ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Bengt Olsson

Sidor: [1]
1
Allmänt / Oäkta barn
« skrivet: 2022-09-30, 22:19 »
Petter Johansson, född 1779 i Glemminge socken, Ingelstad hd, blev pappa till ett barn före sitt giftermål 1812 med Ingar Bengtsdotter. Någon som känner till vilken socken detta barn föddes?

Hälsningar Bengt i Borrby

2
Borrby / Ingri och Ingeborgs anor !
« skrivet: 2020-09-20, 21:22 »
Finns det någon mer som forskar på Ingri Larsdotter (1698-1755) och Ingeborg Nilsdotter (1691-1763) i Borrby socken? Ingri gifter sig 1719 med Jöns Månsson från Sandby 8 och blir hustru på gården. Ingeborg 1723 med Nils Rasmusson i Borrby by, nr 8. Ingris son Lars gifter sig 1751 med Ingeborgs dotter Marna.

Jag har inte hittat några som helst ledtrådar till dessa två kvinnors förflutna. Vigslarna ger ingen info, inte heller finns utsockne dopvittne. Bpt saknas och inga uppgifter om kvinnorna har hittats i domböcker eller andra handlingar. Jag tänkte därför börja en utredning för att se ifall det går att hitta några spår till deras anor. Någon som har lust att hänga på ?
Det kan ju inte vara helt utsiktslöst. Någonting måste ändå finns som kan avslöja deras ursprung.

Hälsar Bengt i Borrby

3
Tosterup / Ladufogden Clemmet Jöransson
« skrivet: 2019-01-07, 21:23 »
Det skrevs om ladufogden Clemmet Jöransson i ett tidigare nummer av Släkt och Bygd.

Den 26 maj 1712 finns uppgifter om honom. Källan är Herrestad härads renovationer och lyder:

"Ladufogden Clemmet Jöransson hade instämma låtit Jacob Cortsson i Bussiö, att göra redo för Sven Jöranssons och dess broders barns arv som han haft under händer ungefär 10 års tid. Havandes Hans Edström hållit skifte....osv..

Det här är bara inledningen, dokumentet fortsätter och ger flera upplysningar.
Hans Edström var kronans länsman.

hälsar Bengt

4
Tranås / Håkan Nilsson
« skrivet: 2018-12-21, 23:10 »
Hej !

Finns det flera som forskar på Håkan Nilsson i Tranås ? Det finns flera med detta namn under samma tid. Min Håkan var gift med Karna Knutsdotter och avled 1713, antagligen i pesten. Karna gifter sig åter 1715 med Lasse Gummesson och är boende på nr 19 i byn, men om denna gård även var Håkan Nilssons har jag inga belägg för.

Tranås kb är inte komplett vid denna tid och dessutom tidvis rejält fuktskadad. Det saknas dessutom längder. Jb 1684 finns inte bevarad men några nattvardslängder finns men ger dålig info.

Hälsningar Bengt i Borrby

5
02 Efterlysningar / Tyske löjtnant Jüngen
« skrivet: 2018-11-18, 22:34 »
Hej !

Min mm fm ff ff far hette Christian Ludvig Jungen och var löjtnant av Tysk nation. Han var här efter kriget 1719 och passade då på att göra en kvinna gravid. Av födelsenotisen när sonen Christoffer döps 1720 framgår att paret var trolovade och Christen löjtnant av Tyska Batalionen.

1719 lämnar Christian Sverige för Tyskland och lämnar efter sig den gravida fästmön. Av bevarade brev framgår att han ville att fästmön skulle leta gård till dem, men han återvände aldrig. Av vilken anledning har jag inte hittat några uppgifter om. 1723 avlider fästmön och sonen Christoffer tas om han av mormor som lever ytterligare sex år. Därefter fostras han av sina mostrar.

Från Christens brev i Tyskland framgår att han befann sig i Franzburg i Pommern 1719. Han skall tillhört det Barthska dragonregementet, men då detta sattes upp 1714 bör han tillhört något annat regemente tidigare. Några uppgifter om honom har inte hittats på Krigsarkivet. Underskriften av hans namn från ett av breven visar hans initialer CLVJ, vilket skulle kunna tyda på ett "von".

Från en domstolshandling 1742 har jag fått veta att sonen Christoffer besökte sin fader i Tyskland. Dock finns inga närmare uppgifter om plats.

Skulle vara intressant om någon har idé om var jag skulle kunna söka Christian Ludvig Jungen i Tyskland. Vorpommern, Mecklenburg, Schlesvig-Holstein eller någon annan plats ?

Hälsningar Bengt Olsson

6
Löderup / Dömda för stöld
« skrivet: 2016-12-04, 23:11 »
För en tid sedan lades en efterlyning ut som gällde stöld gjord av tre personer från Hagestad by i Löderup sn. Jag kan inte hitta denna fråga nu men förhoppningsvis läser frågeställaren detta.

