ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Brittmarie Källgren

Sidor: [1]
1
Hej !
Enligt AD registersökning på döda i Millesvik hittar jag bokhållaren Börje Hellgren med sönerna mönsterskrivaren Clas Hellgren gift med Margareta Eek samt sonen Lars Hellgren i S Hult gift med Rebecka Scherping-
Börje Hellgrens andra äktenskap ingås17100525 med Elisabeth Milandra dotter till komministern Eskil Milander och hustrun Sara Theodorsson Falck och där står han som Börje Olofsson Hellgren.
Finns någon som vet något om hans släkt relationer till övriga Hellgrenare i Värmland?
Mycken tack på förhand MVH Brittmarie Källgren
Finns

2
Hej !
En bit ner på denna sida står namnet på en  Joh. Schärping !
Men vilket yrke har mannen ?????
Tacksam om någon kan tyda DETTA åt mig !


Mvh Brittmarie K

3
Hej igen !
Jag har i mitt sökande hittat ytterligare en Scherping i Väster -götland : Rustmästare Petter Scherping i Hangelösa socken  boende på Brå ddetomten som 1712 får sonen Andreas .
Min fråga är heter hustrun Ingeborg Luthman eller ??????? och dotter till vem ????
Med vänlig hälsning Brittmarie K

4
Hej !
Mycket tacksam för läshjälp. Jag kan tyda en del men andra raden efter 1684 finns ett par ord jag inte kan tyda.
Finns någon som kan hjälpa?
MVH Brittmarie K

5

 
Hej!
Jag har letat länge efter rötterna till släkten Scherping ,Skiärping och hittade till min glädje i Grums häradsrätt att befallningsmannen ???? Skiärping protokolfört sitt testamente och att hustrun hette Margareta Johansdotter.
Tacksam att få hjälp med tydning av texten och speciellt om jag tytt befallningsmannens förnamn rätt. Jag tyckte det stod HANS(stämmer det?)
I såfall har vi 3 bröder Scherping Claes Jöran och Hans .
Med vänlig hälsning Brittmarie K

6

Hej !
Jag har ett visst intresse angående Carl Gustaf Wahlberg f 1848. Han bor med fästekvinna på Stora Ängby med 2 st barn men vägrar att låta sig vigas. Ovanför står en omfattande text på latin som jag tyvärr inte kan översätta . Kanske har den information om Carl Gustaf Wahlberg ? Finns möjligen någon som kan tyda vad texten handlar om . Gäller det Carl Gustaf är jag mycket intresserad och mycket tacksam om någon kan hjälpa mig .
Med vänlig hälsning Brittmarie K
 

7
Flygare / Kornetten Hans Flygare
« skrivet: 2020-04-16, 14:51 »

Hej !
Har i personuppgifter i Rullorna hittat en kornett Hans Flygare i Östgöta kavalleriregemente 1679. Tyvärr har jag inte lyckats att hitta något mera om honom och vore väldigt tacksam om någon har uppgifter om denne man. Jag har nämligen i åratal letat efter anorna till en Oluf Flygare som var beridare och rent tidsmässigt skulle kunna vara son till denne Hans Flygare .
MVH Brittmarie K

8
05: Yrkesgrupper, hantverk, handel och företag / Beridare
« skrivet: 2020-01-27, 19:22 »

Hej!
Jag har efter mycket letande hittat att min anfader  Oluf Flygare hade titeln BERIDARE (på Bäckaskog )fr 1713 och några år framåt innan han delvis tog över sin svärfaders syssla. Svärfadern var befallningsman på Bäckaskogs kungsgård. Min undran är !


Var en beridare självlärd eller fanns det utbilnings -ställen ?Kanske inom kavalleriet?
MVH Brittmarie K

9

Hej!
Tror att jag äntligen hittat vad min anfader sysslar med på Bäckaskog ! Kan någon bekräfta att jag tytt hans titel rätt?
BERIDARE (Oluf Flygare ) Han är inkallad  som vittne  vittne.
Tack på förhand och vänlig hälsning
Brittmarie Källgren

10
Torpa / Särestad C:1(1688-1724)Bild 10/sid9 Arkiv Digital
« skrivet: 2019-02-25, 15:12 »

Hej!
Befallningsmannen Clas Scherping i Torpa skänker ngt till Särestads kyrka 1698 ? Står det "en tennkanna" som innehåller VAD Då?  Kan  någon tyda detta till mig. ?
 MVH Brittmarie K

11

Hej  !
Jag forskar efter Clas Håkansson nere på sidan under Bjärby men egentligen undrar jag vad dom olika kolumnerna längst upp står för just i denna mantalslängden ? Kan någon berätta det för mig vore jag tacksam.
MVH brittmarie K

12

Hej!
I  Soldattorpet finns sonen Andreas f 1791 21/10 och död. Men vad står det i "omständigheter"?
Tusen tack på förhand om någon kan hjälpa mig ?
MVH Brittmarie K

13

Hej !
Jag skulle bli väldigt tacksam om någon hade möjlighet och tid att tyda texten på denna sida punkt 8. Det gäller det som berör fogden Clas Håkansson!
Tusen tack i förväg hälsar BM Källgren

14
000 Osorterat / Lysningsbok i Sölvesborg
« skrivet: 2018-11-08, 11:02 »

Hej!
Har sett på "nätet" att man i en forskning hänvisat till Sölvesborg. Jag använder Arkiv Digital och någon vigsel eller lysningsbok finner jag inte  runt 1690. Kanske genline har en sådan??? Vore mycket tacksam om isåfall någon kunde hjälpa mig med att hitta paret Eva Maria Scherping och Lars Andersson Löfgren.
Detta inlägg kanske hamnat fel och isåfall ber jag om ursäkt men tackar på förhand för hjälp!
MVH Brittmarie K

15
Scherping / Scherpin /Dubb
« skrivet: 2018-10-29, 16:19 »

Hej!
Jag har efter mycket detektivarbete via domböcker i Villands härad hittat släktskap mellan släkten Scherping och Dubb .En Bengt Andersson  Dubb f 1695i Medelplan(R) gifter sig med Christina Claesdotter Scherping f 1686 i ev Särestad. En halv syster till henne Eva Maria Claesdotter Scherping f c.a 1659 gift andra g med befallningsmannen Lars Löfgren på Bäckaskog i Skåne(L). Denna Eva M Scherping hade i sin ägo en kanna med namnet B A Dubb .Vid ett möte dem emellan i Sölvesborg berättade han, att han var make till hennes halvsyster(Christina S). På så sätt har jag hittat min anfader Claes Schierping i Torpa Särestad (R).
Jag har läst om släkten Scherping här i Anbytarforum och undrar om det finns något  ytterligare ,som någon funnit om denna familj iVästergötland .Eva Marie hade ju också en bror Carl Scherping ,rådman i Stockholm och i Villands härads dombok kan man läsa om att Eva Maria Sherping av och till åkte till Stockholm till sin broder.
Tacksam att få veta allt som finns om Scherping familjen och ev om modern i första äktenskapet Birgitta Carlsdotter ! (Var har man hittat att hon skulle vara kyrkoherdedotter från Västmanland och var finns uppgifterna om namnet Skärfinger ?)Tack på förhand !! MVH Brittmarie K

