ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Inger-Lise Riphagen

Sidor: [1]
1
Helsingborgs stadsförsamling (Maria) / S:ta Maria
« skrivet: 2021-03-06, 23:50 »
Jag forskar kring en person som 1912 flyttar till kvarteret Tjädern i Helsingborg. Personen står noterat som sinnessjuk och det står även "Farm 122 Sinnessjukanstalten".
Min fråga : Är det då S:ta Maria, norr om Helsingborg som åsyftas?

 Helsingborgs stadsförsamling (Maria) (M) AIIa:137 (1908-1915) Bild: 1090 Sida: 15254

2
Tingsås / Törnamåla, vad hände med gården?
« skrivet: 2021-03-06, 22:48 »
Jag håller på att följa en ana till min sambo. Han hette Herman Martin Månsson och var född 4/11 1869 i Tingsås. Född på Törnamåla gästgiveri där hans far var gästgivare. De är många syskon. Modern dör i barnsäng och fadern dör fem år senare av magsår. Då tar denne Herman Martin över och arrenderar den del de äger i gästgiveriet där de bor. Detta sker 1889 och återfinns i: Tingsås (G) AI:22 (1888-1895) Bild: 520 Sida: 507

I nästa HFL: Tingsås (G) AIIa:2 (1896-1901) Bild: 150 Sida: 496,
står han plötsligt som inhyses och i högerspalten överförs han till obefintlighetsboken 1899. Syskonen står längre ner på sidan men flyttar ut.

Nu dyker det upp flera frågor:

Varför hamnar man plötsligt i obefintlighetsboken då man innan varit hemmansägare? Något måste ha hänt. Var skulle jag kunna leta efter orsaken? Han hamnar även senare i livet i obef. bok igen men på annat ställe så jag undrar varför?  Vilka hamnade där och vad var den vanligaste orsaken?

Vad betyder det som står på sid 496 på höger sida, "bet. m/398"?  (med reservation för felläsning) Kan det möjligen ha något med det hela att göra?
 

Det vi vet genom släktingar som berättat är att de hade en förvaltare för syskonen då de var minderåriga då föräldrarna dog. Denne verkar inte gjort allt rätt. Vi har ett utdrag ur dombok där Herman Martin dragit denne till tinget för att han skulle presentera redovisning som uteblivit samt ersätta en syster i Amerika.

Var bestämdes förvaltare och vilka utsåg dessa? Det borde ju finnas någonstans men var skall jag börja leta?

Mina egna funderingar kring denne man är att ev. skulle det kunna vara hans eget fel att han inte får ha kvar gården för att han kanske inte klarar av den, men man vill ju gärna veta fakta vad som egentligen hände.
Tacksam för råd och synpunkter!

3
Tingsås / Törnamåla Gästgiveri- var låg det?
« skrivet: 2021-02-14, 00:26 »
Hej!
Jag undrar ifall någon vet var Törnamåla gästgiveri låg? Vet att själva huset inte finns kvar men vill gärna veta var det låg. Kan inte riktigt uttyda det på gamla kartor. Hoppas att någon kan ge mig svar eller en ledtråd att forska vidare på.
/Inger-Lise

4
Källor och arkiv / Elias som husar, men var?
« skrivet: 2020-11-04, 20:04 »
Hej!
Min anfader Elias Faust (född Bengtsson)* 9/2-1781 i Göteryd tjänstgör som soldat i Norra skånska infanteriregementet i 24 år och då han begär avsked nämns att han även varit Husar i två år innan dess samt att han deltagit i 1807 års krig. Han bor under hela sin tjänstgöringstid i Södervidinge socken i Skåne. Han har dock sin placering i Skräflinge och i Allarp så helt lätt var han inte att finna men till sist gick det. Jag kan tillägga att jag är ganska nybörjare på soldatforskning så jag kan ha missat självklara saker.

Nu försöker jag finna honom som husar. I HFL Södervidinge (M) AI:1 (1805-1811) Bild 12 / Sida 8 finns ingen notering om var han tjänstgör, inte ens att han är inom det militära. Där har han inte heller bytt namn utan heter Bengtsson.

Min fråga är alltså: var bör jag leta? Jag hittar socknen i Grill 1 och ser i Grill 2 att det skall finnas nr 47,48, och 49 i Södervidinge. Sen hittar jag inte vilket kompani jag bör söka efter osv.
Är jag helt fel ute? Behöver lite råd hur jag kan komma vidare. Bifogar bild på när Elias begär avsked.

