ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Torsten Berglund

Sidor: [1]
1
Författaren, släktforskaren och ståuppkomikern Lasse Eriksson har på sin hemsida under denna rubrik samlat erfarenheter av släktingar/personer som försöker hindra ens släktforskning och ett antal argument som dessa personer anger eller  kan tänkas ha. Ibland kan det finnas juridiska diskussioner om rättigheter till brev och till och med hot om rättsligt efterspel!
Han vill gärna få kontakt med andra som har liknande erfarenheter.  
Syftet är att kartlägga problematiken och sedan stödja andra som råkat illa ut.
Han skriver bl a:
 
Möjliga och omöjliga argument  
 
som används för att förhindra släktforskning.
 
   
När släktingar försöker lägga hinder för utgivning av släktkrönikor kan många olika skäl åberopas. Här kommer några skäl att diskuteras:  
   
1) Censoren sammanblandar äganderätt med upphovsmannarätt och tror sig kunna stoppa publicering av ex. brev i släktens ägo.  
2) Censoren anser sig ha tolkningsföreträde exempelvis genom att hänvisa till att denne är äldste sonen, har högsta utbildningen, är ålderman eller överhuvud på ett eller annat sätt är släktens överhuvud.  
   
3) Censoren har kanske inte varit helt sanningsenlig i skildringen av sin härkomst och riskerar att bli korrigerad.  
   
4) Dolda släktsjukdomar riskerar att oavsiktligt bli framlagda. Ett skäl som kan vara legitimt.  
   
5) Censoren anser sig kränkt och utlämnad trots att skriften är anonymiserad. Kan vara ett legitimt skäl.  
   
6) Personen som skriver om vår släkt är olämplig till uppgiften.  
Kanske är det en ingift som skriver, eller en nära vän till familjen. Denne kan av någon släktmedlem identifieras som en utböling som måste rensas ut och förvisas.  
   
7) Kennedy-syndromet:  
Det finns familjer med en mycket stark mytologi om sitt eget värde och sin egen potential. Dessa familjer har ofta, under någon eller några generationer, gjort en brant klassresa upp i samhället och behöver stärka sin identifikation med samhällets övre skickt. Ett exempel är den starka inlevelse i Kennedyfamiljen som kom att påverka många uppväxande 40-talister. När denna mytologi krakelerar träder upprörda censorer fram.  
   
   
Litteraturtips:  
Lag om upphovsmannarätt till litterära och konstnärliga verk (SFS 1960:729)  
Stig Strömholms artikel Klient och patron i Europa i boken Klient och patron (Utg. av Magnus von Platen, 1988)  
Thomas von Vegesack, Iakttagelser vid gränsen - När skönlitteraturen möter sina vedersakare.
 
Adressen är http://hem.fyristorg.com/standuplasse/censorer.htm
 
Även jag har i olika sammanhang stött på hinder i samband med:
släktingar som är eller har fått så kallat oäkta barn,  
okända barn,  
psykiska sjukdomar,  
allmän misstänksamhet som någon enstaka gång överdrivits,  
rädsla för att hamna i en databas  
rädsla för att man är ute efter arv - pengar, föremål eller foton
eller bara ovilja att delge uppgifter.
 
Är det fler som stött på liknande fall?
 
Syftet är att kartlägga problematiken och sedan stödja andra som råkat illa ut.

2
Lagar och/eller regler angående personuppgifter från DISBYT eller andra databaser.
Detta känns inte bra, skulle själv inte ha upptäckt detta men via min e-mail så påstår olika personer att Du lovat dem att jag har uppgifter på Disbyt med mitt namn och olika personuppgifter.
Själv skulle jag aldrig ens tänka tanken att göra så.
Vad är det som gäller? Är det dags med alias identitet på nätet?
Med vänlig hälsning Lars Kjellbom

3
10 Folkliv / Brukssamhället
« skrivet: 1999-01-28, 12:57 »
Forsby bruk, Pernå fg, Finland, bokförde personerna under tiden 1749/1750 till 1820-talet i särskilda böcker, Forsby bruks församling.
 
Hur vanligt var det med samhällen i samhället i 1700-talets Sverige? Finns det här en möjlig förklaring till hur det kom sig att smedsläkter gifte in sig i andra smedsläkter - ungdomarna kände redan varann i brukssamhället? Hur vanligt var det med bruksskolor?  
 
Fanns det någon skillnad i detta avssende mellan vallonbruk och övriga bruk?