16

Hej!
Finns det någon som kan hjälpa mig att tyda vad Eva Schierping ska uppbära från Leutnant Copmans pension sv ?????????????fogden Abraham Falck?
Detta står till tillhöger ganska långt ner på sidan. Dessutom undrar jag om ngn kan tyda namnet på gästgivaregården?
Tusen tack på förhand .MVH Brittmarie K

17

Hej!
En anmoder Eva Schierping döms 1734 för falsk skrifvelse och detta framlägges i domboken där man kan läsa (inte allt) att hon har avstått Ifvetofta nr 12 till sin måg Simon Haraldsson . Denne har i sin tur lämnat gården vidare till sin bror Anders Haraldsson.
Jag har sett här i Anbytarforum en släktutredning angående Anders Haraldsson men  min fråga gäller brodern Simon Haraldsson !
Finns någon som känner till varifrån han kom ,föddes och dog.Han levde 1731 i Ifvetofta enligt domboken där en brand avhandlas.
Tacksam för hjälp1
MVH Brittmarie K18

Hej !
I. Har i domboken på nämnda sida hittat en text angående Kyrkotionde ?Har jag tytt det rätt?
Skullevara tacksam att få veta om min anfader Lars Lövgren på nr 12 betalat eller fått hjälp?
Vad står siffrorna för?
Tack sam för hjälp!
MVH Brittmarie K

19
Medeltida släkter / släkten Stråhle af Ekna
« skrivet: 2017-08-27, 00:11 »

Hej ! Jag har i mina anor Else Sort som ska vara gift med Bengt Svensson i Mossaryd Osby.
Letar man på nätet kallas denne Bengt Svensson plötsligt Bengt Svensson Stråhle av Ekna ??? och fader ska vara Sven Olofsson Stråhle af Ekna :
Nu undrar jag ! Är detta falsarier eller finns det verkliga belägg för detta. Jag använder Arkiv Digital och har inga andra källor att ösa ur .
Finns någon som kan bevisa att dessa uppgifter  är riktiga .
MVH Brittmarie K

20

Hej !
Har länge försökt tyda en text både till höger och vänster ute i kanten på garvare Vastiger som finns längst ner på sidan i  Årup. Att det handlar om factura privilegier kan jag se men inte hela texten och kan därför inte förstå riktigt innebörden .
Finns någon som kan hjälpa mig att tyda (både texten till vänster och höger ute i kanterna vore jag mkt tacksam!
MVH Brittmarie K

21
Hemlin / Släkten Hemlin Gävle
« skrivet: 2017-03-21, 17:50 »

Hej !
Finns någon som forskar i släkten Hemlin i Gävle?
Jag har hittat en cofferdikapten Anders Hemlin f 1743 i Häcklinge ,Valbo och gift med åldermanslotsen Lars Holms dotter Magdalena Holm f 1747.Hon är  ensam överlevande barn i familjen Holm.(Holmfamiljen kommer från släkten Kiempe i Lockne och Hammerdal) . Anders och Magdalenas barn gifter in sig i bl a släkten Hillman .
Problemet är att det finns en hel del Hemlinare i Gävle och jag misstänker att det finns åtminstone 2 olika släkter .
Finns någon som vet mera??
MVH BM Källgren

22
Landeryd / Landeryd CI:1(1635-1707)Bild 59/sid 111 A D
« skrivet: 2016-04-17, 17:34 »
Hej! Har under mitt "lusläsande " av Landeryds CI:1 -a hittat en för mig intressant notering!
Det gäller regements skrivare Anders Simonsson som enl Östgöta minne ska vara bosatt i Landeryd.Troligen är det denne man som 1647 ska ha skänkt saker till kyrkan .Någon typ av kläde? Oblatskål ?och sedan 1660 skänkt något i sammet? (Han dog 1665 i Landeryd)
Tacksam  om någon har lust och kan hjälpa mig att tyda texten korrekt:
MVH Brittmarie

23
Väv- / Vävare
« skrivet: 1999-04-18, 15:49 »
Jag har i Skåne, Fränninge socken (M), stött på en anfader vid namn Esbjörn Nilsson som i början på 1700-talet uppges vara vävare till yrket. Jag undrar nu vad denna yrkestitel innebar. Jag trodde vävning utfördes av kvinnorna i bondehemmen. Önskar få information från dig som är bättre insatt i det här ämnet än jag, hälsningar Susanne.

24
Väv- / Linvävarmästare
« skrivet: 2000-02-08, 11:43 »
Jag söker information över Linwäfv.Mäst. . Sådana tydligen arbetade i Tavastehus slot (Finland) under sent 1600-talet.

25
Yrken P / Passementmakare / Posementmakare / Posementör
« skrivet: 2013-01-31, 15:50 »
Hej !
Har i samband med forskning ang en snörmakarefamilj läst i kyrkboken att man oxå är POSEMENTEUR.
Vad sysslar en sådan herre med??
MVH Brittmarie K

26
Smålands husarregemente / Friberg, Petter
« skrivet: 2011-08-18, 23:10 »
Hej!
Jag gör ett försök här! Jag har  ryttaren för Svinhult,Hult (F) Petter Friberg född 1747 i Fryele(F)
Maka Stina Maja Hamarling.
Finns några uppgifter om denne ryttare och finns någon som kan hjälpa.
Tack på förhand.
MVH Brittmarie K

27
Resele / Resele, hfl 1872- 81
« skrivet: 2011-09-24, 21:15 »
Hej!
 
Min mans anfader Petrus Källgren (Pähr) finns på samma sida som AG Lalander och står som timmertummare. Enl inflyttnigslängden kom han 1880.Ute till hö i anm. står en anteckning om att han tagit ut ngt betyg 1881 (Resele 1872-1881, Rödsta Gid 2071.12.17800).  
Finns någon som har bättre material än genline och kan läsa exakt vad som står vore jag mkt tacksam för denna hjälp.
 
