ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Swen Stockhaus

Sidor: [1]
1
Arkivverket har påbörjat ett arbete med att bygga upp en databas över Sjömän och handelsfartyg 1750-1939 i Östersjöområdet. Än så länge arbetar man med material från Sverige och Finland, men det finns även ett stort intresse från Estland, Lettland och Litauen att delta i arbetet.
Läs mer om detta i Carl-Edvard Edvardssons artikel på denna web-adress:
www.riksarkivet.no/nordiskarknytt/98-nr1/innhold.html
 
Kan någon berätta mer om detta arbete?

2
Smed - allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-02-25
« skrivet: 1999-01-27, 23:48 »
Gun! Kan möjligtvis mina Westin ha anknytning med de du nämner? Nils Petter Pehrsson/Westin f.1794-12-26 i Myckle,Skellefteå. Gift med Gertrud Magdalena Mårtensdotter f.1797-03-10 i Gargnäs,Lycksele. Dom får bl a en son Carl Fredrik Westin f.1830 i Nordanås,Sorsele./ Jill

3
Namnbyte vid flyttning / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-02-16
« skrivet: 1999-01-18, 15:27 »
I min och min dotters forskning har vi stött på ett fenomen som ställt till en hel del trubbel, nämligen att personer som kommit flyttande söderifrån och upp till norrland hel enkelt fått sitt förnamn utbytt när de sedan också i något fall på vägen bytt efternamn är det nöstan omöjligt att gå vidare. Ett exempel min dotters farmors morfar hette här uppe Johan Söderberg och en anteckning fanns att han kom från västmanland, hon kom såsmåningen fram till att hans tidigare namn var Jan Matsson. Eftersom Jan inte var i bruk i Medelpad/Ångermanland på denna tid är det väl troligt att det är därför namnet blev utbytt? Ett annat exempel är min mormors farmor som var döpt till Maja-Lisa i Ramsberg (T) men blevv inskriven som Maria Elisabeth i Hässjö (Y) när de flyttade dit i mitten av 1800-talet.Skulle vara intressant att höra om fler stött på detta problem.
Hälsningar Bodil

4
Allmänt om arkiv / Lagringsmedier
« skrivet: 1999-11-15, 20:32 »
Illustrerad Vetenskap nr 8/99 jämför olika lagringsmediers hållbarhet. Här berättas om ett finskt universitetsbibliotek som behåller mediet  mikrofilm, eftersom filmer av hög kvalité beräknas hålla i åtminstone 500 år. Dessutom behövs bara en förstoringsapparat för att studera filmen.  
Jag undrar: Finns 5½ tums diskettenheter fortfarande i handeln? Hur länge kan dessa 5½ tums och de nyare 3¼ tums disketterna lagras, med bibehållen kvalité på lagrad data? Vilket värde har dessa disketter, när tillverkningen upphört och alla datorer med diskettenheter skrotats?
Ett (orimligt?) kundkrav är att jag kan hålla datainformationen tillgänglig i 15 år - inspelningsbara CD-skivor håller högsta kvalité i ca 5 år, enligt nämnda tidskrift.

5
Exakt den frågan som Margareta Bergqvist tar upp i diskussionen på Rötter, sid http://www.genealogi.se/debatt06.htm, om varför SVARs hemsida inte uppdateras, har jag många gånger talat med SVARs chef Carina Strömberg om. Förklaringen har varit att man får ett nytt datasystem i sommar och därefter kommer hemsidan att bli bättre.
 
Vi har också påtalat vikten av att strukturen blir bättre. Man klagar från SVAR över att ingen beställer domböcker men det kanske inte är så konstigt med den indelning som finns i dag. Jag har själv haft väldiga problem med att få tag på det jag velat, endast envishet och kännedom om att korten verkligen finns har räddat mig ibland.
 
