ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Mikael Nordblom

Sidor: [1]
1
I Död- och begravningsboken för Västerås Domkyrkoförsamling F3 s 95 står det att torparen Olof Persson på Eriksberg blir slagen av blixten den 13/6 1794. Han har hustru och fyra barn men hustruns namn nämns inte. I Utflyttningsboken BII:2 (1786-1796) Bild: 42 står det att änkan flyttar ut ur församlingen men inte heller nu nämns hennes namn.
Kan någon säga mig var i husförhörslängderna detta torp Eriksberg står att finna så att jag kan se vad hustrun hette? Jag har förgäves sökt efter det. Jag har någon gång sett namnet Eriksberg som ett torp "utom stadens tull" eller liknande men då fanns ingen antecknad på stället. Alltså: Var hittar jag Eriksberg? Eller kanske någon t o m vet vad Olof Perssons hustru hette?

2
01) Domböcker / Lönskaläge alltid i domböckerna?
« skrivet: 2023-06-16, 17:59 »
24/8 1834 betalar pigan Maria Jönsdotter 32 skilling till kyrkan efter begånget lönskaläge (Kyrkoräkenskaper för Sillerud, Värml). Hon hade den 6/7 samma år fött en oäkta gosse. Jag har försökt hitta något om detta i Nordmarks häradsrätts protokoll, men förgäves.

Min fråga är nu: Behövdes det inget häradsrättsbeslut för denna typ av "brott"? Eller var det så att man inte brydde sig om att anteckna det i häradsrätternas protokoll? Jag kan nämligen inte hitta några sådan beslut i nämnda protokoll. Det borde verkligen inte ha varit ovanligt! I äldre domböcker hittar man ju det ofta. Finns det någon annan serie där just denna typ av handlingar skall sökas, alltså inte i serie AIa-serien? Någon som vet?

3
För nästan 15 år sedan gjorde jag en efterlysning under släktnamnet Åkerberg. Jag gör nu ett nytt försök under rätt församling i Göteborg istället och hoppas på att någon Göteborgsforskare under dessa år kanske hittat någon lösning. Så här var det:
 Två systrar Åkerberg, Anna och Catharina Christina, finns i Göteborgs Garnisonsförsamling i början på 1800-talet. De avlider 1/2 1836 i Fattighusförsamlingen resp 9/8 1834 i Garnisonsförsamlingen. Båda är gifta, Anna med brandvaktssergeanten Jonas Nilsson och Christina med skräddaren Aron Floberg. Systrarna bör vara födda cirka 1760 (Anna) och 1768 (Christina). Men VAR är de födda?? Jag kan omöjligen komma vidare...

4
Stala / Sex systrar? + ett äldre par
« skrivet: 2023-02-19, 13:38 »
Jag har fått i min hand två gamla fotografier som jag inte säkert kan identifiera vilka personerna är men som förmodligen är från Stala eller Torp eller i varje fall från Orust. Det ena föreställer sex kvinnor (systrar??), det andra ett äldre par. Är det någon som känner igen personerna eller har likadana och själv undrat vilka det föreställer så får ni väldigt gärna höra av er så kanske vi kan lösa mysteriet.

5
Detta underbara fotografi har vi hittat i släktmaterial men ingen kan identifiera vare sig hus eller personerna på bilden. Det kan möjligen vara taget på Orust, men långt ifrån säkert. Kanske finns det någon som känner igen huset (eller personerna)?

6
Åkerberg / Åkerberg, två mysterier
« skrivet: 2022-11-17, 18:25 »
När jag 2009 sysslade med min farfars anor var den ojämförligt kortaste grenen på släktträdet den som slutade med Catharina Kristina Åkerberg död 9/8 1834 i Göteborgs Garnisonsförsamling och enligt åldersuppgiften där beräknad född 1768. Jag skrev under släktnamnet Åkerberg här på forumet och önskade en ledtråd, men det var ingen som nappade.
När jag nu tretton år senare försöker kartlägga min hustrus anor så inträffar det osannolika att det också här finns det en enda väldigt kort gren på det trädet, och hör och häpna: det är en Åkerberg igen!!! Sannolikheten att detta skulle inträffa kan inte vara särskilt stor. Dessa Åkerbergare! ;)

Nu söker jag på detta forumet en verklig Åkerberg-expert som kan lösa mysterierna.
Det första mysteriet kan man läsa om under detta släktnamn 2009-01-24 där jag skrev om det.

Här följer det andra mysteriet:
I Myckleby socken den 13/4 1826 gifter sig båtsmannen och ungkarlen Johannes (Johan) Andersson Åkerberg från Backa med pigan Inger Svensdotter från Skörbo. Båtsmannen dör 12/1 1839 och är då 39 år och 7 månader gammal, alltså född sommaren 1799. Båtsmannen finns med i soldatregistret och jag har också kollat Båtsmansrullorna för Bohusläns 1:a Båtsmanskompani. Uppgifterna stämmer överens med dödsbokens uppgifter, men det står ingenting var Johannes är född. Jag har på detta forumet fått hjälp så till vida att Johannes flyttar in från Tegneby pastorat 1822 och i ML 1820 finns en dräng Johannes på Nävrekärr i Röra, där det faktiskt står att han är född 12/6 1799! Men detta är den allra tidigaste uppgiften om honom. Men var är han född???
Jag är fullt medveten om att Tegneby pastorats kyrkböcker från denna tid har blivit lågornas rov, men kanske, kanske, kanske finns det någon som har en idé... Hoppas det!
PS
Jag har någon gång snuddat vid tanken att de båda är släkt... men så roligt skall vi väl inte ha det :). DS

7
Torp / Var ligger/låg Björvattenshagen?
« skrivet: 2022-07-16, 21:58 »
Jag har förgäves försökt klura ut var torpet Björvattenshagen under Torp låg. Som namnet anger bör det ju ha legat i anslutning till just Björvattnet öster om Henån, men jag har inte hittat det på någon karta, inte heller på de historiska kartor som jag funnit. Gissningsvis är det borta idag, men kanske någon vet var det låg?

8
Foss / Per Svensson och Anna Olsdotter i Faleby
« skrivet: 2022-06-23, 22:43 »
På 1730-talet finns under några år paret Per Svensson och Anna Olsdotter på Faleby i Foss. De får under denna tid två döttrar, Kerstin 1731 och Britta 1734. I mantalslängderna ser jag att de finns på Faleby åtminstone 1733 och 1734. Deras tid på Faleby är uppenbarligen bara ett fåtal år.

