte är den gängse via SVAR: SE/KrA/0023/0/ 741 (1719). I denna står Mats Lindberg listad som reg. väbel, men i höger marginalen står en oläslig kommentar om att Olof antagits i juni 1716; det som står ovan klarar jag inte av att tyda. Det verkar som Holmberg rekryterats utifrån, till beställningen. Att gå igenom samtliga regementens underofficerare 1715, vore ett alternativ; eller efterlysa honom landsskapsvis. Både Holmberg och hans efterträdare, Hamberg, synes inte ha avancerat vid Västerbottens reg; det saknas underofficerare med dessa namn vid samtliga kompanier, perioden 1712-19.  
 
Vänligast,
 
Christer Lilja

281
Skellefteå / Skellefteå
« skrivet: 2009-07-18, 11:43 »
Tack ska du han, Constantinus!
Men det ser inte lovande ut, eftersom Holmberg inte verkar finnas med i de tidigare rullorna under det namnet. Kuse däremot, transporterades till Liv komp. i Luleå socken i juni 1716. Nu återstår att kolla upp en viss Olof Holm, som står noterad som trossdräng på Piteå komp. i rullan för 1712. Tyvärr saknas noteringar om trossdrängar för åren 1713 och 1715. Så nu blir det att lusläsa hela GMR. Var det alls möligt att avancera till reg. väbel från trossdräng utan kända gradpasseringer på endast fyra år, och var inte trossdrängarna tonåriga, som trumslagarpojkarna? Om denne trossdräng Olof Holm blev till reg. väbeln Olaus Holmberg på endast fyra år, så måste han varit en enastående karolin: Reg. väbeln Olof Holmberg vigdes vid drabantdottern Inger Månsdr. Schumpe i Järpås (R) drygt en månad innan regementet avancerar i Karl XII:s kolonn,  Ribbings brigad, från Västergötland via Dalsland, mot det omtvistade slutet vid Fredrikstens fästning i Fredrikshald.Holmberg måste senare ha kännt sig belåten som välbeställd rusthållare i Storegården i Järpås (R); han gifte sig andra gången med en väsentligt yngre kvinna, som födde honom en sonen Abraham, som räddade släkten på svärdssidan.Att Kuse, som tidigare varit 1:e profoss i staben, skulle blivit utnämnd till att ersätta Mats Lindberg som reg. väbel, borde anses mera logiskt.
 
Vänligast,
 
Christer Lilja

282
Förlåt, Olof Persson (kuse) hade No 10 vid Skellefteå komp. och vid Liv komp,  Luleå socken No 11. Mvh/ Christer Lilja

283
Hej,
är det någon som har upplysningar om profossen Olof Persson (Kuse)? i Luleå socken, som tillhörde Liv komp. vid Västerbottens regemente?. Det jag vet är att han ursprungligen kom från Skellefteå komp. där han hade No 2. I augusti 1713 erhåller han beställningen som profoss vid staben. I GMR för 1719 meddelas att han i juni 1716 transporterades till Liv komp för Luleå socken. Tack på förhand! Vänligast / Christer Lilja

284
Piteå / Äldre inlägg (arkiv) till 05 augusti, 2009
« skrivet: 2009-07-18, 02:07 »
Tack Kristina,
då börjare det likna något. Känner du händelsevis till trossdrängen (1712) Olof Holms vidare öden? Det var strul med SVARS betaltjänst igår kväll.
 
Hvh, Christer Lilja

285
Piteå / Äldre inlägg (arkiv) till 05 augusti, 2009
« skrivet: 2009-07-17, 20:27 »
Hej igen,
men jag glömde det viktigaste. Är du säker på att trossdrängen Olof Holm vid Piteå komp. inte är identisk med Olof M:son Holm vid samma komp; du vet han som först hette Ståhl (se ovan)? Det verkar egendomligt att två vid kompaniet skulle ha exakt samma för och soldatnamn, samtidigt, även om Holm (Ståhl) blivit rustmästare. Att trossdrängen avancerat till reg. väbel på endast fyra år utan att ha passerat andra omnämnda placeringar i rullorna, verkar väldigt besynnerligt. Vänligast, Christer Lilja

