ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Mona-Lisa Mårtensson

Sidor: [1]
1
Är det någon som kan hjälpa mig tyda ordet efter "Skängt af"? Texten i övrigt ser ut att vara: "Skängt af xxx Herr Otto Norlin Till M. Backlund och Anna Brita Backlund. Den 11 febr: år 1900"
Texten står på insidan av pärmen till ett porträttfotoalbum (ett loppisalbum) och jag kommer att lägga in bilderna i Porträttfynd.
M. Backlund och Anna Brita Backlund bör vara Måns Backlund (1829--1917) och Anna Brita född Lindbom (1849--1930) som bodde i Ås, Skog (Y). Anna Brita Backlund hade en systerson som hette Otto Norlin (1879--1961) så mest troligt är det han som gav dem albumet. Men åter till frågan: är det någon som ser bättre än jag vad ordet kan vara?

2
Kan det stå Norrmesunda eller står det något annat efter Anders o Maria Vestman? Tycker iof att ordet ser ut att ha färre bokstäver men det kan ju vara skrivet i en hast!
 

3
När jag tog ut detta porträtt ur ramen för att scanna det hittade jag en bild med en ängel på framsidan och en text på baksidan.  
Är det någon som vet vad det är för text? Låter som en psalm? Och vem kan L. S som antagligen skrivit den vara?
 
Porträttet liknar prästen på #21930 och bör då vara Per AXEL Wenner. Stämmer ju bra med uppgiften att han var Komminister i Anundsjö Y 1901 och att porträttet finns på Anundsjö Hembygdsgård.
 
Undrar vilka Kristina Åström och Maria Andersson var? Om man får spekulera skulle man ju kunna gissa att det var Kristina Åström som ägde porträttet och såg kortet som ett kärt minne av Maria Andersson och därför satte in det i ramen bakom porträttet.
 

4
Kan någon hjälpa till att tyda det undre namnet som är skrivet på kortet? Och vad är det för verktyg som mannen till vänster håller i? Någon slags såg eller?

5
Är det någon som vet om fotografen Lars August Mauritz Nordström som väl främst var verksam i Hälsingland kan ha haft en ateljé även i Boden?
Anundsjö hembygdsförening i Ångermanland har några porträttfoton med nedanstående baksidestryck:

 
Jag har tidigare lagt in fem sådana foton under Boden i Norrbotten i Porträttfynd och har nu ytterligare ett (också med anknytning till Anundsjö) och blir lite fundersam eftersom det står vid Boden, inte i Boden eller bara Boden. Kan detta Boden möjligen betyda något annat än orten Boden i Norrbotten? Verkar lite konstigt att det inte kommit in några foton med anknytning till Norrbotten om han hade ateljé där.
 
Det finns en del kommentarer om fotografen vid dessa foton:
3400
105384
18436
 
Mycket tacksam för hjälp och råd! Funderar ju om jag ska lägga in det senaste kortet under Boden eller om kanske både det och de 5 tidigare borde läggas under Hälsingland.

6
Fotografer och ateljéer / Borg Mesch
« skrivet: 2006-05-31, 10:31 »
Hej!
 
För några år sedan ville jag ha en förstoring av ett foto av min farfars föräldrar och hans syskon, taget av fotografen Borg Mesch i Kiruna. Han som tog emot beställningen uttryckte med förtjusning Oh, ett kort av Borg Mesch! Visserligen är han känd åtminstone häruppe i Norrland, men varför är han så märkvärdig? Om man tittar på de få inlagda kort, som finns av honom i porträttfynd, så inte tycker jag att de är så annorlunda än andra porträttfotografers verk. Kan det ha varit så att hans storhet var inte inom porträttfotografin utan på ett annat område, eller vad?
 
Ann-Mari Bäckman

7
Människor / Anundsjö Ångermanland? Gruppbild
« skrivet: 2008-08-21, 18:26 »
Jag hittade denna bild på en loppis i Norrflärke, Anundsjö (Y). Så jag vet tyvärr ingenting om den. Det är ju inte ens säkert att den kommer från Anundsjö. Men jag lägger in den här i alla fall och hoppas att någon kanske kan hjälpa mig med en ungefärlig åldersbestämning utifrån personernas klädsel!