4
Dödad av rovdjur / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-01-30
« skrivet: 2002-01-17, 10:35 »
Hej!
Jag blev lite förvånad över att vargar har dödat och i värsta fall ätit upp människor som man kan läsa om i denna dissusionsgruppen om personer . Kan nog också bekräfta att antalet vargdödade personer är ytterst få.  
Har för mig att det stod nånting om att det inte är känt att en människa har blivit dödad av en varg i Sverige. Däremot har det inträffat indicenter i USA att en vargflock har dödat människor och att barn har blivit uppätna i avlägnsa byar i Indien.
Kan nog inte bevisa det, men är relativ säker på att jag inte har sett uppgifter om vargdödade människor i Sverige. Det som står i kyrkoböcker som exempelvis att en varg kastade en liten pojke tiotal meter. Troligen överdrev prästen när han skrev om detta, min teori är att pojken snubbade över en varg och därmed fick erfara flygturen. En varg kan inte greppa tag i pojken o kasta iväg honom, vargen har inte den kraften att göra så.
I Svenska öden läste jag en gång att det förekom hemska möten mellan tamboskap och vargflockar. Vargflockar tog hundar som var uppbundna vid farstun, korna kom hem med juvelerna uppslitna och att vargar härjar runt i byar/samhällen. En notering till detta är under senare åren vargdödade jakthundar i bl a Dalarna,
troligvis har vissa vargar fått smak för hundar i Sverige.  
Jag känner iallafall till fyra fall av vargmöten, där personer har blivit omringade av vargar med blottade tänder. Frågan är då har skandinaviska vargar ändrat beteendet? En norsk skogsarbetare omringades av nio vargar som cirkulerade runt honom ca en timme innan de försvann och ett fall i Värmland när en jägare omringades av fyra vargar. Efter en tid rusade en älg förbi ca ett par hundra meter ifrån dem och vargarna fick då intresse av älgen.
Dessa episoder kan man ta likheter med de inlägg som står om vargdödade personer i diskussions-gruppen Dödade av varg eller troll. Den artikel som stod i en insändare i DN för några år sedan. om man utgår från denna kan man nog ta slutsatsen att denna person som angreps av vargar med ändrat beteende. Det var inget tal om under 1820-talet att påstå att vargar har ändrat beteendet utan de var bara blodtörstiga djälvular.  
Däremot känner jag till att det har inträffat 20-tal fall där personer har blivit dödade av björn. Den senaste gången som en människa blev dödat av en björn i Sverige var 1902, björnen var då skadestjuten och några år senare inträffade den senaste dödsfallet i Norge. När en jägare råkade överraska en björn som åt på ett kadaver(NOT Det kan vara livsfara att gå närheten av en björn som äter, oavsett om den äter växter eller har slagit ett byte).
Finland hade ett dödsfall med en björndödat person under en midsommarhelg för några år sedan. Det var en man i 40-årsåldern som bl a undervisade finska o ryska gränsvakter hur man bäst undviker björnar o hur de skall gå tillväga när de själva blev angripna. Han överraskade en björnhona med en unge när han var ute på en motionsslinga. Skorna o underlaget på motionspåret gjorde att björnhonan inte hann upptäcka honom i tid och han kom troligen mellan honan o hennes unge. Han blev dödat av ett bett på halsen och troligen att en av hörntänderna hade skurit av halspulsådern.
Den senaste gången som en människa blev dödat av en björn i Sverige var en flicka i Värmland på mitten av 1850-talet. Hon överraskade en björnhona med ungar i ett ide. Det var ytterligare ett par fall under samma sekel när tjänstefolket på en gård vallade boskapen som var på skogsbete. De gick till angrepp mot björnen med påkar och det ledde till att björnen blev aggresiv. Bl a var det en 19-årig dräng som försökte försvara boskapen mot en björn år 1800 i Dalarna.
MVH
Stefan Lundgren

5
Riksdagsman / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-03-08
« skrivet: 1999-02-03, 07:07 »
I min släkt finns ett par riksdagsmän. Jag har en del frågor om detta yrke, då jag antar att yrket inte var likadant då som det är nu.  
1) Hur valdes riksdagsmännen - det var väl knappast några allmänna val?
2) När var de i Stockholm vid Riksdagen, var det en bestämd tid på året?
3) Finns det någonstans mer information att få om dessa, mer än vad man kan hitta i domböcker, kyrkoböcker, etc?
 
Det finns nog fler frågor, men dessa får räcka för nu. Allt detta för att få en mer levande bild av släktingarnas förhållanden, det är väl allas vårat mål.  
/ Peter Rydén

6
01) Sjukdomar och dödsorsaker A - Ö / Ryggmärgslidande
« skrivet: 2002-01-21, 12:34 »
Vad är ryggmärgslidande?
 
Min farfar dog 1934 i något som jag tycker påminner om ALS. Han blev sakta allt mer oförmögen att röra sig. Till slut hade han svårt att svälja. Jag tror det tog 3-5 år innan sjukdomen tog hans liv.

7
Feltolkade ord / Kungsbarns piga
« skrivet: 2011-09-17, 08:27 »
I Hfl Leksand AI 16b(1857-1867) sid 60, står Anna Persdotter, f 15/11 1805, noterad som kungsbarns pig..  Betyder det att hon varit barnflicka i kungafamiljen? Hon stammar, är fattig (skattebefriad) och har en oäkta son..

8
Äldre ord L - Ö / Äreboren
« skrivet: 1999-03-07, 23:21 »
Äreboren är ett ord jag undrar över. När någon kallas Ehreborne och Wälbetrodde Upsyningsmannen i vigselboken (Uddevalla 1750), kan man då dra några slutsatser om hans härkomst? Det finns ju flera andra ord på -boren - friboren, välboren, ädelboren, högvälboren - som har att göra med vilket slags familj man kommer från (boren = buren, född). Skulle äreboren kunna stå för född i ärbarhet inom äktenskapet? Innebär det också en social värdering av föräldrarna? Jag hittar inte ordet i någon ordbok eller ordlista (inte ens i SAOB).