Kan någon, som är mer insatt i Foss socken än undertecknad, säga om detta par har sina rötter i Foss eller näraliggande socknar? Själv har jag inte hittat någon anknytning dit - utöver att de en kort tid bodde i Faleby. Anledningen till min fråga är att jag har en teori om deras ursprung, men vill först försäkra mig om att makarna trots allt inte hör till Foss eller omgivande socknar. Så vet du något om makarna så skulle jag bli mycket glad om du kunde berätta det. Kanske någon har studerat t ex domböckerna och där hittat familjen på Faleby. Tacksam för allt som rör familjen!

9
Torp / Var är Börta Persdotter i Stenshult/Hasselön född?
« skrivet: 2022-05-06, 18:47 »
Anders Olsson (1719-1802) och Börta Persdotter (1733-1808) är utgångspunkten för Hasselön-Stenshults släktförening. Enligt släktföreningens hemsidan är Börta född i Resteröd 1733, men vad talar egentligen för det? Jag har förgäves försökt komma åt källan till denna uppgift men har inte funnit något belägg för att familjen skulle ha vistats i Resteröd. Någonstans måste dock dessa uppgifter vara hämtade ifrån.

I Helen Olssons bok Hasselösläkten från Orust står de på s 26 "Anders Olsson f.1719 i Stala socken gifter sig 1756 med Börta Persdotter f.1733 i Resteröds socken." I boken Myckleby socken. Gårdarnas och torpens historia del 3 (s 192) står samma uppgift och nu än mer specificerat: "Makarna [= Börtas föräldrar Per Svensson och Anna Olsdotter] bodde först i Skala och sedan i Vägeryr i Resteröds socken. Omkring 1740 kom de till Lunna för att sedan efter några år fortsätta till Stenshult där de övertog hustruns arvegård." Varifrån kommer dessa uppgifter? Eftersom det inte finns någon födelseanteckning i Resteröd så måste källan vara en annan. Frågan är vilken? Det kan ju knappast vara en ren gissning utan grund.

Anledningen till min fråga är att jag har ett annat uppslag till var Börta (och hennes syster) kan vara födda, men jag vill inte nämna det om det finns något slags "bevis" på att familjen faktiskt har bott på Vägeryr på 1730-talet. I kyrkböckerna eller mantalslängderna finns i varje fall ingen Per Svensson m fam under aktuell tid.

Jag vore väldigt tacksam om någon som känner till ursprunget till "Resteröds-spåret" kunde säga varifrån uppgifterna är hämtade.

10
Torp / Rasmus Anderssons ursprung
« skrivet: 2022-04-14, 15:38 »
Rasmus Andersson dör 9/4 1789 i Torp, 44 år gammal. Men vilka är hans föräldrar?
I "Hasselösläkten från Orust" av Helen Olsson står det att han är född 8/7 1755 och att hans föräldrar skulle vara Anders Rasmusson och Börta Jakobsdotter (tab 5 s 40f). Jag tvivlar på det av flera skäl.
För det första skulle då prästen ha tagit fel på ålder över 10 år (inte omöjligt men knappast troligt)
För det andra: följer man Rasmus bakåt i mantalslängderna hamnar man 1765 på att han är son till en Anders Olsson på Torp. Där finns också nämnd Anders syster Elsa (förmodligen den Elsa som gifter sig med änklingen Sverker Eriksson från Gäddebräcka 1769).
Familjen Anders Olsson med barnen har enl ML 1764 flyttat från Åsen under Höggeröd till Torp. Man kan sedan följa Anders Olsson under Höggeröd tillbaka till 1754 där det f ö också nämns en dotter Karin. 1753-52 finns de på Ström. Anders Olsson är enl ML på 1770-talet gift med en Elin.
Jag kan inte finna annat än att Rasmus Anderssons föräldrar måste vara Anders Olsson (död 18/7 1779) och Elin Torstensdotter (26/4 1775). De gifte sig 28/12 1726 enligt vigselboken i Torps församling.
Men...
Jag kan inte hitta anteckningar om deras barn i någon födelsebok, varken när det gäller Karin, Elsa eller Rasmus! De bör vara födda på 1720-1740-talet. Att prästen då och då missar något barn förekommer, men knappast tre syskon. Förmodligen har familjen bott på annat ställe före 1752 då de dyker upp på Ström. Frågan är bara var?
Vet Du något om detta?

11
Johannes Andersson Åkerberg var rotebåtsman nr 124 i Bohusläns Båtsmanskompani mellan åren 1829-1839 då han avlider på Heden under Kleva i Torp socken. Han gifter sig 13/4 1826 i Myckleby med Inger Svensdotter. I vigselboken står att Johannes finns i Backa och att Inger finns i Skörbo. Detta bekräftas delvis av uppgifter i husförhörslängderna. I Torp, ditt makarna flyttar efter giftermålet, föds deras fem barn.

Men... jag har inte lyckats finna varifrån makarna ursprungligen kommer eller var de är födda. Både i Torp och Myckleby står det att Anders är född 12/6 1799 och Inger 12/12 1801. Visst, det kan naturligtvis vara felaktiga uppgifter eller ungefärliga tider, men de personer som ligger i närheten av dessa födelsetider har jag undersökt men det har inte fört mig närmare svaret. Tyvärr finns det inte heller några mantalslängder från 1720- och 1730-talets Orust , inte heller ger de få båtsmansrullor som finns någon hjälp.
Kan Du ge mig det!

12
Långelanda / Anders Olsson och Brita Engelbrektsdotter
« skrivet: 2022-03-01, 14:51 »
Under annan rubrik ("Märkligt patronymikon...") har jag med hjälp av uppmärksamma personer här på forumet fått hjälp att komma vidare med Rebecka Uneusdotters bakgrund på fädernet. Därför hoppas jag också på att få hjälp när det gäller hennes mormor där det också blir svårt...

Rebeckas mor är Catrina Andersdotter, med största sannolikhet född på Sundsby i Valla 11/6 1779 där hennes föräldrar Anders Olsson och Brita Engelbrektsdotter, är dräng resp piga. De gifter sig 29/10 1779 i Valla.

Omkring 1780 flyttar familjen från Valla till Långelanda där Catrina får fyra syskon: Engelbrekt f 3/8 1781 (död s å), Ola 20/12 1784 (död efter 1812 - vet inte vart han tar vägen därefter. Vet Du?), Johannes 15/6 1789 (förm död omkring 1797) och Maja 14/1 1793 (förm död omkring 1800). De tre pojkarna är födda på (soldat-?)torpet Plågan under Mölneby medan Maja föds på Sesterviken under Gömme där båda föräldrarna också avlider 1805 resp 1815.

