ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Bernhard Johanson

Sidor: [1]
1
Jag tycker det är VERKLIGEN SYND, att så många lägger in bilder som är skannade i gråskala. Det minskar i hög grad värdet av bilderna, och förtar så mycket av nöjet att titta på dem. Jag kan tänka mig, att en del av bilderna är svartvita reproduktioner, och dem kan man ju inte göra något åt. Men alla de andra bilderna - varför får vi inte se dem i naturlig återgivning, med den så ofta mycket vackra bruntoningen. Kartongens färg bidrar också till helhetsintrycket, liksom firmanamn i guldtryck osv.
Man kan också undra, om inte lite bättre upplösning skulle öka denna unika bildsamlings värde. Jag tycker nu den är i minsta laget, kanhända beroende på att inte alla förmår utnyttja det givna utrymmet (50 Kb) optimalt. Behövs bättre instruktioner, eller är problemet att många inte läser dem?
 
Om man ska följa instruktionerna, så får liggande bilder betydligt sämre upplösning. Är detta verkligen nödvändigt? Jag har sett att en del ställer bilderna på högkant, och det är måhända under nuvarande omständigheter den bästa lösningen.

2
Fotografer och ateljéer / Stämplar på fotografier
« skrivet: 2002-11-23, 12:27 »
Jag har ett porträtt( från 1860-talet?) där fotografens namn och ort inte finns inpräglat i själva pappret utan är stämplat på baksidan. För övrigt är kortet omärkt.  
När började stämplar användas bakpå korten?
När började fotograferna ha namn och ort inpräglade i själva pappret?

3
Fotografyrket / Fotografyrket
« skrivet: 2010-01-30, 11:45 »
Jenny Karolina föddes mycket riktigt i Södra Vi fs, Kalmar län den 12/2 1877 som dotter till Statardrängen Sven Larsson och h.h Anna Karolina Gustafsdotter. Familjen var då bosatta i Linderberget i Södra Vi. (C:10)
 
Den 30/12 1892 kommer Jenny Karolina Svensdotter, född datum som ovan, inflyttandes till Stockholm och Jakob fs från Södra Vi.  
 
Hon får tjänst som piga hos Handlare Hultgren med familj. 1894 flyttar hon till rote 20 (en del av Hedvig Eleonora fs och ej sökbar på SSA's hemsida).  
 
Den 7/1 1896 flyttar hon inom församlingen, dvs Hedvig Eleonora och från rote 20 till rote 10. Fortfarande med tillnamnet Svensdotter och får tjänst som piga hos en Handlare Lindwall med familj. Den 7/4 1896 utflyttar Jenny Maria till Bunkeflo fs, Malmöhus län, enligt Rotemansarkivet.  
 
Och nästa gång hon dyker upp i Stockholm är alltså 1919 och då från Hammarby. Se ovan. Nu har hon efternamnet Lind med noteringen att hon är född Svensson. Hon lever alltså ensam i Stockholm och arbetar som tjänarinna. Maken är noterad som frånvarande. (Källa: Rotemansarkivet)

Men noteringen som finns om maken, dvs Mannen Intagen å Lunds Hosp. kan ge mycket information. Information om Lunds Hospital (efter 1931, Sankt Lars sjukhus) http://sv.wikipedia.org/wiki/Sankt_Lars_sjukhus  
 
Tyvärr känner jag inte till sekretesslängden samt övriga sekretessregler för att få en kopia på hans patientjournal. Någon kanske vet? Jag vet inte heller om patientjournalerna från Lunds Hospital förvaras hos Landstingsarkivet eller LA i Lund. Någon som vet?
 
Helene
 
(Meddelandet ändrat av hjor 2010-01-30 13:16)

4
Fotografer och ateljéer / Fotograf i Uppland
« skrivet: 2009-01-01, 22:49 »
Hej !
 
Jag hoppas på att få denna gåtan löst. Det handlar om fotobild från 1919 som min farsföräldrar gifte sig antingen i Hjälsta eller Giresta. Jag hade tappat bröllopsfoto på golvet då upptäckte jag fotografs namn tryckta baksidan. Jag tyckte var lite märkligt var att fotograf var ifrån Skåne. Vad jag vet att de inte har anknytningen till Skåne eller?  
Fotografs namn var tryckta: Otot Grahn, Norregata 7, Eslöv. Filial: Nygata 3 eller 8, Kävlinge tele: 207.
 
