ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Lars-Erik Almberg

Sidor: [1]
2
Okända personer / Soldater I14 Gävle omkring 1943
« skrivet: 2018-04-06, 22:52 »
Någon som vet namnen på dessa soldater?

3
03) Osorterat / Läs hjälp Ljusdal
« skrivet: 2012-09-15, 19:17 »
Hejsan
Jag behöver hjälp med att tyda anteckningen Hebssa som finns för Karin Simonsson i kolumnen för särkilda anteckningar. Ljusdal AI:24d (1888-1893) Bild 85 / sid 77 (AID: v135974.b85.s77, NAD: SE/HLA/1010113)
Karin har sex oäkta barn och jag försöker finna fadern. Gustaf Willehard är min morfar.

4
Porträttfynd (enskilda bilder) / #147667
« skrivet: 2014-09-01, 23:31 »
Står det A. T. Salvin?

5
o

6
Porträttfynd (enskilda bilder) / #12818 svårtolkad text
« skrivet: 2012-11-25, 20:27 »
Vad står det ?



7
Almberg / Almberg
« skrivet: 2005-10-19, 22:37 »
Jag är intresserad av att finna alla ättlingar till min anfader trädgårdsmästaren Olof Almberg, född som Olof Persson i Lännäs sn, Närke 1729, där han döptes den 24 juni. 13 barn är kända efter två äktenskap, alla födda i Östergötland, söder om Norrköping. Han avled 12 dec 1802 i Västra Husby sn. Jag har många grenar kända men vill gärna få ytterligare påbyggnad av dessa. Även eventuella syskon till Olof är av intresse. Jag delar gärna med mig av det jag har till intresserade släktingar som vill hjälpa till att bygga på släktträdet.  
Lars-Erik Almberg

8
Agerman / Agerman
« skrivet: 2001-01-28, 00:57 »
Efterlysning av bröderna Agermans föräldrar
 
I tjugo år har jag nu försökt att spåra föräldrarna till tre personer som levde i början av 1700-talet, alla med efternamnet Agerman. Det har blivit åtskilliga besök på arkiv och många nätter vid mikrofilmsläsaren. Eftersom detta verkar vara en svår nöt att knäcka undrar jag om någon av de erfarna och duktiga släktforskare som håller till här på Anbytarforum har kommit i kontakt med någon av de personer som jag nämner här nedan eller har något bra uppslag som jag skulle kunna gå vidare på.
 
De personer som jag söker är Anders Petri Agerman (ca 1676 - 1740), Mattias (Mattheus) Petri Agerman (död 1708) samt Olof Petri Agerman (170(8) - 1751). Släktskap har jag lyckats verifiera mellan Matteus och Anders. De var bröder. Olof, född i Medåker och senare bosatt i Grangärde, står emellertid ännu helt för sig själv och jag väntar med att forska vidare på honom då det mesta tyder på att han inte tillhör samma släkt som de andra två.
 
Vilka var föräldrarna till Anders och Mattias? Spåren leder till Västmanland.
 
Anders skolgång är okänd men 1694 var han bonde och skrivare på Viksjö bruk i Hamrånge sn (X). 1720-talet var han bosatt i Fallet (nuvarande Lingbo) inom Skog sn (X) . Där var han bokhållare och inspektor.  1730-talet tillbringade han som bokhållare på Kilafors bruk, Hanebo sn (X) till sin död 1740. Han var gift med Helena Öhrn (1670 - 1741). Troligtvis hade han tre barn men endast Petter eller Petrus (1707 - 1770), är hittills verifierad.
 
På hösten 1699 var Anders Agerman  kallad till tinget i Skogs sockenkyrka. Det gällde en tvist angående ett kontrakt med Anders Persson i Ryssbo.  
I  protokollet från den renoverade domboken kan läsas följande:  
Bokhållaren präsens, begärer att dess Broder, för detta vice Borgmästaren i Söderhambn Martheus Agerman uthi denna sak för honom måtte få lof agera, hwilket och så honom efterlät.
Denna lilla mening löste efter många års möda relationsfrågan mellan Anders och Mattheus. De var bröder!!
 
Matteus bör vara född på tidigt 1660-tal eftersom han gick i gymnasium i Västerås i början av 1670-talet och utbildade sig vidare på universitetet i Uppsala. Till yrket blev han först lagförare och sedan protokollförare åt häradshövdingen Erich Teet, därefter lagförare och bokhållare på Lögdö bruk (Y), kronobefallningsman på Orsill, nuvarande Timrå sn i Medelpad, var strax före sekelskiftet vice borgmästare i Söderhamn samt avslutade sin karriär som rådman i Gävle. Trots att han varit verksam ett antal år i Gävle när han dog 1708 så begravdes han i Hamrånge sn, Gästrikland.
 
År 1685 gifte Matteus sig i Selånger (Y) med Catarina Warg (f 1665), dotter till kronobefallningsmannen Nils Larsson Warg och dennes hustru Catarina Olofsdotter Arnaesia. Minst tre barn fick de, Nils, Catarina och Petrus.
 
