ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Kai Överby

Sidor: [1]
1
Värmlands regemente / Höffner, Ernest Ernestsson
« skrivet: 2008-09-10, 12:41 »
Hej! Har en fråga om äldre Närke/Värmlands regemente. Jag har en släkting som heter Ernest Ernestsson Höffner och som var med i slaget vid Narva år 1700. Jag vet att Ernest var Kapten vid Närke/Värmlands regemente och att han föddes 1654 och dog 1724 i Kil eller Karlstad. Närke/Värmlands regemente stod under högsta befäl i slaget under Karl Gustav Rehnskiöld. Ernest blir skadad i slaget efter att ha fått en kula i höften. Han blir tvungen att dra sig tillbaka som militär.  
 
Mina frågor: Är det någon som vet när ordern att marschera från Karlstad till Stockholm kommer, och vem som tar emot den?
Skulle vilja ha kronologisk ordning på olika datum. När kommer Ernest Ernestsson Höffner tillbaka till Sverige efter skadan?
 
 
Det som jag vet är att Karl XII nås av ett krigsbud i september 1700. Den 1 oktober avseglar svensk trupp om 8000 man från Karlshamn till Pernau i Baltikum. De ankommer Pernau den 6:e oktober efter en stormig seglats. Styrkorna fortsätter att byggas upp i Wisenheim, efter order i mitten av oktober. Wisenheim ligger 10 mil väster om Narva. Den 13 november inleds marschen mot Narva och efter en del små skärmytslingar är trupperna framme vid Narva den 20 november. Klockan 6 på morgonen den 20 november får trupperna order om att formera sig för strid. Slaget inleds klockan 14 och är över klockan 17. Närke/Värmlands regemente får stort manfall i striden (omkring 40%). I Själva slaget stupar 700 man och 1200 skadas (däribland Ernest Ernestsson Höffner). Det tar alltså omkring 2 månader för trupperna att undsätta Narva. Hoppas att någon har något svar eller har mer information om Närke/Värmlands väg till och från slagfältet i Narva. Mvh/kai

2
Höffner / Äldre inlägg (arkiv) till 21 april, 2011
« skrivet: 2008-10-13, 01:59 »
Hej,
 
Jag sitter just och går igenom anträdet, och kollar källor, logik etc. Och som så ofta så hittade jag en del som förbryllar mig. Just nu var jag inne och rotade runt i familjen Höffner, som finns bland mina anor. Jag har/hade där en del anteckningar, som jag skrivit av från internet, mestadels från Anbytarforum - och nu kollade jag dem.
 
Några frågor och undringar:
 
1. Det står inte i dödboken i Sunne 1754 hur gammal Lars Gustav Höffner var när han dog, men det uppges att han var 80 år. Var hittade man den åldersuppgiften? Jag kollade i Hfl det året han dog, men där stod inget.
 
2. Jag är också intresserad av vigseldatum för Ernst Ernstsson Höffner och Barbro Kruus, som uppges vara 29/3 1682 i Kil. Jag kollade vigselboken i Stora Kil, men hittade dem inte 1682. Och är sonen född 1674 (vilket han borde vara om han dör 80 år gammal 1754), så stämmer inte det. Är han son till första hustrun istället? Eller gifte de sig tidigare? Eller på annan ort?
 
3. Första hustrun till Ernst Ernstsson Höffner - Elsa Lilliebjörn - var hittar man henne i källorna?
 
4. Mårten Höffners hustru, Maria Bergia - hur hittar man hennes ålder, dvs ungefärliga födelseår, som uppges vara 1673? Jag hittade inget i dödboken i Stora Kil för 1720. Dvs jag hittade henne, men inte hennes ålder.
 
5. Jag hittade ytterligare en sak till som förbryllar mig:
Fryksdals härads domböcker 1663 ht nr 23: Mårten Höffners änka Karin Svensdotter testamenterar allt lösöre till mågen Anders Olofsson i Långerud och dottern Katarina Höffner.
Var Katarina Mårtensdotter Höffner också gift med en Anders Olofsson? Karin/Katarina Svensdotters sondotter Katarina Ernstdotter Höffner var gift med korpralen Anders Olofsson, enligt Fryksdals härads dombok 1688 ht nr 54: Änkan efter korpralen i Röbjörkeby Anders Olofsson, numera skräddaren Lars Johanssons i Askersby hustru, Katarina Ernestsdotter kräver av Jon Björnsson i Bada betalning för en gammal skuld till korpralen. Jon tillstår .....
Någon som förstår?
 
6. Sedan en annan fråga:
Jag såg att mabo i ett inlägg påpekade att det i Silleruds kyrkobok finns en notis om att Höffner lilla dotter dött 1692. Jag hittade i samma kyrkobok, Sillerud C:1, på sid 190 en anteckning om att 1692, den 25 februari, så hade förridare Höffner döpt en dotter, Maria. Vilken av Höffner-sönerna kan det vara?
Det är nog samma person som är far till Jonas, döpt 7 juli 1695, i Sillerud. Fadern är Föraren Höffner i Mörnäs.
 
7. Det finns förresten en man som heter Kristian, som dog i Önnerud, Fryksände 5/9 1710. Han står som soldat och är 40 år. Kan det vara Kristian Höffner, som då skulle vara född omkring 1670? Det är väl svårt att säga - vi vet väl inte så mycket om honom?
 
