ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Mårten Swärd

Sidor: [1]
1
Källor och arkiv / Hitta en "volontär" i Karlskrona..
« skrivet: 2017-06-08, 18:09 »
Jag är på jakt efter en förmodad fader till ana som möjligtvis kan rulla upp en väldigt intressant gren som går tillbaka till en stor mängd skotska kungar.. Jag saknar dock en liten pusselbit för att koppla ihop min ana till den förmodade fadern, har verkligen tömt alla idéer jag har och nu återstår bara att hoppas att jag kan hitta någon litet fragment av information i de militära rullorna. Problemet är att jag är helt grön på forskning i dessa arkiv och vet inte alls vart jag ska börja leta. Kanske någon här kan skicka mig på rätt spår?


Det jag vet är att min ana Jakob (Fredrik) Borbon anges vara "volontär" och/eller "avskedad korpral" i olika husförhörslängder och vid barnens födelse.? Jakob Bordon flyttar från Karlskrona 1790 till Skatelöv och anges kort där efter i husförhörslängderna vara "avskedad" så min gissning är att han tog avsked runt 1790. Borde gå att hitta honom i några militära arkiv om man vet vart man ska söka eller? Alla tips som kan föra mig in i de militära rullorna i rätt riktning tas tacksamt emot,
[/size][/color]
[/size]Jag tror att Jakob (Fredrik) Borbon är son till en Isak Borbon i Hjortsberga. Isak och hans hustru har en son med namnet Jakob ([/color][/size]Hjortsberga AI:1 sidan 353), förvisso född några år tidigare än "min" Jakobs angiva födelseår. Men både förnamn och efternamn är ju inte så vanliga plus att min Jakobs första son döps till "Isak", som den förmodade fader. Därtill upptäckte jag efgter att jag tog ett DNA-test och FamilyFinder att jag har en hel del matchningar med folk som är ättlingar till de skotska kungar som den förmodade fadern är ättling till. Men än saknar jag bevis..

Min tanke var att med lite tur kanske det i de militära rullorna står något om föräldrar, födelseort, patronymikon eller liknande som kan verifiera eller avfärda min hypotes..
[/color]

2
Jag förstår att du tycker det är svävande det jag skriver eftersom du inte är insatt i Göteborgsverksamheten som jag påpekat.
 
Du ska få besked på vad som avses med våra gemensamma ägodelar om du kontaktar mig eller någon annan i vår förening för ett möte med oss. Vi kan sedan gemensamt lämna en rapport här på forumet.
 
Charlotte

3
I meningen efter att du sagt att du var beredd att backa och be om ursäkt om du hade fel, så kommer du med en ny version av ditt påhopp. Är det vad du menar med att föra debatten på ett sakligt och framför allt konstruktivt sätt?
 
Det du gör här - att dels kritisera en annan skribent för dina egna förvrängningar av vad han har skrivit, och dels recensera skribenten personligen i stället för att diskutera sakfrågan - är några av de absolut vanligaste orsakerna till att diskussioner spårar ur i Anbytarforum. Ta det som ett tips; det kan ju vara bra att veta för en nytillträdd moderator...
 
Om vi ser på verkligenheten bakom ditt påstående att jag ifrågasätter allt, så är det framför allt tre saker som jag har kritiserat när det gäller Släktforskarförbundet:
 
· Diverse tölpaktiga påhopp från olika officiella förbundsföreträdare. Det som har synts offentligt av den varan är ju illa nog, men det är inte allt som sker öppet; det pågår saker bakom kulisserna också.
 
· Att det är allt annat än lätt att få veta vad som händer inom Förbundet. Anklagelsen om skoningslöst ifrågasättande av allt som rör SSF:s ageranden faller alltså platt till marken; man kan inte ifrågasätta det man inte känner till.
 
· Det dilettantmässiga sätt som Rötter/Anbytarforum har skötts på under lång tid.
 
Men jag har också genom åren kommit med många förslag på både det ena och det andra (lagt krutet på att övertyga folk om det jag förordar) - och blivit bemött med antingen total tystnad eller utskällningar och förolämpningar från makthavare inom Förbundet. Då tröttnar man till slut...
 
Visst finns det de som inte tål att se mitt namn - vilket ju dina inlägg är bra exempel på - men det finns också många som instämmer i kritiken, även om det inte är så många som vill utsätta sig för de styrandes vrede genom att säga det öppet. Det är nämligen inte bara jag som är kritisk mot förhållandena inom förbundet - hemlighetsmakeri; en styrelse som isolerar sig i sin bunker för att slippa att ha något att göra med gatans parlament (= vanliga föreningsmedlemmar); officiella 'kungörelser' med förtal av dem som inte lydigt rättar in sig i ledet.
 
Men jag tänker inte utveckla det närmare här; det har nämligen ingenting att göra med ämnet för den här diskussionen, Anbytarforums avgiftsbeläggning. Det hade däremot min tydligen mycket upprörande mening som fick dig att gå i taket: Jag utgår ifrån att det i denna kommande information ingår upplysning om vilka som av förbundsstyrelsen har utsetts att representera oss...
 
Hujedamej, ett sådant skoningslöst ifrågasättande!
 
Har du något emot att vi återgår till ämnet nu?

4
Hejsan
Sitter och försöker plita ned lite information om min by och jag har gått igenom massa dokument från Lantmäteriet gällande byn och dess ägor.. Gränserna för byn har sett exakt likadana ut från i.a.f. 1704 fram tills 1940-1950 men jag antar att gränserna är betydligt äldre än 1700-talet.. Byn omnämns redan 1385 och gissningsvis är den äldre än så. Min fråga är nu om någon här vet när man började rösa upp gränser för byarnas mark ute i skogen? Man kan ju tycka att det NÅGONSTANS borde finnas nedskrivet vilka gränsmärken byarnas skogsmark hade även innan 1700-talet.  
Kartorna från 1600-talet tar ju enbart upp åkermarken, skogen var tydligen ointressant då ur statens synvinkel sett, men jag utgår ifrån att byarna ändå hade mutat in sin mark.. All hjälp och information tas tacksamt emot!

