ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Sara Dyrinder

Sidor: [1]
1

Hej!


Enligt inrikes pass på Genealogiska föreningen reser min anfader Carl Gustaf Höglund från Karlskrona till Göteborg 1824-07-30 och till Stockholm 1824-10-20. Vid båda tillfällena anges att han skall delta i en rättegång. Jag skulle vilja veta vad det rör sig om och undrar var jag kan hitta domboken när jag inte vet mer än staden (städerna) där rättegången hölls.


Hälsningar Sara

2
22) Tyska / Ingermanländska kyrkböcker på tyska
« skrivet: 2016-12-24, 22:17 »
Hej!


Jag försöker reda ut huruvida det är samma person i både födelse- och dödboken. De källor jag har är avskrifter av originalkällorna, så jag är medveten om att det kan finnas felaktigheter.
Händelserna gäller september 1856


Som jag tolkar det är Andreas född den 9/9 och döpt den 16/9 eller 19/9. I födelsenotisen finns även en anteckning om Sara Puurane (Puranen) som jag inte kan tyda/översätta. Jag är väldigt nyfiken på vad det står, då jag klurar på om hon kan vara barnets farmor.


När det gäller dödsnotisen så verkar det som att Andreas är avliden den 18/9 och begravd den 23/9. Han blev 23 timmar gammal?


Den enda Andreas som är son till Stefan Andreasson Peuhkuri (försvenskat namn) och är född i Pääsölä i september är den som födelsenotisen gäller. Det är den enda i födelseböckerna 1833-1885 (utöver år med luckor), förutom en son till samma föräldrapar, som föds 1858...


Jag tolkar det som att det är samma person, men att det blivit något galet vid avskriften. Är väldigt nyfiken på texten om Sara Puurane, samt om jag misstolkat något av ovan nämnda.


Hälsningar Sara

3
Övriga släkter - E / Elvi
« skrivet: 2016-10-28, 19:21 »
Hej!


Genom min mormors anor så kommer jag till släkten Elvi i Ingermanland. Jag har fått hjälp av en finsk släktforskare att luska ut en del efternamns ursprung både geografiskt och vad de betyder (de flesta i Ingermanland var av finskt ursprung).
När det gäller släkten Elvi så kunde hon tyvärr inte hjälpa mig.
Jag har sökt på olika sätt och det verkar som att de flesta Elvi levde i Pääsölä i Venjoki. Spridda personer förekommer i andra byar, men de är sällsynta. Även i Sankt Petersburg, som gränsar till Venjoki, finns några Elvi. Ett av de tidigaste beläggen är Andreas Petersson Elvi från Pääsölä som 1773 gifter sig i Tuutari (angränsande församling till Venjoki). För Venjoki finns inga uppgifter om födda, vigda eller döda före 1833.


Jag försöker kartlägga Pääsölä, då även "husförhörslängd" saknas. Till min hjälp har jag födda, vigda och döda 1833-1885. Än så länge har jag händelser 1869-1885 införda i mitt släktforskningsprogram. I statistiken ser jag att det finns 30 personer med namnet Elvi involverade i olika händelser nämnda år. Jämfört med släkterna Meldo (88), Peuhkuri (64), Pönni (63), Riepponen (62) och Hynninen (49), så känns det som ganska få.
Jag kommer ju få en bättre överblick när jag är klar med resten av åren, men det känns som ett mer sällan förekommande namn när jag skummat igenom böckerna.


Det jag funderar på är om anfadern eller anfäderna till Elvi i Ingermanland är inflyttad lite senare än övriga släkter. Ingermanland började befolkas av finländare på 1500/1600-talen. Jag ser ju i kyrkböckerna från 1800-talet att det t.ex. är finländare som gifter sig med lokalbefolkningen.
Frågan är då var Elvi har sitt ursprung? Den finska släktforskaren visste inte och det verkar inte vara ett förekommande efternamn i Finland. Snarare verkar det som att de flesta kommer från Pääsölä.
I Ingermanland finns många släktnamn med bl.a. svenskt, holländskt och tyskt ursprung. I Pääsölä finns t.ex. några Strömberg.


En teori som jag har är att Elvi bildats från Elvin eller Elving. Är det någon mer som tycker att det verkar rimligt?


Hälsningar Sara

4
Hej!
Jag släktforskar i en församling i Ingermanland, där den enda bevarade originalhandlingen är en nattvardsbok från 1881-1895 (uppgifter fram till 1900). Nattvardsbok motsvarar ungefär vår svenska husförhörslängd.
Det är en stor församling och boken är uppdelad i tre delar, varav en del saknas. Totalt skall det vara c:a 1500 sidor.
För att kunna släktforska i den här församlingen så har man god hjälp av avskrifter från böcker över födda, vigda och döda. De finns för åren 1833-1885 med luckor vissa år. Fördelen med de här avskrifterna är att det nästan samtliga år finns hänvisning till vilken sida i nattvardsboken som familjen finns på.
Min tanke har länge varit att försöka återskapa nattvardsböckerna för församlingen för att lättare få en översikt över familjekonstellationerna. Det skulle förmodligen vara ett evighetsprojekt med tanke på att det varje år föds c:a 500 barn i församlingen.
En tanke är att börja med en specifik by i församlingen.

Vad jag undrar är om någon har erfarenhet av att återskapa husförhörslängder på det här sättet och i så fall vilket sätt som är lämpligt? Jag har funderat på Excel, då det är ganska enkelt att sortera och organisera där.

Tar gärna emot tips och råd. Det är inget jag kommer börja med på en gång, utan det får ta sin tid. Har haft funderingar på det här projektet länge, men det är först nu som jag har tillgång till FVD för församlingen.

Hälsningar Sara

5
10 Folkliv / Födda under 1800-talet
« skrivet: 2008-05-13, 14:40 »
Nu är det bara fyra kvar som är födda på 1800-talet, varav den äldste som jag har fattat är född 1895. Dessa personer är samtliga kvinnor och om uppgiften stämmer med 1895, så är samtliga från föregående födelseår döda.

6
Barnamord / Barnamord
« skrivet: 2001-06-11, 09:10 »
Jag tänkte ge några egna reflektioner utifrån det här med barnamord.
 
Det finns några exempel från Harbo och Våla härad under 1600-talet, men jag kan inte ge något sådant nu.
Barnamorden har väl i första hand inte skett för att undanröja de oäkta barnen. Med den höga barnadödlighet (under långa perioder nära 50 %, för oäkta barn, som ofta växte upp under svåra förhållanden ännu högre) borde det inte vara så svårt att missköta barnet så att det dog ändå. Förr är det en åtgärd för att dölja att man genomgått graviditet, och alltid bli stämplad som horkona och straffas. Rörde det sig dessutom om äktenskapsbrott var det ju på 1600-talet dödsstraff för detta.
 
Jag har annars också hittat ett förmodat försök till fosterfördrivning med kvicksilver från slutet av 1600-talet. (detta måste ha haft nästan lika hemska biverkningar som fosforsfoster-fördrivningarna på 1800-talet).
 
Mödrarna uppger vanligen att barnet varit dödfött då det kom fram. Det kan visserligen vara ett försök att försvara sig, men det är väldigt svårt att uttala sig om hur det verkligen varit fallet.
 
Slutligen vill jag nämna några ord om förkvävda barn.  
Kyrkan var mycket rädd för dylika brott, och vid varje förekommande fall av oförklarlig spädbarnsdöd rannsakades hårt efter en eventuell brottslig förkvävning.
Allting tyder dock på att föräldrarna oftast var oskyldiga. Föräldrarna brukar vara bestörta över döden, inget brukar tyda på något desperat behov av att göra sig av med sina barn.  
Att det handlar om att mödrarna lagt sig på barnen är inte heller troligt. Snarare rör det sig om olika sjukdomar, eller plötslig spädbarnsdödlighet som förorsakat dödsfallen.
Myndigheterna ansåg det vanligen som försummelse att låta sina spädbarn sova hos sig i sängen, de skulle sova i en vagga.  
 
 
M. v. h. Fredrik

7
Feltolkade yrken / Sorkarman
« skrivet: 2007-03-24, 17:32 »
Jag har funnit i Hälsingland en ana som angavs vara sorkarman, vad är detta
Gun Larsson

8
Spinnare / Hampspinnare
« skrivet: 2007-07-11, 19:20 »
Hej,
jag har en hampspinnare i Karlskrona bland mina anor. Vad jag förstår så hade det med rep att göra. En gissning är att de spann rep till alla fartyg som fanns i staden. (Detta var i slutet av 1700-talet.)
Arbetade hampspinnarna på den repslagarbana som skall finnas bevarad i Karlskrona?
Mvh Sara

9
Kofferdi- / Kofferdisjöman
« skrivet: 2013-12-31, 11:26 »
Hej!
 
Vad för slags båtar arbetade en coopverdisjöman på.
 
Med vänlig hälsning
Gunilla

10
Feber / Nässelfeber
« skrivet: 2002-01-07, 16:43 »
Hej!
Jag har för mig att jag har sett sjukdomar med namn som nässelfeber, blåsot(har för mig att sett nånstans).
När jag gjorde min vetenskapliga uppsats på historiska institutionen fann jag att en pojke på två år att dött i följd av tandsprickning. En lustig teori om detta var att man hade hällt i ungen brännvin och han hade då ramlat o slagit ut tanden, möjligvis har han svalt tanden och därmed hade fastnat i halsen och stryt andningsvägen.
MVH
Stefan Lundgren

11
Äldre ord L - Ö / Örk
« skrivet: 2007-06-24, 19:24 »
Vad var/är en örk?

12
Hej,
bland mina ingermanländska anor, finns en person som heter Capases i efternamn (Tuutari socken). Personen i fråga är född 1746. Jag har inte hittat några fler Capases och jag funderar nu på om det är en annan form av exempelvis Capanen/Kapanen? Vad tros om det? Jag upptäckte nämligen att en annan släktgren, Karjalainen, kallas för Karjalain i de äldre böckerna. Var det vanligt att man ändrade på efternamnens stavning på detta sätt? Vad skall man se som den korrekta formen i fallet Karjalainen/Karjalain?
Vad gäller Capanen, så hittade jag en Mathias Capanen med barn på en sida i husförhörslängden och funderade på en eventuell koppling då min ana heter Mathiasdotter Capases.
 
Mvh Sara

13
Förnamn - S / Sten
« skrivet: 2004-06-21, 13:54 »
Var i Götaland (kanske framför allt Östergötland, Småland eller Västergötland) är namnet Sten vanligt som allmogenamn?  
 
Från ca 1644 och framåt anges en Ambjörn Stensson (160(1)-1692) som boende i Mårdstorp (då oftast Mårtenstorp), Torpa socken, Östergötland. Han förefaller ursprungligen ha varit ryttare.  
 
Men namnen Ambjörn och Sten förekommer överhuvudtaget inte i Torpa utanför Ambjörns egen familj, och saknas helt före 1644. Därför har jag dragit slutsaten att han måste ha kommit inflyttande någon annanstans ifrån. Hans relativt ovanliga namn borde kunna ge en indikation på var han kom ifrån.  
 
Sten är ju inte ovanligt inom frälset under senmedeltiden, vasatiden och stormaktstiden, men det kanske används som bondenamn i vissa trakter? (eller kan det vara fråga om en familj som stått i tjänst hos en adelsman, och uppkallat sonen efter denne?) Men kombinationen med Ambjörn är kanske en ledtråd. Alla upplysningar mottages tacksamt.