9
Äldre ord A - K / Hävdad
« skrivet: 2008-10-26, 16:59 »
Hej,
 
Undrar vad uttrycket häfdade pigan betyder. Detta uttryck finns 1746 i en vigselnotis i Vetlanda C:1 1727-1761 (GID: 1143.38.17200), då Gumme (Gudmund) Nilsson gifte sig med Annika Persdotter. Det skulle också vara intressant att veta vad det står för yrke/titel före Gumme Nilsson.
 
Mvh
Anders Karlsson
 
(Meddelandet ändrat av andkar den 26 oktober, 2008)

10
04 - Tematiska namn / Syskon med alfabetiskt ordnade förnamn
« skrivet: 2010-09-28, 16:27 »
Hej!
 
Jag råkade för en stund sedan av en slump hitta en familj, som jag fortfarande småskrattar åt. Jag har varken förr eller senare sett något liknande, och kände att jag måste dela med mig av mitt lustiga fynd.  
 
Höganäs skolhus, Väsby socken, Malmöhus län.
Skolläraren Johannes Holm (född 1836 9/3 i Linneryd - död 1907 29/9 i Väsby). Gift 1864 26/7 med Jenny Ulrika Charlotta Carlsson (född 1843 28/5 i Hovmantorp - död 1916 3/6 i Höganäs).
 
Barn, samtliga födda i Väsby:
1. Albin Bernhard Carl David (född 1865 28/6).
2. Evelyn Femi Gotton Henriette (född 1868 13/3 - död 1870 9/1).
3. Imri Johan Knut Lamuel (född 1870 29/10 - död 1915 8/11 i Göteborg).
4. Maria Nanna Othilia Persis (född 1872 19/12 - död 1952 7/8 i Säter).
5. Qvintus Rurik Sten Thure (född 1877 1/2 - död 1947 22/6 i Skallsjö).
6. Uno Vitus Xeriph Yngvar (född 1878 21/6 - död 1878 3/10).
7. Zebi Århild Ädla Ödevi (född 1883 16/2 - död 1952 13/4 i Säby).
8. Per Uno Gustaf Walentin (född 1888 14/2 - död 1980 12/10 i Lund).
 
Barnens namn säger allt.  Finns det någon forskare som har stött på ett så här extremt fall av att föräldrarna har döpt barnen med namn i bokstavsordning?
 
Mvh, Markus

11
Hej!
Vore tacksam om någon kunde hjälpa mej att tyda texten till höger under äktenskap.
Varvsförman Anders Nilsson byter senare namn till Kinnander.

Tack på förhand!
mvh
Kristina

12
Krokek / Straffad för brott mot vad?
« skrivet: 2002-03-07, 11:19 »

En far och hans son i Krokek sn. Andersbo, har gjort något straffbart. Noterat i Husf. 1821-1830.
Vad har de gjort?
 
Tacksam för tydning
Per i Örebro

13
Norra Björke / Norra Björke vigde
« skrivet: 2010-11-03, 16:04 »
Hej.Finns det någon som kan hjälpa mig att se vad det står i marginalen,något typ attest tengene?
Norra Björke vigde C:3 sid 161
Mellan Pehr Johansson och Ingrid Jonasdotter 21/3 1780
Mycket tacksam för hjälp.
Vänliga hälsningar Michaela

14
Norrbärke / Norrbärke EI:1 1734-1812
« skrivet: 2010-01-06, 13:45 »
Hej,
 
Skulle behöva hjälp att tyda några av orden i den här vigselnotisen i Norrbärke EI:1 1734-1812 (bild 53, GID: 24.45.36400):
 


 
 
Min tolkning så här långt:
 
dr. ... Petr. Jans ifr Säfnäs och lunghögden(?).
qvins-Person Lisa Ersd. ifrån Gränge och
Gersunda(?).
 
Mvh
Anders Karlsson

15
Gustafs / Gustafs, Solfvarbo, AD A1:8 s.240
« skrivet: 2010-05-28, 11:12 »
Hej, skulle vara tacksam för lite läshjälp på familjen längst ner i boken, Hans Mattson ser jag men vad heter han i efternamn och vad står det på de övriga?
 
Tacksam för hjälp // Janne.K

16
03) Osorterat / Skild från sin man
« skrivet: 2001-09-21, 00:03 »
Bilden är tagen från (20 Stora Skedvi C6 10517 3/5 nr 32 1820) och jag undrar vad det står om Anna Jansdotter
 
Tacksam för hjälp
 
/Rickard
 

17
Människor / Folke Folkeus från Skövde - foto sökes
« skrivet: 2011-11-15, 20:46 »
hej har någon bilder på  folke folkeus... han var född 1920
mvh per-inge

18
My ancestors lived in Grangärde on the Lågånset farm before emigrating to the USA in the 1880s.  Is the community all farming or is there industry and towns or villages there also.  Is there any mining in that area?  Many of my ancestors worked in the iron ore mines here in Michigan, USA after they came here from Sweden.

19
Näringsliv / Ohlson, Clas
« skrivet: 2000-08-01, 17:23 »
Är intresserad av information kring grundaren av postorderföretaget Clas Ohlson i Insjön.
 