5
02 Arkivväsende / Sekretessbelagt i Landsarkivet?
« skrivet: 2007-07-24, 22:40 »
Hejsan.
 
Jag undrar på vilka grunder det kan vara som landsarkivet inte lämnar ut uppgifter och hänvisar till sekretesslagen?
 
Jag tar hela historien för att ge lite information:
 
För några veckor sedan fick min farbror reda på av en ganska tvivelaktig källa att min far och han skulle ha 2 halvyskon som skulle ha födds av min farmor innan äktenskapet med min farfar. Han fick dessutom två förnamn på de förmodade halvsyskonen, min far ansåg att det var strutprat men min farbror ville att jag som släktforskat lite skulle kolla upp dessa uppgifter. Jag skrev till landsarkivet i Vadstena och idag kom svaret. De verifierade hälften av de förmodade uppgifterna jag hade, de hade hittat en syster född på mitten av 30-talet och hennes namn överenstämde med det namn som  källan hade gett, så långt allt väl. Men sedan skriver de Beträffande er begäran föreligger ytterligare uppgifter kring vilka råder omständigheter som gör att Landsarkivet beslutar att inte lämna ut dem. Eftersom att källan hade rätt angående systern även beträffande namnet så antar jag att dessa ytterligare uppgifter är den förmodade brodern, men jag undrar ju givetvis varför de lämnar ut uppgifterna om systern och inte om brodern...
 
Systern lever fortfarande det har jag idag lyckats att ta reda på, så det kan inte vara av det skälet.
 
Någon som har några tankar om detta?

6
Nättidningen Rötter / Uppdateringstider för Porträttfynd?
« skrivet: 2008-02-18, 18:48 »
Hejsan!
Är det någon som vet hur ofta den/de som godkänner bilder och kommentarer gör detta? Jag kan nog tycka att det verkar vara lite väl lång tid i mellan uppdateringarna just nu eller..?
 
Mvh Mårten

7
Hejsan!
Jag har levt i tron om att de tre dödsorsakerna ålderdomssvaghet, ålderdomsavtyning, ålderdomsbräcklighet är olika benämningar på samma sak, dvs att man av diffusa orsaker dör av hög ålder. Men jag har nu blivit lite mera tveksam och jag misstänker att det kanske finns någon definition i var och en av dödsorsakerna som skiljer dem åt..
 
Jag har skrivit av församlingen Vånga:s(E) dödlängder för 1901-1920 och där används alla tre dödsorsakerna om vart annat, ibland t.o.m direkt efter varandra. Hade de haft exakt samma betydelse så borde väl prästen ha håll sig till en av benämningarna, iaf så pass konsekvent att man benämde två efter varandra följande dödsfall på samma sätt..?
 
Är det någon som vet om det finns någon finare skillnad mellan dessa tre dödsorsaker och i så fall vad denna skillnad är?  
 
Mvh Mårten

8
Sår / Slampsår
« skrivet: 2008-01-03, 23:41 »
Jag har suttit och kikat i databasen för länslasarettet i Östergötland (perioden 1839-1895) och någorlunda frekvent förekommer sjukdomen Slampsår (både hos män och kvinnor).  
 
Någon som har en aning om vad det kan röra sig om för sjukdom?
 
Mvh Mårten

9
Äldre uttryck / Upplöst äktenskap
« skrivet: 2008-02-18, 20:10 »
När Erik Andersson i Brosmåla, Nottebäck församl. dör (Nottebäck E:1 1813-12-23, GID:459.32.84500) så står det inom parantes i dödboken upplöst äktenskap. Är betydelsen samma sak som skiljsmässa? Det känns ju ganska uppenbart att äktenskapet upplöses i och med att han dör så jag antar att det inte är det som åsyftas..  
 
Det står ingenting om något upplöst äktenskap i husförhörslängden konstigt nog.. Kan han de ha upplöst äktenskapet på hans dödsbädd??
 
Mvh Mårten

10
Förnamn - R / Ral
« skrivet: 1999-08-04, 21:41 »
Jag har i mitt släktträd flera personer från Häradshammar (Harzhammar) som har varianter på namnet Raal, Rahl eller Rael i sina namn.
 
T.ex Håkan Raalsson, född 1672 i Häradshammar med sonen Rahl Håkansson, född 1694 (förmodligen i Häradshammar).Han dog 1763 i Tåsby, Häradshammar.
Rahl hade en son som fick namnet Håkan Ralsson (1729-1730).
 
Jöns Rahlsson, född 1666 (förmodligen Häradshammar). Han dog 1762 i Kagesta, Häradshammar.  
Sonen Raal Jönsson föddes 1711 i Kagesta och dog 1762 i Häradshammar och hade en son som fick namnet Håkan Raelsson, född 1750 i Lundby, Häradshammar. Han dog i Tåsby 1822.
 
Jag har inte sett namnet någon annanstans. Känner någon till detta/dessa namn?
 
mvh
Roland Dahlquist

11
Hejsan!
Är det någon som kan tyda vad orten heter som lantbrukare B. Rehnström dog på?
 

 
Mvh Mårten

12
Västra Eneby / Västra Eneby HFL AI:3
« skrivet: 2007-12-11, 16:02 »
Hejsan Gott Folk!
Jag skulle behöva hälp att tyda nedanstående ortnamn/sockennamn:

 
Det är ett utdrag ur Västra Eneby HFL AI:3 sidan 158 och jag kan för mitt liv inte förstå vad det står..
 
tacksam för alla tydningsförsök!
 
Mvh Mårten

13
Vreta kloster / Vreta Kloster dödlängd
« skrivet: 2012-04-10, 14:11 »
Hejsan
Någon som kan tyda nedanstående dödsnotis? Jag tror mig kunna ana en del för mig ny information i texten men jag klarar inte riktigt av att läsa den särdeles bra. Texten är hämtad ur Vreta Kloster (Östergötland) dödlängd F:2 sidan 173.