Förmodligen är Anders Olsson den Anders som föds på Plågan och som döps 14/8 1740. Hans far anges vara Olof Jöransson, men jag har inte hittat något annat om någon Olof Jöransson, varken före eller efter Anders födelse; förmodligen har familjen bott en mycket kort tid på Plågan. Någon som vet mer?

Brita Engelbrektsson är ett ännu större mysterium. Vem är hon och varifrån kommer hon? Hon tycks finns som piga på Sundsby i Valla ett enda år, 1780 (eg 1779), enl mantalslängden. Sedan gifter hon sig med Anders och flyttar så till Långelanda. Någon som vet mer Brittas föräldrar?

13
Långelanda / Catrina Andersdotter i Sästeviken
« skrivet: 2021-10-04, 22:25 »
Jag har under annan rubrik under Långelanda socken nämnt Rebecka Uniusdotter/Uniædotter/Unoniidotters märkliga patronymikon. Hittills har ingen kunnat ge någon förklaring, men jag har inte gett upp hoppet än...
Nu visar det sig att Rebeckas förmodade mor Catrina Andersdotter (död 20/6 1851) också är ett mysterium! Möjligen är denna Catrina dotter till Anders Olsson (död 16/3 1805) och Britta Engelbrektsdotter (död 24/4 1815) i backstugan i Sästeviken under Gömme, men det är inte alls säkert. Anders och Britta finns i Sästeviken f o m 1791 och familjen består då också av tre minderåriga barn, men var de håller hus innan dess är en gåta.

Jag hoppas att någon som är insatt i problematiken kanske kan tillföra något till detta.

14
Långelanda / Märkligt patronymikon: Uniusdotter/Uniædotter
« skrivet: 2021-10-01, 00:20 »
21/8 1815 föder pigan Catrina Andersdotter på Sästeviken under Gömme ett "oäkta" barn med det vackra namnet Rebecka och som senare får ett ovanligt patronymikon som stavas lite olika: Uniusdotter/Uniædotter/Unoniidotter. Har någon lyckats få fram vem som är den trolige fadern till flickan? Uppenbarligen har det knappast varit någon tvekan för dem som levde då - åtminstone inte för prästen! Just det ovanliga namnet borde kunna leda till flickans far.
Det finns en bokhållare Eric Otto Unaeus i Morlanda socken vid denna tid - som får en son Johan Otto Unaeus 1799. Fadern är dock avliden redan 1803, och sonen verkar vara lite för ung...
Det bör finnas fler som funderat över saken och jag ser fram mot vad ni har funnit.

15
Båtsman / Inkvarteringsbåtsman??
« skrivet: 2021-03-28, 14:23 »
Jag tolkar personspecifikationen i bifogad text från Hjorteds vigselbok som "inkvarteringsbåtsman i Roslag(e)n". Är det någon som tolkar det annorlunda? Om inte, vad är en inkvarteringsbåtsman? Känner någon denne båtsman från Roslagen? Tyvärr kan jag inte hitta några båtsmansrullor från första decenniet på 1700-talet när det gäller Roslagskompanierna. Någon som vet var de finns?

16
Hällestad / Två hammarsmeder Lars Larsson i Grytgöl?
« skrivet: 2021-03-02, 19:28 »
Hammarsmeden Lars Larsson i Grytgöl har figurerat lite här på forumet. Ser man bara till Dopboken i Hällestad så verkar det som om Lars Larsson får inte mindre än nio barn mellan åren 1682 och 1703 (Peter, Susanna, Elias, Jonas, Daniel, Catharina, Lars, en dotter utan namn och Anders). Det tas som något självklart att Elin Andersdotter är mor till alla dessa. Men så kan det knappast vara. Elin avlider 19/7 1723 och i texten får vi veta att hon varit gift en gång och har fött 3 söner och tre döttrar. Alltså kan hon inte vara mor till samtliga Lars Larssons barn.

Tyvärr finns ingen vigselbok för denna tid, och försök har gjorts att "rekonstruera" vigslar utifrån Räkenskapsböckerna. Två datum har då uppmärksammats: 4/12 då "brudgume Lars wid Grytegiöl" skänker 3, 16 till kyrkan. Det andra datumet är januari 1696 där Räkenskaperna anger att ett belopp på 5 getts till kyrkan vid "bröllopet hoos Lars Larsson hammarsmed" och dessutom har "samme brudegumme gifwit 1,16".

Om vi går till mantalslängderna så har vi på Göl (inte Grytgöl) 1673 en hammarsmed Lars Larsson med hustru Karin Jonsdotter, och har sett ut att ha funnits där åtminstone från 1670. Jag misstänker att hustrun är den "Lars Larssons hustru wid Grytegöls bruk" som begravs 21/8 1681 och att Lars Larsson själv är den "M. Lars hammarsmed wid Grytegöl" som begravs 10/6 1700 och då är 60 år gammal.

Rimligtvis finns det alltså två hammarsmeder Lars Larsson vid Grytgöl vars levnadstid delvis överlappar.

Hur förhåller de sig då till varandra? I ML 1691 står en intressant anteckning. Under rubriken "bruksfolk vid Grytegöl" står "mr Lars hammarsmed och hustru", samt på raden under "sonen Lars Larsson kohlpoike". Eftersom han står med är han alltså minst 15 år, förmodligen lite mer, förmodligen den Lars som döps 13/3 1670 och vars far heter Lars Larsson och bor i Göl.

Min gissning är att Lars Larsson d y är son till Lars Larsson d ä, och att den långa raden av nio barn ovan måste vara barn till både far och son Lars Larsson. Frågan är bara var gränsen skall dras? (Detta har betydelse för min del efter som min ana är sonen Daniel f 24/4 1795 - han blir senare soldat i Första livgrenadjärregementet /Östgöta Regemente till fot med namnet Wåhlberg.)

Jag lämnar nu det hela ofullbordat och har för avsikt at fortsätta leta. Men kanske det finns någon där ute som har stångats med samma problem och vill kommentera, rätta eller på annat sätt fortsätta. Välkommen att göra det.



17
Tuna / Var ligger torpet Årena?
« skrivet: 2021-01-31, 13:22 »
Har släkt som bebott torpet Årena under Ytternäs i dåvarande Tuna socken men idag i Kristdala. Kan någon säga var detta torp låg eller om det till äventyrs har ett annat namn idag, så vore jag mycket tacksam. Kan inte hitta det vare sig på gamla eller nya kartor.