14
Förnamn - S / Sensia
« skrivet: 2009-12-16, 22:02 »
Vet någon vad namnet Sensia har för betydelse och varifrån det kommer? I Sveriges befolkning 1890 finns två personer med det namnet. Enligt Ratsit finns det två personer som heter Sensia, de stavar det dock annorlunda.

15
Hej,
jag skulle behöva hjälp med att tyda Johanns födelsenotis. Det är med största sannolikhet skrivet på tyska och namnen är finska. Namnen är dock viktigast.


 
 
Jag tyder det själv till
Peter Simon(son) Luukkonen(?) ? Rönölä
Maria Adam(dotter)(?) Jakkinen(?) ?
 
Dopvittnen
Peter ? Luukkonen(?), Simon(?) Luukkonen(?), Peter Johan(son)(?) Luukkonen(?), Catharina ?, Catharina ? ???
 
Bilden finns även här och går då även att zooma: http://pilot.familysearch.org/recordsearch/start.html#p=imageBrowser;c=1469151;w=3969
OBS! Hela länken blev inte klickbar, så man får klippa och ut den och klistra in, hoppas ni förstår hur jag menar  
Välj sidan 3, nr 35 (1860)
 
Tack på förhand!
Mvh Sara
 
(Meddelandet ändrat av Sara 2009-07-14 15:23)

16
Hej, jag skulle behöva hjälp att tyda lite ingermanländska kyrkböcker  Promblemet med de ingermanlänska kyrkböckerna är att språket varierar; ryska, svenska, tyska, finska...
 
Först gäller det vad det står om Catharina Adamsdotter. Vad är hennes efternamn (Keskolain?) och varifrån kommer hon? Jag är relativt säker på att det står Slavanka (=Venjoki, grannsocknen), men jag antar att det även står ett bynamn...
 
 
 
 
Sen gäller det hennes dotter. Jag misstänker att hon (Maria Michelsdotter Jämsä) gifte sig med Anders Paulsson Jänis, men för att kunna gå vidare med det, behöver jag tyda nedanstående text...
 
 
Jag försökte göra en förstoring, med bättre skärpa...
 
 
Tack på förhand!
 
Mvh Sara

17
Militärrullor / Militärrullor
« skrivet: 2003-10-04, 20:09 »
Ett försök:
Spilhammar gillades(=antogs)
den 15 Aug 166(9)
af h:r fältherren(s) -?-
 
Jag tycker också att det står fältherren(s).  
 
Den andra:
här är och en
annan(?) löjtnant
Per Persson i Bärg -?-
k. m:ts -?- full-
macht på detta  
compagnie
 
Kan det vara så att den som granskat rullan i efterhand har märkt att det är en löjtnant för mycket uppskriven för detta kompani? Eller är Per Persson och Per Spilhammar samma person? Men Spilhammar hette väl Larsson.... Men bodde han inte på Berg? Många frågor blir det.  
 
Mvh//
Lotta

18
Ramnäs / Ramnäs LIa:2, bild 101
« skrivet: 2013-01-21, 21:03 »
Hej,
jag skulle behöva hjälp med att tyda vad som står mellan Petter och barn.
Jag tyder det till Shrchtz, men jag vet inte om det är rätt, då jag inte vet vad som menas i så fall
 
 
Tack på förhand!
 
Mvh Sara

19
Habo / Habo AIIa:1a, s. 264 och s. 304
« skrivet: 2011-01-22, 14:52 »
Hej,
jag skulle vilja ha hjälp att tyda vad det står mer än Anna Rydberg p. 304 och Otto Blomqvist 264
 

 
Tack på förhand!
 
Mvh Sara

20
Bro / Bro CI:1b, s. 249
« skrivet: 2011-01-21, 00:06 »
Hej,
jag skulle behöva ha hjälp med att tyda den här födelsenotisten. I första hand det som står mellan föddes och Mårten:

 
Tack på förhand!
 
Mvh Sara

21
Ärla / Ärla hfl Herrsvedet >1899 s. 258
« skrivet: 2008-12-30, 18:04 »
Hej, jag skulle vilja ha hjälp med att tyda den här texten:


 
en stuga eger K. J. Jansson enka (blott...?????????????????????????????)
Tack på förhand!
Mvh Sara

22
Ärla / Ärla GID 2179.29.86200
« skrivet: 2005-05-18, 11:46 »
Anna föds som nummer 22 den 4 oktober. Jag har svårt att se om faderns namn överhuvudtaget finns med, kan det i så fall vara Persson? Modern heter Anna Persdotter. Vad står det för ort angiven i marginalen?
Tack på förhand
Mvh Sara

23
Ärla, EI:1 / Ärla EI:1, bild 52
« skrivet: 2010-12-14, 17:05 »
Hej,
jag behöver hjälp att tyda delar av den här vigselnotisen:


 
 
Soldaten Anders Spångberg och Pigan Stina Andersdotter i Ärilla ? förlofvade d. 5 Juli. Vittnenen Comminister Lars Nordström, Corporal Anders Falk och drängarna(?) Lars Andersson och Anders Persson i ?gården
 
Tack på förhand!
 
Mvh Sara

24
Ärla, C:2 / Ärla C:2 s. 24 (född 1723) GID 2179.29.77900
« skrivet: 2008-09-23, 15:14 »
Hej, jag skulle behöva hjälp med att tyda vad som står när Christina föds den 18 november.
Corporalen Anders ?dberg och hustrun Elisabeth och var i Ärla föds hon?
 
Finns det fler Stina/Christina med en far Anders födda i Ärla 1723, jag har inte lyckats hitta någon mer men vissa namn är svårlästa.
 
Mvh Sara

25
Ärla / Ärla AI:21, s. 320
« skrivet: 2010-12-20, 19:41 »
Hej,
jag skulle vilja ha hjälp att reda ut de här kryptiska anteckningarna:

Ex. [?] 96 84 Ex. 20[?] [?] 85.
[?] 79 25/5
 
Om någon vet vad det innebär, utöver det som jag inte kan tyda, så vore det trevligt att veta  
 
Tack på förhand!
 
Mvh Sara

26
Ärla / Ärla AI:1, s. 151
« skrivet: 2013-02-14, 22:01 »
Hej,
drar i alla trådar för att hitta min Anna Persdotter. Vad står om denna kvinnsperson?
 
d 25 absolverades quinns Personen Anna Persdotter som warit i ???????????
 

 
Mvh Sara

27
Ärla / Ärla AI:15, s. 241
« skrivet: 2010-12-04, 21:47 »
Hej,
jag har svårt att tyda vad det står för anmärkning på Carl Johan Jonsson:

Jag tycker att det står nåt i stil med Glömt Catechesen, men jag tycker det låter märkligt, då det är ikryssat att han kan den utantill... Är det i så fall kanske menat att han glömt sin egen katekes-bok vid flytten till Husby Rekarne? Eller står det kanske något helt annat?  
 
Mvh Sara

28
Sköldinge / Sköldinge, AI:3, s. 180, hfl 1761-1771
« skrivet: 2010-08-28, 17:28 »
Hej,
jag undrar om någon kan tyda vart familjen är förpassad. (Jag har klippt och klistrat lite)

 
Mvh Sara

29
Lilla Mellösa / Lilla Mellösa GID 2119.34.7900 (dödbok 1782)
« skrivet: 2008-09-09, 15:15 »
Hej, jag skulle behöva hjälp med att tyda två dödsorsaker.
 
Anna Persdotter, d. 1782-02-06. Mag...?
Per Larsson, d. 1782-06-24
 
Tack på förhand!
Mvh Sara

30
Hejsan,
jag behöver hjälp med att tyda Anna Larsdotters födelseort för att kunna hitta familjen i husförhörslängden. Hon är född 22 april 1740.
Mvh Sara

31
Lilla Mellösa / Lilla Mellösa AI:5, s. 106
« skrivet: 2010-12-25, 22:11 »
Hej,
jag undrar om någon kan hjälpa mig att tyda de här två orterna:

 
Tack!

32
Hej,
jag undrar lite över Anders Andersson som står på översta raden. Vad står det om honom under 1751?
Sonen, också han med namnet Anders Andersson. Vad står det om honom? Studerar?!
Mvh Sara

33
Lilla Mellösa / Lilla Mellösa AI:1, s. 9
« skrivet: 2011-04-13, 21:22 »
Hej,
jag skulle behöva hjälp med att tyda den här texten:

(Jag glömde beskära klart bilden, det är de två översta raderna jag behöver hjälp med)
 
Mvh Sara

34
Lilla Mellösa / Lilla Mellösa AI:1, s. 8
« skrivet: 2011-02-17, 22:05 »
Hej,
kan någon hjälpa mig att tyda var de här två personerna är födda?

 
Mvh Sara

35
Lilla Mellösa / Lilla Mellösa AI:1, s. 3
« skrivet: 2006-01-20, 19:22 »
Kan någon hjälpa mig att tyda den andra raden i marginalen i Lilla Mellösa AI:1 (1733-1734)? Den gäller hustrun i en familj och vad jag förstår anges det varifrån hon kom. Även tredje och fjärde raden av intresse. Mvh Martin
 

36
Lilla Malma / Lilla Malma EI:1, bild 6
« skrivet: 2010-12-14, 22:32 »
Hej,
jag skulle vilja ha hjälpa att tyda vigselnotisen:

 
Tack på förhand!
 
Mvh Sara

37
Lilla Malma / Lilla Malma AI:4 sid. 111
« skrivet: 2008-03-23, 18:15 »
Hej,
varifrån är Ingrid Olsdotter inflyttad? Jag har inte själv tillgång till Genline eller liknande, men vet att hon skall finnas på den här sidan.
Tack på förhand!
Mvh Sara

38
Lilla Malma / Lilla Malma AI:13, s. 142
« skrivet: 2010-12-19, 22:02 »
Hej,
jag skulle vilja ha hjälp att tyda följande anmärkningar:

 
Har det något med skolgång att göra?
 
Mvh Sara

39
Lilla Malma / Lilla Malma AI:12, s. 141
« skrivet: 2010-12-19, 21:58 »
Hej,
jag skulle vilja ha hjälp att tyda den här anmärkningen:

 
Mvh Sara

40
Julita / Julita C:2, s. 60
« skrivet: 2012-07-17, 20:01 »
Ytterligare en läshjälpsfråga från mig ur Julita C:2 idag.
Var i Floda kan jag finna dopvittnet? Ortens begynnelsebokstav är för mig ett mysterium. Hade jag löst det så hade jag nog klarat att luska ut vilken plats det rör sig om med hjälp av ortsregistret i Floda AI:2  
 
 
 
Tack på förhand!
 
Mvh Sara

41
Julita / Julita C:2, s. 40
« skrivet: 2012-07-17, 19:41 »
Hej,
jag ställde en lite längre fråga under Julita, häromdagen, där den här bilden förekom. Jag kan inte riktigt tyda namnet på nedersta raden och skulle önska hjälp med det. Mod. Lisa G****én Orten bör väl vara Fiskebo(da)?
På raden över står det väl Svågern?
 

 
Tack på förhand!
 
Mvh Sara
 
PS. Jag hänvisar till den här frågan i mitt inlägg under Julita.

42
Julita / Julita C:2, s. 230
« skrivet: 2013-03-22, 20:49 »
Hej,
jag undrar om någon kan hjälpa mig att tyda vad som står om änklingens respektive änkans barn
 

 
Tack på förhand!
 
Mvh Sara

43
Floda, C:2 / Floda C:2, s. 137
« skrivet: 2010-12-28, 15:26 »
Hej,
jag skulle vilja ha hjälp med att tyda orterna som dopvittnena kommer ifrån:


 
Anders Andersson är grytgjutare(?) och kommer ifrån Häl(l)forsen, liksom Carin Andersdotter. Var Nils Olofsson och Brita Olsdotter kommer ifrån, lyckas jag inte riktigt reda ut...
 