14
Vist / Vist födelselängd 1796-09-05
« skrivet: 2007-12-09, 20:18 »
Hejsan!
Skulle se om det är någon här som kan tyda den otydliga anteckningen om Anna Greta:s födelseort. Fotot är mörkt och suddigt ute i högerkanten men det kanske är läsbart för någon här?
 
Det gäller alltså Vist födelselängd C:5 1795-09-06, GID:410.26.95100
 
Har försökt att komma vidare på detta från de flesta håll nu, hoppas att det här kan ge lite information..
 
Tackar på förhand! Mvh Mårten

15
Tjärstad / Tjärstad CI:2 sidan 443
« skrivet: 2008-10-20, 18:48 »
Hejsan!
Jag har lite problem med att tyda texten i nedanstående födelsenotis, är det någon av er som fixar det?  
Moderns namn kan jag läsa, men inte faderns.. Står det något om faderns yrke och/eller deras boplats?
 
 
 
Tackar på förhand!
Mvh Mårten

16
Stjärnorp / Stjärnorp/Vreta Kloster Dödbok 1746-1775
« skrivet: 2007-04-16, 23:10 »
Hej hej..
Här är jag igen med mina frågor om läshjälp.. =) Jag blir så in i helsikes irriterad över att inte kunna läsa texterna ordentligt, jag som hatade skrivstilsövningarna i lågskolan ångrar nu detta ointresse djupt.. =/
 
Denna gång har jag kommit över ett lite större textmassa i en dödbok, jag har kunnat utläsa föräldrar och födelseort men där står en hel del mer som skulle vara oerhört kul att få läsa..
 
Finns det någon som skulle kunna tänka sig att översätta denna text åt mig så skulle det vara en mycket välkommen gärning!
 
Det gäller Sven Persson (Vreta Kloster FI:1 Död 1746-1775, sid.424, GID:411.35.22200)
 
Mvh Mårten Swärd

17
Hejsan!
Jag undrar om någon av er kan läsa vad det står i nedanstående notis ifrån Stjärnorp F:1 sidan 157. Jag kan tyda så pass mkt att jag förstår att det står en del om hans liv och död men jag får inte något sammanhang i texten.

 
tackar på förhand!
Mvh Mårten

18
Stjärnorp / Stjärnorp,1856, GID:380.9.69900
« skrivet: 2007-03-31, 14:08 »
Hejsan.
Jag skulle behöva några nya ögen på följande tydningproblem.
 
GID:380.9.69900  
Stjärnorp AI:7 Husförhör 1856-1861, sida 97
 
Vart flyttar Nils Johan Hansson (född -35 5/12) 1856? Jag har letat som en tok i socknen efter någon gård som eventuellt skulle passa in men inte hitta ngt.. Har kollat utflyttningslängderna också och kammat noll..
 
Någon som kan se vad det står där?
 
Mvh: Mårten Swärd

19
Skedevi / Skedevi, C:2, sid. 115, dödlängd 1650
« skrivet: 2010-08-29, 14:29 »
Hejsan
Någon som kan tyda fler ord i denna text?
Skedevi dödlängd C:2 sidan 115.
Jag får det till följande:
... ... ifrån Kalabo. .... ... .. .. ... fanns döda om morgonen, liggandes på ... mellan sjön och byn.
 
Mvh Mårten
 
(Meddelandet ändrat av mbss 2010-08-29 14:34)
 
(Meddelandet ändrat av mbss 2010-08-29 14:34)

20
Ringarum / Ringarum, C:6, sid. 233
« skrivet: 2007-07-20, 18:43 »
Någon vänlig själ som kan hjälpa mig tyda vilket Augusta Wilhelminas hemviste är. Hon är född den 3/8 1860 i Ringarum. Hon finns med i FB C:6 på sid 233.
 
Mvh: Johanna Axelsson

21
Ringarum / Ringarum, BI:5, 1883, utflyttningsnummer 128
« skrivet: 2007-07-12, 13:22 »
Hejsan.
Jag skulle behöva ha hjälp av ett par skarpare ögon för att tyda ett ortsnamn i Ringarum utflyttningslängd BI:5. Det som det gäller är orten som Josefina Albertina Andersdotter flyttar ut ifrån år 1883, utflyttningsnummer 128 GID:139.62.6500.
 
Någon som kan se var hon bodde innan utflyttningen?
 
Mvh Mårten

22
Nykil / Nykil, Hfl AI:18 1854. Sven Peter Persson
« skrivet: 2007-06-17, 17:55 »
Hejsan.
Jag kan inte uttyda vart ifrån Sven Peter Persson (f. Nykil 1838) på rad 14 har flyttat in ifrån. Någonting med Näfver..? Hittar honom inte i inflyttningslängden för år 1854 så det vore ju kalas om någon kunde se vart han har kommit ifrån..
 
Mvh Mårten

23
Ljung / Ljung C:1 födelselängd år 1739
« skrivet: 2008-11-12, 22:29 »
Hejsan!
Jag skulle behöva hjälp att tyda några ord i nedanstående födelsenotis.


 
(?) 8 aprilis. nämndemannen Oluf (?) barn i (?)torp.
Bilden är tagen från Ljung födelselängd C:1 sidan 177.
 
Tackar på förhand!
Mvh Mårten

24
Linköping / Linköping födelsebok 1864
« skrivet: 2007-07-13, 09:03 »
Hejsan!
Jag skulle behöva lite hjälp med att tyda en kortare text i anteckningsfältet för 1864 års födelse i Linköping. Det gäller nummer 197 (29:e okt) GID:100005.17.44000.
 