8
Människor / Anundsjöbor på Amerikaresa?
« skrivet: 2011-01-25, 22:18 »
Jag har två foton på min farbror Per Mårtensson med sällskap som jag misstänker kan vara tagna i samband med någon av hans resor. Jag har fått en hel del tips och hjälp men har fortfarande inte lyckats identifiera alla på korten. Prövar därför här och hoppas att det finns någon vänlig själ som känner igen något foto eller som har idéer som kan hjälpa mig att identifiera dem!  
Min farbror Per Mårtensson (Pelle) var född 9/10 1898 och dog 5/4 1973. Han var ogift och bodde i Norrflärke, Anundsjö (Y).
 
Per Mårtensson reste till Amerika 1922, enligt passagerarlistan från Ellis Island (där står han som Peter Marteson) med ångaren Stockholm från Göteborg den 17/8 1922 och ankom till New York den 28/8. Enligt hans pass som är utställt i Chicago 11/6 1924 bör han ha rest tillbaka till Sverige då eftersom passet är stämplat i Liverpool 4/7 1924.
 
1927 reste han iväg igen via Norge, den 30/4 med Cunardlinjen via Bergen. Enligt passtämplarna kom han då till Quebec 14/5 1927 och reste tillbaka hem igen i december 1929. För utresan finns en stämpel Landed as Transimmigrant under Bond. 5 May 1927. Immigration officer. Tyne Porth och för hemresan Landed as Transimmigrant under Bond. 16 dec 1929 Immigration officer Plymouth. Är det någon som vet vad dessa stämplar betyder?
 
På fotot med den hjärtformade maskningen känner jag igen farbror Pelles stil så de namnen har han skrivit. Det är han själv som sitter till vänster och jag har även fått mannen till höger identifierad som JOHAN Edvard Eriksson (kallade sig nog Salomonsson som ung eftersom hans far hette Salomon). Han var född 22/5 1900 i Anundsjö och reste till Amerika 1922 och kom hem igen 1932. Johan finns även på foto #112664 i Porträttfynd. Så på detta foto återstår frågan vem kvinnan är. Karin Mårtensson tycker jag det verkar stå. Farbror Pelle var inte gift men han hade en syster som hette Katarina som var född 12/9 1907. Men vad jag vet så kallades hon inte Karin och jag har aldrig hört något om att hon skulle ha rest utomlands som ung. Men möjligheten finns naturligtvis att det kortet kan vara taget här hemma.  
 
På det andra fotot ser det på handstilen ut att vara någon annan än farbror Pelle som skrivit. Där sitter han själv till höger men den andre mannen är ju definitivt inte densamme Johan Salomonsson som på det andra fotot. Jag vet att det berättats att farbror Pelle på någon av sina två resor hade sällskap med sin kusin Olov Sjölund (Olle) född 28/8 1899 i Vattugården, Anundsjö. Det skulle kanske kunna vara han? Jag har även fått ett tips om att det påminner om någon som hette Nisse Sellin som också var från Anundsjö och for till Amerika som ung för att sedan återvända.
 
Jag är mycket tacksam om det är någon som vet något eller har några idéer eller tips!
 
 

9
Byggnader och miljöer / Vy från Byske
« skrivet: 2004-02-19, 23:50 »
Kollade 04-01-30 en fråga om var en bild var tagen. När jag skulle svara några dagar senare var inte frågan kvar. Jag skrev emellertid ut bilden och den finns fortfarande kvar på www.genealogi.se/bilder/bildgata/0012.jpg . Bilden är från Byske i Västerbotten och är tagen från kyrktornet någon gång vid sekelskiftet.
 
Sören Wijk

10
Hej!
Min mmf har efterlämnat flera fotoalbum med bl.a. dessa två bilder. De sitter i samband med fotografier på min mmf med bröder och vänner i uniform, varför jag antar att det handlar om regementen.
Jag sänder även med ett foto på mmf Valfrid Schön i uniform, om det kan hjälpa.
Fotografierna är tagna av en fotograf i Stockholm, vilket tyder på att det bör vara i Stockholms-trakten.
Kan någon hjälpa mig att identifiera byggnaderna?
Hälsningar
Karin Jir?nius

11
Allmänt / Vargar i Anundsjö
« skrivet: 2005-04-04, 09:21 »
Hej!
 
Under Västergötlad kan man läsa om rovdjur. Jag kom då att tänka på att, när jag för två år sedan sökte en artikel från 1925 i Örnsköldsviks Allehanda (jag tror det var den tidningen), så fann jag en artikel om vargar i Anundsjö. Jag minns inte var man sett dem.
 
Eftersom man skrev om detta, så kan det ju inte ha varit så vanligt med vargar. Är det någon som vet hur vanlig vargen var i dessa trakter?
 
Ann-Mari Bäckman

Sidor: [1]