18
Vena / Måns Åkessons barn i Ungsberg
« skrivet: 2020-08-12, 10:32 »
På detta forum nämns att Måns Åkesson i Ungsberg skulle ha barnen Jacob f 1687, Håkan f 1688 och Elin f omkring 1702. Bo Persson skriver att Måns skulle vara gift omkring 1682. OK, men finns det något som talar för att Karin Månsdotter döpt redan 20/10 1678 i Ungsberg, inte skulle vara son till Måns Åkesson och Elisabet Jacobsdotter? Enligt mantalslängderna så finns ju en Måns (Larsson?) åtminstone från 1681 på Ungsberg. Karin gifter sig med Erik Larsson i Ungsberg 25/10 1703 och vad jag kan förstå föds åtminstone fyra barn i Ungsberg. Var de slutar sina dagar är däremot mer osäkert.
Sedan har vi en Ingeborg Månsdotter döpt 2/12 1683 och en Ingrid Månsdotter döpt 18/3 1694. Dessa båda senare är jag osäker på vart de tar vägen, om de bildar familj och i så fall var.
Någon som har upplysningar?

19
Generalmönsterrullor / Ryttaren Sven (Jonsson?) Åström
« skrivet: 2020-07-18, 17:56 »
I GMR 1706 för Smålands kavalleriregemente finns som synes anteckningar för roten Nr 59 Åkarp (Generalmönsterrullor - Smålands husarregemente (F, G, H) 842 (1706) Bild 890). Några saker kanske den som är mer bevandrad i denna typ av källor än jag kan hjälpa mig med. Ryttaren Swen Jonsson är "slagen på partie."??. Vad står det där? "Slagen" lär betyda "stupad" enligt uppslagsbok. Men det ser ut som om samme Swen Jonsson senare blir insatt som trossdräng  vid 7de tältlaget, så förmodligen har han inte stupat - eller? Enligt anteckning under trossdräng nr 7 (Generalmönsterrullor - Smålands husarregemente (F, G, H) 842 (1706) Bild 1120) så står det att den "utgångne recreuteryttaren Swen Jonsson för Åkarp blir insatt till ryttare för nr 48 Mällingarum". Vore tacksam om någon kunde kommentera om det är samme Swen Jonsson som "återuppstår". Eller kan det vara så att de ord jag inte förstår, "på partie"?, betyder att han är "försatt i odugligt skick" på något sätt. (Se nedan!)

Mitt egentliga sökande gäller om denne Swen Jonsson är den som i ett senare skede (Generalmönsterrullor - Smålands husarregemente (F, G, H) 847 (1724) Bild 710) dyker upp som ryttaren Swen Åkerström på nr 18 Björkhult. Där står det att ordinarie ryttaren är död och "i stället hijt transporterat den 22 Nowemb. 1722 den utur fångenskapet hembkombne ryttaren för Nr 59 Sven Åström". I 1729 års GMR står att "den till förbättring uppförde [karlen=Swen Åström] är illa blesserad och får afsked med underhåll".

Om någon kunde hjälpa mig vidare här så vore jag mycket tacksam. Alltså
  • Vad betyder "slagen på partie"?
  • Sven Åström har uppenbarligen fått underhåll vid avskedet. Förtecknades alla underhållsberättigade, eller bar de som tog ut underhållet? Jag hittar nämligen inte någon anteckning om denne Sven Åström
Jag kan säga att Sven Åström begravs 1/6 1754 i Kristdala, Kalm efter att ha gift sig och fått två barn.

Kanske någon har denna man i sitt släktträd och vet mer om hans bakgrund. Man kan ju alltid försöka:-)[/list]

20
Lyman / Lyman i Hjorted??
« skrivet: 2020-05-02, 19:07 »
Bifogar en bild (om det fungerar!) från Hjorteds Vigselbok 21/4 1712. (Hjorted (H) C:1 (1633-1739) Bild 29 / sid 51) Jag har svårt att förstå Johan Christofferssons titel men tolkar det som något i stil med "inqwarteringsbåtsman i Roslagn" (PLF-skivan tolkar det som "Jegmesteren Båtsman" vilket torde vara fri fantasi). Är det någon som tolkar det på annat sätt, eller om min tolkning är rätt, vet vad en sådan inkvarteringsbåtsman var för något?

Båtsman Johan Christoffersson gifter sig alltså med änkan Sara Jönsdotter. I Strömserum, Hjorted, föds den 25/11 1714 en Jöns vars föräldrar är "båtsman Johan Lyman och Sara Jönsdotter". En Christopher Johansson som avlider 21/5 1766 i Flugebro, Hjorted, vid 44 års ålder är förmodligen också son till Johan och Sara, men finns inte i någon Födelsebok vad jag kan se.

Nu till den egentliga frågan:
Om man kopplar ihop det faktum att Johan Christophersson förmodligen kallas Lyman, att "inkvarteringsbåtsman" har någon att göra med det jag läser som "Roslag(e)n" - kan det finnas någon slags koppling till släkten Lyman (flera präster) från Lyhundra härad i Uppland som en viss Svante Jansson skriver om i en artikel som jag fann på nätet? Lyhundra ligger just i Roslagen, och det fanns ju ett båtsmanskompani just från Roslagen. Kan det vara så att båtsman Johan Christoffersson Lyman stammar från just den släkten? Erkänner att det är långsökt, men...

21
Döderhult / Flathult
« skrivet: 2020-03-29, 16:37 »
"Bonddrängen" Nils Persson i Flathult gifter sig 28/10 1739 med pigan Elin Persdotter, också från Flathult. Att Nils stammar från Skorpetorp känner jag till, men varifrån kommer Elin?
Har försökt få grepp om det hela genom mantalslängderna men blir bara mer konfunderad. Att Nils är son till Per Nilsson och Sara Gabrielsdotter på Flathult Nr 2 (tidigare boende i Skorpetorp) är väl ganska klart, men man letar också efter något Per i Flathult nr 1 som kan vara far till Elin; Nils Persson ser ju ut att gifta in sig i Flathult nr 1, troligtvis med en dotter där - Elin Persdotter? Där finns dock ingen Per utan en Anders Andersson. Möjligen en Per Andersson som finns där under två års tid, 1733 och 1734. Men vem denne Per Andersson är vet jag inte heller.
Är det någon som vet vem som är Elins föräldrar? Om uppgiften om hennes ålder i Död- och begravningsboken är korrekt (38 år) så bör hon vara född omkring 1719, men jag kan inte hitta någon Elin vid denna tid, varken i Döderhult eller i de omkringliggande socknarna.

