ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Kristina Gunnarsdotter

Sidor: [1] 2
1
Min mormors föräldrar hade en fin tavla (jämfört med annat i hemmet) på kungafamiljen. Andra hade likadant. Det var tydligen ytterst vanligt. Hur kom man över dessa tavlor. De måste rimligen ha varit mycket billiga. Var det kungahuset som spred dem? Just den här tavlan av Oskar med familj, hängde i början av 1900-talet, på dasset.

2
35 Äktenskap / Två bröllopsdagar
« skrivet: 2001-03-21, 21:05 »
Jag har träffat på två inbjudningskort - det ena gäller vigsel mellan två personer på fredagen, nästa gäller samma personer fast det står inbjudan till andra bröllopsdagen lördagen efter.
Till den första akten är endast mannen i familjen inbjuden, till den andra med familj.
Vad betyder detta? Året är 1911 i Ölme, Värmland

3
35 Äktenskap / Gemål till vänster / Morganatiskt äktenskap
« skrivet: 2009-11-03, 22:18 »
I Faluposten 1884-05-31 sid 2 finns en notis om storhertigen av Hessen som vill skiljas från sin gemål till vänster, f.d. fru Kolemine.
 
Även Christian IV har en gemål till vänster Kirsten Munk (runeberg.org/fataburen/1911/0180.html)
 
Varifrån kommer uttrycket och är de egentligen riktigt gifta?
 
mvh Katarina

4
Hej!
Jag har funnit en sak som jag funderat mycket på. Då bilden var för stor skickar jag en länk, och det är på den sidan bilden längst ner.
 
Det kan vara svårt att se texten, men norrlänningars ursprung är enligt denna karta Connacht (grön), Gotlander (blå), Pakistani Kashmiri (orange), Finsk (gul), Beduin (svart), och Nord afrikansk (brun). Vem som står för benämningarna vet jag inte, men det måste baserats på tolkning?  
 
Med anor huvudsakligen från Norrland kunde jag inte låta bli att förvånas (även om vi faktiskt är mörka)! När kom beduinerna och nordafrikanerna hit? Vet någon vilka som ingått i underlaget, eller om detta resultat är sant? Kan någon som är mer insatt än mig kommentera?
 
haplogrupper

5
28 Sexualitet och sexualbrott / Våldtäkt
« skrivet: 2015-02-11, 10:54 »
När man vid släktforskning träffar på oäkta barn kan man inte undgå att fundera litet kring tillblivelsen av dessa. Man får intrycket att det alltid ansågs vara bådas lika ansvar för det begångna snedsprånget, som också var synd och brott. Jag är dock övertygad om att många av fallen handlade mer eller mindre om övergrepp som, åtminstone med dagen syn och lagstiftning, skulle klassas som våldtäkt. Jag har inte i något fall sett att frivilligheten från kvinnans sida blivit diskuterad eller ifrågasatt. Fanns över huvud taget begreppet våldtäkt i äldre tiders lagstiftning? Och i så fall, hur definierades det och hur var rättstillämpningen?
Jag önskar att någon i ämnet bevandrad kunde klargöra dessa frågor litet.
 
Med vänlig hälsning
Elov Larsson

6
00 Sjöfart / Skeppslistor
« skrivet: 2005-09-24, 15:33 »
Finns ännu bevarade skeppslistor rörande avgångar från Stockholm 1925?  
 
Birgitta

7
25 Religion och kyrka / Plymouthbröder i Sverige före 1960
« skrivet: 2007-02-07, 16:15 »
På vilka orter i Sverige har det funnits bröder och systrar som tillhört Plymouthbröderna? Frågan avser förhållanden före 1960. Orterna Smålandsstenar, Ås, Ljungby och Helsingborg har förmodligen haft flest medlemmar men säkert fanns bröder och systrar även i andra delar av landet. Vem vet mer?

8
Visst kunde man tänka sig att slakta sina egna skattebetalare, även om det skedde ytterligt sällan. Problemet med Finja är att de få källor som finns knappast indikerar den sortens massmord som programmet antydde. I Ivar Johanssons Västra Göinge härad och domsaga heter det exempelvis (del II, s. 279): Vad som hänt i denna trakt 1677, blir kanske aldrig riktigt klarlagt. Att två gårdar utplånades tyder på att ryttmästare Hummer påträffat snapphanar i båda.  
 
Det är rätt långt från majoriteten av Finjas befolkning slaktades...

9
17 Juridik / Inkomster, skatter och deklaration
« skrivet: 2009-08-26, 23:17 »
Hej!
 
Är osäker på var detta ämne hör hemma men vet inte var det ska placeras.
 
När började vi i Sverige eg att deklarera, dvs inlämna sk allmän självdeklaration?
Finns äldre deklarationer arkiverade och i så fall var?
Är dessa offentliga, dvs kan man begära kopior på äldre deklarationer? - Vem vänder man sig till i så fall?
 
Tacksam för tips på litteratur som just berör rubricerat ämnet inkomster, skatter och deklarationer med avseende på förr i tiden!
 
ROLF

10
17 Juridik / Dömd till halv mansböt
« skrivet: 2012-09-28, 12:01 »
Hej!
 
Jag har stött på denna formulering i en anteckning i ett husförhör: dömd till half mansböt så som vållande till annans död. I ett tidigare husförhör står det om att ärendet togs upp i vintertinget 1861. Nu verkar det som om han fått sin dom, men vad betyder det att han dömts till halv mansböt?
 
Tack på förhand,
Caroline

11
17 Juridik / Arbetsläger
« skrivet: 2000-03-23, 18:32 »
När man blivit dömd att sitta på obestämd tid på arbetsläger(fästning?), hur grovt brott måste man ha begått då?
Jag har en ana som blivit dömd till 11 par spöstraff plus ovanstående.Enligt straffrullan för stöld,men vad kan han ha tagit då?
Finns det någon bra litteratur??
 
MVH Marianne

12
12 Företag / Schwezeri
« skrivet: 2013-01-11, 20:29 »
Undrar om det är någon som vet varför Norrköpings arbetareförenings ölstuga kallades för Schweri,
 
Mvh Irene Asterbäck

13
10 Folkliv / Dagboksskrivande under 2:a världskriget
« skrivet: 2015-03-10, 09:39 »
Min mamma skrev dagbok under kriget. Den handlade om bl a om dagliga sysslor, som utfördes på gården.
 
Jag har för mig att jag har läst någonstans att kvinnor (?) uppmanades att skriva dagbok under den tiden av oro runtom i världen.
 
Någon fler, som har hört/läst om att det var så?

14
Dödad av rovdjur / Dödad av rovdjur
« skrivet: 2006-02-05, 18:22 »
En utmärkt id?!
 
Ett tips: I tabellverket (befolkningsstatistiken från SCB:s föregångare) finns sammanställningar socken för socken och år för år av dödsorsaker, och märkvärdigheter som inträffat.

15
00 - Gravar / Kyrkogårdar / Muslimskt gravskick i Sverige
« skrivet: 2009-06-04, 13:11 »
Hej Ann-Mari!
För några sedan år sedan anlade Stockholms stad en ny kyrkogård i närheten av vårt koloniområde Skrubba som heter Strandkyrkogården. Där finns en speciell del avsedd för muslimska gravar. De skiljer sig inte så mycket från de andra gravarna. De har gravstenar eller ibland träplattor med de dödas namn.  
Man kanske gör likadant i andra delar av Sverige? Att man inte har en egen särskild kykogård för olika religioner och tro.
Tycker mig minnas till exempel att det finns en speciell del på Skogskyrkogården i Stockholm med Ortodoxa gravar. Har sett deras speciella kors på många gravar där.

16
00 - Begravning / Begravning i stillhet / tysthet
« skrivet: 2004-05-19, 23:47 »
Hej!
 
Vad jag har förstått så innebar begraven i stillhet förr i tiden något negativt och skamligt. Jag hittade t.ex följande citat från Nordisk Familjebok: I stillhet skall den jordfästas, som afrättats eller aflidit under föröfvande af groft brott, så ock den, som beröfvat sig själf lifvet
 
Min ffffff Carl Wixell, född 1789, hittades 1836 död i Svartån i Västerås. Dödsboken från Västerås säger: Omkommen i ån ofvan Qvarnen, obekant på hvad sätt han hamnat i vattnet, och i Malingsbo dödsbok (han bodde vid dödstillfället i Malingsbo): I stillhet begrafven i Westerås d. 3 juni.
 
Man vet alltså inte hur Carl dog, ändå så står det i stillhet. Någon som vet något mer om hur dessa två ord ska tolkas? Ska det t.ex. tolkas som att han begravdes utan släkt och vänner närvarande eller liknande...

17
06 Barn / Okänt barn i vuxengrav
« skrivet: 2009-02-11, 21:51 »
Detta kanske inte hör till de vanliga släktforskningsfrågorna, men eftersom jag forskar på min mormors släkt så frågar jag iallafall!
Jag undrar om någon mer än jag stött på att det begravts ett okänt(för mig) barn i en vuxen persons grav?Jag har nämligen fått höra av en anställd på min kyrkogård att i min mormors grav ska ett även ett barn ligga begravt.Begravningsplatsen invigdes 1932.Kyrkogårdsförvaltningen är kallsinniga och säger att dom inte vet något om saken. Men det måste väl finnas skrivet någonstans vilka som är begravda?Jag fick en chock när jag hörde detta och har pratat med de släktingar som lever, men ingen vet något om detta. Har jag rätt att få titta i de register kyrkan har över begravda?Gäller offentlighetsprincipen? Är det någon som kan tipsa mig så är jag väldigt tacksam!
MVH/Marie-Louise

18
00 - Havandeskap och förlossning / Bystedts förlossningshem
« skrivet: 2013-04-01, 17:18 »
Hej! Är det någon som vet något om detta förlossningshem Bystedts, som fanns
på Östermalm på 1940-talet?
Mvh Anita

19
00 - Dop / Varför så fina faddrar vid dop?
« skrivet: 2008-10-04, 01:07 »
hej.
 
Jag undrar varför Anna Månsdotter f. 1745 i Glimåkra har så fina faddrar. Hon föds som oäkta dotter till Måns Lasson och Lusse Swensdotter. Måns Lasson gifter sig senare med Elna Mattisdotter men Lusse försvinner från Glimåkra, kan inte hitta henne som varken född, vigd eller död där. Deras dotter Anna Månsdotter nöddöps. Är det därför hon har så fina faddrar ? Hade de speciellt folk de kunde tillkalla vid nöddop ?
 
Nedan, Anna Månsdotters födelse och dop, ur DDSS :
Födda i Glimåkra församling  
1693 - 1894  
Datum 1745-06-09 Datum avser födelse  
 ID-nr/Regler 55925/DDSS  
 
Barnet  
Namn Anna Kön kvinna  
Äktenskaplig börd utom äktenskapet Antal födda  
Dödfödd  Paritet  
 
Fadern  
Namn Måns Lasson  
Titel dräng  
Ort Bosarp  
   
 Modern  
Namn Lusse Swensdotter  
Titel  
Ort Rumperöds Torp  
Ålder/födelseår  
 
Dopvittnen  
B:B: Dÿgderika Jungfru Helena Benedicta Wankif, Faddrar woro Jungfru Oliva Lusia Wankif, ock H-r: Comministeren Lars Tvetovius, samt Dominus Paulus Wankif;  
 
Övrigt  
Barnet föddes emillan d: 8 ock 9 Junii; som för siuklighet skull blef en söken dag framhafd till Kÿrckan. Barnets fader blef wid Dopet utlagt Drängen Måns Lasson som nu tienar i Bosarp.  
 
 
Källhänvisning  
Arkiv Sid-/årsnummer  
Glimåkra kyrkoarkiv  C:2 49 /
 
mvh
Carina

20
Allmänna Barnhuset / Barnhusbarn
« skrivet: 2016-01-16, 23:50 »
Jag har hittat en uppgift hos min farfars mormor Emma Charlotta Widlund att hon hade ett barnhusbarn (i Uppsala?) år 1887 vid namn Julia Wilhelmina. (Uppsala domkyrkoförsamling AIaa:6 (1883-1889) Bild 288 / sid 283) Det står inget födelsedatum på barnet, eller var hon är placerad.  
Hus ska jag gå vidare för att kunna hitta den här flickan som alltså är syster till min farfars mor?

21
som föddes på sjukhus. Vad hände med dem?
Pappa hade 3 syskon. 2 dog efter några dagar och finns i familjegraven men det tredje var dödfött.
Troligen så hade farfar ordnat med begravning för de tidigare barnen men nu så var farfar sjuk, pappa boende hos en släkting medan farmor var på sjukhuset.
Både farfar och farmor är döda och de ville aldrig prata om det och jag var inte så intresserad då. Nu är även pappa borta och jag hade nog inte fått så mycket info av honom eftersom han var 7 år vid tillfället.
Det syskonet finns alltås inte i graven och inte bland döda eller födda. Anledningen till att vi vet om graviteten är dels ett brev farmor skrev och dels från hennes förlossningsjournal.  
Så var hände med min pappas syster?

22
På förstasidan i Rötter kan man läsa idag att släktforskarförbundet skrivit till alla riksdagsledamöter om alla ”fel” som finns i folkbokföringen. Jag ställer mig något undrande efter att ha arbetat med ett antal av folkräkningarna, där de äldre är intressantast, eftersom de nya bygger på datorisering och i och med det bara kan åstadkomma cirkelresonemang.
 
Först undrar jag över den braskande rubriken på artikeln, där det talas om att ”folkräkningen” slutat fungera. Vilken folkräkning som avses framgår inte av artikeln. Eftersom sådana dessutom genomförs vid en viss bestämd tidpunkt blir avsikten med rubriken förbryllande, såvida det inte helt enkelt är en felskrivning, så att det är ”folkbokföringen” som avses.
 
Jag tror inte folkbokföringen var vare sig bättre eller sämre för 100 år sen. Det finns alltid människor som flyttar utan att anmäla flytt, emigrerar utan att anmäla det eller flyttar in någonstans utan att anmäla det. I dag har dessutom lockelsen med vissa typer av bidrag för ensamstående gjort att somliga drar sig för att även officiellt flytta ihop. Vissa invandrare från länder utan ordnad folkbokföring missar att skriva in sig, ofta på grund av dålig inskolning i svenska system, men även på grund av att man är van från sina hemländer att ha så lite kontakt med myndigheterna som möjligt.
 
När jag arbetade med Sveriges befolkning-skivorna skapade jag statistik för att hålla koll på att varje enskild församling var registrerad i sin helhet och att siffrorna verkade relevanta. På 1900-skivan finns det därför ganska exakt 5.200.000 personer, medan SCBs statistik för det året visar 5.138.000 personer, alltså 62.000 fler registrerade. I den skillnaden torde ingå såväl övertäckning som undertäckning och fel i folkbokföringen.
 
Eftersom det inte fanns datorteknik och personnummer för 100 år sen kunde en person därför vara skriven på två ställen eller inte alls utan att det upptäcktes. Exempel på det första har jag sett många gånger, där han/hon både finns med i obefintlighetsboken i en landsortsförsamling och inflyttad i en stadsförsamling. Exempel på det senare hittar man främst hos högreståndspersoner, där kyrkoskrivaren i staden tror att greven är skriven på sitt gods på landet och vice versa. Nettot på 1900-CDn är alltså ett överskott på 1,2 %, på 1890 ett överskott på 1,0 % och på 1880 ett överskott på 0,9 %.
 
Frågan är därför vad förbundet avser med skrivelsen. Hur kartan ser ut vet vi från de olika lagtexterna. Hur verkligheten ser ut upptäcks slumpmässigt, men frågan hur den avvikelsen ska lösas ger snarast skrämmande perspektiv. Vill vi ha ett samhälle à la Orwells 1984 med årliga ytterligare kostnader på mångmiljardbelopp för att kolla så att alla och ingen ytterligare alltid bor på sin officiella adress, eller ska vi konstatera att skattebetalarna inte ser frågan som högprioriterad. I dag bedöms alltså den totala avvikelsen på alla tre företeelserna uppgå till ca 2 % av befolkningen, vilket innebär att 98 % är helt korrekt folkbokförda. Vilket land kan visa upp så positiva siffror?
 
Sen är det naturligtvis önskvärt att långtidslagringen av Sveriges folkbokföring efter 1991 (oavsett skicket) sköts av Sveriges myndighet för långtidslagring, Riksarkivet. Den frågan påtalade förbundet första gången i en skrivelse redan 1993 till dåvarande Riksskatteverket. Men det är en helt annan fråga.

23
02 Arkivväsende / Bouppteckningsregister--
« skrivet: 2009-01-15, 09:50 »
Jag hade köpt CD skivan om bouppteckningsregister och hade skickat ansökan om att få se en hel del av register. Jag hade skickat blankett som fanns i skivan som man skriver ut.  
Men jag har inte hört något ifrån SVAR riksarkivet snart i andra veckan. Jag brukade få snabbt och betalade så hade jag inga problem.  
Jag vet inte om det är lång kö dit eftersom jag väntade på att få se handlingarna.Jag hade skrivit upp telefonnr och faxnr hit.
 
Nu min frågan är när det gäller bouppteckningar brukade det ta extra tid innan man får handlingarna eller?
 
Susanne

24
Ett förslag som jag har funderat på är att man kursivera text som man kopiera över till sitt inlägg. Det skulle vara lite lättare att läsa då anser iallafall jag.
 
Stefan

25
Går det någonstans på Anbytarforumet att erbjuda (sälja) böcker av intresse för släktforskare?
Jag hittar inte något sådan ämne?
 
Marianne

26
000 Osorterat / Fördelningsman
« skrivet: 2014-01-06, 15:55 »
Hejsan,
jag undrar vad gjorde en fördelningsman? Har letat men inte fått något bra svar.
Jag har en skräddare som också var fördelningsman.
Lars Forsberg

27
Feltolkade yrken / Rotare
« skrivet: 2016-01-17, 22:58 »
Hej  
Jag har en person som är född 1720 som heter Lars Andersson och hans yrke är Rohtare. Vad gör en rohtare? I dödsboken står det att han har det yrket.  
Söderbärke F:3 (1784-1808) Bild 108 v132291.b108  
 
Tack på förhand
Anette

28
Yrken V / W / Vulkanisör
« skrivet: 2015-10-18, 18:10 »
I en församlingsbok från 1923-1937 träffade jag på yrket vulkanisör.
Googlade och såg att det var detsamma som en däcksmontör.

29
Tryckare / Kattunstryckare
« skrivet: 2003-11-17, 08:16 »
Har stött på detta i ett husförhör. Där står att mannen är kattunstryckerigesäll. Finns det någon som vet? Jag har aldrig hört talas om detta yrke
MVH Agneta

30
Svarvare / Spinnrockssvarvare
« skrivet: 2015-05-15, 23:06 »
Vad gjorde en spinnrockssvarvare?

31
Skräddare / Skräddare
« skrivet: 2009-11-24, 15:07 »
Hej!
Skräddare på 1800 talet vad gjorde de?
Hade de som var skräddare eget företag?
Tips på hur man kan söka på skräddare som arbetade i Kalmar på 1800 talet.
 
Mvh Agnetha Lundstedt

32
Sjöman / Äldre inlägg (arkiv) till 20 november, 2015
« skrivet: 2012-11-16, 18:36 »
Jag hittade Strömstads sjömanshus i Arkiv digital, men förstår inte hur jag ska hitta min sjöman.
 
/Jenny

33
Yrken R / Råman
« skrivet: 2014-09-12, 01:33 »
Jag har på 1600-talet träffat på ämbetet råman  vid ett häradsting. Det fanns ju inga rådmän  där, så det förefaller vara ett annat uppdrag. Det fanns flera samtidigt. Jag är inte säker på vad de gjorde, men intrycket är att de höll koll på gränsdragningar och skattläggning. Kanske någon vet vad de sysslade med ?

34
Yrken P / Passflicka
« skrivet: 2015-10-22, 13:24 »
Vad gjorde en passflicka? Jag har sett benämningen i en polisrapport från Malmö år 1915. En 15-årig flicka arbetade som passflicka hos en ogift arkitekt, bl.a. med att borsta hans kläder på morgonen. Vilka fler arbetsuppgifter skulle hon göra? Vad skiljer en passflicka från en jungfru, piga, hembiträde?

35
Yrken M / Molare
« skrivet: 2011-12-28, 23:18 »
Hejsan! Jag har hittat ett yrke som jag undrar om någon vet vad det är. min anfader jobbade som Molare. Vet någon vad det är? Tack på förhand  
Bosse

36
Yrken L / Laboratoriedräng
« skrivet: 2015-05-24, 22:13 »
I en bouppteckning år 1855 i Valö står Bonden Eric Person i Kjelinge Laboratorie Källa Frösåkers tingslags häradsrätt F2:30 (1854-1855) Bild 3630 / sid 135 (AID: v205324.b3630.s135, NAD: SE/ULA/10289)
Vad menas med laboratori?
Stig

37
Yrken K / Krullhårsspinnare
« skrivet: 2014-12-04, 15:16 »
Har stött på ett yrke jag inte kan hitta någon förklaring på krullhårsspinnare.  
Har någon en förklaring?
Jämshög CI:5 (1828-1857) Bild 257 / sid 497. Pehr Jacobsson.
 
Hlsn
Kjell Sjöström

38
Konst- / Konstsmed
« skrivet: 2016-03-01, 08:14 »
Hej,
Är det någon som vet vad en konstsmed gjorde?
Den anfader jag har hittat som hade detta yrke levde på 1600-1700-talet.

39
Yrken F / Förläggare
« skrivet: 2012-11-25, 15:22 »
Sitter med en kassabok från 1890. Den skrevs i Falskog utanför Borås.
Jag tror att ägarna av kassaboken var förläggare men förstår ändå inte riktigt.
Man har stora inkomster från personer runt om i landet. Sollefteå i norr och Ystad i söder. men vad pengarna är betalning för framgår inte.
Man säljer också hår.
 
Den vanligaste utgiften man har är för Täcke och frakter.
Någon som har en idé om varför man köper täcken och säljer hår.
 
Kan det vara så att täckena köps av dem som tillverkadt dem på kommision och sen säljs de vidare. Det är enda förklaringen jag har kommit på för täckena.
Men varför säljer man hår och vad avser man med hår?
 
Någon som har en idé till vad det handlar om?
Hälsningar
Josefine Nilson

40
Yrken C / Craneman
« skrivet: 2015-01-08, 20:51 »
Hej  
Min farfars bror utvandrade till Amerika 1901. Där blev han craneman.
 
Vad innebär det?
Har försökt söka men hittar inget riktigt jag litar på. Kranförare? Arbete i järnbruk? Annat?
 
Birgitta i Linköping

41
Yrken B / Bössgjutare
« skrivet: 2013-01-31, 15:00 »
Vad gjorde egentligen en bössgjutare på 1500-talet?
Fanns det många och i så fall var höll de till?

42
Båt- / Båtskeppare
« skrivet: 2003-03-13, 15:42 »
Någon som vet mera exakt vad en båtskeppare var för en? - Verkar ofta förekomma som fiskare/båtskeppare men även i andra sammansättningar. Vilken typ av båt kan det ha varit? Båtskeppare fanns både på väst- och ostkusten.

43
Bruks- / Bruksskräddare
« skrivet: 2011-05-04, 12:07 »
Vad hade en bruksskräddare för uppgifter? Var det speciella kläder han sydde?
Mvh Berit

44
Yrken B / Befallningsman
« skrivet: 2016-01-30, 14:37 »
Hej.  
Vad är en Befallningsman?  
Min farmors mf mf Magnus Forsberg anges som Befallningsman.  
Se Näshulta (D) Husförhörslängd AI:5a 1798-1815 Bild 9 sid. 4
Tacksam för hjälp är,  
Anders Fröjdö

45
Allmänt / Tysktalande vallonare
« skrivet: 2009-04-18, 13:53 »
Har just upptäckt.. att det finns tysktalande valloner som kom till bruken. Är det någon som har studerat ämnet vidare?

46
Allmänt / Vallonsläkt, hur gör jag?
« skrivet: 2009-06-07, 20:23 »
Jag har som säkert många andra forskare ett rykte om släkten, och det
är att det sägs att vi härstammar från en Vallonsläkt.
Hur kollar jag enklast upp detta, var ska man börja??
Tips tas tacksamt emot.

47
Rosenqvist / Rosenqvist
« skrivet: 2009-09-15, 11:18 »
aron hilmer augustson/ aronsen fick barn med hilda marie rosenqvist, han fick 4 barn innan med maria charlotta karlsdotter björner, när hon fick sina barn kallade hon sig fredriksdotter/rosenqvist. hon flyttade till glemmen norge och fick ytterligare 4 barn med otto almqvist.
 
charlotta och arons barn.
 
1886 12 april karl august född rölanda
 
1888 16 maj frans robert född rölanda
 
1890 10 aug hilma leontine  född rölanda
 
1893 oskar valfrid född rölanda,
 
finns det någon som har uppgifter om var charlotta kom ifrån. mvh kristina

48
Allmänt / Begreppet scharke eller schackre?
« skrivet: 2012-08-29, 22:38 »
Hej!
 
Läser i boken De bodde i Rågårdsvik (där jag har anor) på s. 160 om ett hus som tjänstgjorde som kommunal fattigstuga i byn fram tills det revs 1925. Huset beboddes av syskonen Karl och Maria Backman, vilkas pappa Johan var fyrvaktare på Ösöholme utanför Grundsund, medan farfadern var en båtsman Örnberg från Skaftö.  
 
Nu till min fråga: huset ska ha kallats Scharkestuva efter Marias sidonamn Scharke Maria. Därefter uppges att Begreppet scharke eller schackre anses antyda tillhörighet till en etnisk eller social grupp och tycks på Skaftö mest knuten till Grundsund, varifrån syskonen ju också närmast kom.
 
Det talas sedan om att huset blev ett tillhåll för strygare och att två namngivna bybor sägs ha tagit saken i egna händer och rivit huset.  
 
Jag har aldrig tidigare hört begreppet scharke eller schackre och undrar därför om det syftar på människor med resandebakgrund (formuleringen etnisk eller social grupp). Jag har kollat i Bo Hazells långa förteckning över olika benämningar (gruppens egna eller andras) på resande men inte hittat dessa.
 
Kanske någon som vet?

49
Allmänna språkfrågor / Rädda barnen
« skrivet: 2004-11-29, 19:13 »
Flera rädda personer, en rädd person. Flera rädda barn, ett... rätt barn? Rädd barn?
 
Vad är rätt? Hur uttrycker man sig om ett barn?

50
Förkortningar / Ä.
« skrivet: 2011-02-26, 16:28 »
Mansnamn följt av Ör eller Är innan kvinnans namn på samma rad.
Är det förkortning för änka?
 
(Meddelandet ändrat av pawlowski 2011-02-26 16:29)

51
Förkortningar / Und. eg.
« skrivet: 2012-12-02, 15:16 »
Vad betyder förkortningen Und.eg. som står innan personen namn både i Husförhörslängden och i dödboken?
 
Sedan undrar jag även hur jag hittar mer om denne person som varit fältjägare?
Han hette Nils Olofsson så något direkt krigsnamn hade han inte. Och det finns heller inga siffor eller benämningar för var han har gjort sin insats.

52
Förkortningar / Fdtgr / Fltdr
« skrivet: 2005-06-29, 00:25 »
Vad betyder fltdr och fdtgr?

53
Förkortningar / B.
« skrivet: 2006-11-01, 21:49 »
I husförhörslängder för Blekinge har flera familjemedlemmar fått en anteckning B och så ett nummer ( ett ex. är B n:r 169). Denna anmärkning följer sedan med under åren. Någon som kan ge tips på vad detta betyder? Är det kanske prästens privata notering? I ett fall står S.O.S.
Vad betyder den noteringen?
Tacksam för ett svar
Ingrid

54
Förkortningar / A. B. N. J. V.
« skrivet: 2011-02-14, 12:59 »
Kan någon hjälpa mig att tyda vad som står i HF under särskilda anmärkningar: A.B.U.J.V. 65 29/4
Mvh Ossi

55
Förkortningar / Arbtg.
« skrivet: 2009-10-12, 21:26 »
Jag har stött på ett uttryck i en husförhörslängd från Malma socken.
I spalten fräjd står först att min släkting blivit frikallad 1888, under detta står även arbtg 1889-03-22. Vad står detta uttryck för?  
Om någon är intresserad av att själva ta en titt så går det bra att logga in på SVAR. Malma socken hfh 1880-1890 s. 71 på SVAR vilket är s. 70 i boken. Min ana heter Karl och är född 1867.
Tacksam för svar!

56
02) Sjukdomar och dödsorsaker på latin / Echt
« skrivet: 2008-07-31, 22:51 »
Hej!
 
Jag hittade en dödsorsak i Fryksände F:1 sid 27, och en man svarade och sa att han trodde det kunde vara Echtwärk eller Ektvärk, men att han tyvärr inte kom ihåg vad det var för sorts sjukdom. Jag har googlat förgäves. Vet någon vad det är, eller finns det en annan uttolkning av vad det står i dödsnotisen?
 
Hälsningar,
Gunilla
 

57
Sot / Gråsot
« skrivet: 2014-01-02, 16:05 »
Hej.
Vet någon vad gråsot är för sjukdom?

58
Slag / Slag hos barn
« skrivet: 2011-08-01, 08:04 »
Hej!
 
När jag letade i dödboken  för 1800-talets början
upptäckte jag många små barn som dött av SLAG.
Vad innebar det? Vad kan det ha berott på?
Det känns inte som det är en dödsorsak för 1- och 2-åringar.  
 
MVH Marie

59
Fluss / Fluss
« skrivet: 2013-11-12, 20:05 »
Hej!
Någon som vet vad döds orsaken fluss betyder?
Med vänlig hälsning Susanne

60
Äldre uttryck / Ingenstädes skriven
« skrivet: 2016-01-13, 16:19 »
Vad betyder  Ingenstädes skriven  28/10 - 19/10 1894
samt 19/10 - 22/1 1896  
Detta står i Överluleås församlingsbok 1894-1900
A11a/1d sid 1548  Namn Bernhard Gustafsson

61
Äldre uttryck / Een Stoor läbe
« skrivet: 2008-01-24, 06:17 »
Hej,
Jag har har i Falkenbergs stads dombok år 1695 stött på en dam som kallat uppbördsmannen för Een Stoor läbe vilket uppenbarligen inte var smickrande. Vad kan en modern översättning av detta tänkas bli? Danskans läbe betyder läpp, så en tankte jag haft är om det skulle kunna motsvaras av stor i käften eller något liknande. Detta är dock bara en ren gissning. Finns det någon som stött på uttrycket tidigare eller har någon teori?
 
Tackar på förhand
Andreas Karlsson

62
Äldre ord L - Ö / Waxkringla
« skrivet: 2013-01-27, 09:59 »
Jag läser en lista över kyrkans inkomster i Långaryd församling daterad 1686-12-15 som är tillgänglig via Svensk Lokalhistorisk Databas. Här listas alla gåvor till kyrkan i reda penningar men det förekommer också att en  
H. Regina Spinera i Biernarydh Waxkringla om 1. [marker]
 
Detta har gjort mig nyfiken. Vad var en waxkringla och varför skänktes en sådan till kyrkan? Det enda jag funnnit när jag googlat är att vaxkringla kan ha något med biodling att göra. Finns det ett samband? Någon som vet?

