ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Charlotte Börjesson

Sidor: [1]
1
Var ligger platsen / SV: Göteborg, Roten Landala Huset 27
« skrivet: 2023-06-01, 09:05 »
Tack för hjälpen och samtidigt fick kännedom om att det gick att zooma in kartbilden så numreringarna syntes. :)

2
Var ligger platsen / Göteborg, Roten Landala Huset 27
« skrivet: 2023-05-31, 23:58 »
Familjen Ryberg som jag forskar på bodde i Landala 27 1874-1883. Vilken gata låg fastigheten på?


Göteborgs Domkyrkoförsamling (O) AIa:33 (1883-1890) Bild 156 / sid 152 (AID: v35209.b156.s152, NAD: SE/GLA/13180)

3
Rutenfelt / SV: Rutenfelt
« skrivet: 2021-09-23, 23:10 »
Hej Anders


Jag ser att du har sonen Carl Gustaf Rutenfeldt i inlägget. Har du någon mer info och källor om honom efter att han blev fosterson omkring 1822?
Var för jag frågar är att jag är på jakt efter en förfader och jag skulle vilja följa denna Carl Gustaf framåt i livet. Antingen är jag på fel spår eller så kan jag utesluta honom från tänkbara Carl Gustaf.


Hälsningar
Charlotte

4
Stora Malm / SV: Vigsel i Nya Salongen 1897
« skrivet: 2020-03-24, 17:18 »
Jag tror att jag har inbjudan men det kan lika väl vara hos en släkting (men vem) som jag läst informationen för många år sedan. Får titta igenom mitt arkiv igen.


Jag har följt Djulö Skolas flytt och träffat Åström på Dufveholm. Hoppas på att kunna ta mig dit och se lilla skolhuset och tvätthuset på sin nya plats.


Tack så länge,
Charlotte

5
Stora Malm / Vigsel i Nya Salongen 1897
« skrivet: 2020-03-23, 19:27 »
Min mormors mor Elsa Carlsson gifte sig med Carl Boije den 29 december 1897. Vigseln ägde rum i Nya Salongen kl 16.30 av Kommunister Gustafsson. Elsa var född och boende i Djulö Skolhus.


Jag skulle bli tacksam om någon kan upplysa mig om var Nya Salongen fanns någon stans. Kan det vara på Stora Djulö eller inne i  Katrineholm?


Hälsningar, Charlotte



6
Människor / Skolfoto i Linköping
« skrivet: 2015-01-12, 18:06 »
Tack Bo, för denna utförliga redovisning.
 
Hälsningar,
Charlotte

7
Människor / Skolfoto i Linköping
« skrivet: 2015-01-10, 17:37 »
Vilken skola i Linköping och årtal kan gälla för skolfotot? De ledtrådar jag har är min mormor Anna Boije, född 1898 som sitter som nummer fem från vänster. Hon och hennes familj bodde på Snickaregatan 11 i Linköpings Domkyrkoförsamling mellan åren 1909-1913.
 
Tacksam för all info,
Charlotte Börjesson

8
Hjortsberg / Hjortsberg
« skrivet: 2012-12-30, 17:03 »
Hej Brittmarie
 
I Rotemansarkivet/stockholms stadsarkiv och på skivan Rotemannen finns denna info  
 
Hjortsberg, Signe Maria
 
Tjänarinna
 
f. 29/9 1904 (Jukkasjärvi, Norrbottens län)
Ogift, anställd utan familj
 
Arsenalsgatan 8 (Näckström 6)
Rote 7 (Jakobsroten), Jakob (litt. R 6)
 
In 14/12 1922 från Östersund, Jämtlands län
Ut 5/10 1925 till rote 26 (Norrtullsroten)
 
Övriga uppgifter:
Vaccinerad
Sida i infl.-längd/f.-bok: 112
Sida i utfl.-längd/dödbok: 38
Kyrkoskrivningsår: 1922
 
I födelseboken för Jukkasjärvi C:7 1895-1906 sid 92 (AD Online v137718.b2450.s92) finns en Signe Maria född den 28 sept 1904 med föräldrarna Karl Oskar Boström och Celina Matilda Källström, Kiruna. Namnet Hjortsberg framgår inte här i allafall så om det är samma person vet jag inte. Du hittar henne också i Församlingsboken Jukkasjärvi AIIa:2 1900-1910 sida 435 (AD Online v137684.b570.s435)
 
Om du följer henne framåt i tiden kanske du får fram den information du är ute efter.
 