Jag har sett att hon föddes i Rogslösa och att det i anteckningsfältet står något om att Enligt attest från .. sedan ser jag att det står ett namn i slutet av texten Joh. Emil Li.... Eftersom att hon är född oäkta så tänkte jag att det kunde vara en eventuell fader som stod namngiven, kan det vara så?

25
Kimstad / Kimstad, Karl Anders Runstorp
« skrivet: 2007-07-05, 22:20 »
Hej. Någon som kan hjälpa mig att tyda en del saker i Husförhörslängderna för Kimstad, under Runstorp.  
 
Den första: AI:12 sid 22 Gid: 316.19.66200 : Vad står det för födelseplats på föräldrarna och äldsta dottern. Fader heter Anders Olsson.  
Vart har de flyttat från?
Finns det någon notering om vigseldag?
Och vad står under anmärkningar?
 
När jag sen fortsätter att följa familjen kan jag fortfarande inte tyda födelseplatser och vart de flyttat ifrån i hf AI:14 sid 3? Gid: 316.35.800?
 
I hf AI:16  sid 49? Gid:316.37.26200  
Vart tar familjen vägen och när flyttar de hemifrån?
 
Är jättetacksam för all hjälp jag kan få. Mvh Johanna

26
Hällestad / Hällestad, utdrad ur köpekontrakt Gösebo
« skrivet: 2008-05-20, 12:17 »
Hejsan.
Jag undrar om det finns någon här som skulle kunna sammanfatta vad som står i denna text.. Det är alltså inte nödvändigt med en ordagrann tolkning.
Jag tackar och bockar i förhand!
 

 
Mvh Mårten

27
Hällestad / Hällestad och Tjällmo tingslag
« skrivet: 2015-02-07, 10:02 »
Hejsan
Jag skulle behöva lite läshjälp om någon har tid..
Det gäller volymen Hällestad och Tjällmo tingslag AI:44 (Östergötland) på sidan 1075 (snabb-id i Arkiv Digital: v38142.b548.s1075).
 Längst ned på högra sidan ser jag att det står namnet på en ana till mig Rahl Rahlsson i Strånkärret. Men jag förstår inte sammanhanget. Jag kan heller inte utläsa om texten fortsätter, är del av en tidigare text eller om det bara är den meningen som handlar om honom.
Skulle någon kunna bringa klarhet i vad det hela handlar om?
Tackar på förhand!

28
Hällestad / Hällestad hfl AI:7
« skrivet: 2008-01-15, 18:26 »
Hejsan!
Någon som reder ut nedanstående rad i Hällestads husförhörslängd AI:7?
 
Det gäller alltså Hällestad AI:7 sidan 22 (eller 48 beroende på nummrering), GID:310.21.12700  
Var har Nils Henriksson (född 1772 i Askersund) flyttat in ifrån? 94? eller 97? ifrån ??
 
Till sidan hos SVAR
 
tackar på förhand!
 
Mvh Mårten

29
Hällestad / Hällestad, Födde 1859
« skrivet: 2007-03-27, 12:49 »
Har problem med att tyda den här texten till fullo:
 
(GID:310.39.79600) Födde, Hällestad C6, 22:e februari 1859 (Anders Peter)
 
Jag har tytt texten så här:
 
Föräldrar *oläsligt* Nils Johan Hansson(?) i Rödja(?) o Anna Stina Jeradsdotter(?)
Fadder: *oläsligt* Johan Magnus Andersson (?) Anna Jonsdotter
 
 


 
 
Jag är helt ny på släktforkning så jag har inte riktigt fått till flytet vad det gäller läsningen.. =) Jag vet att det sitter många gamla rävar där ute som kan läsa detta som vilken text som helst.. Hoppas nu att det är någon av dessa som läser detta och kan vara behjälplig. Tackar på förhand!

30
Godegård / Godegård födelselängd 1724-07-05
« skrivet: 2008-10-26, 17:43 »
Hejsan!
 
Jonas Pettersson (ev. m. släktnamnet Allard) föds i Godegård den 5:e juli 1724, men vart i Godegård? Jag kan inte tyda ortsnamnet..

 
Tackar på förhand!
Mvh Mårten

31
Hejsan
har en soldat, Petter Carling, som jag undrar vad han dog av.. Tycker mig kunna utläsa något om mord och ev. halshuggning men jag är inte det minsta säker på om det verkligen står så eller om min fantasi skenar iväg..
Första bilden är från Generalmönsterrullorna Första Livgrenadjärregementet, Östanstångs kompani 1777-1780, soldat nummer 1001.

 
Sedan kommer ett utdrag ur dödlängdenC:3 sidan 631 för Skedevi församling där han bodde.

 
Vore jättetacksam för tolkningsförslag!

32
Kolbäck / Kolbäck födelselängd
« skrivet: 2008-02-02, 14:15 »
Hejsan!
Följande bild är hämtad ur Kolbäcks födelselängd, kan någon se vad fadern har för yrke på Strömsholm?
Jag har försökt att leta i Strömsholm men det är så rackarns många sidor och så liten skrift att jag inte har lyckats hitta familjen. Min förhoppning är att yrket ska kunna avgränsa sökområdet lite..
 
 


 
 
..vaktaren(?), Hagvaktaren(?)..
 
Mvh Mårten

33
03) Osorterat / Ortnamn i Ås födelselängd C:2
« skrivet: 2008-04-06, 18:20 »
hejsan!
Är det någon som kan tyda vad det står här nedan? Jag har försökt att hitta något namn i husförhörslängderna som kan passa in men jag lyckas inte...
Torpare på ...?

originalet finns i Ås födelselängd C:2 sidan 169 (gid:1611.19.63600) det är Anders som föds den 13 februari som det gäller..
 
Tacksam för all hjälp!
 