MVH Brittmarie K

28
Hej !
Jag förstår så mycket som att hon ,Christina Barckman skall eller har ingått äktenskap med manhaftige  Kongl Lifdrabanten Oluf Jönsson Flygare och att hon på något sätt månar om sina 5 barn. Är det ett slags äktenskapsförord ?
Tyvärr kan jag inte tyda skrivelsen trots många försök utan bara enstaka ord . Finns någon som kan hjälpa mig lite grann?? Det som är av betydelse.
I så fall tusen tack på förhand.
MVH Brittmarie K

29
Hej !
Den 21 maj avlider Sal. Drabanten Olof Flygares änka Christ:Barch ??????? 98 år gammal.o. s.v.
Tacksam för hjälp att tyda hennes efternamn(jag tror det är ett namn) .Jag kan tyda att det ringer 3 ggr men f.ö. är jag osäker.
Tacksam alltså för hjälp med texten.
MVH Brittmarie Källgren

30
Södra Solberga / Södra Solberga AI:2, p 106
« skrivet: 2009-12-23, 16:15 »
Hej, kan någon hjälpa mig med vad Carl Gustaf heter i efternamn?
(Jag tror det är ett soldatnamn.)
Med vänliga hälsningar
Lars Roxne

31
Lofta / Lofta C:3(1745-1801)Bild 302/sid595 Källa A Dig
« skrivet: 2014-04-11, 15:51 »
Hej !
 
 Den 24 nov gifter sig  ?????-skräddaren Carl Öfverberg och pigan Brita Månsdotter i ??????????
Finns någon som kan hjälpa mig att tyda mina frågeteckn?  
Tacksam i så fall.
MVH Brittmarie K

32
Göteryd / Göteryd Gid 827.7.36200
« skrivet: 2009-02-15, 22:53 »
Jag har en man Anders Göthman som jag misstänker starkt är ryttare . Fadern var ryttare Gårdstedt och Anders får namnet Göthman. Dock hittar jag ingenstans att det står ryttare före hans namn men på angivna Gid nr finns en text som jag inte är säker på till 100 %. Backstugan Göthadal ....... står det ett R eller ett K ?Kan det om det är ett R vara förkortning på Ryttare?
Tack på förhand för hjälp!
MVH Brittmarie K

33
Fryele / Fryele gid.1081.3.87500
« skrivet: 2011-08-01, 10:40 »
Hej !
Jag har tyvärr bara Gid nummer men hoppas få läshjälp ändå.
I Hemmershult finns Anders f 1708 med hustru Karin och 7 barn . Kan någon hjälpa mig och tyda det som står om de olika barnen. Vart de har flyttat!  
Tacksam för hjälp!
MVH Brittmarie K

34
Eksjö / Eksjö CI:1 (1633-1672) Arkiv Digital
« skrivet: 2016-02-04, 14:57 »
Hej!
 Ja det gäller alltså Eksjö CI:1 (1633-1672)Arkiv Digital.
1/ Peder Bengtsson vigs vid Anna ???? dotter d 16/9 enl.Bild 94/sid 183 . Står det Christersdotter?
 
2/På bild 169/sid 333  är hon avsomnad d 1972 och står som  Anna Christersdotter ? + ett ord till ????
 
3/ I en släktutredning gifter Peder Bengtsson om sig 1671 med Margareta Håkansdotter Bergman .
På bild 180/sid 355 finns en Margareta Håkansdotter vigd vid en Peder d 14/2 ????
MEN på bild 181 /sid 357 tycker jag mig se klart att en Peder Bengtsson vigs d 7/5 vid H. Kirsti Nilsdotter.
Vad är det rätta ?
Tacksam med tydning och tolkning .
MVH Brittmarie K

35
/ Vä husförhörslängd 1696
« skrivet: 2010-10-23, 20:25 »
Hej! i Husförhör Vä socken 1696 finns födelseboken från 1688-1744 på sidorna 1-140. På bild nr 24 (genline 1722.10.79300)finns som 3:e exempel ner på sidan ang.ett barn vars föräldrars namn jag ej kan tyda.Namnetjag är intresserad av är förmodligen namnet på en fadder på en fadder. Jag tycker mig se Länndsmannen Wäl....... Jonas Kollbärgs hustru.Stämmer detta ?  
Finns någon som kan hjälpa mig att tyda detta vore jag mycket tacksam.
MVH brittmarie K

36
Verum / Verum Nedra Scheinge
« skrivet: 2010-02-03, 18:42 »
Hej!
Mina anfäder Lars Kohlbergh på Nedra Cheinge och hustrun Engela  har sonen Anders och dottern Märta Christina ! Detta vet man sen tidigare Nu upptäcker jag på Verum  D:11:3 Övrigt(Gid 1871.5.97100) år 1696 att det finns flera namn.Namnet under Märta Christina har oxå ett d(dotter?) framför .
Är detta ytterligare barn med namnet ????  och Ingeborg?
Tacksam om någon kan hjälpa att tolka detta!  
Vet någon vad som exakt står i kolumnerna ovan . Antar att det har med vandel och läskunskap att göra. Dessutom för år 1736 på Nedra scheinge (gid 1871.5.98100 finns Märta Christina med make Nils Winberg.Står namnen under makarna för parets barn? Nils ,Truls? Kan det stå pigan Nilla ?
Min fråga kan tyckas onödig men dessa namn är för mig helt nya trots att forkningen på denna familj är  gjord för flera år sedan. MVH Brittmarie K

37
Sövde / Sövde CI:1 (1693-1737)
« skrivet: 2012-07-30, 16:33 »
Hej!
PÅ Bild  163 /sid 157 Arkiv Digital finns  hustrun till Johan Schlövoigt Karna Mårtensdotter som dör 1716 och längre ner på sidan finns sonen Johan Nicolaus som är död 5 veckor gammal.  
Min fråga är vad står det framför Johan S:s namn: Är den en titel eller ett namn ? han nämns tidigare som kanngjutare. Tacksam för hjälp!
MVH brittmarie K

38
Skarhult / Skarhult CI:2 (1756-1861) Bild 108 /sid 103
« skrivet: 2013-05-07, 22:10 »
Hej !
Jag jagar fortfarande mina Flygare och har hamnat i Skarhult. Där låter Oluf Flygares barnbarn Anna Lena F döpa sin son Lars i april 1812 och en del Flygare finns med som vittnen. Det mesta av texten är klar för mig men efter bokhållare Otto Claesson står ett ord som inte är helt klart !
 ???? Malte Flygare ???? från Tullesbo o.s.v.
Tacksam för läshjälp!
Med vänlig hälsning Brittmarie Källgren

39
Osby / Osby - GID 1453.54.39000
« skrivet: 2007-09-17, 05:02 »
Tacksam för hjälp med dessa ord:

 
Ernst Stjernberg

40
Osby / Osby husförhörslängd Gid1453.13.39800
« skrivet: 2008-01-05, 17:15 »
Hej Jag kan tyda en del namn och konstaterar att det är mina anor men vore mkt tacksam om någon ville tyda namnen och tex titeln Sem och vad står före Jöns ..... f. i Nybygden.  
Med vänlig hälsning  Brittmarie Källgren

41
Osby / Osby Gid 1453.13.51600
« skrivet: 2008-11-02, 17:47 »
Hej  
Längst ner på sidan finns 3 namn överstrukna .Det första vet jag är Kristina Biörnsdotter f 1721.PÅ andra raden ser jag (tror )jag Son ....Biörn.... och f-datum Ngt står ovanför .Dalman?
På 3:e raden tyder jag endast Jöns kanske Jönsson  6 oct 1753Namnet Dahlqvist står ovanför. Finns någon som kan tyda vad som står.
MVH Brittmarie Källgren

42
Hej
Jag har ytterligare en fråga och bön om hjälp.
Nicolaus Christiansen Hovalt och ännu ett namn Vilket? Detta står både då det lyser första gången med Kierstina Hansdotter och när sonen Johan föds. Kanske Peffner ? Kan någon hjälpa mig vore det fantastiskt!
MVH Brittmarie Källgren

43
Lunds stadsförsamling / Lund
« skrivet: 2004-01-16, 13:03 »
Lund födde 1816-1826 GID 1300.66.3980 Född 1823-06-18 Ola Var bodde föräldrarna.

