ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Annki Roos

Sidor: [1]
1
Som väl många av Anbytarforums besökare känner till så har Lokaliseringsutredningen efter en undermålig snabbutredning bl a föreslagit att Riksantikvarieämbetet ska flyttas till Gotland. Jag har för en gångs skull fått vissa svårigheter med att formulera ett inlägg. Förslaget är nämligen så enastående korkat att det knappt går att åstadkomma motargument mot det. Man har egentligen inget att argumentera emot, då förslaget enbart tar hänsyn till arbetsmarknadssiffrorna på Gotland och bortser från allt annat. Det är uppenbarligen en ren skrivbordsprodukt av en för uppdraget mycket lämplig utredare, vars uppgift har varit att på papperet flytta 690 jobb till Gotland, punkt.
 
Om vi nu lyfter blicken från utredarens säkerligen imponerande skrivbord och ser på RAÄ:s verksamhet i verkligheten så kan man börja fundera om inte det där skrivbordet är aningen för stort till ytan. RAÄ:s verksamhet är så specialiserad att det inte finns kompetent arbetskraft på Gotland för att fylla mer än en liten bråkdel av de drygt 200 tjänster som blir lediga. Det kommer heller inte att finnas någon gammal personal som hjälper till med omställningen. Eftersom medelåldern på RAÄ:s anställda är relativt hög betyder det att det finns många familjer inblandade. Till eventuella äkta hälfter eller sambor finns inga arbeten på Gotland. Alltså kommer nästan ingen att följa med, vilket ju också är en huvudmålsättning för åtgärden. Här handlar det inte om att flytta en myndighet utan om att flytta arbetsplatser och göra om tjänsterna från kvalificerade expertfunktioner till pärmbärarjobb utan närmare preciserat innehåll.
 
Om förslaget genomförs kommer det i praktiken att leda till att det inte finns något Riksantikvarieämbete under de närmaste 10-15 åren och kanske inte därefter heller. Studenter från Gotlands högskola kan inte ersätta den högt kvalificerade expertis som finns på RAÄ, lika litet som avdankade löjtnanter kan det. Jag kan ingenting om att leda truppförband och det är inget jag vill lära mig heller. Om man vänder på steken tror jag inte heller att de som valt att bli officerare har det brinnande intresse för kulturmiljön som krävs i ett arbete som förenar höga krav på specialistkompetens med låg lön.
 
Utredarens förslag är därför befängt även sett från en arbetsmarknadspolitisk synvinkel. Den arbetslöshet man importerar till Stockholm är en realitet som kommer att förorsaka stora problem där under lång tid, utan att det löser problemen på Gotland.
 
Jag tror alltså inte ett ögonblick att detta kommer att funka i verkligheten. I stället tror jag att RAÄ på Gotland kommer att fungera som en till myndighet kamouflerad arbetsmarknadsåtgärd som visserligen då skapar viss sysselsättning, men som inte kommer att kunna fullgöra sitt uppdrag. När problemen med detta så småningom blir alltför uppenbara kommer man att tvingas till att rekrytera ny expertis, från orter utanför Gotland. Det kan ju i sig bli problematiskt, då lokalpolitikerna där i detta sammanhang har gjort klart att utbölingar inte är välkomna till ön. Någon konkurrens om jobben vill man inte ha. Det är lätt att inse varför det är så bråttom. Utredaren föreslår att RAÄ ska etableras på Gotland den 1 januari 2006. Förmodligen innebär det i praktiken att endast verksledningen finns där den dagen men då är ju flytten formellt genomförd och Gotland har fått sina pappersjobb i god tid.
 
Här gäller det att ställa löntagare på olika orter mot varandra och flytta ner problemen från den politiska nivån till dem. Det här förslaget handlar inte om att skapa jobb, det handlar om vanliga människors vardagsproblem och det politiska högfrälsets människoförakt: Vi flyttar korna till norra ängen och getterna till sumpskogen: får jag föreslå en skål för utredaren och hans briljanta lösning!
 
Varför jag tar upp saken i detta forum? Därför att detta berör ett av de viktigaste historiska forskningsprojekten någonsin, nämligen Det medeltida Sverige. För DMS som drabbats hårt av tidigare nedskärningar innebär förslaget det definitiva slutet om det genomförs. Jag har av familjeskäl ingen möjlighet att följa med till Gotland. Några illusioner om att man skulle kunna rekrytera en ersättare på Gotland har jag inte. Vad en sådan ersättare skulle jobba med är inte heller lätt för mig att begripa. Riksarkivet ligger ju som bekant fortfarande kvar i Stockholm och det är där nästan allt för DMS relevant material finns.
 