Mattheus Agerman förekommer med sin namnteckning, och ibland även sigill, av naturliga skäl i åtskilliga länsräkenskaper och domböcker i Gävleborgs- och Västernorrlandslän. Hans väg på den juridiska banan är således ganska lätt att följa. Men vad blev det av hans barn? Nils finns i födelseboken för Selånger (Y) 1688, jungfru Catarina finns som dopvittne 1706 i Gävle och Petrus torde vara den Petrus som jag nyligen funnit vara inskriven i Gävle trivialskola 1702. Men barnens vidare öden är ännu så länge okända för mig.
 
 
Västerås
 
1981 var jag i kontakt med stadsarkivet i Västerås och fick då veta att Mattias Petri Agerman fanns omnämnd med sitt efternamn i gymnasiematrikeln i Rudbeckianska skolans arkiv. Från den aktuella tiden är emellertid handlingsbeståndet begränsat men där finns spridda protokoll och handlingar från 1571, gymnasiets matrikel, trivialskolans matrikel, skolförfattningar (från 1618), och ekonomi, löneförmåner (från 1624). Vid kontroll, som en forskarkollega Kåre Eriksson gjort,  visade det sig att Mattias finns omnämnd i gymnasiets matrikel under åren 167(2) - - 1676. I trivialskolans matrikel för åren dessförinnan finns ingen nämnd med namnet Agerman men där finns Mattias Petri med tillnamnen Romferus, Kolbeckius, Vibelius *  och Beningius. En fråga är då om Mattias Agerman har gått i trivialskola på annat håll eller är identisk med någon av de nämnda personerna i Västerås skola.  
 
I födelseböckerna för Västerås har jag sökt efter Mathias (Matheus) med möjlig fader inom tänkbar tidsperiod för födsel. I vigselböckerna har jag sökt eventuella kandidater till föräldraskapet. Vidare har jag också granskat andra intressanta personer i Västerås som kan associeras med namnet Agerman eller kan ha någon relation till Mattias senare i livet. Resultatet blev följande:
 
FB1659  14 april     ...  barn  Mathias
FB1660  21 september   ...  barn i ...   Mathias  **
FB1663  10 december  döptes twenne barn,  Pedher Matzsons i ...by  Brijta och Christina
FB1665  16 september  döptes Pädher Matz barn i ...by  kallas  Anders  **
FB1665  21 januari  döptes Anders Wargs barn    kallas  Måns (finns det koppling till Warg i Gävle?)
FB1665  10 april  döptes  Matz Pädhers Romsferi barn på Ryn....   kallas  ....
FB1665  16 september  döptes  Päder Matz barn i ...nby  kallas  Anders
FB1676  (9)? september   Pär  ....   ....  tvenne barn  Oloff  och  Anders
FB1676  5 november    Pär Andersson  ..(skräddare?)..    Anders
FB17(00)?  2 augusti  döptes båtsmannens Haldevard Örns barn  kallades Erick
                     With.  Johan Hansson  ... ...  Hr Olof Agorelius, hust: Christina  ...             Jungfru Helena Mårtensdotter
FB1715  25 juni    Sara   Anders Forsman         Hr Mag.  Anagrius   m.fl
FB1716  26 november  Matias   Föräldrar Erick Matson i Klåckare torpet
  bland vittnena H Magister Fredrick Anagrius
 
* Kan Vibelius komma från gården Viby i Medåker och bytt namn till Agerman med syfte på det latinska 'ager' för åker. Den i början nämnde Olof Agerman kommer ifrån Medåker.
 
**   Troligtvis är Pädher Matz far till båda barnen eftersom det suddigt skrivna bynamnet verkar vara detsamma i båda födelsenotiserna. Intressant att alla tre namnen Pär, Mattias och Anders figurerar här.
 
VB1660  3 oktober  vigdes  Päder Matzson och Ingeborg  ...dotter
VB1665  11 april  vigdes  Pädher Pädhersson  .... och Karijn Nilsdotter
 
 
Gävle
 
Dödbok 1697 tar upp den 13 mars att glasmästaren Johan Örn avlider efter en tids sjukdom.
 
Dödbok  1708.  Den 8 juni blef efter en sfår och långligh sjukdom utji en sal. stund död, Rådmannen Hr Mathaeús Agerman och blef begrafen dn 21 dito uthi Hambrånge.
 
Födelsebok 1706 den 22 november för  Carl  uppger föräldrarna till Borg: Olof Warg och hust Margareta. Bland vittnena märks särskilt  Jungf: Catharina Agerman
 
(Catharina Agerman är Mattias dotter och Olof Warg är bror till Mattias hustru Catharina Nilsdotter Warg. Margareta är Olof Nilsson Wargs tredje hustru och hette Östman i efternamn. Mattias Agermans namn förekommer av naturliga skäl ofta i domböckerna i Gävle eftersom han var rådman där. Både han och hans hustru finns också ofta som dopvittnen där, i synnerhet när någon ur den stora Wargfamiljen har fått en utökning.)
 