63
Äldre ord L - Ö / Vårdebarn / Vårdbarn
« skrivet: 2006-09-10, 22:06 »
I Sillerud AI:20 Husförhörslängd 1871-1880 på sidan 240, Svensbyn finns min farfars mor Hilda med. Men till vänster om hennes namn står det vårdebarn. Efter att ha sökt på Google så verkade det som om detta uttryck var lokalt för Sillerud eftersom alla träffarna gällde personer som antingen var födda i, eller bodde i, Sillerud.
Vid en närmare undersökning visade det sig att Hildas mor hade en notering i sin HFL-post där det står har 1 oä barn i vård hos ... vilket skulle kunna leda till att vårdebarn och fosterbarn är samma sak.
Är det någon som har en bra definition på uttrycket vårdebarn.
 
MVH
Thomas Björk

64
Äldre ord L - Ö / Utgammal
« skrivet: 2015-06-16, 08:53 »
I en bouppteckning från 1830 finns en [color=0000ff]utgammal silverbägare[/color]. Ska man tolka utgammal som uttjänt eller som urgammal?

65
Äldre ord L - Ö / Tredings boo
« skrivet: 2005-06-23, 22:10 »
Hej!
 
Jag forskar för närvarande i Ödestugu (F) i Vigselnotiserna hittar jag  i Morgongåfwa utlovades ** daler smt. samt tredingsboo. Jag har också funnit -- lod silfwer och Boo enligt Stadz Rätt Är det någon som kan tala om för mig vad dessa uttryck betyder, jag har inte stött på dem förut. Morgongåva vet jag vad det innebär, men den sista delen är obekant för mig.
 
Gösta

66
Äldre ord L - Ö / Sockenstuvuman / Sockenstuman
« skrivet: 2009-05-15, 15:14 »
Vad är en sochnstufvuman för någonting?
mvh Lena

67
Äldre ord L - Ö / Snapperi
« skrivet: 2002-11-11, 20:21 »
Från Värmlands landskapshandlingar, filmrulle CD3128, 5. Årliga räntan m.m. 1574:16, sakören (Västersysslet - dvs Nordmark, Jösse, Gillberga, Fryksdal och Älvdal härader):
Nils i Västanmyr och Erland i Strand bötar 20 mark respektive 1 1/2 daler för snapperi.
 
Fråga: Snapperi = ?

68
Hjon / Rotehjon
« skrivet: 2010-05-04, 23:11 »
Hej!
 
Har nu stött på Rothjonet enkmannen Anders Andersson f1791-09-28. På Södra Råda E:3 sid 99, han avled 5 maj 1863.
 
Men min fråga är vad är Rothjon? Han levde som inhyst lite här och var på Eketorp sedan 1829 fram till sin död 1863. Han var en f.d Nämndeman som även jobbat som murare och snickare.
 
Så Rothjon, betydde det att han dog utfattig?

69
Äldre ord A - K / Gök
« skrivet: 2007-02-26, 01:51 »
Vad mendades det när en person var kallad för gök? I det här fallet Gökanders. Den senare levde på 1800-talet om det gör någon skillnad.
 
Tack för eventuellt svar.
 
Mia

70
Äldre ord A - K / Grannlaga
« skrivet: 2014-03-06, 16:03 »
I Stora Tuna församling, Dalarna, dör 1809 två av mina släktingar. I dödboken finns uppgift om Uppförande . Prästen verkar inte ha haft särskilt gott öga till någon av mina släktingar då de fått omdömet Icke grannlaga. Kan det vara så att prästen använde uttrycket även vid begravningen?
Om man idag skulle ge motsvarande omdöme, hur skulle det formuleras? Grannlaga kan ju ha flera olika betydelser.

71
Äldre ord A - K / Försvarligen
« skrivet: 2011-05-03, 21:15 »
I ett köpekontrakt från 1805 som bilaga till ett lagfartsprotokoll vid Rönnebergs Häradsrätt, finner jag ordet försvarlig flitigt använt, till exempel :
# Uppsätter han till mig och försvarligt vidmakthålla nödiga bärgnings rum ... samt till mitt uppehälle årligen leverera sex tunnor ren och försvarlig spannmål ... samt åt mig föder ett svin och föder för mig en ko och två får hos sina egna försvarligen.
# Med den på andra sidan stående kontrakt är jag alldeles nöjd och utfäster mig att redeligen och försvarligen uti alla punkter fullgöra.
Jag kan diffust ana vad ordets innebörd var tänkt som, men skulle ändock uppskatta om någon kan hjälpa mig med att utveckla vad man velat uttrycka i de olika sammanhangen.
Tackar på förhand.
Leif

72
Äldre ord A - K / Fördelsman
« skrivet: 2001-10-23, 21:44 »
Vem kan hjälpa mig med förklaring till yrket fördelsman. Jag har inte hittat någon uppgift i de uppslagsböcker vi har hemma.
 
Tack på förhand!
Anita

73
Äldre ord A - K / Följa / Föllja
« skrivet: 2014-02-05, 16:47 »
Hej, har i en bouppteckning från Skåne, Onsjö härad hittat ordet föllja som beteckning för någon sorts häst. Först i bouppteckningen står det 1 svart häst sedan 1 dito sto. Så långt allt klart, men efter detta följer fyra stycken fölljor alltså 1 brun föllja 3 år, 1 dito 16 år osv. Först tänkte jag om det var en unghäst men en är 16 år och en 9 så där föll den teorin. Kan det vara ett annat ord för vallack? Jag är hästtjej själv och har aldrig hört ordet.  Det fanns också 1 föhl efter hästar och fölljor. Hästen och stoet var mer värda än fölljorna....Någon?

74
Äldre ord A - K / Fängnesamlingen
« skrivet: 2015-09-15, 09:27 »
Hej, har stött på ordet fängnesamlingen i Kronorättaren Per Månssons dödsnotis från Örslösa 1720 enl. följande och undrar hur det skall tolkas.
Hittar inte fängne i SAOL-hist.
Några förslag?
 
 .... som Anno 1676 intill sin dödh utaf Cronobefalningsmänner ser-  
deles wår nu warande Befalningsman Hr Gustaf Adolph Palm serdeles af-  
hollen, äfwen wäll af samptelige Almogen i Kållands häradhs (quod rarum est*)  
fängnesamlingen hedrat. Han ....  
* det är sällsynt
 
Örslösa C:2 (1710-1799) Bild 155 / sid 297 (AID: v57835.b155.s297 Öppna, NAD:  SE/GLA/13679
 
Med vänlig hälsning
Peter

75
Äldre ord A - K / Enfaldig
« skrivet: 2004-07-04, 15:42 »
Hej
har stött på följande i en dödsnotis:
Var en enfaldig flitig och stilla man 33 åhr gammal.
Vad menas med enfaldig? Det låter ju inte som något possitivt tycker jag, vilket de andra orden gör (flitig och stillsam man)
 
/Nina

76
Äldre ord A - K / Danneman
« skrivet: 2000-03-16, 22:48 »
I protokoll över vilka som deltagit i riksdagen 1723 står för Skaraborg bla Swen Bryntesson, danneman. Vad menas ?

77
Äldre ord A - K / Dannedotter
« skrivet: 2010-10-31, 10:09 »
Hej alla,
 
jag har stött på Danedotter när jag forskat i Piteåböckerna, t ex Brita Jonsdotter, en Danedotter. Vet någon hur det hänger ihop?
 
Mvh
 
Janne

78
Äldre ord A - K / Cambrits hallsduk
« skrivet: 2011-03-21, 21:59 »
Hej,
 
Hittade ett märkligt uttryck i bonden Lars Ludvigssons (1758-1811) bouppteckning (Hagunda häradsrätt FI:10 1811-1815, bild 1230-). Är det någon som vet vad en cambrits hallsduk kan vara? Jag provade att googla på det och hittade då Cambridgehalsduk. Det verkar vara någon typ av halsduk med koppling till universitetet i Cambridge: http://acollegemiscellany.com/scarves/cambridge/. Kan det verkligen ha något med detta att göra?
 
Mvh
Anders Karlsson

79
Äldre ord A - K / Buongelappar
« skrivet: 2010-02-17, 12:34 »
I en bouppteckning från 1863 efter en lappsk nybyggare i Sorsele har jag kört fast på ett märkligt ord i listan över Säng och gångkläder. Kan säga att jag i övrigt har slagits hur pass mycket småsaker som tas upp i bouppteckningen. Fantastiskt intressant.  
 
Den punkt jag inte förstår är nåt där det står Buongelappar med en vadmalsbit. Det iaf är det vad jag tolkar att det står. Det är det första ordet som jag inte förstår, Buongelappar. Det är värt att nämna att på raden ovan står det Mysser (dvs Mössor) och på raden därovan står det Halsdukar, så av sammanhanget att döma så är nog Buongelapparna nåt slags plagg.  
 
Nån som har nån aning om vad det betyder?

80
Äldre ord A - K / Brudheder
« skrivet: 2010-11-10, 21:50 »
Vet någon vad brudheder är? Har stött på ordet i kyrkliga räkenskaper. Här får mannen betala brudheder. Bruden har tidigare samma år fött deras första dotter och fått böta för lönskaläge. Har det något samband? Det finns flera som betalar brudheder, det gäller Häggdångers församling.

81
Äldre ord A - K / Binningar / Benningar
« skrivet: 2015-09-15, 13:48 »
Hej! Har sett detta ord i flera bouppteckningar från Österlen när gatehusen värderas.  
Det kan t. ex. stå : Ett gammalt hus bestående af elfva benningar. Eller Husets åbyggnader, 12 binningas hus.
Kan det ha någonting med rummen i huset o göra, eller vad menas?
 
Mvh Jonatan

82
Då förstår jag. Traditionen har ingen betydelse i äkthetsdiskussionen. Vad jag menar är att dagens patronymika enl gällande namnlag är vanliga efternamn eller släktnamn, dvs till skillnad från allmogens patronymika på 1800-talet. På 1800-talet saknade många efternamn och det är därför man exv har brukat alfabetisera dem på förnamnet.
De patronymika och metronymika som möter i dag är helt enkelt efternamn. Traditionskedjan har ingenting med det här att göra.

83
Fanns det inget som reglerade efternamnsbyten på slutet av 1800-talet? Jag menar inte soldatnamn utan när man bytte från t.ex Svensson till Svanberg, eller som i mitt fall från Svanberg till Sinclair.
Är lite konfunderad över detta namnbyte.

84
Förnamn - S / Siggul
« skrivet: 2011-03-11, 22:23 »
Någon som stött på namnet Siggul?
Namnet återfinns i 1598 år uppbördslängd för Umeå lappmark i Västerbottens landskapshandlingar.
Personerna som bär namnet är skattlappar.
Förnamnet Sjul som senare är tämligen allmänt hos den lappska allmogen förekommer inte alls i 1598 års längd. Sjul anses ju vara en variant av Sigurd.
Och namnet Siggul visar alltså på ytterligare en sannolik namnform av Sigurd, säkerligen ett mellansteg i namnutvecklingen till Sjul.
 
Ett exempel:
 
 
 
Källa:  Landskapshandlingar, Landskapshandlingar Västerbottens handlingar, SE/RA/5121/5121.16/1598: 8 , bild 136
 
(Meddelandet ändrat av holmlund 2011-03-11 22:31)

85
Förnamn - R / Ramund
« skrivet: 2013-03-07, 18:08 »
Hej!
I forskning som en kusin till mig gjort så har namnet Ramund dykt upp (Ramund Olsson [1723-1796] med fadern Olof Ramundsson [1692-1756]). (Min kusin har sagt att hans uppgifter kan vara osäkra, så jag känner mig inte helt säker på årtalen, men de levde i Bysjön, Kila (D)).
 
Nu undrar jag om någon känner till ursprunget för namnet.
 
/Martin

86
Förnamn - L / Lillian
« skrivet: 2012-03-06, 16:25 »
Är någon närmare bekant med detta namns ursprung?
 
Vänligen
Johan Lindberg

87
Förnamn - J / John
« skrivet: 2007-05-17, 20:58 »
Jeg er interesseret i hvornår det engelske navn John først kan belægges som døbenavn i Sverige.
 
Baggrunden er at John som døbenavn i Danmark og Sverige synes at have meget forskellige mønstre. I Danmark er navnet John næsten ikke forekommende som døbenavn før 1920. Navnet kom flittigt i brug i 1930'erne, toppede i 1940'erne og er næsten ikke brugt efter 1970. I Sverige, hvor jeg selv er født, synes navnet være kommet i brug langt tidligere og uden en markant top som i Danmark. Min formodning er at navnet i Sverige kom i brug efter opfinderen John Ericssons tiltagende succes i England og USA. John Ericsson var egentlig døbt Johan, men brugte selv den engelske navneform John fra han kom til England i 1826. Til USA kom han i 1839, og det var her han fik ækonomisk succes, selv om det varede nogle år. Han store scoop var jo konstruktionen af Monitor i 1861-62, hvor han blev verdensberømt efter Monitors møde med Merrimack (af Sydstaterne kaldt CSS Virginia). Efter dette tidspunkt kom navnet John sandsynligvis i brug i Sverige, men jeg vil gerne have belæg for den tidligste brug i svenske dåbsbøger!
 
Jeg håber at nogen kan hjælpe mig!
 
Vh
John Larsson, Birkerød, Danmark

88
Förnamn - A / Aieli
« skrivet: 2015-05-02, 17:50 »
Hej,  
 
En syssling till mig heter enligt hfl Aieli.
 
Hon föddes i Kulllerstad 14/2 1925.
 
Namnet finns i två olika hfl, så det borde vara rätt.
 
Tyvärr har jag inte hennes efternamn som gift, men hon hette Carlsson som barn.
 
Men jag hittar henne inte i Sv Bef 1970 på det namnet.
 
Det måste vara ett ovanligt förnamn.
 
Någon som vet var det kommer ifrån?
 
Kanske är det en felstavning, som min svärmor, som i dopboken står som Alis?
 
Mvh
 
Leif Hedberg

89
Förnamn - A / Ahli / Ali
« skrivet: 2006-02-04, 23:27 »
Hej allihop.
Har stött på en liten kuriositet tror jag. I Mossby, Västra Nöbbelöv, föddes ett flickebarn som begåvades, enligt dopnotis, med det för mig helt okända förnamnet Ahli. Detta hade hon efter sin farmor, född på samma ställe ca 1696, med samma namn. Men då stavades det Ali. Finns det någon som dels vet var det kommer från och dels vet om det ska uttalas med långt eller kort a?
Nyfiken värre   Yvonne

90
Övrigt / Vargeringen (1708-1811)
« skrivet: 2015-12-08, 11:52 »
I St Lars Linköping AI:5 s. 23 nämns Eric Kaller Vargierning o så Kj?? eller något liknande? Tydligen har han begått något brott i äktenskapet o är skild sen 1814...
Tacksam för hjälp/Margareta

91
Värnplikt / Vapenfri tjänst
« skrivet: 2001-06-07, 23:10 »
Om man p.g.a sin kristna tro vägrade bära vapen
kunde man bli kommenderad att utföra anläggnings- och byggarbeten långt hemifrån (1920-talet)För 35 år sedan fick man sitta 1 månad i fängelse på sommaren. Hur har det sett ut under 1900-talet med den här saken?
 
Vill gärna veta mer
Agneta

92
Livregementets husarer / Runnqvist, Gabriel
« skrivet: 2015-05-10, 13:15 »
Snälla kan någon hjälpa mig!  
Jag söker en soldat som hette Gabriel Runnqvist. Han var född 1758 20/4, troligen i Östergötland på en plats som slutar vik.
Han mönstrade 1789. Centrala soldatregistret har uppgifter om honom och där finns att han skrevs till: Livregementets husarer,Örebro Sqvadron.
Socken: Fellingsbro, Rote: Nyble. Aktnummret för detta är:LH-12-0053-1789. Senare står det: Livregementets husarer, Vadsbo. Socken: Hassle, Rote: Råntorp. Aktnummret för detta är: LH-07-0053-1792. Här hittar jag honom i husförhöret till slut men här går det heller inte att se var han kom från. Jag har letat i generalmönsterrullor men jag finner honom inte där heller. Efternamnet stavas lite olika ibland kan också stå, Rundqvist el. Rundkvist. Jag heter som ogift Rundkvist så namnet har hängt med länge och det vore väldigt kul att få veta Varifrån Gabriel kom.
 
Mvh/Marine

93
Södermanlands båtsmanskompanier (roterade) / 01) Allmänt
« skrivet: 2013-02-01, 00:28 »
Hej igen, med tanke på rubriken i denna tråd. Kan ni som har rutin ge mig en lathund hur jag själv skall söka...Jag har en Båtsman från Mödomen (Kalmar skärgård. 1710-1720 När dottern gifte sig var hon från Grytmar). Honom vill jag hitta i rullorna.
Hur råder ni mig att gå tillväga då?
-läsa GRILL på biblioteket...samt...???
Tack
Odd

94
Källor och arkiv / Alternativa militära källor
« skrivet: 2013-01-05, 16:01 »
Hej, tänkte fråga er om alternativa källor till att hitta och få ut information om sina släktingar som varit militärer.
 
Jag har hittat en del soldater i min släkt, men Centrala Soldatregistret - Dis ger inga som helst träffar i Norrbottens län speciellt i Övre och Nedre kalix regionen.
 
Någon som har tips?
 
(Meddelandet ändrat av SvenEZ 2013-01-05 16:03)

95
Övrigt - Other subjects / Avgift amerikaresor
« skrivet: 2016-02-20, 21:59 »
Hej!
 
Hittade en passagerarlista i Poliskammaren i Malmö, men jag kunde inte få in det under läshjälp och försöker därför här.  
 
Är det någon som kan hjälpa mig att tyda vad det står. Det är taget från passageraravgifter till Amerika.
 
Poliskammaren i Malmö D3:57 (1903-1903) bild 4430
 

 
Tack på förhand!
 
//Christian

96
17) Norska / Läshjälp - Norge
« skrivet: 2013-07-04, 11:22 »
Behöver läshjälp från en norsk födelsebok om barnet Ola Jakob (högst upp på sidan):
 
http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?show=112&uid=42126&urnread_imagesize=gigan t&hode=nei&ls=1&lc=x%259CK%25B42%25B2%25AA.%25B62%25B4R%25CAT%25B2.%25B62%25B6R2 61%2503%25B1%2580%2522%25C5J%25D6%2599V%2586%2586F%25D6%25B5%2500%25C0%2527%2509 %25B2

97
16) Latin / Latin och datum
« skrivet: 2005-10-06, 11:34 »
Behöver hjälp med att förstå datumen (vigslar) på de bilder som bifogas nedan. Det jag vet är att bild 1 är sent på året och bild 2 tidigt efter nyår (1 post Annum?).
Tacksam för hjälp,
/Bosse
 
Bild1:
 

 
 
Bild2:
 


98
15) Möbler och föremål / Militära persedlar
« skrivet: 2015-01-28, 20:43 »
Hej
 
Kan någon hjälpa mig att komplettera läsningen av bifogat dokument från början av 1700-talet. Min tolkning är denna;
 
Fått nya handskar och () med söllia, (korsynvåhr) behållit sig själv för skaffat (blänk), blå väst, skinnbyxor, strumpor, 2 par stövlar, siortor (skjortor), 2 halsduukar, 2 st hatt och (varia),( fehler pairock), och en (..sell)
 
MVH
Lars-Åke

99
Hej
Daniel Ekstrand var ryttare i Smålandskavalleriregemente Överstelöjtnantens Kompani Tigerstad rote. torp nr 80. Mörlunda socken.  
 
Han antogs 1794.
 
Vid GM 1798 står denna text som jag behöver hjälp att läsa.
 


 
Birgitta i Linköping

100
Hej
Jag undrar om någon kan klargöra vad det är tal om för mått/enhet i denna bouppteckning.  

 
Hela bouppteckningen finns här:
Gotlands norra häradsrätt (-1899) F2B:64 (1831-1831) Bild 370 (AID: v148228.b370, NAD: SE/ViLA/20056)

101
Örtomta / Örtomta C:1 (1633-1697) Bild 35 / sid 59
« skrivet: 2013-12-19, 00:37 »
Skulle snarare gissa på nr 14, den 13 september, då Anders Hemmingsson får en son.  
 
(Du har dubblerat denna fråga. Ta gärna bort den andra.)

102
Ödeshög / Ödeshög BI:4 (1895-1913) Bild 109 / sid 50
« skrivet: 2014-11-06, 12:25 »
Hej!
Kan någon hjälpa mig att se vart hon tog vägen.
Ebba Maria Kåre nr 92.
 
 
 
Anna-Lena

103
Tjällmo / Tjällmo död 1859 C:6 s 747
« skrivet: 2015-11-16, 00:18 »
Johan Eriksson Bäckström dog 8 jan 1859 i Klofstena, Tjällmo men vad dog han av? Han var ung och hade varit gift bara några månader så det var förstås tragiskt.  
 
Tjällmo C:6 (1829-1860) Bild 344 / sid 747 (AID: v39542.b344.s747, NAD: SE/VALA/00376)

104
Tjällmo / Tjällmo, Alla:1, s. 188, Markebo, Tjällmo
« skrivet: 2012-03-12, 22:58 »
Vart flyttade Johanna Sofia Jonasdotter?  
eller står det något annat?  
 
Tyvärr är ju Genline inte så tydligt.  
 
Tjällmo Församlingsbok Alla:1 1900-1916 s188 Markebo, Tjällmo  

 
Tacksam för hjälp  
ANNIKA

105
Tidersrum / Tidersrum AI:17 s 210
« skrivet: 2013-02-05, 14:49 »
Hej!
Kan inte läsa allt på denna bild,önskar hjälp med hela texten.
 

 
Mvh / Torgny

106
Tidersrum / Tidersrum AI:10 s 280, GID:391.12.48500
« skrivet: 2011-12-16, 11:24 »
Hej!
Vart flyttar Jakob Henriksson Somberg med maka?
 


 
 
GID:391.12.48500,  [Östergötland]  Tidersrum,  AI.10, Husförhör,Kommunion-Nattvard, 1842 - 1852, 280-0,  Bild 286 av 292  
 
Mvh/Torgny

107
Söderköping / S:t Laurentii C2 1710 1801 Bild 40 sid 69
« skrivet: 2011-03-27, 12:23 »
Hej! Vad menas med factor Cants göths barn?  
 

108
Jag kan inte läsa vad som står eller vad man menar med det som står under rubriken ”Frejd” i en husförhörslängd från socknen Sya för åren 1861-1867. Noteringen gäller pigan Johanna Carlsdotter Pripp född 1838 i Sya.  
Jag har gjort mina försök, försök som utmynnat i följande ”1864 2/1 bevist.Nkpg”. Men jag förstår som sagt inte vad detta kan betyda. Kanske har jag utläst det hela på ett felaktigt sätt. Kanske står något helt annat? Vad kan det annars stå? Kan någon hjälpa mig med detta problem.  
Tyvärr lyckas jag inte här i meddelandet få med bild på aktuell text (tillräcklig datakunskap saknas). Men den aktuella textens källa(Arkiv Digital AD) är ”Sya AI:5 (1861-1867) bild 39/sid.33.
Tackar för all ev. hjälp gör Bo Isaksson.

109
Svanshals / Svanshals Dödbok C:4 1833-1859 Bild 207 sid. 474
« skrivet: 2015-05-21, 15:13 »
Hej.  
Jag önskar få läshjälp vad gäller Arvid Halls död 1835-01-30.  
Tacksam för hjälp är -  
Anders Fröjdö

110
Stora Åby / Stora Åby E:1 (1746-1823) bild 118/sid 221
« skrivet: 2015-09-17, 22:56 »
Tacksam för hjälp med vad det står efter 'Ersbola' när Jöns Håkansson och Anna Maja Olofsdotter gifter sig 1770-10-28? Se rödmarkerat nedan:

 
Vänligen,
Jonas

111
Rök / Rök AI:5 sid 305
« skrivet: 2013-10-23, 17:13 »
Vad står det på sista raden Mannen värvad och rymd...
Inga

112
Rappestad / Rappested C:5 355.17.13400
« skrivet: 2012-01-01, 12:01 »
Hej.
 
Jag har problem att läsa vad det står i födelseboken för Anna Sofia.  
Jag tror att hennes föräldrar heter Peter Persson och modern Lena stina Andersdotter.
Men, jag är inte säker på att jag har tytt texten rätt.
 
Hälsningar
Johan Lindstrand

113
Norrköpings Matteus / Norrköpings Matteus, födelsebok 1908
« skrivet: 2011-10-20, 21:23 »
Hej,
jag hittar personen jag söker via namnindex på Ancestry men har svårt att tyda vas som står ev gällande den okända fadern. Kan någon hjälpa mig att tyda detta?
 
Tack tack
/Niclas
(147.9 k)

114
Lillkyrka / Lillkyrka Födelse 1778 hjälp med namn
« skrivet: 2014-11-11, 16:11 »
Hej
 
Den 14 mars 1778 föddes Anders i Lillkyrka socken i Östergötland.
Hans far var soldat och hette Jonas. Men vad hette han i efternamn?
 
Födelseboken Lillkyrka 1739 - 1829 sidan 334
 

 
Birgitta i Linköping

115
Kvillinge / Kvillinge FB C I/4 (1789-1824) s.136
« skrivet: 2014-10-27, 02:59 »
Vilket datum föds egentligen Anna Catharina och är det någon vänlig själ som kan hjälpa mig med luckorna hennes födelse 1793:
 
Anna Catharina i Römåssen
29, 3 febr, Ga?. Rättaren Jonas Borg, och hustrun Anna  
Sunesdotter 33 år gammal. Teftes: ????? Kerstin Hansdotter  
i ????, ????? Eva Andersdotter i Hä???sveden, m???? Eric Hansson
 i ???la. Anders i Hä????sveden, drängen Olof i ?????, pigorna
 Lena Svensdotter i Norrköping, och Maria Pehrsdotter i ?????hult

116
Kvarsebo / Födelseboken 1761
« skrivet: 2015-06-26, 21:27 »
Hej
Kan någon snäll person hjälpa mig att tyda vad byn heter som hon är född i
Maria Andersdotter 17610406  
Föräldrar  Anders Larsson och Maria Persdotter
C:I Bild 61 sid 117
1737-1800
 
Tack på förhand Inger

117
Horn / Horn Född 1786 vad heter fadern
« skrivet: 2014-11-11, 11:44 »
Hej
 
Jonas föddes i Horn socken i Östergötland den 21 juli 1786.  
Vad heter hans far i efternamn?
 

 
Birgitta i Linköping

118
Heda / Heda C:3 1800-1860 sid 373
« skrivet: 2014-01-08, 10:05 »
Jag undrar vad det står på Jonas August född 14 mars 1825 på sidan 373. Jag kan utläsa att fadern heter Jonas Sultan men vad står det mer.
 
(Meddelandet ändrat av idoi 2014-01-08 10:36)

119
Heda / Heda C:2 sid 161
« skrivet: 2014-12-08, 15:31 »
Jag undrar om någon kan hjälpa mig att tyda det som är understruket på bifogade bild, Att det första är på latin förstår jag men jag får inte fram någon vettig översättning. Det är ett klipp från Heda C:2 sidan 161.  

 
Sören

120
Heda / Heda C:2 1700-1799 sid. 603
« skrivet: 2014-01-08, 14:35 »
Jonas Sultan föddes 21/10 eller 21/12 1791 (svårt att utläsa vad prästen har skrivit) i Heda. Jag hittar en Jonas som är född 1791 men kan inte läsa ut något mer hoppas att någon vill vara vänlig och hjälpa mig.

121
Sollefteå / Sollefteå C:4 (1841-1870) Bild 96 / sid 103
« skrivet: 2015-02-03, 18:23 »
Sollefteå C:4 (1841-1870) Bild 96 / sid 103 (AID: v122403.b96.s103, NAD: SE/HLA/1010183)
 
Lösa pigan Lisa Gretha Wertin får en oä dotter Margretha Malvina 1 feb 1864. Under moderns uppgifter finns två ord: Ingen ??? Vad är det andra ordet och vad betyder det. Har det med att göra att hon är arbetslös eller att det inte finns någon uppgift om fadern eller något annat?
 

122
Nätra / Nätra, Husförhör 1847-55, s. 122 Skrike
« skrivet: 2013-02-03, 22:58 »
Hejsan,
 
Jag behöver hjälp att tyda varifrån min släkting Israel Olsson (född 1831) kommer när han flyttar till denna sida i husförhöret?  
 
 
1847 kan jag tyda men varifrån?
 
Tack på förhand!
 
MVH Johanna

123
Häggdånger / SCB utdrag död o begravningsbok 1936
« skrivet: 2013-08-27, 23:09 »
Kan nån tyda dödsorsaken?
 
/Bengt

124
Arnäs / Vad står det om Sara Catharina??
« skrivet: 2014-08-21, 21:44 »
Det står något oläsligt (för mig i alla fall) om Sara Catharina Lund f 9.9 1843 i husförhörslängden 1863-72 s 140a (AI:10a). Finns det någon som ser vad det står?
 
Jag är mycket tacksam för hjälp!
 
Med vänlig hälsning,
Pia

125
04) Arkiv (diskussioner t o m 2006) / Arnäs, hfl
« skrivet: 2005-09-30, 12:07 »
Matts Mattsson f. 1727 hfl kolumn för död, vad står det där?
Arnäs GID 2030.14.77500
 
Mvh Siv

126
Västervåla / Västervåla, F:3
« skrivet: 2009-04-23, 22:48 »
Jan Ersson drunknar den 25:e mars 1797 (Gid 2379.10.93500). Jag är nyfiken på vad det står om hans uppförande. Står det varligt eller farligt eller vad?
 
Mvh Berit

127
Ramsberg / Födelseort GID 300.63.53200
« skrivet: 2015-07-17, 00:08 »
Catarina Jansdotters födelse 22 Nov 1779 inom Ramsberg, Örebro
Far Johan Johansson
Mor Anna Andersdotter  
 
Kan födelseorten vara Fänsäter? eller något med Svin?
M v h
Bo Byberg
Borlänge

128
Ramnäs / Ramnäs
« skrivet: 2010-10-22, 16:43 »
Hej!
Ester Alida Lindholm föddes den 16 juli 1870 i Ramnäs. Ester arbetade hos Tersmeden.
Det finns en not på sidan Ramnäs AI:16ab sid 170 rad 15 som jag skulle vilja ha hjälp med att tyda.
Ramnäs C:5 (1862-76) bild 70/AD  
 
Esters föräldrar var Järnknipparen Lars Petter Lindholm född 3 oktober 1843 i Säfsnäs och hans hustru Maria Sofia Berg född 11 februari 1843 i Söderbärke  
Säfsnäs C:4 bild 12  
Husby AI:17 sid 62  
Ramnäs AI:16ab sid 269

 
Marias föräldrar var Mästersven Anders Jacob Berg född 8 juli 1805 på Saxhammar i Söderbärke fs. och Katarina Andersdotter född 4 juli 1804 i Norrbärke.
 