Jag har många Hjortsberg i min släktforskning men jag har ännu ingen norr om Dalarna.
 
Hälsningar
Charlotte
 
(Meddelandet ändrat av lottis 2012-12-30 17:05)

9
Borgare / Borgare
« skrivet: 2009-07-24, 08:38 »
Jag har en borgare i Simrishamn (L) omkring 1846, Carl Gustaf (C. G.) Lindeblad, som jag inte kan finna i församlingens kyrkoböcker. I kyrkböckerna för Kinnarumma/Seglora (P) under motsvarande period finns han angiven som Borgare i Simrishamn i samband med vigsel och sons födelse. Jag vet inte var han är född, förmodligen omkring 1819, eller var han var skriven.  
 
Finns det någon dokumentation, borgarmatrikel eller andra handlingar som jag kan leta i och var kan jag hitta dessa i så fall?  
 
Hälsningar
Charlotte Börjesson

10
Jag förstår att du tycker det är svävande det jag skriver eftersom du inte är insatt i Göteborgsverksamheten som jag påpekat.
 
Du ska få besked på vad som avses med våra gemensamma ägodelar om du kontaktar mig eller någon annan i vår förening för ett möte med oss. Vi kan sedan gemensamt lämna en rapport här på forumet.
 
Charlotte

11
Michael
 
Ditt svar till Mats gör mig besviken och ger mig ännu mer bekräftelse på hur illa förra förbundsstyrelsen behandlar sin medlemsförening Dis-Väst som jag tillhör. Synd att du inte ser till att denna bedrövliga historia om Göteborg tar slut nu.
 
Information och kommunikation med sina medlemsföreningar är något som förra förbundsstyrelsen, som du ingick i, inte ansågs vara nödvändigt eller var helt ointressant. Att du hade huvudansvaret för bibliotekets försäljning i Göteborg och inte håller dig informerad om innehållet kommer som ytterligare en överraskning.
 
Att förbundet hade verksamhet i Göteborg där Dis-Väst var hyresgäst och drev forskarstugan tycks den förra förbundsstyrelsen inte heller förstått eller varit insatt i. Det är uppenbart i många sammanhang och det framgår också i ditt svar till Mats. Ni (förra förbundsstyrelsen) har varit helt ointresserad av hur denna verksamhet har varit i samarbete med oss i Dis-Väst. Det finns ingen separat bokföring att tillgå när frågor om intäkter och kostnader för er verksamhet i Göteborg kommer upp. Men ni kunde ändå fatta beslut om att lägga ner er verksamhet för att den var för dyr. Otroligt.
 
Du skriver att ni ryktesvis hade hört att Dis-Väst gjorde anspråk på böcker.. Vad är det för ett rykte och vad är det för böcker du talar om? Då du hade huvudansvaret, hur kommer det sig då att du inte kontaktade oss i Dis-Väst för att få vetskap om vad ryktet är för något. Vi visste inte ens om att det fanns ett rykte, det var något nytt.
 
Vidare skriver du att några specifika anspråk inte presenterats per riksstämman. Anspråk på vad? Eftersom du eller ni konsekvent undvikit att konversera med oss, hur i all sin dag skulle vi kunna vara informerade om vad ni ville att vi skulle göra?
 
En sak har du i alla fall rätt i - Självfallet fanns heller ingen avsikt att sälja böcker som tillhör DIS Väst. Om har hållit dig informerad så har du nog läst mitt inlägg den 28/8 2008, innan riksstämman, i detta forum. Då hade du inte behövt ta upp denna kommentar till Mats. Det viktigaste i det inlägg jag gjorde var om våra gemensamma ägodelar och hur de försvunnit från Göteborg. Det är det som jag med flera undrar över hur detta kunde ske. Innan stämman i Malmö talade Ted om för mig att jag skulle få svar från honom efter släktforskardagarna. Jag väntar ännu men det kommer nog.
 
Du skriver att det som stör dig mest i denna historia är att företrädare för Dis-Väst verkar anse att de skall ha förmåner, du gjorde dina tolkningar osv. Vi är inte ute efter några förmåner men det förstår du inte eftersom du inte vill tala med oss.  
 
