ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - gunhild svenonius

Sidor: [1]
1
Bildgåtan - Övrigt / Okänd präst funnen i medaljong
« skrivet: 2021-11-29, 01:03 »
Öppnar en ärvd granatmedaljong och finner ett porträtt på en präst inuti. Medaljongen fanns i kvarlåtenskapen efter någon av mina fastrar, osäkert vilken. Deras pappa var Fredrik Svenonius. En var barnbarn till Tycho Ekström 1822 - 1891 , kyrkoherde i Wassunda. Porträttet liknar inte honom enligt min åsikt. Båda fastrarna var ogifta. Ingen hade någon bror som blev präst. Återstår att det skulle vara ett svärmeri.


Gropen i hakan borde vara ett bra igenkänningsmärke om man hade tillgång till någon matrikel över präster.
Jag skulle bli otroligt tacksam om någon kunde hjälpa mig eftersom jag tänker skänka smycket till en yngre generation
m v h
Gunhild Svenonius 

2
Var på en amatörutställning idag, där man samlat hattar, pumps, väskor, muffar och dylikt från äldre tider.Folk hade bidragit med garderobsfynd, men inte många upplysningar om årtal mm. Förståeligt eftersom det var unga barnbarn som hade hittat mormors gamla plagg.


En sorgslöja tilldrog sig min nyfikenhet, tyckte jag så väl kände igen det från något känt foto, men detta har jag inte kunnat hitta på Internet. Min första tanke var att det hörde till Sophiasystrarnas s k "frack" om de var på begravning.


Någon som vet? Jag bifogar drottningporträtt i liknande slöjor, men någon sådan proviniens finns säkert inte hos Hultsfredsbornas garderobsfynd. Alla berättelser om sorgflorets historia uppskattas

3
Undrar om Magnus Brunskogs släkt härstammar från Brunskog i Värmland?  Magnus var född i Lackalänga, Skåne. Är detta en gammal släkt?

4
Byggnader och miljöer / Modell av Storsjöodjuret i Hoverberg
« skrivet: 2017-05-13, 14:42 »
På detta  intressanta foto står två herrar vid ett imponerande "Storsjöodjur". Tiden är tidigt 1900-tal och kikar man noga ser man att det är taget utanför skolan i Hoverberg. Någon som har en gissning om vilka herrarna är och vad det kan ha varit för tillfälle - teater? Foto Svante Helmbaek Tirén

5
Byggnader och miljöer / En gammal gård i Skanderåsen
« skrivet: 2017-05-10, 11:40 »
Önskar lyfta denna diskussion. Jag och flera med mig skulle vilja veta vad det är för en gammal gård som finns på bilden.
Gärna om dess vidare öden. Jag har ett diffust barndomsminne från 40-talet som jag tror gäller denna gård.

6
Människor / peter august peterson born in Mörlunda 1859
« skrivet: 2016-06-29, 12:24 »
Denne man utvandrade som liten pilt 1864 med fartyget Keppler från Hamburg direkt till New York och hamnade sedan i Porter, Indiana. Jag har fått kontakt med en Sverige-intresserad yngre ättling som vill komma till Sverige och se var han tultat omkring. Det var i Svensbäck, Bockara (som numera tillhör Oskarshamn )[/size]Han levde 14/5 1859 till 7/1 1928. Jag gör efterforskningar om hans far under särskild rubrik i MörlundaDet roliga är att jag ser släktdrag med personer jag träffat i Bockara på 1980-talet. Hur gammal kan han vara på bilden? 30-årsåldern?

7
Mörlunda / Carl Johan Persson, född 5/3 1826
« skrivet: 2016-06-27, 02:25 »
Carl Johan Persson emigrerade 1864 till Indiana, USA med sin familj. Hustrun var Christina Charlotta född 20/1 1826 i Fliseryd. De bodde då i Svensbäck under Bockara nr 1. Jag har nu fått kontakt med deras släkt i USA som är mycket intresserade av sina svenska rötter, även geografiska sådana. Jag har någorlunda koll på Christina Charlottas syskon, men kan någon titta i födelseboken för 1826 efter Carl Johan Persson? Vilken gård kom han ifrån? Eller  födelsebok för 20/1 1854 i Högsby dottern Hilda Charlotta

8
31 Släktskap och släktrelationer / Blodtest för faderskap
« skrivet: 2007-05-17, 20:00 »
Godkväll
 
Hur fungerade blodtest för att fastställa faderskap på 40/50-talet? Hur stor var säkerheten? Hoppas att någon vet.
 