Har fått uppgifter om att en släkting till mig, Hjalmar Östberg gifte sig med Clas Ohlsons syster Hilda, vet inte om detta stämmer...
 
Skulle vara kul om någon vet lite mer.

20
Film / Teater / Pettersson, Hjördis (1908-1988)
« skrivet: 2002-07-23, 12:12 »
Är det någon som känner till skådespelerskan Hjördis Pettersson och hennes vallonska urspung?

21
Jeurling / Jörling / Görling / Jeurling / Jörling / Görling
« skrivet: 2004-09-19, 14:33 »
Hej!
 
Söker uppgifter om släkten Jeurling vilken sägs härstamma från stadsmätaren i Marstrand (O), Håkan Jönsson (166(7)-1733). Han hade sonen Anders Jeurling (1720-1789).
 
Mvh Vincent

22
Dicander / Dicander
« skrivet: 2008-01-31, 09:36 »
Hej!
Jag söker efter Sophia Elenora Dicander f. 7/1 1789 i Stora Tuna, hennes död. Hon gifte sig 2:a gången med lasaretssläkaren i Falun Gottlieb Grave Wurster 1807, paret var bosatta på Yttre Åsen i Falun.
1835 dog Wurster och 1836 flyttade hon till Säter, men där hittas hon inte.
Är det någon som vet var hon dog någonstans?
Hälsningar Gull-Britt

23
Depken / Depken
« skrivet: 2005-05-04, 01:20 »
Hej Fredd!
Anna Maria Depken (1699-1725) var dotter till Peter Depken d.1713 och h.h. Anna Nilsdotter d.1746; båda döda i Gävle. Anna Maria bodde i Gävle 1699-1715. Dog i Sthlm.
E.u. DISBYT Jonas Olsson.
 
Mvh Christina

24
Allmänt om medeltiden / Medeltida småländska regementen
« skrivet: 2000-11-05, 16:58 »
Är på jakt efter uppgifter om regementshistoria för soldater och framför allt officerare som varit verksamma i Småland från 1550-1625. Aktuella orter Pjätteryd, Horshaga samt i Kristdala, vilka var deras tillhörande regementen och finns det något skrivet om dessa regementes historia. Tack på förhand.

25
Jag uppfattar Anbytarforum som en plats där vi utbyter upplysningar och funderingar i avsikt att hjälpa varandra. Mitt inlägg var ett försök i all välmening att göra diskussionen konstruktiv.  
Kaj väljer att avstå från att vara konkret och ställer sig utanför detta samarbetsforum. Det är naturligtvis helt tillåtet, om än beklagligt.
Jag hoppas att alla ni andra som är intresserade av äldre källor fortsätter diskussionen här.
mvh Dag

26
Svinhuvud (Kopparbergsätten) / Svinhuvud (Kopparbergsätten)
« skrivet: 2012-05-14, 23:04 »
Okej, då kanske han såg fel. Men när man tittar i informationen som finns på NAD angående brevet, så stårt det att fem stycken beseglade brevet, varav alla nämns vid namn, inklusive Jöns. Men besegla betyder väl att man sätter dit sina sigill, eller tar jag miste nu?

27
Svar på fråga ställd av Martin Casterud under Släkter: Övriga släkter M-S: Svinhuvud.  
 
Anders Winroths uppsats Svinhufvud-ätternas gemensamma ursprung i det kommande häftet av Släkt och Hävd 2001:2-3, handlar om hur de två adliga ätterna med namnet Svinhufvud, via mödernet härstammar från den s.k. gamla svinhuvudätten, d.v.s. den medeltida frälsesläkt som var verksam vid Kopparberget i Dalarna på medeltiden och vars medlemmar förde svinhuvudet i vapnet.  
 
Anders Winroth, till vardags professor i medeltidshistoria, lyfter i denna uppsats fram tidigare ej beaktade medeltidsbrev angående Svinhuvudätten vid Kopparberget, och han visar hur den s.k. Aspebodagrenen (med bl.a. den avrättade bergsfogden Måns Nilsson) hänger samman med huvudgrenen av Svinhuvudätten, något som förut ej varit känt i litteraturen. Ett tidigare aldrig publicerat brev från 1490-talet, svårläst p.g.a. fuktskada, finns också utgivet som bilaga till artikeln.  
 
Jag rekommenderar intresserade av den medeltida svinhuvudätten att beställa SoH 2001:2-3 (festskrift till Pontus Möller) från Genealogiska Föreningen (se Jonas Kuschners inlägg under Källor: Tryckta skrifter: Släkt och Hävd).  
 
Torsten Berglund
Redaktionen för Släkt och Hävd

28
Dessa båda varianter är publicerade på webben av ett flertal personer. Det intressanta är skillnaden. Jag undrar vilken som kan vara den rätta. Tacksam för inlägg !  
 
Alltså antingen enligt följande:  
 
Tyrgilsson, Olof Född 1330. Död 1393. Fogde (landshövding) i Dalarna  
 
far Jakobsson, Tyrgils Född 1305. Död 1370 i Ustersta, Kolbäck (U).  
 
farfar Ingevaldsson, Jakob Född 1280. Död 1355 i Ustersta, Kolbäck (U).  
 