286
Piteå / Äldre inlägg (arkiv) till 05 augusti, 2009
« skrivet: 2009-07-17, 20:11 »
Hej Bengt-Göran,
jag var först inne på det spåret. Vet du när denne Holm var född? Om Holmberg nu inte kom direkt från gatan till beställningen som reg. väbel, så kan jag endast tänka mig Holm vid Piteå komp. eller den tidigare 1:e profossen vid staben, Olof persson (Kuse) som sedan placerades vid Liv komp.; han kom ursprungligen från Skellefteå komp.Om dödböken för Järpås (R) år 1749 uppger rätt ålder skulle Holmberg varit född runt 1689. Vänligast, Christer lilja

287
Piteå / Äldre inlägg (arkiv) till 05 augusti, 2009
« skrivet: 2009-07-17, 01:48 »
Tack Kristina,
men har jag precis ägnat rullorna, åren 1712-15 och 1719, sex timmar på raken. Det verkar inte som han började som gemen, det var nog ett tjänsteköp. Dessutom gifte han sig med en dotter till drabanten Måns Schumpe, och blev rusthållare på dennes fädernesgård, Storegården i Järpås (R).Alternativ B: Det fanns en gemen profoss vid staben, som hette Olof Persson (Kuse)?. Han var 1:e profoss vid staben innan han i juni 1716 tilldelas profosstjänsten vid Livkompaniet; han hade avancerat från Skellefteå kompani där han hade rote nr: 10, till gemen profoss vid staben i augusti 1713. Hursomhelst tillträdde ju Holmberg tjänsten som regementsväbel i juni samma år som Kuse gick till Livkompaniet. Min fråga blir därför: Är det möjligt att det skett ett namnbyte från Kuse till Holmberg ( företrädaren och efterädaren på tjänsten hette ju Lindberg resp. Hamberg) samt att regementsväbel var självskriven som profoss vid regementschefens kompani, på samma sätt som Livkompaniet var överstens egna kompani? Vänligast / Christer Lilja

288
Skellefteå / Skellefteå
« skrivet: 2009-07-16, 21:44 »
Hej,
jag undrar om någon vet var bostället för Nr 10 vid Skellefteå kompani var beläget runt år 1712. Det är närmast en Olof Persson med svårtytt soldatnann jag letar efter. Han blev i augusti 1713 utsedd till gemen profoss vid staben. Det är litet märkligt med rullorna, då han vid ett tillfälle uppges vara född 90 och för 1712 uppges vara 40 år, vilket innebär att han var född 1672; en differens på 18 år. Om det första uppgiften stämmer, så tror jag att det han som sedan blir regementsväbeln Olaus Holmberg. På ett ställe i rullan för 1719 finns noterat en att Olof ersatt den tidigare, Mats Lindberg.Detta antyder, enligt mitt förmenande, att denne Olof utan tillnamn, var känd sedan tidigare. Tack på förhand. / Vänligast, Christer Lilja

289
Piteå / Äldre inlägg (arkiv) till 05 augusti, 2009
« skrivet: 2009-07-16, 11:11 »
Ni ska ha ett stort tack,
men då han tillhörde staben så avgränsas ju inte det geografiska sökområde avseende sockentillhörighet, för honom. Hade han tillhört Piteå eller något annat kompani, hade det varit en bagatell i sammanhanget. Dessutom är stabens förändringar inte lika utförligt redogjorda i rullorna som kompaniernas; där står att läsa vem som varit vad, vem som avlöst vem, vem som eventuellt kommit istället. För att komma vidare behöver jag sålunda veta varifrån han kom. Nu vet jag bara att han blev regementsväbel vid 27 års ålder, begärde och fick avsked som trettioåring; karln måste ju ha haft en historia: Antingen tjänade han upp sig från gemen eller också - det mest troliga - köpte beställningen av sin företrädare, Mats Lindberg. Därför borde han själv ackorderats av Petter Hamberg. Dessa avlöningslistor, återfinns de i GMR för 1719? Tydligen ar denna upprättad i slutet av år 1719; Holmberg fick avsked i maj/juni; dessutom saknas rullor för åren 1716-18. Ett alternativ för mig vore att söka efter regementsväbelbostället vid Västerbottens regemente, om det nu fanns ett specifikt sådant; då visste jag åtminstone i vilken socken han varit skriven. Vänligast/ Christer Lilja

