ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Ingemar Wickström

Sidor: [1]
1
17 Juridik / Jäviga vittnen p.g.a. släktskap
« skrivet: 2012-07-05, 02:59 »
Hur nära släktskap krävdes för att ett vittne i ett tingsmål skulle förklaras jävigt, på grund av släktskap med en tvistande part i ett mål, i början på 1700-talet?
 
Jag är väl iofs svaret litegrann på spåret, men jag efterfrågar om någon annan kanske känner till någon lagparagraf om jäv, eller exempel på fall där jäv konstaterats eller utretts.
 
I det mål som jag kikat på, från 1739, som handlar om två kvinnor som kommit i bråk, står det om vittnena formulerat så här:
 
Thessa som woro wälfrägdade i sin christendom, samt uti ingen så nära skyldskap eller swågerlag med någonthera at the ifrån wittnesmåhlet kunde hindras, förekallades och med fingrar å bok wittneseden aflade...
 
Det intressanta är att ena vittnet faktiskt har ett släktskap med en part i målet. Den ena tvistande parten är hustru till en man som är kusin med ett av vittnena. Min fråga är då:
Är det rimligt att ett sådant släktskap räknades som tillräckligt avlägset släktskap för att jävsituation ej kan åberopas?  
 
Jag har i andra fall i samma tingslag noterat, att när vittnen avlagt sin ed, så står den ovan svartmarkerade frasen ytterst sällan noterad i protokollet. Det tycks i mina ögon, som att den tjockt markerade texten tagits med i protokollet, just för att rätten kände till ett visst släktskap, men ville markera att den inte vara så nära att den utgjorde ett hinder.
 
Jo, en sak till. Jag nämner ju ett släktskap mellan vittne och tvistande part i målet. Eftersom det rör sig om personer med vanliga -son/-dotternamn så finns det måhända en pytterisk att vittnet skulle kunna råka vara en totalt obefryndad person som råkar vara namne med kusinen till hustruns make, men isåfall är denne helt obefryndade person helt okänd från övriga källor i området under aktuell tid. Det är väl också för att helt utesluta den möjligheten som jag frågar.
 
 
 
(Meddelandet ändrat av holmlund 2012-07-05 03:07)

2
Äldre uttryck / Höger handens disposition
« skrivet: 2008-02-04, 14:27 »
Vad betyder detta (se ämne)? Är det fråga om en skriftlig disposition?

3
Fryele / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-04-29
« skrivet: 2009-02-16, 17:08 »
Söker uppgifter angående Ragnhild Månsdotter gift med Peder Johansson, född 1672 i Skog, Tofteryd.  Enligt uppgift var Peder Johanssons och Ragnhild Månsdotters barn Tomas och Johans  
dopvittne Magda, Ya Fryele och Karin Änga, Fryele.
Kan Ragnhild Månsdotter vara dotter till en Måns Grahn i Fryele? Två av hans barn, Pers och Elisabets, dopvittne är Jöns och Karin i Skog, Tofteryd.
Ofta föreligger släktskap med dopvittnen.  Jag kan inte finna Ranhild Månsdotter i Tofteryds födelseböcker, så hon borde vara född i någon annan socken.
Tack på förhand
Inger

Sidor: [1]