Vänligen Patrick

9
04 Forskningsresultat, presentation av / Brev och släktsagor
« skrivet: 2005-09-28, 18:05 »
Man kan undra om inte TV-programmet Din släktsaga nästan skapat en folkrörelse INOM släktforskarrörelsen: För den som har tillgång till gamla brev/dagböcker, så öppnar sig historiens dörrar sig på vid gavel - tycker jag.
 
Jag kom igång efter ett av TV-programmen, eftersom farmors farfar bergsingenjören Paul Johnsson var bror med den avhandlade kvinnliga fotografen Lina Jonn i Lund. Jag sitter nu med ett 150-sidigt manus om Paul.
 
Nu undrar jag: Finns det någon metoderfarenhet dokumenterad någonstans på webben eller i bokform: Hur skriver man en släktsaga baserad på gamla brev? Var hittar jag gamla brev? Hur söker man i arkiv efter relevanta personhandlingar? Är privata brevsamlingar vanliga eller extremt ovanliga?
 
Jag har själv hittat information i olika filer på Riksarkivet, Stockholms stadsarkiv, Tekniska mus?ets arkiv, Landsarkiven i Uppsala och Lund, Det kommunala arkivet Brukskultur Åtvidaberg, KB, KTH:s bibliotek, Jernkontorets arkiv och bibliotek, Kulturen i Lund etc. etc. Dessutom via internet flera intressanta ställen i USA (www.newspaperarchive.com, Utah Digital Newspapers samt några lokala mus?er och arkiv på lämpliga platser).
 
Men som sagt, jag undrar: Hur stor chans är det att folk har gamla brev i sin gömmor, som bara ligger och väntar? Det finns några få brevskrivarregister (bland annat på Riksarkivet i Marieberg/Stockholm). Men vore inte detta något att bygga upp för oss alla glada släktforskare (fritids-)? Eller har jag kanske missat några trevliga resurser på området?
 
(Jag är medlem i Genealogiska föreningen i Stockholm, så jag känner väl till deras resurser).
 
Vad säger ni?
 
Magnus Cedergren, Sollentuna

10
Karbenning / Karbenning, mtl 1689
« skrivet: 2008-01-31, 19:40 »

Västmanlands län karbenning ra 55203/55203.21/41  
 
Enligt uppgift flyttade denna person till Nickeby (som registret gäller) när hans hustru hade dött 1689.
Vad betyder noteringen? Har han en ny hustru? Bor han på två gårdar?

11
03) Osorterat / Sandman i Byske?
« skrivet: 2007-03-07, 18:49 »
Skickar ej hela dokumentet som är ett brev. Jag behöver endast veta om namnet som står här är Sandman? Brevet är från 1888 och vet ej var den person som jag tro åsyftas, då bodde.
 
 

12
#990 - Röding, Uppland / #990 - Röding, Uppland
« skrivet: 2008-05-16, 10:00 »
För att komplicera saker och ting:
 
Systrarna Röding i Uppsala hade två bröder, Sven Isak Henrik f 1875 och Carl August Ferdinand född 1872 död 28/7 1889! (Källa: Register till husförhörslängder, Uppsala Domkyrkoförsamling) Kan fotot vara av denne Carl - det är taget i Uppsala 1889 och ser mer ut som en tonåring än Karl Röding i Stockholm f 1879.
 
Enligt scb-utdrag dog han av meningit (hjärnhinneinflammation)
 
(Meddelandet ändrat av izla den 16 maj, 2008)

13
bild nr #60267 .
Har blivit fascinerad av den f d brunnsorten Källvik utanför Loftahammar och fastnad för detta porträtt. Tyder något på om det är en Stockholmsdam eller en ortsbo? Förmögen eller bara i sin bästa stass?  
Vi får nu se om länken fungerar, annars lägger jag in hela bilden

14
Har ställt frågan på porträttfynd, men är fräck nog att ställa den en gång till. Kvinnan är född 25 / 3 1825. Undrar om det kan vara Sofia Johanna Grape? I folkräkningen står hon som född 1825. F ö hittar jag bara en kvinna från Skåne (Holmby) med detta födelseår, men tror ej hon har anknytning till albumets ägarinna.En annan fråga - fotomontaget i bakgrunden - är det kungafamiljen eller något annat välkänt motiv?