 
Eller enligt följande  
 
Generation I  
 
I:1 f Olof Tyrgilsson Färla. Född 1330. Död 1393. Generation II  
 
II:1 ff Thyrgil Clementsson Färla. Riddare. Född omkring 1300.  
 
II:2 fm Ingrid Nilsdotter Bielke. Död 1346.  
 
Generation III  
 
III:1 ff f Clement Nilsson Färla. Född omkring 1270.  
 
III:3 fm f  
Nils Kettilsson Bielke. Riksråd. Född omkring 1270. Död 1304.  
 
III:4 fm m Bengta Algotsdotter.  
 
Generation IV  
 
IV:1 ff ff Nils Pedersson Färla. Född omkring 1240.  
 
IV:5 fm ff Kettil Bengtsson Bielke. Född omkring 1237 Åkerö, H.  
 
IV:7 fm mf Algot Jonsson Hjorthorn. Född omkring 1240.  
 
IV:8 fm mm Botild Larsdotter.  
 
Generation V  
 
V:1 ff ff f Peder Näf. Född omkring 1210.  
 
V:9 fm ff f Bengt Jönsson Bielke. Född omkring 1210.  
 
 
/Rickard Grusell

29
I Hans Gillingstams Ätten Siöblads medeltida släktförbindelser och äldsta historia (1949) s. 16f uppges att Katarina Erengisledotter (tre sjöblad) är dotter till Erengisle Bengtsson (tre sjöblad) och, som jag tolkar det, Bengta Jonsdotter (Gädda). Det uppges också att Bengta Jonsdotters bror är herr Nils Gädda. Men i Hans Gillingstams Biskop Hans Brasks släktbok (1970) s. 63, uppges herr Nils Gäddas far heta Erengisle Gädda, vilket jag inte får ihop med hans systers patronymikon Jonsdotter. Kan någon reda ut detta?

30
Karl Ingemundsson (bjälke) / Karl Ingemundsson (bjälke)
« skrivet: 2003-01-03, 23:25 »
Hej!
Ingrid Karlsdotter, levde 1399, gift med Udd Matsson(Vinstorpa). Hennes far var Karl Ingemundsson(Bielke, enligt vissa källor Bjälke),gift med en dotter till Sigge Pettersson Djekn, häradshövding i Frökind. Karl Ingemundsson var möjligen av Lars Björnssons ätt. Vet någon vilken Bielkeätt dessa tillhör?
Mvh
Nina

31
Allmänt om adel / Hur dör en adelssläkt ut?
« skrivet: 2010-05-07, 16:20 »
Sitter och funderar lite på hur en adelsläkt egentligen dör ut?
 
Nästan alla får ju barn och barnbarn, men är det bara sönerna som får bära vidare adelsnamnet och rätten att kalla sig för adel till sina barn?
 
Enklare formulerat: Är det manslinjen som räknas?
 
Ser fram emot massor av svar och åsikter!
 
/Mathias

32
Då jag var barn hade släkten Svinhufvud af Qvalstad en huvudman vid namn Pehr, Republiken Finlands president perioden 1931-37.  
 
När P.E. Svinhufvud var i Stockholm brukade han passa på att besöka huvudmannen för den befryndade ätten Svinhufvud i Westergötland. Denne hette Axel och drev tobaksaffär på Karlavägen.  
 
Om hur presidenten och tobakshandlaren ibland råkades berättade på sin tid SvD:s familjeredaktör Gunnar Wijkmark (svåger till greve Carl Johan Bernadotte af Wisborg).
 
Ett från radions barnprogram känt namn var Barbro Svinhufvud (i Westergötland). Hennes svärmor hette som ogift Karin Lundin (1885-1965).  
 
Hälsning, Bengt

33
Svinhufvud af Qvalstad / Svinhufvud af Qvalstad
« skrivet: 2012-11-04, 12:41 »
Det finns ett gods Siggesta norr om Värmdö i Stockholmsområdet.
Ellen

34
Ros / Ros
« skrivet: 2006-09-11, 07:31 »
Hej,
 
Jag söker information om den adlade släkten Ros, nr 2331.  
 
Anders Ros (1738-1799) var bruksinspektör på Woxna Bruk i Hälsingland, och var gift med Eva Barbara Berg  (1743-1794), dotter till kronofogden Carl Jacob Berg i Dalarna.
 
Anders och Eva Barbara var farföräldrar till den 1858 adlade generaldirektören o landshövdingen i Norrbottens län, Anders Emanuel Ros (1806-1887).
 
Läste nyligen i Elgenstierna att släkten enligt traditionen kommer från en norsk frälsesläkt som hette Rosencrone.
 
Är det någon som vet mer om kopplingen till Rosencrone så skulle jag vara mycket tacksam!
 
Mvh
Mikael

35
Allmänt om kunglig släktforskning / Riddare av Vasaordern.
« skrivet: 2001-03-11, 18:13 »
En av mina släktingar fick Vasaordern. Jag undrar  om någon vet om det finns något arkiv där man kan  läsa om detta.