290
Piteå / Äldre inlägg (arkiv) till 05 augusti, 2009
« skrivet: 2009-07-15, 21:31 »
Tack så mycket båda två, då kan jag stryka nämnde Olof Holm ur mina vidare funderingar. Saken är nämligen den att jag letar info om regementsväbeln Olof (Olaus) Holmberg, som är min mors stamfader. Jag vet att han innehade tjänsten åren 1716-19, men varifrån kom han? I dödboken för Järpås 1749 står det endast att han varit väbel vid Västerbottens regemente och sedan rusthållare i Storegården i Järpås (R). Tydligen ska han ha blivit 60 år; han står som regementsväbel vid Västerbottens regemente i vigselboken för år 1718, i Järpås (R). Jag har letat fram och tillbaka för att hitta uppgifter om tidigare beställningar vid regementet, men kammat noll. Perioden 1716-19 är dåligt redovisad; det finns en rulla för 1715 och dito för 1719. Om någon vet bättre besked, så låt mig få veta mera. Tacksammast/ Christer Lilja

291
03) Osorterat / Ang. tydning av GMR Västerbottens regemente.
« skrivet: 2009-07-15, 21:12 »
Hej,
är det någon med tillgång till GMR SE/KrA/0023/0/741 (1719), som kan uttyda vad som står om bytet av regementsväblar åren 1716-19? Tack på förhand!
 
Vänligast,
 
Christer Lilja

292
Piteå / Äldre inlägg (arkiv) till 05 augusti, 2009
« skrivet: 2009-07-14, 21:51 »
Hej,
jag letar efter en viss Olof Holm, som var rustmästare vid Piteå kompani av Västerbottens regemente ca år 1714.Då jag är västgöte har jag ingen aning om i vilken socken jag ska söka i. Hur stort upptagningsområde hade Piteå kompani? I generalmönsterrullorna står det att han efterträdde en Erik Hermansson Tysk, och de verkade komma från samma ställe. Det återkommande i texten är något som jag tyder Guma eller Gume, Gumma eller Gumme, samt Landal. Finns det verkligen något uppe i Piteå med omnejd som är snarlikt detta? Tack på förhand.
 
Vänligast,
Christer Lilja

293
Allmänt / Efterlysning: regementsväbeln Olof Holmberg
« skrivet: 2009-06-24, 22:49 »
Nu har jag äntligen tagit del av det Krigsarkivet hittat ang. Olof Holmberg. Han antogs som regementsväbel vid Västerbottens regemente i juni 1716 och fick avsked i augusti 1719. I rullorna benämns han både som Olaus och Olof. Hans företrädare på tjänsten var Mats Lindberg.Hursom helst fick jag inte reda på när och var han var född, eventuell transport eller tjänstgöringsställe. Hur kan jag gå vidare: är det möjligt att erhålla uppgifter om var regementsväbelbostället var beläget eller om det finns några källor vad avser ackord? Rimligen måste Olof betalt Lindberg vid övertagandet av beställningen, på samma sätt som han själv torde ha blivit ackorderad av sin efterträdare; sådan var ju seden tills den förbjöds någon gång under 1800talets förra hälft. Alternativt: finns det någon som har kännedom om någon familj Holmberg i Västerbotten (?) med en son Olof eller Olaus född runt år 1689?. Jag blir väldigt tacksam för alla svar som kan tänkas leda mig vidare i mitt sökande efter mina norrländska rötter. Från Olof räknat, är jag nionde generationens västgöte, - skaraborgare! Vänligast/ Christer Lilja

294
Allmänt / Efterlysning: regementsväbeln Olof Holmberg
« skrivet: 2009-05-28, 23:29 »
Jadå, jag återkommer med utförlig beskrivning, när och om K A hittar något om honom. Det vore ju tråkigt om uppgifter om födelse och tidigare placeringar, kammar noll; då har jag ju inget att ta mig vidare med. Kanske kunde jag efterlysa någon släkt Holmberg, bosatt inom regementets rotering (Västerbotten och Norrbotten) och verksam inom armén vid tiden. Holmberg bör ju ha lämnat ackord i ersättning till den han avlöste. På K A menade man, att det inte är så lätt med uppgifter ang. underofficerare. Jag hoppas verkligen att det löser sig med Olof. Vänligast / Christer.