Med vänlig hälsning
Björn

129
Norberg / Norberg vigsel 1703-27 C:3 sid 5
« skrivet: 2012-11-03, 18:32 »
Jag önskar hjälp att tyda allt som står efter den 10 Maj (1708)vigdes Anders Matsson
Mvh Berit

130
Undrar vad det står före dopvittnet Olof Olsson?

131
Lars Persson med familj ser ut att lämna Striberget 1767 av anteckningarna att döma. Det står något efter Persson som jag inte kan tolka. Kan det ha med flytten att göra?
 
 
Tacksam för all hjälp
 
Janne

132
Hej,
 
då gifte sig ????? Olof Larsson vid ??????? ??? bergsmannadottern Maria Persdotter vid Bengtstorp. Vigdes i kyrkan?

 
Tack på förhand för uträtande av frågetecknen
 
Janne

133
Hej,
 
den 2 mars 1746 gifter sig gruvfogden Lars Persson vid ???? med pigan Ingrid Olofsdotter vid ??????. Vigdes i kyrkan.

 
Tacksam för all hjälp
 
Janne

134
Hej
Jag behöver läshjälp med nedanstående:
 
AI:A6, Gränshyttan, sid 99, höger (handskrivna)
Familjen Erik Persson född 1681
det gäller närmast hans dotter Kerstin född 1711,
vad står det längst till höger?
//Agneta

135
Köpings stadsförsamling (Köping) / Köping, hfl 1845
« skrivet: 2010-12-16, 15:39 »
Hej, jag försöker läsa ut födelseort för Johan Niklas Widegren, samt ta reda på var hans fru kom ifrån. Det ser ut som Lena, men jag vet inte om det fanns/finns någpn socken med det namnet.
 
Tack på förhand!
Karin

136
Kumla / Kumla C:1 sid 23
« skrivet: 2015-12-29, 16:59 »
Hej, jag behöver hjälp med att tyda ett namn i Kumla C:1 sid 23.
Längst ned på vänstersidan anges att Lars Larsson i Sör Husta har 1671 vigts med
Karin och där har jag problem. Kan det vara Eriksdotter eller ev Olofsdotter.
Vid dottern Margaretas död omtalas att modern heter Karin Eriksdotter.
Men jag tolkar vigselnamnet som i första hand Olofsdotter.
Lars Forsberg

137
Järnboås / Födda C:7 1836-55 bild 21 av 147
« skrivet: 2014-08-18, 11:31 »
GID 2247.37.4800 Nr 20 Födelse av Pehr Forslund Moder Pigan Greta Maja Persdotter Fader Okänd. Det är egentligen honom jag söker men börjar med att försöka utläsa Pehrs faddrar för att se om de kan ge något.
Jag tyder födelsetexten enligt nedan(Rätta mig där jag har fel):
Modern är bosatt i Wassland?
Födelse och dop samma datum 29/6 1839? Har 24:e och 27:e från annan källa.
Faddrar:
Jacob Jacobsson Hustru Lisa Caisa Pehsdotter i Kursbergstorp?
Torp Daniel Olsson och Anna Jansdotter i Slöjdartorp?
 
Om någon vet något om faddrarna och deras relation till Modern till Pehr eller ännu hellre den okända fadern. Hon har ytterligare 2 barn med troligen samma fader eftesom de heter Forslund i efternamn alla tre.
 
Moderns uppgifter
Greta MAJA Persdotter 13
Födelse 02 jan 1806 Hjulsjö, Hällefors, Örebro Län, Västmanland
 
Övriga barn
Lisa Greta Forslund
Födelse 3 Aug 1827 Hjulsjö, Hällefors, Örebro Län, Västmanland, Sverige  
 
Carin Forslund
Födelse 20 Jun 1843 Jernboås, Nora, Örebro Län, Västmanland  
 
M v h
Bo Byberg
Borlänge

138
Hällefors / Hällefors C:3, bild 139
« skrivet: 2013-12-05, 16:53 »
Hej!
 
Vore tacksam om någon kunde hjälpa mig att läsa hela dödsnotisen för Madam Elisabeth Hilleström som dog i barnsäng 1729 (C:3, bild 139).
 
Hälsningar
Annette Ewald

139
Himmeta / Läshjälp
« skrivet: 2015-02-01, 18:03 »
Hej Jag undrar om någon kan hjälpa mig att tyda vad som står i texten.
Brita Olofsdotter Född 1728-08-16.Jag undrar vad hennes föräldrar heter.
AD Enåker c:1 1692-1772  bild 27 sid 45.
Tack på förhand.

140
Gunnilbo / Gunnilbo C:1 (1660-1683) bild 16 / sid 13
« skrivet: 2014-04-06, 21:19 »


 
 
This shows the baptism of Margeta Olsdotter, 3 Oct 1662, at Flena hammar. Father is Olof Slinck. I would like help with the two words appearing before Olof's name. Maybe?: fri s????
 
I am reasonably certain this is the birth/baptism of my ancestor who married smeddräng Per Mårtensson in Gunnilbo, 2 Jul 1682.
 
I have searched Gunnilbo births and deaths between 1660 and 1680 and found no other references to this Olof Slinck. I hope that learning the meaning of his occupation(?) might lead to other information about him.
 
There is another man, Olof Olsson Slinck, who appears in later Gunnilbo records. I do not know if he is related to Margareta Olsdotter.
 
Thanks,
 
Jeff

141
Björskog / Björskog A:I 9 (1806-1813) Bild196/sid190
« skrivet: 2016-01-28, 21:03 »
Hejsan!!
 
På rad 8 står det Jan Jacobsson ,under bortflyttande står  
det något Att år 1806 på 3 årigt ???? arbete??
Nu är min fråga : Vad för arbete och var kan jag hitta uppgifter
om sådant??
Tacksam för all hjälp!!
Mvh Anna

142
03) Osorterat / Läshjälp
« skrivet: 2013-03-07, 14:25 »
Hej .Jag forskar i Örebro län.Ljusnarsberg och behöver hjälp med att tyda vad som står i.
Ljusnarsberg Husförh Al:17c sidan 922 Under anmärkningar ,angående Inhysingen Erik Persson f.1804 21/2 .Vad hände här För i foljande HF-längd. Står Hustrun Sara Charlotta Backhouse ensam nämd som Erik Perssons hustru,med barnen.
MVH Ingeborg Lysén

143
03) Osorterat / Födelseort? Kan inte tyda den!
« skrivet: 2012-10-09, 20:41 »
Kære Göran.
 
Han er født i Lista.
 
Med venlig hilsen
Karen Marie Knudsen

144
Vänersborg / Vigselnotis Vänersborg CI:2 (1776-1819) sid 860
« skrivet: 2014-04-27, 22:24 »
Hej!
 
Är i behov av lite lässtöd av bifogad vigselnotis.  
 
Rad 1 får jag till: Skutskeppare Hans Andersson född i gatan  
Rad 2: ???
Rad 3: vigda (datum under)
Rad 4: Pigan Annika Magnusdotter Wallström med ??
Rad 5: ????
Rad 6: närvarade Lars på ??torp.
 
Således det är några detaljer jag inte riktig får till om det finns någon som kan hjälpa till så är jag glad och tacksam.
 
/carl-johan


145
Vårkumla / Vårkumla Döda 1752 C:2 sid 575
« skrivet: 2011-04-23, 17:06 »
Den 26 juli 1752 dog Arvid Hallorsson i Vårkumla, 67 år gammal.
Kan inte tyda dödsorsaken - är det någon som kan, så vore jag tacksam för hjälp
 
Stort tack på förhand
 
Anita Edmark!

146
Valstad / Läshjälp
« skrivet: 2015-03-16, 11:23 »
Hej! ber om lite läshjälp igen. Valstad C:1 (1691-1757) Bild 312/sid. 615. Födelse Martha Håkansdotter. Håkan Storms i --- ---? Har försökt med olika varianter i ortförteckningen men inte funnit någon lämplig.
 
Hälsning
Ove M

147
Sävare / Sävare B:2 inflyttad 1821
« skrivet: 2016-01-28, 12:25 »
Lars Jonsson med familj finns i inflyttnings längden 1821 i Sävare b:2 Bild 95 v16959.b95.s189 men kan inte se vart de flyttar Tacksam för hjälp
Mvh Rigmor

148
Sunnersberg / Sunnersberg FB C:3 1772 GID 560.4.3000
« skrivet: 2010-11-23, 13:51 »
Jag önskar läshjälp med moderns namn och födelseort. Utdraget är ur FB C:3 1772 november.

Vad jag kan läsa så heter Lars far Lars Larsson Svan och modern heter Larsdotter, men jag kan inte uttyda hennes förnamn. När det gäller orten tror jag att det är: Torpet Sv... vid Lunnaregården.
Mvh/Madeleine

149
Skövde / Skövde stadsförsamling AIIa:3
« skrivet: 2014-11-12, 20:48 »

Hej. Undrar vad det står här..Tack på förhand
//Petra

150
Sil / Sil C:2 s.167, GID 1041.2.100100 (vigselnotis)
« skrivet: 2007-04-03, 09:11 »
Hej!
 
Tacksam för hjälp med att tyda följande vigselnotis. Särskilt intresserad av vad det står om de två föräldraparen.
 

 
MVH
 
Andreas

151
Jag lyckas inte tyda vad min anfader dog av!

Jag ser den översta, Bröstsjuka, men den i mitten, vad står det?

152
Norra Lundby / Johan August Gabrielsson
« skrivet: 2013-11-04, 21:28 »
Hej
Är det någon som vet vart denna familjen tog vägen?
Har kollat både Norra Ving och södra ving men utan resultat.
Sonen gifter sig 1915 I Ulricehamn och är slaktare I yrket.
 
Norra Lundby AI:11 (1872-1880) Bild 151 / sid 143
 

153
Mariestad / Mariestad AIIa:14 sid 1669
« skrivet: 2014-04-19, 00:21 »
Hej.
Vad har Frans Natanael Johansson för titel?

154
Lekåsa / Lekåsa C:7 bild 5
« skrivet: 2013-08-21, 18:06 »
Tacksam att få hjälp att tyda vad som står ang dopet för Carl Georg Fristedt. född 13 juni 1849 Lekåsa C:7 bild 5.
MVH / Katarina

155
Larv / Larv dödsorsak
« skrivet: 2013-05-01, 21:59 »
Larv C:5 (1830-1860) Bild 74
Dödsorsak Bälsref vad är detta för sjukdom?
Tacksam för hjälp
Gunvor

156
Hej Anita.  
 
I Kyrkefalla C:3 sid 11 finns födda 1758-1759.  
Hittar inget barn fött 12/1 1722 i föregående födelsebok (C:2).  
 
MVH
Eva Dalin

157
Bällefors / Bällefors födda 1722 C:3 sid 11
« skrivet: 2013-10-21, 17:59 »
Den 12 jan 1722 fick Anders Larsson o hustru Ingrid Svensdr ett barn kallat Erwin ?  
Är Erwin ett pojk eller flicknamn?
 
Stort tack på förhand
 
Anita Edmark
(råkade av gammal vana att lägga in frågan under Kyrkefalla - ursäkta)

158
Bäck / Bäck Hf A1:3 (1824-1830)
« skrivet: 2014-08-04, 11:35 »
Under anmärkningar står följande förkortning, vet någon vad det står för? Tacksam för all hjälp eftersom att jag inte hittar familjen i efterföljande längder.

159
Berg / Berg, C:4, vigseldelen
« skrivet: 2013-01-02, 20:49 »
Hej!
Jag behöver läshjälp med vigselnotisen nedan:
Vigsel 8 nov 1787 mellan
Sven ?, (far Måns? Gunnarsson o mor Brita ?) och  
Greta, från Sörgården, Melldala(far Jan Skumpe o mor Greta Scherman)
Svens titel och varifrån kom han?
 
Tack på förhand.
 
www.genline.se, sid 8, bild 16
Gidnr 1493.26.67400
/Agneta

160
03) Osorterat / Läshjälp med text ur dopbok Horns församling
« skrivet: 2011-11-27, 18:04 »
Jag behöver läshjälp med att tyda text från 1730dopbok Horns församling enligt bilag kopia. Sidan är antingen 87 eller 103, båda talen förekommer.
 
 
 
Jag tyder texten enligt följande:
Anders Larsson barn i Nolgården xxxxxx föddes den 9 och döptes den 11 xxxx moder xx Ingeborg Ambjörnsdotter. XX Karin Andersdotter (?)p. Marit Birgersdotter(?) xx Elin Ambjörnsdotter  xxxx Andersson d. Sven larsson.

161
03) Osorterat / Dödsorsak
« skrivet: 2010-06-27, 18:22 »
Hej! På sidan 131 i Ljungs kyrkoarkivs födelse- och dopböcker finns det en dödsorsak som jag inte kan tyda. Det är den fjärde uppifrån. Samuel Olofsson var en soldat svärd - tyvärr vet jag inte riktigt vad det betyder, men jag förstår inte varför man inte skrivit hans efternamn i hans dödsnotis utan endast soldat Samuel svärd. Är det någon som vet?
 
Mvh
Linda

162
Hej!
Jag söker Anders Håkanssons födelsenotis i födelseboken och var han föddes, det enda jag vet är att han är född 1740 (enligt husförhöret 1780-1810 s.285.) På bildnr 11 i födelseboken 1740-1759 finns det en Anders på båda sidorna, det finns även en på bildnr 14 men jag kan inte tyda namnen i de notiserna så jag kan inte lista ut vilken som är den Anders jag söker. Tacksam för all hjälp. Vill verkligen hitta hans föräldrar

163
03) Osorterat / Själevad
« skrivet: 2013-03-04, 16:56 »
Hej. Behöver lite läshjälp med ett Efternamn. I AD Oneline Hfl: Själevad AI:7a (1853-1860) Bild 173 / sid 168, Sund (AID: v122227.b173.s168, NAD: SE/HLA/1010173). Jonas Schröder ser jag men vad hustrun heter är svårare. Sofia Magdalena men efternamnet? Tittat i Hfl både tidigare och senare + Dödbok men svårläst.

164
Hej
Födelsebok över Östra Ämtervik 1753-1781.
Jag letar efter en Marit Jönsdotter född 1759 och jag tror att jag har hittat henne i födelseboken men tycker att det står att hon dör? Det plus att modern verkar heta Olsdotter i efternamn. Kan någon hjälpa mig att översätta?
Sidan 67, nummer 19.
Tack!
Föräldrarna är Jöns Olsson född 1725 och Britta Bengtsdotter född 1732, död 1801 enligt husförhörsbok över Östra Ämtervik 1774-1785 sida 154.
 
Britta Bengtsdotter dör 1801 enligt husförhörsboken ovan men jag hittar henne inte i dödboken för åren 1759-1817 däremot finns det några otydliga rader som jag inteckna läsa, rad 1-9 så om nån kan hjälpa mig även där är jag tacksam.
 
Tack så mycket!

165
Hej!
 
Skulle behöva hjälp med att läsa vad det står. Heter fadern Nils Nilsson?
 

 
Östra Fågelvik födelse-och dop, C:1 1688-1758 sid 88
 
Tack på förhand!

166
Östervallskog / Östervallskog AI:5 s. 1a 2:dra delen /bild 74
« skrivet: 2015-09-13, 16:17 »

Hej !!!
Finns det någon som kan tyda ???
AD-online:
Östervallskog AI:5 s. 1a 2:dra delen /bild 74,
längst ner på sidan:
Ingeborg Knutsdotter f. 1803 men var ??
Vad står det under Lefn. ick i dopb???
 
MVH
Ulla

167
Ölme / Ölme AI:8 (1780-1786) bild 200 / sid 194
« skrivet: 2015-11-04, 16:20 »
Hej!
 
På näst sista raden finns Drängen Lars Svensson.
Vad står det att han tar vägen 1785?
 
Vänligen
Marie

168
Ölme / Ölme A1:10 sid 329
« skrivet: 2010-04-22, 10:18 »
Ber om hjälp med födelseplats för Mattes Nilsson f 1762, men var? Likaså hans hustru Britta Maria Kiärrqvist f 1767 f på samma plats.
Mvh Irene

169
Älvsbacka / Älvsbacka AI/20 1886 - 1890
« skrivet: 2013-10-16, 20:17 »
Om det är anteckningen för mjölnaren Erik Magnus Larsson du menar så står det u.m. 1889. Det betyder ur mantal, dvs att han inte längre var skattskyldig. Vet inte vad du menar med våglinjer.

170
Väse / Väse Svårläst HFL
« skrivet: 2012-05-30, 21:27 »
Hej.
 
Här har jag ett svårläst avsnitt. Skulle vilja ha dom första 9-10 namnen födelse. Ev om dom kommerifrån eller flyttar till.
Ad Stora kil AI:7 1770-1775 Bild 138 Sid 146  
 
Glömde vilken bok det var.
 
Prästen har annvänt pennan och ritat mycket tror att det är släkten Pfannenstiel
 
Tack på förhand,
 
MVH Tommy
 
(Meddelandet ändrat av tommy_vtuna 2012-05-30 22:29)

171
Väse / Väse FI:1 (1749-1772)
« skrivet: 2013-10-09, 19:12 »
Kan någon hjälpa mig att tyda denna dödsnotis från Dödsboken FI:1 (1749-1772) sid 13.
VAd heter Kirsti i efternamn??
 
Jan  
 



172
Väse / Väse CI:4 sid 231
« skrivet: 2014-05-07, 18:53 »
Hej, vore tacksam för hjälp att tyda denna text.
/Bo

173
Väse / Väse C1:6 1775-1804
« skrivet: 2016-02-20, 19:01 »
Hej!
 
Är det någon som skulle kunna hjälpa mig med att tyda texten?
 
Tack på förhand!
 

 
Väse kyrkoarkiv, Födelse- och dopböcker, SE/VA/13640/C I/6 (1775-1804) sid 333

174
Visnum / Olof i Svedje
« skrivet: 2014-01-08, 18:22 »
Hej,  
Kan någon utläsa vad som står efter Lars Olsson, innan fruns namn?
 
Tack!
 

175
Svanskog / Svanskog C : 1. 1691-1684. Födde
« skrivet: 2009-03-20, 10:38 »
Hej
Behöver hjälp att tyda Svanskog C : 1. 1691-1684. Födde. Sid. 54. GID: 529.10.64400 . Deb 11 maj föddes Nils Erssons och hans hustru Anna Gudnmundsdotters barn-------?

Vänlig hälsning
Svein Henry

176
Sunne / Sunne AIIa:17 (1921-1940) Bild 2590 / sid 754
« skrivet: 2016-01-31, 11:27 »
Hej! Kan någon läsa vad som står på fjärde raden om Albin? /Vänligen Jessica

177
Stora Kil / Stora Kil, dödbok 1872
« skrivet: 2010-11-25, 22:21 »
Hejsan,
 
så här stod det vid min ana på dödsorsak:

min ana är den som står längst ner på tredje raden, där det bara är ett streck.
När det står så här innebär det att hon dog av samma orsak som den längst upp?
Detta var en 2 månad gammal flicka.
(död nummer 52, 1872, stora kil)
 
Tack på förhand!
 
mvh Johanna

178
Sillerud / Sillerud C:3 födelsebok
« skrivet: 2010-05-03, 21:58 »
Hej  
 
Jag behöver hjälp med att tyda denna födelsenotis. Det är bild 80/sid. 151 på arkiv digital
 

 
Hälsningar Anders

179
Segerstad / Segerstad
« skrivet: 2005-02-19, 17:24 »
Var flyttar famlj. Sven Svensson och Kerstin Görandsdotter 1852 06 13. B:I s.123 Nr 2.

180
Rämmen / Rämmen, inflyttning
« skrivet: 2012-12-19, 23:47 »
Hej
Kan någon hjälpa mig med att tyda vart i Rämmen Stina Kajsa Christoffersdotter flyttar in, se Rämmen B:3 sid 251 inflyttningsnummer 50
Mvh
Orvar

181
Nysund / Nysund C:2 (1698-1738) sidan 166
« skrivet: 2014-11-13, 18:11 »
Någon som ser var i Nysund, drängen Jonas kommer ifrån?

182
Norra Råda / Norra Råda A1:1 sid 257
« skrivet: 2015-11-22, 12:45 »
Hej!
Jag försöker hitta födelsesocken för hela den familj som återfinns under Olof Jansson född 1738-10-20 . I första hand hoppas jag få hjälp med att tyda var Olof är född.
 
Tacksam för hjälp
Barbro

183
Norra Råda / Hfl 1881-85 Sid 431 GID 514.37.10000
« skrivet: 2016-03-09, 13:03 »
Vad står under rubriken Frejd och särskilda anteckningar för Lars Johan Larsson född 8 FEB 1862. Extra plus om någon vet vad det betyder.
 
Bo Byberg
Borlänge

184
Norra Råda / Födda C:2 1770-1797 Sida 99 GID 514.12.58100
« skrivet: 2014-08-24, 23:32 »
Per född 8 Jun 1780. Faddrar Per Persson Västra Råda, Förnamn jag ej är säker på + Eriksson boende i Tallhultet eller Tallhåltet?, Hu Marit Olsdotter Västra Råda, Brita Efternamnet kan jag inte tyda. Samma här ska det vara Tallhultet eller Tallhåltet?
 
M v h
Bo Byberg
orlänge

185
Norra Råda / C:2 1770 - 1797 Uppslag 33
« skrivet: 2015-01-04, 22:00 »
Födelse 1 Jan 1773. I min bild står något på raden ovanför Nils som också föds 1 Jan 1773. Jag tror det står Jon men vad står det i övrigt? Vad heter föräldrarna och vilken ort gäller.
 
M v h
Bo Byberg
Borlänge

186
Norra Råda / C:1 1725-69 Födde Uppslag 49 14/9 1734
« skrivet: 2015-01-12, 16:43 »
Sigrin Håkansdotter född var?
Far tyder jag till Håkan Jonsson?
Mor Brita Nilsdotter?
Orterna på faddrarna har jag svårt att tyda\
 
M v h
Bo Byberg
Borlänge

187
Norra Råda / 1783 - 1793 (AI:1) Sida 174
« skrivet: 2014-12-11, 11:03 »
Födelsedatum 28/2 1755? och ORT för sonhustru till Jonas Elofsson Britta Danielsdotter.

188
Norra Ny / Norra Ny GID 513.27.98200 C4 1778-1825 Vem?
« skrivet: 2011-06-03, 21:31 »
Läshjälp saknas: Håkan föddes 1791.12.14 o. doptes dagen därpå men vad stor det med om händelsen ? Far, mor , faddrar...
Se bilden:
 
M.v.h,
Peter

189
Norra Ny / Norra Ny C:2 bild 44/sid 79
« skrivet: 2010-10-31, 17:22 »
Dop 17210616 och födsel 17210506 är det Karin Hinriksdotters födelse och dop? Om ja, var föddes hon och vad heter modern i förnamn samt faddrarnas namn o plats.

190
Norra Finnskoga / Vad betyder symbolen i födelseboken?
« skrivet: 2013-12-14, 18:45 »
Hej!
Jag undrar vad symbolen som ser ut som ett genomstruket V eller ett upp-och-ned-vänt A betyder?
Och varför står det en 1:a framför faderns namn och en 2:a framför moderns namn på den nedre Emil?
Källa: Södra Finnskoga kyrkoarkiv, Födelse- och dopböcker, SE/VA/13531/C I/4 (1861-1871), bildid: 00054876_00094

191
Kristinehamn / Kristinehamn CI:3 (1712-1732) Bild 64 / sid 118
« skrivet: 2013-03-04, 15:08 »
Hej.
Barnet Axel föds 30 jan, döps 1 feb, föräldrar är Johan Pfannenstill och Maria de Besche.
Detta står noterat längst ned till höger på sidan 118.
Före barnets namn Axel är det ngt noterat som jag inte kan tyda.
Kan det vara initialer på ett förnamn före Axel?
Hoppas ngn kan hjälpa mig med detta.
Min undran är även vilka faddrarna är, det är mkt svårläst.
Tack på förhand,
Tommy Eriksson

192
Karlstads stadsförsamling / Tolkning
« skrivet: 2016-02-06, 18:58 »
Hej!
 
Jag har nu hittat en annan av mina släktingar, men som vanligt är det svårt att tyda vad det står och jag hoppas om någon kan hjälpa mig:
 
Maria Olsdotter och Carl Johan. Vad står det framför Carl Johan? Vilken ort är Maria född i? Vad står det i anteckningen längst till höger?
 
Tack på förhand
 

 
Karlstads stadsförsamlings kyrkoarkiv, Husförhörslängder, SE/VA/13275/A I/22 (1851-1855) sid 576
 
//Christian

193
Karlskoga / Värnplikt. Någon som kan berätta\?
« skrivet: 2014-03-24, 20:31 »
Detta avser en man i Knutsbol / Karlskoga. Men jag minns inte alls vad alla dessa förkortningar och nummer står för.
Någon som vill och kan hjälpa mig?
 

194
Huggenäs / Huggenäs, Västra Uggelsäter
« skrivet: 2010-02-24, 16:02 »
Vilken födelseort/-plats har klockaren Olof Holm? Jämför Hfl AI:6 sid 88 GID 493.7.10200, AI:5 sid 81 GID 493.30.103800 resp AI:4 sid 81 GID 493.29.92800 med varandra! Samma sak med hans hustru Maria (Maja) Lisa Persdotter Dufva.

195
Grums / Grums C1 Lars f 1747-05-07
« skrivet: 2011-05-06, 21:51 »
Jag har tolkat texten så här:1747 Maj 7 föddes Per Larssons och Margareta Biörsdotters barn i Skrufsta, döptes d 10 dito til Lars. Test: Corp. Högman ibid.---------men sen kan jag inte tyda det längre. Tacksam för hjälp.

196
Grums / Grums AI:12 (1833-1839) Bild 85 / sid 80
« skrivet: 2014-02-10, 20:40 »
Kan inte läsa vart pigan Stina Jonasdotter f. 1819 flyttar.
Hon inflyttade till Norra Långstad 1837 från Bengtstorp och jag tycker det ser ut som att hon flyttar någonstans 1838.
 
Tacksam för hjälp
 
Lars

197
Grava / Grava, Vigsel C :5 sid 347
« skrivet: 2013-01-10, 23:30 »

 
Kan läsa att månaden 28/2 lystes för Änkemannen Anders Svensson Visum o pigan Stina Jansdotter, vad står sedan?
Inget vigseldatum?
 
Hoppas ngn kan hjälpa mig// Annette

198
Grava / Grava Husförhör AI:6 1802-1807 sida188
« skrivet: 2009-07-07, 23:22 »
Skulle vilja ha hjälp att tyda vart familjen Allström flyttar 1804 och vad det står i raden för omständigheter.
Tänkte ge mig på ett försök att se vart sonen Pehr Johan tog vägen. Har inte funnit dödsdatum på honom ännu.

199
Grava / Grava födelse och dop I:5 1775-1802
« skrivet: 2016-03-01, 23:08 »
Hej!
 
Grava kyrkoarkiv, Födelse- och dopböcker, död och begravning SE/VA/13155/C I/5 (1775-1802) sid 530
 
Vad kan detta vara för feber?
 

 
Tack på förhand!

200
Glava / Glava F:1 Död 1754-1800
« skrivet: 2010-09-07, 12:43 »
Hejsan!
 
Jag har problem att läsa vad det står i detta stycket om Jöran Jonsson. Jag kan läsa att han födde de gamla pigorna Anna, Agneta och deras bror Michel Mattsson, XX blinda till dödsdagen, och fick av Anna vederlag av åttondel i Lenungen, fastnade XX i en svår och långsam process som slöts genom förlikning. Han var en mycket frikostig och XX man.  
 
Tacksam för all hjälp!
Med vänliga hälsningar
Anna Karlsson

201
Glava / Glava F:1 Död 1754-1800
« skrivet: 2010-09-07, 12:36 »
Hejsan
Jag har problem att läsa vad dödsorsaken är för Malin Persdotter.
 
Tacksam för all hjälp!
 
Med vänliga hälsningar
Anna Karlsson

202
Gillberga / Födda C:2 Sid 267 21 Nov 1750 Annika
« skrivet: 2016-02-19, 00:35 »
Fader är Swen Nilsson i Mon Moder Kirsti Efternamnet får jag inte till

203
Fryksände / Fryksände vigselbok EI:1, 1750-1837.
« skrivet: 2014-04-22, 18:36 »
Tacksam för hjälp att tyda Vigselnotisen mellan Anders Larsson och Marit Markusdotter, gift 1784 26 dec, nr15. Fryksände kyrkoarkiv, Lysnings- och vigselböcker, SE/VA/13131/E I/1 (1750-1837) bild 76O

204
Fryksände / Fryksände Hfl AI:14 (1812-1821) sid 127
« skrivet: 2015-01-17, 13:30 »
Tacksam för hjälp att tyda Inflyttning (och ev Utflyttning) på rad 6-7 för Nils Nilsson och Marit Andersdotter.
/Ami

205
Fryksände / Fryksände AI:14 1812-1821 bild135/sid 128
« skrivet: 2011-11-12, 13:40 »
Ibland undrar man ju vilka droger prästerna gick på ;) Denna bok är så kladdig o plottrig så man blir halvt galen.
 
Har hoppat runt mellan gårdar/byar i Fryksände och följt min anfader Hans Hansen bakåt och har kommit så långt bak som sidan i ämnesraden. Men nu undrar jag vad det kan tänkas stå i kolumnen inflyttad här? Nu är han ju bara en liten pojke. Visst står det gossen Hans Hansen? Hur som helst - han är född i Norge (eller Norige om vi nu ska vara noga) enligt senare böcker. Här står det ju bara 15. (vad nu det kan innebära) Hade hoppats på att kunna följa honom så långt bak som till när han kom till Fryksände, för att hitta en födelseort åt honom i Norge så man kan hitta hans föräldrar. Det måste ju vara svårt att hitta någon i Norge om man bara har namnet Hans Hansen och födelsedatum.

206
Frykerud / Frykerud C:4 (1747-1777) Bild 243 / sid 479
« skrivet: 2014-05-19, 21:36 »
Hjälp mig läsa namnen till föräldrana till erik Andersson. Tror det står Anders Sunesson og Kierstin Jansdotter.
 

207
Frykerud / Frykerud a1:29 1891-1895 s728 (arkiv digital)
« skrivet: 2013-12-14, 23:18 »
Hej
Jag undrar om någon kan hjälpa mig att utläsa vad som står vid utflytt för  Johan Magnusson, född i lene.
Frik vad det nu betyder, sen står det ej konfrimerad. det är nästa jag undrar Hindderslöshet???  vad står det o vad betyder det? det står att han gifte sig med Tilda i Öjenäs, Grava. Sen står det norge.Flyttade han dit alltså?
Mvh Petra

208
Forshaga / Forshaga Alla:1a 1908-1914
« skrivet: 2013-12-15, 11:57 »
arkivdigital sid 174
Hejsan
jag undrar vad det står o vad förkortningen betyder på rad 4,5 och 7 under anteckningar. och vad menas med att Konrad är utflyttad till r22?
 Tack så mycket på förhand
//Petra

209
Ekshärad / Ekshärad EI:1 Image 20 / page 9
« skrivet: 2015-08-31, 04:11 »
(AID: v6423.b20.s9, NAD: SE/VA/13100)
4 Dec 1748 Elof Jönsson & Malin Simonsdotter - Solberg
What are their titles?