Jag klistrar nedan in två e-postadresser till de berörda departementen. Skicka gärna e-post till dem om det till äventyrs är några bland er som vill att Riksantikvarieämbetet och därmed verksamheter som DMS, Sveriges kyrkor, Runverket m fl blir kvar i Stockholm och därmed kan fortsätta att bedriva meningsfull verksamhet. Protestera mot att Riksantikvarieämbetet flyttas till Gotland och kräv att politikerna gör sitt jobb i stället för att presentera ”utredningar” som inte utreder något annat än var och hur problem bäst kan gömmas undan före nästa val.  
 
 
registrator@education.ministry.se
registrator@industry.ministry.se

2
Jag referade till det inlägg Anita skrev och som Erik Holmlund av någon märklig anledning  ondgjorde sig över.
mvh
Inkan

3
Jag kan helt och fullt hålla med om att tonen i Anbytarforum behöver bättras, jag har själv fått ta emot en del, och har väl tyvärr i något fall själv skrivit något mindre välbetänkt. (För jag tar för givet att det inte bara är förbjudet att kalla Peter och förbundsledningen för maffia och dylikt, utan även vanliga forskare. Om det är rätt eller fel att helt stänga kantstött skall jag inte uttala mig om.)  
 
Lite ordning är alltså bra, så länge det fortfarande är tillåtet att i sakliga ordalag framföra kritik mot så väl olika personers forskningar, som mot förbundsstyrelsens beslut.  
 
Dock så skulle jag uppskatta om tonen även på andra håll blev lite mer lugn, trots allt skall man föregå med gott exempel från ledningens sida, eftersom det aldrig går att få andra att hålla bättre ton än en själv. Alltså hoppas jag i framtiden att slippa läsa om att det häckar...ett litet antal ”proffstyckare” på Anbytarforum, att se lätt identifierbara personer pekas ut som rättshaverister och slippa läsa raljerande texter om gamla kvinnor som inte vill bli påminda om sina makars otrohet. Jag vill också slippa att läsa ursäkter om att det visserligen var lite respektlöst, men mitt skrivsätt det goda med sig att det fick i gång denna mycket nyttiga diskussion. I så fall så är det ju uppenbarligen legitimerat att vara respektlös...  
Det vore också trevligt att slippa se motståndare till olika projekt kallas bakåtsträvare offentligt.  
 
För självklart är det ju så att vi inspireras av vad vi läser i Släktforskarförbundets publikationer, och tar efter dem. Och skall man vara ett föredöme vad det gäller ton så bör man nog vara betydligt mer försiktig i sina formuleringar. En sak är att jag i vissa fall kan dela de åsikter som ligger bakom formuleringarna. Jag har själv ibland har en del privata åsikter om personer som skriver på Anbytarforum, men så länge de inte direkt berör hur de är som släktforskare så försöker jag att undvika att sätta dem på pränt.  
 
Jag skulle uppskatta om även texter från Förbundet höll en lugnare och lägre ton i sådana frågor, oavsett om de har rätt eller fel.  
 
PS
Detta inlägg har tidigare varit postat under annan rubrik, men kom där bort bland en massa annat. Frågan är, i mitt tycke, för viktig för att komma bort.
DS

4
Tack och adjö / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-11-26
« skrivet: 2005-11-26, 07:57 »
Hej
Har genom förmedling av Yvonne fått en varning av förbundet att dom är trötta på mina inlägg. Visste inte att juridiska personer kunde bli illa berörda av sånt. Har efter överläggningar med mej själv kommit fram till eftersom jag nog inte är så låta bli att göra liknande inlägg, som skulle föranleda spärr i framtiden, så förekommer jag Yvonnes besvär med min uteslutning genom att avsluta på egen hand.
 
Så tackar för dom 8-9 år jag fått vara här och önskar alla deltagare på AF
 
GOD JUL och GOTT NYTT ÅR
rune

5
Nej, Gun-Britt Lindblad det senaste inlägget i den här diskussionen var skrivet 24 november 2002, inte 26 mars i år, innan du skrev ditt inlägg den 7 april! Varför skrev du inte din kommentar i den diskussionen du kommenterade istället för att starta om den här diskussionen?

