ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Rikard Gebart

Sidor: [1]
1
Åsele / Pehr Pehrsson, Torvsele, död 1792
« skrivet: 2021-04-11, 12:19 »
Jag undrar om det är nån som har uppgifter om födelseår och ort för Pehr Pehrsson, död 1792 i Torvsele?

Det finns en gammal diskussion om hustrun Anna och hennes föräldrar på (se "dottern Anna på Torvsele") på: https://forum.rotter.se/index.php?topic=12887.5;wap2
Jag har kollat dessa uppgifter mot boken Anundsjöborna och kyrkböckerna och allt verkar stämma.

För Pehr Pehrsson har jag utgått från Karl-Erik Gavelins bok om Åseleborna 1674-1920 där han anger dödsåret till 1792 (dödsorsak var en skenande häst!). Jag hittar samma uppgift i Husförhörslängden för Torvsele men ingen uppgift om födelseåret. Födelseboken för Åsele är som ni förmodligen vet uppbrunnen för perioden 1748-1800 så det finns ingen hjälp att hämta där.

Man kan med hjälp av uppgifter om hustrun Anna Danielsdotters föräldrar lista ut att de har bott i Volgsjö (Vilhelmina) innan de flyttade till Torvsele. Familjen kommer först från Anundsjö där modern Anna Olofsdotter var gift med Swen Swensson på Sörflärke 7:2 och därefter gifte om sig med Daniel Danielsson när hon blev änka 1753. Dotter Anna som senare gifte sig med Pehr Pehrsson föddes i Sörflärke 1761. Under 1762 flyttade familjen till Åsele Kyrkby där de blev kvar till 1774. Modern Anna går bort 1769 och fadern gifter om sig med Sara Pärsdotter 1771. Tre år senare under 1774 flyttade familjen till Volgsjö. Jag är osäker på om detta betyder kyrkbyn i Vilhelmina eller bara socknen. Det finns uppgifter i tråden ovan om att de tagit upp ett nybygge. Under 1782 ska de ha flyttat till dottern i Torvsele, vilket låter lite konstigt eftersom hela familjen finns samlad i Volgsjö samma år enligt Husförhörslängden. Mer troligt att de flyttade tillsammans. I tråden ovan nämns att Daniel fick ett hemman i Torvsele i utbyte mot sitt nybygge i Volgsjö som införlivades i Prästbordet.

I husförhörslängden för Volgsjö hittar man hustruns föräldrar (Daniel Danielsson, Sara Pärsdotter) och hustrun Anna Danielsdotter fram till 1781 så det verkar stämma att de lämnar Volgsjö ca 1782. Pehr ska ha gift sig med Anna Danielsdotter under 1785 enligt "Åseleborna". Förmodligen bör de ha träffats i Torvsele och gift sig i Åsele men jag hittar inga uppgifter om detta.

Av en slump hittade jag en flyttlängd för tjänstefolk i slutet på Husförhörslängden i Vilhelmina för 1780-1792. I den hittar jag en Pehr Pehrsson, född 1752, som flyttar till Volgsjö från Fjällsjö. Det framgår inte klart vilket år det är och skulle kunna vara både 1781 eller mycket senare. Kan det vara samma Pehr som senare gifter sig med Anna Danielsdotter i Torvsele? Eftersom han står under tjänstefolk antar jag att han var dräng hos någon i Volgsjö, kanske Daniel Danielsson? Kan han ha blivit erbjuden att följa med till Torvsele som dräng när familjen flyttade dit?

Nu får det här vila tills jag får upp nya spår  :-).

Rikard

Sidor: [1]