ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Christer Gustavii

Sidor: [1]
1
Enligt noteringarna i Vimmerby rådhusprotokoll från 24 april 1678 ska Ingrid Olofsdotter Spaak ha beskyllt Djursdalas borgerskap för att vara kälkborgare (första stycket). Skulle vara tacksam om jag kan få följande texttolkning för första stycket bekräftad:
"Gle. Oluff Jonsson framkom besvärar sig öfver hustru Ingri Carl Spaaks det hon i Jörsdala borgerskapet skällt för kielkeborgare. Hustru Ingrid nekar och säger hon bor ibland satar och diäfvlar och gifver dem diäfvulen alla samtliga”


Sedan tror jag att andra stycket också handlar om denna händelse, men jag klarar inte riktigt att tyda texten. Hoppas att jag kan få hjälp med att tyda detta också.


Tack på förhand
//Christer

2
Vimmerby / Vad står det om Ingrid Olofsdotter Spaak?
« skrivet: 2020-05-20, 20:13 »
I kyrkoboken för döda och begravda i Vimmerby Stadsförsamling, Kalmar län, CI:2, år 1699, sidan 349 står det om Ingrid Olofsdotters död (se bilaga):


April
. . .
30 dito Mäster Carl Spaks hustru Ingrid Olofsdotter … 70 år gammal.


Vad står det efter Ingrid Olofsdotter?




3
Vimmerby / Vimmerby rådhusrätts protokoll från 1676
« skrivet: 2020-05-19, 20:39 »
Hej
Min förmoder Ingrid Olofsdotter Spaak stod inför rätta, åtalad för att vara häxa, vid Vimmerby rådhusrätt under 1676. Det finns ganska mycket skrivet om detta på nätet och ofta hänvisar man till protokollet från rådhusrätten. Bl.a. Skriver Daniel Johnsson i sin bok "Vimmerby stads historia 1350-1799" om denna händelse. Det verkar som om många har läst i protokollet, men på Arkiv Digital säger man att det mesta av Vimmerby rådhusrätts äldre handlingar förstördes i en brand på 1800-talet. Jag har försökt finna protokollet på Arkiv Digital, men lyckas inte. Vet någon var detta protokoll kan finnas?
Mvh
//Christer

4
00 - Arvsfrågor / Arvskifte och änkestånd
« skrivet: 2020-05-15, 15:16 »
Skriver till forumet i hopp om att få klarhet i hur änkestånd i samband med arvskifte fungerade på 1800-talet. Samt hur det fungerade med förmyndare då.


Min fråga gäller min farfars mor Augusta Olofsdotter (1868-1943) och hur det kan hå gått till när arvet efter hennes far skiftades. Augusta var född på gården Orremåla i Djursdala och hon var dotter till Olof (Olaus) Olsson Spak (f. 1831) och hans hustru Christina Lovisa Persdotter (1834-1909). Pappan Olof dog i tuberkulos bara 41 år gammal 1872 när Augusta var 4 år. Hennes äldre bröder Johan, Anton och Alexander var då 18, 16 och 13 år. Mamman Christina Lovisa var 38 år när mannen dog. Fadern Olof var en strävsam man med affärssinne som lyckades tjäna ihop en hel del pengar på försäljning av bl.a. oxar. Han och hans förfäder inom släkten Spak hade ägt och brukat Orremåla sedan 1600-talet och det hade med tiden blivit en allt större och mer värdefull gård genom generationerna. Han lämnade alltså efter sig ett betydande arv då han gick bort och det är detta och Augustas hemgift som min fråga handlar om. Så småningom kunde Christina Lovisa ge dottern Augusta gården Djursdala No 4 i hemgift då hon gifte sig med predikanten Gustafsson 1890 (18 år efter faderns död).