Vi vill att saker och ting ska gå rätt till, både från Dis-Väst och er.
 
Det är inte försent att kontakta oss direkt, det vore bra tycker jag, så vi för ett slut nu och att detta forum får ägna sig åt något mer aktuellt ämne.
 
Charlotte

12
Ted, du anser inte att du har kränkt någon av förbundets föreningar eller någon av deras medlemmar. Det sägs att ”Tala är silver, tiga är guld” och det har jag många gånger levt efter men nu gör jag ett avsteg från den tron.
 
Föreningen Dis-Väst anser jag har blivit kränkt av dig personligen eller av dig i egenskap av ordförande för förbundet. Det är inte alltid lätt att avgöra vilken roll du har.  
 
En förening kan inte känna sig kränkt då den i sig inte har några känslor och kan alltså uppfatta att den blivit kränkt eller illa behandlad. Föreningen har ett namn, Dis-Väst och är medlem i förbundet för ca kr 26.000,- per år. Föreningen har medlemmar och en styrelse som också är medlemmar. Vi medlemmar är de som har känslor och är av kött och blod så jag känner mig kränkt i några händelser.
 
När Dis-Väst meddelade förbundet att vi av ekonomiska och sakliga skäl tackade nej till en hyresförlängning av lokalen i Göteborg, så anser inte jag att det accepterades. Om förbundet hade haft en fungerande och ett strukturerat sätt att ha information och kommunikation med oss i Dis-Väst långt innan deadline för vårt ställningstagande så kan det ha fått ett annat slut. Till och med något bra utav det. Men nej då, utan du eller förbundet hade ingen förståelse alls utan istället har vi blivit en ekonomisk bov i förbundets ekonomiska drama och det är det som du eller förbundet har basunerat ut i rörelsen. Dis-Väst har blivit smutskastad i och med det. Där känner jag mig personligen kränkt, ledsen och otroligt besviken som styrelseledamot och medlem.
 
I lokalen i forskarstugan här i Göteborg har eller rättare sagt idag, hade, förbundet ett bibliotek till allmän användning. Där hade också Dis-Väst sin böcker. Men där fanns också skänkta böcker från medlemmar och föreningar. De skänkta böckerna jag nu syftar på är de som skänktes till forskarstugan dvs. de skänktes inte enbart till förbundet eller Dis-Väst. De skänktes till vår gemensamma verksamhet i forskarstugan. Och vad händer, jo förbundet beslutar sig för att sälja biblioteket för att rädda hem några kronor och ören till sin svårt ansatta ekonomi. Visst kan förbundet sälja sina egna böcker men INTE de som är i våra gemensamma ägor.  
 
Någon av oss i Dis-Väst styrelse hade ett sjätte sinne redan i våras och såg till att Dis-Väst egna böcker var urplockade från biblioteket. Vi lät de gemensamma böckerna vara kvar. När beskedet kom om försäljningen så levde vi i den ärliga tron att de gemensamma böckerna skulle vi ha en enad lösning på hur vi skulle göra med dem. Den tron existerar inte längre för mig.
 
Ungefär samtidigt som vi fick kännedom om försäljningen så la Studieförbundet Vuxenskolan ett anbud på biblioteket till förbundet. Det tog inte lång tid innan vi i Dis-Väst fick information från dig eller förbundet om - Att under inga omständigheter kommer Dis-Väst eller Vuxenskolan att få köpa biblioteket. Punkt slut. Det är i högsta grad en kränkning och dessutom så fick vi beskedet men inte Vuxenskolan. Har de fått det ännu mån tro?
 
Trots våra försök att kommunicera med förbundet så har det inte hjälpt. Böckerna är nu bortplockade för försäljning i Malmö eller finns någon annan stans. Hur tror du eller förbundet att vi som representanter för Dis-Väst känner oss? Vad säger vi till de medlemmar och föreningar som skänkt böckerna när de kommer och frågar oss om var de finns och vad kommer att hända med dem när verksamheten upphör i lokalen? Åter igen, om förbundet hade haft en fungerande och ett strukturerat sätt att ha information och kommunikation med oss i Dis-Väst så hade det ha fått ett annat slut. Och än en gång så känner jag mig personligen kränkt, ledsen och otroligt besviken som styrelseledamot och medlem. De som skänkt går säkert inte oberörda av denna hantering från förbundet.
 
