ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Johan Sjöberg

Sidor: [1]
1
Jag har från flera olika håll fått höra (och läsa) att Riksskatteverket diskuterar att avskaffa socknarna (församlingarna) som folkbokföringsbegrepp, och istället skall använda kommunerna som minsta folkbokföringsbegrepp.  
Kalla mig konservativ, men jag tycker att vi släktforskare måste ta ståndpunkt MOT detta. Dels är ju sockenbegreppet praktiskt - det är en mindre enhet än kommunen. Ta exempelvis Gotlands kommun och jämför det med Västerhejde socken. Vilket ger bäst upplysning om plats för en händelse?
Sedan är sockenbegreppet även kulturhistoriskt: socknarna har existerat sedan medeltiden, medan kommunerna är ett 1800-tals-påfund.  
Vad anser Släktforskarförbundet i denna fråga?

2
Hur många människor kan tänkas ha levt och dött i Sverige totalt? Jag förstår att frågan kan ha många svar beroende på hur man vill räkna.  
 
 Men om man ser det på hur Sveriges gränser ser ut idag och räknar från det att Sverige blev ett rike?
 
Mvh
 
Fredrik Sandman

3
Landskap eller län? / Landskap eller län?
« skrivet: 1999-06-09, 01:07 »
Jag blir lite konfunderad över Bo Perssons påstående att standarden är att man anger var en händelse inträffat med den socken och det län som gällde vid tiden för händelsen. Tvärtom är väl standarden att man anger den socken som gällde när händelsen inträffade, men dagens länsindelning (och detta är orsaken till att frågan om län kontra landskap just nu är så aktuell).  
 
Med Bo Perssons standard skulle exempelvis alla socknar i Jämtlands län före 1810 anges som liggande i Västernorrlands län, medan socknarna i Härjedalen före 1762 skulle göra detsamma, åren 1762-1810 som liggande i Gävleborgs län och därefter i Jämtlands län. Veterligen finns ingen genealogisk standardlitteratur som gör så. Exempelvis Elgenstiernas ättartavlor (V:746) anger att Alexander Johan Planting-Bergloo var född 1688 i Bergs socken i Jämtlands län (men Berg låg vid den tidpunkten i Västernorrlands län).
 
Rimligen måste det också i fortsättningen räcka att ange en bys eller gårds läge genom att notera i vilken socken den låg (vid tiden för händelsen). Om så behövs förklarar man socknens läge med hjälp av en lämplig större enhet: län, landskap eller förklarande text typ 20 km norr om Göteborg - vilket som är mest lämpligt avgörs av sammanhanget.  
 
Om län eller landskap är att föredra råder det dock tydligen delade meningar om...

4
Efternamn / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-november-19
« skrivet: 1999-10-15, 13:04 »
Kul att debattera med en konstaterad släkting! Vi borde byta anor, Göran, och se vad vi är med varandra. Om det nuvarande lagligt sanktionerade namnskicket alltid hade gällt hade vi alltså kunnat heta Petre båda två...
 
Och det är väl det som jag tycker är så fel med nanmlagen idag. Lagen sporrar delvis föräldrar till att mer eller mindre tävla om vem som har finast namn, och om båda har ungefär lika medelfina namn, blir frågan vems ord som väger tyngst.
 
Teoretiskt skulle ett släktnamn som burits i en och samma släkt sedan 1400- eller 1500-talet, såsom Pemer, kunna försvinna helt och hållet med en och samma generation, om alla kvarvarande i den generationen med namnet har oturen att få barn med tillräckligt påstridiga motparter, oavsett kön.
 
Och i motsatt fall kan extremast möjliga resultat bli att exempelvis jag själv enbart kommer att ha ättlingar med namnet Pemer om 400 år, när någon dottersons sondotters dotterdotters sonsons dottersons dottersons sondotter till mig (eller något i den stilen) sitter och filar på den dåtida uppdateringen av mitt arbete i nutid. Och ändå har jag inte ens någon garanti för att jag kommer att få ge mina kommande (hoppas jag!) barn det namn jag själv har ärvt på samma manslinje i minst tretton generationer.
 
Jag kan inte förstå hur något slags misstolkning av konceptet jämställdhet mellan könen ska kunna göra mig generellt mindre viktig än vad min far, farfar, farfarsfar osv var. Nog för att kvinnorna många gånger hade avsevärt sämre status i samhället överlag än idag, men så här är det ju:
 
En mor har alltid, och kommer alltid att ha, betydligt starkare band till sina barn än vad en far någonsin kan ha. Detta kan dock fadern kompensera genom att få ha sina band med barnen genom att de bär hans efternamn. Så enkelt är det!
 
Dessutom ansluter till det huvuddraget i alla tiders namnskick. Sedan förefaller det mig fullt rimligt att barn får moderns namn, om fadern har ett son-namn, och båda parter är överens om att just de vill ha det så. Vill en familj uppta ett namn, där anknytningen är mer långsökt än att åtminstone någon av kontrahenternas mamma hette så som ogift, bör majoriteten av den släkten ha rätt att säga ifrån om man är emot att namnet sprids så avlägset. Att kvinnor födda med ett namn ger sina barn namnet, om barnafaderns namn är otillfredsställande och han är med på det, bör däremot vara okej.
 
Leif Boström frågade ju också med härlig glimt i ögat vad Pemer betyder. Det kan man ju fråga sig. Det närmaste jag kan komma är ett femfaldig lär ska heta pemere på rätoromanska...! Annars har jag inga spår. På estniska och finska heter mjuk pehme, men det är ju inte riktigt därifrån namnet kommer...