15
Porträttfynd (enskilda bilder) / Sjuksköterskor
« skrivet: 2009-10-12, 12:50 »

 
 
 
 
 
 
 
Alla sköterskor har ett band på armen med ett kors. Var de röda Kors-systrar? Den första sköterskan har ett annorlunda kors.

16
Foto- och skanningsteknik / Trycka från datorbild
« skrivet: 2007-01-20, 19:14 »
Det här är en knasig id? som jag går och grunnar på. Har ett gammalt praktband som det är meningen att man ska skriva in släktens data i - såna har ni nog i de flesta släkter, det var ett rent geschäft att sälja dessa tomma, inbundna böcker. Visst kan jag skriva för hand i dem - men det vore ju intressantare med några fotografier på varje person. Men vill inte klistra in som i ett fotoalbum utan ha dem tryckta som i en riktig bok.
 
Har läst ett experiment att göra en emulsion uppe på pappret och låta belysa genom ett negativ. Då får man en positiv bild. Kan detta vara framkomligt - eller vet någon om något silcscreenförfarande eller annat tryck?
 
Tack för goda id?er

17
Får ej göra reklam här, men har hört om ett nytt datorprogram med vars hjälp jag skulle kunna få gamla svårlästa handskrivna brev att matas in som text i datorn! Söker man i google på omvandla tal till skriven text så får man upp information om detta. Polisen använder det på försök, gör sina förhör och får dem utskrivna, även inom sjukvården och juridiken prövas det.
Själv har jag nära 500 brev som jag helt enkelt inte ORKAR skriva rent, men däremot läsa in. Progrmmet kostar över 6 000 kr, jag undrar om någon här i Skåne skulle vilja dela det med mig.

18
Hejsan!
 
Har ett fotografi taget mellan åren 1895-1910 av fotografen Vivan Norberg i Arboga.  

 
Undrar om emblemet på kvinnans krage möjligen kan knytas till Frälsningarmen? Tycker mig se vissa likheter även om bilden är otydlig.
 
Kan någon möjligen bekräfta om det är ett emblem som kan knytas till frälsningarmen eller ej?
 
Mvh,
Magnus

19
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Speciellt halssmycke
« skrivet: 2013-08-01, 19:25 »
Hejsan! I min jakt på att namnge personer i min förfaders gamla fotoalbum upptäckte jag att en kvinna på ett kort bär ett halssmycke där det ser ut som om det står något. Kan det stämma? Var det vanligt att man bar såna smycken och vad brukade det stå i så fall? Ens förnamn?
 

20
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Militärmusiker
« skrivet: 2008-09-02, 20:59 »
Dessa militärmusiker är ganska säkert från Småland, troligtvis Kronobergs län.
Tyvärr varken datering eller annat på bilden. Tyckte dock att jag kunde dela med mig av den:

 
 
//Gunnar

21
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Betyder broschen något?
« skrivet: 2009-03-01, 20:27 »
Min farmors föräldrar är uppklädda på den här bilden. Det jag funderar över är broschen hon har i halsen, är det något speciellt med den eller är det bara en vacker brosch? Bilden är tagen i Uppland 1912.
 

22
Detta foto ligger i en brevsamling jag har efter min farfar, Fredrik Svenonius. Jag är ju inte helt säker på att kortet är från Luleå, men prövar.
 

23
Byggnader och miljöer / Jönköping, Västra Storgatan 46
« skrivet: 2013-03-03, 21:07 »
Skulle vilja veta historik för denna byggnad som ligger i Jönköping på Västra Storgatan 46. Idag är där social verksamhet, bl a genom RIA, tidigare fanns gårdsbyggnader där Jönköpings Trädgårdsförening drev saft- och sylt-fabrik. Undrar om huset byggdes som någon disponentbostad? Det är ett fullkomligt magnifikt trapphus där. Under 50-60-tal hyrde min mormor och morfar ( LEvi o Anni Bergström)två etage i huset.