295
Allmänt / Efterlysning: regementsväbeln Olof Holmberg
« skrivet: 2009-05-27, 14:44 »
Okej Stig-Lennart,
jag håller med dig om att det måste vara samme man, Olaus är ju bara en variant av Olof. Sedan har jag kontrollerat terminologin; regementsprofoss/gevaldiger ändrar namn till regementsväbel. Du ska ha ett stort tack, men vem är denne Mossberg; jag vill veta om det finns bevis för att jag verkligen är västerbottning, också? Vänligast / Christer

296
Allmänt / Efterlysning: regementsväbeln Olof Holmberg
« skrivet: 2009-05-27, 10:06 »
Hej och tack,
jag har precis mejlat Krigsarkivet om upplysningar ang. nämnde Holmberg. Ja, Holmberg är sannolikt hans släktnamn, varför han inte erhållit ett soldatnamn, som Lilja. Dessutom verkar han inte ha varit långvarig inom armén, om han antogs 1716 och avgången knappt tre år senare. Du nämner honom som regementsprofoss/ regementsgevaldiger; i kyrkböckerna benämns han som regements weblen wed Westerbotns regemente (vigselnotisen 1718-10-05) resp. Warit webel wed Westerbotns regem (i dödboken 1749-12-16), båda för Järpås (R).Kan det verkligen röra sig om samma person; är regementsprofossen Olaus Holmberg identisk med regementsväbeln Olof Holmberg? Det skulle verkligen vara roligt att veta var han föddes, så jag kan gå vidare med släkten; han var min mors farfars farfars farfars far. Om han var västerbottning, så blir jag ännu gladare. Vänligast / Christer

297
Allmänt / Efterlysning: regementsväbeln Olof Holmberg
« skrivet: 2009-05-26, 20:53 »
Hej,
jag söker upplysningar om regementsväbeln vid Västerbottens regemente, Olof Holmberg. Tyvärr saknas såväl födelseuppgift, födelseort och fadersnamn. Däremot vet jag att han dör 60 år gammal i Järpås (R) år 1749. Han var regementsväbel redan då han gifte sig första gången den 5 oktober 1718; han slutade sina dagar som rusthållare i Storegården, Järpås (R). Vänligast / Christer

298
Dubois / Äldre inlägg (arkiv) till 07 juli, 2011
« skrivet: 2009-05-22, 02:57 »
Hej,
hittade en soldatfamilj i Rackeby (R), ca 1750, mannen hade ett helt vanligt knektnamn - jag har glömt vilket - men hustrun hette M S Du Bois. Finns det någon som vet om några med namnet Du Bois etablerade sig på Norra Kålland (R)? Vänligast / Christer

299
03) Osorterat / Vad står det om Olof Holmberg?
« skrivet: 2009-05-21, 19:51 »
Tack Hans-Olof,
jag hade redan läst vigselattesten utan större svårigheter, men i dödboken är det alldeles hopplöst svårt för mig att läsa. Det var intressant att få veta att även var rusthållare i Storegården; visserligen var hans första fru Inger Månsdr. Schumpe, dotter till den förre ägaren, drabanten Måns Schumpe. / Christer

300
03) Osorterat / Vad står det om Olof Holmberg?
« skrivet: 2009-05-21, 14:23 »
Hej,
om det inte vore för att vi ska ha släktträff nästa helg, så skulle jag inte ha så bråttom. Men det rör om stamfadern på svärdssidan, Olof Holmberg. Jag ser att läsa att han varit väbel, och att han dog ganska hastigt vid 60 års ålder. Det står mer som jag absolut inte kan läsa eller klura ut. Jag skulle gärna vilja veta allt som står om honom i dödboken. Järpås C:4:bild 507/ sid 1003, vänstra sidan, överst. Vänligast / Christer