Mvh Mårten

34
Tveta / Tveta födelselängd C:3
« skrivet: 2008-04-22, 21:45 »
Hejsan! Kan någon se vad det står här nedan?
Tveta födelselängd C:3 sidan 132, GID:535.31.92200
 

 
Mvh Mårten

35
03) Osorterat / Korpralen Johan Grans dödsorsak?
« skrivet: 2008-02-18, 18:10 »
Hejsan.
I Skuttunge dödbok E:2, 1813-10-01, GID:2442.30.70700 så finns korpralen Johan Grans dödsorsak nedskriven men jag kan inte läsa vad det står.. Någon som kan?

 
Tackar på förhand!
Mvh Mårten

36
Virestad / Virestad AI:16
« skrivet: 2008-02-27, 20:31 »
Hejsan!
Kan någon tyda detta ortsnamn?

Det är i utflyttningsrutan den står.. Är det ett ortsnamn eller skulle det kunna vara ett församlingsnamn? Jag tycker att det står Ske...löf men jag kan inte hitta något namn som passar in..
 
Mvh Mårten

37
Tveta / Tveta AI:4, Anna Lovisa Jonsdotter
« skrivet: 2007-07-04, 23:02 »
Hejsan.
Är det någon som kan se vart Anna Lovisa flyttar någonstans? De uttydningar som jag har gjort har varit resultatlösa när jag kollat upp dem..
 
Tveta Husförhör AI:4 sidan 136. pig. Anna Lov. Jönsdotter f. i Mörl. 1816 (4:e raden nedifrån).
 
Har letat länge efter en fortsättning på denna ana och eventuellt kan detta vara hon.. men jag måste se om och/eller när hon flyttar till Virserum för att se om det är rätt person jag hittat. Så jag blir ytterst tacksam om det finns någon där ute som kan tyda vart hon flyttar..
 
Mvh Mårten

38
Tryserum / Tryserum hfl 1861-1869
« skrivet: 2008-01-22, 16:50 »

 
Kan någon hjälpa mig att tyda vad som står i bilden?
Tryserum AI:15B s. 573, GID 166.4.6700

39
Tryserum / Tryserum, född, 1694
« skrivet: 2008-02-25, 09:47 »
Jag skulle behöva hjälp att uttyda vad som står efter Nils O. som är ett av vittnena vid Karins dop. Är det gårdsnamn eller något annat?

Hälsningar
Inga

40
Rydaholm / Rydaholm Födde 1812
« skrivet: 2007-06-23, 21:24 »
Hejsan. Jag är i behov av ett par bättre ögon som förhoppningsvis kan hjälpa mig att utläsa föräldrarna till den Anders som föds den 30:e april 1812 i Rydaholm (C:6 sidan 145, gid:1126.27.74700)
 
Tackar på förhand!  
Mvh Mårten Swärd

41
Högsby / Högsby Utflyttningslängd BI:4
« skrivet: 2007-05-19, 09:57 »
Hejsan!
Kan någon se vad det står i sin helhet på anteckningen vid Emma Kristina Jonsdotter?
Det gäller Högsby flyttlängd BI:4 24:e november 1866, GID:61.67.55400
 
Jag kan läsa Född här 4 juni  ... men resten skulle också vara intressant att se!
Tackar på förhand! //Mårten

42
03) Osorterat / Yrke Erik Svensson i Johannisberg, Virserum?
« skrivet: 2007-06-26, 21:56 »
Hejsan!
Jag kan inte bli klok på vad Erik Svenssons yrke är. Någon som kan läsa vad han är?
 
GID:185.29.72300 Husförhörslängd AI:7A sid. 221 (långt ned på sidan)
 
Mvh Mårten

43
Balkåkra / Balkåkra HFL AI:16
« skrivet: 2008-01-21, 18:13 »
Hejsan!
Jag skulle behöva hjälp att tyda en anteckning på följande sida:
Balkåkra Husförhör AI:16 1870-1875 sidan 181 (GID: 1177.14.11900).
Det gäller då anteckningen på högra sidan (och inflyttningsorten) för Kerstin Persdotter (f. 1844) och sonen Per August (f.1871)
 
Förmodligen går det inte att tyda anteckningen på sidan mha Genline men det kanske finns någon med tillgång till microfilm..?
 
Jag är tacksam för alla delar som någon kan tyda i anteckningen.. Själv tyckte jag att jag kunde utläsa Tyskland.. men jag vet inte riktigt..  
 
Mvh Mårten

44
Varberg / Varberg straffängelse HFL
« skrivet: 2007-12-02, 08:45 »
Hejsan! Jag har med hjälp av Mats Wallin kommit över nedadstående text, problemet är att jag inte lyckas tolka mer än några ortsnamn ur den.. = Någon annan som lyckas?
 
Originalet finns på SVAR:s sida, gå in via Forska och i Arkivsök sök på Varberg med Digitala dokument markerat, i husförhörslängden 1848-1855 är det sedan på sidan 136 nummreringen enligt fliken uppe till höger, sedan är det Nr.3 Anders Eriksson det gäller.
 
 
 
Betyder nedanstående att han blev avrättad eller bara att han dog?

 
Jag tackar alla hjälpsamma släktforskare redan på förhand! =
 
Mvh Mårten

45
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Vapenslag, årtal, plats?
« skrivet: 2008-02-19, 21:29 »
Hejsan!
Är det någon som vet vilket vapenslag, årtal som dessa uniformer hör till? Platsen är väl extremt svårt att gissa på med så lite information som bilden ger, men har ni några funderingar får ni gärna dela med er av dem.. Min första tanke var att det skulle kunna vara Visby ringmur i bakgrunden, men vid närmare eftertanke så inser jag att jag inte har den blekaste aning..
 
Bilden kommer ur ett album med anknytning till bland annat Ringarum, Norrköping, Vånga, Kullerstad i Östergötland
 
 
 
Mvh Mårten

46
Hejsan!
Är det någon som känner igen denna uniformstyp? Vilket vapenslag och vilket årtal kan detta vara? Bilden kommer ur ett album som har anknytning till bland annat Kullerstad, Vånga, Ringarum, Norrköping.