210
Ekshärad / Ekshärad AI:32 (1871-1875) Bild 130 / sid 565a
« skrivet: 2015-11-18, 19:42 »
Hej, Behöver hjälp med att tyda vad som står om mågen Per Persson. ,

211
Ekshärad / Ekshärad AI:24 (1851-1856) Bild 110 / sid 451
« skrivet: 2015-11-18, 19:32 »
Hej, Skulle behöva hjälp med att tyda vad det står om Per Persson på följande sida. Förstår att han fått kyrkoplikt för stöld av häst. Men kan inte uttyda vad som står innan.,

212
Ekshärad / Ekshärad AI:14A (1839-1845)sid 41
« skrivet: 2011-12-27, 21:10 »
Min ana Per Larsson f 18/2 1824 flyttar på denna sida 'supra' (ovan)men vart kom han dessförinnan ifrån?  
Står det 'infl 42'?  
Under Östra Tönnet finns ingen Per född '25 i alla fall...
 
Hu så denna man gäckar mig!

213
Eda / Eda B:4 utflyttade 1853 side 13
« skrivet: 2013-03-15, 10:27 »
Hei! Kan noen hjelpe meg å lese hva som står som kommentar under Anders Andersson's flytting fra Fjell til Norge i 1853? Han står som nr. fem telt nedenfra på siden.  
 
På forhånd takk for hjelpen!  
 
Ingjerd :-)

214
Ed / Eds C2 Mätha 1758
« skrivet: 2010-09-20, 00:17 »
Hej jag undrar ifall någon kan hjälpa mig att tyda Märthas födelsebok jag kan tyvärr inte läsa detta.
Svar bild ID C0036907_00050
I C2 gäller det sid 69 och i AD online så är det (bild 40 / sid 70)
 

215
By / By Säffle CI/1 bild 66
« skrivet: 2014-04-20, 19:01 »
Kan någon hjälpa mig att läsa dopnotisen för Ingeborg Andersdotter?
 

216
Brunskog / Jan Segolsson
« skrivet: 2014-12-02, 11:50 »
Hej
Kan någon hjälpa mig att tyda yrke för Jan Segolsson i hfl för Brunskog(S) AI:11 sid 154. Första namn på sidan
Mvh
Orvar

217
Brattfors / Brattfors, Värmland C:1
« skrivet: 2013-08-09, 18:53 »
Hej!
 
Är det någon som kan tyda texten på AD online bild 132/sid 254.Gäller Eric Bärns födelse/dop den 7 september.
 
Med vänlig hälsning;
Henry

218
Botilsäter / Botilsäter hfl AI:13, sid 152 (AD online)
« skrivet: 2010-10-09, 18:46 »
Hej
 
Kan någon hjälpa mig att tyda vad det står i kolumnen Utflyttad för  
Olof Andersson, f. 1815 i Botilsäter?
 
Hälsningar
Sverker

219
Alster / Anders Andersson
« skrivet: 2016-01-27, 18:19 »
Sonen Anders, född 1793, flyttar någonstans 1805 men vart? Ser inte att det finns någon utflyttningsbok för det året i Alster. Är därför mycket tacksam om någon kan tyda vad som står i Alster A1:15 bild 213 sid 207.
MVH Katarina

220
03) Osorterat / Vilken socken
« skrivet: 2006-01-07, 18:24 »
är Anders född i?
 

221
03) Osorterat / Vad står det?
« skrivet: 2011-04-25, 22:52 »

Står det möjligtsvis moder före namnet? Texten är hämtad ur Sillerud AI:1 sid.75 (1757-1762) Egenäs. Jag har endast släktforskat i ett par månader och har därför lite svårt att tyda äldre skrivstil.  
 
Tacksam för svar MVH //Christoffer

222
03) Osorterat / Läshjälp Tveta C:1 sid 33
« skrivet: 2013-03-18, 13:01 »
hej, ber om hjälp att tyda födelseboken Tveta(s)  C;1 sid 33, söker en soldat från Teva i S län som heter Lars Erik Jerngren fam finns  under Tveta A1:5 sid 219, vill gärna få hjälp med var heter Lars Erik Jerngren föräldrar och vad heter Britta Jeansdotters föräldrar så att jag kan försöka gå vidare, vad jag kan avläsa så är de födda 1766 båda två. vänligen Britt E

223
03) Osorterat / Läshjälp kyrkböcker från Ancestry
« skrivet: 2009-06-30, 03:46 »
http://content.ancestry.se/Browse/view.aspx?dbid=1194&path=Huggen%C3%A4s.Husf%C3 %B6rh%C3%B6rsl%C3%A4ngder.1881-1897.121&sid=&gskw=  
 
http://content.ancestry.se/Browse/view.aspx?dbid=1194&path=Huggen%C3%A4s.Husf%C3 %B6rh%C3%B6rsl%C3%A4ngder.1876-1880.109&sid=&gskw=
 
Klistrar in två länkar, blir bäst kvalité så. Jag vill gärna veta vad det står på dessa två sidor, om Thilda som dött och tvillingsystern som överlevde samt det som står om Maria Lisa och hennes oäkta son Anders Andersson. Men allt ni kan tyda är intressant.
Tack på förhand

224
03) Osorterat / Läshjälp
« skrivet: 2011-03-28, 20:24 »
Hej!
Se 519.41.12800 326/0 Rudskoga Värmland. Husförhör 1881-1890.
Vad menas med det som står på Stina Svensdotter 1811? Är det hennes dödsdatum eller vad?
Med vänlig hälsning
Ulla Carlsson

225
03) Osorterat / Genline. Lysvik. C:2 Vigsel GID 505.3.32800
« skrivet: 2002-06-25, 21:24 »
GID 505.3.32800. Längst ner vänstersida. 1751 gifter sig Anna Becklin med ?? Vad står det mer om denna vigsel? Tacksam för läshjälp!
Bästa hälsningar
Lil

226
03) Osorterat / Dödbok Nordmark 1890
« skrivet: 2012-11-29, 21:47 »
Behöver hjälp med att tyda vad de står om Karl Herman Olsson född 1887 i Nordmark (nr 36 i kolumnen)fadern var hyttarbetaren Olof Henriksson , modern Stina Catharina Bengtsdotter. Vad står de i kolumnen för anteckningar ? Står de attest från Rämen ? Datumet kan jag inte riktigt tyda. Varför står de inte med någon dödsorsak ? Som jag förstår det så skrev man inte ner dödsorsaken om man ansåg att det var en naturlig död. Men en treåring dör väll inte av naturliga orsaker ?  
 

227
03) Osorterat / AI:10 sid 208 Söre, Väse
« skrivet: 2012-10-18, 17:30 »
Där finns hustrun Kierstin Andersdotter född 1744 men dottern Maria född 1771 men vad står ovan o till vänster om deras namn?
Tacksam för hjälp.
Margareta

228
03) Osorterat / AD Karlstads stad.A1:14 sid. 160
« skrivet: 2011-03-27, 13:22 »
Hej!
 
Önskar hjälp med en Maria Andersson f. 1797, det står något under inflyttade
Vad kan det vara?
 
Tackar på förhand.
 
Weine

229

Fryksdals nedre tingslags häradsrätt, bouppteckningar, 1860 (FII:20 p. 2691)
Under rubriken fastigheten i bouppteckningen står det något som börjar på brud...
Men vad står egentligen efter brud (dvs. ...) och vad är innebörden av ordet?

230
Övergran / Övergran, döda 1900
« skrivet: 2011-11-30, 19:05 »
Hej  
Kan någon titta på vad det står som dödsorsak  
19001019
Sven Gustaf Svensson 18280627 Högsby
Hälsningar Inger

231
Östervåla / Östervåla, B:1
« skrivet: 2007-03-18, 03:52 »
Hej!
 
Är det någon som kan utläsa varifrån Olof Olofsson flyttar år 1810 (Östervåla, utflyttning, 1810. GID 2234. 38. 101900)?
 
Jag tycker det står från Herte, men någon sådan ort finns inte så det bör då vara Sterte. Han flyttar till Nora. Jag har för mig det är i slutet av 1810.
 
Jag hittar ingen Olof Olofsson i Sterte 1810. Så jag undrar om jag kan ha läst fel? Det är viktigt att veta varifrån han kom, så jag kan leta bakåt till hans föräldrar.
 
Ann-Mari

232
Östervåla / Östervåla,AI:2
« skrivet: 2011-07-07, 20:42 »
Hej. Jag behöver hjälp att tyda en sida i Östervåla AI:2 (1757-1764) Bild 202 / sid 391 (AID v75045.b202.s391).
Jag har Ella, döpt Älin, även nämnd Ellica f1699 i Västland, gift med Per 1724, begravd 1780 i Kattelbo. På denna sida är hon född 1687, mycket tidigare än Per. Och vem kan Margareta vara, f1662?. Och vad betyder årtalen liggandes först på höger sida?
 
Mycket tacksam för hjälp och tolkning

233
Västerlövsta / Västerlövsta-C-1-1685-1725-Bild-107-sid-102
« skrivet: 2011-12-20, 18:31 »
Hej! Vad heter Hans Classon Maklös svärfar? Jag kan inte tyda det.

234
Vittinge / Vittinge AI:13 mpag 217 (213)
« skrivet: 2013-10-03, 12:39 »
Hej,
 
Här försvinner Jacob Hedvalls änka Gustafva Kjällberg för mig. Det står något om 1867 ute i högerkanten som jag inte kan läsa. Kan någon hjälpa mig med det?

 
Tack på förhand
 
Janne

235
Veckholm / Läshjälp. Lundqvist.
« skrivet: 2015-12-16, 12:20 »
Hej.Behöver hjälp att tyda anteckningarna i dödsboken i Weckholms församling ang. Karl Johan Ludvig Lundqvists(född 23/11 1887) död och begravning den 23 juli 1915. Han var skriven i Weckholms församling, vistades i Simtuna förs. och avled i Hargs församling, därav var så många inblandade i ärendet. Hänvisar till Sveriges, kyrkböcker, 1500 - 1941. Uppsala. Weckholm. Död 1898 - 1920(SCB)Bild 70 av 99.Tackar på förhand.

236
Vaksala / Vaksala C:2, bild 55, AD
« skrivet: 2013-12-15, 00:06 »
Vad är faderns titel mer än bonde?
I Vaksala, C:2 bild 55 AD, föds Eric 1772-02-20. Fadern är bonde Hans Persson men vad står det mer?
 
M v h
Inger

237
Tuna / Tuna husförhör 1814-21 A1:7 sid 27,
« skrivet: 2010-03-07, 21:51 »
GIDnr 2271.13.95500:
Jag har där en piga och änka Greta Jansdotter född 1784 i Stavby. Därefter står det att om jag läser rätt att hon flyttar 1814 men vart. Jag kan tyvärr inte tyda förkortningen som är angiven.
Tacksam för hjälp.
 
Mvh
Margaretha

238
Sollentuna / Sollentuna, AI:15, sid 103
« skrivet: 2011-06-03, 23:01 »
Tjänsteflickan(?) Greta Stina Ersdotter född i Sollentuna 1831. Hos vem och var var hon anställd.
Tyvärr dålig kvalitet på bild i Genline.
 
Tacksam för läshjälp.
 
M V H
Nellie

239
Rasbokil / Rasbokil AI:16 sid 20
« skrivet: 2014-09-08, 13:45 »
Hej
 
Jag skulle behöva hjälp att tolka vad det står på Lars Abrahamson Almqvist, tycker att det står befriad, om så är fallet vad betyder det?

240
Forsmark / Forsmark C:3 sid 29
« skrivet: 2014-03-18, 11:17 »
Hej!
Läser jag rätt?
Bälgmakarens Sporrong Piga Anna Dahlberg. Barnets fader Drängen Henric Witte.

241
Film / Läshjälp
« skrivet: 2015-02-02, 18:30 »
Hej
I Film födda 1788-1841 bild 302 finns Sara Greta Styv född 1822-06-22. Oäkta men vad heter mamman (gruvpigan Anna ???) och var kommer hon ifrån?

242
Ekerö / Ekerö AI:6, s. 112
« skrivet: 2010-12-27, 18:24 »
Hej,  
Behöver hjälp med att tyda en mening. Längst ner på sidan finns torparen Anders Andersson med familj. Hustrun Anna Andersdotter antecknas död 1809 men under det står en mening jag inte alls lyckats tyda, vet inte var Anders och barnen tar vägen eftersom de är överstrukna. Nån som ser vad det står?
Mvh/Carolina

243
Ed / Ed AI:12 (1804-1810) bild200/sid14
« skrivet: 2011-11-27, 21:43 »
Dr Olof Stenström f.1765 med familj ankommer 1803 och flyttar 1807 men var då?
 
Tacksam för alla råd och tips.
Birgitta

244
Bro / Bro CI:1a (1669-1729) Bild 45 / sid 83
« skrivet: 2012-01-04, 00:09 »
Har läsproblem igen, och skulle vara väldigt tacksam för hjälp med så mycket som möjligt av texten.
 

 
Ursprunget finns alltså på Bro CI:1a (1669-1729) Bild 45 / sid 83 v83770.b45.s83  
 
Letar efter och lever på hoppet att detta är den jag letar efter, fast fel födelsemånad? Pehr Andersson, född 14/11 1728 enl Håbo-Tibble AI:3 (1766-1787) Bild 198 / sid 192. (födelsemånad här är angiven till november)
 
Tack på förhand!
Eva

245
Almunge / Almunge C:1 bild 53
« skrivet: 2015-03-02, 12:42 »
Hej, jag behöver hjälp med att tyda ett gårdsnamn i Almunge C:1 bild 53.
Där anges, på högersidan, att Anika, med föräldrarna Erik Mattsson ? och Kerstin Persdotter ?,  döpts 1729-06-22.
Men gårdens namn klarar jag inte av, jag får inte texten att stämma med husförhörslängden.
Lars Forsberg

246
Adelsö / Adelsö hfh 1774-1784
« skrivet: 2013-04-01, 16:10 »
Hur ska jag tyda bokstäverna före Carl Jansson? S för Son förstås men den andra bokstaven?
Kan jag anta att Carl är Catharinas son i förra giftet?
Tack på förhand!
 

247
03) Osorterat / HF Dalby A1:9 pag 206 1851-1860
« skrivet: 2010-10-21, 10:59 »
Hej!
Tacksam för läshjälp.
Gid.nr 2294.1.2000
 
Vad står det i högerkant på fd. statdr. Carl Erik Söderlund
och Anna Stina Bergström??
 
mvh Solveig Mårtensson

248
03) Osorterat / HFL Solna AIa:5a 1790-1798 bild 55 sida 48
« skrivet: 2012-02-02, 19:05 »
Anna Thor /överstruken/ vart flyttar hon 1794?
Mvh/SvenC

249
03) Osorterat / AD Markim A11:2 sid 28.
« skrivet: 2013-01-02, 23:35 »
Hej!
 
Rad 21 f.d Ingrid f. 19130112 i Matteus (A)
Vad kan f.d betyda?
Sen står det under anteckningar
okända föräldrar, modern f. 18890329, vad står det sedan?
 
Tackar på förhand
 
Weine Weinesjö

250
Västermo / Västermo AI:1 1755-1769
« skrivet: 2012-11-01, 18:09 »
Hej!  
Jag undrar om någon ser vad sonen till Simon och Brita heter, han som är född 1750? Det är högst upp på sid 79 Västermo AI:1 1755-1769.
 
Mvh.
Göran Stenström

251
Svärta / Svärta AI:1 sid 520
« skrivet: 2014-04-06, 18:31 »
Hej!
Jag undrar vad det står framför Anna Maja och vad det betyder?

252
Stora Malm / Forssjö
« skrivet: 2014-02-04, 11:36 »
Tar tacksamt emot läshjälp och synpunkter:
1.   Mjölnaren Björkstedt är nämnd på två ställen på samma sida,se Stora Malm AI:4 (1749-1762) Bild 232 / sid 237, varför?
2.   Drängen Jonas Andersson. Vad står det efter hans namn första gången han nämns på sidan?
3.   Drängen Jonas Andersson försvinner 1762 och ersätts plötsligt av brodern Simon Andersson 1763, se tidigare nämnd sida och Stora Malm AI:5 (1763-1774) Bild 293 / sid 287:
    a.   Vart tar Jonas vägen (såvitt jag kan se är han inte avliden)?
    b.   Varifrån kommer Simon, dvs står det ”ifrån Gulla” efter årtalet 1745?
Tack på förhand!

253
Sorunda / Giftermål 21 dec 1884
« skrivet: 2015-12-29, 16:24 »
Karl Gustaf Larsson gifte sig 21 dec 1885 med Anna Kristina Andersson
 
Jag kan inte läsa vad det står mera, var kom Karl Gustaf ifrån?

 
Tack på förhand
Bosse

254
Salem / Salem, AI:14
« skrivet: 2009-07-04, 18:40 »
Varför och vart flyttar familjen Olof Petersson Englund i Uttringe, Salem?
Kan någon hjälpa med att tyda texten  
 
Salem, AI:14, s.147; GID:2482.23.4200
 
----
 
Sonen Anders Wilhelm Englund dör 26/2 1847. Dödsorsak?
 
Salem, C:6; GID:2482.30.83700
 
 
MW

255
April 6 Anders, men vad står det för titel på vittnet Anders Nyberg? Tack på förhand/Claes

256
Mörkö / Mörkö, hfl
« skrivet: 2011-12-19, 17:09 »
Min MMMFFF Jonas Råberg och min MMMFFM Brita Stina Sundström bodde tillsammans med sonen Jonas (Lustig) i Högdalen på Mörkö. Fader Jonas försvinner till Vagnhärad 1813 och modern avlider 1814 (i Lustigtorp).I hfl  
finns det dels en svårläst anteckning i faderns kolumns, dels en likaledes svårtydd anteckning i moderns kolumn.Jag skulle bli väldigt tacksam om någon kan hjälpa mig att tyda texten!
 
Källa: Hfl 1812-1817 Mörkö kyrkoarkiv; SE/SSA/1541/AI:3, sid 86 (Bid: C0007238_00098)  
 
Mvh/Ove Eriksson

257
Mariefred-Kärnbo / Mariefred, AI:5
« skrivet: 2014-01-09, 12:52 »
Finns det någon som kan hjälpa mig tyda i kladdet på Hf Mariefred A1:5 GID 2123.28.40800
Det gäller Bengt Nilsson med familj.(han är född i Näshulta) Jag kan inte läsa det som står i anteckningsfältet, och det finns fler hustrur angivna. Den som är mor till min ana är Brita Persdotter född 1742 i Kjula

258
Lunda / Lunda, husförhörslängd 1810-1814
« skrivet: 2012-10-24, 06:06 »
I husförhörslängden för Lunda 1810-1814, pagina 43a, vilket yrke har Petter Olofsson? Jag tycker att det står skjutsentr...

259
Härad / Soldat Peter Söderberg
« skrivet: 2015-01-23, 10:47 »
Hej
Jag är ny i Södermanland men har kommit en bit på väg. Nu har jag fastnat på Soldat Petr. Söderberg (född 1718-11-18 i Härad enligt uppgift på Ancestry), far till Anders Pärsson (Söderberg) född 20 augusti 1754 i Härad. Källa Härad C:2 (1742-1788) Bild 24 / sid 20 (AID: v59446.b24.s20, NAD: SE/ULA/10428). Peter Söderberg är min svärsons mm ff mf ff via Johanna Söderberg, (född 1830-06-11) av Anders Söderberg (den yngre, född 1791-09-23)
 
Anders Pärsson (Söderberg) född 1754 blir senare i livet sockenskräddare på gården Stensätter, Stenkvista församling. På den gården finns också en Enka Maria Söderberg född 1718. Källa Stenkvista AI:5b (1790-1799) Bild 31 / sid 27 (AID: v60931.b31.s27, NAD: SE/ULA/11446)
 
Jag antog först att Maria var Soldat Petr. Söderbergs änka men NÄR jag hittade Anders Pärsson (Söderberg) födelsenotering för året 1754 i Härad (det tog en evig tid, jag trodde först att han var född i Stenkvista, sen i andra församlingar och sist i Härad...) så ser jag att hans moder är noterad som Marg. Johansdotter.
 
Jag har letat igenom HFL för församlingen Härad som täcker året Anders Pärssons födelse år 1754 (Härad AI:4 (1753-1762)) MEN jag HITTAR ingen Soldat Söderberg med hustru Margareta Johansdotter. Kanske pga mer eller mindre oläsbar handstil...
 
Någon som vet något och kan tipsa?
 
Vänligen!
Katrin

260
Eskilstuna Kloster och Fors / Eskilstuna Fors, SCB födda 1929
« skrivet: 2012-10-09, 15:42 »

 
 
 
 
Kan inte se vad det står under Rut Yvonne!
 
Tacksam för hjälp!

261
Björkvik / Björkvik, AI:4, 1757-1767, p60
« skrivet: 2014-11-05, 10:52 »
Ser inte svårläst ut men jag får inte till det med kommentaren för hustrun Karin Andersdotter.
 
Björkvik AI:4 (1757-1767) Bild 68 / sid 60 (AID: v54456.b68.s60 Öppna, NAD:  SE/ULA/10119

Edby wisbro
Skräddarstugan
Pehr Carlss: Persson, föd i Julsta Mellang. 45 a 46år.
H: Karin And 46år __?__ föd i Walla
Son Anders, 54, beg

 
Får det till föreges och gissar betydelsen till att platsen är uppgiven men inte kollad av prästen. Skulle ju också kunna ha betydelsen att hon fyllde 46 förgående månad ie: Juni
 
Att födelserna står noterade som kommentar gör att jag antar att uppgifterna har lite högre trolighet än när födelseåret är noterat i född kolumnen. Har bara kollat upp några med liknande kommentarer och då har uppgifterna haft bra överensstämmelse.
 
De står noterade 1764-22/7 vilket borde ge födelseår på 1718-1719.
Troliga personer kan då bli:
Per Persson, 1718-10/10 Hjulsta (C:2 p125), 45år och fyller 46
Karin And, 1718-22/6 Walla (C:2 p123), just fyllt 46

262
Klara / Klara födda 1910
« skrivet: 2011-03-07, 20:42 »
GID 2698.428.46000
Nr 22 född jan 3 EVA
Moder Larsson Jenny Maria
Kan någon tala om hennes bostad?
Mvh/SvenC

263
Katarina / Katarina och Maria Magdalena
« skrivet: 2010-04-25, 11:46 »
Jag söker en födelseförsamling för Jonas Jonasson Berg.
 
I Katarina inflyttningslängd 1846-1850 nr 19 (GID 2734.200.82800) ser det ut att stå att Jonas är född 1817-09-17 i Ivetofta församling (Kristianstad).
 
I Maria Magdalena inflyttningslängd 1848-1850 nr 118 (GID 2700.149.31400) ser det ut att stå samma sak.
 
I Katarina HFL 1847-1848 fol 172 (GID 2734.188.17100) står att Jonas är född 1817-12-17.
 
Jag har gått igenom Ivetofta FB 1815-1820 och hittar inte någon Jonas alls. Kan födelseförsamlingen tolkas till någon annan än Ivetofta?
 
(Meddelandet ändrat av askli 2010-04-25 18:20)

264
Hej, jag erkänner -urdåligt, men jag stirrar o stirrar...kan någon tyda åt mig
1, vad är detta för registrering ? (i en Hfhl)  Varför kan inte Sthlmare vara som vanligt folk  :-)
2, vad står det tror ni ? (jag letar efter min ana Beata Charlotta Lettström).
Snälla, tyd rad 1,2,3 o 4 tack
 
 

 
TACK
Odd

265
Barnhusförsamlingen / Sven
« skrivet: 2014-03-23, 17:33 »
Hej. Är det någon som kan tyda vad det står om Sven f 1781 i Stockholm. Jag vet att han var fosterbarn, men vet inte var jag ska hitta hans biologiska föräldrar.
Stockholms län, Vidbo kyrkoarkiv, Husförhörslängder, SE/SSA/1584/A I/3 (1791-1801)bild 39.
Mvh
Inger

266
Hej!
Vilken titel/yrke hade 2:e faddern Johan Ihrmarck?
Gäller barnet Anna Lisa Ihrmark född 1744-09-22.
Tack på förhand, hälsar
Igelsta

267
Stockholm - Sabbatsbergs Fattighus-Död-1863- bild 2
 
Jernbom Christina Fredrika men vad står det för text efter namnet?
 
mvh Karin

268
Öreryd / Öreryd AI: 7 (1863 - 1873) pg. 81
« skrivet: 2016-02-16, 21:24 »
Hello,
  I am having trouble reading the place Johannes Magnusson (b. 19 Apr 1845) moved to.  I was hoping someone might be able to recognize what it says so that I may continue following him through the records.  Thank you, Eli

269
Älghult / Älghult C5 Vad heter fadern och var bor de?
« skrivet: 2015-01-11, 21:07 »
Jag har problem med prästens kråkor.. Kan någon hjälpa mig tyda följande text ifrån födelseboken är jag väldigt tacksam!
Emma Christina Collin föds 12 Nov 1836. Men vem är föräldrarna, och var bor de? Orkar någon vänlig själ  även tyda ut faddrar mm blir jag glad och tacksam!
 
 
 
 
 
Älghult C:5 (1831-1860) Bild 72 / sid 137 (AID: v29841.b72.s137, NAD: SE/VALA/00469)

270
Åsenhöga / Åsenhöga AI:1 s 71 Jöns Hansson
« skrivet: 2013-11-18, 14:37 »
Någon som kan hjälpa mig att tyda vad det står bland alla överstrykningar och kladd?  
Det gäller Jöns Hansson f 10 dec 1716 och hans familj. Har svårt att tyda både namn och datum.  
 
Kan tyvärr inte lägga in bild här.  
 
Sen om någon vet vart Jöns tar vägen då han på s 429 inte finns med längre.

271
Västra Torsås / Västra Torsås vigda 1721 C:2 s289
« skrivet: 2015-09-21, 23:42 »
Vilket datum vigdes Jöns Andersson och Kerstin Simonsdotter?  
Står det: dom 21 p trin?  Vad betyder det?  
 
Västra Torsås C:2 (1720-1746) Bild 149 / sid 289 (AID: v29902.b149.s289, NAD: SE/VALA/00453)

 
Tacksam för hjälp.

272
Vrigstad / Vrigstad AI:15 1871-1875
« skrivet: 2011-04-13, 12:34 »
Hej
 
Någon som kan hjälpa mig tyda vad det står i kolumnen Frejd och särskilda anteckningar på sidan 128 (bild 137) rad 3
 
Tack på förhand
Robert

273
Törnsfall / Törnsfall C:1 (1688-1717) Sid 33
« skrivet: 2012-10-10, 14:50 »

Vad betyder Mad? som står före Maria Tranas namn?
Det dyker upp på flera håll i C:1. Är hon barnmorska?
Vad betyder de andra förkortningarna framför Maria Elisabet Frumerie och Brita i Gunnaboo?

274
Torsås / Kalmar, Torsås, hfl, 1805-1810 (AI:6)
« skrivet: 2012-01-03, 21:14 »
Hej
 
Jag försöker utläsa i vilken socken som Anna Olsdotter föddes. Jag tror jag ser ett ål på slutet men skulle behöva hjälp med resten. Tack på förhand.
 

275
Säby / Säby AI:2 sid. 94
« skrivet: 2016-02-20, 12:49 »
Vad heter Carls Perssons hustru Anna i efternamn?

276
Skärstad / Skärstad Husförhör 1826-1830 (AI:9)
« skrivet: 2013-10-08, 20:17 »
s. 296 b.304 (ancestry)
 
Hej!
 
Kan någon hjälpa mig att se vad det står efter Gustaf Carlsson?  
 
Mvh

277
Skepperstad / Skepperstad - husförhörslängd 1771
« skrivet: 2010-12-04, 14:54 »
Hur ska uppgifterna till höger om 1690 tolkas?
 


 
 
Källa: Skepperstad AI:3 sid 186.
 
Tacksam för alla uppslag.
 
mvh Anders

278
Oskarshamn / Oskarshamn AI:6 s 316
« skrivet: 2013-02-26, 10:37 »
Hej !
Vill ha hjälp ned vad det står på rad 5.
 

 
Mvh / Torgny

279
Nye / Nye A-1 1717-1722 bild 24- sid 37
« skrivet: 2015-01-24, 11:35 »
Hej! jag försöker tyda namnen på Hästeryd Nye A-1 1717-1722 bild 24 sid 37 där Germund Larsson föds enligt Nye C-1 1696-1778 sid 73.
Vad jag kan uttyda så finns inte fadern Lars Germundsson med här. Är det modern Getrud Persdotters familj som bor på Hästeryd?
 
 
Med vänlig hälsning
 
Lars

280
Madesjö / Madesjö AI:2 sid 148-149
« skrivet: 2014-06-30, 09:55 »
Hej, Jag behöver läshjälp med Madesjö AI:2 sidorna 148-149 angående Daniel Carlssons rötter, född 1729-02-14i Roddemåla dog 1786-12-29 i Råddemåla. Har läst om Råddemåla i Folke Petterssons Nybrokunskap.
Här finns  två brukare som delade upp Råddemåla enligt jordeboken 1699, Eril och Joen, i mantalslängden 1717 nämndes två hemmansägare bröderna Daniel och Carl Joensson,kan denna Carl vara Daniel Carlssons far?
 
Mvh
 
Rolf Königsson

281
Lofta / Lofta Al:19 sida 184
« skrivet: 2015-01-16, 11:04 »
Hej!
Skulle behöva hjälp att uttyda var familjen Anders Nilsson flyttar. Det finns en anteckning längst till höger på sida 184 i Al:19 som jag inte kan läsa.
Hälsningar
Malin

282
Ljungarum / Hfl 1806-1816 (AI:4) s.331 b.170/232
« skrivet: 2015-11-24, 11:51 »
Hej!
 
Undrar om någon vänligen kan tala om om gesällen Dahlquist kom ifrån Christianstad år 1814 eller är det Christinehamn eller någon annan ort som menas?
 

 
Gesällen i fråga är min mfmfmm bror:
 
Jonas Magnus Dahlqvist
F.2 Jul 1785 i Söderköping
D.25 Nov 1856,Moltemyr,Linnebo,Bokenäs(O)
 
Mvh,
Anne-Lee Wilson

283
Linneryd / Vigde 1816
« skrivet: 2015-06-11, 09:41 »
Gustaf Andersson och Annika Jaensdotter 3 augusti bild 282 s 523. Behöver fullständig text tack !

284
Karlslunda / Karlslunda Vigda 19460921
« skrivet: 2016-02-11, 08:24 »
Karlslunda Vigda 19460921
Vad står det nedan, understruket med rött?

 
Med Tack för hjälpen!
 