301
Järpås / Järpås, Webel Olof Holmberg
« skrivet: 2009-05-21, 03:33 »
Hej,
om det inte vore för att vi ska ha släktträff nästa helg, så skulle jag inte ha så bråttom. Men det rör stamfadern på svärdssidan, Olof Holmberg. Jag ser att läsa att han varit väbel, och att han dog ganska hastigt vid 60 års ålder. Det står mer som jag absolut inte kan läsa, eller klura ut. Jag skulle gärna vilja veta allt som står om honom i dödboken. Järpås C:4:bild 507/ sid 1003, vänstra sidan, överst. Vänligast / Christer

302
03) Osorterat / Ang. titel på fadern
« skrivet: 2009-05-20, 12:22 »
Hej igen,
om det inte vore för att vi ska ha släktträff nästa helg, så skulle jag inte ha så bråttom. Men det rör stamfadern på svärdssidan, Olof Holmberg. Jag ser att läsa att han varit väbel, och att han dog ganska hastigt vid 60 års ålder. Det står mer som jag absolut inte kan läsa eller klura ut. Jag skulle gärna vilja veta allt som står om honom i dödboken. Järpås C:4:bild 507/ sid 1003, västra sidan överst. Vänligast / Christer

303
Rackeby / Äldre inlägg (arkiv) till 04 november, 2011
« skrivet: 2009-05-19, 10:42 »
Hej,
min huvudsakliga släktforskning avser Skalunda, med förgreningar till både Rackeby och Söne. Dopböckerna för Skalunda börjar först med år 1771. Samma år öppnar Rackeby en ny dito. I vissa fall står Skalundas arkivalier hänvisade till Rackeby i förteckningskatalogen.Rackebys dopböcker innan 1771 upptar inte någon separat avdelning för Skalunda socken. Då jag läst vissa vigsellängder från tidigt 1700tal, så har jag sett att skalundaborna varvas med rackebybor även då det rör sig om ett brudpar båda hemmahörande i Skalunda, utan att detta framgår av förteckningsregistret. Jag har påtalat detta hos både Landsarkivet i Gbg och Skara stift. Min fråga är, om någon som läst de tidigaste dopböckerna för Rackeby, kommit över uppgifter som styrker min misstanke om att prästerna i Rackeby blandat skalundabor med rackebybor tiden innan 1771. Jag vore väldigt tacksam om någon som vet berättade detta för mig. Vänligast / Christer

304
03) Osorterat / Ang. titel på fadern
« skrivet: 2009-05-18, 22:58 »
Tack ännu en gång, Stefan,
det är min morfars släkt, själv var han född 1910 som sonen till ladugårdsförmannen på Domö egendom, Järpås (R).När fadern dog 1927 på Stensholmen i Rackeby, så hamnade modern med småsyskonen på fattighuset. Hela sitt liv, han dog 1991, var han ovetande om sitt ursprung hos Varaslättens besuttna allmoge; då han talade så var det om farfadern han aldrig lärt känna, denne var torpare och finsnickare i Maden under Bjertorp. Släkten är ett tydligt exempel på den proletarisering som inträffade under 1800talet bland bondsönerna. Vänligast / Christer

305
03) Osorterat / Ang. titel på fadern
« skrivet: 2009-05-18, 13:14 »
Tack igen Stefan,
om du även kunde hjälpa mig med det följande, så är släkten på den sidan så gott som klar; jag håller på att fastställa deras sociala status. Vilken sysselsättning uppges för Anders och vilka var hans föräldrar?. Dödboken för Norra Vånga den 20 dec. 1802,  Norra Vånga C:4:bild 117/ bild 227, höger sidan högst upp. Jag har hållit på med släktforskning i några år nu, och dessa uppgifter är de enda jag hittills aldrig lyckats tyda själv. Jag vore väldigt tacksam om du kunde hjälpa mig. Vänligast / Christer