Charlotte

13
Antavlor och utskrifter / DISBYT-utdrag!
« skrivet: 2008-04-21, 18:16 »
Hej Pierre
 
Det är inte till faddrarna du skickar in disbytutdraget till. Det är till Disbyt-ombuden.
 
Du har all information på DIS hemsida under rubriken DISBYT.
 
Hälsningar
Charlotte Börjesson
Disbyt-ombud

14
Jeurling / Jörling / Görling / Jeurling / Jörling / Görling
« skrivet: 2008-02-14, 16:53 »
Hej Anita
 
Tack info o tipset. Jag får kanske använda mig av detta om jag inte får någon respons på nu levande anhöriga här i AnbytarForum.
 
Familjen är inte mina släktingar utan bekanta till min mm o mf om jag minns rätt och jag har en hel del bilder o brev som de kanske vill ta del av.
 
Hälsningar
Charlotte

15
Jeurling / Jörling / Görling / Jeurling / Jörling / Görling
« skrivet: 2008-02-14, 10:21 »
Finns det någon som känner till Sten Anders Wilhelm Jeurling, född 1897 och avliden 1968 i Stockholm?
 
Jag skulle vilja komma i kontakt med hans ev barn (barnbarn) och syskon.
 
Hälsningar
Charlotte

16
Antavlor och utskrifter / DISKULOGEN NR 79
« skrivet: 2008-01-03, 18:37 »
Hej May-Lise
 
Vilken version av Disgen du har spelar ingen roll. I artikeln skriver jag att du måste ha en pdf-skrivare installerad på din dator. I Disgen anger du pdf-skrivaren under Arkiv, Skrivarinställning. Då kan du välja A1 eller A0 samt även andra format.
 
Hälsningar
Charlotte

17
Morup / Äldre inlägg (arkiv) till 04 december, 2007
« skrivet: 2007-10-14, 08:41 »
Hej Jan-Åke
 
Din familj Bengt Arvidsson har jag i min släktforskning. Jag har fått en släktutredning efter en avliden släkting för att förvalta uppgifterna för att de ska bevaras. Släkten Arvidsson är inte mina släktingar utan de släkten är ingift i min släkt.
 
Vill du ta del av vad jag har får du gärna höra av dig.
 
Hälsningar
Charlotte

18
Hej alla de Wahl-forskare.
 
Bland mina dokument efter min avlidna morfar Olof Lindeblad (1875-1934) har jag hittat ett vykort. Skådespelarna Ander de Wahl och Astri Torssell är avbildade och de har signerat bilden med sina namnteckningar 1904. På baksidan av vykortet har min morfar skrivit - Köpt av Astri Torssell personligen på Svenska teaterförbundets basar 24 nov 1904. Egenhändiga namnteckningar.
 

 
Är någon intresserad av att få vykort skannat åt sig så hör av er till mig via min e-postadress.
 
Sommarhälsningar
Charlotte

19
Stora Malm / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-04-14
« skrivet: 2007-02-04, 14:33 »
Hej Margareta
 
Maria Lovisa är född 15 april 1873 som oäkta och hennes fars namn finns ej angivet. Moderna är pigan Christina Lovisa Johansdotter. Jag har svårt att tyda var i Stora Malm hon föddes. Uppgiften har jag hittat på Genline, SCB för Sörmland 1873, med GID 100004.30.15700.
 
I Kungsholmskivan framgår att hon är född Lindberg.
 
Hälsningar
Charlotte

20
Stora Malm / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-04-14
« skrivet: 2007-01-28, 21:55 »
Hej Anna
 
Det står - Lysning för äktenskap med ? Carl Aug Ersson i Hudviken den 14(19)/4 61.
 
Det var till Hudviken hon flyttade i maj 1861 också.
 
Hälsningar
Charlotte

21
Stora Malm / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-04-14
« skrivet: 2007-01-28, 21:40 »
Hej Anna
 
Jag har Genline och för HFL 1861-1865 i AI:23B finns Bjurstorps rote mellan sidorna 484-564. Bjurstorp ska vara på sidan 488.
 