Stölden begicks av Per Lönn, Anders Wall och Lars Jönsson. Frågeställaren undrade vilket brott dessa tre hade begått. Jag har dock inte haft tillgång till Ingelstad häradsrätt 1867, då denna volym inte finns tillgängliga på ArikvDigital men hittade i ”Kriminalvårdsanstalten i Kristianstad DIIIac:29 år 1867, bild 400” att brottet för dessa tre var stöld från ett kantrat fartyg. Antagligen har detta fartyg strandat här nere vid Sandhammaren, vilken är en förrädisk plats med rullande sanddynor som lätt kunde få fartyg på grund. Många fartyg har förlist vid denna kust och ibland blev befokningen rovgirig och försökte tillskansa sig av varor och annat tillgängligt. Detta var ju ett brott som strandridaren skulle vara vaksam på men inte alltid lyckades bemästra.

Per Lönn är min ana, därför är jag extra intresserad av detta mål.

Hälsar Bengt i Borrby

7
Glemminge / Sven Mårtensson Glemminge 19
« skrivet: 2016-08-12, 22:49 »
Sven Mårtensson finns belagd på Glemminge nr 19 från åtminstone 1709 till omk.1726 då han, inför rätten den 4 feb, får svara till bristfälligheten på sitt halva kronohemman.
Är det någon som forskar på Sven och hans familj ?

undrar Bengt i Borrby

8
Löderup / Försvunna änkan Elna Rasmusdotter
« skrivet: 2016-05-23, 23:37 »
1730 vigs i Simrishamn Anders Olsson och Elna Rasmusdotter. Anders Olsson kom från Borrby sn 1728 enligt utflyttningsläng och hade då tjänat Jöns Månsson i Sandby.
1731 föds i Simrishamn deras första gemensamma barn. År 1732 visar inflyttningslängden för Borrby att Anders och Elna en kort tid bor i socknen innan de flyttar vidare till Hagestad i Löderup sn, där sex barn föds innan Anders avlider 1739.

Vad händer med änkan Elna och barnen därefter ? jag har inte hittat några spår efter henne. Sonen Ola, som är min ana, återvänder senare till Hagestad där han gifter sig och lever som husman i många år.
Jag har gått igenom de vanliga rutinerna med bpt, mtl, vb, db m.m. men inte lyckats hitta henne.

Socknarna i Ingelstads och Järrestads härader samt Simrishamn har granskats.
Någon som har sett och kan tipsa om Elna Rasmusdotter vidare öden ?

hälsar Bengt i Borrby

9
Ryttare / Ryttare Sven Månsson Boman
« skrivet: 2016-05-23, 22:39 »
Ryttaren Sven Månsson Boman och hans hustru Cissela Pettersdotter är bosatta i Hörup sn, Ingelstad hd i Skåne.

Från katekismilängd år 1699 framkommer att Ryttaren Sven Booman är boende på Hörup nr 1.
År 1702 finns på Hörup nr 7 ryttaren Sven Bomans hustru. Sven har själv kallats ut i kriget.

Enligt 1697 års regementsräkenskaper för Södra Skånska
kavalleriregementet, KrA:

"Rusthåll nr 79
Anders Örn, Swent:n för tiufweri bortkommen, istället antagen Sven
Booman, född i Småland Ryssby sochn Sonnerbo härad och Berge gård är 26
åhr gammal"

Regementet med ryttarna förs över Östersjön i november 1701.

1702 års rekryteringsrulla. "Ryttaren illa qvest[kväst=sårad] i slaget
[Kliszow], mist harnisketh"

I Hörups inflyttningslängd den 20 feb 1698; ”viste H:Capitein Burenschiöld ryttare Sven Månssons skiftesedel från Pastoren i Ryssby i Småland.”
Sven är troligen avliden sent 1702 eller tidigt år 1703.

Jag har kontrollerat vb för Ryssby sn i Sunnerbo hd i Småland efter  Sven Boman och Cissela Petterssdotter men utan resultat. Även Ryssby sn i Norra Möre hd, även detta i Småland, har granskats.
Jag är intresserad av Sven Bomans tid före flytten till Hörup. Familjen kan ju ha varit boende i någon socken på sin väg mellan Ryssby och Hörup. Tar gärna emot tips om Boman före tiden i Hörup sn.

Hälsar Bengt i Borrby

10
Östra Nöbbelöv / Släktskap i Gislöv !
« skrivet: 2016-05-08, 02:09 »
I ett vittnesmål på Järrestad häradsting den 26 sep 1695 framgår att Mårten Ingvarsson i Gislöv och Per Perssons hustru i Gislöv är i släkt.

Någon som har Mårten Ingvarsson eller Per Persson bland sina anor och har kartlagt hur detta släktskap ser ut ?
Pers hustru hette Sissa Ingvarsdotter men pga av den stora åldersskillnaden kan hon och Mårten inte ha varit syskon. Jag tänkte ta mig an detta projekt men vill först höra ifall någon redan rett ut släktförhållandet.

hälsar Bengt i Borrby

Sidor: [1]