306
Pelikan / Äldre inlägg (arkiv) till 18 maj, 2009
« skrivet: 2009-05-18, 01:09 »
Hej,
jag har en ana, Merta Svensdr. Pelikan, född ca 1699. Födelseort okänd, men hon dog i Börje Bengtsgården, Norra Vånga, 1743-11-09. År 1715 vigdes hon vid ryttaren Sven Andersson Rut i Norra Vånga (R). Hänvisn. Norra Vånga C:1:bild 70/ sid 131. Är det troligt att hon är besläktad med de andra Pelicanerna på Varaslätten? Genom giftet med Rut så har en anknytning till Västgöta kavalleriregemente, varför jag finner det sannolikt att hennes släkt också hade det; flera med namnet Pelican återfinns i rullorna vid den aktuella tiden. Ryttaren Ruth var född 1686 och dog 1743-10-30 i Börje Bengtsgården, Norra Vånga (R). Sonen Anders Svensson Ruth, född 1719 och död 1802-12-20, var rusthållare i Börje Bengtsgården, Norra Vånga. Sonsonen Anders Ruth, född 1748-07-26 i Börje Bengtsgården, Norra Vånga, var först frälsebefallningsman och sedan nämndeman boende i Brataregården, Skarstad (R). Vänligast / Chris Lilja

307
03) Osorterat / Ang. titel på fadern
« skrivet: 2009-05-17, 23:02 »
Tack Stefan,
men vad är en frälsebefallningsman?. Vänligast / Christer

308
Aschebergs regemente / 01) Allmänt
« skrivet: 2009-05-16, 20:12 »
Hej,
 
om en förlovad ryttare af Aschebergs regemente, som dog 1716 i Gillstad 76 år gammal, står att läsa i dödboken, att han tjänat som ryttare i femton år, fram till 1685. Vilka slag kan han tänkas ha deltagit i och var han värvad; jag menar i sold, eller uppsatt på den lokala roten. Det enda jag vet om honom är att han beger sig till Livland på 1660-talet med ambitionen att bli stallmästare hos greve Magnus Gabriel De la Gardie. Vad jag vet så mönstrades regementet därstädes, men överfördes till Skånelandskapen i striderna mot dansken. Tacksam för svar. Vänligast / Christer

309
03) Osorterat / Ang. titel på fadern
« skrivet: 2009-05-16, 18:45 »
Hej,
jag undrar om någon kan hjälpa mig att tyda vad som står om Anders' (9/8) föräldrar, Sven Ruth och Anna Andersdr., högersidan. Skarstad C:3 bild 71 / sid 131 Jag tror det står befallningsman på fadern, Sven Ruth, men vad står det före det?  Mvh/ Christer

310
Söne / Äldre inlägg (arkiv) till 15 oktober, 2009
« skrivet: 2009-05-16, 17:13 »
Tack Bibbi,
jag tror av din redogörelse, att vi är inne på rätt spår; min Lars Gislesons far behöver vara född runt mitten av 1600-talet. Dessutom synes Gislarna på Skog resp. i Per Andersgården, tillhöra samma släkt.Att vi inte lyckats reda ut släktförhållandena ännu, måste bero på att uppgifter om samtliga barn saknas.Om jag får en son, så kan ju han få heta Gisle. Och ja, jag är verkligen intresserad av filen, du nämnde. Avslutningsvis måste jag fråga dig, har du någon aning om varför dopboken för Skalunda börjar så sent som 1771. Rackeby öppnar en ny dito samma år; tror du att skalundaborna blandades med rackebyborna tiden innan (se mitt inlägg under Skalunda)? Saken är den att dopböckerna för Rackeby innan 1771 inte upptar en separat avdelning avseende Skalunda. Vänligast/ Christer

311
Gillstad / Gillstad
« skrivet: 2009-05-15, 18:23 »
Hej,
jag undrar om någon har information ang. den förlovade ryttaren vid Aschebergs reg., Clas Jönson, i Nästegården, Gillstad? Tydligen var han östgöte och född ca. 1640. Det enda jag hittat är det som står i dödboken för 1716. Vänligast / Chris Lilja

