ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Leif Lundin

Sidor: [1]
1
Jag skulle behöva ha lite hjälp med att se vad som står står efter Kyrkberget (eller står det kanske Kyskberget eller Bysberget?) för  Pål Pålsson född den 25 juli 1666, boende i. Abborrberg.


Det verkar stå  sochn sist ( kan ha fel) .  Kan det möjligen stå Hasiö Sochn?  Som i sådanda fall skulle kunna vara nuvarande Håsjö socken i Jämtland  ( har sett att det stavades så i äldre tider ) eller Hässjö  socken i Ångermanland.  Kan tyvärr inte hitta något Kyrkberg i någon av de socknarna, men I Grangärde finns det ett.

Pål Pålsson verkar inte gå att hitta i Grangärdes födelsebok för 25  juli 1666, men den är  i och för sig något svårläst. Detta skulle peka på att han faktiskt är född i en annan socken. Det skulle ju kunna vara en finsk socken också.

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0012616_00112#?c=&m=&s=&cv=111&xywh=-947%2C1%2C4812%2C3203 (Pål Pålsson hittas på vänstra sidan i mitten)


Bakgrunden till frågan är att jag forskar på en "Finn Pål  Pålsson"  som ska ha inflyttat till  Tallriset i Floda socken ifrån Grangärde.
 I Floda kyrkböcker förekommer lite olika uppgifter om hans födelseår. I begravningsboken står att han dog  1739, 82 år gammal vilket skulle betyda att han var född 1657. I husförhörslängder står däremot födelseåret angivet till 1667.
Har därför letat i Grangärdes födelsebok runt nämnda årtal utan att hitta något .   Jag  lyckades  däremot hitta ovanstående Pål Pålsson efter att ha gått igenom orterna med finsk befolkning.


 Pål  stavades fordom på flera olika sätt. Pawel, Pavel eller Paul var också vanliga stavningar.

2
Någon som har tips om hur man kan komma vidare?
En efterlysning kanske?

3
05) Brev m. m. - 1800-talet / Svårtydd lapp
« skrivet: 2016-04-14, 15:47 »
Har en lapp liggande i gamla släktpapper som jag helt går bet med.
 Vore tacksam för lite hjälp.     4
Franska / Brev från drottning Lovisa Ulrika, 1757(franska)
« skrivet: 2010-11-19, 02:32 »
Jag håller på och nystar upp en väldigt spännande historia angående en anfader till mig. Nämligen den om gästgivaresonen Anders Andersson Flodelius ifrån Kyrkbyn i Floda socken i Dalarna. Född: 22/3 1734. Död: 5/7 1780.
Han var en av de inblandade i statskuppförsöket 1756 och klarade sig med en hårsmån från dödsstraffet. Hans medhjälpare f.d. Löjtnanten Erik Sahlfeldt  och borgaren från Köping Jonas Hellberg  blev hemskt nog ett huvud kortare.

 
Förmodligen blev de liksom andra inblandade i kuppförsöket förda till den beryktade rosenkammaren i Smedjegårdsfängelset, för att under tortyr bli förhörda.
 
Om någon vet något om i vilka handlingar man kan hitta dessa tortyr-rannsakningar, så vore jag oherhört tacksam för den upplysningen. I Ständernas kommissions dombok och protokollbok har jag letat, men där verkar det bara finnas domstolshandlingar.
Kan de finnas i Sekreta utskottets handlingar kanske?  
 
I den särskilt tillsatta kommissionen så dömdes de av Riksens Högloflige Ständer den 29/9 1756.
 
Flodelius blev därefter förd till Smedjegårdsfängelset.(Finns det något bevarat fotografi från detta fängelse? Fängelset revs i.a.f. i slutet av 1800-talet)
Den 7:e Januari 1757 lyckades han rymma tillsammans med Fredric Tragman  samt vaktkarlen Jonas Alstrin}. Den stackars vaktmästaren Peter Johan Såthe blev omedelbart satt i häkte för fångspillan i väntan på ytterligare rättsliga åtgärder. Tyvärr så verkar det mesta av dessa handlingar ha förstörts i den stora branden på på Riddarholmen 1802. Av det som står i en akt som jag ändå lyckats hitta, så verkar Flodelius inte bara ha fått vatten och bröd i fängelset. Tydligen  så har han även suttit och druckit öl och spelat kort med vakmästaren och hans fru sent inpå nätterna.

 
   
Det är i samband med Flodelius rymning som drottning Lovisa Ulrikas brev är högintressant!
Hittade brevet i Greve Fredrik Axel Von Fersens: Historiska skrifter del II; tryckt 1868; sid. 217-218.
Har lyckats översätta lite med hjälp av google translate, men mina kunskaper i franska språket är tyvärr obefintliga. Det verkar i.a.f. som om han fått pengar för att kunna  muta sig ut ur fängelset på något sätt.
 