Jag vill i alla fall råda alla som letar även andra arkivalier på mikrokort att inte ge upp. SVAR har faktiskt mer än man tror (och de själva vet om)! Titta exempelvis under Militaria, som inte alls bara innehåller det rubriken anger. Där finns helt utan struktur exempelvis Älvsborgs lösen blandat med olika personregister, Tabellverkets statistik eller Krigsarkivets biograficasamling.
 
Nej, bättre ordning, SVAR!

6
Efterlysningar / Hiller, Torsten * 1926_
« skrivet: 1999-12-07, 21:00 »
Torsten Hiller f 6 nov 1926 har enligt släktinformation sina rötter i Finland och nyligen avliden. Tyvärr saknas ytterligare information från vilken plats syskon, föräldrar. Information som kan hjälpa mig att komma vidare med denna person tar jag emot med tacksamhet.
 
F ö är jag intresserad av överhuvudtaget släktnamnet Hiller i Finland
 
Med vänlig hälsning
Lars Ekman

7
 Källhänvisning: Gunnilbo C:3 (SVAR: 115224/1 ruta 3/2 H).
 
Johan (Jean) Stockhus, född 1708-03-20. (Döpt 1708-03-22).
 
Jag söker källhänvisningar till kyrkböcker etc, för följande frågeställningar:
När gifte han sig? Med vem? I vilken församling? När och var döptes deras barn?

8
Allmänt / Arboga bryggeri
« skrivet: 1999-12-26, 15:49 »
Min farmors far Johan Hammarbäck *1868-12-28 i Vestanfors (?), +1938-07-19, var bryggare och efter vad jag vet, även ägare till Arboga bryggeri sent 1800-tal och ev. tidigt 1900-tal. Han var gift med Elvina Forsgren *1872-12-15 i Vester Lövsta, +1938-07-14 i Stockholm. (De hade 11 barn: se Släkten Hammarbäck/Västmanland) Hennes far var även han bryggare (Arboga bryggeri???). Vad han - eller Elvinas mor -hette har jag ingen aning om. (Däremot hette Elvinas syskon Hilda, Hulda (ändrade till Gun), Axel och Verner Forsgren). Känner du till något om dessa personer alt. bryggeriet?
Hälsningar, Pia

9
Johan Högner levde i Galtström stor del av sitt liv. Han dog där 1818-03-01.
Enligt uppgift föddes han i Selånger 1760-06-02.
Namnet Högner kan vara taget. T ex från Högom?
Men någon Johan som är född i Selånger nämnda datum har jag inte lyckats finna.
Johan är min farfars farfars far, så därför vore det värdefullt för mig att hitta honom och hans föräldrar?

10
 Följande står att läsa i Bjuråker C:2 1775 nr 18 (SVAR: 63431/6 ruta 5/10 V):
 
gl Hammarsmeden Johan Mårtensson Stockhus på Hedvigsfors Bruk föddes på Härna Bruk i Wästmanland och på Gunnilbo församling år 1700. Var gift i 53 år, hade 9 barn, var ... på Hedvigsfors Bruk i 30 år vid pass, lefva väl och stilla. Hade alltid en jämn hälsa till dess han af ålderdom blef betagen och dödde den 8 samt begrofs den 16 hujus, 75 år gammal.
 
Härna Bruk är felstavat - det ska vara Färna Bruk.
 
Det bör vara min ff ff ff ff, men de uppgifter jag har sedan tidigare om födelseåret, antal barn mm överenstämmer ej.
 
Vilket år flyttade han till Hälsingland?
 
Flyttade han direkt till Hedvigsfors Bruk? (Aldersfors Bruk startade ca 1745, namnändring till Hedvigsfors Bruk år 1755).
 
Flyttade han ensam, eller var han gift (med vem) och hade redan något barn?
 
Jag söker främst källhänvisningar till kyrkböcker, inte andrahandskällor som Min släkt/Sveriges släktregister.

Sidor: [1]