Inger-Lise

5
Göteryd / Vart flyttar Bengta med sonen Elias?
« skrivet: 2020-11-02, 00:22 »
I denna HFL ser man att Bengta på Brokhults soldattorp* 1757 med sonen Elias flyttar. Jag läser det som Danmark men det är ju en bit dit från Göteryd så därför tvekar jag. Läser jag helt tokigt? Även brodern Hindric *1769 flyttar dit men där ser det ut som om ortsnamnet börjar med något som liknar Z. Vad tror ni? Är det troligt att en ensam mor till en oäkta son skulle söka sig till Danmark vid denna tid ca 1789?


6
Kävlinge / Utombys och bys plats, var?
« skrivet: 2020-10-05, 12:43 »
Hej!
Mina anor bodde i Kävlinge på 1840-talet och var mycket fattiga. De bodde dels på "bys plats" och "utombys". Nu undrar jag var detta låg i Kävlinge? Jag försöker leta på Lantmäteriets historiska kartor men jag vet inte riktigt var jag skall söka. Dessutom undrar jag hur man bodde? Vilken typ av hus fanns det där? Eller var det enkla kojor? Byggde man dessa själv eller fanns de byggda av byn där och hyste växlande hyresgäster?

Tacksam för svar!
Inger-Lise

7
Hej!
Min ana Åke Pehrsson var ofta i klammeri med rättvisan. I uppgifter från Malmö länsfängelse 1843 står att då han släpps får han "pass till Stora Herrestad" samt att han skulle skaffa sig "laga försvar" inom en månad. Flera gånger då han har åkt in kan jag se detta. Han får pass till olika orter. Har inte hunnit kolla allt än men i de fall där jag kontrollerat ifall han flyttat till omnämnda ort så har han inte gjort det.

Så därför undrar jag vad detta egentligen betydde? Var personen tvungen att flytta dit man fick pass eller kunde man välja annat ifall man hittade anställning?

8
Äldre ord L - Ö / Vad betyder förkortningen?
« skrivet: 2020-10-04, 16:19 »
Hej!
Jag har stött på en förkortning som jag inte förstår i en HFL. Jag tyder det till antingen: orth, orfh eller arth men är väldigt osäker. I vilket fall kan jag inte gissa mig till vad det kan vara. Har sett det på flera ställen i boken och ofta långt ner i listan av folk på en gård.

Mycket tacksam för hjälp!

9
Otterstad / Läshjälp med var Kierstin Pehrsdotter är född.
« skrivet: 2020-04-01, 00:39 »
Hej!
Jag behöver lite läshjälp med var Kierstin Pehrsdotter * 1761, är född.(Hustru till Jan Erik Thorsell.) Jag är nästan säker på att det står "-stad" på slutet men vad står det innan? Kan det möjligen vara Karlstad?  Eftersom Otterstad ligger vid Vänern är det inte otänkbart.

 Jag bifogar länk till två HFL:
Otterstad (R) AI:1 (1778-1795) Bild: 56 Sida: 103 (Näst längst upp på vänster uppslag.)
Otterstad (R) AI:2 (1795-1810) Bild: 18 Sida: 25 (Mitt på högersidan i torpet Bryngelstorp.)

Tack på förhand!
Inger-Lise

10
Kinne-Kleva / Var bor Jean och Christina?
« skrivet: 2020-03-13, 00:34 »
Hej!
Jag har kört fast lite bland anorna för jag kan inte riktigt tyda födelseboken så jag har svårt att hitta dem i HFL.
I Födelseboken för Kinne Kleva föds Ingrid Jansdotter (Jeansdotter?) den 28 april 1786. Föräldrarna är Jean Larsson och Christinae Pehrsdotter.
Det är spalten "stånd och hemvist som vållar bekymmer.

Det jag kan uttyda är: ------i tjänst på kungsgården Läckö i ---Otterstad by(?)7 mån ---skattegården Klefva. I slutet av texten står:---från gården Backa i Otterstad.

Från Ancestry ( någons medlemsträd) har jag fått ett tips om att Jean skulle vara född 1 jan 1760 i Otterstad med Sigge Thorsell som far. Jag vill gärna kolla upp det men nu behöver jag lite stöd i läsningen så att jag först kan hitta var de bor då dottern föds..
Tack på förhand
/Inger-Lise

ArkivDigital: Kinne-Kleva (R) C:3 (1773-1866) Bild: 13 Sida: 19

11
Kävlinge / Tjuvar i Kävlinge
« skrivet: 2018-06-15, 23:16 »
Hej!
Har stött på några anor i Kävlinge under perioden ca 1840-1860 som verkar ha hamnat i klammeri med rättvisan. Om mannen står det uttryckligen i HFL att han är en tjuv och denne vistas mest i Lund verkar det som. Det verkar som att prästen har haft ögonen på denne mannen. Innan har han vid deras vigsel förfalskat prästintyget och "glömt" att han hade hustru och barn sen innan...
Om han hustru står att hon är avstraffad för stöld.
Nu är min fråga, var kan jag finna uppgifter om brotten? Finns det fler ställen än domböcker att söka i. Är inte helt van att söka i domböcker så jag behöver lite råd om hur man går till väga.
Tack på förhand!!