24
Byggnader och miljöer / Flygfoto på gård i kalmar län
« skrivet: 2014-02-18, 15:12 »
Detta flygfoto har jag funnit på loppis. Jag känner igen det från ett visst hem, men vet inte var det är taget, och det gör inte dödsbodelägarna heller. Det bör vara antingen från Tjust eller från Hultsfred-trakten.
Man kan försöka förstora upp en ålderdomlig hästräfsa på en åkerlapp (ursäkta att jag inte kan terminologi!)Halmstacken verkar väl också gammaldags?
 
Någon som kan tipsa, jag tänkte lämna det till berörd hembygdsförening


 



25
Byggnader och miljöer / Bergssprängning i Tjust ?
« skrivet: 2015-06-17, 23:04 »
Denna bild finns på en glasplåt som min farfar statsgeologen Fredrik Svenonius tagit. Han far en period stationerad i Västervikstrakten. Tycker att byggnaderna passar in i den traditionen. Någon som känner igen platsen ?

26
Litteratur / Heidenstam, Verner von (1859-1940)
« skrivet: 2002-07-31, 14:06 »
Känner någon till svaret på följande fråga?
Vet att Heidenstam var gift 3 ggr., men hur många barn hade han?
Samt med vilka av de 3 hustrurna?
MVH
Birgitta

27
Konst / Hagborg, August
« skrivet: 2010-08-03, 00:22 »
August Hagborg, född 1852 i göteborg blev ju mycket framgngsrik rdan som ung i paris. han fick en son som hette Jean, men vem var hans fru? Hittar inga data om henne, hon hette ganska säkert Gerda, eftersom en kvinna Gerda hagborg finns avbildad tillsammans med August på den stora målningen frukost i paris
Någon som kan bidra med lite data?

28
Musik / Juel, Karin (1900-1976)
« skrivet: 2011-07-02, 23:52 »
Någon som vet varför Karin Juel är begravd i Berg, Svenstavik? Det lustiga är att jag hos mormor och morfar hörde hennes fina radioprogram med sånger ofta av Martin Koch, jag var ett litet barn, men har alltid haft ett minne av att hon var förknippad med Berg, varifrån min mormor härstammade. Läste på Wikipedia om henne och fick bekräftat mina associationer

29
Musik / Bergman, Marit (f. 1975)
« skrivet: 2004-12-17, 23:29 »
Skulle vilja  veta härstamningen för sångerskan Marit Bergman. Vad heter hennes föräldrar? Gärna även mor- och far-föräldrar?

30
Musik / Alfvén, Hugo (1872-1960)
« skrivet: 2003-06-16, 13:08 »
Är det någon som känner till hans anor? Är musiker själv och det sägs att jag är släkt med honom. Tacksam för all information.

31
Thelberg / Thelberg
« skrivet: 2008-03-31, 23:24 »
Intresserar mig för att det finns så överraskande många som heter Thelberg i efternamn 1890. Någon som vet ifall alla dessa är släkt?

32
Svenonius / Svenonius
« skrivet: 2002-03-14, 13:06 »
Searching for family Svenonius in USA
 
My grandmother emigrated from Kalix Norrbotten Sweden 1928. She was born in Karl Gustav 1874. She lived in Chicago 1928-1938. She is burried in Kalix. I am searching for my relatives.

33
Segrell / Segrell
« skrivet: 2015-04-12, 00:23 »
Har hittat en liten handskriven receptsamling på bakverk. Där finns doktorinnan Segrells tårtor. Jag är nyfiken på fler data om henne, vem var herr doktor Segrell ? Det är gammalstavning och måttangivelsen är skålpund, vad ger det för ledtråd ?

34
Eisenbletter / Eisenbletter
« skrivet: 2010-12-22, 00:55 »
Var på nätet kan man finna information om Jacob Eisenbletter,(ca 1760-1830 modellör och ebenist enligt en notis hos Bukowskis)? På Google hittas föga, bara ett fåtal alster.

35
Dardel / Dardel
« skrivet: 2007-06-06, 16:12 »
Hej.
 
När jag hörde att Povel Ramel lämnat oss slog jag upp honom i min databas. Jag upptäckte då att hans farfars mor var Augusta von Dardel, hon var gift med Hans Ramel (1807-1856). Jag har flera von Dardel i min databas bl.a. konstnären Nils von Dardel. Nu undrar jag hur Augusta och Nils är besläktade med varann?
 