Hamrånge
 
Mantalslängden 1695 sid 379 upptar på Wäxiö Hammar bl a:
Skrifwaren Anders Agerman   1 bonde, 1 dräng, 1 piga
 
Anders hade en son Petrus. Men enligt Hamrånge sockens kyrkokladd så bör han också ha fått en dotter och en son tidigare. Sonen borde vara den i Gävles skolmatrikel nämnde Carolus. Men det kan ju också ha funnits en Erik.  
 
Mattias svärföräldrar hette Nils (Wargh) och Catharina (Arnaesia). Anders svärfar hette Erik (Öhrn) men svärmor är okänd.  
 
 
Det finns alltså rätt mycket att fundera över här.  Släktforskning är ett detektivarbete men det är ju både spännande och roligt och nog borde det väl gå att hitta dessa Agermänningarnas föräldrar någon gång.
 
Med hopp om lite stöd
Lars-Erik

9
Sökes Matteus Petri Agermans (Westmannus) föräldrar. Han gick i gymnasium i Västerås i början av 1670-talet och sedan på universitetet i Uppsala. Troligtvis är han också en av de fyra Mattias Petri som fanns i trivialskolan i Västerås 1670 - 72. Dessa hade tillnamnen Romferus, Kolbeckius, Vibelius resp Beningius.  
Matteus hade också en bror Anders Agerman (167(7) - 1740) som jag träffat på första gången i mantalslängden 1695 i Hamrånge sn (X) som skrivare på Viksjö hammare. Att de var bröder verifieras i renoverade domboken 1699 i Skog (X).
 
Matteus vidare öden är kända men vet någon vilka föräldrarna var eller vad det blivit av de fyra Mattias Petri som gick i Västerås trivialskola?  Detta är för mig ännu efter 15 år olösta frågor.
 
(Källor: Matriklar för Västerås trivialskola 1670 -72, Västerås gymnasium 1672-75, Uppsala Universitet 1675.
Mantalslängd 1695 Hamrånge (X).
Ren. Dombok 1699 Skog (X).)

10
Hej!
 
Mycket tacksam för information om Anna Andersdotter född 1787-10-30 samt hennes föräldrar. Hon var mor till Anders Norin (Larsson) född 1825-07-10 Södra Kyrkbyn Hanebo
 
 
Mvh
Björn Larsson

11
Skog / Skog
« skrivet: 2015-02-10, 16:35 »
Tackar Kaj,
 
Hälsningar från Vannsätter

12
Hanebo / Äldre inlägg (arkiv) till 04 december, 2011
« skrivet: 2011-04-10, 18:51 »
Tack Kenneth!
Ska kolla upp detta.
 
M v h
Karin

13
Hanebo / Äldre inlägg (arkiv) till 07 november, 2010
« skrivet: 2010-08-10, 19:14 »
Sven Svensson är Lilltjära nr 5 enligt svärmor!

14
Hanebo / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-02-04
« skrivet: 2006-09-29, 08:47 »
Hej igen Anders!
Om det är 1794-09-27 han föds så bör det ju vara den andra Hans som föds i september i Hanebo, nämligen;
 
Hans Andersson, född i Raman, Hanebo.
Far: bonden Anders Andersson, född 1754 Rättvik (W)
Mor: hustru Ingrid Persdotter, född 1758 Bollnäs (X)
 
Källor: fb och hfl Hanebo.
 
mvh Niklas Lindberg

15
Hanebo / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-11-03
« skrivet: 2004-06-10, 16:29 »
Här kan du hitta en hel del
Kjell
http://www.genealogiq.net/niklin/index.html

16
Hanebo / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-08-20
« skrivet: 1999-06-22, 13:16 »
Min anmoder Margta Jonsdotter dog 1771 i Söderala. I dödboken står det att hon föddes 1702 i Åkern, Hanebo socken, som dotter till klockaren Jon Andersson och hans hustru  Anna Sofia Mars .  
 
Över moderns ovanliga namn har jag undrat mycket. Dubbla förnamn är mycket ovanliga i Hälsingland vid denna tid - det måste vara en inflyttad släkt.  
 
Den 10 oktober 1694 sålde  Johan Jonsson Mars  hemmanet Sibo i Hanebo socken till kronan (Gävlebors landskontors arkiv GIa:2, HLA). Det ansenliga hemmanet blev militärboställe. Johan Jonssons Mars skrivs i skattelängderna utan släktnamnet. Kan han vara Anna Sofias far?
 
Vet någon något om släkten Mars?

17
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Serling & Warg
« skrivet: 1999-10-06, 22:07 »
Är det någon som har stött på namnet Serling under sina forskningar i X län?
Jag letar efter en Sven född i börja på 1700 talet.
Jag letar också efter Wargar i samma område.
Tacksam för svar

Sidor: [1]