12
Revinge / Rätt Revinge?
« skrivet: 2017-08-31, 14:53 »
Hej!
Jag har en ana som flyttar från Finja i Skåne och till Refvinge (idag Revinge)1845. Iallafall så tror jag att det är så enl. vad jag kan tyda i utflyttningslängden. Det står något efter Refvinge som jag inte kan utläsa. Men något är nog lite fel för jag hittar inte honom i Revinges inflyttningslängd. Nu undrar jag ju om det verkligen är rätt Refvinge jag leter i. Möjligen kan det stå "Refvinge i m....." Jag tror inte att det syftas på Rävinge i Halland. Kan någon ge ett tips?

Min ana heter Lars Eliasson och är född 1818 11/2. Texten jag försöker tyda finns i: Finja AI:5 (1843-1846) sid 123, men jag bifogar en fil.
Tack på förhand!

13
Hej!
Har kört lite fast och behöver lite hjälp att förstå vad som menas i församlings och dödbok för en person jag forskar kring.
Hon heter Hanna Bengtsson f. Sörensdotter och är född 29 maj 1833 i Södervidinge. Hon och hennes man Hans lever i Landskrona från ca 1859 och framåt. Det mesta har varit väldigt lätt att följa. Hon blir änka 8 okt 1896 och flyttar ett par gånger efter det. Sen plötsligt är det stopp för jag förstår inte vad som menas med det som antecknats i högerkanten. Jag har tittat i nya liggaren för detta kvarteret men ej funnit henne igen. Vart tar hon vägen?  Kan någon hjälp mig att förstå i vilken bok jag skall söka vidare för nu är jag lite vilsen?

Landskrona-stadsförsamling-AIIa-25-1899-1904-Bild-1010-sid-97
Det som jag tyder det till är:" 1885 insk (eller infl) års 30/12 1903"
 Det står även "bihang" men jag är osäker på ifall det hör till denna raden eller raden nedan.
 
Landskrona-stadsförsamling-FI-10-1905-1911-Bild-580-sid-54
I dödboken står det även något som jag inte riktigt kan förstå mig på, en notering om obefintlighetsbok med årtal men i de två obf.böckerna som finns i Landskrona stadsförsamling kan jag inte finna henne vare sig på namnet Bengtsson eller Sörensdotter.

Mycket tacksam för tips på hur jag skall tänka och söka vidare.
Tack på förhand!!

Inger-Lise

14
Okänd socken i Skåne / Vart flyttar Per??
« skrivet: 2017-06-08, 00:10 »
Hej!
Den 24 oktober 1821 flyttar gossen Per 11 år, son till soldat Elias Faust till ett ställe som jag tyder som Laikalånge. Men jag hittar inget som liknar detta, inte ens om jag googlar. Är det möjligen en äldre omskrivning för Lackalänga?
Man hittar uppgifterna i Södervidinge AI:2 1810-1831, bild 127.
Mycket tacksam för svar!

Inger-Lise


15
Västra Hoby / dopbok Västra Hoby 1754
« skrivet: 2017-02-03, 13:47 »
Hej!
Behöver lite hjälp att tyda delar av texten i denna dopbok som trol. är så långt tillbaka jag kan komma i denna församling. Jag skriver det jag tror att det står så kanske någon vill vara snäll att hjälpa mig att fylla i luckorna. Och självklart skall ni säga om jag tytt orden fel. Jag gör ett (?) där jag är lite osäker och ... för ord jag inte kan tyda. Man lär sig så otroligt mycket för varje text man tyder.
"dn 1 maij föddes Sissa(?)Gummesd. s: dotter och döptes dn 4 ejustd: hvid nomine/nomin Mätta, ... ... Nils ... ... suc... ... ...dopet, Testes: Olav Nilsson, Nils Persson." Jag antar att texten efter Nils är något om den som höll barnet vid dopet och gäller någons hustru men jag får inte ihop det. Antagligen stirrar jag mig lite blind på vad det borde vara att jag inte ser alternativ. Hoppas någon kan hjälpa.
Tack på förhand.
Mvh Inger-Lise

16
Lilla Harrie / Lilla Harrie dopbok
« skrivet: 2016-12-24, 19:05 »
Hej!
Skulle någon kunna hjälpa mig att tyda ordet som står först på rad 4 före "Åboen Pehr Eliassons hustru Bengta Jönsdotter". Jag förmodar att det är något kopplat till henne. Det står testes senare i texten så det verkar vara något annat.
Tack på förhand!

Inger-Lise

Sidor: [1]