Jag vore mycket tacksam om någon vänlig själ med kunskaper i 1700-tals franska kunde översätta detta brev:
 


 
 
 
Hur gick det sedan för Flodelius då?  
Jo, han kunde spåras mellan de olika skjuts- och gästgivaregårdarna upp till sin hemsocken Floda i Dalarna, där han greps tillsammans med Alstrin och Tragman i en lada de sov i.
De fördes sedan till Falun, därefter med ilfart tillbaka till Stockholm igen i en kolskrinda mitt i den kalla januarivintern. Han blev satt i Stadens kämnärsrätts häkte.(Samma häkte som Ankarström satt fängslad i. Detta finns fortfarande kvar i Gamla stan och är numera cafe´) Har hittat honom i kämnärsrättens fångrullor.
Målet däremot flyttades förmodligen över till högre instans. Vilken instans är osäkert. Säkert till Svea hovrätt eller kanske ännu högre.  
Flodelius hamnade efter domen som jag tyvärr inte kunnat hitta (denna brann säkert också upp), först på Smedjegården och den 31/12 1759 fördes han till Vaxholms fästning av kronolänsmännen bröderna Hallman, vilka först var ute och drack sig berusade med honom på några utav Stockholms krogar. Lite senare under färden så blev han sedan misshandlad av dem med en hirchsfängare (en kort värja), så att blodet strömmade från huvudet. Gästgiverskan på Ensta gästgiveri plåstrade därefter om honom.
Justitekanslern blev senare informerad om denna skandalösa fångtransport.
Spåren efter Flodelius blir sedan lite diffusare och svårare att följa.
 
Han skriver i.a.f. ett brev till Justitiekanslern från Vaxholms fästning.
Efter detta måste han ha kommit därifrån på något sätt.
 
Enligt begravningsboken i Floda så skall han därefter ha nödgats rymma till
Nor[rge?],Preussen och Ryssland och tjänt utomlands som soldat.
Kan han möjligen tagit värvning i någon av Greve Johan Ludvig Hårds fri.regementen i Preussen (på tyska: freiregiment Graf Hordt)?
Greve Hård som var en av anstiftarna till statskuppen 1756 och flitig anhängare till hovpartiet flydde nämligen till Preussen och fick av Fredrik den store av Preussen ( drottning  Lovisa Ulrikas bror) ett eget regemente. Blev sedan tillfångatagen av ryssarna i 7-årskriget och slutligen frisläppt. Senare befordrad till generallöjtnant och guvernör i Spandau ( i Berlin).
Har med lite envishet fått nys om att Preussiska stammrollen (mönsterrullor) fortfarande skall finnas kvar i Schlesien, men var vet jag inte. Någon som har upplysningar om detta får gärna tipsa mig.
 
Enligt begravningsboken rymde Flodelius krigstjänsten. Han kom över till Malmö och tog värvning som soldat igen. Här så har jag faktist lyckats spåra honom i generalmönsterullorna.
Han blev grenadjär i Konungens eget värvade regemente; Biörnmarks kompani den 25/9 1775. År 1779  den 28/6 beviljades  han p.g.a. hans sjuklighet avsked.  
Flodelius kämpade sig trots sin sjuklighet upp till hemsocknen Floda, där han inte varit ända sedan rymningen 1757. Båda hans föräldrar var nu döda. Hans syster hade gift sig och flyttat ifrån gästgiveriet till byn Syrholn i samma socken. (Förmodligen till faderns föräldrahem.) Där låg han sedan sjuk i flera dagar innan han sedan avled den 5/7 1780.
 
P.S. Tips om personerna: vaktkarlen Jonas Alstrin, Fredric Tragman samt kronolänsmännen bröderna Hallman är också av intresse, eller annat som kan va intressant.  
 
Mvh // Leif

5
Tragman / Tragman
« skrivet: 2003-05-11, 14:28 »
Följande notis hittade jag nyligen i Jönköpings Landskontor AI:37 (brevregistratur 1756) och blev litet nyfiken på de nämnda personerna, känner någon igen dem:
 
Lista över Fånge Pass
 
1756 27/9 Arrestanterne Banco Andreasson Tragman (Tvagman), eller som han sig kallar Guldspak och dess dräng Johan Buller komma under Landsgevaldigern och en gevaldigerkarls  samt skiutsrättarens bevakning på fångeskiuts och förplägning at afföras till Lindkiöpings LandsCancellie, blifwandes härwid bestådt en anspänd wagn och 2ne Ridhästar.

6
Bejenström / Beijenström / Bejenström / Beijenström
« skrivet: 2001-03-20, 19:16 »
Är det någon som har stött på namnet Bejenström  förutom i Tillberga(U) och Romfartuna(U).   Namnet härstammar från före detta byn Bejby i Tillberga (U) ca 1750.
De jag närmast letar efter är
Anna Sofia Bejenström f 1799-07-29 Bejby Tillberga, hon finns som piga 1822 i St Ilian(U). Vidare har jag hittat i Västerås
Skepparen Anders Bejenström troligen f 1713-01-10 Bejby
hustru Elisabeth Garman  
och  
Hans Bejenström troligen f 1723-02-04 Bejby
 
Har ni stött på någon av dessa eller någon annan Bejenström får ni gärna höra av er.
 
Mvh Uffe Karlsson

Sidor: [1]