ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Ulrika Hjalmarsson

Sidor: [1]
1
35 Äktenskap / """"Lagligt"""" äktenskap...
« skrivet: 2004-07-22, 19:42 »
Hej.
 
Jag undrar om någon möjligen kan hjälpa mig med att reda ut vad noteringen ...härstädes i lagligt egtenskap sammanvigde... kan betyda. Det är ordet lagligt som jag undrar över i detta sammanhang. (Vigselbok 1829, Jakob & Johannes förs. Sthlm)
Innebär detta möjligen att paret levde-/ansågs som gifta redan innan själva vigseln i s.k. stockholmsäktenskap?
 
MVH/Ulrika HJalmarsson

2
Hej!
Jag har frågor som berör adoption vid inlämnande av barn till Allmänna Barnhuset i Sthlm år 1833:
 
Min farmors mors far föds år 1827 som oäkta av okända föräldrar (enligt födelse- och dopbok). År 1830 gifter hans mor om sig (änka sedan 3 år) med en man som ca 4 år senare, med anledning av hustruns sjukdom, lämnar in pojken på allmänna barnhuset samtidigt som han skriftligen adopterar densamme (..den omnämnde min adopterade son..), samt två döttrar som fötts som äkta inom det tidigare äktenskapet.  
 
Pojken antar några år senare adoptionsfaderns efternamn. Åren innan inlämnandet till barnhuset står han i husförhörslängden noterad som son och i något fall också med moderns efternamn som ogift.
 
Vad som förbryllar mig är att jag inte någonstans har stött på något liknande fall av denna typ av adoption. Handlingarna som berör adoptionen av pojken/döttrarna har jag funnit i allmänna barnhusets arkiv. Finns det någon som stött på något liknande fall och vet hur man löser faderskapsfrågan?
Med hopp om respons från någon sakkunnig...
Med hälsningar från Ulrika Johnsson

3
Jakob (och Johannes) / Jakob och Johannes
« skrivet: 2006-03-24, 18:41 »
Hej.
 
Har stött på patrull när det gäller komma vidare i min forskning. Skulle någon vänligen kunna hjälpa mig tyda vilket sockennamn (?) som står i bifogad bild (inringat med rött). Jag har tytt namnet till Wittna men kan inte hitta någon socken med det namnet någonstans. Uppgiften är ur GID 2737.120.31200.

4
S / Säby
« skrivet: 2004-07-21, 20:53 »
Hej.
 
Jag undrar om någon kan hjälpa mig med information gällande var jag skall söka för att hitta material avseende (byn?/gården?) Säby utanför Eskilstuna. Skall jag söka i Eskilstuna-, eller Torshälla församling, eller kanske rent av någon annan stans...?  
 
Med förhoppning om snar hjälp.
MVH/Ulrika Hjalmarsson

Sidor: [1]