6
Rötter / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-11-07
« skrivet: 2004-10-19, 19:03 »
Hej Inkan, jag var med flera gånger och uppskattade det mycket. Och läste en del i det tysta som var intressant. Det är inte det som är poängen. Jag är för en chatt!  Problemet är nog att jag är för rationell, och det här har blivit en fråga om känslor och att känna sig överkörd. Ingen av er svarar på mina frågor varför inte en likvärdig chatt med samma tillgänglighet för samma människor går lika bra som en chatt här på AnbF. Till och med med fördelar som att den administreras av aktiva och intresserade chattdeltagare.
 
Som gräsrot utan insyn ser jag bara att det tydligen fanns ett skäl och önskemål från Förbundet att inte hålla i KP. Jag har också gissat mig till ett par anledningar, som jag har viss förståelse för (se ovan). Sedan försöker jag hitta den rationella lösningen på situationen.  
 
Nej, som sagt så är det hanteringen framförallt som är klandervärd. Med reservation för att jag inte känner orsakerna till stängningen, så hade det bästa varit att ta kontakt med någon utomstående för att organisera en flyttning av KP, t ex till Verandan. Sedan skulle beskedet ha gjorts offentligt av den ansvarige för den nya chatten tillsammans med Rötters ansvarige. Därefter skulle under en tidsbestämd övergångstid KP varit öppen (minst en vecka) för att alla skulle hinna ställa in sig på flytten, och få hjälp med praktiska detaljer.
 
Oj, förlåt att jag är så rationell! Jag märker det själv.

7
Hej,
Jag har suttit och läst en massa skriverier i detta forum som jag absolut inte förstår. Varför tjafsas det så mycket om olika saker? Detta är väl ett forum där man ska kunna vända sig till varandra med olika frågor och om man kan, ge svar. Nybörjare eller inte, spelar det någon roll?
 
Jag är själv ganska ny inom släktforskningen och tycker det är helt underbart att det finns ställen där man kan fråga olika saker. Jag har också skrivit frågor under fel rubrik (skrev den under Åmål istället för Edsleskog) och fick genast veta att det var fel. Nu är jag inte så insatt i alla socknar så......spelar det någon roll?  
 
För övrigt forskar jag mest i Österbotten och jag måste säga att deras forum Disbyt är helt underbar. Jag har aldrig sett en enda diskussion som finns här på anbytarforum. Frågar man nåt på Disbyt får man nästan alltid ett svar.....dessutom ett vänligt svar, hur dumma frågorna än är. Man får hänvisningar och österbottningarna delar med sig av det de vet. De är helt suveräna. Jag är så tacksam mot dem för de har hjälpt mig mycket och ofta utan ett enda ont ord. Så borde väl också detta forum kunna fungera? Varför irretera sig på varandra....hjälp varandra istället, för det är väl ändå det som är meningen? Ställer man en dum fråga (vad det nu är) så låt bli att svara om frågan irreterar utan låt den svara som är lite ödmjuk mot den som mindre kan. Enkelt. Har man ett svar så dela det med andra. Det är väl härligt när man kan hjälpa någon på traven. Det tycker i alla fall jag. Saken är ju den att när man är helt ny så frågar man mycket därför att man inte riktigt vet var man ska söka. Med tiden lär man sig mer och mer och då lär man sig också att hitta och kan börja dela med sig av det man vet. Enkelt.
 
Jag hoppas verkligen att ett sånt förträffligt forum som detta kan fungera utan att det ska bråkas.
MVH
Kjell
 
Gå in och titta på Österbottens Disbyt och se vilken trevlig ton det är där.

8
Den som vill veta vad som står i namnlagen, kan leta efter en länk här på Anbytarforum under Språk...: personnamn: allmänt. Jag tror att en del av det som står här ovan inte stämmer, men vill inte fördjupa mig i detaljer. Intressant för den tidigare diskussionen om utdöda adelsnamn är att det ser ut som om man kan förlora sitt tagna namn, om någon har olägenhet av att man tagit det.
Så vill jag faktiskt till viss mån hålla med Hanzon och Pemer i det där med vad barnen ska heta, utifrån en utgångspunkt som ni skulle kalla politiskt korrekt. Om det ska vara lika lagar för män och kvinnor, måste det vara obligatoriskt att föräldrarna aktivt väljer ett efternamn, om det finns två att välja på. Däremot håller jag inte med er, om ni vill att det ska vara ansökningar och utredningar för den som önskar att barnet ska ha moderns namn.