22
Kristdala / Sven Nilsson i Fallebo - igen
« skrivet: 2020-01-08, 23:53 »
Jag vill återuppta en diskussion som skedde mellan i första hand Johan Enhagen och Marianne Lindén redan i september 2012 på detta forum. Frågan gällde bl a vem Sven Nilsson i Fallebo var gift med, var det Kerstin Nilsdotter, Kerstin Andersdotter eller båda två (dock inte samtidigt). Utan att gå in på detaljer så tycks det vara svårt att kombinera vissa uppgifter från kyrkoböckerna. Johan konstaterar följande i ett inlägg: "Slutligen, vilka var paret Sven Nilsson och Kerstin Andersdotter från Fallebo som gifte sig 1726? Fanns det två samtida par i Fallebo med exakt samma namn?"

En del av svaret är i varje fall detta: Det fanns verkligen två Sven Nilsson i Fallebo samtidigt under åren 1727 - 1729 om man ser till mantalslängderna. Den ene är den Sven Nilsson som är gift med Kerstin Nilsdotter och gifter sig 13/6 1697 (det står visserligen inte Fallebo i VB men mycket troligt är det Fallebo-Sven, son till Nils Karlsson i Fallebo som avses) och som får barnen Nils 1698 (troligen död som liten), Karl 1702, Nils 1706 och Elisabet 1709. I ML står Sven med en son Nils under flera år fram till 1730 då både Sven och Nils är borta men ersatta av en Nils Andersson, vilket bör vara svärsonen, gift med Svens dotter Elisabet just 1729.
Den andre Sven Nilsson bör vara den som gifter sig med Kerstin Andersdotter 9/10 1726 (det stämmer väldigt väl med ML där han dyker upp just 1727 och är då gift). Denne Sven finns i Fallebo enl ML från just 1727 till 1738 men är sedan försvunnen. Är det inte mer troligt att det är denne Sven Nilsson som begravs 5/10 1746, 83 år gammal? Veine Sjöö är i sin bok om Fallebo inte helt säker på att Kerstin Andersdotters make Sven Nilsson är den som avses med begravningsuppgiften från 1746; han skriver ju faktiskt att det är "tämligen säkert" (min kursiv).

Mitt förslag är alltså att det rör sig om två Sven Nilsson, en Sven Nilsson - son till Nils Karlsson i Fallebo - och som är gift med Kerstin Nilsdotter och som har syskonen Brita (f 1681), Ingrid (1688) och Ingeborg (1698). I så fall har vi inga uppgifter om denne Svens död, möjligen hustruns 26/12 1720. Sven själv bör då vara äldst av dessa syskon. (OBS FB har en lucka 1660 - 1680!) Den andre är den Sven Nilsson som är gift med Kerstin Andersdotter, dotter till Anders Månsson i Fallebo och som dör 1726. De får två barn: Maria (1732) och Anders (1735).

Tacksam för kritiska synpunkter.

23
Döderhult / Familjen Anders Olofsson i Forshult
« skrivet: 2019-10-14, 12:04 »
Jag försöker kartlägga familjen Anders Olofsson i Forshult (Jag är medveten om att Forshult vid aktuell tid tillhörde Högsby socken men lägger ändå detta under Döderhults socken eftersom det mesta om Forshult tycks finnas i Döderhults kyrkböcker).
Anders avlider 1704 enligt räkenskaperna i Högsby. Men vilka är hans barn? Tre av dem finns med i födelseboken för Döderhult, Lars, Annika och Helena. Förmodligen är också Olof Andersson i Glabo och Dövestad en son, men jag har inga uppgifter om varken hans födelse eller död; han var gift två gånger.
I mantalslängderna finns Anders Olofsson på Forshult under åren 1690 - 1704, sedan "änkan" under två år för att sedan ersättas av Jon Persson med familj under lång tid framåt. (Har möjligen Anders änka gift om sig med Jon Persson?? - Det finns en märklig anteckning i mantalslängden 1715 där en viss Lars Andersson står som son till Jon Persson! Den enda förklaringen till det är att Lars skulle kunna vara son till Jons nuvarande hustru med tidigare make).
I vigselboken finns flera personer Anders-son/dotter från Forshult nämnda: Pär Andersson g 1711, Elisabeth Andersdotter g 1721 och (möjligen) Lars Andersson g 1720. Problemet är bara att det inte finns någon Anders i Forshult vid dessa tider - åtminstone inte enligt mantalslängderna.

Förmodligen finns det en del andra forskare som fastnat just på Forshult. Kanske Du har något som jag inte upptäckt?

24
Risinge / Vilken mäster Matthis?
« skrivet: 2019-07-13, 17:34 »
I Risinge Begravningsbok för 10/4 1743 står följande: "m.r De Pon m.r Matthis Thims swärfader i Börsjö, 87 [år]." Min fråga gäller vem denne "mäster Matthis" kan vara. Vad jag förstår har det föreslagits två personer:
1. byggmästaren Mathis Olsson Timm i Finnspång, gift 1738 med Elisabeth Borgstrand. Men hennes far är ju Erik Larsson enligt Smedskivan?
2. mjölnaren Mats Jonsson (Uhr) på Börsjö, som då skulle vara gift i sitt tredje äktenskap med Daniel De Pons dotter Lucia och mor till Mats´ nio barn i Börsjö.

Det som talar för nr 1 är att denne de facto har tillnamnet Tim/Them i andra sammanhang. Det som talar emot är att svärfadern skulle vara en annan,
Det som talar för nr 2 är att förnamnet Daniel så tydligt introduceras i släkten (förste sonen i detta tredje äktenskap med Lucia Danielsdotter De Pong heter just Daniel)!, samt att svärfadern tycks bo i Börsjö. Det som talar emot är att mjölnaren aldrig benämns med tillnamnet Tim/Them i källorna. (I något sammanhang har jag sett att hans mor Maria Matthisdotter fått tillnamnet Tim, men ser inget i källorna).

Den senaste upplagan av Smedskivan (Smed 10) tycks inte ta ställning; man benämner mjölnarens tredje hustru bara med "NN".

Man kan naturligtvis tänka sig en tredje person, men vem skulle det då vara?

Dessutom: jag har förgäves försökt följa mjölnaren Mattis (nr 2) i mantalslängderna på Börsjö, men kan inte hitta honom där efter 1732 trots att födelseboken nämner ytterligare 2-3 barn födda i Börsjö. Han avlidet ju 1754 på Börsjö, 78 år gammal. Varför finns han inte med i mantal tro?

Någon som har en fundering kring detta?

25
Kanske inte världens viktigaste fråga - men man vill ju ha det rätt. Jag förstår inte helt de gamla tecknen för vikt och värde. Brännvinspannan är på 1 Lispund och 14 marker à 20 (vadå?) marker?. Kan någon hjälpa mig hur man läser och tolkar det hela.
När det gäller fastebrevet: Hur läser man det? ...på 15 marker/markland?? skattejord... "Mark" kan uppenbarligen användas på många olika sätt. Blir inte heller riktigt klok på de förklaringar och inlägg som finns på detta forum.