Mvh Göran

36
Allmänt / Nekrologer / Dödsannonser
« skrivet: 2003-07-26, 11:07 »
Ungefär hur tidigt -t ex redan på 1700/1800-talet?- kan man hitta publicerade nekrologer eller dödsannonser i offentlig press för vanliga/borgerliga personer, liknande de som i dag publiceras? Och/eller annonser/tillkännagivande av giftermål? Lönar det sig att leta för att finna sakuppgifter eller personkaraktäristik etc? Finna det några särskilda källor, familjemagasin eller liknande i t ex Göteborg eller Västergötland ? Eller finns det någon känd inventering av vilka källor man bör kolla ?

37
Gravstenar / Problem med förhandsbetald skötsel av gravar
« skrivet: 2000-05-04, 19:50 »
Vår familj har tre evighetsbetalda familjegravar. Men jag är inte nöjd med skötseln. Och ser man till hur många andra evighetsbetalda gravar sköts, blir man bedrövad.  
 
Exv Örgryte Gamla Kyrkogård i Gbg har delvis gjorts om till en sandöken, trots att många gravar torde ha rätt fordra gräs och blommor.  
 
Av min kontakt med kyrkogårdsförvaltningen förstår jag att det finns ett sparsyfte som strider mot skötselköpet. Finns levande ägare övertalar man dem att dra ner, annars gör man det i smyg tills det påtalas. I exv Ystad är attityden ganska tvärtom, men även där sparar man.  
 
Vad kan göras åt detta?  
 
Sin egen familjegrav kan man väl bevaka, men hur de andra sköts påverkar ju miljön och man lider dessutom med äldre svaga människor som inte vågar stå emot.  
 
Jag är övertygad om att problemet finns över hela landet och gäller tusentals gravar, även om problemen och attityderna varierar.
 
Dags för en intresseförening, som kan åta sig något slags bevakning ?

38
Övrig teknik / Talstyrd inskrivning av text på datorn
« skrivet: 2007-03-18, 16:36 »
Är det någon mer än jag som funderar på användning av talstyd inskrivning av text? Själv har jag vissa ledproblem, som ger sig tillkänna vid för mycket arbete vid datorn - t ex inskriving av texter från domböcker. Har nu börjat fundera på om man skulle kunna läsa in domböcker och sedan redigera texten ...
Är helt okunnig inom program-området, så lägg er gärna på nivån under for dummies när ni svarar.
Vänligen,
Olle Elm

39
Är intresserad av vidare öden för en nu levande person, som utvandrat till England i samband med giftermål.  
Har betalat en slant för att kunna söka via electorial roll http://www.theukelectoralroll.co.uk i England, men märker att jag blivit lurad, resultattet blir hela tiden 0 , trots att personen gjort avtryck på Google genom att ha bidragit med en hundring till en välgörenhetsfond samt gjort en namnunderskrift mot något genmanipulerat, tror jag det var. Enl gratissajten 192.com visar det sig finnas minst 20 personer med det efternamn jag söker (vill inte skriva det p g a sekretess).  
Tycks vara ovanligt att man röstar i England?

40
Jag renskriver gamla brev. Ett innehåller en önskan om att min farfar måtte komma till bröllopet den 12 aug 1919 , och det är undertecknat  
Uno
Brevet inleds med kära farbror! och är skrivet på brevpapper med ingressen Östrabo, Växjö.
Uno berättar om sina forskningsresultat att ha funnit stenåldersboplatser på olika platser i Småland, och detta bekräftar hans hypotes om växternas spridning.
 
Kan någon hjälpa mig och berätta vem han är?

41
Allmänt / Utflyttning från Hietaniemi i början av 1800-talet
« skrivet: 2011-01-23, 16:42 »
mmmfm Liehittäjä Helena Pehrsdotter född 1794-09-19 flyttade ända ner till Danderyd,Sthlms län
Hade det hänt något som gjorde att hon måste flytta ända dit?

42
Allmänt / Lantbruksfastigheter
« skrivet: 2003-01-31, 19:03 »
Hej!
 
Vi hadde hemma en bok med alla jordbruksfastigheter i Blekinge. Nu har den kommit bort! Jag kommer inte ihåg Titeln. Men den var tjock. Är det någon som känner igen detta. Finns den någonstans Bibl t.ex eller finns det att köpa? Vad är då priset?
 
Hälsningar
Jan Erik Karlsson

Sidor: [1]