312
Skalunda / Skalunda
« skrivet: 2009-05-14, 23:33 »
Hej igen,
jag hade hoppats på ett bättre engagemang vad avser Skalunda socken.Jag undrar varför det är så dåligt ställt med kyrkböckerna på detta ställe; dopböckerna börjar först med året 1771? Det är ju inte vidare skoj att tvingas konstatera, att man förmodligen inte kommer mycket längre. Kan det vara så att uppgifterna om Skalundas befolkning tiden innan, återfinns i Rackebys arkivalier; även där upprättades en helt ny dopbok 1771; valde man att skiljas åt året innan? Jag har riktat frågan direkt till Landsarkivet i Gbg, och Skara stift, som blev mäkta förvånade; 1686 års kyrkolag hade bort gälla även för prästen, in loco. Vänligast / Chris Lilja

313
Reveille / Reveille
« skrivet: 2009-05-14, 11:42 »
Tack Per,
men jag tyckte faktiskt att det stod Wallon, dessutom verkade han kommit från Torslunda; vad jag vet så är det ett ställe i Tierp. Hurusom helst lyckades jag idag lokalisera en Gäfvert från Värmland i Järpås, som invandrat från Fryksdalen; hustrun ifrån Gräsmark(en). Vänligast / Chris Lilja /

314
Reveille / Reveille
« skrivet: 2009-05-14, 01:25 »
Hej igen,
mitt trägna sökande efter valloner på Norra Kålland (R) går vidare, för närvarande har jag en Lars Reveille, som står som Wallon i vigselboken för Skalunda den 17/10 1809; emellertid uppges hans faders namn vara Sven Svensson. Rackeby E:1 bild:30 / sid 51. Jag hittade inte Reveille listat som vallonskt efternamn. Hur är det med det; är det någon som kan upplysa mig om namnet och om denne Lars? Till yttermera visso har jag inte lyckats tyda varifrån han kommit; jag ser att det står något med lunda, men på förledet går jag bet.Gästspelet i vigselboken är det enda jag hittat; både han och hustrun Elin saknas i husförhörslängder och dödbok, inte heller har jag hittat några barn till paret. Förmyndaren till soldatänkan Elins dotter, Anders Larsson,  var av min mormors släkt på hennes farmors sida. Vänligast / Chris Lilja

315
Sunnersberg / Äldre inlägg (arkiv) till 22 oktober, 2009
« skrivet: 2009-05-13, 10:44 »
Hej,
jag söker uppgifter om soldaten i Otterstad, Anders Larsson Hjelmar, född 1772 i Hedvigsberg, Sunnersberg och död på öa 1853; hans far var en Lars Bengtsson.Hjelmars generalmönstringsuppgifter fick jag av Georg Hulander 1984, varpå jag såg till att skicka dessa till Björn Lippold, Soldatregistret i Skara. Hjelmar var min farfars farfars farfars far, och jag etta i successionen, så alla uppgifter som tar mig ett steg ytterligare är värdefulla för mig. Vänligast/ Chris Lilja tidigare kallad Hjelm.

316
Allard / Äldre inlägg (arkiv) till 29 december, 2009
« skrivet: 2009-05-12, 00:26 »
Min mormor Dagmar pratade alltid om sin farmor som skulle ha varit av vallonsläkt. Då släkten haft patronymika så länge vi känner till, har jag tagit det hela med en klackspark. I min släktforskning har jag nu funnit soldater och torpare med namnet Allard efter patronymikon, i flera generationer. I vissa fall stavas det Alard och Alárd. Släkten tycks vara ensamma om att heta Allard, som soldater. Namnet synes inte förkomma på andra vid regementet, så jag vill gärna veta om någon på forumet känner till några Allard på Norra Kålland: företrädesvis i Skalunda, Rackeby och Söne i län (R). Vänligast / Christer