44
Kristianstad / Kristianstad Stadsf.
« skrivet: 2006-02-24, 11:14 »
Gid 1446.90.71400 Hfl:
Cigarrhandlaren August Svensson Vidocq flyttar förmodl. till N America 1889 Attest 360. Önskar läshjälp med vad det står i Anm. kolumnen. Kommer han tillbaka 1891? Samma text återkommer i Utfl.längd 1889 Gid 1446.3.45100, något om Ljung??  Östra??
Tacksam för hjälp
Werner Otterman

45
Hej!
Nu är det dags igen för  önskad  hjälp:
Det lyser d 14 juni för Johan Christian Rytting och Jomfrun Kattarina Wincklers och de vigs d 4 augusti. Det skulle vara värdefullt att få hela texten tydd vilket jag inte riktigt klarar på egen hand.
Tacksam för hjälp med detta!
Med vänlig hälsning Brittmarie Källgren

46
Kiaby / Kiaby födelse 1697-1759
« skrivet: 2012-05-31, 18:39 »
Hej, jag har så svårt med texterna skulle vilja ha hjälp med två födslar. Fadern är Jacob Fischer f 1721, modern? Sonen Anders f 1747 och dottern Ingeborg f 1750. Arkiv digital Kiaby 1697-1759, bild 128 och bild 132. Mvh Åsa


47
Kiaby / Kiaby CI:1(1697-1759)Bild530/sid51 AD
« skrivet: 2016-02-28, 20:20 »
Hej !
 I födelseboken står under den 13/4 att ett oäkta barn är fött. Testes; Oluf Flygare och Nils Hansson ??
och att modern är Maja Larsdotter . Fadern? är Nils ?????
Kan någon hjälpa mig att tyda resten ?  
Tusen tack på förhand !!!
MVH Brittmarie K

48
Kiaby / Kiaby CI:1 (1697-1759) Bild 66 / sid 60
« skrivet: 2013-02-04, 20:18 »
Hej!
Har funnit vigseldatum för Oluf Flygare och Elisabeth Löfgren! Kiaby CI:1(1697-1759)Bild 66/sid 60 i Arkiv Digital.
1. Jag tror mig läsa att Oluf är dr (dräng) avlöningskarl??? eller vad står det????
2. Var kommer Oluf ifrån Br???????
Tacksam om någon kunde hjälpa mig.
MVH Brittmarie K

49
Ivetofta / Ivetofta MTL:1 (1742-1800) Bild 130 / sid 1767
« skrivet: 2014-01-26, 18:40 »
Hej !
 Jag har garfvaren Vastier på Årup.
1/Enl Ivetofta MTL:1(1742-1800) Bild 130/ sid 1767  finns en anteckning till vä i kanten som jag inte kan tyda och även  längst ut till höger.Det fanns en lag fr 1748 om manufactur och jag förmodar att han ansökt om att driva garveri
2/På Bild nr 136 /sid 1768 är noteringen om facturen borta . Vad innebar det ? Upphörde något tillstånd?
Årups garfveri drevs om jag tolkat det rätt fram tom 1750 med adliga privilegier och vad hände sedan?
Garfvaremäster Anders Vastier(Vastiger) kom 1753 till Ivetofta socken och Årup men löd inte vad jag kan förstå under några adliga privilegier utan stod utanför.
Förutom tolkningen vore jag jättetacksam om någon vet något om Garveriets historia under 1700-talet.
Tusen tack på förhand  
MVH Brittmarie K

50
Gårdstånga / Gårdstånga CI:1 (1689-1761) sid 79
« skrivet: 2013-05-01, 22:40 »
Hej!
Har fått fantastisk hjälp att komma hit till Hans Berg och Margareta Flygares barn Catharina Helena döpt 9 juni.
Mitt problem är att ett namn på ett dopvittne är för mig ett stort frågetecken .DET gäller Bengt M???? ijn.  
Kan någon råda mig ?Ska det vara Mollin Mellin Mallin eller något helt annat?
Jag har letat fram och tillbaka för att upptäcka om denne Bengt M finns som dopvittne till någon annans barn men inte då!Alltså inget att jämföra med !
Hoppas på hjälp !
MVH Brittmarie Källgren

51
Gislöv / Gislövs kyrkobok (husförhör 1721-1721)
« skrivet: 2010-08-18, 10:53 »
hej!
Jag har i Gislövs kyrkobok(husförhör 1721-1721) Gid 1227.11.72700 hittat, som jag tror en Christian Hovalt med hustru Kirstin och pigan Bengta.
De står på gislövs by nr 34. Ovanför finns en text ......tornet Petry(i) ??????.
Kan någon hjälpa mig med tolkningen vore jag mkt tacksam.
MVH Brittmarie K

52
Färlöv / Färlöv katekismilängd 1696-1696, Araslöv
« skrivet: 2010-02-25, 14:55 »
Hej!
Jag har ytterligare frågor angående hfl för Araslöfs gård .Gid 1647.38.117500.
De två namnen längst upp skulle jag väldigt gärna vilja ha hjälp med att tyda ev står det Ulvsax men för övrigt får jag inte ihop det. Kan någon hjälpa?
Tack på förhand.
MVH Brittmarie K

53
Fulltofta / Fulltofta Övrigt 1683-1703
« skrivet: 2010-01-09, 12:53 »
Hej  
I Fulltoftas Hfl för 1683 -1703, som står under Övrigt finns för 1703 (bild 6 av 13)olika kolumner bl.a :läser i bok.Där står för min ana Fredrik Andersson en 1:a som kanske betyder hjälpligt? De övriga kan jag tyvärr inte tyda !. Finns någon som är villig och kan hjälpa mig.
Fredric Andersson har i en annan  kolumn en 5:a .Har detta med vandel eller liknande att göra?
Tacksam för hjälp!
MVH Brittmarie K