Jag hoppas på att få gåtanm löst. Tyvärr är båda farsföräldrarna döda för länge sedan.
 
God fortsättningen på det nya året.
 
Susanne

5
Fotografer och ateljéer / Erik Gustafsson i Orrefors
« skrivet: 2010-03-23, 09:41 »
Hej!
 
Är det någon som vet när fotografen Erik Gustafsson i Orrefors (Kalmar län) var verksam?
 
Mvh
Pierre Petersson

6
Fotografer och ateljéer / Axel Hellman, Skönvik
« skrivet: 2009-08-01, 22:35 »
Fanns det en fotograf som hette Axel Hellman i Skönvik på 1920-talet

7
Fotografer och ateljéer / Algot Åström, Byske
« skrivet: 2010-07-14, 15:52 »
Finns det någon utförligare information om fotografen Algot Åström?
På de gamla kort jag har sett står det Alg. Åström, Byske och Algot Åström, Byske.
Det finns också några som det endast står Åström, Byske på och åtminstone ett av dessa är daterade till 1921. I detta fall skulle jag kunna tänka mig att någon ny tagit vid och tagit bort Algots förnamn som finns på alla tidigare foton.
Det förekommer även några bilder där det endast står Alg. Åström utan ortsnamn. Kan han ha haft verksamhet på annan ort tidigare eller var det hans första arbeten?
Hoppas nu på utförlig information av alla slag.

8
Hammelin / Hammelin
« skrivet: 2004-11-25, 23:48 »
Finns det någon som vet något om Maria Greta (möjligen Margareta) Hammelin eller Hammerlin? Död i Dörarp(G) 1834.
 
Hon var gift med Hans Adolph Baas född i Reftele(F) 1748 och död i Dörarp 1813.
 
Enl. husförhörslängder resp. dödbok var hon född 1740, 1750, 1754/1755. Födelseort obekant.

9
Allmänt / Paginering i Kyrkoböker
« skrivet: 2004-11-18, 14:59 »
Hej!
 
Just nu håller jag på med Skepplanda C:2 (1716-1739). Förmodligen var det skrivaren själv som tillfogade sina annotationer ett sidnummer. Sidan 1 var för honom där han (- på vänstra bladet! -)började med sina noteringar. Senast när boken kom sen till arkivet infogades med hand (inte med stämpel!) en paginering till som innesluter även de tre sidorna före noteringarnas början (titelblad osv). På skrivarens sida 2 finns alltså dessutom en sidnummer 5 osv, hela boken igenom. Jag kan leva med det. Men när jag t.ex. lägger i något i Forumet som beträffar texten vet jag inte vilken sidnummer jag skall citera. (Arkivets maskinskriven innehållsförteckning i början av boken använder den antagligen nyare paginering.) Hur gör man, resp. hur gör ni?
 
Och med det samma ett problem till! Det finns böcker där inte sidorna är numrerade utan blad. (Till ex. husförhörslängder som utsträcker sig över 2 sidor.) När man slår upp en sådan bok ligger alltså till vänster baksidan av förra bladet. Egentligen borde man, när man citerar ur denna vänstra sidan, ta förra bladnummret och foga till ett v (för verso-vänd) eller nåt liknande . Och på högra sidan borde man sen sätta till ett r e.d. (för recte-rätt). Hur gör man i svenska släktforskarkretsar resp. hur gör ni som läser detta, när ni påträffa problemet? Jag erkänner att jag just vi såna tvåsidiga Hfl har använt bladnummret i högra hörnet för hela dubbelsidan. Måste jag skämmas?
 
Säg till när ämnet är avhandlat redan i Forum eller i Rötter.
 
Med hälsningar från Tyskland
 
Walter

10
Allmänt / Ålderdomshem Alborga
« skrivet: 2011-01-29, 17:07 »
Det fanns ett hem för äldreboende i Alborga som senare blev äventyrsborg, låg uppe på en kulle. Vet någon när de sista flyttade ut därifrån på ett ungefär.Finns det något register på de boende

Sidor: [1]