Tack på förhand!
 
Mvh Sara

44
Floda, C:1 / Floda C:1, s. 318
« skrivet: 2011-02-22, 14:23 »
Hej,
jag skulle behöva ha hjälp med att tyda delar av den här födelsenotisen:


 
1 Marti föddes Bengt Talmans
[?] [?] för [?] barn
döpt d: 6 Ejusdem [dotter?] [Karin?]
 
Mvh Sara

45
Dunker, C:1 / Dunker C:1, s. 175
« skrivet: 2013-01-05, 00:13 »
Hej,
jag blir inte riktigt klok på vilken by det rör sig om
 
 
 
Tack på förhand!
 
Mvh Sara

46
Dunker / Dunker AI:4, s. 175
« skrivet: 2010-12-28, 23:12 »
Visst står det väl Pig Cherstin Ersdr? Varifrån kom hon 1763?

 
Mvh Sara

47
Dunker, AI:3 / Dunker, AI:3, sid 408
« skrivet: 2012-12-24, 22:55 »
Hej,
kan någon hjälpa mig tyda varthän familjen flyttar 1762?

 
Mvh Sara

48
Dunker, AI:3 / Dunker, AI:3, sid 106
« skrivet: 2010-12-15, 21:22 »
Hej,
jag undrar om någon kan tyda den här anteckningen. Den står på två ställen på s. 106 och jag antar att det står vart familjen flyttar...

 
Tack på förhand!
 
Mvh Sara

49
Bettna, C:2 / Bettna C:2, s. 1 och s. 9
« skrivet: 2012-12-25, 21:12 »
Hej,
jag skulle behöva lite läshjälp gällande två födelsenotiser:
 
Tack på förhand!
 
Mvh Sara
 


 
 
Carl Ersson från [Halbro?]
i Årdala Sochn,
drängen Anders Ers-
son i Hål.
Mad (Mod?): Catharina Holjer
i [Flunstorp?]
h[?] Cherstin Persdotter
från [?] i [?]
 
Barn: [Kerstin?]
[Dr?] Magnus [?]
Pär Ersson i [?]
bÿ, [?] [?]
Mad (Mod?): Christina
[?] på [?]
[hu?] Kerstin Erics
dotter i [?]

50
Hej,
finns det någon som kan lyckas tyda vad det står om Carl Fräck? Han står längst ned på sidan.
Tacksam för all hjälp!
Mvh Sara

51
04) Arkiv (diskussioner t o m 2007) / Lilla Malma födda
« skrivet: 2005-03-16, 10:32 »
Hedvig ? Gustava född i Lilla Malma  80.36.30600
Det är tillskrivet något mellan namnen som jag har svårt att tyda. Hon är född 19 oktober 1794.
Mvh Sara

52
04) Arkiv (diskussioner t o m 2007) / Lilla Malma 80.32.2700
« skrivet: 2005-07-13, 13:46 »
Hej,
kan någon lyckas tyda vad det står om Gustaf Svensson f. 1819. Jag vet att han senare gifter sig med Stina Cajsa Corell som ses på samma sida, f. 1831. Om henne står något än mer otydligt.
Tacksam för all hjälp.
Mvh Sara

53
04) Arkiv (diskussioner t o m 2007) / Hyltinge GID 184.11.14600
« skrivet: 2006-09-04, 12:11 »
Hej,
jag har lite svårt att tyda varifrån Cathrin Larsdotter kom 1773.
Är det någon som lyckas tyda det så blir jag väldigt glad!
Mvh Sara

54
Hej,
när jag sökte igenom Husby-Rekarnes husförhörslängd efter en ana till mig, fastnade jag för denna text längst ned på sidan.
Vid första anblicken tycker jag att det står:
ÖL Elg:
Kan inte tyda det till något annat än det, men jag antar att det inte är vad som står. Kan någon tyda det? Är helt enkelt bara nyfiken...
Mvh Sara

55
Hejsan,
Anna Johansdotter finns som nummer fem nedifrån (född 1765).
Varifrån är hon inflyttad? Inflyttningsåret bör väl vara 1780, då första förhöret är då...
Mvh Sara

56
Hej,
jag har lite svårt att tyda Lars efternamn (f. 1719) och även hustruns namn, Kerstin?
Vad heter barnen och när ev. var är de födda?
Mvh Sara

57
04) Arkiv (diskussioner t o m 2007) / Floda GID 195.11.95800
« skrivet: 2007-01-26, 12:08 »
Hej,
Eric Larsson finns längst ned till vänster. Föräldrarna är Lars Ersson och Maria Olofsdotter, men var i Floda är han född?
Mvh Sara

58
Hej,
kan någon hjälpa mig att tyda orten som Eric Johansson med familj är inflyttad ifrån?
Mvh Sara

59
Hej,
jag försöker spåra Stina Ericsdotter bakåt i tiden för att få fram en födelseplats, -datum, samt föräldrar.
Jag har henne här i Häckelsta(?), Dunker. Namnet är överstruket, men födelseåret 1743 syns tydligt.
Varifrån är hon inflyttad, 1758? 1768? Står det inte Mälbystugan? Jag hittar henne i varje fall inte i Mälbystugan. Varifrån kan hon då ha kommit?
Hennes man, Eric Johansson, är väl inflyttad från Smedsta?! Han står på raden ovanför.
Mvh Sara

60
Hej,
jag behöver hjälp att tyda texten som står efter Stina Ericsdotter, f. 1743.
Det står något om Malma och 1767, samt lite annat. Hittade henne inte i Lilla Malma när jag som hastigast kollade igenom den husförhörslängden. Kanske kan det som jag inte kan tyda ge någon ledtråd?

61
Mantalslängder / Julita Mantalslängd 1717, -33 och -34
« skrivet: 2012-12-30, 22:51 »
Hej,
jag skulle behöva hjälp med att tyda ortsnamnet i mantalslängderna. Visst är det samma ort (stuga?) som Pär Månsson och Måns Persson levde i?
 


 
 
Tack på förhand!
 
Mvh Sara

62
Här kommer fortsättningen på: http://aforum.genealogi.se/discus/messages/29510/381037.html?1363625757
 
Hoppas på hjälp med det jag inte kan tyda, för att få lite bättre sammanhang  
 
1766-03-18
§18
Gifta torparen Jan Jansson i Skanze-
torp [?] wid [?] ting, til [?]
[? ?] fäld, för enkelt hor,
med qwinspersonen Anna Pers-
dotter i Ålängen [i? ? ?]
Jan Jansson har wid [tinget? sig?]
inte [instämt?] och [?för ?]
[?], såsom [?], [? ? ?]
[? ? ? ? ?]
[?], [? ?] Jan Jansson,
för enkelt hor med Anna
Persdotter till 80 [?] böter,
och [?] till kyrkan 4 [?] och [?]
[? ?] i Sacristian [under?]
[? ? ?] Anna Persdr skall
för enkelt hor, såsom ogift, böta
40 [?] och till kyrkan [? ? ?]
[? ? ? ? ?]
[?] i Sacristian [?]
[til? ? ?] af 55 [? ? ? ? ?]
för [?] bör Jan Jansson
[underhålla?] sitt oäkta barn
med 30 [? ?], [til?]
[? ? födas? ? ?]
 
 
 
 
 
Tack på förhand!
 
Mvh Sara

63
Hej,
nu har har jag fått lite forskningshjälp från Uppsala Landsarkiv  
Som jag misstänkt verkar Jan Jansson vara inblandad, men jag får inte riktigt något sammanhang i texten, när jag inte lyckas tyda allt. Det är en del vittnesuppgifter och någon gästgivargård i Stockholm inblandat. Kan någon hjälpa mig?
(Det finns en fortsättning på målet från mars 1766 också, men jag får lägga in det senare ikväll, eller en annan dag)
 
1765-11-11
§5
Läns[?] Wälb:  Lars Liung
tillkallade qwinspersonen Anna Persdr i Ålängen, för första
gången lönskaläge på [? ?]
[? ?] samt gifta
torparen Jan Jansson i Skants [?]
[? ]såsom lägersman.
Anna berättade, [att?] Jan för [?]
[? ?] haft umgänge med
[? ?] i Stockholm  på gäst-
gifvaregården [?] och i [?]
[?] dagar med Jan Jansson
i Axnäs [?]. Jan Jansson
[? ? ?] um-
gänge med Anna. Wittnen
hördes på [?]: 1a hustrun Märta
Nilsdr berättade: [?] Anna
i barn[? ?] på Skantz-
torparen [? ? ?], [?]
[? ? ?], [? ?]
[? ? ?] skyldig til bar-
net. [wälkiänt?] 2a hustrun
Kirstin Nilsdr i Kroberga witt-
nade lika, [allenast?], [att? herren?]
haft umgänge med Anna
i Stockholm. [wälkiänt?].
och aflades:
[?] Jan Jansson wid [? ?]
[? ? ? ?], [? ?]
[? ?] Anna Pers-
dotter [? ? ?] um
gänge haft.
 
 
 
 
 
 
 
Tack på förhand!
 
Mvh Sara

64
Österslöv / Österslöv GID 1731.16.26600
« skrivet: 2007-01-30, 12:33 »
Hej,
Vad är det som står om Tyre Nilsdotter, född 1806-11?
Varifrån kom hon och var är hon född? Hör parentesen över kom ifrån ihop med henne?
Mvh Sara

65
Österslöv / Österslöv C:5, s. 247
« skrivet: 2011-05-07, 23:43 »
Hej,
jag skulle behöva lite hjälp med att tyda den här vigselnotisen:

Jag kan tyda det mesta, men en del ord ställer till det. Det är de fem nedersta raderna som jag är mest nyfiken på.
 
Tack på förhand!
 
Mvh Sara

66
Örkened / Örkened AI:18 (1847-1853) sid 9
« skrivet: 2011-07-14, 20:01 »
Hej,
jag kan inte riktigt tyda vad det står om min ana Håkan Flyman.
 
AI:18, s. 9
[?] [?] barnens undervisning
 
AI:19, s. 11
Där tyder jag det till Förs. barnens undervisn.
 
Står det samma i AI:18? Jag är inte helt säker...
 
Vad kan det syfta på? Var han någon slags lärare? Jag har aldrig sett någon annan titel än dragon eller karabinjär på honom...
 
Mvh Sara

67
Välinge / Välinge CI:1 (1699-1759) GID 1401.22.62000
« skrivet: 2006-03-13, 19:08 »
Hej,
kan någon hjälpa mig med föräldrarna till Åke Persson f. 1715-03-30. Fadern heter, som jag kan se, Per Åkesson. Men vad heter modern?
Mvh Sara

68
Välinge / Välinge AI:1 (1813-1818) GID 1401.8.3000
« skrivet: 2005-05-18, 10:14 »
Hej,
jag har lite svårt att tyda anmärkningen på Boell f. 1763 10/9, boende på N:o 10?
Mvh sara

69
Vitaby / Vitaby Kat:1 sid 189
« skrivet: 2011-02-08, 15:44 »
Hej,
jag skulle behöva lite hjälp att tyda vad det står om ett par familjer:


 
 
Åke Mattsson     Kan läsa i bok
hustru [?]       Kan [?] i bok
[? ?]            Kan läsa i bok
 
Arfvast [?]      Kan i bok
Hustr. Bolla     Kan [?] i bok
[?] Sander[?]    Kan något läsa[?]
 