36
Fel årtal! Erik Falk var dod 1569 och Erik XIV:s horoskop gäller 1564!I Frälsegodsen är det också felskrivet: Kung Sigismunds o hertig Karls brev om Bollstorp mm ska vara 1594. Berit Sjögren

37
01) Domböcker / Sveriges äldsta dombok
« skrivet: 2012-12-26, 23:29 »
Vilken är Sveriges äldsta dombok? Jag förmodar att någon rådhusrätt eller högre domstol vinner ligan, så en följdfråga blir vilken häradsrätt som har den äldsta domboken. Viste härad i Västergötland har en dombok med anteckningar från 1544 och jag tycker mig ha ett minne av att ha sett någon dombok som går bak till senare delen av 1530-talet, men det kan mycket väl också vara fantasin.

38
Okänd pappa / Okänd pappa
« skrivet: 2000-08-08, 16:21 »
Hejsan..
min pappa hade en halv bror som dog rätt ung,hans familj var  förtegen om vem pappan till pojken var. Min farmor var gift med pappan ifråga men skilde sig snart och gifte om sig med min farfar. mina farföräldrar är nu döda och jag är nyfiken på vem mannen var.Vet någon hur man skall gå till väga???

39
Hans Pipping f 1557 i Australien d 1634 i Australien. Fick en son i Tyskland 1601.  
Vad kan han tänkas ha gjort i Australien ? Vem kunde vara hans föräldrar ?  
Tankarna går i banor som, fanns det ngn ur ursprungsbefolkningen i anan, undran ?      
   
Gruvor? Militärt? Finns det några anteckningar vidare månntro.      
Tack på förhand att du läser detta.  
 
Linnea/lolloz

40
Denna person dyker upp som en påstådd tidig förfader. Jag undrar dels om någon vet något om Kämpen Sigurd Swinhöfde samt om det finns/funnits en plats vid namn Kvennväga i Norge. Sigurd bör ha levt på 1300-talet eller tidigare.
 
Tacksam för hjälp
Rickard Grusell

41
Efterlysningar / Samuel Elving i Pojo
« skrivet: 2014-11-10, 23:08 »
Samuel Elfving, avskedad kapten vid artilleriet död 7/2 1776 75 år  i Kijla, Pojus.
Fru Anna Sophia Schatz/Schmatz död 9/9 1804 72 år i Kila, Pojus.
Som anhörig anges framlidne Kapten Samuel Elving.
Källa; http://hiski.genealogia.fi/hiski/5nd7ej?se+0407
Min fråga är om det finns husförhörslängder för Kila, Pojo som kan  
styrka om Anna Sophia Schmatz är hans hustru och när och var hon är född.
Vilket artilleri finns Samuel Elfving i?
 
I Orsa, Dalarna finns en Kapten Samuel Elfving som år 1767 ansöker om bidrag från Kungliga pensionskassan.
En handling undertecknad i Helsingfors den 4 augusti 1767, det andra  är undertecknat 30 maj 1767 i Orsa.
Båda handlingarna är stämplade och betalda med 4 resp. 8 öre. /kopior från Riksarkivet/.
I förteckningen anges han vara född 30 maj, 1701 i Västmanland. /Lundby/
Han avlider år 1773 i Orsa. Samuel Elfving finns i Generalmönsterrullan för Orsa kompani år 1735.
Riksarkivet; A0028077_00284 och GM för 1748, Riksarkivet; A00280280_00270
Enligt min bedömning kan det inte vara samma person som finns i Finland ungefär
samtidigt. Se också http://www.adelsvapen.com/genealogi/Adlersparre_nr_1988
 
Tacksam för hjälp
Britt Maria

42
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Simla- släkten
« skrivet: 2001-11-19, 21:11 »
Hej!
Undrar om någon känner till varifrån namnet Simla kommer ? Har en uppgift att namnet ev. skulle komma ifrån Simla i Västmanland.
Tacksam för all information !
Mvh,
Nina Johansson

43
Allmänt / Norduppländsk adel
« skrivet: 2008-07-31, 20:18 »
Hej,
 
Hittade intressant information på Anbytarforum om föräldrarna till Anders Siggesson (ca 1631-1701): Sigge Olofsson och Margareta (eller Maria) Larsdotter. Margareta (eller Maria) Larsdotter benämndes nämligen adelskånan, medan Sigge Olofsson enligt uppgift var fogde hos Otto von Sack på Kydingeholm, Alunda.
 
Om nu Margareta (eller Maria) Larsdotter var adlig, vilket ätt kan hon ha tillhört? Vilka adelsätter fanns i nordöstra Uppland i början/mitten av 1600-talet?
 
Mvh
Anders

44
Källor / Litteraturtips
« skrivet: 2001-01-10, 16:00 »
En mycket intressant bok i det här sammanhanget är I samhällets utkant. Ur Stockholms sociala historia /Tiden Folksam Utbildningsradion 1989/.

45
Hej!
 
Min morfars mor kom 12/9 1845 till Tjusentorp i Grebo (E-län). I inflyttningslängden anges bara att hon kom från Stockholm Ss, så jag saknar både efternamn och församling.
 
Jag skulle vara tacksam om någon kunde hjälpa mig med information, eller ge mig tips om hur jag själv kan gå tillväga för att få veta något, om hennes barnhustid och evt föräldrar.

