ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Karin Jorthé

Sidor: [1]
1
Skeppsholm / Utrikes Sjöfart?
« skrivet: 2020-03-07, 11:07 »
Hej,

Jag har en släkting vid namn Johan Carlsson f. 1859-10-15 i Karlskrona amiralitet. Han startar som skeppsgosse därefter jungman i Karlskrona. 1879 flyttar han till Skeppsholmen i Stockholm. Den 20 september 1881 står han som utflyttad från Skeppsholmen. I utflyttningsregistret finns en notering som jag tror gäller utrikes sjöfart. Härefter finns inga spår av honom i Sverige efter vad jag kunnat se.

Jag skulle dels behöva hjälp med att tyda noteringen för att få klarhet i vad där står och vad det betyder. Är han kvar i flottan? Finns register där jag skulle kunna hitta honom och få veta vart han tar vägen? Jag antar att han kan ha emigrerat t.ex.

Tack på förhand!
Karin

2
Allmänt / Hur följer jag släktingar i Norge efter 1910?
« skrivet: 2020-02-23, 18:53 »
Hej!

Jag hoppas på lite allmänna tips och råd kring hur jag bäst kan följa släkt som emigrerade till Norge. Jag har hittat en hel del på Norges Digitala arkiv, men den sista folkräkningen mm. som jag får träff på är 1910. Kan det vara så att allt därefter helt enkelt inte är offentligt?

Finns det andra vägar att gå för att följa personer efter 1910 i Norge?

Mvh
Karin

3
Övrigt / Vad betyder U.O.N?
« skrivet: 2019-11-20, 12:27 »
Hej,

Jag hoppas detta är rätt ställe för min fråga, om inte vore jag tacksam för guidning.

Jag har en släkting, Fritz Emanuel Björklund, som 1914-1918 befinner sig i Stockholm på Kungliga Vaxholms Kustartilleriregemente. Han står i kyrkoboken - v.g. se bifogat, som 1:e Korpral, detta stryks över och ersätts med U.O.N - och min fråga är då - vad betyder denna förkortning?

Tack på förhand

Karin Jorthé

4
Hovslagare / Hovslagarkonstapel
« skrivet: 2019-11-01, 20:26 »
Hej!

Har sett att en släkting hade yrket hovslageri konstapel. Vad innebar detta? Är det någon som vet?

Mvh Karin

5
Hej,

Jag vore tacksam för hjälp att tyda vad som skrivits in gällande rad 22 gällande Borgen som ska ha ställts och vad som står där efter.

Mvh

Karin

6
Hej!

Har fått ett litet dilemma. Genom DNA-träff med en släkting i USA har jag upptäckt att vi potentiellt är dubbelsläkt (genom en helsläkting på min mors sida och via ingifte på min fars sida). Enligt släktings träd ska vår konstaterade helsläkting Charlotte från Orust ha gift sig i USA (Boone, Iowa) med en John B. (enligt henne Barnhard) Haglund, född 1851-02-13 i Borås. Så vitt jag kan se har inte denna person funnits.

Vid Charlottes och Johns dotters födsel uppges även farföräldrars namn och då ska fadern hetat Måns Jonsson. Vad jag kan hitta är att det finns en Måns Jonsson i Hyssna som hade en son som heter Johan Börje Månsson, född 13 feb 1851 i Hyssna (detta ligger ju väldigt nära Borås) och hans bröder flyttar till Borås, där de tar olika nya efternamn.

Enligt uppgifter från USAs folkräkning ska John B. Haglund ha anlänt till USA och Boone, Iowa 1880. Min Johan Börje från Hyssna tar sig till Göteborg och där står sedan en notering i husförhör att han avreser till USA 1/4 1880. Men, jag kan inte hitta några avgångar 1/4, och inte heller finns någon träff på hans namn på något fartygsmanifest. Däremot finns en avgång 3/4 1880 där J.B. Haglund, ålder 29 (alltså född ca 1851) avreser till Boone, Iowa.

Min sponana tanke var att han kan ha varit soldat och fått namnet Haglund, men jag kan inte ens hitta ett värnpliktsnr på honom i Hyssna, Sätila eller i Göteborg. Jag har även tittat i Generalmönsterrullor för Marks kommun, men inget där heller. Problemet är också att Haglund i manifestet står som född i Göteborg (inte Hyssna), däremot bodde min Johan Börje, ca 6 månader i Göteborg innan emigrationen.

Min fråga är om det på något sätt går att få reda på om Haglund och Månsson är samma person? Tacksam för alla tips!

Mvh Karin

7
Hej,

Jag har fått dessa härliga foton på min morfar och gänget, på och runt, Gamlestadstorget i Göteborg. På bilden från 1940 står morfar Gösta Ternström i första raden som nummer två från höger (håller i en äldre pojkes fingrar). På den andra bilden som är tagen, vad jag gissar c:a 3 år senare, står han mellan/framför de två bakersta pojkarna från vänster räknat. (Vit skjorta med uppkavlade ärmar och händerna på axlarna på barnet framför). Många ur släkten bodde här i Gamlestaden, en del av dem flyttade vidare till Quidingsgatan och Solgårdarna.