Mvh Sara

70
Vitaby / Vitaby CI:1 (1714-1778) sid 3
« skrivet: 2011-01-25, 12:29 »
Hej,
jag försöker reda ut Måns Nilsson och Hanna Jönsdotters ursprung, men jag har lite svårt att tyda allt i vigselnotisen:


 
 
30 octob:
trolofvades
[?]
[?]
Måns Nilsson
i Greflunda
med p: Hanna
Jönsdotter i
[Hibblamölla?]
[?]
om något [?]
[?] [?] [?]
[?] [märke] Månsson
[?] Brösarp
 
Övrigt text antar jag är prästens signatur?
 
Mvh Sara

71
Vitaby / Vitaby CI:1 (1714-1778) sid 181
« skrivet: 2011-08-07, 12:42 »
Hej!
 
Kan jag få hjälp med att läsa denna text?
 

 
Tack på förhand
Angelica

72
Vitaby / Vitaby CI:1 (1714-1778) sid 155
« skrivet: 2011-01-25, 11:27 »
Hej,
jag skulle vilja ha hjälp att tyda varifrån Elna kom:

 
Tack på förhand!
 
Mvh Sara

73
Södra Mellby / Södra Mellby, C:3, s. 51
« skrivet: 2011-01-30, 12:39 »
Hej,
 
den 28 juni
drunknade
fiskarna Måns
Jönsson, 48 år
Per Anders-
son, 33 år
och Per Trueds-
son, 30 år
alla från Kivik
Då de [?]
[?]
[?]
[?] kroppar
blivit [?]
igenfundna
 

 
Kan någon hjälpa mig att tyda resten?
 
Mvh Sara

74
Södra Mellby / Södra Mellby C:3 1779-1820 Bild 178/sid 169
« skrivet: 2011-07-26, 15:54 »
Har hittat en Johan Peter f 9 oktober 1817, son till Jöns Peter Eneberg. Men jag behöver hjälp med att hitta var de är bosatta någonstans. Så som jag tolkar det bor de i Bästekille men jag kan inte hitta dem i husförhörslängden.
 
Jag använder mig av Ad online och AID till sidan är: v101368.b178.s169

75
Södra Mellby / Södra Mellby, C:2, s. 102, 107, 118 och 122
« skrivet: 2011-02-06, 20:10 »
Hej,
jag skulle behöva lite hjälp med att tyda dopvittnena i de här fyra födelsenotiserna:
 
Magreta
Jungfru Greta Sophia Unge
Test. Jöns [Persson?], Nils [?] i Åkarp
 
Olüf
[?????]
B. Nils [Jepsson?] h: Magreta
ibm. Test: Nils [?] Jöns
[?] ibm
 
[Sven?]
B. Jöns [Perssons?]
hustru Ingar ibm. Test:
Nils [Persson?], Nils [?]
ibm
 
Elna
B: Nils [?] hustru
Maria ibm Test: Jöns [?] Nils [?] ibm
 


 
 
Det verkar vara återkommande dopvittnen, men jag är osäker på deras patronymikon...
 
Tack på förhand!
 
Mvh Sara

76
Södra Mellby / Södra Mellby, C:1, s. 235
« skrivet: 2011-01-25, 11:33 »
Hej,
jag undrar om någon kan hjälpa mig att tyda den här vigselnotisen mellan Sone Hansson och Christina Esbjörnsdotter. Jag kan läsa delar av den, men långt ifrån allt...

 
Tack på förhand!
 
Mvh Sara

77
Osby / Osby CI:2 (1690-1732) sid 123
« skrivet: 2012-06-25, 20:35 »
Hej,
är det någon som kan hjälpa mig tyda varifrån ryttaren(?) Swän Kiellberg kommer?
 
Tack på förhand!
 
Mvh Sara
 



78
Brunnby / Brunnby GID 1197.41.78000
« skrivet: 2005-10-17, 18:47 »
Hej,
kanske någon kan tyda födelsenotisen för Jöns Olsson? Han döps 12 november som jag kan se det. Föräldrarna heter Ola Jönsson och Maria Jacobsdotter. Lyckas inte tyda födelseorten.
Tacksam för all hjälp.
Mvh Sara

79
Hej,
jag skulle behöva hjälp med att tyda kråkfötterna som står om Ohla Holm, nr 15 i Svabesholms Kompani.
SVAR's Bild-ID: A0052231_00132
Det är på s. 132 i Skånska dragonregementet /Södra skånska kavalleri- regementet/. Avser åren 1757-1758 samt 1773.
Jag har inte hittat honom ännu för åren 1757 och 1773, som verkar finnas i samma rulla.
 
Tack på förhand!
 
Mvh Sara
 

80
Gärds häradsrätt / Gärds och Albo Domsaga FII:5
« skrivet: 2012-06-23, 18:50 »
Bouppteckning Gärds och Albo Domsaga FII:5 (1896), s. 454-455
 
Hej,
är det någon som kan hjälpa mig att komplettera bouppeckningen med det jag inte kunnat tyda?
 
Tack på förhand!
 
Mvh Sara
 


 


 


 


 
 
År 1896 den 29e oktober förättades af undertecknade bouppteckning efter aflidna Pigan Hanna Persson å No 1 Åkarp i Södra Mellby socken, hvilken  [?] afled den 15e [sista?] juli (37 år gammal) och såsom delägare i boet efterlämnat omyndiga sonen Per, född den 25e mars 1891, hvars rätt bevakades af den omyndiges tillförordnade godeman, torparen Måns Persson på No 1 Åkarp, enligt förordnande af den 24e i denna månad och anhålles att nämnde Måns Persson må blifva tillförordnad förmyndare för berörde omyndige.
Den aflidnes moder, enkan Elna Olsson i Åkarp, uppgaf boet i följande ordning:
Järn
Emaljerad panna, 1 plattjärn
Trävaror
Kista 3,5 kr, 1 klädskåp 10
Byrå 10 kr, 1 [spinnrock?] 3
Sängkläder
Ofvandyna
Hufvuddynor
Ofvandyne[?], 2 st väggdynor
Sängtäcke
Linnet
[?] Lakan
[Bordsdukar?]
Servietter [?], 2 örngott [?]
Lintyg
Gångkläder
5 st klänningar
4 st kappor
3 st underkjolar
14 st förkläde
6 st schalleter
3 st schalar
2 [par?] strumpor, 1 [par] handskar
1 [par] skor
Böcker
1 del böcker
Porslin
1 del glas o porslin
Diverse
1 [?], 2 [?], 1 [?]
1 spegel 25 öre, 1 armkorg 1 kr
Gratiationer
Hand. Gust. Larsson Mellby
Hand. Malmqvist Kivik
Hand. Johanna Hall[?] ibm
Måns Persson på stället för utlägg
Summa skuld
Summa behållning
Summa Summarum
Sålunda upptecknar och värderat: betygar:
B. Jönsson [?] Lindgren [?] [Hansson?]
[Till?] ej något af boet mot blifvet med min vilja och vetskap [?] eller utelemnat, utan allt riktigt uppgifvet här jag med [?] besanna, där så påfordras. Elna Olsdotter
med hand på pappret.
[Af?] den omyndiges vägnar har jag som godman [tillstädes…?]
och bevakar hans rätt samt åtager mig att äfven blifva den
omyndiges förmyndare om Häradsrätten [?] mig därtill
förordnad. Måns Persson
No 1 Åkarp
Rätt afskrivet : betygar:
B Jönsson And; Jönsson

81
Stora Mellösa / Stora Mellösa C:3 Födde GID 192.31.14000
« skrivet: 2007-08-28, 10:15 »
Hej,
jag har svårt att tyda Ingrids födelsenotis den 16 september 1718.
Fadern heter Nils och är soldat?? Modern Margreta Joh...?
Tacksam för hjälp.
Mvh Sara

82
Stora Mellösa / Stora Mellösa, AI:9B sid. 53
« skrivet: 2008-03-21, 22:21 »
Hej,
det skall finnas en utflyttad Ingrid Olsdotter på den här sidan. Jag har inte tillgång till Genline eller andra källor själv. Men, flyttar hon till Sköllersta, eller vad står det?

83
Söderbärke / Söderbärke C:4, s. 48
« skrivet: 2013-01-14, 23:13 »
Hej,
jag lyckas inte reda ut vilken ort Karin kommer från.
 

 
Tack på förhand!
 
Mvh Sara

84
Norrbärke / Norrbärke C:2, s. 104
« skrivet: 2013-01-16, 00:08 »
Mycket svårlästa orter i Dalarna för mig
Extra svårt när de flyttar runt mellan socknarna dessutom och nya bynamn dyker upp... Varifrån kommer bruden i samband med vigseln?
 
 
 
Tack på förhand!
 
Mvh Sara

85
Garpenberg / Garpenberg C:1, s. 7
« skrivet: 2013-01-15, 23:18 »
Hej,
jag skulle behöva hjälp med orterna som brudparet kommer ifrån.
Möjligen kan Anna vara från Bensåsen, då de återfinns där i AI:1a. Var Lars kommer ifrån är för mig fullständigt obegripligt.
 

 
Tack på förhand!
 
Mvh Sara

86
Ronneby / Ronneby GID 1773.9.106000
« skrivet: 2006-03-13, 11:58 »
Hej!
Kan någon hjälpa mig att tyda Botil Olufsdotters födelsenotis? Hon står högst upp till vänster (f. 5/1-1749) Det jag undrar mest över är födelseplatsen och moderns namn.
Mvh Sara

87
Ronneby / Ronneby GID 1773.59.33900
« skrivet: 2007-01-26, 10:43 »
Hej,
Vad står det om Nils Persson, högst upp på höger sida?
Jag tycker att det står att han är 54 år. Det är sedan överstruket och står Månsson istället för Persson, samt 28 år. Har han helt enkelt blivit utbytt mot en annan Nils? Och vad står det lite längre till höger?
Mvh Sara

88
Ronneby / Ronneby GID 1773.1.82500
« skrivet: 2007-01-26, 12:29 »
Hej,
på nr 139 nämns familjen Sandberg. Vad står det om fadern i familjen? Och vad är det som står skrivet till höger om åldrarna på några av personerna?
Mvh Sara

89
Ronneby / Ronneby GID 1773.12.38900
« skrivet: 2007-02-15, 12:07 »
Hej,
kan någon hjälpa mig med Ingre Helenas födelsenotis? Hon född 1772-04-21.
De översta raderna om föräldrarna har jag koll på, men när det kommer till det därefter är jag lite osäker...
Mvh Sara

90
Hej,
jag har uppgifter om att mina anor skall finnas i volym VII, hfl 1811-1819,  GID 1760.315.82900. Jag har själv inte möjlighet att gå in på Genline och kolla och undrar om någon skulle vilja kopiera sidan och lägga upp här. Det jag är intresserad av är personer med efternamnen Höglund och Fågel. Tyvärr har jag bara källan från Genline.
Tack på förhand!
Mvh Sara

91
Karlskrona Amiralitetsförsamling. Födde 1702-1718 s. 63 (GID 1760.41.21000)
 
Hej,
i ett febrilt försök att hitta 1707 i födelseboken (nån som vet vilken sida det börjar på??) sprang jag på följande:
 


 
 
Står det Swen Fougel? Han verkar bara vara fadder. Vet någon vilket år det rör sig om?
 