317
Söne / Äldre inlägg (arkiv) till 15 oktober, 2009
« skrivet: 2009-05-11, 23:51 »
Hej Bibbi,
min ana Maria Larsdotter dog på Främmestad 23/12 1750 och var änka efter Nils Bengtsson. Enligt dödboken blev hon 66 år; född runt 1684. Hennes föräldrar uppges vara Lars Gislesson och Marit Torstensdotter. I dödboken för 24/7 1726 uppges Marit vara svärmor till Nils Bengtsson på Främmestad, vidare framgår att hon skulle vara född 1633. Något längre ned 31/7 93 år; jag tror mig ha lyckats med transkriptionen. Din Lars Gislesson kan mycket väl vara far till till min Maria, förutsatt att han föredrog väsentligt äldre kvinnor. Vilket år var din Lars Gislesson född; Du tror inte det kan röra sig om en generation tidigare? Namnet Gisle tycks ha gått i arv på Per Andersgården, Skog, så det måste röra sig om samma släkt; jag har för övrigt stött på namnet Jon Gislesson i nära anslutning till mina anor; möjligen som ingift eller via blodsband. Jag vore tacksam om jag fick ta del av dina informationer. Tack på förhand. / Christer

318
Söne / Äldre inlägg (arkiv) till 15 oktober, 2009
« skrivet: 2009-05-10, 21:53 »
Om Maria Larsdotter, gift med Nils Bengtsson på Främmestad, står att läsa i dödboken, noterat 23 december 1750, att hon blev 66 år och att föräldrarna var Lars Gislesson och Marit Torstensdotter. Moderns efternamn kan vara fel; prästen har skrivit väldigt kluddigt. Jag är främst intresserad av att veta om fadern Lars Gislesson är kommen från Gisslarna i Per Andersgården och Skog i Söne. Jag använder mig av Arkiv Digital, och jag vet inte hur väl ställt det är med inscanningen av kyrkböckerna, men för Söne och Skalunda kommer man knappt ner till år 1700; för Skalunda slutar uppgifterna om födelse och dop redan på 1760-talet. Snälla hjälp mig att hitta mitt ursprung. Vänligast/ Christer

319
Skalunda / Skalunda
« skrivet: 2009-05-10, 01:58 »
Jean Larsson, född på Främmestad i Söne 16 aug. 1753 och död i Skattegården i Skalunda 16 okt. 1801, var gift två ggr.Han vigs första gången i Skalunda 3 jan 1779 vid Maria Andersdotter född i Stommen Skalunda.I dödboken för år 1789 upptas deras dotter Anna som avliden 11 nov. Direkt över eller under står det Maria, plus föräldrarnas namn, Anders Andersson och Kerstin Svensson. Dessutom har prästen uppgivit Stommen resp. Skattegården i fel ordning. Hurusom helst verkar denna Maria ha varit endast 25 år när hon dog, vilket innebär att hon ska ha varit född 1764. Detta tycker jag verkar tveksamt om man betänker att hon gifte sig redan 1779 och blev mor första gången 1781 Min fråga är därför:Är det någon som vet om någon annan Maria Andersdotter gift med Jean Larsson i Skalunda? Kyrkböckerna sträcker sig inte så väldigt långt bakåt i tiden.Vänligast/ Christer

320
Järpås / Äldre inlägg (arkiv) till 05 oktober, 2010
« skrivet: 2009-05-09, 16:57 »
Hej,
jag söker mer utförlig information ang. regementsväbeln vid Västerbottens regemente, Olof Holmberg, som dog på Storegården i Järpås socken (R) den 16 december 1749. Är det någon som vet när och var han föddes samt hur han hamnade i Skaraborg. Han var först vigd vid Inger Månsdotter Schumpe,vars föräldrar bodde i Storegården, den 5 oktober 1718 i Järpås; det är i vigselboken han benämns som weblen af westerbotns regte.Schumpe dog den 13 maj 1739, varpå han raskt skred vidare och gifte sig med min ana, Kerstin Abrahamsdotter. Då hon var döpt den 3 april 1709, så måste hon varit väsentligt yngre än Holmberg.De fick fem barn, och jag föreställer mig gärna, att han upplevde en angenäm sista tid i livet; i dödboken står det att han dödde ganska hastigt ( se inlägg ovan).Kan karlen ha varit en karriärist som tröttnat på både krig och adliga prerogativ inom armén, och istället sällat sig till allmogen? Då jag känner av hans gener, vill jag gärna göra hans postuma bekantskap.
 
Meddelandet flyttat från Läshjälp - Västergötland - Webel Olof Holmberg, den 10 maj 2009 av Moderator för Läshjälp

Sidor: [1]