ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Gunilla Jarfelt

Sidor: [1]
1
Allmänt / Okända födelsesocknar - några separata problem
« skrivet: 2020-12-13, 20:22 »
Hej,

Jag har några stycken återvändsgränder i min släktforskning i Bohuslän.

1. Den första rör en Jan Börjesson, far till Olaus Jansson f 1815-09-27 i Grinneröd. Enl Hfl Grinneröd AI:6 sida 18 är Jan född i Ucklum? 1775-01-01, men jag hittar inte denne Jan i födelseboken varken i Ucklum eller närliggande Grinneröd, Forshälla, Ljung, Ödsmål eller Spekeröd.

2. Likaså Jans hustrus härkomst är ett mysterium. Hon heter Ulrika Hansdotter f 1783-01-04 och finns i Ucklum C:2 sida 66. Jag tolkar hennes föräldrars namn som Hans Askenberg eller Asheberg och Barbro Andersdotter och kanske att hon är född på Backen Torpet. Ingen av dessa föräldrar har jag några ytterligare informationer om. Hfl ger heller inget, den första AI:1 1816-1817 har en ort Backa, men där hittar jag ingen av de aktuella personerna.

3. Det tredje problemet är separat från de två övriga (men ättlingar till de ovan och de här under gifter sig så småningom, men inte förrän tre generationer senare). I detta fall rör det sig om föräldrarna till Anders Andersson (Staf). Anders föds 1786-09-15 i Nyhagen under Restenäs, Resteröd, av föräldrarna Anders Bryngelsson och Ingiärd Jonsdotter, men dessa två hittar jag inte heller någonstans. Anders Andersson Staf var soldat i Bohusläns regemente, Fräkne kompani innan han blev Kyrkowäktare och dör sedermera i Bräckan under Hälle i Ljungs socken.

Om någon har några informationer om dessa personer eller tips om hur jag kan gå vidare vore jag ytterst tacksam. Det är frustrerande med tomma rutor i släktträdet... ;-)

 

2
00 - Vigseldag / Petter Andersson och Anna Sophia Elmgren
« skrivet: 2020-11-20, 18:18 »
Jag har ett mysterium som jag gärna skulle få hjälp med att lösa - kanske någon redan har svaret?

Det handlar om Petter Andersson, f 1817-02-05 i Bräckan u Skafteröd, Ljung (O) som vid okänd tidpunkt och plats gifte sig med Anna Sophia Elmgren, f 1810-12-16 i Varbergs Stadsförsamling. Jag ser henne senast i Hfl Varbergs Stadsförsamling AI:9 på sid 111, då hon  är barnflicka hos sin bror kopparslagaren Anton Elmgren, 5:e roten nr 122. Där står hon som utflyttad 1831 till något jag inte kan tyda, kanske Istorp? Det enda Istorp jag hittar ligger i Mark. Vad ska hon göra där i så fall?

Därefter är det ett stort hål innan jag hittar födelsenotisen för hennes son i Göteborgs Karl Johan, då hon står som hustru till arb Petter Andersson. Jag hittar inte någon vigselnotis varken i Varberg eller Göteborgs Karl Johan. Och jag undrar verkligen var och hur en kopparslagardotter (fadern Samuel Elmgren var också kopparslagare) från Varberg hittar en soldatson från Ljung i Bohuslän.

Om någon därute har någon information om detta skulle jag vara oerhört tacksam! (Hennes dotter Anna Charlotta, f 1843-03-28, är min farmors mormor.)

Sidor: [1]