Letar efter min ana Carl Fågel som är född c:a 1707 och blev så glad när jag sprang på nåt liknande  
 
Mvh Sara

92
Hej,
lyckas någon tyda ut hela Reginas födelsenotis längst ned på höger sida? GID 1760.83.18100. Fadern är Carl Fågul.
Mvh Sara

93
Hej, bland personerna högst upp på denna sida nämns en Sven Höglund. Vad står det på raderna över honom? GID 1760.311.63600
Mvh Sara

94
Hej,
vem är det Carl Fogell gifter sig med i mars 1744? Christina...? Vigselnotisen finns strax under mitten på höger sida, GID 1760.194.7300.  
Mvh Sara

95
Människor / John och Karna Lindell
« skrivet: 2009-08-19, 19:13 »
Hej,
hur gammal kan John vara på den här bilden? Han föddes 1852 och avled 1897 i Örkened (L)


 
 
Johns fru Karna blev gammal, hon föddes 1854 och avled 1948. Kan man med hjälp av bakgrunden avgöra när bilden är tagen?


 
 
Mvh Sara

96
Människor / Ateljé Brink Ängelholm
« skrivet: 2009-12-19, 23:23 »


 
 
Ateljé Brink Ängelholm står det om bilden. Vilka är personerna och var befinner de sig? Det ser ut som någon järnväg i bakgrunden?
 
Mvh Sara

97
I am looking for information about Gustave Malcolm Peterson b 31 March 1845 and his wife Olena Sophia Swanson b 03 December 1848.  They both were born in Falkenberg.  Their first child Peter Severene Peterson was born in the US in 1872.  They lived in Missouri.  I do not know what parish they belonged to or when they emigrated.  Thank you!

98
Wexio / Vexio / Wexio / Vexio
« skrivet: 2007-05-14, 22:26 »
Hej,
känner någon till efternamnet Vexio, alt. Wexio, i Karlskrona Amiralitetsförsamling?
Enligt hjälp under läshjälp, skulle efternamnet kunna lyda så, då ett dopvittne heter detta och moderns efternamn, i vigselnotisen, börjar på Wex...
Jag tycker att det låter som ett väldigt udda efternamn. Varifrån skulle det kunna komma? Känner någon till släkten? I mitt fall gäller det Christina, som i mars 1744 gifter sig med Carl Fogell (Fågel). Jag känner inte till något datum, vare sig födsel eller död. Carl bör ha levt c:a 1707-1789.
Mvh undrande Sara

99
Leyard / Leyard
« skrivet: 2007-03-01, 12:30 »
Hej,
när jag har sökt efter anor till mig på Google så har jag på ett antal sidor kommit fram till att Frans Sonesson Leyard skulle vara min ff ff mf ff ff f. Han bör ha levt i Väsby (M) och var född c:a 1620.
Känner någon till namnet Leyard?
Mvh Sara

100
Corell / Äldre inlägg (arkiv) till 14 januari, 2014
« skrivet: 2006-11-26, 09:14 »
Hej Benny,
Du läser nog i rätt dödsbok, men tittar man i Hfl 81.4.55100 så står det 26 dec. 1751 och räknar man dagarna 1 månad och 7 dagar så bör 26 december vara korrekt oavsett vilket datum som står i dödsboken.
mvh/Christina

101
Corell / Corell
« skrivet: 2014-08-07, 20:15 »
Är Schächt / Skeckt / Skiäckt och Corell samma släkt?
Namnet Schächt  (med olika stavningsvarianter finns) nämns åren 1682-1704 i kyrkoarkiv i Ramnäs. Det handlar om Baltasar, Petter och Christiern Schächt i Bäckhammar. Det har tidigare diskuterats i detta forum huruvida dessa personer,  med namnet Schächt, är samma personer som de med samma förnamn som benämns Corell.
För att försöka få klarhet har jag gått igenom kyrkoarkiv, domböcker, mantalslängder och hammartingsprotokoll. Min slutsats är att allt tyder på det verkligen är samma personer som ibland kallas Schächt och ibland Corell. Genom att lägga samman uppgifter i mantalslängder och övriga källor tycker jag mig kunna pussla ihop familjen:
 
En av de viktigaste bitarna för att koppla samman Schächt och Corell är mantalslängden för Bäckhammar, Ramnäs för år 1700 (bild 246). Där framgår nämligen att Smedsmäster Petter Courell har en son som heter Baltsar. I kyrkoarkiven kopplas Baltasar aldrig till namnet Corell, utan enbart till Persson och Schächt. Baltasar nämns i mantalslängderna 1700-1704. Han är den enda med namnet Baltasar i Bäckhammar vid denna tid.
I kyrkoarkiven förekommer namnen Baltasar Schächt och Baltasar Persson:  
Enligt kyrkoarkiven får Baltasar Schächt två oäkta barn 1704, den 3 februari och den 3 mars (Ramnäs C:1, s. 7 och 8). Enligt samma arkiv avlider Baltasar Persson den 8 maj 1704 (Ramnäs LIa:5, s. 148). Att Baltasar Schächt  och Baltasar Persson är samma person framgår i domboken för Snevringe härad 1704 (Svea Hovrätt - Advokatfiskalen Västmanlands län EXIe:2308, s. 257-258). Där står det nämligen att fadern till de två oäkta barnen, Baltasar Persson,  avled 8 dagar innan målet togs upp i rätten den 17 maj 1704. I dödboken framgår att Baltasar Persson (/ Schäckt ) var 22 år när han avled (Ramnäs LIa:5, s. 148). Detta stämmer ju exakt med när Petter Skechtz barn wid Bäckhammaren Baltzar föddes i december 1681 (Ramnäs LIa:2, bild 101).  
Detta anser jag visar att Baltasar Schächt, Baltasar Persson och Baltasar Corell är en och samma person och att han är son till Petter Baltsarsson Corell / Petter Schächt.
 
Mantalslängder  
Av mantalslängderna  1694-1705 för Bäckhammar, Ramnäs framgår att det finns en smed i Bäckhammaren som heter Petter. Han nämns med efternamnet Corell / Courell eller utan efternamn. Det framgår även att han har sönerna Christiern och Baltsar och döttrarna Britta, Kerstin och Sara.
Namnet Schächt förekommer inte i denna källa.
(Mantalslängder före 1694 hänvisar till Brukslängden, som jag inte sett.)
 
Hammartingsprotokoll
I hammartingsprotokollen för åren 1687-1693 nämns Petter Corel / Corell / Courell varje år, som mästersven / mästare vid  Bäckhammar, Ramnäs. Här nämns aldrig Petter Schächt, utan Petter Corell är den enda med namnet Petter vid Bäckhammar. (Bergkollegium. Advokatfiskalkontorets arkiv. EIIf Rättsprotokoll: 2 (1687-1698) - finns digitaliserade hos SVAR).  
- Ramnäs saknas åren 1694-1698 i dessa protokoll.
 
På Landsarkivet i Uppsala (ULA) har jag gått igenom hammartingsprotokoll för Ramnäs bergsting 1698, 1716-1717, 1721-1722 och 1725 (Bergmästarämbetet i Kopparbergs och Västmanlands arkiv. AIad:1 (1698-1725)). Här förekommer både namnen Petter Corell och Petter Schächt, men aldrig samtidigt:
•   1698 nämns Mästaren Petter Courell i Bäckhammar ( s. 6).
•   1716 har Gl. smeden Petter Skiäckt wid Bäckham. fått lådpenning (s. 127).
•   1717 har Petter Courell, blind, fått lådpenning (s. 203).
•   1721 har Petter Sjkiäkts fått lådpenning (s. 260).
•   1722 har Petter Corell fått lådpenning (s. 402).
Petter Corell begravdes 1722-06-10 (Ramnäs LIa:5, s. 153). Han nämns följaktligen inte i hammartingsprotollet för 1725.
 
När det gäller Christiern så nämns Mäster Christiern Schächt vid Bäckhammar i kyrkoarkiven dels som dopvittne när Baltasar Schächts barn föds den 3 februari 1704 (Ramnäs C:1, s. 7) och dels som fader när hans egen son Abraham föds den 12 april 1704 (Ramnäs C:1, s. 8).  
Enligt mantalslängderna för Bäckhammar, Ramnäs för 1704 finns endast mäster Christiern Corell (Petter Corells son) verksam där då.  Övriga år under perioden 1694-1705 nämns Christiern antingen utan efternamn eller med efternamnet Corell.
 
Men fortfarande saknas helt svar på frågan vad Schächt är - ett namn, en titel, ett yrke???
 
Mvh Katarina

102
Allmänt / Roliga felläsningar
« skrivet: 2005-08-15, 22:36 »
Vi läser ju rätt mycket gamla, lite svårlästa handlingar här, och ibland blir det fel, emellanåt på ett komiskt vis.
 
Jag läste till exempel en gång en inflyttningssedel till Stenkyrka (O), när jag höll på att göra ett register över detta. Där stod om en man att han varken besökt Guds bord eller hus på länge.
Avståndet mellan bord oh eller var dock väldigt litet, och jag missade det först, och funderade i några sekunder vad detta kunde vara för ett teologiskt fenomen...
 
Finns det några andra historier om komiska felläsningar?

103
Äldre inlägg 2006-2007 (Arkiv) / Nilsson, Håkan
« skrivet: 2005-01-27, 20:15 »
Hej,
Min ff mm bror, arbetare Håkan Nilsson född 1852-02-14 i Örkened, Kristianstads Län emigrerade 1883-04-19. Destinationen var Stillwater, Minnesota. Det står att han reser ensam, men samma dag reser även följande personer från Örkened:
Arbetare Jöns Niklasson, 19 år  
Maskinist Carl Jönsson, 24 år  
Maskinist Olof Jönsson, 30 år  
Arbetare Jöns Svensson, 19 år
Det skulle vara intressant att veta om dessa personer kom fram till Stillwater eller om de hamnade någon annanstans.

104
Does anyone know what happened to Bengta? She emigrated from Örkened in Skåne in april 1889. The destination was New York, but I don't know if she ever arrived. She was born on July 17, 1877 and travelled alone.

105
Ryssland / Arkiv i Ryssland
« skrivet: 2014-11-17, 16:13 »
Hej,
är det någon som har varit i kontakt med något arkiv i Ryssland och fått exempelvis kopior ur kyrkböcker, den vägen? Jag vill gärna få kontakt med stadsarkivet i Sankt Petersburg, för att få kopior på några sidor ur Venjokis nattvardsbok, 1892-1915, som enligt den här sidan, skall finnas där: http://www.inkeri.com/kirkonkirjatru.html
 
Jag har försökt googla mig fram till arkivets hemsida eller dylikt, men vet inte riktigt hur jag skall hitta.
Kom in på den här sidan: http://www.litvaksig.org/index.php/archives-and-repositories/st-petersburg-archi ves, men trodde att det var en reklambanner överst och scrollade ned, så jag missade helt att de bara tillhandahöll judiskt material... Hur som helst så mailade jag dem på engelska och fick ett långt svar på ryska. Jag vet inte om det gäller allmänt för alla ryska arkiv, men enligt Googles översättningsprogram, så verkade det som att man, för att få ta del av arkivmaterial var tvungen att betala för det från ett land som tillhört f.d. Sovjetunionen, samt skicka sin begäran på det officiella språket i den Ryska Federationen... Det står även något om att man skall visa sitt pass.
De hänvisar även till prislistan den här sidan: http://fgurgia.ru. Det verkar vara ett arkiv i Sankt Petersburg, men är det det arkivet jag söker?
 
Hur skall man bära sig åt? Kanske man kan gå via ryska konsulatet?
 