46
Efternamn Y - Ö / Öhman, Charlotta Mathilda
« skrivet: 2009-04-08, 08:58 »
Har hittat en släkting Charlotta Mathilda Öhman i barnhusrullan på www.ssa.stockholm.se. Hon hittas på två ställen, som barnhusbarn no. 5002 (år 1834) och no. 5622 (år 1835). Hon fostrades av torparen Per Olsson på Lilla Bartomta i Gölja rote i Simtuna och hittas mycket riktigt i [Västmanland Simtuna AI:16, sid 117]. I barnhusrullan nämns även hennes mor, enkan Maria Elisabeth Öhman. Jag har hittat Charlotta i hf-längder från bl.a. Björksta, Sevalla, och Säby och överallt står att hon föddes Stockholm, men hur hittar jag henne i Stockholm?

47
Efternamn N / Norman, Carolina Wilhelmina
« skrivet: 2010-11-27, 22:11 »
Hej!
 
Min fffmm var barnhusbarn nr 4522 på Stockholms allmänna barnhus. Enligt barnhusets rullor hette hon Carolina Wilhelmina Norman, var född 9/11 1833, och dotter till artilleristen Anders Norman. Hon lämnades in februari 1834, och togs strax därefter om hand av soldaten Carl Olof Strömmers hustru i Håbo-Tibble (AB).  
 
I Svea Artilleriregementes födelsebok (C:4 bild 453 i SVAR) finns mycket riktigt dokumenterat att Carolina Wilhelmina föddes det angivna datumet på Allmänna BB, och att hon var dotter till Anders Norman och hustrun Ulrica Engström. Om man sedan går till Håbo-Tibble ser man att hon är skriven hos Carl Olof Strömmer från februari 1834 (A I:10a uppslag 50), där det anges att hon är barnhusbarn 4522 - hennes födelsedatum stämmer också - samt att hon flyttat in från Stockholm 19/3 1834. Hon lever sedan i Håbo-Tibble till vuxen ålder. Så långt stämmer alltså allt väl. Det är dock nu problemen börjar:
 
Anders Norman slutför sitt kontrakt och lämnar regementet i slutet av 1834. Han och hans fru flyttar samma år till Danderyd, senare till Täby och sedan åter till Danderyd, där jag hittills tappat spåret efter dem 1837. Med sig har de hela tiden dottern Carolina Wilhelmina, född i Stockholm 9/11 1833! Hon finns alltså samtidigt skriven både hos sina föräldrar och Strömmers familj! Hur är detta möjligt? Kan hon vara samma person, eller är det två personer som har fått samma identitet? Är det någon form av bedrägeri? Eftersom barnhuset har så specifika uppgifter om henne, måste det väl betyda att det barn som har lämnats till dem har uppgivits vara just hon?
 
Är det någon som har sett något liknande, och/eller kan förklara vad som här har skett? Jag är mycket tacksam för all hjälp!
 
MVH
Stefan Lundell
 
(Meddelandet ändrat av Azeleth 2010-11-27 22:25)

48
Efternamn L / Lindblad, Axel Robert f 1830
« skrivet: 2008-01-21, 21:35 »
Hej!
Jag undrar om någon har vetskap om Axel Robert Lindblad.
Han var född 17 Februari, alternativt 17 Augusti 1830 i Stockholm. Ingenstans har jag hittat information om vilken församling han var född i.
 
Han var gift 3 gånger. Första gången 1863 med Hulda Erica Mörtstedt som avled 1866. Dom bodde ett tag i Norge. En dotter, Maria Margareta född 1864 (min farfars farmor).
Gift andra gången 1867 med sin svägerska, Amanda Augusta Mörtstedt som avled omkring 1880/81. Båda systrarna dog i TBC.
Gift för tredje gången 1881 med Kristina Lovisa Olofsson.
 
Axel Robert flyttade runt landet en hel del. Han var Rättare i bl a Floda, Finspång samt Njurunda (1890) som verkar varit hans senaste arbetsplats innan han återvände till Stockholm omkring 1897.
Jag hittade honom i Rotemansarkivet där han står som revisor, födelsedatumet står där som 17/2 1830.
 
Finns det någon som vet vilken församling axel Robert var född i?
 
Tacksam för all hjälp.
 
Mvh, Annette Candelaria

49
Pro Patria / Pro Patria
« skrivet: 2015-11-30, 21:59 »
Hej,
Jag söker anfäder till Carl Ingemund Appelqvist född den 11 januari 1837 på Pro Patria. Kan inte hitta varken moderns eller faders namn.
Kan någon hjälpa?

50
Jag har kommit i kontakt med en kvinna vid nammnet jungfru Årberg som ägnade sig åt läkarkonsten i Stockholm under första delen av 1800-talet. Den källa som det är hämtat ifrån är Anteckningar om svenska kvinnor. Jag hjälper en annan person med denna fråga.

51
Ovansjö / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-01-07
« skrivet: 2001-03-27, 10:26 »
Hej Torsten!
Karin Andersdotter och Josef Larsson Sågare gifte sig 1744-11-09 och fick sedan alla barnen i Ryssbält, Kalix.Detta var i hans andra äktenskap.
MVH Anna-Lena Rask

52
Ovansjö / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-03-22
« skrivet: 2000-01-24, 21:16 »
Tack Katarina för hjälpen!
 
