ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Fabian Persson

Sidor: [1]
1
Sigill och monogram / Sigill och monogram
« skrivet: 2006-01-06, 12:41 »
Nej Göran, i byn Viken fanns fyra hemman, alla med sina egna bomärken. Läs boken Bomärken i Medelpad av Valter Bergsten (1981), så behöver du inte fortsätta spekulera om detta.

2
Lindsay / Lindsay
« skrivet: 2012-02-18, 13:40 »
Lindsay från Göteborg? I maj 1663 tas i Göteborg upp ett mål mellan Isak Matsson från Stockholm och kaptenen Nils Nilsson. Det framgår att tvisten bland annat rör en arvstvist efter salig kapten Hans Lindsay (Lindzaj). Är det någon som känner till kapten Lindsay och hans familjeförhållanden?

3
Heijke / Heijke
« skrivet: 2011-07-05, 22:42 »
Är det någon som har uppgifter om den första generationen av familjen Heijke? Anfadern Detlof Heijke var kopparsmed och inkom från Tyskland. Han skall ha arbetat vid myntverket i Avesta. Enligt Elgenstierna hette hustrun Märta Pedersdotter och avled i maj 1693 i Avesta.  På Disbyt finns uppgifterna att Detlof Heijke avled 1682 och makan Märta 1687 i Grytnäs. Vilka är källorna till Heijkes giftermål och hustruns namn? I mantalslängder återfinns Detlof Heijke och hans onämnda hustru i Avesta till och med 1680-talet.

4
Magnus Marinassons ätt / Magnus Marinassons ätt
« skrivet: 2004-11-28, 16:39 »
I Hans Gillingstams artikel för släkten ”Magnus Marinassons ätt” (tid. leopard) i ÄSF nämns att ”hans matronymikon är anmärkningsvärt och frestar till kombination med folkungaättens lejonvapen”. Han kan alltså möjligen vara son till den Marina på 1200-talet som var dotter till kung Valdemar Birgersson.  
 
Min fråga blir nu om man inte skulle kunna sätta in honom i detta sammanhang utifrån uppgifterna att hon blev 1285 gift med greve Rudolf II av Diepholz (Se svenskt diplomatarium brevnr. 1298, tryckt i Schück, Rikets brev och register (1976), s. 44 nr.17) och att det vapen som används av dessa grevar till stor del liknar just det som Magnus Marinasson och hans ättlingar använder, ett rött lejon i ett fält av guld (i halvt fält, andra halvan en vit halv lilja i blått fält)? Se länk till en hemsida om grevarna av Diepholz
samt länk till bild av Magnus Marinassons vapen

5
Drakenberg / Drakenberg
« skrivet: 2012-02-08, 19:22 »
I Elgenstierna omtalas kommendanten Johan Drakenberg (+1716 i Karlskrona) som son till översten Börje Nilsson Drakenberg. Är det någon som har mer uppgifter om dessa tidiga Drakenbergar? En anmoder till mig, Anna Catharina Diupenberg, omtalar 1737 Johan Drakenberg som min sahl faderbroder öfwerstlieutenanten och Commendanten på SiöCastellerne Kongzholmen och Drottningskiär Johan Drakenberg af hwilckens härkombst iag är. Anna Catharina Diupenberg är dotter till arklimästaren Jacob Diupenberg i Karlskrona. Denne uppträder första gången när han 1687 i en rulla avancerar från vintervaktsbåtsman till konstapelsmått. Då står han som Jacob Nilsson Diupenberg säger sitt rätta nampn wara Drakenbergh.  
 
Jacob Nilsson Diupenberg bör antingen vara son till Börje Drakenbergs bror, kaptenen vid Älvsborgs regemente Nils Nilsson, och därmed kusin till Johan Drakenberg. Alternativt är han verkligen bror till Johan Drakenberg men då är inte den senare son till översten Börje Drakenberg. I så fall skulle de kunna vara söner till överstens son löjtnanten Nils Drakenberg (vars födelseår 1653 i så fall ter sig lite väl sent). Det kan noteras att Johan Drakenberg förefaller yngre än Börje Drakenbergs övriga söner. Han nämns inte heller bland Börje Drakenbergs söner Gustaf Adolf och Nils i Rhyzelius anteckningar. (http://aforum.genealogi.se/discus/messages/44/7270.html?1175624804)  
 
Drakenbergarna är hur som helst felaktiga i Elgenstierna. Där omtalas att Börje Drakenbergs son Gustaf Adolf skulle efterlämnat sonen Gustaf Adolf men i domboksprotokoll framgår att denne hette Carl Drakenberg.

6
Känner någon till Helena Salomonsdotter (även Samuelsdotter)?  Hon var gm Nils Persson i Kliftetorp (Hälleberga) och avled 1773 i Hälleberga 73 år gammal.  Hon hade troligen systern Florentina Salomonsdotter eftersom maken Nils Persson 1739 vittnade i ett mål om arv efter Florentinas moster Gertrud Eriksdotter i Jordantorp (känner någon till henne?).  Florentina gifte sig 1738 i Madesjö med Nils Jonsson och avled 1741 i Madesjö 31 år gammal.

Sidor: [1]