ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Julia L

Sidor: [1]
1
Malmö Karoli (tyska) / Malmö Caroli husförhörsbok 1864-65
« skrivet: 2018-08-31, 14:34 »
Det här är det sista spåret som jag kan hitta av min ana, Emma Carolina Wiege (i födelseboken "Emelie Charlotta"). Jag behöver hjälp med att tyda vad det står om henne och hennes dotter, så jag kanske kan ta mig vidare och finna ut när och var hon dog.
\image\C0067462_00039.jpg

2
Övriga släkter - V W / Wiege
« skrivet: 2018-07-17, 11:10 »

Jag har kört fast och undrar om någon annan kan klura ut gåtan.
Min mormors far Fritz Sigfrid Hjalmar Andersson tog enligt församlingsboken "släktnamnet Wiege" den 3/11 1911, och hans bror tog samma namn två år senare.
Jag kan inte hitta någon i släkten som heter Wiege, så jag undrar var namnet kommer ifrån?
Deras far heter Lars Anton Andersson, född 18 december 1850 i Tvååker. Hans far var Anders Larsson från Tvååker.
Deras mor heter Augusta Ljunggren, född 18 juli 1855 i Tvååker.
Fadern ej uppgiven i födelseboken. Modern uppgavs vara en okänd kvinna från Varbergs stad. Faddrar vid dopet var bland andra Sven Ljunggren och hustrun Sara Johanna Eriksdotter i No. 14 Tvååker. Senare uppges fadern vara färgaren Gadd i Varberg.

3
Maule / Barn eller inte?
« skrivet: 2017-12-08, 15:02 »

Hjälp mig att lösa följande gåta:
Fadern, kapten Carl Maule, ärver gården Irvingsholm i Örebro i början av 1800-talet. Där föds Christiana 1815 och med några års mellanrum två bröder och en syster. Fadern tvingas pga ekonomiska problem sälja gården 1828 och hela familjen flyttar då hem till barnens mormor änkefru Horster i Vänersborg där en syster till föds. Bröderna flyttar därifrån 1834, en blir bokhållare hos farbrodern i Arboga och en flyttar till fastern i Karlstad och blir underofficer. Fadern tar stora lån men försvinner sen (till Stockholm?) så långivarna drar in lånet och hustrun tar därför jobb 1835 som hushållerska på Alsters Herrgård i Värmland, dit hon tar med sig Christiana och den 5-åriga systern. Den 10-åriga systern blir ensam kvar hos sin mormor.
Christiana blir 1836 sällskapsfröken åt fröken Uggla, som ärvt en gård utanför Säffle, och hennes fosterdotter. Hon skrivs här som "Johanna Maule", men överallt annars som Christiana eller Christina. Dock sägs det att hon kallades "Jeanna" senare.
Oktober -38 flyttar hon till Alstrums gård och blir hushållerska under brigaddoktor Lexow.
November -44 flyttar hon till Lexows dotter med man i Färnebo i Filipstad och är hushållerska.
Oktober -46 flyttar hon men försvinner.
November -47 flyttar hon till Baggården i Flo där hon är hushållerska åt Herr Peter Möller. Tills han gifter sig i oktober -49, då flyttar hon ut men försvinner igen.
Oktober -50 blir hon hushållerska hos brodern Carls arbetsgivare, sergeanten Johan Fredrik Carlsen (?) med familj i Kungs-Barkarö. Senare (ej angivet när) blir hon hyresgäst på Kronoegorna i Kungsör och står angiven som fröken. Hur betalar hon hyran?
Brodern flyttar till Danmark -51 där han gifter sig -53 och får barn som är födda efter det. Den andra brodern gifter sig i Lysvik -51 och får dottern Julia Charlotta född 1852-07-16 (en av "systrarna Maule" som Selma Lagerlöf skriver om).
Oktober -56 flyttar Christiana från Kungsör (angivet till Sunne) och försvinner igen.
Oktober -57 flyttar hon till N. Forsnäs i Alster och är hushållerska under bruksbokhållare Svante Falk. Här är noterat att hon har med sig sin brorsdotter.
Oktober -58 flyttar hon ut (ensam), och beger sig till Stockholm.
I inflyttningslängden för Katarina församling finns det en notering i äktenskapskolumnen, ovanför "ledig", som ser ut som att ett barn föddes 1847-09-12!! (Se bifogad bild)
Hon flyttar in på Södermanlandsgatan 19 och här anges återigen att hennes brorsdotter Julia finns där. Christiana har skrivit en egen notering i slutet av 1859 att hennes brorsdotter Julia Elisabeth född 1851-02-14 vistas hos henne.
När hon flyttar ut från församlingen 1860 finns ingen notering om brorsdottern.
Christiana hyr sedan rum bland överklassen på Ladugårdslandet till hennes död 1898, hur har hon råd med det? Hon står alltid angiven som "fröken" (eller kaptensdotter), men inga fler noteringar om barnet eller brorsdottern har hittills hittats. Kan hon ha fått underhåll, men av vem? Vem är brorsdottern? Föddes ett barn 1847? Eller är det samma person? Vad hände med denna sedan?

4
Stockholm / Adress?
« skrivet: 2017-12-01, 14:22 »
Hej!
Har fastnat lite.. hur får jag tag på adressen på Ladugårdslandet om jag vet mantalsskrivningsnummer och församling men bor långt från Stockholm? Det ser ut som om man kan beställa hjälp från arkivet, men det verkar väldigt dyrt för en liten adress..
Det gäller fröken Christina Maule som 1865 står mantalsskriven i Ladugårdsland övre med nr 1476 - om det gör någon skillnad?

Sidor: [1]