 
Mvh Mårten

47
Byggnader och miljöer / Hus i Lindås, Åskloster?
« skrivet: 2005-12-28, 20:17 »
Känner någon igen detta hus?
Lindås, Åskloster står skrivet på kortet. Vad jag vet ligger Lindås utanför Varberg.  
Ev. kan en kusin (Ester) till min far ha bott på detta ställe.
 
Mvh
Rolf
 

48
Archive - General questions / Stora ijeby...author
« skrivet: 2008-02-04, 05:08 »
This entry was posted in 2004 by a relative of mine. I would like to contact him to exchange information about our common ancestors. Unfortunately his email address is no longer currrent. Does anyone know the author?

49
Hi I am looking for info on my friend's grandmother Amanda Sofia Carlson born Sept 4th 1861. Her father was Carl John(Johan) Carlson.B.June 1833 Her mother was Inga Brita (Berta) Andeson. B Nov 18 1836.They came from Engerrum (Ringerum?) Ostergotland. In the american sencus: Inga had three children.Inga emmigrated 1885 or 1886 don't know when the rest of the family came to usa. Amanda Married in USA 1885.Would like to know if anybody has any information on the family. Thanks, Anne

50
Fagerström / Fagerström
« skrivet: 2001-07-22, 12:51 »
Anders , som dog i Sollefteå 19/8 1801 var gift med en Sara Berg. Varifrån kom de ? Alla uppgifter om dem mottages tacksamt.

51
Stake / Stake
« skrivet: 2013-11-11, 19:10 »
I Raneke beskrivs  släkten Stakes vapen på följande sätt: ”uppväxande stängel med sex (sju) blomklockor i stolpe hängande 3,3 (3,4). Jag vill lägga till ytterligare en variant, 3,1,3, där ettan representerar en uppåtvänd  blomklocka på stängeln.  Denna variant återfinns på såväl Lindorm Stakes som Hans Stakes porträttgravstenar, liksom på Dionysius Beurraeus makas, Ingeborg Haraldsdotters, vapen, på Hans Stålhandskes begravningsvapen.
 
Förutom konfigrationen så tycks det också förekomma två varianter av blomklockornas storlek och form.
 


 
 
Ingeborg Haraldsdotters vapen, vilket återfinns på Hans Stålhandskes begravningvapen i Ösmo kyrka i Södermanland, återges i 1600-talstolkning, som en blomstängel med tre små blomklockor hängande på vardera sidan, pluss en klocka på stängeln. Detta vapen liknar ganska mycket det vapen som representerar Lindorm  - och Erik  -  Mauritzsons farfars farfars, Erik Amundssons (?) vapen på porträttgravstenen i Holms kyrka i Dalsland.
 
Det vapen som representerar Hans Göranssons Stake anfader i fjärde led, Amund (Eriksson?) Stake, på porträttgravstenen  i Kullings-Skövde kyrka i Västergötland, innehåller större blomklockor, men med samma konfiguration, d.v.s. en blomklocka på själva blomstängeln.
 
Olof Eriksson Stakes  vapen i Forshems kyrka, tycks  vara  en vidareutvecklad, mer driven, variant av 3,1,3 konfigurationen.
 
Gemensamt för alla versioner är, att blomklockorna på vardera sidan står stolpvis över varandra.
 
Helt klart tycks Ingeborg Haraldsdotter, Dionysius Beurraeus hustru, ha tillhört släkten Stake…
 
(Meddelandet ändrat av Ten 2013-11-11 19:18)

52
Allmänt / Medeltida handlingar
« skrivet: 2010-09-14, 14:41 »
Hejsan
Jag undrar vilka olika källor det finns för medeltida material (1300-tal till 1500-tal)..
Hittade något som kallades för medeltidsbreven eller något i den stilen.. Finns det fler?

53
Kartor / Östergötlands socknar?
« skrivet: 2008-03-10, 17:28 »
Har någon tillgång till en karta som visar Östergötlands socknar som de såg ut under 1800-talet? Eller om någon kunde länka till en på nätet vore det också bra. Jag har letat, men kan inte hitta nån.
 
Sofia

54
Jag undrar vad föreningar och enskilda forskare använder för program när de tillverkar cd-skívor för försäljning? Finns det något i stil med det som används på t.ex. Sveriges befolkning som man kan köpa eller ladda ner? Var i så fall? Och går det att kombinera med fotografier? Tänk att man ex. har en skiva med torp i en socken, och om man söker på Ljungbacken får man upp en text och ett foto.

55
Övrig teknik / Magnetonband till digitalt ljud?
« skrivet: 2008-04-27, 20:54 »
Jag har hittat magnetonband från 1960-talet där äldre personer i mitt släkt intervjuas av min morfar. Då jag saknar utrustning för att lyssna på banden så undrar jag om någon har tips på något bra företag som utför digitalisering av magnetonband.
Mvh Andreas Windahl

56
Hejsan.
Jg har en del dokument (bouppteckningar och andra handlingar) rörande släkten som jag skulle vilja lagra någonstans, dels som en säkerhetskopia men mestadels för att kunna låta andra familjemedlemmar kunna lägga upp dokument/bilder och komma åt andras.  
 
Är det någon som vet om det finns några sådana tjänster gratis eller iaf inte allt för dyrt som är bra?
 
Jag har ingen möjlighet att lägga upp någon sådan webbapplikation på mitt eget webbhotell på grund av deras mycket märkliga säkerhetsnojja...
 
Mvh Mårten

57
Hejsan!
Jag är på jakt efter någon vänlig själ som innehar både någon version av HOLGER och Smedskivan 3... Anledningen till detta är att jag skulle vilja ha ut en av grenarna i Smedskivan 3 som en GEDCOM-fil.
 
Jag har alltså Smedskivan 3 så det är inga olagligheter på gång.. =) Det var kontaktpersonen för Smedskivan som föreslog att man skulle öppna Holger-databasen som ligger med på Smedskivan 3 i Holger och konvertera grenen till GEDCOM. Problemet är att jag inte har Holger och demoversionen kunde inte öppna hela databasen.
 