Din Lovisa finns med för Bjurstorp sidan 488 (GID 2128.3.53600).
 
Har du själv Genline så du kan titta?
 
Hälsningar
Charlotte Börjesson

22
Stora Malm / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-01-28
« skrivet: 2007-01-25, 10:29 »
Hej Kerstin
 
Födelseuppgiften Dick anger är den samma jag har för Per Jönsson.
 
Vad jag har om syskonen Jönsson så är Kerstin yngst och född på Nävertorp i St Malm medan de äldre är födda i Ö Vingåker.
Dessa personer har jag och några av uppgifterna har en släkting givit till mig. Några av dem har jag kollat upp i kyrkoböckerna. Stavningen på namnen är inte alltid den rätta.  
Far - Jöns Olofsson, f 1678-08-11 i Ö Vingåker, d 1749-01-01 i St Malm.
Mor - Cherstin Pehrsdotter, f 1689-12-24 i Ö Vingåker, d 1759-08-20 i St Malm.
Gifta - 1708-11-08 och förmodligen i Ö Vingåker.
Son - Olof, f 1710-04-16 i Ö Vingåker, d 1777-07-03 i St Malm.
Son - Pehr, f 1712-10-05 i Ö Vingåker, d 1713 förmodligen i Ö Vingåker.
Dotter - Ingrid, f 1714-10-18 i Ö Vingåker, d 1774-02-08 i Ö Vingåker.
Son - Pähr, f 1719-10-18 i St Forssa, Ö Vingåker, d 1773-08-31 i St Jorvaldstorp, St Malm. Din ana.
Dotter - Kerstin, f 1729-02-08 i Nävertorp St Malm, d 1795-06-07 i Nävertorp, St Malm. Min ana.
 
Häsningar
Charlotte

23
Stora Malm / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-01-28
« skrivet: 2007-01-22, 10:21 »
Hej Kerstin
 
Anders Perssons far (Per Jönsson) är bror till Kerstin Jönsdotter, f 1729 och d 1795 i Nävertorp. Kerstin är min mm mf fm mor.
 
Är du och jag släkt?
 
Hälsningar
Charlotte Börjesson

24
Hi Debbie
 
I have a person I knew of, I'll e-mail him about your request.
 
Best regards,
Charlotte

25
Hej Anders
 
Tack för ditt svar och jag ska ta bort accenten.
 
Jag sökte videra utifrån din information och fann ett inlägg här i Anbytarforum under Släkter, Övriga släkter: Ahlbom av John Winblad von Walter, lördag den 31 maj 2003 kl. 19.56 -...Margareta Jönsdotter Ahlboms (1664-1736) barn med hennes man, köpmannen Robert Petre. Margareta var syster till Anders Jönsson Ahlbom.
 
Jag undrar om denne Robert är den som jag har som Welam eller har jag kommit fel i generationerna?
 
Uppgifter i vigselboken och dödboken för Margareta Jönsdotter Ahlboms och Petre, finns det någon som har sett det?
 
Deras dotter Sara Margareta Petre har jag inte hitta någon födelseuppgift på, borde vara efter 1680, och inte heller några ev syskon. Jag skulle vilja hitta henne i födelseboken och i dödboken (Norrköping 1729) men det har jag inte lyckats med. Finns det någon som har gjort det?  
 
I de tidiga husförhören för Arboga stads fs så framgår inte familjen utan det är mannen och tjänstefolket om jag läser rätt. Jag har bläddrat sida för sida och jag har hittat en Welam Petre på Genline i hf Al:1a 1691-1704 p 44/283 för år 1695, 2374.2.67000. Om det är han som är far till Sara Margareta vet jag inte.
 
Enl Genline ska det finnas, födde, vigsel och död 1699/1670-1722, C:1 men jag hittar bara födda i den.  
 
Jag är tacksam för all hjälp och ledtrådar som ni kan bistå med.
 
Jag ser också att släkten Petre nämns i olika sammanhang med släkten Hülphers och Hjortsberg. Dessa släktnamn har jag också men genom andra förgreningar. Jag har nog en del att gå igenom och få ihop historian om mitt släktträd.
 