Så här beskriver ett barnbarn till Augusta hur det ska ha gått till:


”Arvet efter Olaus var alltså gott, men änkan Christina Lovisa, bara 38 år gammal, hade enligt dåtidens lagar inte rätt att förfoga över sin egen ekonomi eller att ansvara för sina fyra omyndiga barn. Därför utsågs en förmyndare. Valet föll på en släkting till Olaus Olofsson, den ingifte Gustaf Reinhold Andersson i Djursdala. Detta blev ett olyckligt val då Gustaf Reinhold med tiden söp bort sina pengar och gick i konkurs.  Tyvärr följde även arvet efter Olaus Olofsson med i denna konkurs. Dock visade det sig att den handlingskraftiga Christina Lovisa hade låtit Gustaf Reinhold skriva på reverser å barnens vägnar vilket gjorde att hon kunde köpa Djursdala Nr 4 och senare ge gården som hemgift till dottern Augusta. 1885 såldes gårdarna i Orremåla och två år senare flyttade den då 19 år gamla Augusta tillsammans med sin mor till Djursdala Nr 4.”
Jag undrar nu om denna beskrivning kan vara korrekt? Vad vi kan förstå säger äktenskapsbalken att en kvinna blir myndig när hon blir änka. Barnbarnet som skrev texten ovan var jurist (till och med lagråd under en tid), så hon kan knappast ha varit omedveten om vad lagen säger. Till detta kommer några ledtrådar i form av inskriptioner på spishällen i Orremålagården:


OOs CLPd 1871


CLPD 1881


Enligt släkttraditionen ska det första årtalet avse Olof Olssons 40-åriga födelsedag och det andra är det år då Christina Lovisa inledde sitt änkestånd. Kan det ha tagit 9 år från det att maken dog tills att Christina formellt blev änka?


Sedan undrar jag över hur det kan komma sig att arvet efter Olof Olsson kan ha följt med i Gustaf Reinholds konkurs? Det var ju inte hans pengar, han var ju bara så att säga förvaltare av arvet. Reverserna (skuldsedlarna) som nämns i texten ovan tycker jag vittnar om att Gustaf Reinhold verkar ha lånat pengar ur dödsboet, men att Christina tvingade honom att då skriva på reverser för det. Kan det vara det som avses när man säger att arvet följde med i konkursen?

5
Hej
Jag skulle behöva hjälp med att tyda vad det står före namnet Pehr Stephansson som gifter sig med pigan Kierstin Jonsdotter den 24 juni 1767 i Södra Vi, Kalmar län.
Tack på förhand

Christer

6
Össeby-Garn / Garn AI:1 (1749-1771) sid 101
« skrivet: 2014-10-10, 09:37 »
Jag jobbar med att tolka nedanstående bild, men jag klarar inte att läsa all text. Har följande frågor:
- Var är mannen Matts Hindrikson född (första raden efter 1697)?
- Vilket datum står det att han är gift, 1725 ?
- Är hustrun Maria f. 1699 född på Åland?
- Vad står det antecknat ute till höger efter sonen Anders f. 1739 och dottern Maria f. 1741  
 
- Jag kan inte alls tyda vad det står efter 1750, men av årtalen kan jag sluta mig till att det handlar om Matts Mattsson f 1728 och hans hustru och kanske hans svärmor. Stämmer det?
 
Tacksam för all läshjälp.
 
//Christer Gustavii
 

7
Kristdala / Kristdala C:1, 1723, sidan 153 Lars Månsson
« skrivet: 2013-03-24, 10:03 »
Hej
 
jag behöver hjälp med att tyda födelsenotisen/dopnotisen för Lars Månsson. Vad jag vet så ska han vara son till Måns Larsson och Märta Carlsdotter Sabelsköld i Bråhult, men jag får inte ut detta av texten i kyrkboken. Har jag funnit rätt Lars Månsson?
 

8
Hej, detta är bouppteckningen efter Maria Larsdotter från Åsjögle i Kalmar län, som dog den 27 juni 1795. Hon var endats 14 år när hon gifte sig med Eric Nilsson och hon blev bara 25 år. Hennes farmor var Märta Sabelsköld och man kan ana i boupteckningen att Maria Larsdotter var mycket förmögen. Jag klarar inte att tyda innehållet så bra. Kan bara ana en del, men skulle vara tacksam om jag fick hjälp med att tyda innehållet.