Databasfilen för Smedskivan 3 ligger i installationskatalogen och sedan under mappen 'Holger' och sedan filen 'Smed30'
 
Den grenen jag vill åt är Karl Johan Tiderman född 1826-04-18 och hans anfäder.
 
Om någon skulle kunna fix detta åt mig och mejla mig GEDCOM-filen så skulle jag vara enormt tacksam!!
 
//Mårten

58
Jag är ganska mycket nybörjar på det här med släktforskning och min nuvarande släktforskning kretsar uteslutande kring husförhörslängderna, man nu har jag kommit till vägs ände vad det gäller HFL:erna på alla anor på min farfar och farmors sida.  
 
Min stilla undran är: Och sen då? Jag kan inte förstå hur jag ska kunna fortsätta utan HFL:erna, att bara gå på födelseböckerna känns ju vanskligt, hur bevisar man att någon är släkt med en annnan utan HFL:erna? Genom att följa personen genom livet i husförhörslängderna så har man ju kunnat vara säker på att det är rätt ana... Hur gör ni innan husförhörslängderna kom till? Jag har svårt att tro att alla bara chansar hej vilt på anorna innan dess.. =)
 
Mvh Mårten Swärd

59
A-M / Betty Viktoria Elisabet Andersson 1899-1939
« skrivet: 2007-04-09, 11:14 »
Hejsan.
Letar efter en början för att kunna forska lite i en släktgren.. Det jag har är ett namn Betty Viktoria Elisabet Andersson (troligtvis född Johansson) och två årtal, född 1899, död 1939.
 
Jag har inget län eller socken men troligtvis dog hon i Vånga socken i Östergöland. Jag skulle behöva få tag på hennes födelseplats för att kunna nysta vidare via Genline..
 
Är det någon av er där ute som kan få fram dessa uppgifter eller vet hur jag ska bära mig åt för att få fram dem?

60
Hejsan.
Söker information om Sven Nilsson Hjalmar som enligt husförhörslängder senare i livet ska vara född 1809 i Appuna församling. Hittar dock bara en Sven med en far under namnet Nils och denne föds 1808-03-25.
 
är det någon som har stött på någon person med efternamnet Hjalmar här eller någon annanstans i Östergötland eller finns det rentav någon här som har denne person ibland sina anor?
 
Sven Nilsson Hjalmar är soldat, skulle efternamnet Hjalmar kunna vara ett soldatnamn?

61
Allmänt / Sockenkarta
« skrivet: 2010-03-18, 20:16 »
Hej!
Söker karta som täcker/visar ett antal socknar så att man får en en bra uppfattning om dess inbördes lägen i trakterna av Linköping, Norrköping, bl.a.  socknarna Östra Harg, Ringarum, Östra Skrukeby, Ledberg, Rappestad, Vånga, Gammakil, Törnevalla, Rystad, m.fl.

62
Allmänt / Register för Östergötland
« skrivet: 2001-06-27, 20:55 »
Jag skulle bli mycket glad om någon vänlig släktforskare kunde hjälpa mig.
 
Jag söker boupptecknings register över östergötlands socknar, och vem/var ska jag vända mig till??
 
tacksam för telefonnr eller e-post!
 
Vänliga hälsningar,Nicke!

63
Vårdnäs / Äldre inlägg (arkiv) till 04 december, 2007
« skrivet: 2006-11-18, 02:40 »
Torgny,
 
fanns det utsatt någon by där skräddaren Jonas Egbom med familj var skriven under, i Vårdnäs socken?
 
 
Mvh
 
Peder

64
Vånga / Äldre inlägg (arkiv) till 23 december, 2009
« skrivet: 2008-11-30, 23:50 »
Hej Lars!
Föräldrar till Nils Anderssson född 1839-02-03 i Ladasjön, Vånga är Anders Fredrik Nilsson och Johanna Larsdotter.
Nils dog 1929-04-2 i Ålderdomshemmet, Hällestad.
Vill du ha längre bakåt i tiden så kan jag skicka det via mail.
 
Mvh/Ann-Britt

65
Risinge / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-07-17
« skrivet: 2007-01-28, 16:06 »
Hej  
Jag söker föräldrar och syskon till  
 August Bernhard Meijer född 1883 i Risinge
 
              mvh
             Hans

66
Ringarum / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-05-02
« skrivet: 2006-11-18, 19:32 »
Hej Lasse.
Kolla fb. för Gryt en gång till. Där står det klart och tydligt; Skepparen Magnus Wånggren och Eva Olofsdotter.
 
Häls/Sture

67
Hej!!
 
Tusen Tack!!! Alla ni som hjälpt mig via mejl och här med mina frågor om fam Cederlöf.
 
Hälsn från glad och tacksam Carola.

68
Kullerstad / Äldre inlägg (arkiv) till 22 maj, 2007
« skrivet: 2000-04-08, 15:57 »
Söker uppgifter om Kerstin Andersdotter vigd 1730-06-20 i Skärblacka med Christopher Larsson-Broms.
 
I Skärblacka föddes barnen: Christian * 1732-07-21, Lena Catharina *1734-11-17, Anna Stina *1738-04-13.
 
Saknar uppgifter om Kerstins födelsedatum, födelseort och vilka hennes föräldrar var.
 
Mvh
Ragnhild
 
Detta inlägg har flyttats från Efterlysningar, Andersdotter, Kerstin - Skärblacka, Kullerstad sn.
Magnus Hjärtström, moderator

69
Gistad / Äldre inlägg (arkiv) till 19 maj, 2009
« skrivet: 2006-01-12, 19:16 »
Tack Rolf!
 
Mycket intressant med detta om kriget i Pommern. Jag forskar för en bekants räkning, och att döma av intresset hittills är det sannolikt att hon skulle vilja läsa Din bok, hur man nu skall få tag på den. De släktskap jag angett fås i en bou från 1832 efter Per Pihls far. Jonas Gistedt står som hovskräddare vid Hylinge. Vad jag förstått var det en herrgård, där ett justitieråd var skriven vid den tiden. Man undrar om det fanns någon koppling till hovet. Jonas son och sonson blev bosatta i Sthlm och skrivna i Hovförsamlingen.