5
Efternamn / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-02-02
« skrivet: 1999-11-19, 16:32 »
Och dubbelnamn av typen Svensson-Jonsson o s v har jag alltid haft svårt för... Annars hade jag ju kunnat kalla mig Sjöberg-Halvardsson eller Halvardsson-Sjöberg efter båda mina föräldrar, men som sagt. Dubbelnamn gillar jag inte. Någonstans måste även jag dra gränsen för hura liberala lagar vi ska ha. Fick jag bestämma, så skulle jag genast förbjuda alla dubbelnamn (nu syftar jag på efternamn och s k mellannamn, inte förnamn).

6
Förnamn - V W / Viar
« skrivet: 2001-05-17, 21:33 »
I namnlistan rapporteras namnet Viar förekomma i Skåne. På 1640-talet bor en Viar pson i Barbäck (nuvarande Bärbäck), Egeby sn (E).

7
Förnamn - M / Manilla
« skrivet: 2003-10-21, 22:40 »
Hej!
 
14 maj 1857 föddes en dotter till Sven Jönsson och Johanna Bolin i Möllarp, Östra Broby, Kristianstads Län, vid namn MANILLA.
Manilla var min morfars morfars syster.
Det är första gången jag stöter på detta ovanliga namn.
Någon som vet var namnet kommer ifrån och har någon annan stött på namnet i sin släktforskning?
 
Mvh, Anne-Lee Wilsom.

8
Skånska dragonregementet / 01) Allmänt
« skrivet: 2006-12-05, 01:05 »
Hej!
Deltog Södr. Skånska Kav.reg. i finska kriget 1788-1790? I så fall var och under vems befäl?
Hittar mycket lite skrivet om detta reg. Vad hette ex.vis de olika regem.cheferna under 1700-
talet? Någon som vet eller kan ge tips om litteratur?
Hälsn.
Anders A     Em.: aa@ystad.nu

9
Archive - Swedish history / Ilegitmate sons of Gustaf III
« skrivet: 2006-06-17, 03:39 »
Does any one know if Gustaf III had an illegitimate son?
 
My great-great grandfather, Carlos Gustavo Anderson, came to Callao (Perú) from Sweden in the XIXth century in a British ship commanded by a captain Guise, who was part of General San Martín’s expedition for independence.  His exact origins are unknown.  Yet in his deathbed he claimed to be an escapee of the 1792 conspiracy against Gustaf III and that he had taken the name of Anderson from the British captain that took him in Sweden.  He also claimed to be an illegitimate son of Gustaf III.
 
In http://genealogia.perucultural.org.pe the only site were I found his name, he is registered as born in Sweden in 1777 and died in Lima in 1862.  He is registered as son to an Andrés Anderson and a Catalina.  
 
Where do you suggest I should start searching for any evidence around this story?
 
You can write me to martin.aspillaga@bain.com
 
Martín

10
Politik / Offentlig verksamhet / Lindblad, Gullan (f. 1932)
« skrivet: 2000-02-02, 13:35 »
Jag har påbörjat en utredning över fd riksdagsledamoten Gullan Lindblads anor (hon är född Persson i Gunnarskog i Värmland - mer därom senare). Jag har nyligen fått uppgifter om en del av hennes anor av Carl-Johan Ivarsson och jag ska sammanställa det jag hittills känner till om Gullans anor och lägga ut denna sammanställning här. Så småníngom har jag tänkt publicera resultatet i Svenska antavlor, men dit är det ännu lång väg att gå.
 
Jag kan ju tala om att Gullan bl a härstammar från svedjefinnar i Gräsmark.

11
Kungligt / Tarras-Wahlberg, Elisabeth (f. 1950)
« skrivet: 2000-02-13, 20:37 »
I en intervju på Crossnet fann jag grundläggande personalia om hovets informationschef.
 
Astrid Birgitta Elisabeth, f Friherrinna von Engelhardt 1950 15/9 i Kristianstad.
 
Jag sökte då i Adelskalendern, men återfann ingen ätt von Engelhardt. Är det en ointroducerad (onaturaliserad?) ätt eller letade jag slarvigt?
 
Känner någon till mer om Elisabeth Tarras-Wahlbergs ursprung?

12
Villa Fridhem i Helsingborg, enligt muntlig tradition byggd för prins Gustaf (sångarprisen) 1827 - 1852. Villan låg ca 1 km från Ramlösa Hälsobrunn och lika mycket från Ramlösa havsbad. Villan revs 1941. På 20 - talet besökte kronprins Gustaf Adolf 1882 - 1973 villan. Han hade ingen orsak att besöka mina morföräldrar.

13
Tack skall du ha, jag tycker också att Äldre svenska frälseätter är bra böcker , de borde väl vara rätt så tillförlitliga eller....??
MVH Gunilla

14
Allmänt / Gullan Lindblad (f Persson)
« skrivet: 2000-01-31, 12:55 »
Undertecknad har påbörjat en utredning över fd riksdagsledamoten Gullan Lindblads anor. Hennes far var skogsarbetare och hemmansägare, och hennes farmors far var torpare. Ännu har jag alltså inte mycket att komma med, men alla med uppgifter som rör Gullans anor ombedes meddela det. Jag bör väl påpeka att Gullan är född i Gunnarskog.

15
Dalby / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-12-02
« skrivet: 1998-12-31, 13:58 »
[color=119911]Söker information* om [color=ff6000]Stina Svensdotter[/color] f. 1767 i Dalby sn (S) och gift med bonden Erik Staffansson (f. 1764 i Kila sn (S)). De hade barnen Anders, Stefan, Olof, Maria, Kajsa, Johannes och Erik.
 
Familjen bodde:
178?-1792 Ingerbyn, Kila sn (S)
1794-1795 Starrkärrstorp, Eds sn (S)
1795-1817 Upsala, Eds sn (S)
 
* föräldrar med anor, dödsår etc[/color]

Sidor: [1]