Hälsningar
Charlotte

26
Hej alla Petre-forskare
 
Jag har tagit mig an mitt släktskap med Robert Petre och Margareta Höijer. Till grund för detta har jag sedan ett par år tillbaka fått en släktutredning från en avlägsen släkting. Det saknas många uppgifter och inga källor finns med. Jag har försökt att få ihop släktskapet med hjälp av det som finns på Genline, i Disbyt, Anytarforum, hemsidor och allmänt sökande på Internet.  
 
De uppgifter jag har är
Petre, Robert, gift M Höijer
Barn - sonen Petre, Welam Robertsson, född 1664 i Arboga, gift med Ahlbom, Margareta Jonsdotter
som i sin tur fick dottern Petre, Sara Margareta, gift 1724 med Isaac Blessing och hon dog 1729 i Norrköping.  
 
Här ifrån och framåt i tiden har jag kartlagt. Jag har inte lyckats att få mina anor för ovanstående bekräftade och ber er om ni kan hjälpa mig att reda ut förhållandet.
 
Hälsningar
Charlotte Börjesson

27
Hjortsberg / Hjortsberg
« skrivet: 2006-02-04, 17:55 »
Hej Marie
 
Jag har också Smeden Lars Hjortsberg och Prästen Jonas L Hjortsberg (1652-1709) som mina anor. Jag har 6 barn till Jonas varav sonen Kyrkoherde Lars J Hjortsberg, (1678-1743) är min ana.
 
Din ana är Jonas son Kyrkoherde Daniel Hjortsberg (1686-1735) om fick sonen Lars Hjortsberg (1727-1789) som i sin tur fick en son, Prosten Lars Daniel Hjortsberg (1758-1826).  
 
Dessa uppgifter har jag hämtat från bl.a Svenskt Biografiskt Lexikon, Band 19 sidorna 132-137 och FamilySearch men uppgifterna är inte kontrollerade i kyrkböckerna.
 
Prosten Lars D Hjortsberg med familj har jag hittat på i Backaryd (K), husförhör 1813-1818 sid 102 (Genline 1748.33.105900). Sonen Jon Eric föddes i församlingen 9/11 1802. Han blev Pastor i Kiaby (L) och fick sonen Apotekaren Johan Conrad Hjortsberg född i församlingen 11/12 1836 (Födelseboken Kiaby (K), 1817-1861, s 58/177, Genline 1671.27.61500).
 
Johan C Hjortsberg fick i sin tur en son med samma namn som sig själv född 1871 i Ström (Z) (Sv Befolkning 1890) så någon av dem är förmodligen far till Knut Verner.
 
Hälsningar
Charlotte Börjesson

28
SwedGenTour-besökaren, Gustav Strom Christensen söker efter modern och hennes föräldrar samt faderns föräldrar till Lars Christensson Kongsbak född 3 februari 1727 i Kungsbacka, gift 10 april 1753 i Saeby, Danmark och död efter 1788 i Saeby, Danmark.
 
Många uppgifter stämmer överens med Knud Kristoffersens inlägg och hans uppgifter om Rangela Larsdotter i Alingsås finns med på Släktdatas register för född och vigd. Där finns en Rangela född 1689-10-11, Högbråten och hennes far heter Lars. Kan det vara denna Rangela som är modern? Gustav är tacksam för all hjälp och information han kan få.
 
Lars är Gustavs mf mf ff och de uppgifter som finns i hans antavla på Lars far är Christen Andersson, född 26 mars 1695 i Eftra fs i Halland, gift i Kungsbacka och död efter 1768. Gustav har lagt in sina förfäder i DISBYT.
 
Vi har tittat i födelseboken 1688-1747 för Kungsbacka och hittat Lars födelseuppgift där faderns namn finns angivet men inte moderns, Genline 1815.4.21100, sidan 167 (94/187).
 
Gustav genom Charlotte Börjesson

29
Hej Johanna
 
I Hillareds födelsebok 1786-1860 sid 233 (Genline 981.6.9300) läser jag att hennes föräldrar heter Anders von Schedvin och Edela von Schedvin - 39 år, Gälared (sätteri).
 
I husförhörsboken 1850-1855 sid 49, Gälared,  (Genline 981.2.77300) finns familjen och jag läser det som att fadern är född 5/10 1809 i Kalf fs (Kalv)och modern född 20/7 1814 i Bitterna fs och död 9/7 1854. Det finns uppgifter om ytterligare barn och förmodligen faderns moder och andra anhöriga också.
 