9
Fjärås / Drunknad i Fjärås
« skrivet: 2009-05-04, 20:45 »
Har Oluf Larsson drunknat?
I kyrkoboken för Födda, Vigda och Döda i Fjärås församling, C:3, år 1764, sidan 757 finner jag dödsnoteringen för Oluf Larsson. Den är dock något svårläst och jag skulle gärna vilja få hjälp med att tyda texten. Jag tycker mig kunna utläsa att Oluf Larsson drunknar, men det står väldigt mycket mer och jag lyckas inte få ett sammanhang i texten.
 


 
 
Alla tips, om så bara för delar av texten, emottages tacksamt.
 
//Christer

10
Garnström / Garström / Garnström / Garström
« skrivet: 2009-01-20, 21:30 »
Finns det ett släktsamband mellan Anders Garström och Jan Mattson Garnström från Össeby-Garn?
 
Jag forskar på släkten Garström stammande från Anders Garström (även benämnd Garnström) f. 1738 i Garn och bosatt Sundtorpet i Österåkers socken, Stockholms län.
 
Jag finner Anders Garström första gången, som sockenskräddare i husförhörslängden för Österåkers församling, AI:4b, 1766-1772, sidan 61:
Sockenskräddaren
And. Garnström
G. Anna Stina Berg
Do: Anna Maja Anddr. f. 1761
Son. Andreas f. 1768 (något otydligt antecknat, men det förefaller som om sonen Andreas är död)
Dr. And. Ersson f. 1748, utflyttad till Stockholm
Brod (??): Mats Matsson f. 1752
Son. Carl Fredrich f. 1770
??: Pehr Winge f. 1751 i Garn

 
Anders heter sedan ömsom Garnström och ömsom Garström i de följande husförhörslängderna i Österåker. I senare husförhörslängder anges det också att han är född 1738 i Garn (bör kunna vara Össeby-Garn). I kyrkoböckerna för Össeby-Garn har jag inte kunnat finna någon Anders född 1738 och jag har heller inte kunnat finna några flyttlängder (varken i Garn eller Österåker) som kan ge någon information om vad Anders heter när han flyttar till Österåker.
 
Just nu forskar jag via SVAR och där finns ännu inte upplagt de tidiga längderna för Össeby-Garn och Österåker, men jag slog på Garnström och Garströmwww.familysearch.org och fann då en hel del intressanta träffar.
 
Jag finner bland annat att följande syskon är födda i Össeby-Garn under rätt tidsperiod:
 Matthias Jansson Garnström f. 24 Mar 1765 Osseby-Garn, Stockholm
 Erich Jansson Garnström f. 24 Mar 1765 Osseby-Garn, Stockholm
 Margareta Elisabeth Jansdotter Garnström f. 16 Dec 1766 Osseby-Garn, Stockholm
 Maria Christina Jansdotter Garnström f. 26 Oct 1769 Osseby-Garn, Stockholm
 Hindrich Jansson Garnström f. 13 Feb 1775 Osseby-Garn, Stockholm
 Maths Jansson Garnström f. 23 May 1778 Osseby-Garn, Stockholm

 
Dessa personer är alla barn till Jan Mattsson Garnström och Elisabeth Jansdotter. Att dömma av åldern på barnen bör föräldrarna kunna vara födda ca 1740-1745 och då skulle det kunna handla om en bror till Anders Garnström. Uppgifterna är ännu inte kontrollerade mot originalkällorna, men jag tycker det ger en indikation på att det troligen fanns en släkt Garnström boendes i Össeby-Garn under 1700-talet.
 
Nu undrar jag om det finns någon som har mer information att ge om denna eventuella släkt Garnström från Össeby-Garn. Jag är naturligtvis extra intresserad av att kunna få reda på namnen på Anders Garnströms föräldrar om det är möjligt.
 
Kopplingen till Garström uppstår då Anders Garnströms son Gustaf och hans ättlingar kallar sig Garström framöver.
 
Vänliga hälsningar
 
//Christer

Sidor: [1]