Det vore väldigt roligt om någon kunde känna igen sig och vill berätta vem/vilka de är och kanske också någon av de andra.

Några namn ur våra släkter som kan vara lätta att minnas är: Ternström, Åsman, Björklund, Kilander.

Med vänlig hälsning

Karin Jorthé

8
Göteborg / Kan någon uttyda vad faderns namn är?
« skrivet: 2019-06-20, 09:20 »
Hej,

Jag har sökt efter uppgifter om fadern till min mormors mormors son James Oscar Melin f. 1895, född utom äktenskap, i Göteborg och fick denna kopia av barnmorskeanteckningar från Regionsarkivet. Varken de eller jag kan avgöra vad mannens efternamn är - så mitt hopp står till er!

Tack på förhand!
Med vänlig hälsning
Karin Jorthé

9
Hej alla,

Många har ni varit som har försökt att hjälpa och lyckats hjälpa mig vidare, så stort tack till er alla. Jag har letar efter min mammas morfars fars föräldrar. Han, Johan Wilhelm Olsson, föddes i Göteborgs Garnisonsförsamling 1869. Det fanns i princip inga uppgifter mer än att modern skulle heta Maria Olsson, änka från Marstrand och att han skickas som fosterbarn till Ucklum 1884. Honom hade jag inte svårigheter att följa, men det fanns ingenting att finna om hans första 14 levnadsår och ingenstans gick han och mamman att hitta som bosatta i Göteborg.

Med tipshjälp ifrån släktforskare i Marstrand hittar jag Maria Christina Boustedt (född 1833, död 1886), gift Olsson  och änka (1861) från Marstrand. Därifrån har jag letat i alla tänkbara dokument och känner att det är högst troligt att detta är rätt Maria Olsson. Via DNA och efterforskningar både här i Sverige, England och i USA finner jag det högst troligt att Charles Channing, född 1838 på Marstrand är den potentiella fadern. Han omkommer till havs 1879/1880. Jag har även fått ett foto tillsänt mig från USA på Charles och familjelikhet är tydlig. Men utan att ha hittat någon form av dokumentation som säger att det förhåller sig så här, söker jag ytterligare DNA-prover att jämföra med från båda dessa familjer (Channing/Boustedt).

Om någon från dessa släkter läser detta, eller om du som läser detta känner någon från dessa släkter, så hoppas jag bli kontaktad i öppet forum eller via mail här på anbytarforum.

Med vänlig hälsning,
Karin

10
000 Osorterat / Tacksam för forskningshjälp
« skrivet: 2018-12-13, 21:23 »
Hej!

Jag vore tacksam för hjälp att ta reda på var Charles Channing, född 25/1 1838 på Marstrand, som är sjöman och flyttar till London 28/7 1856 tillbringar åren fram till 1875. 1875 gifter han sig i Malmö.

Stort tack på förhand,
Karin

11
Hej!

Om denna fråga kommer in dubbelt beror det på att något hände medan jag skrev och texten försvann.

Har stött på några exempel på barn som "adopteras" av moderns nya make, detta genom till exempel att "fadern" skriftligen godkänner att "barnet" får hans namn i vuxen ålder vid giftermål eller annat.

Men vad gäller när barnet inte erkänns, tas som "fostergosse", ingen hustru eller andra barn finns, fosterfadern och fostersonen står tillsammans högst upp på sidan, personalen längre ner. Modern till "Fostergossen" arbetar som piga hos "fosterfadern" före och efter barnets födsel och står alltså längst ner på sidan i kyrkboken.

Vid tiden för "fosterfaderns" död är fostergossen ännu barn, c:a 12 år, då har inget efternamn stått i samband med gossens namn ännu. I vuxen ålder har fostergossen fosterfaderns efternamn. fostergossen föds år 1807.

Vet någon vad som var brukligt vid denna tid gällande ovan nämnda vore jag så tacksam för ett klarläggande.

Mvh Karin

12
Garnisonsförsamlingen / Maria Olsson, enka - var bodde hon?
« skrivet: 2018-09-04, 07:46 »

Hej!

Denna fråga verkar ha hamnat fel så jag fick tips om att flytta den hit och hoppas på tur med hjälp.

Nu har jag lyckats hitta en annan födelsebok (ArkivDigital) än den första jag haft tillgång till via Ancestry. Här finns till min stora glädje lite mer information om den Maria Olsson jag söker, som att hon bor på Albogatan. För kolumnen anges att här ska skriva bostadsadress samt sida i förhörsboken. Jag undrar då 1) om det är sidan 67 eller Albogatan nr 67 som har skrivits in? samt 2) i vilken bok jag kan hitta vem som bodde på den adressen på Albogatan, så att jag kan hitta Maria där?

Jag har förstått att Albogatan låg i Annedal som då ingick i Haga eller Masthugg, Oscar Fredrik, men Maria föder sin son i Garnisonsförsamlingen 1869 och vad jag kan se finns ingen förhörsbok över huvudtaget inom dessa församlingar för 1869.

Tacksam för hjälp.