Sam

285
Hjorted / Hjorted C:1 mpag 178 den 20 januari 1684
« skrivet: 2015-02-06, 11:45 »
Hej,
 
då christnades Carl Uhrs barn uti ????

 
Tack på förhand!
 
Janne

286
Hakarp / Hakarp, dödsorsak 1932
« skrivet: 2014-01-13, 16:09 »
Hej!
Behöver lite hjälp att se vad det står här:

Källa: Statistiska Centralbyrån (SCB) - samlingspost, Utdrag ur födelse-, vigsel- och dödböcker 1860-1949, SE/RA/420401/01/H 1 AA/2743 (1932), bildid: A0032582_00830
Tack på förhand!

287
Dörarp / Dörarp C.1 Börje Buurs......
« skrivet: 2012-01-13, 15:05 »
Gambla gumman Elin, Sal Börje Buurs ......  Hon begravs 1 Advent 1684. Söker ordet som står efter Börje Buurs.

288
Dannäs / Dannäs, Husf. AI:6 (1842-1847)
« skrivet: 2013-10-14, 20:55 »
Behöver hjälp med det mesta i nedanstående text från husförhörslängd i Dannäs AI:6 sid 17.
 
De första två raderna gäller fadern i familjen.
 
De sista fem raderna gäller en son.
 
Tack så länge, Sara
 

289
Aringsås / Aringsås BI:2 s.20-21 GID:814.35.46300
« skrivet: 2011-12-08, 23:53 »
Hej!
 
Kan någon hjälpa mig att tyda vad det står mellan raderna nr. 54 och nr. 55 och om den text handlar om min Christina Svensdotter Länk på nr. 54 eller inte?
 

 
Källa:
GID:814.35.46300
Aringsås BI:2 Inflyttning, Utflyttning 1861-1884 s.20 (s.21 på Genline),Bild 60 av 97
 
Med vänlig hälsning,
Anne-Lee Wilson

290
Aringsås / Aringsås AI:14 s.273 Tyskt ortnamn
« skrivet: 2012-04-06, 15:45 »
Hej!
 
Min mormors mormors mor, Christina Svensdotter Länk/Lenk f.12 Dec 1838 i Aringsås(G), och hennes syster, Ingrid Maria Svensdotter Länk/Lenk f.12 Jun 1847 i Aringsås(G), reste ifrån Gärdesgård i Aringsås till Schleswig-Holstein 22 Jul 1868.
Christina kom tillbaka till Aringsås 9 Dec 1872 och det står då att hon befunnit sig i Holstein.
I hfl. AI:14 1871-1875 s.261 står det att modern, Brita Stina Jacobsdotter, givit sitt samtycke till pastorn att dottern Ingrid Maria ska gifta sig i Holstein.
Ingenstans finns det någon uppgift om VAR i Schleswig-Holstein de befann sig.
 
Jag har nu funnit ut att en kvinna till ifrån Aringsås reste ut exakt samma dag och också hade destinationen Schleswig-Holstein. Det var pigan (Ida)Christina Johansdotter f.25 Jun 1851.
Man kan finna henne med föräldrar och syskon i Aringsås hfl. AI:13 1866-1870 s.261.
I hfl. AI:14 1871-1875 s.273 hittar man henne igen då hon kommit tillbaka men kan någon hjälpa mig att tyda var i Tyskland hon befunnit sig 1868-1873!?
 

 
Skulle gärna vilja ha synpunkter på sannolikheten att mina Christina och Ingrid Maria hamnade på samma ort!?
 
Med vänlig hälsning,
Anne-Lee Wilson
 
 
Källa:
Aringsås AI:14 1871-1875  
s.273

291
Scb_Kronoberg, Vigsel 1864 Bild 335 av 563, Aringsås GID: 100007.37.33500
Vad står det på brudgummens hemort!?
Eskilstorp i B-----, Chistianstads län???  
Eller är det ett ställe i Aringsås församling?
 


 
 
Tyvärr kan jag ej göra bilden tydligare.
Tacksam för hjälp med att tyda hemorten!
 
Mvh,
Anne-Lee Wilson

292
Östra Ingelstad / Östra Ingelstad EI:2 (1862-1894) sid 2
« skrivet: 2011-10-18, 11:06 »
Hej,
 
Gifta den 14:e Nov 1863 är Drängen Ola Svensson vid Ingelstads Gård och Pigan Elna Andersdotter. Men vad tusan står det mer på hennes rad?
 
Tack för hjälpen
 
/Helena

293
Östraby / Östraby EI:1 (1833-1862) Bild 6 / sid 3
« skrivet: 2013-12-20, 17:55 »
Ber om läshjälp om vigseln mellan Mårten Nilsson o Maria Persdotter, vad står det för OBS i  högerkanten,  
Det är 2:a gången som Maria Persdotter gifter om sig, blev änka efter Ola Grip som avled år 1832
Maria Persdotter är hittebarn född 1790 3/7 o funnet i Östraby by vid landsvägen.
vänligen Britt E

294
Öja / Öja CI:1 (1689-1748) Bild 190 / sid 20
« skrivet: 2013-04-11, 14:55 »
Tacksam för läshjälp och förklaring över Öjas Kyrkobok 1689-1748 CI:1 Bild 190/sid 20.
Här finns upptagna Jeppa Nilson och Elin Nilsdotter. Efter resp.namn finns 3 kolumner med siffror/datum m.m.
Hur skall man tolka dessa uppgifter. Tackar på förhand.
Werner Otterman

295
Hej!
 
Jag undrar vad förkortningen betyder
 
Tack på förhand
 

296
Västra Karaby / Västra Karaby 1897-1914
« skrivet: 2016-01-31, 16:16 »
Hej!
 
Vore tacksam om någon skulle vilja hjälpa mig med att tyda en anteckning som står framför ett namn.
 
Västra Karaby kyrkoarkiv, Församlingsböcker, SE/LLA/13474/A II a/1 (1897-1914)  
 

 
Tack på förhand!

297
Ullstorp / Ullstorp CI:1 1694-1806
« skrivet: 2015-01-07, 13:16 »
Hej!
Det gäller Kjerstina född mars 1696 i Ullstorp. Jag tror att jag kan tyda barnets namn till Kjerstina och faderns namn till Mårten Larsson men resten av texten kan jag inte läsa. Jag har hittat henne i Arkiv Digital bild 12
Tacksam för all hjälp.
Birgitta

298
Torrlösa / Var befinner sig mannen?
« skrivet: 2015-06-13, 11:26 »
Hej
På bif. finns inte mannen Jöns Olsson i husförhöret, utan en notis i marginalen
anger att han befinner sig??
Torrlösa AI:2 (1807-1810) Bild 9 / sid 11 (AID: v112666.b9.s11, NAD: SE/LLA/13411)
Tack för svar
Stig

299
Torrlösa / Födelse nyårsdagen 1777
« skrivet: 2015-06-12, 16:56 »
Hej
På bif.bild kan jag inte tyda vad fadern heter i eftenamn
Torrlösa CI:2 (1729-1800) Bild 2670 / sid 260 (AID: v112684a.b2670.s260, NAD: SE/LLA/13411)
tack för hjälp
Stig

300
Hej,
 
behöver hjälp med nedanstående. Har tyvärr inte tillgång till någon bättre bild:
 

301
Skivarp / Skivarp, Husförhör 1850-56
« skrivet: 2012-03-05, 16:11 »
Hej!
 
Jag undrar om någon skulle kunna tyda vad det står på den översta och nedersta raden i kolumnen längst till höger. Jag trodde där stod att de dött men efter att ha tittat i boken över döde mellan 1850-1856 har jag inte hittat någon som passar in på personerna i fråga.
Personerna det rör är Ola [f.1851-08-06] och Bengta [f.1856-06-18]. Barn till husman Lars Andersson och Bengta Olsdotter på nr.12 Örmölla.  
Stort tack på förhand!
 

302
Skartofta / Skartofta, C:1, 1709, sidan 8
« skrivet: 2011-12-04, 15:35 »
Vad är det noterat för bonden Nils Nilsson och hustru Karin Larsdotter?
Längst ned på sidan 8 i Skartofta (M) C:1 står något antecknat för Bonden på No 7 i Scahrtofta Nils Nilsson och hans hustru Karin Larsdotter. Jag tror att det handlar om vigsel eller lysning då deras första barn föds 1711. Dock är nummernoteringen i högermarginalen lite konstig - en 5:a i kolumn 2 är normalt notering för kyrkotagning, men det verkar inte stämma helt med texten. Hoppas någon kan hjälpa mig att tyda hela texten.
 



303
Röke / Röke CI:1 (1647-1690) Bild 180 / sid 13
« skrivet: 2013-05-01, 12:20 »
Längst ner på höger sida: 18 augusti 1652. Kan någon vara snäll och tyda detta, tusen tack.
Jag tror det är födelsen av Svenborg Nilsdotter, dotter till Nils Olsson och Bengta Thorsdotter.
 
vänligen Eila

304
Ramsåsa / Ramsåsa-AI-1-1810-1818-Bild-4-sid-1
« skrivet: 2012-10-21, 05:51 »
Hej
 
Någon som kan urskilja Elgias efternman född 1765
Hustru till Håkan Andersson 1760
 
v100824.b4.s1

305
Osby / CI:3 år 1740 uppslag 26
« skrivet: 2015-01-07, 13:15 »
Den 3 april 1740 föds en dotter som feria 4:e Paschat döps till Nilla enligt AID:v100797.b35.s26.
 
Döptes hon den 6 april eller 8 april eller rent av den 4 maj?

306
Näsum / Näsum Nilla 1853
« skrivet: 2010-09-06, 20:03 »
Hej, nu behöver jag hjälp igen och hoppas någon kan hjälpa mig att yda vad som är skrivet. Obs bilden går att flytta i sidled.  
 
AD SE/LLA/13290 Näsum C:7 (1842-1861) Bild 50 / sid 93  
 
Mvh Roland  

307
Norra Vram / Norra-Vram-CI-2-1748-1783-Bild-188-sid-181
« skrivet: 2015-04-21, 11:00 »
En kort vigsel notis.  
 
Jag skulle vilja vara säker på att jag har förstått denna vigsel notis korrekt. Det är två ord som jag är osäker på. Jag tolkar enligt följande:  
 
1778 Den 1 Februari Copulerades ? drängen Lars Nilsson och pig: Hanna Påhlsdotter ifrån liunghus?  
 
Tacksamt  
 
Inge
 



308
Hej!
Jag hoppas på läshjälp av vigsel-texten för Nils Pehrsson och Bengta Nilsdotter. Tror mig kunna tyda att Bengta kom ifrån Hiellaryd, men bl.a. Nils stånd och härkomst tyder jag icke.  
Bifogar bild på texten på sid 367.  
 
Med vänlig hälsning
Bengt
 

309
Matteröd / Matteröd F1:2 s.15
« skrivet: 2014-11-19, 14:29 »
Hej.Kan inte tyda Dödsorsak på Truls Olsson ser ut som halstik  
Med vänlig hälsning  
Rolf

310
Matteröd / Matteröd AI:2 )1809-1815), bild 23
« skrivet: 2015-09-29, 20:10 »
Pehr Hagberg och Catharina Jacobsdotter i Lilla Svenstorp.
Kan någon läsa vad som står i högra kolumnen (på vänstersidan)? Borde väl vara dit de flyttar.
 
Matteröd AI:2 (1809-1815) Bild 23 (AID: v100416.b23, NAD: SE/LLA/13267)
 
MVH/Stefan

311
Lilla Beddinge / Lilla Beddinge AI:4 s 98
« skrivet: 2013-11-05, 10:22 »
Behöver ite hjälp med att tyda vad det står vid Anders Mårtensson f 14 april 1795.  
Ser hans namn o hans frus namn.  
Under står det ett flertal barn, Mårten (?), Nils, Anders och sen nåt mer som jag inte kan tyda. Nån rad längre ner tror jag att döttrarnas namn kan stå, men kan inte tyda så mkt där...

312
Köpinge / Köpinge
« skrivet: 2016-01-28, 17:51 »
Vad står det i Köping C1:1 (1752-1793) sid44. Under nr 18

313
Kyrkheddinge / Fånig?
« skrivet: 2014-10-04, 10:01 »
Hej, jag kan inte tyda vad som står på sidan 499 i SVARs mantal Kyrkheddinge 1766.
Längst upp; Pär Nilsson 87 osv......
Kan Ni?
Kennet

314
Hästveda / Vigsel 1774
« skrivet: 2015-11-15, 15:48 »
Hej
På bif. kan jag bara tyda Åke Lafvesson? men inget mer: Hjälp av någon

Hästveda CI:3 (1766-1792) Bild 88 / sid 81 (AID: v99563.b88.s81, NAD: SE/LLA/13174)
Tackar gör Stig

315
Huaröd / CI:2 1742 sida 84 v
« skrivet: 2015-09-26, 20:22 »
Den 18 februari 1742 föds ett drängebarn på Skillingatorp nr 1 som den 21 februari döps till Jon enligt AID:v99508.b84.s84.
 
Heter fadern Isac Olufsson?
Heter modern Ellna Ericsdotter?
 
(Meddelandet ändrat av askli 2015-09-26 20:24)

316
Hejsan alla,
 
On lines 1 and 2 under anteckningar, I don't understand anything except förklard omyndig (declared legally incompetent), so I know it's about Nelly Blomgren being declared mentally ill. Can someone help me with the rest?
 
Also, on line 4, there are initials after Axel T.T. Blomgren's name and before his profession. What do they mean? Under anteckningar, what does fl. mean? And I don't understand Axel's värnpliktsförhållanden: Uppskov (respite? delay?) 1919 20, 51 ___, ____ R. O. 49. I would appreciate any help.
 
Thank you,
Diane

317
Gråmanstorp / Gråmanstorp C1:2 Bild 15 s. 25
« skrivet: 2014-12-02, 18:32 »
Hej, Carina jag tror det blev lite fel Per född 1822 den 23 dop den 27 sen tycker det står Gunnel som moder Åby ser det ut som kolla igen snälla
Med vänlig hälsning  
Rolf

318
Glimåkra / CI:3 år 1768 sida 60
« skrivet: 2015-01-07, 18:02 »
Den 22 december 1768 föds en son (nr 37) som döps till Truls enligt AID:v99241.b64.s60.
 
Döptes han den 26 december?

319
Bösarp / Bösarp-Inflyttningsbok 1800-1804 - år 1801
« skrivet: 2010-07-23, 16:54 »
Kan någon hjälpa mig att tolka ett dokument där min förfader verkar ha gjort något som kräver hans tystnad?
Bösarp-Inflyttningsbok 1800-1804 - år 1801 nr 49, bild 11 och GID 1203.14.78600
 
Mycket tacksam för hjälp!
Mvh
Mikael

320
Bosarp / Vad står det 1842
« skrivet: 2016-02-01, 16:17 »
Hej. På bif. kan jag inte tyda vad det står om Nils Berg.
Någon som kan då tackar Stig.
Bosarp AI:8 (1842-1847) Bild 47 / sid 44 (AID: v106392.b47.s44, NAD: SE/LLA/13040)

321
Billeberga / Billeberga CI:3 (1780-1799) Bild 6 / sid 2
« skrivet: 2015-06-28, 18:22 »
Vad står det i texten? Jag söker en födelse för en Jepppe Bengtsson 1780

322
Benestad / Benestad; Ola Hansson
« skrivet: 2011-04-19, 19:07 »
Kan någon hjälpa mej tyda vad det står i anteckningsfältet, längst till höger i Hfl 1838-1845 Benestad s. 81200 eller GID 1629.7.81200 efter Ola Hansson född 1819-10-10 i Benestad.
Det verkar som det är något som också berör pigan Bengta Pehrsdotter f. 1822-09-18 i Öja.
Tacksam för läshjälp,
Margareta

323
Vad står det i texten?

324
03) Äldre osorterade inlägg / Vad är det för månad?
« skrivet: 2009-12-09, 12:06 »
En släkting till mig var arresterad mellan december 1707 och någon gång 1710 (I malmö och Jönköping) varefter han friges (han verkar även frias från de anklagelser som riktats emot honom). Under de ofredstider som rådde i Skåne skickades han från fångenskapen i Malmö till Jönköping. I en beräkning över hur mycket det hela kostat honom i uteblivna löner mm finns följande text :
 


 
 
4. Noch(?) för mig ifrån Novbr 1709 och till __br 1710 är ett åhr på een främad(?) orth i Jönköping och under reesan fram och tilbaka sampt här i Malmö  250 (Cr Sölfwermt)
 
Det ser ut som om han tänkt skriva 9br, men nian påminner mer om ett g. Det är väl november som betyder nionde månaden? Vad tror ni, har han bara använt två sätt att skriva november eller syftar han på en annan månad?

325
Längbro / Längbro, AI:21b
« skrivet: 2015-03-24, 22:37 »
Snälla, kan någon hjälpa mig att tyda vart Carolina flyttar? Hon är  född 1/9 1844 och finns i mitten av sid 114 AI:21b.

326
Asker / Asker C:2 född 1738
« skrivet: 2015-03-28, 23:16 »
Var föddes Per Anderssons son Lars 29 mars 1837?  
 
Asker C:2 (1727-1782) Bild 37 / sid 67 (AID: v52857.b37.s67, NAD: SE/ULA/10025)

 
Tacksam för hjälp

327
Älvsby / Läshjälp och vägledning
« skrivet: 2015-11-06, 10:56 »
Hej, Kan Ni hjälpa mig att läsa denna spännande delen av vår släktforskning. Hfsl 1880-1920, Älvsby A19A, sid 320, RAd 9. Emma Kristina Hermansson, f. 6 mars 1859 Mora, gifter sig 29 september 1899 med Axel Fritiof Rosén f 9 november 1861, Göteborg, Karl Johans församl. 1:a äktenskapet, så vitt jag förstår. Med in i äktenskapet har Emma tre barn, det finns en kommentar skriven, så om jag förstår rätt är det någon? (kan ej läsa vem) som gör dessa tre oäkta barn till sina egna.
För sonen Karl Vilhelm Rosén f 15 september 1884, Östersund Jämtland hittar jag i Sveriges kyrkböcker 1500-1941, Östersund, Jämtland, en far som jag tror det står August Vilhelm eller Malkolm Karlsson. Är detta månne den biologiska fadern, eller är jag fel på det? Varför kallas barnen oäkta om det finns en far registrerad? Beror det på att föräldrarna var ogifta?
Hur forskar jag vidare, med Axel Fritiof som far eller fortsätter jag leta?
Hjälp mig med lite läshjälp samt råd hur jag går vidare.
MVH
Ann-Marie Westerberg Helsingborg

328
Råneå / Råneå kyrkoarkiv, Hfl I a/12 c (1880-1889) s. 187
« skrivet: 2014-02-12, 20:40 »
Vad står det i den spännande texten skriven på Johan Fredriks rad i detta husförhör?  
 
**** *** ***** ingånget *** från ****** ***** har
Johan Fredrik omkommit *** ****** i ***** i N.
Amerika omkring den 15 dec. 1890 (i mellan d. 14 och 17e
 
Och vad står det på Axels rad i kolumnen Frejd och särskilda anledningar?
***** 88
Samt Axels rad i kolumnen till höger
2 8
Norra  
Amerika
 
Och nästa kolumn åt höger
1888
27/6
1887
 
Får inte riktigt ihop budskapet runt Axel. Han flyttade också till norra Amerika som sin bror, men vad indikerar de olika datumen?
 
OCH vad heter den avlidne mannen förutom Fredrik Josefsson? Hilks?
 
(Meddelandet ändrat av Johlund 2014-02-12 20:55)

329
Piteå landsförsamling / Till Hortlax-varifrån 1839
« skrivet: 2014-11-04, 14:10 »
Hej  
Kan inte tyda på bif.vart familjen Risberg kom ifrån 1839. Ngn som kan?

Piteå landsförsamling AI:7b (1835-1843) Bild 222 / sid 616 (AID: v138588.b222.s616, NAD: SE/HLA/1010154)
för hjälp tackar
Stig
 
(Meddelandet ändrat av stiggunnar 2014-11-04 14:11)

330
Piteå landsförsamling / CI:2 (1714-1756) Bild 95/Sida181
« skrivet: 2015-04-03, 23:43 »
Hej. Behöver hjälp att tyda några namn. Erik Ersson.  föddes 12 Juli. Fadern Erik ???   Modern Malin Kvitting???  
 
Tacksam för hjälp. Mvh Peter

331
Nederluleå / Nederluleå C:2 sid 216
« skrivet: 2012-12-29, 00:33 »
Hej,
 
Längst ned på höger sida finns dödsnotisen för Olof Gunnarsson.
Hans föräldrar skrivs som Gunnar Pärsson (?) och Karin (efternamn?).
 
Vore också intressant att få veta vad som står i den övriga texten.
 
Tack på förhand.
 
Mvh
 
Leif Hedberg

332
03) Osorterat / Ward
« skrivet: 2009-01-06, 17:30 »
Hej!
Någon som ser vad det står? Jag letar efter Ulica och hennes familj men kan inte finna dem.
 
2088.7.73300,  [Västernorrland]  Timrå,  C:1, Födde,Dop,Lysning,Vigsel,Död,Begravning, 1783-1829, 0/0,  Bild 88 av 136  
 
MVH
 
David Back
Uppsala

333
Gällivare / Gällivare födda 17890510 CI:1 sid 178 i AD
« skrivet: 2014-03-26, 13:20 »
Kan någon se Catharinas föräldrars efternamn?
 
Kan någon se faddrarnas namn?
 

 
Det är en medlem i PLF som frågar detta.
 
MVH/Sam PLF

334
Stugun / Stugun- Vad heter mamman?
« skrivet: 2014-05-02, 06:54 »
Hej
Jag har fastnat och behöver läshjälp. Vad heter barnet Pärs, född 1708-01-17, mamma?
Stugun C:1 (1689-1797) Bild 200 / sid 31 (AID: v115251.b200.s31, NAD: SE/ÖLA/11094)
Vänligen
Katrin

335
Söderhamn / Söderhamn husförhör AI:22b 1871-1875
« skrivet: 2012-01-11, 22:37 »
(Ligger under Gävleborgs län på SVAR)
 
Min släkting Greta Stina Jonsdotter född 1805 har en liten notering som jag inte kan tyda riktigt.
Ni finner henne i husförhör Söderhamn kyrkoarkiv, husförhörslängd, AI:22b, sidan 420, SVARS bild-nr 125.
 
Vad står det, och vad betyder det?
Jag tycker mig kunna se Åsbacka och Lervik där i texten, men är inte säker...
 
Tack på förhand.
 

336
Ljusdal / Ljusdal. AI:22c (1881-1882) -Sörkämsta-
« skrivet: 2012-03-29, 16:04 »
Det står en liten notering ovanaför bonden Jonas Olofsson. Vad kan det vara?
MVH
Ulrika
Texten lyder:
Norrkämsta No 2; 5-öresl.
Bonden Jonas Olofsson ____ f. 26/6 1857 i Ovanåker (se GB p. 499)
gift 12/11 1880 med:
Sara Persdotter f. 2/11 1852
Han läser försvarligt (dvs helt godkänt men inte mer)
Hon läser hjälpligt
son: Olof f.  18/10 1881
 
Vad står det på Fräjd och enskild anteckning?
 
Källa i AD är: Ljusdal AI:22c (1881-1882) Bild 92 / sid 499

337
Hudiksvall / Hudiksvall
« skrivet: 2005-07-03, 11:39 »
Hej!
Kan någon snäll person hjälpa mig tyda Anders Stockbergs födelseort.
Står det född i Borås där 1688 eller??  
 



338
Hassela / Hassela AI: 8, sid 270
« skrivet: 2014-04-29, 15:10 »
Undrar vad som står ovanför familjen: Olof Jakobsson ????
 
Antar att denna Olof Jakobsson blir ny man till Gertrud sedan maken Pehr dör, och att det är med Jakobsson hon får oäkta dottern Anna Selina?
 
Längre ner på rad 10, står det brodern Olof Jakobsson?  
 
(Meddelandet ändrat av IdaLarsson 2014-04-29 15:17)

339
Hanebo / Hanebo AI:11a (1840-1844) Bild 120 / sid 109
« skrivet: 2013-11-23, 12:15 »
Hej. Kan någon hjälpa mig att tyda vad som står. : Hanebo kyrkoarkiv, Husförhörslängder, SE/HLA/1010063/A I/11 a (1840-1844)bild 120 sid 109. Brita Jonsdotter f 1811. Det står något i fältet för omständigheter. Det gäller dottern Carin f 1842. Hon är född Östberg. Jag tror det står något om det.
Vänligen
Inger

340
Färila / Färila-c-10-1915-1926-sid-67
« skrivet: 2014-04-29, 13:25 »
jag kan inte läsa vem som är angett som fader, har någon en möjlighet att hitta et fadeskaps erkännande någonstans

341
Färila / Färila: Utdrag ur DB. 1918.
« skrivet: 2012-01-12, 21:44 »
Vad står det att bankkamreren Anselm Svartz hette i Efternamn?
F. 20/86 1885. d. 23/11 1918
Bankkamrer Anselm Phe___artz
Dödsorsak: Spanska sjukan.
Källa: SCB - samlingspost, Utdrag ur DB. 1918 i Färila, person nr 96, bildid: A0031417_00727 (SVAR)
/Ulrika

342
Enånger / INFLYTTNING från NJURUNDA till ENÅNGER
« skrivet: 2009-12-05, 19:29 »
Hej!
 
Vad står det på rad 11 Koldrängen Eric Dahlgren, var är han född? vilket fol. flyttar han till eller kommer ifrån jag vet inte vad som menas fol 296???eller.... GID 2212.39.6300 Enånger,  B.2, Inflyttning,Utflyttning, 1838-1861, 0-0,  Bild 13 av 44
 
Vänligen
Arne

343
Bollnäs / Bollnäs döda 1924 - Johannes Sundins dödsorsak?
« skrivet: 2015-01-26, 20:37 »
Hej, undrar vad som står som dödsorsak för Johannes Andersson Sundin, död 4 augusti 1924. Sida 13 i dödboken. Tack på förhand!
 

344
Bergsjö / 1753 - 1836 (C:3) Bild 195 av 206
« skrivet: 2015-01-25, 15:07 »
Margareta Nilsdotter Nr 6  
Födelse 19 Feb 1835 inom Bergsjö, Hälsingland, Gävleborg.
 
Bilden är väldigt mörk och suddig i min produkt.
Det enda jag ser är att Fadern heter Nils Jonsson. Möjligen att Modern heter Larsdotter. Moderns förnamn? Ort?  
Faddrar Nämndeman Anders Danielsson hu Brita Persdotter, Dräng Hans Hansson? Ort? Pigan Brita Hansdotter Ort?
 
Mvh
Bo Byberg
Borlänge

345
Arbrå / Arbrå, församlingsbok 1911-1918, sid 891
« skrivet: 2012-06-07, 23:34 »
Vilket yrke har Halvard Andersson? Jag tycker att det står timmertummare, men vet inte om något sådant yrke existerat, eller vad det är/var.
 

346
Alfta / Alfta. FB. CI:8 (1883-1895),
« skrivet: 2012-01-12, 22:11 »
Anselm f. 20/6 1885
Födelsenotis:
3.e barnet.
Föräldrar:
Anders Gustaf Schnertz,___ 32år, Vad står det efter Schnertz?
h.h.
Anna Olsdotter, 28 år
Westanå nr 1
Paret har varit gifta 5 år.
 
Se p. 316 i Hfl
Källa: Alfta. FB. CI:8 (1883-1895), barn nr 79, bildid: A0017404_00047 (SVAR)
(Schnertz verkar bli Svartz i framtiden)
/Ulrika

347
Alfta / Alfta, F:2, Död, Begr, 1832-1861, bild 21 av 33
« skrivet: 2011-06-03, 22:16 »
Vad är dödsorsaken på Britta Persdotter f. 15/10 1810 och d. 3/7 1857 i Nordanå, Alfta?
Jfr: Alfta, F:2, Död, Begr, 1832-1861, bild 21 av 33 (GID: 2202.10.64300)
mvh
Ulrika

348
Alfta / Alfta Al:4b (1762-1788) bild 13
« skrivet: 2011-11-11, 21:31 »
Vad heter de fyra första personerna?
Tacksam även att få hjälp med Alfta Al:3a (1750-1761) bild 156, hela sidan intressant.
 
Svårt det här, tack på förhand!!

349
Söndrum / Hvor fødtes Oscar Fredrich i 1827?
« skrivet: 2010-11-20, 19:50 »
Oscar Fredrich er søn (uægte) af Britta Maria Stenberg (og faderen var måske kustupsyningsmann Olof F. Runnqvist hos hvem hun var husholderske).
 
   Jeg har fundet familien i årene 1832-1827 i Kungsbacke, i Vapna församling i Søndrum Sogn, i Særdal i Harplinge Socken og i Halmstad. Ét sted, nemlig i indflytningsläng for Vapna Församling i Söndrum Socken - (Söndrum B:1 (1820-1836), bild 32) – findes hans fødested anført.   MEN hvad står der?????  
 
   

 
 
   At han er født 21.11.1827 findes flere steder, men dette er det eneste hvor jeg har fundet noget om fødselsstedet; hvad står der?
 
Bent Brink Larsen

350
Onsala / Hjälp tyda födelseplats i Onsala
« skrivet: 2010-01-10, 12:29 »
Hej
Jag försöker hitta en familj i Onsala. Jag har hittat dottern i familjen som heter Anna Paulina född 1843-09-30 C:3 1840-49. Efter hennes namn står ett namn ....kulla som jag behöver för att hitta i husförhörslängden.

 
Mvh
 
Thomas Börjesson

351
Idala / Idala AI:1
« skrivet: 2013-12-30, 16:33 »
Jag har funnit en märklighet i husförhörslängden för Idala 1802- 1804. Efter många av namnen står abs, vilket jag tyder som absolution. Vad kan de ha gjort?  
1802 (AI:1 bild 241/sid 455) står abs på tre namn näst längst ner på vänster sida - Anders Olsson och hans två barn Jöns och Anna Stina. 1803 (AI:1 bild 247/sid 466) återfinns familjen igen. Nu står det att Anders fått avs för andra gången. Det står också en anteckning på sonen Jöns, som jag inte kan tyda. 1804 (AI:1 bild 253/sid 477) får Anders absolution för tredje gången. Även här står en antecknin, som jag inte kunnat tyda) vid Jöns namn. Kan någon hjälpa mig att förstå vad som hänt?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

352
Holm / Hjälpatt tyda texten
« skrivet: 2013-09-28, 10:39 »
Hej!  
Skulle någon kunna tyda följande text åt mig  
Holm CI:4 (1814-1877) Bild 41 (AID: v92653.b41, NAD: SE/LLA/13157)  
Johannes Söderberg född 1820-02-19i Kusktorpet, Källtorp, Holm  
 
Mvh  
Gunilla Andersson

353
Gällared / Gällared 1732-1825 bild 50/sid 74 (Ancestry)
« skrivet: 2016-03-07, 12:23 »
Hej!
 
Jag skulle behöva hjälp med att tyda födelsenotisen längst ned på sidan 74. Jag tror det står Norrskog angiven som plats. Om jag tyder det rätt så är det en dotter som föds den 11 april 1744. Vad är faderns namn? Ser ut att stå Ivar. Vad heter dottern?
 