54
Asmundtorp / Asmundtorp AI:7 (1813-1818) Bild 9 / sid 5
« skrivet: 2012-02-08, 22:49 »
Hej !
I AI:7 1813-1818 Bild 9/sid 5  står något i anmärkningarna på Måns Nilsson f 1787.
Något ruskigt,tror jag har hänt på Pingstdagen 1817 ?? och Måns är död .
Dock hittar jag inte honom i dödboken och därför misstänker jag något brott, men vad.
Jag kan inte tyda detta !
Kan någon hjälpa mig?
Tack på förhand MVH Brittmarie K

55
03) Äldre osorterade inlägg / Gid 1695.2.33800 Råbelöf
« skrivet: 2008-01-09, 23:47 »
Hej  
Har en Erland Lindbom f 1771 som skall vara född på en plats jag inte kan tyda ...erresta???
Finns någon som kan hjälpa mig?Tack på förhand.
MVH Brittmarie Källgren

56
Villands häradsrätt / Villands häradsrätt
« skrivet: 2013-03-21, 15:03 »
Hej i Villands häradsrätt AIa :3 1686-1690 bild 33/sid 32 finns Olloff Flygare nämnd i ett mål.  
Hans namn står i paragraf 69, 8 rader ner .
Hans titel har jag svårt att med säkerhet tyda . Det kan vara trumslagare eller trumpetare eller något annat??
Längre fram i texten står han som manhaftig osv .
Kan någon hjälpa mig ?
Tusen tack på förhand hälsar brittmarie Källgren

57
Hej !
jag har en snörmakare Johannes Flygare som avlider1764  och hans hustru avlider 1765 . De lämnar 2 små barn som tas om hand av morföräldrarna .Morfadern,Garfvaren  Andreas Vastier har  en korrespondens med magistratet p g a krav från Kyrkoherde Schults som har fordringar på den avlidne svärsonen ,snörmakare Johannes Flygare .
Det gäller gården nr 102, som Johannes köpte 1763 av kyrkoherden och ej hade betalat klart före sin död .
Så vitt jag förstår finns en konflikt och Andreas Vastier protesterar mot något .
Har någon tid att läsa och tyda dessa brev på Arkiv Digital  
FIa:65Kristianstad Rådhusrätt och magistrat 1765-1765
Bild 5730 sid 573
Bild 5790 sid 574
Bild 5800 sid 575
Bild 5810 sid 576
Jag är glad om någon orkar läsa dessa sidor och glad att få en förklaring på vad morfadern A Vastier är missnöjd med eller vad han ifrågasätter  
Tusen tack på förhand  
MVH Brittmarie Källgren

58
Föllinge / Föllinge Gid 114.19.90900
« skrivet: 2009-05-07, 17:19 »
Hej !
Har hittat en Eric Ersson ,dräng i Ottsjö. Jag misstänker att han kan vara intressant för mig men är osäker. Kan det stå att han är 17 Åhr? Vart tar han vägen ? Jag känner inte till bynamnen riktigt och har tittat i ortsregistret i kyrkoboken men kan inte få fram något bynamn som kan stämma med texten. Finns någon som vill hjälpa ?
MVH Brittmarie Källgren

59
03) Osorterat / A1:11A Hammerdal (hfl) 1883-1895
« skrivet: 2009-10-14, 00:26 »
Hej  
På denna sida A1: 11A  hfl 1883-1895 ,257/0(gid 2174.7.43600 )finns Hallen nr 8 . Vid Johan Persson Edlund står något under frejd och särskilda anteckningar.  
Jag kan inte tyda detta och är tacksam för hjälp.
Hoppas att jag uttryckt mig denna gång korrekt!
MVH Brittmarie K

60
Harmånger / Harmånger gid 1522.26.948
« skrivet: 2010-06-10, 12:41 »
Hej Har en Hendri Olofsson född i Lönånger 1724 i kyrkboken om dop vigsel och död Harmånger 1756-1793.  
Är mycket osäker på vad som står före hans namn  
Finns någon som kan hjälpa ?
MVH brittmarie K

61
Winckler / Winchler / Winckler / Winchler
« skrivet: 2014-01-08, 23:31 »
Winchler Tyska församl. Karlskrona
 
Hej!
Har i tidiga anor släkten Winkler(Winchler) i Karlskrona.
Arkiv Digital Karlskrona Tyska församling CI:1(1690-1725)Bild 53/sid 97.Johan Michael Winchler får en dotter år 1701 d 19 september i sitt 2:a gifte med Anna Gärthruth Osterman. Som första vittne finns Elsabe Margareta Osterman (förmodad mormor) och som 2:a vittne Doctorin Dorothea Elisabeth Winchlers.  
Finns någon som ev vet vem denna sistnämnda kvinna är??? Ev farmor eller kanske en  syster till fadern??
MVH Brittmarie K

62
Wastier / Vassier / Wastiger / Wastier / Vassier / Wastiger
« skrivet: 2013-02-01, 11:50 »
Hej !
Har träffat på en anfader, garfvaren  Anders Wastier gift med Lykke Rytting.
Jag har hittat honom i Årup ,Ivetofta Mantalsskrivning och i Hörja samt Kristianstad.
Han verkar stanna endast några år på de ställen, som jag nämnt.Jag har hans hustrus uppgifter men inga födelse eller dödsdatum på Anders Wastier
Har någon möjligen stött på denne man och hans familj.
MVH Brittmarie Källgren

63
Schevenius / Schevenius
« skrivet: 2009-03-13, 16:17 »
Hej
Har i min forskning en Gunnar Schevenius, klåckare i Hästveda o Farstorps sn och född  i Strasberga hofgård någonstans iDanmark 1658 med fader Gulbrand Gudmunsson ,ridefogde.
Finns någon som forskat i denna släkt och kanske vet var i Danmark Strasbega hofgård finns.
MVH Brittmarie Källgren

64
Scherping / Scherping
« skrivet: 2001-05-19, 09:50 »
Jag undrar om någon känner till förfäderna till.
Claës Scherping F 16__ D ?
 Han var gift med
Ebba Erasmi-Detterberg.
 Dem fick minst två barn
Jakob F ? (Kyrkoherde i Källby)
Elisabeth Maria F 1697 D ?
 Elisabeth Maria gifte sig med, Anders Lyrholm.
Tacksam för svar
Per

65
Scheivogt / Schleivogt / Scheivogt / Schleivogt
« skrivet: 2007-06-06, 19:25 »
Söker efter uppslag om  
Rotemästare Johan Schleivogt (stavning vid dotterns födelse 1757 i Köpinge, L-län)  
/ Ryttare Johan Scheivogt (stavning i bouppteckning när han rymt från hustru och barn)
 
Han var gift två gånger: med Anna Catherina Sanberg och med Maja Lisa Åberg  
(Köpinge, 1756).