26
Titlar och befattningar / lantreserv
« skrivet: 2018-01-13, 15:43 »
I en bouppteckning från 1790 läser jag "Lant Reserfwen Olof Olofsson Hök". Jag undrar över titeln. Någon som vet? Och i vilka rullor skall jag söka för att finna honom?

27
Förnamn - V W / Wessman
« skrivet: 2018-01-03, 22:42 »
Har någon stött på förnamnet Wessman? Korpralen Wessman Lundblad bodde på Pukagården i Sal (R) och hade flera barn som hade efternamnet Wessmansson/Wessmansdotter. Är detta verkligen ett förnamn?

28
Brålanda / Hönseberg
« skrivet: 2017-05-27, 21:28 »
En Olof Eriksson(död 1823), gift med Maria Pettersdotter (död 1809), dyker upp på Hönseberg i Brålanda 1782 enligt mantalslängden och är då troligen nygifta. Familjen kommer senare att flytta till Sundals-Ryr där Olof 1809 gifter om sig med änkan Maria Johansdotter, enligt hfl född 1772. Denna senare Maria dör på Gunnesbyn i Sundals-Ryr 1836.

På Hönseberg finns tydligen också Olofs mor, Kerstin Olsdotter, som avlider på Hönseberg i januari 1791. Senare uppgifter i husförhörslängderna uppger att Olof är född 1753 eller 1750, Maria Pettersdotter 1755. Men inte var.

Jag söker alla tre makarnas ursprung. Enligt Maria Pettersdotters bouppteckning från 1809 har Olof en syster Marja Eriksdotter, men någon plats knuten till henne anges inte - om det nu kan vara till någon sökhjälp.

Tacksam för tips!

29
Inspektor / Pärlinspektor / Pärleinspektor
« skrivet: 2009-06-10, 11:27 »
På den förträffliga sidan om Göteborgs tomter och dess invånare finns en anteckning om Torkel Erikssons bror pärleinspektoren Anders Pihl. Är det någon som stött på detta yrke i annat sammanhang, eller kan det vara en ren felläsning - i så fall för vad?
 
Mikael

30
Äldre ord L - Ö / Nummerbarn
« skrivet: 2006-08-19, 22:04 »
Är det någon som vet ursprunget till ordet nummerbarn? Enligt lexikon är det helt enkelt frågan om fattighjon, men är det någon som känner till bakgrunden till själva ordet.
 
Mikael

31
Förnamn - S / Stenfrid
« skrivet: 2003-06-15, 20:00 »
Det verkar vara tunnt med belägg av Stenfrid (eller Stenfred, Stenfrö) här, så jag lägger in några fynd från Östergötland:
 
Stenfrid Folkesdotter (bel. 1660-93), bondhustru i Väle, Skällviks sn.
Stenfrid Nilsdotter (1694-1742), bondhustru i St. Bottna, Skällviks sn.
Stenfrid Börjesdotter (-1721), bondhustru i Botentorp, Skällvik sn.
Stenfrid Ralsdotter (1728-88), bondhustru i Sjögerum, Börrum sn.
Stenfrid Johansdotter (1739-76), bondhustru i St. Grönhög, Furingstad sn.
 
Jag har dessutom uppgifter om ytterligare tre Stenfrid, i samma socknar. Alla är  
avkomlingar till eller har nära samband med Stenfrid Folkesdotter i Väle. Det vore intressant att få reda på mer om spridningen av detta namn.
 
mvh Lennart

32
Förnamn - A / Aslak / Aslag / Åsle
« skrivet: 2001-06-23, 11:43 »
I Skepperstad (F) har det dykt upp två män i mitt släktträd med namnen Åsle och Åssle under 1700-talet. I Kalmar län finns också en ort som heter Åslemåla (eller möjligen Åslehult).

33
Husby-Långhundra / Husby-Långhundra
« skrivet: 2007-12-03, 16:02 »
Hej,jag söker ett giftemål mellan Jan Jansson o Kajsa Jansdotter.Har nu hittat något underligt,
C:4 1789-1833 GID:2411.5.30900  
29 jan 1792 föds Sophia Johanna,längstner på vittnena står Jan Jansson Sten o Kajsa Jansdotter.
GID:2411.5.31600
28 dec 1792 gifter sig Johan Sten o Kajsa Jansdotter. (det är den enda Kajsa som gifter sig med en Jan,hennes föräldrar bor i församlingen så dom bör ju gifta sig där)
GID:2411.5.34400
23 jan 1794 föds deras dotter Stina Lisa.
Vittnena är ungefär desamma som på barnet Sophia Johanna där dom var vittnen. Tror ni att det är rätt giftemål jag har (namnet Sten står aldrig mera på honnom).MVH från en förvirrad ann-mari.

34
Ryssby (G) / Ryssby - ett ovanligt kvinnonamn
« skrivet: 2006-07-13, 22:14 »
Hej!
 
Min anmoder i Ryssby, Kron hade ett ovanligt förnamn som jag inte kan tyda. Hon finns bara nämnd två gånger: i mantalslängden 1642 och 1643, och det stavas inte alls på samma sätt i dessa båda fall. Att hon heter Anundsdotter (Anonsdotter)vet jag tack vare hjälp här på anbytarforum, men hennes förnamn?
Tacksam om någon kan komma med ett förslag vad hon kan ha hetat.
 
Mikael utanför Uddevalla


35
Ryssby (G) / Ryssby GID 840.28.64600
« skrivet: 2006-07-05, 20:36 »
Man blir bara så överlycklig när man finner sådana här texter från 1725! Så lycklig att man vill ha en fullständig text.  

Jag kan läsa en hel del, men inte allt. Kan någon hjälpa mig. Så här tolkar jag texten:
 
21. d. 20 Junij begrafs gl. mn Olof i Hofg.torp
Pr. Måns .... Mr. h. Brita Månsdr ...
..........................................
........; gifter? först m sal. h Ingebor
Nilsdr i drengåhsa agunary S. woro
hennes? 15 åhr, föde 5 barn, En son lefw.
Enkl. 5 åhr, sedan gift med en Enkia h.  
Elin Bengtsdr frå Somarsäte liunga S.
wart hennes 39 åhr, haft ihop 12 barn,
två söner, samt doteren lefwa. siuk
af ålderdom 2? åhr, men i 8 dag.r helt
swag. besökt m h.s hel. nattward, efter
stilla? ährl. wandel ..... 96 åhrs ålder
afled d 10 sistl. Junij.
 
