ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Kerstin Jacobsson

Sidor: [1]
1
Den här diskussionen fortsätter från Värmland/efterlysning/Per J.Björn.
 
Hej Ingegerd,
Du skriver att du varit till Forsås. Är Forsås någon plats i Åkerbränna eller ligger det någon annanstans? Jag har inte hört talas om den platsen förut när det gäller Berglunds från  
Åkerbränna. Jag har vid ett flertal tillfällen besökt Åkerbränna och Hömyra, och en farbror och min pappa har visat mig de platser där deras farföräldrar bodde och odlade. På Hömyra kan man fortfarande se rester av husgrunder från de första nybyggarna.
Har du läst boken om Åkerbränna som Sven Svensson skrivit? Jag tycker den är mycket bra och beskriver ingående Åkerbrännas hela historia.Han har ju forskat mycket och jag har verkligen haft mycket glädje och nytta av den boken i min egen forskning om släkten Berglund.
Enligt Svensson var Anders Hansson egentligen den förste nybyggaren eller åtminstone användare av slåttermarkerna i Åkerbränna. Hans son, Olof Andersson f 1725, fortsatte sedan nybyggandet innan han senare flyttade till Åsele. Hans son-son Anders Andersson Berglund f 24/6 1793 är ju sedan den som fortsätter arbetet och dör i Åkerbränna. Hans barn: Anders f 1826 (min ana), Salmon f 1829 (din ana) och Ingrid Dorotea f 1836. Känner du till flera barn?
 
När det gäller Björn-Salmon så har jag en gammal artikel från Östersunds-posten 1936. Den är baserad på några intervjuer av några gamla Åkerbränna-bor som berättar SIN version om sanningshalten om björnjakten i En ringdans medan mor väntar av Pelle Molin. Om du vill så kan jag skicka dig den.  
 
Mvh Anita

Sidor: [1]