70
Bällefors / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-07-31
« skrivet: 2006-09-08, 19:05 »
hej Gerti, jag kollade i Bällefors födde för 1814,(Gid 1022.12.68000) förutom dina uppg. står det också att de bor i Uggletorp -
men jag finner dem inte i husförhörslängden vid en hastig koll. Du får kanske söka vidare på det.

71
Efternamn L / Lindholm, Josefina Vilhelmina
« skrivet: 2007-05-22, 11:19 »
Hejsan.
Jag har en ana född 1827-02-26 i Stockholm, hon kom till Ringarum i Östergötland tillsammans med ett antal andra barnhusbarn år 1835. I inflyttningslängden anges de vara barnhusbarn ifrån Stockholm. Stockholm är ju dessvärre inte en liten plats så det är ju lite svårt att kontrollera samtliga utflyttningslängder.. Någon som stött på någon annan Lindholm runt denna tiden som skulle kunna vara en tråd att börja nysta i?
 
Andra tips om hur man ska kunna komma vidare tas också tacksamt emot!

72
Hedvig Eleonora / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-10-29
« skrivet: 2008-10-13, 07:16 »
Jag lägger ut följande betade krok i jakten på ECC:s okända moder:
 
Den presumtive fadern PD Corin är skriven i Vaxholm och arbetar som handelsbiträde åt borgaren Windrufva, verkar bo i samma fastighet under vissa tider som familjen Windrufva.
Här finns en dotter, Rosalia (Rosalie??) f 1827 05 06 som flyttar till Stockholm utan attest (1844-48), jag kan dock inte finna henne i några register.
 
Denna Rosalia är ju fyllda 22 år 1849 i juli och på det 23:e när ECC kommer till världen!
Tänkbar moder????

73
Hejsan.
Jag har tappat tråden på några anors öden efter 1814 och fram tills deras död. De personer det gäller är:
 
Magnus Jonsson född 1768-03-24 och Britta Nilsdotter född 1775.
 
De spår jag har är:
1814 så bodde de på Solberga i Högsby socken.
Sonen Johan Magnusson flyttar ifrån Högsby till Åsjögle kvarn i Mörlunda 1840, tyvärr hittar jag honom inte i utflyttningslängden så jag har inte kunnat spåra honom bakåt till föräldrarna.
 
Någon som vet något om dessa personer? Tacksam för alla tips!
 
Mvh Mårten Swärd

74
Vrigstad / Äldre inlägg (arkiv) till 25 juni, 2007
« skrivet: 2007-02-26, 16:00 »
Hej
Söker föräldrarna och ev. syskon till Anna Sofia Johannisdotter f. 1844 i Vrigstad. Vet att hon gifte sig med Anders Johan Svensson i Boda, Norra Sandsjö.
Mvh Lena

75
Virestad / Äldre inlägg (arkiv) till 24 februari, 2008
« skrivet: 2007-07-24, 15:12 »
Här hittar man en referens till klockaren Carl Cederberg i Virestad (han hette tydligen så, inte Söderberg):
 
http://www.cederberg.net/
 
Hustrun uppges här heta Maria Andersdotter Boy. Hennes faders namn bör alltså ha varit Anders Boije (Boye/Boij/Boy).
 
Mvh
Hans Bengtsson

76
Mörlunda / Äldre inlägg (arkiv) till 14 maj, 2009
« skrivet: 2008-10-14, 14:21 »
Hej Marianne!
 
Tack för din hjälp. Det verkar dessvärre inte vara de personerna.
 
Robert

77
Hejsan. Jag undrar om någon med nya död-cd:n skulle kunna kolla upp om Astrid Ivi Wahlström finns med? Hon är född i Lidhult, Kronobergs län år 1896.  
 
Tackar på förhand! Mvh Mårten

78
Hejsan.
Jag söker efter en Nils Henriksson som enligt husförhörslängder i Hällestad ska vara född 1772-05-06 i Askersund, vet dock inte om det är stads eller landsförsamlingen, men jag skulle tippa på landsförsamlingen då han jobbar jon dräng.
 
För min del är landsförsamlingens födelselängd i princip oläsbar, kanske är den mera läsbar för någon annan? Om inte, så kanske det finns någon som stött på denne man eller någon Henrik som skulle kunna passa in åldersmässigt som far till Nils?
 
Mvh Mårten

79
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-12-22
« skrivet: 2007-05-15, 16:18 »
Hej!
Jag söker Snuggar och Snuggars ägor samt
Snuggan.
Inga-Lill Svenson.

80
By / Äldre inlägg (arkiv) till 04 januari, 2008
« skrivet: 2006-05-18, 19:00 »
Hej Mats!
Vi i Folkare Släktforskarförening har inventerat soldater för Folkare kompani och vi har även soldater med namnet Brask men ingen av våra stämmer in på din soldat. Din Brask är soldat för Väsby kompani, Ulfsbo rote nr 89, regementsnr 539. Jag har tittat i Generalmönsterrullor för åren 1827, där det framgår att han blir soldat den 23 oktober 1822. I GMR för de kommande åren 1836, 1839 och 1843 nämns han som född i Westmanland. I den sista för år 1851 där det är noterat att han avgår den 15 juni 1851 finns notering om att han är född i By socken af Fahlu län.  
Jag har även tittat i födelseboken för By och kan liksom du inte finna honom. Har även kontrollerat om han kan vara son till någon soldat Hedberg i Folkare men det stämmer inte heller. Hoppas detta kan vara till någon hjälp i ditt fortsatta letande.
Birgitta

Sidor: [1]