Bifogar bild från Födelseboken Göteborgs Garnisonsförsamling (O) CI:16 (1867-1894) Bild: 100 Sida: 193 (ArkivDigital).

/Karin

13
000 Osorterat / Maria Olsson- var bodde hon?
« skrivet: 2018-09-02, 14:27 »
Hej!

Nu har jag lyckats hitta en annan födelsebok (ArkivDigital) än den första jag haft tillgång till via Ancestry. Här finns till min stora glädje lite mer information om den Maria Olsson jag söker, som att hon bor på Albogatan. För kolumnen anges att här ska skriva bostadsadress samt sida i förhörsboken. Jag undrar då 1) om det är sidan 67 eller Albogatan nr 67 som har skrivits in? samt 2) i vilken bok jag kan hitta vem som bodde på den adressen på Albogatan, så att jag kan hitta Maria där?

Jag har förstått att Albogatan låg i Annedal som då ingick i Haga eller Masthugg, Oscar Fredrik, men Maria föder sin son i Garnisonsförsamlingen 1869 och vad jag kan se finns ingen förhörsbok över huvudtaget inom dessa församlingar för 1869.

Tacksam för hjälp.

Bifogar bild från Födelseboken Göteborgs Garnisonsförsamling (O) CI:16 (1867-1894) Bild: 100 Sida: 193 (ArkivDigital).

/Karin

14
Hej!

Har mycket knappa uppgifter om att ett syskonpar Axel och Gertrude emigrerar till Colorado, troligtvis Ouray i slutet av 1800-talet (dock inte nödvändigtvis samtidigt). Där heter han Axel Johnson. Enligt uppgift ska han ska vara född 1874-1875 i Helsingborg, men jag kan inte hitta något i dessa födelseregister och inte heller när jag söker bland emigranter. Gällande systern Gertrude finns uppgift om att hon 1930 i USA heter Gertrude Olson, och är änka samt att hon har anlänt från Sverige 1898. Men även här kan jag inte finna henne bland emigranter eller i födelseböcker över Helsingborg (som är en chansning eftersom jag inte vet var hon är född). Hon är troligtvis född 1880-1881.

Gällande Axel finns dödsdatum 6 nov 1914 i Colorado, El Paso. Men jag får inga träffar med hjälp av det heller. Han ska också ha varit gift med en Johanna Kristina Scherman gift Johnson som föddes 1889 och emigrerade ensam 1907 (det har jag hittat i emigrantdatabas) till Ouray. Hon avlider 1918.

Är det någon som känner igen ovanstående eller kan hänvisa mig till ytterligare register att söka i är jag tacksam.

/Karin

15
Magra / Kan inte tyd särskilda anteckningar
« skrivet: 2018-07-27, 21:19 »
Hej!

I husförhör Magra kyrkoarkiv, Husförhörslängder, SE/GLA/13357/A I/8 (1863-1873), sidan 133 står det angivet på sonen Anders Petter, född 19/3 1845 i Lena, särskilda anteckningar men jag kan inte uttyda dessa ord och är tacksam om någon kan hjälpa mig med detta.

/Karin

16
000 Osorterat / Maria Olsson, enka - var bodde hon?
« skrivet: 2018-07-22, 11:49 »
Hej!

Maria Olsson, enka flyttar 1870 från Gustavi, Göteborg till O O (gissar att detta betyder okänd ort). Men det verkar finnas en hänvisning till var i förhörsboken hon har funnits (s. 721). Problemet är bara att jag inte kan hitta denna sida i husförhörslängderna (två volymer) jag funnit för Gustavi motsvarande tid. I mittenkolumnen, där det för övriga står angivet en siffra står det på Maria (och även några till) bokstaven "B" eller "R". Vad betyder detta? Kan det stå för Bracka? Och i så fall, var hittar jag förteckningar över personer som bodde i Bracka?

Tacksam för hjälp.
Utflyttningslängd Riksarkivet:
In- och utflyttningslängder Gustavi, Göteborg
SE/GLA/13180/B/7
1861 – 1879, bild 383.

17
Bolshög / Läshjälp föräldrarnas namn
« skrivet: 2018-07-20, 23:25 »
Jag försöker uttyda vad föräldrarna till Anders, som föds natten mellan den 8 och 9 mars, kan tänkas heta. Mårten ..... och hans hustru Gunnilla .......

Tacksam för hjälp. Detta står i Bolshögs födelsebok 1734-1809, GID-nummer 1632.13.83000, sidan 43.

/Karin

18
Lidköping / Lidköping särskild anteckning: 449
« skrivet: 2018-07-20, 09:58 »
Hej!

1938 i Lidköping står det i fältet för särskilda anteckningar för en ensamstående kvinna "Feb 449-38". Kan inte härleda detta till någonting. Ger inga träffar när jag tittar i böcker med folie 449, varken i Lidköping eller i Göteborg, dit hon flyttar i slutet av det året. Tittade till och med in på födelsebok ifall att detta betydde att hon ex fött barn som lämnats för adoption eller liknande, men som sagt, jag hittar ingenting någonstans. Tacksam för tips om vad denna anteckning kan betyda.

Mvh Karin

Sidor: [1]