Tack!
 
/Jenny

354
Enslöv / Svår att tyda..
« skrivet: 2015-12-01, 22:56 »
Hej!  
 
jag har svårt att tyda endel av texten på ett födelsebevis för en tills nu okänd släkting.  
 
Finns det någon här som kan tänka sig att hjälpa mig?  
 
MVH
Erik  
 

355
Lundby / Lundby C:6 s 284 1846-01-10 dödsorsak??
« skrivet: 2011-11-18, 21:57 »
Kan inte utläsa vad Eric dog av. Mag.....
Tacksam hjälp med uttydning.

MVH
Yvonne

356
Jag hoppas få hjälp med vad det står som titel på Lars Holmsten och Anna Christina Utberg. På sid 598. Nov 30 1773 är vigseln.
Mvh Berit

357
Ockelbo / Ockelbo
« skrivet: 2014-11-02, 11:52 »
Hej!
Kan någon hjälpa mig att tyda vad det står på Gästriklands domsaga F11:4 (1791-1796) bild 911 sid 240 b.
 
Den 22 januari 1795 förrättades bouppteckning efter .. Soldaten Anders Rasks .. hustru Anna Andersdotter som blev med döden afgången den 5 i denna månad, och lemnade efter sig 2ne dottrar Brita och Anna som fadern sjelf förmyndare för dottrarna, ..och verderas som följer.
 
Tacksam för hjälp.
Barbro

358
Hedesunda / Hedesunda C:2 (bild 227 på SVAR)
« skrivet: 2014-02-14, 23:41 »
Någon som kan stå till tjänst med tydande av raderna kring bonden Nils Olssons i Berg död den 6 maj 1759?
 
Tack på förhand!

359
Grötlingbo / Grötlingbo-CI-1-1723-1811-Bild-1190-sid-269
« skrivet: 2014-04-07, 12:34 »
Tacksam för lite hjälp.  
 
Jag kan inte helt uttyda vad som står men jag är inte heller en expert. Jag får det hela till följande:
 
1754 September 30 födde Crono ? och Styrmannen Cacob Rasmussen ?  
och dess Huatru Christin Olufsdotter barn som döptes den 3 October Nom: Jöns  
Testes: Lars MatssonN Domearve, Jungfru Anna Lisa Lindlöf bar barnet, Dräng  
Pehr Emmericsson Kattlunda, Carl ? hustru, Dräng Mårten Hansson ?, Jöns ?  
hustru.  
 
Tacksam för lite hjälp  
 
Inge
 

360
Grötlingbo / Grötlingbo
« skrivet: 2011-04-02, 16:37 »
Hej. Kan någon hjälpa mig att tyda texten? Grötlingbo Kyrkoarkiv Födelsebok 1723-1811  Sid 144  Svar. 1771-01-20 Nils Pehrsson........ Maria Nilsdotter.......... MVH Ingegerd

361
Fårö / Fårö CI:1 (1688-1761) Bild 830 / sid 155
« skrivet: 2016-03-03, 11:05 »
Behöver hjälp med luckorna och eventuell rättning av min tolkning på Michel Nilssons dödsnotis 1763-06-07:
 
D 7 juni kl 8 förmiddag dödde bon-
den Michel Nilsson Kulberga  
af hjert???, ?????? och ängslan som han i några åhr dragit hafver
förde ett ärligt och Gudeligt lefverne.
Begrofs d 12 dito hans ålder var 64 år
 

 
Fullständig källa: Fårö CI:1 (1688-1761) Bild 830 / sid 155 (AID: v61687.b830.s155, NAD: SE/ViLA/23035)

362
Steneby / Vad hette Elins föräldrar
« skrivet: 2013-10-21, 19:04 »
Hej! Övar mig än...Steneby C:2 (1702-1741) Bild 86 / sid 165

4 sept Elin Andersdotters pappa heter Anders Andersson ifrån .....
men hur var det sen.
Någon som kan hjälpa mig?
Tack på förhand
Med vänlig hälsning
David Back
Uppsala

363
Gunnarsnäs / Gunnarsnäs C:3 (1780-1796) Bild 64/ sid 119
« skrivet: 2013-11-15, 00:19 »
Hejsan
Jag är nybörjare i släktforskning och har lite svårt att tyda texten på bifogad bild.
Finns det någon vänlig själ som kan hjälpa mig?

364
Dals-Ed / Vilken bok
« skrivet: 2016-01-12, 19:03 »
Vilken bok menas med denna text?
 

 
Utflyttad varthän?

 
hälsn...
hrister

365
03) Osorterat / Dömd för grov misshandel
« skrivet: 2009-05-11, 20:20 »

 
Har kommit fram till följande text  
 
”Dömd af Törsbo K.R. år 1904 7/3 för uppsåtlig grov misshandel med  
löjsfasligt vapen till 5 års straffarbete, som slutar 11/6 1906.”
 
Inser att löjsfasligt vapen inte kan vara korrekt. Vad kan det vara?  
Och står det Törsbo i början?  
Vad står K.R. för?

366
03) Osorterat / Vad dog han av ?
« skrivet: 2011-10-23, 16:47 »
Gäller AD, Ärtemark C:2, s 227 dödbok
Den 22 februari dödde och den 3 Marti begrafvdes Anders Bryngelsson  
i Dåfverud, död af ????
 
/anita

367
03) Osorterat / Västergötland. Högsäter AI:19
« skrivet: 2011-02-04, 13:27 »
Hej
Lägger in frågan här då det inte gick att lägga in nya ämnen under Västergötland.
Jag håller på och skriver en längre historia om min morfars mormors mor, Johanna Jacobsdotter Wallman. Hon födde fem oäkta barn och jag håller nu på och följer dem och ser hur det gick för dem i livet.
Under anmärkningar i denna husförhörslängd har jag tytt att det står: ingen har sett honom här.
Kan någon hjälpa mig att tyda vad som står över årtalet 47?
 
Tack på förhand
Itt Andersson

368
Söderbärke / Söderbärke F:2, bild 96, hö uppsl, no 13
« skrivet: 2014-07-14, 13:19 »
Död 1772-03-29:
Jonas Erssons änka i Nyhammar Hustrun(?) Margareta Olsdotter begrofs d 10 april. Hon blef född d. 27 Maji i Skinskatteberg och Pilbo. Flytt(?) til ? i sin ?. Gifte sig 1716. Har fött 9 barn, af hwilka 3 ännu lefwa. Blef änka 1751 ifrån hwilken tid hon vistats vid Nyhammar. (Nästa mening behöver jag hjälp med). Dödde af ålderdomsbräcklighet d 29 Martii, sedan hon lefwat77 år och 10 månader.


369
Särna / Kopparberg Särna Födde (Births) 1775 - 1844 (C:3)
« skrivet: 2014-11-21, 23:21 »
Sida saknas. Bild 105 av 155 i Ancestry.
Moderns Förnamn till Marit Jönsdotter född 5/6 1826 har jag svårt att tyda. Efternamn Ersdotter. Faderns namn Jöns Jönsson.
 
M v h
Bo Byberg
Borlänge

370
Säfsnäs / Säfsnäs sn, C:2 (1776-1800) Bild 18
« skrivet: 2015-04-28, 21:21 »
Snälla hjälp mig med titeln på Hindric Persson Hammarbäck far till
Johan född 17 juni 1779 och faddrarnas namn. Tror mig annars klarat av hela syskonskaran. Övning ger färdighet!!!

371
Norrbärke / Norrbärke AI:3 (1731-1750) s. 365 (Stimmerbo)
« skrivet: 2013-03-09, 16:26 »
Johan Larsson i Stimmerbo med hustru Kerstin Andersdotter, moder, syster och 5 barn. Modern verkar bo kvar och avlider 1737. Men vad händer med resten av personerna. Dessutom har jag svårt att se vad som står i de olika kolumnerna. I näst sista tycker jag det står utflyttat från församlingen och i den sista död.
 
Har kört fast. Har hittat ett husförhör som ger så mycket information, men jag har svårighet att tyda vissa delar. Dels vart det står att familjen tar vägen. Tycker mig läsa att de flyttar från församlingen (?) år 1733 (?). I lite ljusare bläck ser det ut som att de förpassas (?) men kan inte tyda resten.
 
Norrbärke AI:3 (1731-1750) Bild 188 / sid 365 (AID: v131190.b188.s365 Öppna, NAD:  SE/ULA/11109

372
Norrbärke / Fråga om en förkortning och ett namn
« skrivet: 2014-01-03, 12:39 »
Hej!
 
Har lite problem med vad förkortningen fil står för:
 
Norrbärke AI:5c (1776-1794) Bild 49 / sid 43
 
En bok bakåt (Norrbärke AI:4 (1751-1775) Bild 215 / sid 421) så har personen ifråga, Petter Perhsson(16/9 1758), förkrotningen Nep inannan namnet vilket jag tolkar som sonson.
 
Och när jag ändå är igång och frågar vad heter Peter Pehrsson (1724) hustru i förnamn, Elisabeth?
 
Tack på förhand
/carl-johan
 

373
Järna / Järna AI:1. Vad gjorde Henrik i Stockholm?
« skrivet: 2010-03-18, 17:14 »
Tar tacksamt emot hjälp med att tolka vad som föranledde denna anteckning i husförhörslängden AI:1 1716-44
 


 
 
för Henrik Henriksson (och hans hustru Anna Svensdotter?) från Noret i Järna (W)
Stig H

374
Husby / Husby F:3 bild 73
« skrivet: 2015-03-28, 13:11 »
Hej
Jag undrar om någon kan hjälpa mig med texten om Malin Ersdotter och även vad det står vilken sjukdom hon dog av.
Tack för hjälpen
/Anette

375
Gagnef / GID:2201.2.92800
« skrivet: 2014-07-15, 13:02 »
Husförhör Björka 1738-1757 Bild 106 av 245 Sid 193.
Vem är Lars Person d 1741 och Anna Matsdotter f 1687 förälder till? Olof Larsson f 1713 eller Brita Larsdotter f 1716? Husförhör längre tillbaka finns inte för Björka.
Jag har försökt titta i födelseboken  
Kopparberg Gagnef Födde (Births)1694 - 1727 (C:1) som är svår att läsa. År 1713 börjar på bild 98 av 180 och År 1716 börjar på 121 av 180. Bra om jag kan få mera precisa födelsedatum på Olof och Brita.  
 
M v h
Bo Byberg
Borlänge

376
Torp / Vad heter gården?
« skrivet: 2013-11-29, 22:33 »
Hej, Johanna föddes på en plats jag inte kan tyda. En av faddrarna bor tydligen på samma plats. Jag vore mycket glad och tacksam om någon med läseskicklighet och en smula lokalkännedom ville hjälpa mig.
Tack på förhand,
Britt
 

(bild från AD online)

377
Säve / Säve BI:1 (1895-1920) Bild 50 / sid 42 - Kommentar?
« skrivet: 2015-09-07, 21:07 »
Någon som kan se vad det står som kommentar? Har varit ???
 

378
Lycke / Läshjälp
« skrivet: 2013-10-29, 23:24 »
Kan inte läsa vad som står ovanför rutan med Chatarina Josefina Ahlgrens namn. Blir mycket glad om någon vill hjälpa mig. tackar å förhand
 
Lycke C:4 (1861-1887) Bild 43 (AID: v670.b43 Öppna, NAD:  SE/GLA/13345
 
Med vänlig hälsning
Inger Olsson

379
Foss / Foss C:1 sid 116
« skrivet: 2014-10-26, 13:07 »
Hej Ber om hjälp att tyda detta giftemål mellan Mårten och Anna

380
Forshälla / Forshälla AI:10 sidan 250 och AI:8 sidan 230
« skrivet: 2016-03-02, 11:32 »
Hej!
Gäller Andreas Olsson på Lissleröd i Forshälla.
Jag behöver hjälp att tyda vad det står under anmärkningar AI:10 sidan 250? Avstår han i skrift från alla anspråk på barn? Och om den tolkningen är rätt, varför gör man det?
 
AI:8 sid.230, där förstår jag inte alls kommentaren skriven på den blanka sidan?
 
AI:98 sid.241, där står NB om dottern Anna, men vad står det under anmärkningar? Modern död 1849, men vad hände dottern?

381
03) Osorterat / Läshjälp Skee inflyttningsattest
« skrivet: 2009-04-12, 18:50 »
Hej alla som är duktiga på att tyda gammal skrift.
 
Jag har länge försökt att finna födelseorten för en Anders Nilsson som är född ca 1753 i okänd socken. På något ställe i kyrkböckerna anges han som född i Värmeland, vilket jag antar är Värmland. Som gift bodde han på Grålös i Skee socken.
 
Under nya skannade volymer hos SVAR finns det nu en inflyttningslista för Skee, som heter SE/GLA/13475/H11/1 och Anders finns med som inflyttade 1779, se sid 56.
 
Jag skulle uppskatta om någon kunde hjälpa mej att tyda vad som står på inflyttningsattesten.
 
Ulla

382
Öljehult / Öljehult FI:1 s44 Ida Karolina Död 1870
« skrivet: 2016-01-18, 21:45 »
Ida Carolina Carlsdotter dog 2/2 1870.  
Vad anges för dödsorsak för henne?  qväfd genom äldre .....
Tacksam för läshjälp.  
 
Öljehult FI:1 (1861-1894) Bild 49 / sid 44 (AID: v97086.b49.s44, NAD: SE/LLA/13504)

383
Sölvesborg / Sölvesborg vigsel 1766
« skrivet: 2015-11-27, 12:37 »
Jag tänkte vara envis och klara det men det går inte. Någon som kan tänka sig att hjälpa mig?
Sölvesborg CI:1 1766-10-03 sid 125 (AD)
?drengen Ährlige och beskede
lige Per Nilsson och pigan och ährlige
och Gudfruktige Botilia Anders
dotter som ?? ??? uti äk
tenskap med hwarandra äro ??
komna ??
att gifttermåhlet härmed ?? ?

384
Sölvesborg / Sölvesborg Föd.bok C1:2 1796-1813
« skrivet: 2011-05-02, 21:02 »
Tacksam för läshjälp med C1:2 1796-1813 AD-online bild 5.MARIA född 1796-01-02 döpt 01-03.Kan ej tyda namnen på dopvittnen. Hälsningar Berta

385
Ramdala / Ramdala hfhl 1823-1827 sid 192
« skrivet: 2013-03-03, 16:17 »
Tyvärr kan jag inte kopiera och infoga bilder, så jag hoppas att någon kan titta på bilden ovan i SVAR:s arkiv och hjälpa mig med följande:
1. Vad betyder förkortningen som står vid plats för födelse och ser ut som Rsn? Först trodde jag att det var en variant av ibm, men sen såg jag att den förkortningen också användes. På något ställe ser det ut att stå Rs?  
 
2. Efternamnet - ska det läsas ut Salom eller något annat?
 
3. Kan någon se vad det står för yrkesbeteckning för Salomon Olsson en bit ned? (Överstruket). På ett annat ställe har jag tolkat det som skomakare - kan det stämma?  
 
Mycket tacksam för hjälp!
 
/Lotta M

386
Ramdala / Ramdala CI:3 s.145 Tredindag Jull
« skrivet: 2013-02-04, 21:37 »
Ramdala vigda 1741, CI: s.145 1741 Står det, Tredindag Jull, vigdes Olof Olofsson Kråkerum och Ingeborg Månsdotter Ramdala,
Tredindag Jull ? är det den 27 december 1741?
Mvh Aina

387
Ramdala / Ramdala AI:8 (1836-1840) Bild 289 / sid 285
« skrivet: 2014-11-11, 16:41 »
Försöker tyda vad Jonas Svensson har gjort enligt denna anteckning i HFL.
 

 
 
Tack på förhand
 
 
Janne

388
Nättraby / Nättraby
« skrivet: 2015-02-17, 20:43 »
Flickan Emelie Charlotta Johansdotter föds den 23 december 1827 i Snoketorp i Rödeby.  
1845 flyttar hon in i Nättraby - Västra Nättraby AI:7 sidan 166 - men varifrån? Attest i inflyttningslängden nr 29. Det vore så roligt att hitta igen hennes föräldrar.

389
Karlskrona tyska / Karlskrona, Tyska Församlingen C:1 s. 342
« skrivet: 2012-06-11, 12:47 »
Finns det någon som mot all förmodan kan tyda och översätta denna mycket röriga notis. Notisen finns som rubriken säger i Karlskrona, Tyska Församlingen C:1 s. 342. Notisen finns längst ner på sidan. Jag tror mig hittat min ana Engel Maria som enl hfl var född 1722 och sedemera hamnade på Öland. En son döper Engel Maria och hennes man till Jacob så det kan ju vara efter hennes far då. Står modern också nämnd? Vore kul att få reda på faderns titel? Tror mig förstå att notisen börjar med mäster men i vad?
 

 
(Meddelandet ändrat av Nebulus 2012-06-11 12:50)

390
Jämshög / Jämshög-CI-1-1726-1749-Bild-257-sid-503
« skrivet: 2016-01-21, 17:53 »
Jag behöver lite hjälp att tyda den här texten trots att handstilen är prydlig. Jag kan läsa: Söndagen den 7 December begrofs bonden Bengt Ingemarssons Hustru Hanna Haraldsdr ifrån Wilshult. War Siuk och Sängliggande 7 dagar här... nånting... af en ...nånting... Barnsbörd.
Finns det någon som kan ge mig lite tolkningshjälp i denna tragedi?  
 
 

391
Jämjö / Jämjö AI:6 sid 175
« skrivet: 2015-12-27, 10:56 »
Jag skulle behöva hjälp att tyda vart Olof Andersson och hans hustru Elin Manusdotter är födda (1769). Även vart de tagit vägen 1828, kan inte tyda det.

392
Vad är det Sissa har som gör henne oförmögen till tjänst ?
 Tack på förhand.
 

393
Fridlevstad / Döde 1765-1860
« skrivet: 2015-01-27, 16:41 »
Kan jag få hjälp med vad Israel Abrahamsson dog av april 1826?
Bild 233 (med reservation för Ancestrys skitsidor) står ingen sida....
/Kim

394
Bräkne-Hoby / Bräkne-Hoby AI:9 (1806-1810) &
« skrivet: 2013-11-06, 19:25 »
Hej!
Tacksam om någon kan hjälpa mig med det ena eller båda av mina läsproblem.
Först, var är Elna Håkansdotter född den 23/3 1791?
Bräkne-Hoby AI:9 1806-1810 Bild 47 / sid 42 AID: v95509.b47.s42, NAD: SE/LLA/13047

Sedan undrar jag vad dottern till Per Ollson och Botill Nillsdotter i Muggeboda för så står det väl född 30 dec 1710 heter.
Bräkne-Hoby CI:2 1703-1720 Bild 74 / sid 137 AID: v95548.b74.s137, NAD: SE/LLA/13047

Med vänliga hälsningar

395
Augerum / AUGERUM hf SE/LLA/13014/A I/21 (1861-1868)
« skrivet: 2015-03-14, 17:13 »
Vad hade hustrun till Pehr Johansson , Maria Håkansdotter gjort? Bild  126 sidan 54. rad 2.
Med vänlig hälsning
Ann

396
Asarum / Asarum AI:8 (1825-1830) bild 437/sid 431
« skrivet: 2012-03-28, 12:03 »
Kan någon förklara denna förkortningen? Den dyker upp hela tiden. Att 28 är för årtalet förstår jag, men vad betyder bokstäverna?
 
Mvh Hanna Lood
 

397
Asarum / Asarum AI:1 och 2
« skrivet: 2014-07-05, 14:44 »
Hej,jag behöver hjälp med att tyda vad prästen skrivit om Inspector Johannes Sjögren och hans hustru Charlotta Gode under Rubriken: Inflyttning
(AID:v95347.b186.s178 och AID: v95348.b223.s216)Asarum AI:1 s.178 och Asarum AI:2 s. 216
 
Tack på förhand
Claes}}

398
Porträttfynd (enskilda bilder) / #114473 - Cimbrishamn
« skrivet: 2011-02-20, 08:54 »
Har Simrishamn tidigare stavats Cimrishamn med C?
 
Om man tittar i Wikipedia så verkar staden ha hetat Svimraros, som kan betyda oset d v s mynningen till ån Svimbner, som rinner långsamt.  
 
Cimbrishamn

399
Tidningsjubilarer / Källstorps kyrka, fyra systrar
« skrivet: 2015-02-13, 01:38 »
Källstorps kyrka 1948. Fyra döttrar stod brud samtidigt. Marta,Tora, Gunni och Hildur var döttrar till lantbrukare Per Persson i Stora Jordberga i Skåne och hans maka Hilda, född Nilsson. Gunni (f 1921) gifte sig med min farbror, Einar Jönsson (f 1915) från Äspö, andra paret till höger, och jag var brudnäbb. Einar dog 1957 i brusten blindtarm. Jag skulle vilja veta vad som hände Gunni sen. Jag vet att hon fick två barn med en ny man. Det ena, en flicka, omkom tragiskt i en olycka. Jag vet inte namnet på Gunni och hennes nya familj, om någon lever eller om det finns senare generationer. Det vore så roligt om någon här kände/känner till Gunni och hennes nya familj och kan lämna uppgifter om henne.
 

400
Foto- och skanningsteknik / Analog fotografering
« skrivet: 2010-01-22, 10:58 »
Finns det någon som fotograferar med film(rulle)idag?
 
Själv använder jag både digitalt och analogt. Jag tycker att det känns tryggare med ett fotonegativ om något händer med det digitala (som självfallet skall ligga på en backup). Självklart får man hoppas att det finns en fungerande läsare om det skulle behövas eller då om det finns någon handlare kvar som kan lösa det, ex om det digitala rasar. Jag tycker att färgerna håller sig rätt så bra på negativet också.
 
 
Vänligen Patrick (med en fot i framtiden och en stabil i dåtid)

401
Bildgåtan - Övrigt / Småland, men när kan det vara taget?
« skrivet: 2011-01-09, 01:09 »
Det här fotot har jag fått från min mormor som var född på 1910-talet i Växjö.  
 
 
Jag har svårt att avgöra om det kan vara hon som är med på bilden eller inte, och försöker givetvis försöka luska ut vilka de andra personerna kan vara med ledtråd från när fotot togs. Detta  torde ha tagits samtidigt om det kan vara till någon hjälp.
 
Hoppas någon kan lite mer om detta och har lust att hjälpa mig.
Vänliga hälsningar

402
Bildgåtan - Övrigt / Karl Gottfrid Brodin på båda fotona?
« skrivet: 2010-11-22, 11:56 »
Jag vet att mannen på fotot till höger är Karl Gottfrid (Magnusson) Brodin född 3/7 1877 i Törnevalla, Östergötland. Han var min morfar. På detta foto är han 35 - 40 år och i USA eller Kanda.  
 
Fotot till vänster är en garvare på garveriet på Korpgatan i Skänninge på 1890-talet (Källa: St Ingrids Gille Skänninge)  
 
Min morfar arbetade på detta garveri 1898-1901 (var då 21 - 24år) så det kan vara han men exakta årtalet för fotot finns inte.  
Vad tror ni? Är det samma person? Jag har bara ett enda foto på Karl Gottfrid = det till höger.  
 
 
 
(Meddelandet ändrat av birgittagerik 2010-11-22 11:59)

403
Människor / Porträtt från Tunsberg-Drammen
« skrivet: 2014-08-12, 18:04 »
Hej!
I arvet efter min farmor och farfar hittade jag denna bild på en för mig okänd kvinna. Som ni kan se är det taget i Tunsberg-Drammen i Norge. Det står tyvärr inga årtal eller anteckningar på kortet. Jag tror dock att det är från min farfars mors sida. Hon hette Beda Skårberg f. 1900-02-07 i Stora Kil. Hennes fader Emil Arntsson Skårberg f. 1870-05-06 i Norra Finnskoga gift med Johanna Kristina Persdotter f. 1865-11-28 i Ekshärad. Emils far var Arnt Halvorsen (Kuosmainen) f. 1848-05-25 i Våler i Norge och Emils mor Britta Eriksdotter f. 1842-01-12 i Dalby. De bodde på gränsen mellan Sverige och Norge och några av Emils syskon flyttade till norska sidan. Kan det vara någon av han systrar eller kanske moder Britta? Någon som är duktig på kläder och frisyrer i äldre tider kanske kan gissa på ett ungefär när bilden kan vara tagen (man kan ju få lite hjälp att namnet på fotografen också: TH Larsen).
Det skulle verkligen vara intressant att veta vem kvinnan på bilden är.
Vänliga hälsningar Märta Svedberg

404
Tack för den länken, Peter.
Nu behöver jag inte gå och köpa Nostalgikort.
 
Frisyrerna liknar Kurtans (Kurt Olsson).
 
Sov sött - Eivor

405
Archive - Swedish names / Carlsson, Anders
« skrivet: 2010-08-24, 19:20 »
Anders Carlsson was born in Little Vambäsa June 30, 1764 . Can someone help with the translation of the Notes from the Förkärla birth records . It is GID 1753.9.893 . thank you .

406
Archive - Swedish names / Brunzell, Maria
« skrivet: 2008-08-20, 09:16 »
My great grandfather Johan Lindblad met and married another Swedish emigrant, Mary Brunsell, in Chicago in the 1880s.  Her death certificate (1916) shows her coming from Charlottenberg and parents named Olof and Christina.
 
I think I found the family at 476.54.51500, 476.50.21800,476.47.23800 and 476.56.29600.  I think I read that Maja is equivalent to Maria.
 
476.56.29600 is interesting because it shows Maria leaving for Amerika in 1877.  This corresponds to our family lore which says that she went to Pittsburgh in 1877 and later moved to Chicago.  I can not find a record of her arrival in USA and would love to find a departure record (ship from Göteborg?) for her.  The rest of the family goes to USA in later years (sister Charlotta in 1880 and most of the rest on October 28, 1887 per 476.49.42900), but I think it unusual that a 15 year old girl would go to USA alone.  Perhaps I can find some other relatives that she traveled with.
 
I think I found the marriage record (June 12, 1859) of Olof Brunzell and Stina Maria Sjoberg at 476.40.20100.  Please help me read the words to the left of Olof's name - is this an occupational reference?  Please also help read the village for Stina Maria (presumably in Köla?).
 
Also, does it say Olof's origin is Vitsand (born September 24,1831)?
 
Also, tracing Maria's birthday, I think I found the birth record (March 27, 1862) at 100017.16.12400.  I see Stina Maria Sjoberg of Charlottenberg (age 24, which is correct, but the fathers name appears to be Soldater Olof (Karlfelt?, Hartsell?).  Perhaps I have the wrong record, or there is a different father, or Olof carries a different name like a military designation?
 
Any help is greatly appreciated.

407
Hello!
 
I need some help with the following death record.  The first sentence is easy, but after that I'm lost.
 
GID 410.29.50700, [Ostergötland] Vist, F:1, Death Records, 1804-1863, page 194, Image 173.  
Eva Lotta Carlsdotter, died 13 November 1857.
 
I'm tremendously grateful for everyone's help.
Thanks,
Kathryn

408
Archive - Swedish language / Can you read this?
« skrivet: 2011-06-08, 00:23 »
Husförhör 1871-1875; Hallsberg, Orebro [A1:21], at page 157 - Genline reference 395.10.36500.  Pastor notation at Line 11, left side Afk--- i Kumla - 2 lysningar med ?? Johan Larsson i ??  ?? ??  I know the banns were read twice, for Maria and Johan, on Oct. 11 and Oct. 18, 1874 - but where was Johan Larsson located?   Thank you for any help you can provide.
 
Karen Van Etten

409
Archive - Swedish geography / 33 Sudoviks Zetan, Stockholm
« skrivet: 2002-09-25, 03:12 »
I just found out that my great grandfather's brother's address was 33 Sudoviks Zetan, Stockholm in 1892.  Does anyone know where this is, or what parish it is in?
 
His brother's name, at least on US military records, was Axel Bayerd.
 
Previously, I had posted for my great grandfather, Otto William Bayerd, under Emigrants, but now it appears that I have an address for his family.
 
Thank you for your assistance.

410
Archive - General questions / Ulland
« skrivet: 2011-04-25, 02:22 »
My grandmother, Maggie Beatrice Hammarstrom, is buried in Sweden.  She died 20 December 1988, born 9 January 1896.  I have one picture of her gravestone and on the back is written Ulland.  Can anyone help me find where that is or what cemetery it is?  The Swedish Death Index has her place of death as Stafsinge, Falkkenbergs kn (Hallands lan, Halland).  Tack sa mycket.......

411
Hello, everyone,
 
For years my family has been stuck finding the parents of Josef Blomgren (no middle name) born 14 February 1835 in Södra Vi (according to the church records in Kristdala). I recently got access to the Riksarkiv (http://riksarkivet.se/) and opened the archive for births in Södra Vi on February 1835. There was one Joseph born on that date, son of crofter (torpare) Birger Thorbjörnsson and his wife Sara Lena Johansdotter.
 
The first name and birth date are such close matches that I'd like to believe that this is the ancestor who changed his name to Blomgren. How can I prove this? When people changed their names from a patronym to a fixed surname, was there any documentation?

412
Swedish language / Oskarshamn AI:10 - translation help
« skrivet: 2013-05-03, 22:09 »
I am working in AD House Exam for Oskarshamn AI:10 Image 255, page 888...first name on page of Andreas Olsson Strand b. 1858 in Hjortsberga Blekinge. (AID:v23696.b255.s888)
 
I would like to know what the far column (anteckningar) says that Andreas was doing between 1883-1885. He left Svea Ingenjörskårs parish in Nov. 1883 (for Hjortsberga but never got there)  and does not show up until 1885 in Oskarshamn.
 
Second question...if someone told their parish priest they were moving to XYZ parish, but then decided to go to ABC parish could that person just say they changed their mind and be accepted on the parish books of ABC parish?

413
Swedish language / Järnboås C:3 (1717-1774) - Translation
« skrivet: 2013-07-23, 05:52 »
There is another word I can't translate clearly and would greatly appreciate help deciphering in my research. On image 172 (no page number), recording the birth of Anna Ericsdotter on March 23, 1771; and on image 182, recording the birth of Margreta Ericsdotter on March 1, 1774, there is a title before the name of the father, Eric Frantsson. It looks like Grävfogden or Gravfogden, which I suppose could be the grave or digging warden or bailiff? Or might it be Grossfogden, and if so, I wonder what type of warden or supervisor that might be. It doesn't look like Kronofogde or any other title I have heard of before. Thank you for any guidance, which is very much appreciated. -John

414
General questions / From torpare to egare ?
« skrivet: 2013-04-18, 20:07 »
Once again I am hoping for help with a couple questions :-)
 
[ Östergötland, Borg > AI:17, page 80 >  and  > AI:17, page 210 ]
Regarding Torparen Carl Magnus Carlsson [f. 1822] who is at Lilla Ahlsätter 1868-1879 [see page 80]. Then 1879 he moves to Stora Åsängen as Egare [see page 210].
 