66
Rytting / Rytting
« skrivet: 2009-10-03, 12:44 »
Hej,
undrar om någon stött på tillnamnet Rytting i Uppland
på 1600-talet?
Jag letar efter Apollonius Ryttings förfäder. Han bo-
satte sig i Dalsland, var han gifte sig med Benedicta
Rosell. Han tjänade under stora nordiska kriget, blev
major.
Mvh
 
Pähr Skrede,
Göteborg

67
Reich / Reich
« skrivet: 2014-08-24, 18:18 »
Hej .  
 
Jag har i en ingift familj en sjökapten Einar Reich f 18760204 i närheten av Oslo,Norge men har inte lyckats hitta hans anförvanter bakåt i tiden . Enl ättlingar uttalades namnet Reik.  
Finns någon som forskar på norska källor och möjligen känner till något om denna släkt?
Tack i såfall på förhand.
MVH Brittmarie K

68
Löfgren / Lövgren / Löfgren / Lövgren
« skrivet: 2006-11-18, 08:02 »
Hej.
Erik Löfgren var född i Lyke, dvs, Lycke på Mörbylunds ägor i Säby, 1760. Hustrun Maja Lotta Sjöberg sägs vara född i Scheninge, dvs Skänninge, 1767. Försöker få reda på om Erik Löfgren skulle kunna vara densamma som den Erik Persson som föddes i Lycke den 26/8 1761 som son till Per Nilsson och Elin Börjesdotter. Dessa båda makar bodde i torpet Lycke från vigseln 1743 till dess att båda dog inom en månad efter varandra sommaren 1774. Vid föräldrarnas död var Erik Persson knappt 13 år gammal och jag vet inte vart han tog vägen. Kanske är det han som dyker upp på gästgiveriet Säthälla 1791 som traktören (krogvärden) Erik Löfgren. Ett indicium är hans uppgivna födelseort enligt hfl 1789-1798. Ett annat inducium, om än inget bevis, är att Löfgren kallade sin andra son för Fredrik, ett ganska ovanligt namn den tiden. Märkligt nog hade Erik Persson från Lycke en bror med det namnet! Visserligen död ung, men ändå värt att notera. Dessutom döpte Löfgren en dotter till Elin, vilket ju var Erik Perssons mors namn.  
 
Erik Löfgren och hans hustru gifte sig inte i Säby. Kanske skedde vigseln i hennes hemsocken? I alla händelser bodde de i Säthälla mellan 1791 och 1799 för att år 1800 flytta till gården Källås där de bodde ännu 1804.  
Ett sätt att undersöka om teorin håller vore att undersöka vilka som var dopvittnen vid traktörens barns födelse. Om några av Erik Perssons syskon dyker upp där är det ytterligare ett skäl att tro att han hör till syskonskaran från Lycke. Tyvärr har jag just nu inte tillgång till födelseböckerna på 1790- och 1800-talet för Säby.  
 
Erik Löfgren fick följande barn med Maria Lotta Sjöberg:  
 
Karl Eriksson, f 28/3 1791 på Säthälla  
Fredrik Eriksson, f 11/9 1793 på Säthälla, död där 15/4 1796  
Fredrika Eriksdotter, f 9/6 1795 på Säthälla  
Elin Kristina Eriksdotter, f 23/3 1797 på Säthälla  
Gustava Eriksdotter, f 18/6 1799 i Säthälla, död där 1/11 s.å.  
Johannes Eriksson, f 28/11 1800 i Källås  
Johanna Eriksdotter, f 27/6 1802 i Källås  
Adolf Eriksson, f 20/11 1804 i Källås  
Har någon stött på dessa personer?Är tacksam för alla tips jag kan få...
MVH Anneli

69
Hovalt / Hovalt
« skrivet: 2008-04-06, 11:51 »
hej
Har bl a mina anor i en gammal linvävarsläkt i Lund ,Hovalt .Tyvärr har jag inte tillgång till några mantalslängder över Lund .Finns någon som har möjlighet och vill hjälpa mig vore det fantastiskt. Släkten fanns på 1600- till sent 1700-tal i Lund. De hette Christian  Hovalt f 1686 , Christoffer  Hovalt död 1713 ,Nicolaus Hovalt (gift 1673 med Kirstin Hansdotter) , död 1742.
MVH Brittmarie Källgren

70
Hjortsberg / Hjortsberg
« skrivet: 2003-02-22, 12:42 »
Hjortsberg Svensk och Usasläkt
 
Hej! Är en som har börjat att forska.
Har släktträd men som bara finns i ordning Till 1938 skulle vilja ha hjälp med senare släkt.

71
Flinkman / Flinkman
« skrivet: 2014-09-16, 15:21 »
Hej !
Har i min utredning en Olga Nadescha Flinkman gift i Stockholm med Gustaf Fredrik Barkman 1875 0805.Hon står som född i Lempälä 1848 d 11 mars i Akkas . När hon gifter sig är hon änka efter f bryggare Nils Boberg som avlidit 187005 18 boende på Göthgatan nr 13.
På nätet har jag hittat en släktutredning med en Hulda Nadescha Flinkman f d 11/3 1847i Lämpälä med fader Selim Flinkman.
Min första fråga är :Kan denna Hulda och Olga vara samma person ?Finns någon som vet?
 
Min andra fråga i vilket kvarter finns Göthgatan nr 13 i kyrboken ?
Min tredje fråga .Vad står Akkas för. ?
Tacksam för hjälp.  
 
 
MVH Brittmarie K

72
Falkenberg / Falkenberg
« skrivet: 1999-02-09, 23:58 »
Jag undrar var och när släkten Falkenberg,invandrade till Sverige?
Och orsaken till att det finnes en adlig och en borglig släkt i sverige?
 
Tack på förhand.
M,V,H C-H Falkenberg.

73
Brasch / Brasch
« skrivet: 2004-11-23, 13:02 »
Släkten Brasch har bott i Flen,Målilla med Gårdveda och Mörlunda. Det tycks vara en trädgårdsmästarsläkt. Vem vet varifrån släkten härstammar och när den kom till Sverige?
MVH
Kerstin Jeppsson

74
Berggren / Berggren
« skrivet: 2009-02-25, 16:45 »
Hej.
 
Jag undrar om någon vet om hammarssmedmästare Peter Persson Berggren f. 1760 i Varnum, Värmland, tillhör smedsläkten Berggren ? Peter Berggren med hustru ( nr 2 ) och barn flyttade till Göteryd i Småland där Peter Berggren var verksam vid Ry bruk 1803.
 
Peter Persson Berggren gifte sig i Varnum 1788 med Anna Larsdotter f. 1751, Varnum. Anna Larsdotter dog 22/12 1801 ( GID 180.45.56700 ) och Peter Berggren gifte om sig 17/10 1802 med Maja Jansdotter ( Johansdotter ) ( GID 180.44.47100 )
 
Berggren och hans första hustru Anna Larsdotter fick barnen Stina f. 1789, Varnum, Lars f. 1792, Kroppa, Värmland och Erik f. 1795 vid Ullnäs, Grythyttan, Västmanland.
 
Familjen finns i hfl Grythyttan 1798-1808, AI:9 sid 102.
 