Jag själv forskar lite på von Schvedin för jag har en Anna Maria Hjortsberg (1737-1809) som var gift med Daniel von S (1724-1797) och de bodde på Gälared och dog i församlingen.
 
Samband finns det säkert men hur har jag inte hunnit titta på ännu.
 
Hälsningar Charlotte

30
Archive - General questions / Information re: Slaktforskardagar
« skrivet: 2005-05-31, 08:14 »
Hello again, Elsie.
 
There will be a location map with the lecture rooms and and with the list of exhibitioners in the end of june.
 
Best regards
Charlotte & Lars-Göran Börjesson

31
Archive - General questions / Information re: Slaktforskardagar
« skrivet: 2005-05-31, 05:55 »
Hello Elsie, amne is the swedish word for subject and e stands for emigration. On the same page (föreläsningar = lectures ) there is the word sal which means room and the letter w which means Wallenstam-salen.  
 
I hope this answers your questions, should you have any further questions, do not hesitate to ask. We will do our best to make your trip to Göteborg a successfull trip.
 
best regards
 
Charlotte & Lars-Goran Borjesson

32
Foto- och skanningsteknik / Skanna plastnegativ
« skrivet: 2005-01-05, 19:54 »
Hej igen, ett förtydligande om mikrokortet.
 
Det var en bild av ett kyrkoboksuppslag jag skannade in i skala 1000 ggr, inte hela mikrokortet.
 
Charlotte

33
Foto- och skanningsteknik / Skanna plastnegativ
« skrivet: 2005-01-05, 18:33 »
Hejsan, ser att många bra tips och råd har kommit den senaste tiden. Här kommer lite ifrån mig som verkligen är en glad självlärd amatör.
 
Jag använder två olika skanners för mina negativ och glasplåtar som har många olika storlekar upp till ca 12x18 cm och jag är nöjd med båda.
 
Den ena är en Canon/CanoScan D660U som har belysningsfunktion i locket för 35 mm negativ. Den har några år på nacken och fungerar väldigt bra ännu. För några år sedan kom jag över en belysningsapparat (Transparant adapter) med maskeringsram, som får ersätta min skanners lock med belysningsfunktionen i, när jag skannar in större format än 35 mm. Belysningsytan är ca 16x20 cm när maskeringsramen används. Det visade sig också att belysningsapparaten är användbar för belysning av negativ, jag slipper hålla upp negativen mot en lampa. Jag ser inte kvalit?n vid inskanningen utan det är först i fotoprogrammet efter att jag har gjort om bilden till positiv som det framgår. Sedan gör jag de bearbetningar jag vill med bilden. Jag kan inte skanna in flera negativ åt gången även när jag lägger fler på en gång utan en och en får skannas in men det har kanske med skanners funktion/program att göra.
 
I somras fick jag se Jan Jutefors demonstrera den Epson han nämner här i forumet och blev lite förtjust, i skannern alltså.  Det slutade med att jag köpte en Epson Perfection 4870 som jag är mer nöjd med än jag hade förväntat mig men den kostade också några lappar. Med tanke på alla de negativ och fotografier jag har så sparar den en hel del tid. Jag kan skanna in flera åt gången och jag kan redan vid förhandsgranskningen se negativet som positiv bild och göra bedömning om den är värd att skanna in eller inte. Även här använder jag sedan fotoprogrammet för de bearbetningar som behövs för bilden.
 
Denna Epson kan skanna in i skala upp till 1000 ggr, om jag minns rätt. Jag har provat att skanna in ett mikrokort i skala 1000 ggr och läsbarheten är toppen.  
 