Mikael
utanför Uddevalla

36
Pjätteryd / Pjätteryd sockenstämmoprotokoll
« skrivet: 2007-06-18, 22:28 »
Min anfader Torkel Håkansson har varit föremål för anteckning i sockenstämmoprotokollet, men jag lyckas inte helt förstå varför. Vill någon försöka sig på en översättning så vore jag mycket tacksam.
 

 
Mikael i Ytterby

37
Snöstorp / Kan någon tyda föräldrarnas namn?
« skrivet: 2005-02-28, 18:08 »
Hej
 
Jag hoppas att någon kan hjälpa mig att tyda namnen på föräldrarna och gärna resten också för dessa två personer.  
 
Det gäller först Bengt Bengtsson, född 1745.
 
 
och även hans blivande fru Malin Bengtzdotter, född 1749.
 
 
Båda finns i Snöstorps Kyrkbok 1694-1749, s169 GID 1745.14.65400 för Bengt och s193 GID 1745.14.66700 för Malin.
 
 
Tack på förhand
Ann E.

38
Ringberg / Ringberg
« skrivet: 2005-10-08, 10:12 »
Per (Petrus) Jonsson Lundgren blev komminister i Kånna, Kron, 1741. Han dog 1769. Han var gift med Ingrid Ringberg, död i Kånna 24/4 1790, men ingenting nämns om hennes ursprung i Växsjö stifts Herdaminnen, och jag har själv inte hittat något spår.  
Finns det någon som har någon slags uppslag till var hennes ursprung skulle kunna sökas så vore jag tacksam för ett tips.
 
Mikael utanför Uddevalla

39
Pedin / Pedin
« skrivet: 2009-06-08, 19:19 »
Enligt Smolandi Upsalienses under nr 355 finns det en fältskär Michael Pedin som var förlovad och sedan gift med Karin Håkansdotter Berghman (efter skandalen då Karin samtidigt var förlovad med borgmästaren i Eksjö Måns Bengtsson). I SU står också, märkligt nog, att en syster till Karin var Anna Maria, begraven 10/3 1741 i Tävelsås. Ser man i begravningsboken så står det oxekiöpemanens sal. Daniel Ekeboms g. Enkja, hust. Anna Maria Pedin, hwars fader war en merömel. fältskär och hon en berömel. jordegumma.  Här återkommer alltså namnet Pedin.
Det fins emellertid en koppling mellan släkterna Pedin, Berghman och Ekebohm i Småland: Karin Håkanssons storasyster Margareta är gift med Peder Bengtsson Ekebom i Eksjö. Denne Peder, som också är oxhandlare, har en son som heter Daniel Ekebohm. Båda nämns i en notis vid tinget i Stora Tuna 7 juni 1686 (Dalarna) i samband med någon oxhandel med vägaren i Falun Johan Langer, där den sistnämnde hävdade att Peter Ekebohm, den 1 okt 1680, hade sålt sjuka oxar till honom.
Daniel Ekebom är född i Eksjö 1658 och avlider i Dädesjö, förmodligen på Linnebjörke omkring 1705 enligt mantalslängden. Året efter står bara änkan Maria.  
Kan denna Maria vara den Anna Maria Pedin som omnämns som död i Tävelsås 1741 och som är sal. Daniel Ekeboms g. Enkja??
Och hur förhåller sig denna Anna Maria Pedin till förut nämnde fältskären Mikael Pedin?
 
Någon som vill bidra med några ytterligare fakta som kan kasta ljus över det ovan sagda?
 
Mikael

40
Lechander / Lechander
« skrivet: 2012-06-27, 22:38 »
I prästsläkten Lechander finns kyrkoherden i Bollebygd Bengt Lechander, född i Lekåsa och son till Jonas Laurenti Lechander och Sigrid Nilsdotter. Enligt Skara stifts herdaminnen var han kyrkoherde i Bollebygd något över 40 år. I informationsskriften i Bollebygds församling anges att han var kyrkoherde där 1618-1658. Finns det några uppgifter om hans födelseår och familj?  Bollebygd hör till Göteborgs stift och jag har inte tillgång till Göteborgs stifts herdaminnen.  Bengt Lechander måste väl vara född tidigt i syskonskaran för att hinna bli kyrkoherde redan 1618. Brodern Lars Lechander var född 1580 och blev domprost i Skara.

41
Sillerud / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-08-19
« skrivet: 2006-03-17, 23:34 »
Nina år 1900 bor familjen i Hedane, Laxarby Annex (P) Fam. nr 1
 
Kristofer Ödman, f. 1853 i Edsleskog, Brukare  
Maja Stina Andersdotter, f. 1854 i Svanskog  
Selma Maria, f. 1885 i Skön, V. Norrl.  
Anna Elisabet, f. 1886 i Edsleskog  
Axel Kristofer, f. 1889 i Edsleskog  
Hulda, f. 1892 i Sillerud  
Valfrid, f. 1894 i Laxarby  
Matilda, f. 1897 i Laxarby  
Karl Viktor, f. 1900 i Laxarby  
 
Mvh Christina

42
Jag härstammar från en landtullbesökare Sven Frodin (född ca 1711), som dog 1791 i Hjorted och av allt att döma var bosatt i Frödinge på 1740-talet och i Västervik på 1770-talet. Jag är intresserad av uppgifter om hans och hustruns ursprung och deras barn samt deras levnad. De uppgifter jag känner till är följande:
 
Familj 1
Sven Frodin, född 1711, död 15 april 1791 i Strömsnäs under Prästgården, Hjorted sn (H). Landtullbesökare. (d,hfl). Återfinns första gången i Hjorted hfl 1789 hos sonen i Strömnäs, då han kallas gratialist. Han har tydligen inflyttat 1788/89 till Hjorted. Han dog av ålderdom.  
--Kommentarer: Inga barn till Sven Frodin noterade i Frödinge födelsebok 1749-56.
Gift med Brita Persdotter, född 1711, död 10 nov 1775 i Västervik (H). Hon dog av lungsot.
--Kommentarer: Uppgifterna enligt PLFs databas över kyrkböckerna i Kalmar län. Uppgifterna kommer från Västerviks dödbok, där hon uppges vara Sven Frodins hustru.                                  
Barn:
Stina Frodin, född 1737, se familj 2.
Petter Svensson Fröberg, född 1742, se familj 3.
 