Vet någon vilka Peter Berggrens och Anna Larsdotters föräldrar är ?  
 
mvh
Carina

75
Ögnelood / Äldre inlägg (arkiv) till 01 november, 2010
« skrivet: 2010-05-07, 12:19 »
Adliga ätten No 638, Ögnelood, är sannolikt utdöd och avförd vid 1884 års adelsmöte, enligt EÄ IX, s 204. Eftersom den förtjänstfulla nytryckningen inklusive supplementband nu kommit ut, vet jag inte vart man ska vända sig med kompletteringar, så jag skriver här.
 
Bland medlemmarna fanns Johan Magnus Ögnelood [Tab. 8.] och han hade dottern Gustava Carolina, född 24/2 1803 på Norrö, Heda. Enligt EÄ dog hon ogift i Röks socken 5/10 1858. Hon finns dock inte nämnd i socknens dödbok vid denna tid.
 
Av en slump har jag stött på hennes vigselnotis i Åsbo socken 1838 [Åsbo C:4 s.251]. Den lyder:
 
           11 maj Gustav Jonsson och Fröken Gustava Car. Ögneloodh
           Brudgummen hemmansbrukare i Hultekil. Bruden Fröken i Hultekil,  
           Lyst i Trehörna d. 27 Mars, 3dje och 10 April 1836, hitkommo från  
           Rök 1837 8/6; i afseende på Giftomannens vistelse å utrikes ort  
           blef annons i Sveriges Stats Tidning införd d. 10 Jan: 1837 från  
           Rök, d. 11 Jan 1838 gaf Prosten Hedmark betyg att Giftomannen Carl
           Gust. Ögneloodh på intet sätt innom den i lagen föreskrifne tiden  
           sig tillkännagifvit, hvarpå Contrahenterna, som ovan sammanvigdes.
 
Den omtalade giftomannen var hennes äldsta bror Carl Gustaf, som efter sin utrikesresa aldrig hördes av mer.
 
I det ovan relaterade äktenskapet föddes tre barn, två söner och en dotter.  
Lovisa Matilda Gustafsdotter, f 12/6 1837 i Hultekil, Åsbo [C:4, s.70]
Frans Vilhelm Gustafsson, f 24/3 1839 i Hultekil, Åsbo [C:4, s.81]
Johan Alfrid Gustafsson, f 20/5 1841 i Hultekil, Åsbo [C:4 s.94]
 
Dottern gifte sig 27/12 1859 (hfl i Västra Harg, vigselbok saknas) med Anders Larsson [Lindahl] och fick egna barn och efterlevande som idag finns bland annat i USA.
 
Gustava Carolina hade dessutom en uä dotter Sophia, född 22/4 1833 i Fivlefall, Trehörna [C:4 s.144], som 1845 flyttade från Trehörna till moderns nya familj i Åsbo.
 
Familjen var skriven till hus i Åsbo AI:10, pag 43. I en marginalanteckning, står om Gustava:  Hospitalshjon 41.
I AI:12, pag 45 står: Hospitalshjon sedan 16 aug. 41, och i samma hfl står också att familjen flyttat till Bergaholm 46 24/10. Var detta Bergaholm ligger vet jag inte.
 
Möjligen skildes makarna åt för hustruns sinnessjukdoms skull, men det är ännu inte utrett. Likaså återstår att finna var Gustava Carolina dog, eller rättare var dödsfallet fördes in, eftersom det inte finns där det borde göra om uppgiften i EÄ är riktig.
 
Alla uppgifter om denna familj är av intresse för de efterlevande i USA.
 
Mvh/

76
Löfvenskjöld / Löfvenskjöld
« skrivet: 2002-11-18, 17:40 »
Jag letar efter en person som hette Henrik Lövenskiöld eller Gyllenskiöld. Ingen aning om socken. Har inte hittat någontint på hela sidan.
kan någon hjälpa mig?

77
Hej Bente!
Kollade igenom lite snabbt husförhörslängden för Tossene Al:6 1881-1890 (Göteborgs och Bohus-län). Fann inte Mathilda Charlotta Mathiasdotter.  
Varken Emibas eller Emigranten populär 2006 tar upp din person.
I Inflyttningslängden i Tjörne, Vad står det som utflyttad ifrån?

78
Hej  
I en bok skriven 1949 beskrins denne man och hans maka och där kallas han Mattias . I verkligheten bör han heta anders eller Andreas Källgren (Kiempe ) f i Grenåskile ,Hammerdal. Han gifte sig 1887 Med Maria Matilda Lindblad?Makarna bodde vid sekelskiftet i Helsingfors och han var grosshandlare i viner. Har någon möjlighet att hjälpa mig att hitta honom ?Tacksam för hjälp.
MVH Brittmarie Källgren

79
Släkter A - Ø / Hovalt
« skrivet: 2009-12-02, 15:57 »
Hej!
Idag finns inte namnet Hovalt i Sverige men jag har sett att flera personer i Danmark bär det. Mina rötter i Lund när det gäller denna släkt startar med en Väfvare och linvävare släkt Hovalt ,med namn som Christian ,Christoffer och Nicolaus.  
Finns någon i Danmark  som känner till om någon vävaresläkt bar detta namn i Danmark på 1600-1700 talet. Vore mycket intressant om något släktband möjligen existerar mellan Danmark och Skåne på den fronten.Namnet låter väldigt danskt.
MVH Brittmarie K

80
Allmänt / Petrus Källgren på Petrusborgen
« skrivet: 2006-12-05, 16:16 »
Hej  
Jag letar efter en familj Petrus Källgren boende på Petrusborgen som numera är riven .När byggdes den?Det fanns också en uppfinnarverksamhet.Enl ett gammalt foto Patent Stjärnan eller ngt liknande. Känner någo till denna familj
Tacksam för alla uppgifter  
MVH Brittmarie K

81
Väddö / Äldre inlägg (arkiv) till 16 oktober, 2009
« skrivet: 2008-01-28, 12:58 »
Hej!
Eva Lotta Hybinette f. 1794 30/3 Ortala Bruk, Väddö
 
Föräldrar Henric Hybinette och Johanna Kihlström.
 
När och var är föräldrarna födda?
 