So can someone tell me what might have happened here?  Isn't the change from torparen to egare a big deal?  How might he have managed that? If egare is owner, how would he have had the money to buy land?  Or, am I still not understanding the process of 'land ownership' that was available to farmers at that time?
 
From this point forward there are usually at least a couple workers listed below his family on that page - is this a sign of being a successful farmer, that is to have others in your employ? or  are the others just coincidently living on the same farm?  
[Östergötland, Borg > AI:17, page 210 > AI:18, page 210 > AI:19, page 276 > AI:20, page 283 ]
 
My second question is about Frans Carl Carlsson [f.1857], son of the above Carl Magnus. He is listed with the family on page 80 AI:17, Borg Östergötland, just before Carl Magnus moves his family to Stora Åsängen. What is the notation that is written regarding him?  He never appears with the family again, so that is all I have to help me find him.
 
 
Thank you so much for any help offered, I would be lost without you all :-)
 
Kathryn

415
Wærnér / Wærnér
« skrivet: 2014-01-02, 16:38 »
Jag har hittat två parallella släkter i Värna socken Östergötland som stavar som rubriken men inte verkar ha någon koppling med varandra. Som det har berättats för mig så tog min stamfar namnet Wærnér när han invandrade till Bersbo/Värna socken från Filipstad i början på 1800-talet, han hette då Petter Olsson. Kan det vara vanligt just här att man tog sig ett efternamn efter socknen/församlingen man bodde i oavsett om det redan fanns släkter med det namnet? Eller hade prästen koll på detta i kyrkoböckerna?
Hälsningar Lennart W

416
Framlidna kamreren Petter Wenerman är kortfattat omnämnd i Ölme härads dombok 1730. På internet hittas spår efter honom främst som bokhållare eller kamrer med kopplingar till Ösmo och Häringe gård, Västerhaninge samt Sotholms härad i slutet av 1600-talet (De la Gardieska arkivet: Wennerman/Wännerman/Wänerman).
Jag undrar om någon har ytterligare kunskaper om honom? Var han t ex gift och var var han bosatt?  
Vid omnämnandet i Ölme framgår att han på något sätt hade släktskap med någon boende i Ölme, Värmland.
 
Jag kan inte se någon tydlig indikation på släktskap med en senare kyrkoherde i Karlskoga Elias Wennerman (1714-1771) men kanske finns det ändå?

417
Spännare / Spännare
« skrivet: 2015-12-02, 10:03 »
Undrar på namnet Spännare?          
   
Som finns i släkten. Lite uppgifter om det.        
   
Tack på förhand.

418
Schagerberg / Skagerberg / Schagerberg / Skagerberg
« skrivet: 1999-10-24, 14:08 »
Det fanns en Sven Schagerberg, länsman i Björserud el Björsbyholm i Sunne död där 1736. Han var gift med Maria Nyqvist. Hans barn:  
 
Olov Schagerberg f /3 1702 i Björserud. Länsman och död där 1746. G. 13/6 1728 m Anna Råbock f 5/3 1691 el 99 i N Ulfsjö i Ölme, dtr av fältväbeln Bengt Råbock ohh Klara Roman. Kvarbodde där ss änka med barnen på Björserud till 1756, då fam utfl till obek ort. Olovs o Annas barn:  
1. Maria f. 4/6 1729, möjl död ung.  
2. Sven f. 29/6 1732, dräng i S Forsnäs 1756.  
3. Kristina f. 5/6 1734.  
 
Uppgifterna är alla hämtade ur 'Bromanderska samlingen' hos Värmlandsarkivet. Det fanns en kvinna som var född Roman gift med en Bratt i början av 1700-talet (källa: Biographica 45a). Är dom släkt?

419
Pagander / Pagander
« skrivet: 1999-03-23, 20:16 »
Trumslagare Jakob Pakander (Pagander)
 
(Början av denna diskussion låg från början under Dalsland..) //Anbytarvärden
 
 
Jag söker uppgifter om trumslagaren Jakob Pakander (Pagander) f ca 1720 på Dal. Han var gift med Margareta Ingemarsdotter f ca 1722.
Alla uppgifter är av intresse!

420
Nygård / Nygård
« skrivet: 2003-09-22, 16:28 »
Vet du något om Oskar Edvin Nygård arbetare från Väja (i närheten av Härnösand) född 1900-09-27?
Jag vet att han erkännt ett faderskap 1926 enligt Landsarkivet i Härnösand. Han är min farfar och jag är intresserad av att komma i kontakt men någon som kan ge mig lite upplysningar om denna man.
Hälsningar Pia-Lena

421
Noréus / Noréus
« skrivet: 2000-12-05, 23:06 »
Är intresserad av allt som kan ha anknytning till denna släkt. I 1890 års folkräkning finns en hel del Noréus - hänger dessa ihop och härstammar de från samma anfader? Min anfader är Hans Larsson präst i Nora, Ångermanland slutet 1500-talet. En annan ana är Johan Petter Noreus f.1803 som levde i Ström, Nordmaling(AC). Han hade bröderna Erik Gustaf f 1792 och Carl Peter f.1791.

422
Manson / Manson
« skrivet: 2009-11-29, 11:21 »
Barai Manson Born in 1786 in Sweden Died in 1860 England.
Looking for Birth record of Barai (Barry)
Can anyone help
Thank you

423
Knagg / Knagg
« skrivet: 2015-11-14, 19:18 »
Två damer med namnet Catharina Knagg i Eksjö
 
I Släkt och hävd 1975 s. 369 anges i en artikel ”Växjösläkten Wedege” att Catharina Knagg, född i Eksjö 1687-10-09. Födelseuppgiften kan återfinnas i Eksjö CI:2 s.214.  (AID v33568.b111.s215). Men denna flicka avlider redan samma år. Fader var Samuel Knagg.
Samuel Knagg får en ny dotter med samma namn som döps 1688-12-06. (AID v33568.b118.s229). Det måste vara denna dotter som Paul Wilstadius avser i artikeln i Släkt och hävd.
 
I artikeln framgår att en Catharina Knagg vigdes i Eksjö 1709-05-04 med Jöran (Georg) Wedege. Denna uppgift har jag återfunnit i Eksjö CI:3, sid. 23. (AID v33602.b13.s23). Hustrun i Växjö dog 1727.
 
På Disbyt har jag funnit två uppgifter om att Catharina Knagg skulle varit gift 1716 med Nils Johansson Trolle. Denna uppgift har jag funnit styrkt av Eksjö CI:3 s. 32. (AID v33602.b18.s33).
 
Det fanns uppenbarligen två personer med namnet Catharina Knagg vid samma tid i Eksjö. En av dem hade troligen inte Samuel Knagg som fader. Vem var den andre?
 
Vilka är de rätta svärfäderna till Wedege och Trolle?
 
MVH/Lars-Åke

424
Kihlmark / Kihlmark
« skrivet: 2002-09-23, 18:11 »
Jag söker efter Peter Kihlmark var han föddes vet jag inte och tror omkring 1790 Han bodde i Stockholm g.m. Lotta Charlotta Mineur f. 17990627 i Överlöfsta och far till bl.a. Carolina  Josefina f. i Nicolai, Stockholm 18420306. Carolina Josefina var min makes ffm.
Bästa hälsningar
Anita

425
Hörling / Hörling
« skrivet: 2003-12-10, 20:11 »
Hej
Är det någon som känner till Mårten Hörlings barn, förutom döttrarna Kristina och Geska Hörling?
Mårten Hörling var född 1623 i Finland och död 1683 i Ö. Ryd och var gift med Anna Hedrea.
mvh
Marianne

426
Herngren / Herngren
« skrivet: 2001-09-10, 07:30 »
Är det någon som släktforskar på släkten Herngren.  
Söker uppgifter om en Johan Edvard Herngren född i  
Åsarp (R)1866.
 
Tack på förhand!

427
Hellström / Hellström
« skrivet: 2011-05-19, 12:22 »
1000 tack Ann-Marie
Det hjälpte mycket
Nu kommer jag vidare.

428
Ferner / Ferner
« skrivet: 2010-03-05, 18:14 »
Hej
Jag söker föräldrar till min ana
Catharina Ferner född 1642 i Strängnäs Domkyrkoförsamling död 1696-03-25 i Stora Vede Follingbo I-län
Gift med Häradshövding i Gotlands norra härad Lars Malmén Söderhielm född 1638-11-25 i Strängnäs Domkyrkoförsamling
död 1710-10-05 i Follingbo I-län
Hälsningar Bengt

429
Castenborn / Castenborn
« skrivet: 2015-01-30, 14:43 »
Var stammar namnet Castenborn från, taget eller släktnamn?

430
Buus / Buus
« skrivet: 2010-12-05, 14:10 »
Släkten Buus i Andrarum
 
Fråga till anbytarforum: 2010-12-05
 
Jag undrar om någon vet något om en släkt med namnet Buus eller Bus.
Släkten förekommer på Andrarums Alunbruk.
I boken Bruksbygdsliv - andra alunbruksboken nämner författaren Kristian Carlsson detta:
 
”Den allra första ur Buus-släkten lär ha kommit redan 1720, då det för övrigt var strejk på bruket. I Flandern där de kom från fanns redan på 1600-talet släkten Bus-Devarnaffe som var en duktig järnsmedssläkt.”
 
Hur kan jag ta reda på om detta stämmer?
 
Med vänliga hälsningar
Micke

431
Buddgård / Buddgård
« skrivet: 2014-03-16, 14:31 »
Söker föräldrarna till John Buddgård född 05.05.1880 (ort okänd) död 04.10.1948 i Stockholm och hans hustru Ester Charlotta Gustafsson född 11.12.1892 (ort okänd) död 18.03.1949 i Stockholm. Vigda 06.01. 1915 (ort okänd)
Birgit Holmström

432
Rejman (Reÿman) / Rejman (Reÿman)
« skrivet: 2012-10-05, 23:41 »
Hej
 
Jag undrar om Rejman (Reÿman) är vallonsläkt? (Petter Rejman, Eskilsäter, Värmland)

433
Piper / Piper
« skrivet: 2000-09-16, 17:33 »
Söker efter information om föräldrarna till en
Anna Christina Piper f. 1753. Anna Christina hade två systrar, Greta f. 1766 och Brita Christina f. 1775-6. Från omkring 1782 tycks alla tre systrarna ha bott i Stockholm. Om de också är födda där har jag inte kunnat hitta någon uppgift om.
Vad gäller föräldrarna vet jag bara att modern hette Christina alt. Catharina Piper, hon står i källorna som valsmästaränka år 1800 och bor då i Stockholm. Jag känner inte till faderns förnamn eller var han kan ha varit valsmästare.
Är det någon som vet någonting om dessa personer?

434
Nyberg / Äldre inlägg (arkiv) till 09 januari, 2013
« skrivet: 2002-01-28, 17:39 »
Hej.
Det finns en smedsläkt, Nyberg, i Virestad sn Småland under 1800-talet. Min förste Nyberg hette Anders och skall ha kommit ner från Närke. Anders var född i slutet av 1700-talet och gifte sig med Elin Bengtsdotter i Stenbrohult 1810.
Vet någon något mer om dessa Nyberg uppåt landet, och kan de rent av ha stammat från vallonerna? Tacksam för alla tips. Mvh Ylva

435
Luthman / Luthman
« skrivet: 1999-09-06, 10:07 »
Undrar om det är någon som vet något om en Viktor Luthman. Han var gift med en Elsa, möjligen Andersson, och fick med henne ett antal barn, bla Anna-stina. Hon gifte sig senare med Sten-Erik Wihlborg, präst, och fick med honom 4 barn, Birgitta, Barbro, bo och Björn.
tack på förhand

436
Vet inte var jag skulle posta detta men   tänkte på den engelska kungliga släkten York ( ni minns Rosornas krig i England på 1400-talet mellan Lancashire och York).  Den kungliga släkten York, var härstammar den ifrån, om man går tillbaka till 700 eller 800-talet? Från Danmark, Norge eller Sverige?  Namnet York ( liksom staden York i norra England) kommer vad jag förstått från de nordiska språket Jork.  Kan det vara så att den kungliga engelska ätten York en gång hetter Jork och härstammade från Norge, Danmark eller Sverige om man går tillbaka till 700- eller 800-talet när vikingarna intog de britiska öarna?

437
Övriga källor / Landstingets arkiv
« skrivet: 2009-07-15, 18:39 »
Hej. Var hittar jag dödböcker och sjukjournaler som hänvisas till Landstingets arkiv? Är det centralsjukhuset i länet som kan ha dessa eller gäller Landsarkivet kanske? Jag forskar i församlingar  tillhörande Östra Göinge kommun (Skåne).

438
Allmänt / Vad heter boken?
« skrivet: 2000-10-29, 15:53 »
Har i Joh.Is.Håhls Linköpings stifts herdaminne första delen på sidan 94 hittat en referens till en bok som varken jag eller bibliotikarien kunde tyda ut.  
Det står:  
Jfr v Dalin S.R.H. 3:1:231 - Messenii Scond. illusstr. p106.  
Det finns ingen literaturlista i herdaminnet alls, så min fråga är vad är det för bok som man  
hänvisar till?

439
Skattelängder / Mantalslängder - Skåne
« skrivet: 2015-08-06, 19:06 »
Vilka mantalslängder finns bevarade för Onsjö härad ?  
 
Hos SVAR hittar jag följande mantalslängder:
1658, 1660, 1662-66, 1668-72, 1675, 1681, 1684, 1694, 1698-1700, 1709-11, 1720-22, 1724-28, 1742-49, 1759, 1764-71, 1773, 1776, 1786-91, 1793-96, 1798-1820.  
 
[saknas gör alltså hos SVAR följande år: 1659, 1661, 1667, 1673-74, 1676-80, 1682-83, 1685-93, 1695-97, 1701-08, 1712-19, 1723, 1729-41, 1750-58, 1760-63, 1772, 1774-75, 1777-85, 1792, 1797 ]
 
Hos Arkiv Digital hittar jag dessa (under Malmöhus läns landskontor (volymserie EIII: ) :
1765-1814
 
 
Jag skulle dessvärre behöva titta i mantalslängder ifrån 1740-talet fram till 1750-talet. Finns det några sådana bevarade i andra arkiv än ovanstående ?

440
Födelse- och dopböcker / Födelseort
« skrivet: 2000-01-29, 16:48 »
Under en tid på 1940-talet skrevs födelseort=den ort där barnet föddes, dvs den plats där förlossningen skedde. Många fick ju fara till ett sjukhus i annan församling än den föräldrarna var skrivna i. Min man står som född i Flen där han aldrig bott. Var kyrkobokfördes han? Vad ska stå i släktregistret? Kanske pågick detta under en lång tidsperiod. Numera skrivs barnet som fött i den församling där föräldrarna bor och inte där förlossningen ägt rum.Detta känns mer rätt.
Hälsningar Boel Boberg

441
Ann-Catrin
 
Du har väl möjlighet att under Skrivarinställningar till din printer  välja Utskrift med enbart svart bläck
 
Ett tips från Lars-Åke

442
Bouppteckningar / Äldre inlägg (arkiv) till 16 januari, 2014
« skrivet: 2010-08-23, 11:19 »
Bouppteckning ett år innan dödsdatum?
 
Hej alla kloka
 
Kan det finnas någon orsak att göra en bouppteckning ett år innan dödsdatumet, dödsorsaken är angiven som feber så personen lär inte ha varit långvarit sjuk, eller är det helt enkelt felbokfört någon stans?
 
Det gäller Maria Andersdotter som dog i Bärfendal i juni 1808 (bärfendal C:2 sid 355) men boupteckningen är daterad juni 1807 (Tunge, Stångenäs, Sörbygdens och Sotenäs häradsrätt FIIa:12  sid 1035)
 
(Meddelandet ändrat av LoDan 2010-08-23 11:21)

443
Hur gör jag för att hitta en bouppteckning efter min morfar död i Göteborg Gamlestadens församling 1919

444
Färdiga / Utvandrare i bouppteckningar
« skrivet: 2011-04-25, 11:03 »
Har i åtminstone två olika fall funnit att när föräldrarna dör i Sverige kring 1900-talets första decennier så finns inte de barn som utvandrade (eller deras ättlingar) med i bouppteckningen, det nämns inte ens att de finns på okänd adress. Varför gjorde man på detta sätt?

445
Färdiga / Bouppteckningar efter omyndiga personer
« skrivet: 2007-02-13, 12:34 »
Upprättades det bouppteckning efter en person som bara blev cirka 20 år gammal, men som flyttat hemifrån?
 
Jag har två sådana personer, två bröder: den ene dog nästan 23 år gammal och hans lillebror var nästan 20 år vid sin död. Men båda hann flytta hemifrån.
Första brodern levde 1870-92 (dog på Enköpings lasarett) och andra brodern 1879-99 (dog på Serafimerlasarettet).
 
Finns det bouppteckningar efter dessa bröder att beställa?
 
Mvh,
Susanne Carlsson

446
Hej Mikael J. Såg din efterlysning här. Jag har en Anders Larsson i mitt träd, bror till Johannes Larsson född 15 mars 1828 Trevattna, Floby, Falköping, Skaraborgs län. Tror du att de är släkt? Mvh Carina Larsson i Stenungsund

447
Färdiga / Värmlands kyrkboksregister 3
« skrivet: 2014-10-19, 17:18 »
Sitter (på kammaren)! Nåja.
 
Denna skiva som jag tog tag i nu i helgen (köpt i Karlstad) är verkligen en välsignelse om man har rötter i Värmland. Nu finns ännu inte alla socknar med, men jag har fått tillräcklig god ledsagning av den. Resten? kommer på nästa skiva. Men vem vill vänta.
 
http://www.varmlandsrotter.se/avsalu_info_vkbr.htm
 
Glöm inte att uppdatera skivan för er som köpte den på mässan. Info finns på länken ovan.
 
Vänligen Patrick

448
Allmänt om arkiv / """"Arkiv för Svensk Släktforskning""""
« skrivet: 2003-08-04, 23:11 »
Någon gång runt 1950 lät en kusin till min far göra en släktutredning. Den utfördes av något som heter Arkiv för Svensk Släktforskning i Malmö. Min far fick ett exemplar. Nu har jag ärvt
en kopia av släktträdet men där finns ingen uppgift om adress, ej heller när utredningen gjordes. Jag släktforskar själv och har fastnat på en oäkta dotter. I kyrkböckerna står ingen far, men i den nämnda släktutredningen finns en far, med anor, angiven.
Jag vill gärna kontrollera källan.  
Finns Arkiv för Svensk Släktforskning kvar, eller i någon ny skepnad? Eller vet någon om det finns dokumentation från AfSS.

449
Jag skulle gärna vilja få ta del av erfarenheter av att beställa fram bouppteckningar från Landsarkivet i Lund som håller till hos Arkivcentrum Syd i Lund. De har ett beställningsformulär som de vill att man ska använda och där står det tydligt att de tar ut 150 kr i s.k. forskningsavgift per påbörjade 15 minuter.
 
Jag ställer samma fråga nu till dig som har erfarenhet av att beställa fram bouppteckningar från Landsarkivet i Lund, betyder det här verkligen att det kostar åtminstone 150 kr per bouppteckning man önska få se på?!
 
När jag ställde frågan till Landsarkivet så svarade de bara med ett torftigt och helt intetsägande myndighetssvar och bifogade blanketten hänvisade till den bifogade blanketten Meddelande avgift bpt 2013 I.doc.
 
:Med anledning av din förfrågan till Landsarkivet i Lund den 1 oktober 2014 kan följande meddelas.
 
Det är tråkigt att de inte kunde svara på frågan som tänkande människor istället, inte minst när jag tydligt sa att jag inte har någon tidigare erfarenhet av det här och inte är någon erfaren släktforskare.
 
I blanketten talar de visserligen om möjlighet till gratis forskning men det känns lite oklart om det verkligen skulle bli gratis:
 
:Villkoren för gratis forskning är:
1. Det finns en korrekt och exakt angiven sökingång i form av ett bouppteckningsnummer eller en sidangivelse med domstol angiven.
2. Rätt namn dödsdatum och ort/församling är angiven och Landsarkivet har tillgång till ett namnregister som sökingång.
 
Uppfylls inte ovanstående krävs det en undersökning som är förenad med en avgift i enlighet med Förordning (2009:1593) med instruktion för Riksarkivet. Denna avgift är för närvarande 150 kronor per påbörjad kvart (30 minuter = 300 kronor, 60 minuter = 600 kronor).
 
Som villkoren ser ut så gäller ju också beställ först och se vad det kostar sen. Självklart har jag namn och både födelse- och dödsdatum samt ort/församling för de vars bouppteckningar jag skulle vilja få ta del av. Men bouppteckningsnummer, sidangivelse och domstol har jag inte.
 
Själv tycker jag inte värdet av att få se på bouppteckningarna motsvarar 150 kr per bouppteckning eller mer. Jag skulle väldigt gärna ta del av ett antal bouppteckningar efter mina mor- och farföräldrar som dog under 1900-talet men för 150 kr per bouppteckning kan jag få ut så mycket mer annan information istället från andra källor. Prissättningen verkar mer vara anpassad för företag och andra myndigheter som kan dra av hela kostnaden som en del av verksamheten.
 
Så betyder det här att vi ska avstå från bouppteckningarna i vår släktforskning? Eller har jag förstått det fel, som jag sa i mitt mail till Landsarkivet, är det i praktiken kostnadsfritt att beställa fram en bouppteckning om man åtminstone har namn, dödsdatum och ort/församling?
 
Dela med dig av dina erfarenheter till mig och andra som inte har vågat beställa från dem än så är det till stor och uppskattad hjälp!
 
Meddelande avgift bpt 2013 I.doc
 (107.0 k)

450
Övrig teknik / Internet Explorer
« skrivet: 2015-09-11, 12:16 »
Jag får ett meddelande lite då och då att jag ska uppdatera min Brewser, antar att det är detsamma som webläsaren.
 
Brukar man inte få ett meddelande när det finns en uppdatering av IE, som det gäller. Jag verkar ha IE 9 och det verkar ju finnas IE 11 t o m.
 
Var går jag in och uppdaterar IE?

451
Register och databaser / Family Search
« skrivet: 2016-02-16, 18:51 »
Hej! Hoppas nu denna fråga hamnar under rätt ämne...
Jag använder mig sedan ganska länge av Family Searchs program, eftersom det är a) gratis och b) ganska lätthanterligt. Med lite tur kan man dessutom, när man lägger in namn och födelsedatum på en ana, upptäcka att någon annan forskat på samma släkt. Vips, så radar hela släkttavlan upp sig.
 
MEN nu har jag råkat ut för att någon nitisk (amerikansk?) släktforskare har stavat fel till del flesta namnen. Mätta har blivit Matta, alla döttrarna heter Nilsson i efternamn (obs vi talar om tidigt 1700-tal!) gårdsnamnen är felstavade osv.
 
Det går att ändra i gammal information som någon annan har lagt in. Men då måste (nåja, bör i alla fall)man uppge orsak till varför man ändrat i informationen. Det kan jag väl göra, men det känns helt enkelt lite fel. Kanske den amerikanske släktforskaren VILL att hon ska heta Matta?
 
Ett annat alternativ är att man lägger upp samtliga personer som nya i registret. Då får amerikanen behålla sin Matta, jag får min Mätta... men samtidigt blir ju alla individer i släktleden både bakåt och framåt, dubbla.
 
Och Mättas stackars make står plötsligt med två hustrur (en Mätta och en Matta) och dubbelt antal barn. Osv osv.
 
Hur hade ni andra gjort? Är ju inte så intresserad av att göra om hela antavlan heller...
 
Finns det någon annan här på Anbytarforum som stött på samma problem, och hur löste ni det i så fall?

452
Datorprogram (för släktforskning) / Lathund - datorprogram
« skrivet: 2011-04-14, 13:10 »
Denna sammanställning är ett försök att betala tillbaka litet, efter att ha fått mycket och bra hjälp här på forumet. Kunskapen kommer därmed inte från mig, utan äras bör svararna i tråden http://aforum.genealogi.se/discus/messages/274/324273.html?1302777649. Misstag är däremot helt mina!
 
1. SLÄKTPROGRAM (släktforskarprogram, el egentligen släktregistreringsprogram):
Är byggda runt en lokal databas och kan användas offline.
Finns både freeware och program man betalar för.  
Disgen, Holger och Min släkt är de vanligaste och som även är anpassade efter svenska förhållanden (främst den geografiska strukturen). Ett annat exempel är Legacy.
Disgen har mycket funktionalitet (en del tycker gränssnittet inte är så snyggt)  
Family Tree Maker har mycket funktionalitet (och snyggt gränssnitt, men finns bara på engelska).
 
1.1 Basfunktionalitet
Kan vara mycket olika i olika program. Några exempel på 'bra-ha-saker' är (se också 1.2 och 1.3):
+ Bygga släktträd
+ Senare kunna koppla ihop olika oberoende träd  
+ Kunna ha okopplade individer i databasen (senare när man funnit släktförhållandet gör man en enkel sammankoppling)
 
1.2. Import/ export av data
+ Gedcom format: Det vanligaste export/importformatet för olika släktprogram.
+ Excel: kunna importera (normaliserade) personlistor fr excel kan också vara bra
Att överföra data mellan olika program kan kräva en del trick:
mis-fil: Öppna i MinSläkt och exportera till en Gedcom fil från MinSläkt.  
Anarkiv-data: först exportera via Gedcom till Min släkt och därifrån via Gedcom till Holger
 
1.3. Datamanipulation, dvs kunna sortera personlistorna på alla kolumner, helst kombinerade sorteringar, för analys  
+ Programmet GenoPro: kan manipulera “på tvären och längden”. Ganska avancerat. Påminner om flexibiliteten i ett kalkylark. Kan också importera och exportera olika format.
 
2. KÄLLPROGRAM är abonnemang på scannade källbilder som ligger på nätet och kan inte köras offline. Det finns tre operatörer på nätet av källmaterial som alla har kyrkböcker och sina egna applikationer för att bläddra. Dessa kan köras samtidigt på datorn utan problem (om man har köpt abonnemanget och är uppkopplad).
a. ArkivDigital (AD-Online):  
+ Bäst bildkvalitet  
+ Kyrkböcker, men inte ännu komplett över hela landet (och har inte kyrkoräkenskaper och kommunionlängder i nuläget)
+ Ortsregister i de flesta hfl  
+ Bouppteckningar (inte komplett, men pågående*)  
+ Har sitt material på skivor som man kan köpa (men de är dyra, se 4. nedan)
b. SVAR (bläddringsprogram DjVu, ganska rudimentärt):
+ Kyrkböcker: Störst sortiment med alla in på 1900-talet  
+ Folkräkningarna (1880, 1890, 1900, samt lite av 1910)
+ SCB sammandragen (avskrifter av kyrkoböckerna fram t o m 1940)
+ Alla skattelängder från 1530-talet och framåt  
+ Alla militära rullor (komplett militaria)
c. Genline/Ancestry  
- Sämst bildkvalitet  
+ Kyrkböcker (mer komplett än AD men inte som SVAR)
+ Emigranten/gbg passagerarllistor
* AD's bouppteckningar: Av idag ~26.6M miljoner bilder är över 8.8M från handlingar som inte är kyrkoböcker (innehåll beror på region, t.ex. alla bouppteckningar från äldsta tid till 1900 för: Gävleborgs län, Göteborgs och Bohus län, Jönköpings län, Kalmar län, Kronobergs län, Skaraborgs län, Värmlands län, Västerbottens län, Västernorrlands län, Älvsborgs län, Örebro län och Östergötlands län. För Blekinge län, Hallands län, Kopparbergs län, Kristianstads län, Malmöhus län, Norrbottens län, Södermanlands län, Uppsala län och Västmanlands län är fotografering av bouppteckningar pågående (ofta en bit in på 1800-talet. För exakt info, se hemsidan / resp. län)
 
3. REFERENSER & INTEGRATION mellan Släktprogram och Källprogram  
Släktprogram och Källprogram är separata program som kan köras samtidigt på datorn.  
- Manuellt: Varje bild i källprogrammet har sitt specifika ID-nummer som kan kopieras och klistras in i släktprogrammet.  
- Att automat-knyta bildreferenser från källbilder funkar oftast bara om man har käll- och släktprogram från samma leverantör (tex Genline / Ancestry)  
Observera att referenser ska anges efter de olika arkivens litteraturbeteckningar , inte de egna koder som olika program använder.
 
4. ANDRA KÄLLOR PÅ CD SKIVA. Tips:
+ Sveriges dödbok 1901-2009 (en del fel och saknar en hel del, men trots det värdefull).
+ Sveriges Befolkning finns för flera årtal 1880, 1890, 1900, 1970, 1990.  
+ Specialskivor, tex KGFs CD, Smedsskivan och Vallon-skivan.  
+ Kyrkböcker på CD finns hos AD. Mkt dyrt för en privatperson: En bok (t.ex. husförhörslängder för en socken under femårsperiod) kan kosta 100-200 kr beroende på storlek. Det blir med andra ord många tusen kronor för en socken, vilket ska multipliceras med antalet socknar i Sverige...
 
5. RIKSARKIVET I ARNINGE:  
+ Mikrokort med de filmade kyrkböckerna (samma bilder som t.ex. i SVAR)
+ SCBs avskrifter av ministerialböcker (=kyrkans födelse-, vigsel- och dödböcker) fram till 1949.  
(kyrkböckerna finns inte i Arninge utan på de olika landsarkiven runt om i landet.)
 
6. LÄROBOK för hur man forskar: När man blir biten är det väldigt kort inkubationstid innan man är fast och då vill man ha fram allt med en gång. Men utan att känna till baskunskaperna kommer man att köra fast många gånger.

453
Jag har inte testat programmet själv men måste ändå fråga vad efter amerikanska uppfattningar innebär?

454
98 - Osorterat / Stensta bruk - var tog det vägen?
« skrivet: 2013-03-10, 17:33 »
Stensta Bruk i Fellingsbro, T län, hittar jag i A1:12, A1:13d, A1:14, A1:15d och A1:16d. I A1:17a-d är bruket borta! Var tar det vägen?
Slås det ihop med Rockhammars bruk?
 
Jag är väldigt undrande...

455
98 - Osorterat / Husförhör
« skrivet: 2013-12-01, 19:24 »
Jag sitter med Frykerud (värmland) husförhör och den sista är 1891-1895. Hur kan jag gå vidare? jag vet att det finns nyare men vart finner jag dem?
Mvh Petra

456
17 - Emigration / Emigrationshandlingar
« skrivet: 2013-01-03, 10:58 »
Jag undrar var jag kan finna en slutdestination för emigranter till Nord America?
 
Jag söker efter två bröder, som utvandrade från Sverige 1882 respektive 1886.
De finns i utflyttningslängden för deras kommun, men bara angivet Nord America.
Jag har funnit dem i Ancestrys passagerarlistor med sluthamn New York.
Jag har också funnit numren på deras emigrationsakter.
 