9
Onsala / Inflyttning Onsala 1886 GID 1828.34.58600
« skrivet: 2005-10-10, 22:23 »
Hej
Karl Edvin Nilsson från Styrsö, flyttar till Onsala 12/5 1886. Men vart? Och hur hittar jag stället i Hfl? Är det till att bläddra sida upp och sida ner?
 
Tacksam för svar
/Raija

10
Människor / Werner Lindhe
« skrivet: 2007-12-28, 20:13 »
Hej, jag har i min mammas album hittat dessa två poträtt. De är tagna av hovfotografen Werner Lindhe i Trollhättan, så mycket kan man se längst ner till höger. Tyvärr har någon smart människa klippt längst ner så årtalet är försvunnet. Jag undrar om någon vet vilka dessa unga pojkar är. Hela albumet är från min mors sida, men ingen vet något om dessa unga herrar.
 

 
Ps. Vet inte om jag gör rätt nu som frågar här, men jag var in på porträttfynd och tittade hur man skulle gå till väga. Där blev jag väldigt osäker på hur det går till. Det var en ganska tuff och en aning hård beskrivning tycker jag. Inte så välkomnande precis, låter mer som om man inte vill att någon ska posta några bilder överhuvudtaget  ???.
 
MVH
Annki

11
Jag letar efter Carl August Sandgren f.1841-11-09 i Skara. Född med efternamnet Apell men bytte sedan till Sandgren. Han Emigrerade 1880-05-07 från Göteborg och ankom 1880-05-24. Står antecknat att han skulle till Chicago. Så här långt har jag hittat honom, därefter vet jag inte någonting. Hoppas någon kan hjälpa mig att komma vidare.
 
MVH
Annki Roos

12
Släkter / Kössö
« skrivet: 2004-03-08, 12:09 »
Carolina var født 20.03.1830 i Nikkala. Hennes far Gabriel Lindvall født 08.09.1799 vet jeg lite om. 
Hun utvandret til Tervola i 1852 og giftet seg med Johan Olofson Køssø f. 1828 og død. 14.02.1893 i Kukkola.
De fikk barnene Greta Mathilde f.30.11.1854 og Johan Abraham f. 01.02.1860.
 
ønsker og få vite mer om denne familien, deres etterkommere og forfedre.
Min mail adr: bernt.eriksen@c2i.net

13
Efterlysningar / Kokko, Klaara Antintytär * 1859 Pudasjärvi_
« skrivet: 2004-01-08, 10:54 »
Klaara Antintytär Kokko, f. 17 juli 1859 i Pudasjärvi - finns det någon som vet vilka som var hennes föräldrar? Samma problem har jag med Kaisa Simontytär Manninen Halkola, f. 24 februari 1796 i Pudasjärvi.

14
Efterlysningar / Kiuru, Ilmi * 1922_
« skrivet: 2004-01-30, 00:44 »
hej  
är det någon som vet något om Ilmi Kiuru f 1922-06-21 i Ranta eller Rauta inflyttad från Torneå 1947-10-15. Var ska man söka i Finland?
hälsningar karljohan esperi

15
Tystberga / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-10-08
« skrivet: 2004-10-17, 18:52 »
Har nu fått stopp på Anders Nilsson f. 14.1.1789, Bränntorp i Björndalens Rote. Har sökt i hfl 1821 - 1825 det som finns i GID 193.17.19600 sid. 109/0 och kommer inte längre. Om någon kan hjälpa mig från vart han kom så att jag kan gå vidare vore jag tacksam. Ser ut som om han var född i loce, loca, loco men är inte säker på att jag läser det rätt. Hans hustru Brita Magnusson f. 25.8.1787 är jag också tveksam om var hon är född, ser ut som Kangby.  
Tacksam för all hjälp.
mvh/Christina

16
Edsleskog / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-10-13
« skrivet: 2004-11-30, 21:37 »
Eva-Britt!
Tack för dina uppgifter. Det ger mig ytterligare
ett steg längre. Tack snälla.
mvh/Jan

Sidor: [1]