Hälsningar
Charlotte Börjesson

34
Stora Malm / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-05-18
« skrivet: 2004-02-19, 23:05 »
Hej Erik
 
Utifrån de uppgifterna som Ann-Britt angivit så tror jag mig har både bild och personhistoria om Augusts syster Karolina. Jag håller på och lägger pussel med en hel del personer som omnämns i brev skrivna mellan 1900-1927. Det är min mormors morfar Carl C Carlsson, född 1842 i Stora Malm 1842 och boende där till sin död omkring 1928 som skriver till sin dotter Elsa och dotterdotter Anna, min mormor.
I breven nämns Lina som både mor och moster men något släktband har jag inte hittat. I ett av breven som är daterat
Willa Carlsro 29 okt 1922 skriver Carl;  
Lina fyllde 85 år i onsdags. Förra söndagen kom Mor i Dal och bad mig skriva lite kuriosa om henne och det blev intaget i måndagstidningen. Lärarinnorna var hos henne och hade med sig lite mat samt en slant från Friherrinnan. Lina hade då haft 15 personer i sin lilla kammare.
Dal är förkortningen på Dalstorp, Lärarinnorna är från Djulö Skola och Friherrinnan heter Ehrenkrona.
Jag har inte tillgång till bilden just nu, där Lina sitter utanför Daltorpsstugan, och den är förmodligen från 1923. Den finns med i medlemsbladet för KFV Släktforskare som skickades ut i förra veckan. Berättelser från breven kommer jag att göra artiklar av så småningom för medlemsbladet och Lina är en av de personer som jag tänker lyfta fram.
 
Hälsningar Charlotte

35
Katrineholm (1911- ) / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-06-28
« skrivet: 2003-10-27, 01:22 »
Hej Åsa
 
Ser att du i mars 2000 vill veta mer om din farfarsfar. Tyvärr kan jag inte bistå dig därom.
 
Vad jag däremot har, om jag gissar att din Anna Malm är samma som jag har, så har jag många bilder på en Anna Malm, född 1867 i Sörmland, förmodligen i Stora Malm. Har en far inom järnvägen (kan stämma med det du anger), har två bröder. Anna är omnämnd i många brev som jag har mellan 1920-1925. Anna var arbetskamrat med min mormor Anna Boije på Ulricehamns Sanatorium under några av dessa år.
 
Kan detta vara samma Anna som är din släkting så får du och dina anhöriga gärna ta del av vad jag har om du är intresserad.
 
Hälsningar
Charlotte Börjesson

36
Govenius / Govenius
« skrivet: 2002-09-05, 19:16 »
Hej Monica
 
Jag har Govenius i min släkt men det är min mors uppgifter som jag tagit över.
 
Govenius, Anna Maria Magdalena, född 1853-04-26 i Stora Malm(D), källa; Sv Kyrkans Prästskap 1914, sid 99, 597, 607 (bok), död 1908-07-07 i Nikolai kbfd(D), källa; Sthlm Herdaminne sid 458 (bok).
 
Fadern heter Govenius, Per Abraham och modern Nordström, Maria Kristina, källa; Sv Kyrkans Prästskap 1914, sid 99, 597, 607 (bok)
 
Hälsningar
Charlotte

37
Blixt / Blixt
« skrivet: 2002-03-16, 20:56 »
Hej Britt-Marie
 
Jag har Sigrid Charlotta Blixt, född 1878-03-23 i Linköping, Östergötland, gift Håhl. Är det ett namn du känner någonting till om?
 
Jag har e-post charlotte.borjesson@telia.com

38
Asklöf / Asklöf
« skrivet: 2002-03-16, 20:46 »
Hej Michael
 
Jag har lite uppgifter om Asklöf-are. Margareta Christina var gift med Fredrik Håhl, Fabrikör, född 1771-12-02. Två söner Johan Isak och Fredrik Gustaf.  
I boken Östgötars minne 1595-1900 av K. G. Od?n, på landsarkivet i Gbg, såg jag i namnregistret över studerande Östgötar i Uppsala följande namn för Asklöf; Isaac, född 1845, Isak Gustav, född 1786, Isak Jonas, född 1817, Nils Mårten, född 1781 och en Hans som var far till några av dem.
 
Har vi något att delge varandra så är min e-post charlotte.borjesson@telia.com

39
Håhl / Håhl
« skrivet: 2002-03-16, 20:26 »
Fredrik,
vilken gren tillhör du? Jag håller för närvarande på och forskar i familjen Håhl, jag har mina anor i den släkten. Södermanland och Östergötland har lokaliserat det mesta ifrån. Präst-yrket har många av dem. Vi kanske kan delge varandra det vi har idag. Min e-postadress är charlotte.borjesson@telia.com

Sidor: [1]