  Familjen i Smäcken, Valbo, består av:
  Hjulmakare Per Matsson f.1739-01-08 i Forsbacka, Valbo. Hustru Lisa Persdotter f.1743-04-10 i Hofors, Torsåker, d.1783-07-16 i Moderspassion 40 år. Gift 1765 i nov.
Barn: Margta f.1766, Lisa f.1769, Stina f.1771, Brita f.1774-05-04, Caisa f.1781.
Svärmor Kerstin Wellamsdotter försvinner från fam.omkr.1780 men jag har inte funnit henne i dödboken.
Fr.o.m. ca 1786 bor svägerskan Änk. Greta Högberg med dotter Anna hos fam. en tid. Vem kan det vara?
Hjulmakaren Per Matsson d.1800-06-09 efter ett 2:a äktenskap med Dannemansänkan Lisa Larsdotter i Svedden, Valbo.
Dottern Brita f.1774, min fm fm, gifte sig 1800 med Smedsonen Jan Matsson fr. Storvik. Han ändrade namnet till Johan Forsgren och var först Tegelslagare i Stigslund och sedan i Vågbro i Norrala,Hälsingland. Där blev han sedan Båtsman under namn av Jan Matsson Varberg. Men alla barnen behöll namnet Forsgren.
   Mvh Karin W

53
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Qwenzel
« skrivet: 2001-03-10, 21:17 »
Hej.
Jag undrar om någon känner till något om Wellam Qwenzel, gift med Kerstin Andersdotter född ca 1618 i Lernbo (enligt Wadfors längder).
 
Det jag undrar är om denne Wellam Qwenzel kan var densamma som Wilhelm Quensel som omkring år 1630 ankom till Sverige från Hessen-Cassel och blev bruksägare i Ludvika?
 
// Mvh

54
Peder Svensson, gift med Klara Nilsdotter  
 
Bosatt i Stockholm där han ägde ett hus på Västerlångsgatan, Gamla Stan.
Peder Svensson kallas kammarskrivare, då han den 14 januari 1563 fick kronogården Marnäs av Erik XIV såsom vederlag för Fösarbo, som konungens fader anammat från Peders fader Sven i Hagge och lagt under Västra Silvbergs ladugårdöd  År 1569-73 nämnes Peder Svensson som kamrerare. År 1565 hade han köpt ett hus vid Västerlångsgatan i Stockholm och vid denna gata uppges Rasmus Ludvigssons styvbarn hus ligga 1587.
Barn:
Nils
Karin
Hans
Sven
 
Stämmer uppgifterna ovan och finns det någon som känner till något om barnen, fanns det fler, namn eventuella födelseår, ättlingar osv.
 
//Mvh

55
Allmänt / Landshövding Bernard Eriksson
« skrivet: 2002-08-29, 11:44 »
Finns det ngn som forskat i Bernhard Erikssons hustrus anor. Är osäker på namnet, men hon kan ha hetat Mina och i efternamn eventuellt Mässing. Hon kan ha sina rötter i Säfsnäs, i Lilla Elgberget. Men detta är en gissning. Hon var min mors tremänning, därför är jag nyfiken på henne. Har försökt forska själv, men har inte haft ordentliga uppgifter uppgifter att stödja mig på.
Vet bara att hon bodde i Grängesberg.
Anna-Lisa

56
Vika / Vika
« skrivet: 2013-11-15, 12:08 »
Tack Stefan, då vet jag var jag ska leta!

57
Nås / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-01-06
« skrivet: 2000-01-20, 03:45 »
Maria Matsdotter f. 1774-11 eller 1774-??-11
vigd med Jan Carlsson Romlin 1799-04-13 i Kopparbergs,Ludvika,Grangärde  
 
Vem var hennes föräldrar ?
 
M.v.h Mats RomlinMinhemsida.

58
Norrbärke / Äldre inlägg (arkiv) till 16 maj, 2011
« skrivet: 2011-03-22, 19:46 »
Björn: Kolla Norrbärke C:1 sid 28 (AD bild 34).
 
Mvh,
Peo

59
Grangärde / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-12-29
« skrivet: 2001-10-15, 21:43 »
Hej Carolina!
 
Nej, jag tror inte att du har läst fel. Jag har också antecknat att Karin (så har jag skrivit) Ersdotter från Östanmyra var mor till Karin Göransdotter och att barnet var fött utom äktenskapet. Brita var Görans hustru.
 
Kjell Vadfors läste däremot ofta fel, och man ska vara försiktig med att lita på hans uppgifter utan att kontrollera dem själv.
 
En annan sak: Var inte Karin Göransdotter döpt den 1 januari 1647, enligt dopboken? I så fall kan hon ju inte vara född senare i januari.
 
Det var inte så farligt att få utomäktenskapliga barn på 1600-talet. Fäderna tog ofta sitt ansvar, och i många fall bodde de ju hos fäderna. Det blev värre på 1800-talet.
 
Erik Jönsson var min ff ff ff fm fm f, men jag härstammar från hans första hustru.
 
Hälsningar
 
Anders

Sidor: [1]