Tack på förhand
 
mvh Solveig Mårtensson

82
Jag har en anfader som heyer Johannes Rolf f 1/10 1789 I Brönnestad enl hfl.Jag har spårat honom till Norra Åkarp och tytt att han är husar.Namnet Rolf borgar väl för detta?Men jag har inte en aning om hans namn före husartiden .Det finns i alla fall ingen i Brönnestad som heter Rolf när han föds. Har någon möjlighet att se vilket regemente han tillhör och om han har ett annat födelsenamn än Rolf.Tack på förhand.Brittmarie  K

83
02: Folkliv, ord och namn / Vad betyder SPF
« skrivet: 2010-04-10, 19:21 »
Hej!
Har fått en förfrågan från en god vän angående Malmö stads kyrkoböcker.  
Hon har en familj som flyttar till SPF .Vad betyder detta ?
Dessutom står det någonstans  Ak   vilket jag ej hellre kan förklara.
Vi har funderat på om det är en förkortning t.ex.(SPF) på St.Petri församling????
Kan någon hjälpa?
MVH Brittmarie

84
Hästveda / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-03-15
« skrivet: 2006-12-23, 01:11 »
Hej Sweneric!  
 
Javisst finns det knep!  
Jag skrev '1694' (utan tecknen ', naturligtvis) i från-fältet, och '1700' i till-fältet. I fältet för barnets förnamn skrev jag 'gu%' (tecknet % betyder vilket/-a som helst tecken, och det kan vara från inget tecken alls till hur många som helst (eller max 32768 stycken totalt??)), och som dess kön valde jag kvinna. Som faderns förnamn valde jag 'p%r'.  
Kombinationen av bokstäver och tecknet % får man räkna ut så att den täcker alla möjliga kombinationer. (DDSS använder bokstavstrogen inmatning och då får användaren jobba lite för att få ut önskat resultat.)  
'gu%' ger mig alla namn som börjar med 'gu'. Att välja Kvinna rensar bort alla 'Gunnar', 'Gudmund' och andra pojkar som börjar på 'gu'. 'p%r' ger mig alla fäder med förnamn som börjar på 'p' och slutar på 'r' (Per, Peder, Peter, Petter, Pär, Pähr, Pehr, osv.). Strängt taget hade jag kunnat skriva 'gu%l%' som barnets förnamn -- det avslutande % är för att få med alla eventuella 'Gunilla' och 'Gunild' och liknande.  
Om du verkligen har skrivit 'Pär(Pehr /Per)' så är det inte så konstigt om du inte får någon träff, men jag förmodar att du med det vill säga att du provat alla tre formerna. Problemet med att ange så exakta stavningar är att alla fälten måste stämma in. Om du i det här fallet inte samtidigt anger 'gunnill' och 'per' i sina respektive fält, så får du inte med den person jag tror är den rätta i resultatet.  
Men för att verkligen täcka upp de olika stavningsvarianterna så måste man använda '%' på lämpliga ställen.  
 
Hälsningar, Mikael!

85
Färlöv / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-02-10
« skrivet: 2008-01-31, 19:01 »
Curt!
 
I husförhör Färlöv 1771-74 finns på Åby källa en Timberm. Pehr Kierstensson Rosengren född 1735, med hustru Anna, född 1722, sonen Nils född 1764 och dottern Margreta född 1752. Det låter väl som en familj som skulle passa. Vid den tidpunkten är ju Sven 17 år och har förmodligen lämnat föräldrahemmet.
 
MVH
Ylva

86
Farstorp / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-10-16
« skrivet: 2009-02-07, 13:41 »
Se svar på frågan under Emigrantkällor!

87
Farstorp / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-02-06
« skrivet: 2006-03-19, 21:28 »
Per Folkesson, född omkring 1739, gift med Bengta Lassesdotter 1766 och dör 1801 är min ana, men jag vet ej något om var han är född eller vem som är hans föräldrar. Kan någon hjälpa mig?
 
Han var bosatt i Rullebacken vid barnens födelse, och när han dör bodde han i Gammelstorps hus.
 
Tacksam för hjälp.
 
Mvh, Lars-Ola, Knäred

88
Jag har en korpral Olof Kiempe i Håsjön som dragon runt 1700 och sedan 1730 med familj (är då korpral) Kan någon hjälpa mig med hans ursprung Tack på förhand BM Källgren

89
Offerdal / Äldre inlägg (arkiv) till 04 mars, 2010
« skrivet: 2008-12-22, 04:31 »
Hej jag söker mina anfäder vid namn Bångberg.Den jag har hittat kom från Vårdinge Järna Södertälje.Han hette Anders Bångberg och var född:1777 d: 1818 04 03 sundsör säteri södertälje.Där han arbetade som rättare.
Min undran är om dom ursprungligen kommer från jämtland,på efternamns sök så får man fram det. Jätte tacksam för alla svar,
.
Varma häls Askattla

90
Hammerdal / Äldre inlägg (arkiv) till 17 maj, 2009
« skrivet: 2009-02-02, 09:40 »
Hej Ann-Margret!
 
Orten Hallen är belägen sydväst om Storsjön. Det finns en ort intill Hallviken som heter Hall-Håxåsen (Hallhåxåsen)
I nutid finns ingen ort, som kallas Hallen. I en Hammerdalskrönika finns orten Hallen, men inte Hallviken.  
Således måste Hallen i dagens läge vara Hallviken.
 
mvh. Per

91
Hammerdal / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-01
« skrivet: 2006-09-18, 18:06 »
Hej Arne
 
Här kommer lite mera uppgifter ur Ministerialregistret
 
Per Hallbäck och Märet Persdotter får barnen
 
Gunilla 1737-07-22 Görvik, Hammerdal
 
Pär 1739-10-20 Hallen, Hammerdal
 
Lars 1744-07-26 Görvik, Hammerdal
 
Anna 1746-04-06 Görvik, Hammerdal
 
Margeta 1748-05-06 Görvik, Hammerdal
 
Olof 1751-03-17 Görvik, Hammerdal
 
Kerstin 1754-03-02  Görvik, Hammerdal
 
 
 
Per Hallbäck gifte sig med änkan Märet Persdotter 1736-10-03 i Hammerdal
 
 
 
Jag tror att
 
Märet Persdotter var tidigare gift med Lars Persson, vigseldatum 1734-03-25. dom får dottern Gölu 1734-10-14 född i Grenås Hammerdal, därefter hittar jag inga spår av Lars Persson.
 
 
 
Per Hallbäck och Märet Persdotter bör vara födda omk 1709 - 1714.
 
Det finns en Märit född 1710-10-11 i Görvik, far är Per Wijkberg, ingen mor angett. Nästa barn är Kierstin född 1715-08-12, far är Per Wijkberg och Gunilla Pålsdotter . Därefter föds Ingeborg 1718-01-30, Far är Per Wijkberg och Gunilla (inget efternamn)
 
 
 
Det finns två Per födda i Hammerdal där åldern passar någorlunda:
 
Pär 1712-03-30, Far är Per Hansson Tvilling (ingen mor)
 
Päder 1714-10-17, Föräldrar är Pehr Hemmingsson och Anna Persdotter.
 
Jag tror mest på Pär Pärsson 1712-03-30  -  1794-07-30  
 
 
 
Vem denna Anna är som får barn med Per Hansson är svårt att utreda, Det finns en Anna som begravs 1717-01-01, hemmahörande i Sikås. Som anhörig anges Per Tvilling. Det finns ingen ålder angiven.
 
Hoppas det har blivit lite hjälp i din efterforskning
 
Janne

Sidor: [1]