ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Henrik Liljegren

Sidor: [1]
1
Jag skulle vara ytterst tacksam för läshjälp. Det gäller en notis i kronotaxeringslängden för 1745 i Stockholm. SE/SSA/0031/06/G 1 AA/44. Jag förstår det så att sjömannen Sven Rydbergs skulder till två hökare Erich Utter och Mats Ehrlinger har avskrivits då Sven inte befunnit sig i staden de senaste två åren utan rest till Ostindien. Jag är för övrigt mycket intresserad av ytterligare uppgifter om denne Sven om någon känner till mer. Jag vet så mycket som att han senare återkom till Stockholm och blev styrman och upptagen som borgare enligt mantalslängder.


2
Jag har slagit i bouppteckningsregistret för Stockholm magistrat- och rådhusrätt och hittat en bouppteckning med ovanstående beteckning. Jag har kunnat hitta bouppteckningar tidigare utan större problem, men denna verkar inte finnas bland 1726 års bouppteckningar. Hänvisar detta med "Ou" till någon annan domstol, eller till någon annan avdelning än bouppteckningar? Det som gör mig fundersam här är att personen faktiskt dog först 1737. Är det ett testamente snarare än en bouppteckning?
Hursomhelst är jag ytterst tacksam om någon känner till hur det förhåller sig.
/Henrik

3
Jag har en anfader vid namn Petter Skog som enligt en mantalslängd 1721 beskrivs som "ryttaren vid lifregementet". Jag skulle vilja konsultera andra källor för att hitta mer information om honom, men Stockholm är lite knepigt för den som inte är van. Jag är framförallt intresserad av att hitta mer om hans militära historia i relevanta militärrullor om det bara går, om möjligt för att spåra hans ursprung, men finns det något att gå på för att hitta fram till rätt kompani osv nu då han tycks vara bosatt i Stockholm och inte är knuten till en rote? (Som avskedad soldat är han 1740 mantalsskriven på Norrmalm och han dör 1745 enligt Adolf Fredriks församlings dödbok.). Jag undrar också hur begreppet livregemente förhåller sig till livgardet, exempelvis Svea livgarde (av vilka några förde egna kyrkböcker)? Är begreppen synonyma eller handlar det om helt separata enheter? Mycket tacksam för vägledning.

4
Jag har problem med att utläsa Johan Jacob Hagelbecks yrkestitel. Han benämns "timmerman" vid andra tillfällen och jag tycker mig se "---timmer---" i mitten även här.
---Henrik

Sidor: [1]