Familj 2
Stina Frodin (från familj 1), född 1737 i Frödinge sn (H). (hfl).    
--Kommentarer: Det är inte bevisat att hon är syster till Petter  Fröberg, men med tanke på ålder, namn och födelseort samt det faktum att hon med familj förefaller ta över Strömsnäs efter  
Petter Fröberg förefaller det ytterst sannolikt. Äldste sonen får också namnet Sven. - Olof Ringström och Stina Frodin inte gifta i Frödinge 1756-73.    
Gift med Olof Ringström, född 1736 i Hjorted sn (H), död 23 febr 1803 i Strömsnäs under Prästgården, Hjorted sn (H). Inhysesman i Bergbo under Hjorted säteri, Hjorted sn (H). (d,hfl).
Familjen inflyttade 1787/88 till Hjorted säteri, Hjorted sn, där den bosatte sig på Bergbo under säteriet. År 1796 flyttade familjen till Strömsnäs under Prästgården, Hjorted sn, ett torp som den övertog efter avlidne Petter Fröberg (sannolikt Olof Ringströms hustrus bror). Den levde där 1799. Han dog av bröstfeber.
--Kommentarer: Födelseuppgift enligt dödboken. Enligt åldersuppgift i hfl var han född 1738.
Makarna hade flera kända barn.
 
Familj 3
Petter Svensson Fröberg (från familj 1), född 1742 i Frödinge sn (H), död 16 juli 1795 i Strömsnäs under Prästgården, Hjorted sn (H). Skomakarmästare, bosatt i Strömsnäs under Prästgården, Hjorted sn (H). (vd,hfl). Familjen bodde i Byen, Hjorted sn (H), när husförhöret hölls den  17 dec 1774 på Falsterbo. Året därpå var familjen bosatt på Flugenäs och den deltog i husförhöret som hölls den 23 nov 1775 i Nynäs eller Prostgården. Där var familjen bosatt ännu 1779, men vid husförhöret den 7 nov 1780 med Nynäs eller Prostgården hade familjen flyttat till Strömsnäs, där den var bosatt till Petter Fröbergs död (Flugenäs uppges 1782 vara öde). Petter Fröberg kallas omväxlande skomakare, skomakarmästare eller sockenskomakare. Han dog av bröstkvav.  
--Kommentarer: Bosatt på Isnäset under Falsterbo vid vigseln. (v) Åren 1782-87 bodde systersonen Petter Hansson, född 1770, hos Fröberg i Strömsnäs (1787 kallas han lärling). En bror till Petter Fröberg skulle kunna vara den Erik Fröberg, som 1788 var 42 år gammal och skriven med familjen som före detta gruvfogde på Hagen under Yxerud, Hjorted sn, och som enligt 1790 års hfl flyttade till Frödinge sn med familjen.          
Gift 14 okt 1764 i Hjorted sn (H) med  Lisa Nilsdotter, född 2 april 1741 i Domstugan, Hjorted sn (H). (fv,hfl). Dotter till Nils Gudmundsson och Lisa Jonsdotter. Hon kunde inte delta i husförhöret den 21 okt 1778 'för barnens sjukdom'. Det var åttaåriga dottern Lisa Greta som var sjuk. Hon flyttade 1797 som änka från Strömsnäs under Falsterbo, Hjorted sn, till Västrum sn (H). Där bosatte hon sig i Gutan hos dottern  Lisa Greta Fröberg, men går inte att följa framåt (inte återfunnen vid en genomgång av hfl 1801-1803; 1799-1800 saknas). (hfl)    
Makarna hade flera kända barn (själv härstammar jag från dottern Brita Stina, född 1765).

43
Västervik / Äldre inlägg (arkiv) till 22 november, 2015
« skrivet: 2015-05-21, 22:59 »
Ninni!
 
De här uppgifterna finns i Blekinge och Södra Möre båtsmän. Databas upprättad av Blekinge släktforskarförening, gratis på nätet.
 
SM-01-0256-1757 Timmerbåtsman Håkan Nilsson GROF
Båtsman för Näsjömåla i Madesjö sn.
Född:   omkring 1739 1)   
Rullor:    2)   Generalmantalsrulla 1781-1795: Antagen 1757 vid 18 års ålder. Timmerbåtsman Håkan Nilsson Grof. Befaren. Omkommen med skeppet Enigheten som sprang i luften d 3 juli 1790. Vacant.
Kompani:   SM 1:a båtsmanskompaniet, nr 256 3)   
Rusthåll:   Madesjö sn, Näsjömåla 4)   
Antagen:   1757 1)   
Död:   1790-07-03 1)   
Avsked:   1790-07-03 1)   
Familj med Ingrid Svensdotter
 
Vigsel:   1760-03-23 se, Småland, Madesjö fs 5)
Familj med Brita Persdotter
 
Vigsel:   1779-04-20 se, Småland, Madesjö fs 6)
Källor
 
1)   SE/KrA/0500-0503/0503/036/IV - Flottans arkiv///Båtsmanskompanier/Generalmantalsrulla 1781-1795      
2)   SE/KrA/0500-0503/0503/036 - Flottans arkiv//Rullor Flottan 1635-1915      
3)   SE/KrA/0500-0503/0503/036/IV - ////Generalmantalsrullor och generalmönsterrullor      
4)   ISBN 91-7970-160-4 - C.L. Grill: Statistiskt sammandrag af Svenska indelningsverket III/1-21      
5)   SE/VALA/00241 - Madesjö CI:3 1760      
6)   SE/VALA/00241 - Madesjö CI:3 1779
 
Håkan
Född 11/3 1793 i Kalmar Stadsförsamling (H)
Börd: Utomäktenskaplig
Far
(Ingen namnuppgift)
Mor
Håkansd, Gertrud
--------------
Källa: Kalmar Stadsförsamling C:6
 
Birgitta B

44
Nävelsjö / Nävelsjö
« skrivet: 2012-08-12, 21:04 »
Två Elisabeth födda 1718
 
Är det någon som har kännedom om Elisabet i Runneryd, döpt 1718-01-02 (fader Erik) och Elisabeth i Stubben, döpt 1718-05-15 (fader Måns Nilsson) ? om så är fallet tar jag gärna del av dessa uppgifter.
 
mvh Anders

45
Björkö / Björkö
« skrivet: 2011-11-21, 11:00 »
Gunilla
Dina soldater borde ju gå att hitta i Generalmönsterrullorna det rör sig troligen om Kalmar Regemente men för att underlätta sökandet bör du om möjligt ge lite mer utförliga uppgifter om herrarna,var de bodde eller var man kan hitta dem i husförhör och dyl.alltså så mycket info.som möjligt annars är det mycket tidsödande att leta på måfå i varje regemente som ofta innehåller runt 1500 namn.  
 
hälsn.Stig

Sidor: [1]