Hälsningar Sara

106
Hej,
Gustaf Herman Lindell, född 1890-01-18 i Örkened, Kristianstads Län emigrerade till Kanada 1906-05-21. Enligt Emigranten var destinationen Quebec.
Han avlider i WA, USA 1982-08. Vet någon vad han gjorde mellan 1906 och 1982?
Mvh Sara

107
Hej,
jag håller på och försöker få lite ordning på vad det blev av John Lindell (1852-1897), i Örkeneds ättlingar.
Dottersonen Nils Oskar Vilhelm Johansson, uppges ha emigrerat till Kanada, 1927. Den 7 maj gav han sig iväg från föräldrahemmet i Kullan i Kyrkhult (K). Kyrkhult AIIa:8, s. 377 och Kyrkhult B:3, s. 98 (nr 50).
Nils Oskar Vilhelms morbröder, Gustaf Gus Herman Lindell och Sven Johan John Lindell, vistades i USA vid denna tid. Kanske mellanlandade han bara i Kanada och skulle vidare till någon av dem?
Hoppas att någon kan hjälpa mig vidare!
 
Tack på förhand!
 
Mvh Sara

108
N-Ö / Svensson, Johan Fredrik, f. 1860-06-25 i Ronneby
« skrivet: 2011-05-10, 23:10 »
Hej,
jag försöker följa min farfars farmors halvbror framåt i tiden.
Han hette Johan Fredrik Svensson och föddes i Ronneby/Fridlevstad, 1860-06-25. Mitt sista spår av honom är att han flyttar från Möllenäs 52 i Ronneby, till Öja, 1886-03-02. Troligen avses Öja i Malmöhus Län (modern bodde där), men jag kan inte hitta honom inflyttad där. Jag har även kollat övriga församlingar med namnet, för att gardera mig.
Jag kan inte hitta honom i vare sig Sveriges Befolkning 1890 eller 1900.
I Sveriges Dödbok finns en Johan Fredrik Svensson Stenberg, f. 1860-06-25 i Ronneby, d. 1960-10-12 i Burlöv. Rimligtvis är det rätt person, då han är den enda med det namnet som föds den dagen i Ronneby.
 
Kan någon hjälpa mig att reda ut vart Johan Fredrik tog vägen 1886 och var han höll hus, då han inte finns med i Sveriges Befolkning 1890/1900.
 
Tack på förhand!
 
Mvh Sara

109
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Spångberg
« skrivet: 2007-01-21, 21:47 »
Hejsan,
känner någon till varifrån soldaten Anders Spångberg kommer ifrån. Jag har kört fast på att han är född 1729 eller 1730, men vet inte var.
Han avled i Spånga, Ärla sn, 1787-06-09. Levde dessförrinnan i Spånga Soldattorp.
Alla uppgifter är av intresse.
Mvh Sara

110
Hej,
min ana Jonas Larsson, är för mig ett stort mysterie.
Han dyker första gången upp i Mossen/Kulsta, Helgesta, 1770. GID 65.13.50700 (Helgesta AI:1 1758-1771, s. 129). Då med hustrun Maria Olofsdotter. Första förhöret är 16/11-1770, jag att de har gift sig strax innan. Konstigt nog verkar det inte finnas någon vigselbok för åren 1769-1770 i Helgesta. Jonas födelseår uppges vara 1748.
Många år senare, i Hagstugan, Lilla Malma (t.ex. AI:7 1823-1827, s. 94, GID 80.24.42800), uppges Jonas vara född 10/3-1747.
Hur kan det komma sig att man helt plötsligt vet ett datum på honom? Det står datum under flera år i Lilla Malmas husförhörslängd. Det skiljer i och för sig bara ett år med Helgestas, men man undrar ju... Han verkar inte vara född i Lilla Malma. Kan tilläggas att Jonas avlider i Hagstugan, Lilla Malma, 1832-02-15.
Känner någon till när och var Jonas är född? Jag lyckas inte ta mig någon vart bakåt i tiden efter 1770, framåt har jag följt honom ända tills han avlider, men det nämns aldrig någon födelseort i husförhöret.
Tacksam för all hjälp och tips.
Mvh Sara

111
Hejsan,
Lilla Malma AI:2 Husförhör 1774-1783, s. 121 (Kålartorp) GID 80.19.38300
Där finns Eric Johansson och Stina Ericsdotter. Jag har länge försökt följa dem bakåt i tiden, men inte lyckats.
Vad jag ser så är Eric född 1744 ?/2 och Stina född 1743.
Barnen:
dot. Anna Stina f. 1767(?) 11/1
son Johan f. 1770(?) 1/5
son Peter f. 1774(?) 29/7(?)
dott. Maria f. 1776 25/11
 
Jag skulle vilja följa dem bakåt i tiden för att reda ut var och när Eric och Stina är födda. De skall ha inflyttat från Dunker 1774. Jag hittar inte de två äldsta barnen i Dunkers fb. Utflyttningslängd för Dunker denna period saknas på Genline.
Känner någon till Eric och Stina?
Mvh Sara

112
Hej,
mina ana, Christina Andersdotter föddes 1783-03-19 i Gåsinge. Hon var gift med Eric Ericsson, f. 1779 och de levde 1809 i Olaren, Dunker.
Jag undrar om någon vet när och var de gifte sig. Jag är intresserad av information om varifrån Christina kom.
Hennes familj levde i Gryt/Gåsinge, men försvinner spårlöst och sedan dyker Christina upp i Dunker. Jag vill kunna få reda på mer om hennes föräldrar, Anders Persson och Brita Larsdotter.
Mvh Sara

113
Hej,
min fm mf mm m Christina Andersdotter föddes i Grandal, Gåsinge 1783-03-19.
Föräldrarna hette Anders Persson och Brita Larsdotter. Anders föddes 1742 och Brita 1748. Vad jag vet så vigdes de i Gryt 1768-11-10.
Känner någon till något mer om Anders och Brita? De verkar försvinna från Gåsinge några år senare och varifrån kommer de? Vilka var deras föräldrar? De har förbryllat mig ett tag.
Hoppas någon kan hjälpa mig reda ut detta.
Tacksam för all hjälp.
Mvh Sara

114
L - R / Norrvik
« skrivet: 2010-12-28, 19:26 »
Hej,
orten Norrviken har påträffats bland vittnena i en födelsenotis i Floda. Vet någon vilken socken det tillhör? Jag finner det inte i Floda eller Lilla Mellösa.
 
Mvh Sara

115
Ärla / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-07-12
« skrivet: 2010-12-31, 11:18 »
Ungefär halva Södermanlands Regemente befann sig i Pommern under dessa år. Det står ju också i hans akt ur Soldatregistret ovan att han kom till Pommern 1758-08-12, en dryg månad efter trolovningen.
 
Bland generalmönsterrullorna hos SVAR finns en eller ett par rullor från detachementet i Pommern. Där bör han finnas med. Det kan vara litet jobbigt att hitta, eftersom den ordinarie kompaniindelningen är uppbruten.

116
Ärla / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-12-31
« skrivet: 2008-07-29, 09:31 »
Har letat och letat efter Lovisa Charlotta Ärnlund, som enligt HFL, skall vara född 1831, i Ärla, men kan inte finna henne, i FB, Ärla.
I Sv.bef 1890 och 1900, står hennes efternamn omväxlande som Årnlund och Örnlund
 
Har någon, något tips om hur man skall kunna finna ut hennes anor?
 
MVH: Gunilla Jonsson.

117
Ärla / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-03-01
« skrivet: 2005-03-06, 15:14 »
Söker anor till Carl Jonsson född 1820-11-13 i Ärla, bosatt vid Hamra i Ärla.Har en uppgift om att modern var Maja Anna Andersdotter född 1792-03-03 i Ärla, vet ej om detta stämmer. Carl Jonsson var gift med Kristina Andersdotter född 1822-10-16 i Stenkvista.Kristinas familj har jag redan.
Mvh Pia

118
Lilla Mellösa / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-09-09
« skrivet: 2007-05-13, 22:24 »
Hej!
jag undrar om någon har uppgifter om korpralen vid Södermanlands reg. Johan August Albin som bodde i Flenmo mellan  
1869-10-14 - 1895-09-02 då han fick avsked. Därefter flyttade han till en stuga Änglund. Han avled 1930-01-06.
Söker uppgifter om hans hustru och barn samt även om det ev finns nu levande ättlingar till honom.
Bästa hälsningar
Peter Nilsson, Årsta

119
Helgesta / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-12-06
« skrivet: 2004-11-05, 17:42 »
Anders
min mormor föddes den 15 sept 1882 i Mörkö församling. På ett kort till mina föräldrars vigsel 1940 finns lyckönskningar från en Ester Sandberg - är hon släkt med dig, kanske?  
Ska kolla upp dina Neijsoldater. Min mormors flicknamn stavades Neijer. Det här är spännande!
hälsn. Sonja Neiderstam

120
Dunker / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-01-06
« skrivet: 2011-06-23, 19:44 »
Hej Jens ! Fadern tycks vara okänd. Om du inte redan visste det så är Clara född 1844-09-15 vid Högsten i Dunker. Som piga kom hon till gästgivaregården i Tjällmo, Östergötland. Hon blev med barn, flyttade hem till Dunker 1867 ock födde Johan i mars 1868. Claras föräldrar var rättaren Eric Ersson och Maja Lovisa Persdotter.
 
Hälsningar Göran

121
Trolle, Håkan / Trolle, Håkan
« skrivet: 2002-12-17, 11:45 »
Jo, det har du visst:
Släkter: Övriga släkter T-Z: Trolle, tisdag den 19 nov 2002 kl. 11.27 och onsdag den 20 nov 2002 kl. 09.44
 
Hälsningar
Mikael

122
Hejsan,
skräddarmästare Petter Hallberg gifter sig med Maria Sofia Hoff i Kristianstad, 1840-07-10.
Följande står att läsa i vigselnotisen:
Borgensman för Äktenskapets Laglighet: A Herrström. Brudgummen kom till staden 1837 med betyg från Wexiö; bruden är härstädes född och har sin faders bifall.
Petter avlider i Kristianstad 1878-06-20, och bör vara född 1816 (augusti).
Uppgifter om vigsel och död, enligt www.ddss.nu
Känner någon till var Petter är född och vilka hans föräldrar var?
Mvh Sara

123
Hej,
 
jag har i min ägo, en liten bok som har tillhört bl.a. min farfars faster, Anna Jönsson (f. 1890-10-15 i Västra Nöbbelöv, d. i Höganäs?).
I denna bok har hon antecknat en hel del namn. Ytterligare 1-2 personer har skrivit ned namn i denna bok, men det är vid senare tillfällen. Återkommer med frågor om dem. Många av dem har jag identifierat, men det finns en hel del frågetecken kvar ibland dem.
 
De namn som nämns är Annas syskon, föräldrar och farbrodern Sone Jönsson. Då Anna har tagit fel på 2 veckor på sin bror, kan jag inte garantera att datumen stämmer.
Anna är född i V. Nöbbelöv, men uppväxt i Brunnby, så jag är inte säker på var personerna som nämns levde. Hon fick boken av sin faster, Johanna Hallberg i V. Nöbbelöv, på sin födelsedag 1909. Någon form av kontakt bör hon ju då ha haft med V. Nöbbelöv.
 
Erik Jönsson, 25 januari (bror)
Agda Nilsson, 2 februari
Valborg Jönsson, 25 februari (syster)
Edith Hagman, 18 mars
Hilma Andersson, 19 mars
Sofia Roth, 24 april
Astrid Nilsson, 25 april
Anna Boklund, 8 maj
Hedvig Roth, 22 maj
Emma Svensson, 23 maj
Valborg Lundin, 23 maj
Otto Ljunberg, 8 juni
Sune Jönsson, 27 juni (farbror)
Fanny (?) Svensson, 27 juni
Johan Jönsson, 28 juni (bror, eg. 14 juni)
Bengt Jönsson, 15 juli (far)
Ida ?-sson 1888, 24 juli
Emil Persson, 1 augusti
Alfred Ljungberg, 24 september
Ida Jönsson, 10 oktober (syster)
Sigrid Ljungberg, 14 oktober
Anna Jönsson, 15 oktober (hon själv)
Herman Nilsson, 16 oktober
Maria Jönsson, 12 november
Johannes Ljungberg, 18 november
Anna Larsson, 23 november
Alma. Sture., 23 november (syskon)
Matilda Jönsson, 25 november (mor)
Anna Ljungberg, 29 december
 
Är det någon som känner till någon av ovan nämnda personer? De som jag har satt parentes efter har jag information om. Men de andra, är de släktingar, grannar, vänner? Det verkar som att Anna har övergivit sina anteckningar relativt tidigt, då hon har skrivit med gammalt bläck.
 