Hälsningar,
Gunilla

3
Hej!
 
Jag håller på att utreda släkten Silfverhästs anor. I nuläget har jag fastnat på Maria Christina Silfverhästs, mor och far. Här kommer en sammanfattning av min forskning i nuläget:
 
   
Lite bakgrundsinfo om Maria Christina Silfverhäst: Född omkring 1670 i Sannerud, Övre UIllerud (S). Död 4 juni 1746 i Färjestad, Övre UIllerud (S) [F:1 s.29]. Begravd 20 juli 1746 i Övre Ullerud (S). Gift 1688 med. Sven Pagander. Född i Byn, Alster (S). Komminister. Adress Bäck, Övre Ullerud. Död 23 januari 1712 i Bäck, Övre Ullerud (S) [C:1 s.280]. Begravd 23 mars 1712 i Alster (S).
 
Eftersom Sven Pagander var präst så har jag slagit upp makan Maria Christina Silfverhäst i Karlstads Stifts Herdaminne från medeltiden till våra dagar, Karlstad 1965-1976. Där står:  
 
”G. 1688 m. Maria Christina Silfverhäst, f. i Sannerud, Ö. U., 1670, död på Färjestad, Ö.U., 1746 4/6, dotter till kornetten Jonas Jonae S. och Barbara Sofia Carus.”
 
Eftersom Jonas Jonae Silfverhäst var kornett så ligger det ju nära till hands att nu leta vidare i Överste Carl Otto Nordensvan, Värmlands Regementes (Närkes och Värmlands Reg:tes) Historia, Stockholm 1904. Där slår jag upp Jonas Jonae Silfverhäst och läser bla. a. följande:
 
”Silfverhäst, Jonas Jonae
Fadern: Kornetten Jonas Jonasson Silfverhäst till Sannerud; modern: Barbro Kruus, sedan omgift med med Ernst Höffner..”
 
Här står vidare att läsa att Jonas Jonae S. blev slutligen löjtnant innan han tog avsked.
 
Hum, här har vi nu då fått två olika namn på modern. Barbara Sofia Carus och Barbro Kruus samt att faderns mellannamn är olika Jonas Jonae Silfverhäst och Jonas Jonasson Silfverhäst.d.v.s. att man har blandat ihop fadern och sonens namn troligtvis.
 
Jag sökte på Silfverhäst på google..och fick då upp Nordsjö gård .konstaterade med hjälp av min mor, att min mors kusins särbo råkar äga delar av den gården idag! Vi tog kontakt med ägaren till Nordsjö gård genom min mors kusin för att få fram en ev. ägarlängd. Vi hade tur att det har gjorts en bygdeinventering omfattande Norsjö gård, Övre Ullerud församling. Och i Nordsjöhemman står bl.a. följande att läsa:  
 
”Kapten Wardlau var gift med Anna Knutsdotter Roos från Säffle som dog den 22 augusti 1715 på Nordsö. Kapten Wardlau hade i sitt äktenskap med Anna Roos tre barn. Catarina dog ogift på Norsjö 10 augusti 1710. Johan, som var förare vid Närke-värmlandsregementet dog ogift 21 november och med honom utslocknade ätten Wardlau. Tredje barnet Maria Elisabeth gifte sig den 7 december 1697 med löjtnanten vid Värmlands regemente Jonas Silfverhäst d.ä. född i Sannerud Kils socken. Med honom övergick nu gården till släkten Silfverhäst och efter hans död 1734 övergick gården till hans son Jonas Silfverhäst d.y.”
 
Bläddrar man vidare i hemman över Nordsjö gård så hittar man följande:
Ägarlängd:
.
.
Jonas Jonae Silfverhäst , löjtnant vid Närkes och Värmlands regemente, född 1662 i Sannerud i Kils socken, död 1734 3/7 på Nordsjö, övergick ägarerätten till gården till släkten Silfverhäst. Nästa ägare.
 
Jonas Silfverhäst, son till förnämde, bytte år 1736 Nordsjö mot Västsjö.
 
Här kan man konstatera att det finns tre generationer med namnet Jonas Silfverhäst.huga..slutsatsen av det ovanstående är att Maria Christina Silfverhäst född ca. 1670 hade en bror löjtnanten Jonas Jonae Silfverhäst född 1662, båda födda i Sannerud Kils socken.
 
Jag letar vidare och nu denna gång i Erik Fernows ”Beskrivning över Värmland” och där hittar jag under rubriken ”Värmlanningars adelsmatrikel” namnet Silfverhäst omnämnt.vidare finns där en fotnot 1192 och där står följande att läsa:  
 
”Jonas Jonasson till Sannerud, var kornett, men skall ha avancerat till överstelöjtnant, g. m. Barbro Kruus, som hade Sannerud i livstids förläning såsom änka, men därom blev dispyt väckt 1684, sedan hon trätt i ofr. gifte med löjtnanten Ernst Höffner. Ätten gick ut 1759.”
 
Kontentan av ovanstående är att Maria Silverhästs far hette Jonas Jonasson Silfverhäst och mor Barbro Cruus.
 
Skulle vara tacksam om någon kunde kasta lite mer ljus över Maria Christina Silfverhäst anor?  (För övrigt så börjar kyrkoböckerna ca 1670 i Kil om jag inte är fel underättad så det går inte att komma längre där, men möjligtvis domböcker eller någon förteckning över frälsegårdar kunde vara till hjälp? ).
 
Mvh Tom

4
Hej,  
 
Jag söker info. om släkten Gyllenspetz. Jag undrar också om släkten Gyllenspetz har funnits i Ekshärad och varifrån den kommer. All information av intresse!
 
Jag har i Ekshärads husförhörslängd hittat en kvinna vid namn Stina Caijsa Gyllenspetz (född 1767 i Råda enligt h.längden) som var gift med Jonas Christoffersson Ullin. Enligt husförhörslängden ska hon ha varit född i Råda, men jag har inte funnit henne i dopboken.

Sidor: [1]