Finns det något arkiv att söka i där deras slutdestination finns angivet? Alltså vilken stat.  
Tacksam för råd och tips!
Mvh Ingrid

457
09 - Spårlöst försvunna / Obefintliga / Behov av hjälp
« skrivet: 2013-10-13, 19:17 »
Hej!
Rudolf Hjalmar Nilsson 19210701-3530.
Behöver få veta så mycket som möjligt om honom. Syskon, barn etc.
 
Mvh
Malin

458
09 - Fader okänd / Fråga om äkta fader och bouppteckning
« skrivet: 2010-04-23, 16:35 »
Min farfar var oäkta barn och jag har en misstänkt fader, men jag vet inte hur säker man kan vara. Så här ligger det till:
 
Min farfars mor fick flera oäkta barn. Vid ett av de senare barnen, Wilhelm född 1895, står det i kyrkboken att arbetskarlen August Hellström har inför pastorsämbetet erkänt sig vara barnafader. Tre år senare, alltså 1897, föds min farfar Rudolf och det finns inga anteckningar om fader. Men året därpå, 1898, gifter sig min farfars mor med denne August Hellström och alla bor ihop i en familj. Sedan får paret två barn innanför äktenskapet, Julia och Elin.  
 
1908 dör modern och August Hellström tar hand om de fyra barnen tills 1910. Då säljs min farfar, 13 år på auktion och 15-årige Wilhelm flyttar kanske snarare hemifrån än säljs på auktion -vet ej säkert. Endast de båda yngre döttrarna innanför äktenskapet får bo kvar.  
 
1927 dör August Hellström och i bouppteckningarna står det: ...såsom sterbhusdelägare efterlämnade sonen Wilhelm, sonen Rudolf och dotter Linnea
 
Mina frågor är nu följande:
 
*  Hur pass säkert kan jag anta att August Hellström ÄR far till min farfar Rudolf?  
 
*  Är det verkligen alltid blodsbarn som står med i bouppteckningarna? Man kan ju tänka sig ett scenario där en man räknar sig som far för att han bott med barnen typ. Så jag vet inte hur pass tillförlitliga bouppteckningar är?
 
*  Varför står bara 1 av döttrarna med i bouppteckningen? Och dessutom under tilläggsnamnet Linnea, istället för tilltalsnamnet Julia? Och varför står inte Augusts barn från hans tidigare äktenskap (innan det med min ffm)?? Jag vet att han åtminstone fick en pojke med denna tidigare kvinna. Varför står inte alla barn med??

459
Hej! Eftersom dödboken bara finns fram till 1941 (på ancestry) så vet jag nu inte hur jag ska få fram mina släktingars dödsorsak mm. efter detta årtal.. Är det som jag hört landsarkivet i Härnösand som gäller nu? Tacksam för svar.

460
04 - Hur organiserar jag min forskning / Dela upp släkten
« skrivet: 2015-05-11, 08:27 »
Hei,
Vet ikke hvilket emne dette spørsmålet skal under så prøver slik. Jeg har så vidt kommit i gång och ser fort at det blir ganska ommfattande om jag just tar utgångspunkt i meg selv. Tenkte på å dele meg selv opp i fire. Min Farfar het Engerbakk och farmor Eidet (Norge) Morfar Hofgren och mormor Nilsson (Sverige) Tenkte å dele opp forskningen slik at de fire blev var sin. Tror det blir lettere å følge det da. Da vil jeg ha to slækter å fölga i Sverige och to i Norge. Hva tenker ni som er erfarne på dette? Noen anbefalinger (rekomendationer)? Til nå har jeg alt i en samling i My Heritage, begynner å bli noen hundre navn så vil finne et system før det blir altfor komplisert. Neste spørsmål blir hvordan det praktisk løses...

461
Dödsattest / Dödsattest
« skrivet: 2003-03-20, 20:34 »
Har fått frågan från en släkting i Amerika om hur man får tag på dödsattester i Sverige och jag måste tyvärr säga att jag inte har en aning. Nuförtiden skrivs ju alltid en dödsattest men hur långt tillbaka i tiden går denna rutin ? Och var söker man efter ev dödsattester ?

462
Hej!
Jag skall just till att börja släktforska men vet inte vilket program som skulle passa just
mig. Mina rötter kommer till största delen från Dalarna (Bl a Linghed och Enviken). Vissa släktingar flyttade till USA som jag också vill leta efter.
Ancestry tror jag själv på eftersom de har ett program som berättar vilka som reste till USA.
Vad rekommenderar ni vana släktforskare mig för program?
 
Med vänlig hälsning
Jan-Peter Oscarsson

463
Föreslår att punkten 'Nybörjare' i menyn till vänster utökas med tips om vilka uppgifter man som nybörjare bör ta med i sina frågor på forumet, för att öka chansen att få hjälp i sitt sökande. Jag har ex. vis noterat en tendens att enbart bifoga en bild när man vill ha läshjälp, då man ofta behöver se fler exempel på prästens handstil för att vara helt säker på tolkningen.
 
Jag är inte heller ensam om att emellanåt påpeka för nybörjare att det behövs 'en fix punkt' för kunna hjälpa till att nysta upp de problem de vill ha hjälp med!

464
Högsby / Iwarsson Trånshult Högsby
« skrivet: 2010-11-16, 23:04 »
Tacksam om någon kunde hjälpa mig. Har fastnat på Nils Iwardsson el. Ivarsson från Trånshult Torp i Högsby församling, Kalmar län. Var gift med Ingeborg Nilsdotter och hade barnen Elisabet född 14/9 1755 och Sven 16/5 1759. Gid. nr är 61.21.16600 och  61.21.18100  för Högsby församling i Kalmar län. Födelsedata, plats och datum för död vore jag så tacksam för.
Mvh Robert

465
Hej,Karl Oskar Malmgren f.1877-09-11 i Fässberg,sjöman,vars fartyg låg i San Francisco vid
jordbävningen 1906.Inget har hörts eller meddelats om honom sedan dess!  Om han omkom,(eller levde vidare),vet vi inget om. Jag undrar om det finns register för denna katastrof i USA ?        
Hur går man vidare?
Hälsn. Roland Zachrisson

466
Nordström, Carolina Olivia och Amanda Augusta var två systrar som for till Amerika.  
 
Amanda Augusta reser med sin far Olof Jonsson Nordström den 21 maj 1891 från Gudmundrå till Ludington, Michigan. Carolina Olivia reser året därpå, 4 juni 1892. Den 28 augusti samma år dör fadern. Kvar i Sverige är änkan Anna Kristina Carlsdotter, med fem yngre barn.
 
Carolina var född 10 mars 1873 i Skön, Medelpad, Amanda 20 januari 1875 i Ed, Ångermanland. Fadern Olof Jonsson Nordström var född 8 augusti 1840 i Fryksände, Värmland.
 
Kan någon sprida ljus över hur det gick för de två flickorna som blev ensamma kvar i Amerika?

467
Enligt en sida jag läst på nätet (http://home.swipnet.se/~w-54149/hanson.html) skall en John Hanson (går att finna i ett vanligt uppslagsverk) ha varit förfader till två stycken amerikanska presidenter, då Henry William Harrison (1841) och dennes sonson Benjamin Harrison 1889-1893. John Hanson från Maryland hade förfäder som kom till Nya Sverige 1642. En förfader var son till överste John Hanson som dog i Lützen 1632. Vet någon mer om dessa personer och kan man avgöra varifrån Sverige de kom, om detta stämmer tycker jag det är konstigt att det inte har nämnts i någon släktforskartidning, eller har man behandlat detta ämne redan?

468
Var ligger orten ? / Chautauqua Poland - var ligger det?
« skrivet: 2009-01-31, 13:49 »
jag undrar i vilken delstat Chautauqua Poland ligger mvh Inglis Ekman

469
Törner,Anders G. f 1879 i Tengene, S}karaborgs län Min farfar. Ska ha utvandrat i mars 1911 enl. brev från min farmor Elin Törner när hon ansöker om att få dödförklara honom 1938. Dödförklaras 1940. har ej lyckats hitta hur han tog sig till Amerika. han anmälde ej emigration till församlingen. Hittat en Andrew Tumer(Turner) , Mönstringskort 1:a världskriget.Spokane Wash. född i Sverige 7/12 1879(stämmer) Pa August Andersson,(stämmer) Ma Christian Johans( hon hette Christina Johansdotter). Kan det vara han?  
Också hittat en Andrew Turners SSN från 1942 ,f9/12 1879 ,pa august Andersson, ma christian Johans. Kan det vara han ?samt utifrån SSN 570 iCalifornia death index död 2/31944 i Nevada,Ca.birthplace:other country, pa anderson, ma Yonson.  
där född 9/12 1879. Vad tror ni? Hur kan jag gå vidare?
 
(Meddelandet ändrat av Piato 2016-01-30 10:37)

470
Hej jag undrar om någon kan hjälpa mig. Jag söker en person som invandrade till Sverige någon gång under 1900-talet. Hennens namn var Lina Adelheit Pareigis f.Berenteit F.22/7 1882 och dog 1970. Jag skulle vilja veta när hon kom till Sverige och kom hon själv?
 
Tack på förhand

471
Idd / Äldre inlägg (arkiv) till 27 juli, 2012
« skrivet: 2003-08-25, 21:31 »
Efterlyser uppgifter om Johan Adolf  Melin eller Rosenqvist född  1910 den 11 september
Hans syskon och senare öde ev. etterkommande

472
Björneborg / Pori / Björneborg / Pori
« skrivet: 2011-03-27, 19:29 »
Christina, hej och tack för bekräftelse på detta giftermål! Glasmakare (och inte glasblåsare eller glasmästare, som jag skrev någonstans) är nog den korrekta beteckningen på dem som hade den här typen av arbete. Lägg f ö märke till att det t o m står konstnär i en av faddernotiserna i Ditt förra inlägg!
Jag arbetar för tillfället med en gustaviansk självbiografi, vars händelser delvis utspelar sig i Finland. På så sätt får jag lära känna Björneborgstrakten, då min s k huvudperson är informator på gården Haistila i Ulvsby, nära Björneborg.
Stort tack och många hälsningar!
Göran

473
Språk / Fattigbestyrer
« skrivet: 2013-03-06, 22:49 »
Hej!
Jag undrar vad en Fattigbestyrer var, eller är?
 
Lisskulla

474
Var ligger platsen / Boetberg
« skrivet: 2015-06-03, 20:07 »
Hej!
 
Jag söker uppgifter gällande en svensk invandrare till Amerika, som hette John Smith. Allt vad jag fått veta av mannens barnbarn är:
Our Grandfather was John Smith, he was born in Sweden, Boetberg on 5 June 1851, came to the USA between 1874-1879. In Chicago Illinois on 17 of May, 1882 he married Johanna Helquist. They later came to Oregon. John Smith died on the
3rd of November, 1923.
 
Jag tror att Boetberg menar boet Berg. Jag måste alltså hitta en viss Johan eller Johannes som är född 5.6.1851 i något hemman som heter Berg eller ligger i någon område som heter Berg. (Släktnamnet Smith har kommit först på Ellis Island, tror jag.) Jag har gått genom alla fyra församlingarna Berg i SVAR. Dessutom har jag sökt från Holms och Örs församlingarna, för där finns många gården Bergs odlingar. Ingenting har kommit fram och därför frågar jag efter goda ideer om hur jag skall fortsätta.  
 
Hälsningar från Helsingfors
Erkki Hjelt

475
N-Ö / Torp, Västerbotten
« skrivet: 2010-10-30, 16:58 »
Kan någon tyda vart familjen Lars Thomason, f 1800, flyttar?
Torp, Västerbotten, hfl A1:8, sid 267.
 
Tacksam för hjälp

476
N-Ö / Peterson, Charles August
« skrivet: 2005-08-09, 08:15 »
En person som jag endast vet födelsedata och har inte en susning om var han är född i sverige?
 
Carl August Peterson f. 13 dec 1863 och lämnade Sverige för amerika omkring 1890.
Hur hittar jag honom i Sverige???

477
Sankt Lars / Äldre inlägg (arkiv) till 20 oktober, 2015
« skrivet: 2014-12-17, 08:53 »
Tack Eva och Stig för förslagen. Jag letade igenom Ullevid m.m.
i S:t Lars AI:1 sid. 268-350, men hittade ingenting. Får kolla
där en extra gång, svårläst bitvis. Kollade även AI:3, allt på
U, lättare att läsa, men hittade henne inte där heller. I den
senare boken kan hon ju ha bytt gård. Saknar också utflyttade  
för den här tiden.Sökandet fortsätter.....
Bertil

478
Hejsan
Jag har ett litet problem med en utflyttningslängd (St Olai BII:7, år 1881).
 
Som synes i den bifogade bilden så flyttar Erik Olofsson från St Olai till Östra Eneby.. Problemet är att jag inte begriper VARIFRÅN i St Olai han flyttar. Det står R 172 i kolumnen där det ska anges vilken sida i husförhörslängden han står finns på.. Men jag har tittat i alla hfl:er på sidan 172 och ändå inte hittat honom. För säkerhets skull kollade jag några andra med där det stod R framför nummret men inte heller dessa personer kan jag hitta på någon sida med det sidnummret i böckerna.
 
Betyder detta R 172 något annat?
 
Tacksam för all hjälp då denne man på något sätt verkar förlora en hel familj och skaffa en ny på mindre än ett år.. Skulle behöva lyckas följa honom det här hoppet bakåt.
 
Mvh Mårten

479
Kisa / Äldre inlägg (arkiv) till 08 januari, 2014
« skrivet: 2013-10-28, 13:02 »
Hej Leif.
Jag har hittat 3 barn i äkt 1 och 6 barn i äkt 2. Jag är inte släkt med dessa, så jag har dom inte i min bok, så du får kolla mina uppgifter.  
Lisa Henriksdotter född 16.2.1761 Rumskulla Död 28.2.1838 Björndal Kisa. Gift 1:21.5.1786 Kisa med Nils Andersson död 5.6.1790 Laggerstugan Kisa.  
Lisa gift 2: 21.5.1792 Kisa med Måns Carlsson f 16.3.1758 Norra Vi Död 4.4.1837 Fattighuset Kisa.
Jag har anteckningar i min dopbok att dom finns i Pinnorp 1805, I Grönede 1805, I Åstugan 1805-10, men kolla det.
Barn i äkt 1:  
 
1(3) Katarina f 5.6.1786 Laggerstugan u Kättestorp i Kisa, Död 15.4.1835 Björndal  Ogift och svagsint.
 
2(3) Kristina /Stina f 14.4.1788 Laggerstugan Död 1.10.1858 Ekstugan u Långsbo i V Eneby Hon fick fel data i hfl 19.9.1787 ihopblandad med en annan) Gift 1.1.1810 V Eneby (med en släkting till mig)Lars Amundsson f 21.4.1764 Målen V Eneby Död 5.11.1854 Ekstugan V Eneby Dom fick 7 barn.
 
3(3) Johan f 25.10.1790 Laggerstugan Död före 1798  ej i AI:i
 
Jag skriver mer om barnen i äkt 2 snart.
 
Med vänlig hälsning Ulla Kamil

480
Hägerstad / Hägerstad
« skrivet: 2013-10-18, 01:11 »
Jag letade efter nämndemannen Måns Nilsson i Fullmestad i Hägerstad AI:2.
1774-11-22 föddes tvillingarna Erland och Johannes i Fullmestad. Jag hittar ingen Måns Nilsson, men väl en Måns Månsson där.
Kan någon bekräfta att det står fel namn i pojkarnas födelsenotis?

481
Själevad / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-10-28
« skrivet: 2004-08-30, 06:04 »
Det vore bra pm du kunde tyda namnet på dopvittnet. Catharinas föräldrar verkar inte finnas i Grundsunda.

482
Nätra / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-01-28
« skrivet: 2011-01-28, 11:35 »
Hej Göran!
 
Det föds en Per 1841-06-17 i Näske enligt Fb Nätra och om man följer honom framåt så tar han namnet Norman och flyttar (1867-10-05,nr17) till Vivstavarv och gifter sig där.  
Hans föräldrar är Erik Persson f.1810 och Stina Andersdotter f.1802.
 
Vänliga hälsningar
Kenneth Sundin

483
Nätra / Nätra
« skrivet: 2015-09-15, 06:26 »
Helena Kristina är enl fb dotter till Pehr Lundgren ohh Maglena Lundgren. Det står inte var de bor i fb, men återfinns i boken Släkter och gårdar i Nätra som strandfiskare 1815-38 (Pehr dog sistnämnda år). Med ledning av var faddrarna bodde hittar jag familjen, i Genesön AI:1 s 191. Hennes far finns längre ned på sidan, Anders Kullberg f 1738 d 1813, även borgare i Gävle. Släkten härstammar från Närpes.
Sigrid Katarina hittar jag inte alls i fb, och inte heller någon Olof Vågström i Släkter och gårdar i Nätra. Vem är hon?

484
Bodum / Äldre inlägg (arkiv) till 17 maj, 2012
« skrivet: 2010-08-10, 10:33 »
Under hösten planerar jag att besöka mina anfäders och anmödrars by Berg i Bodum.
Någon som vet om byn är bebodd numera, finns några hus kvar?
Mina anfäder är Lars Ers-Anders Andersson f 1832-06-20, + 1904-05-16. Han gifte sej 1854-02-05 (Älvdalen W) med Anna Andersdotter f 1828-01-03, + 1906-04-07. Båda är födda i Älvdalen och avled i Berg.
Var bodde familjen i byn? Lars Ers-Anders var baptist och nybyggare, smed, arbetare, jordbruksarbetare.
Paret fick 6 (kända) barn varav Anna Lindroth Andersdotter f 1854-12-05, + 1939-08-08 i Gideåberg,Edsele var min mormorsmor.
Är intresserad av all information om familjen, ättlingar och allt annat som någon/-ra känner till.
 
Hälsningar från ett grått luleå
Anders

485
Okänd socken i Västmanland / Okänd socken i Västmanland
« skrivet: 2013-10-29, 13:51 »
Hej Stefan!
 
I Forkesta föddes en flicka vid namn Anna 1726-05-08 (Dingtuna C:4, s 12), och på Gocksta ägor en pojke vid namn Anders 1730-10-05 (Skultuna C:4, s 145). I båda fallen hette föräldrarna Anders Staffansson och Kerstin Nilsdotter. Jag vet förstås inte om det är den familj du efterfrågar, men den geografiska närheten gör det i alla fall till en rimlig möjlighet.  
 
Hälsningar
Hans Olof

486
Viker / Viker
« skrivet: 1999-06-14, 18:39 »
Hej
Är det någon som känner till någon från denna släkt?
 
1  
LINDROTH, NANNY JULIANA (533). Född 1902-08-14 i Viker (T) (viker.xls). Död Ålderdom 1985-11-23 i Nora stadsförs (T). Begravd 1985-12-03 i Nora Bergsförs (T). 1986 Kyrkobokförd i Nora Bergsförsamling. Personen är på församlingen skriven eller utan känd hemvist. Personnr: 020814-6829. (Far 2, s 1, Mor 3, s 1)  
Gift 1944-06-24 i Nora Bergsförs (T) med ADOLFSSON, ADOLF STEN (523). Eldare. Född 1905-09-10 i Karlslund, Nora Bergsförs (T) (norabergfödd.xls). Död 1962-12-11.  
Barn:
LINDROTH, KARL ROLAND (451). Född 1932-04-28 i Viker (T). Försäljare. Adress Örebro, Nikolai.  
Generation 1
2 f  
LINDROTH, EMIL JULIUS (319). Gruvarbetare, Malmlastare. Född 1876-07-16 i Stensnäs, Viker gamla. Döpt 1876-07-23 i Stensnäs, Viker gamla. Död 1955-01-10 i Vikersvik, Viker (T). Begravd 1955-01-16 i Vikersvik, Viker (T). (Barn 1, s 1, Far 4, s 1, Mor 5, s 1)  
Gift 1901-11-30 i Viker gamla med efterföljande ana.  
Barn:
LINDROT, FANNY EMILIA (558). Född 1908-08-10 i Viker gamla (vikrfodda.xls). Död 1968-05-24 i Karlskoga (T).  
LINDROT, EMIL HUGO (557). Adress Brolunda, Nora. Född 1905-09-12 i Viker gamla (vikrfodda.xls). Död 1980-10-30 i Nora stadsförs (T) (Död cd).  
LINDROTH, NANNY JULIANA (533). Född 1902-08-14 i Viker (T) (viker.xls). Död Ålderdom 1985-11-23 i Nora stadsförs (T). Begravd 1985-12-03 i Nora Bergsförs (T). 1986 Kyrkobokförd i Nora Bergsförsamling. Personen är på församlingen skriven eller utan känd hemvist. Personnr: 020814-6829. (Se 1, s 1).  
3 m  
ANDERSSON, ALBERTINA JULIANA (330). Född 1880-01-01 i Nyboda, Viker gamla. Död 1975-09-18 i Nora Bergsförs (T). Begravd 1975-09-24 i Viker (T). (Barn 1, s 1, Far 6, s 1, Mor 7, s 1)  
Gift 1901-11-30 i Viker gamla med föregående ana.  
Generation 2
4 ff  
OLSSON, PER (1166). Född 1834-04-17. (Barn 2, s 1)  
Gift 1860-10-.. med efterföljande ana.  
5 fm  
ERSDOTTER, ANNA HELENA (342). Född 1842-03-17. (Barn 2, s 1)  
Gift 1860-10-.. med föregående ana.  
6 mf  
ANDERSSON, ANDERS (353). Arrendator, Hemmansbrukare. Född 1838-06-09 i Bastbergshult, Järnboås (T). Döpt 1838-06-10 i Bastbergshult, Järnboås (T). Död Reumatisk värk 1913-04-22 i Viker gamla (vikrdoda.xls). (Barn 3, s 1, Far 12, s 1, Mor 13, s 1)  
Gift 1865-10-06 med efterföljande ana.  
Barn:
ANDERSSON, HULDA VIKTORIA (675). Född 1887-05-22 i Nyboda, Viker gamla (Död CD 1968-96). Död 1977-12-25 (Död CD 1968-96).  
ANDERSSON, ALBERTINA JULIANA (330). Född 1880-01-01 i Nyboda, Viker gamla. Död 1975-09-18 i Nora Bergsförs (T). Begravd 1975-09-24 i Viker (T). (Se 3, s 1).  
ANDERSSON, FRANS OSKAR (674). Född 1878-03-29 i Nyboda, Viker gamla.  
ANDERSSON, AUGUSTA HELENA (673). Född 1875-09-29 i Nyboda, Viker gamla.  
ANDERSSON, ANNA VILHELMINA (672). Född 1874-08-03 i Nyboda, Viker gamla.  
ANDERSSON, MARIA MATILDA (671). Född 1871-04-08 i Nyboda, Viker gamla.  
ANDERSSON, EMMA CHARLOTTA (670). Piga. Född 1869-02-08 i Nyboda, Viker gamla.  
ANDERSSON, CARL JOHAN (669). Född 1867-02-15 i Nyboda, Viker gamla. Död 1943-02-08.  
7 mm  
ÅNBERG, EVA CHARLOTTA (364). Född 1844-01-04 i Bengtstorp. Död Hjärnblödning 1923-01-05 i Viker gamla (vikrdoda.xls). (Barn 3, s 1)  
Gift 1865-10-06 med föregående ana.  
Generation 3
12 mf f  
CARLSSON, ANDERS (681). Död Ålderdoms svaghet 1873-10-26 i Viker gamla (vikrdoda.xls). Bergsman, fattigjon. Född 1799-05-08 i Bastbergshult, Järnboås (T). Död 1873-10-26 i Viker gamla. Begravd 1873-11-02 i Viker gamla. (Barn 6, s 1)  
Gift med efterföljande ana.  
13 mf m  
ANDERSDOTTER, ANNA (682). Döpt 1797-05-25 i Bastbergshult, Järnboås (T). Död Ålderdoms svaghet 1878-08-18 i Viker gamla (vikrdoda.xls). Änka. Född 1797-05-23 i Bastbergshult, Järnboås (T). Död 1878-08-18 i Viker gamla (vikrdoda.xls). Begravd 1878-08-25 i Viker gamla. (Barn 6, s 1, Far 26, s 1, Mor 27, s 1)  
Gift med föregående ana.  
Generation 4  
26 mf mf  
SAMILSSON, ANDERS (1164). (Barn 13, s 1)  
Gift med efterföljande ana.  
27 mf mm  
PERSDOTTER, STINA (1165). (Barn 13, s 1)  
Gift med föregående ana.  
 
Hälsningar Roland Lindroth, 019-24 01 09

487
Grythyttan / Äldre inlägg (arkiv) till 23 november, 2013
« skrivet: 2013-07-26, 18:39 »
Hej Agneta,
 
CI:1 i Grythyttan börjar 1699, det är den första födelseboken, det finns alltså ingen före.
 
mvh/Gund

488
Fellingsbro / Fellingsbro
« skrivet: 2016-01-18, 21:20 »
Jag ser att modern Brita Jonsdotter dog 181711124 (F:4 nr 118).
När det inte finns några flyttnoteringar för barnen finns inte annat att göra än söka brett i hfl och även i vigselböcker. Fellingsbro och Lillkyrka socknar ligger väl närmast till hands.  
 
/Elov

489
Jag söker släktingar till bryngel Larson född 1767-08-25 i tvärred,senare gift med Brita Jönsdotter född 1764-02-23 .de har sonen Gustav
Bryngelsson född 1801-06-25 senare gift med Caisa
Petersdotter född 1806-05-24.föräldrar till maria
fredrika Gustavsdotter född 1845-04-05 senare gift med Claes Bohlin född 1850-05-30.
deras dotter Augusta Karolina född 1882-04-04.
 HÄLSNINGAR: Ann-sofie Johansson

490
Allmänt / Var ligger Hålesvik?
« skrivet: 2002-05-20, 22:59 »
Hej!
 
Jag har anor från Hålesvik i Västergötland, men jag vet inte i vilken socken Hålesvik ligger. Jag kan inte hitta Hålesvik i till exempel sockensök. Finns det någon som känner till Hålesvik?
 
Emma Svensson

491
Allmänt / Vart hittar jag Tumbergs husförhör efter 1878?
« skrivet: 2013-02-28, 12:03 »
Forskar på Saxtorp Lillegård men enligt Genline finns inga förhör för Tumberg församling efter 1878 så den lär ju vara flyttad. Men vart hittar jag den? Finns ej i Kullings-Skövde heller, som jag först misstänkte...
 
Tacksam för hjälp!
 
Niklas

492
Trollhättan / Trollhättan
« skrivet: 2014-11-14, 13:54 »
Tack alla ni som letar efter Anna Greta.
Jag tror vi skippar damen ifråga. Vi får nog börja om med Anna Greta Andreasdotter, född i Ramsedalen Fhl 30 aug 1842. Jag tror hon
finns som piga i St.Djurhult 1861, flyttar till Hjärtum, piga i Örsbo, flyttar till Naglum, men där tar det stopp för mig. Fadern heter Andreas Järn, men flera av barnen kallar sig Andersson, hon kan mycket väl heta Andersdotter.
Tack för att ni tar er tid. Kanske är vi ute på fel kärring nu också.
Rune

493
Tostared / Tostared
« skrivet: 2013-11-04, 12:05 »
Kan någon hjälpa mig med Per Svensson som dog den 23 januari 1887 antingen i Tostared eller Fotskäl. Hade han några barn som hette Lars, Johannes, Johanna? Skulle tro att Per Svensson var född i början på 1800.

494
Styrsö / Styrsö
« skrivet: 2010-05-02, 19:04 »
Helt underbart Britt-Marie
Var precis klar i Örslösa, så dyker detta ner, fantastico..Stort TACK
 
Ska plita in detta i mina rullor

495
Ryda / Äldre inlägg (arkiv) till 17 november, 2013
« skrivet: 2011-04-24, 13:18 »
Hej!  
I boken Svenska gods och gårdar fanns/finns det flera gårdar under namnet just Siggesgården. Förmodligen bör det funnits flera olika familjer där.
Mvh Frida

496
Mariestad / Äldre inlägg (arkiv) till 15 september, 2015
« skrivet: 2013-12-04, 13:36 »
Hej igen,
 
Det står ju ingenstans var Jacob var född, och eftersom han är gesäll kan han komma varifrån som helst. Tyvärr finns inga inflyttningslängder mellan 1768 och 1770.
 
Christina Berg var född i Mariestad 14 febr 1745 (Mariestad C:2 (1740-1771) Bild 21 / sid 37)
 
Hon finns med sin far
Mariestad AI:3 (1763-1765) Bild 45 / sid 81
Mariestad AI:4 (1766-1768) Bild 49 / sid 89
 
och med maken
Mariestad AI:5 (1769-1772) Bild 44 / sid 79.
 
De vigdes 29 mars 1772, men där framgår endast föräldrarnas efternamn. Mariestad C:4 (1772-1827) Bild 267 / sid 527.
 
Längre kommer jag nog inte
Hälsar
Christina

497
Magra / Äldre inlägg (arkiv) till 18 augusti, 2014
« skrivet: 2006-11-28, 20:42 »
Hej!
Är det ingen som forskar i Magra?
Jag söker föräldrar till Johannes Andreasson, född 18390605 i Magra och hustrun Anna Andreasdotter, född 18450210 i Magra.
Dom flyttade till Augmentsgdn, Borrås rote 1868.
Hittar inga födelseböcker i Magra för den tiden. Finns dom i annan socken eller inte alls?
Hälsningar
Egon A.

498
Lidköping / Äldre inlägg (arkiv) till 23 maj, 2013
« skrivet: 2012-07-14, 14:35 »
Hej Maud och tack för hjälpen, det var ungefär som vi misstänkte att föräldrarna inte gick att spåra! hälsning larserik

499
Hej Sandra!
Föräldrar till Anna Lena Johansdotter f 1822-05-01 är åbon Johan/Johannes Larsson f 1786-06-26, d 1826 och hans maka Inga Brita Svensdotter f 1794-12-18.
GID:1915.11.58900,  [Älvsborg, Halland]  Karl Gustav,  C.2, Födde,Död, 1781 - 1838, 0-283,  Bild 149 av 259    
GID:1915.3.64400,  [Älvsborg, Halland]  Karl Gustav,  AI.3, Husförhör, 1825 - 1827, 13-0,  Bild 20 av 38    
 
Föräldrar till Olof Månsson f 1822-05-05 iHälleberg är torp Måns Andersson f 1795-03-20 och hans maka Brita Andersdotter f 1792-12-26.
Föräldrar till Måns är Anders Nilsson och Ingrid Månsdotter.
Föräldrar till Brita är Andreas Ifvarsson och Helen Andersdotter.
GID:1915.11.59000,  [Älvsborg, Halland]  Karl Gustav,  C.2, Födde,Död, 1781 - 1838, 0-285,  Bild 150 av 259    
GID:1915.7.97200,  [Älvsborg, Halland]  Karl Gustav,  AI.7, Husförhör, 1850 - 1859, 57-0,  Bild 64 av 116    
Mvh/Torgny

500
Fässberg / Äldre inlägg (arkiv) till 01 februari, 2014
« skrivet: 2012-03-16, 22:58 »
Det skulle kunna vara detta fartyg. I så fall rör det sig om Thingvalla-linjen.

Sidor: [1] 2