Mvh Sara

124
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Rödmossen
« skrivet: 2001-01-07, 14:44 »
Jag dokumenterar gårdarna och torpen  i Rödmossen. Det har varit utmark till Fjelastorp i Brunnby och tillhört Krapperup. Jag har en hel del intessant information  att dela med mig av och är även intresserad av att veta mer om de som en gång har bott här. Tacksam för all information jag kan få. Målet är att ge ut en bok.

125
Är det någon som vet något om Carl Gustaf Wallentin Hallbergs familj?
Han var kyrkoherde i Vestra Nöbbelöfs och Skifarps pastorat.
 
Född 1844-02-14 i Kristianstad
Död 1915-04-05
 
Första hustrun Ida Ahnfelt
Född 1844-12-25
Död 1904-11-25
 
Andra hustrun Johanna Hallberg (född Jönsdotter)
Född 1857-10-22 i Brunnby
Död 1939-01-22
 
När gifte han sig med Johanna?
När flyttade Johanna till Västra Nöbbelöv?
Hade de några barn?
 
1890 arbetade Johannas bror, Bengt (1863-07-15, Brunnby), som kusk i Västra Nöbbelöv.
Bengt gifter sig i november 1890 med Matilda Kristina Jönsson (1869-11-25, Öja), som arbetar som hushållerska hos C.G.W. Hallberg och Ida Ahnfelt.
 
I oktober 1890 föds Bengts och Matilda Kristinas dotter Anna Elisabeth i V. Nöbbelöv. De flyttar senare till Brunnby.

126
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Jönsson, Anna
« skrivet: 2004-09-04, 11:16 »
Hej!
Jag efterlyser en Anna Jönsson, född 15 oktober 1890, i antingen Väsby eller Brunnby. Föräldrarna var Bengt och Matilda Kristina Jönsson.
Är det någon som känner till när Anna dog?
Tack på förhand
Sara

127
Hejsan,
 
Johan Löndahl var min ff mf ff fm f.
 
Att han föddes i april 1696 i Strönhult, Örkened, har jag klart för mig. Samt att han avled 1768-11-08 i Lönsboda, Örkened.  
 
Mina frågor gäller egentligen människorna omkring honom. Då jag vet att både Johan och ”Trollarna” i Örkened har diskuterats tidigare här på Anbytarforum, så kanske någon har svar på mina frågor?
 
Hustrun, Brita Mortensdotter, föddes 1698 i Ystad och avled 1775-02-27 i Flyboda, Örkened. Har någon lyckats spåra henne i husförhör eller mantalslängder i Ystad och vet mer om hennes bakgrund?
 
***
 
Jag undrar också hur det ligger till med Johans föräldrar:
 
Vet man något om modern, Hanna Trulsdotter? Jag har bara namnet på henne, inga uppgifter om födelse- eller dödsår. Inte heller vet jag om hon gifte sig eller fick fler barn.
 
Vad gäller fadern, Håkan Trolle, så har jag av tidigare diskussioner förstått att det verkar finnas TVÅ Håkan Trolle (kusiner). Håkan Johansson Trolle och Håkan Nilsson Trolle. Men, inga säkra källor verkar finnas. Vem var egentligen far till Johan?!
 
Mvh Sara

128
Hej,
jag efterlyser uppgifter om min ana Elna Nilsdotter. Vart hon är född och vilka hennes föräldrar var.
Enligt husförhörslängder är hon född 1753. Hon lever i Väsby, men jag lyckas inte hitta henne i födelseboken.
1784-11-19 gifter hon sig med Nils Sånasson (f. 1760-02-29) i Väsby.
1805-01-06 avlider hon i Plöninge, Väsby. Hon uppges då vara 51 år gammal.
Hoppas att någon kan hjälpa mig att lösa problemet.
Mvh Sara

129
03: Geografi / Svinaberga
« skrivet: 2007-01-31, 11:14 »
Hej!
Jag forskar om min födelseby Svinaberga i Södra Mellby socken.Är intresserad av allt händelser,människors öden och levende.Kanske någon har foto på människorna eller husen som ni kan scanna och maila till mig.Själv är jag sjätte generationen ägare till Svinaberga 24 (Liatorp).
 
Tack på förhand

130
Vittsjö / Vittsjö
« skrivet: 2013-01-21, 17:49 »
Hej Jan
DDSS har långt ifrån alla socknar. Jag kan verkligen rekommendera Arkiv Digital och
sen finns det ju SVAR som också har väldeigt mycket att söka på.
MVH
Stig

131
Södra Mellby / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-06-25
« skrivet: 2011-02-24, 13:35 »
Är det någon som har koll på anfäder till Christian Persson, född 16 sep 1781 (AD - Södra Mellby C:3, sid 12) ? Jag vet att han flyttar till Hörvik, Mjällby socken, men handstilen i födelseboken är mig något övermäktig. mvh Niklas

132
Södra Mellby / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-04-04
« skrivet: 2008-06-27, 10:10 »
Malin,
 
De uppgifter jag har om Lars Enoch är att han dog 1953-07-23 i Ravlunda, han var då en gift man. Han var född i Kivik Nr 7 liksom sin bror Manfred och systern Naemi (den första - dog drygt tre månader gammal). 1891 flyttade familjen till Kivik Nr 6, där sedan föddes nästa Naemi, din farfars mor, samt Oskar, Hilda Antoinette och Nils Emrik. Jag har tyvärr inga uppgifter om dessas dödsdatum.
Hör av dig om du vill höra mer om släkten bakåt i tiden, jag har en hel del uppgifter eftersom Nils Månsson och jag har en hel del gemensamma anor.
 
Hälsningar,
Lars

133
Södra Mellby / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-01-29
« skrivet: 2002-09-01, 15:31 »
Hej Ingrid

Når jeg ser nærmere på Arfwast Lassons vielse, og på fadderne ved hans børns dåb, er det jo først og fremmest stednavnet Åkarp der går igen - egentlig ikke de personer, du nævner som mulige brødre til ham.
Ved vielsen 1730 nævnes det, at Arfwast Lasson er fra Åkarp.
Ved dåben i 1733 og i 1742 er bl.a. Mårten Lasson i Åkarp fadder, i 1742 desuden også Nils Lass i Vitaby.
Er du truffet på Arfwast Lasson eller på hans hustru Karne Månsdotter, som faddere ved dine aners dåb, eller i forbindelse med bouppteckninger?
Måske er der bare to brødre mere, Mårten og Nils Lasson.

- Generelt er der ikke noget at sige til, at det er svært at hitte rede i sammenhængen. I flere tilfælde giver søskende jo deres børn helt de samme navne!

Venlige hilsener
Gudrun

134
Ivö / Ivö
« skrivet: 2011-03-01, 22:43 »
Inga församlingsböcker, som finns kvar ute i församlingarna, är fotograferade. Och dit hör både Ivö, Sölvesborg och Gammalstorp.

135
Brunnby / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-01-02
« skrivet: 2007-03-25, 07:54 »
Nu börjar det bli verkligt intressant. I nedanstående sammanställning hade jag tagit bort Helena Sophia - särskilt som det fanns en yngre syster som också hette Helena - men förmodligen skall hon väl in igen. Systern var mycket riktigt gift Fellstedt, och Anders Magnus Piculell var en halvkusin till systrarna.
Undrar just var Helena Sophia var född 1772 - eller om hon rent av är identisk med den överlevande tvillingen i Härslöv.
 
Mvh
TED
 
 
PALM
 
NILS PALM  Korpral
*c1742
?c1787-1791  [Helsingborg/stadsförsamling - ej i db]    
Gift c1765
FIKEN (Sophia) DOROTHEA PICULELL
*1737 17/11 Önnarp, Förslöv
?1791 20/2 Helsingborg/stadsförsamling
D t Andreas Piculell och hans 1:a hustru Maria Mariana Heller
Barn:  
1/ ANDREAS PALM
   *1766 dpt 8/2 Helsingborg/stadsförsamling
   ?1768 bg 24/1 Helsingborg/stadsförsamling
2/ ANNA MARIANA PALM
   *1768 dpt 19/8 Helsingborg/stadsförsamling
   ?1845 28/2 Helsingborg/stadsförsamling
   Gift 1802 21/5 Helsingborg/stadsförsamling
   SVEN FELLSTEDT  smed
   *1768 9/10 Helsingborg/stadsförsamling
   ?1835 25/6 Helsingborg/stadsförsamling
   S t smedmästaren Sven Fellstedt och    
   Gertrud Hansdotter
   Barn: (A - uä, B-E i äktenskapet)
   A/ NILS PETTER BECKSTRÖM  (t obest ort 1821)
      *1801 5/2 Säbyholm, Allerum
      [fader: Nils Nilsson på Säbyholm]
   B/ SVEN FELLSTEDT SABEL
      *1804 2/10 Helsingborg/sf (ej i fb)
      ?1843 23/6 Karlskrone/Amiralitetsförs
      (ogift)
   C/ WILHELM FELLSTEDT
      *1807 27/3 Helsingborg/stadsförsamling
      ?1877 13/5 Karlskrona/Amiralitetsförsamling
      (ogift)
   D/ GUSTAF FELLSTEDT
      *1809 2/2 Helsingborg/stadsförsamling
      ?1811 8/12 Helsingborg/stadsförsamling
   E/ GUSTAF FELLSTEDT   Kopparslagare
      *1813 26/2 Helsingborg/stadsförsamling
      ?1873 27/7 Helsingborg/stadsförsamling
      Gift 1840 29/2 Simrishamn
      JOHANNA CHRISTINA ESPERSSON
      *1815 27/1 Simrishamn
      ?1873 28/7 Helsingborg/stadsförsamling
      Dotter till skepparen Anders Espersson och  
      Brita Cathrina Sjöström  [inga barn]
3/ SOFIA PALM
   *1770 28/10 Härlövs by, Härslöv  (tvilling)
   +
4/ ANDERS PALM
   *1770 28/10 Härlövs by, Härslöv (tvilling)
   ?1770 23/12 Härslövs by, Härslöv
5/ OTTO CARL PALM
   *1775 14/12 Helsingborg/stadsförsamling
   ?1778 29/3 Helsingborg/stadsförsamling
6/ MAGNUS ALEXANDER PALM
   *1777 24/12 Helsingborg/stadsförsamling
   ?
7/ OTTO CARL PALM  Artillerivolontär
   *1779   6/2 Helsingborg/stadsförsamling
   ?
   Gift 1802 5/6 Kristianstad/Garnisonsförsamling
   SISSA CARLSDOTTER
   *
   +
   Dotter till
   Barn:
   A/ NILS PETTER PALM
      *1802 26/12 Kristianstad/Garnisonsförs
      ?1805   1/4 Kristianstad/Garnisonsförs
   B/ NILS PETTER PALM
      *1805 15/7 Kristianstad/Garnisonsförs
      ?1811 19/7 Kristianstad/Garnisonsförs
   C/ CARL OTTO PALM
      *1808  4/1 Kristianstad/Garnisonsförs
      ?1808 8/10 Kristianstad/Garnisonsförs
   D/ CARL OTTO PALM
      *1810 13/4 Kristianstad/Garnisonsförs
      ?1811 5/7  Kristianstad/Garnisonsförs
8/ ELISABETH HELENA PALM
   *1781 6/2 Helsingborg/stadsförsamling
   ?1784 28/1 Helsingborg/stadsförsamling

136
Brunnby / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-08-21
« skrivet: 2004-01-04, 13:37 »
Hej på er!  
God fortsättning.  
Jag undrar hur man får fram vilka som bott på en speciell adress?  
Adressen är: Brunnby-Bräcke 828.  
antar att det hette annat förr....  
 
hoppas ngn kan hjälpa mig!

137
Hejsan,
jag lyckas inte komma någon vart på Eric Dunnerfeld och hans hustru i Stora Mellösa.
Han var gift med Ingrid Nilsdotter och de fick dottern Margreta 1754-07-15 i St. Mellösa.
Det brukar ju gå att få fram lite ledtrådar på Centrala Soldatregistret, men inte i detta fallet.
Känner någon till något om herr Dunnerfeld och hans familj?
Mvh Sara

138
Sveg / Äldre inlägg (arkiv) till 25 december, 2011
« skrivet: 2009-08-19, 21:47 »
Jag tänkte väcka liv i diskussionen ovan om Jöns Persson Grubbs anor från Glöte. Karl Göran Eriksson skrev att Fortsatta studier av domböckerna torde bekräfta eller vederlägga min hypotes - d v s att Jöns Persson Grubb var son till Per Jönsson på Glöte 4.  
 
Tyvärr visade det sig att han inte var det. Per Jönssons hustru hette Gölin Jönsdotter (inte Britta Jonsdotter). Per Jönsson ger testamente efter henne December 1763, och arvskiftet diskuteras på tinget, Olof Nilsson (g m Pärs och Gölins dotter Sigrid) i Glöte stod mot sin svärfader Pär Jönson och svåger Jon Pärson. De hade även dottern Ingeborg. En son förutom Jon tas upp i Mtl, sönerna är födda ca 1723 och 1726 baserat på när de dyker upp i Mtl, den första föds ”för tidigt”, Per betalar enl kyrkoräkenskaperna i dec 1724 böter för otidigt sängalag och ger pengar vid sitt bröllop. Bägge sönerna finns dock på gården i Mtl till 1749, d v s fram till dess att Jöns gift sin i Tännäs, och Jöns dödsruna säger ”tiente där hos åtskillige hederligit folck, til deß han eftter ankomsten på Liusnedahl uti några års tienstetid och bröd hos H. Jnspector Berglind och Olof Bergman”. Möjligtvis är den ”andre sonen” den Jöns Persson som nämns 1755 och dör 1756 i Glöte.  
 
Per Olsson på Glöte 5 avled kring 1742 (anges död i Mtl 1743), änka Karin Olofsdotter och hade som nämnts tre döttrar. Dessa gifte sig tydligen 1721, Per då betalar böter för otidigt sängalag. Möjligen resulterade detta i tvillingar eftersom Per i Mtl går från inga barn 1736 till 2 döttrar 1737.  
 
Men kanske det fanns ytterligare en Per Olofsson på Glöte 5. Den finns märkliga noteringar i mantalslängden. Per Olsson finns på första delen av Glöte 5 fr o m 1705, på den andra delen som kallas Kerstin änkas hemman finns, efter ett kort sejour av en Jon Påhlsson 1702-1704, Sven Olofsson från 1715. 1723 står den delen som Sven Olssons hemman och 1725 uppges Sven Olssons hemman brukas av Pär Olsson på samma nummer. Från 1726 till 1731 står emellertid antecknat Per Olsson på första delen och Per Olsson på andra delen. 1732 kallas andra delen Per Olssons hemman, med anteckning brukas under samma nummer. 1733 anges att Per Olssons hemman brukas av ägaren Per Olsson på samma nummer, och sedan kallas andra delen Per Olssons hemman t o m 1736. Skrivelsen ”Per Olssons hemman brukas av ägaren Per Olsson på samma nummer” tyder väl på att det var två personer.
 
Vem skulle denna ”andre Per Olsson” kunna vara? En gissning är att det är Per Olsson som blev nybyggare i Lofsdalen 1733. Han skulle, enlig uppgift komma från ”Knuts” i Överberg, vara gift med Sigrid Persdotter och ha en son Olof (f ca 1733) som tar över nybygget. Dock finns en son hos paret i Mtl 1738-1741, d v s som är född ca 1721/2. Detta skulle stämma med Jöns, som vi då får anta var född oäkta och därför inte skulle ärva nybygget. Jöns kan inte ha haft en gård att ärva, annars skulle knappast en händig karl tjäna i flera år för att sedan fara till Ljusnedal. Denne Per Olofsson måste ha befunnit sig någonstans innan han 1733 kommer till Lofsdalen, på gården hemma i Överberg finns han faktiskt aldrig med i Mtl (om nu uppgifterna om ursprunget stämmer), förmodade brodern Jöns Olofsson gifter sig och tar över gården efter fadern Olof Knutsson ca 1714, d v s när Per var ca 16, så han kanske tog tjänst då.  
 
Jöns Perssons arvingar nämns inte i bouppteckningen efter Per Olsson i Lofsdalen 1777 - och inte heller har uppmärksammats av de som skrivit Lofsdalen - men det kan kanske förklaras med ett Jöns var oäkta.  
 
Har någon ytterligare upplysningar eller en uppfattning om det verkar rimligt att anta att det fanns två Per Olsson på Glöte 5.

139
Är det någon som vet något om tegelmästare Peter Petersson och hans hustru Bothilda Höglund? När gifte de sig? Bothilda dör 1874 och är då änka. I december 1831 föds dotter Charlotta Carolina. Hon flyttar till Ystad/Öja och gifter sig där med kakelugnsmakare Carl Johan Jönsson 1870. Året innan får hon en dotter, Matilda Kristina. Charlotta Carolina dör i Malmö 1915. Kan Bothilda komma ifrån Ystadstrakten? Det finns en del med namnet Höglund där.
Tacksam för svar.
Mvh Sara

140
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Sandberg
« skrivet: 2005-01-09, 13:30 »
Hej,
Har någon stött på Ola och Botilla Sandberg? Jag vet inte var de levde. Allt jag vet är att de fick dottern Kerstin, hon i sin tur fick dottern Botilla i Ronneby 1802-02-23 och då var Ola och Botilla dopvittnen.
Mvh Sara

141
Hej,
jag efterlyser min ff fm mf m, Maria Pålsdotter/Paulsdotter.
Hon gifter sig med Nils Persson i Backaryd, 1796-01-09. De är bosatta i Svenstorp, Ronneby sn.
Enligt Ronnebys lustifika husförhörslängder skulle hon kunna vara född när som helst mellan 1766 och 1772. Hur som helst så avlider hon någon gång mellan 10 och 26 augusti 1805 i Svenstorp. Då uppges hon vara 36 år gammal.
Vet någon VAR hon är född? Jag har tittat igenom födelseboken för Backaryd sn, men kunde inte hitta henne. Möjligheten finns ju att jag har missat henne.
Mvh Sara

142
Hejsan,
det enda spår jag har av  min ana Kerstin Olsdotter, är att hon födde en dotter, Botilla, den 23 februari, 1802 i Ronneby.
Botilla växte upp med morföräldrarna och modern nämns inte i husförhörslängderna.
Kerstin var 23(?) år när Botilla föddes, men jag har inte hittat henne i Ronneby födelsebok. Föräldrarna hetter Oluf Nilsson och Botilla Sandberg och de levde i Ronneby by.
Det skulle vara roligt att ha ett födelsedatum och födelseort, samt dödsdatum, på Kerstin. Hittills har jag inte haft någon framgång med detta. Vet inte heller om Oluf och Botilla hade några fler barn.
Mvh Sara

143
Hejsan,
jag undrar vad det blev av min ff fm's halvbror, Johan Fredrik Svensson.
Han föddes 1860-06-25, utom äktenskapet, av Charlotta Carolina Petersdotter, i Fridlevstad/Ronneby.
1885-11-22 lever han i Möllenäs, Ronneby, och gifter sig med Elin Svensdotter (f. 1860-01-26).
Sonen Sven Johan Fredrik föds 1886-02-24 i Möllenäs.
Vad händer sedan med familjen?
Mvh Sara

144
Hej,
Är det någon som känner till Carl G. Höglund? Han fick tillsammans med Kerstin Olsdotter dottern Botilla i Ronneby 1802-02-23. Det är lite svårläst, men jag uppfattar det som om han var på genomresa.
Mvh Sara

145
Allmänt / Namnregistret Karlskrona Am. husförhörslängder
« skrivet: 2007-02-15, 12:11 »
Hej,
det känns lite som en dum fråga, men hur fungerar namnregistret till Karlskronas husförförslängder? Det gäller åren 1820-1825. Jag lyckades hitta en Fagel (tror jag att det står, GID 1760.316.91400) som skulle finnas på sidan 268. Hittade tre olika sidan 268, om jag inte minns fel, men ingen Fagel på någon utav dem. Är det verkligen sidnumret det hänvisas till?!
Mvh Sara

146
Hej,
det är som att leta efter en nål i en höstack när man tittar i husförhörslängderna för Ronneby 1799-1804. Finns det någon form av ortsregister att tillgå, eller får man helt enkelt ta och lusläsa dem?
Mvh Sara

147
Ronneby / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-12-19
« skrivet: 2012-10-20, 19:36 »
Är det någon som vet mer angående Carolinas föräldrar m.m.
Carolina Andersdotter
Blev 66 år.  
 
Far   Fader  OKÄND.  
Mor   Elin Petersdotter. Född beräknat 1793. Död .  
 
Född   1821-04-28 Köpingen, Ronneby/ Blekinge län K 1).  
Bosatt   1850-04-13 Korsanäs, Listeby/ Blekinge län K 2).  
Död   1887-11-26 50 Korsanäs, Listeby/ Blekinge län K 3).  
Dödsosak:  nervfeber=Tyfus  
 
Äktenskap med Lars Svensson
 
Make   Lars Svensson.  
Född 1828-03-15 Hasslö nr:42, Förkäla/ Blekinge län K 4).  
Död 1882-09-05 50 Korsanäs, Listeby/ Blekinge län K 5).  
   
Vigsel   1850-04-13 Listerby/ Blekinge län K 2).  
   
Dotter   Johanna Carlsson f. Larsdotter.  
Född 1860-12-01 nr:44 Kuggeboda, Listerby/ Blekinge län K 6).  
Död 1944-04-07 Karlskrona stadsförsamling/ Blekinge län K 7).  
 
Ulf

148
Den 19 augusti 1826 avled den avskedade smedverksgesällen Olof Dalqvist i en ålder av 88 år [FIa:5 s. 617]. Han var bosatt i kvarter 18 no 25 och där hittar jag igen änkan A. Johanna och fosterdottern Johanna [AI:13 s. 221]. I boken före så  hittar jag inget kvarter 18 no 25.  
Tar tacksamt emot mer information om Olof Dalqvist.
 
MVH
Susanne

149
Asarum / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-12-28
« skrivet: 2011-10-26, 22:01 »
från svebef 1880
 
Jönsson, Otto Wilhelm   1825   Far
Jönsdotter, Elin   1836   Mor
(Barn), Håkan Alfred   1862   Barn
(Barn), Hilda Carolina   1865   Barn
(Barn), Johan Edvard   1871   Barn

Sidor: [1]